Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 9 - Een besmettelijk vergiftigd sfeertje

Dit is deel 9 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Juni – oktober 2007

Met het ontcijferen en leveren van de loonaangiften over 2006 zijn wij binnen UWV Gegevensdiensten opeens van belang geworden. We zitten nog steeds weggestopt in een overvol kamertje, maar te negeren zijn we niet meer. Nu de extreme stress eraf is, komen we ook vaker bij koffieautomaten en in bedrijfsrestaurants. Tegelijk beginnen er mensen hun knopen te tellen. Is Cees B. nog steeds het goede paard om op te wedden?

Anderzijds is de loyaliteit van Team GAIA aan Cees opvallend groot. Daarvoor zijn drie verklaringen. Allereerst houdt Cees de informatievoorziening zowel extern als intern strak in de hand. Ten tweede zijn Cees’ teamleden hand-picked en doet Cees niet aan de kickback schemes die het leven voor corrupte automatiseerders zo lucratief kunnen maken. Dat Cees zelfs zijn Indiaas-uitziende secretaresse voor dag en nacht inhuurt is een publiek geheim en onderwerp van kamasutragrappen, maar in de UWV-cultuur niet iets om aanstoot aan te nemen. Niet de bescheiden directeur Dirix, maar Cees B. is het divisie‑alfamannetje. En onvermijdelijk ben ikzelf de uitdager geworden. Gelukkig zit ik comfortabel in de boom met de rijpste bananen. En daarmee zijn we aangeland bij het derde loyaliteitsmotief: stammenstrijd maakt organisaties kapot of onbeheersbaar, maar verbindt mensen in rivaliserende teams. Cees eist totale loyaliteit en krijgt dat ook. Ik weet dat als geen ander.

Alle loyaliteit laat onverlet dat Cees’ rechterhand, Peter van Dalen, mij informeel benadert met het voorstel om samen te werken. Ik weet niet of dat in opdracht van Cees gebeurt, of dat het een soloactie is, maar ik wijs het voorstel af. Wie in het organisatiebelang handelt, tekent zijn eigen doodvonnis en dat is mij te veel gevraagd. Ik handel zonder scrupules. Ik weet dat GAIA kaput is. Ik weet dat het UWV-management dat ook weet of behoort te weten. Ik voel dat het UWV ons ongeacht onze prestaties en het ontbreken daarvan bij Team GAIA kwijt wil. Daarom kies ik voor mijzelf en mijn team, net als iedereen bij het UWV. Maar bovenop dat natuurlijke zelfbehoud heb ik ook een cynisch soort leedvermaak over mij gekregen – shaking with silent laughter, SWSL. Ik ben onderdeel geworden van de permanente en alomvattende misselijke stammenstrijd die altijd alles bij het UWV doordrenkt. 

Het blijft niet bij toenaderingspogingen vanuit Team GAIA. Ook vanuit Team Capgemini wordt bewogen. Twee software-ontwikkelaars bieden aan om ons te helpen met hun kennis. Het is een niet te weigeren aanbod, maar ook te mooi om waar te zijn. Enkele dagen na hun aanbod melden ze dat Capgemini akkoord is met hun overgang naar ons team, maar dat ze hun verdere Capgemini-carrière daarna wel kunnen vergeten. Alleen het eerste deel van die mededeling verrast mij. Bij mijn weten zijn deze jongens nog een tijd blijven sleutelen aan het Capgemini-systeem waarvan zij net als iedereen wisten dat het nooit zou gaan werken.

Onze defensieve opstelling verandert bij dit alles in een meer extraverte en offensieve, mede door Maring en Tromp. Anno Maring vraagt op een dag om een presentatie voor het divisie-directieteam – gráág natuurlijk! Ik vraag om het Burgerservicenummer van een vrijwilliger. Iemand pakt zijn rijbewijs en iedereen ziet seconden later diens complete inkomensdoopceel op het scherm staan. Shock and Awe is mijn deel. Hans Tromp moet er naderhand om lachen. “Ze zijn alleen PowerPoint-presentaties gewend en opeens krijgen ze echte data voorgeschoteld. Natuurlijk is dat schrikken.”

Ondertussen zijn die “echte data” wel hypergevoelig. Hoe gevoelig blijkt als ik de fout in ga met een demo voor een ongeduldige klant die van Hans Tromp ook even het goede gevoel moet krijgen. Ik gebruik de Burgerservicenummertruc en meneer X kijkt blij. Daarna komt de vraag of hij de gegevens van zijn vrouw mag inzien. Hij kent het BSN van zijn vrouw niet, maar In een vlaag van machismo selecteer ik de andere bewoners van zijn adres (jawel, uw persoonsgegevens zitten in elke loonaangifte van uw werkgever) en vind mevrouw X. Achter mij hoor ik meneer X “HÈ. WAT?” uitroepen. Ik sluit het scherm direct en heb een dure privacy-les geleerd. Zoiets gaat mij niet meer gebeuren. Maar wat een enge gedachte dat we via het BKWI tienduizenden ambtenaren in de gelegenheid hebben gesteld om het financiële doopceel van bijna elke Nederlander te lichten. Als de controle hierop niet goed wordt geregeld gaat dat huwelijken kosten – en erger.

Met het verloop van de weken en het uitblijven van resultaten van Team GAIA wordt de sfeer gaandeweg grimmiger. Een mij onbekende UWV’er roept lachend in de lift dat hij heeft gehoord dat onze IBM-server er alweer een dag uitligt. Een UWV-manager in de omgeving van Cees B. stormt ons kamertje in, schreeuwt mij toe dat ik zonder toestemming met zijn mensen heb gesproken en beent weer weg, terwijl een andere manager lachend toekijkt. Het zijn taferelen die in een ambtelijke organisatie als het UWV bijna onbestaanbaar zijn. Iedereen is van slag.

Bij alle spanning is er een lichtpuntje. We vinden aansluiting met veel mensen onder Hans Tromp: de accountmanagers, de loonaangiftespecialisten, de administratieve deskundigen en de juristes. Dankzij ons kunnen zij hun werk doen en dankzij hen krijgen wij een beeld van wat er met de informatie die wij produceren gebeurt. Maar het mooiste is dat er niets, echt helemaal niets te merken is van de disfunctionele en achterbakse UWV-buitenwereld. Zelfs in een verscheurde organisatie als het UWV bestaan oases van professionaliteit, bijna een soort Rivendel voor UWV-ambtenaren en vermoeide data-nerds als wij. Daarmee hield de Tolkien-vergelijking gelukkig op. Iemand anders dan wij zou Cees B. en zijn orks medewerkers moeten opruimen.

Naschrift: De massale en vrijwel ongecontroleerde toegang tot de gegevens over inkomens en dienstbetrekkingen in de polisadministratie is een van de grootste – zo niet het grootste – privacyproblemen in Nederland. Uiteraard komt dit alles verderop in deze serie nog aan de orde, maar wie niet wil wachten kan op diverse plekken terecht, bijvoorbeeld hier of hier.

Reaguursels

Inloggen

In feite lopen alle organisaties met ambtenaren achter de werkelijkheid van de maatschappij aan. Ze houden zich doorlopend en angstvallig aan hun structuren die niet creatief zijn maar regels, voorschriften en bepalingen vanuit het verleden zijn.
Alternatief en anticiperend op de toekomst is er niet bij, want dan moet je je beleid veranderen, maar welk beleid dan is hun angstige vraag... die aan een ander gesteld wordt.

hollandsevluchteling | 18-11-19 | 06:40

Dit is het clubje ( UWV) waar je weg moet blijven.
Als ik zo de afleveringen lees is het een grote cluster fuck waar de honden geen brood van lusten.
Het is dan ook niet gek dat hier misbruik van wordt gemaakt.
Ik heb nog wel eens m’n hele werk verleden opgestuurd en dan denk je dat dat wel via een e mail account kan met gescande documenten.
Nou vergeet dat maar, Het moest per post en dan weten ze een maand later nog van toeten of blazen.

Datgingniegoed | 18-11-19 | 02:25

2007?
Is dit niet meer iets voor het historisch magazine?

watergeus | 17-11-19 | 22:19 | 1

U heeft het idee dat er sindsdien wat verbeterd is?

Roadblock | 18-11-19 | 09:50

Wat een cryptische aflevering van dit zeer interessante feuilleton.
De schrijver vergeet dat de lezer geen enkel idee heeft hoe het uwv er van binnen uit ziet en wie er met wie in de clinch ligt en waarom.
Hopelijk volgende week meer duiding!

Analia von Solmsch | 17-11-19 | 22:06 | 2

in dergelijke organisaties ligt elke manager overhoop met elke persoon die een bedreiging vormt voor de eigenhandig opgebouwde macht in het zelf verklaarde koninkrijkje.

Rest In Privacy | 17-11-19 | 23:02

Als u de voorgaande delen gelezen had, zou u toch een aardig idee moeten hebben.
Ook van hoe de "stammen" in het UWV ontstaan zijn.
Verder hetgeen TeeJee hierboven zegt.
In elke organisatie, waarbij mensen verantwoording kunnen afschuiven, en gebroddel en miskleunen niet in de winst en verlies cijfers duidelijk worden, en daardoor consequenties voor de betrokkenen hebben, komen dit soort dingen voor.

Roadblock | 18-11-19 | 09:54

Afgelopen maandag bij het UWV. Wederom een intensief gesprek. Hadden die maar tien jaar geleden plaats gevonden. Maar dan is je dodelijke werkgever een eigen risicodrager voor de WW. Dan mag het UWV verder ook niet veel meer, anders dan maatregelen opleggen om je uitkering binnen de kortste keren naar 0 te reduceren.

Een koud kunstje.

Afijn, vrolijk verder dus. Of het onderwijs niet iets is? Het antwoord is ja, maar hoe doe je dat als autist met zeer ernstige prikkelmanagementissues? Kennisoverdracht vind ik het mooiste wat er is. Mijn engelengeduld, vooral ook met het allerkleinste grut is in kleine kring legendarisch. Maar ik ben katholiek en kijk dus wel tien keer uit.

Taalles geven aan ongemotiveerde gelukszoekers, die feilloos talloze aanvraagformulieren hebben weten in te vullen, voor dat een inburgeringscursus zelfs formeel maar im Frage moest zijn? Natuurlijk.

Werkgelegenheid in een land dat zogenaamd om goede krachten loopt te springen? Werkgevers die een schadeclaim indienen voor alle chemische ellende van tegenwoordig, met miljarden tegelijk. Want waarom zou je je nog druk maken om oplossingen als de kluit belazeren overduidelijk veel lucratiever is?

Kennis en ervaring, mogelijk ook een sprankje levenswijsheid: wat koop je er tegenwoordig nog voor?

Rest In Privacy | 17-11-19 | 21:28

UWV. Is dat niet die toko die 100% afgekeurde invaliden wil omscholen tot bonsaiboomkweker? Die bejaarden met COPD wil promoveren tot krattensjouwer? Die hun eigen Nederlandse personeel ontslaat en vervangt door goedkope kopvodden? Die als bijnaam de Automatiseringskneus heeft?

Nivelleermarionet | 17-11-19 | 21:11 | 1

Yep

Loebas | 18-11-19 | 11:51

Over die privacy: dat is in veel andere systemen (o.a. bij de politie) niet anders, en ik vroeg me dan ook af hoe het in godsnaam kan dat in zulke systemen bij het ontwerp niet al in een audit-log wordt voorzien, en dat men na de invoering dat log ook geregeld na spit, zodat snel duidelijk wordt als ambtenaren dossiers lichten waar ze niets in te zoeken hebben.

Maar ja, als het al niet eens lukt om een systeem op te leveren dat ook maar een klein beetje werkt, dan kan ik me voorstellen dat zo'n log er bij inschiet.

Muxje | 17-11-19 | 20:59

En allemaal van mijn belastingcenten. Ik ben dit verdienmodel (vind het oplichting) zo verschrikkelijk zat en vooral dat het OM daar niet eens naar kijkt.

Borat_Stikstov | 17-11-19 | 20:54 | 3

Het OM haha

Hx2 | 17-11-19 | 22:52

U had het idee dat het OM anders in elkaar zat?

Roadblock | 18-11-19 | 09:58

Sinds ik niet meer in de ICT werk, geen onderlinge haat en nijd maar collegialiteit. Een verademing.

Rest In Privacy | 17-11-19 | 20:47 | 1

Och, ik ben geruime tijd ook in de ICT werkzaam geweest, en heb daar ook fijne collega's gehad, en aan mooie dingen mogen werken.
Het is niet allemaal kommer en kwel.

Roadblock | 18-11-19 | 10:14

Ik vind dit heel aardig, heb ook nog eens voor Pandata gewerkt voordat dat fuseerden met Capgemeni Nederland, was toen van franse financiers CapGeminiSogeti. Heb wat ministeries van binnen gezien en het ging altijd over het bewaken en uitbreiden van het eigen territorium en dan laat je rustig een IT project knallen..

bijna_raak | 17-11-19 | 20:42 | 1

Ja, want de burger betaalt uiteindelijk het gelag.

Roadblock | 18-11-19 | 10:00

Goed verhaal?
Ik heb vandaag niet de kracht om het te lezen.

HoerieHarry | 17-11-19 | 20:41 | 3

Gerard Joling-momentje, Harry? ;-)

MickeyGouda | 17-11-19 | 20:48

@RickyLaRue | 17-11-19 | 20:59:
Hoe is het nou om met een bruin papieren zak op het hoofd rond te lopen al roepend: "Wie is hier uberhaupt in geinteresseerd?"
Ik zou bijna denken dat u bij het UWV werkzaam bent.

Roadblock | 18-11-19 | 10:02

Als je woordjes kunt lezen, je hoeft ze niet te snappen, ben je al een Nederlandse ambtenaar. Met doorgroeimogelijkheden tot aan je pensioen, want van baan veranderen is heel eng.

hollandsevluchteling | 17-11-19 | 20:39

Stiekem hoop ik dat Eren op enig moment een cross-over maakt naar dit feuilleton. De zondagavond is toch niet hetzelfde zonder onze werkloze huis-tuin-en-patatturk.

MickeyGouda | 17-11-19 | 20:35 | 15

@Angélica de Sancé | 17-11-19 | 21:05:
Haha, Dit keer niet gejorrist. Toppie!

Datgingniegoed | 18-11-19 | 02:57

@Angélica de Sancé | 17-11-19 | 22:49:

Lol. Onmogelijk volk, niks mee te beginnen (maar nooit een saai momentje). ;-)

MickeyGouda | 18-11-19 | 03:34

@King of the Oneliner | 17-11-19 | 23:20:

Uiteraard log ik in voor het parallelle universum van Eren! Ik denk hij zelf ook, want door de ogen van het GS-schrijverscollectief gezien wordt zijn leven ineens een stuk spannender.

MickeyGouda | 18-11-19 | 03:41
▼ 12 antwoorden verborgen

OT: Vraag: Waarom verschijnt er een groene balk bovenaan na een plemp, met de tekst: ''Nu wel genoeg comments'' ?? Sta ik onder verscherpt regime? Je kunt zo niet eens reaguren op een vraag van een ander in een topic.

Piet Karbiet | 17-11-19 | 20:32 | 3

Volgens mij mag je maximaal 3 keer reageren binnen een onderwerp, als "beginner".

SchweinchenDick | 17-11-19 | 20:48

Ach,dan heb je persoonlijk contact met Joris,dat is ook wat waard.

miko | 17-11-19 | 21:03

@miko | 17-11-19 | 21:03: Gneh. Een warme band. Wil gaan doneren en/of kroontje maar dan wil ik ook los kunnen gaan. Binnen de lijntjes. Lezer van het 1e uur en lid sinds 2007. Twee maal Joop Zoetemelk achter necrosis.

Piet Karbiet | 17-11-19 | 21:07

Na een aantal aflevering van dit (overigens fantastische) feuilleton, begin ik langzaamaan mevrouw PMID te vertellen over hoe het er bij het UVW en belastingdienst er aan toe gaat. Jeweetwel, iemand die nog enigszins vertrouwen heeft in onze overheidsinstanties. De verbazing, het ongeloof en vooral de kwaadheid is aan de ene kant begrijpelijk maar aan de andere kant ook treurig om te zien.
Punt is, velen willen zo graag geloven in een eerlijke overheid, maar komen erachter dat de zwakste schakel in de keten de mens is. De mens die nu eenmaal beperkt is in zijn kunnen en zich laat verleiden tot dit gedrag. Als je eenmaal accepteert dat de mens beperkt is in zijn kunnen dan kun je er ook mee omgaan. Het probleem is het progressieve denkraam waarin de mens wordt toegedicht immer te streven naar een verlicht ideaal en dat dit ideaal ook bereikbaar is. Dat laatste is een cruciale denkfout en de bron voor vele conflicten in de wereld.

postmodernismisdead | 17-11-19 | 20:13

Die titel "Een vergiftigd sfeertje". Dan hoeft het voor mij al niet meer.
Want menig zeikerd begint daarover. Terwijl een eigen positieve bijdrage veel aan dat sfeertje zou kunnen veranderen. Ervaring. Gewoon eerlijk en positief blijven, collegiaal zijn en een sfeer kan al snel verbeteren.

Rest In Privacy | 17-11-19 | 20:11 | 5

Ja goed plan, als officieel niet bestaande afdeling de boel proberen te veranderen.

W_F | 17-11-19 | 22:56

@miko | 17-11-19 | 21:01:
Het zegt meer over de organisaties dan over de mensen.
Maar goed, ik had ook geen inhoudelijk antwoord verwacht.

Rest In Privacy | 17-11-19 | 23:00

Misschien is het toch verstandig om eerst de inhoud tot u te nemen voordat u zo maar wat gaat zitten bazelen.
Externe inhuur is meestal al blij, dat zij onopvallend hun werk kunnen doen, en niet teveel met minachting en afgunst behandeld worden.
Collegiaal zijn helpt bitter weinig als je bij voorbaat niet als collega gezien wordt, en vrolijk tegengewerkt wordt.

Roadblock | 18-11-19 | 10:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe zeg ik dit nu aardig.... eh, die serie over de uitkeringstrekker en nu weer over het UWV... eh, die zijn niet zo afwisselend als reguliere posten.

Einde van de Domheid | 17-11-19 | 20:10 | 2

Misschien omdat het series zijn? U weet wel waarin het ene deel voortbouwt op het andere. Ik ben wat meer misprijzen van u gewend, komaan ik weet dat u het zuur niet in zich moet houden, slecht voor de gezondheid, braak het maar vrolijk uit.

bijna_raak | 17-11-19 | 20:36

Misschien ze lezen?

Roadblock | 18-11-19 | 10:27

Ben eigenlijk een beetje kwijt wat deze artikelreeks eigenlijk probeert te zeggen. Dat het chaos is bij ICT overheid weten we al tientallen jaren. De hevige concurrentie tussen een aantal teams die onder druk aan een oplossing werken? Ook weinig nieuws. En het speelt vele jaren terug dus er van leren zal ook niemand doen.

FordPrefect | 17-11-19 | 19:54 | 5

Dat er 13 jaar geleden een automatiseringsproject was bij de overheid dat niet in één keer goed ging. Dat had je toen nog.

Rest In Privacy | 17-11-19 | 21:24

Mja. We kunnen beter het er niet meer over hebben.
Wat hebben we tenslotte aan kennis, dat een minister voorgelogen wordt door zijn ambtenarentop, en daarna zelf ook bewust de kamer heeft voorgelogen?
Wat hebben we eraan om te weten, dat er miljarden verstookt worden aan ICT-projecten die men moedwillig laat mislukken, uit interne bedrijfspolitieke redenen?
Wat heb je aan de uitspraak dat, als er niet geleerd wordt van fouten in het verleden, men gedoemd is, dezelfde fouten in het heden te maken?
Allemaal onzin.
Oh ja, een vraagje. Wie beweert eigenlijk dat de puinhoop bij het UWV en de Belastingsdienst in het heden opgelost is?
Als ik verder uw redenering volg, dan hoeven we ons nergens meer druk over maken, want alles is als je het goed beschouwd al eens gebeurt, en dus weinig nieuws.
A propos. Werkt u soms voor de overheid?

Roadblock | 18-11-19 | 10:36
▼ 2 antwoorden verborgen

"Ik ben onderdeel geworden van de permanente en alomvattende misselijke stammenstrijd"

Welkom in Hollandistan.

schoon-schip-maken | 17-11-19 | 19:48 | 1

Onder die metersdikke laag vernis is het hier ook gewoon een zandbak.

kaasfondue | 18-11-19 | 08:52

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland