Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 12 - Staken, uithuilen en opnieuw beginnen

Dit is deel 12 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

 24-28 september 2007

Het overdonderende besluit om Cees B. en zijn hele team per direct op straat te zetten pakt niet goed uit. Als reactie loopt heel Team GAIA woedend Toren A van het UWV-hoofdkantoor uit, om neer te strijken in restaurant Wissenkerke. Daar blaast men met z’n vijfentwintigen stoom af en belooft elkaar om niets meer te doen voor het UWV: één voor allen, allen voor één. Als Cees B. er achter zit is het een knappe maar ook een slimme zet. Het is knap om een grote groep zzp’ers tot werkweigering aan te zetten. En het speelt Cees’ toekomstige werkgever Capgemini in de kaart. Weliswaar heeft Team GAIA gefaald in het verwerken van aangiften, er is wel programmatuur ontwikkeld om gegevens ter beschikking te stellen binnen het UWV zelf. In die programmatuur zit een flink bedrag aan mensuren manuren. Zoiets gooi je niet zomaar weg.

Terwijl Team GAIA rebelleert komt Dirix’ rechterhand Maring mij vertellen dat wij de taak van GAIA erbij krijgen. Natuurlijk hebben ze geen alternatief, maar toch ben ik opgelucht. In deze schijnbaar irrationele wereld kan het balletje overal heen rollen. Maring vraagt ons om onze software uit te bouwen tot een volwaardige polisadministratie. Ik antwoord dat dit geen optie is: onze noodoplossing is geen geschikt uitgangspunt voor een robuust systeem. Wij hebben te veel bochten afgesneden. Als wij verder gaan, moet vrijwel al onze software de prullenbak in. Maring accepteert het, hopelijk omdat hij het begrijpt maar misschien omdat hij geen tijd heeft voor een college over waarom je niet moet doormodderen met software. Ondertussen hebben we een acuut probleem: hoe stellen we de waardevolle delen van de GAIA-software en de kennis van de makers ervan veilig? Van wat zich ondertussen in restaurant Wissenkerke afspeelt weten we nog niets.

De GAIA-crew heeft stoom afgeblazen en loopt terug naar Toren A. Wij benaderen enkele teamleden en uiteindelijk komt het tot een soort gesprek. Met de hoed in de hand zeggen wij dat we met een deel van het GAIA-team door willen. We krijgen nog net niet de middelvinger. Vooral Efim R, de man die verantwoordelijk is voor de GAIA-database, stelt zich uitgesproken vijandig op. Ik besef opeens dat we risico’s lopen. Deze Efim heeft toegang tot onze SwSl-database. Ik laat direct alle wachtwoorden wijzigen en controleer naderhand of de belangrijkste tabellen nog de vertrouwde giga-omvang hebben. De weken erna kijk ik ook over mijn schouder wanneer ik laat op de avond naar mijn auto loop. Het voelt als paranoïde gedrag, maar er is bij Team GAIA zoveel haat gezaaid.

Wij confronteren de weerspannige GAIA-mensen met hun contractuele verplichtingen. De gangbare UWV-contracten zijn eenzijdig maar er is wel iets van bescherming. Als regel mag het UWV een inhuurcontract op elk moment beëindigen, maar de benadeelde inhuurkrachten krijgen dan doorbetaald tot het einde van de volgende kalendermaand. Ik geef daarom aan dat wij enkele GAIA-teamleden aan hun contract willen houden, tenminste voor die extra maand. Het kan niet anders of het UWV-management gaat mij daarin steunen. Ik moet nog zien of de zzp’ers voor 15K of meer per persoon aan omzet in het putje gooien. En een nieuwe klus vinden kost tijd.

Wéér hebben we Cees B. onderschat. Iedereen bij GAIA wappert met afgetekende tijdverantwoordingen voor de komende maand. Ze lachen ons nog net niet in ons gezicht uit. Ik vraag om zo’n tijdverantwoording te mogen zien. Misschien is het Cees zelf die ze heeft ondertekend. Weer mis. Ze zijn afgetekend door Henny van S, een lagere manager bij UWV Gegevensdiensten. Overtuigd dat deze man zijn werkgever en ons een kostbaar kunstje heeft geflikt confronteer ik hem. Er komt geen inhoudelijke reactie, maar de clueless blik in zijn ogen kalmeert mij enigszins. Ik ken die blik: ‘Het zijn de regels.’ ‘Het is conform het contract.’ Het zal eerder de weg van de minste weerstand zijn geweest. En misschien heeft niet Cees maar een van zijn handlangers Van S. hier toe aangezet. Sowieso had de directie de uitdrijving van Team GAIA beter moeten overdenken. Hoe dan ook heeft het UWV zich wéér een salvo aan kogels in eigen voet geschoten.

Na veel massagewerk blijkt één GAIA-programmeur bereid om nog een week te blijven en onze vragen te beantwoorden. Ik laat kijken naar de software en pieker over de te volgen route. Na een week is er nog steeds geen helderheid over de bruikbaarheid van de software en ik besluit dat wij ook deze software gaan afzinken. Hoe dan ook moet de software worden aangepast om te kunnen praten met de database die wij nog moeten ontwerpen. En die database gaat zeker niet lijken op het gedrocht waarmee Team GAIA zichzelf de das heeft omgedaan. Het blijft echter een gevaarlijke beslissing. Als het ons evenveel werk gaat kosten om de GAIA-software te herbouwen als de tijd die Team GAIA er aan heeft besteed, dan wordt dit voor ons doen een heel groot of langlopend project. Ik weet dat ik niet geschikt ben voor het leiden van grote projecten, maar dit project geef ik niet uit handen. Wie in deze slangenkuil iets tot een goed einde wil brengen moet zich iets eigen maken van de listigheid van Cees B. en geen van mijn collega’s heeft dat in zich. Ikzelf snap langzamerhand tenminste een beetje hoe het bij het UWV werkt.

Ik maak de balans op. We werken nu een half jaar voor het UWV. We moeten dat halve jaar werk volledig opnieuw doen en gegevens blijven leveren uit onze SwSl-noodvoorziening. En we krijgen er nog een berg werk bij. Maar voor het eerst ben ik ontspannen. We zijn een technische uitdaging rijker maar een politiek superieure tegenstrever armer. En we hebben niet alleen Capgemini maar het hele softwarehuizen-oligopolie afgetroefd. Misschien draait het UWV wel bij als wij blijven presteren. Ik stuur een e-mail naar mijn collega’s die niet op ons project werken: “Wij bouwen de polis!

Reaguursels

Inloggen

Leest als een spannend jongensboek. Hoe weten we of dit de juiste weergave van de werkelijkheid is. Ik ben een keer behoorlijk geschrokken toen ik bemerkte dat mijn werkelijkheid mijn eigen bedachte gewenste werkelijkheid was, die was toch echt anders dan de echte werkelijkheid. En dat was nog redelijk simpel meetbaar. Ik geloof in dit geval wel dat het een teringzooi was (en is??). Heb de mogelijkheid om door de keukendeur van de overheid naar binnen te gluren. Hihihihi

De_fluitlokker | 08-12-19 | 22:32

De overheid moet af van contracten met die grote leveranciers. Die zijn alleen geïnteresseerd in uurtje-factuurtje. Projecten opdelen en kleinere bedrijven (met deskundig personeel) inhuren.

FB14 | 08-12-19 | 20:41 | 2

Waarom zouden kleine bedrijven wel beroepseer hebben??

******** | 08-12-19 | 21:54

Je kunt best met grote leveranciers werken, maar je moet de politiek en met name de Tweede Kamer geen speelruimte geven. Als de interne expertise op orde is, is er geen enkel probleem. De grote IT boeren liggen echter vaak bij de top van het ministerie in bed of in het fietsenhok.

Frau Merkel | 08-12-19 | 22:54

Mooie aan deze kroniek is dat wij denken dat ze falen bij het UWV. Maar alle hoofdrolspelers zijn winnaars gezien de salarissen die ze hebben cashen voor dit gepruts. Er zal nooit rekenschap volgen voor hun daden. Ze spelen een spel en verrijken zich op kosten van de belastingbetaler die ook in 2020 wel enkele nieuwe taksen geboren ziet worden en wat belasting percentages zien stijgen met enkele procenten. Totdat de rek er echt uit is...

Andersdenkend | 08-12-19 | 20:24 | 2

Yep, je haalt de woorden uit mijn mond. Vooral over de rek eruit. Hoever zitten we daar vanaf?

De_fluitlokker | 08-12-19 | 23:01

Op mijn werk komen dagelijks vrachtwagens binnen met 6 auto's erop en ok gekke spreuken op de voorkant van de truck. . Op eentje staat " nieuwe krant oud nieuws".

larie | 08-12-19 | 20:22

Mijn favoriete vuileton! Ga 'm weer lekker lezen :- )

Enrique C | 08-12-19 | 19:30

Weet je wat het is met dit feuilleton? Ik vind het fantastisch om het lezen en het komt me voor een deel best wel bekend voor, maar degene die er iets aan zouden kunnen doen (lees: de politici) slaan er niet op aan omdat het voor hun gesneden koek is wat hier tentoongespreid wordt. Het is voor hun business as usual.
Daarom zal er nooit iets veranderen. Lees de klassieken er maar op na.

postmodernismisdead | 08-12-19 | 19:06 | 2

Sterker nog, de meeste politici van toen doen nu al lang weer wat anders...

Rest In Privacy | 08-12-19 | 19:18

Politici kunnen hier niets aan doen want die hebben geen verstand van ICT. Politici zijn alleen goed in alles recht praten wat krom is en acteren nooit op feiten. Feiten zijn juist angstaanjagend, want een feit is waar/onwaar en controleerbaar, meetbaar en dus niet buigbaar naar een politiek gewenst doel.
De directie van UWV is hier verantwoordelijk voor en die zouden gewoon ontslagen moeten worden bij zulke faals.

Epistulae_Morales | 09-12-19 | 00:48

Dit verhaal had in 2008 in een kwaliteitskrant, zoals de Volkskrant, moeten staan. Nu is het oude shit.

merkdolden | 08-12-19 | 18:44 | 1

Ik ben er wel van overtuigd dat alles wat ik in dit 11 jaar oude verhaal lees net zo goed nu had kunnen gebeuren en deels nog steeds gebeurd.

W_F | 08-12-19 | 20:54

MvdR vindt er het volgende van,
SQL DROP DATABASE Kroniek van een faalfabriek;

Rest In Privacy | 08-12-19 | 18:35 | 1

SQL? Db2: 'DROP DATABASE' is voldoende.

Rest In Privacy | 08-12-19 | 18:56

Tja de troost is dat Capgemini wel mensen in dienst neemt die wat kunnen. Kees zal als alles wat hij uit het interne van de UWV weet heeft veraden, een schop onder zijn kont krijgen.

jan huppeldepup | 08-12-19 | 18:29 | 1

Die schop onder zijn kont heeft hij onlangs gekregen. Daarom lezen wij dit nu pas. Indertijd hoorde je hem niet over deze praktijken want hij profiteerde er ook van. Dat kun je ook teruglezen.

Roelof_ | 08-12-19 | 21:55

Lachu. Cafe Wissekerke. Daar zat ik rond die tijd ook heel veel. 2007. Ik werkte in een grote toren iets verderop. Heel veel vrijmibo's aldaar, pitchers vol. Liquid diner. En dan met de trein snel weg van dat Slough.

Piet Karbiet | 08-12-19 | 18:23

Wij bouwen de polis. Dit is de kern. Waarom je automatiseren nooit aan (quasi-) intelligente lineaire denkers alleen moet over laten. Omgekeerd: waarom je wetgeving nooit aan juristen alleen moet over laten, want lineair denken, laat staan in systemen, vereist iets anders dan creatief uitvluchten verzinnen, binnen een bewust gecreëerde regelchaos.

Met een persoonsgebonden budget als Haarlemmerolie. Het gaat bij de bron, of aan de kop zo u wilt, al helemaal fout: www.maatschappijkunde.nl/examenstof/po...

De liefhebber verwijs ik graag naar het INK model: beleid als doel op zich. Die idioterie moet eerst weg, voordat er uberhaupt maar sprake kan zijn van een doelmatige overheid.

Rest In Privacy | 08-12-19 | 18:20
-weggejorist en opgerot-
deugnietmee | 08-12-19 | 18:07 | 1

"Ik weet dat ik niet geschikt ben voor het leiden van grote projecten, maar dit project geef ik niet uit handen."
Een nieuwe Cees B. is in de maak ?
Ik weet dat ik het niet kan maar ik ga het toch doen. Dat is van nog grotere VVD orde alsdan de VVD zelf. En allemaal om je zakken te vullen met andermans (belasting) geld. Voor mij ben je ook af René.
Nu 'openheid' van zaken geven doet daar niks aan af. Niet kunnen is niet doen. Punt.

grapo | 08-12-19 | 18:06 | 3

Hij lijkt zichzelf heel erg integer te vinden ('er wordt hier belastinggeld verspild') maar met dat soort opmerkingen haalt ie dat zelf onderuit. Komt op mij over als iemand die het prima vind dat er geld wordt verspild aan slechte systemen, zolang hij maar degene is die het geld krijgt

******** | 08-12-19 | 22:02

@******** | 08-12-19 | 22:02: Eensch. Ook in de hoorzitting hierover (van de week nog eens teruggeken) leek hij meer geinteresseerd in zichzelf buitenschot te houden dan in de waarheid op tafel te leggen. Hoop geblaat weinig wol. Weg met die vent.

grapo | 08-12-19 | 22:45

Lijkt me onzin. ‘De nieuwe Cees B’? Ja, hem worden om hem te bevechten. Lijkt me logisch. Je zelf ongeschikt achten, maar de job krijgen: lucky you. Waarom aan een andere ongeschikte gegund. Klinkt transparant.

koperbij | 08-12-19 | 22:47

Mooi onderwerp, de overheid leert er niets van, wij hebben net 2 jaar gescamd voor niets, ondertussen in mijn eigen tijd stiekum iets gebouwd wat wel werkt, met de ict mensen die in dienst van het bedrijf zijn (al uniek, het eerste wat de gehaaiden doen is eigen volk invliegen en alles overdragen)
Maar ik ben te dom om de zwarte politiek van grof geld verduisteren te kunnen lezen.

28 | 08-12-19 | 17:59

Je zal maar afhankelijk zijn van dit faal instituut.

de uitbater | 08-12-19 | 17:58

Het uwv stelde ik mij altijd voor als het fictieve ictbedrijf ten tonele gebracht in Office Space de ultieme kantoorkomedie de legendarische Amerikaanse komische cultfilm uit 1999. Ik begrijp nu dat het uwv meer lijkt op B-movie officehorror. Zo'n kutfilm die men beter nooit gemaakt. Ja, maar wel een gratis leuke kijktip in deze tegel. Gaat allen zien. Get hypnotised.

suscrofa | 08-12-19 | 17:51 | 6

"Shit. I'm a free man and I haven't had a conjugal visit in six months."

threeheadedmonkey | 08-12-19 | 18:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Je zal maar de baas zijn van deze organisatie.
Hoogstwaarschijnlijk zal het salaris wel toerijkend zijn om dagelijks al deze ellende te moeten aanzien.
De oplossing hoef je niet te verwachten na zoveel jaren wanbestuur.

Meesteres Belgie | 08-12-19 | 17:50 | 6

@Meesteres Belgie | 08-12-19 | 21:14: van basten ? zat die niet bij het derde rijk ?

grapo | 08-12-19 | 22:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Minister van ICT?
We wachten wel op premier Baudet...

de Voorzittert | 08-12-19 | 17:41 | 3

Kan je heel lang wachten ... Of wel : gaat niet gebeuren.

oldandwise | 08-12-19 | 17:46

In de VS is nav de faal-website van Obamacare de "United States Digital Service" opgericht. Met daarin een paar toppers uit het moderne bedrijfsleven.

Zij hebben de boel 'gerefactored' en weer los getrokken.

Oorzaak van het drama is hetzelfde : projecten uit laten voeren door van die grote consultancy-bureaus.

Eierbal-is-fijn | 08-12-19 | 17:52

Baudet is een ras conservatief. Die zou eerder met een voorstel komen om typemachines ( inclusief de typistes met korte rokjes) te herinvoeren..

Epistulae_Morales | 09-12-19 | 00:51

Overheid en ICT;
project gefaald, start de volgende maar.

Rest In Privacy | 08-12-19 | 17:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl