Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV, Kroniek van een faalfabriek, deel 10: De uitdrijving uit het paradijs

Dit is deel 10 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Juli – december 2007

Op donderdagavond 19 juli krijgt iedereen een e-mail van Cees B. “Aan alles komt een einde” is het onderwerp. Cees vertrekt, maar pas op 1 oktober. Duidelijk is dat Team GAIA het vertrouwen aan het verliezen is. Maar er moet meer spelen. Het UWV huurt externe projectleiders immers in om verantwoordelijkheid af te schuiven, dus niemand binnen het UWV gaat hem opvolgen. Binnen Team GAIA is alleen Cees’ rechterhand Peter van Dalen in beeld, maar die is geen echte projectleider. Wel snap ik nu alsnog diens toenaderingspoging.

Ondertussen gaat de teloorgang van GAIA verder. Op 22 augustus komt er een e-mail van een andere inhuurprojectleider, Frank van der Eijden. Frank houdt zich bezig met de zogenaamde analyse-omgeving (AO), een systeem dat zijn bestaansrecht ontleent aan de gecompliceerde relatie tussen het UWV en de Belastingdienst. Met de AO kunnen zowel UWV’ers als Belastingdienstmedewerkers dezelfde loonaangiftedata bekijken. Met de polisadministratie kan dat natuurlijk ook, maar dat systeem is eigendom van UWV, dus onacceptabel. De AO is een soort van Checkpoint Charlie voor ambtenaren (uiteraard bestaat dit kostbare fopsysteem nog steeds).

Frank meldt dat hij vanuit GAIA tien miljoen inkomstenverhoudingen had ontvangen, meer dan de zes miljoen die hij eerder vanuit het Capgemini-systeem had gekregen, maar veel minder dan de ongeveer zestien miljoen die zouden moeten bestaan. Ik antwoord Frank en Team GAIA dat wij in onze SwSl database er 17.298.663 hebben klaarstaan en er bij GAIA dus dik 7 miljoen zoek zijn. Cees reageert meteen. Omdat niet SwSl maar GAIA officieel de bron voor Frank is, wordt met urgentie aangestuurd op overname door GAIA van de gegevens uit onze SwSl database. Het is een wanhoopsdaad. Op Cees’ verzoek om afstemming reageer ik positief, maar ik vraag ter voorbereiding wel om de technische specificaties van GAIA. Die zijn er natuurlijk niet. Cees heeft duidelijk geen zin om te worden gefileerd en zegt het overleg af. Dat GAIA exit is kan nu echt niemand ontgaan, maar toch gebeurt er niets.

Ondertussen loopt er een onderzoek vanuit de twee ministeries naar de oorzaak van alle ellende. Onvermijdelijk word ik geïnterviewd en ik geef zonder terughoudendheid mijn analyse. Ik kwalificeer de mêlee van projecten en systemen als een “automatiseringsorgie”. De hoofdinterviewer van de Belastingdienst schrikt van mijn niet-ambtelijke kwalificatie. Kort daarna vraagt de Belastingdienst via het UWV of het hogere management met mij mag spreken. Ik vraag en krijg toestemming van directeur Dirix om vrijuit te mogen spreken. Het mondt uit in een openhartig gesprek inclusief demonstratie aan José van Aerle, de eindverantwoordelijke manager bij de Belastingdienst. Het is allemaal dodelijk, niet alleen voor Cees B. en GAIA maar onvermijdelijk ook voor het UWV. De Belastingdienst hebben we nu binnen. Kort daarna krijg ik een boze e-mail van Jop van Breugel, de baas van Cees B. die samen met Anno Maring en Paul Dirix het topmanagement van de divisie Gegevensdiensten vormt. Ik heb alles netjes gedaan en verwijs de man naar zijn directeur. Het is duidelijk ongezellig in de top van de divisie, maar nog steeds gebeurt er niets.

Voor de derde keer is het Hans Tromp die het verschil maakt. Hij eist een test op de inhoud van beide databases, Gaia en SwSl. Hij laat willekeurig vijfduizend Burgerservicenummers selecteren en eist dat beide teams laten zien welke aangiften er over die burgers te vinden zijn. GAIA zakt direct door de mand. Aangiften ontbreken soms geheel en soms over schijnbaar willekeurige maanden. Het is duidelijk dat het maandenlange proces van aangiften inlezen over moet. Onze eerdere informele gesprekspartners Johan E. en Remo van R. zijn, net als de meeste andere leden van Team GAIA, ontdaan. Refererend aan het GAIA- concept van magazijn-fabriek-winkel oppert Remo dat de gegevens wellicht goed zijn geladen en verwerkt in de GAIA-‘fabriek’, maar dat er bij de doorlevering naar de ‘winkel’ iets fout is gegaan. In dat geval zou de schade nog te overzien zijn.

Collega Frido en ik stellen voor dat we er ter plekke samen naar kijken, gewoon als techneuten onder elkaar. Frido doorzoekt samen met GAIA “fabrieksdirecteur” Johan diens fabriek-database. “Winkelchef” Remo en ikzelf kijken toe. Binnen minuten is duidelijk dat de data ontbreken in de fabriek, dus in het hart van GAIA. En dan gebeurt er iets dramatisch: Johan vertelt dat de problemen met de fabriek bekend waren en er door hem werd gewerkt aan foutopsporing en -oplossing. Ik zie Remo wit wegtrekken. Zelfs deze twee mannen, die intensief samenwerken en wier bureaus tegen elkaar aan staan, spelen onderling geen open kaart. De cultuur van misleiden en wegkijken is niet beperkt tot het UWV-management en Cees B. en zijn minions maar loopt door tot in de haarvaten van de organisatie. Collega Frido is stoïcijns en professioneel als altijd, maar ik juich bijna. Dít moet de nekslag zijn.

Dit keer klopt mijn inschatting. Hans Tromp informeert zijn baas Anno Maring en directeur Dirix. Dirix handelt nu wel – en grondig. Heel Team GAIA – Cees, zijn secretaresse en het complete bouwteam – wordt per direct de wacht aangezegd. De ex-militair Dirix grijpt uiteindelijk hardhandig in, wéér een gebeurtenis die binnen de UWV-cultuur zonder precedent is. Wel weer normaal is het natrappen richting Cees B. dat nadien op gang komt. Cees zou met zijn secretaresse seksueel wangedrag hebben vertoond, op kosten van het UWV tot in New York aan toe. Ook zou hij met tijdverantwoordingen hebben gefraudeerd. Op UWV-topniveau zou zijn besloten dat Cees nóóit meer voor het UWV zou mogen werken. Of de verhalen waar of onwaar zijn doet voor mij niet ter zake. Indien waar heeft het UWV het allemaal oogluikend toegestaan en indien onwaar is dit een geval van leugenachtig natrappen. Beide situaties zijn wat mij betreft even misselijkmakend.

En dan komt in december de mededeling dat Cees B. in dienst is getreden bij… Capgemini. Dat een bedrijf iemand in dienst neemt die kort daarvoor bij een topklant overladen met schande is heengezonden, is onbestaanbaar. Het kan niet anders of Cees is de hele tijd in het geheim verbonden geweest aan Capgemini. In 2003-2004 was hij de spil geweest in het door Capgemini binnenhalen van het polisadministratieproject. Tijdens de bouw in 2005-2006 had hij geacteerd als de professionele tegenspeler van Capgemini namens het UWV. En dit jaar was hij met zijn GAIA-project Capgemini’s Plan B geweest. Tijdens GAIA (en daarna) liep de enorme factuurstroom naar het UWV immers gewoon door. En nu incasseert Cees bijna demonstratief zijn dertig zilverlingen.

Met gevoelens van woede maar ook met schaamte denk ik terug aan de gefixte aanbesteding van de polisadministratie in 2003-2004 en de honderden miljoenen schade die dat had opgeleverd. Ik had veel gezien maar niets tot mij laten doordringen. En ook nu gaf niemand bij het UWV ook maar een kik in reactie op Cees’ overgang naar Capgemini. Ignorance is bliss – lucrative bliss.

Reaguursels

Inloggen

UWV mijn vrouw heeft een bepaald trauma. Ze heeft hier nog steeds last van.
Ze heeft 2 jaar in de ziektewet gezeten.
WIA uitkering aangevraagd.
1 gesprek met een “arts” deze stelt diagnose die in de computer wordt ingevoerd. Deze spuugt een paar suggesties uit van saaie mindkilling baantjes die ze zou kunnen doen.
Denk dat dat wel goed is voor het herstel. Doei doei faal instituut.

David000000007 | 25-11-19 | 08:40 | 1

Zo zijn er ook gevallen bekend waarbij de UWV verzekeringsarts een suicidaal iemand aanraadde om kraanmachinist (je weet wel zo bovenin een kraan boven een bouwplaats) te worden..

Fiets | 25-11-19 | 14:25

De gebrekambtenaren gokken op de korte periode dat een staatssecretaris en een minister een jaartje of vier aanblijven. Die twee denken in termen van een dat is mij te ingewikkeld en een risico voor mijn baantje... doorschuiven maar naar de volgende ministersploeg.

hollandsevluchteling | 25-11-19 | 07:31 | 1

Dat wordt alleen maar erger nu ministers steeds korter op een portefeuille zitten: vaarwel democratische controle.
Als de minister straks bij Unilever solliciteert is 'ik heb me nergens mee bemoeit' het beste argument op zijn CV: niemand zit te wachten op een klokkenluider in de raad van bestuur.

******** | 25-11-19 | 13:32

Dat er niks gedocumenteerd is kan ik begrijpen. In die tijd werkte ik voor een particuliere softwareboer die ook aan de overheid had willen leveren. Daarvoor kreeg ik speciale werkinstructies. Programma's moesten uit kleine modules bestaan die uitgeprint op een A4'tje moesten passen. Commentaar in de source was verboden en offline documenteren zouden we 'een andere keer' wel doen. Het klinkt zo onwaarschijnlijk dat het verzonnen lijkt, maar deze waanzin is echt waar.

Nivelleermarionet | 24-11-19 | 22:19 | 4

@Epistulae_Morales | 24-11-19 | 23:10: zo kijken beginners er tegenaan. Fatsoenlijk code documenteren is zeker niet beschrijven wat code doet, maar vooral beschrijven =waarom= de code iets doet en met name op welke uitzonderingen gelet is bij het schrijven van de code.

chefren | 24-11-19 | 23:43

@Epistulae_Morales | 24-11-19 | 23:10: Alleen jammer dat je aan de code niet kunt zie wat ze op andere plekken van die code verwachten. Vooral als je de boek in kleine modules opsplitstis de onderlinge samenhang van de code ook heel belangrijk.

frank87 | 25-11-19 | 13:01

@Epistulae_Morales | 24-11-19 | 23:10:
Onzin. Een goed programma heeft allebei: zowel een overzichtelijke structuur als een paar korte comments om het hoe en waarom te verduidelijken.

******** | 25-11-19 | 13:37
▼ 1 antwoord verborgen

Bij Nederlandse ambtenaren kan één plus één ook wel ongeveer drie zijn.

hollandsevluchteling | 24-11-19 | 22:08 | 2

In het echte leven ook, voor grote waarden van één.

frank87 | 25-11-19 | 13:02

Ik heb mijn zakken gevuld met pecunia, met dat soort idioten heen en weer te rijden.
Zijn top jaren geweest.
Bedankt.

Gokmaar | 24-11-19 | 21:13

Beste dossier dat GS heeft.
Verademing na(ast) die turkentroep en kutcartoons op de zondag.

PresidenteDeConjovia | 24-11-19 | 20:42

(r)Overheid en ICT.

Nooit, maar dan ook nooit een goede combinatie....

Wijze uit het Oosten | 24-11-19 | 20:35

Mooi verdienmodel bij Cap vond ik altijd de busladingen vol met afgestudeerde "high potentials" die zonder enige vorm van werkervaring na een stoomcursusje programmeren bij de klant voor een leuk uurtarief naar binnen werden gedouwd.

Schemerlamp | 24-11-19 | 20:27 | 2

En die dan door de ervaren mannen werden afgeserveerd. Heerlijke tijd gehad met die prutsers.

FB14 | 24-11-19 | 21:21

Praat me niet over 'high potentials': een paar maanden vakantie in Thailand en alle managers rollen over elkaar heen om je te laten werken als programmeur.

Ik snap het nog steeds niet: als je solliciteert als reisleider is dat nuttige ervaring. Voor elk ander beroep is de enige boodschap 'jippie, ik heb rijke ouders die mijn vakantie konden sponsoren' (bijv door je gratis bij hun thuis te laten wonen zodat je lekker veel kunt sparen)

******** | 25-11-19 | 13:48

Iedere keer denk ik weer dat dit wel de laatste moet zijn van de kroniek en dat het niet heel veel gekker kan maar telkens weer wordt ik verrast. ONGELOOFELIJK! Zijn er al kamervragen gesteld ?

Ingpe | 24-11-19 | 20:04 | 4

Tuurlijk niet. Je druk maken over diversiteit in wiskundebiekjes is veel belangrijker.

5611 | 24-11-19 | 20:15

Inderdaad ongelofelijk. Ik begin te denken dat het allemaal verzonnen is.
Toch?

Delfts Blauw | 24-11-19 | 21:21

Nee, is allemaal te lang geleden. Minister kan gewoon roepen dat het allemaal door de voorganger van de voorganger van zijn voorganger is opgepakt en dat het nu allemaal veel beter gecontroleerd wordt. Dat er nog steeds met dezelfde bagger gewerkt wordt is een noodzakelijk kwaad, maar ook daaraan wordt gewerkt...

En meer van dat soort holle frasen.

plaspop | 25-11-19 | 07:53
▼ 1 antwoord verborgen

“Jij mag nooit meer bij het UWV werken”
En hem dan terughalen via een externe leverancier tegen het dubbele tarief omdat ie het bedrijf zo goed kent.
En uiteindelijk waren het niet zijn wanprestaties of dat hij een minister wilde opofferen maar omdat hij zijn secretaresse neukte op kosten van de zaak.

Osdorpertje | 24-11-19 | 20:03 | 3

U klinkt als iemand die ervaring heeft in dat circuit.
Ik heb persoonlijk in de IT meegemaakt dat dezelfde persoon tot 3 maal toe opnieuw aangenomen werd, 2 maal inderdaad via een extern bedrijf, en elke keer voor een hoger tarief/salaris, omdat "hij het bedrijf en de materie (en zijn eigen geschreven teringzooi, waar niemand uitkwam) zo goed kende".
Het was n.l. goedkoper dan de boel opnieuw te laten maken.

Roadblock | 24-11-19 | 20:51

@Roadblock | 24-11-19 | 20:51:
Ooit bij een tech bedrijf gewerkt waar de Chief Technology Officer geen verstand van technology had en vertrouwde op een leger consultant die al zijn werk deden. Hij gedroeg zich als een enorme bully, maar toen zijn baas kanker kreeg had ie ineens geen beschermer meer en moest ie het bedrijf verlaten.

Osdorpertje | 24-11-19 | 21:31

@Roadblock | 24-11-19 | 20:51:
Als bedrijven te gierig zijn om vaste contracten te geven dan is het zowiezo hun eigen schuld als externen 'vergeten' om goede documentatie te leveren.

******** | 25-11-19 | 13:54

Eigenlijk van de zotte dat de Europese unie geen software pakket levert voor iedere deelstaat.

Polarisator | 24-11-19 | 19:55 | 3

Nou kan sarcasme ook te ver gaan.

Roadblock | 24-11-19 | 19:56

Dat zouden ze wel willen, maar deze kroniek geeft toch de geruststellende gedachte dat een Europees belastingsysteem er nooit zal komen, hooguit wat half werkende noodoplossingen voor specifieke belastingen, die lidstaten gedeeltelijk zelf uit zouden moeten voeren.

W_F | 24-11-19 | 20:16

@W_F | 24-11-19 | 20:16:

Dat computersysteem voor Europese belastingen heet m.i. ECB. En die heeft de afgelopen jaren duizenden miljarden bijgecomputert.
Het lokale belastingheffen in deelstaat Nederland is slechts om mensen bezig te houden en wat clubgevoel te behouden.

Polarisator | 24-11-19 | 20:31

Er word in dit topic met voornamen en initialen gewerkt. Die man is zo te traceren.
Funny.

hotnot | 24-11-19 | 19:50 | 1

Het gaat over ambtenaren (die dus allemaal gekozen hebben voor een publieke functie), managers die verantwoordelijk zijn voor hun daden en de daden van de rest van hun medewerkers, en een aantal zelfstandigen, die dat ook zijn. Al die namen zijn niet geheim en zijn waarschijnlijk in talloze openbare bronnen terrug te vinden.

W_F | 24-11-19 | 20:23
-weggejorist-
kaasfondue | 24-11-19 | 19:41

Je mag toch verwachten dat de computer voor een stadsstaatje als Nederland met 17 miljoen mensen, gewoon werkt?

Een bedrijf als Microsoft heeft toch wel kant en klare software pakketten voor overheden?

Polarisator | 24-11-19 | 19:36 | 6

U bent in de war met China. Die hebben voor elk land speciale software.

Nivelleermarionet | 24-11-19 | 22:24

Dat is waar, ware het niet dat de bronsystemen van dat soort UWV en bel.dienst molochs letterlijk uit het jaar 0 stamden. Ketting en zwakste schakel....

Epistulae_Morales | 24-11-19 | 23:15

@Roadblock | 24-11-19 | 19:51: SAP = software for annoying People of zoals de Duitsers zeggen 'Zandlaufer Anzeige Program' .
Wat een slecht gebruikers onvriendelijke rommel.

LimbabweWillem | 24-11-19 | 23:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze steuntrekker gaat bedenken hoe hij de komende weken net kan doen alsof hij ook een suikeroompje is: www.youtube.com/watch?v=sjrdanK4LSY

Zwarte Piet roeleert!

Rest In Privacy | 24-11-19 | 19:35

Kan ik solliciteren?

niels5142 | 24-11-19 | 19:32 | 1

Ja, u kunt solliciteren. Het UWV geeft werkgevers zelfs subsidies als ze u aannemen. De enige voorwaarde daarvoor is dat u een éénbenige transseksuele boerkadrager met een IQ van maximaal 79 bent.

Nivelleermarionet | 24-11-19 | 22:40

Gedurende het hele feuilleton speelt bij mij de gedachte: maar checkt dan niemand de logfiles? Of zijn die er gewoonweg niet en gaat alles wat misgaat bij het inlezen richting /dev/null ?

postmodernismisdead | 24-11-19 | 19:15 | 9

Mijn directeur had een speciale strategie voor nieuwe software. Nu uitleveren, testen doen we later wel. En de zogenaamde hoofdprogrammeur verdomde het om checksums over datatransmissies te berekenen. Hij stuurde standaard een spatie terug aan de verzender. En het werkte nog ook. Er raakte wel data zoek, maar door middel van een techniek die nu "gaslighting" wordt genoemd wisten we de tegenpartij ervan te overtuigen dat niet onze, maar hun software niet deugde. Geen grap, niet verzonnen.

Nivelleermarionet | 24-11-19 | 22:34

De kern van het verhaal is dat meerdere ambtelijk organisaties moesten samenwerken, en dat bij enige vorm van datauitwisseling alleen gold: eigen logfiles eerst.

Epistulae_Morales | 24-11-19 | 23:20

@Muxje | 24-11-19 | 20:14:
Volgens mij is dit juist de truuk bij het UwV: de een laadt de data, de ander leest ze, dus je weet niet wat en hoeveel er is Ingelezen. Pas iemand zegt : hé, geen nieuwe data deze week, zegt een ander: hè? Ben al een week bezig.

Analia von Solmsch | 25-11-19 | 09:26
▼ 6 antwoorden verborgen

De voorloper van Cap Gemini heette Volmac. Als je daar in de jaren zeventig solliciteerde liet men je zonder reden 2 uur wachten. Zat je er dan nog dat had je een kans om aangenomen te worden. Iedereen die in die twee uur opgestapt was had niet de noodzakelijke mentaliteit om bij het bedrijf te werken en werd bedankt. Interessante manier om personeel te selecteren.

jan-lul-de-behanger | 24-11-19 | 19:08 | 2

Dus er werkten alleen ruggengraatloze jaknikkers?

beldewouten | 24-11-19 | 19:11

Er werkten alleen mensen die in de baas zijn tijd zo maar 2 uur een dutje konden doen?

Roadblock | 24-11-19 | 19:55

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl