Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 15 - Liegen en bedriegen voor de Belastingdienst

Dit is deel 15 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008

Cor Franke treedt eind 2007 aan als ketenmanager en is dan de baas over alles wat er bij de Belastingdienst en het UWV aan de loonaangifteketen gebeurt. Tot onze verbazing en opluchting merken we tot ver in 2008 niets van zijn aanwezigheid. Onze angst dat Franke dezelfde stunt uithaalt als eerder bij het CWIntake systeem verdwijnt.

De verklaring hiervoor is dat Franke het UWV ongemoeid laat. Hij richt eerst op de Belastingdienst – en met reden. Het is immers de Belastingdienst die alle ellende heeft veroorzaakt door de controles op de gegevens in de loonaangifte uit te zetten. Die controles moeten nu weer worden aangezet, maar de reden om ze uit te zetten bestaat nog steeds: elk minimaal foutje in de aangifte van een werkgever leidt tot uitval van diens complete aangifte. En geen aangifte betekent geen belastinginning. Cor Franke heeft bijna dictatoriale bevoegdheden, maar zelfs hij kan de inning niet zomaar in gevaar brengen.

En dus worden de controles op de loonaangifte heel omzichtig aangezet. De Belastingdienst behandelt werkgevers op een manier waarvan de gemiddelde belastingbetaler slechts kan dromen. Wij zien het vanuit onze positie bij het UWV met toenemende verbazing aan. Die verbazing komt omdat de kwaliteit van de loonaangiften al ruim vóór Frankes aantreden enorm is verbeterd. Ook dat is logisch. Die loonaangiften komen namelijk vanuit salarispakketten, zoals die van AFAS, Exact of RAET. Als de software van Exact foute aangiften uitspuwt en Exact daar wat aan doet, dan zijn opeens de aangiften van alle klanten van Exact op orde. Er bestaan pakweg 200 salarispakketten, dus het is niet gek dat verreweg de meeste aangiften eind 2007 al correct zijn. Wij zien de rapportages van Frankes ketenbureau langskomen. Van ons mag Cor Franke zo lang als hij wil bij de Belastingdienst blijven sleutelen aan zijn laatste 0,1 procent.

De controles die de Belastingdienst vanaf 2008 weer uitvoert zijn bedoeld om te garanderen dat de gegevens aan de technische eisen voldoen. Als dat zo is dan zijn ze verwerkbaar en vallen ze niet uit. Dat wil niet zeggen dat de aangiften ook juist zijn. Sterker nog, heel vaak zijn ze dat niet. Soms is er sprake van gesjoemel of fraude, maar vaker nog worden fouten in eerdere aangiften gecorrigeerd of wordt te laat binnengekomen informatie alsnog gemeld. Salarisverwerking is een messy business. Gemiddeld wordt ongeveer een op de drie aangiften achteraf aangepast. Dat kan gaan om een paar euro's maar ook om grotere bedragen, of om het veranderen van de verzekeringsplicht. Bij de loonaangifte kunnen werkgevers zelfs werknemers achteraf opvoeren of laten verdwijnen. Zonder echte controles is de loonaangifte een droom voor sjoemelaars en fraudeurs. Je hoeft er ook geen hacker voor te zijn. Elke handige salarisadministrateur kan het (basismateriaal hier, tips van het UWV zelf hier).

Dat de Belastingdienst de loonaangiften liever niet wil controleren op gesjoemel en fraude is begrijpelijk. Nagenoeg alle controles zijn alleen van belang voor het UWV, niet voor de Belastingdienst. Er zijn honderden controleurs overgegaan van het UWV naar de Belastingdienst, maar wie de Belastingdienst kent, begrijpt dat die mensen echt geen werk gaan doen waar alleen het UWV belang bij heeft.

Er is nog een reden waarom de Belastingdienst niet thuis geeft. Nagenoeg alle sjoemel- en fraudeconstructies kun je alleen vinden door een aangifte tegen de polisadministratie aan te houden. Maar die staat dus bij het UWV, achter een dikke firewall, bij de vijand. Deze idiote constructie is de uitkomst van politiek getouwtrek tussen twee ministeries. Rampzalig is het niet, want het UWV kan met de eigen polisadministratie achteraf de aangiften controleren en dan de werkgevers aanspreken. Maar helaas, er ligt een harde afspraak dat het UWV geen contact meer mag leggen met werkgevers. Die taak ligt exclusief bij de Belastingdienst – en die doet dus niets. Het is een constructie die getuigt van peilloze domheid of ziekelijk eigenbelang. De georganiseerde misdaad had het niet beter kunnen bedenken: een Belastingdienst die niet wil controleren en een UWV dat het wel kan maar werkgevers niet mag aanspreken.

Als ergens eind 2008 alle aangiften op orde zijn hangt ketenmanager Franke het verhaal op dat de loonaangiften niet alleen goed worden verwerkt, maar ook goed worden gecontroleerd. Het zijn niet de gebruikelijke ambtelijke woordspelletjes, maar grove misleiding en keiharde leugens. Niemand weet hoe groot de schade is, maar het kan niet anders of er wordt anno 2019 grof gefraudeerd. Het is te gemakkelijk en het gaat om te veel geld. En er is vrijwel geen frauduleuze constructie te bedenken of de software van de Belastingdienst laat deze door.

Vanaf 2009 richt Franke zijn energie op het UWV, dat ook zo zijn belangen heeft. En bij dat UWV draait dan al een hele tijd onze nieuwe, probleemloos werkende polisadministratie. Wij wanen ons onaantastbaar. Dat zal ons duur komen te staan.

Naschrift: Tien jaar lang heeft het verhaal van Franke stand gehouden. Pas in 2018, wanneer Nieuwsuur de WW-fraudes aankaart, worden er vragen gesteld. Minister Koolmees belooft 'big data'-onderzoeken die vervolgens niet worden uitgevoerd. Een Kamerbreed aangenomen motie van Jasper van Dijk (SP) die het UWV oproept om fraudeurs te ondermijnen met een eigen adresadministratie wordt domweg niet uitgevoerd. De Kamer accepteert het vooralsnog.

De leugens van ketenmanager Franke leven ondertussen voort. Bij een hoorzitting over de WW-fraudes in februari 2019 vertelt de UWV-automatiseringstopman de Kamer over de vele controles die de Belastingdienst uitvoert op de loonaangifte. In een brief (spoilers) heb ik de Kamer uiteengezet hoezeer men is voorgelogen. Minister Koolmees koopt daarna tijd met een 'Commissie Loonaangifteketen' met politiek betrouwbare onderzoekers. Op de dag van het kerstreces krijgt de Kamer een rapport dat op geen enkele bewering ingaat, en al helemaal niets weerlegt. Het is duidelijk dat minister Koolmees het vuil onder de mat wil houden.

De schade lijkt ondertussen niet meer beperkt tot sociale premies en uitkeringen. Een lezer van dit feuilleton vertelde mij dat mensen die een partner uit het buitenland willen laten overkomen hun inkomen tijdelijk door hun werkgever kunnen laten opkrikken, om dit naderhand weer met terugwerkende kracht te verlagen. De werkgever kost het niets. De Belastingdienst ziet niets. Het UWV wil niets zien. En de IND kan niets zien. En ketenmanager Franke? Die geldt bij de overheid als de goeroe op het gebied van 'ketenmanagement'.

Reaguursels

Inloggen

Ik kan me goed voorstellen dat een minister niet graag wil dat bekend wordt dat er gesjoemeld kan worden met loonaangiften omdat de controle niet op orde is. Tenminste, zolang er geen oplossing is voor het probleem. Want als dat bekend wordt is dat de kat op het spek binden natuurlijk. Dan heb je opeens een veelvoud aan fraude, maar nog geen afdoende controle.

MFvGeel | 30-12-19 | 09:52 | 2

Waarschijnlijk is nu de laatste slapende hond ook wel wakker. Tijd om ook maar eens wat creatief te gaan boekhouden. De Tweede Kamer snapt het niet en pRutte heeft na 10 jaar de boel nog niet op orde.

Frau Merkel | 30-12-19 | 09:57

Dat is ook wel weer waar: als je hard roept hoe makkelijk fraude is dan gaat iedereen het proberen (ook mensen die eerst bang waren betrapt te worden)

Het is een redelijk excuus om een paar maanden lang niks te zeggen (tot het probleem is opgelost), niet om jarenlang je kop in het zand te steken.

******** | 30-12-19 | 15:59

De politieke daders op het hoogste niveau vind je doorgaans in de linkse gelederen, de professionele profiteurs hebben doorgaans een heel hoog VVD gehalte. Ik lees veel herkenbare dingen.

Bakschuif | 30-12-19 | 00:31

Ik lees dit feuilleton al vanaf afl.1 met gemengde gevoelens. Smeuiïg tot op de bodem, soms wat drammerig, maar als dit hoog van de toren blazende opdondertje, dat ook nog eens ICT-ondernemer is, een tirade houdt over gesjoemel en belastingfraude gaan mijn voelsprieten overeind staan. Dit slag doet het niet voor het algemeen nut en heeft ongetwijfeld ook praktijkervaring.
FIOD wake up!

Buridan | 29-12-19 | 23:22 | 2

Zoals gebruikelijk zal het niet liggen aan de werkvloer, maar aan de enorme stapelwolk van managers ver weg boven die werkvloer. Als die hun baantje maar kunnen houden, daar zijn alle doelen op gericht. Baantje houden is bek houden. In alle sectoren van grote organisaties hetzelfde. En al in de veertiger jaren voorspeld door James Burnham.

Cepalislam500mg | 30-12-19 | 06:34

In de eerste afleveringen presenteerde hij zich als 'geschokte klokkenluider' en dat wil er bij mij niet in.
Nu is het meer een toon van 'iedereen doet aan office politics en belastingfraude' en dat vind ik een stuk geloofwaardiger.

******** | 30-12-19 | 16:03

Ik ben geschokt.

UncleAlbert | 29-12-19 | 22:53

De "politiek" is met vakantie "reces" heet dat in Haagsche kringen, dus reageren is zinloos. Er verandert toch niets. Bovendien zijn we in 2020 een provincie (Europese raad beslist) van EU geworden. Ik denk, dat ik maar eens stop bijdragen te leveren, want de hoop , dat de "politiek" meeleest. IJdele hoop. Gelukkig , dat Trump en Poetin het goed met elkaar kunnen vinden. Is er misschien toch nog hoop op bevrijding op dit verloren continent genaamd "Europa".

oostermoer | 29-12-19 | 21:58

jan modaal betaald wel weer! de uitkering- sjoemelaar en de hoge heer kennen geen beperking; links noemt dat stemmen kopen nivelleren en de vvd lacht de belasting betaler uit door het weggeven van fiscaal- juridische constructies aan bedrijven, maar stem vooral dom schaap vvd voor de hypotheekrente!

28 | 29-12-19 | 21:16

Toch leest dit feuilleton weg als een ongelofelijke faal op faal stapeling van de Haagse politiek.

Het zijn De Belastingdienst en het UWV die falen, maar mogelijk gemaakt door de Haagse politiek.

En wat ik lees is eigenlijk behoorlijk schokkend.

Wijze uit het Oosten | 29-12-19 | 21:03 | 3

De politiek speelt wel een grote rol in dit soort problemen. Het beleid verandert om de haverklap, maar er is nauwelijks aandacht voor de uitvoering. Ja, en dan gaat het mis.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 21:15

Het is meer dan schokkend. Het is ronduit schandalig als je bedenkt wat er met dat geld voor mensen gedaan had kunnen worden die het via de belasting allemaal hebben opgehoest. Falen als een verdien-model. Lijkt op een beschrijving van de VVD. Alleen maar voorbeelden ter bevestiging hiervan.

Bakschuif | 30-12-19 | 00:35
-weggejorist-
Zuster-Zeik | 30-12-19 | 08:32

Minachting, of welk waardeoordeel dan ook, in een algoritme vatten: het zou op zich een fluitje van een cent moeten zijn.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 20:17

Het enorme landhuis van mijn buurman is deze zomer verkocht. Hij is boekhouder en zij werkt bij het UWV oftewel, waar doen ze het toch van...

eerstneukendanpraten | 29-12-19 | 20:14 | 3

Bij gebrek aan feiten, mijn advies aan U is om te gaan neuken, wellicht de Prive contacteren omtrent uw vermoedens. Keep it up verder, letterlijk

niels5142 | 29-12-19 | 20:18

Provisie op kortingen en een bonus als hij zijn baas niet al te moeilijk maakt.

botbot | 29-12-19 | 20:22

Ik zag twee beren broodjes smeren, en nu? Was het hunnie schuld, lekker verdiend?

niels5142 | 29-12-19 | 19:59 | 1

U beschrijft 10-20 jaar en nu -dank u- verteld u uw verhaal, heeft u de winst inmiddels teruggestort?

niels5142 | 29-12-19 | 20:07

Ik vond de imaginaire Turk beter te lezen.

oldandwise | 29-12-19 | 19:57 | 4

Ik verdenk nog steeds Mosterd ervan de schrijver te zijn.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 20:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ketenmanagement? Iets voor Meesteres België

Muxje | 29-12-19 | 19:54 | 4

Dit is niet grappig. Denk aan de tot slaaf gemaakten!

Rest In Privacy | 29-12-19 | 20:03

@Je_zeulende_zusje | 29-12-19 | 20:03: Tot slaaf gemaakten zijn tot slaaf gemaakt door andere Afrikanen, niet door Nederlanders. Met het introduceren van die term heeft Silly ons een grote dienst bewezen.

laatste_waarschuwing | 30-12-19 | 14:43
▼ 1 antwoord verborgen

Zucht, neen.

Superarchie | 29-12-19 | 19:52

En wanneer gaat de roze plopkap nu eens vragen stellen in de Tweede Kamer?

Frau Merkel | 29-12-19 | 19:44

als flexwerker had ik vaak met het UWV te maken, tegenwoordig vraag ik geen uitkering meer aan tussen de opdrachten omdat ik klaar ben met het gezeik.

Ik verkoop nog eerder mijn huis dan ik mijn hand op houd bij het UWV met hun 'theoretische functies' ... tijdens de crisis.

FLP_du_Stok | 29-12-19 | 19:43 | 3

Heb door fouten van UWV 4 jaar ellende en de bij behorend nabetaling over me heen gehad.
Na 50 jaar werken en op het laatst gedeeltelijk wao en deeltijd baan . Niet doen dus.

joppo0 | 29-12-19 | 20:25

@joppo0 | 29-12-19 | 20:25: Ik ben als Intercedent van een uitzendbureau volledig vastgelopen om prive zaken. De bedrijfsarts had begrip, maar tot ik bij het UWV kwam omdat mijn contract 'afliep'...

Verzekeringsartsen van het UWV ... Mijn begrip en respect zullen ze nooit meer krijgen.

Als intercedent heb ik verschillende mensen aan mijn bureau gehad met een hele lange werkende loopbaan en helaas denk ik dat er verhalen zijn die met je bovenstaande reaguursel overeenkomen. Ik heb me soms zitten schamen dat ik Nederlander was en Vrouwen, en Mannen niet aan het werk kon krijgen terwijl het UWV hen volkomen uitperste door de financiele mangel.

FLP_du_Stok | 29-12-19 | 20:39

@FLP_du_Stok | 29-12-19 | 20:39
Keuringsartsen bij het UWV zijn kansloze losers die weliswaar hun studie medicijnen hebben afgerond (net aan) maar gewoon niet capabel waren voor het beroep van dokter. Heb er verscheidene gesproken die er in zwelgden om roddels uit de organisatie te horen, meer dan dat ze betrokken waren bij hun patiënten, of liever gezegd: hun slachtoffers. Geilend op hun macht over andermans (financiële) situatie en permanent bang voor hun eigen baantje, net als iedereen in het doodzieke UWV.

Bakschuif | 30-12-19 | 00:42

Eigenlijk zou het moeten heten 'Kroniek van een Faalstaat'.

isitsoornot | 29-12-19 | 19:40 | 1

Wie zegt dat 'fabriek' niet de Staat der Nederlanden is?

marcoplarco | 29-12-19 | 21:42

Op de één of andere manier werken deze topics demotiverend. Waarom zou je werken?

Padjepejer | 29-12-19 | 19:40 | 1

Wil je niet de put in praten, maar ga er vanuit dat je het meeste nog niet weet....

Bakschuif | 30-12-19 | 00:44

GS en feuilletons. Het loopt niet. Wat is dat toch?

Rest In Privacy | 29-12-19 | 19:35 | 5

@Beiden:
Vraag me af *waarom* het niet loopt. Beide feuilletons gaan over zaken waar we ons vaak ontzettend druk over maken met ons allen.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 20:00

Het verhaal is door het grote aantal karakters nogal moeilijk te volgen, deels is het ook vrij technisch en wat langdradig. Dat laat niet onverlet dat het een uiterst belangrijk verhaal is.

5611 | 30-12-19 | 02:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Yes! Nieuwe aflevering. Ik pak zo een glaasje port en ga er eens ff voor zitten.

postmodernismisdead | 29-12-19 | 19:25

Ineens weet je het; je wordt ICT-er voor de overheid!

EEnzame SchizofrEEN | 29-12-19 | 19:16

Ah de Belastingdienst.
Breng mij de kroonjuwelen van Menno Snel op een zilveren schaal!

Rest In Privacy | 29-12-19 | 19:14

Mooi daar is het.

Gokmaar | 29-12-19 | 19:12

Hoofdsponsor van UWV met 200K per jaar. Ik lees dit liever niet.

Denkhetnjet | 29-12-19 | 19:08

Ik heb nooit met het UWV te maken gehad, dus ik mag eigenlijk helemaal niet reaguren op dit onderwerp.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 19:06 | 14

@Kuifje-in-de-EU | 29-12-19 | 20:23:
Zoek hulp, drugs en waardeloze muziek.
Ik spreek u nog wel op de nieuwjaarsconferentie van het Bilderbergconcern.
Voor die tijd geen gekke dingen, weet u of berbaar nog komt?

botbot | 29-12-19 | 20:41

@botbot | 29-12-19 | 20:41: Berbaar heeft eerst nog een onderonsje met Klaas, dus hij is iets later van de partij.

Rest In Privacy | 29-12-19 | 21:17
▼ 11 antwoorden verborgen

Groetjes van de Poolse Ambassade en een goed 20 20.

Poesman | 29-12-19 | 19:03

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl