Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het Grote Cortés Cortoon Jaaroverzicht 2020

En u koopt ze HIER

Het kalenderjaar begon jolly good, met de Brexit. Daarna sloeg corona de klok. En niet alleen de klok, maar ook op onze adem en op de hersenen van heel veel anderen. Ook present in 2020: de SJW-hetze. Arie Boomsma met zijn dikke moraalpaal. Hugo de Schoenen. De Amerikaanse verkiezingen. Thierry. Een toefje toeslagenaffaire. Een hoofdje islam. En nog veel meer, allemaal verzameld in het Grote Cortés Cortoon Jaaroverzicht 2020, na de klik, het jaar in plaatjes door onze gevierde huiscartoonist. Met niet alleen de tekeningen voor GS, maar ook voor andere opdrachtgevers. We hebben weer genoten, van 's lands beste cartoonist. 2016 HIER, 2017 HIER, 2018 HIER, 2019 HIER.

31 januari. Dogspeed and good luck!
Die maffe longontsteking in Wuhan, dat geloofden we allemaal wel. Die Chinezen hadden vast weer een paar ongekookte herders opgevreten, en dat was verkeerd gevallen, en daar hoorde je dan later niks meer over. Nee, in Europa ging het over de BREXIT. Het Verenigd Koninkrijk naait eruit. Of, zoals ze daar aan de andere kant van de plas zeggen, adieu.

5 februari.
Toen het coronavirus nog een Chinees virus was en het RIVM ons verzekerde dat we ons heus echt vast waarschijnlijk geen zorgen hoefden te maken wegens 'geen directe vluchten naar Wuhan', zat ONZE miniatuurversie van een grote koning (Spartacus) al bovenop het nieuws uit China, toen de mensen gewoon nog op straat omvielen in plaats van naar de ic werden gereden.

23 februari.
Krijg nou wat, een nieuwe columnist: brengt u in zijn Bankblog alias Geldblog op de hoogte van alles wat te maken heeft met banken. En met geld.

7 maart.
Een cortoon voor Ome Syp, als keiharde punt achter, boven en onder een Sypiaans essay over de ondemocratie van de democratiehaters van Ondemocraten66.

10 maart.
We kampen niet alleen met een uitbraak van Covid, de kwast van de samenleving is gedoopt in een bak identiteitspolitiek met een afgrijselijke uitbraak van Deugvid.

14 maart.
Carnaval, wat was het gezellig, wat aten we/ze veel worstenbroodjes, wat hijgden we/ze elkaar in de nek, wat dronken we/ze veel schraal bier en wat stonden we/ze in Brabant met z'n allen in een kikkerpak kopstoten uit te delen aan agenten terwijl we wildplassend onze pik niet lieten zien aan een agente op een paard, dat kon ze immers nooit zien. Helaas werd de langstlichtste provincie van Nederland daardoor wel dé coronahotspot van Nederland. Cortoon voor het Eindhovens Dagblad.

21 maart.
Het werd toch wel serieus, die vleermuizengriep. Anderhalve meter, niesen in de elleboog, de ic's lagen vol en we hadden aan een enkel telraam niet langer genoeg om de doden te tellen. Dat was 21 maart. 21 maart dames en heren.

22 maart.
Fe-no-me-nale cortoon weer, deze, met telkens steeds meer maatregelen: kroegen dicht, bierkelders dicht, scholen dicht en dat allemaal tijdens de corona spring. Een jaarfavoriet...

28 maart.
... met nog meer corona in het Eindhovens Dagblad. Hoe de coronakogel de economie heeft kapotgesloopt.

Eind maart: HET CORONACAFÉ IS GEOPEND!
Gelukkig was er ook goed nieuws in Nederland! Terwijl de kroegen moesten sluiten bleef een dapper cafeetje gewoon open. Digitaal, weliswaar: ons eigen Coronacafé.

2 april.
Er was niet langer sprake van een Code Rood, er werd gesproken over een Code Zwart. Een acuut tekort aan intensive care-bedden om corona-patiënten in te verplegen. Het woord 'triage' werd maar weer eens van stal gehaald. Wie heeft recht op het bed? Die dikke columniste daar? Of toch dat kerngezonde opaatje daar?

Daarna in april.
Het werd het Woord van het Jaar: anderhalvemetersamenleving. Cortoon voor het Eindhovens Dagblad.

30 april.
En toen kwam de discussie over de Eurobonds: hoe onze Europese gratisgeldbroeders na jarenlang matig management de core landen met uitgestoken graaihand in hun DING FLOF BIPS nemen voor gratisgeld.

7 juni.
En NATUUUUUURLIJK was er ook iets anders dan corona: de Black Lives Matter-beweging bijvoorbeeld, in al zijn facetten, van mensen die oprecht aandacht vragen voor de situatie van zwarte mensen tot regelrechte terroristen, en hoe de MSM gretig op de bandwagon zijn gesprongen van de SJW-beweging.

17 juni.
Met in Nederland weer actueel, voor het eerst sinds 1566, de Beeldenstorm. Hoe censuur, identity politics, Black Lives Matter en kneusjes van NIDA het politieke debat wisten te beheersen. Nee, hoe ze het debat onmogelijk wisten te maken.

19 juni.
Femmes for Freedom van powervrouw Shirin Musa won de rechtszaak tegen de baardhaatbaardnekbaard van de moskee As-Soennah: meneer had reclame gemaakt voor meisjesbesnijdenis, maar in de rechtbank werd de benepen geest van baardmeneer de vrouwenhater besneden tot een taakstraf in zijn broekje.

3 juli.
Van alle lullen die we in 2020 hebben gezien, en we hebben veel lullen gezien, was de lul genaamd Arie Boomsma toch wel de allergrootste lul. Arie Boomsma is geen man met een lul eraan, Arie Boomsma is een enorme lul met een heel klein mannetje eraan.

Daarna.
Corona kon lekker de corona krijgen. Onze nieuwe show kreeg als naam CHIPS. NOOTJES. BIER! Hans Teeuwen opende het café, waar de stijlvolle Tom Staal en de dankzij één zwart spijkerjack evenzo stijlvolle Van Rossem allerhande volk van 'laag allooi' onder de bar mochten zuipen praten. 

10 september.
Na maanden corona in Nederland wordt de balans opgemaakt. Vooral veel onduidelijkheden, veel vragen en veel onzekerheden. Cortoon voor het Eindhovens Dagblad.

19 september.
De kroonprins van het CDA, Hugoshenko, ligt zwaar onder vuur. Hoewel de huidige trend 'hugodejongekanniks' destijds nog niet zo heftig was, rees al wel de vraag: wat kan Hugo de Jonge eigenlijk wél? Inmiddels weten we allemaal wat Hugo de Jonge wel kan en dat is niks.

2 november.
De islam bestaat gelukkig ook nog in 2020. Theo van Gogh is nog steeds dood en Samuel Paty moet sinds dit jaar hoofdloos door het leven. Moslimextremisten proberen tijdens hun hapje van de slachtofferrollade het debat te kapen door te stellen dat het beledigen van de profeet strafbaar gesteld moet worden. Magische cortoon die u van meerdere kanten kunt aanschouwen - hier zijwaarts geplaatst - en hij is er ook als gruwelijke GIF (2mb). Bonusinterview: een interview met Cortés zelf, hiero.

9 oktober.
In de aanloop naar november gaat het overal op aarde over de Amerikaanse verkiezingen. Zou Donald Trump 'm nog een keer winnen, of wordt het toch Joe Biden? De democraten richten zich met identiteitspolitiek op specifieke groepen: vrouwen, BLM'ers, hispanics, LHBTGITIIQIIIITIITT'ers. Voorman is de 116-jarige bejaarde Joe Biden.

22 oktober.
De Republikeinse kandidaat is natuurlijk Donald Trump en hoe grappig iedereen 'm ook vindt, de man is natuurlijk compleet van de pot gerukt. Richtig verkiezingen worden de tweets heftiger en hoofdletteriger. 

2 november.
Het is tijd voor de... verkiezingen!

3 november.
De kelder van GSHQ wordt omgebouwd tot presidentiële studio, waar Tom Staal met onder anderen Hans Teeuwen, Theodor Holman, Geerten Waling, Roderick Veelo en de GS-redactie + wijlen Zentgraaff een marathonuitzending in de lucht stralen. In tegenstelling tot de uitzendingen van de NOS was deze uitzending wel leuk.

1 december.
Het piept en kraakt in de Föhrumbunker. Freek Jansen blijkt een soort Constant Kusters, maar dan met een andere naam, namelijk Freek Jansen, de JFVD is een uitermate enge club met allerlei nazipijpers en ook Thierry Baudet blijkt niet zuiver op de graat. Diverse partijprominenten naaien eruit, de boel staat op omdonderen, maar Thierry gordijnt na de Nacht van het Forum doodleuk verder - nog wel.

20 november.
Misselijk, we werden het van de politiek, dankzij de toeslagenaffaire. Rutte, Asscher, Weekers, Wiebes, Snel en al die anderen: er zijn heel veel mensen heel hard genaaid en compleet kapotgemaakt. Hét geluk voor de politici: we zitten maar weer eens in een coronagolf en die kaapt heel veel aandacht weg.

24 december.
En zo is er weer een jaar voorbij, een jaar in machtige cortoons, een jaar waarin die laffe pikvogels kiezen voor de matrassen op de muren, maar wij ons nog altijd gelukkig mogen prijzen met een cartoonist die wél gewoon doet waar hij zelf zin in heeft, gewoon omdat het kan, mag en MOET. Dat is onze kerstgedachte want het is, helaas, steeds kostbaarder.

Reaguursels

Inloggen

Het jaar waarin Trump en Brexit eindelijk door de mand vallen: altijd gesteund door de grote meerderheid van de reaguurders. Maar nu heeft niemand het er meer over: niemand zegt: oke, sorry, we waren fout, deze gigantische clusterfuck waarin de hele Angelsaksische wereld de verkeerde weg in is geslagen is ook onze schuld want wij liepen braaf achter Farage aan.
Niemand hier zegt sorry: wij hebben een ongelofelijke schade aangericht en van nu af aan gaan we ons leven beteren: niets van dat alles.
SAD zou jullie grote voorganger zeggen.
(maar goed, misschien blijkt over 10 jaar of 20 jaar dat ik het fout had, maar ik zal dan wel sorry zeggen en daar kun je me aan houden)

cugel | 31-12-20 | 17:38
-weggejorist-
Zaniajohn | 31-12-20 | 11:48

Een vreemd tetris-programma: die onderste rijen moeten toch al verdwenen zijn? Er zitten daar geen gaten meer in, die eerst weggewerkt moeten worden.

Die coronakogel die de economie sloopt is ook niet erg logisch: de opgaande lijn aan het eind blijft ongemoeid, dus de economie wordt niet gesloopt, maar herstelt zich krachtig.

Argyronauta | 31-12-20 | 00:50 | 1

Klopt mbt Tetris. Mbt die kogel: lees het artikel in ED, dat ging nl. juist over herstel na de dip in economie. Vandaar.

Cortes | 31-12-20 | 12:53

Waar zijn de cartoons over onze booslimvrinden.

Tenminste Daar denkt men toch aan als het woord cartoon gebruikt wordt.

Wees_welkom | 31-12-20 | 00:36

Stop nu eens met dat
kut Cafe, wie bedenkt zo een slecht concept lidmaatschap gaat opzeggen

te@oud | 31-12-20 | 00:00

Heerlijke bezigheid zo op deze laatste avond van het jaar: oude Corona topics lezen met hindsight 20/20 (pun intended) en om alle bizarre meningen en voorspellingen lachen die niet echt goed overeind zijn gebleven. Speaking of: waarom zie ik in die ouwe topics iedereen reageren op Kuifje maar lees ik zijn oorspronkelijke tegels nergens? Account gejorist zo net na zijn klinkende overwinning?

sioux_ | 30-12-20 | 23:04

Niet heel erg onder de indruk dit jaar; de Wiebes en Rutte achter de zwartgelakte lamellen vind ik het beste.

de IJsman | 30-12-20 | 22:32

HoerieHarry lijkt mij een slachtoffer van Corona, de lockdown welteverstaan. Laten we hem niet meteen veroordelen, ik ken ook momenten van zwakte, ik denk wij allemaal.

wilderst | 30-12-20 | 21:23 | 7

@wilderst | 30-12-20 | 22:04:
Ik snap je woede niet.
Ik heb niet gedronken en ben normaal, maar ik geef je wel mijn mening.

HoerieHarry | 30-12-20 | 22:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Die van D66 is erg leuk (de rest ook, maar deze heb ik blijkbaar gemist)

Muxje | 30-12-20 | 21:01
-weggejorist-
wilderst | 30-12-20 | 20:59 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Iedereen vind Cortes leuk maar ik vind het een lul.

HoerieHarry | 30-12-20 | 20:47 | 7

Ben ik ook.

Cortes | 30-12-20 | 22:03

Geen probleem voor mij.

Patje | 30-12-20 | 23:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Cartoonist Cortés: ‘Als je een van ons aanvalt, val je ons allemaal aan’

Vanuit de anonimiteit tekent hij tegen machtsmisbruik en hypocrisie. Regelmatig voor het Eindhovens Dagblad, nog vaker als huiscartoonist van GeenStijl. Cortés vertelt over zijn drijfveren, frustraties en over jeuk. Heel veel jeuk.

www.ed.nl/brabant/cartoonist-cortes-a...

Brabeaulander | 30-12-20 | 20:32

Toch ook wel even het positieve van 2020. Geen jankebalken op de radio over diversiteit, achtergestelde groepen, zielige mensen en vrouwen aan de top en hoe oneewwrlijk allemaal qua kansen en zo. Nee, gewoon Corona. Meer niet. Geen Pfas en andere welvaartsziektes. Een ding: Corona. En vrije snelwegen, geen nufjes op de weg. Die waren veilig opgesloten met Teams en zo en kpnden hun kantoordingetjes gewoon lekker thuis doen

Mark van Leeuwen | 30-12-20 | 20:26

Was die vogelkooi boerka ook van Cortes? Die was briljant.

Lorejas | 30-12-20 | 20:26

1 Cortés is 1000 keer beter dan alle Toms, Dennissen en NieuwNieuws zwetsers bij elkaar.

OverdaanDerOnderheid | 30-12-20 | 20:23

Cortés voor de inktpotprijs!

Waar kan ik stemmen?

Wijze uit het Oosten | 30-12-20 | 20:16 | 1

#nietspottenmetinkt

neonreclame | 30-12-20 | 20:19

Echt wat een apart beleid dat er maar 1 deur mag openstaan in de tabaksvitrine in de supermarkt, In het totaal zijn het er acht. Dus de kassière moest iedere deurtje even openmaken en weer dicht doen. Bij de sigarenwinkel kan je nog wel normaal sigaren uitzoeken maar helaas die is dicht.

Wat blijft het trouwens totaal debiel dat de supermarkt wel tabak en staatloten mag verkopen en de sigarenwinkel moet verplicht zijn deuren sluiten.(verkoopt ook staatsloten)

Brabeaulander | 30-12-20 | 20:11 | 1

Sigaretten zijn er besmettelijk

Wees_welkom | 31-12-20 | 00:37

Niet dit jaar, maar met die puntenslijper na de verkiezingen was ook zo goed,,

Edit: Als ik me niet vergis een strapp-on met potlood..
U kan het..!!

neonreclame | 30-12-20 | 20:12

Grafisch/inhoudelijk hoogstaand vakwerk, helaas poetst Rutte zonder te kijken zijn bibs. Dit land.

grindbak | 30-12-20 | 20:09

Ik zit nu alleen vier op een rij te spelen.
Waarschijnlijk win ik het wel.

HoerieHarry | 30-12-20 | 20:02 | 1

Misschien eerst proberen niet te verliezen? Ik zou de lat niet te hoog leggen

Diederik_Ezel | 30-12-20 | 20:08

Wij eisen Bandirah terug!
Dat waren pas tekeningen.

Alsof er pure kots direct in je oogballen werd geïnjecteerd!

Soort vaccinatie tegen de waardering van de goede smaak.

Kaas de Vies | 30-12-20 | 19:56 | 4

Hij deed de naam Geen Stijl echt eer aan.
Maar ik denk niet dat dat de opzet van Fleischbaum was toen hij dit weblog oprichtte.

keestelpro | 30-12-20 | 20:06

@Kaas de Vies | 30-12-20 | 20:38:
Ik tel mijn zegeningen. :-)

MickeyGouda | 30-12-20 | 21:00
▼ 1 antwoord verborgen

Moet 20 november niet 20 december zijn? Verder heel goede cartoonist!

VP732 | 30-12-20 | 19:54

Op het snijpunt van talent, inzicht, visie en humor ontstaan dit soort meesterwerkjes.

MickeyGouda | 30-12-20 | 19:53 | 1

Keihard zuipen dus!

Kaas de Vies | 30-12-20 | 19:55

Nou had ik imo niet veel topics gemist, maar wel veel (te veel) Cortoons?
Openen die heel langzaam of laat?
Is dat zoiets als de spatie=play-bug?

Hemmenaar7 | 30-12-20 | 19:52

SJolo, wees eens voor één keer een beetje vent, eentje maar, eentje op DeSjoop.. please.
10,- Euri?

klön | 30-12-20 | 19:44 | 2

Cortes heeft De Joop denk ik niet nodig. Of bedoelt u dat niet?

Patje | 30-12-20 | 19:46

Moet toch heerlijk zijn om zoveel talent te hebben? Echt goed is zijn werk.

Patje | 30-12-20 | 19:44 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

De mokken zijn prachtig, maar prints/posters om in te lijsten zou helemaal top zijn,

smdyasc | 30-12-20 | 19:44 | 3

Ik heb een aantal van die mokken en als mijn EU zus en schoonbroer uit de Europese wijk uit Brussel op bezoek komen krijgen ze thee uit die mokken.
Een zinnige discussie is toch niet mogelijk met dit soort idealisten.

keestelpro | 30-12-20 | 19:50

@smdyasc | 30-12-20 | 19:59:
Die mokken hebben echt een functie dus.
Discussiëren met dichtgeslibde linkse mensen heeft geen zin en die afbeeldingen van Cortés spreken boekdelen.

keestelpro | 30-12-20 | 20:03

Ik vind hem wel een blijvertje. Laat hem maar uitkijken voor kromzwaarden en Aries deuglul in 2021.

Ad Hominem | 30-12-20 | 19:41 | 1

Peter Rrrr de Deugdzame.

Rest In Privacy | 30-12-20 | 19:43

Cortes is vetcool Top!

klön | 30-12-20 | 19:41

Cort voor elkaar!

Hemmenaar7 | 30-12-20 | 19:40

Als ik moet kiezen, die van Arie Boomsma. Perfect gewoon.

Rest In Privacy | 30-12-20 | 19:34

Z0'n mok bestellen valt niet mee..

Ik zal wel iets vout doen...

neonreclame | 30-12-20 | 19:34 | 12

Is een IQ test

Diederik_Ezel | 30-12-20 | 20:06

Ik weet niet goed wat er bedoeld wordt, maar kunnen jullie svp even contact met me zoeken via twitter DM (@cortes) of cortoonworks@gmail.com? Thx.

Cortes | 31-12-20 | 16:14
▼ 9 antwoorden verborgen

Cortes kan wel aardig tekenen inderdaad

Diederik_Ezel | 30-12-20 | 19:34

Dat corona café is net zo laat geopend als Schoen met vaccineren begint.

Trumme | 30-12-20 | 19:31

Wat hoor je als je een eend tegen de muur gooit? Kwak.

Poesman | 30-12-20 | 19:27 | 4

Doeslief

Watching the Wheels | 30-12-20 | 19:35

Bent u die persoon uit de documentaire Don't Fuck With Ducks?

Patje | 30-12-20 | 19:38

Wat zegt een kikker die klaarkomt?

Eric Newby | 30-12-20 | 19:52
▼ 1 antwoord verborgen

Mogen we meer meer meer Cortoons?

DatInternetDingetje | 30-12-20 | 19:24

En dan nu hup naar de val v/d Euro .

likmegaties | 30-12-20 | 19:22 | 2

De Euro staat op de hoogste stand sinds 2018 tov. de Dollar.

Trumme | 30-12-20 | 19:29

Waar is mijn vriend Ruimedenker?

HoerieHarry | 30-12-20 | 19:19

Duidelijke tekenstijl, tongue in cheek of juist heel confronterend, geen tekst nodig.
Deze man/vrouw is briljant.
Nekschot, kijk en leer.

DrumPiet | 30-12-20 | 19:18

Die Trump-cartoon... Fantastisch!

Zonen-van-Kuifje | 30-12-20 | 19:18 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

De bloeiende coronalongboom in de lente. Bestaat er een betere cartoon?

Rest In Privacy | 30-12-20 | 19:17

De Cortès van 2 november 2020 is voor de eeuwigheid. Wat een vakmanschap. Geweldige artiest!

de Voorzittert | 30-12-20 | 19:17

Corona ca....

Nee, die van die luxaflex is meesterlijk..!!

neonreclame | 30-12-20 | 19:11

Cortés is al jaren een fantastische aanwinst voor GS, een cartoonist van hoog niveau. Zou zó in een landelijke dodeboom kunnen, in de tijd dat dodebomen nog aanzien hadden.

2 april is de beste (IC Tetris)

17 Juni is de beste om aan normies te laten zien

1 december vind ik ook geinig.

Schwanzeleber | 30-12-20 | 19:09 | 1

Gelukkig tekent hij ook voor een aantal dagbladen. Maar wat zijn ze mooi hè.

TheEgg | 31-12-20 | 09:09

Hij is prachtig.

Knufter | 30-12-20 | 19:08

Heel mooi! Nu het jaar vrijmibo nog!

einz | 30-12-20 | 19:08

Meh. Bandirah was beter hoor.

Ashtrey | 30-12-20 | 19:07

Het mooiste is dat ze in de verste verte niet lijken op die van Greg! Proost! Ik vind ze allemaal mooi!

Denkhetnjet | 30-12-20 | 19:06 | 2

Dit is het geheim achter de geweldige cartoons van Cortés: hij heeft de cartoons van Bandirah bestudeerd en is precies het tegenovergestelde gaan tekenen et voilá!

keestelpro | 30-12-20 | 19:12

Cortés, ik wil weer een liefdesbaby van je.

Kaas de Vies | 30-12-20 | 19:02 | 12

weer?

Cortes | 30-12-20 | 22:03
▼ 9 antwoorden verborgen

Cortés 4 inktspotprijs potverdorie! Met alle respect voor dit lijstje:
nl.wikipedia.org/wiki/Inktspotprijs
Zolang Cortés daar niet tussen staat kan je al die andere winnaars niet serieus nemen.

keestelpro | 30-12-20 | 19:01 | 3

Hij is een beetje te scherp voor de MSM.

sprietatoom | 30-12-20 | 19:52

@sprietatoom | 30-12-20 | 19:52:
En daarom zijn al die andere winnaars ook niet serieus te nemen zolang Cortés niet in dat rijtje staat.
Spot moet altijd snoeihard zijn en mag niet aan restricties verbonden zijn. De winnaar van dit jaar Len Munnik is ook een echte vakman maar hij won de prijs ook al in 1996 toen zijn linkse humor wat relevanter was. Ik ben bang dat de commissie van de inktspotprijs een beetje blijft hangen in hun eigen stramien.

keestelpro | 30-12-20 | 19:59

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl