Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 28 - De exit (of gouden handdruk?) van Capgemini

Dit is deel 28 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008 – 2010 – 2011 – 2014 - 2020

Sinds de komst van Diantha C. als operationeel divisiedirecteur heb ik de echte directeur, Paul Dirix, nauwelijks meer gezien. Hetzelfde geldt voor adjunct-directeur Anno Maring. Die is verantwoordelijk voor alle leveringen maar lijkt kaltgestellt door Diantha en haar onderdanen. Vreemd genoeg is het Dirix zelf die ons de wacht komt aanzeggen. Ik val om van wat ik hoor: “Jullie aanwezigheid hier is illegaal.” 

We hebben een contract en verantwoorden netjes onze tijdbesteding. Als ze ons heenzenden lopen ze risico’s die ik de voorzichtige Diantha niet zie nemen. Eigenlijk is de boodschap: we willen jullie kwijt, maar weten nog niet hoe. Onze ‘illegale’ status is sowieso bullshit. Onze contracten zijn simpele detacheringsovereenkomsten waaronder ook hordes andere externen werken.

De diepste boodschap is dat de polisadministratie onder het UWV-regime van ‘weinig doen met veel mensen’ moet worden gebracht. Diantha c.s. willen dat, maar de werkvloer overwegend ook. Voor velen zijn we ‘die cowboys’. We zijn voor veel UWV-sudderlappen medewerkers een bedreiging, met name voor het middenmanagement en de voor de vele mensen met vage functieomschrijvingen.

Het duurt niet lang voordat we horen wie ons werk overneemt: jawel, Capgemini. Dat Capgemini verantwoordelijk is voor honderden miljoenen schade is irrelevant en de corrupte praktijken zijn verdrongen. Cap heeft het nog steeds het ‘legale’ contract en ook het beheer van hun ons systeem. En dus komen we Capgemini weer tegen, zij het niet de bouwers, maar de beheerders.

Wij onderdrukken onze gevoelens van walging. We gaan netjes meewerken. Geen (lijdzaam) verzet, maar ook geen proactieve houding, is ons motto. Mede dankzij de incompetente organisatie en de inhoudelijk incompetente Diantha pakt dat onverwacht goed uit. Capgemini stuurt een enthousiaste maar onervaren kwartiermaker op ons af. Deze Allard K. is vervolgens eindeloos bezig om toegang te krijgen tot onze programmatuur en database. Dat moet worden geregeld door het UWV en IBM. Allard volgt de normale procedure en dan kan zelfs de meest eenvoudige handeling maanden vergen. Iedereen – gek genoeg ook Capgemini – laat het gebeuren. Uiteindelijk druipt Allard af.

Allards manager bij Capgemini, Jaap Dwarshuis, komt ook aan tafel. Wij kennen Jaap van een eerder project en noemen hem ‘Jaap Dwars’. Jaap is extreem stug, procedureel en nodeloos horkerig; heel onhandig voor de intake van een systeem. En er is nog een probleem: een deel van de polisadministratie is gebouwd met ons eigen software tool. Technisch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, maar praktisch wordt het dat wel, ook omdat Capgemini nog steeds geen toegang tot het systeem heeft.

Eindelijk komt Diantha weer in beeld, per memo. Capgemini krijgt de opdracht om de polisadministratie te ontdoen van onze software-tooling. Of dat überhaupt kan en hoeveel het gaat kosten is totaal irrelevant. Capgemini handelt nu slimmer. Henk Sweere, één van de Capgemini-mensen die ons is opgedrongen, krijgt opdracht om de stripklus voor te bereiden. De competente Henk heeft zich in alles rond de polisadministratie verdiept en is meer dan geschikt. Als hij met zijn analyse komt ben ik verrast. Alles klopt, maar het beeld dat zijn memo biedt is dat het strippen van de polisadministratie een soort open hartoperatie gaat worden. Strikt genomen is dat niet zo. Misschien kost het een paar miljoen, maar je kunt alles herbouwen.  Ik ga dit beeld niet bijstellen. Wij gaan zoiets niet doen en Capgemini gaat dit op zeker weer verprutsen. Welbeschouwd heeft Henk ook gelijk: bij het UWV kan zelfs de kleinste ingreep ontaarden in een open hartoperatie.

En dan, op een dag, is Capgemini verdwenen. We zijn gelukkig en verbijsterd tegelijk. Dat Capgemini zo’n klus zoveel miljoenen laat schieten wil er bij ons niet in. We staan er niet lang bij stil. Er ligt nog een berg werk om afnemers van loongegevens te bedienen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

2010

Meer dan twee jaar na deze gebeurtenissen zit ik ver weg van het UWV in een vergadering. Een van de aanwezigen is Roland D. die onder meer is verbonden aan Sogeti, het zusterbedrijf van Capgemini. Roland kent mijn naam van de UWV polisadministratie en vraagt naar mijn ervaringen. Als ik vertel over de merkwaardige exit van Capgemini moet hij lachen. Zelf is hij niet bij het UWV betrokken geweest, maar het zou in ambtenarenland common knowledge zijn dat het UWV Capgemini heeft afgekocht. Hij wordt ook heel specifiek: “Vijf jaarlijkse termijnen van twintig miljoen euro en een zesde van dertig miljoen.” Ik geloof geen moment dat het UWV 130 miljoen euro heeft betaald om van een contract van misschien 25 miljoen af te komen. Dit is grotesk.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

2011

Weer ruim een jaar later is er bij het UWV ophef over een fraudezaak (waarover later meer). Een UWV-manager, 'Ambtenaar W.', wordt ontslagen. Omdat de fraudezaak niet op zichzelf staat zoek ik nadien contact met W. voor een soort post-exitgesprek. Het gesprek gaat niet over de polisadministratie en Capgemini, maar komt er dan toch opeens langs. Ambtenaar W. vertelt dat hij in 2009 voor Capgemini werkte in een functie als die van Cees B. In een bijzin krijg ik te horen dat UWV Capgemini heeft afgekocht voor 140 miljoen euro. Nu ben ik geschokt. Ambtenaar W. vertelt zelfs globaal hoe je zo’n bedrag wegmoffelt. Ik heb nu nagenoeg hetzelfde verhaal gehoord van twee mensen die elkaar vermoedelijk niet kennen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

2014

In 2014, tijdens de hoorzittingen van de Kamercommissie Elias die onderzoek doet naar mislukte automatiseringsprojecten, suggereert Ruud Leether, een gepensioneerde jurist van het ministerie van V&J J&V, dat bij mislukkingen bedrijven ‘oprotpremies’ (video) opstrijken. Als ik navraag doe hoor ik van een geflopt Capgemini-project van J&V waarvan het contract is afgekocht om daarna te landen bij Sogeti, Capgemini’s zusterbedrijf. Omdat ik zelf als adviseur verbonden was aan de commissie Elias stuur ik nu een 'Beste Ton'-brief waarin ik beschrijf wat ik heb meegemaakt en heb gehoord. Elias belt mij dat hij dit serieus gaat oppakken. Nadien hoor ik niets meer. Ik laat het erbij. Ik heb mijn burgerplicht gedaan. Elias (of de Rijksrecherche) zijn mij niets verschuldigd en Elias ziet nergens fraude en corruptie. Misschien is het toch allemaal onzin en mocht de VVD-versnipperaar zijn gebruikt, dan is het iets voor mijn UWV-memoires .

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

2020

Ik word benaderd door journalisten over een totaal ontspoord project van Defensie. Hier is geen rol voor Capgemini, maar voor IBM (ook berucht). Ik krijg een gelekte brief onder ogen waarin IBM Defensie dreigt met een claim van honderden miljoenen euro’s voor gemiste omzet (niet marge, omzet!). Ik weet ondertussen hoe de overheid werkt en vertel de journalisten dat ik denk dat IBM die 100+ miljoen euro sowieso gaat krijgen via een achterdeur. Het spreekt vanzelf dat zo’n paranoïde complottheorie de uitzending niet haalt.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Euriool | 06-04-20 | 13:02

Auteur zou beter alleen zijn mening geven op de zaken waarbij hij zelf betrokken was , als ik het zo lees is dat redelijk wat en was hij jarenlang onderdeel van het probleem.
Al het andere heeft hij 'van horen zeggen'.
Had Rene gesierd als hij toen meteen aan de bel had getrokken en niet jaren later zijn gal gaat spuwen op een online medium waar betrokkenen niet op kunnen reaguren , maar ja , toen vrat hij ook vrolijk mee uit de ruif he.

Pieterse | 06-04-20 | 12:41 | 1

Je weet wat met klokkenluiders gebeurt toch, die worden er nooit of te nimmer beter van. Wel heel veel minder, altijd.

sr69 | 06-04-20 | 13:46

De echte vraag is natuurlijk: tot nu toe dit feuilleton overgeslagen, ga ik ze nu alle 28 doorworstelen....

Rest In Privacy | 06-04-20 | 07:32

Is er voor de overheid nu echt geen alternatief voor die Franse prutsers?

Rest In Privacy | 05-04-20 | 21:51 | 1

Het probleem begint bij de bizarre aanbestedingsregels waardoor alleen de echt grote clubs overblijven. Het systeem houdt zichzelf in stand en het blijft walgelijk.

mod24 | 06-04-20 | 09:08

Gratis gedoe-post hier, mag ik hopen ?

larie | 05-04-20 | 20:49

Mag hij nou gewoon ruim een half jaar op een a website klagen over een voormalig opdrachtgever waar het hem niet gelukt is om processen te verbeteren? #gefaaldheeft #welwaarschijnlijkdikkerekeningnaargestuurdheeft

zakkewasser | 05-04-20 | 20:02 | 3

Ja, je krijgt het gevoel dat ze allemaal naar elkaar zitten te kijken he, bij die UWV.

Papa Jones | 05-04-20 | 20:37

Geef even aan wat er bij jou van toepassing is:
1. Ik snap er niets van
2. Ik geef er geen reet om dat er over de jaren in totaal miljarden voor niets doorgedraaid worden
3. Ik ben gewoon een hork en weet eigenlijk niets zinnigs te zeggen maar wil toch mijn terecht gekozen naam zien
4. Alles bovenstaande samen

issieookweer | 05-04-20 | 22:28

Dit lijkt me een zaak voor een parlementaire enquête. Maar ja de politiek zit er niet echt op te wachten hè. Tenslotte is er nog zo iets van een carrière na de politiek. En waar kan je nu het beste terecht.....

Pummetje | 05-04-20 | 18:58

Het grootste probleem is het gebrek aan rekenschap bij de leidinggevenden bij het UWV. Lukt niet, prima joh, nog wat geld ertegenaan, oef werkt nog niet. Nog maar eens een partijtje benaderen dan.
Ik werk deels voor een andere mogendheid. Daar is de persoon die gelden toekent ook verantwoordelijk voor een deugdelijk eindproduct. In het extreme kan deze persoon ook vervolgd worden en de gevangenis in gaan bij nalatigheid. Gewoon contractueel vastgelegd. Het advies van de techneuten word hierdoor ook zwaarder meegewogen dan dat van managers.

Andersdenkend | 05-04-20 | 18:57

Ik zei het al eerder : dit hele verhaal moet verschijnen in boekvorm! Het is er goed genoeg voor geschreven en ontluisterend. En... dit gaat alleen nog maar over het UWV. Hoe zou het zijn met de rest ? Belastinggeld wegpissen zonder verantwoording af te leggen. Make people wakeup!

God Zelf | 05-04-20 | 18:54

Ik heb het met genoegen gelezen allemaal. En ja, programma's maken is net zoiets als zingen: je kunt het allemaal leren, maar om het goed te doen moet je talent hebben. En daar zijn er maar weinig van.

Grasgriezel | 05-04-20 | 18:44

Ik ben geen IT'ert, maar snap dat nu hoe die firma aan een andere bijnaam komt: knap gemeeni !!

razwanzel | 05-04-20 | 18:44

Jaren geleden nog eens gewerkt bij een bedrijf waar Capgemini consequent als Capchimney werd uitgesproken. Vanwege de hoeveelheden geld die door de schoorsteen verdwenen. Je vraagt je toch af hoe dan toch altijd dat soort bedrijven weer ingehuurd worden.

Mr Ker | 05-04-20 | 18:19 | 1

Ja hier ook. IBM is niet anders. Wel eens in een escalatie-overleg gezeten omdat het bedrijf een van hun inhuurkrachten niet ging verlengen omdat het een prutser was. Het argument van IBM was “ja maar we hadden al op de omzet gerekend, nu hebben we een verlies!”... wacht, wat?!

Rechtsdraaiend | 06-04-20 | 08:10

Bij het UWV draaien ze nog op windows8 denk ik.

de uitbater | 05-04-20 | 17:51 | 5

Gewoon Dos-commando's, DBase-III en Lotus123.

5611 | 06-04-20 | 01:24

Cobol op VMS

postmodernismisdead | 06-04-20 | 08:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit soort ruifetende externen kan men missen als kiespijn.

van Oeffelen | 05-04-20 | 17:46

Nee natuurlijk haalt René de uitzending niet, het loopt hier ook niet echt storm trouwens.
Succes René en pas goed op Uzelf, U lijkt me in de Covid risicogroep te vallen.
Dank voor het feuilleton.

Berbaar | 05-04-20 | 17:43 | 6

@Berbaar | 05-04-20 | 18:55:

Je bent niet zo van het bovenhalen van rotte appels in onze democratie, wel ?

sprietatoom | 05-04-20 | 20:02

@sprietatoom | 05-04-20 | 20:02: UWV valt onder het onfeilbare kabinet van Mark Rutte. Er kan dus simpelweg niets mis zijn met het UWV.

5611 | 06-04-20 | 01:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Als technisch automatiseerder met 30 jaar ervaring heeft het me altijd gestoord hoe "collega's" met hun stropdassen bij banken, overheid en verzekeringen veel hogere uurtarieven en lonen opstreken dan wij.
En dat terwijl veel van hen de woorden software engineering en system engineering nog nooit hadden gehoord.
"Hoeze eerst een solide design maken met een testplan?"
Gewoon bouwen en over de schutting was hun modus operandi.

Gerf | 05-04-20 | 17:39 | 5

@zaadkanarie | 05-04-20 | 17:47: Daar zit je helemaal mis. 30 jaar ervaring in op tijd en binnen budget leveren van goed doordachte software.
Voor Air Traffic Control systemen,. real time robot aansturingen, combat simulators en productielijnen. Om er een paar te noemen.

Gerf | 05-04-20 | 22:55
-weggejorist-
zaadkanarie | 06-04-20 | 07:45

De eerste "agile"-zeloten hebben ook al gereageerd...

ParadiseLost | 06-04-20 | 07:46
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Odin | 05-04-20 | 17:26 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Ton Elias was de IT deskundige in de Tweede Kamer. Hij wist namelijk hoe je je telefoon moet instellen om in te loggen op het WiFi netwerk van de Tweede Kamer.

Osdorpertje | 05-04-20 | 17:02 | 4

@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:16:

Die lui bellen mij ook een paar keer per jaar, vraag ik altijd hoe het weer in New Delhi op dat moment is...

eerstneukendanpraten | 05-04-20 | 17:37

Nu moet ik weer aan Wim Kok en zijn muis denken. Hilarische actie was dat.

Nehemia | 05-04-20 | 18:08
▼ 1 antwoord verborgen

Als je als afnemer een wanprestatie geleverd krijgt dan kun je of een rechtszaak beginnen voor schadevergoeding of het contract afkopen. Een rechtszaak is een grote gok, dan moet je heel zeker weten en aan kunnen tonen dat de wanprestatie uitsluitend de schuld is van de andere partij. Langdurige rechtszaken zijn kostbaar en er wordt niemand blij of beter van behalve advocatenkantoren. Maar bij het afkopen van een contract heeft degene die het meest fanatiek bereid is om eindeloos door te procederen de beste onderhandelingspositie. Blijkbaar kon Cap Gemini harder onderhandelen dan de overheid.

petersteenkamp | 05-04-20 | 17:00 | 8
-weggejorist-
zaadkanarie | 05-04-20 | 17:51

Misschien hoopt de overheid ook met zulke deals via de achterdeur dat dit soort faalprojecten niet in het nieuws komt. Of in ieder geval niet in de huidige regeertermijn.

DolfWeerwolf | 05-04-20 | 18:06
▼ 5 antwoorden verborgen

"Diantha c.s. willen dat" moet zijn "Diantha c.s. wil dat".

Rest In Privacy | 05-04-20 | 16:57 | 4

Nee, beide is juist.

osolemio | 05-04-20 | 17:40

Wil je nu een sticker?

Gele Beer | 05-04-20 | 17:43

@Gele Beer | 05-04-20 | 17:43: Het is niet juist, dus ook geen sticker.

Taaladvies.net;
Pietersen c.s. hebben / heeft
Vraag
Wat is correct: Pietersen c.s. hebben geholpen of Pietersen c.s. heeft geholpen?

Antwoord
Beide formuleringen zijn juist. Strikt grammaticaal gezien volgt er na Pietersen c.s. een enkelvoudige persoonsvorm, maar tegenwoordig wordt meestal een meervoud gebruikt, omdat de gedachte aan meerdere personen zich opdringt. Daar is geen bezwaar tegen.

osolemio | 05-04-20 | 17:55
▼ 1 antwoord verborgen

Gelukkig betaalt dit gezin jaarlijks 50K EURO belasting om dit circus der krankzinnigen te laten doordraaien.

eerstneukendanpraten | 05-04-20 | 16:56 | 3

Kom je er nog genadig vanaf.

Rohin | 05-04-20 | 17:22

Geld moet rollen! Meestal gaat het helaas wel bergafwaarts.

Hadena | 05-04-20 | 16:54 | 1

Een tegel om in te lijsten.

W_F | 05-04-20 | 17:17

De rol van Capgemini was al in eerdere afleveringen van deze kroniek in beeld. Het speelt al zo lang... Ik begrijp niet dat de overheid een dergelijke oplichtersbende niet op voorhand uitsluit van iedere aanbesteding, om eens te beginnen tot het jaar 2050.

Rhenium | 05-04-20 | 16:54 | 3

Dat komt omdat ze letterlijk kunnen bluffen met dat ze er dan de stekker uit trekken, ook uit andere dienstverlening. En het UWV heeft geen idee of dat dreigement risico’s inhoudt die groter zijn dan de mogelijke schade.

Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:23

@Epistulae_Morales | 05-04-20 | 17:23: Kon de overheid maar bluffen dat ze met ingang van morgen het kantoor van Capgemini afsluiten van water en elektriciteit...

Rhenium | 05-04-20 | 17:31

Op voorhand een partij uitsluiten mag niet van de europese aanbestedingsregels. Lang leve de EU.

postmodernismisdead | 06-04-20 | 08:34

Stemmen.
Het enige wat je kunt doen.
En dat heeft ook geen nut.

Is dit nog nieuws? | 05-04-20 | 16:52 | 2

Ja, die ambtenarij is rot, en het partijkartel doet er niets aan. Sterker nog, dat kartel komt voort uit die rotte ambtenarij.

Bovendien zijn er onderwerpen waar burger en politiek veel meer prioriteit aan geven: de zorg, immigratie, onderwijs... IT-schandalen zijn niet belangrijk genoeg, en daarom blijven ze.

Rest In Privacy | 05-04-20 | 17:02

@Sitting_targets | 05-04-20 | 17:02:
Helemaal juist. Minimaal 80% van onze volksvertegenwoordigers heeft een achtergrond als (semi)ambtenaar. Check hun cv's maar. Zelfs de VVD ontkomt er niet aan.
Bij de provincies en gemeenteraden hetzelfde verhaal. Het is een grote incestueuze bende, hoog tijd dat daar een verandering in komt.

Leon Tosti | 05-04-20 | 17:49

Ton Elias zag uiteraard nergens corruptie. De ene hand wast de andere, welke weer boven het hoofd gehouden wordt zodat het wegmoffelen niet opvalt. Gelukkig hebben we een Rijksrecherche die zeer capabel en competent deze misdaden onderzoekt, waarna het OM en de rechterlijke macht er zorg voor dragen dat deze ordinaire roof niet opnieuw kan plaatsvinden en de straf afschrikwekkend genoeg is. De incompetentie is ver doorgedrongen in de overheidsorganisatie. Het wordt verdorie toch een keer tijd om te gaan opruimen. De puinhoop bij het RIVM wordt opeens logisch. De Tweede Kamer slaapt verder en het OM heeft het heel druk met het opvolgen van de orders van de minister om politieke tegenstanders te vervolgen.

Frau Merkel | 05-04-20 | 16:50 | 2

Ach kom, we weten ondertussen dat de rijksrecherche slechts onderzoekt waartoe zij opdracht krijgt en dat de rapporten van de rijksrecherche bij het ministerie van j&v eerst nog worden "gecorrigeerd" op taal- en spelfouten (lees ongewenste inhoud). Daarna wordt pas gekeken of - en wie- er vervolgd wordt.

me163komet | 05-04-20 | 17:03

Welke Rijksrecherche hebben we het over? Het Land van Ooit is sinds 2007 failliet. De Efteling misschien? of was het Disneyland ?

W_F | 05-04-20 | 17:15

Onze overheid is hopeloos incompetent. Ze zien automatisering niet als een vak maar als iets dat iedereen kan.

Koning Willy | 05-04-20 | 16:47

Elias, naam komt me bekend voor. Toch geen partijgenoot van 'onze staatsman?

Crossing_The_Rubicon | 05-04-20 | 16:43 | 1

Jawel, en in 2016 "kaltgestellt" door de partij van " onze staatsman" . Liep waarschijnlijk niet in de pas en dan wordt je geloosd.

me163komet | 05-04-20 | 16:58

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland