Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 39 – Negatieve energie… en (bijna) onbeperkt geld

Dit is deel 39 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

 2010 – 2011

Vanaf midden 2009 tot maart 2010 ben ik bezig geweest met het slopen van de wetgeving waarmee Ketenmanager Franke "onze" polisadministratie wilde vereenvoudigen herbouwen. Het heeft mij geen goed gedaan. Ik moet bekennen dat ik mijn achterbakse lobbyactiviteiten erg leuk vond. Ik had daarna in alle openheid de strijd kunnen beslechten, maar ondertussen was ik permanent bezig met het aanspreken van negatieve energie. En totdat eind 2010 het verlossende bericht kwam dat de Ketenmanager zou vertrekken bleef ik ook in de vechtstand staan voor een volgend rondje matten. Ik werd er geen fijner mens door.

Ondertussen is ons contract met het UWV begin 2010 overgegaan naar Corduroy BV, het door ons op verzoek van het UWV opgezette softwarebeheerbedrijf. Ik bezit ruim een kwart van de aandelen, maar heb door mijn geblunder bij de oprichting nul zeggenschap. Bij het UWV, waar men beschikt over een onuitputtelijke hoeveelheid negatieve energie, is zoiets een garantie voor diepe frustratie.

Die ellende begint meteen. Corduroy kan niet zomaar met een nieuwe ploeg net geworven medewerkers de beheerklus overnemen. Dat is geen probleem, want de kennis van mijn ervaren collega's en mijzelf blijft beschikbaar via Corduroy. Bij het UWV zitten ze daar anders in. Twee inhuurkrachten die via ons werken aan de polisadministratie krijgen te horen dat het UWV ze direct wil inhuren. Dat is niet alleen zakelijk onfatsoenlijk,maar ook onrechtmatig omdat de contracten een deugdelijk relatiebeding bevatten. Dat gaat dus niet gebeuren.

Van de directie van Corduroy heb ik niets te verwachten. Ze willen de relatie niet beginnen met ruzie. Maar er speelt nog iets. Het UWV is bezig met het opzetten van een complete parallelle beheerclub, los van Corduroy. Op die manier kunnen ze de vele tientallen medewerkers kwijt die na het afzinken van het Capgemini-systeem een plekje moeten krijgen. Voor Corduroy is dat gek genoeg een voordeel. Door het bijzondere UWV-organisatiemodel is de productiviteit extreem laag. Kennis ontbreekt of is verspreid over veel mensen, wat op hetzelfde neer komt. En de enkeling die wel echt iets met software kan is ook nuttig. Beheer van software is niet zonder risico's. IBM mag een compleet rekencentrum laten affikken. Capgemini mag jarenlang met honderden mensen aan niet-levensvatbare software werken. Maar Corduroy BV hangt als er echt iets fout gaat. De keuze van het UWV om met twee parallelle beheerteams te werken en zelf de regie te voeren verkleint de kans op claims, mochten er dingen fout gaan. Ik zie nu voor het eerst hoe het UWV zichzelf in een positie manoeuvreert waar falende leveranciers steevast vrijuit gaan. Alleen ben ik nu aandeelhouder van de partij die profiteert van de gangbare wantoestanden. Ik zeg het Liberace na: "I cried all the way to the bank".

Ondertussen mag ik zelf het gevecht aangaan over de contracten van de twee inhuurkrachten. Een ervan is een zzp'er die ervoor past om onderwerp van een rechtszaak te worden en vertrekt. De ander werkt bij een klein softwarebedrijf. De directeur ervan vertelt dat hij persoonlijk door UWV Directeur Diantha C. onder druk is gezet om direct voor het UWV te gaan werken. Zo niet, dan kon zijn medewerker vertrekken. De man heeft eieren voor zijn geld gekozen. Het zal uitlopen op een nare rechtszaak waarbij het UWV buiten schot blijft. We winnen die rechtszaak wel, maar bijna niemand wint er iets mee. Voor directeur Diantha is het een afrekening en voor mij een kwestie van principe. Ik besef te laat dat ik mijzelf pijn doe terwijl mijn tegenspeler Diantha er vermoedelijk van geniet.

Gaandeweg wordt niet het UWV maar de directie van Corduroy de grootste dumpplek voor mijn negatieve energie. Dat de heren Kleipool en Bevers de touwtjes volledig in handen hebben gekregen door mijn falen heb ik geaccepteerd – you live, you learn. Dat ze nog net niet hardop zeggen dat ik de relatie met het UWV heb verpest met mijn onnodig harde manier van opereren, vind ik beledigend. Maar wat mijn bloed echt doet koken is de overtuiging bij de mannen dat het UWV geweldig tevreden is over de dienstverlening en de toekomst Corduroy en zijn aandeelhouders toelacht. Ik doe er alles aan om ze duidelijk te maken dat er bij het UWV geen plaats is voor kleine leveranciers op strategische plekken. Ik heb nog steeds mijn contacten bij het UWV en die denken wat ik denk: "bij de eerste gelegenheid wordt Capgemini weer teruggehaald". En die gelegenheid komt wanneer Corduroy volledig is ingebed in het UWV-systeem van niets doen met veel mensen. Op dat moment is het nog logisch ook. Voor de paar miljoen per jaar die het UWV aan Corduroy besteedt kan Capgemini een horde junioren of Indiërs inzetten.

Het antwoord op mijn hartenkreten is schouderophalen. Elke kwartaalmeeting met de aandeelhouders is een feest. De omzet van Corduroy is top en de winst over the top. Van mijn dividend kan ik riant leven, maar het is een schrale troost. Ik zie het bedrijf opgaan in de dolce far niente werkwijze van het UWV en rijp worden voor de slacht. Misschien is het onvermijdelijk, maar dat de mannen niet zien hoe dit gaat aflopen maakt mij wanhopig.

Bijna krijgt het verhaal een onverwachte, positieve afloop. Corduroy-directeur Frans Kleipool mag naïef en zelfingenomen zijn, hij is ook een topper op het gebied van fusies en overnames. In juni 2011 krijgen we te horen dat er op het hoogste niveau overleg plaatsvindt tussen het UWV en Ordina, een grote speler die graag de rol van Capgemini als huisleverancier wil overnemen. Ordina heeft voorgesteld om het beheer van de polisadministratie over te nemen tot 2018 voor de lieve som van 50 miljoen euro. Onderdeel van de propositie is dat Ordina Corduroy overneemt voor 7 miljoen euro.

Ik ben nergens bij betrokken en moet tevreden zijn met een kleine 2 miljoen. Dat ben ik. Er zijn slechtere manieren om uit je lijden te worden verlost. Wat ik niet begrijp is hoe zo'n onderhandse deal tot stand kan komen bij een overheid die voor elk wissewasje een kostbaar en langdurig aanbestedingstraject inricht. Het enige antwoord dat ik krijg is dat Ordina-CEO Ronald Kasteel en UWV-bestuurder David Jongen studiegenoten zijn geweest. Het voelt allemaal nog dubieuzer.

Uiteindelijk springt de miljoenendeal toch af. Waarom wordt niet duidelijk en is ook nooit duidelijk geworden. Om de misgelopen miljoenen heb ik geen traan gelaten. Wel over de twee Corduroy-directeuren. Ze hebben de ultieme demonstratie gehad dat het UWV er alles voor over heeft om zaken te doen met grote partijen. Uit niets blijkt dat ze de boodschap hebben begrepen.

Reaguursels

Inloggen

Elke keer weer 'genieten' van dit verhaal. Blijkbaar zijn ook in de ITC sector logisch denkende mensen schaars ? Of moet worden gezegd integere mensen. Dat gezegd zijnde, iemand die zelf niet integer is zal niets van dit verhaal begrijpen. Ga zo door ajb !

Kim-Jung-Un | 06-07-20 | 16:23

Het wordt wel erg eenzijdig , rancuneus verhaal nu.
De schrijver lijkt als een rode draad door alle 40 afleveringen falen heen te lopen , misschien dat hij beter eens in de spiegel kijkt dan anderen de maat te nemen.

Pieterse | 06-07-20 | 11:12

Ga zo door Rene, heb ook zo mijn ervaringen gemaakt met de IT afdelingen van de overheid en af en toe met mijn hoofd tegen de muur geslagen, heb er nu eelt op.

jan huppeldepup | 05-07-20 | 21:40

Onbeperkt geld van u en mij

Rest In Privacy | 05-07-20 | 20:05 | 1

Was het maar onbeperkt geld voor u en mij..

Wijze uit het Oosten | 06-07-20 | 10:11

Kleipool leeft intussen niet meer begreep ik heeft dus niet lang kunnen genieten van de opbrengsten nooit geweten dat dit allemaal speelde.. interessant verhaal..!

aardv@rk | 05-07-20 | 19:25

Ik lees de managementsamenvatting wel.

filosofem | 05-07-20 | 19:23

Het zou wel jammer zijn als het UWV straks gewoon opgeheven wordt. Gelukkig heeft de EU exact dezelfde geldverslindende werkwijze dus er kan nog genoeg geschreven worden.

Ik zie het trouwens nog wel gebeuren dat een commerciele app alle interactie met het UWV en de belastingdienst gaat automatiseren voor particulieren. Als zo'n partij een paar miljoen klanten heeft kunnen ze met de BD onderhandelen: we leveren het digitaal precies zo aan als jullie willen hebben, of printen het in diverse formaten uit en versturen alle gegevens van miljoenen klanten per dode boom. Dan kan de app gratis worden voor particulieren omdat de BD al betaald voor het hap-klaar aanleveren van de data. Uiteindelijk kan zo'n app dan zonder overheids bemoeienis het grootste deel van de taken van de BD en het UWV overnemen.

Het enige wat de BD kan doen om dit te voorkomen is de app op tijd overnemen in ruil voor een blanco cheque. Belasting ambtenaren hebben miljarden (van een ander) over voor hun eigen baanbehoud.

W_F | 05-07-20 | 19:22 | 2

Leuk reaguursel, maar: dan heeft de leuke app die je voorstelt wel een polisadministratie nodig, wie heeft waar recht op, wanneer, hoeveel en voor hoelang ...

Analia von Solmsch | 05-07-20 | 22:52

Een app zonder fouten, door de overheid ? Nee, dat wordt een ramp.

Niek1582 | 06-07-20 | 02:11

Kan Michael Moore dit niet eens wat documentairificeren? Ik ben heel slecht met lappen tekst. Heb in 48 jaar nog niet één boek uitgelezen. Die enen en tweeën die dat opleverden voor de talen compenseerde ik wel met tienen voor proefwerken en idioomtoetsen. Gemiddeld ging ik dus met de hakken over de sloot over. Is ook precies genoeg.

Leptob | 05-07-20 | 19:20 | 3

Zo is het. Je slaagt of je slaagt niet. Alle varianten op dat thema, zoals net niet, net wel en ruim, zijn onzin.

Rest In Privacy | 05-07-20 | 20:26

Gewoon manager worden en je personeel het werk laten doen, je hoeft niet te kunnen lezen behalve het woord vvd herkennen in het stemhokje, Berbaar en Kuifje leren je wel hoe dat moet.

Analia von Solmsch | 05-07-20 | 22:54

Dat is precies de middelmaat die we zoeken in NL.

Tripps | 05-07-20 | 22:59

Ik vond het bureau van Voskuil beter

Thomtidom | 05-07-20 | 19:10

En nog steeds geen reactie van de overige media, laat staan van de overheid zelf. We zitten echt niet in een bananenrepubliek. Echt niet!
@redactie: het overzicht mag wel even bijgewerkt worden. Na 33 komt geen 39..

Frau Merkel | 05-07-20 | 19:10

UWV, wie is er niet mee groot geworden?

De managers en de top hebben immers ook groote hoogtes bereikt.

Meesteres Belgie | 05-07-20 | 19:08

als ik jou was zou ik eens een keer met pieter praten.(omzicht)

newray | 05-07-20 | 18:58 | 3

Omtzigt

DrumPiet | 05-07-20 | 19:02

Ze hebben eerder al contact gehad. Het blijft vreemd dat er nog steeds zo gerommeld kan worden.

Frau Merkel | 05-07-20 | 19:11

Pieter heeft nu al maximale hoofdpijn van een ander dossier, die werkt zich al helemaal uit de naad.

Niek1582 | 06-07-20 | 02:12

Alles beter dan de artikelen van Spartacus.

DrumPiet | 05-07-20 | 18:57

Ik had ook graag afgetikt en weggeweest.

Het is bijzonder hoe een paar kaderleden zoals Diantha C. tot de dag van vandaag (ik heb haar even opgezocht in Linkedin) los mogen gaan met belasting centen. Dit misschien juist wel omdat dit soort partijen door belasting centen bijna onbeperkte diepe zakken hebben. Haar foto gezien hebbende, zal ze binnenkort wel met pensioen gaan, waarna de volgende psychopaat haar mag opvolgen.

Wat betreft Ordina. Ik heb eens bij een kleine partij gewerkt die ze zonder due diligence hebben overgenomen. Een biertje met een werknemer was in principe al genoeg geweest. Hoewel het misschien niet om erg veel geld ging was het een zinloze en direct verliesgevend overname.

Ervaringsdeskundige | 05-07-20 | 18:49

Er komen meer afleveringen dan van As the World Turns ben ik bang.

oldandwise | 05-07-20 | 18:42 | 2

En meer herhalingen dan van the Bold and the Beautiful

Diederik_Ezel | 05-07-20 | 18:44

Of verzamealbums van Alan Parsons ?

van Oeffelen | 05-07-20 | 18:48

Allereerst; respect voor al je werk. Maar misschien kun je er een verzamelband van maken, inclusief de 40 delen die nog komen. En die vervolgens persoonlijk aan Omtzigt en Leijten overhandigen. Die kunnen er meer mee dan wij niet-insiders neem ik aan. Als ze er al iets mee willen na zoveel jaren.

Rest In Privacy | 05-07-20 | 18:35 | 2

Quib - die moeten die rommel meteen in de vuilnisbak smijten en er voor zorgen dat men bij overheidsinstanties niet meer in zee gaat met klojo's en onprofessionele types.

van Oeffelen | 05-07-20 | 18:40

@van Oeffelen | 05-07-20 | 18:40: Ik heb niet de kennis om dit rommel te kunnen noemen, maar wat jij in de tweede helft van je zin schrijft is zeker ook een waarheid.

Rest In Privacy | 05-07-20 | 18:59

Ben benieuwd wanneer en hoe Eren Yilmaz in dit verhaal voorkomt.

Ruimedenker | 05-07-20 | 18:35 | 2

Whahaha!!

overVecht | 05-07-20 | 19:14

Misschien als klant aan de balie? Vond zijn verhalen toch wel leuk altijd

Mark van Leeuwen | 06-07-20 | 06:06

Altijd al geweten dat het UWV één grote teringbende is. Gelukkig heb ik in mijn leven er maar incidenteel gebruik van hoeven maken. Dat dit allemaal maar kan in dit geweldig land doet mij vermoeden dat wij nog minder zijn dan een gemiddeld bananenland.

WitteGrunneger | 05-07-20 | 18:34 | 2

Die bananen zijn bijzaak.
We zijn een cocaïneland en de bananen zijn een mooie bijvangst.
Is het al opgevallen dat bananen bijna altijd en overal hetzelfde kosten?
De Dollarbananen, één grote prijsafspraak.

Ruimedenker | 05-07-20 | 18:38

@Ruimedenker | 05-07-20 | 18:38: Feitelijk zijn bananen niet meer dan afval bij het transport van coke, wegwerpverpakking dus. Het is een wonder dat ze überhaupt nog geld kosten want zonder bananen zou de cokesmokkel een probleem hebben.

5611 | 05-07-20 | 18:50

Het laatste wat je moet doen als serieuze organisatie is afhankelijk worden van een stelletje rukkers met hun softwarebedrijfje. Dan gaan ze je lopen chanteren. Deze lieden vergolden is al helemaal uit den boze.

van Oeffelen | 05-07-20 | 18:30 | 6

Van Oef snapt er weer eens geen reet van. Heikneuter

djs | 05-07-20 | 18:41

@A.I. van Dee | 05-07-20 | 18:42:

Val deaudt Lutser.

overVecht | 05-07-20 | 19:15
▼ 3 antwoorden verborgen

is dat ik, ik ik verhaal nog niet afgelopen?

photto | 05-07-20 | 18:29 | 5

@van Oeffelen | 05-07-20 | 18:44:
Dat is absoluut waar. Dit uwv-horrorfeuilleton kan geïnterpreteerd worden als een soort hulp bij zelfdoding. Daarom ook mijn diepe respect voor de schriftsteller, die het mentaal alsook fysiek wist te overleven.

suscrofa | 05-07-20 | 19:06

U had het liever onder de pet gehouden omdat uw heilig wereldje nu te kakken staat? Ik lees het graag en met open mond, wat niet leuk is met al die insekten in mijn kamer.

jan huppeldepup | 05-07-20 | 21:36

hee, een uwv ambtenaar die dit probeert te besmaden ?

Niek1582 | 06-07-20 | 02:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Ben er ook wel klaar mee, heb mijn halve leven mensen geestelijk bijgestaan die een probleem hadden met het UWV. Als ik zeg dat het nassies zijn druk ik me nog netjes uit. Als je in de maatschappij overal ben uitgekotst kun je altijd nog bij het UWV terecht.

Tishetnetnie | 05-07-20 | 18:10

Er zullen vast een hoop knaken verdiend worden, maar zo te horen is het een kudtbaan...

SterF... | 05-07-20 | 18:06 | 1

Ik lees al bijna 40 weken dat hij er geen nacht van wakker heeft gelegen en de centen fijn in den zak heeft gestokuh... wel elke week hier jammeren wat een faalomgeving het is door de miljonair. Alstie nou echt wakker ligt van schuldgevoel, laat hem dan de helft (de helft maar) van die centen weggeven en verdelen over die fraudeur-ouders om ze een hart onder de riem te steken.

lovekila | 05-07-20 | 19:36

Ik wacht wel op het boek.
Leest wat makkelijker.

RickyLaRue | 05-07-20 | 18:01 | 3

Exact. Dan kan je ook doorbladeren om te kijken hoeveel bladzijden je nog moet.

marcoplarco | 05-07-20 | 18:39

Wacht wel op het luisterboek. Ingesproken door david attenborough.

Mark_D_NL | 05-07-20 | 19:00

@Mark_D_NL | 05-07-20 | 19:00:
Spreekt de man Nederlands?
Waarschijnlijk niet.
Misschien iets voor Beau van Ervan Doorens.

RickyLaRue | 05-07-20 | 19:26

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino