Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 20 – Data. Data. Data voor iedereen

Dit is deel 20 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Eerste halfjaar 2008

Ooit, ergens in de jaren '90, is de complete basisadministratie van UWV-voorganger GAK gestolen. Degene die dat heeft gedaan zal er een smak geld aan hebben overgehouden, want de buit bestond uit de persoonsgegevens en de dienstverbanden van de helft van de werkende bevolking van Nederland. Natuurlijk bleef dit schandaal onder de pet.

Nu, in 2008, is de potentiële buit veel groter. Van bijna iedereen die werkt of een uitkering of pensioen ontvangt, hebben we de persoonsgegevens plus de maandelijkse inkomsten. Zelfs mijn tienerdochter die zaterdags bij de bakker werkt, staat erin. Wie deze goudmijn achteroverdrukt en aan de hoogste bieder verkoopt, kan vele miljoenen scoren. Inbrekers, chanteurs, geheime diensten (1, 2, 3, …), bedrijfsspionnen, echtscheidingsadvocaten, journalisten, marketeers – voor Jan en alleman zijn deze data goud waard. 

Ik zie tientallen mensen die deze data voor het grijpen hebben. Eén criminele, verslaafde of chantabele insider is genoeg. En wat ik zie is slechts het topje van de ijsberg, want overal wordt gewerkt met kopieën. Dat het UWV dit laat gebeuren is beangstigend. Ook ik heb in de wilde tijd onbeveiligde CD-ROMS in brievenbussen gedeponeerd, maar nood brak wet en die tijd ligt achter ons.

Ik begin met mijn eigen straatje schoon te vegen. Eens zie ik dat een onbekende bezig is om een dump te maken van de tabel met personen. Ik zoek uit wie het is en vind iemand die bezig zegt te zijn met een performancetest. Als ik zeg dat het verdomd veel lijkt op een poging tot datadiefstal wordt het leegtrekken afgebroken. Ik bluf dat wij alles zien dat er gebeurt en vertrek. Het is natuurlijk dweilen met de kraan open. Er lijkt nauwelijks enig besef te zijn van het belang van privacy, zelfs niet bij de toezichthouder, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). 

Weer is het onze database-expert Maarten die de zaken goed regelt. Hij zorgt dat alle vormen van ad hoc toegang tot de data worden opgeslagen in een logbestand en houdt er zelf, natuurlijk als enige, een oogje op. Ik begrijp ook dat IBM intern wél strak monitort wie wat met welke data doet en dat er soms mensen worden ontslagen. Helaas is IBM een Amerikaans bedrijf dat valt onder de Patriot Act en de data buiten Nederland registreert. Als ze bij de NSA weten wat we hier aan data hebben en wat je ermee kan doen voor homeland security dan zijn die data op zeker geript. Maar bijna niemand in Den Haag boeit dat en daarom boeit het bij het UWV evenmin.

Alleen de Belastingdienst doet iets om persoonsgegevens te beschermen. Die levert een VIP-tabel met daarin personen van wie we de gegevens niet mogen doorgeven. We horen dat daarover eindeloos is onderhandeld en gesteggeld: honderden, zoniet duizenden ambtelijke overleguren zitten er naar verluidt in. Natuurlijk wil iedereen weten wie die VIPs zijn. Het blijkt te gaan om een paar honderd mensen: het koninklijk huis, bewindspersonen, fractievoorzitters en hun partners. Het is zowel een bron van grappen als van ruzie. Dat het inkomen van premier Balkenende, bekend van de gelijknamige Balkenende-norm, geheim is, evenals de AOW-uitkering (een volksverzekering) van onze vorstin, werkt op de lachspieren. Minder leuk is dat ons wordt verboden om de loongegevens van deze VIPs aan wie dan ook door te geven. Ik weiger ronduit om mij daaraan te houden. Als wij de gegevens van deze mensen niet doorgeven aan de Belastingdienst of de SVB dan krijgen ze geen toeslagen, geen WW en geen AOW. Tegelijk regelen we dat het UWV zijn “VIPs” kan registreren. Zo zorgen we ervoor dat we nooit adresgegevens doorgeven van mensen die worden bedreigd. Ik regel het in overleg met de beroeps-nekuitsteker Hans Tromp.

Wat we ook doen is ervoor zorgen dat bij alle gegevensleveringen en inkijkacties wordt vastgelegd voor of door wie dat gebeurt, en wiens gegevens er met welk programma worden geraadpleegd. Niemand vraagt daarom, maar het is een kwestie van hygiëne en fatsoen en bovendien verplicht voor de officiële basisregistratie die de polisadministratie moet worden. Omdat er niemand interesse heeft in wat er met de data gebeurt doe ik zelf een test. Ik zoek enkele tientallen BN'ers op en kijk of ze worden geraadpleegd: Katja Schuurman, 'Terror Jaap', Floortje Dessing, de EK-Voetbal 2008 selectie, de UWV-top, enzovoorts. In enkele weken tijd blijken de gegevens van de meeste BN'ers te zijn bekeken, terwijl niemand belangstelling heeft voor de UWV-top. Vooral voetballer Urby Emanuelson blijkt populair onder ambtenaren.

Ik stuur een mail naar het management met een overzicht van bepotelde BN'ers. Het leidt tot mijn eerste en enige inhoudelijke confrontatie met Diantha C., onze nieuwe directeur. Diantha heeft iemand meegenomen van het UWV Integriteitsbureau, de afdeling die erop toeziet dat UWV'ers integer handelen. Ze neemt dit duidelijk serieus. Mooi zo!

Het loopt anders. Diantha en de integriteitsman laten mij weten dat het UWV niet geamuseerd is. Ik krijg te horen dat ik de privacy van de UWV-medewerkers heb geschonden. En ook het UWV-beleid dat ervan uitgaat dat UWV-medewerkers altijd integer handelen. Ik ben zo verbijsterd dat ik geen woord weet uit te brengen. Als ik mij herstel zeg ik dat de integriteitsbewaking bij UWV eenvoudiger is dan ik dacht, maar dat de gegevens ook massaal door niet-UWV ambtenaren worden geraadpleegd. Dat laatste blijkt totaal irrelevant. Het is geen UWV-taak. Diantha en de integriteitsman zijn kennelijk ook onzeker, want ik krijg geen instructies en geen berisping. Ik verwacht dat Diantha mij via haar managementbuffers gaat opdragen om de logging weer uit de polisadministratie te slopen, maar dat gebeurt niet. De digibete Diantha moet zo'n opdracht natuurlijk formuleren en via haar buffers uitzetten. Wellicht kan ze dat niet en anders is ze slim genoeg om dit soort opdrachten niet op papier te zetten.

Ikzelf ben ondertussen door haar op het spoor gezet om eens te kijken hoe er buiten het UWV met onze gevoelige data wordt omgegaan. Ik sta nu op het punt om te leren dat de wantoestanden bij het UWV niet alleen voortkomen uit incompetentie en luiheid, maar soms vooropgezet beleid zijn.

Naschrift: Met de AVG in de hand kan iedere (bekende) Nederlander vragen wanneer, waarvoor en door wie er naar zijn of haar gegevens in de polisadministratie is gekeken. Minister Koolmees kan daar natuurlijk ook opdracht toe geven. Als een dergelijk onderzoek ooit systematisch en eerlijk [!] gebeurt, dan wacht duizenden ambtenaren een douw en verdwijnen er nagenoeg zeker criminele ambtenaren achter de tralies.

De "data grabbelton" is grotendeels verdwenen en daarmee is de kans op grootschalige datadiefstal in bulk verminderd. Ook binnen het UWV is de aandacht voor gegevensbescherming toegenomen, zij het niet bij de divisie Gegevensdiensten die daarvoor primair verantwoordelijk is. En zoals zal blijken is ook dat laatste UWV-beleid.

Reaguursels

Inloggen

Dat is dus dezelfde kudt-overheid die u de regeltjes oplegt hoe om te gaan met privacy gevoelige data. En die u natuurlijk boetes oplegt als u zich er niet aanhoudt.

Deze combinatie van incompetentie, arrogantie en kwaadaardige willekeur, is ronduit walgelijk.

Rest In Privacy | 03-02-20 | 08:42

Vroeger hadden we een goed georganiseerd arbeidsburo, nu hebben we een digitaal monster dat zich het UWV noemt.
Met dank aan de VVD die het Arbeids-Buro om zeep heeft geholpen.

Jan Dribbel | 03-02-20 | 04:12

Waarom de SUWI inkijk niet zo maken, dat je alleen de gegevens van iemand kunt zien waarvan je ook daadwerkelijk een aanvraag/dossier in behandeling hebt? Door de database zo te bouwen dat je elk willekeurig BSN in kunt tikken, is ook wel een beetje de kat op het spek binden.

redje70 | 02-02-20 | 19:12 | 2

Och, dat kost geld en levert niks op. Wat niet weet wat niet deert dus laat maar gaan. Bleek in het ziekenhuis van Barbie/Samantha ook te gebeuren dus uw medische gegevens liggen gewoon in de kantine. Figuurlijk dan.

Busverhuur | 02-02-20 | 19:25

Ik heb suwi toegang. Als ik iemand bevraag die niet in mijn werkvoorraad zit krijg ik de interne controle in de mailbox. Iedere maand weer..... Dus dit is er al !

slowpoke-htb | 02-02-20 | 22:53

Iedereen haatte het GAK vroeger. Dat verklaart wel waarom Eren Yilmaz het UWV zo haatte.

Nivelleermarionet | 02-02-20 | 17:52 | 1

Gelukkig is Eren nu ergens frietkoning?

AdPatat1960 | 02-02-20 | 19:11

Dit land blijft kapot verder kapot.

piet7003 | 02-02-20 | 17:49

2008. En tot nu hield je je mond?

Ignatius J Reilly | 02-02-20 | 17:16 | 3

Deel #20.. En nu kom je nog met zo'n domme opmerking aan?

Gazzerop | 02-02-20 | 17:29

@Gazzerop | 02-02-20 | 17:29: Ik lees het nooit. Omdat ie het over data had las ik door. Nooit moeten doen. Wat een bagger.

Ignatius J Reilly | 02-02-20 | 17:44

@Ignatius J Reilly | 02-02-20 | 17:44: Goh, wat een verrassing.
Als je dat wel gedaan had, dan had je domme opmerking er niet gestaan want dan was je wel duidelijk geweest dat hij er zelf maar een korte geschiedenis zou hebben gehad.
En je weet hoe het gaat met klokkenluiders tegenwoordig, zelfs als joopie.

Gazzerop | 02-02-20 | 18:12

Grappig hoe verschillend wij en de Verenigde Staten met de zogenaamde V.I.P.'s om gaan. In de Verenigde Staten is de belastingopgave van president Donald Trump dus openbaar en weten we dat hij al jarenlang geen inkomstenbelasting betaald omdat hij nog verliezen uit het verleden mag verrekenen. En hier in Nederland mogen wij dus niet weten wat ene Jesse Klaver of Mark Rutte aan aftrekposten gebruikt of wat voor neveninkomsten ze hebben.

Osdorpertje | 02-02-20 | 16:48 | 2

Ik ben vooral benieuwd naar Rutte's fiets van de zaak. Heeft hij die nog, of is die al van eigenaar gewisseld? Dat zou immers invloed kunnen hebben op het immigratiebeleid van de VVD.

Nivelleermarionet | 02-02-20 | 18:27

@Nivelleermarionet | 02-02-20 | 18:27:
De fiets van Rutte is waarschijnlijk allang gestolen. Door een nieuwe Nederlander. Dat Rutte na een lange dag van in achterkamertjes het land verraden aankomt bij de fietsenstalling van de Tweede Kamer en alleen zijn slot ligt er nog.

Osdorpertje | 02-02-20 | 19:46

Is dat nou een struikelblok ?
Iedereen gooit tegenwoordig zijn hele handel en wandel op Facebook , Instagram en wat weet ik nog allemaal . Diegene die hiermee geld verdiend heeft maar op te rapen wat er op straat ligt .

likmegaties | 02-02-20 | 16:48 | 4

Ik ben niet iedereen. Geen FB en shit. Dus dat een aantal mensen zoals jij dat wel doet hoeft voor de overheid nog geen vrijbrief te zijn dat met iedereen zijn gegevens ook te doen.

Tuinhekje | 02-02-20 | 17:35

Er is niks gratis en alles wat gratis is kost je informatie. Persoonlijke informatie.

Nehemia | 02-02-20 | 17:59

Als je je privéshit zelf online zet ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Als een bedrijf jouw privéshit, al dan niet per ongeluk, op straat gooit is dat al een stuk vervelender. Maar als een overheidsinstantie jouw verplicht geleverde privéshit in een grabbelbak stopt zodat iedereen en z'n moeder erin kan grasduinen, dan gaat er iets gruwelijk mis...

Ridocar | 02-02-20 | 22:21
▼ 1 antwoord verborgen

Ik kijk altijd uit naar een nieuwe aflevering van het feuilleton van René. Ik vind deze een van de meest beangstigende, maar ik ben ondertussen zo afgestompt dat ik er tegelijk ook niet meer verbaasd over ben.
Het bevestigt mijn overtuiging alleen maar dat het bestaan van ambtenaren per definitie immoreel is want geen skin in the game.

postmodernismisdead | 02-02-20 | 16:47 | 1

Ik ben ook afgestompt na 14 dienstjaren. Heng Heng.

Xaffier | 02-02-20 | 16:59

Hou nou toch eens op met afzeiken beste reaguurders.
Rene geeft ons het plebs gewoon een perfecte inkijk in de keuken.
Ik geniet er van.

Gokmaar | 02-02-20 | 16:36 | 3

Ik ook. Laat maar komen.

Muxje | 02-02-20 | 16:36

Ik ook, maar tegelijk is het beangstigend tegelijk.

Buerman | 02-02-20 | 17:00

Het illustreert dat het hele ICT circus uitstekend gedijt en profiteert op de onwetendheid van de rest.

Nehemia | 02-02-20 | 19:16

Kennelijk zijn die contracten van al die ambtenaren zodanig dichtgetimmerd dat ontslag voor onrechtmatig gluren te duur wordt. Weer die overheid die te goed voor zichzelf zorgt.

Deflatiemonster | 02-02-20 | 16:15

Vreemd dat een stadstaatje als Nederland de admin. niet onderbrengt bij een grote speler als Amazon.
Die zijn ervaren met grote, wereldwijde, processen.
Lijkt me dat Amazon zo'n lokaal beperkte situatie als Nederland ook erbij kunnen draaien.

Polarisator | 02-02-20 | 16:13 | 5

Die kennis hadden we zelf ook, maar is verloren gegaan. Het voormalige GAK had één van de grootste datawarehouses van Europa. Lui als Ken Olson (medeoprichter van DEC) kwamen er dan ook wel eens buurten.

Muxje | 02-02-20 | 16:35

Dat speelde in 2008 allemaal nog niet

djs | 02-02-20 | 18:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooie ambtenaren mentaliteit: "Het in de gaten houden van UWV ambtenaren die Bekende Nederlander bespioneren is inbreuk maken op de privacy van de spionerende ambtenaren omdat zij dit ongestoord moeten kunnen doen."

Osdorpertje | 02-02-20 | 16:12 | 1

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat las.
En kennelijk hebben een hoop ambtenaren bij het UWV ook niks beters te doen.
Qua klantvriendelijkheid scoort het UWV trouwens bedroevend laag, zo heb ik uit eigen ervaring kunnen constateren. Zelfs iemand terugbellen is nog te veel moeite.

Leon Tosti | 02-02-20 | 17:18

Ik vind het toch wel vreemd dat Veldwijk volgende week een auto ongeluk krijgt.

jan huppeldepup | 02-02-20 | 15:59 | 3

Hier is ook niks te beleven ,ga terug naar beneden.

miko | 02-02-20 | 16:08

En anders die zelfmoord een maand later met twee kogels in zijn achterhoofd.

Deflatiemonster | 02-02-20 | 16:12

@Deflatiemonster | 02-02-20 | 16:12:
.... did not kill himself. De bewakingscamera's stonden op preset en de surveillanten waren effe aant lunchen of aant kakken

HetOorAakel | 02-02-20 | 16:37

Ik moet bekennen, nu we bij aflevering 20 terecht zijn gekomen, dat ik het óndanks de incompetentie, de corruptie, het nepotisme, machtsmisbruik, angstcultuur en vloedgolf aan nutteloze, energie en geldverslindende management lagen, ICT rampen, en de algehele totale onkunde die geschetst word, en de aaneenschakeling van beschreven totale rampen die hádden kúnnen gebeuren maar niet gebeurt zijn; het vrij bijzonder is dat het UWV als zodanig überhaupt nog functionéért. Dan werken er dus wel degelijk betrokken mensen met 'hart voor de zaak' lijkt me. Gelukkig maar dat niet álles verloren is. Ik hou wel van een positieve noot, hoe negatief men ook wil, of denkt te móeten, zijn.

Macroglossum | 02-02-20 | 15:57 | 4

@Dutch_Holland | 02-02-20 | 16:12: Precies. Onbeperkt budget en een overheid die alle fouten in de doofpot stopt.
"Onze" regering "functioneert" ook nog steeds..

Slipsnifter | 02-02-20 | 16:23

Ongelimiteerd geld

djs | 02-02-20 | 19:07

Heeft u al eens met het UWV te maken gehad als "klant"? Dan praat je wel anders. Ik mocht ooit het voorrecht hebben om wegens een faillissement aan te kloppen bij het UWV. Ik had 2 dagen later werk gevonden maar werd nog 3 maanden bestookt met brieven en uitkeringen en dreigende taal dat ik ONTERECHT!!! 1!! een uitkering had genoten. Wat een aardappels zeg. Het is aan de balie een clubje vooringenomen wantrouwende klootzakken zonder enig beoordelingsvermogen.

Busverhuur | 02-02-20 | 19:31
▼ 1 antwoord verborgen

Offtopic: H5N1 in China erbij. Dat is wel erg toevallig nu Trump de handelsbetrekkingen wil verbeteren.

Jezusaapje | 02-02-20 | 15:55

Wat een bende is het allemaal met overheidsinstellingen.Moet je in het bedrijfsleven proberen.Opgeknoopt zult gij worden.

flesje | 02-02-20 | 15:50 | 1

De belastingbetaler fungeert als de financiële hoorn des overvloeds.

Nehemia | 02-02-20 | 18:01

Waarom staan deze gegevens niet versleuteld in de database.
DBA's en ontwikkelaars kunnen dan hun werk doen zonder inzage in de gegevens te hebben.

CarelJan7937 | 02-02-20 | 15:47

Waarom gaat er niet automatisch een mailtje of een aangetekende brief naar het woonadres gestuurd naar de persoon wiens gegevens zijn opgevraagd, maar daarin:
- Wie, wanneer/hoe laat gegevens opvroeg
- En welke gegevens er werden opgevraagd (=niet de gegevens zelf);
- Indien mogelijk waarvoor/waarom

Voorbeeld:
Instantie X, vroeg dd 02-02-2020 om 20u20m20s op:
- uw bsn
- uw loon/inkomsten over periode x t/m y

Rest In Privacy | 02-02-20 | 15:42 | 12

Ik stelde ooit al eens voor om zoiets ook voor het EPD in te voeren. Vertrouwen door controle, omdat je de controle zelf kan uitvoeren.

Muxje | 02-02-20 | 16:38

Dat is beter en goedkoper te regelen door inlog van de burger naar zijn eigen data toe te staan. Kan je zien wie en wanneer data heeft gezien en/of gebruikte.

Buerman | 02-02-20 | 17:08

@Muxje | 02-02-20 | 16:38: Daarmee is in Estland ook een bijna volledig geaccepteerd gebruik van EPD gerealiseerd. Je kunt op ieder moment van de dag zien wat er met jouw medische gegevens is gedaan, wie er heeft gekeken.

Buerman | 02-02-20 | 17:10
▼ 9 antwoorden verborgen

Interessant om te lezen dat de puinhoop die ik dacht dat het UWV was, nog veel erger is als in mijn gedachten.

WitteGrunneger | 02-02-20 | 15:32

De AVG geldt niet in dezelfde mate voor de overheid, indien de overheid de data voor haar taken opslaat (duh)...

Ze zijn niet helemaal gek daar want die uitzondering is expliciet om de reden geformuleerd zoals hierboven staat.

Epistulae_Morales | 02-02-20 | 15:31

Zo. Kan iemand een samenvatting geven wanneer deze kroniek over is? Alvast bedankt. ‘Bandirah’ wist mij zelfs meer te boeien.

overVecht | 02-02-20 | 15:25 | 6

Ooit als alle vuile was is buiten gehangen en men hierdoor daadwerkelijk wat gaat veranderen, hou jij meer geld over voor bier.

Deflatiemonster | 02-02-20 | 16:17

Beter dan het zoveelste topic over voeballeh of lui die elkaar voor de lol op de bek slaan.

Muxje | 02-02-20 | 16:39

Samenvatting: de overheid verkloot zijn taken, zuigt zijn burger uit, verspilt miljarden van ons geld en kan daar mee doorgaan omdat mensen zoals jij het geen reet meer schijnt te boeien.

Buerman | 02-02-20 | 17:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Diantha C. heeft toch maar 6 jaar en 7 maanden volgemaakt bij het UWV. Als ik had geweten dat je als digibeet zo ver kunt komen binnen dit soort organisaties ...

MickeyGouda | 02-02-20 | 15:24

Norton vond ik altijd al beter dan AVG

grapo | 02-02-20 | 15:22 | 2

Dat klopt. Norton maakt je PC zo traag dat er geen power overblijft voor een virus om schade aan te richten.

marcoplarco | 02-02-20 | 15:50

Dus BN'ers vallen niet onder VIP's? Laat ze het maar niet horen.

threeheadedmonkey | 02-02-20 | 15:14 | 2

Ligt er nog maar aan of ze zich wel voldoende inzetten voor de groene zaak. Zo ja, dan mogen ze bij de club, zo niet dan gaan de gegevens op straat met een rood kruisje erachter "deze mag stuk"

elfenstein | 02-02-20 | 15:16

Die vallen doorgaans onder VAP's, Very Annoying Persons.

MickeyGouda | 02-02-20 | 15:27

Mooi verhaal weer. Even het alu-hoedje uit de kast. Stel dat iemand een AVG verzoek doet bij UWV of andere (semi-)overheid, is dat niet juist hét signaal voor anonieme ambtenaren om te gaan graven?

marcoplarco | 02-02-20 | 15:10

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen