UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 2 - Buffers, hufters en vluchters
Dit is deel 2 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.
Juni 2002 – Maart 2003
Het UWV is vanaf zijn ontstaan in 2002 door vele individuen en bedrijven benadeeld, getild en leeggeplukt, maar Cees B. heeft wellicht de grootste schade aangericht. Medio 2002 werd ik aan hem voorgesteld.
In 2001, al voor de oprichting van het UWV, had ik uitgezocht welk van de vijf fusiebedrijven het meest geschikte kernsysteem had om uit te bouwen tot het kernsysteem van het UWV in oprichting. Dat was een gevaarlijke klus. Door ontbrekende sturing vanuit Den Haag vochten de directies van de fusiepartners elkaar de tent uit, daarbij gesteund door hun medewerkers en ICT-leveranciers. Na de fusie viel de van buiten aangetrokken topman uit. Hij werd vervangen door de man die later naam zou maken met ‘gouden toiletpotten’. Uiteindelijk werd besloten om een compleet nieuw systeem te bouwen: de polisadministratie. Dat was het minst bedreigend.
Een zwak geleide organisatie waarin iedereen elkaar naar het leven staat, biedt gouden kansen voor doortastende externen. Externen zijn neutraal en expendable. De schaduwzijde is dat handige inhuurkrachten zelf een aanzienlijke machtspositie kunnen verwerven. Cees B. was zo'n inhuurkracht. Maar hij was zeker niet de enige.
De eerste stap bij het bouwen van een nieuwe systeem is het benoemen van een topmanager. Peter Millecam is een voormalig directeur van PWC en de Algemene Rekenkamer, een zwaargewicht. Buitenstaander Millecam mag de baanbedreigende verbouwing doen, op afstand gadegeslagen door het interne management van de fusiebedrijven. Voor hen valt hier geen eer te behalen: falen is slecht voor je UWV-carrière, slagen nog meer. Voor Millecam is het UWV geen carrière maar een klus. In april 2006, als het grote liegen over de werkende polisadministratie al is begonnen, zal hij de vlucht nemen, om later nog eens hoog op te geven van zijn UWV-successen.
De volgende stap is het opzetten van een managementstructuur. Daar willen de pre-UWV bloedgroepen wél greep op krijgen. Dat gebeurt door het project in drieën op te knippen. Allereerst is er een nieuwe wereld die moet worden ontworpen: de SOLL situatie. Daarnaast zijn er vijf oude systemen die moeten verdwijnen, maar waar niet zomaar de stekker uit kan omdat het bedrijf er op draait: de IST-situatie. En je moet van IST naar SOLL komen: de Migratie. Er komen dus drie deelprojecten: SOLL, IST en Mig(ratie), elk met zijn eigen leiding en teams. De deelprojectleiders worden gerekruteerd uit drie verschillende fusiebedrijven.
Het gevaarlijkste deelproject is de "IST". Ondersteund door de fusiebedrijven moet team-IST uitzoeken hoe de systemen van diezelfde fusiebedrijven kunnen worden uitgeschakeld. Bij UWV hangen werkprocessen en werkgelegenheid aan de systemen en het ministerie heeft verordonneerd dat een kwart van de mensen moet verdwijnen. Deelproject IST heeft dus alle kenmerken van een suicide mission. In 2001 had de ICT-baas van UWV-voorganger SFB, Wim Hasenbos, iemand van een andere UWV-voorganger (het GAK) botweg de deur gewezen. "Iedereen is hier welkom, maar niet mensen van het GAK", zou Hasenbos hebben gezegd. Afijn, deelproject IST komt niet eens van de grond.
De twee overgebleven deelprojectleiders gaan aan de slag om hun projectorganisatie op te bouwen. Ook dat verloopt weer in stijl. Om uit zicht te blijven rekruteren zowel de SOLL- als de Migratie-manager een externe interim-manager die de werkelijke leiding op zich neemt. Zij geven dus leiding aan één persoon die fungeert als buffer tussen henzelf en hun projectteam. Zelf verdwijnen de deelprojectleiders vrijwel volledig uit beeld. Deelproject SOLL heeft als sub-projectleider annex buffer een bonafide deskundige, Gerrit Alblas, die helaas ook voor het horeca-pensioenfonds werkt (zie vorige aflevering). Voor deelproject Migratie wordt Cees B. aangetrokken. Beide deelprojecten gaan hun eigen weg. Er is zoveel te doen. Waarom zouden ze onderling afstemmen?
Terwijl de projectorganisatie wordt opgetuigd komt Den Haag met nieuw beleid. Het UWV blijft uitkeringen verzorgen, maar het innen van verzekeringspremies gaat over naar de Belastingdienst. UWV moet nog steeds een nieuw kernsysteem bouwen, maar de gegevens waarmee dat wordt gevuld komen straks van de Belastingdienst af en niet meer direct van de werkgevers. Op papier is dat logisch. Voor loonbelasting en premies krijgen werkgevers één loket. Tegelijk is het bestuurlijk een kolossale blunder. Het UWV moet bovenop de lopende krimpoperatie nog eens 3.000 medewerkers lozen. Samen met de Belastingdienst moet het UWV een complex systeem bouwen om zich te laten oprollen door de Belastingdienst. En dat alles zonder overkoepelende aansturing. Wat kan er verkeerd gaan?
Cees B. krijgt alle ruimte om zijn deelproject zo groot mogelijk op te tuigen, vooral met externen want de UWV’ers zijn liever bezig met de toekomst. Als kenner van de oude systemen wordt ik gevraagd voor Migratie. Cees bouwt deelproject Migratie snel uit tot enkele tientallen analisten, ontwerpers en overhead. Met de vijanden bij de Belastingdienst wordt zo mogelijk nog minder samengewerkt dan met het SOLL-deelproject.
Mijn werk gaat goed, zolang ik wegblijf van de oude systemen. Met doordachte PowerPoint-presentaties maak ik vrienden. De idylle is voorbij wanneer zaken concreet moeten worden. Dat kan niet zonder in de oude systemen te gaan spitten. In dat wespennest wil Cees B. zich niet begeven. De situatie wordt onaangenaam na een presentatie aan tientallen UWV-medewerkers in het Hilton Soestduinen (ja, men vergadert graag buiten). Ik vertel aan de hand van concrete voorbeelden wat voor vervelende verrassingen de bestaande systemen voor ons in petto hebben en dat er nu echt in de bestaande systemen moet worden gedoken. Het effect is tegengesteld aan wat ik beoog. De enige die schrikt is Cees B.
Enkele dagen later krijg ik van Cees een mail dat ik kan vertrekken. Tegen dat besluit komt verzet van de werkvloer. Het is hartverwarmend maar er kan natuurlijk maar één afloop zijn. Op mijn laatste werkdag komt Cees naar mij toe om mij persoonlijk het gebouw uit te zetten. Ik antwoord dat ik zelf de weg ken en ook weet waar ik mijn toegangspasje moet inleveren. Bijna komt het tot een handgemeen, vrijwel ondenkbaar in een ambtelijke organisatie als het UWV.
Dat was maart 2003. Nu is het maart 2007 en kruist mijn pad weer met dat van Cees B. De dramatische gebeurtenissen in de tussenliggende vier jaren hebben hem niet beschadigd. Sterker, Cees heeft zichzelf met succes opgeworpen als de man die de problemen op gaat lossen. En hij zal er alles aan doen om iedere concurrent, mijzelf voorop, buiten de deur te houden.
Naschrift: Anno 2019 lopen de frontlijnen anders, maar de UWV-organisatiecultuur is nog steeds een onbestuurbare kluwen van elkaar beconcurrerende machtscentra. Organisatorische veranderingen leiden doorgaans tot (soms zichtbare) ruzies en steevast tot grotere complexiteit. (Automatiserings)projecten die impact hebben op de organisatie mislukken steevast. De huidige minister, Wouter Koolmees, probeert sinds kort greep op het UWV te krijgen.
Reaguursels
InloggenUiteindelijk is de politiek eind verantwoordelijk, er wordt nog veel geld verbrand in alle (semi-)overheids organisaties waar veel geld in om gaat. Dus Koolmees, los eens op.
Hehe, succes..
Ja, ooit hadden we het arbeidsbureau waar je naar binnen kon lopen en waar ze een baan of een uitkering voor je regelden. Maar dat kostte geld. Dus bedacht de overheid een manier om het helemaal om te draaien. Een werkbedrijf dat de overheid (of de vriendjes van de overheid, of vriendjes van politici of vriendjes van hoge ambtenaren) geld opleverde. Het geld verdwijnt sinds 2002 in diepe zakken van externe consultants, onderzoekbureau's, ICT-bedrijven. De externe ICT'ers rijden elke ochtend fluitend in hun dikke leasebak naar het UWV met de zekerheid dat ze 's avonds als ze naar huis gaan de computers zo hebben afgesteld dat ze morgen weer terug moeten komen evenals de komen jaren elke dag. Ze liggen helemaal in een deuk. Het UWV is een geldfabriek voor de ICT-business. Miljarden zijn al verdwenen en het gaat nog miljarden kosten.
Die banenfabriek is natuurlijk gewoon een Randstad of Tempoteam uitzendbureau. Die bedrijven maken wel winst. Het UWV is de zoveelste kapotgereguleerde fabriek voor leuke bevriende top-overheidsbaantjes.
Overheid en ICT is slechte combinatie voor de burger....
Vergeet niet die ex uwv medewerkers die hun eigen zaakje oprichten om daarna bij het UWV voor veel geld ondersteuning aan te bieden.
Kom je tegen in allerlei bijzondere opleiding en bijscholing burootjes.
Zo gaat het overal, zelfs ook in de zorg en het onderwijs.
Desnoods huren ze dure interim in die je eruit werkt.
Niet iedereen wil die onzin aanhoren, met een diepe zucht en tegen de arbeidsethos in de schouders ophalen en het in de soep laten lopen.
Betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel worden bestraft, onverschilligheid beloond, want manager heeft altijd gelijk en anders zorgt hij dat hij gelijk krijgt.
Maar wat kan je doen. Het lijkt China wel zeg.
UWV: nooit iets aan gehad. Als de UWV-mensjes je aan een baan hielpen, hadden ze zelf geen bestaansrecht meer, het was dus zaak, om je zo lang mogelijk werkloos te houden door je vooral niet aan een baan te helpen. Zo zal het ook wel met het IT-gebeuren gegaan zijn. Zo lang mogelijk 1 grote migratie-bende laten wezen, des te langer de periode dat je 200-1000 euro per uur cashen als (externe) IT-er.
Ben ooit door een ongeluk gedeeltelijk in de WAO terecht gekomen.
Deeltijd gewerkt etc
Dus ontving wao,ww,en loon.
Na 2 jaar kreeg ik gekmakende belasting aanslagen meerdere keen terugbetalings vordeingen
Uwv had de hele mikmak verkeerd berekend .
Dank u wel !
@joppo0 | 30-09-19 | 09:31:
Dat zijn het soort situaties waardoor hardwerkende mensen op een gegeven moment zeggen 'fok it, ik blijf wel gewoon thuis zitten'.
Vaak genoeg gehoord van vriend die bij de sociale werkplaats zit: mensen denken goed bezig te zijn door iig een paar uur per week te werken, krijgen telkens schouderklopjes van jobcoaches omdat ze zo hard hun best doen, maar dan krijgen ze een jaar later een enorme rekening op de mat (of nou ja enorm, als je arm bent is 500 euro aan terug te betalen toeslagen/belastingen een fortuin).
En wat dan dus vooral ergernis geeft is het idee dat de 'proffesionals' het toch voor je zouden moeten regelen: je hebt alles braaf doorgegeven, waarom hebben al die coaches en adviseurs die zich overal tegenaan bemoeien je nooit gewaarschuwd??
Binnenkort, in het kader van hoor en wederhoor, een stuk van de hand van Cees B?
Die heeft bij UWV al genoeg tijd en ruimte gehad voor zijn verhaal. Veel euro's, bits en bytes en mensen zijn daar het slachtoffer van geworden. Of moeten we Cees B. in zijn villa in het kader van deugen en eindeloze zorgvuldigheid en begrip voor andersmans kant deugend gaan behandelen. Liever niet. Liever zie ik een schandpaal in zijn tuin.
Ja, lijkt mij ook leuk. Alleen, als dit klopt , zal die Cees wel zijn kop in het zand steken.
Dat vraag ik me ook af: elk verhaal heeft 2 kanten. Misschien vindt Cees juist dat René een verwaande klootzak is die alles altijd in het honderd stuurt en zondebokken zoekt
(Of misschien is het precies zoals hier beschreven, dat kan ik als buitenstaander niet weten)
Ik mag ook weer reaguren na een week absentie.. kreeg ook een tik op mn vingers..
@All_Anonymous | 30-09-19 | 08:34: oh ja en mijn zwitsalletje terug die ik al jaren kwijt was.
Als Cees B een brief stuurt zullen ze hem zeker publiceren. Maar als dit klopt zal ie wss een struisvogel blijven.
Ingewikkelde materie, maar uiteindelijk leidt alles tot één korte conclusie: ego. Daaraan gaat de wereld waarschijnlijk eerder ten onder dan aan klimaatverandering.
"Door ontbrekende sturing vanuit Den Haag ..."
Of; 'maak van uw vijf kalkoenschuren één grote kalkoenschuur. Oh ja, een groot aantal kalkoenen zal overbodig worden. Hier is geld. Groetjes, uw liefhebbende overheid.'
Mja ego … het zal vooral om geld gaan. Zo’n Cees B., mits hij nov extern is, vraag vast minstens 200 EUR per uur. Maakt zichzelf eerst onmisbaar en zorgt er voor dat alle potentiele concurrentie het huis verlaten zodat hij daar de dienst uitmaakt.
Ik denk eerder geld en angst voor ontslag dan ego an-sich.
'nothing makes a man as hard of understanding as when his job depends om him not understanding'
Leuk geschreven en vooral leerzaam (zeker met de een-na-laatste link)
Leuk verhaal hoor dat deels wel zal kloppen.
Krijg wel het idee dat er veel wrok zit bij de schrijver van dit verhaal.
Om het gekrakeel in het nu te begrijpen is kennis van geschiedenis noodzaak, geduld proletarische managers, volgende week begrijpen we meer.
Dan maar terug naar de kaartenbakken van vroeger toen het blijkbaar wel werkte.
Of de Belastingdienst uitkeringen laten verzorgen en het UWV opheffen.
@Crusher | 30-09-19 | 00:49: en dan nog meer druk leggen op de schouders van die 29 mensjes (m/v/x) die zijn overgebleven na die gouden-oprot-ronde?
@Haringkoning | 30-09-19 | 08:26:
Ze kunnen een paar goeie UWV-ers overnemen.
Het lijkt mij een goed plan: als je van 2 faal-organisaties eentje opheft ben je half klaar.
Ik wil dit graag bingen.
That's the real question isn't it: why? The how and the who is just scenery for the public.... Why? Who benefited? Who has the power to cover it up? Who?
JFK?
Why? Dat staat er toch. Organisaties moeten samenvoegen. Of wil je graag weten waarom ze moesten samenvoegen?
Potverdorie, weer een hele week wachten op het vervolg? Ik had het verhaal het liefst vanavond/vannacht uitgelezen.
Ach ja... Interim managers. Het zijn net meeuwen. Ze fladderen krijsend binnen, schijten alles onder, en dan zijn ze snel weer gevlogen. Achter blijft een grote groep medewerkers die de puinhopen kunnen oplossen wat dit volk achterlaat op een afdeling. Managers moeten eens leren om de mensen op de werkvloer te vragen wat mogelijke praktische oplossingen zijn, in plaats van dit zelf te gaan verzinnen.
Eigenlijk heb je die managers nauwelijks nodig dus.
Haha, dan kan je je lol op, daar worden mensen voor gebruikt die er meestal al lang zitten maar 0.0 affiniteit met automatisering, gaat mis kan ik je uit ervaring vertellen. Gewoon heel goed inventariseren en daar de tijd voor nemen en geen achterlijke deadline neerzetten wanneer het in gebruik genomen moet worden. (semi) Ambtenaren op sleutekfuncties zitten er vaak niet omdat ze zo goed in hun werk zijn maar omdat ze meegegroeid zijn.
Een goede manager vraagt dat, of weet dat al en zorgt dat zn mensen optimaal kunnen werken om dat doel te bereiken. Een goede manager is een loopjongen.
Het doel van een manager is processen efficiënter te laten lopen.
Maar ja...
interim-managers, maar ook ceo's die maar een paar jaar blijven en dan naar de volgende baan hoppen, kunnen nooit afgerekend worden op wat ze in werking hebben gesteld. Vandaar dat ze zonder veel na te hoeven denken allerlei 'bevlogen' oplossingen kunnen verzinnen of de boel de boel laten op wat cosmetische veranderingen na.
Interim-manager, dat woord doet me altijd denken aan een uitleg van het woord sofist.
@marrretje | 30-09-19 | 00:05:
Beste is natuurlijk een combi van ervaring (waar gaat het nou telkens mis?) en verse ideeën (hoe lossen anderen dit op?): best of both worlds. Maar om dat voor elkaar te krijgen.....
Is het nu zo moeilijk een systeem te geheel opnieuw te ontwikkelen op basis van de vraag wat de klant er allemaal mee wil kunnen doen. Welke gegevens moeten er in, welke gegevens met er uit kunnen komen met een paar drukken op de knop, etc. Maar misschien stel ik het mij te simpel voor. Ik ben een leek en ben allang blij dat ik weet hoe ik hier een tegel kan plaatsen.
Op zich wel, maar allerlei afdelingen en gebruikers (vergeet ook niet de software boeren) hebben allemaal zo hun belangen. Het nieuwe systeem moet natuurlijk wel kunnen praten (de term interface hoor je dan ook vaak) met hun bestaande programma's. Het kan voorkomen dat zo een programma, een excel spreadsheet of access database systeempje is wat de manager gebruikt, al of niet zelf
geschreven of door een enthousiast teamlid dat van programmeren houdt.
De software boeren willen ook nog wel eens de boel komen "helpen" met allerlei afgedwongen nieuwere versies ("upgrades") al of niet nodig of vereist, want anders geen ondersteuning.
Dus dat nieuwe systeem komt er eigenlijk nooit, of is een extensie van een bestaand systeem. Heel veel ego's gaan dat tegenwerken, bij de gebruikers, bang om de baan te verliezen, bij de manager, bang voor prestige verlies en/of totale overbodigheid van zo een persoon.
Nee. Het is een groot misverstand te denken dat een klant weet wat hij wil, laat staan dat hij het kan uitleggen.
Je moet een klant elke twee weken vragen of je nog op de goede weg bent en dat antwoord vastleggen. Aan het eind van het budget is dan vanzelf duidelijk wie heeft gefaald.
Zo simpel is het, maar overheidsinstellingen zijn complex omdat er gewoon heel veel informatie die ook nog vaak van verschillende andere organisaties komt doorheen gaat. Daarnaast zit je nog met wetgeving waar je aan moet voldoen.
Voeg daar afdelingen die niet van elkaar weten wat ze doen en dus ook vaak niet weten wat voor gevolgen acties hebben voor elkaar en je hebt een lekker soepje.
Vergis je niet, ook in commerciële bedrijven gaat het mis alleen daar is de schade niet zo ernstig als er wat uitval is.
@Epistulae_Morales | 30-09-19 | 00:10:
Absoluut ook mee eens, het gaat zeker al mis bij inventariseren.
Mwah. Inherent aan het verhaal is dat de schrijver zelf ook gefaald heeft. De opdracht niet gewonnen, verloren van Cees, technisch geen oplossing gevonden waar de handen voor op elkaar gingen.
Het UWV; alleen maar verliezers.
Dat vind ik ook wel, de man met de powerpoint presentaties weet het allemaal wel, heeft contacten met allerlei belangrijke personen, van top managers tot aan wat Den Haag er allemaal van vindt. Hij rept over zijn werk maar wat hij nu precies doet, is onduidelijk, iets met ontwerpen systemen in deel I en nu migratie van systemen (misschien van SOLL naar IST). Het zal wel, de schrijver is een alleskunner, geliefd persoon op de afdeling zoals we kunnen lezen.
Echter hij heeft wel een vervelende eigenschap, wel geld binnenharken maar nu de vuile was buitenhangen, meer dan 10 jaren later. Had er toen wat van gezegd of de eer aan jezelf gehouden, maar nee, het is uitermate makkelijk geld verdienen.
@thephysicist | 29-09-19 | 23:38: Ja dit ja. De opmerking over die powerpoint presentatie had mij. Dan weet ik genoeg. Dan zijn het meestal net zulke luchtfietsers. Of er moeten nu nog concrete werkzaamheden uit de pijp komen van deze schrijver. Maar tot nu toe alleen “powerpoint presentaties”. Je hoeft geen shopvloer in detail te kennen maar kom nu eens met shopvloer voorbeelden en niet alleen de abstracte termen. Een goede manager kent beide niveau’s op een heel goed niveau. Dus niet alleen de abstracte rijstebrij, ook belangrijk hoor, alleen niet het enige.
E.e.a. Heeft al lang in allerlei processen gediend. Maw het is al zo’n beetje jurisprudentie.
@Trans_Fimmermans | 30-09-19 | 00:07: schiet me net te binnen, we lezen dat Cees B de boeman is/was maar misschien is de schrijver zelf wel (deels) de oorzaak van de puinhopen. Hij heeft toch ook aan de knoppen gezeten, volgens mij klopt er iets niet aan zijn verhaal.
Afsluitend, zo spannend is dit verhaal nu ook niet, speelt zich af in 2003 en het gaat notabene over iets saais als het UWV, voor mij is er geen deel 3 nodig.
Hallo @Frau Merkel& de Voorzittert, nu weet keestelpro nog niets.. U herhaalt slechts de AEFM voor hem (AbreviationErrorFactorMultipliër)
UWV = Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen
ICT = Informatie & Communicatie Technologie
GAK = Gemeenschappelijk Administratie Kantoor
PWC = Price Waterhouse Coopers (een grootdienstverlenings bedrijf in o.a (onder andere) accounting.)
Soll en Ist zijn geen afkortingen.. Dat is duits in ouderwets boekhouden.. zoals u mischien nog weet van vroeger op school. In holland hadden we dat balansboekhouden.. u weet wel.. Debet&Credit boekhouden. Welnu dat is soll en ist . Duitse woorden soll (sein) & ist. Nog duidelijker... Soll betekent 'moet' of 'zou moeten' en ist betekent 'is'. Dus wat het moet zijn .. en wat het nu is. En in dit uwv (uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) verhaal slaat soll en ist op: was es SOLL werden en was es jezt IST. (wat het moet worden en wat het nu is.)
Om van IST naar SOLL te komen moet men iets doen. Tussen soll en ist zit een gat (dat wat men moet doen om tot soll te komen.) Dat gat heet dan GAP... das dan weer engels voor gat.. het gat tussen wat het moet worden en wat het is.
Dat noemt men dus een Soll/ist verglijking (Balans) maar de officiele term is een GAP-analisis. Vraag me nu niet waarom dat niet een loch analyse heet .. ook op zijn Duits. Loch analyse geeft mij allerlei vreemde ideeën , over vrouwen enzo.
Hoe dan ook keestelpro.. abreviationerror gelöst ? Guter nacht dann.
Oops, hele stuk omlaag schopt naar keestelpro's fipo.
Bij een Loch Analysis gaan Angelsaksisch angehauchte mensen denken aan het uitlezen van sonardata van een Schots meer, op zoek naar monsters. Vermoed ik.
@Stormageddon | 29-09-19 | 22:44: Proest, cuba libre op mijn scherm. Dank, dat was mijn 'happy ending' van vandaag. *plop met draaidop*
In de elektronica is "Sollwert" nog steeds gangbaar omdat geen enkele andere taal een beter woord heeft.
@Nivelleermarionet | 29-09-19 | 23:00: in Palm Beach is SOLL ook in gebruik... dan wel een afkorting. Sexual Offender Living Location. Een kaartje waar je kunt zoeken of er een veroordeeld zedendelinquent in jou buurt woont. Maar voorzichtig met afkortingen.. keestelpro heeft AED
@Stormageddon | 29-09-19 | 22:44:
Lolol. Maar in tegenstelling tot het UWV is Nessie wél fascinerend.
En als het klaar is gaan de gegevens over naar de "Ad-Acta" afdeling.
Om het hele feuilleton in drie zinnen samen te vatten:
Bij aan particuliere bedrijven uitbesteedde overheidsprojecten krijgen mensen met gladde praatjes en een grote bek die helemaal niets kunnen de leiding over mensen die wel wat kunnen. eindresultaat is dat de grote bek overleeft, het project eindigt in een grote mislukking en er kapitalen aan belastinggeld in de put verdwijnen.
Gewoon beleid zoals we dat in Nederland gewend zijn dus.
Op uw en mijn kosten...
Zolang op de basisschool taalvaardigheid belangrijker gevonden wordt dan rekenvaardigheid, omdat juf zelf niet kan rekenen, wordt de kiem hiervoor al heeeeel vroeg gelegd.
Het is nog niet echt Michael Lewis dit. Zit ik me hier te verheugen op een strak uiteengezet display van vuile was in de buitenlucht. Maar ik kan niet zeggen dat ik al veel bijgeleerd heb.
Waarom Cees B. niet gewoon meteen bij de naam noemen? Een simpele zoekopdracht en je hebt z'n naam.
Verder zijn ALLE externen op managementplekken bij de (semi)overheid en gezondheidszorg inhalige incompetente zakkenvullers. Vooral als ze ICT in hun portefeuille hebben. Dan zijn ze alwetend.
Heb hier als ICT'er (zorg 1250 fte) mee van doen gehad, na einde dienstverband a €12.000 per maand was de enige dataproductie die te vinden was van deze figuur een cursus golf-skils op pdf. De rest van het gebazel en sturing in werkoverleggen van deze vent werd genotuleerd door de secretaresse.
Halve afdeling over de flos voordat deze onderscheitende meeuw weer gevlogen was.
Alle managers zijn nutteloos en kostenverslindend. En bedreigend voor een organisatie, omdat ze niets presteren en dit willen compenseren door overbodige regelgeving.
Ik heb dit uit eigen ervaring meegemaakt.
@Ben-Bataaf | 29-09-19 | 22:22: hehehe
@ZZP-er | 29-09-19 | 22:27: denk je dat er nu nog iets als een Afsluitdijk gebouwd kan worden die niet 10+ jaar uitloopt en er na 100 jaar nog ligt?
Ik herken me niet in boven geschetst beeld....
Ik neem aan dat Cees B. voor zijn verdiensten aan de maatschappij een lintje van de koningin heeft gekregen.
Heb bij meerdere grote financiële instanties gewerkt. Alleen de namen zijn anders maar verder is het verhaal voor al die organisaties 100% inwisselbaar. Het is gewoon overal hetzelfde. Opgeklopte ego's die nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Maar het is goed vissen in troebel water, het geld klotst tegen de plinten en dus is er niemand die er ook maar iets aan doet of aan doen zal.
Meen eens, zie ook mijn commentaar.
Dat en de politiek en afgunst tussen baasjes , afdelingen etc...
Precies, eigen belang v/h management de rest kan ongezien de typhus krijgen.
Dus slijmen en mee lullen kan je ook uit de ruif mee eten.
YAY, hier zat ik op te wachten, veul te kort.
We weten allemaal dat een migratie traject niet werkt...
Poe, nou, dit verhaal heeft nogal wat voorkennis nodig, de linkjes helpen niet echt. Weet wel dat met de huidige ICT-kennis(?) het overzetten van een simpele database al een heel groot probleem is, vooral ook omdat de bouwers en uitvoerders werkelijk geen idee hebben wat de waarde is van sommige data. En daar zijn ze ook helemaal niet in geïnteresseerd, maar geven er wel hun persoonlijke draai aan.
Uit de praktijk: eenzijdig was besloten dat een polisnummer alleen uit cijfers mag bestaan, *dus* mag je alleen cijfers invoeren in het systeem.
Dat er in de praktijk vele tekens aangeleverd worden was niet hun probleem, jij bent het probleem.
De uitval bij het automatisch inlezen moet je maar handmatig oplossen, en wel iedere maand weer!
Ander voorbeeld is dat een spatie geen onderdeel uit mag maken van een referentienummer, je ziet hem niet, maar hij is er wel, toch herkent het systeem (bijvoorbeeld) het polisnummer niet.
Zulk knoeiwerk ben ik tegengekomen.
Een spatie is geen zoekteken, tenzij het twee zoektermen scheidt.
Genoeg nu!
Mij te moeilijk.
Kun je het ook gewoon uitleggen?
Als ex-programmeur in de gezondheidszorg herken ik alles wat u schrijft. Databaseconversies: hoogstens 95% resultaat. De rest verdwijnt per ongeluk of wordt opzettelijk weggemoffeld. Dossiernummers: ongeldige tekens, te lang, te kort, te droog of te nat. SOFI->BSN conversies: in theorie doodsimpel maar faalde vaak op de 11-proef die zogenaamd niet bestaat (bestaat dus wel). Duplo-BSN's die niet kunnen bestaan (bestaan dus wel). Achternamen die geweigerd worden omdat ze niet kunnen bestaan. De tweelingparadox die voor de krankzinnigste automatiseringswaanzin zorgen. Enzovoorts, en zo maar verder. Mijn ploeg heeft ooit één keer een complete horrordatabase handmatig in een nieuw systeem zitten inkloppen. Het is nu bijna 2020 en nog steeds begrijpen niet alle medische systemen elkaar.
Fail.
@Nivelleermarionet | 29-09-19 | 22:52: Volgens mij is het ook een probleem dat de manager geen shopvloer ervaringen hebben. Concrete problemen, oplossingen en redeneringen is vies werk. Onder hun stand.
Daartegenover wil de goede programmeur die ook goed zou kunnen managen liever niet te veel uit het veld moeten en tussen die onzinnige luchtfietsers zitten. En dat is jammer. Het management kan vaak wel wat meer “tot aan de knieën in het klei gestaan” types gebruiken. De rammen de oplossing er wel doorheen bij het hoger management en de klant na conclaaf en samenspraak met de werkvloer.
@Nivelleermarionet | 29-09-19 | 22:52: Tjongejonge, wat is het ook een verrotte wereld, bedankt voor uw plempsel.
@Nivelleermarionet | 29-09-19 | 22:52:
Ik wist dus echt niet dat een bsn aan de 11 proef voldoet. Morgen is testen
Een systeem dat werkt? Nee joh. Hoeft niet, als er maar is voldaan aan het vrouwenquota en het vereiste van diversiteit en inclusiviteit. De rest is bijzaak. Pink noise. Kennelijk. Shame on you, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Btw, Make Greet Great Again. Baat het niet schaadt het niet.
Dit soort persoonlijke afrekeningen van zaken meer dan tien jaar na dato is een beetje sneu. Als het inderdaad zo’n zootje was, wat ik heus wel geloof, waarom heb je dan toen je bek niet opengedaan en waarom ben je er toen niet meer naar de pers gelopen?
‘t Is op deze manier wel een soort persoonlijke rancune en eigen straatje schoonvegen. Gemengde gevoelens bij. Voelt niet zuiver, dit.
Of twintig jaar na dato komen met een aanranding. Dan klopt er iets niet.
Omdat de schoorsteen moet roken, tot het pensioen is veilig gesteld.
Binnen de overheid kom je niet meer aan de bak als je de vuile was op straat gooit, en we weten allemaal hoe het af loopt met klokkenluiders.
Overigens is dit hele verhaal een gevalletje standaard overheid.
Mja. Het was destijds al bekend dat het een puinhoop was. Ik zie echt de toegevoegde waarde niet.
Verder eens overigens. Het voelt inderdaad als een soort van rancune.
@TeeJee | 29-09-19 | 21:59:
Dan ben je in mijn ogen geen knip voor de neus waard. En dat zijn de meeste consultants die leven van (semi-)overheidsopdrachten ook niet, dus dat is geen verrassing.
De motivatie om dan tientallen jaren later wel uit de school klappen begrijp ik niet. Dan wil je ofwel iemand moedwillig beschadigen, of jezelf vrijpleiten en je eikeltje likken. Of alle drie tegelijk.
De maatschappij en politiek waarschuwen en meer verkwisting van belastinggeld tegengaan kan het in elk geval niet zijn. Want dan had je dat eerder moeten doen. Dus altruïsme is het motief in elk geval niet.
Nou ja, hou dan ook gewoon je muil, denk ik dan. En dan denk ik er achteraan: Jij hebt er ook dik aan verdiend en van geprofiteerd; en dat is je allemaal gegund, ik hoop dat je letterlijk stikt in dat rotgeld, maar dan was je ook onderdeel van het probleem en geen oplossing.
En daar heb ik dan dus gemengde gevoelens bij. Ik ken René Veldwijk verder niet, maar erg sympathiek komt ‘ie niet over. Mijn vriend zou het niet zijn. En gaat het ook niet worden.
Je hebt ongelijk. Ik weet uit de eerste hand dat René direct aan de bel heeft getrokken.
Ook bij kamerleden en zelfs ministers.
@Stormageddon | 29-09-19 | 22:36:
Alle drie tegelijk is waarschijnlijker.
Desalniettemin is de rauwe realiteit dat mensen klootzakken zijn. Er zijn maar heel weinig mensen met een gedegen moraal en louter goede bedoelingen; en wanneer die zich dan opwerpen om een misstand aan te kaarten gaat de kop eraf (zie eerdere verwijzing naar klokkenluiders.)
Zodra de kop er 1x af is gegaan, doen mensen dat niet meer. Stukje zelfbescherming, en het is altijd makkelijk om achteraf te zeggen 'je had X moeten doen!'. Achteraf, ach ja.
Tot slot; wees getroost, weinig vrienden hebben is lekker rustig en overzichtelijk.
@Stormageddon | 29-09-19 | 22:36: +1
@TeeJee | 29-09-19 | 23:36: klopt als een bus. En ik heb toch nog nooit een brandkast achter een lijkwagen gezien dus dat geld zal me ook een rotzorg zijn.
Het UWV is een net aan werkende faalorganisatie.
Ieder die er op wat voor een manier mee te maken heeft gehad ziet dat, als cliënt of zakelijk betrokkene.
En toch wordt die Augiusstal maar niet uitgemest...
Daar snap ik nou ook niks van! Alles wat met overheid te maken heeft, mijd ik als de pest.
Leuk. Anneke dotes.
Ik vrees met groten vreze dat onder andere ook de Belastingdienst en het CBR in het rijtje faalfabrieken thuis horen.
Och. Amerikanen hebben gekozen om mensen bezig te houden middels militaire industrie.
Wij middels kantoorwerk bij overheidsdiensten. Sociale werkplaatsen voor de iets hoger begaafden.
Vergeet de SVB niet...
en het ministerie van V&J...
Ik kan niet wachten op het verhaal werk.nl. Ook wel bekend als werktniet.nl.
Bij een bank ook zo'n Cees B meegemaakt. We waren allebei extern,
hij zat er al jaren en had zichzelf tot project manager benoemd. Hij was bij iedereen berucht en niemand wilde eigenlijk met hem samenwerken.
Ik werd gevraagd (ik was net misschien een paar weken bezig) om wat database performance problemen op te lossen en men vroeg of ik dat wilde doen. Bleek ook dat hij inzage had in de cv's van alle externen (absurde situatie, maar toch).
Na een paar maanden begon hij zich als een soort van despoot op te werpen, waarbij ik zei, luister eens, ik heb hier geen zin meer in en ga naar huis (hij was namelijk niet mijn directe opdrachtgever). De volgende dag werd ik gebeld of ik bij het management van de afdeling wilde komen om de situatie te bespreken.
Dat bleek voor hem niet zo goed uit te pakken daar hij in het verleden al meerdere mensen eruit had gewerkt en men was zich daarvan bewust maar zijn allergrootste manco was, hij had amper kennis van ICT en zeker niet van Oracle dus hij moest daar ter plekke allerlei toezeggingen naar mij doen anders kon hij zijn biezen pakken. Maar zijn tegenzet was om de mensen op de afdeling tegen me op te zetten.
Ik was uiteindelijk blij dat het contract was afgelopen maar er lopen heel veel Cees B's rond, geen enkele aantoonbare ervaring en kennis maar eenmaal hun plek binnen zo'n organisatie verworven, zullen ze deze positie met hand en tand verdedigen.
Ja die zijn er zeker en het is onbegrijpelijk dat deze figuren hun baan behouden terwijl de mensen boven hen ook weten dat ze alleen maar geld kosten. Het is natuurlijk ook een truc zodat mensen altijd iemand of iets hebben om over te klagen zodat de rest zijn gang kan gaan. Managers zijn ook totaal overbodig.
Snakes in suits.
Goed boek over dat soort creaturen.
Klopt eerste keer dat je met zo'n pipo spreekt denk je. Die heeft kennis. De 2de keer dat je hem spreekt denk je. Hij zegt hetzelfde als de vorige keer. De derde keer dat je hem spreekt en zelf aardig ingelezen bent dan kom je erachter dat hij niks weet.
Een grotere fuck-up dan het UWV is er in Nederland niet. Zijn ze toch ergens het beste in.
U doet vele overheidsinstanties en hun ICT afdelingen schromelijk tekort.
In 1978 oreerde Milton Friendman al waarom al deze ambtenaren ongewenst zijn. www.youtube.com/watch?v=Hrg1CArkuNc
Ach ja, je kunt infrastructuur bouwen maar ook op deze manier de economie in gan houden. Zolang de staat geldt vangt en het weer uitgeeft, loop het wel.
Kijk, dit is nog eens goede zondagavondcontent.
Netjes binnengesleept, Geenstijl. Ik heb regelmatig kritiek op de topics maar deze zijn top.
Eens!!
Gewoon even een persoonlijk dingetje: Ooit kwam ik zwaar ten val, klap op mijn hoofd en flinke hersenschade. Dat (verkeersongeluk buiten mijn schuld) gebeurde bijna vier jaar geleden. Nog steeds kan ik niet meer doen dan daarvoor. Er is namelijk iets in mijn kop veranderd. En dus dan zou je denken: Het UWV! Maar dus niet. Wel veel inhuurkrachten zoals ZZP'ers en van buitenorganisatorische bedrijven gesproken, allemaal aardige mensen die graag willen helpen maar dat gaat niet want het UWV is onbereikbaar. Verder geen medelijden met mij aub want ik ben geen zeurend links mensje.
Dat spijt me echt voor u. Kan ik u wellicht ergens mee helpen ?
Maakt niks uit wiens schuld het was je zit mooi met de gebakken peren, een ongeluk heet niet voor niets een ongeluk en geen opzetje.
Helaas is onze verzorgingsstaat niet heel goed in het onderscheiden van zorgbehoevenden en profiteurs. Ik hoop dat de goede mensen genadig zullen zijn.
@grapo | 29-09-19 | 21:26:
Nou ja graag! Maar hoe dan?
@Plat-forum | 29-09-19 | 21:32:
Helemaal met je eens. Ik ben ook niet boos op de veroorzaker van het ongeluk. Wat wel steekt is dat tot nu toe het UWV onbereikbaar blijkt. Ik heb namelijk de fout begaan dingen zelf te willen oplossen ipv meteen 100% hulpbehoefzaam te willen zijn.
@Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-09-19 | 21:55:
Waar hulpbehoefzaam staat gedoelde ik hulpbehoevend. Geinig toch?
Wat zou jij ermee moeten dan? Er een beetje over praten?
Beschouw het als een beschrijving van de IST situatie.
U hoeft u hier ook niets mee. U kunt gewoon weer in uw eigen fantasie duiken over oostblokbruiden.
Wat voor topics wil je eigenlijk wel?
@Ongeblustekalk | 29-09-19 | 21:14:
Vind je dat er ergens over te praten valt? Het is toch een beetje een "meh" gevoel. Van ja. Dat wist ik tien jaar geleden al.
@Andrew Deen | 29-09-19 | 22:05:
Even ter verduidelijking. Het is nog niet bevestigd dat Rudy ontslag heeft genomen. Maar dat er daar een drama plaats vind is toch m.i. meer discussie waardig dan ICT fouten in de overheid van jaren terug.
@Andrew Deen | 29-09-19 | 21:58: Wordt jij betaald ofzo voor je trol plempsels, per topic? Of is het gewoon een vorm van verknipt vermaak? Het komt behoorlijk manisch over in elk geval.
Iedere ICT dienstverlener weet dat als ze het product niet op tijd afleveren er gewoon een contractverlenging komt om door te gaan. Geen bedrijf van zo'n omvang zal snel in zee gaan met een andere ICT dienstverlener als ze ook niet de ontwikkelaar van de software zijn. En met het gemak waarmee de overheid geld uitgeeft en tegelijk bang is voor problemen houden veel ICT bedrijven de overheid als klant aan het lijntje.
Fatalistische instelling, elk probleem overkomt ons en we hebben geen grip op de oplossing.
Ondanks alle problemen krijgen steeds meer mensen een uitkering. Dus zo slecht is de IT van het UWV niet.
Ongelofelijk zeg, wat een bende. Hoe is het mogelijk dat 1 overheidsinstelling zoveel geld over de balk kan gooien zonder dat er de bezem door wordt gehaald.
Door de bezem verkeerd te hanteren komt het ook neer op geld over de balk gooien. Ik weet wel een oplossing: zet een geheel nieuwe, onafhankelijke en kleinschalige dienst op die zonder externen een vervangend systeem opzet. Het nieuwe systeem krijgt dezelfde input en mag er als controle een tijdje naast draaien. Als het nieuwe systeem beter werkt dan het oude, dan schakel je over naar het nieuwe systeem en doek je het oude UWV op. Een soortgelijk alternatief is dit op provinciaal niveau te regelen, en de provincies waar het niet goed werkt verplicht over te laten stappen op een systeem van een provincie die wel goed werkt. Grote softwareboeren hebben dan een belang om te zorgen dat het in "hun" provincies wel goed werkt anders neemt een andere provincie (en leverancier) het werk over.
Jaaaaa, en dan ben je pas bij 2007. Wat denk je dat er gebeurd is tussen 2007 en anno nu? Drie maal raden...
@W_F | 29-09-19 | 21:46:
Bottom up met de provincies, maar wie gaat beoordelen wat het beste is ? Hetzelfde met die parallelle systemen bouwen. De minister moet hard ingrijpen en alle subwereldjes die er blijkbaar bestaan eens goed opschonen en de regie echt nemen.
Ik zat hier al op te wachten. Ik ben benieuwd naar de hele serie.
@Keestelpro: Mooie combi tussen Duits en Engels.
In 2003 gebeurd met nog een frustratie in 2007.
Binnen de familia is er nog steeds veel ophef over die Wehrmacht soldaat van 54 die de fiets van opa jatte, ofnietdan!
Sippe lul.
Weer honderden miljoenen door het gootje, reken maar van yes...
UWV, ICT, SOLL, PWC, GAK, IST... Sorry maar ik ben een (autistische) mens geen machine.
#TooManyAbbreviationsError
UWV - de organisatie die de uitkeringen regelde
ICT - de programma's waarmee de uitkeringen berekend worden en de gegevens vastgelegd worden
IST - komt uit het Duits, de beschrijving van de situatie van hoe het aan het begin is. Welke gegevens worden door wie in welk systeem ingevoerd en beheerd en waar gaat het heen.
SOLL - komt ook uit het Duits, hoe het uiteindelijk moet worden
GAK - nl.wikipedia.org/wiki/Gemeenschappeli...
PWC - PriceWaterhouseCoopers - consultantcybedrijf met een degelijk netwerk in de top, rijk geworden met falen, berucht om de rekeningen
Update: Is Merkeltje me voor zie ik...
U hoeft toch geen Einstein te zijn lijkt me:
UWV —> uitkeringsinstantie
ICT —> computers en systemen
PWC —> PriceWaterhouseCoopers consuktancy en accountants enzo
GAK —> betaalt ziektewet etc uit
Soll en Ist —> huidige situatie en toekomstige (ideale) situatie
Kom Eens Van Uw Zolder
WEVUZ
@keestelpro | 29-09-19 | 21:48:
Ik bedoel KEVUZ...
Hallo @Frau Merkel& de Voorzittert, nu weet keestelpro nog niets.. U herhaalt slechts de AEFM voor hem (AbreviationErrorFactorMultipliër)
UWV = Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen
ICT = Informatie & Communicatie Technologie
GAK = Gemeenschappelijk Administratie Kantoor
PWC = Price Waterhouse Coopers (een grootdienstverlenings bedrijf in o.a (onder andere) accounting.)
Soll en Ist zijn geen afkortingen.. Dat is duits in ouderwets boekhouden.. zoals u mischien nog weet van vroeger op school. In holland hadden we dat balansboekhouden.. u weet wel.. Debet&Credit boekhouden. Welnu dat is soll en ist . Duitse woorden soll (sein) & ist. Nog duidelijker... Soll betekent 'moet' of 'zou moeten' en ist betekent 'is'. Dus wat het moet zijn .. en wat het nu is. En in dit uwv (uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) verhaal slaat soll en ist op: was es SOLL werden en was es jezt IST. (wat het moet worden en wat het nu is.)
Om van IST naar SOLL te komen moet men iets doen. Tussen soll en ist zit een gat (dat wat men moet doen om tot soll te komen.) Dat gat heet dan GAP... das dan weer engels voor gat.. het gat tussen wat het moet worden en wat het is.
Dat noemt men dus een Soll/ist verglijking (Balans) maar de officiele term is een GAP-analisis. Vraag me nu niet waarom dat niet een loch analyse heet .. ook op zijn Duits. Loch analyse geeft mij allerlei vreemde ideeën , over vrouwen enzo.
Hoe dan ook keestelpro.. abreviationerror gelöst ? Guter nacht dann.
@grapo | 29-09-19 | 22:34: Danke Schön Grapo! :-)
REAGEER OOK