Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 13 - Nieuwe ronde, nieuwe bedreigingen

Dit is deel 13 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

September – oktober 2007

De verwijdering van Team GAIA heeft een gapend gat in de UWV-organisatie geslagen dat moet worden gevuld. Wij zijn nu de hoop in bange dagen en in normale omstandigheden zou ik nu rapporteren aan de divisiedirectie. Even lijkt dat ook te gebeuren. De deur van adjunct-directeur Jop van Breugel, tot voor kort de manager van Cees B. en eindverantwoordelijk voor het beheer van de polisadministratie, gaat open. Het probleem is dat Van Breugel een beheerder is en ik een softwarebouwer ben. Software-beheerders en -bouwers zijn met hetzelfde bezig – software – maar verschillen verder als dag en nacht. Beheerder Van Breugel moet zonder een systeem om te beheren kansloos zijn geweest tegenover Capgemini en Cees B.

Ik vind het daarom niet erg dat het gat in de ondertussen bekende UWV-stijl wordt opgevuld door een inhuurkracht. De boomlange Eric van Rhenen (onderling noemen we hem al snel de GVR) is extern, maar hoort bij het UWV-meubilair. De GVR kent iedereen, heeft verstand van automatisering en lijkt niet achterbaks – de beste buffer money can buy. De GVR werkte eerder bij het UWV voor een adviesbedrijf. Met hulp van bevriende UWV-managers en een foutje in zijn arbeidscontract kon hij als zzp’er overstappen en zelfs zijn top-uurtarief van 138 euro behouden. Het is onzakelijk en pervers, maar wat ons betreft is de GVR elke cent van de kwart miljoen die hij jaarlijks mee naar huis neemt waard.

De GVR gaat aan de slag met het regelen van ruimte en mensen. Een aantal UWV'ers – nu eens geen inhuur – gaat onder zijn leiding aan de slag met 'dingen' rond de polisadministratie. Wij mogen met dank aan onze SwSl-noodvoorziening voor verleende diensten een nieuw, solide systeem opzetten. Voor de herbouw van de gedumpte GAIA software-koppelingen mag ik drie gespecialiseerde programmeurs aantrekken: de Chinese Xiaolin, de Belgisch-Algerijnse Mehdi en de oer-Hollandse Marcel. Onder de dik duizend automatiseerders in de automatiseringsdivisie van het UWV zijn geen programmeurs, dus het is weer eens inhuren. Ons kamertje verlaten we nu ook. We krijgen een halve L-vormige travee op de 10e etage van UWV Toren A. De GVR zetelt met zijn secretaresse in de hoek van de L. Met de GVR als buffer, mijn drie collega’s, drie nieuwe programmeurs, IBM-inhuur database-genie Maarten, berichtenbak-held Hans van der Meer en de krachtige computerserver uit de GAIA-boedel moeten we de oorlog kunnen winnen. 

We beginnen met de klus waar alles om draait: het ontwerp van een nieuwe database door collega Frido, Hans en mijzelf. Dat levert meteen ruzie op met Hans die opeens verder wil met de SwSl-noodvoorziening. Wanneer ik beargumenteer dat dit technisch gezien een doodlopende weg is bevestigt hij dit. Hij bekent dat zijn echte argument is dat de hele constructie tussen de Belastingdienst en het UWV idioot is en we daarom beter iets kunnen neerzetten voor een paar jaar dan iets permanents. Hij voegt de daad bij het woord, stuurt een profetische e-mail en vertrekt.

Hans heeft feitelijk geen baas bij het UWV, dus ik kan niets doen. Maar ik wil ook niets doen. De man is niet gelukkig in grote teams en wil bovenal erkenning die ik hem niet kan geven. Ik meld de directie dat Hans van der Meer aftaait en dat ik graag zou zien dat hij van zijn echte werkgever UWV de credits krijgt voor het mogelijk maken van ons succes. Hans krijgt een gesprek met de directie en een ronkend getuigschrift. Als ik naderhand vraag naar het gesprek zegt Hans dat het een soort beoordelingsgesprek was. Ik slaak innerlijk een diepe zucht. Alles minder dan een terugkeer als medewerker naar het UWV heeft voor Hans geen waarde.

Capgemini maakt van Hans' vertrek gebruik door te regelen dat hij wordt vervangen door twee verse Capgemini-mensen. Resistance is futile, maakt de GVR mij duidelijk. Capgemini is nooit ver weg. Ik mag wel zelf door de Capgemini-cv’s zoeken. Ik kom uit op de bedachtzame ontwerper Henk Sweere en de meer junior programmeur Walter Verkuil. Walter is een vrolijke flap-uit met een voorliefde voor simpele oplossingen voor programmeerproblemen. Niet het type spion en wel mijn type programmeur. Henk kan ik niet inschatten en is dus een risico. Ik zet hem in een bureau tegenover mij en betrek hem zoveel mogelijk bij de ontwerp-uitdagingen waarvoor wij staan. Ik ken mijn managementklassieken.

Ondertussen ligt er ook een uitgebreid rapport getiteld 'Integrale probleemanalyse Loonaangifteketen' bij de Tweede Kamer. In veel woorden en met weinig diepgang wordt beschreven waar het met de loonaangifte is misgegaan en hoe het verder moet. Aan ons SwSl-systeem, waarop de loonaangifte nu draait, wordt vrijwel geen woord gewijd. Erger, de UWV top heeft ontdekt dat SwSl staat voor 'Samen Werken, Samen Leveren' en een knipoog is naar het Kabinetsmotto. Een oekaze is uitgegaan om het rapport te ont-'SwSl'len (een <CTRL-F> laat zien dat zelfs dit niet is gelukt).

Het rapport is duidelijk over wat er moet gebeuren. Wetend dat de Belastingdienst en het UWV elkaar naar het leven staan, adviseren de auteurs om een heuse dictator aan te stellen, een ketenmanager met een eigen ketenbureau. Deze ambtenaar rapporteert tegelijk aan SZW (Donner) en Financiën (De Jager) en heeft “doorzettingsmacht” richting Belastingdienst en UWV. Dit wordt een supermachtige ambtenaar!

Al snel wordt bekend wie die loonaangiftedictator gaat worden. Het is Cor Franke, topman van UWV-zusterorganisatie CWI. Omdat het CWI gaat fuseren worden opgeslokt door het UWV is het een logische benoeming. Maar Franke heeft zeker goede kwalificaties. Hij is automatiseerder en heeft carrière gemaakt bij de voorgangers van het UWV. Franke staat verder bekend om zijn enorme dossierkennis, is een overtuigend spreker en binnenskamers daadkrachtig en besluitvaardig. We begrijpen dat Franke voor het Kabinet de juiste man op de juiste plaats is. Maar voor ons is het een ramp. Wij staan hoog op de lijst van personen en partijen aan wie Cor Franke een bloedhekel heeft. Wij kennen Cor Franke als de vleesgeworden vendetta. Iemand verwoordt wat iedereen denkt: "Aan Cees B. zullen we nog met weemoed terugdenken. Cor Franke gaat ons ten koste van alles en iedereen de deur uitwerken".

Naschrift: De praktijk om systemen in beheer te nemen die helemaal niet klaar zijn – 'bestuurlijk opleveren' heet dat – is niet beperkt tot het UWV en is een garantie voor ellende. Hans van der Meer mag naderhand terugkeren van Capgemini naar het UWV en krijgt daarmee het eerherstel waarnaar hij zoekt. Ook de GVR treedt in 2011 in dienst bij het UWV, in zijn geval gedwongen door de economische crisis.  

Reaguursels

Inloggen

Het grote probleem van Nederland is dat we een groot leger van ambtenaren hebben dat gezamenlijk één mankement vertoont: het niet in staat zijn om in oplossingen te denken laat staan te handelen.
Al deze ambtenaren denken graag in eenvoudige modellen en lijken totaal vergeten waarom er ooit regels zijn uitgevonden om zaken in goede banen te leiden. Als op één of andere manier die regels niets meer met de werkelijkheid én oplossingen te maken hebben blijven ze star gewoon de regels toepassen

gebochelde | 16-12-19 | 08:56

Leuk om te lezen hoor, ict is een geweldige werkgever en er gaat nog steeds zo enorm veel geld in om; bespeel een directeurtje en de tonnen vliegen eruit.
Vooral directie in de semi overheid/zorg is op een of andere oerdomme manier helemaal loverboy gecharmeerd van een zongebruinde babbelaar.

Had ooit een gesprek met zo'n smerige oplichter (guillotine, doe) waarbij je gelijk dreigend wordt doorgelicht of je meewerkt of niet om (als uitvoerende loonslaaf) vuile bezuinigingen erdoor te persen.

Pak ik bij financiën een kladblaadje uit de rode bak (vertrouwelijk vernietigen) blijkt zijn salaris erop te staan: 550k per jaar terwijl balk al in werking was.

28 | 16-12-19 | 01:26

En waar blijft de parlementaire enquete? De reacties van de TK. Omtzigt kun je thuis laten. Pas als hij de stem bij het woord voegt geloof ik hem weer. Alle debatten en vragen hebben totaal geen zin als je de ambtenaren niet kunt vertrouwen, laat staan aan kunt pakken. Dan de minister of stas maar naar huis totdat de partijkliek het zat is.

Frau Merkel | 15-12-19 | 22:40

Ik vind het mooi om een inkijkje te krijgen in deze wereld. Ook aardig geschreven, lees lekker weg.

Eppo | 15-12-19 | 21:09 | 1

ja, alleraardigst. al wordt het van een verslag van misstanden nu meer een roman. Goede serie :-)

Tieneus | 15-12-19 | 21:41

Gaat deze over jaren en jaren terug gegrepen eindeloze faalhaaslitanie nog heel lang duren? Het zal allemaal bést wel ontluisterend, verbijsterend en onthullend zijn - maar hoeveel zondagen moeten wij nu nog een namenlijst voorbij zien fietsen van mensen die inmiddels (bijna) met pensioen zijn en faalfeiten die allàng achterhaald zijn? Komt er nog iets écht spannends en sappigs?

bisbisbis | 15-12-19 | 19:09 | 2

Dit is gewoon actueel hoe het gaat bij de overheid, dus zeer interessant wat mij betreft. Het staat u vrij het topic te negeren uiteraard.

Continuum | 15-12-19 | 21:17

Ik ben erg blij met deze wekelijkse publicatie. Het geeft een goed inzicht in hoe het er echt aan toegaat met (bedrijfs-) politieke inzichten.
Van mij mag dit nog lang doorgaan en hopelijk komen er nog vergelijkbare kronieken aan.

Als je het niets vind; ik heb niet het idee dat deze publicaties ten koste van de overige artikelen gaat. Er is ruimte genoeg op het weblog ;-)

doemijjezusjemaar | 15-12-19 | 22:35

Bij een groot bedrijf als het UWV zal de toestand zeker dramatisch zijn maar ook bij kleinere bedrijven kunnen ze er wat van. Zelf werk ik bij een zo'n klein bedrijf waar we, hel modern, aan scrum en agile doen. Door al die gele papiertjes en snelle standups geven we onszelf en de directie de suggestie dat we goed bezig zijn. We maken echter niets klaar en alles loopt ellenlang uit. Het feit dat elke programmeur alles moet kunnen begrijpen resulteert in slappe simpele programmaatjes. En alles wat een beetje boven de korenmaat steekt, qua complexiteit, wordt meedogenloos neergesabeld.
Ik heb al jaren gezegd, en zeg het nog, dat dat moderne gedoe met scrum je reinste flauwekul is. Luisteren doen ze liever niet.

0112358 | 15-12-19 | 19:09 | 1

Ik werd ontslagen, terwijl ik volgens dezelfde manager de enige was die om extra werk vroeg, en of de anderen dat ook maar eens rap wilden doen. Die waren veel slimmer dan mij: zaten achter de manager d'r rug te lachen dat ze niks te doen hadden en als ze keek deden ze snel of ze bezig waren. En die manager maar denken dat ze de wind eronder had.
Nou ja, dat mens was zo'n drankorgel dat ze zowiezo makkelijk te bespelen was voor iedereen die haar meenam naar de kroeg.

Overgang op agile zorgde dat die eerste maand alles randsnel op 'gedaan' ging, daarna waren we 3 maanden bezig om alsnog de foutjes eruit te halen.

Tegenwoordig moet je naast scrum en agile ook nog t-shaped zijn: of je maar even elkaar les wil gaan geven ipv dure cursussen volgen.

De verhalen over noob managers zijn iig eindeloos. Alleen al de verhalen over allerlei overbodige programma's die ze zich in de maag laten splitsen op basis van wat mooie PowerPoints.

******** | 16-12-19 | 12:12

Ik blijf de wekelijkse epistels lezen omdat ik hoop dat een oud studiegenoot (Capper) voorbij zie komen. Als ik hem spreek en vraag wie/wat hij managet dan is het vooral urenstaatjes van andere Cappers bijhouden en controleren.

Haringkoning | 15-12-19 | 19:01

Die hele ICT wereld is vrij verrot. De paar programmeurs die ik ken hebben van hun (vrij riante) salaris een zakcentje opgespaard en doen nu alleen nog maar dingen die ze zelf leuk of uitdagend vinden. Als ik dit zo lees, hebben ze groot gelijk.

threeheadedmonkey | 15-12-19 | 18:23 | 1

Mwa, dat salaris valt tegen hoor, het is natuurlijk wel beter dan een schoonmaker maar het grote geld zit ook in de ict-wereld in mooie praatjes houden voor mensen die er nog net iets minder van snappen.

******** | 16-12-19 | 12:18

Kortom, alweer hetzelfde moedeloos makende verhaal; ze klooien maar wat aan, uiteindelijk is niemand verantwoordelijk, ook de minister niet, non-valeurs komen en gaan. En dat in een landje van postzegelformaat met slechts een paar miljoen brave redelijk oppassende burgertjes. Hoe moeilijk kan het zijn. Maar het wordt alleen maar erger. Niet alleen bij dit maffe instituut. Voor deze ernstig wanpresterende inefficiënte overheid betaalt de burger te veel belastinggeld. Ik wil mijn geld terug.

isitsoornot | 15-12-19 | 17:51 | 1

Newsflash : No refunds... !

Wijze uit het Oosten | 15-12-19 | 17:59

Denk je nu echt dat deze ellende niet bij commerciële bedrijven speelt?
Ik heb talloze voorbeelden van outsourcing projecten, waarbij het minder succesvolle personeel "overging" en de mensen die iets konden wegzetten als ZZP-er opnieuw werden ingehuurd.
Voor fors geld wel te verstaan, want bij iedere outsourcing is er een geweldige kennis drain en continuïteit in de bedrijfsvoering loopt enorm risico.
Ik heb meegemaakt dat bij een grote retailer een outsourcende partij de directie een nieuw logistiek systeem heeft aangepraat. Zelfs na 10 jaar moest er steeds worden teruggevallen naar in Cobol gekraste software van ruim 25 jaar oud.

Honderden miljoenen zijn er verbrand, en nu blijken de boeren dat betaald te hebben met de verkoop van hun kippen voor € 0,06 per kg.
Kipfilet koste bij deze grootgrutter minimaal 100x dat bedrag!


Bolhoed | 15-12-19 | 17:50 | 1

Multinationals _zijn_ overheden: een aantal mensen hebben rotsvaste contracten en doorgaans niet vanwege hun kwaliteiten, men is dol op politieke correctheid, de kwaliteit van het eindproduct is ondergeschikt want er is geen serieuze tucht-van-de-markt, er is gigantisch veel bezigheidstherapie-werk omdat elke manager de eigen afdeling open wil houden

******** | 16-12-19 | 12:24

Tja René, ik ken het ook grotendeels en vind het zeer interessant. Ga zo door en laat ze een poepie ruiken. Met een sterkere regering was het niet zover gekomen maar ja met die washandjes zonder enige kennis die we nu hebben..............

jan huppeldepup | 15-12-19 | 17:39

Deze inkijk in deze grote belastingslorpende moloch is behoorlijk verbijsterend, zoniet weerzinwekkend...

Wijze uit het Oosten | 15-12-19 | 17:19
-weggejorist-
Blonde Nel | 15-12-19 | 17:11 | 1

Software bouwers zijn belangrijk.
Laat echter nooit een software bouwer zelf een bruikbare webportaal bouwen of een interne polisbeheer.
Dat kunnen ze namelijk niet en daarom gaat dat overal altijd fout.

Je moet een software bouwer precies aangeven hoe je wenst dat de software door wie dan ook gebruikt moet kunnen worden.
Geef elke functie aan en hun gaan het bouwen.
Dan heb je enig kans op succes en bruikbare software.

Of het nu bij de overheid is, ook in het bedrijfsleven springen de tranen in je ogen als je ziet wat software bouwers zelfs opleveren aan eindresultaat.

Meesteres Belgie | 15-12-19 | 16:47 | 3

Het is aan de software bouwer om daar juist niet naar te luisteren. User stories!

gebruikesrnaam | 15-12-19 | 18:16

U heeft teveel met Indiërs gewerkt. Die worden categorisch verboden zelf na te denken, zodat je nooit krijgt wat je bedoelt.

marcoplarco | 15-12-19 | 19:27

Onzin. Er zijn zat goede programmeurs. Maar die vind je niet makkelijk.

Epistulae_Morales | 16-12-19 | 02:36

Die handbalsters !

Koning BongoBongo | 15-12-19 | 16:42 | 2

Die sport is niet om aan te zien zo saai ,maar altijd beter dan ehm....

Koning BongoBongo | 15-12-19 | 16:43

@Koning BongoBongo | 15-12-19 | 16:43:
Ik ben trots op die vrouwen!!!
Goud man, wereldkampioenen!!!

deugnietmee | 15-12-19 | 19:07

René ik lees deze serie met veel plezier. Let maar niet op de zeikerds hier .

Zwizalletju | 15-12-19 | 16:34

Ok ik ga de kerstboom opzetten.

R. Skickr | 15-12-19 | 16:33

foeballeeeeee!
Echt,de reaguurders zondag om zeep met die voorspelbare topics.
Verlang zowaar weer naar Tamara en andere huppeltrutjes.

miko | 15-12-19 | 16:27 | 3

Och vind het wel interessant hoor. Het is alleen als complete n00b wat lastig inhoudelijk reaguren. Verder dan Schande! en iets over belastingcentjes kom ik niet. Nou, Schande! dus.

Rest In Privacy | 15-12-19 | 18:22

@Je_zeulende_zusje | 15-12-19 | 18:22:
Herhaling van zetten en te veel details waar niemand op zit te wachten. 13 reacties in 45 minuten en 22 in 2.5 uur zegt genoeg.

miko | 15-12-19 | 18:48

@Je_zeulende_zusje | 15-12-19 | 18:22:
Schadelijke office politics en machtsspelletjes heb je in jouw sector toch vast ook wel?
De problemen met ICT hebben meestal weinig met technische beperkingen te maken.

******** | 16-12-19 | 12:30

okee, ik ga weer eens lezen

Hemmenaar7 | 15-12-19 | 16:20 | 4

@de uitbater | 15-12-19 | 16:26:
uitbaten? open op zondag?
werk ze

Hemmenaar7 | 15-12-19 | 18:00

@Hemmenaar7
Yep paar uurtjes achter de bar.

de uitbater | 15-12-19 | 18:08

@de uitbater | 15-12-19 | 18:08:
dat baat inderdaad de mensen die uitgaan

Hemmenaar7 | 15-12-19 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com