Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 5 - Survival of the Fattest?

Dit is deel 5 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

April - Mei 2007

Nu we weten dat de duizenden gigabytes aan loonaangifte-data die we moeten verwerken vergaand onbetrouwbaar zijn, besluiten we om twee basisregels in ons vakgebied aan onze laars te lappen. Allereerst schakelen we alle controles uit die onze database software uitvoert op de data. Als de Belastingdienst ons opzadelt met een loonbedrag van duizend euro dan vinden we alles goed: '1000.0', '1.000,0000', '10*10*10', 'Duizend', '-FixMe-', alles mag. We willen dat elk stukje data wordt ingelezen, good, bad or ugly. Verwerken van gegevens wordt zo veel moeilijker en trager, maar wij zullen alles wat het UWV van de Belastingdienst heeft ontvangen hoe dan ook inlezen.

Wat we ook niet doen is een nette database opzetten. Onze database is qua structuur identiek aan die van het loonaangiftebericht. Die keuze heeft als voordeel dat het inlezen van gegevens eenvoudig wordt – in essentie gewoon kopiëren. Nadeel is dat het op maat leveren van gegevens veel programmeerwerk vergt. Omdat het uitpakken en inlezen van een kwart miljard brakke aangiften de grote uitdaging is en we maar aan drie partijen gegevens hoeven te leveren, is ook deze onorthodoxe keuze verdedigbaar.

Het UWV heeft (met vertraging) voor faciliteiten gezorgd, maar dat is dan ook alles. Er is geen stuurgroep, geen coördinatie, geen administratieve ondersteuning, niets. Ons kamertje is te klein voor de ingeplande vijf mensen. Dat we meer paria zijn dan redder in nood blijkt uit alles. Alle buitensluiting heeft twee belangrijke voordelen: geen overhead en geen managementbemoeienis.

Natuurlijk is Cees B. ook aan de slag, met een team van ruim 25 mensen en snellere hardware. Het systeem dat hij gaat bouwen heet GAIA, naar de Griekse godin. Wij dopen ons driemansproject SwSl, wat staat voor 'Samen Werken, Samen Leveren'. Het is een knipoog naar het motto 'Samen Werken, Samen Leven' van het nieuwe kabinet. Omdat voor de Haagse buitenwereld GAIA noch SwSl mag bestaan, ontgaat de grap iedereen. We lachen in stilte wanneer iemand uitvindt dat 'SwSl' in het internet-Bargoens ook een toepasselijke betekenis heeft.

De meeste leden van Team GAIA zijn gewoon techneuten die een klus doen. Sommigen willen buiten zicht van Cees B. en zijn entourage best met ons praten. Al snel spreken we over onze uitdagingen met twee data-techneuten, Remo van R. en Johan E. Als automatiseerder ben ik benieuwd hoe zij de data-ellende gaan aanpakken. Als ondernemer wil ik inschatten wanneer de definitieve oplossing van GAIA mag worden verwacht. Wetend wat de Belastingdienst het UWV heeft geflikt en beseffend dat GAIA minder bochten kan afsnijden dan wij, verwacht ik niet dat ze GAIA snel werkend krijgen. Maar hoeveel tijd hebben wij voor we mogen wieberen? Op vijandig terrein wil je dit soort dingen weten. 

Als Remo en Johan ons vertellen hoe GAIA wordt opgezet vallen wij van onze stoel. Team GAIA heeft besloten dat iedere afnemer zijn eigen database gaat krijgen, 'winkels' genaamd. Die winkels worden bevoorraad vanuit één centrale database, aangeduid als de 'fabriek'. De gegevens in de fabriek zijn weer bewerkte versies van de gegevens uit een database die 'magazijn' heet. En dit magazijn wordt tenslotte weer gevuld uit dezelfde bron die wij gebruiken, de herstartbak. Binnen Team GAIA is Remo winkelmanager en Johan fabrieksdirecteur.

Frido, Hans en ik vragen of het echt allemaal zó complex moet. Zo krankzinnig als bij de polisadministratie van Capgemini zal het niet worden (plaatje), maar het hosselen met data is zelfs als de data op orde zijn nooit een goed idee. Remo en Johan gaan in de verdediging. Het besluit is gevallen. En zij gaan de gegevensoverdracht van herstartbak, naar magazijn, naar fabriek, naar een heleboel winkels héél goed controleren. Van binnen juich ik: GAIA gaat helemaal nooit afkomen. Team GAIA maakt dezelfde fout als Capgemini.

In normale omstandigheden zou alle zinloze complexiteit niet hebben verbaasd. Organisaties als het UWV met heel veel ICT, te veel geld en een oppermachtige automatiseringsafdeling zitten vol met veel te complexe systemen, gebouwd door honderden inhuurkrachten van een handjevol grote ict-bedrijven. De dingen complex maken loont voor iedereen, want elke euro overschrijding wordt door Den Haag bijgelapt. Wie simpele oplossingen nastreeft heeft in normale tijden niets bij het UWV te zoeken. Maar dit zijn geen normale tijden. Capgemini is al door zijn hoeven gegaan. De minister staat onder druk. De Kamer roert zich. De kranten schrijven erover. Er is maar één conclusie mogelijk: de liefde voor complexiteit zit bij UWV in de genen. Men kán gewoon niet anders. Wie systemen liever bouwt zoals Elon Musk zijn raketten (met weinig componenten en met weinig mensen) wordt niet getolereerd. Het UWV zal ons geen dag langer verdragen dan strikt noodzakelijk.

Ik hoef niet lang na te denken om te besluiten dat ik mijn oordeel over GAIA voor mijzelf houd. Op Hans Tromp en zijn omgeving na zit bij het UWV niemand te wachten op mijn mening. En bewezen hebben we nog niets, ook niet voor onszelf. We zullen zelf resultaten moeten boeken en er op moeten vertrouwen dat Cees B. niet in staat zal zijn om zijn databrij te managen. Dat we de afloop grotendeels in eigen hand hebben is een fijne gedachte. Minder fijn is het besef dat er bij UWV niemand – ook wij niet – bezig was om iets te neer te zetten waarmee het UWV uit de voeten zou kunnen.

Naschrift: Anno 2019 is erkend dat automatiseringsuitvoeringsproblemen bij UWV kritiek zijn. Maar ook andere grote overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, de SVB, DUO, de NVWA, de Politie, Defensie, enzovoorts, worden geplaagd door extreem complexe systemen die het functioneren van deze organisaties in gevaar brengen. Kabinet en Kamer hebben dit onderkend. Er komt daarom een Parlementair Onderzoek, dat geen ICT-onderzoek mag heten maar dat voor een groot deel wel is. Net als het UWV zullen de onderzochte organisaties vragen om meer geld voor automatisering. De UWV-casus laat zien waarom meer geld de problemen eerder zal verergeren dan oplossen.

Reaguursels

Inloggen

UWV=Uw Welvaart Verkwanselen

piet7003 | 21-10-19 | 16:51

Dezelfde gegevens in meerdere databases opslaan is inderdaad een recept voor ellende. Als dezelfde gegevens van elkaar af gaan wijken afhankelijk van uit welke database je ze haalt, bijvoorbeeld doordat gegevens in de ene database wel verbeterd zijn en in de andere niet, dan kun je hele rare bugs krijgen.

petersteenkamp | 21-10-19 | 16:02

Ik begrijp niet dat mensen nog zaken doen met die incompetente non-valeurs die externe grote automatiseringsbedrijven zijn. Dat je mensen van ze inhuurt is één ding, maar ik zou nooit en te nimmer complete projecten aan ze uitbesteden. Want wie denkt dat het UWV een geval apart is, vergist zich deerlijk.

Bigi Bana Boy | 21-10-19 | 09:48

Het blijft buitengewoon herkenbaar. En voor UWV mag je elk groter bedrijf en elke overheidsinstantie invullen. Dit speelt echt overal.

jan-lul-de-behanger | 21-10-19 | 08:16

"Ik hoef niet lang na te denken om te besluiten dat ik mijn oordeel over GAIA voor mijzelf houd." Als je iets zo moreel verwerpelijk vindt... Waarom werk je er dan stilzwijgend aan mee?

hadjeeenprobleem | 21-10-19 | 07:32 | 7

@Analia von Solmsch | 21-10-19 | 08:09: "Minder fijn is het besef dat er bij UWV niemand – ook wij niet – bezig was om iets te neer te zetten waarmee het UWV uit de voeten zou kunnen." Ahuh.

hadjeeenprobleem | 21-10-19 | 08:34

@hadjeeenprobleem | 21-10-19 | 08:34:
In de context van het verhaal een logische conclusie. Het UWV, en met name de blablabla-managers, willen geen simpele oplossingen, ze zijn niet op zoek naar een werkend geheel.

Het gaat dergelijke figuren hoofdzakelijk om het bouwen van kleine koninkrijkjes, waar ze voor eeuwig de baas zijn omdat niemand meer snapt hoe het werkt en de manager genoeg macht heeft verzameld omdat hij zich heeft omringd met vriendjes.

Dat is dus ook waarom het UWV niet uit de voeten zal kunnen met het systeem van Veldwijk. Het wordt niet gedragen door de managers, niet gesteund, en niet geaccepteerd.

Welkom bij de overheid.

Rest In Privacy | 21-10-19 | 09:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Kunnen deze stukjes niet gebundeld worden in een boekje ? Zou kunnen worden uitgereikt als handleiding hoe het niet moet. En als rode vlag om duidelijk te maken wat voor prutsers er met onze centen zitten te spelen.

God Zelf | 21-10-19 | 07:25

Mooi dat dit gebeurt.
Kost bakken geld helaas maar houdt wel veel aan het werk.
Je kunt 30% van alle ambtenaren ontslaan en dit land draait lekker door zoals het nu gaat
De overheid is de sector met de meeste verborgen werkeloosheid.

HoerieHarry | 21-10-19 | 02:33 | 1

Door regels te vereenvoudigen en uitzonderingen er uit te slopen kan je die hoeveelheid van 30% nog verhogen. De overheid is voor velen niks meer dan een beschutte werkplaats zoals we dat in Vlaanderen noemen.

Lt-Kol Kilgore | 21-10-19 | 05:21

tsja laatst een brief gezien via iemand die een WW uitkering heeft aangevraagd. 10 jaar in Nederland daarvan 5 jaar gewerkdt en die heeft een arbeidsgeschiedenis van 12 jaar volgens het UWV. Dit geeft 9 maanden recht op WW. Dus de data klopt nog niet helemaal :)

botte bijl | 21-10-19 | 00:45

Eigenlijk is het te maf voor woorden. Het UWV hoeft maar een paar dingen te weten. Wat heb je verdiend de afgelopen betreffende tijdsperiode en heb je die tijd ook sociale premies betaald. m.a.w. hoeveel moeten we uitkeren.
Laten we de faillissementen even buiten beschouwing.

knutsel_ | 21-10-19 | 00:27 | 4

kleine aanvulling, de sociale premies voor de weken met 4 dagen waren wel ingehouden en wel voor een hele werkweek. Dus je kan zeggen dat het uwv 2 keer aan me "verdiend" heeft.

thephysicist | 21-10-19 | 00:42

Weet je. Ik zweef ergens tussen libertarisme en socialisme. Dat laatste is me aangepraat. Omdat ik in Nederland geboren ben zeg maar. Is moeilijk van af te komen. Ik pleit om beide redenen voor een soort van vlak-uitkeringsverzekering. Het kan mij vrij weinig boeien wat je laatste uurloon was. Je krijgt gewoon niet meer als je niet meer werkt. Absurd dat de overheid het moet regelen en tegelijkertijd onderscheid moet maken in wat je hebt verdienend en afgedragen hebt. Ik wil geen overheid en ik wil een faire overheid. Ook moeilijk te combineren. Net als ambtenaren en ICT zeg maar.

knutsel_ | 21-10-19 | 01:05
▼ 1 antwoord verborgen

Is dit nou niet een kwestie van data warehousing of zit ik er nu helemaal naast? Source systemen, wat middleware en front end reporting?

Overmar | 21-10-19 | 00:03

Beetje voorbarige gedachtengangen. Het architectuurplaatje van GaIa vs. SWSL zegt niets over complexiteit. Het zegt alleen iets over de aantallen databases, maar het kan wel degelijk zo zijn dat SWSL een veel complexere oplossing oplevert.
Als je de reden van deze opdeling niet aangeeft zegt het niets over complexiteit.

Epistulae_Morales | 20-10-19 | 23:53

De loonaangifte voor de Belastingdienst gebeurt in een XML bestand met 3 lagen.
1. Algemeen deel (woonplaats, adres, burgerservicenummer etc)
2. De maandaangifte (Brutoloon, Belasting en andere premies, crisisheffing etc)
3. De correcties per persoon op voorgaande maanden.

Het is niet heel erg moeilijke data om mee te werken en als je in staat bent als UWV om in te zoomen op de oorsprong van de data is er voor elke medewerker wel te zien wat er in welke maand wordt aangegeven in het originele bestand.

Beroep = Boerenlul | 20-10-19 | 23:45

Dank u wel weer, heerlijk kafkaesk leesvoer om de werkweek mee warm te draaien

vvbg | 20-10-19 | 23:34

Hoe meer it mensen op een project hoe meer werk eruit rolt. Iedereen die programmeert tegen en met databases snapt waar de kassa staat en hoe je deze laat rinkelen. Bouw een Labyrinth en je hebt werk tot na je dood.
Smullen dit verhaal, heerlijk herkenbaar.

Eppo | 20-10-19 | 23:33

Kortom, shit in = shit out.
Toch knap dat je al bij een invoer van 1000 euro de data al zo kan verkloten. Al hoewel, als ik in een eenvoudig webformulier al een kritieke foutmelding krijg bij het invoeren van een postcode (1000AA in plaats van 1000 AA, maak er dan twee velden van, knuppels!) dan hou ik mijn hart vast over het niveau van de ict-ers hier ten lande.

Analia von Solmsch | 20-10-19 | 23:32 | 4

Afgezien van het gebruik van het jeukwoord "agile" heeft EM een punt.

knutsel_ | 21-10-19 | 00:05
▼ 1 antwoord verborgen

De rechtszaak tussen Leaseweb en Ctac bewijst dat je wel degelijk een automatiseerbedrijf kunt aanklagen en winnen, als je maar goeie contracten en advocaten hebt.

www.rtlz.nl/beurs/artikel/4475831/cta...

UncleAlbert | 20-10-19 | 23:10

Gaat een hoop in om maar de topics zelf lope niet echt,waarschijnlijk omdat het bij de meeste toch over hun hoofd gaat. Ik bedoel,we zijn niet allemaal Rianne cybersexpert.

miko | 20-10-19 | 22:59 | 2

Deel 1 had meer dan 200 reaguursels. Daarin is al het gal al gespuwd.
Het is nu meer van hetzelfde.

Zoloft | 20-10-19 | 23:04

Het is gewoon niet spannend genoeg. Ok, spannender -want realistisch- dan Yilmaz. De hoofdrolspelers zijn ook niet sympathiek; een overheidsdienst, een stel elkaar naar het leven staande ambtenaren, ict-bedrijven die zoveel mogelijk proberen binnen te harken. Niets onverwachts.

knutsel_ | 20-10-19 | 23:15

We klagen wel steeds dat die IT-projecten van/bij de overheid vaak falen. Maar, denk je eens in als al die projecten wel telkens lukken? Als ik het niet al was, zou ik het er subiet paranoia van worden, van al die perfect werkende IT-systemen bij de overheid.

Rest In Privacy | 20-10-19 | 22:57 | 1

Precies dat. Een Nederlandse overheid die wel zou functioneren dat zou pas een ramp zijn. Alles en iedereen tot in detail beloeren waar ze zin in hebben, bijsturen.

5611 | 20-10-19 | 23:06

De Grote Schijn - Magie in het Kralingse Bos, just a tip!

Robert Haynes | 20-10-19 | 22:40

Gewoon alles outsourcen naar India d.m.v. ouderwetse kaartenbakken met ponskaarten.
10.000 x goedkoper geweest.

King of the Oneliner | 20-10-19 | 22:39 | 1

Een reaguurseltje ondat ik dit graag lees. SWSL

marrretje | 20-10-19 | 22:36

Ik word hier moedeloos van. Als ondernemer word je voor de bus gegooid als je ook maar iets verkeerds invult voor deze clubs (inclusief de Belastingdienst). Ze nemen je de maat naar zelf maken ze er een gigantische puinhoop van. Trieste zooi.

Enrique C | 20-10-19 | 22:19 | 3

Ook altijd zo leuk als ze iets van je moeten. Binnen 2 weken reageren want anders... Vervolgens zelf 6 maanden later weer reageren.

5611 | 20-10-19 | 23:07

@5611 | 20-10-19 | 23:07: of hun eigen correspondentie terugvragen omdat ze die zelf kwijt zijn.. werkelijk..

Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:06

@Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:06: Dat had ik ook een keer bij de behandeling van een bezwaarschrift tegen een terugvordering van 8000 euro door het UWV. Uiteraard niet verstrekt. UWV heeft de vordering toen maar laten vallen.

laatste_waarschuwing | 21-10-19 | 14:39

SwsL ende headdesk .

grapo | 20-10-19 | 22:15

Maar zoeken ze nog mensen bij het UWV ? Is wel prettig om in een werk omgeving zonder faalangst lekker aan te kunnen klooien.

sprietatoom | 20-10-19 | 22:14 | 1

Het schijnt wel dat je er ambtenaritis van krijgt. Dat virus doet wat met je gemoedstoestand en tast je geweten aan enzo.

schoon-schip-maken | 20-10-19 | 22:21

Zevenentwintig reaguurselen in anderhalf uur ... herfstvakantie?

bisbisbis | 20-10-19 | 22:01 | 5

Willen jullie meer of minder reaguursels?

Aap Noot Miesje | 20-10-19 | 22:24

So what?

Robert Haynes | 20-10-19 | 22:25

Het is ook een zeer specifieke topic-reeks. Slechts weinig volledig ingewijden?

knutsel_ | 20-10-19 | 23:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach, iedereen is altijd boos dat de overheid niet efficiënt is.

Maar we moeten pas bang worden als hij dat wél wordt. Lekker laten zo.

Knufter | 20-10-19 | 21:48 | 4

Ze zullen zichzelf niet overbodig maken hoor.

Aap Noot Miesje | 20-10-19 | 22:00

Goed Punt.. kijk naar CJIB.. die is zeer efficiënt....

Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:07

@EmilioEsteves | 20-10-19 | 21:56: Ik denk dat de overheid een dermate grote plaat voor de kop heeft dat ze altijd denken zeer competent te zijn.

Febofiel | 21-10-19 | 00:16
▼ 1 antwoord verborgen

Datamining zal wel niet aan de orde zijn bij het UWV want een relationele database opzetten is al een brug te ver..

sprietatoom | 20-10-19 | 21:47

Als automatisering meer een doel is dan een middel ben je als organisatie het optimum gepasseerd.

MickeyGouda | 20-10-19 | 21:46 | 1

Zo is het, IT zou voor elk bedrijf core business moeten zijn maar is het vaak niet en daar zit het probleem.

Robert Haynes | 20-10-19 | 21:57

misschien ben ik heel simpel... maar volgens mij had je alles op een wat uitgebreidere versie van excel kunnen laten draaien.

me163komet | 20-10-19 | 21:43 | 4

Een kwart miljard gegevens, nope.

marrretje | 20-10-19 | 22:40

qua berekeningen wel idd.. het punt hier is echter de ongelofelijke onbetrouwbaarheid in aangeleverde data. Dat lost Excel ook niet voor je op.

Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:10
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb zo het vermoeden dat de schrijver lekker hakt op Capgemini terwijl de ellende waarschijnlijk echt van het UWV komt.

frank87 | 20-10-19 | 21:41 | 2

Beide Cap Gemini bestede het programmeren uit in India , waarbij alle Nederlandse tekst door Google translate gejast werd en dan plakte ze in Nederland de zooi weer aan elkaar.

Corwin02 | 20-10-19 | 22:41

De schrijver plaatst Cap precies in hun rol.. die van een bloedzuiger op een half dode dinosaurus.

Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:11

De feuilletons alhier kunnen me weinig boeien.
Waarom stront uitsmeren.
Prop het in een PDF.

RickyLaRue | 20-10-19 | 21:36 | 1

je *hoeft* het niet allemaal door te lezen he...

peterdh | 20-10-19 | 23:27

Ik loop bij zulke lappen letterwerk altijd stuk op het woord "belastingdienst".. Gelijk m'n focus kwijt en weer van voor af aan beginnen tot de cirkel zich herhaalt.
Zou het iets met m'n immuunsysteem te maken kunnen hebben?

schoon-schip-maken | 20-10-19 | 21:33 | 1

Nee, working as intended. Dat is je betaalstand.

Aap Noot Miesje | 20-10-19 | 21:44

Tja, regeltjes en complexiteit. Hoe offreer je op zo'n soort project zonder een gedegen voorstudie om de aard en omvang van de problematiek te bepalen? En Hoe besteed je zo'n kostbare voorstudie aan als de regels je eigenlijk verbieden om de vervolgopdracht automatisch te gunnen aan de partij die die studie doet?

Ik heb ooit eens een vergelijkbaar project (ETL / data cleansing) gedaan... maar dat was in een ander land waar die regeltjes er niet zijn. Onze collega's hebben daar goed werk met de voorstudie geleverd waarmee wij direct aan de slag konden en in de afgesproken tijd een goed, odnerhoudbaar en werkend systeem konden opleveren.

Nu zit ik godzijdank meer in de innovatiehoek, waar je gelukkig qua aanbestedingen ook de regeltjes een beetje mag ontlopen. En dat komt dit soort projecten zeer ten goede. Maar wat uiteindelijk ook wel helpt is als je een klant hebt die dit alles begrijpt, en zo'n project in wil gaan op basis van wederzijds vertrouwen. Dat is helaas ook schaars...

Muxje | 20-10-19 | 21:30 | 2

... Hoe offreer je op zo'n soort project zonder een gedegen voorstudie om de aard en omvang van de problematiek te bepalen?..

Dat dus: dit soort projecten zitten bomvol 'je weet pas wat het probleem is als je ertegenaan loopt' situaties. Oftewel geef je een heel erg natte-vinger-schatting (waar gegarandeerd nog zeer veel meerwerk achteraan komt), ofwel doe je een serieus onderzoek (maar daarmee creëer je ook meteen een flink deel vd oplossing)

Waarschijnlijk zijn die aanbesteding-regels bedacht door mensen die ook het schoonmaken en de kantine uitbesteden: simpele werkzaamheden met een duidelijk eindresultaat, waarvoor je een redelijke inschatting kan maken als je een paar keer door het gebouw loopt (hoe groot is het, hoeveel mensen werken er, etc).
Bij ICT werkt het ietsje anders: in het wilde weg beginnen met 'poetsen' maakt de rotzooi alleen maar groter, en de voortgangsrapportages zijn vaak onbegrijpelijk voor het management.

******** | 20-10-19 | 23:19

@******** | 20-10-19 | 23:19: ICT kost altijd veel geld. Aanbesteding moet dan internationaal. De overheid omzeilt dat door open zgn mantelcontracten aan te besteden met specifieke voorwaarden, waarvoor dan automatisch de grote Nederlandse bedrijven worden uitgekozen. ICT-projecten kunnen dan zonder aanbesteding onder zo'n mantelcontract worden uitgedeeld. De ambtenaar die zijn uiterste best doet om een scherpe opdracht te formuleren wordt door zijn meerderen teruggefloten want in strijd met de veel te algemeen geformuleerde voorwaarden van het mantelcontract. Ik heb veel van die meerderen zien vertrekken naar lucratieve banen bij die grote mantelcontractbedrijven. Zo komt Jan Splinter door de winter.

laatste_waarschuwing | 21-10-19 | 14:51

Als wij het UWV nu eens gewoon: opheffen - en al het geld dat de UWV deze samenleving jaarlijks kost verdelen over alle volwasen inwoners van Nederland ... dan hoeven wij ons voorlopig geen zorgen meer te maken... en dan zijn wij uiteindelijk een stuk goedkoper uit.
-
Krijgen de voorstanders van het basisinkomen toch nog een beetje gelijk.

bisbisbis | 20-10-19 | 21:26

Prachtig om bij dit soort organisaties als externe je uren te kunnen schrijven. Resultaat telt niet.

Schemerlamp | 20-10-19 | 21:25 | 1

Zo zit het niet, als externe it consultant zeker als je met meerdere consultants op een project zit kan je bergen verschuiven het gaat niet om uren schrijven.

Robert Haynes | 20-10-19 | 22:08

Prachtig om bij dit soort organisaties als externe je uren te kunnen schrijven. Resultaat telt niet.

Schemerlamp | 20-10-19 | 21:25 | 2

Ik ga liever met plezier naar mijn werk. En dan moet je er wel een beetje eer van kunnen hebben.

Muxje | 20-10-19 | 21:38

@Muxje | 20-10-19 | 21:38:
Same here: er zijn weliswaar ICT'ers die het echt totaal niet boeit, die stiekem elke dag urenlang zitten te facebooken, maar het gros wil toch echt wel een werkbaar product afleveren en vindt het enorm frustrerend als hun manager dat met idioot gedrag en absurde eisen zit tegen te werken

******** | 20-10-19 | 23:26

In 2007 is er €258.000.000 uitgegeven (lees: over de balk geflikkerd) aan automatisering binnen het UWV.

Rest In Privacy | 20-10-19 | 21:18 | 2

En er gaat bijna een half miljard nog over de balk gegooid worden.

sprietatoom | 20-10-19 | 22:09

Er van uitgaande dat de begroting vooraf €15.000.000 bedroeg valt de budget overschrijding nog mee.

schoon-schip-maken | 20-10-19 | 22:11

Zo zak je zeg in een moeras van complexiteit, de wet van de afnemende opbrengst.
Ze hoeven niet op kleitabletten te gaan schrijven, maar volgens mij waren ze bij het UWV beter af geweest met kaartenbakken en typemachines.
Ik ken trouwens mensen die bij het UWV werken, en hoor de verhalen uit de eerste hand. Man, man, man. ER zijn daar hele spookafdelingen waar niemand ook maar een reet uitvoert. Maar het is daar wel gezellig.

Rest In Privacy | 20-10-19 | 21:04 | 1

Met kaartenbak en typemachine en zonder internet zijn ze totaal van de wereld afgesloten (inclusief werkzoekenden en werkgevers). Bedoel je dat met 'beter af zijn'?

******** | 20-10-19 | 23:31

Ach mij God het UWV het kost wat maar dan heb je ook NIETS!

Kennethhagers | 20-10-19 | 20:59

Tja cynisch gezegd, misschien moeten ze bij uwv toch is afstappen om in basic en pascal te programmeren. Een vooruitgang zou al c++ zijn. Als ik dit alles zo lees(en met mijn ervaring met de overheid weet ik dat het klopt) zie ik toch een gouden toekomst voor boeren die zich willen laten omscholen komen. Je kunt als ICT (bijna) alles doen en verkeerd doen zonder dat het opvalt, niemand snapt er namelijk een jota van.

jan huppeldepup | 20-10-19 | 20:57 | 7

Alles behalve C++...

Enrique C | 20-10-19 | 22:23

@JanFTE | 20-10-19 | 22:13:
Beter goede COBOL dan slechte blockchain: je kunt de nieuwste versie van Python of VisualStudio installeren maar als je geen goede try-except inbouwt loopt de boel muurvast

******** | 20-10-19 | 23:45

Ja idd. Als je C++ als oplossing aandraagt voor een probleem wat niets met een programmeertaal te maken heeft snap je idd geen ene jota van ICT, of dit verhaal.
Maar je wilt waarschijnelijk bevestiging dat jij toevallig wel wat ervaring hebt met C++.. nou.. feli..

Epistulae_Morales | 21-10-19 | 00:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik kijk elke zondag uit naar dit kroniek. Heerlijk, smullen, en zooooo herkenbaar.

J. Jarig | 20-10-19 | 20:51 | 1

Ik zat ook al te F5’en... ik smul hiervan :)

Ad Hominem Tu Quoque | 20-10-19 | 21:34

Basisregels breken en het internetjargon niet beheersen. En het is alsnog een troep. Hij zegt het allemaal zelf.

Maar zonder gein, als je jezelf lichtelijk voorbereid dat deze systemen in elkaar kunnen flikkeren - totaalfaal van ons financieel systeem zeg maar - dan heet dat preppen en ben je helemaal leip. Toch?

Aap Noot Miesje | 20-10-19 | 20:51 | 2

Jups. Alleen net niet gek genoeg om geen belasting te hoeven betalen.
Nou gewoon weer voor je kijken, je muil houden, doorlopen en betalen. Preppen doe je maar in je eigen tijd.

schoon-schip-maken | 20-10-19 | 22:06

Was al niet gek genoeg om niet te hoeven werken, dit overkomt me steeds. Vreemd genoeg.

Aap Noot Miesje | 20-10-19 | 22:14

Wat wil je in een land met een kennisseneconomie en het ideaal van de manager (met leaseauto)

kapotte_stofzuiger | 20-10-19 | 20:42

Het zal mij benieuwen hoeveel er gedraaid gaat worden bij het parlementaire onderzoek. Veel fiducie heb ik er niet in. Het laatste onderzoek naar ICT was ook zo'n geweldig succes.

Frau Merkel | 20-10-19 | 20:42 | 6

@miko | 20-10-19 | 20:54:

Stukje net ook even gelezen. Het blijft verbijsterend hoe een sociopatische pathologische leugenaar met een mix van bluf en wat kennis toch niet de minsten kan overtuigen van haar zogenaamde expertise.

sprietatoom | 20-10-19 | 23:21

@******** | 20-10-19 | 23:59:
Berbaar; "Ik weet dingen"
*geroezemoes*
*bewondering*
En die doet niet eens mee met gtst, net zoals die broers. Zo gaan dingen.

Aap Noot Miesje | 21-10-19 | 00:47
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen