achtergrond

Geenstijl

Ook al genekt: Minister Van Ark in de ziektewet

Nummer 2 van de vvd laat het hoofd hangen

De demissionaire minister van Medische Zorg gaat in de lappenmand. Daar kun je een heboel grappen bij verzinnen, maar dat doen we maar niet want Tamara van Ark valt tenminste pas na anderhalf jaar pandemie-perikelen en mondkapjesdeals om en niet - zoals Bruno 'Bikinilijn' Bruins - na anderhalve week. Bovendien: het is ook niet niks om jarenlang op gezag van Mark Rutte uit je nek te moeten lullen. Logisch dat ie het een keer begeeft. In de biomassacentrale van democratisch beleid die we kennen als het Binnenhof is niemand z'n gezondheid nog zeker, allemaal branden ze een keer op. Ditmaal dus de nummer 2 van de vvd, net een jaar aan het werk op haar huidige post. De lijst personeelswissels tijdens Rutte III, opgesomd na de breek, is ondertussen langer dan het aantal bondscoaches dat Nederland ooit gehad heeft. EN ZE ZIJN NIET EENS MEER OFFICIEEL IN FUNCTIE.

Personele wijzigingen Rutte III

Op 13 februari 2018 diende Halbe Zijlstra (vvd) zijn ontslag in als minister van Buitenlandse Zaken wegens leugens rond een zogenaamd bezoek van Zijlstra aan de datsja van Vladimir Poetin in 2006. Zijn bevoegdheden werden waargenomen door minister Sigrid Kaag.

Op 7 maart 2018 werd Stef Blok (vvd) beëdigd als opvolger van Halbe Zijlstra.

Op 21 mei 2019 diende Mark Harbers (vvd) zijn ontslag in als staatssecretaris Justitie en Veiligheid, vanwege achtergehouden cijfers van misdrijven door asielzoekers.

Op 11 juni 2019 werd Ankie Broekers-Knol (vvd) beëdigd als opvolger van Mark Harbers. Het land werd daar niet beter van, om over het asielbeleid nog maar te zwijgen.

Sinds oktober 2019 was Kajsa Ollongren (D66) afwezig om gezondheidsredenen. Haar taken werden vanaf 1 november overgenomen door andere bewindslieden. Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) nam een deel van de portefeuille van de minister over en werd beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) nam een ander deel over en werd beëdigd als minister voor Milieu en Wonen. Wouter Koolmees werd benoemd als vicepremier namens D66. Ank Bijleveld (CDA) nam de portefeuille betreffende de AIVD over. Ollongren bleef minister (niet belast met de leiding van een ministerie) en lid van de regering.

Op 18 december 2019 kondigde Menno Snel (D66) aan zijn ontslag in te dienen als staatssecretaris van Financiën. Als reden gaf de D66'er dat hij het vertrouwen had verloren van een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer. Aanleiding: de toeslagenaffaire. Het ontslag werd nog dezelfde dag verleend.

Op 29 januari 2020 werden Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief (beiden D66) staatssecretaris van Financiën. Van Huffelen voor Toeslagen en Douane en Vijlbrief voor Fiscale Zaken, Holland Casino en Staatsloterij en Muntwezen.

Op 19 maart 2020 nam Bruno Bruins (vvd), tijdens de crisis rond het nieuwe coronavirus, wegens oververmoeidheid ontslag als minister voor Medische Zorg en Sport. Een dag eerder was hij tijdens een debat onwel geworden in de Tweede Kamer. Zijn taken werden waargenomen door minister De Jonge van Volksgezondheid.

Op 23 maart 2020 werd Martin van Rijn (PvdA) geïnstalleerd als minister voor Medische Zorg, als opvolger van Bruno Bruins. Van Rijn is lid van de PvdA en trad niet namens zijn partij maar op persoonlijke titel toe tot het kabinet voor de duur van drie maanden.

Op 14 april 2020 keerde Kajsa Ollongren terug als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Haar vervanger, Raymond Knops werd weer staatssecretaris. Stientje van Veldhoven verving een deel van de portefeuille van Ollongren en werd weer staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Ank Bijleveld gaf de overgenomen portefeuille over de AIVD weer terug aan Ollongren. Wouter Koolmees bleef nog tot 14 mei 2020 vicepremier waarna Ollongren ook deze functie weer opnam.

Op 9 juli 2020 verving Tamara van Ark Martin van Rijn als minister voor Medische Zorg. Bas van 't Wout (vvd) volgde Van Ark op als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SINDS DEMISSIONAIRE STATUS:

Op 15 januari 2021 heeft Eric Wiebes ontslag verleend gekregen na de kinderopvangtoeslagenaffaire. Het beheer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werd waargenomen door Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga.

Op 20 januari 2021 werd Bas van 't Wout (vvd) benoemd als minister van Economische Zaken en Klimaat. Zijn taken als staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden overgenomen door minister Wouter Koolmees.

Vier maanden later, op 25 mei 2021, trad Bas van 't Wout vanwege een burn-out terug als minister van Economische Zaken en Klimaat; hij werd opgevolgd door Stef Blok. Sigrid Kaag werd benoemd als minister van Buitenlandse Zaken, als opvolger van Blok. PR-kipje Dilan Yesilgöz-Zegerius (vvd) werd benoemd als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, belast met de portefeuille klimaat en energie.

Op 9 juli 2021 maakte de RVD bekend dat Bas van 't Wout niet meer terugkeert. Dat betekent dat Stef Blok minister van Economische Zaken en Klimaat blijft en Sigrid Kaag blijft minister van Buitenlandse Zaken.

Op 19 juli 2021 trad Stientje van Veldhoven af, omdat ze directeur van de Europese tak van het World Resources Institute is geworden. Een lobbyclub voor klimaat en zo, die jaarlijks vele miljoenen krijgt van het ministerie van Stientje van Veldhoven. GOH. Haar taken worden waargenomen door minister Cora van Nieuwenhuizen.

Op 28 juli maakt het hoofdonderwerp van dit topic nekpijn bekend, en verdwijnt voor zes weken.

Aankomend: Op 10 augustus wordt Steven van Weyenberg (D66) benoemd als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt Sigrid Kaag vervangen door Tom de Bruin (een oud-wethouder van D66 in Den Haag en iets in de EU) als minister voor Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking en wordt Dennis Wiersma (vvd) benoemd als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het houdt maar niet op nee, die demissionaire stoelendans. Maar ook de gevulde stoelen worden steeds leger.

DUURTLANG

DUURTLANG

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.