Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 25 – De geheime bevolkingsadministratie van het UWV

Dit is deel 25 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2008 - heden

Er is iets heel geks aan de hand met de twintig miljoen loon- en uitkeringsaangiften die maandelijks bij het UWV op de mat vallen. Die loonaangiften bevatten niet alleen informatie over de relatie tussen burgers en de bedrijven van wie ze geld krijgen, maar ook een hele zwik persoonsgegevens. Tenzij u zzp’er, scholier of illegaal bent, belandt niet alleen uw Burgerservicenummer bij het UWV maar ook uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geslacht. Kortom: uw meest basale persoonsgegevens. De crimineel die een loonaangiftebericht van uw werkgever in handen krijgt, heeft daarmee een berg waardevolle informatie in handen. Je bent misschien wel beter af wanneer je paspoort wordt gestolen dan wanneer je loonaangifte wordt onderschept.

Ik zie het in 2008 allemaal met stijgende verbazing aan. Ik begrijp dat er moet worden gecontroleerd of de persoon voor wie aangifte wordt gedaan ook echt degene is die werkt, maar dan hoef je toch niet elke maand weer die hele berg persoonsgegevens mee te sturen? Wanneer naderhand duidelijk wordt dat de Belastingdienst en het UWV helemaal niets controleren (afleveringen 15, 17 en 23) word ik boos. Het helpt niet dat het UWV ook intern uiterst onzorgvuldig omgaat met persoonsinformatie. Zo moest ik eerder mijn Burgerservicenummer afgeven voor het toegangscontrolesysteem. Ik protesteerde, maar kreeg te horen dat het UWV hiervoor bij wet gemachtigd is. “Al willen ze een verjaardaglijstje ophangen met namen en Burgerservicenummers dan mag dat nog”, zei een van de mensen van Hans Tromp tegen mij. Ik had mijn eerste kleine daad van verzet gepleegd door in de polisadministratie iemand op te zoeken met een BSN dat sterk op dat van mij lijkt. Het UWV kennende zitten de gegevens van deze 38 jarige vrouw uit Bilthoven nog steeds in het UWV-toegangssysteem.

Natuurlijk komen er elke maand duizenden nieuwe personen in de aangifte bij: schoolverlaters, herintreders en veel arbeidsmigranten. Voor al die mensen (arbeidsmigranten nog niet in 2008, maar nu wel) plaatst het UWV een zogenaamde afnemerindicatie op de gemeentelijke bevolkingsadministratie, de GBA (nu BRP genoemd). Het plaatsen leidt ertoe dat het UWV een kopie krijgt van de persoonsgegevens uit de bevolkingsadministratie, ook van latere wijzigingen zoals verhuizen of overlijden. Met die informatie kan het UWV controleren of de loonaangifte klopt met de bevolkingsadministratie. Maar dat hoeft dus maar één keer, bij het aangaan van een inkomstenverhouding met een werkgever of uitkeringsinstantie. En het UWV controleert dus sowieso niets. Zelfs na overlijden van de werknemer kun je als werkgever nog loonaangifte blijven doen. 

Het UWV voert dus twee persoonsadministraties, één op basis van de loonaangifte en één permanente kopie van de bevolkingsadministratie. (Het zijn er zelfs drie, want als arbeidsmigrant mag je zelf een adres bij het UWV opgeven.) En beide persoonsadministraties worden dus in essentie nergens voor gebruikt. Onnodig te zeggen dat er aan de UWV-personenadministratie jaarlijks miljoenen worden uitgegeven.

Natuurlijk bestaat in 2008 de harde privacywetgeving (AVG) van vandaag nog niet, maar ook op dat moment is wat er gebeurt in strijd met de principes van fatsoenlijk administreren van persoonsgegevens. Gelukkig hoeven wij deze fopsoftware niet te maken. Dat heeft Capgemini al voor ons gedaan. We volstaan met ons ergeren aan de foutieve data. Mijn boekhouder stuurt gewoon maandelijks een adres aan het UWV waar ik al niet meer woon. En drie van mijn teamleden ontdekken dat hun gegevens uit de bevolkingsadministratie niet goed zijn overgenomen. Use it or lose it geldt duidelijk ook voor geautomatiseerde systemen. Natuurlijk boeit het verder niemand of de data kloppen. We zijn immers helemaal geen cliënt van het UWV. En als we morgen werkloos, ziek of arbeidsongeschikt worden en ons aan de UWV-balie melden, dan kijkt de baliemedewerker gewoon direct in de bevolkingsadministratie en niet in het eigen fopsysteem. Het is al met al een doodzieke constructie. Al mopperend en rondvragend krijg ik een beeld wat het UWV drijft. Grote databases, complexe software, grootse en meeslepende schijnbare hi-tech. Als het nergens over gaat, dan des te beter want dan gaat het ook nooit fout. Het motto van de UWV-automatiseringsdivisie kan niet gepaster zijn.

De dubbele persoonsadministratie van het UWV blijft in stilte voortbestaan. Met een niet gebruikte administratie kan niets misgaan. Voor veel mensen betekent de persoonsadministratie brood op de plank en de term ‘belastinggeld’ staat sowieso niet in het UWV-woordenboek.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

Tot februari 2020. Dan vertelt een ‘hoogleraar mensenhandel’ in Trouw dat er 2,3 miljoen arbeidsmigranten zoek zijn. Deze dame is niet van alle markten thuis of het UWV heeft zijn administratie zo goed weggemoffeld dat niemand het meer weet, want dit is onzin. Binnen enkele uren meldt GeenStijl dat de zoekgeraakte arbeidsmigranten zijn gevonden. Op de Oost-Europese zzp’ers na zitten ze allemaal in de loonaangifte. Het is niet gezegd dat alle adressen kloppen, maar als het moet is elke arbeidsmigrant te vinden via zijn of haar werkgever. Het enige probleem is dat de gegevens bij het UWV verstopt liggen.

Overigens gaan er ook dingen mis met die bevolkingsadministratie. Elke EU-burger kan in Nederland in een handomdraai een Burgerservicenummer krijgen, want we hebben vrij verkeer van personen. Een adres opgeven kan ook mits in het buitenland. Dat is natuurlijk niet te wijten aan het UWV, maar aan Binnenlandse Zaken. Het blijkt dat BZK heeft geprobeerd om dit te veranderen. Tussen de regels door valt te lezen dat dit initiatief met succes is tegengewerkt door – daar zijn ze weer! – het duo Belastingdienst en UWV. Welkom in Nederland.

En dan komt op 5 maart 2020 ook Nieuwsuur er nog eens overheen. Ook die beginnen over de adresregistratie van arbeidsmigranten. Misschien zijn ze bij Nieuwsuur UWV-moe want het UWV wordt niet genoemd. Het zou fijn zijn als er in de Kamer iemand wakker wordt en de hoofden van de ministers Koolmees van SZW en Knops van BZK eens tegen elkaar slaat. Heel veel bonafide buitenlanders en brave belastingbetalers zullen er blij mee zijn.

Reaguursels

Inloggen

Het is vechten tegen de bierkaai. Kudos voor René en GS dat ze dit publiceren. Hopelijk doet het wat ogen openen.

threeheadedmonkey | 09-03-20 | 14:58

Gelegaliseerde corruptie.

Dé doelstelling van dit soort overheadsorganisaties als het UWV, met al hun (service) leveranciers, is dan ook mensen aan het werk helpen en houden om ze maatschappelijk braaf te houden.
Alleen voor de mensen die uit noodzaak/hulp in contact in deze bureaucratische hel moeten treden is het sneu. De rest heeft een leuke dagopvang.

Polarisator | 09-03-20 | 08:22

Elk artikeltje maakt meer duidelijk dat dhr. van Veldwijk een IT boer is met het hard op de juiste plek. Desondanks iemand die de inhoud van zo'n complex landschap niet kan overzien. Een registratie van personen is niet hetzelfde als een registratie van dienstbetrekkingen. Dat zijn collega's zonder duidelijke doelbinding queries op data van Nederlandse werknemers loslaten zou genoeg grond zijn voor ontslag c.q. einde contract. Werkelijk, een BSN opzoeken van een willekeurige Nederlander om een pas te krijgen bij UWV? Nogmaals, hij bedoelt het waarschijnlijk goed, maar elk column laat meer zien over de manier waarop hij ver buiten zijn bevoegdheden ligt. En scoren met een eenvoudige oplossing waar de rest er een zooitje van heeft gemaakt is niet zo moeilijk.

Rest In Privacy | 08-03-20 | 22:54 | 4

Als je het hele stuk had gelezen dan weet je hoe actueel de problemen van anno 2008 nu zijn ... er zitten linkjes bij dus leef je uit!

Analia von Solmsch | 08-03-20 | 23:33

De laatste zin is eigenlijk waar het om draait.

Kleine_Deugniet | 08-03-20 | 23:57

"En scoren met een eenvoudige oplossing waar de rest er een zooitje van heeft gemaakt is niet zo moeilijk". Als het zo eenvoudig is, waarom werd het in eerste aanleg dan een zooitje? U lijkt mij typisch zo'n gevalletje midden manager: met verkleinwoordjes over andermans prestaties praten, redenen voor ontslag zien, kijken of mensen wel binnen hun bevoegdheden blijven (en niet naar prestaties), doelbinding (werkelijk?!), en natuurlijk de managers klapper: "simpele programmateurtjes kunnen natuurlijk nooit de inhoud van zo'n 'complex landschap' overzien". Bah, Nederland kan u waarschijnlijk missen als kiespijn.

bleached | 09-03-20 | 00:04
▼ 1 antwoord verborgen

2008 - heden.
Daarna ben ik gestopt met lezen.
Veldwijk is er rond 2008 uitgetrapt en weet van die periode hoegenaamd niets.

watergeus | 08-03-20 | 22:35 | 1

Dus jij denkt dat het daar allemaal prima gaat en hij dit voor zijn lol opschrijft? Met mensen zoals jij heeft Rusland geen trollen nodig.

QuelleFromage | 09-03-20 | 07:39

Een serie hele goede stukken waaruit duidelijk word hoe onzorgvuldig er met ons belastinggeld wordt omgesprongen.
Wanneer word er vanuit het politbureau in Den Haag eens actie ondernomen om dit soort waanzin te stoppen of zijn ze bang dat het aanpakken van de materie nog veel meer rotzooi aan de oppervlakte brengt?

Nanda81 | 08-03-20 | 21:37 | 3

Exact. Niet roeren in een beerput want dan komen er lijken bovendrijven.

Nivelleermarionet | 08-03-20 | 21:41

Nee, een serie stukjes van een gefrusteerde IT'er.

Rest In Privacy | 08-03-20 | 22:55

@McFlym | 08-03-20 | 22:55: ik kom zelf uit de i(c)t, en ken wat mensen die bijv bij uwv waren uitgeleend (in de tijd van getronics e.d.).
Een deel van deze verhalen kan ik beamen (op 'lager' niveau dat het gros van de mensen daar de ballen verstand hebben van alles wat met computers te maken heeft).
*wel jaar of tien of langer geleden, geen idee hoe het er recent aan toe gaat.

Kleine_Deugniet | 09-03-20 | 00:02

Als ex-ICT'er ben ik erg benieuwd welk type supercomputer UWV gebruikt. Want er gaan vast petabytes over de lijn. En dan nog het opslaan en zoeken in de databases. Ik vermoed dat ze een TRS-80 gebruiken. En de interfaces zijn vast nog uitgerust met OC-13 of AC-125 transistoren. Of zouden ze nog radiolampen gebruiken? De EL-3 misschien wel. Een Abacus? Of kleitabletten met spijkerschrift. Klinkt belachelijk allemaal, maar ik heb zo'n vermoeden dat het grootste deel van het budget opgaat aan bonussen en smeergeld, waardoor er zuinig met hardware moet worden omgesprongen.

Nivelleermarionet | 08-03-20 | 21:36 | 1
-weggejorist-
wienerwald | 08-03-20 | 23:43

Accountability, daar ontbreekt het aan bij de ambtenaren (zegt deze ambtenaar). Er hoeft geen afrekencultuur te ontstaan maar wel benoemen wat fout is gegaan en die persoon er op aanspreken (Demming Circle). Er van leren met z'n allen zodat we het de volgende keer beter doen.

Crossing_The_Rubicon | 08-03-20 | 21:27

Hoe lang nog voor de MSM dit echt oppakt en er consternazi in den haag ontstaat?

lovekila | 08-03-20 | 20:58 | 3

Pasen, Pinksteren.

ikbenerweer! | 08-03-20 | 21:07

@ikbenerweer! | 08-03-20 | 21:07:
Die moeten dan natuurlijk wel op dezelfde werkdag vallen en tussen 09:00 en 17:00 uur, mag ik wel aannemen. Anders zijn alle loketten gesloten.

Nivelleermarionet | 08-03-20 | 21:39

De MSM is voor een groot deel afhankelijk van advertentie inkomsten van (semi-)overheden, bovendien gelooft hun doelgroep heilig dat alle landen in de wereld corrupt zijn tot het bot maar onze overheid elke cent doelmatig besteed. Niemand wil horen dat alle belastingen gehalveerd kunnen worden zonder negatieve effecten op de diensten geleverd door de overheid. Maar wel klagen dat ze zo weinig overhouden natuurlijk. Het minimumloon van je 18e tot je 78e is bruto ongeveer 1,2 miljoen, maar blijf lekker een regering kiezen die alles afpakt.

W_F | 08-03-20 | 22:11

Uitvoeringsorganisaties zitten er niet voor de burger maar voor de regering om dingen uit te voeren. Efficiënt en snel de burger helpen is niet het doel. Doel is om zoveel mogelijk gegevens vast te leggen, dat totaal nutteloos is. Maar staat in de regeltjes, dus leggen ze het vast. Twintig ambtenaren voor controle en wat papieren heen en weer schuiven voor stempeltjes en goedkeuring, veertig managers daarboven en je hebt ongeveer de organisatie te pakken.
Flikker dat in het systeem waar op elke regel van het dossier een andere ambtenaar wat van moet vinden en je krijgt een gedrocht van een applicatie.
Ondertussen nieuwe wet- en regelgeving dat als puisten op het andere systeem erin wordt gepropt en gestouwd. Niemand weet hoe het werkt, niemand weet wat het doet. Maar er rolt iets uit en het zal wel. Daarbij ook nog totaal ongebruikersvriendelijk. Mis een schermpje of invoer, en je kunt opnieuw beginnen.
Raar toch dat ict altijd het probleem is in de overheid.

Wim Venijn | 08-03-20 | 20:37 | 1

En wanneer iets verkeerd in de systemen van belastingdienst of uwv e.d. staat, is het jammer voor de burger.

Kleine_Deugniet | 09-03-20 | 00:00

De veiligheid van data is sowieso ver te zoeken. In de periode 2000 tot 2003 heb ik als studenten bijbaantje pensioenen geadministreerd bij Relan. Daar kon iedereen met minimaal havo diploma gewoon op de pensioenkamer administratief werk doen. Dat werden voor veel bedrijven de pensioenen verwerkt.
Vooral veel simpel data inkloppen. Maar je kon niet alleen de loon gegevens van alle werknemers indien, plus geboortedatum en adres. Wij mochten ook controleren of gemelde huwelijken, scheidingen en overlijdens klopten, in het GBA.

Dit betekende vrij toegang tot GBA, omdat het te moeilijk was om beperkt toegang te verlenen. Wij konden dus van elke Nederlander zien wat ze winnen, weken, hoe vaak ze getrouwd, gescheiden, verhuisd waren, en hoeveel kinderen ze hadden gehad etc. Zonder enige controle.

Zo kon je dus van die ene buurman die ooit zonder bericht verhuisd was nagaan waar die nu woonde. Of een ex van de middelbare school kijken waar die nu uithing.

Qippie | 08-03-20 | 20:36 | 3

Spann0nd.
Als je geen leven hebt.

Berbaar | 08-03-20 | 20:41

@Berbaar | 08-03-20 | 20:41:
Lul, als je het niet begrijpt, hou dan je bek: je kunt dus als kwaadwillende alles maar dan ook alles opzoeken: het adres van je ex na een vechtscheiding in een blijf-van-mijn-lijf-huis, die vervelende politicussen je geen vergunning verleende, maar ook wat voor geld Berbaar binnenharkt en wat er op naam van mevrouw (aanname) gestald is om belasting te -eh- ontwijken.

Analia von Solmsch | 08-03-20 | 22:46

@Analia von Solmsch | 08-03-20 | 22:46: aanvulling: een oud collega schreef vrolijk mee met het 06 nummer van een bekende nederlander, en tot mijn verbazing kon ik een doodsbedreiging richting een ambtenaar terugvinden.
Ik kon zien wie waar ingeschreven stond.
Van die dingen.
-VOG? Heb ik nooit af hoeven geven.

Analia von Solmsch | 08-03-20 | 22:49

Pffff wat een geweldige serie

Het leven is zwaar | 08-03-20 | 20:24

Ik hoorde van de week dat in Rotterdam van alle mensen in de bijstand, 80 procent geen Nederlandse voorouders heeft. Vond ik toch wel schokkend.

Rest In Privacy | 08-03-20 | 20:20 | 7

@Berbaar | 08-03-20 | 20:24: Bijzonder - en vermakelijk - om te zien hoe creatief u cijfers interpreteert. Uw keuze voor de vvd wordt mij steeds duidelijker.

Zupschufter | 08-03-20 | 23:24
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik mis Nekschot en Eren Yilmaz.
De Zondagavond is niet meer wat het geweest is.
Ik ga maar Hunters kijken op Amazon Prime Video.
en.wikipedia.org/wiki/Hunters_(2020_T...)

Ruimedenker | 08-03-20 | 20:14 | 2

Lach me rot om dit feuilleton en gun de roze bloggers een rustige zondagavond.

Berbaar | 08-03-20 | 20:20

Nekschot mis ik zeker niet. Ja, als kiespijn.

Crossing_The_Rubicon | 08-03-20 | 21:28

Af en toe lees ik een deel van deze zondagse UWV materie maar ik ben te dom om het te begrijpen, begrijp ik. Bestaan er niet wat spannenderder verhalen van bijvoorbeeld de Dienst Koninklijke Beveiliging? Dan denk ik even aan bijvoorbeeld zeer close bewakers die Maxima hebben horen klaarkomen of ingewijden die zeggen dat ze dagelijks een tray Schultenbräu het paleis in moeten smokkelen.

Leptob | 08-03-20 | 20:11 | 1

Zo te lezen heb je geen idee hoe deze dames en heren van de DKDB worden geselecteerd.

Crossing_The_Rubicon | 08-03-20 | 21:29

De wekelijkse blijmaker, Pim where are you?

Rest In Privacy | 08-03-20 | 20:03
-weggejorist-
zaadkanarie | 08-03-20 | 19:57 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Ik loop al jaren met het idee rond om eens een boek te schrijven over de faalcultuur van de nederlandse overheid. Had ooit de werktitel: “Van Englandspiel tot MH17”. Ondertitel: “De nederlandse topambtenarij, een giftige cocktail van incompetentie en zelfoverschatting”.

Maar goed, je loopt achter de feiten aan. De UWV kroniek en het RIVM falen in casu het Coronavirus en het PFAS debacle kan er ook wel in.

postmodernismisdead | 08-03-20 | 19:57 | 3
-weggejorist-
zaadkanarie | 08-03-20 | 20:01

@zaadkanarie | 08-03-20 | 20:01: je vergeet Geschiedenis, zulke mensen moeten een beroepsverbod politiek krijgen ( hoi Rutte!) voor de rest: Hulde!
O ja, en fopstudie Rechten.
Eerder Krommen.
Kromlullen, niets kunnen.

Analia von Solmsch | 08-03-20 | 22:56

Gevolgd door de volgende Kroniek van een Faalfabriek: de TBS kliniek.

petersteenkamp | 08-03-20 | 19:40 | 2

Das twee keer Peter.

RickyLaRue | 08-03-20 | 19:45

Vind maar eens iemand uit de GGZ die uit de school wil klappen: ambulante zorg is een farce. Maar ja, de werknemers zijn zo geïndoctrineerd en afgestompt dat dat helaas onmogelijk is.

Analia von Solmsch | 08-03-20 | 22:58

Moeten we ons niet meer zorgen maken als ICT-projecten van de overheid wel lukken?

Rest In Privacy | 08-03-20 | 19:36 | 2

Google kun je bijna als een soort overheid zien en die ICT't de sterren van de hemel. Zorgelijk dus.

Rest In Privacy | 08-03-20 | 19:46

Nee hoor, dat gaat nooit gebeuren.

WammesWonder | 08-03-20 | 20:00

Feynman=Rene?

Zo niet doorheen te komen deze bagger.

overVecht | 08-03-20 | 19:29 | 2

Die gemakzucht is de oorzaak dat de overheid miljarden weggooit aan ICT.

Feynman | 08-03-20 | 19:36

U bent een van de hier genoemde dommen?

AdPatat1960 | 08-03-20 | 20:15

Als dit feuilleton is afgelopen: RIVM: kroniek van een faalfabriek de sequel.

keestelpro | 08-03-20 | 19:20 | 7

@BenBinnen | 08-03-20 | 19:33: artikel gelezen, mooie uitleg. Maar ik denk dat de code en data die Mesdag gebruikte omspres gewoon over de schutting geflikkert is.
Zona n.. we moeten openbaren en jullie willen ons zo graag controleren onder de aanname dat wij fouten maken?
Hier, red je er maar mee.. wij geven geen ondersteuning.

Ambtenaren zijn ook gewoon net mensen.

Epistulae_Morales | 08-03-20 | 19:59

@Epistulae_Morales | 08-03-20 | 19:59: Dat je er geen ondersteuning bij krijgt is prima. Dat er blijkbaar een gebrek aan transparantie, controle en kundigheid is en er tegelijkertijd met grote stelligheid wordt beweerd dat dit een solide basis voor beleid is gaat er bij mij dan weer niet in.

Het probleem is dat het rekenmodel dus ondeugdelijk is. Dat hebben we eerder gezien bij het model van Michael E. Mann wat de beroemde hockeystick grafiek opleverde. Het maakte niet uit wat je als input gebruikte: het leverde altijd een hockeystick op.

Voor modellen die de levens van duizenden of zelfs miljoenen mensen beïnvloeden stel ik hogere eisen. Ambtenaren of niet.

BenBinnen | 08-03-20 | 20:20

Over het SPEER project bij Defensie valt ook vast wel een boek te schrijven. Heeft uiteindelijk ook bijna een miljard euro gekost om niets op te leveren.

ZonderNaam | 09-03-20 | 07:01
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen