achtergrond

Geenstijl

Diversiteit NPO: schedelmeten personeel, stiekem Turken turven bij Mes op Tafel en DiviDatabase

NOS Divibokaal on steroids

Dus u dacht dat we er met het afschaffen van de NOS DiviBokaal wel zo'n beetje waren, qua diversiteitsgekte op de NPO? Natuurlijk niet! Hedenmorgen ploften er weer diverse documenten op de digitale deurmat des GeenStijls, en wat daar nou weer instaat, zal HELEMAAL NIEMAND verbazen. Het gaat om een presentatie van het 'Actieplan culturele diversiteit 2021' van begin dit jaar, plus een instructie voor omroepmedewerkers om de achtergrond van presentatoren en gasten in programma's bij te houden. Dat laatste moet trouwens wel een beetje stiekem (te laat, red.) gebeuren. 

Het blijkt dat de NPO sinds begin dit jaar door de HR-afdeling de schedels afkomst van haar personeel laat meten. Het streven is om in 2023 14% niet-westerse achtergrondiërs (een term die het CBS overigens niet meer gebruikt wegens racisme, red.) op de loonlijst te hebben. Ondertussen is als nieuwe baas van de NPO wel gewoon een witte vrouw gekozen, want het diversiteitsbeleid moet natuurlijk niet ten koste gaan van de mensen die het invoeren.

Ook laat de NPO een externe partij (HALLO SUBUSIDIESYWERENDE MULTICULTI-INDUSTRIE, BUITENKANSJE!) een database aanleggen van "deskundigen en sprekers van cultureel diverse achtergronden". Dit, terwijl de NOS (onderdeel van de NPO) zelf al zo'n database heeft. Dubbel werk dus, allemaal bedoeld om cultureel diverse achtergrondiërs iedere keer dat ze door de NPO gebeld worden het gevoel te geven dat het niet om hun expertise, maar om hun huidskleur te doen is.

En de NPO heeft dus sinds begin dit jaar omroepen de opdracht gegeven om bij 25 tv-programma's, 25 radioprogramma's en 10 online programma's  te TURVEN hoeveel mensen van niet-westerse afkomst er verschijnen. Het gaat onder meer om AVROTROS Muziekcafé (wat), Bureau Buitenland (zit al vol met buitenlanders dachten wij), Met Het Mes Op Tafel (een soort racistische quiz van Omroep MAX waar kandidaten getest worden op hun bezit van dominant wit cultureel kapitaal), Podium Witteman (een programma over klassieke muziek met 'Witteman' in de naam), Tijd voor MAX (Bert Brussen vragen wat dit voor programma is, red.), Altijd Herres (van PowNed (sic)) en De Vooravond (een inmiddels afgeschaft programma omdat de cultureel diverse presentatrice de verkeerde mening had). 

Maar wat blijkt nou uit de ook aan GeenStijl gelekte instructie? Dit moet allemaal zo geniepig mogelijk worden uitgevoerd. Of, zoals de NPO dat schrijft: "Rekening houdend met Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de gevoeligheid van dit onderwerp, stellen we enkele beheersmaatregelen voor om risico’s die zich bij het verzamelen van gegevens kunnen voordoen te beperken". Zo moet de lijst het liefst worden bijgehouden door één persoon, mogen de resultaten alleen mondeling (niet digitaal) gedeeld worden en sowieso niet met andere mensen dan de omroep, het zendermanagement en zogeheten genreredacties. Want hee. Een beetje racisme is prima, zolang het maar stiekem gebeurt.

En dan zet je dat dus allemaal in dit Excel-bestandje, dat je weer moet wissen zodra je de resultaten mondeling besproken hebt. Allemaal ontzettend waterdicht en totaal niet privacyschendend natuurlijk. Echt een voorbeeld van prudent omgaan met bijzondere persoonsgegevens.

Voor de liefhebber hieronder nog even de lijst met de programma's waar bij geturfd moet worden, DAARR de complete presentatie, HIERRR de complete turfinstructie en HIERRR het Excelbestandje. Veel plezier in deze brave nieuwe wereld allemaal!

Nog een willekeurige radiopresentator

Nog een willekeurige radiopresentator

Nog een willekeurige radiopresentator

Lekker willekeurige foto heb je daar, NPO diversiteitsbeambte

Nog een willekeurige radiopresentator

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.