Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nieuw op GS - UWV: Kroniek van een faalfabriek

Vanaf zometeen straks iedere week op uw favoriete webstek: het feitenfeuilleton van UWV-plaaggeest René Veldwijk!

Landgenoten, het is met gepaste trots en zonder enige bescheidenheid dat wij een nieuwe topicreeks aankondigen op GeenStijl, te weten 'UWV: Kroniek van een faalfabriek'. Als u deze website de afgelopen jaren heeft gelezen, dan weet u dat het op ICT-gebied bij het UWV een grote soepzooi is. Als u deze website de afgelopen jaren nog beter heeft gelezen, dan bent u in de UWV-topics regelmatig de naam van criticaster René Veldwijk tegengekomen. Database doctor René heeft met zijn ICT-bedrijf Ockham van binnenuit meegemaakt hoe het UWV werkt, en gaat daar voor ons een uitgebreid digitaal boekje over opendoen.

Speciaal voor alle Kamerleden die willen weten waarom het toch zo vaak misgaat bij uitvoeringsorganisaties van de overheid, en speciaal voor alle belastingbetalers die willen weten waar ze eigenlijk belasting voor betalen, duikt René in de (recente) ICT-geschiedenis van het UWV. Want van alles wat er vandaag misgaat bij het UWV is direct terug te voeren op de 'schitterende ongelukken' op ICT-gebied in de jaren ‘00. In deze serie gaat René van binnenuit laten zien hoe het UWV werkt en dat wat van buitenaf op domheid en falen lijkt, voor de organisatie en de UWV’ers persoonlijk juist goed uitpakt. En dat alles zonder complottheorieën en met heel veel Darwin.

Na de breek een introductie door René, metinclusief een handig nazoekbaar en iedere week geüpdateerd personenregister.

Het UWV feitenfeuilleton vertelt het verhaal van hoe UWV omgaat met ICT, bezien door mijn ogen. Het UWV is berucht om zijn niet werkende systemen en mislukkende ICT projecten. Hoe UWV rolt en hoe logisch alles wat er gebeurt eigenlijk is, wordt in dit feuilleton in detail beschreven.

Het feuilleton is tegelijk subjectief en feitelijk. Wat u leest is echt gebeurd en door mijzelf waargenomen of uit de eerste hand verkregen. Ik ga niet speculeren over wat er gebeurt in de bestuurskamers van het UWV of over wat de minister denkt. Als u straks leest over bordeelbezoek in Bangalore, de afkoop door UWV van Capgemini of hoe IBM UWV het mes op de keel zet dan is duidelijk wat de status van die beweringen is en waarom ze relevant zijn om te begrijpen wat er bij UWV gebeurt. Wat ik opschrijf is bewijsbaar, relevant en is soms nog leuk ook. En gelukkig is er ook nog eens een overvloed aan bewijsstukken, ook publieke.

Behalve de lezer interessant leesvoer voor te schotelen wil ik duidelijk maken hoe grote overheidsorganisaties en hun bestuurders in Nederland te werk gaan. De meeste mensen – ook Kamerleden – begrijpen nauwelijks hoe de ambtelijke hazen lopen. Ze lezen voortdurend over dingen die in de soep lopen en reageren dan boos, verontwaardigd of berustend. Als het over ICT gaat wordt ook vaak beweerd dat ambtenaren niet slim genoeg zijn. Niets is minder waar. Dit feitenfeuilleton laat zien hoe overheidsorganisaties als het UWV er van profiteren wanneer er zaken in het honderd lopen. UWV is daarin kampioen maar beslist niet uniek. Denk bijvoorbeeld ook aan de Belastingdienst, de SVB, de NVWA, het CBR, de Politie, Defensie, DUO, de KvK, de Gemeenten, en…zo…voorts.

Dat het bij het falen zo vaak over 'computers' gaat is ook geen toeval. ICT is met name bij de overheid schrikbarend duur. Bij elk groot ICT-project komt er extra geld uit Den Haag en stelt niemand vragen als het misloopt, want ICT is zóóó moeilijk. In werkelijkheid is wat er mis gaat vaak niet eens ICT en moeilijk te begrijpen is het al evenmin. 

Het gaat mij er dus om te laten zien hoe de 'ICT faalindustrie' bij de overheid werkt en niet om UWV of individuele personen aan de schandpaal te nagelen. Er zijn in dit verhaal een handvol helden en schurken, maar de meeste betrokkenen zijn weinig meer dan pionnen op een schaakbord waarvan ze vaak zelf de spelregels niet kennen. Vandaar dat niet van iedereen de volledige naam wordt gepubliceerd.

Dit UWV-feuilleton gaat uit een flink aantal afleveringen bestaan en beschrijft een complexe organisatie. Een lijst met afleveringen en namenregister biedt hopelijk houvast.

René Veldwijk

Personen

Hans Tromp: In 2007 manager van de afdeling UWV Gegevens Services (UGS) en verantwoordelijk voor het leveren van gegevens uit de polisadministratie aan afnemers.

Cees B.: ZZP’er die tussen 2003 en 2007 als projectleider een centrale rol vervulde bij ontwerp en aanbesteding van het polisadministratie systeem en na oplevering bij UWV het beheer ervan feitelijk aanstuurde. 

Peter Millecam: Topman van UWV Werkgeverszaken en naderhand UWV Gegevensdiensten.   Extern aangetrokken manager verantwoordelijk voor het polisadministratie   project. Vertrekt bij UWV voordat de wantoestanden zichtbaar worden.

Wim Hasenbos: Hoge manager ICT bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB). Het SFB   is een veel kleinere partij dan het GAK en eveneens gevestigd in Amsterdam.

Gerrit Alblas: Leider van het ontwerpteam van de polisadministratie. Draagt   onbedoeld bij aan de ramp in 2007 doordat hij ook werkt voor een   pensioenfonds en dit overhaalt om de administratie op te hangen aan de UWV   polisadministratie.

Anno Maring: Manager Markt en Ontwikkeling van de Divisie UWV Gegevensdiensten. Baas en medestander van Hans Tromp. Lid van directieteam en rapporterend aan Paul Dirix. Tegenwoordig bij UWV WERKbedrijf verantwoordelijk voor de ict-vernieuwing.

Paul Dirix: Directeur van de Divisie UWV Gegevensdiensten. Binnengehaald nadat de polisadministratie officieel al in productie was genomen maar niet werkte. Tegenwoordig directeur bij het geplaagde Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf AEB.

Erik Ruiterman: Als externe inhuurkracht   verantwoordelijk voor een geslaagde noodvoorziening voor de niet werkende polisadministratie voor gebruik binnen UWV. Nadien in dienst getreden bij UWV. Nu werkzaam als 'Ketenregisseur UWV voor de Loonaangifteketen'.

Frido van Orden: Collega. Een van de meest begaafde ict-architecten en programmeurs die in Nederland rondloopt. Meer dan wie ook de ontwerper en bouwer van de UWV-polisadministratie.

Hans van der Meer: UWV-medewerker. Om onbegrijpelijke redenen ge-outsourced naar Capgemini. Mede-bouwer van de noodvoorziening voor de belangrijkste leveringen in 2007. Nadien weer in dienst genomen door UWV. Nu gepensioneerd.

Afleveringen

1. Redden wat er te redden valt (8 maart 2007) Gesprek met Hans Tromp van UWV. Uitleg door Tromp dat er een ramp op komst is en verzoek om te hulp te schieten.

2. Buffers, Hufters en Vluchters (Flashback juni 2002 – maart 2003) Voorgeschiedenis van het inmiddels ontspoorde project om een groot nieuw systeem, de ‘polisadministratie’, te bouwen. Beschrijft centrale de rol daarin van extern ingehuurde manager Cees B, de praktijk bij UWV om verantwoordelijkheid te delen en af te schuiven en de dramatische rol die het ministerie bij dit alles speelt. 

3. Een Salomonsoordeel in UWV-stijl (12-30 maart 2007) Presentatie aan de directie van UWV Gegevensdiensten over “onze”   aanpak van hun problemen. Zero goodwill. Introductie van competente  “interne” UWV medewerker Hans van der Meer. Ontdekking van een wantoestand   m.b.t. outsourcing. Besluit van de directie: drie projecten tegelijk.

4. Data verneukt, met de groeten van de Belastingdienst (maart-april 2007) Collega Frido en 'UWV’er' Van der Meer gaan zonder mij aan de slag maar krijgen eerst faciliteiten. Cees B. zet tegelijk project ‘Gaia’ op. Ondertussen barst in de buitenwereld de bom. Als de faciliteiten ter beschikking komen vinden we een berg aan onnodige complexiteit. Het ergste is echter dat data onherroepelijk zijn uitgevallen en dat data die wel zijn doorgekomen niet aan de regels voldoen. De Belastingdienst blijkt uit eigenbelang de aangiften niet te controleren. Het verwerken van de goede data gaat bovendien maanden vergen – veel te lang. 

Reaguursels

Inloggen

Voor de luie reaguurders onder ons, komt dit ook uit als luisterboek?

rommelpot1.0 | 23-09-19 | 17:59

Niet alleen op gebied van ICT maar op alle vlakken is het een zootje buj UWV. Heb 20+ jaren met ze te maken gehad. Als werkgever en als loonslaaf. Wat een verrotte bende bij die lui. Communicatie met resultaat is wehaast onmogelijk. Verzekeringsartsen keuren op bevel van de directie 40% tot 50% van de arbeidsongeschikten toch geschikt terwijl ze weten dat een cliënt niet (volledig) arbeidsgeschikt is. Angstcultuur en onderdrukking door de top. Arbeidscoaches en clientbegeleiders die geen flikker voor hun cliënten doen behalve halfslachtige rapportjes schrijven. Afspraken met werkgevers én werknemers niet nakomen. Aebeidsdeskundigen die het op een akkoordje hebben gegooid met de verzekeringsartsen.
Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen die in dienst zijn, dus hun salaris krijgen, van UWV. Hoezo neutraal en onafhankelijk.
Gelukkig zijn er steeds meer van die personen binnen UWV die in opstand komen en dit niet langer pikken. UWV is een kutorganisatie met mensen aan de top, zoals een Toff Thissen en een raad van bestuur, die geen kloten geven om de mensen die tot UWV zijn veroordeeld.

Bartje71 | 23-09-19 | 11:22

ga ik even lekker voor zitten

van heinde en verre | 23-09-19 | 10:14

Gotsamme Geenstijl. Netflix levert het al jaren, Videoland is van tweederangs VHS pornoboer veranderd in een respectabele on-demanddienst en zelfs de NPO is er inmiddels best goed in: afleveringen kijken, luisteren en lezen wanneer ik daar zin an heb.

Waarom niet die hele tekst online?

bartjeau | 23-09-19 | 09:15

Kom op GS! "Long-reads" per gevalletje aub?! Dat worden wel een héleboel long-reads, maar het gaat dan ook om de centrale faalfabriek van deze narcostaat!
Mijn idee is om het hele toelagen, kortingen, aftrekposten, en allerhande ander Linkse Gekkies gefröbel in 1x op te heffen, en een minimum inkomen plus vaste belastingtabellen in te voeren.
Dat geeft de mensen een aansporing om méér te gaan werken, want het levert méér op - of gewoon op minimum niveau rustig voort te kabbelen. HUN keuze!
Dat scheelt in de automatisering, in de ambtenaren om recht te breien wat krom is, het haalt de wind uit de zeilen van de 3e generatie steuntrekker, geeft de kans om geld in de gezondheidszorg en onderwijs te investeren. Laat staan dat een jonge generatie "in dienst gaan" als potentieele weg ziet om zich op te werken.

Du-u-u-h | 23-09-19 | 08:10

Mee te maken gehad. Ze souperen enorme hoeveelheden geld en je hebt er geen bal aan. Hadden ze meteen kunnen opheffen. Ik noem een naam die telkens opduikt wanneer ik ergens misstanden tegenkwam sinds jaren 80: Tjibbe Joustra.
Ga zijn levensgang maar eens na. een capo di capi. Een arrogante man en een soort van ongekroonde koning van de hofhouding.

ecologiste | 23-09-19 | 07:54

Ik ben bevriend met een leverancier van UWV in mijn persoonlijke kring. Ik durf hem niet naar zijn werk te vragen. Misschien is hij wel de enige die wél goed werk levert.

SaintNick | 23-09-19 | 03:23

"Het beheer van de ervan". Que?

SaintNick | 23-09-19 | 03:21

Heb er gezeten een of twee jaar na de periode die hier genoemd wordt. Als online tekstschrijver (freelance). We zaten in een team van een man of 15 en er was maar werk voor de helft. Na drie maanden werd me aangeboden om dubbel zo veel uren te gaan werken. Bizar. Ik ben weggerend.

scribent | 22-09-19 | 23:15

Cees

XavierNeder | 22-09-19 | 23:14

Is dat niet hoe politiek binnen een bedrijf werkt?

Het gaat niet om de kunde maar om het doel van degene die het voor het zeggen hebben. Hier is dat laatste blijkbaar een slecht functionerende UWV op ict gebied, daar verdienen ze dus hun geld mee en genieten ze ondertussen van een goed salaris/ bonus, whatever.

Tsaaah | 22-09-19 | 22:45 | 1

Precies. Laatste tijd hebben we wat te maken met (lokale) overheid, zoals wethouders / locoburgemeester en de projectleiders / directeuren van de woningbouw vanwege herbouwplannen. Amateurisme is nog een veel te groot compliment. geen kennen en kunde bij dat volk. Alles wat ze doen gaat fout. We hebben maar een draaiboek gemaakt, doet het altijd goed bij de rechter.

Ronnie uit Helmond | 23-09-19 | 06:28

Heb nog indirect gewerkt voor IBM als dienaar van het UWV account. Was best blij met een min of meer vast baan.

Wol | 22-09-19 | 22:43 | 2

IBM speelt een aardige negatieve hoofdrol in dit dossier... be prepareren.

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:28

@Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:28:
Was een zeer indirecte in geen rek van de verbeelding beslissende rol hoor. Puur administratief, slechts een vette vlieg op de muur. Heeft me wel altijd verbaasd dat het zo kon. Maar heeft me een paar jaar uitkering bij het UWV zelf bespaard, ironisch genoeg.

Wol | 23-09-19 | 00:42

Nou ben benieuwd... de faalhazen ontmaskerd.

sprietatoom | 22-09-19 | 22:27

Ik weet niet of ik ze ga lezen, ik ben al zo boos!

bolletje kaas. | 22-09-19 | 22:26 | 1

Je gaat het lezen.

Gele Beer | 23-09-19 | 02:46

Dit jaar nog het digitaliseringsdebacle bij de rechtspraak. Hierbij is een bedrag van € 200 miljoen over de balk gesmeten. Ik vraag me af waarom dit niet tot (veel grotere) ophef heeft geleid en of de verantwoordelijken rekenschap hebben moeten afleggen en zo neen, waarom niet, en zo ja, wat de gevolgen zijn geweest..

Astimar Teutis | 22-09-19 | 22:12

Ik zou werkelijk geen enkele overheids taak kunnen verzinnen die je niet met papieren formulieren en een rekenmachine kan doen.

Met 500 man kan je in 6 weken 16 miljoen belasting aangiftes met de hand narekenen zolang de getallen maar netjes op een rij in het formulier staan. (en er zijn nu 2000x zo veel ambtenaren dan die 500)

Er worden 200K telgen geboren per jaar, dus één ambtenaar heeft 2 minuten om daarvan een formulier in te vullen en één andere ambtenaar heeft 2 minuten om langs een paar archiefkasten te lopen en het op te bergen op naam, en een kopietje in een andere rij archiefkasten gesorteerd op BSN. Doe je dit op provinciaal niveau dan heb je 12 ambtenaren, maar die hebben er dan wel 24 minuten de tijd voor.

Verhuizing? aanpassen van het formuliertje in de centrale kast, en de oude gemeente stuurt het lokale formulier door naar de nieuwe gemeente, die het in hun eigen kast weer netjes op alfabet tussenvoegt, na aanpassen van de adres gegevens.

De problemen beginnen pas als de overheid veel meer data wil opslaan en verwerken, maar dat is helemaal geen taak van de overheid.

W_F | 22-09-19 | 21:36 | 2

ehh voor deze theoretische ambtenaarij a
500 man x 8 uur x 5 dagen (ha!) x 6 weken = 16 miljoen aangiften geldt dat iedere medewerker ruim 2 aangiften per seconde moet verwerken.
Sure

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:34

Wat een onzin. Denk jij dat een aangifte controleren alleen bestaat uit narekenen? Wat voor baan heb jij? Caissière bij de Albert Heijn?

Zijl5824 | 23-09-19 | 07:59

Jongens, GS plempt zojuist de eerste editie van dit feuilleton in de panelen, aldaar verder ...

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 21:33

Mijn tip: luister naar de gebruiker, de heren en dames die er mee moeten werken. De manager is inmiddels zijn inlogcode kwijt en heeft geen idee hoe het systeem er uit ziet.
Verder weg met wensdenken: het met de basisadministratie bij gemeenten mis: het systeem moest automatisch aan kunnen wijzen wie er recht heeft op fokking kinderbijslag ... een kind geboren na een vechtscheiding en hertrouwen: succes!

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 21:24

Ligt het aan mij of zie ik een half artikel? Ben PREMIUMMMM dus waarom zie ik het topic niet compleet?

De Badtegelzetter | 22-09-19 | 21:09

Ik heb met UWV ambtenaren gewerkt die waren uitgeruild voor een contract. Zal er niet veel meer woorden aan vuil maken behalve dat ze niet werkten.

Dirk III | 22-09-19 | 21:03

Ik denk dat Rene niet meer wordt ingehuurd door de grotere IT bedrijven. Deze bedrijven houden niet zo van transparentie en feiten openbaren, dat is niet hun business model. Hun business model is om onervaren "it'ers" naar bijv het uvw te sturen en aldaar door ervaren it'ers (zoals mezelf, ook ingehuurd) on the job te laten (bij)scholen, inwerken en ervaring op te doen.

Ik heb menig ibm'er, cap-gemini'er, cmg'er aan mijn bureau gehad die totaal geen idee hadden van coderen, database systemen, queries etc. Geen flauw benul waar ze mee bezig waren, totaal noob's maar waar de klant wel een uurtje-factuurtje tegemoet kon zien van 250 euro's per uur.

Dit is deels ook de reden dat deze projecten altijd te duur zijn, nooit op tijd opgeleverd worden en nooit werken, want tegen de tijd dat zo een beginner een beetje ervaring heeft, wordt de persoon van het project gehaald (en verdwijnt deels zijn "kennis" van het werk wat hij/zij heeft gedaan) om naar een ander project als "senior" verhuurd te worden, tegen een nog hoger uurtarief van minimaal 350-500 euros per uur. Je snapt dat er weer een beginner op dezelfde plek wordt ingehuurd, van hetzelfde bedrijf natuurlijk, en alles begint weer van voren af aan.

thephysicist | 22-09-19 | 20:56 | 11

ik heb van cap gemini figuren nog nooit iets zinnigs gehoord.het waren in de tijd dat ik daar wel eens rondgelopen heb vooral typetjes die lekker brainstormend bij elkaar gingen zitten en na een uur niet verder waren dan wat ouwehoeren, en koffie drinken, en vooral een hoop doorspekt met allerlei buzzwords gereutelde volzinnen.maar wat zaten ze toch lekker bij elkaar creatief te wezen ... om de proef op de som te nemen heb ik op een gegeven moment in de gang (waar alle klapdeuren openstaan)er 1 eens dichtgedaan ,gewoon om te kijken of men alert was .. en.je raad het bijna niet ,nog geen 5 min later klapte er iemand vol met zn bakkes tegen de deur .het was triest ,heb er niet om gelachen 3 meter verderop (proest.. ghehehe)

bowlfabriek | 22-09-19 | 21:28

@thephysicist | 22-09-19 | 21:16: Ik denk niet dat jij een "IT-pro" bent. Als dat wel zo is dan begrijp ik dat een deel van de oorzaak niet bij de overheid ligt ;-)

DebraCadabra | 22-09-19 | 22:04
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Vlinger | 22-09-19 | 20:54 | 1
-weggejorist-
Simpele Boerenlul | 22-09-19 | 20:52 | 2

René Veldwijk! Welkom terug! Ik zal uw meesterlijke quote uit 2011 nogmaals herhalen: "De overheid had een noodsituatie omdat zes miljoen mensen geen toeslagen konden ontvangen. Er was al 270 miljoen euro geïnvesteerd, maar toen het moest gaan draaien, was er helemaal geen systeem. ... Wij hebben toen voor een paar ton in drie maanden tijd de boel opgelapt en uiteindelijk voor één miljoen euro het systeem gerealiseerd" www.geenstijl.nl/3826921/feynman_enof... dankzij www.computable.nl/artikel/nieuws/over...

Feynman | 22-09-19 | 20:49 | 3

Veldwijk is altijd amusant om te lezen. Totdat je bedenkt dat het belastinggeld is.

H. Caulfield | 22-09-19 | 21:00

Ja.. en natuurlijk bij de overdracht naar beheerorganisatie met bijbehorende licentie verkocht voor 3.5 miljoen a 5 jaar. Niet dat dat extreem is.. maar het is geen hobbyist.

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:41

Deel 48 dus?

larie | 22-09-19 | 20:47

Leuk, een beetje zoals Eren, maar dan vanuit een ander perspectief. Hopelijk wordt het een beetje vlot en leesbaar neergetegeld.

PiPaPiemelhoofd | 22-09-19 | 20:44

Nou , om nou het UWV kapot te zeiken lijkt me geen goed plan. Er kan veel verbeterd worden maar jaag ze niet op om maar flink uit te keren. Er zijn veel teveel gompies die er misbruik van maken, dus laat ze daar met rust. Als ze moeten deugen kost dat het dubbele.

Normpje | 22-09-19 | 20:43

Wat mij stoort is dat hun keuringsartsen slagers zijn die hun eigen vlees keuren.
Een vriend van me is er ooit keuringsarts geweest.
Hij moest 40% goed keuren ook al waren ze ziek.
Daar had ie geen trek in en heeft ontslag genomen.

HoerieHarry | 22-09-19 | 20:41 | 3

Dat heet: targets halen.
Is moderne taal van managers.

ZZP-er | 22-09-19 | 21:09

Medisch inhoudelijk zie je steeds meer managementinvloeden en tegenwoordig ook verzekeringsinvloed. Geld dus. Het is niet toevallig dat medisch specialisten tegenwoordig 40% vd tijdadministratie doen. Kijk welk soort mensen in de top vd organisaties zit vd zorg. Wellicht snap je dan waarom het zo duur is. Maarvergeet de beroepsgroep zelf ook niet qua gegevens vastleggen. Het is een ziekte..

Nichtsneues | 22-09-19 | 23:02

@Nichtsneues | 22-09-19 | 23:02:
Je hebt helemaal gelijk.
Mijn vriend werd daarna gevangenisdokter.
Toen kreeg ie Volkert van der Graaf aan tafel in z'n kamertje in de gevangenis.
Daar werd ie nog minder blij van. hahaha
Serieus waar.

HoerieHarry | 23-09-19 | 00:08

Aflevering 1 mag er van mij wel direct achteraan komen.

Ben-Bataaf | 22-09-19 | 20:40

Ik kan je zo wel vertellen wat er mis is met de ICT bij de overheid, dit is namelijk hetzelfde als wat er mis is met de ICT in heel nederland. Stuurgroejpjes, projectgroepjes, scrum-groepjes, enz, enz. Dát is het probleem. Iedereen kan ideeën spuwen en dan is het het 'projectje' van iemand en dan weet je al dat het gaat mislukken.

Scrum is de kanker in de ICT. Begrijp mij niet verkeerd, op zich ben ik voorstander van agile werken, en waterfall is helemaal dikke ellende, maar scrum komt er aardig in de buurt.

échte goede devvers zijn er niet zo heel veel meer, want die aarden niet in scrum teams. Het is het gemiddelde; iedereen moet het kunnen, en na 1-2 jaar prutsen is de junior ineens een medior en 2 jaar later senior, ongeacht of ie z'n werk goed gedaan heeft.

Vervolgens zet je een x aantal van dat soort figuren in een groepje, je zet er iemand bij die een 2-daagse cursus (met lekkere broodjes!) heeft gehad in het plakken van post-itjes, die noem je 'scrum master', en zo kost een klein projectje al gelijk 10k.

Besluiten nemen durven ze geen van alleen, er is niemand die een keer z'n poot stijf houdt en zegt "en nu gaan we het ZO doen, basta", nee democratie, overleg, geen lange termijn visie en cv-bouwertjes die alleen maar interesse hebben dat ze weer een projectje op hun CV kunnen zetten.

De managers hebben inhoudelijk geen flauw benul waar het over gaat, dus de stem van de meerdeheid geld. Alleen zijn de prutsers altijd in de meerderheid.

DuperSildo | 22-09-19 | 20:38 | 15

@bowlfabriek | 22-09-19 | 22:16: Dan werk je vrij weinig bij overheid neem ik aan?

In het bedrijfsleven wil ik je het voordeel van de twijfel geven. Ook daar kom ik af en toe rare situaties tegen, maar als je niet performt kost het geld, dus schuif je op. Bij de overheid doet dat echter helemaal niet ter zake.

Dubz | 22-09-19 | 23:24

@DuperSildo | 22-09-19 | 21:00:
U weet waar u over spreekt. Daarom heb ik de ICT-sector helaas verlaten ondanks dat mijn werk voortkwam uit mijn hobby: programmeren (PET 2000, ZX 80/Spectrum assembly, IBM PC). Vergeet ook niet de laag 'managers' met een drs. titel geschiedenis voor de naam die alleen om die titel tot manager in de ICT sector werden geloosd. Stom lullen en totaal geen verstand van zaken die lui.

Matwetwe | 22-09-19 | 23:45

ik denk dat jij geen idee hebt waar je het over hebt.. maar wel de buzzwords hebt opgepikt

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:45
▼ 12 antwoorden verborgen

Cortes door de bocht

Hemmenaar7 | 22-09-19 | 20:38

Al was het alleen maar om de cartoon die weer vele malen beter is dan die uit het vorige topic.
*dubbele duim voor Cortes opsteekt*

miko | 22-09-19 | 20:35

Altijd een betere afsluiter dan Greg.

miko | 22-09-19 | 20:34

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken