Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 19 - De comeback van het echte UWV

Dit is deel 19 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008

Niet alleen voor mij maar ook voor het UWV is de stressfase eind 2007 voorbij. De aangiften over 2006 zijn – niet zonder schade – verwerkt. De belangrijkste afnemers hebben hun data en ze horen dat de bouw en de vulling van de nieuwe polisadministratie snel vordert. Het sein ‘brand meester’ is voor het UWV het signaal om de bakens te verzetten. De hoop is vervlogen dat de overdracht van werk naar de Belastingdienst wordt afgeblazen door een mislukt project. Maar de redenen om de divisie UWV Gegevensdiensten op afstand te zetten en te laten leiden door katvangers van buiten zoals divisiedirecteur Dirix is nu ook verdwenen. Gegevensdiensten moet terug in het UWV-gareel.

Onbedoeld wordt de eerste stap gezet door diezelfde directeur Dirix. Eind november 2007 stuurt hij zijn tweede man, Jop van Breugel, abrupt de laan uit. Van Breugel is verantwoordelijk voor de polisadministratie en was de baas van Cees B. en GAIA. Er waren spanningen, maar dit verrast. Het is ook verschrikkelijk 'on-UWV'. In deze organisatie waar het intern altijd oorlog is, is het ophouden van de schijn van harmonie een kernwaarde. Maar Paul Dirix is geen UWV'er, maar een ex-militair. En die leren dat besluiteloosheid levens kost.

De sleutel tot het weer onder controle krijgen van de divisie Gegevensdiensten is machtsoverdracht naar de automatiseringsdivisie. Deze divisie, Concern ICT genaamd, heeft het laatste woord op de terreinen waar bij het UWV iets met computers en software gebeurt – bijna overal dus. De mensen van Concern ICT hebben vóór de gunning aan Capgemini ook gedetailleerde en onwerkbare technische voorschriften meegegeven. Tijdens de daaropvolgende bouwfase lag de verantwoordelijkheid bij de divisie Gegevensdiensten en was Concern ICT uit beeld. Nu de faalfase voorbij is moet de controle weer terug. Dat UWV Gegevensdiensten zelf óók een automatiseringsdivisie is, doet er niet toe.

Natuurlijk leidt deze constructie UWV-breed tot bureaucratisering, verlies aan slagkracht en onduidelijke verantwoordelijkheden, maar dat is precies de bedoeling. Dat de hele bouw en exploitatie van de polisadministratie door slechts tien man wordt gedaan is in dat verband een horreur. Daar moet een nul bij, minstens.

De opvolger van Jop van Breugel wordt Diantha C., een WW-uitkeringsmanager uit een UWV-regio. Anno Maring, de overgebleven adjunct-directeur, is vol lof. Zij is een oudgediende van UWV-voorloper GAK, een vrouw die al vanaf de middelbare school in deze wereld werkt. Volgens Anno heeft ze geen automatiseringsachtergrond maar is ze uiterst bekwaam. Ik onderdruk mijn verbazing dat een inhoudelijk deskundige manager wordt vervangen door een iemand zonder vakdeskundigheid.

Als Diantha C. in maart 2008 aantreedt komen mijn projectbaas de GVR en ik haar tegen bij het koffieapparaat. Het gesprek begint aangenaam. Maar dan vertelt Diantha dat ze niet alleen de verantwoordelijkheid overneemt voor het beheer van de polisadministratie, maar eindbaas wordt over de hele interne operatie. "Paul Dirix is toch eigenlijk meer een soort accountmanager. Het UWV is voor Paul een tussenstation in zijn carrière op weg naar uitdagingen elders. Los daarvan heb ik nu de titel van directeur binnen de UWV-deuren." De boodschap is duidelijk – en gebracht op een voor UWV-begrippen brute wijze. Ook dat is een boodschap: Diantha C. beschikt over serieuze rugdekking en directeur Dirix heeft uiteindelijk niets te vertellen. Ik vraag mij alleen af van wie Diantha een afgezant is; ik vermoed eerder van een informele kliek managers van UWV-voorganger GAK dan van de officiële bestuurders.

In de loop van 2008 en 2009 leer ik door te kijken naar Diantha C. hoe het UWV werkt. Van letterlijk kijken is geen sprake want na de koffieapparaat-scène is ze vrijwel onzichtbaar. Diantha acteert als een echte UWV-manager zoveel mogelijk via buffers. Eerst is dat alleen de GVR, maar al snel daarna komt er nog een manager tussen hen in. Ik rapporteer nu aan de GVR die weer aan deze Robert van W. rapporteert die weer aan Diantha rapporteert. Robert van W. is Diantha's instrument om een efficiënte operatie te laten uitgroeien tot de omvang waar het UWV zich comfortabel bij voelt. (Zelf denkt hij daar anders over.)

Dat Robert van W. vanuit de automatiseringsdivisie komt is niet alleen bedoeld om deze weer aan te sluiten. Ook belangrijk is dat Van W. geen vaste plek in het organogram heeft. Diantha kan hem zonder veel gedoe heenzenden. Bij een vaste manager is dat veel moeilijker, zou ik naderhand van dichtbij zien. Ze heeft zo dus extra greep deze ondergeschikte. Veel andere UWV-managers doen hetzelfde door externe inhuurkrachten aan te stellen als onderknuppel, maar Diantha doet het slimmer en veel goedkoper. De GVR komt direct onder druk om bij het UWV in dienst te treden. Hij klaagt er bijna wekelijks bij mij over. Gelukkig voor hem is Diantha, zoals veel managers bij het UWV, een slow mover.

Met het weer aanhaken van de automatiseringsdivisie verandert de sfeer. Zo doet opeens het verhaal de ronde dat Dirix om politieke redenen Capgemini de deur heeft uitgewerkt. De software van Capgemini zou (inmiddels) voldoen. Ik denk terug aan ons koffieapparaat-gesprek en denk te weten wie hier achter zit. In elk geval doet directeur Diantha er niets aan om het broodjeaapverhaal te ontkrachten. 

In de loop van 2008 wordt duidelijk hoe het spel wordt gespeeld. Diantha wil net als bijna iedere UWV-manager zoveel mogelijk mensen aan het werk houden. Ze is niet corrupt als Cees B. of een vendetta-maniak als Cor Franke. Diantha speelt het spel langzaam en subtiel, en liefst indirect. Het doel is het beschermen van de UWV-familie, vooral de GAK-bloedgroep. Dat ze niets weet van software en systemen is daarbij geen nadeel – integendeel.

Uit Diantha's handelwijze blijkt dat ze nog een doel heeft. En dat doel is hetzelfde als waar Ketenmanager Cor Franke mee bezig is bij de Belastingdienst: ervoor zorgen dat de polisadministratie zo min mogelijk wordt gebruikt en zeker niet voor controles. Er is maar één probleem: de polisadministratie moet een officiële landelijke basisregistratie worden, zoals de bevolkingsadministratie en het handelsregister. Daaraan zijn allerlei kwaliteitseisen verbonden waarop het UWV, Diantha en de Belastingdienst niet zitten te wachten. Het zou leiden tot mijn eerste en enige directe confrontatie met deze formidabele dame.

Naschrift: Directeur Dirix zou pas eind 2010 vertrekken naar ProRail. Ook intern verdwijnt Dirix niet uit beeld. Er blijken teveel problemen die om kennis vragen die Diantha niet bezit. 

Actueel: De verlammende constructie met de UWV-automatiseringsdivisie kwam ook naar voren in een recente briefing door de UWV top aan de Kamer. De automatiseringsbaas kreeg daar van Kamerlid Femke Merel Van Kooten de vraag of de bewering klopt dat de mensen bij UWV die de intake doen van een uitkeringsaanvraag moeten werken met "witgewassen software". Het antwoord is dat automatisering bouwt wat de andere divisie wensen. Zouden de directeuren van andere divisies dezelfde vraag krijgen, dan zouden ze vermoedelijk verwijzen naar de automatiseringsdivisie.

Reaguursels

Inloggen

Om een heel lang verhaal kort te maken: het uwv was kut, is kut en blijft kut. Er zijn maar 2 manier om het uwv en zijn piratenbende kwijt te raken: het stoppen van alle uitkeringen of het gehele uwv oo bedrijfsuitje naar Wuhan sturen...

ZwarteDag | 27-01-20 | 07:59

Niet alleen de overheid, maar ook bij grote multinationals is dit heel herkenbaar.
(ik heb 12 jaar ervoor gewerkt).
wanneer de directie niet meer op 1 lijn liggen met de mensen onder hun, dan ruimen ze het veld, worden onbegrijpbare keuzes gemaakt bij het aanstellen van nieuw personeel waarbij het zeker opvalt dat er vaak sprake is van vriendjespolitiek. uiteindelijk is het alleen maar om zichzelf veilig te stellen, immers iemand die jouw qua kennis gaat overstijgen, ondermijnd misschien ook wel je functie.

aardt | 27-01-20 | 07:49

Dames `heeren ook, die kronieken alsmede de bossa nova Peter.R de Vries 2.0 doen Geenstijl geen goed.

larie | 26-01-20 | 22:46 | 3

De Tweede Kamer leden lezen het wel degelijk. Het heeft absoluut wel zin! Zonder media aandacht gaat er niets veranderen. Weinig reaguursels is nu geen bruikbare indicatie.
Ik ben overigens voor topic door reaguurders. Er zijn er genoeg te vinden die een interessant opiniestuk kunnen produceren.

Frau Merkel | 27-01-20 | 00:36

@Frau Merkel | 27-01-20 | 00:36: Helemaal eens. Ik lees deze bijdrage wekelijks met veel interesse. Reaguren heeft daarentegen weinig zin. Dat er kamerleden zijn die uit dit werk citeren geeft aan dat het goed is dat dit geplaatst wordt. Keep up the good work Geenstijl!

RedBill | 27-01-20 | 08:31

Met @Redbill. Kan helaas niet plussen dus dan zo maar.

Fiets | 27-01-20 | 14:32

Ik leid hieruit één ding af : onze leiders falen . Ik bedoel FAAAAAALEEEEEEN !

Kim-Jung-Un | 26-01-20 | 20:13 | 1

flauw woordgrapje: falende leiders -> misleiders

Rest In Privacy | 26-01-20 | 20:23

Ik mis Nekschot en onze Turkse uitkeringstrekker. ICT, iedereen zegt dat we niet zonder kunnen, maar ik herinner me onze functionele maatschappij uit het pré-computertijdperk. Vooral ICT'ers vinden wat ICT'ers doen bere-interessant en belangrijk. Persoonlijk denk ik dat sommige takken van dienst baat zouden hebben bij minder automatisering en meer menselijk handelen.

MickeyGouda | 26-01-20 | 19:59 | 24

@King of the Oneliner | 27-01-20 | 00:26:

Het talige brein is een genot voor het leven en voor al die anderen (met uitzondering misschien van autisten - daar zijn ze weer - want die lijken andermans woorden vaak hinderlijk te vinden).

MickeyGouda | 27-01-20 | 04:19

@King of the Oneliner | 27-01-20 | 00:01:

'Wonderkind' spookt na. Van de initiële blijdschap over die vijf teentjes naar "te weinig te laat", ...

MickeyGouda | 27-01-20 | 04:37

Een beetje autisten de schuld geven van managers (de niet-autisten) in het honderd laten lopen.
Maar ja autisten zijn makkelijkere slachtoffers.

watergeus | 27-01-20 | 08:20
▼ 21 antwoorden verborgen

Het kan nog erger:
In Zimbabwe heeft de regering-Mugabe in 2006 een heks aangenomen die het nationale brandstofprobleem op ging lossen door met een toverspreuk diesel uit rotsen te toveren. Het duurde een jaar voordat de regering er achter kwam dat dat oplichterij was.
www.dailymail.co.uk/news/article-4945...

petersteenkamp | 26-01-20 | 19:51 | 5

@kweethetooknietbeter | 26-01-20 | 20:15: ja maar dat geld bestaat natuurlijk wel echt. Het onderwaardeert het bestaande geld zelfs.. dat is toch ook het probleem?

Epistulae_Morales | 26-01-20 | 20:40

Materialiseren kan wel degelijk, maar voor deze doeleinden is het wel wat uitzonderlijk.
Dat ze wat bang zijn kan ik me wel voorstellen. Met sommigen die deze tak van sport beoefenen wil je het echt niet aanleggen. Om dezelfde reden moet je never nooit je hand laten lezen door roma-dames. Soms is het een hoax, soms heb je daarna echt een probleem.

Frau Merkel | 27-01-20 | 00:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Observeren van problemen? Nee, staren naar problemen.

Rest In Privacy | 26-01-20 | 19:43 | 1

Als er al problemen zijn, dan kan ik ze niet zien; er staat namelijk een kudde olifanten in mijn kamer. Laatst dacht ik de hele kudde weg was, maar toen hadden ze zich verstopt achter een paperclip, de grapjassen.

Rest In Privacy | 26-01-20 | 20:20

even correctie: Paul Dirix is geen ex-militair. Hij is direct na afronding van zijn studie (TU Elektrotechniek) , begonnen bij het Energie Bedrijf Amsterdam.
(ik ben nog betrokken geweest bij zijn aanstelling :)
Zelf ken ik hem als een zeer integer persoon in die jaren dat ik met hem te maken heb gehad. Maar ja ook als eenling krijg je zo'n organisatie echt niet veranderd en moet je roeien met de riemen die je hebt.

Volgens mij had een simpele check op linked-in , de redactie van GS kunnen checken.. Verder is het wel een smeuiig stuk en geeft het het beeld hoe in die periode in de IT wat naïef en politiek gestuurd werd.

tek | 26-01-20 | 19:40 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

@MAD1950 | 26-01-20 | 20:26: Mark Rutte gaat onderhandelen over de plaats waar het kruisje moet komen waarbij hij moet tekenen.

De enige juiste uitkomst zou natuurlijk zijn dat het budget met 14 miljard omlaag gaat nu de Unie kleiner wordt.

5611 | 26-01-20 | 21:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Ben de draad kwijt.

Deksmaat | 26-01-20 | 19:27 | 3

Om je nek?

overVecht | 26-01-20 | 19:28

Mousehunt. Gaat ook over een draadje. Vrolijker.

suscrofa | 26-01-20 | 19:33

Wedden dat ze Citrix draaien? Vuile schoften.

beldewouten | 26-01-20 | 19:18 | 1

Of XP of IE? Of zitten ze vast in de block chain?

Crossing_The_Rubicon | 26-01-20 | 20:20

kroniek van een faalrubriek. geen oplossingen.

newray | 26-01-20 | 19:18

De managers daar zijn alleen maar bezig met CmA, Cover my Ass.
Net als alle andere managers bij de overheid.
Vandaar dat de boel her en der vastloopt.
Managers worden wel beloond voor het risico, maar nemen het risico niet.
Dit komt omdat de ambtenarencultuur (de minister is eindverantwoordelijk, de gotspe) geen fouten tolereert, terwijl er, natuurlijk, overal fouten worden gemaakt.
De Nederlandse overheid is uit zijn jasje gegroeid en zou veel kleiner moeten zijn en zich op kerntaken moeten richten in plaats van alles te willen regelen.
Alles willen regelen, of te wel socialisme, is overal, tot nu toe, enorm gefaald.
Helaas is zelfs de VVD overgeschakeld op het socialisme, gezien de recente ontwikkelingen.

watergeus | 26-01-20 | 19:10 | 2

" Managers worden wel beloond voor het risico, maar nemen het risico niet."
Managers lopen ook rond in het bedrijfsleven en daar gebeurt hetzelfde: wegpromoveren etc.

"Helaas is zelfs de VVD overgeschakeld op het socialisme, gezien de recente ontwikkelingen."
De vvd heeft alleen maar baat bij het regelen van de baantjes carrousel; dat begint in het old boys network.

Bon-sens | 26-01-20 | 19:30

1. Snel iets 'regelen', misschien een bonus pakken en wegwezen. Lange termijn ellende blijft uit beeld.
2. Zodra dat gaat spelen, komt er een nieuwe interim, die gaat het 'helemaal anders' doen. Zie stap 1.
De vaste mensen zien ze gaan en zien ze komen.
Daarom: alleen belonen op lange termijn. Dan wordt snel regelen zinloos.

kloopindeslootjijook | 26-01-20 | 19:50

Weten jullie wie ook een computer had? Hitler! De Z3 computer was ontworpen en gebouwd in 1941 door Konrad Zuse ( en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Zuse ).

Deze computer wordt beschouwd als de eerst 'moderne computer'.

De grote leider zag er niet zoveel in helaas.

ikbenerweer! | 26-01-20 | 19:06 | 8

@Sans Comique | 26-01-20 | 19:31: Daar hadden ze IBM voor.

ikbenerweer! | 26-01-20 | 19:45

@overVecht | 26-01-20 | 19:27: Nou nou nou. Dat zijn dan weer jouw woorden. Hij was bijvoorbeeld heel lief voor dieren, ik denk dat dit vandaag de dag zeker zou aanslaan.

ikbenerweer! | 26-01-20 | 19:59
▼ 5 antwoorden verborgen

Interessante inkijk in de hell hole die UWV heet.
Heb er helaas jaren geleden een tijdje mee te maken gehad en , sorry voor de mensen waar ik direct mee te maken had, dat traject heeft me niet aan een nieuwe baan geholpen.
Zolang je braaf op tijd je verplichte 4 'sollicitatie activiteiten per 4 weken' invulde en op afroep naar de periodieke afspraak kwam was er niets aan de hand. Ik vulde overigens een veelvoud aan activiteiten in want wilde geen dag langer mijn handje ophouden dan strikt noodzakelijk ( het financiele aspect speelde ook zeker mee) en puur uit nieuwsgierigheid vulde ik ook maandelijks een sollicitatie in bij een bedrijf van een familielid. Steeds op dezelfde fuctie en met dezelfde omschrijving.
Dat was puur om te kijken of het UWV überhaupt wel eens inhoudelijk bekijkt waar je mee bezig bent.
Nou..... dat familielid is nooit door die club benaderd en ik heb er zelf ook nooit vragen over gekregen.
Maar goed.... gelukkig hebben we in dit land wel dit sociale vangnet. Het is verre van perfect maar we hebben het wel.

loze stijl | 26-01-20 | 19:06 | 4

@Zeiss | 26-01-20 | 20:18: Dat is zeker waar, net als het leger aan beroeps werklozen die we van nature al hebben hier.

loze stijl | 26-01-20 | 20:21

@Zeiss | 26-01-20 | 20:18: En voor mij in mijn 40-jarige carrière geen cent 'steun' (nodig) gehad. Andere tijden, u zegt het!

Crossing_The_Rubicon | 26-01-20 | 20:22

Nou, 'sociale vangnet' - dat betreft meer de sociale voorzieningen zoals de bijstand. Het UWV verzorgt de werknemersverzekeringen, waar je als brave werkzame burger dus gewoon premie voor betaalt. Is nogal een verschil.

Die nieuwkomers krijgen bij het UWV nul-op-rekest, want dienen zich bij de gemeente te melden voor die bijstandsuitkering. Ze moeten zich - officieel, op papier dan - wèl bij het UWV inschrijven als werkzoekende, maar verder bemoeit het UWV zich niet met de bijstandsuitkering.

EefjeWentelteefje | 26-01-20 | 20:40
▼ 1 antwoord verborgen

Serieus, in Oeganda zijn ze meer capabel dan hier. En minder corrupt.

Botte Hork | 26-01-20 | 19:03

"Ketenmanager". Is dat een net woord voor slavenhouder?

Muxje | 26-01-20 | 18:59 | 4

Tegenwoordig heten die "ketenmarinier", maar als die in actie willen komen mogen die zich gelijk verantwoorden in het torentje.
Actie is namelijk niet de bedoeling, pappen en nathouden wel.

Bon-sens | 26-01-20 | 19:43
-weggejorist-
doitdoit | 26-01-20 | 19:59

Neen, keten als werkwoord. Lol trappen op kantoor.

suscrofa | 26-01-20 | 20:04
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
miko | 26-01-20 | 18:58 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Gewoon vragen waarom een ex-werknemer van een "zelfstandig" risicodrager voor de WW (is overheid) wel maatregelen over zich heen krijgt, maar geen hulp. Pass the Dutchie. Het soort van techniek, zij het 10 jaar geleden, waar ik dus maar beter zelf achter aan ga. Gouden Bergen. Maar dan als uitkeringsgerechtigde.

Toch een raar soort marktwerking: een burger die beter kan rekenen dan al die actieve verkiezingsgekkies. Overigens krijg ik de hel van de afgelopen 10 jaar er ook niet anders van. Het was een keuze. Maak ik er een eind aan, en stort mijn dierbaren mee in mijn ellende, of zet ik toch maar door? Beter wetende.

Ik leef nog. Want de wereld draait niet om mij. Al voel ik me geen nuttige idioot.

Rest In Privacy | 26-01-20 | 18:56

Zeg maar Diantha Croese hoor. Snel gevonden...

TheBurnerMan | 26-01-20 | 18:45

Iemand nog geld nodig?

Poesman | 26-01-20 | 18:39 | 1

Kost dat ?

suscrofa | 26-01-20 | 19:35

Ook bij het UWV stikt het van de mysterieuze virussen.

Rest In Privacy | 26-01-20 | 18:35 | 1

Vergeet de Trojaanse paarden niet.

Nehemia | 26-01-20 | 19:26

Capgemini de deur wijzen is vaak wel een goede keuze

Rest In Privacy | 26-01-20 | 18:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl