Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 29 - Het UWV draait zichzelf een poot uit

Dit is deel 29 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008 - 2009

Nu Capgemini is afgedropen afgekocht moet het UWV ons op een andere manier lozen. Zelf heb ik het ook gehad met deze klant. Zeker, het geld stroomt binnen en buiten is de financiële crisis begonnen, maar je hebt ook je vaktrots. Directeur Diantha ziet mij graag vertrekken, maar mijn collega’s zouden daarna worden opgerold. Diantha durft mij niet weg te sturen en ikzelf durf niet te vertrekken. Het is een dodelijke omhelzing.

Ook omdat de polisadministratie werkt met software die ons eigendom is, moeten nu afspraken worden gemaakt. Daar was het nooit van gekomen. Tijdens de noodsituatie in 2007 had ik gemeld dat wij met onze eigen spullen wilden werken, meer specifiek onze eigen High~T software toolset. Het pre-Diantha-management reageerde zelfs niet. En dus regelden we van alles met onze eigen spullen: controles op datakwaliteit, managen van complexe historische data, markeren en corrigeren van foutieve data; op allerlei plekken zat onze software. Het was ook geen probleem. Er moesten alleen afspraken komen.

Ik zie als een berg op tegen onderhandelen met het UWV. Ik ben geen geboren onderhandelaar en onderhandelen met een partij die jou het liefste ziet vertrekken is een nieuwe ervaring voor mij. Het UWV zelf helpt mij beslissen. Informeel hoor ik dat de UWV-inkoopbaas, ene Pierre Bankras, ervan uit zou gaan dat wij onze software tools in UWV-tijd hebben gebouwd. Nooit eerder ben ik beschuldigd van bedrog en valsheid in geschrifte. Dit worden heel onaangename gesprekken. Ik moet hier wegblijven.

Het toeval wil dat een van onze partners – wij opereren als maatschap, dus zonder bazen en ondergeschikten – geknipt is voor dit soort gesprekken. Drs. Frans Kleipool RA was eerder directeur van een groot ingenieursbedrijf en daarvoor stafdirecteur bij Neerlands softwaregigant Getronics. Kleipool is bij ons ingestapt omdat hij brood ziet in ons High~T softwaretool. Kleipool heeft ervaring met megadeals, is koelbloedig en beschikt over engelengeduld. Zijn enige beperking is dat hij aan tafel wil met de UWV-top, in plaats van met sub-baasjes als Dirix, Diantha en Bankras, of nog lager. (Directeur Diantha zal, karakteristiek, haar onderknuppel Robert van W. laten onderhandelen.)

De gesprekken gaan al snel over zowel High~T als over het gat dat Capgemini heeft achtergelaten. Na ruggespraak stelt Kleipool voor om een aparte beheer-BV op te zetten, tot grote vreugde van de UWV-gesprekspartners. Uit zijn Getronics-netwerk haalt hij nu een ervaren beheermanager. Met deze Mark Bevers gaat hij de onderhandelingen in. Er moeten twee deals tot stand komen, één voor het gebruik van de High~T software en een voor het beheer van de polisadministratie-software.

De onderhandelingen met het UWV zullen doorlopen tot november 2009. Ze beginnen extreem moeizaam, natuurlijk geheel vanwege de software tools. Kleipool wil van ons houvast voor een vraagprijs. Dat lijkt geen probleem. Er is een prijslijst, maar hoeveel gebruikers binnen en buiten het UWV gaan met de software werken en hoeveel korting geven we op die prijs? We slaan een slag naar het aantal gebruikers en komen uit op een eenmalige licentieprijs van 740.000 euro plus jaarlijks 18 procent daarvan voor onderhoud en ondersteuning. Zelfs met de gangbare tientallen procenten korting is dit bizar veel. Frido en ik dachten eerder aan een paar ton. Frans denkt er anders over. Hij heeft zijn houvast.

Weer blijft het een tijdlang stil. Maar dan komt Frans met een spectaculair verhaal. Op het hoogste niveau (minister Donner?) zou zijn besloten dat het UWV niet afhankelijk mag zijn van een klein rotbedrijfje in plaats van grote, ‘betrouwbare’ partners als Capgemini en IBM. Daarom wil het UWV de rechten op onze software voor vijf jaar in eigendom verkrijgen, genoeg tijd om de polisadministratie ervan te ontdoen. Collega Frido en ikzelf zijn als mede-eigenaren/investeerders onder voorwaarden akkoord. “Mooi”, zegt Frans, “dan gaan we voor vijf keer de prijs, ofwel 3,7 miljoen euro exclusief BTW.” Frido en ik weten niet wat we horen. Dit is in alle opzichten belachelijk. Zelfs een meesteronderhandelaar als Frans Kleipool krijgt zoiets alleen voor elkaar als hij namens IBM of Capgemini aan tafel zit. Ik heb eerder mensen deze fout zien maken. Anderzijds heeft de polisadministratie het UWV al meer dan 300 miljoen gekost.

Weer lopen nu de onderhandelingen vast. Maar dan gebeurt wat ik voor onmogelijk heb gehouden: het UWV breekt. Misschien is het voor hun en het ministerie een koopje. Misschien is het wisselgeld voor de beheerovereenkomst. Misschien ook doet het er na alle geldverspilling niet meer toe. Misschien ook speelt mee dat het UWV erachter is gekomen dat hun contract met ons voor geen meter deugt. De hele polisadministratie blijkt namelijk juridisch niet van het UWV, maar van ons te zijn. Natuurlijk maken we daar geen misbruik van, maar als inkoper wil je zo’n blooper niet op je conduitestaat hebben. De overeenkomst voorziet dus in een volledig (maar niet exclusief) gebruiksrecht voor het UWV van onze polisadministratie. Frans verzekert mij naderhand dat hij de contractblunder nooit als drukmiddel heeft gebruikt. Ik ben opgelucht. Gelukkig is Kleipool met deze kwaadaardige amateurs niet de weg opgegaan van die andere grote ‘partners’ van het UWV. Dat is ook niet nodig. Het UWV draait zichzelf wel een poot uit. 

En dan is alles rond en is er een laatste gesprek met divisiedirecteur Dirix voordat de handtekening wordt gezet – een formaliteit. Kleipool en Bevers reizen af naar Amsterdam Sloterdijk. Maar daar wacht ze een verrassing. Dirix meldt dat de Raad van Bestuur toch wel aanhikt tegen dit contract. Ze willen daarom met meneer Kleipool om de tafel om op topniveau te praten over strategische samenwerking. Kleipool vraagt om een time-out en belt mij. Ik ben geen onderhandelaar, maar zelfs ik ken deze onderhandelingsklassieker. Dat maestro Kleipool hier intrapt is ongehoord en alleen verklaarbaar door diens wens om met de UWV-top te dealen. Iemand bij het UWV heeft Kleipools achilleshiel ontdekt.

Ik ga dit niet telefonisch afhandelen. Binnen een half uur zit ik tegenover de mannen. Scheurend over de pre-trajectcontrole A2 heb ik mij bedacht dat dit op een ramp gaat uitdraaien. De kans dat het UWV strategisch zaken wil doen met ons bedrijfje is nihil. Wij zitten alleen nog binnen omdat ons elimineren te risicovol is. Kennelijk is dat bij Kleipool nooit doorgedrongen. Ik besluit om hetzelfde te doen als het UWV: Kleipool aanspreken op zijn ego. Ik argumenteer dat de last minute draai van UWV niet alleen vrijblijvende blabla is maar ook respectloos tegenover de persoon Kleipool. En als de deal niet doorgaat zal ik hem niets kwalijk nemen. Het werkt. Kleipool meldt het UWV dat hij graag over strategische samenwerking praat, maar na afronding van dit contract. De truc is mislukt. Het contract wordt getekend. En over strategische samenwerking met het UWV horen we niets meer. Wat we wel merken is hoe belangrijk het is dat alles buiten ons om gaat. De afkoop van de softwarerechten moet beslist lopen via de nieuwe beheer-BV die nog in oprichting is. Mark Bevers, de aanstaand directeur van dit nulpersoonsbedrijfje, werkt graag mee, maar wel voor een handling fee van twee procent. De beheer-BV begint met een windfall profit van 74.000 euro.

Frans Kleipool, collega Frido en ik, de eigenaars van onze software, zitten opeens op een bedrag van 3,7 miljoen euro, veel meer dan nodig voor verdere productontwikkeling. Het superdividend dat we onszelf daarom uitkeren levert bij mij een grimmig soort voldoening op, maar ook een les: bij overheidsorganisaties als het UWV komt de omgang met ‘taxpayers' money’ helemaal achteraan. Deze foute lieden hebben zichzelf en helaas ook de belastingbetaler uitgeschud. Ik slaap de slaap der onschuldigen, die in mijn geval helaas ook de slaap der domoren is.

Reaguursels

Inloggen

Mijn vorige comment waarin ik het waarheidsgehalte van deze stukken in twijfel trek is weggejorist. Dat is prima, maar reageer er dan op door te zeggen dat wat hier staat wél waar is. Daar ben ik wel serieus benieuwd naar. Ik heb geen idee of ik nu objectieve waarheid of stemmingmakerij lees.

Is er op deze stukken vanuit het UWV reactie gekomen? Dat lijkt me wel interessant namelijk.

Verder vind ik het alleen maar goed dat er licht wordt geschenen op dit soort praktijken bij de overheid. Maar twijfel van de lezer mag toch?

Verder blijf ik er bij dat door de weeks dit soort stukken lekkerder lezen.

Schwanzeleber | 12-04-20 | 21:55 | 1

Volgens mij heeft de tweede kamer vragen gesteld n.a.v. deze kronieken. Waren ze niet waar, dan had deze persoon al lang een proces tegen zich gehad vanwege smaad. Ik ga ervan uit dat dit alles voor 90% waar is.

Atlantis-95 | 12-04-20 | 22:24

Ik zal het wel niet begrepen hebben maar het UWV wordt hier een poot van 3,7 miljoen euro uitgedraaid omdat ze geen kant op kunnen en het artikel probeert het UWV te beschuldigen van het misbruiken van belastinggeld. Ik lees hier door de regels heen van UWV gewoon heel veel afbraakrisico zag ter waarde van miljoenen. Om daarom zo hoog te gaan in je eis... is niet kies!

Zo zie je maar, als je te lang in of voor een slangenkuil werkt, wordt je er zelf ééntje. En dat de aardigste interpretatie nog van de kroniek.

GeenAccount | 12-04-20 | 21:34 | 4

Ik heb de indruk dat u de voorgaande delen gemist heeft. Ze konden heel veel kanten op en die waren waarschijnlijk goedkoper geweest. Na het afkopen van de software moet de software nog bediend worden en is het zeer waarschijnlijk rap vervangen door software van de grote consultancy bedrijven. Dan mag u kijken wat goedkoper is.

Frau Merkel | 12-04-20 | 21:52

Niet eens, want wat ik Veldwijk cs. zie doen, is spelen volgens de regels van de klant. U moet met uw kritiek daar zijn waar het hoort: Bij incompetente en laffe ambtenaren die vooral niet in de spotlight willen staan. Dat is heel verstandig met zoveel boter op je hoofd.

Want de astronomische bedragen die aan IBM en Cap/sogeti worden betaald en de euvele lef om Cap en sogeti als totaal verschillende bedrijven te behandelen (u had de logo's van beide bedrijven destijds moeten zien, tegenwoordig hebben ze tenminste nog soort van moeite gedaan om iets verschillends te maken), zijn werkelijk stuitend. Daarbij, als u de prestaties vergelijkt met wat anderhalve man en een paardenkop van Veldwijk cs. blijkbaar hebben gepresteerd, hebben ze zich met een fooi laten wegsturen. Ik durf 'm aan: Met de kennis van nu, had Kleinpool zonder moeite de komma een plekje op kunnen schuiven en had niemand bij het UWV met de ogen geknipperd.

U gaat er kennelijk vanuit dat het UWV moeite heeft met verbrand belastinggeld. Dat is niet waar, of bent u de gouden toiletten vergeten?

pietvanvliet | 12-04-20 | 21:57

Ik zie je probleem niet. Volgens mij betalen ze 3,7 Miljoen Euro voor software waar ze bij een grote leverancier anders 30 Miljoen hadden neergelegd met de kans dat of puinhoop of een half product zou zijn opgeleverd. Feitelijk heeft het UWV er een koopje mee zoals ik dit lees.

Atlantis-95 | 12-04-20 | 22:26
▼ 1 antwoord verborgen

Water is nat...

zakkewasser | 12-04-20 | 20:11
-weggejorist-
Schwanzeleber | 12-04-20 | 19:45

Grappig om te lezen en te constateren wat een waardeloze eikels er in IT en overheidsland rondlopen. Blij dat ik weg ben bij dit soort clubs.

devil13 | 12-04-20 | 19:09 | 1
-weggejorist-
feiten_en _cijfers | 12-04-20 | 19:36

Ooit meegemaakt dat een klant in de leveringsvoorwaarden had opgenomen dat van alle software die gebruikt zou worden en die niet onder commerciële licenties vallen (zoals Office e.d.), en die niet van derden is (GNU e.d.) de IP van deze software dan automatisch overgedragen diende te worden. Ik schrijf een groot deel van mijn software zelf heb dat uiteraard geweigerd. Uiteindelijk zijn die voorwaarden uit de leveringsvoorwaarden geschrapt. De les is dus altijd alles lezen - ook van grote (internationale) bedrijven.


Enrique C | 12-04-20 | 18:48

Vetplanten boy's and girls...

Vetplanten..

Geen aandacht geven.. Er naar loeren vanaf de bank en denken,'Kan morgen ook wel..'
Vetplanten...

neonreclame | 12-04-20 | 18:30 | 1

Totdat er geen vet meer op zit..

Frau Merkel | 12-04-20 | 21:53

Dan lees je die laatste alinea. En dan zijn er nog zoveel domoren die roepen om een Corona app waar de overheid een dikke vinger in de pap heeft.

TheBurnerMan | 12-04-20 | 18:23

Het blijft een ontluisterend relaas natuurlijk. Gezien mijn ervaringen met het UWV vrees ik dat het er nog precies zo aan toe gaat, qua wegpissen van belastinggeld

de visser | 12-04-20 | 18:17 | 1

Ik ben IT’er en heb dit soort circussen op kleinere schaal zien voltrekken. Overheid + ICT = altijd faal

djs | 12-04-20 | 18:42

Ik werkte ooit bij PCM. Heb ook nog wel wat te droppen over durfkapitalist Apex en de toenmailige graaibestuurders. Boek De Geldpers was spot on, echter te mild. Bert Groenewegen en zijn vriendjes daarna de boel prachtig verder met de grond gelijk gemaakt. Van verkoop eigen gebouwen tot aan Persgroep rukdeal. Gaat wel 1.850 episodes worden.

Lorejas | 12-04-20 | 18:14 | 2

I was there too! PCM Interactieve Media. PIM. 60 miljoen weggepist. Gouden tijden voor de consultants. FactLane was het enige levensvatbare project.

Piet Karbiet | 12-04-20 | 18:54

Ah. Mooi man. Cross Roads. Wel fijne zak geld mee gehad zoals ondergetekende?

Lorejas | 12-04-20 | 22:10

Ouwe meuk van 13 jaar geleden. Ik ben dit feuilleton wel een beetje beu. Het vertelt niets wat we niet al wisten en het is ook allemaal Schnee von gestern. Dit ettert nu al maanden voort en er zijn nog geen lastige vragen gesteld in de Kamer dus het interesseert niemand ene moer. Mij ook niet. Dat ambtenaren smijten met belastinggeld dat is zo oud als de weg naar Rome. Kom eens met wat nieuws in plaats van deze opgewarmde en aangedikt prak.

Busverhuur | 12-04-20 | 18:10 | 9

@miko | 12-04-20 | 18:55:
Oh en bedrijven die functioneren zoals u dat beschrijft zullen niet lang bestaan.
Overheden kunnen tenminste nog belasting heffen als ze geld tekort komen.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 19:15

Gelukkig ben jij niet de maatstaf. Over prutspartijen als CapGemini, Ordina, Finalist, Sogeti, enzovoort, kan niet genoeg vuil gespuid worden.

OmNietPresent | 12-04-20 | 20:51

Die vragen zijn er deels al gesteld en reken maar dat dit gelezen wordt.

Frau Merkel | 12-04-20 | 21:55
▼ 6 antwoorden verborgen

Tja, vraag, aanbod en wat een gek er voor geeft.
Wie pakt er géén 3,7 aan?
Wie is hier lijp?
Hé! Voor ‘t eerst dat ik reaguur op dit topic, wat betrekking heeft op 13 jaar geleden.
Het zal de Coronaverveling wel zijn.
Eren Yilmaz was leukerder.
En daarna Nekschot.
Tijd om te gaan eten....

Ruimedenker | 12-04-20 | 18:09 | 4

Vergeet de enerverende avonturen van onze Turkse uitkeringstrekker niet. Hoe zou het met hem zijn?

MickeyGouda | 12-04-20 | 18:25
▼ 1 antwoord verborgen

Het begint steeds meer te lijken op wat het is. Ordinaire zakkenvullerij over de rug van de belastingbetaler.
Wees er maar trots op.
Zoals de vader die zijn zoontje klappen geeft “voor zijn eigen bestwil”.

Superior Bastard | 12-04-20 | 18:08

ach jah
de Faalfabriek betaalt komende week 1,5 miljard € vanwege NOW
hoe krijgen ze dat dan zo snel voor elkaar ......

Beffel0Bill | 12-04-20 | 18:06

Dat heb ik nou ook altijd gehad met het uwv: Wegblijven!

elfenstein | 12-04-20 | 18:00

Pierre Bankras is eruit gegooid ivm overschrijdend tekenen gedrag van rekeningen. Voor het UWV werkte hij bij de gemeente Den Haag waar ze blij waren dat ie op Gerrit was. Na het UWV verschillende banen en weggezakt in de vergetelheid. Een blaaskaak puur sant.

Breakdance | 12-04-20 | 17:41 | 1

Nee hoor, was tot vorig jaar helemaal het baasje bij FloraHolland en vult zijn zakken prima als IT interimmer.

Berbaar | 12-04-20 | 17:50

Gelukkig maar van uw en mijn geld..

Wijze uit het Oosten | 12-04-20 | 17:41

Veel zzp faalhazen zullen daar eindigen.

Mark_D_NL | 12-04-20 | 17:38

Het regiokantoor van de UWV in Amsterdam doet me zo denken aan Wuhan. O.T.: dat taxpayers money van ondergeschikt belang is, is niet echt schokkend. Dat voelde iedereen al lang. Dat alle lagen van de bestuurlijke hiërarchie met goud betaald worden en daar mee blijven wegkomen,is onbegrijpelijk.

Guillermo | 12-04-20 | 17:36

Allemaal meer dan 10 jaar geleden, hoe relevant is dit.

Taggart | 12-04-20 | 17:35 | 3

Het wordt steeds relevanter.
Ik zou hierbij op de situatie Italië willen wijzen. Dat geld verdwijnt in een bodemloze put.
En het was geen 3,7 miljoen.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 17:50

Afgelopen jaar komt in deel 347 aan de beurt. Over een jaar of zes dus.

miko | 12-04-20 | 18:46

@miko | 12-04-20 | 18:46:
Net wat hier ergens anders staat, u hoeft het niet te lezen. Als u het niet leest, waarom zou u hier dan regeren?

Mr.Crowley | 12-04-20 | 18:58

Na deze kroniek volgt de trilogie “Leuker kunnen we het niet maken”. Of: hoe maak je van een toeslag een bomaanslag.

Dubbelepunthoofd | 12-04-20 | 17:35

Alle overheden, allemaal, van de gemeente t/m en in het bijzonder de EU, gaan allemaal de schaamte voorbij, als het belastinggeld betreft.

watergeus | 12-04-20 | 17:31 | 4

@litebyte | 12-04-20 | 17:36: Ja ja, in veel andere landen is het nog een stuk erger. Dus we kunnen gewoon doorgaan met blunderen. Je hebt helemaal gelijk.

Rest In Privacy | 12-04-20 | 17:44

@litebyte | 12-04-20 | 17:36:
In het buitenland, bijvoorbeeld Italië, gaat het ook niet zo goed.
Daarom komen ze hierheen.
Dus gewoon door blijven gaan met belasting betalen.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 18:31
▼ 1 antwoord verborgen

UWV schijnt momenteel heel goed bezig te zijm door heel veel mensen van geld te voorzien. Misschien moeten we ITC-akkefietjes maar even door de gedesinfecteerde vingers zien.

Leptob | 12-04-20 | 17:30 | 1

De NOW wordt uitgevoerd door het UWV. Als iemand het kan, dan zijn wij het, heeft de UWV-baas gezegd. Toen moest ik denken aan dit feuilleton.

Rest In Privacy | 12-04-20 | 17:41

Ik volg deze briljante feuilleton niet echt, maar lees ik nou dat het een goed iets is dat 3.7 miljoen euro aan belastinggeld in je zakken verdwijnt terwijl dat veel te veel is voor het product? Dan ben je zelf onderdeel van het probleem geworden.

beldewouten | 12-04-20 | 17:25 | 4

@Berbaar | 12-04-20 | 18:02: wel als je er drienhonderdzevenendertigduizend klaagstukjes over schrijft.

beldewouten | 12-04-20 | 18:32

Het was niet teveel, het was onnodig.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 18:34

Het was onnodig door mismanagement en onkunde.
Dat had ons een paar honderd miljoen gescheeld.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 18:37
▼ 1 antwoord verborgen

Slaapt best lekker met 3.7 miljoen onder het matras.
Geld is geld, doet ie goed.

Berbaar | 12-04-20 | 17:24

Een spannend verhaal, deze aflevering. Gaat zo door.

Rest In Privacy | 12-04-20 | 17:21

Ik vraag me af,hoeveel meer plempsels GS krijgt door die lockdown? De tegeltjes fabriek draait op volle toeren. Ik schat dat de nummer tien van dit jaar zowat even veel neer zet als de nummer twee van afgelopen jaar in het reaguurders klassement.
Zou mooi zijn als we eens een tussenstand konden zien,de kwartaalcijfers zeg maar.
Maar ja,tooltje is stuk.

miko | 12-04-20 | 17:13 | 1

Curl geenstijl.nl split string op “|” oid. Schrijf je in een half uurtje, uur als GS het scrapers moeilijk maakt.

JWZ_JMK | 12-04-20 | 18:06
-weggejorist-
miko | 12-04-20 | 17:08 | 3

"Ik slaap de slaap der onschuldigen, die in mijn geval helaas ook de slaap der domoren is." Toch weer een cliffhanger!

Frau Merkel | 12-04-20 | 17:08 | 1

Ik zei bij aflevering 1 al: dit is iemand die onderdeel van het probleem is en nu gaat zitten janken nadat hij een paar ton tot wellicht een miljoen in zijn zakken heeft zitten... maar lekker verdiend, vriend! Daar betaal ik geen belasting voor, of blijkbaar dus wel.

lovekila | 12-04-20 | 20:27

UWV wordt de grootste werkgever van Nederland.

de uitbater | 12-04-20 | 17:04 | 7

@Frau Merkel | 12-04-20 | 17:26:
Het probleem is dat uiteindelijk deze bedragen helemaal nergens meer over gaan.
Kijk naar Italië.

Mr.Crowley | 12-04-20 | 17:31

Ik ben sinds kort ook in dienst van het UWV. De overheid zei dat ik die baan moest nemen. Ik ben een doorgeefluik geworden. Daarvoor krijg ik 4000 euro. En ik betaal 10% van de salarissen voor het doorgeven van de salarissen.

Wat een droombaan. Ik denk dat ik maar ga stoppen met ondernemen. Werken voor de overheid is zo veel beter.

TheBurnerMan | 12-04-20 | 18:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat UWV gaat het nog druk krijgen met al die tóch niet zo belangrijk gebleken thuiswerkers

Botte Hork | 12-04-20 | 17:01 | 4

@miko | 12-04-20 | 17:10:
De gemiddelde Nederlander is ook extreem lui en verwend geworden.
Een uitermate zwak en afhankelijk land zijn we, zo blijkt maar.

Botte Hork | 12-04-20 | 17:20

@Botte Hork | 12-04-20 | 17:20:
Extreem lui en verwend gemaakt.

Mr_Natural | 12-04-20 | 17:36

Valt reaguren ook onder thuiswerken?

niels5142 | 12-04-20 | 17:38
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland