Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 40 – Een upgrade van Diantha naar David

Dit is deel 40 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

 Eerste helft 2010

Met het officieel "in beheer" gaan van de polisadministratie gaan bij directeur Diantha alle remmen los. Dat kan ook. Het UWV doet nu zaken met het door ons opgezette beheerbedrijf Corduroy dat beschikt over een mooi beheercontract en even mooie voornemens. Binnen een maand leren ze dat het niet de bedoeling is om met weinig mensen veel werk te verzetten, maar het omgekeerde.

De dagelijkse leiding van beheerbedrijf Corduroy is in handen van Mark Bevers. Bevers weet als ex-manager van bedrijven als Getronics en PinkRoccade veel over werken voor bureaucratische overheidsbedrijven, maar op het UWV blijkt hij niet voorbereid. Direct na ingang van het beheercontract wordt beheerbedrijf Corduroy de toegang tot het systeem dat ze moeten beheren ontzegd. Alles wat Corduroy doet, moet via-via gebeuren: via IBM, via de UWV-automatiseringsdivisie, via Diantha's eigen UWV-beheerders. Het medicijn dat Diantha bij ons stapsgewijs heeft toegediend, krijgt Corduroy direct in overdosis.

Binnen drie weken ligt een alarmerende e-mail van Bevers bij Diantha's rechterhand Robert van W. Bevers meldt dat hij een deel van zijn contractuele verplichtingen niet kan vervullen. Het heeft geen effect. Dit is zoals het bij het UWV werkt. En heel gevaarlijk is het niet. Software waar niets mee gebeurt, blijft gewoonlijk doordraaien.

Mijn collega's werken vanaf 2010 nog beperkt voor het UWV en doen dat via Corduroy. Dat geldt ook voor mijzelf. Van mijn geheime lobbyactiviteiten weet niemand en de white paper waarmee wij uit de kast gaan komen is nog niet gepubliceerd. Dat vrijwaart mij echter niet van Diantha's vijandigheid. Voor haar vertegenwoordig ik alles wat het UWV-management en een groot deel van het personeel verafschuwt, in één woord: productiviteit. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Hans Tromp, adjunct-directeur Anno Maring en misschien zelfs diens en Diantha's baas, Paul Dirix, willen mij betrokken houden. Het gevolg van die weerstand is dat Diantha extra hard inzet op het mij buiten de deur werken. Begin maart word ik per e-mail tot persona non grata verklaard. Diantha kan dat. Niet alleen is ze operationeel de eindbaas, maar ze wordt ook gedekt door het informele UWV-managementnetwerk. Diantha heeft nóg een reden om mij te willen lozen. Minister Donner en Ketenmanager Franke willen hun wetgeving nog steeds door de Kamer duwen. Wat ik achter hun rug om doe weten ze niet, maar hoe ik over hun wetgeving denk is geen geheim.

Kort nadat Diantha mij de deur heeft gewezen komt de white paper uit. Alleen onze bedrijfsnaam staat erop, maar wie de auteur is weet natuurlijk iedereen. Binnen UWV-kringen is al snel duidelijk dat minister Donner de handdoek in de ring gooit. Of Diantha dat erg vindt is de vraag, want met de wet gaat ook de voorgenomen verbouwing herbouw van de polisadministratie op de schroothoop. Voor Diantha en haar medestanders is een systeem ingrijpend verbouwen of zelfs helemaal opnieuw bouwen geen fijn perspectief. Niets doen is minder risicovol, vereist minder deskundigheid en biedt bij de UWV-werkwijze werk aan bijna evenveel mensen.

Maar met de white paper kom ik voor het eerst in beeld bij de top van het UWV. Die  leidt immers zwaar gezichtsverlies. Naast Ketenmanager Cor Franke brandt UWV-topbestuurder David Jongen af. David Jongen is bij het UWV eindverantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met automatisering. Dit wetgevingsfiasco komt voor de man bovenop twee enorme software-rampen, de polisadministratie en de WIA, met een kleine half miljard schade. Dat David Jongen nog op zijn plek zit is sowieso bijzonder, maar je minister een afgang bezorgen is erger dan belastinggeld verbranden. En waar Diantha C. een netwerk heeft binnen het UWV, heeft David Jongen vrienden in Den Haag. Een automatiseringsramp is in 2010 politiek nooit gevaarlijk voor een minister. David Jongen is alive and kicking.

Van mijn UWV-contacten hoor ik dat David Jongen woedend is over een white paper door een inhuurkracht en harde maatregelen wenst. Dat wordt natuurlijk moeilijk want wij werken niet meer voor het UWV. Dat doet Corduroy sinds een paar maanden. En daar bovenop ben ik net tot persona non grata verklaard. David Jongen kan mij niets maken. Hoofdschuddend hoor dat ik op dezelfde zwarte lijst zou zijn geplaatst waar eerder de corrupte Capgemini-handlanger Cees B. op is beland. Op een later moment doet David Jongen zelfs de informele instructie uitgaan dat de naam van iedere UWV-medewerker die contact met mij heeft aan hem persoonlijk moet worden gerapporteerd. Het lachen is mij dan vergaan. Mijn belangrijkste UWV-informanten vraag ik om aparte e-mailadressen aan te maken en alleen via privékanalen contact te zoeken. Dat een UWV-topbestuurder zichzelf beschadigt met dit ook binnen het UWV abnormale gedrag weegt kennelijk niet op tegen zijn haatgevoelens. Deze man heeft zichzelf niet onder controle of hij is oerdom.

Terwijl Diantha C. de UWV-werkwijze oplegt en David Jongen worstelt met zijn woede, zijn er bij het UWV ook mensen die de inhoud van de white paper bestuderen. Die mensen concluderen dat de oplossing die wij voorstellen om de problemen met verkeerd berekende UWV-uitkeringen en fraude op te lossen het overwegen waard is. Divisiedirecteur Dirix laat zelfs een brief voor het ministerie opstellen waarin dat allemaal wordt opgeschreven. Die brief wordt ook naar ons gelekt, maar verder dan een concept komt het niet. Topman David Jongen verbiedt de verzending ervan aan het ministerie.

Ik loop nu ruim drie jaar rond bij het UWV maar zelfs de in mijn ogen meest foute figuren veracht of haat ik niet. De bijna schaamteloze corruptie van Cees B. was verwerpelijk, maar het UWV vraagt erom te worden opgelicht en de flair waarmee Cees dat deed was knap. De zaaddodende managementstijl van Diantha C. doet mij kokhalzen, maar voor al die improductieve UWV-mensen wier baan voortdurend vanuit Den Haag wordt bedreigd is zij dé beschermer. Ketenmanager Cor Franke mag een manische egomaan zijn, maar de man is slimmer dan iedereen om hem heen – mijzelf incluis. David Jongen is de eerste UWV'er voor wie ik werkelijk verachting voel: een rampbestuurder, een lichtgewicht omringd door foute vrienden. En ook dus een man die uit pure wraakzucht een oplossing voor de problemen die hij met zijn mismanagement zelf heeft veroorzaakt blokkeert. Deze omhooggevallen non-valeur moet weg. Voor het UWV. Voor de BV Nederland. En voor mij. Natuurlijk zou het bij wraakgedachten zijn gebleven, als David Jongen geen onbeheerste, woedende lichtgewichtbestuurder was geweest. Nu zou het anders lopen.

Naschrift: David Jongen is toevallig weer in het nieuws, nu als topman van Zuyderland, het financieel zwakste Nederlandse ziekenhuis.

Reaguursels

Inloggen

David Jongen, mooi voorbeeld van een graaisocialist. (Zie mijn tegel bij vorige topic)

Rest In Privacy | 20-07-20 | 08:30

Ik als IT'er kan dit verhaal heel goed begrijpen. Ik heb vanaf m'n 23e ook lopen vechten tegen IT molochen (op kleinere schaal) die mijn werkgever gewoon belazerden met veel te hoge kosten en slechte produkten. Maar ik werd niet geloofd, want je krijgt geen gelijk van het management, want het management heeft die faalhazen ingehuurd. Ze betalen liever nog meer aan onzin en lulpraatjes dan dat ze degenen die het wel doorheeft gelijk geven.

djs | 20-07-20 | 01:31

Nu zijn wij nog een klein landje maar je kunt je wel voorstellen hoe zoiets op EU niveau moet zijn. Misschien worden er wel honderden miljarden verbrand.

sprietatoom | 19-07-20 | 23:59 | 3

als EU geld niet aantoonbaar wordt besteedt waarvoor het is betaald aan een lidstaat, dan moet het bedrag worden terugbetaald.
Nederland heeft daar ervaring mee.
Waar het mis gaat is de afdekking hoe efficiënt dat moet gebeuren. Daar krijgt op dit moment Italie en Spanje les in.
Tenslotte nog uitsluitingsgronden als je ern klootzak bent: les voor Visegrad landen

Epistulae_Morales | 20-07-20 | 08:57

Ik weet hoe het is bij de EU. Liep daar rond toen ze nog naast Straatsburg en Brussel ook Luxemburg als locatie hadden. De stomme vragen die daar gesteld werden door IT-ers die netto (want ze betalen daar geen belasting) meer verdienden dan waar ik bruto alleen maar van kon dromen, gaan elk voorstellingsvermogen te boven. En wij maar betalen aan die mongolen.

Dieselboem | 20-07-20 | 09:29

Alleen al het feit dat ze om de zoveel tijd naar Straatsburg verhuizen met hun hele hebben en houden zegt alles over hun gebrek aan geweten.
De EU is de natte droom van Karl Marx.

watergeus | 20-07-20 | 10:38

Ik werk ook met informanten. Handig als je voorkennis van het hoger kader nodig hebt. Hoe het management met een nieuwe administratieve contructie gewerkte uren/vakantiedagen proberen te verdonkermanen, of je met nieuwe geintjes gaan proberen te lozen enz. Maar deze schrijver maakt zijn zinnen nooit af, gooit het woord UWV-informant ergens midden in een zin erin, zonder te verklaren waar hij ze voor nodig heeft en waarin ze hem dan informeren. Ik vind het nog steeds vage shit, allemaal, sorry. En ben nog steeds blij dat ik de UWV bijna nooit nodig heb gehad. Klopt, de keren dat ik ze nodig had was het 1 grote clusterfuck qua uitbetalen en administratie, vooral ism het arbeidsbureau, je kon in die tijd beter geen uitzendwerk doen, want dan had je de maanden na dat werk geen geld voor eten, want dan was het UWV nog steeds aan het rekenen of het allemaal wel klopte.

onesizefitsall | 19-07-20 | 23:03

Ik vind deze verhalen reeks zeer informatief, heb zelf ook wel eens zulke ervaringen gemaakt, maar kan er jammer genoeg nu nog geen informatie over geven. Vindt het wel moedig van René dat hij zo helder durft te schrijven maar vrees dat het toch weer onder het tapijt wordt geschoven. Was, plas en de volgende miljoenen die verdwijnen.

jan huppeldepup | 19-07-20 | 22:42

Met zoveel inzicht moet je gewoon jezelf kunnen verkopen en niks leveren.

Denkhetnjet | 19-07-20 | 21:52

' zaaddodende managementstijl van Diantha C.'

LOL - Wat een heks

Ervaringsdeskundige | 19-07-20 | 21:44

Dit is echt niet uniek. Het geldt voor bijna elke overheidsdienst, semi-overheid, bank en verzekeringsbedrijf. De verhalen en problemen zijn echt overal hetzelfde. En de overheid doet gewoon waar ze het beste in is, namelijk niets.

jan-lul-de-behanger | 19-07-20 | 21:29

Omdat ik elke week bijna alleen maar negatieve reacties lees wil ik even opmerken dat ik het wel een hele boeiende en interessante reeks vind.
Nu heb ik zelf ook in het verleden e.e.a. gedaan met IT bij de overheid, dus ik herken ook heel veel.
De Tweede Kamer heeft heel hard vertegenwoordigers nodig die zich hier eens op dit soort dossiers willen stukbijten.

ZonderNaam | 19-07-20 | 21:12 | 1

Zelfs Omtzigt bereikt niet genoeg. Het laat de stassen en ministers koud. Kouder dan Pluto.

Niek1582 | 19-07-20 | 22:48
-weggejorist-
Redemption | 19-07-20 | 21:02 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Toch best wel wat brisante informatie.
Misschien niet de meest lezenswaardige topics, desalniettemin wel waardevol.

koolteer | 19-07-20 | 20:58

Mooi inkijkje in deze wereld. Benieuwd hoe die de Jonge op zijn bek gaat. Een schoolvoorbeeld hoe het er in de diverse ministeries aan toegaat. Ego’s, vriendjes, gekonkel, een schaakspel in belangen. De politieke rattenburcht waar men eet of wordt gegeten.

Eppo | 19-07-20 | 20:40

Godsakke, die tyfoon die zit bij zomergasten nu, is zo'n simpele ziel, dat gaat hem niet worden.

SterF... | 19-07-20 | 20:40

“De meest foute figuren veracht of haat ik niet.” Tja, ik zou zeggen: zak dan maar met hun in de stront.

koperbij | 19-07-20 | 20:38

Hoe is het eigen met die Turkse frietboer afgelopen? Heb die verhalen ook al maanden niet meer gezien.

salonsocialist | 19-07-20 | 20:35 | 1

De reacties onder dat gepruts vond ik altijd zeer vermakelijk...

SterF... | 19-07-20 | 20:49

Huh moet dit niet deel 70 zijn ? En zijn delen 40 tot en met 68 weggelakt door de belastingdienst ? Komt er nog een spin-off serie over de belastingdienst ?

HaaiBaai | 19-07-20 | 20:20 | 1

Wishful thinking. We zijn het komende halfjaar nog niet van deze repetitieve dreinkleuter ("omdat zij groot zijn en ik is klein") af. Aflevering 69 was naar voren geschoven.

Buridan | 19-07-20 | 21:55

Cliffhanger komt volgende week?

Mark_D_NL | 19-07-20 | 19:52

Ego's, incompetentie, en agenda's. Geen succesformule voor IT-projecten... of welk project dan ook. Het verhaal van vandaag klinkt een beetje wat ik zelf ook wel een paar keer heb meegemaakt, zei het op kleinere schaal.

Muxje | 19-07-20 | 19:46 | 3

Het verhaal klinkt al 40 afleveringen hetzelfde.

miko | 19-07-20 | 19:59

@miko | 19-07-20 | 19:59:

Onzin, iedere aflevering geeft nieuwe info. Als je het niet snapt, lees het dan gewoon niet.

djs | 19-07-20 | 21:21

Ben ik de enige die de draad kwijt is ?

oldandwise | 19-07-20 | 19:46 | 4

Ik ben de CAT5e kwijt, hahaha .

Mark_D_NL | 19-07-20 | 19:53

Het is allemaal kudt, samengevat gezegd zo...

SterF... | 19-07-20 | 19:56
▼ 1 antwoord verborgen

"database doctor": dan weet je al dat je met een zakkenvuller eerste klas te maken hebt. Iets van een pot verwijt de ketel.

Taggart | 19-07-20 | 19:34 | 4

Sukkel

djs | 19-07-20 | 21:22

Toch leuk dat iemand de beerput daar opengooit. Mooi inzicht in de desinformatie naar de 2e kamer dat er niks aan de hand is bij het UWV.

Niek1582 | 19-07-20 | 22:52
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino