UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 18 - Het Korsakov-contract met IBM
Dit is deel 18 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.
2007-2008 en oktober-november 2012
Eind 2007 is de stressfase voorbij. Voor mij dan want mijn teamleden zijn hard aan het werk. De nieuwe database is ontworpen en iedereen is data aan het laden, koppelsoftware aan het bouwen (technoterm: webservices) of gegevensbestanden voor afnemers aan het produceren. Mijn 'bufferbaas' de GVR en zijn secretaresse verzorgen het administratieve handwerk. Ik vind het niet erg. Het geeft mij tijd om het UWV beter te doorgronden. Participatief organisatieonderzoek is harde noodzaak maar ook fascinerend. Jammer dat ik al eens ben gepromoveerd.
Ik ben speciaal geïntrigeerd door de extreme kosten, het bedrag van 270 miljoen euro dat als tussenstand aan de Kamer is gemeld. Zelfs als ik dat deel door onze uurtarieven van 135 tot 170 euro per uur en de BTW meereken zit ik al op duizend mensjaren. En er gaan veel Indiase Capgemini-uren in één uur van ons. De UWV-vingers wijzen echter ook naar IBM.
Ik sta op scherp als een IBM-manager vertelt dat ons datagebruik van kwaad tot erger gaat. De stand is 26,3 terabytes ofwel dik 26.300.000 megabytes. Ik kan het niet geloven en sla weer aan het rekenen: bijna 2 megabytes per geregistreerde burger voor twee jaar aan aangiften – zeg maar een lijvig leesboek per persoon
Met onze data opslag-vretende noodvoorziening (plus onze veel zuiniger opvolger daarvan) zijn wij slechts verantwoordelijk voor een fractie van die 26 terabytes. De rest wordt gebruikt door overbodige systemen of is gewoon nooit opgeruimd. Van veel systemen bestaan ook meerdere kopieën en dan gaat het heel hard. Ik denk even dat zelfs IBM het kostenniveau gênant vindt, maar hoor later dat IBM de data-explosie nauwelijks kan bijbenen.
De contracten met clubs als IBM en Capgemini zijn diep geheim, maar ik wil nu toch weten welke kosten wij voor onze klant maken. Ik krijg te horen dat IBM zijn kosten doorbelast op basis van alleen de gegevensopslag. Het prijskaartje bedraagt 16.000 euro per terabyte per maand – ex BTW. IBM stuurt voor alleen al het polisgebeuren dus een maandelijkse rekening die hard richting de half miljoen euro gaat – en razendsnel oploopt. Ik check het bedrag bij onze database man Maarten en laat de tijdfactor weg. "Per jaar dan toch", is zijn reactie. Ik weet genoeg. Dit is grotesk. Ik vind het ook raar dat de complete rekening wordt bepaald door de gegevensopslag en niet door de intensiteit van de gegevensverwerking. Voor het soort systemen waar het UWV mee vol staat – veel data en weinig verwerking – is dat extreem ongunstig.
Ik vraag mensen met marktkennis of dit normale tarieven zijn. Niet dus. Sterker nog, de voorganger van IBM bij het UWV, Getronics, zou tarieven van 3.000 euro per terabyte per maand vragen – nog geen vijfde van IBM. De overgang van Getronics naar IBM had dan ook geleid tot een explosie van kosten. Het is de divisie automatisering die het contract met IBM heeft afgesloten en de kosten van IBM doorbelast aan de andere bedrijfsonderdelen die het maar te slikken hebben. Centrale inkoop. Schaalvoordelen. Altijd efficiënt.
Maar ook binnen de divisie gegevensdiensten zit bijna niemand met de IBM-kosten. Uiteindelijk vind ik een bondgenoot in Kees de Boer, een controller. Veel bereiken we niet. Zelfs 'dode' bestanden zijn nauwelijks te verwijderen. Dat ligt niet aan IBM maar aan het UWV. Ik richt me dus weer op het saneren van onze eigen data en de idioot hoge kosten ervan.
Ik hoor nu dat wij draaien onder een 'gouden IBM contract', wat zou slaan op het serviceniveau. Het serviceniveau van IBM is echter beroerd en kost aan verspilde mensuren handenvol geld. Het is ook een publiek geheim dat 'gouden contract' niet slaat op de verplichtingen van IBM. Die zijn er namelijk niet. Bij elke afwijking van de afspraken die ook maar het minste risico oplevert stuurt IBM een zogenaamde risk letter waarmee het UWV de verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven voor als er iets mis gaat. Voor het bizarre verhaal over de brand in het IBM-rekencentrum dat minister Donner de Kamer voorschotelde is opeens een redelijke verklaring: IBM heeft een compleet dossier waarmee ze hun zwakke klant aan de hoogste boom kunnen ophangen. Uiteraard zijn alle risk leters diep geheim en horen wij niet welke contractafspraken tussen UWV en IBM wij precies schenden.
Ik vraag nu door bij onze database-man die door IBM wordt ingehuurd. Met resultaat: er is een andere soort data opslag genaamd nearline storage en deze kost slechts 3.500 euro per terabyte per maand. Het klinkt als een soort opslag op tragere harde schijven en daar zit ik niet op te wachten. Daags daarna komt Maarten er op terug. Hij heeft een vergelijkende test uitgevoerd op de IBM servers en vastgesteld dat de nearline schijven niet trager zijn dan de 'gouden' schijven maar juist sneller. Ik kruip achter mijn mail en meld de directie dat wij graag van onze gouden hardware zouden willen afstappen en reken de kostenbesparing voor. De reactie volgt prompt: Er is nét een nieuwe afspraak met IBM gemaakt. Elke soort opslag die IBM aanbiedt kost vanaf nu 11.000 euro per terabyte per maand.
Wat... een... toeval.
= = = = = = = = = = = = = = = = =
Fast forward naar oktober/november 2012, lang na deze gebeurtenissen. Het UWV heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. Deze Bruno Bruins houdt er een heel andere bestuursstijl op na. Bruins onderhoudt contacten met iedereen die hem kan informeren en na alles wat er tussen 2007 en 2011 is gebeurd zeker ook met mij. In de loop van 2012 vraagt hij mij om met de divisie Gegevensdiensten mee te denken over bezuinigingen op de loonaangifteketen. Wetend dat elke ingreep die arbeidsplaatsen kost en dat de kwaliteit van het management niet beter is geworden, werken collega Paul van Zon en ik een besparingsvoorstel uit gebaseerd op het saneren van overbodige data: minstens de helft van de data moet weg kunnen. Wij presenteren ons voorstel in een vergadering met de top van Gegevensdiensten. Nu is de divisie automatisering wel vertegenwoordigd. Als wij ons voorstel presenteren vertelt deze vertegenwoordiger, Edward E, dat ons voorstel helaas geen soelaas biedt. De afspraken met IBM zijn namelijk nét veranderd. Er zijn nieuwe, verlaagde tarieven, maar er is nu wel een malus overeengekomen. Als ons voorstel om minder schijfopslag van IBM af te nemen wordt opgevolgd, treedt de nieuwe malusregeling in werking. Overbodige gegevens verwijderen kost het UWV nu geld. Het is echt heel spijtig maar dat moeten we als UWV niet willen. Mijn maag draait om. Ik stuur de directie een verbitterde mail en wens Bruno Bruins in gedachten het beste.
Naschrift: As we speak loopt de komende jaren de overgang van IBM naar een nieuwe partij. Begrote kosten volgens het UWV Informatieplan: 60 miljoen euro.
Actueel: De automatiseringsbaas van UWV en een nieuwe topvrouw gaven op 16 januari op eigen verzoek een technische briefing aan de Tweede Kamer. Twee Kamerleden stelden gericht vragen naar aanleiding van dit feuilleton en de reactie van de UWV bestuurders richting Femke Merel van Kooten (ex-PvdD) en Jasper van Dijk (SP) is het bekijken waard. Complete sessie hier.
Reaguursels
InloggenGewoon de Kick backs volgen. Kijk welke persoon zijn handtekening onder het contract met IBM staat en check zijn bankrekeningen..
IBM... een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Er is dus geen steek veranderd bij IBM sinds de jaren 60.
Ik wilde altijd geheelonthouder worden, maar ja, die Korsakov hè...
Maar goed, belangrijk in deze is dat er dus geen terughoudendheid was in de organisatie wat betreft datagebruik en geen kostenbesef bij de gebruikers. Wat betreft de Torrents e.d. was het eenvoudig op te lossen door per gebruiker het datagebruik te meten (mailbox plus persoonlijke mappen) en bonussen te geven als je beneden een bepaalde drempel bleef. Met een kostenplaatje van 16.000 per TB per maand is zo'n 50 euro per maand bonus per gebruiker wel heel snel terugverdiend dan.
De opslagprijs per Terabyte is niet voor Terabytes per maand, maar voor managers per maand. Dit is echt geen hogere kwantumfysica. En plotseling heb je het. Je gaat managers aan het UWV verkopen. Dan loop je binnen joh, niet normaal.
De meeste mensen hebben een bullshit baan. Al die kantoorslaven die zich in grijze rijen leaseauto, per trein, per bus of op de fiets bewegen naar hun troosteloze kantoorbaan....
John M. Keynes voorspelde in 1930 een 15-urige werkweek maar die is nog niet igerealiseerd. Daadwerkelijk wordt gemiddeld allang slechts 15 uur per week zinvol werk gedaan. De rest gaat verloren aan bezigheden als het verzenden van e-mails, het bijwerken van het Facebook-profiel, het marketen van nieuw beleid en veel vergaderen of het bedenken van weer een nieuwe beleidsstrategie..
Dat je na jaren en jaren niks bereikt, en dan weer naar een andere bullshit baan hopt en weer niks bereikt.
Werk ze!
Als mensen minder uren werken gaat de productie vaak omhoog (niet die per uur maar de totale productie per week). Er is gigantisch veel onzinnig bezighoud-werk, dat vooral dient om de manager te plezieren die door zijn kantoortuin loopt.
Het kenmerk van een 'bullshitbaan' is trouwens dat de werknemer zelf zijn baan totaal overbodig vind.
Dat wordt dan door linkse programmamakers vertaald naar 'creches zijn nuttig en banken zijn fout' maar zo is het helemaal niet bedoeld: bij de crèche kun je ook best vinden dat ouders beter minder kunnen werken en zelf voor hun kinderen zorgen, en een bankier levert ook echt wel nuttige services als ie goed op geld past en zorgt dat iedereen makkelijk geld kan versturen.
Falend toezicht, overheid en tweede kamer hebben geen idee. Die CIO (Career Is Over) menneer brabbelt over 24/7 bereikbaarheid etc, maar is dat nodig? Wat is de norm? Heeft iemand wel eens gemeten wat ze leveren voor die Euro's?
ze gaan naar de maan etc.etc. men naait ons een oor aan , letterlijk en figuurlijk "en bij de ICT bedrijven van de Roverheid kan nooit iets goed gaan ? Neem het UWV,Belastingdienst , CAK …….. volgens mij doen "ze "het gewoon EXPRES
Als ex werknemer met 37,5 jaar dienstverband heb ik er een goede werkgever aan gehad. Veel loon voor weinig werk, lange pauzes, gratis koffie, eerder naar huis, parkeerplek in de garage, veel palaveren zonder concrete uitkomsten met niet gelezen verslagen. Goede ziektewet regeling eigenpersoneel. Veel collegiaal overleggen bij de koffiemachine en in rookhok. Uitgerust mijn pensioen gehaald. Het uwv koopt zelf geen hardware maar koopt servers in. Beheer, beveiliging en onderhoud zit in de prijs inbegrepen. En ja,... Dat is duur. En het uwv is weer in gehuurd om de bedachte wetten door het parlement uit te voeren. Zo houden we elkaar in stand met een leuk prijskaartje voor de betalende werknemers.
Uwv koopt geen servers in maar services. Rond 2004-2005 heette dat nog strategic outsourcing. Meestal met Al's voornaamste reden kostenbesparing.
Nog geen 38 jaar dienstverband en nu al met pensioen. Ik mag de 55 jaar aantikken.
Ik geloof best dat het UWV een fijne plek is voor de eigen werknemers. Jammer dat ze een ramp zijn voor hun werkzoekende klanten.
Ik heb bij IBM gewerkt en het UWV was pertinent tegen opslag beperking en controle op Torrentsoftware door gebruikers, er stonden computers van UWV medewerkers de gehele dag en nacht Torrentsoftware te draaien, en dit soort shit moest gewoon in de backup meegenomen worden die door zoveel data 24 u/pd draaide.
Complete films en software paketten werden er intern gemaild wat ook weer voor problemen zorgde, en als oplossing werden er door het UWV meer mail servers aangeschaft (maakt het uit is maar belasting geld was de insteek bij het UWV)
Dat zijn dure films.
En niet te vergeten de UWV filmpjes en foto's van bedrijfsuitjes en privé vakanties. Allemaal keurig netjes opgeslagen met Service Level GOLD in het dual datacenter van IBM.
Ik heb laatst een 10 terabyte hardeschijf binnengekregen voor zo'n 200 euro bij Bol.com. En dan is 27 terabyte zo kostbaar voor UWV? Kost zo'n 6 meiers.
Dit sla je natuurlijk niet op op slechts 1 schijf, dit moet je beschikbaar hebben op minimaal twee datacenters en beide een stevig backup systeem. Anyway met een Amazon S3 zou je 567,- dollar per maand betalen..
De kosten zitten hem niet in de harde schijven, hoewel schijven voor bedrijven door andere eisen wel wat duurder zijn dan hun consumentenequivalent. En verder was dit in 2007, ruim 10 jaar geleden. Opslag is de afgelopen 10 jaar een stuk goedkoper geworden. En IBM was leverancier, wat betekent dat de kosten met name in de datacenters en bemensing van die datacenters. Je kan het echt niet vergelijken met de harde schijf die je in de winkel koopt. 16k is echter exorbitant en niet goed te praten. 200 is wel het andere extreme in het spectrum.
Ja dat is tien jaar later, scheelt nogal.
Tja..... uw cynisme is van laag allooi zullen we maar zeggen ......
@PSYx | 20-01-20 | 06:50: Maar toch zeker geen 11.000 euro per terabyte per maand? Er moeten natuurlijk draaideurbaantjes gecreërd worden voor topambtenaren en gesjeesde politici die een uitstapje maken naar het bedrijfsleven en weer terug. Dat moet maar kunnen want anders zouden de populisten invloed kunnen krijgen op het beleid, zo betoogde iemand hier in de panelen laatst.
@Koning BongoBongo | 20-01-20 | 07:13: Wat is er cynisch aan? U bent blij om zoveel mogelijk belasting te betalen voor dit gegraai? Of u bent werkzaam bij IBM en verdient er een aardige duit mee?
Je praat hier over bijna 15 jaar geleden.
@Mijn GS nick magnie | 20-01-20 | 07:21: My bad...... was geen reactie op uw plempsel ,maar kan ook niet meer vinden waar dan wel..... senior moment I guess.
Ben een aantal jaren namens IBM gedetacheerd geweest bij een grote bank. Wat ik daar meemaakte was vergelijkbaar met wat ik hierboven lees over UWV.
Alles dichtgetimmerd in wurgcontracten en als er iets mis ging dan wisten de juristen van IBM wel een clausule op te lepelen die er voor zorgde dat de rekening naar de klant ging. IBM was overigens ook betrokken bij het de ontwikkeling van de ponskaartenmachine voor het registreren van Joden in WO2. Zoek op 'IBM and the holocaust' en huiver. Het was een wijze lesperiode en ben blij dat ik er al lang weer weg ben ook
Ibm is de opvolger van tmc en dat bedrijf had al 50 jaar eerder een ponsmachine. Dat ibm mee werkte registreren Joden klopt. Ook de gemeente Amsterdam had een zeer goede kaartenbak met als gevolg een perfecte vervolging door de Moffen.
Het geeft te denken hoe de financiën van de overheid geregeld werden voor het computer tijdperk. Daarover is nog weinig te vinden.
Op de wiki pagina over Getronics valt een en ander te lezen.
nl.wikipedia.org/wiki/Getronics
Jammer dat er op deze topics over het UWV zo weinig gereaguurt wordt.
Zelfs degenen waarover het gaat nemen niet de moeite om ze allemaal te lezen (zoals van der Vlist).
Van der Vlist moet zijn straatje schoon kunnen kletsen en een uitweg hebben als hij iets niet weet. Logisch antwoord dus.
Toch jammer dat Veldwijk hier zijn gal kan spuien over UWV, en ook IBM en Capgemini, zonder al te veel constructief tegengeluid. Ik ken de organisaties UWV, IBM en Capgemini ook van nabij, en zoals een IT spreekwoord zegt: "elke klant krijgt de IT leverancier die ze verdienen". Het ging al mis bij de Europese aanbesteding waardoor IBM/Capgemini een niet-optimale oplossing moesten aanbieden om financieel zo laaag mogelijk uit te komen. Dat IBM zich vervolgens contractueel heel slim indekt kun je aan Amerikaanse Sales & Legal wel overlaten. Vervolgens heeft UWV jarenlang veel te weinig regie getoond om de oude IT leveranciers (PinkRoccade, Cordares) ASAP uit te faseren, inclusief legacy applicaties enz. Tel daarbij op het infrastructuur- en datamodel dat door gebrek aan visie bij de architecten van beide partijen de grootste clusterfuck in de IT (na de belastingdienst) is geworden, Veldwijk ziet en bespreekt helaas maar een deel van de problematiek. Met een DBA of storage specialist zit je echt veel te laag in de infrastructuur om het echte probleem te zien: gebrek aan business visie bij het UWV, wispelturigheid bij de overheid als opdrachtgever van het UWV, en het niet of nauwelijks willen betalen voor business consultancy en enterprise architecten om een functioneel en technisch werkend design op te leveren, inclusief roadmap om van oude naar nieuwe omgeving te komen. Als een klant denkt dat IBM zijn senior consultants en architecten voor een prikkie meelevert, no way........
Ik ben maar een leek, maar -€16000,- p/m voor 1 TByte is normaal dan?
@DeBelastingbetaler | 20-01-20 | 08:04: destijds wel. Zeker als je als klant servicelevel Gold wil, met onmiddellijke 24/7/365 beschikbaarheid van alle data.
@WalterSobchack | 20-01-20 | 08:06: Ik heb op mijn NAS met 12TB ook 24/7/365 beschikbaarheid van alle data. En deze kan ik repliceren met een soortelijke NAS, kosten zo'n € 3000,- incl. harde schijven. Backup naar de Cloud kost slechts een paar tientjes per maand, waarbij daar ook weer backups worden gemaakt. Uiteraard was het 12/13 jaar geleden wat duurder, maar € 16.000,- per maand? Houd toch op, dat is pure diefstal. Maar goed, IBM is niet de schuldige, maar die akelige ambtenaren die het geen fuck interesseert dat de burger hierdoor alleen maar meer uitgekleed dient te worden. Geld uitgeven van een ander is toch zoveel makkelijker...
@Eagle_Eye | 20-01-20 | 09:34: En als je nu eens jezelf een salaris uitbetaald voor het dag en nacht ook in de weekenden te werken en beschikbaar te zijn. Daar de nodige belasting aan toevoegen en eventuele andere onkosten als stroom, verzekeringen, afschrijvingen, kosten pand datacenter en meer. Dan ben je realistischer aan het vergelijken.
@Eagle_Eye | 20-01-20 | 09:34: ik zou zeggen: breng uw dienstverlening ASAP op de markt. Het zijn gouden tijden.
Kaas de Vies | 19-01-20 | 23:13 | Klopt. Echter voor de burger is dit duidelijker dan schrijven dat men marinier is terwijl men een privaat bedrijf runt. Adagium altijd VKT. Verder blijf ik liever op de achtergrond.
QPO
Ouwe visstick, u eet vast alles.
En dit gaat ook zo bij bedrijven zoals ProRail, TeNNeT, alle netbeheerders in nederland, alle waterschappen, ach, alles waar je als burger mee te maken hebt.
Die automatiseringsbaasjes verdienen er lekker aan.
Ik moet weer terugdenken aan dat weekend dat we de jaarlijkse test van de
energievoorziening van IBM in Zoetermeer deden. Als alles gereed was, op weg naar de zeer uitgebreide lunchtafel. Allerlei lekkers, heel veel witte wijn, en als je erom vroeg ook wel een biertje. Was best wel gezellig.
Was daar als medewerker van de plaatselijke energieboer.
Kroniek van een clusterfuck. En dan nog centric. Tijd dat de omtzigtman hier fulltime op gaat zitten.
De Omtzigtman: De man die misstanden tot op de bodem uitzoekt, en er zorgvuldig op toeziet dat die misstanden volledig intact blijven.
ik las getronics....
en dacht aan de mooie periode van 5 accountmanagers ,3 field managers,2 operation managers en 1 developer... en dat allemaal op 1 klus..
de (r)overheid ,die faalt overal..
En dan vergeet je nog de mensen die bij de overheid op de loonlijst staan en de voortgang van het project intern met collega's moeten duiden. Van die types die een vraag stellen, een antwoord krijgen en er dan 2 maanden later op terug komen en vragen of het ook allemaal nog anders kan.
Paar keer met IBM te maken gehad. Het mooiste zijn de contracten met hun eerste klanten in Nederland. Om zich in de markt te vechten zijn deze contracten onder de marktprijs. Spekkoper zou je denken? Maar dan begint de ellende pas. Elke wijziging of nieuwe functionaliteit betaal je de hoofdprijs en zijn sowieso 3 accountmanagers nodig om dit als maatwerk te bestempelen.
Atm0s als je nog GeenStijl volgt pls neem contact op met de redactie.
Die tool moet terug komen. Ik doneer rijkelijk via een crowdfund en vele reaguurders met mij.
welke tool?
@Droppot_dk | 20-01-20 | 05:38:
Het was een geweldige google chrome plug-in waarmee je alle reaguursels van alle reaguurders kon teruglezen, zelfs de weggejoriste en ook alle statistieken. Het gaf bovendien de mogelijkheid om plus en min kudo's te geven. Het maakte GeenStijl vele malen makkelijker en leuker.
www.geenstijl.nl/1960441/cool_een_rea...
Hear, hear!
dat je van faalfabriek UWV naar het kabinet kan gaan. Bizar
4 Ik deed mijn mapje met allerlei documenten dicht, de heren een stevige hand gegeven en erbij gezegd, nooit maar dan ook nooit proberen kleine clubjes af te persen, te bedreigen, manipuleren. Ik pakte toen mijn dictafoon uit mijn colbert en zette die uit. Grote ogen en dat dit niet mocht etc. Antwoord; eens opletten wat er wel mag indien noodzaak.
En of the record, nooit en ex marinier bedreigen, u bent lang niet zo machtig als u denkt. Normaliter zwijg ik daarover, zoals het hoort maar in mijn woede en nog altijd over die boeven kon ik het niet laten de rollen eens om te draaien. Tuig is het vooral met hun wurgcontracten soms naar kleine partijen toe, lukt ze niet altijd maar vaak wel hoor om mij heen, zo ook Centric die kleine partijen verwurgen.
De UWV internen hadden ook te maken met Cap Gemini. Ik noem dat geen automatiseerders maar witte boorden maffia die uit zijn op een voor hun gestructureerde chaos om klanten uit te kleden. Veel projecten die CAP deed her en der konden met gemak gereed zin met ¼ soms 1/3 van de totale kosten.
Goed dat je die kutburgers hebt aangepakt, ik ben ook bezig met zo een projectje.
Vertrouw niemand. Succes!
Publiceer de tapes.
Het mooi van GS is dat er dikwijls internal information word gedeeld. Het jammere deel is dat daar meestal weinig mee gedaan wordt. Mooi verwoordt. IBM ongeveer maffia, CAP would be strebers. Niemand zal zn reet branden om dat te benoemen.
Daarom, hulde voor uw dapperheid om vingers op zwerende wonden te leggen.
Dank.
@Kaas de Vies | 19-01-20 | 23:07:
Oh je er bestaan geen ex-mariniers, louter oud. Zeg ik dan als oud-UT-CTF-Instagib.
@Kaas de Vies | 19-01-20 | 23:07:
Dat zou een eindbaas-actie zijn. Maar er is geen kolonels-regime, dus moet Moneytron wss juridisch erg oppassen. Hij/zij is nu al ver gegaan.
IBM is erg internationaal. What happens in holland, so what. Cap Gemeni is een andere rattensoort.
@Kaas de Vies | 19-01-20 | 23:13:
Wij begrijpen dat u uw kolonel-ambities niet graag verwoordt ziet als ex. Maar ach, oud klinkt ook zo ex toch? Hoe houdt u oude ambities gesegregeerd van exen?
Plus best wel wat trouwens hoor.
3 Het eerste wat IBM doet is dreigen en erg hard uitpakken met mega claims. Eind 2008 had ik aanvragen bij de overheid waar ik onze mensen die bij IBM zaten goed kon plaatsen met gunstigere werktijden etc. voor hun en minstens zo goed tarief. Vervolgens IBM opgezocht en zat er ineens een directielid bij het gesprek samen met de recruiter en een IBM projectleider die tbv UWV onze mensen aanstuurde. Ik heb verteld dat niet alleen ik maar ook andere partijen ondertussen veel info hebben over zaken die niet deugen en zeker niet kloppen. Wedervraag: en u meent nog met ons zaken te willen blijven doen? (men wilde mij onder druk zetten uiteraard) mijn antwoord was, nee. Ik kom mijn mensen opzeggen, eis betaling van alle overuren die onder arbitrage zijn gesteld alle tijd wat in feite oplichtingspraktijken zijn wat mij betreft en directe betaling van de openstaande vorige maand en deze laatste maand. Weer bluf van de andere zijde tot ik 4 namen liet vallen van 3e kamer leden waarmee ik sprak ivm oa misstanden bij ziekenhuizen mbt ICT en 32 medewerkers van ministers die hierover gingen. Dat niet alleen ik maar ook 2 andere partijen wanneer IBM hun lastig valt direct alle informatie op tafel zouden leggen bij die contacten in de 2e kamer.
2 Ik heb aangegeven indien mijn mensen eruit zouden gaan ik de hoofdirectie zou contacteren en de secretaris generaal op het ministerie met CC aan 3e kamer leden. Ne uiteraard hoefden mijn mensen niet weg, ze moesten zich alleen niet bemoeien met de infrastructuur, opslag en gekozen ICT systemen. Ik mocht nog een extra man leveren.
Later melde de heren die via IBM tbv het UWV zaten te werken dat er niets klopte van de opzet van het systeem, dat dit zou falen, traag was en er geen goede structuur was vastgesteld en er teveel met overbodige dat werd gegoogeld. Omdat het gemeenschapsgeld is heb ik een afspraak met IBM gemaakt en daar e.e.a. besproken. Men wist van niets en hoe ik daar allemaal bijkwam. Ik vertelde dat ik de info had vanuit het UWV omdat ik daar mensen rechtstreeks heb zitten en dit in een teammeeting naar voren was gekomen. Was allemaal onjuist, of mensen hadden onvoldoende kennis etc. Ik gaf nog aan, ik kom jullie juist helpen met deze info voordat wellicht iemand in de top besluit om met IBM te stoppen. Hard gelach, dat kon helemaal niet IBM aan de kant zetten. IBM had alles juridisch dichtgespijkerd etc. Toen een jaar later IBM de contracten niet meer wilde verlengen bij ons IBM een mail gestuurd met hetgeen wij destijds hun hebben vermeld. Dat hier niets in verbeterd was wat bij konden waarnemen en vernomen te hebben uit vertrouwelijke stukken, kanalen binnen het UWV zijnde één van de project managers (dus niet van onze mensen zgn)
1 Van 2005 tot en met 2008 had ik (ICT Detacheringsbedrijf) 2 medewerkers direct bij het UWV zitten en 2 bij IBM tbv het UWV. De laatste 2, 1 Oracle DBA en een Unix beheerder.
Op een bepaald moment merkte ik dat er bij het UWV werkelijk niets van klopte. Liet mij de eerste 2 internen regelmatig uitleggen wat ze allemaal tegenkwamen. Toen 1 van die specialisten zijn mening en juiste inzicht intern aangaf wat er verkeerd werd gedaan en hoe dit anders beter kon werd hij bijna eruit geknikkerd. Ik ben er gaan onderhandelen en het hard gespeeld. Aangeven dat ik elke week overleg heb met mijn mensen waar nodig en alles heb gedocumenteerd. De afspraak was namelijk ook dat 1 van die 2 naast de programmatuur verder ontwikkelen en onderhouden alles zou documenteren. Uiteraard kreeg ik te horen dat dit bedrijfsinformatie was en wij, ik dat niet in handen mocht hebben. Echter destijds het UWV in de deelovereenkomst laten tekenen voor akkoord dat wij intern en extern, bij ons op de zaak, op ons systeem met onze methode die wij niet vrij konden geven of extra betalen wat ze niet wilden, zouden verwerken waarbij nergens vermeld staat dat hier enige geheimhouding of wat dan ook op rust. Omdat de methode van ons is en de erin opgenomen data welles waar specifiek UWV vielen de rapporten buiten de afspraken zoals vermeld in het raamcontract. Men had die deelovk. getekend en dus geen poot om op te staan.
Leuk man, die updates. Complete sessie hier?!?!1 Hoe houdt men dat uit? Binnen anderhalve minuut hoor ik meer dan tien keer uuuhhh, uuuuuuhhhh, uuh, uh, uuuuhhh.... Hoop gelul over wat je probeert te zeggen zonder iets inhoudelijks te zeggen. Vage zaal ook. Welk achterkamertje was dit? Zit er ook nog eentje in de kelder? Ik ga de marteling maar aan.
Ik ken IBM trouwens alleen van de PC. Wel heel lang geleden. Laatst nog een persbericht dat ze een hele goeienen batterij uit hadden gevonden. Werkt op zeewater. Geen reedt meer van gehoord. Batterij waarschijnlijk leeg?
Slightly off topic. Mijn stokrozen bloeien nog in mijn tuin. Januari. Er is dus ook goed nieuws. Kan het UWV nog een voorbeeld aan nemen. Kansen zien. Verbeterpunten. Als het klimaat het kan kunnen ambtenaren het ook. Pak je moment!
Ik heb al een bloeiend krokusje in de tuin!
@J. Jarig | 19-01-20 | 22:22: primula's ,sneeuwklokjes en krokusjes beginnen al te bloeien en zelfs een aantal knoppen van de hibiscus die op springen staan.
Vermoedelijk is dit bijna synoniem met het ambtenaren spel, *wie zich het eerste beweegt heeft verloren*. Hoge ambtenaren hebben geknokt om op die plaats te komen, dus schuwen ze elk risico wat er toe leiden kan om deze plaats weer te verliezen. Hij ziet dat het fout gaat maar dat zal hem aan ze reet roesten zolang hij maar niet aansprakelijk gesteld zou kunnen worden. Er iets over zeggen is daarom helemaal uit de boze. Elk jaar vieren ze dus, dat het weer zolang is goed gegaan zonder dat iemand het gemerkt heeft.
Zodra onderwerpen/artikelen/topics van Geenstijl meewegen in kamerdebatten doe je het erg goed
IBM is geen IT bedrijf. IBM is een legal- en accountancykantoor met een uit de kluiten gewassen IT afdeling. Ik heb er gewerkt. Ik heb de waanzin aanschouwd en ondergaan.
Ooit op een Sinterklaasavond door een klant gebeld dat zijn spulletjes plat lagen (een PB aan Enterprise storage) en dat support niet reageerde. Door de sneeuw naar hun DC, een nacht doorgehaald en de boel vlotgetrokken.
Of ik de volgende dag naar het management wilde komen. Hoe ik het in mijn hoofd gehaald had om zonder de juiste kwalificaties en procedures bij de klant het DC in te stappen! Weet je wel niet hoeveel legal exposure dat voor IBM zou betekenen??!? Ofwel, voor mijn inspanning kreeg ik geen Sinterklaascadeau maar de Zwarte Piet.
De klant reageerde anders, overigens..
Wauw!
Als je een klant blij maakt gaat het management over de zeik. Maar je moet wel klantgericht denken. Juist. Prima gewerkt dus!
Klinkt lullig, alleen hebben wij ook iets anno tweeduitzendtwintig/2020? Het falen zal niet afgenomen zijn. Dat trek ik ook niet in twijfel. Bij mij is het gewoon als het toen al gewoon ruk was, hoe veel erger is het nu wel niet? En dat... Ja, ik ben bekend met dat gebeuren. Dure "standaard" systemen met op vraag verkrijgbare mods Kost ook een hoop. Zo speciaal is het inderdaad allemaal niet. Alternatieven zat.
Enfin, komen we terug op wat GS recentelijk al over berichte. Leuk om een hillenlikker muppet te zijn hierbij officieel genoemd als "topambtenaar". Hun bijdrage aan de samenleving ontgaat mij. Alleen dat is een ander onderwerp dus.
Er wordt gewoon niet ingegrepen. Schijnbaar de kern van het verhaal. Your tax dollars at work zoals de Amerikanen zeggen.
Dat verhaal over IBM klinkt bekend. Heb (gedwongen) ook eens zaken met ze moeten doen. Wat een bagger tent is dat. Faktureren kunnen ze. Daar houdt het dan ook wel mee op. Dat die toko uberhaupt nog ergens ter wereld ingehuurd wordt verbaasd me. Overigens voel ik exact hetzelfde voor SAP.
@G-Unite.... Waar is mijn zwitsal? Na jaren reaguren had ik opeens weer een zwitsal. Waar ik volledig mee in mijn nopjes was. Maar die is opeens weer verdwenen. Had er een emotionele band mee. Mag ik hem terug?
c.onjo | 19-01-20 | 20:50 | reageer
Kijk das nou eens service! Danku! Autisme trigger ging zo fout. Helemaal gelukkig nu. Kan dit een perma zwitsal worden? Dat zou echt fijn zijn. Voel me al een beetje speciaal. Nogmaals dank!
Wie ben jij?
@Kaas de Vies | 19-01-20 | 21:32:
Jammer dat de tool van atmos niet meer bestaat hè. Dan zou je het weten.
@c.onjo | 19-01-20 | 21:34:
Ja, koning die Atmos.
@Kaas de Vies | 19-01-20 | 21:47:
Jazeker dat waren nog een tijden. Mis parsons wel. En Nacho met de nachtelijke escapades en muzak. Alhoewel de laatste volgens mij heel af en toe nog wel reaguurt. Maargoed who cares. En eh ontopic. Een grote teringzooi. UWV belastingdienst. Vrijwel alle overheidsorganen waar flink wat geld mee gemoeid is, is kapotstuk. Ik sta alvast mijn organen af om mezelf niet helemaal leeg te laten parasiteren.
@c.onjo | 19-01-20 | 22:00:
Parsons hoef je niet te missen maar waarom Atm0s niet in dienst is genomen door GeenStijl is mij een raadsel. Nu is Atm0s dus onvindbaar helaas.
@keestelpro | 19-01-20 | 22:34:
Ik werd wel blij van de verbitterde Parsons. Sja atmos. De tool mis ik. Sowieso een beetje de hele gang van zaken van toen. De discussies en de muzak in nachtelijke uren. Het is nu toch meer verworden tot een, ik heb een mening, dus ik schreeuw maar wat baak. Net als ik hoor. Ik ben niet beter. Ik schreeuw ook maar wat. Maar wel met een verse zwitsul.
@c.onjo | 19-01-20 | 22:42:
The times, they are changing.
youtu.be/pKP4cfU28vM
@c.onjo | 19-01-20 | 22:42: De zwitsal staat u goed! ;) GS is groter geworden en de topics oppervlakkiger. Dat is logisch omdat de eerste topics van een grote krantenredactie kwamen. Daar is veel meer achtergrond info beschikbaar.
De overheid moet nu eenmaal geld uitgeven zodat de economie blijft rollen. Dat kan best naar nutteloze uitgaven. Nu maar hopen dat IBM wel netjes weer in NL investeert en netjes belasting betaalt, maar dat zal wel niet.
Slechte technische briefing. De Power Point presentatie is niet zichtbaar.
Gotverrrrrdomme,
wat een smerige maffia praktijken ook.
* Bronckhorster Angus triple inschenkt*
youtu.be/222QKtvG-1A
Bronkhorst. Ja. Angus triple. Kan. Een Grolsch kan ook genoeg zijn.
youtu.be/cpBlbaVR_aE
Het Bronckhorst en het veer/ vader zit in de 2e link
Dit is toch echt een parlementaire enquete waardig,
alhoewel, beter een externe audit en geen eigen vleeskeuring..
Misschien iets voor IBM?
Nepotisme en kwaliteit gaan niet altijd goed samen. Behalve als het de overheid betreft met vriendjes op strategische posities in de commerciële sector. Dan mag het miljoenen kosten en wordt verantwoording afgeschoven op de portemonnee van de burger.
De antwoorden van de CIO van het UWV zijn volkomen gespeend van enige inhoud. Maak de man minister!
Dat wordt een parlementaire enquête. Die bobo's denken dat alles juridisch is afgetimmerd, maar dat is het nooit echt.
En als de regering verliest zijn er vast nog andere opties.....
Dit kan echt niet, doe er wat aan!
Het zou zo moeten zijn, maar het momentum is al lang weg. De stikstofhype heeft heeft de aandacht afgeleid, er is al een minister afgetreden. Rutte gaat het rekken tot de verkiezingen en dat was het dan weer. Daar komt nog bovenop dat de verwerkingscapaciteit en de kennis van de materie bij de Tweede Kamer gewoon veel te laag is om daar ook maar te kunnen beginnen. Er gaat geen enquête komen.
@Frau Merkel | 19-01-20 | 21:16:
Dan hoop ik voor betrokkenen dat er niet naar andere middelen wordt gegrepen.
@Ongeblustekalk | 19-01-20 | 21:22: Dat komt vanzelf. Mogelijk is het nog te vermijden, maar het touwtje is dun.
De ontslagbescherming van ambtenaren is wel nodig ook. In ieder bedrijf zouden ze eerst met met pek en veren op de brandstapel gezet en daarna weer kaalgeplukt worden. Doek de Algemene Bestuursdienst eens op! Allemaal naar het UWV als ze gefaald hebben.
Wie heeft er zin in en bijbaantje? www.algemenebestuursdienst.nl/vacatur...
Je zou er als ambtenaar een sport van kunnen maken om te kijken hoe ver je moet gaan om eruit te worden geknikkerd.
@MickeyGouda | 19-01-20 | 21:40: Er zijn er zat die dat doen, want eruit geknikkerd worden is in ambtenarenland synoniem voor promotie!
@MickeyGouda | 19-01-20 | 21:40: Er zijn een hoop mensen al heel lang mee bezig, maar de grens is nog niet bepaald.
@MickeyGouda | 19-01-20 | 21:40: Niet zo moeilijk, hang een poster van Baudet op en doe een speldje van wilders aan je jas en voila.
"Ik denk even dat zelfs IBM het kostenniveau gênant vindt, maar hoor later dat IBM de data-explosie nauwelijks kan bijbenen."
Ik verbaas me vaker over zulke statements en waarom een belastingdienst het niet kan bijbenen. Ja, ik weet dat er complexe processen zijn (Ik ben een ICT backend developer). Maar dan vraag ik me af: Hoe dan andere landen dat? Die moeten toch ook tegen zulke problemen aanlopen, inclusief een groter aantal gegevens die (geautomatiseerd) moet worden bijgehouden?
Kan me niet voorstellen dat er landen bestaan die zich net zo laten naaien als NL
In Duitsland loopt het decentraal en een hoop is niet geautomatiseerd. Belastingaangifte doe je bij het lokale Steueramt. De behandelde ambtenaar staat er met naam en telefoonnummer bij. Als iets onduidelijk is of je bent het niet mee eens maak je een afspraak en ga je even langs. De UWV equivalent is een soortgelijke narcistenclub als in Nederland, dat lijkt me dus eerder een beroepsdeformatie.
@Botte Hork | 19-01-20 | 21:05: Obamacare ook faal project door grote bureaus
@Frau Merkel | 19-01-20 | 21:08:
Oh ja ik herinner mijn eerste keer... met een ordner en een stapel bonnetjes naar het Finanzamt omdat een en ander mij niet duidelijk was. En daarna was het snel opgelost.
Psssst uwv, 40 terrabyte kopen? www.amazon.com/Mobius-5-Bay-FireWire-... 1699,- dollar. Plus mijn factuur dan, van 7 ton voor het advies, dat dan weer wel. Groetjes
Vergeet niet dat dit geen enterprise storage is. Geen replicatie bevat. En geen backup heeft. Daarnaast zijn we inmiddels 10 jaar later. De pijl van storage halveerde iedere twee jaar (per Gigabyte), doordat diaken groter worden.
Enterprise IT is niet vergelijkbaar met consumer/prosumer IT. Verre van.
psst! in 1997 was 1TB al heel veel storage, als je een teletijdmachine hebt, kan je 100 paar 8TB schijven kopen nu, en terugreizen naar 1997, en aanbieden om op je zolderkamer alles te storagen voor de Belastingdienst?
Ja joh dat weet ik ook wel. Niet zo serieus worden hé!
Hier een geinig linkje over de GB prijzen door de tijd mkomo.com/cost-per-gigabyte
@onesizefitsall | 19-01-20 | 21:45: Hahahaha, zo kan ik er ook wel een paar verzinnen.
Servers worden opgehangen in raid 10. Dat is standaard bij overheden en banken. Je wil weten als je raid 0 runt en die ene disk kapot gaat.
Ho ho ho, van de week hoorde ik een dame bij de verantwoordelijke commissie van de 2e Kamer zeggen dat het best wel goed gaat bij de dienst, dat het natuurlijk altijd beter kan maar dat ze de dienstverlening naar de clienten gaan verbeteren. Had ook over de Jamin kunnen gaan, maar goed. Het is een begin. Iemand nog een lolly?
Doe mij maar een lolly banaan
Was dat de dame die altijd de koffie voorbij bracht?
Ik ben vergeten waar Korsakov voor staat.
*reikt Kuifje een kopstootje aan om zijn geheugen op te frissen*
@MickeyGouda | 19-01-20 | 21:21: hee Marco, jij hier?
We leggen het je nog wel een keer uit. Onder het genot van twee flessen Bobby's Schiedam jenever.
@EEnzame SchizofrEEN | 19-01-20 | 22:20:
Ocharm. Een deserterende soort van Hagenees 010/Schiedams dronken voeren. Geen wonder dat de arme man het niet meer weet. Zo raak je het noorden kwijt tussen Afrika/EU/Brussel.
En, om bij Kuif enige herinnering terug te plaatsen, Korsakov is zoiets als uw geliefde leider. Veel uitbraken, beetje mompelen, erover lachen en daarna er geen actieve herinnering meer aan te hebben. Moet toch een effectief geheugensteuntje zijn uwerzijds. Me dunkt.
Je bereidt je mentaal voor op een politiek ambt bij de VVD?
Mooi deze verhalen. Niet mooi mooi maar op die andere manier mooi.
Ik vind heelmaal mooj.
100 miljoen hier, 100 miljoen daar, maar voorlopig hebben ze de Citrix-servers uitgezet want onveilig.
tweakers.net/nieuws/162464/meeste-ned...
Het lijkt de maffia wel: zoveel mogelijk geld afromen, angst en corruptie.
Niemand durft zijn mond open te trekken. Ja, 13 jaar later.
Een HDtje van 1TB kost 5 tientjes.
In 2007?
@Is dit nog nieuws? | 19-01-20 | 20:43:
Rond de $270.
@Is dit nog nieuws? | 19-01-20 | 20:43: toen 500 pop.. niet meer
We hebben het hier niet over consumentenschijfjes he, tenminste dat mag ik hopen.
@JWZ_JMK | 19-01-20 | 21:21: Ook een SCSI RAID5 kost voor fabrikant IBM niet veel meer dan anderhalf eksteroog en een stierenkloot. Gratis kan ook nog; encrypted storten op usenet ...
Bij Ali een 1TB usb-stickje voor €2
Waarom staat IBM nog niet op de zwarte lijst samen met Cap Gemini? En is die ICT afdeling al eens doorgelicht? Mailverkeer opgevraagd? Vragen, vragen.
Als je iedere grote partij die bij een aanbesteding laag inschrijft en daarna een vork pakt op een zwarte lijst zet, krijg je een redelijk compleet overzicht van de sector. Dan blijft er niemand over.
@Feynman | 19-01-20 | 20:40: Misschien is dat wel een fase waar we eens doorheen moeten. "We moeten wel" is niet iets dat we kunnen volhouden. Maar wat misschien nog wle belangrijker is, is dat er bij het rijk mensen komen die snappen hoe je zulke contracten op moet stellen, hoe om te gaan met de RFP en RFQ. Overigens lopen er in het bedrijfsleven ook niet veel van dat soort lui rond.
Wij produceerden in die tijd commercials en overige audiovisuele zaken voor Cap Gemini. Gouden tijden waren dat! Ze vroegen niet eens meer om offertes maar dokten gewoon wat we maar factureerden. Ben nu nog dronken van het feesten op hun kosten. Mede mogelijk gemaakt door het UWV destijds. *plop
Ook al komt er wat uit, dan is er nog geen vervolging.
Weer wat uit Duitsland. Ursula moest zo snel weg uit Berlijn. In de EU schoot kan haar niets meer gebeuren. translate.google.de/translate?sl=de&a...
Ook hier was IBM bij betrokken. translate.google.de/translate?hl=&...
Dus mijn uitkering is geld waard?
Ja. Als ik jou was zou ik die uitkering verkopen aan de hoogste bieder.
Huh? Wie zijn divisie nog steeds automatisering noemt loopt hopeloos achter
Overheid en ICT heeft nog nooit gewerkt.
www.trouw.nl/economie/honderden-datal...
REAGEER OOK