achtergrond

Geenstijl

Woei. KeesVee gaat Facebook en Google slopen

D'66 wil Big Data-bedrijven inperken. De overheid duldt kennelijk geen concurrentie.

D'66 wil online monopolies aanpakken, onder andere met megaboetes voor techbedrijven die zich schuldig maken aan machtsmisbruik marktmisbruik. Best een prima voorstel, daar niet van, want Google & Facebook & Apple & Microsoft en andere databoeren zitten diep met hun pollekes in de potten met datahoning die de werkbijtjes van het web zelf aandragen. MAAR. We kunnen zo'n voorstel natuurlijk niet omarmen zonder eerst even op de hypocrisie van Verhoeven en zijn elitaire partijvriendjes te wijzen. Neem dit stukje uit het artikel:

*"'Rondom de diensten van bedrijven als Facebook, Amazon en Google is geregeld sprake van misstanden', zegt Verhoeven in een toelichting. Hij noemt als voorbeelden: de schending van privacyregels, het verspreiden van nepnieuws, belastingontduiking of het uitbuiten van werknemers." *

Dat kun je heel makkelijk omschrijven naar:

"'Rondom de diensten van de overheid is geregeld sprake van misstanden', zegt GeenStijl in een toelichting. Zij noemen als voorbeelden: de schending van privacyregels, het verspreiden van nepnieuws, machtsmisbruik of een angstcultuur door ambtenaren."

Het grote verschil tussen techbedrijven en overheden, is dat bedrijven je data ongevraagd kunnen doorverkopen of je op basis van (vaak selectief toegepaste) huisregels van hun platform kunnen wegjorissen. De overheid kan je echter vervolgen voor een facebookstatus, je huis binnenvallen na een tweet of je gevangen zetten op basis van je emailverkeer. De overheid vraagt daarbij niet eerst of je akkoord wilt gaan met cookies, of de gebruikersovereenkomst van de Sleepwet wilt onderschrijv. Als we *moeten* kiezen, vertrouwen we Apple eerder met onze (vrijwillig ingevulde) data, dan D'66 met onze gesleepte levens.

"Het is tijd voor tegenmacht", twittert Kees. Moeten we hem misschien even uitleggen, maar in een democratie is "tegenmacht" een ander woord voor "oppositie". Dat zijn die mensen in de Tweede Kamer waar D'66-minister Ollongren regelmatig gevoelige data voor verborgen houdt. Ook een referendum is een vorm van tegenmacht, waarbij burgers bijvoorbeeld kunnen aangeven dat ze de datamacht van de overheid willen inperken, zoals zo glorieus gebeurde met de Sleepwet (die je van Kees geen Sleepwet mag noemen). Waarop D'66 het referendum heeft afgeschaft, want D'66 duldt geen concurrentie. Kortom. Prima voorstel om Big Data aan banden te leggen. Maar waarom zouden we de huichelende hypocrieten van D'66 daarvoor moeten vertrouwen?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.