Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 30 – De meeste mensen deugen (... meestal dan)

Dit is deel 30 het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2009 – 2010

Het bedrijf dat ik samen met vijf anderen in 1996 was begonnen is georganiseerd als een maatschap. In de vorige eeuw zou het 'arbeiderszelfbestuur' hebben geheten. Idealisme zat daar van nauwelijks achter. Als werknemer van een groot softwarehuis (Raet) had ik gezien hoeveel nutteloze overhead zo'n bedrijf meesleept. En wie wel eens een softwareproject heeft gezien, weet wat voor samenraapsels projectteams meestal zijn. Mijn idee was om een klein bedrijf op te zetten zonder overhead en voorgebakken taakverdeling, maar wel met strakke afspraken en op elkaar ingespeelde mensen. In de elf jaar voordat de polisadministratie bouwden was dat, met ups & downs, een groot succes gebleken.

En nu moet er dus een bedrijf komen dat in plaats van Capgemini de polisadministratie-software gaat beheren. Een bedrijf met een directie en met werknemers die gewoon salaris en een kerstpakket krijgen. Op Frans Kleipool na wil geen van mijn partners tot dat bedrijf toetreden en dat is gelukkig ook niet nodig. Kleipool zelf en de door hem aangetrokken Mark Bevers willen niets liever dan from scratch een beheerbedrijf opzetten en zijn beslist gekwalificeerd. En goede mensen aannemen is in 2009 geen probleem.

Over allerlei zaken moeten nu besluiten worden genomen: over de bedrijfsnaam, de verdeling van de aandelen en de overdracht van werk en kennis aan het nieuwe bedrijf. Het bedrijf zal Corduroy Application Management gaan heten. 'Corduroy' is geïnspireerd door de softwarebeheerders bij het softwarehuis Raet waarvoor Kleipool, collega Frido en ikzelf hadden gewerkt. De typische softwarebeheerder uit ons verleden was een doorgegroeide computeroperator met snor/baard en gekleed in een ribfluwelen jasje met elleboogstukken met ruimte voor een pak shag. De naam 'Corduroy' is een eerbetoon aan deze grotendeels uitgestorven generatie automatiseerders.

Belangrijker is de verdeling van de aandelen in Corduroy BV, maar ook hier zijn we zo uit. Directeur Bevers krijgt 10 procent. Zelf stel ik voor dat ik een kwart van de aandelen zou krijgen en Kleipool 35 procent. Dat Kleipool de grootste aandeelhouder zou worden heeft niet alleen te maken met diens prestaties als onderhandelaar en zijn aanstaande rol als mededirecteur van Corduroy, maar ook met een gevoel van fairness aan mijn kant. Ondernemers ligt het begrip 'win-win' in de mond bestorven, maar voor mensen die werken in een maatschapmodel is zakelijke fairness essentieel. Corduroy BV gaat zwaar op ons leunen en als commercieel verantwoordelijke partner gaat mij dat serieus geld blijven opleveren. Mijn twee essentiële partners bij het UWV, Frido van Orden en Paul van Zon, krijgen elk een belang van 7 procent. Collega Frido heeft een hoofdrol gehad in het ontcijferen van de loonaangifte data. Collega Paul heeft het overgrote deel van de bestandsleveringen geprogrammeerd. Limburger Paul heeft continu overnacht in hotels en op vakantie per inbelmodem doorgewerkt. Na één jaar heeft hij het idiote aantal van 3.056 uren voor het UWV gewerkt en ik maakt mij serieus zorgen over zijn huwelijk. Het restant van de aandelen wordt ondergebracht in een stichting, om te zijner tijd te worden toegekend als beloning voor excellente medewerkers.

Los van aandelenbelangen moeten er afspraken komen tussen Corduroy en ons. Wij moeten werk en kennis overdragen en ondersteuning bieden voor de meer complexe software en het gebruik van onze software-toolset. Omdat bijna iedereen voor het UWV werkt, is een geleidelijke uitstroom naar ander werk ook van belang. Ook hier worden in goede harmonie afspraken gemaakt. Omdat zaken doen met Corduroy een hartenwens van het UWV-management is, mag Mark Bevers zelfs al tijdens de onderhandelingen met het UWV aan het werk – commercieel en onderhandelings-technisch een droomsituatie . De overdracht van de polisadministratie naar Corduroy zal vlekkeloos verlopen.

Als eind 2009 een beheerovereenkomst wordt gesloten tussen het UWV en Corduroy Application Management BV, blijken Kleipool en Bevers alle afspraken die niet contractueel zijn vastgelegd heel anders te interpreteren. Samen hebben ze 45 procent van de aandelen en Frido, Paul en ik slechts 42 procent, dus zij hebben het bij Corduroy ook voor het zeggen. Wij – ikzelf voorop – zijn er met open ogen ingetuind. Ik begrijp niet hoe ik zo stom heb kunnen zijn. Ik weet dat zakelijke conflicten veel vaker voortkomen uit slechte afspraken dan uit bewuste bedriegerij. Ik ken Frans Kleipools’ achtergrond in de wereld van private equity, waar deals worden nagekomen, maar sukkels genadeloos worden afgeserveerd. Frans Kleipool, die niets met maatschappen op heeft, heeft ons behandeld zoals dat in zijn wereld toegaat. De ergste sukkels zijn degenen die met open ogen in een door henzelf gegraven valkuil lopen. Ik ben woedend, maar vooral op mijzelf.

Het goede nieuws is dat Corduroy direct een enorme cash cow blijkt. Kleipool en Bevers respecteren alle schriftelijk gemaakte afspraken naar letter en geest. Grote bedragen aan dividend stromen binnen. Kleipool en Bevers hebben dezelfde tarieven uit de onderhandelingen gesleept als waarvoor de meesten van ons werkten: 135 euro exclusief BTW per uur. Huisleveranciers Capgemini en CGI rekenen in deze crisistijd misschien de helft ervan. Ik waarschuw Kleipool en Bevers dat dit problemen gaat geven. Hun reactie is dat alle medewerkers die ze aannemen ervaren zijn en het UWV dus veel goedkoper uit is dan met het legioen junior-beheerders waarmee Capgemini ze overspoelt. Het is allemaal waar, maar laat vooral zien dat ze niets snappen van hoe het UWV denkt: weinig mensen die veel doen, is precies wat ze niet willen.

Tussen de regels door wordt ook duidelijk hoe de mannen naar mij kijken. Dat de relatie met het UWV zo slecht was, komt door de schurende persoonlijkheid van René Veldwijk. "René Veldwijk moet weg worden gehouden van het UWV en gewoon zijn jaarlijks een paar ton aan dividend toucheren." Het wordt niet zo gezegd, maar het is overduidelijk. Zij gaan hun werk zo goed uitvoeren dat het UWV klant blijft en natuurlijk een uitstekende relatie onderhouden met Diantha C. Er zijn vele soorten sukkels, concludeer ik.

Eind 2009 loopt onze dienstverlening aan het UWV via Corduroy en ben ikzelf vertrokken. Ik heb in dit crisisjaar een bedrag van zeven cijfers verdiend en ben toch ziek van de afloop. Ik heb mijzelf hopeloos in de hoek geverfd, mijn partners benadeeld en twee naïevelingen het roer in handen gegeven. En daarbij is het niet gebleven. Ketenmanager Cor Franke, onze gezworen vijand, heeft in 2009 zijn aandacht verlegd van de Belastingdienst naar het UWV. En we blijken zelfs de top van het UWV als vijand te hebben. Het is een kwestie van vechten of vluchten. Hier moet ik de betere keuze maken.

Naschrift: Het huwelijk van Paul van Zon heeft alle ontwikkelingen met glans doorstaan.

Reaguursels

Inloggen

Ook deze post weer helemaal gelezen. Heel leerzaam en vermakelijk deze reeks, thumbs up!

MrJ | 20-04-20 | 20:00

Ik toon mogelijk gepleegde BSN identiteitsfraude UWV aan. Mijn naam gekoppeld aan een BSN van iemand anders. Ik toon nog veel meer niet naar waarheid dossier opmaak aan waar ICT niets met handelingen in het UWV te doen had. Ik betreur het...

Georg88 | 20-04-20 | 14:04

Een hoop geklaag in de panelen over het sensatie-gehalte van de kronieken. Ik kijk hier iedere week naar uit. Pure non-fiction met als thema: overheidsfalen. Kunnen we niet gewoon dankbaar zijn dat iemand de tijd neemt om dit neer te pennen?

Wanneer de illusionist zijn truuks uitlegt hangt iedereen aan zijn lippen. Wanneer de oplichter laat zien hoe het spelletje precies gespeeld wordt, vind iedereen dit interessant. Nu loopt iedereen te klagen over hoeveel geld Veldwijk binnen heeft geharkt en dat hij niet moet klagen. Volgens mij schrijft hij hier geen klaagzang, maar een uitgebreide beschrijving over het totaalfalen van Nederlandse overheidsinstanties.

Meer van dit soort kronieken alstublieft!

dorkovic | 20-04-20 | 13:27 | 1

Hear hear!!

Fiets | 20-04-20 | 14:00

Deel 30 en dan in de eerste zin deel 15 an het feitenfeuileton. Daar ben k afgehaakt

Rest In Privacy | 20-04-20 | 07:44

25 + 7 + 7 = 42
of was het iets meer dan een kwart?

nieuwe_Deen | 19-04-20 | 22:31 | 2

Altijd 42! Altijd!

Frau Merkel | 20-04-20 | 00:20

@Frau Merkel | 20-04-20 | 00:20: Helemaal mee eens!

42 | 20-04-20 | 10:39
-weggejorist-
Twisted_Faith | 19-04-20 | 22:07

Hoop tekst, weinig reacties.

Poesman | 19-04-20 | 22:06

Corduroy? Een echte systeembeheerder loopt op sandalen in een jurk om zijn positie van goeroe op het gebied van Windows for Workgroups 3.1 te benadrukken. Alle UWV-ambtenaren keken tegen hem op zoals Rutte tegen Merkel opkijkt. Dat komt deels omdat de gemiddelde UWV-ambtenaar assistentie nodig had om de 360 KB floppy in de drive te plaatsen en het klepje dicht te doen zodat WERK.nl weer online kwam.

Nivelleermarionet | 19-04-20 | 21:45 | 3

Ze hadden toen al bernoulli-disks dude.

Crossing_The_Rubicon | 19-04-20 | 22:22

Windows for Workgroups 3.1? Was da?

Echte hackers zaten op un*x dozen... nog steeds in zekere zin trouwens

Enrique C | 19-04-20 | 22:47

Ja en Zip en Jaz drives waren ook redelijk gangbaar

Fantomas | 19-04-20 | 23:05

Vaalfabriek Feldwijk... man man man

<3 UWV

R. Skickr | 19-04-20 | 21:42

Belastingdienst kan er ook wat van. In een poging de voorlopige teruggaaf stop te zetten of naar een realistisch niveau te brengen per abuis het 2019 formulier ingevuld. Had helemaal niet meer open mogen staan ivm afgehandeld belastingjaar. Zie dat maar eens terug te draaien.

Uiteindelijk maar gebeld omdat met opnieuw IB aangifte doen dit nieuwe bedrag niet doorgekomen is. Wat wel doorkwam is de acceptgiro met voorlopige teruggaaf verrekening. Dame aan de lijn heeft uitstel voor me aangevraagd, zou dan vanzelf goedkomen. We wachten af.

CarelJan7937 | 19-04-20 | 21:20 | 2

Succes. Er staat niets zwart op wit en uitspraken aan de telefoon zijn niet bindend. Probeer het op schrift te krijgen, schrijf name en data op, stuur aangetekende brieven via een notaris en emigreer! Never nooit dat ik ooit nog een cent aan de Nederlandse staat ga betalen.

Frau Merkel | 20-04-20 | 00:23

@Frau Merkel | 20-04-20 | 00:23: Bevestiging zou binnen 10 werkdagen binnen moeten zijn. En anders even opnieuw bellen.

CarelJan7937 | 20-04-20 | 00:45

De verhalen die niemand ooit kan navertellen zijn meestal het grootst. Wil ik maar zeggen. Dit verhaal is neverending. Brei er een eind aan.

suscrofa | 19-04-20 | 21:07

Man, man... Aflevering 30 en het falen is nog steeds niet ten einde.
De enige club die gerund wordt door de overheid en geld oplevert, is het CJIB. NSB'ers pur sang, dat weer wel.

Ommezwaai | 19-04-20 | 20:56
-weggejorist-
suscrofa | 19-04-20 | 20:54

De periode 2009-2010 was bij mij ook een grote doffe ellende. Met de een was ik wel getrouwd. Met die ander weer niet. Er werd er ook nog een zwanger. En ik belande ook nog eens bij het UWV. Heb van chaos nooit iets gemerkt. Ben nooit opgeroepen.

Leptob | 19-04-20 | 20:31 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Is er nog iemand die deze serie volgt? wel een heel lang verhaal dat het zwaar kut is. 30 delen in een zin: Het is zwaar kut bij het UWV.

echtpaul | 19-04-20 | 20:26 | 8

@Atlantis Beschrijven waar het wél goed gaat had in 3 afleveringen klaar geweest.

witwas | 19-04-20 | 21:47

De UWV-top laat zich graag inpakken door prutsende uitzuigers, terwijl het Bureau ICT Toetsing vooral zo veel mogelijk z'n klep moet houden. Niks meer of minder dan een corruptie-schandaal.

Rest In Privacy | 19-04-20 | 21:58

Ik volg het, advies aan Minister Koolmees was mijnerzijds het UWV sluiten. 17 januari 2020 Den Haag bezocht.

Georg88 | 20-04-20 | 14:07
▼ 5 antwoorden verborgen

zooo, weer een bak tekst die wat zegt. leuk

newray | 19-04-20 | 20:26

Dan ga ik me toch afvragen hoe het zijn kan dat de top van het UWV hier mee weg kwam en nog steeds weg komt.

Frau Merkel | 19-04-20 | 20:23 | 1

Ik heb eigenlijk nog niet gehoord of gezien dat een (top)ambtenaar voor langere tijd achter de stangen verdwijnt. Dat is alleen weggelegd voor mensen die hun belastingen niet of te laat betalen.

Ommezwaai | 19-04-20 | 20:59

Een bedrag van 7 cijfers ?

van Oeffelen | 19-04-20 | 20:17 | 3

Voor of na de komma?

Frau Merkel | 19-04-20 | 20:23

Ja een schijntje. Het echte geld is terecht gekomen bij de bedrijven die de niet werkende software gemaakt hebben.

W_F | 19-04-20 | 21:08

Kop: Deel 30
Regel 1: deel 15
Wat is het nou?

Frau Merkel | 19-04-20 | 20:16 | 3

Volgens mij is het deel 15 van deel 30.

Rest In Privacy | 19-04-20 | 20:24

Programeer fout.

echtpaul | 19-04-20 | 20:24

Deel 30, maar aflevering 15.
Vorige week was deel 29.

Guillermo | 19-04-20 | 20:46

De vrouw van Paul houdt gewoon heel erg van shoppen. Laat die vent maar geld binnen harken.

Rest In Privacy | 19-04-20 | 20:08

Na aflevering 3 afgehaakt ............ te weinig zitvlees neem ik aan

Ervaringsdeskundige | 19-04-20 | 19:58 | 3

In boekvorm zou dit best een succes kunnen zijn. Maar zo, elke week een hoofdstuk lekken op de GS, dat trekt mijn aandachtsspanne gewoon niet. Ik weet al niet eens meer wat ik twee dagen geleden heb gedaan, laat staan Rene Veldwijk vorige week in zijn topic schreef.

VanBukkem | 19-04-20 | 20:20

@VanBukkem | 19-04-20 | 20:20: Meer iets voor als je er zelf bij gezeten hebt. UWV zelf of de uurtje-faktuurtje toppers van Cap Gemini.

Ervaringsdeskundige | 19-04-20 | 21:11

Deel-30 toch maar gelezen. Best wel aardig .. ik was te voorbarig.

Ervaringsdeskundige | 19-04-20 | 21:30

Deugen maakt uiteindelijk alles kapot wat je lief is!

Harrie7949 | 19-04-20 | 19:55

In een jaar 7 cijfers belastinggeld harken is niet slecht.

Rohin | 19-04-20 | 19:49 | 2

Wedden dat dit vóór belastingen was?

Crossing_The_Rubicon | 19-04-20 | 20:06

Zeker als jouw software bepaald welk bedrag de belastingdienst te zien krijgt, en het prima vind dat je daarnaast ook in de WW zit.

W_F | 19-04-20 | 21:12

Ik kijk nu al uit naar aflevering 147.. ghhaapp

Euriool | 19-04-20 | 19:46 | 1

"There is no escape. I'm god's lonely man."
Benieuwd hoe dit afloopt!

threeheadedmonkey | 19-04-20 | 20:03

Ik wil nou weleens weten hoe rijk doe knakker van door het UWV is geworden.

beldewouten | 19-04-20 | 19:45 | 1

Nou, 7 cijfers... das 1.000.000 t/m 9.999.999... zakken goed gevuld dus en dan hier nog 30 delen bij elkaar gaan zitten janken hier op GS. Ja, hij heeft het slecht.

lovekila | 20-04-20 | 07:47

Het UWV... Die gaan het nog druk krijgen de komende tijd...

VanBukkem | 19-04-20 | 19:40

Sorry hoor, maar een databasewonderkind die niet even uitrekent hoe dan de verdeling en de macht binnen het bedrijf komen te liggen voordat ie akkoord gaat?
Dan ben je dus inderdaad een sukkel. Kan er niks anders van maken.

elfenstein | 19-04-20 | 19:39 | 1

Een databasewonderkind had bij dit soort onderhandelingen een pro moeten aantrekken. Overigens een veel gemaakte fout: aandelen en zeggenschap. Hoeveelheid/percentage aandelen zegt NIETS over de zeggenschap. Dat kun je gewoon contractueel regelen.

Crossing_The_Rubicon | 19-04-20 | 20:07

Binnenkort; croniek van een fail fabriek, de corona app aflevering.

Is dit nog nieuws? | 19-04-20 | 19:36 | 5

@Frau Merkel | 19-04-20 | 20:21: Ik heb de paprikachips en een Corona er ook maar bij gepakt.

Crossing_The_Rubicon | 19-04-20 | 21:00

@Frau Merkel | 19-04-20 | 20:21: Straks kunnen de lezers thuis meespelen in de lekke corona databse: geef iemand corona, of juist niet, waarschuw allen Amsterdammers met een hotmail e-mail adres, wie zat er vanmiddag bij Maxima op schoot?, waar bevinden zich de telefoons die vanmorgen nog in de 2e kamer waren, etc.

W_F | 19-04-20 | 21:23
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland