UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 28 - De exit (of gouden handdruk?) van Capgemini
Dit is deel 28 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.
2008 – 2010 – 2011 – 2014 - 2020
Sinds de komst van Diantha C. als operationeel divisiedirecteur heb ik de echte directeur, Paul Dirix, nauwelijks meer gezien. Hetzelfde geldt voor adjunct-directeur Anno Maring. Die is verantwoordelijk voor alle leveringen maar lijkt kaltgestellt door Diantha en haar onderdanen. Vreemd genoeg is het Dirix zelf die ons de wacht komt aanzeggen. Ik val om van wat ik hoor: “Jullie aanwezigheid hier is illegaal.”
We hebben een contract en verantwoorden netjes onze tijdbesteding. Als ze ons heenzenden lopen ze risico’s die ik de voorzichtige Diantha niet zie nemen. Eigenlijk is de boodschap: we willen jullie kwijt, maar weten nog niet hoe. Onze ‘illegale’ status is sowieso bullshit. Onze contracten zijn simpele detacheringsovereenkomsten waaronder ook hordes andere externen werken.
De diepste boodschap is dat de polisadministratie onder het UWV-regime van ‘weinig doen met veel mensen’ moet worden gebracht. Diantha c.s. willen dat, maar de werkvloer overwegend ook. Voor velen zijn we ‘die cowboys’. We zijn voor veel UWV-sudderlappen medewerkers een bedreiging, met name voor het middenmanagement en de voor de vele mensen met vage functieomschrijvingen.
Het duurt niet lang voordat we horen wie ons werk overneemt: jawel, Capgemini. Dat Capgemini verantwoordelijk is voor honderden miljoenen schade is irrelevant en de corrupte praktijken zijn verdrongen. Cap heeft het nog steeds het ‘legale’ contract en ook het beheer van hun ons systeem. En dus komen we Capgemini weer tegen, zij het niet de bouwers, maar de beheerders.
Wij onderdrukken onze gevoelens van walging. We gaan netjes meewerken. Geen (lijdzaam) verzet, maar ook geen proactieve houding, is ons motto. Mede dankzij de incompetente organisatie en de inhoudelijk incompetente Diantha pakt dat onverwacht goed uit. Capgemini stuurt een enthousiaste maar onervaren kwartiermaker op ons af. Deze Allard K. is vervolgens eindeloos bezig om toegang te krijgen tot onze programmatuur en database. Dat moet worden geregeld door het UWV en IBM. Allard volgt de normale procedure en dan kan zelfs de meest eenvoudige handeling maanden vergen. Iedereen – gek genoeg ook Capgemini – laat het gebeuren. Uiteindelijk druipt Allard af.
Allards manager bij Capgemini, Jaap Dwarshuis, komt ook aan tafel. Wij kennen Jaap van een eerder project en noemen hem ‘Jaap Dwars’. Jaap is extreem stug, procedureel en nodeloos horkerig; heel onhandig voor de intake van een systeem. En er is nog een probleem: een deel van de polisadministratie is gebouwd met ons eigen software tool. Technisch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, maar praktisch wordt het dat wel, ook omdat Capgemini nog steeds geen toegang tot het systeem heeft.
Eindelijk komt Diantha weer in beeld, per memo. Capgemini krijgt de opdracht om de polisadministratie te ontdoen van onze software-tooling. Of dat überhaupt kan en hoeveel het gaat kosten is totaal irrelevant. Capgemini handelt nu slimmer. Henk Sweere, één van de Capgemini-mensen die ons is opgedrongen, krijgt opdracht om de stripklus voor te bereiden. De competente Henk heeft zich in alles rond de polisadministratie verdiept en is meer dan geschikt. Als hij met zijn analyse komt ben ik verrast. Alles klopt, maar het beeld dat zijn memo biedt is dat het strippen van de polisadministratie een soort open hartoperatie gaat worden. Strikt genomen is dat niet zo. Misschien kost het een paar miljoen, maar je kunt alles herbouwen. Ik ga dit beeld niet bijstellen. Wij gaan zoiets niet doen en Capgemini gaat dit op zeker weer verprutsen. Welbeschouwd heeft Henk ook gelijk: bij het UWV kan zelfs de kleinste ingreep ontaarden in een open hartoperatie.
En dan, op een dag, is Capgemini verdwenen. We zijn gelukkig en verbijsterd tegelijk. Dat Capgemini zo’n klus zoveel miljoenen laat schieten wil er bij ons niet in. We staan er niet lang bij stil. Er ligt nog een berg werk om afnemers van loongegevens te bedienen.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
2010
Meer dan twee jaar na deze gebeurtenissen zit ik ver weg van het UWV in een vergadering. Een van de aanwezigen is Roland D. die onder meer is verbonden aan Sogeti, het zusterbedrijf van Capgemini. Roland kent mijn naam van de UWV polisadministratie en vraagt naar mijn ervaringen. Als ik vertel over de merkwaardige exit van Capgemini moet hij lachen. Zelf is hij niet bij het UWV betrokken geweest, maar het zou in ambtenarenland common knowledge zijn dat het UWV Capgemini heeft afgekocht. Hij wordt ook heel specifiek: “Vijf jaarlijkse termijnen van twintig miljoen euro en een zesde van dertig miljoen.” Ik geloof geen moment dat het UWV 130 miljoen euro heeft betaald om van een contract van misschien 25 miljoen af te komen. Dit is grotesk.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
2011
Weer ruim een jaar later is er bij het UWV ophef over een fraudezaak (waarover later meer). Een UWV-manager, 'Ambtenaar W.', wordt ontslagen. Omdat de fraudezaak niet op zichzelf staat zoek ik nadien contact met W. voor een soort post-exitgesprek. Het gesprek gaat niet over de polisadministratie en Capgemini, maar komt er dan toch opeens langs. Ambtenaar W. vertelt dat hij in 2009 voor Capgemini werkte in een functie als die van Cees B. In een bijzin krijg ik te horen dat UWV Capgemini heeft afgekocht voor 140 miljoen euro. Nu ben ik geschokt. Ambtenaar W. vertelt zelfs globaal hoe je zo’n bedrag wegmoffelt. Ik heb nu nagenoeg hetzelfde verhaal gehoord van twee mensen die elkaar vermoedelijk niet kennen.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
2014
In 2014, tijdens de hoorzittingen van de Kamercommissie Elias die onderzoek doet naar mislukte automatiseringsprojecten, suggereert Ruud Leether, een gepensioneerde jurist van het ministerie van V&J J&V, dat bij mislukkingen bedrijven ‘oprotpremies’ (video) opstrijken. Als ik navraag doe hoor ik van een geflopt Capgemini-project van J&V waarvan het contract is afgekocht om daarna te landen bij Sogeti, Capgemini’s zusterbedrijf. Omdat ik zelf als adviseur verbonden was aan de commissie Elias stuur ik nu een 'Beste Ton'-brief waarin ik beschrijf wat ik heb meegemaakt en heb gehoord. Elias belt mij dat hij dit serieus gaat oppakken. Nadien hoor ik niets meer. Ik laat het erbij. Ik heb mijn burgerplicht gedaan. Elias (of de Rijksrecherche) zijn mij niets verschuldigd en Elias ziet nergens fraude en corruptie. Misschien is het toch allemaal onzin en mocht de VVD-versnipperaar zijn gebruikt, dan is het iets voor mijn UWV-memoires .
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
2020
Ik word benaderd door journalisten over een totaal ontspoord project van Defensie. Hier is geen rol voor Capgemini, maar voor IBM (ook berucht). Ik krijg een gelekte brief onder ogen waarin IBM Defensie dreigt met een claim van honderden miljoenen euro’s voor gemiste omzet (niet marge, omzet!). Ik weet ondertussen hoe de overheid werkt en vertel de journalisten dat ik denk dat IBM die 100+ miljoen euro sowieso gaat krijgen via een achterdeur. Het spreekt vanzelf dat zo’n paranoïde complottheorie de uitzending niet haalt.
Reaguursels
InloggenAuteur zou beter alleen zijn mening geven op de zaken waarbij hij zelf betrokken was , als ik het zo lees is dat redelijk wat en was hij jarenlang onderdeel van het probleem.
Al het andere heeft hij 'van horen zeggen'.
Had Rene gesierd als hij toen meteen aan de bel had getrokken en niet jaren later zijn gal gaat spuwen op een online medium waar betrokkenen niet op kunnen reaguren , maar ja , toen vrat hij ook vrolijk mee uit de ruif he.
Je weet wat met klokkenluiders gebeurt toch, die worden er nooit of te nimmer beter van. Wel heel veel minder, altijd.
De echte vraag is natuurlijk: tot nu toe dit feuilleton overgeslagen, ga ik ze nu alle 28 doorworstelen....
Is er voor de overheid nu echt geen alternatief voor die Franse prutsers?
Het probleem begint bij de bizarre aanbestedingsregels waardoor alleen de echt grote clubs overblijven. Het systeem houdt zichzelf in stand en het blijft walgelijk.
Gratis gedoe-post hier, mag ik hopen ?
Mag hij nou gewoon ruim een half jaar op een a website klagen over een voormalig opdrachtgever waar het hem niet gelukt is om processen te verbeteren? #gefaaldheeft #welwaarschijnlijkdikkerekeningnaargestuurdheeft
Ja, je krijgt het gevoel dat ze allemaal naar elkaar zitten te kijken he, bij die UWV.
Geef even aan wat er bij jou van toepassing is:
1. Ik snap er niets van
2. Ik geef er geen reet om dat er over de jaren in totaal miljarden voor niets doorgedraaid worden
3. Ik ben gewoon een hork en weet eigenlijk niets zinnigs te zeggen maar wil toch mijn terecht gekozen naam zien
4. Alles bovenstaande samen
@issieookweer | 05-04-20 | 22:28:
5 Water is nat #overheidsict
Dit lijkt me een zaak voor een parlementaire enquête. Maar ja de politiek zit er niet echt op te wachten hè. Tenslotte is er nog zo iets van een carrière na de politiek. En waar kan je nu het beste terecht.....
Het grootste probleem is het gebrek aan rekenschap bij de leidinggevenden bij het UWV. Lukt niet, prima joh, nog wat geld ertegenaan, oef werkt nog niet. Nog maar eens een partijtje benaderen dan.
Ik werk deels voor een andere mogendheid. Daar is de persoon die gelden toekent ook verantwoordelijk voor een deugdelijk eindproduct. In het extreme kan deze persoon ook vervolgd worden en de gevangenis in gaan bij nalatigheid. Gewoon contractueel vastgelegd. Het advies van de techneuten word hierdoor ook zwaarder meegewogen dan dat van managers.
Ik zei het al eerder : dit hele verhaal moet verschijnen in boekvorm! Het is er goed genoeg voor geschreven en ontluisterend. En... dit gaat alleen nog maar over het UWV. Hoe zou het zijn met de rest ? Belastinggeld wegpissen zonder verantwoording af te leggen. Make people wakeup!
Ik heb het met genoegen gelezen allemaal. En ja, programma's maken is net zoiets als zingen: je kunt het allemaal leren, maar om het goed te doen moet je talent hebben. En daar zijn er maar weinig van.
Ik ben geen IT'ert, maar snap dat nu hoe die firma aan een andere bijnaam komt: knap gemeeni !!
Jaren geleden nog eens gewerkt bij een bedrijf waar Capgemini consequent als Capchimney werd uitgesproken. Vanwege de hoeveelheden geld die door de schoorsteen verdwenen. Je vraagt je toch af hoe dan toch altijd dat soort bedrijven weer ingehuurd worden.
Ja hier ook. IBM is niet anders. Wel eens in een escalatie-overleg gezeten omdat het bedrijf een van hun inhuurkrachten niet ging verlengen omdat het een prutser was. Het argument van IBM was “ja maar we hadden al op de omzet gerekend, nu hebben we een verlies!”... wacht, wat?!
Bij het UWV draaien ze nog op windows8 denk ik.
Eerder stalraam 1880.
Windows 95
@abeltasman | 05-04-20 | 18:44:
Haha! Goeie
Gewoon Dos-commando's, DBase-III en Lotus123.
Cobol op VMS
Dit soort ruifetende externen kan men missen als kiespijn.
Nee natuurlijk haalt René de uitzending niet, het loopt hier ook niet echt storm trouwens.
Succes René en pas goed op Uzelf, U lijkt me in de Covid risicogroep te vallen.
Dank voor het feuilleton.
Directiebeoordelaars die geen idee hebben hoe het werkelijk in elkaar zit.
@van Oeffelen | 05-04-20 | 17:56:
Waarschijnlijk van Oef.
Stay safe daar en geniet vooral.
Hij is wel eens bij eenvandaag geweest lopende dit feuilleton, in de uitzending dus.
@sprietatoom | 05-04-20 | 18:29:
Vast spraakmakend, alleen boeide het niemand net als hier.
@Berbaar | 05-04-20 | 18:55:
Je bent niet zo van het bovenhalen van rotte appels in onze democratie, wel ?
@sprietatoom | 05-04-20 | 20:02: UWV valt onder het onfeilbare kabinet van Mark Rutte. Er kan dus simpelweg niets mis zijn met het UWV.
Als technisch automatiseerder met 30 jaar ervaring heeft het me altijd gestoord hoe "collega's" met hun stropdassen bij banken, overheid en verzekeringen veel hogere uurtarieven en lonen opstreken dan wij.
En dat terwijl veel van hen de woorden software engineering en system engineering nog nooit hadden gehoord.
"Hoeze eerst een solide design maken met een testplan?"
Gewoon bouwen en over de schutting was hun modus operandi.
@zaadkanarie | 05-04-20 | 17:47:
Ja, solide design en testplan doen mij ook gruwelen. Maanden van reviews, eigenwijze collega's en uiteindelijk een achterhaald systeem.
@zaadkanarie | 05-04-20 | 17:47: Daar zit je helemaal mis. 30 jaar ervaring in op tijd en binnen budget leveren van goed doordachte software.
Voor Air Traffic Control systemen,. real time robot aansturingen, combat simulators en productielijnen. Om er een paar te noemen.
De eerste "agile"-zeloten hebben ook al gereageerd...
Zullen we hieronder een lijstje bijhouden van ICTers die projecten hebben gedraaid voor de overheid en veel van zijn verhaal herkennen? Zij het op wellicht ( hopenlijk) kleinere schaal?
Trap ik af: ik heb 25 jaar IT ervaring, en zodanig opgeleidt, 12 projecten in overheidscontext, 2 projecten voor competente organisaties, 6 regelrechte onkundige hobbyisten organisaties en de overige 4 zaten ertussen in, zinder ook maar enige drang om te dienen.
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:32: herkenbaarheid maakt iets nog geen feiten. Ik ben bang dat u gelijk heeft dat de overheid (wie dat ook wezen mag) uitdagingen heeft op gebied van opdrachtgeverschap etc. maar dat neemt niet weg dat de heer Veldwijk een charlatan is die achteraf zijn gelijk via vuilspuiterij probeert te halen. Vraag hem anders eens hoeveel hij als "onafhankelijke" verdiend heeft aan de overheid?
Kunt u dat toelichten?
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:32: Ik ben geneigd te denken dat er geen duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de opdrachtgever en opdrachtnemers.
Bij Odin. Aan u de schone taak om dit met feiten te ontkrachten. Ik denk dat GS er vast voor open staat.
Je kunt je inderdaad afvragen of op een gegeven moment zoveel intieme betrokkenheid bij een "faalfabriek" iets zegt over eigen faalproblematiek. Je kunt in dit soort gevallen de regel toepassen dat mensen die echt heel goed zijn in hun werk snel een betere plek, klant cq werkgever zoeken. Anders is het masochisme. En uit eigen ervaring weet ik dat als je toch blijft hangen, er een heleboel rancune opbouwt. Dat spoel je ook niet zomaar weg. Deze artikelenreeks en verdere adviesrol die René aanneemt kan goed verklaard worden door de bovenstaande dynamiek, zonder zelfs de details te hoeven weten. Door het schrijven je eigen schuld indirect bekennen. Weerwoord komt er nauwelijks want de meeste betrokkenen hebben wel iets beters te doen dan een moddergevecht! Hoewel herkenbaar is het ook complexer dan voorgespiegeld, bijna wel zeker!
Ton Elias was de IT deskundige in de Tweede Kamer. Hij wist namelijk hoe je je telefoon moet instellen om in te loggen op het WiFi netwerk van de Tweede Kamer.
Is dat niet die vetklep die door “Microsoft” India werd platgebeld wegens een “probleem met zijn PC”, en daar over twitterde omdat hij daar niet van gediend was?
En ja, die bel-babbel-truc, daar trapt mijn dochter van 10 niet eens meer in.
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:16:
Die lui bellen mij ook een paar keer per jaar, vraag ik altijd hoe het weer in New Delhi op dat moment is...
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:16: nee. Hij was de man die het IP adres uit heeft gevonden. Een briljante stabiele genius.
Nu moet ik weer aan Wim Kok en zijn muis denken. Hilarische actie was dat.
Als je als afnemer een wanprestatie geleverd krijgt dan kun je of een rechtszaak beginnen voor schadevergoeding of het contract afkopen. Een rechtszaak is een grote gok, dan moet je heel zeker weten en aan kunnen tonen dat de wanprestatie uitsluitend de schuld is van de andere partij. Langdurige rechtszaken zijn kostbaar en er wordt niemand blij of beter van behalve advocatenkantoren. Maar bij het afkopen van een contract heeft degene die het meest fanatiek bereid is om eindeloos door te procederen de beste onderhandelingspositie. Blijkbaar kon Cap Gemini harder onderhandelen dan de overheid.
Bij onderhandelen moet je wat hebben om op terug te grijpen. De overheid documenteert niet en heeft het overzicht niet om druk uit te kunnen oefenen. Dan ben je gewoon de lul.
@Frau Merkel | 05-04-20 | 17:04: ik ken overheidsinstellingen die niet zo onsmakelijk over zich heen laten lopen. Daar werken ook zeer capabele mensen. RVO bijvoorbeeld.
Dat defensie wel in de knulletjes hoek staat is wel schokkend. Het UWV is niet verrassend. Dat is een tot op het bot incompetente organisatie, maar dan ook op elk vlak.
@Frau Merkel | 05-04-20 | 17:04: Spijker kop. Dat is tussen de regels door ook de belangrijkste conclusie van de commissie. Daar waar het goed gaat is uitgebreide, bijna ziekelijk, documentatie. Dan kunnen Sogeti, IBM etc. niet nadat ze optimaal (maximaal) hebben gefactureerd geen onnodige claims indienen. En vergeet niet dat bij het UWV er gratis geld is van burgers/premiebetalers is. Je hoeft het als manager UWV niet zelf te betalen. En vervelende rechtszaken waarin jouw falen zichtbaar wordt wil je niet. Les voor de overheid moet zijn dat ze een mannetje of twee op elk project te zetten, die alles documenteren over programmatuur en contracten. Kost een paar centen en kan lang niet iedereen. Maar het zorgt er wel voor dat iedereen weet dat shit en flauwekul opgemerkt worden of later terug te vinden zijn.
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:19: Hahaha, grapjas. Even een vette kop van 20 januari die jaar: ICT-project RVO ontspoord, dik 20 miljoen euro duurder dan gedacht
@Graaier | 05-04-20 | 17:31: toen was ik al EEG.. :*)
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:33: Ik heb op deze zonnige zondig inmiddels ook al een paar gele rakkers achter de kiezen :)
Misschien hoopt de overheid ook met zulke deals via de achterdeur dat dit soort faalprojecten niet in het nieuws komt. Of in ieder geval niet in de huidige regeertermijn.
"Diantha c.s. willen dat" moet zijn "Diantha c.s. wil dat".
Zo, goed gecorrigeerd. Dan zal de rest van het verhaal ook wel fout zijn.
Nee, beide is juist.
Wil je nu een sticker?
@Gele Beer | 05-04-20 | 17:43: Het is niet juist, dus ook geen sticker.
Taaladvies.net;
Pietersen c.s. hebben / heeft
Vraag
Wat is correct: Pietersen c.s. hebben geholpen of Pietersen c.s. heeft geholpen?
Antwoord
Beide formuleringen zijn juist. Strikt grammaticaal gezien volgt er na Pietersen c.s. een enkelvoudige persoonsvorm, maar tegenwoordig wordt meestal een meervoud gebruikt, omdat de gedachte aan meerdere personen zich opdringt. Daar is geen bezwaar tegen.
Gelukkig betaalt dit gezin jaarlijks 50K EURO belasting om dit circus der krankzinnigen te laten doordraaien.
Kom je er nog genadig vanaf.
@Rohin | 05-04-20 | 17:22:
Daar heb ik ook de 21% BTW in verdisconteert.
@eerstneukendanpraten | 05-04-20 | 17:29:
t = d
Stopt den tijd!
Geld moet rollen! Meestal gaat het helaas wel bergafwaarts.
Een tegel om in te lijsten.
De rol van Capgemini was al in eerdere afleveringen van deze kroniek in beeld. Het speelt al zo lang... Ik begrijp niet dat de overheid een dergelijke oplichtersbende niet op voorhand uitsluit van iedere aanbesteding, om eens te beginnen tot het jaar 2050.
Dat komt omdat ze letterlijk kunnen bluffen met dat ze er dan de stekker uit trekken, ook uit andere dienstverlening. En het UWV heeft geen idee of dat dreigement risico’s inhoudt die groter zijn dan de mogelijke schade.
@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:23: Kon de overheid maar bluffen dat ze met ingang van morgen het kantoor van Capgemini afsluiten van water en elektriciteit...
Op voorhand een partij uitsluiten mag niet van de europese aanbestedingsregels. Lang leve de EU.
Stemmen.
Het enige wat je kunt doen.
En dat heeft ook geen nut.
Ja, die ambtenarij is rot, en het partijkartel doet er niets aan. Sterker nog, dat kartel komt voort uit die rotte ambtenarij.
Bovendien zijn er onderwerpen waar burger en politiek veel meer prioriteit aan geven: de zorg, immigratie, onderwijs... IT-schandalen zijn niet belangrijk genoeg, en daarom blijven ze.
@Sitting_targets | 05-04-20 | 17:02:
Helemaal juist. Minimaal 80% van onze volksvertegenwoordigers heeft een achtergrond als (semi)ambtenaar. Check hun cv's maar. Zelfs de VVD ontkomt er niet aan.
Bij de provincies en gemeenteraden hetzelfde verhaal. Het is een grote incestueuze bende, hoog tijd dat daar een verandering in komt.
Ton Elias zag uiteraard nergens corruptie. De ene hand wast de andere, welke weer boven het hoofd gehouden wordt zodat het wegmoffelen niet opvalt. Gelukkig hebben we een Rijksrecherche die zeer capabel en competent deze misdaden onderzoekt, waarna het OM en de rechterlijke macht er zorg voor dragen dat deze ordinaire roof niet opnieuw kan plaatsvinden en de straf afschrikwekkend genoeg is. De incompetentie is ver doorgedrongen in de overheidsorganisatie. Het wordt verdorie toch een keer tijd om te gaan opruimen. De puinhoop bij het RIVM wordt opeens logisch. De Tweede Kamer slaapt verder en het OM heeft het heel druk met het opvolgen van de orders van de minister om politieke tegenstanders te vervolgen.
Ach kom, we weten ondertussen dat de rijksrecherche slechts onderzoekt waartoe zij opdracht krijgt en dat de rapporten van de rijksrecherche bij het ministerie van j&v eerst nog worden "gecorrigeerd" op taal- en spelfouten (lees ongewenste inhoud). Daarna wordt pas gekeken of - en wie- er vervolgd wordt.
Welke Rijksrecherche hebben we het over? Het Land van Ooit is sinds 2007 failliet. De Efteling misschien? of was het Disneyland ?
Onze overheid is hopeloos incompetent. Ze zien automatisering niet als een vak maar als iets dat iedereen kan.
Elias, naam komt me bekend voor. Toch geen partijgenoot van 'onze staatsman?
Jawel, en in 2016 "kaltgestellt" door de partij van " onze staatsman" . Liep waarschijnlijk niet in de pas en dan wordt je geloosd.
REAGEER OOK