Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 14 - De vrienden van mijn vijanden...

Dit is deel 14 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Flashback 2000 - 2005

Hoe krijg je de machtigste ambtenaar van Nederland, de loonaangifte-eindbaas over de Belastingdienst en het UWV, tot vijand? Niet door iets te doen of na te laten. Een gevecht tussen twee alfamannetjes topmanagers en een totaal gebrek aan zakelijkheid volstaat.

Het begint in 2000 in Den Haag. Daar zetelt de Veranderorganisatie SUWI in een Regus-pand in de Parkstraat. De wet SUWI voorziet in de oprichting van het UWV maar ook in die van het CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen. Anders dan het UWV is het CWI een voortzetting van de arbeidsbureaus. De kerntaak van het CWI wordt mensen aan werk helpen. Het UWV moet keuren en uitkeren. De twee clubs krijgen bijna hetzelfde logo

In de Parkstraat zetelen de toekomstige bestuurders van de nieuwe organisaties, onder wie Cor Franke. Het pand komen ze niet uit. Vanaf 2002 zijn zij de baas, maar tot dat moment zijn ze persona non grata. Zo werkt ambtenarenland. Daarom wordt als buffer een topconsultant van Deloitte ingehuurd. Ook deze blijft binnen en trekt wéér een onderknuppel aan, interim-manager Norbert van der H. Die richt zich op de arbeidsbureaus, het toekomstige CWI, waar hij al snel de feitelijke directie voert.

Van der H. had ons eerder als dataspecialisten ingehuurd voor een kolossaal veranderprogramma voor het GAK, genaamd 'Aansluiting'. Wij hadden als taak om de nieuwe databases te ontwerpen en de data uit de oude systemen over te tanken. 'Aansluiting' was hard op weg naar een kolossale mislukking, onze eerste ervaring met zoiets. Iedereen werd gered door een plotselinge beslissing van Paars 2 om het beleid 180 graden om te gooien en via de wet SUWI het GAK en zijn broertjes te nationaliseren onder het UWV-label. Honderden miljoenen (guldens) aan automatiseringswerk werden afgeschreven en niemand vroeg waar het geld was gebleven. Ik bleef weliswaar een stuk rijker maar ook geschokt achter. Nóóit meer zou ik zoiets meemaken. Mijn aanvaring met Cees B. in 2003 was een direct gevolg deze ervaring.

Ondanks alles waren Norbert van der H. en ikzelf met wederzijds respect uiteengegaan. Daarom vind ik het niet vreemd als hij mij vraagt om te kijken naar de gegevenshuishouding van het CWI-in-wording. Men was bezig met een enorm innovatief project genaamd werk.nl, dat vanwege dataproblemen slecht werkte. Zelf richtte Norbert zijn energie op het van de grond krijgen van CWIntake, het kernsysteem van het CWI om de eerste jaren mee door te komen. Werk.nl zou een systeem worden voor werkzoekenden en werkgevers, maar met CWIntake zouden duizenden CWI-ambtenaren dagelijks werken.

De gegevenshuishouding van het aankomende CWI blijkt een puinhoop zoals ik die nooit eerder of later heb aangetroffen. De verklaring is eenvoudig: de kwaliteit van de dienstverlening is nauwelijks relevant. Als bij het UWV de data niet kloppen en een uitkering te laag is, komt er ophef. Wie als werkloze niet door het CWI aan werk geholpen wordt (of wil worden) kan zelf werk zoeken, naar een uitzendbureau stappen of op 'Grote Vakantie' gaan. Dat de software van werk.nl buggy bagger is en duur ingekochte vacatures massaal uitvallen heeft nauwelijks consequenties. En zo gaat er jaarlijks voor vele miljoenen geruisloos het putje in. Wel zit het CWI vol met mensen die uit de arbeidsbemiddeling komen en een sociaal hart hebben. Telkens als we aantonen dat werk.nl en andere systemen niet werken vanwege rotte data komt men in actie. Het CWI is voor ons data-puinruimers een fijne klant.

Dan wordt het 2002. Het sjieke Haagse pand loopt leeg en de Raad van Bestuur van het nieuwe UWV en CWI treden aan. Cor Franke is bij het CWI nu verantwoordelijk voor de automatisering. Interim-manager Norbert moet zijn taken aan Franke overdragen, maar wat zich ontwikkelt is een gevecht tussen twee alfa-mannetjes. Vanzelfsprekend zit Norbert als interimmer fout en ligt hij er in no time uit. Maar daarmee houdt het niet op. Cor Franke ontpopt zich als een Donald Trump avant la lettre en gaat los om alles kapot te maken wat zijn voorganger heeft aangeraakt, Norberts kindje CWIntake voorop. Als Paars 2 valt over de kwestie Srebrenica en Den Haag met zichzelf bezig is, slaat Franke toe en trekt de stekker uit het gammele maar werkende CWIntake systeem. De toezichthouder is daarover zeer kritisch, maar voor Franke heeft het geen consequenties. Een aantal miljoenen belastinggeld is vanwege een persoonlijke vendetta weggekieperd. De kosten van het jarenlang doorrommelen zonder geautomatiseerd systeem zullen nog veel hoger zijn geweest. Van 2002 tot 2006 richt Franke zich op zijn nieuwe systeem, een monstrum dat Sonar gaat heten.

Wij maken ons ondertussen zo klein mogelijk. Dat kan ook, want Franke werkt aan zijn Sonar-monument. Wij zijn een miniprojectje met veel draagvlak in de organisatie. Cor Franke ziet ons niettemin als onderdeel van een ingebeeld vijandelijk kamp en zet steeds grotere druk om ons de deur uit te krijgen. Omdat er nog van alles niet op orde is met het CWI-paradepaardje werk.nl komen managers in verzet. Onze directe manager, Ronald Bunnig, trotseert zijn bestuurder en vraagt ons om de inrichting van werk.nl verder te verbeteren. Hij verlangt wel dat dit niet bij CWI in huis gebeurt zodat Franke ons niet ziet. Wij stemmen in, mits het werk op basis van een vaste prijs kan worden uitgevoerd. Wanneer we bezig zijn krijgt Bunnig een nieuwe functie. Zijn vervangster is als de dood voor een confrontatie met Cor Franke. E-mails worden niet meer beantwoord. De telefoon wordt niet meer opgenomen. Na enkele frustrerende weken besluiten wij om onze volledige rekening van 80.000 euro ex. BTW bij het CWI in te dienen. Binnen een week wordt deze voldaan. Wij hebben ons meest rendabele project ooit achter de rug, en we zijn van deze maniak af.

Dat was 2005. Nu, drie jaar later, wordt Cor Franke dus de baas over iedereen bij de Belastingdienst en het UWV die werkt aan de loonaangifteketen. Misschien is hij ons ontgroeid, maar anders ziet het er slecht uit, zowel voor ons als voor de definitieve polisadministratie die wij aan het bouwen zijn. Onze voornaamste bescherming is dat dit systeem politiek veel belangrijker is dan CWIntake. We duimen dat het Kabinet-Balkenende 4 niet snel valt.

Naschrift: Het CWI is in 2009 opgegaan in het UWV en heet nu UWV WERKbedrijf. Werk.nl bestaat nog steeds en werkt nog steeds slecht. De Sonar-nalatenschap van Cor Franke wordt nu vervangen (spoiler: gaat mislukken). De data-ellende bij UWV WERKbedrijf is groter dan ooit, met desastreuze gevolgen voor de meest hulpbehoevende werkzoekenden. Het Kabinet-Balkenende 4 zou het tot 2010 volhouden.

Reaguursels

Inloggen

De werkelozen verdienen een extraatje om zoveel mensen aan het werk te helpen.

Polarisator | 22-12-19 | 23:36 | 1

En dan wordt werkzoekenden verweten lui te zijn: maar die moeten keihard werken, om de instanties heen.

Ik ken arbeidsgehandicapten en zo voelt het vaak echt: eerst de hulpverlening verslaan, en dan sta je nog steeds pas op 'het nulpunt' (een ongeschoold kut-baantje)

Er zijn heus wel arbeidsbemiddelaars die wel nuttig zijn, maar die moet je met een lantaarntje zoeken.

******** | 23-12-19 | 13:22

Wat misschien onderbelicht is in dit verhaal is het inkopen van kennis, nu kun je nog een probleemstelling in elkaar flansen en mensen inhuren die het snappen.
20 jaar geleden moest je een sjaak inhuren bij een "gerenommeerd" bureau.

Ooit had ik een gesprek bij het gvb (amsterdam ov) en dat verliep ronduit vijandig, men was aan het pochen dat projecten wel jaren konden duren.
Ik ben daar niet van; houd je simpele harses maar bij deelopdrachten en half jaarlijkse opleveringen, bewijs maar dat het kan, blaat niet teveel.

Die waren zo ver de weg kwijt, ik was al weer naar huis terwijl zij nog zaten te oreren over hun superioriteit.
Dat ging totaal niet over het oplossen van problemen maar over het verdelen van miljoenen belastinggeld met gelijk gestemden.
Ik durf niet te beweren dat het over politieke lijnen gaat, al de partijen en religies vreten mee uit de ruif.

28 | 22-12-19 | 21:12 | 1

Ooit ben ik ingehuurd voor een traject bij Royal Dutch. Looptijd zes weken. Deprimerend pand in Voorburg ergens. Etages vol ITers met soortgelijke opdrachten van een week of zes die er al jaren zaten. Er werd me verteld dat éénmaal binnen, nooit meer buiten betekende.
Ik had het geluk dat ik geen afhankelijkheden van derden had. Na zes weken heb ik mijn project werkend volgens spec, inclusief documentatie opgeleverd.

De verbijsterde gezichten op dag dat ik na exact zes weken afscheid nam waren het meer dan waard.

marcoplarco | 22-12-19 | 22:10

Werk.nl is lang niet zo slecht als wordt beweerd. Je moet alleen geduld hebben en niet te hoge eisen stellen. De vacatures die eruit komen zijn enorm handig voor types als Eren Yilmaz. Je kan erop solliciteren zonder angst dat de werkgever je wil aannemen. Hoeveel geld werk.nl gekost heeft weet ik niet. Maar ik weet wel dat je geld zou moeten toegeven als je het zou willen verkopen. Als zodanig past het naadloos in het overheidsbeleid.

Nivelleermarionet | 22-12-19 | 18:47 | 2

Eigenlijk vond ik het verhaal van Eren Yilmaz spannender.

Nogood Boyo | 22-12-19 | 18:57

Okay ja, voor mensen die helemaal niet willen werken is het een prima systeem. Elke maand een uurtje achter de computer om je 4 sollicitaties te regelen, UWV zet een vinkje en de uitkering wordt gestort.

******** | 23-12-19 | 13:28

Als werkzoekende ben ik in die periode wel eens cliënt geweest bij het UWV. Aan werk.nl had je geen reet (allemaal zwaar verouderde vacatures) en aan het UWV ook niet.
Het G.A.K. was zo mogelijk nog erger. Weet nog dat je daar vroeger naar toe moest en dan printen ze 3 vacatures voor je uit waar je dan een handgeschreven sollicitatiebrief naar toe moest sturen. Die mensen waren meer bezig hun eigen baan te beschermen dan jou aan een baan te helpen.
De Dienst Werk en Inkomen is ook een onmogelijke organisatie met alleen maar ambtenaren die (alweer) hun eigen baan willen beschermen en targets moeten halen zodat zij aan uitzendbureaus beloven dat jij graag voor het minimumloon wilt werken. En anders kwam je in een Jetta Kleinsma (PvdA) strafkamp terecht om voor straf onbetaald nutteloos werk te doen.

Osdorpertje | 22-12-19 | 17:52

Weten jullie wie zijn administratie wel op orde had?

Eierbal-is-fijn | 22-12-19 | 17:37 | 1

Ja, Eichmann koste me login #43 omdat ik wel universitair hoochopgeleit over die gast heb moeten lezen en joris niet.

28 | 22-12-19 | 23:22

Ik vraag me af: werkt het nog steeds zo bij het uwv? na deze onthullingen

deugnietmee | 22-12-19 | 17:19 | 3

Raad 's....?

Bakschuif | 22-12-19 | 17:33

Schijt een beer in het bos ?

Wijze uit het Oosten | 22-12-19 | 20:08

Is de paus katholiek?

Ridocar | 23-12-19 | 07:30

UWV was altijd al een perfecte biotoop voor VVD types. Zogenaamd een eigen bedrijf hebben en ze via de taxpoet van UWV aan orders helpen. Heb er destijds bij UWV verscheidene 'ondernemers' mee bezig gezien.
Hetzelfde zie je nog steeds gebeuren in de gesubsidieerde wind (-molen) handel en de migratie-zieligheidsindustrie. Hoog VVD gehalte, altijd.

Bakschuif | 22-12-19 | 16:52 | 2

Biomassa. Lopen er een paar helemaal binnen en het volk ziet hun openhaard verboden worden.

arlen | 23-12-19 | 00:30

De PvdA-ers hangen jarenlang in een vaste baan medelijden te hebben met hun cliënten.
De VVD-ers doen alsof hun gedetacheerden gegarandeerd efficiënt werken.

******** | 23-12-19 | 13:38

Stel je toch eens voor hè, dat je uit Somalië komt en dat dit hele boek begrijpend lezen als onderdeel van je uitkering aanvraag examen is....

Is dit nog nieuws? | 22-12-19 | 16:35 | 1

Ik wens kansloze uitvreters weinig goeds, maar wat u voorstelt is ronduit sadistisch.

marcoplarco | 22-12-19 | 22:04

om een lang verhaal kort te maken een persoon die mij aan t hart gaat heeft med door deze organisatie te maken buiten haar schuld de fout zit bij uwv met n schuld van 8000 eur dus ze raakt in t traject van schuldhulpverlening enz en n bewindvoerder ze laat zich voorlichten en is bij n rechter geweest die meid kan (ik hoop nog niet ) een ervenis tegemoet zien waar ze al meer dan de helft van inleveren moet aan de aasgieren van rutte mocht dat vrouwtje komen te overlijden moet ze nu 22000 betalen mocht dit gebeuren voor de regeling waar ze fout in is geinfomeerd dit geloof je toch niet meer ik kreeg dit te horen en heb haar eigenlijk min of meer gedwongen om contact op te nemen met n advocate die bekend stond om dat ze t uwv genadeloos aanpakt en terecht ik maak me oprecht zorgen over deze meid die eigenlijk haar hele leven tot n paar jaar terug kei hard gewerkt heeft en ook niet liever nu zou willen maar door blijkt nu helaas foute medise adviezen operaties heeft laten uitvoeren waardoor ze eerdaags echt helemaal niks meer kan niet eens meer lopen dus echt niet best zo een persoon maken ze helemaal af en de advocate kan niks meer voor r doen omdat de bezwaar termijnen verstreken zijn echt waar zorg dat je niks maar dan ook niks met een overheid instelling te maken krijgt zo wel dit geld voor uwv belastingdienst en op zeker ook jeugdzorg en ook schuld hulpverlening of iets wat er op lijkt laten we ons s verenigen en ons souverijn gaan verlkaren zoek t maar s op mezelf souverijn verklaren ben r wel n beetje zat van hoe dit allemaal gaat half afrika binnen laten huppelen terwijl de eigenlijke bevolking uitgehold wordt en wie betaald die rekening juist ik kan mn vullingen niet eens laten vervangen omdat mn aanvullende verz stopgezet is omdat ik n paar tegenvallers heb (hart aanval / jaar later gebroken poot 4maand geen inkomen )en dan lees ik dat ik heel fijn n voledige medische upgrade betaal voor onze leuke nieuwe nederlanders die uit landen komen als moldavie echt begin zon beetje fulltime misselijk te worden

kale tornado | 22-12-19 | 16:06 | 19

.... Kouwes?

djs | 22-12-19 | 19:34

Hulde! Heel de tijdgeest in 1 tegel, doet U ook oudejaarsconferences?

vvbg | 23-12-19 | 10:49

Een volledige aflevering van 'de andere kant van Nederland' in 1 zin. Bravo.

******** | 23-12-19 | 13:46
▼ 16 antwoorden verborgen

En dan te bedenken dat we het UWV eigenlijk niet eens nodig hebben. We hebben meer openstaande vacatures dan werkelozen in dit land.

VanBukkem | 22-12-19 | 15:58 | 2

Helaas moet je wel door die molen heen als je arbeidsongeschikt raakt of anderszins iets met uitkeringen nodig bent. Je komt onvermijdelijk in de ellende terecht tenzij je rigoreus het heft in eigen hand neemt en jezelf plechtig voorneemt nooit bij die rotbende binnen te lopen.

elfenstein | 22-12-19 | 16:07

Bullshit, meeste vacatures zijn gewoon werkgevers op zoek een universitair geschoolde van 20 jaar oud met 30 jaar ervaring die voor minimumloon wil werken.
En als er dan alleen normale mensen komen solliciteren is het van 'boehoe, er is hier echt totaal geen geschikte kandidaat te vinden, ik moet goedkope Roemenen en Indiërs inhuren'

******** | 23-12-19 | 13:51

Nu wachten tot Netflix het oppikt. 3 seizoenen moet mogelijk zijn.

Klimaatketter | 22-12-19 | 15:54 | 1

Méér, Rutte is al 9 jaar pm en dit is voor zijn tijd.

Bon-sens | 22-12-19 | 19:24

Onvoorstelbaar,heel goed dat deze informatie hier te lezen is.
Bij de NPO zul je dit niet vinden,daar is
het ook een grote belastinggeld carrousel.

De Profundus | 22-12-19 | 15:53 | 1

Weet je nog welke zender al die Belastingdienst WOBjes deed?

Eierbal-is-fijn | 22-12-19 | 17:49

Het verdienmodel blijft fantastisch, als interimmer hoop ik nog steeds een keer aan de slag te mogen voor het UWV. Werken aan een van te voren al mislukt langlopend project. Mooier geld verdienen kan bijna niet. Heerlijk lijkt me dat.

The2Amendment | 22-12-19 | 15:47 | 6

Je bent gewoon een ordinaire klaploper die geen eer in zijn werk stelt.

UncleAlbert | 22-12-19 | 17:18

Same here.

Rohin | 22-12-19 | 18:45

Dus ik ben niet de enige? Waar kan ik meegraaien?

******** | 23-12-19 | 13:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Het uwv is niet helemaal compatibel met mijn beleving van een Prettige Kerst. Dus hier pas ik even.

suscrofa | 22-12-19 | 15:45
-weggejorist-
paragonterix | 22-12-19 | 15:43 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Als het even kan trachten om het UWV te vermijden. Een soort van tandarts, maar dan zonder verdoving.

Rest In Privacy | 22-12-19 | 15:41 | 6

@elfenstein | 22-12-19 | 16:04: Ik ook. Recht op twee dagen uitkering naast mijn werk als freelancer. Maak ik geen gebruik van. Wat u zegt..., liever minder geld en zelfvoorzienend dan iets meer geld en afhankelijk.

Ik ben een liefhebber van de persoonlijke notities van Marcus Aurelius: "Je moet op eigen benen staan, niet op de been gehouden worden..."

Rest In Privacy | 22-12-19 | 16:36

@elfenstein | 22-12-19 | 16:04:
Fijn voor jou, maar ik wéét van mezelf dat ik absoluut geen vlotte babbelaar ben die de opdrachten naar zich toe kletst. Niks mis met zzp'ers, heb er vaak mee samengewerkt, maar ik functioneer beter in grote organisaties met lange projecten.

******** | 23-12-19 | 14:00
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl