Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 34 – The gentle art of sneaking up from behind

Dit is deel 34 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Tweede helft 2009

Dat de salarissoftwarebedrijven pissed off zijn over de "stabiliseringsplannen" van Cor Franke en het UWV is fijn maar onvoldoende. Uiteindelijk hebben ze zich het bos in laten sturen en ligt de wetgeving al klaar. Zelfs als politieke nono weet ik dat dit technische onderwerp waar niemand op kan scoren een hamerstuk gaat worden. Iemand moet in Den Haag uitleggen dat ze hier door hun ambtenaren grof worden belazerd en dat de voorgestelde "versimpeling" van de polisadministratie zomaar kan uitdraaien op volledige herbouw; alles natuurlijk onder het contract dat Capgemini nog steeds heeft. En bovendien wordt de hoogte van iemands UWV-uitkering straks bepaald door de kwaliteit van de salarisadministratie van de werkgever en diens integriteit. Ik heb dus voor iedereen een verhaal. Voor rechts de insteek 'geldverspilling'. Voor links de insteek 'benadeling zwakkere medeburgers'. En voor iedereen de insteek: 'jullie worden belazerd waar je bij staat'.

Door een gelukkig toeval weet ik ook hoe ik bij Kamerleden aan tafel kan komen. Mijn naïeve partner Frans Kleipool had bij zijn onderhandelingen met het UWV het beeld gekregen dat het UWV zou meewerken aan positieve publiciteit over het systeem dat wij hadden gebouwd – samen met het UWV natuurlijk (NOT). En om dat idee handen en voeten te geven heeft hij voor een strategiesessie op de Hilversumse hei Marcel Kummel uitgenodigd. Deze oud-journalist en oud-voorlichter van de VVD-Tweede Kamerfractie (Joris Voorhoeve era) is communicatiestrateeg ofwel lobbyist. Kummel is voorgepraat door Kleipool en legt uit hoe hij onze boodschap zou uitdragen.

Bij mijn collega's slaat het niet aan. Ze vinden de Kummel te kil, te cynisch. Ikzelf geloof helemaal niets van optrekken met het UWV, maar dit is wel de man die mij aan tafel kan brengen bij de juiste Haagse mensen. En als Kummel een cynische operator is dan komt mij dat uitstekend uit. Met de hoed in de hand ga ik het zeker niet redden. Wij huren deze man in. Ik praat Kummel bij en hij stelt voor om met drie Kamerleden te praten: Roos Vermeij (PvdA), Pieter Omtzigt (CDA) en Stef Blok (VVD).

Het gesprek met Roos Vermeij verloopt vriendelijk maar teleurstellend. Ik geloof dat ze mijn uitleg wel begrijpt, maar van bereidheid tot actie, laat staan verontwaardiging namens haar kiezers, blijkt weinig. Natuurlijk heb ik ook geen idee hoe de lijntjes lopen tussen Kamerleden en het UWV, maar in 2009 is ook oppositiepartij PvdA behoorlijk kritisch op het UWV. Misschien gaat ze in stilte actie ondernemen, maar het voelt als wishful thinking. Ik vaar blind op lobbyist Kummel.

Het gesprek met Stef Blok is kort en afgemeten-zakelijk en ook daarom onbevredigend. De VVD, Blok voorop, staat uitgesproken negatief tegenover het UWV en lijkt vooral daarom geïnteresseerd in wat ik te melden heb. Kummel is tevreden; ik minder. Mijn missie is om een wantoestand aan de kaak te stellen en niet om de klassieke links-rechts/goede-slechte overheid tegen het lijf te lopen. Of je nou voor een grote of een kleine overheid bent, iedereen wil toch een efficiënte overheid?

Het gesprek met Pieter Omtzigt is een verademing, allereerst omdat het in Enschede plaatsvindt en niet in het Kamergebouw, waar ik elk moment UWV-bazen of Cor Franke zelf tegen kan komen. En net als bezoekende ambtenaren kom ik binnen op afspraak, dus niet zoals het gemene volk via de Lange Poten maar via de insidersingang vanaf het Plein. Het loopt ook een keer bijna fout als ik Directeur Dirix tegenkom, maar gelukkig zie ik hem eerder dan hij mij en kan ik wegduiken.

Net als bij Blok is het gesprek met Omtzigt zakelijk en proef ik de afkeer van het UWV. Ik heb ondertussen geleerd dat die afkeer breed leeft in de Kamer. Ze hebben geen greep op deze moloch, waar steeds van alles misloopt en die steeds groeit en groeit. En het polisadministratie-drama ligt nog vers in het geheugen. Het verschil met Blok is dat Omtzigt wél doorvraagt naar de details. Voor het eerst kan ik mijn ei kwijt, maar of het effectief is weet ik niet. Omtzigt lijkt vooral informatie aan het opslorpen maar houdt net als Blok zijn kaarten voor de borst.

Lobbyist Kummel regelt nóg een afspraak en wel met werkgevers-lobbyclub VNO-NCW. We spreken in hun we-rule-this-country-gebouw boven de A12 met Jeroen Lammers, een fiscalist. Net als bij de econometrist Omtzigt komt mijn jullie-worden-opgelicht boodschap over. Ik heb voor mijn gevoel drie uit vier gescoord, maar het is nu uit mijn handen. We hebben besloten om de vakbonden links te laten liggen. Ze doen er minder toe en bovendien zijn zij het die de belangen van hun leden hebben verkwanseld door te slapen. We besparen ze de moeilijke keuze tussen belangenbehartiging en gezichtsverlies. Het is nu afwachten.

De eerste verrassing komt op het jaarlijkse congres dat de Belastingdienst organiseert voor salarissoftwarebouwers om de veranderingen in de aangiftesoftware voor het komende jaar door te spreken. Natuurlijk is er een belangrijke rol weggelegd voor de komende Eenduidige Loonaangifte, die vereist dat de loonaangiftesoftware wordt aangepast. Ik ben er niet bij maar hoor naderhand van alle kanten dat het is uitgedraaid op een scheld- en schreeuwpartij. 

Ketenmanager Franke heeft het ELOA-verhaal overgelaten aan zijn projectleider, Erik Ruiterman, die vervolgens is belaagd door deskundigen van de grote salarisverwerkers, RAET en ADP voorop. Jan Wouda, de salarisgoeroe van RAET, heeft lopen zwaaien met het artikel waar Ketenmanager Franke eerder van op tilt van is gegaan. Ik heb een aantal keer contact gehad met Wouda, maar ik had de indruk dat Franke ze met succes had afgepoeierd. Dat is dus niet zo en het is overduidelijk dat ze het niet zullen laten bij een portie stoom afblazen op een technische meeting. 

En inderdaad ligt er eind november een brief op poten bij de commissie Financiën van de Tweede Kamer, bij Vermeij, Blok en Omtzigt. De brief is verzonden door RAET namens een aantal grote software-ontwikkelaars. Als bijlagen worden twee artikelen van mijn hand meegestuurd plus de mededeling dat de polisadministratie zo is opgezet dat het UWV de "stabiliteitsproblemen" zelf kan oplossen. In de cc staat VNO-NCW en de naam van Jeroen Lammers. Ze hebben elkaar dus gevonden. Het is een geweldig wauw-moment.

Maar het ultieme wauw-moment is de motie Blok van december 2009, die het Kabinet oproept om de Eenduidige Loonaangifte niet door te laten gaan zonder deugdelijk overleg met de salarissoftwaremakers. Op 23 december 2009 word deze motie Kamerbreed aangenomen. Er wordt alleen opgeroepen tot overleg, maar Frankes ELOA-wet is dood. Ik kan wel juichen. Als klein, irrelevant mannetje heb ik in een paar maanden tijd een ingrijpend stuk fopwetgeving afgeschoten. En helemaal niemand – niet het UWV, niet de Belastingdienst en niet Ketenmanager Cor Franke – heeft enig benul van welke kant de kogel is gekomen.

Reaguursels

Inloggen

De hele ambtenarij moet op de schop

Kim-Jung-Un | 25-05-20 | 13:11

Dus als ik het hele verhaal goed begrijp...
Eerst je zakken vullen en daarna pas klokkenluider worden. Wat een idealisme.

Oepsie1234 | 24-05-20 | 22:37 | 2

Voor Idealisme zit u misschien verkeerd. Probeer joop.nl eens.

Continuum | 24-05-20 | 23:54

En wat heb je zelf zoal gedaan met je leven ? Vertel even hoe jij je gigantisch hebt ingezet voor deze maatschappij.

Kim-Jung-Un | 25-05-20 | 13:10

Ben benieuwd hoe lang de kronieken over Amsterdam gaan duren. Zit ook een GroenLinks bestuur. Smullen!

Rest In Privacy | 24-05-20 | 21:24

Kan het UWV niet opgeheven worden?

Diederik_Ezel | 24-05-20 | 20:33

Uvw zal binnenkort een ander naam krijgen en alles is vergeten en onder het hoogpolig kleed geschoven zo werkt dat in nederland.
Voor de bunne meer toezicht regels , maar er veranderd niks want het gaat toch prima zo.

Banenenrepubliek | 24-05-20 | 19:50 | 1

Ja ik had al iets gehoord over het Wvu

jan huppeldepup | 25-05-20 | 00:52

Ik ben zelf ambtenaar geweest, ambtenaren kunnen niets, nada. Geen talenten, geen visie, niks. Al het echte werk wordt uitbesteed. Behalve de ideeën, en daarom gaat alles mis. Wil je iets veranderen in een ambtenarenorganisatie dan loop je alleen maar tegen muren op. Wat een ambtenaar interesseert is een veilig verzorgd leventje zonder hobbels. Ze zitten opgesloten in hun kamertjes, te wachten op de volgende koffieronde, tot het half vijf is, tot het vrijdag is, tot het vakantie is, tot ze met pensioen gaan. En op hun sterfbed komen ze erachter dat ze niet echt geleefd hebben.

Mr_Natural | 24-05-20 | 18:56 | 7

Ambtenaren voeren uit wat de boven-hen-gestelden bedenken, in een statische omgeving ontworpen andere boven-hen-gestelden.

pielemuisje | 24-05-20 | 19:03

@van Oeffelen | 24-05-20 | 19:03:
Daar werd in ieder geval niet naar gevraagd bij mijn sollicitatie.

Mr_Natural | 24-05-20 | 19:04

Wauw! Wat een openbaring.
Een ambtenaar met zoveel humor?
Wat zul jij je eenzaam gevoeld hebben.
Wat doe je nu? DolfijnentrainerT?

Ruimedenker | 24-05-20 | 19:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Fijn dat Veldwijk zichzelf een klein irrelevant mannetje noemt. Word ik niet weggejorist als ik het roerend met hem eens ben. Waarom krijgt dit kleine irrelevante mannetje al 34 zondagen een platform voor zijn rancuneuze eigenbelang?

Odin | 24-05-20 | 18:56 | 9

Misschien is het aardig als je even in algemene termen toelicht wat je eventuele betrokkenheid is. Ik zie hier een zwitsal heel fanatiek in de tegenaanval gaan.

5611 | 24-05-20 | 20:40

@Odin
Ehh het kan dan wel een rancuneus stukje zijn, dat zal best maar al 34 weken bezig. En ook al zou maar de een kwart, de helft, een derde, een tiende of zelfs maar 1/34e deeltje van deze stukken een kleine kern van waarheid bevatten, zelfs dan zou het al een drama zijn over hoe ons UWV in elkaar zit. En hoe ons geld over de balk gegooid wordt, en hoe weinig grip de politiek over het ambtenaren apparaat heeft, en aangezien we net bij de belastingdienst hebben gezien wat er kan gebeuren als er geen toezicht meer is op ambtenaren die, bij ons burgers in fucking loondienst zijn dan mag je verwachten dat er eens schoon schip gemaakt wordt. Ik vind eigenlijk jouw tegel meer getuigen van een luiheid om te lezen dan een erkenning voor dat dat stukje dat wel waar is. Dat het ambtenarenapparaat in Nederland een blok aan het been kan zijn voor efficiënte en slagvaardige overheid.

peterdh | 24-05-20 | 21:12

De meeste consultants zijn heel bedreven in zoveel mogelijk uren boeken bij de klant.

voldemort | 25-05-20 | 12:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Uitgeven als boek lijkt me een goed idee. Doen!
Ik doe mee met de crowdfunding.

jjg | 24-05-20 | 18:56

Soms moet je tuig benaderen als een ' backstabber with a rusty knife'

By the way: Heeft die ' Roos Vermeij (PvdA) ' hier nog wat aan gedaan of lag ze alleen maar te vegeteren?

Ervaringsdeskundige | 24-05-20 | 18:48

Deze serie als boek uitgeven!

Rest In Privacy | 24-05-20 | 18:45

Aflevering 256.
GTST was sneller klaar.

HoerieHarry | 24-05-20 | 18:38 | 1

Niemand verplicht je om op het linkje te klikken he... GS houdt vast en zeker wel een tellertje bij van het aantal klikjes op de linkjes. Dus de vraag is waarom je het sponsort... Of is het nu even ter vervanging van GTST, die wordt niet uitgezonden op zondag?

peterdh | 24-05-20 | 21:17

Ik vind dit feuilleton een zeer goed inkijkje geven in een verrotte ambtelijke wereld.

En deze aflevering is een thriller.

Wijze uit het Oosten | 24-05-20 | 18:33

Politici zijn passanten, die (semi) ambtenaren zitten er tot hun pensioen of tot ze zelf een riante afvloeiingsregeling, de belastingdienst 400 miljoen, voor zichzelf verzinnen.

Ministaatjes in de staat, de politiek zevert liever over eenvoudige dingen want ze hebben totaal geen regie over deze kolossen.

Omtzigt lijkt dan vaak iets dieper zich vast te bijten in dingen.

sprietatoom | 24-05-20 | 18:31

Hele goede aflevering van deze soap. Toch zegt iets mij dat dit niet goed af gaat lopen. Zodra er shit boven tafel komt en er vragen gesteld worden komen meestal de sluipschutters en maffiatypes in actie om puin te ruimen. In ieder geval weten we dat dhr. Veldwijk nog leeft na dit alles maar ik verwacht nog wel wat vuurwerk volgende week, dit kan niet goed gaan.

elfenstein | 24-05-20 | 18:25 | 1

Ik vind het zeer interessant dat we buiten het (normale) politieke speelveld en wat de media bereikt, we een breed beeld krijgen gegoten in een tijdslijn. Dus niet losse projectjes met een 'populaire' naam, maar een beeld van een probleem in een tijdslijn.

Atlantis-95 | 24-05-20 | 19:16

Ja, nu weten we het wel: het is één slangenkuil van slimme alfa-mannetjes.
Deal with it, sleep ze voor de rechter, doe een parlementaire enquête, maar ga niet een decennium later lopen jankeballen.
Bijgestaan heeft meegedaan.
Waar twee kijven, hebben twee schuld.
Als twee honden vechten om een been, loopt een derde er mee heen.
Enz.

King of the Oneliner | 24-05-20 | 18:24 | 5

@elfenstein | 24-05-20 | 18:29: Ik begrijp het heel goed. Deze enorme verspilling door ambtenaren en egootjes.
Het is gewoonweg een schande, ik zou graag alle schuldigen keiharde straffen geven.
Maar in de praktijk komen ze ermee weg.
Nooit moet er iemand boeten.
Nee, alleen de gewone man wordt altijd keihard aangepakt.
Maar je kan je er niet altijd kwaad over blijven maken. Dat wilde ik zeggen.

King of the Oneliner | 24-05-20 | 19:02

@King of the Oneliner | 24-05-20 | 19:02: het is eenzijdige hearsay, de andere kant wordt niet gehoord.

van Oeffelen | 24-05-20 | 19:05

@van Oeffelen | 24-05-20 | 19:05:
Ehhh ze mogen hier gratis reaguren, maar ook al zou maar een 34e deel van deze verhalen waar zijn dan diet er een flinke bezem gehaald te worden door die baggerput van het UWV.

peterdh | 24-05-20 | 21:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Begrijp ik goed dat we met dit feuilleton nu in 2009 zitten, 11 jaar geleden?

Ichneumonidae | 24-05-20 | 18:17 | 1

Ja. Ik ben overigens benieuwd hoeveel afleveringen we nog krijgen en welk jaartal we eindigen. Zoveel incompetent falen en gestuur door software bedrijven.

Atlantis-95 | 24-05-20 | 19:18

Een drama zonder eind. Offtopic, maar zojuist een anti-zweedsebilderbergstinkkaas-rant beluisterd die me hoop geeft op positieve verandering. Ook binnen het uwv. Als deze man in de toekomst nu eens het stokje van Geert overneemt en die partij groot maakt. Wordt Nederland misschien weer een vrolijk en oprecht land. Martin Bosma vs The Witch: m.youtube.com/watch?v=hl4LHounnDc&...

suscrofa | 24-05-20 | 18:13 | 5

@neonreclame | 24-05-20 | 18:25:
Haar duister-astrale lichaam bedoel je. Bosma's woorden echoën in toenemend volume nu de heks haar draadje tracht te hervinden.

suscrofa | 24-05-20 | 18:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben benieuwd naar het end. UWV opgedoekt en iedereen leefde nog lang en gelukkig?

Rest In Privacy | 24-05-20 | 18:06

Weer een goed stuk René.

Grachus | 24-05-20 | 18:03

Weer fantastisch om te lezen. Hier zou een prachtige TV serie van kunnen worden gemaakt. Wat een verhaal, en ik als IT'er (en ook ex-UWV "client" in die periode) herken er ook zoveel in.

djs | 24-05-20 | 18:02

Laten we blij zijn dat er nog mensen zijn als Veldwijk die de tijd en moeite nemen om dit soort ingewikkelde misstanden boven tafel te krijgen en te houden. Ik veronderstel dat wat hier zo uitvoerig wordt beschreven op veel meer plekken voor komt. Bij de overheid, in de zorgsector, bij de banken en in het bedrijfsleven. Ongezien, niet opgemerkt, verborgen gehouden, geseponeerd, geheim gehouden, toegedekt, afgeschoven en afgekocht. We hebben als gewone burgers geen schijn van kans.

laatste_waarschuwing | 24-05-20 | 18:02 | 2

Zeker!
Ook goede leerschool
Is hier eigenlijk ooit een parlementaire enquête over geweest? Mijn geheugen is niet zo lang

laurentius | 24-05-20 | 18:11

@laurentius | 24-05-20 | 18:11: Ja, die is al geweest. De zaal was voor 80% leeg. Resultaat: glas, plas, alles bleef zoals het was.
Het is niet zo dat er witte boorden naar de guillotine werden gesleept, of nog erger, een BOETE kregen, of oneervol ontslagen.
Je weet toch.

King of the Oneliner | 24-05-20 | 18:28

Ik wacht op de film

laurentius | 24-05-20 | 17:58 | 3
-weggejorist-
Senap-ar-en-prick | 24-05-20 | 18:12

Ik zie dure restaurantgesprekken, mooi vrouwen, hé Jaap van Z. stapt ook net binnen.
“Het was geweldig”. Geklap.

koperbij | 24-05-20 | 18:14

Deze was lekker om te lezen zeg.

BekiekUtMoar | 24-05-20 | 17:55 | 1

Inderdaad, een feel-good aflevering met resultaten.

Winstpakker | 24-05-20 | 18:04

Waarom moeten sommige linkjes naar zichzelf verwijzen?

Mr.Crowley | 24-05-20 | 17:53 | 1

Weet u wat een retorische vraag is?

kaasfondue | 24-05-20 | 17:55

Ik ben steeds de samenhang met vorige week kwijt. Lees dan de eerste zin en heb geen idee meer waar het over ging. Misschien in boekvorm maar als feuilleton geen succes.

Janpoepeenuitje | 24-05-20 | 17:43 | 2

Vorm = inhoud

kaasfondue | 24-05-20 | 17:53

Beetje minder drinken.

djs | 24-05-20 | 18:02

UWV de grootste werkgever van Nederland of zoiets toch?

de uitbater | 24-05-20 | 17:37 | 1

De grootste werkverschaffer met de kleinste bijdrage aan onze economie, of eigenlijk een hele grote negatieve bijdrage.

W_F | 24-05-20 | 18:36

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl