Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 22 – De incassovrienden en de brievenbuspisser

Dit is deel 22 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008 - 2010

De katvanger-truc van het UWV om niet te worden aangesproken bij datalekken blijft niet beperkt tot inkijk door collega-ambtenaren. Ook incassobureaus willen dolgraag toegang tot de data in de polisadministratie.

Natuurlijk krijgen incassobureaus geen toegang tot deze gegevens. (De bestrijding van creativiteit misstanden in de incassosector heeft zelfs het regeerakkoord van Rutte 3 gehaald.) Maar er is een sluiproute: de sluitsteen in het incassoproces is de gerechtsdeurwaarder. Deze heeft de status van ambtenaar, maar verdient als ondernemer zijn brood uit de incasso-opbrengsten. Gerechtsdeurwaarders zijn ook vaak onderdeel van een incassobureau. Geef ze toegang tot de polisadministratie en het probleem is opgelost.

Met de gegevens uit de polisadministratie kunnen gerechtsdeurwaarders loonbeslag leggen. De werkgever moet dan een deel van iemands inkomen overmaken aan de deurwaarder tot de schuld-plus-opslagen is afbetaald. Loonbeslag is een kostbare grap. De deurwaarder moet uitzoeken waar de schuldenaar werkt en hoeveel er wordt verdiend en de werkgever moet geld inhouden en aan de deurwaarder overmaken. De drempel voor loonbeslag is dus hoog. De nette “ambtelijke” deurwaarder-ondernemers huren regelmatig louche detectivebureautjes in die, vaak illegaal, uitzoeken waar iemand welk inkomen verdient. Ik hoor dat de gangbare prijs voor zo’n uitzoekklusje 60 à 70 euro is. Met de polisadministratie wordt dat het intypen van een Burgerservicenummer en het indrukken van de ENTER-toets. De drempel voor loonbeslag gaat dus fors omlaag, ook omdat werkgevers het doorvoeren van loonbeslag automatiseren. Met één simpele vraag-antwoord service veranderen wij de incassowereld ingrijpend.

Ook hier moet er een middle man annex katvanger tussen het UWV en de deurwaarders komen, zodat het UWV bij lekken de vermoorde onschuld kan spelen. Dat wordt de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG, hier filmpje). Hoewel de gerechtsdeurwaarders minder informatie krijgen dan de “SUWInet-inkijkambtenaren” is ook dit potentieel een enorm datalek. Het UWV kijkt weer weg. Ik vraag mij af hoe de SNG, vanuit haar uitvalsbasis in het dynamische Langbroek (UT), haar leden controleert.

Als ik Hans Tromp erop aanspreek krijg ik ontwijkende antwoorden. Het levert een zeldzame woordenwisseling tussen ons op. Ik vraag of is geregeld dat gegevens niet permanent in de incassobestanden blijven staan – handig, want wanbetalers hebben meestal meer schuldeisers. Ik vraag hoe de SNG haar leden controleert en of de SNG überhaupt verantwoording aflegt aan het UWV. Tromp zegt dat het allemaal deugdelijk contractueel is vastgelegd. Ik geloof er niets van.

Ook hier gaat het natuurlijk fout. Wat Oranjehater Tates in 2009 was voor het BKWI (zie vorige aflevering) wordt PVV-Kamerlid Lucassen, bekend als de brievenbuspisser, eind 2010 voor de SNG. De Volkskrant meldt dat Lucassen wordt achtervolgd door incassobureaus en zowel een Kamersalaris als uitgesteld loon een uitkering ontvangt. Vrijwel zeker heeft hier een incassomedewerker in de polisadministratie gekeken en de Volkskrant getipt. Maar waar bij SUWInet ambtenaren werden ontslagen, kijkt nu iedereen de andere kant op.

Ik heb eerder voor incassobureaus gewerkt en heb permanent de kriebels bij de kruiperige dienstverlening door het UWV aan de incassobranche. Dat gevoel wordt sterker als ik van een UWV’er hoor dat de dienstverlening aan de incassobranche volledig gratis is. Iedereen mag kosteloos in de data grabbelen. Op de “waarom”-vraag hoor ik dat de gegevensverstrekkingen geautomatiseerd zijn en daarom niets kosten. Tegenwoordig is zo’n argumentatie natuurlijk volledig ondenkbaar, maar ook in de surrealistische UWV-wereld van 2009 is dit te gek voor woorden. Ergens in Amsterdam of Den Haag houdt iemand heel erg van incassobureaus, of koestert een blinde haat jegens mensen met schulden. En behalve dat het onzakelijk is, maakt gratis toegang het privacylek nog groter. Waarom zou je als incassomanager je mensen nog controleren als het opvragen van gevoelige data gratis is? Niet voor het geld in elk geval.

Niet alleen de verenigde gerechtsdeurwaarders hebben bij het UWV een streepje voor. Zelfs een individuele incassoclub krijgt de UWV-VIP-behandeling. We krijgen de opdracht om maatwerksoftware te maken voor incassobureau Cannock Chase, dat veel incassowerk zou doen voor gemeenten, maar uiteindelijk gewoon een incassobureau is. Omdat Cannock Chase geen gerechtsdeurwaarder is, houdt de SNG de deur gesloten – uit concurrentie-overwegingen, horen we. Gelukkig kost automatisering volgens het UWV geen geld en heeft dit incassobureau de status van belastingdeurwaarder. Ik sta weer eens paf, maar het klopt: een gemeente of waterschap mag vrijelijk Jan & alleman aanwijzen als belastingdeurwaarder. Zelfs de schaamlap die gerechtsdeurwaarder heet kan zo worden omzeild. En het UWV springt bij de minste of geringste kik in de houding.

Als extra service hoeven de vrienden van Cannock Chase niet eens Burgerservicenummers in te typen. Ze mogen complete bestanden met Burgerservicenummers inschieten en krijgen dan per direct alle dienstverbanden en werkgevers retour. Waar de gerechtsdeurwaarders een pistool krijgen, krijgt Cannock van het UWV een mitrailleur. Verzet is zinloos. Ik vraag niet meer naar contracten, maar alleen waarom deze opdracht zo’n haast heeft. Het antwoord bevestigt het beeld van onzakelijke verhoudingen: “David heeft het ze beloofd”. David Jongen is de UWV-topman die over alle automatisering gaat. Het is dus Chefsache. Ik ben niet verbaasd als ik naderhand hoor dat in één jaar tijd 1,2 miljoen opvragingen door de incassobranche zijn ingeschoten; wel dat er vrijwel geen Kamerlid of journalist aan de bel trekt.

Naschrift: Ons drempelverlagende werk is mede oorzaak van de sterk toegenomen schuldenproblematiek (waarvoor sorry). De polisadministratie heeft het technisch mogelijk gemaakt en de blijvend bevriende incassobranche heeft het maximaal benut. Als pleister op de wonde komt nu de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Met deze wet moeten schuldenaren gegarandeerd een minimaal bedrag overhouden om van te kunnen leven. Zoals eerder beschreven zit vooral de Belastingdienst hier niet op te wachten. Samen met het UWV heeft men daarom twee jaar “drukdrukdruk”-uitstel afgedwongen. 

Nu dit voorbij is moeten deurwaarders en burgers binnenkort beschikken over een software-hulpmiddel om op basis van de inhoud van de polisadministratie vast te stellen hoe hoog een loonbeslag maximaal mag zijn. De eenvoudige manier is natuurlijk om iedereen (deurwaarders en burgers) van dezelfde informatie te voorzien, maar gezien de belangen en de desinteresse van de Kamer gaat dat niet gebeuren. Wat vrijwel zeker wél gaat gebeuren is uitloop van het project om de benodigde software te bouwen. Wat 99,9 procent zeker niet gaat gebeuren is dat de burger dezelfde informatie krijgt als de deurwaarder. Technisch is dat geen probleem – gewoon via www.mijnoverheid.nl – maar zolang de politiek het accepteert zullen het UWV en de Belastingdienst het brede publiek nooit inzage geven in wat er over hun in de polisadministratie zit. Hoe minder informatie, des te minder correcties, blijft het motto.

Reaguursels

Inloggen

Kort gezegd, het is de enigste legale manier om aan je geld te komen. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks, je moet je recht kunnen krijgen. Altijd kale kippen.

Cocorico | 17-02-20 | 09:23

LAVG is een deurwaarders kantoor wat zelfs geld terugstort naar een schuldenaar om op die manier de deurwaarderskosten omhoog te kunnen schroeven. Deze actie wordt ingegeven doordat deurwaarders contracten sluiten met bijvoorbeeld Eneco, Ziggo e.a om de ambtelijke kosten te delen met de schuldeiser.
Wettelijk is deze constructie (nog) niet verboden.

De tarieven voor ambtelijke handelingen zijn nou juist wettelijk vastgelegd om de deurwaarder van een inkomen te voorzien en te beschermen. Niet om ze kunstmatig omhoog te schroeven en ze voor 50% door te betalen aan de schuldeiser.
www.ftm.nl/artikelen/podcast-toezicht...

Op deze manier komen mensen nooit van hun schuld af. Tevens is het vermelden waard dat er weliswaar tuchtrecht voor deurwaarders plaatsvind, maar de klagende schuldenaar die gelijk krijgt wordt niet gecompenseerd voor de geleden schade door die deurwaarder, zelfs het KIFID (arbitrage) werkt nog eerlijker.

Beroep = Boerenlul | 17-02-20 | 04:42 | 2

Schandalig. Je kunt eenvoudig zien aan de dure kantoren en de rijkdom van de eigenaren van incassobureaus en deurwaarders, dat het systeem verrot is. Een verdienmodel over de ruggen van de armoedzaaiers, gefaciliteerd door de overheid en pseudo beschermers van schuldenaren. Een rondje foto’s van de villa’s waarin de jongens die kale kippen kunnen plukken wonen, zou veel duidelijk maken.

Graaier | 17-02-20 | 07:48

En een parlementaire enquête gaat er nog steeds niet komen. Doe dan Brussel maar!
Op basis van de EU wetgeving heeft een ieder het recht op te vragen welke informatie een partij in een willekeurig systeem opslaat. Den Haag heeft wel vaker moeten buigen voor de verstikkende Brusselse wetgeving, dus het zou de moeite waard zijn het via die weg te proberen.

Frau Merkel | 16-02-20 | 22:55

Sja, valt me weer tegen. In Langbroek (UT), zijn de allemaal "van de kerk". Dus klopt het vast niet wat hier beweerd wordt.

Rest In Privacy | 16-02-20 | 21:30

Ik werk op de boekhouding, dus niet eens bij personeelszaken en ik zie het regelmatig gebeuren. Er komt een nieuwe werknemer en als die 2 keer salaris heeft gehad dan komt er al een informatieverzoek van de deurwaarder. Die je verplicht bent in te vullen.
En als ze dan beslag leggen op het loon doen ze dat structureel te hoog. Ze schatten de beslagvrije voet expres veel ste laag in. Gaan er van uit dat je voor een schijntje woont en houden geen rekening met kinderen.
De werknemer die dan al helemaal gestrest is moet dan bezwaar maken en al zijn gegevens over huur inkomsten en toeslagen aan de deurwaarder geven om de beslagvrije voet te laten verhogen.
Als een werknemer dat niet doet houdt ie te weinig over om z’n huur of ziektekostenverzekering te betalen.

Aan de ene kant ontvangt de deurwaarder genoeg gegevens om te weten waar iemand werkt om loonbeslag te leggen. Maar het correct berekenen van de beslagvrije voet is dan weer te moeilijk/omslachtig voor ze.

Osdorpertje | 16-02-20 | 21:08 | 1

Het wordt tijd om de deurwaarders met eigen middelen te gaan bestrijden. Welke bedrijven zijn het, wie werken daar, waar wonen ze, hoe heten hun echtgenoten en kinderen enzovoort. Als zij de wetgeving aan de laars mogen lappen, mogen de burgers het ook.

Frau Merkel | 16-02-20 | 22:57

Deurwaarders hebben zo hun eigen normen zoals 5000 euro kosten claimen bij de rechbank om een vordering van 1140 te innen. Die uitereaard door de rechtbank werdt toegekend waarna betrokkene door de deurwaarder in de schuldsanering terecht kwam. Ze hebben niet voor niets een weinig realistisch promotieprogramma op de TV waarop ze pogen om menselijk over te komen.

jan-lul-de-behanger | 16-02-20 | 20:08 | 1
-weggejorist-
Berbaar | 16-02-20 | 20:17

... deel 22, zoveel onthullingen van privacy-schendingen tot aan regelrechte fraude, het is nog steeds 1 bende, en nog steeds geen kamervragen. Ik mis iets.

onesizefitsall | 16-02-20 | 20:01 | 1

Ja, de totale desinteresse van 2e kamerleden. Kun je ermee scoren op tv? Nee? Boeie!

ZwarteDag | 16-02-20 | 23:39

En dan keurt t UWV 9 van de 10 keer ook nog eens de door de deurwaarder aangegeven beslagvrije voet van 0 euro goed.

Weerduivel | 16-02-20 | 19:33

Het gemak van automatische incasso, is dan weer de beste manier om de incassodienst te ontlopen.
Tenminste, voor mij dan.

snapal | 16-02-20 | 18:37 | 1

Correct, helemaal mee eens qua tip en gemakzucht, doe ik hier ook voor de vaste lasten, maar slechts zolang het inkomen strekt.

Tot je een tweede (of was het derde?) afbetalingstermijn van je gemeentelijke OZB-belasting mist wegens weggevallen inkomsten, en dan van dat goedertieren Vadertje Staat met enorme solidariteit voor de zwakkeren de resterende termijnen ineens "mag" betalen. Want per slot van rekening is het missen van twee termijnen betaling van een automatische incasso een teken van afwezigheid van persoonlijke en\of financiële problemen, een bewijs van kwade trouw en een reden om onmiddellijk vooraan te gaan staan met de honkbalknuppelploeg.

En dan mag je ofwel bij de (bijzondere) bijstand aan gaan kloppen om te vragen om geld van dezelfde honkbalploeg om de honkbalploeg te kunnen betalen. Of als je daar zoals ik te trots of beschaamd voor bent, bidden om een familielid dat het geld en de bereidheid bezit om je een lening te verstrekken terwijl je werk zoekt. De belastingdienst\overheid: leuker kunnen we het niet maken, wel ongemakkelijker.

Wol | 16-02-20 | 20:08

Het is en blijft een hel die hele uitkeringsinstantie.

flesje | 16-02-20 | 18:16 | 5

@MickeyGouda | 16-02-20 | 18:36:
U bedoelt de bijdrage van Uw wél geld verdienende wederhelft?
Niet betalen is niets te vorderen hebben.

Berbaar | 16-02-20 | 18:38

@Berbaar | 16-02-20 | 18:38:

Ontleen je daar nou iets aan, Berbaar, aan dat naar beneden trappen van anderen? Zolang mijn inspanningen maar iets opleveren voor mijn omgeving. De mening van mensen die desnoods geld zouden willen verdienen over de rug van hun zieke medemensen is voor mij niets waard.

MickeyGouda | 16-02-20 | 19:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik vind het heel bizar te lezen hoe het UWV “samenwerkt” met deurwaarders, gezien ik ook zelf gezien heb hoe onethisch dit soort bedrijven vaak te werk gaan. Ik heb dan ook echt een grote hekel aan deurwaarders gekregen. Ik hoop dat dit verhaal de komende jaren nog een staartje zal krijgen.

DolfWeerwolf | 16-02-20 | 18:09 | 3

Gewoon je rekeningen betalen dan krijg je die kakkerlakken nooit te zien.

schoon-schip-maken | 16-02-20 | 18:11

@schoon-schip-maken | 16-02-20 | 18:11: Maar omgekeerd hebben die kakkerlakken wel gewoon inzage in jouw gegevens, ook al betaal je altijd netjes. Kan je je afvragen waarom ze dan zouden kijken... voorbeelden te over van gevallen waarin dat is misgegaan. De auteur noemt er een paar.

Muxje | 16-02-20 | 19:42

Even off-topic of eigenlijk niet,
Waarom gaan de topics op Geenstijl de laatste tijd binnen 24 uur op slot voor reaguurders?

steekmug | 16-02-20 | 17:39 | 4
-weggejorist-
schoon-schip-maken | 16-02-20 | 18:13

@Berbaar | 16-02-20 | 17:44: Heb je soms wat te verliezen Berbaar en reageer je dat hier af?
Schaad het Coronavirus je zakelijke belangen soms?

steekmug | 16-02-20 | 18:32

@steekmug | 16-02-20 | 18:32:
Mijn relatie met China beperkt zich tot vrienden en twee keer per jaar Chinees halen.

Berbaar | 16-02-20 | 18:35
▼ 1 antwoord verborgen

NB: Dat verhaal over de brievenbuspisser is het grootste kul en PVV bashing verhaal wat ooit de wereld in is geholpen. De gevel en de voordeur van heer Lucassen zijn huis werden dagelijks door honden ondergepist. Toen hij aan de hondenbezitters vroeg dit niet meer te doen kreeg hij, o.a. van een fanatiek anti PVV mannetje een grote bek. De keer daarop toen de honden weer, bewust aangespoord, tegen z'n voordeur pisten gooide hij een emmer water over het anti PVV mannetje die daarop met het kulverhaal over z'n brievenbus de media opzocht die het gretig oppikte. Hoe ik het weet ? Gehoord uit de directe omgeving. En zo is er heel veel nieuws fake, vervormd, aangepast enz. omdat het puur om bashen en centjes gaat.

MaatJan | 16-02-20 | 17:34 | 10

En waarom is jouw versie wél betrouwbaar? Overigens staat zijn veroordeling voor ontucht wel zwart op wit, of is dat ook nep?

beldewouten | 16-02-20 | 19:26

Jammer dat GS hier ook nog een mee blijft doen. Tijd voor een correctie!

Frau Merkel | 16-02-20 | 23:01
▼ 7 antwoorden verborgen

Schuld is een interessant woord. In NL heb je schuld aan een moord of een schuld ( monetair ).

In andere landen zijn het niet dezelfde woorden. Dat maakt wel uit.

ikbenerweer! | 16-02-20 | 17:31 | 4

Kortom het verschil tussen guilt (een morele schuld) en debt (financiële schuld).

BenBinnen | 16-02-20 | 17:43
▼ 1 antwoord verborgen

Ik mis Gregorius Nekschot.

Poesman | 16-02-20 | 17:29 | 3

Ik Eren.

Berbaar | 16-02-20 | 17:31

@Crossing_The_Rubicon | 16-02-20 | 18:11:
Stomme lul heeft net de wc schoon moeten maken van z'n wijf en moet voor z'n gevoel nu ff z'n fictieve mannelijkheid upraden

schoon-schip-maken | 16-02-20 | 18:19
-weggejorist-
keetla | 16-02-20 | 17:26

Data zijn goud waard.
Daarom wordt het gewoon gratis over de heg gekieperd.
Zoiets verzin je niet.

Analia von Solmsch | 16-02-20 | 17:23 | 1

Hé, iemand die weet dat data meervoud is.

Lentehaas | 16-02-20 | 18:14

Van mij mag na opsporing verzocht gewoon op TV getoond worden wie nu weer in de schuldhulpverlening zit. Die mensen kosten ons het kapitaal en wordt allemaal maar toegestaan. Je recht op privacy heb je dan al verspeeld.

Erikjan79 | 16-02-20 | 17:20 | 20
▼ 17 antwoorden verborgen

Beetje onzakelijk dat het UWV geen vergoeding vraagt voor deze dienstverlening.
Verder aanpakken mensen die hun schulden niet voldoen.

Berbaar | 16-02-20 | 17:18 | 2

Zo aan je tegel te zien ben je geen vaste lezer van dit feuilleton. Het niets berekenen voor deze dienst is nog wel het minste probleem van het UWV.

Crossing_The_Rubicon | 16-02-20 | 18:12

@Crossing_The_Rubicon | 16-02-20 | 18:12: het feuilleton over de frietbakkende Turk vond hij anders vreselijk boeiend en geniaal. Ach ja, ik hoef mijn mening inderdaad niet bij te stellen.

Jos Tiebent | 16-02-20 | 18:48

Bent u wel voldoende beveiligd?

elfenstein | 16-02-20 | 17:11 | 1

René Veldwijk didn't kill himself. Epstein trouwens ook niet.

Kapitein Stijlvol | 16-02-20 | 17:24

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino