Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 1 - Redden wat er te redden valt

Dit is deel 1 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Het is donderdagochtend 8 maart 2007 als de telefoon gaat. Een 020 nummer. Geen naam. Ik twijfel of ik het overlaat aan de voicemail maar neem toch op. Aan de lijn een manager van het UWV, Hans Tromp. Hij vraagt mij om direct naar het UWV-hoofdkantoor te komen. Aan de telefoon wil hij alleen kwijt dat er sprake is van een noodsituatie.

Jaren eerder heb ik met Tromp te maken gehad bij het ontwerp van een groot systeem voor het kort daarvoor opgerichte UWV: de polisadministratie. Al bij het ontwerp was alles ontspoord. Gefluisterde waarschuwingen werden genegeerd. Wie zelfs maar twijfel uitsprak, kon vertrekken. En ik had veel meer gedaan dan mijn twijfel uitspreken. De belichaming van deze cultuur was geen UWV-medewerker, maar een ingehuurde projectleider: Cees B, zelfverklaard expert in problemen “wegmanagen”. Het polisadministratie-systeem was desondanks gebouwd en ondertussen ruim een jaar in productie. Ik had het niet gevolgd. Allemaal negatieve energie.

Een adviseur die zijn opdrachtgever tevergeefs waarschuwt en naderhand gelijk krijgt wordt nooit teruggehaald. Iedere ervaren adviseur weet dat: in te kritisch zijn zit geen verdienmodel. En te kritisch ben je bij UWV al heel snel. Toch ben ik nu op weg naar het UWV-hoofdkantoor bij Amsterdam Sloterdijk.

Daar komt Tromp direct ter zake. Hij is binnen het UWV verantwoordelijk voor het leveren van inkomensgegevens aan organisaties als de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zonder gegevens van het UWV kan de Belastingdienst bijvoorbeeld geen toeslagen berekenen voor zes miljoen burgers. Dat zou op zichzelf al een totale ramp zijn. Tromp zegt dat ik hier nu zit omdat hij zijn bazen een ultimatum heeft gesteld: “erken dat er een ramp op komst is en grijp in, of zoek een nieuwe verantwoordelijk manager”.

Tromp vertelt dat hij en zijn mensen veertien maanden lang een toneelstukje hebben moeten opvoeren voor de afnemers van hun gegevens. Wat begin 2006 als een klein leugentje begon, was uitgegroeid tot grootschalig bedrog. De bron van het leugencircus zat dit keer niet bij UWV, maar in Den Haag: Aart Jan de Geus had als minister van Sociale Zaken de Kamer net lang genoeg bij de neus genomen om zelf zonder kleerscheuren te kunnen vertrekken.

Op een flip-over staat een schema van de gegevensstromen. Ik ken het schema maar niet de getallen. Sinds 2006 dienen bijna 800.000 organisaties elke maand gedetailleerde loonaangiften in bij de Belastingdienst, voor pakweg 14 miljoen mensen. De gegevens van deze mensen stuurt de Belastingdienst naar het UWV door. Het UWV slaat deze enorme berg gegevens op in zijn nieuwe systeem. Het grote geheim is dat aangiften massaal uitvallen voordat ze dat systeem, de polisadministratie, bereiken. De uitval loopt in de tientallen procenten en het wordt niet beter. En wat UWV niet heeft, kan Tromp niet leveren.

Ik ken het UWV maar het kost mij moeite om te geloven dat een systeem dat al meer dan een jaar operationeel heet te zijn het gewoon niet doet. Kennelijk zwijgt of liegt iedereen binnen en buiten het UWV die hiervan weet en doen journalisten hun werk niet. Tromp zegt dat er nu twee zaken veranderd zijn. Allereerst is de tijd nu echt op. Maar ook zit er een nieuw Kabinet met een nieuwe minister op Sociale Zaken. Zwaargewicht Piet Hein Donner is bij zijn aantreden direct geconfronteerd met een tikkende tijdbom. 

Donner moet iets doen (Het zou nog een maand duren voor minister Donner (UWV) en staatssecretaris De Jager (Belastingdienst) de Tweede Kamer per brief zouden informeren) want de schade die Tromp voorziet is kolossaal. Bij de toeslagen alleen gaat het al om vele miljarden aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budgetten. Die kan de Belastingdienst niet berekenen. Een goede tweede is het CBS, dat de loongroei in 2006 moet vaststellen. Dat gebeurde in voorgaande jaren met een enquête die, vooruitlopend op de komst van de nieuwe polisadministratie, alvast is afgeschaft. Zonder loongegevens kunnen langlopende contracten, zoals van de HSL, niet worden aangepast en ook dat gaat om enorme bedragen. En dan zijn er nog kleinere partijen die in grote problemen komen, zoals het horeca-pensioenfonds, dat zo onverstandig is geweest om zijn administratie op te hangen aan de polisadministratie. Binnenkort weten die niet meer bij wie ze pensioenpremie moeten heffen en hoeveel. En die drie zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Tromp wijst naar de tekening op de flipboard. Pijlen geven de gegevensstromen tussen de bestanden aan en eindigen in het systeem waar de data in moeten komen, de polisadministratie. Het oogt allemaal erg complex. “We krijgen niet te horen waarom gegevens uitvallen. We weten ook niet waar. We weten wel dat er veel uitvalt, maar niet hoeveel.” 

Op mijn vraag waarom de gegevens niet opnieuw bij de Belastingdienst worden opgevraagd, zegt Tromp dat de samenwerking tussen het UWV en de Belastingdienst zo stroef verloopt dat hij er niet eens aan wil beginnen. De Belastingdienst bestaat feitelijk uit twee bedrijven. Er is een rode en een blauwe Belastingdienst. Toeslagen voor burgers worden vastgesteld door de Belastingdienst van de rode enveloppen. Maar de loonaangiften door de werkgevers komen naar het UWV via de Belastingdienst van de blauwe enveloppen. De Belastingdienst waarvan het UWV de gegevens krijgt is dus een andere Belastingdienst dan de Belastingdienst die straks het schip ingaat als UWV geen bewerkte gegevens retour kan leveren. Het zijn dus twee bedrijven die niet samenwerken en de topvrouw heeft er duidelijk geen greep op.

Tromp staat op en wijst naar een trommelvormig blokje op zijn flipover, het database symbool. Bij het blokje staat de tekst “herstartbak”. Tromp legt uit dat het gaat om een kolossaal bestand dat een kopie bevat van alle loonaangiften die het UWV van de Belastingdienst heeft ontvangen. Als we deze data kunnen ontsluiten dan is er misschien een oplossing, gesteld natuurlijk dat de Belastingdienst alles heeft doorgezonden en er niets is uitgevallen voordat de gegevens naar het UWV zijn gestuurd. Als dat wel is gebeurd dan is het game over.

Ik vraag Tromp wat hij van ons verwacht. Een systeem herbouwen waarin al tientallen miljoenen zijn gestoken lijkt wat ambitieus. Tromp zegt dat hij maar één doel heeft en dat is de gegevens over 2006 leveren aan zijn drie belangrijkste klanten: de Belastingdienst, het CBS en het horeca-pensioenfonds. In theorie zou dat moeten kunnen.

Het is tijd voor het ABC’tje – Always Be Closing. Ik vraag Tromp of hij een opdracht te vergeven heeft. Tromp zegt dat te hopen, maar dat er eerst nog een hobbel moet worden genomen. “Iemand bij UWV die jij goed kent is op hetzelfde idee gekomen. Cees B. is nu bezig met het vormen van een team. Hij is hier in huis nog steeds koning, maar voor nu ben ik eventjes ook belangrijk. En ik wil geen nieuwe ronde ellende met Cees B.”

Ik zeg Tromp dat hij op mij kan rekenen en vraag hem om technische informatie na te sturen. Op de terugweg naar kantoor denk ik niet aan de technische uitdagingen of aan de druk die op Hans Tromp ligt als de boodschapper van slecht nieuws. Mijn gedachten gaan terug naar 2003 en mijn verloren gevecht met Cees B.

Reaguursels

Inloggen

Oh ja en voor iedereen die erover denkt om daar te gaan solliciteren, ondanks alles dat je her en der kunt lezen: NIET DOEN. Je kunt nog beter thuis zitten.

Thegogglesdonothing | 23-09-19 | 12:44 | 2

Krijg je er alsnog van betaald, kan je net zo goed werken voor je centen.

Brofist | 23-09-19 | 13:54

@Brofist | 23-09-19 | 13:54: Niet daar. Behalve als je diep ongelukkig wil worden. Ze zouden in de vacaturetekst als eis 'houdt van sado masochisme' moeten zetten.

Thegogglesdonothing | 23-09-19 | 14:36

Oh god, UWV. Breek me de bek niet open! Ik heb er van alle kanten mee te maken gehad, ook voor gewerkt en alles. Wat een faalhazerij daar. En dan met name in het management, de mensen op de werkvloer zijn over het algemeen van goede wil. Maar als je ziet waar die elke dag mee te maken hebben de extreme kut cultuur die daar heerst, inderdaad moet je je bek houden want een mening hebben is bedreigend voor de managers en ja dan sta je op straat.. En we weten dit allemaal al JAAAAAAAREN en nog steeds gebeurt er behalve een 'de minister is geschokt' berichtje helemaal geen ene zak. Het ettert maar door en door en een van de grootste faalhazen die ooit in de raad van bestuur heeft gezeten daar wordt gewoon lekker minister. Failliet van de maatschappij. Eeerlijk waar.

Thegogglesdonothing | 23-09-19 | 12:43

Een behoorlijk aantal van de woorden in dit artikel kwamen me bekend voor.

Verder geen flauw idee waar het over gaat.

Historicuck_Han | 23-09-19 | 11:37

Oeps... link was reeds gepost. Mea Culpa.

Bolleboos74 | 23-09-19 | 08:39

Zegt alles.

Rest In Privacy | 23-09-19 | 12:37

Heb nog nooit wat gemerkt van de problemen bij UWV.

R. Skickr | 23-09-19 | 08:22 | 2

Nee ik ook niet. Maar nu heb ik ook geen uitkering of zo.

Omebert | 23-09-19 | 08:41

@Omebert | 23-09-19 | 08:41:
Zoals je kan lezen is er aan het systeem ook het systeem van de belastingdienst gekoppeld.

Kaas de Vies | 23-09-19 | 08:51

Hey, reclame?

Ignatius J Reilly | 23-09-19 | 08:17

Ik hoorde in een radiospotje dat ze collega's zochten. Hoe weird is dat. Belastinggeld uitgeven voor radioreclame terwijl je onbeperkt sollicitatiekandidaten tot je beschikking hebt...

Rest In Privacy | 23-09-19 | 08:08 | 1

Leiper dan dat word het niet. Nou moet je wel een beetje gek zijn om bij de overheid aan de gang te willen gaan maar dat is vers twee.

Omebert | 23-09-19 | 08:43

Cortés is King.
Heb het al eerder gezegd, en noem mij maar over the top, Cortés doet mij denken aan hoe ik de producties van David Lynch ervaar. Het gaat lang niet alleen over de inhoud, maar de vorm neemt het zeker niet over van de inhoud, maar die bepaalt wel degelijk de "sfeer", de input, de setting van wat je nou precies aan het bekijken bent, de setting.
Hard, strak, precies omlijnd, fel harmonieus en toch tegenstrijdig kleurgebruik en dan wijdlopige gedachten bij je toekijker kunnen bewerkstelligen.

Alsof het niks is. Reteknap, en 5 reeten, elke keer weer.
Halsema die om de boerka pionnetjes skate verdient speciale vermelding.
Maar wie weet vind ik dit zoveel beter dan Fokke & Sukke (kan iedreen), Peter v. Straaten (herhalio maar wel tof) of Collignon (mooi schetsende moraalpaal), omdat ik zelf nog geen poppetje kan tekenen.

chicago river | 23-09-19 | 08:01 | 10

@chicago river | 23-09-19 | 08:44:
Ik heb model gestaan voor de oranje wuppie.

Kaas de Vies | 23-09-19 | 08:52

@MickeyGouda | 23-09-19 | 08:41:
Absoluut.
Och, we waren onbesuisd, en we hadden wat mafia-like intimidatie nodig op de betreffende huisgenoot, the rat that he was.
Een paardekop in een bed leggen is ook weer zowat.
.
Heb @miko's plaatje vanochtend vroeg nog eens opgezet.
En jij hebt gelijk - de tekst althans is mooi. En dat zeg ik als een ervaren wildklaterende rivier, met al zijn kronkels.
Nog gekker; heb me gewaagd aan "jouw" Mostly Autumn en Jadis.
Autumn-gasten vind ik van een typisch Pink Floydy uitgesponnen gedoe, heb ik niks mee.
Maar die Jadis-dudes, en dan vooral de song "This Changing Face", is wel lekker.
Glad, maar lekker.
Doet me denken aan een gelikte vroeg-oude Iron Maiden, die in bed ligt met Dream Theatre.
Eerlijk; het was de basslijn die pakte me, ben een sucker voor die gladde bass-sound, en dat type bass-spel.

chicago river | 23-09-19 | 08:58

@chicago river | 23-09-19 | 08:58: .

Fijn dat Jadis is 'geland'. Sympathieke, bescheiden jongens die kunnen rekenen op een vaste fanbase. Af en toe geven ze acte de présence in Paradiso of De Boerderij. Vrees niet: je loopt daar niet het risico op een ontmoeting met ondergetekende, want de laatste twee keer moest ik zelf voortijdig afhaken vanwege "de muur van geluid" in dat soort tenten. O_o

MickeyGouda | 23-09-19 | 11:32
▼ 7 antwoorden verborgen

UWV opheffen en elke bedrijfstak opnieuw zijn eigen premie-administratie laten voeren. Samenvoegingen van GAK,SFB enz was geen succes,heeft slechts torenhoge kosten opgeleverd voor de premiebetalers: de werkgevers-werknemers.
Volstrekt verouderd, niet werkend moloch systeem dat op het genadeschot wacht. De directie wordt al 25 jaar gevoerd door Franz Kafka. But who cares in Den Haag ? Is toch maar geld van hard werkende bedrijven en hun werknemers.
UWV > Weg ermee !

Eendragtmaaktmagt | 23-09-19 | 07:34 | 3

In welke bedrijfstak zit ik?

Kaas de Vies | 23-09-19 | 07:46

@Kaas de Vies | 23-09-19 | 07:46:
Volgens mij ben jij nog altijd Hoofd Inkoop van een Rotterdams AH-filiaal.
Ondanks dat ik, grootverbruiker, de AH Rotterdam e.o. boycot.
Met name vanwege de veel te dure, en te shiny paprika's.

Een huisgenoot had ooit zo een oranje reuzenyuppy (of hoe heetten die beesten).
Hebben wij op mijn instigatie destijds ritueel verbrand, boven het aanrecht.
Tijdens het koken (en het drinkie drinkie).
Nam het aanverbranden van de Spaanse omelet weg.

chicago river | 23-09-19 | 08:07

@chicago river | 23-09-19 | 08:07:
Vroegere heette dat nog Den Toom en had ik nog aanzien.

Gelukkig ben ik met pensioen.

Kaas de Vies | 23-09-19 | 08:22

Ook dit is curieus:

"Tromp legt uit dat het gaat om een kolossaal bestand dat een kopie bevat van alle loonaangiften die het UWV van de Belastingdienst heeft ontvangen."

Een bestand? Een database dump? Wut?

omanders | 23-09-19 | 07:03 | 2

Is niet vreemd hoor een csv. Gebeurd onzettend veel. Mits ongedocumenteerd is het een equivalent van de rotzooi over de heg gooien.

HetLichtInHetZuiden | 23-09-19 | 08:02

Waarschijnlijk komt die data binnen in een xml bestand, wat feitelijk een tekst bestandje is waarin grootheden worden benoemd en vervolgens van een waarde voorzien in een html-achtige structuur. Ze zullen wel een kopie van elke xml toevoegen aan een groot zip (of ander gecomprimeerd archiefformaat) bestand. Feitelijk bedoeld als noodbackup van de ingekomen gegevens die verwijderd kunnen worden zo gauw alles succesvol verwerkt is, maar het verwerken is nooit foutloos gaan werken dus heeft niemand die data durven saneren.

plaspop | 23-09-19 | 08:08

"Het grote geheim is dat aangiften massaal uitvallen voordat ze dat systeem, de polisadministratie, bereiken. De uitval loopt in de tientallen procenten en het wordt niet beter. En wat UWV niet heeft, kan Tromp niet leveren."

Wat wordt hier in godsnaam mee bedoeld? Een aangifte is simpelweg data. Hoe kan dat "uitvallen"? Wordt het niet in de databse ingevoerd? Is de database corrupt?

omanders | 23-09-19 | 06:56 | 6

@omanders | 23-09-19 | 07:20: Geen idee wat ze gebruiken, maar ik kan wel al denken waar het hier en daar fout loopt of fout kan lopen. Data van een ander systeem met een ander soort delimiter of structuur die hierdoor verkeerd geimporteerd of niet geimporteerd geraakt. Ik wens u dan veel success. Zeker als het over miljoenen records gaat en tientallen velden of gerelateerde databases.

Lt-Kol Kilgore | 23-09-19 | 08:24

Ik denk dat bedoeld wordt, dat de aangiftedata niet geaccepteerd wordt, zodra een aantal primaire controles een fout(en) geven.
Het meest grappige systeem wat ik meegemaakt heb, is dat bij de eerste fout de volledige aangifte geweigerd werd.
Dus niet een lijstje geven van wat er nog meer fout was.
Wat er nog meer fout was kwam je pas achter in de tweede aanlevering etc etc.

Roadblock | 23-09-19 | 11:08

@Roadblock | 23-09-19 | 11:08: Cascade systeem van een firewall he, Als het fout is, dan flikker weg, En dan zit je dus in de shit als het om data gaat.

Lt-Kol Kilgore | 23-09-19 | 11:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Als de software een keertje wel werkt, zijn et altijd nog topambtenaren om de kinderopvangtoeslag niet over te maken aan werkende ouders met een beperkt inkomen en hun daarmee financieel de vernieling in re helpen. www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/arti... Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker wel, maar ze weigeren dat te doen. Hier hebben topambtenaren weloverwogen besloten belastingwetten te negeren en geld te stelen van eerlijke burgers. Dit is echt misdadig.

Feynman | 23-09-19 | 06:33 | 5

Ik zou zeggen , geef die Omzigt een nieuwe ministerpost, laat hem zijn eigen mensen kiezen , a la ' the untouchables' .

Kim-Jung-Un | 23-09-19 | 13:14

Dat waren hoogstwaarschijnlijk personen die onder één hoedje speelden met een crimineel frauderend gastouderbureau. Afschaffen die Toeslagen. Als je geen kinderen kunt betalen moet je ze niet nemen.

theo-is-dood | 23-09-19 | 13:29

@Kim-Jung-Un | 23-09-19 | 13:14:
Niemand in de ambtenarij wil een minister Omzigt.
Ook zijn collega's in de 2e kamer niet.
Zij hebben sowieso de pest aan hem "because he makes us look bad".
Hij doet waar kamerleden voor neergezet zijn.

Roadblock | 23-09-19 | 17:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Het echte probleem? De Amerikaanse managerscultuur. Allemaal haantjes en kippetjes die elkaar lopen te pikken en denken dat ze zaken wel eventjes gaan regelen. Heb er zóveel meegemaakt. Vrijwel altijd zij-instromers, zonder enig zicht op het werk, maar wel met grootste plannen voor hun nieuwe afdeling. Dat betekent dan meteen een reorganisatie met als gevolg langdurige puinhoop, achterstanden en onduidelijkheden. Daar fietst dan nog een totaal wrakkig IT-beleid doorheen, waar van alles de werkvloer op geflikkerd wordt dat slecht getest is en vol bugs zit. Die het personeel dan weer via allerlei trucjes en omwegen moet zien te omzeilen. Daar wordt dan een "damagetafel" voor belegd, zoals dat bij de Belastingdienst heet, die dan na eindeloos vergaderen met nog meer incompetente mannetjes en vrouwtjes tot een verzoek om aanpassing van de software leidt. Dat gaat uiteraard ook niet zómaar, want dat loopt over vele schijven en kan onderweg nog vele malen worden aangepast of zelfs afgewezen. Als je geluk hebt, zijn de fouten dan 6 maanden later opgelost, maar de ervaring leert wel dat iedere nieuwe versie weer nieuwe fouten oplevert.
En die managers lopen breed te grijnzen, doen alsof alles op rolletjes loopt en snoeren de critici snel de mond. En uiteraard stoppen ze hun tijd en energie vooral in veel vergaderen en het organiseren van 100 % nutteloze "teambuilding" activiteiten die handenvol geld én veel kostbare tijd vréten.

Nederlander65 | 23-09-19 | 06:08 | 2

Zeer herkenbaar.

Ronnie uit Helmond | 23-09-19 | 08:36

En intussen wordt er wel goed verdiend- Door de software leveranciers.

Roadblock | 23-09-19 | 11:12

dus 8 maart 2007? toen de mobiele telefoon er nog niet was enzo... Artikel lekker up2date.. Kees B al met pensioen??

TilburgDeGekste | 23-09-19 | 04:37 | 2

Die waren er wel! Bent u wel up2date?

Marvin_NL | 23-09-19 | 06:14

Is de boel dan al opgelost? Loopt alles inmiddels op rolletjes? Ik neem aan dat u begrijpt dat er een vervolg op dit stuk komt.

EEnzame SchizofrEEN | 23-09-19 | 07:12

Ik vind die verhalen over UWV van mijn collega's hilarisch. Is die gare website weer eens down (geDDos't door een kwaaie werkeloze ofzo?) kan je je gewerkte uren dus niet door geven op die ICT-troep van hun, al zou je het willen. Maar dan WEL gekort worden op je (aangevulde) uikering, omdat je je uren niet hebt doorgegeven op de UWV-website. HA! HA! whoehahah die humor van UWV *kapotstuk*

onesizefitsall | 23-09-19 | 01:56 | 2

Maar dan nu die keuringsartsen die hun eigen vlees keuren.
Hoe denk je daarover?

HoerieHarry | 23-09-19 | 02:09

Het UWV, met medewerkers die stuk voor stuk integer zijn.
Maar onderhands losjes informeren hoe je het beste 'grijze' uren moet declareren

Mosselzaad | 23-09-19 | 07:46

HoerieHarry | 23-09-19 | 01:01
Joh, ben heel blij. Zou bijna om een hoekje komen luisteren hoe dat klinkt.
En dan zien hoe kater Kudtkip terugkeert naar z'n pooi... butler.

Kudtkip | 23-09-19 | 01:05 | 1

Z'n pooi heeft hij al een tijd niet gezien.

HoerieHarry | 23-09-19 | 01:10

HoerieHarry | 23-09-19 | 00:53
Wat geestig!
Maar wat als je ontwaakt uit die dubbele delirium? Hoe wilde je me dan noemen?

Nah, ik ben vereerd. Geyl ook, een kereltje kat met deze naam. Als die straks in de lente de hort op gaat zul je 'm veel moeten roepen ;P

Kudtkip | 23-09-19 | 00:58 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Zoloft | 23-09-19 | 00:24,
Ik doelde op knutsel, die eerder al een treffende afroming van de bureaucratie voorstelde.
knutsel_ | 23-09-19 | 00:28,
Fijn dat je er zelfs een zeker wet toe neerlegt om aan te tonen hoe onmogelijk dat eigenlijk dus is.

Ik ben er intussen een paar jaar al van overtuigd dat de piepels die bekritiseerd moeten worden de politici niet per se zijn.
Het is die beleidsambtenarenlaag waar de focus en pijlen op moeten gericht.

Die figuren hebben de crème de la crème van arbeidscontracten, pensioenregelingen. Zij bepalen de boekhouding en zelfs wetten in dit land (ja, HoerieHarry, in Noorwegen - ieder land kent die laag).
Politici zijn, met ook veelal leuke regelingen voor vier jaar (sommigen veel langer) eigenlijk maar tijdelijke poppekes, pionnen.

Een heel akelige Catch22 van de overheid - die laag kunnen we niet wegstemmen...

Kudtkip | 23-09-19 | 00:45 | 1

Kudtkip, je lijkt me wel aardig.
1 van me 2 katers van nu 4 maanden heb ik naar je vernoemd.
Ps. Wel de lelijkste, maar dat ligt niet aan jou.

HoerieHarry | 23-09-19 | 00:53

Ik vind het een heel goed vooruitzicht dat deze kroniek inzage gaat geven over de IT-Faal-Unlimited bij de overheid.

Heb nu al meer geleerd dan duizend krantenberichten bij elkaar.
Wet Walvis, het kern ICT-project Polisadministratie dat de fiscus, pensioenen en de gegevens van het UWV (uitkeringen werknemers verzekeringen) met elkaar verbindt.

En waar de burger, om wie dit allemaal draait, zelf nog geen inzage toe heeft.
Althans, niet volgens die Wiki. Met Digiedee kom je intussen wel een eind.
Het interessante vind ik verder de comments hierbij - sommige opvattingen kunnen direct opgepikt door het landsbestuur en als efficiënte hervorming doorgevoerd.

Kudtkip | 23-09-19 | 00:20 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

OT: Heeft Bart Nijman zijn twitter accoun verwijderd en is hij definitief gestopt met twitter?

FredKlep | 23-09-19 | 00:12 | 4
-weggejorist-
PiPaPiemelhoofd | 23-09-19 | 01:52

Nope. Weekje of twee device-loos op vakantie, dus offline.

CynicalBastard | 23-09-19 | 07:52

@CynicalBastard | 23-09-19 | 07:52: had ie gemeld in een tweet. Maar is misschien weer eens ge-shadow-banned zonder er iets aan te kunnen of willen doen?

CynicalBastard | 23-09-19 | 07:53
▼ 1 antwoord verborgen

Software systemen in bedrijven en organisaties is altijd een probleem. Wie kent niet AS400 en SAP? Beide gedrochten van software waar normale mensen niet mee kunnen werken, maar die wel door managers worden aangeschaft. Ik gebruik zelfs nog Visual Basic routines op mijn PC! Kun je nagaan!

LimbabweWillem | 23-09-19 | 00:10 | 4

AS400 software ?

popeye-de-zeemeermin | 23-09-19 | 05:44

@Lt-Kol Kilgore | 23-09-19 | 07:13:
Ik moest indertijd door omstandigheden van een 4 GL naar een AS400, DB2 omgeving.
Man, man ik dacht dat de oude Cobol tijden herleefden.

Roadblock | 23-09-19 | 11:20
▼ 1 antwoord verborgen

23:45
Hm, dit had ik anders moeten omschrijven: op de specificatie UWV destijds stond een lager bedrag uitkering (en op bankafschrift ook). Hoe dat zat, leerde ik door na te vragen en de hoorzitting.
Dit nog even voor de oplettende lezer. Verder niet zo super belangrijk.

Kudtkip | 23-09-19 | 00:06
-weggejorist-
jeedee | 22-09-19 | 23:54

Wie is Cees B??

TheNox | 22-09-19 | 23:46 | 3

Lees het draadje even, luie donder.

Zoloft | 22-09-19 | 23:50

Dinsdag in Opsporing Verzocht meer over Cees B.

Jan Dribbel | 23-09-19 | 00:30

Cees Brokkemaker.

A.I. van Dee | 23-09-19 | 02:00

Between&Betwixt | 22-09-19 | 22:20
Soortgelijk geintje ook eens gehad met het UWV.
Na de kunstacademie ging ik, doordat ik er al werkte in de catering, aan de slag als kassier bij Holland Casino (ja ja Kalkie, Kipstra heeft 'echte' werkervaring).

Na 1 jaar mocht ik gerust blijven, maar ik kreeg de kans freelance decorateur te worden bij decormakers in Utrecht en Hilversum. Dus na harmonieus overleg contract niet verlengd, waarna 3 maanden uitkering UWV.
Daarvoor moest ik invullen hoeveel uur ik als (aanstaand) zelfstandige bezig zou zijn. Gedurende die 3 maanden, voor de helderheid.

Wist ik veel. Ik had een oproepcontract gehad bij het casino, maar werkte gemiddeld 30 uur per week (vaak meer dan minder) - voor dat deel gold de uitkering. Ik besloot m'n goede moed te tonen, en vulde voor ZZP 20 uur per week in - voor dat deel werd ik vrijgesteld van verplichtingen.

Na de 1e maand kreeg ik een brief (met flinke vertraging) dat m'n uitkering gekort werd met 5.8 uur x 'berekend' uurloon.
Huh?

Wat was namelijk gebleken? Ik had op de briefjes ter verantwoording die 1e maand minder dan 20 uur per week ingevuld. Geheel te goeder trouw netjes de werkelijke uren opgegeven die ik meende besteed te hebben aan de opbouw van m'n nakende zelfstandige toko.
Met die hele verandering was heus wel meer gemoeid, de eerste weken was ik ook nog aan het bijkomen van veel nachtwerk in het casino.

Afijn, de vrijgestelde uren bleken te zijn bijgesteld tot 14.2 u. Een heel raar getal. Maar goed. Ik ging in verweer. En net als bij jou ben ik op hoorzitting geweest.
Ik stond met 5 minuten weer buiten, en waarom?
Het UWV had mij geen officiële brief gestuurd met besluit over die nieuwe norm-uren, dus er kon ook niet tegen in verweer gekomen.

Ja, maar het wordt wel toegepast! Dan moest ik toch eerst die officiële brief opvragen. Oja, schetsten ze (2 sufgeile mannetjes) me nog: als jij in die 14 of zeg 5 uur een kunstwerk maakt wat duizenden oplevert, word je er niet op gekort.
Ja hoor, en hoe groot is de kans dat zoiets lukt?
Maakte niet uit - ze probeerden me 'het systeem' uit te leggen.

Maand 3 ben ik 'heel lui' onder die 14 uur gebleven.
Daarna 10 jaar ZZP-er geweest. Met precies de nekslag in de periode die René Veldwijk omschrijft - door de fiscus eind 2008, met een Kafka Unlimited tot in 2011. Een boek op zich.

Kudtkip | 22-09-19 | 23:45

Is dagboek van een pooier geen leuk idee?
Jullie hebben m'n e-mail dus mail maar als het wat lijkt.
Ps. Die groene pixel doet me zeer aan m'n ogen.

HoerieHarry | 22-09-19 | 23:42 | 5

@Jeff Hawke | 22-09-19 | 23:49:
Had ik ze maar...

HoerieHarry | 22-09-19 | 23:51

Je kan die pixel wegklikken...

peterdh | 23-09-19 | 04:26

De aflevering wanneer je solicitaties afneemt kan je misschien als proefballonetje oplaten ?

Lt-Kol Kilgore | 23-09-19 | 07:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Ah, een nieuw feuilleton bij GeenStijl! Ik hoop van eenzelfde lengte als Het dagboek van een uitkeringstrekker. Wellicht dat het ooit samen één verhaal wordt. Als de IT-man van gekte een patatje koopt bij Eren. Of ze samen maatjes worden bij hun case manager. Cool.

Rest In Privacy | 22-09-19 | 23:35

We zijn overigens niet het enige land waar ICT faalt, ook toen Obamacare werd ingevoerd waren er grote technische ICT problemen ondanks de honderden miljoenen die het kostte. Dat in het land van het altijd werkende facebook.

Een film binnenhalen gaat altijd perfect, waar zou gegevens uitwisselen tussen belastingdienst en UWV in hemelsnaam mis kunnen gaan.

En zijn de verhoudingen werkelijk zo slecht tussen de diensten, zijn ze eigenlijk helemaal vergeten dat ze er voor de hardwerkende burger zitten daar ?

sprietatoom | 22-09-19 | 23:27 | 8

@Zapata10 | 22-09-19 | 23:47:

Geen core business is wel vreemd voor een organisatie die geheel data gedreven is. Goedkoop blijkt duurkoop.

sprietatoom | 23-09-19 | 00:04

@sprietatoom Ik denk dat dit ook de core :) zal worden van de komende serie hier op GS. "concept driven" met eurotekens in de ogen in plaats van "data driven" wat het eigenlijk zou moeten zijn.

knutsel_ | 23-09-19 | 00:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou nou niet zo kritisch hoor, ze zijn bij dat soort van clubs ontzettend goed in......... vergaderen. Rapporten genereren kunnen ze ook heel goed, vuistdikke rapporten met het op dat moment modieuze jargon die op het moment dat ze af zijn en gelezen door iedereen alweer achterhaald zijn.
Verder zijn ze ook uitstekend in politiek bedrijven op de werkvloer. Wie de wegen niet kent of niet de juiste personen komt nergens en ligt er snel uit.
Allemaal eilandjes met eigen belangen die ver uitstijgen boven het belang van de organisatie.
Voor de aansturing van de ICT nemen ze vooral mensen die helemaal geen verstand hebben van ICT want dat onderhandeld zo gemakkelijk met de partijen die ze inhuren.
Het mag wat kosten maar hoe langer het duurt hoe langer je tenslotte op je CV kan zetten met welke belangrijke klussen je bezig bent geweest.
Heb er wel mee te maken, en een mens wordt er niet vrolijk van.
Dit gebeurt overigens niet alleen bij het UWV, maar ook bij defensie en de politie. En natuurlijk de belastingdienst.
Overal waar in de top van het bestuur politici of ex politici zitten wordt het een rampen scenario wat miljarden kost en uiteindelijk heb je na jaren.... helemaal niets.
Ja je bent een bestuurder verder.

Zapata10 | 22-09-19 | 23:24 | 2

'Voor de aansturing van de ICT nemen ze vooral mensen die helemaal geen verstand hebben van ICT'
Dat zag ik inderdaad wel vaak in NL. In Buitenland (VS en UK) is dat toch minder het geval is mijn ervaring. Daar wordt ICT kennis toch wat meer als core competentie gezien.

feiten_en _cijfers | 22-09-19 | 23:27

Mja, mijn ervaring is dat de externe software leveranciers de lachende derden zijn.
Bij overheidinstellingen interesseert het intern niemand een moer hoe duur de boel is, en of het wel of niet mislukt.

Roadblock | 23-09-19 | 11:27

En elk ministerie en kabinet krijgt ook de uitvoering die het verdient. Zwalkend, jaarlijks aangepast beleid en teruggedraaid beleid is altijd garantie voor succesvolle uitvoering. Hoeveel uitvoerders zijn er inmiddels die de wetgeving niet meer door kunnen voeren vanwege te vaak verherbouwde legacy.

popeye-de-zeemeermin | 22-09-19 | 23:16

Lange tijd weg uit NL, dus moest even kijken wat UWV ook maar weer precies is. Maar zie dat USZO opgegaan is in UWV! Heb eind jaren 90 nog tijdje bij USZO wat ICT werk gedaan, was destijds al een 'vreemde' organisatie. Mensen met gezond verstand en goede system kennis (destijds AS400 Cobol) waren er wel degelijk. Maar raar genoeg waren dat eigenlijk nooit de mensen die werden geselecteerd voor de nieuwbouw projecten. Verder was het IT management erg zwak, als in, kaliber mensen in de management lag waren gewoon weg niet goed genoeg, qua qualifcaties, karakter. Best raar te zien dat dat zich gewoon dan ook voorzet. 20 jaar later en mee ervaring, denk ik dat het gewoon weg de heersende cultuur is die vooruitgang in de weg staat. En die is zeer moeilijk te veranderen.

feiten_en _cijfers | 22-09-19 | 23:16 | 2

Managers in (semi)overheidsinstanties zijn bijna altijd zwak. Ze beginnen op een andere positie, maar het ontbreekt ze aan kennis. Maken we er maar een manager van.
Al dat onwetende middenmanagement is een verschrikking voor de wetenden. Procedures maken omdat zij het niet weten en daarmee de wetenden tegen betonnen muren op laten lopen en het werk bemoeilijken.

Peerkeoud | 22-09-19 | 23:34

@Peerkeoud | 22-09-19 | 23:34:
Kan me nog herinneren dat eind Jaren 90, het gehele bestaande middenkader (management) bij de Informatiseringsbank, op assessment centre werd gestuurd. Basically op te kijken of ze geschikt waren voor hun bestaande functie…. Bleek dat meer dan helft niet aan eisen voldeed…. dus ongeschikt waren voor huidige baan. Is toen ook maar in la beland.

feiten_en _cijfers | 22-09-19 | 23:40

Het gemiddelde overheid of semi overheid project. Ik heb ze voorbij zien komen. In de tijd als risico manager op een project ben ik na een maand er vanaf gehaald. Tja, ik had een paar risico's geidentificeerd doe niet wenselijk waren maar wel de realiteit. Het enige wat uiteindekijk veranderd is zijn de namen van afdelingen. De luitjes die in Heerlen uit het raam kijken zitten er nog steeds. Doel was om de uit het raam kijkers te verwijderen.

EmilioEsteves | 22-09-19 | 23:11 | 2

Met alle respect, maar als ik je plempsel beoordeel op taalvaardigheid dan begrijp ik wel waarom je na een maand van dat project bent afgehaald.

FredKlep | 23-09-19 | 00:30

@FredKlep | 23-09-19 | 00:30: Snel getypt op de telefoon. Rapporten gaan in Word waar meer aandacht is voor de zinsbouw en spelling. Desalniettemin dat was 5-6 jaar geleden.

EmilioEsteves | 23-09-19 | 14:25

Dit klinkt als pure horror. Blij dat ik als IT-er nooit bij de overheid gewerkt heb.

Papa Jones | 22-09-19 | 23:10 | 1

Als ze die miljarden voor minimaal de helft zouden besteden aan mijn salaris.... nee, dan nog niet.

W_F | 23-09-19 | 00:10
-weggejorist-
HoerieHarry | 22-09-19 | 22:57 | 2

UWV.., één keer mee te maken gehad als uitkeringsgerechtigde. Ik kreeg een medewerker toegewezen die mij wel even aan een baan zou helpen. Dat ging niet helemaal volgens planen meneer was uiteindelijk nogal boos op me.
Ik vertelde de beste man dat zijn tijd ook nog wel zou komen omdat het toen nog CWI en het UWV ooit zouden fuseren en de medewerkers er met busladingen tegelik uitgesodemieterd zouden worden. Meneer lachte zich de ballen uit de broek want dat zou toch echt nooit gebeuren.
Een half jaar later was de fusie een feit en werden 5000 uwv medewerkers naar huis gestuurd...

Air van Boven Dorens | 22-09-19 | 22:51 | 1

Was dat in 2003 na de verbouwing, waar bij het UWV voor miljoenen belastinggeld dat gebouw op de directieafdeling overdadig aangekleed was met natuursteen, kersenhout en 'gouden toiletpotten', waarna toen RTL door heimelijk gefilmde beelden dit ontmaskerde, de voorzitter van de Raad van Bestuur die de minister fout had ingelicht moest wieberen en binnen een jaar beloond werd met een nieuwe topfunctie?

drs.Nee | 23-09-19 | 05:17

Oh goody, dat wordt smullen. Ik ben fan van Rene. Hier ga ik ff voor zitten.
Ik neem nog ff een bodempje wiskey en stel het naar bed gaan ff uit.

postmodernismisdead | 22-09-19 | 22:47

Ow smullen dit... graag ook meer dirt over IBM en CapGemini en het verbranden van honderden miljoenen euro’s aan taxpoet...

Ad Hominem Tu Quoque | 22-09-19 | 22:34

Werd de parlementaire enquête niet tegengehouden door de VVD en was VVDminister Bruins destijds niet de baas van het UWV ?

Frederik Fluweel | 22-09-19 | 22:32 | 1

Toen nog niet pas 2012-2017.

Skinkie | 23-09-19 | 01:07

Beetje verwarrend dit verhaal, een econoom die als IT adviseur in de rol van data analist (zo lijkt het) een complex IT systeem ontwerp van een flipover evalueert (misschien met data stromen, interfaces, erd's) en wel een werkend systeem kan opleveren met zijn "always be closing" ?
Ook de opmerking data opnieuw opvragen bij de belastingdienst om missende gegevens compleet te maken, alsof je zonder problemen data kan overschrijven of toevoegen (update/insert). Nog even de technische specs en Rene en zijn bedrijf gaan het wel even fixen.

thephysicist | 22-09-19 | 22:25 | 1

Misschien wordt zijn hele punt wel dat, inderdaad, in de ICT niet de techniek voor de uitdaging zorgt, maar de politiek, de belangen, de mensen het probleem zijn.
Maar wie weet ook niet.. spannend...

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:19

Het UWV. Met stip de grootste faalorganisatie in ons landje. En ooit hadden ze echt veel macht. Als ZZP-er in de IT moest ik toentertijd 20 gulden per dag afstaan aan het UWV ( of wat de naam toen ook was). Dit omdat ze een ‘arbeidsrelatie’ vermoedden. Ik liet n.l. mijn urenstaten tekenen door de klant en dat doe je niet als je echt zelfstandig bent volgens de UWV-ers waar ik een hoorzitting mee had. Op mijn vraag of ik dan ook recht had op een uitkering als ik geen werk had werd ontkennend geantwoord. Ik vond en vind dat nog steeds onbegrijpelijk. Ik was jong en onschuldig dus misschien had ik het anders moeten aanpakken maar één ding weet ik zeker: het UWV zit er niet voor de burgers van dit land.

Between&Betwixt | 22-09-19 | 22:20 | 3

Da's echt niet voldoende om een arbeidsrelatie vast te kunnen stellen. Je had een advocaat moeten meenemen naar die zitting.

H. Caulfield | 22-09-19 | 22:39

Sowieso is een ‘vermoeden’ al geen enkele juridische grond.. dus of er waren meer feiten en/ of omstandigheden, of je hebt verzuimd slechts aannemelijk te maken dat je geen arbeidsrelatie had, wellicht al voldoende te onderbouwen door een verklaring van je opdrachtgever.

Epistulae_Morales | 23-09-19 | 00:23

Het UWV maakt overal een grote bende van. Ze hebben werkelijk overal schijt aan. Lees onderstaand verhaaltje maar eens door. Tis niet te bevatten gewoon. Een jaar eerder parkeerde iemand de auto al bij de koffieautomaat in hetzelfde kantoor. In plaats van uit te zoeken wat het motief was van het eruit rijden van de pui, gaan ze Merkel lego plaatsen.

www.plusonline.nl/werken/uwv-heeft-ze...

Kopieerapparaat | 23-09-19 | 00:41

Ik ga dit met grote belangstelling volgen. Top.

osolemio | 22-09-19 | 22:15 | 2

Wordt wel een beetje een korte serie, hoeveel kan er nu fout gaan binnen één organisatie?

W_F | 23-09-19 | 00:14

@W_F | 23-09-19 | 00:14:
Zou me niks verbazen als we in 2041 geenstijl.nl bezoeken en deze serie nog loopt...

peterdh | 23-09-19 | 04:47

Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden!
PS Ik zie graag meer van dit soort gastauteurs.

Gewone_mevrouw | 22-09-19 | 22:09

Die Jenny Thunnissen heeft het anders wel getroffen zeg.

Elke morgen lekker uitslapen, heerlijk bediend door een neger op bed met een ochtendshake.
's Middags om drie uur vergaderingetje, overlegje daar, etentje hier, borreltje zus en klaar is uw kunstgebit met Danclan.
Af en toe een appje naar Den Haag, met moeilijk gezicht en omslachtig verhaal over dat het toch lastiger is met het milieu dan iedereen heeft gedacht. En dat er structureel geld bij moet, anders verandert er niets toch.

Jenny gaat binnenkort ook trouwen. Met Danclan.
Danclan heeft maar een klein strafbladje, iets in de vorm uit een cokeboek, maar is een geweldige rapper, en heeft uitstekende tanden. Van goud. En die zijn aan vernieuwing toe.

U hoeft niet speciaal te komen op de bruiloft, sterker nog
u bent helemaal niet uitgenodigd.
Blijf lekker thuis bij de warmtepomp en moeders de opgeschoren stamppot.

Groetjes,
Jenny.

Oprisp | 22-09-19 | 22:07 | 3

Die neger heeft het ook getroffen met Jenny.
Hij liever dan ik.

HoerieHarry | 22-09-19 | 22:11

Goh... was die naam bijna vergeten. Jenny Thunnissen met de u van kut. Zo stelde ze zich voor bij volslagen onbekenden.

popeye-de-zeemeermin | 22-09-19 | 23:03

Mijn laatste werkgever was een softwarebedrijf. Behalve aan particulieren probeerden wij ook aan de overheid te leveren. Dat betekende delegaties ontvangen en vermaken, eindeloze vergaderingen over punten en komma's en voetballen in de breedte tegen "experts" die door de overheid voor goudgeld waren ingehuurd. Na eindeloze herhaling van zetten bleek er ook nog over onze applicatie onderhandeld te moeten worden. Dat kwam wel hard aan, want dat waren ze bijna vergeten. Vraag me niet waar al die delegaties en vergaderingen voor dienden. Managers managen elkaar en ambtenaren ambtenaren elkaar. Tegen een vorstelijk honorarium, vanzelfsprekend.

Nivelleermarionet | 22-09-19 | 22:05

Er is hoegenaamd geen IT-kennis bij de overheid dus huren ze adviseurs in bij de Cap Gemini's van deze wereld. Die smeren maatwerk aan, terwijl 80% met standaard pakketten kan worden ingevuld. Zo zat ik een keer aan tafel bij de IT-directeur van de KLM, die vertelde dat Ordina voor miljoenen een backoffice koppeling aan het bouwen was naar hun AS-400 systemen. Groot was zijn verbijstering toen ik hem vertelde dat een partner van IBM dit kant en klaar op de plank had liggen voor 50K.

Gezonde_Roker | 22-09-19 | 22:04 | 5

In 2007 werkte het UWV ook nog met de database gebaseerd op AS-400. Dat was bijzonder stabiel, ok het zag er uit of het rechtstreeks uit 1988 kwam, maar het werkte. Dat was dus kennelijk vlak voor of tijdens de overgang naar dat polisadministratieding.

knutsel_ | 22-09-19 | 22:51

@DuperSildo | 22-09-19 | 22:24:
Daarbij nog dat verschillende SAP-modules met elkaar communiceren via het Windows clipboard. Met handbediening uiteraard, Copy-Paste dus.

Nivelleermarionet | 22-09-19 | 23:21

@DuperSildo | 22-09-19 | 22:24:
Iets overtrokken denk ik. Als je ERP pakket nodig hebt, en je kiest SAP dan is er inderdaad altijd wel maatwerk. Maar wel boven op de out of box functionality. Zou er niet aan moeten denken om dat out of box ook nog eens van begin af aan te moeten gaan bouwen.

feiten_en _cijfers | 22-09-19 | 23:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat ben ik blij dat die verschrikkelijke onzin van die uitkeringstrekker afgelopen is. Dit feuilleton vind ik nu al tig keer interessanter. Dat ik een directe link met het CBS heb is daar ook wel een beetje debet aan.

J. Jarig | 22-09-19 | 21:54 | 3

Die Turk is er volgende week ook gewoon weer hoor. Het einde was anders wel heul apart geweest

Kopieerapparaat | 22-09-19 | 21:57

Hoe komt het dat je TBS hebt?

HoerieHarry | 22-09-19 | 22:43

Leuk, wat afwisseling in auteurs. Van harte welkom @René Veldwijk!

kotelet | 22-09-19 | 21:47 | 2

Groupie.

Ongeblustekalk | 22-09-19 | 22:09

Oude koeien dit Nooit gouden toiletten oid.
We leven in een land met voor iedereen kansen en bij tegenslag een eerlijk vangnet. Mede dankzij de inzet van UWV, ondanks een incidentele tekortkoming.
Al die azijn pissers hier , ga eens kijken onder de bruggen in het buitenland, en zie de elllende...

DrTodd | 22-09-19 | 21:46 | 7

DrTodd: je hebt het niet door, maar op de huidige ingeslagen route, hebben wij hier binnen 10 jaar ook mensen onder de brug zitten.

DuperSildo | 22-09-19 | 22:25

Nou, geen reden tot vrees dan om eens rond de tafel te gaan zitten en gewoon zo transparant mogelijk proberen te praten over hoe we het nog gaver kunnen krijgen hier. Als dat kan dan hè, anders vul maar keigaafland blijven in.

En kindjes in Afrika kenden we al, kindjes in Duitsland ook drama? Die mevrouw zei dat ze dat ging regelen, ze hebben daar heel veel ervaring met het vervoeren van bevolkingsgroepen. Mensen zongen welkom en er zijn knuffels ingezameld, wat wil je nog meer?

Hoeven we het over de juiste instelling niet meer te hebben toch?

Aap Noot Miesje | 22-09-19 | 22:29

Dat het hier kut is geregeld is ok omdat het ergens anders in de wereld nog kutter is. Top argumentatie. Echt.

peterdh | 23-09-19 | 04:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Twee problemen kunnen meteen al opgelost worden: foktoeslag en kindgebondengratisgeld meteen afschaffen. Verder wordt zorg betaald uit de belastingen, en niet eerst ingenomen door het eerst te korten op je loonstrook en daarna terug te storten als blijkt dat mensen met een minimumloon ook nog moeten eten.
De administratieve kosten hiervan zijn enorm, dus het is tevens een besparing.
En vergeet niet: de vvd is hiervoor verantwoordelijk.

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 21:43 | 2

Ps: ik was erbij toen de zorgkosten via het loonstrookje voelbaar gemaakt moest worden, de communicatie was net als de vvd volkomen kudt, en dat de administratie gigantisch werd is toen al totaal genegeerd door politiek Den Haag.
Denk maar aan de medicijnknaak...

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 21:47

Beide niet door het UWV uitgekeerd....

knutsel_ | 22-09-19 | 22:38

Die "topvrouw" die René Veldwijk aanhaalt, die laat je nog niet achter kassa zitten van een supermarkt.
Kleine bloemlezing uit haar Wiki pagina: "Thunnissen kwam in 2008 in opspraak wegens een nevenfunctie (lid van de Raad van Toezicht) van de Reinier de Graafgroep in Delft, waar de btw werd omzeild.[5] In 2015 kwam ze wederom in opspraak, ditmaal als gevolg van het debacle rond de Fyra. Dat was in haar functie als hoogste ambtenaar bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, waar ze in oktober 2015 vertrok. Zij werd niet ontslagen en blijft actief binnen de Algemene Bestuursdienst als buitengewoon adviseur.[6] nl.wikipedia.org/wiki/Jenny_Thunnisse...

Thunnissen is lid van de PvdA en twintig jaar voorzitter geweest van deze partij in Leiderdorp. Haar echtgenoot Ramon was aldaar gedurende enige tijd fractievoorzitter van dezelfde partij."

PVDA. Nuff said. En die partij zit thans in de lift als we de peiling van le Chien mogen geloven.
Man man man.

Basil Fawlty | 22-09-19 | 21:43 | 8

@Analia von Solmsch | 22-09-19 | 21:52: heel veel gemeenten gaan die kant op.

sjef-van-iekel | 22-09-19 | 22:22

@arlen | 22-09-19 | 22:09:
Ho, ho! "Overheidsmanager." In de categorie, incompetente prutsers geven incompetente prutsers een prijs. Zwaar cynische muwahahaha! Ik ben trouwens benieuwd of ze ook een "tombstone" heeft gekregen?

Basil Fawlty | 22-09-19 | 22:22

Man, man, is dat niet Jan Thunnisse?

gestoptmetroken | 22-09-19 | 22:24
▼ 5 antwoorden verborgen

Fouten worden in elke organisatie gemaakt. Het is in dit geval vooral de cultuur die zorgwekkend klinkt. Door Cortés weer zo mooi geïllustreerd met red tape en binaire getallen.

MickeyGouda | 22-09-19 | 21:37 | 1

Ja maar als dat in het bedrijfsleven gebeurt gaat het bedrijf failliet of maakt het verlies, hier is enkel de 2e kamer zeer geschokt.

bijna_raak | 22-09-19 | 22:04

Kijk uit naar deel 2. Hopelijk leren we ervan en inderdaad, de media deed en doet haar werk niet.

Bvdb | 22-09-19 | 21:34

Gewoon het basis inkomen invoeren. Kan het hele UWV gelijk de prullenbak in. Hoeveel zal dat opbrengen op jaar basis?

Rest In Privacy | 22-09-19 | 21:32 | 16

@arlen | 22-09-19 | 22:17: precies: stop dus met werken, want werken totaal zinloos onder vvd-beleid. Gewoon je hand ophouden bij de overheid!
Er is precies helemaal niets gedaan door de vvd met de armoedeval die het belasting-en heeft gecreëerd.
Het referendum is wel afgeschaft, dat dan weet wel.

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 22:22

@Turbulentie? | 22-09-19 | 22:20: vrije markt en kapitalisme kennen ook geen moraal, in Ierland zijn duizenden mensen verhongerd tijdens de potato famine, dat was te voorkomen.
Maar ja, liberaal beleid, de overheid grijpt uiteraard niet in. De onzichtbare hand!
Alleen als het gaat om vennootschapsbelasting, dan kun je onze premier gewoon bellen.

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 22:26

@Epistulae_Morales | 22-09-19 | 22:22: Vlaktaks?!? dat wil de vvd niet, ondanks menig advies van mensen die wel verstand van zaken hebben. Wat had Rutte ook alweer gestudeerd ... iets met fiscaal, economie, kantklossen! Dat was het.

Analia von Solmsch | 22-09-19 | 22:29
▼ 13 antwoorden verborgen

Alle overheidsinstanties, of t nou politie, UWV, cak, CBS is, allemaal totale faalinstituten. Disfunctioneren wordt beloond. Geen moreel besef bij medewerkers die de binding met een werkgever al lang voorbij zijn en totaal overbodig naar een scherm staren iedere dag. Miljarden gepompt in ICT projecten die niet werken. Ieder commercieel bedrijf dat zo opereert was al 10x failliet verklaard. Laten we t maar op intellectueel failliet houden dan.

Anaal_Geweten | 22-09-19 | 21:31

Opheffen dat UWV. Taken overhevelen naar de gemeentes en het CAK.

Alexander des Burgus | 22-09-19 | 21:22 | 4

@popeye-de-zeemeermin | 22-09-19 | 23:06:
CAK, loopt 5 maanden achter met het verwerken van inkomensgegevens van de hun toegewezen cliënte vind dat normaal en binnen de normen.
Gevolg omdat men 5 maanden achterloopt is dat bejaarden al 5 maanden kaalgeplukt zijn voordat men een eigen bijdrage omlaag corrigeert.
Verder heb ik ervaring met het CAK nu bijna een jaar, sinds 2 maanden ontvangen wij de juiste factuur het is dus 10 maanden verkeerd gegaan.
Dat is een bejaarde die normaal met het CAK te maken heeft niet uit te leggen, hoe moet een demente een factuur van het CAK gaan controleren?

Beroep = Boerenlul | 22-09-19 | 23:44

Nee, dat overhevelen van rijksoverheidstaken naar gemeenten is het ei van columbus gebleken ( not)

loze stijl | 22-09-19 | 23:55

@loze stijl | 22-09-19 | 23:55:
Alles maar dan ook alles waar deze 3 mensen aangezet hebben is verander in een puinhoop:
Jetta Klijnsma
Lodewijk Asscher
Ronald Plasterk
Het verbindende element is PvdA en regeren.

Ik zat ooit eens naast een PvdA'er coryfee in het vliegtuig meneer was agressief en dronken. Aangezien de kist vol was en ik een betaald ticket (door de maatschappij zelf betaald) had leek het de bemanning veiliger om mij maar in de cockpit naar huis te laten vliegen in plaats van in de cabine.

Beroep = Boerenlul | 23-09-19 | 00:37
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een laf gewauwel. Doe gewoon je werk, en als je dat niet kan doe dan wat anders. Zeiken als een wijf kun je beter aan wijven overlaten.

Taggart | 22-09-19 | 21:22 | 3

Op wie reageer je precies en wie zeikt hier?

De Badtegelzetter | 22-09-19 | 21:32

Beetje flauw als men hier iets nieuws probeert. Maar je hebt ook wel een punt. Ik lees ook veel 2003 en 2012. En vraag me af, over hoeveel episodes we in 2020 staan en het uwv beterschap belooft?
En laten we eerlijk zijn.. Wat doet een wél-werkend systeem er toe? ICT wordt op een gegeven moment irrelevant. Want welke informatie verwerkt men? Nou nagenoeg geen. Het is data. Pulp. Onzin. Onrendabelen. Je roverheid geeft er allang geen kloten meer om en toedeledokie. Maar dat terzijde. Es kijken waar dit schip strandt.

Shareholder II | 22-09-19 | 21:49

Te beroerd om te lezen en alleen idioot kant nog wal rakend commentaar plempen is ook een kunst.

bijna_raak | 22-09-19 | 22:09

Ahhh ik heb hem gevonden! Waar is precies het einde? Of zit René nog in de auto? Ben reuze benieuwd naar het vervolg... of we moeten nog wachten begrijp ik.

IT bedrijven weten dat ze eenvoudig geld kunnen BLJVEN verdienen aan hun klantenbestand. Zie het als een auto, die moet je ook onderhouden. Alleen is de opzet van een auto vele malen meer wereldbekend dan een technisch project die ook nog eens in verschillende talen kan zijn geschreven.

Het feit dat dit soort projecten worden uitbesteed en niet in house worden ontwikkeld, zorgt ervoor dat er brandjes worden geblust (met veel geld) bij IT partijen die daar ruim aan verdienen.

Als je als modern land dit soort zaken digitaal wil verwerken, dan moet je dat zelf ontwikkelen en onderhouden. Hoeveel geld had je kunnen besparen als je zoiets zelf bouwt? Het lukt een booking.com toch ook? Maar de instanties bij de overheid worden helaas niet gerund door ondernemers, want het loont niet. Daarom zal het ook niet zo snel floreren. Denk aan een NPO, IT projecten en andere besluitvorming. Het is politiek pur sang en ik haat het.

Ik hoop van harte dat jullie veel aandacht zullen krijgen voor het opentrekken van deze beerput: de overheid en haar IT faalproducties. Chapeaux en zet hem op!

De Badtegelzetter | 22-09-19 | 21:20

Cees B ?

van Oeffelen | 22-09-19 | 21:19 | 6

Waarschijnlijk familie van Cees Verbokkem, senior verkeersdeskundige in Utrecht, ook kampioen in het investeren van miljoenen in faalprojecten en debiele ideeen. Veel prutsers bij de overheid heten Cees. Zou dat toeval zijn?

DuperSildo | 22-09-19 | 22:27
-weggejorist-
XavierNeder | 22-09-19 | 22:33
-weggejorist-
gemeentereiniging | 22-09-19 | 22:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Okey, nog een interessant feuilleton. Zondag vuile ton dag. Deel 1 is alvast goedbevonden.

grapo | 22-09-19 | 21:18

Dit soort overheidsinstanties is een en al verborgen werkeloosheid.
Je kunt makkelijk een derde eruit flikkeren.
Als 's ochtends om 10 de koffiejuffrouw langskomt om te vragen of je koffie wilt zeggen de meesten doe maar niet.
Anders kan ik vanmiddag niet slapen.

HoerieHarry | 22-09-19 | 21:16
-weggejorist-
Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-09-19 | 21:16 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Bij de rijksoverheid gaat enorm veel geld naar IT. De kosten in 2017 bedroegen circa 3,3 miljard euro voor 125 lopende projecten. www.trouw.nl/nieuws/de-ict-projecten-... Even voor de orde van grootte. Dit gaat ieder jaar mis.

Het blijft mij verbazen dat de schaalgrootte van de overheid zich nooit vertaald naar goedkope ICT projecten. Ik heb nooit begrepen waarom de overheid € 195 per Nederlander per jaar aan software kan besteden. Het hele idee van software is dat je de computer 1 keer het truckje goed leert en dan eindeloos herhaalt.

Los daarvan is het idioot dat we iemand zonder werk eerst een uitkering geven, daar loonbelasting op inhouden zodat die niet meer rondkomt, om daarna een toeslag te geven zodat de zorgverzekering en huurtoeslag betaalt kan worden. Allemaal via de rekening van iemand in continue betalingsonmacht, waardoor het geld niet altijd aankomt, wat weer leidt tot incassokosten, deurwaarders en verdere betalingsonmacht, totdat de gemeente na een jaar handmatig het dossier gaat verwerken in de schuldsanering. We proberen deze clusterfuck te programmeren, zodat politici nog een paar lagen kunnen toevoegen, terwijl belastingbetalers de voedselbank vullen voor uitkeringstrekkers. Deze waanzin heeft een fysieke representatie.

En dat is allemaal voordat een drankorgel zijn gezicht laat tatoeëren om de rest van zijn leven een uitkering te krijgen. www.vkmag.com/magazine/hey_jij_daar_m...

Feynman | 22-09-19 | 21:15 | 5

Zal ik je eens wat grappigs vertellen over de belastingdienst toeslagen?

Als je belt naar de belastingdienst heeft degene die je aan de telefoon krijgt beschikking over verschillende systemen. Zo kan ie zien bij welke werkgever jij de afgelopen tijd hebt gewerkt en wat deze al heeft doorgegeven voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting.
Dit mogen ze niet aan jou communiceren. Dus als je vraagt wat zal ik eens aan inkomen invullen voor de toeslagen zeggen ze het niet.
Ze hebben een systeem waarin ze álle adressen kunnen zien waar jij je hele leven hebt gewoond (!)
Dat mogen ze niet aan jou communiceren. Dus als je vraagt wat moet ik precies invullen als datum voor het aanvragen van bijvoorbeeld huursubsidie zeggen ze het niet.
Ze mogen je nul komma nul advies geven over wat je moet invullen voor het aanvragen van de verschillende toeslagen. Je wordt naar de website verwezen (kanaalsturing noemen ze dat). Dan zeggen ze: als de cijfers kloppen in de rekenhulp klopt de eindbeschikking en definitieve berekening ook (die pas kan worden gemaakt als de inkomstenbelastingen zijn verwerkt in het jaar erna)

Ze zullen je dus nooit zeggen wat je eventueel zou moeten invullen om het risico te vermijden dat je het jaar erna duizenden euro's moet terugbetelane aan teveel ontvangen toeslagen.

Voor de burger zitten ze er in ieder geval niet.

knutsel_ | 22-09-19 | 23:12

Het rondpompen van geld kost de Belastingdienst straks hopelijk de kop. De toeslagen die werden onderzocht onder valse voorwendselen en met illegale middelen hebben namelijk menig gezin aan de bedelstaf gebracht of op z'n minst in grote problemen.
Zulke onderdelen zijn zo nuttig als tieten op een stier: ooit bedacht door een minister die "snel" de voorgaande regelingen wilde repareren door een toeslag te verlenen in plaats van de belasting te herberekenen. Net zoals de hypotheekrenteaftrek, zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Geld betalen om daarna weer terug te vragen, allemaal nadat het al een keer is betaald.
Zelfde met studiefinanciering: je betaalt studenten geld, dat betalen ze aan de opleiding als collegegeld en die opleiding deponeert dat bij de overheid tót een student afstudeert. Zo komt het geld dus op allerlei plaatsen terecht waar iets fout kan gaan en dus ook fout gáát. In plaats van studeren gratis te maken, zodat het gros die basis niet hoeft aan te vragen en je geen geld nodeloos rond gaat pompen én onderwijs laagdrempelig maakt, houdt de overheid onnodig moeilijke systemen in de lucht, gevoed met allerlei uitzonderingen en gekke bepalingen.
Elk bedrijf zou al deze processen minimaliseren tot 1 kasstroom en zodanig dat deze zo laag mogelijk is. Bedrijven leveren daarom ook geld op, een overheid kost derhalve teveel.

Bakkeleures | 23-09-19 | 08:23

@knutsel_ | 22-09-19 | 23:12:
Als je te lui of te dom bent om dat soort simpele gegevens aan te leveren dan verdien je het ook om die toeslagen helemaal niet te krijgen...

libertat | 23-09-19 | 10:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Toch blij *kuch* dat de VVD nog steeds de touwtjes stevig in handen heeft hier!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-09-19 | 21:14

Ik kan al niet wachten op deel 2. De geldverbranders op de marmeren toiletten.

BrutusBosch | 22-09-19 | 21:12 | 1

Natuurstenen vloeren, vergaderruimten in gebouw B.,T. Joustra,..idd kan niet wachten.

grapo | 22-09-19 | 21:36

Op naar deel 2. Hopelijk is het smeuïg genoeg om het niet 12 jaar oud te doen lijken.

PiPaPiemelhoofd | 22-09-19 | 21:11 | 2

@zutzooi | 22-09-19 | 21:50: dank, had het ook gespot in de zoektocht naar de achternaam. Maar spoilers all over!

PiPaPiemelhoofd | 23-09-19 | 01:50

UWV is wel goed voor werk. Al die IT bedrijven die jaren voor miljoenen hebben kunnen factureren.

HaaiBaai | 22-09-19 | 21:11 | 1

Ja, de grote namen uit de IT.
Die zouden er nog een lijk plaatsen als ze de uren konden factureren.
En ze hebben allemaal last van de perverse prikkel dat ze meer verdienen met het in stand houden van de problemen dan met het oplossen daarvan.
En de directie is meer bezig met de inrichting van de directie toiletten dan met de problemen op de werkvloer. Don’t tell, don’t ask.

Osdorpertje | 22-09-19 | 21:34

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen