Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 8 - De Misleide minister en de troefkaart van Tromp

Dit is deel 8 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Juni – juli 2007 

Een week na het bizarre Kamerdebat zijn we klaar met het verwerken van de aangiften over 2006 en hebben onze drie klanten, de Belastingdienst, het CBS en het horeca-pensioenfonds, alle data binnen die verwerkbaar waren. Alles gaat volgens plan. Maar dan komt er een vreemde boodschap. De Belastingdienst heeft besloten dat "slechts" 108.000 werkgevers hun aangiften opnieuw moeten indienen. Het is totaal strijdig met de alles-moet-opnieuw boodschap van minister Donner van een week terug. Het is fantastisch nieuws voor de meeste werkgevers en voor ons, maar wat is er gebeurd? Wij gokken dat de Belastingdienst Toeslagen aan hun collega’s van de Belastingdienst Heffingen hebben verteld dat ze zich een berg werk kunnen besparen. Als de communicatie binnen de Belastingdienst even beroerd is als binnen het UWV zou zoiets goed kunnen. Minister Donner zou dan de Kamer te goeder trouw hebben misleid. Wat er ook is gebeurd, problemen geeft het niet. Geen Kamerlid vraagt hoe het kan dat een zojuist aangekondigde ramp niet doorgaat. (Het is alsof landbouwminister Schouten ons morgen vertelt dat de boeren toch bijna geen stikstof uitstoten.)

Natuurlijk steekt de Belastingdienst geen vinger uit om de 108.000 getroffen werkgevers tegemoet te komen. Een werkgever met duizend werknemers die in de aangifte van januari 2006 bij één werknemer een foutje heeft gemaakt mag over alle maanden van 2006 voor alle duizend werknemers de aangiften opnieuw indienen. De toezegging om getroffen werkgevers zoveel mogelijk te ontzorgen blijkt niets waard. En weer geen Kamerlid dat er iets van zegt.

Ondertussen is het risico dat wij mogen wieberen en Team GAIA en Team Capgemini zonder concurrentie blijven doorrommelen overgewaaid. Sterker nog, we krijgen zelfs met nieuwe klanten te maken. Iedereen zit om data te springen en wij hebben ze. Een zo'n partij is het Bureau Ketenautomatisering Werk en Inkomen (BKWI). Het BKWI is onderdeel van het UWV maar is voor UWV-begrippen extreem efficiënt en hyper-klantgericht. Hun geheim is dat ze erin zijn geslaagd om uit de greep van de UWV-automatiseringsdivisie te blijven. Hun software is op orde en met onze data zorgen zij ervoor dat tienduizenden ambtenaren binnen en buiten het UWV door het intypen van een Burgerservicenummer ieders inkomensgegevens kunnen inzien. Alleen de Belastingdienst doet tot onze verbijstering niet mee. Hun automatiseringsafdeling verbiedt inzage, want zoiets mag alleen met hún software die niet praat met onze database. Ik vraag mij ondertussen af hoe het BKWI de inkomensgegevens van heel Nederland beschermt tegen datadieven en nieuwsgierige ambtenaren, maar voor vragen stellen is geen tijd.

Na het BKWI volgen vele anderen. Zo zit de incassosector te springen om gratis loongegevens en wil de Sociaal Economische Raad (SER) vaststellen welke bedrijven een ondernemingsraad moeten instellen. SenterNovem wil weten op hoeveel loonkostensubsidie (WBSO) bedrijven recht hebben. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) wil gescheiden mannen mensen alimentatie laten aftikken. We zitten echt op een data-goudmijn. Weken nadat we vreesden dat alles voorbij was hebben we het drukker dan ooit. Onze nieuwe klanten willen ook de meest actuele data, dus niet die over 2006 maar die van de vorige maand. Zowel het laden als het leveren loopt op volle kracht door. Het kan verkeren.

We blijven lang onkundig van wat er echt is gebeurd. Pas jaren later horen wij dat er rond het Kamerdebat weer een heftig gevecht was gevoerd tussen Team Cees B. en Team Tromp. Cees B. had gesteld dat de kwaliteit van de data te slecht was om te verwerken en dat het succes van GAIA afhing van correcte data. Cees had dat gevecht overtuigend gewonnen met als resultaat dat het UWV minister Donner naar de Kamer had gestuurd met het GAIA-verhaal. Er was dus geen sprake geweest van een communicatiefout tussen ons en directeur Dirix. Evenmin waren er spelletjes gespeeld binnen de Belastingdienst. Het was het UWV zelf geweest dat minister Donner welbewust had misleid. Liever liet het UWV alle werkgevers alle aangiften over 2006 opnieuw doen dan te erkennen dat er een werkende maar ongewenste oplossing was.

Tromp had zich ondertussen niet neergelegd bij zijn nederlaag, zo bleek later. Hij had één troefkaart en die speelde hij uit. Hij vertelde zijn ongeduldige klanten dat de data klaar lagen en vroeg om er bij het UWV op aan te dringen deze per omgaande geleverd te krijgen. Het CBS kreeg naar waarheid te horen dat het UWV voor de tweede keer de stekker uit een voor het CBS goed werkend systeem dreigde te trekken. Het blijft gissen wie precies bij minister Donner aan de bel heeft getrokken: het CBS, de andere afnemers of misschien toch de Belastingdienst. Hoe het ook is gelopen, de kans dat zonder Tromps actie Cees B. en Capgemini met rampzalige gevolgen aan het langste eind zouden hebben getrokken, lijkt groot.

Met de mededeling van Cees B. dat GAIA niet uit de voeten kon met slechte aangiftedata was voor iedereen die dat wilde zien duidelijk wat wij al wisten: met Team GAIA was het over en uit. Hun troefkaart was de eis dat alle aangiften opnieuw zouden worden gedaan en de Belastingdienst nu wel zou controleren op kwaliteit. Dat zou nog een hele tijd gaan duren. Gelukkig voor iedereen (behalve de vele loyale ambtenaren bij het UWV die de hele operatie graag zouden zien mislukken) was Tromps troefkaart het sterkst. Tegelijk was er binnen UWV Gegevensdiensten niets opgelost, integendeel. Onze houtje-touwtje noodvoorziening zou steeds zwaarder worden belast terwijl het UWV tegelijk miljoenen zou blijven spenderen aan Team GAIA en Team Capgemini. Het was het op één-na slechtste en duurste van alle werelden, maar gelukkig zou Den Haag alle extra uitgaven toch blijven bijlappen.

Naschrift: De actie van Tromp was uitgesproken moedig en met zijn eerdere actie bepalend voor hoe de huishouding van de Nederlandse overheid er tegenwoordig uitziet. Uiteraard is dat nooit erkend. Tromp is de modelambtenaar die premier Rutte sinds kort graag ziet. Hij werkt nog steeds voor het UWV, maar net als zijn baas Anno Maring nu in de divisie UWV WERKbedrijf die gelukkig héél andere problemen heeft.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb jarenlang mogen detacheren binnen het (semi-) overheidswezen. En deze verhalen zie je overal terug. Heeft allemaal niets met ICT te maken, maar des te meer met zelfbehoud.

Continuum | 10-11-19 | 23:54

Ambtenaren en semi-overheidsdiensten, de 4de macht die vaak zelfs meer macht heeft dan de politiek. Regelmatig eens helemaal opschonen zou geen kwaad kunnen.

sprietatoom | 10-11-19 | 23:05 | 1

Dankzij de vv(d) zit deze groep inmiddels met bijna 50% van de stemmen.

O2Neutraal | 11-11-19 | 07:42

Enerzijds ongelofelijk dat niemand binnen het uwv zelf naar buiten komt met verhalen ... anderzijds merk ik ook een grote desinteresse van het melden van problemen binnen mijn eigen bedrijfstak. Eigen straatje is schoon, dus wie doet me wat. Ligt waarschijnlijk aan het denkniveau. Nieuwe computersystemen niet willen leren gebruiken, en het management staat het gewoon toe. Er werkt nogal wat 60+, nou ja, als wachten op het pensioen werken is.

Analia von Solmsch | 10-11-19 | 22:23

NT+OO=DOO

(Nieuwe Technologie + Oude Organisatie = Dure Oude Organisatie)

Nichtsneues | 10-11-19 | 22:21

Manohmanohman, Wat een on-ge-lo-ve-lijk zooitje is het hier toch in Nederland.
Alles om je heen loopt op z”n tandvlees en het kabinet draaft maar door met utopische waanideeen inplaats van ,wat we hebben, eerst goed te maken.
Niet voor niets is er een persoon die nu aan de noodrem trekt om deze race naar de afgrond te stoppen.

Datgingniegoed | 10-11-19 | 19:56
-weggejorist-
Angélica de Sancé | 10-11-19 | 19:54 | 1

Mag ik alstublieft Minister van Financiën worden..

Gokmaar | 10-11-19 | 19:44 | 1

De rente is al negatief, nu de belasting nog! Dan mag het.

Frau Merkel | 11-11-19 | 07:23

Morgenochtend "vroeg". Wekker is gezet. Prima "accountmanager" als in volstrekt onchantabel. En dan de vraag waarom ik niet met mijn prima functionerende Digi-D niet in mijn "werkmap" kom. En of ik maar de "app" wil downloaden.

En dat met deze staat van dienst van het UWV op automatiseringsgebied en aanpalende privacy. Als Yezidi-hoertje was je binnen het IS Kalifaat beter af, qua respect. Wordt vervolgd.

Rest In Privacy | 10-11-19 | 19:37

@Frau Merkel | 10-11-19 | 19:46: Beter dan niks. Voor als je echt niks meer kan vinden.

gebruikesrnaam | 10-11-19 | 19:56

@Frau Merkel | 10-11-19 | 19:46: als militair (ambtenaar) krijg je toch ook korting op belastingen en premies? Naast allerlei andere voordeeltjes die wel meer ambtenaren krijgen.

Geen idee of het noemenswaardig is.

Kleine_Deugniet | 11-11-19 | 12:33
▼ 1 antwoord verborgen

Het Topic loopt wel storm, 16 reacties na 1.22 uur.

miko | 10-11-19 | 19:25 | 5

Ik denk dat het meer gelezen wordt dan dan er gereaguurd wordt. Reken maar dat er een paar mensen niet blij zijn met de aandacht.
@TK leden: lezen en ga gvd je werk doen! Zo leer je dus waarnaar je moet vragen en hoe je gepiepeld wordt.

Frau Merkel | 10-11-19 | 19:49

Denk dat er wel wat mensen blij zijn dat het maar op GS staat en het af kunnen doen als nepnieuws.
Maar reken maar dat Het uwv meeleest.

marrretje | 10-11-19 | 20:22

@Frau Merkel | 10-11-19 | 19:49: Het gaat al acht afleveringen over hetzelfde probleem. Iedereen die daar wat zinnigs over te zeggen heeft, heeft dat in de eerste drie afleveringen wel gedaan. We zijn nu allemaal ramptoeristen die zijn blijven kijken hoe de titanic ook werkelijk zinkt. Maar het ding blijft juist drijven, volledig uitgebrand en met 30 graden slagzij, zinken wordt steeds ter nauwernood voorkomen.

plaspop | 11-11-19 | 08:17
▼ 2 antwoorden verborgen

UWV, Belastingdients zijn lerende organisaties, fouten maken mag, moet zelfs. En er komt veel innovatie uit o.a. de fouten van het UWV. De schrijver is een sensatie jager die zichzelf toppie vind. Ik vind hem een gefrustreerde zeurkous. Hij was gewoon niet goed genoeg om het probleem echt aan te pakken. hij had de kennis gewoon niet.

Mark_D_NL | 10-11-19 | 19:22 | 9

Ja dat snap ik als het geld tegen de plinten klotst, Tis maar gemernschapsgeld.

marrretje | 10-11-19 | 20:24

Deze stukjes krijgen idd steeds meer een koffieautomaat gehalte. Het zijn de frustraties van iemand die absoluut zijn best doet maar ook het geheel niet overziet. De ontwerpfout was juridisch. De loonaangifte was 2-in-1. Je kon het werkgeversdeel niet afkeuren op fouten in het werknemersdeel. Dat zou tot een onhoudbare naheffingsaanslag leiden. Dat dhr. Veldwijk vervolgens probeerde ongevalideerde data in een database te stoppen getuigt van een gebrek aan overzicht over de hele keten. Men had de data moeten valideren en eventueel een correctieverplichting sturen. Maar goed. Dit soort ketens is al lastig werkend te krijgen binnen één organisatie. Laat staan tussen twee organisaties met de nodige politieke lading.

Rest In Privacy | 10-11-19 | 21:49

Zelden zoveel bullshit in 4 zinnen gelezen. ICT is bij uitstek een discipline waarbij je via een goed functioneel ontwerp prima resultaten kunt behalen. Dat ontwerp hangt dan wel af van kennis en kunde en daar wringt de schoen: afhankelijkheid van koninkrijkjes en incapabele managementlagen van alpha-knoeiers. Shit in, shit out.

Norman N. Warden | 11-11-19 | 02:43
▼ 6 antwoorden verborgen

Maar hoe is het nu met Cees B. afgelopen? Die een minister voor zijn ego wilde opofferen. Ergens wil ik horen dat hij zijn straf heeft gekregen, maar ik ben bang dat ie er gewoon nog zit. En misschien zelfs wel promotie heeft gekregen.

Osdorpertje | 10-11-19 | 19:16 | 3

Die Cees B. moet nu onderhand toch wel een echte achternaam hebben? Of heet ie soms Cees Beunhaas?

Rest In Privacy | 10-11-19 | 20:05

@Matwetwe | 10-11-19 | 20:05:
Hij zal heus wel een achternaam hebben, maar zodra die bekend wordt zal hij iedereen aanklagen alsof ie een ondergipste Patricia Paay is.

Osdorpertje | 10-11-19 | 20:18
-weggejorist-
marrretje | 10-11-19 | 20:31

Vanaf 2017 besteedt de belastingdienst nu elk jaar 500 miljoen euro aan ICT. Voor volgend jaar is 25 miljoen extra uitgetrokken, voor 2019 250 miljoen en voor 2020 150 miljoen euro. Ze snappen nog steeds iets niet.

hollandsevluchteling | 10-11-19 | 19:16

Zover nog steeds geen Eren. Zou het dan echt...? Hürä.

Rest In Privacy | 10-11-19 | 18:55 | 7

@Angélica de Sancé | 10-11-19 | 19:16:
Helaas , Ik heb hem niet helemaal kunnen lezen voordat jorris binnen kwam.
Had graag mee geholpen maar helaas verrekte weinig tijd.

Datgingniegoed | 10-11-19 | 20:17

@Angélica de Sancé | 10-11-19 | 20:22:
Nee, Doe maar niet.
Straks lopen we de dicht bundel vol1 nog mis.

Datgingniegoed | 10-11-19 | 20:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Is hier een Engelse of Duitse versie van? Ik kan dit aan collega's niet uitgelegd krijgen.
Maar als het toen zo'n puinhoop was, hoe groot is die puinhoop dan nu? En wat betekent dit voor de data die aan Brussel zijn geleverd? Het is allicht beter dan de data uit Griekenland, maar dat is eenvoudig.
Ook dit verhaal pleit weer voor directe binding van kamerleden aan regio's waar ze voeling met hun achterban hebben en benaderbaar zijn. De kartelperikelen blokkeren het effectief controleren van de regering. De kennis van de dagelijkse realiteit, het functioneren in het bedrijfsleven en IT blijkt geheel afwezig.

Frau Merkel | 10-11-19 | 18:53 | 3

Ik frees dat alles nog steeds niet 100% is.

Datgingniegoed | 10-11-19 | 20:54

Wat je dan krijgt is dat elk kamerlid zijn idealen verkoopt voor extra (overheids)banen in zijn regio.
Om lokale belangen te verdedigen hebben we gewoon al de burgemeester&wethouders.

Bovendien zie ik absoluut niks in hoge (plaatselijke) kiesdrempels.

******** | 11-11-19 | 03:10

@******** | 11-11-19 | 03:10: De burgemeester is aangewezen, niet gekozen. Tevens lid van het partijkartel en daarmee niet in burgers geïnteresseerd. B&W werken en denken op lokaal niveau en niet landelijk zoals de TK. Excessieve overheidsbanen zullen door de rest tegengehouden worden. Het voorkomt de te grote randstedelijke invloed. Er hoeven geen hoge plaatselijke kiesdrempels te komen. De keuze is voor een kiezer beperkt tot zijn regio. Alles beter dan de vriendjeskliek die er nu is. Neem Caroline Hermans en de SP dochter van Marijnissen maar als voorbeeld.

Frau Merkel | 11-11-19 | 07:31

Zie ik het nu goed, dat een reaguursel van Mosterd gejorist is ? LOL ! Iig goed dat dit zo naar buiten komt. Ik ben benieuwd naar de reactie vanuit de politiek.

Kim-Jung-Un | 10-11-19 | 18:49 | 4

Zijn de problemen dan nu opgelost? Stuur de roze plopkap er maar met gestrekt been in. Roeren waar het stinkt! Rutte zal het tot topprioriteit verklaren, de onderste steen boven halen en geen actieve herinnering hebben aan wat er toen allemaal gebeurd is. De grote vraag: wat is de situatie nu en hoe kon CapGemini aan deze opdrachten komen?

Frau Merkel | 10-11-19 | 18:56

@beldewouten | 10-11-19 | 18:53:
De toenmalige politici inmiddels seniel?
Op dit moment hebben we een meneer aan de knoppen zitten, die (als het hem zo uitkomt, lijkt het) aan spontane amnesie lijdt. Dementie treed steeds vroeger op, lijkt het.

EEnzame SchizofrEEN | 10-11-19 | 20:20

@EEnzame SchizofrEEN | 10-11-19 | 20:20:
Gelukkig blijft hij er wel heel vrolijk onder

******** | 11-11-19 | 03:12
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Taggart | 10-11-19 | 18:39

Medewerkers van UWV zijn (nog) geen ambtenaren. Dat zijn ze pas na 1 januari met de invoering van de Wnra.

Ik zie uit naar het volgende deel, Rene

VeelTeSteil | 10-11-19 | 18:33

Bij alle bedrijven waar ik met grote aantallen data (miljarden en miljarden rijen) heb gewerkt, ben ik dit gepruts niet tegengekomen.
Teveel managers, "IT-ers" en te weinig mensen die hun werk als ambacht bezien en kwaliteit leveren.

FB14 | 10-11-19 | 18:32 | 1

Ik heb dit soort shit wel gezien. Vaak, ook. En verreweg de meeste van mijn klanten zijn private sector.

Er wordt overal geklungeld. Het enige verschil met de overheid is dat binnen bedrijven gelukkig wel vaak behoefte is aan een gepaste oplossing, en dat die oplossing niet door belastinggeld betaald wordt.

ViagraFalls | 10-11-19 | 19:01

Hoe meer je er over nadenkt en beseft met welke middelen ze werken, begrijp je dat de belastingdienst qua handelingsvrijheid en meedogenloosheid een beetje onze eigen ISIS is.

smdyasc | 10-11-19 | 18:27 | 2

Erger. De belastingdienst kan het niet leuker maken. ISIS probeert dat wel.

koperbij | 10-11-19 | 18:36
-weggejorist-
Mosterd | 10-11-19 | 18:25

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen