achtergrond

Geenstijl

WTF? Omtzigt, Sjoerdsma en Voordewind stemmen TEGEN erkenning Armeense Genocide

Wat is dat toch met die gristenpolitici & dolende D66'ers. Al jaren rammen ChristenUnie, D66 en CDA op de erkenning van de Armeense Genocide door het kabinet, maar nu ze daar als coalitiepartijen zelf over gaan... STEMMEN ZE HET WEG!?

Verdomd jongens, we hebben iets gevonden waar Pieter Omtzigt wél schuldig aan is (leest NRC mee?). De CDA'er ijverde de afgelopen jaren samen met huidige coalitiemakkers ChristenUnie en D66 vóór kabinetserkenning van de Armeense Genocide. Vvd'ers Mark "We zijn vaag met een reden" Rutte en Han ten Broeke ontkennen blokkeerden dat keer op keer. Nu zitten ze zelf in de coalitie, dus bekeken kwestie zou je denken. Erkennen die hap, dit is je kans. Maar wtf? Dinsdag werd in de Kamer een motie van de PVV daarover weggestemd door alle vier de coalitieclubs. Hoofdelijke stemming, dus we hoorden ook Omtzigt, Voordewind en Sjoerdsma "tegen!" zeggen. Aan de motietekst ligt het niet, die is keurig en zonder populistisch stampij geformuleerd: "De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat er brede wetenschappelijke erkenning is dat de Armeense volkerenmoord aangemerkt moet worden als genocide; verzoekt de regering om, niet (langer) te spreken over «de kwestie van de Armeense genocide», maar over «de Armeense genocide», en gaat over tot de orde van de dag." Niet zo moeilijk voor drie voorstanders, zou je denken. Kennelijk wel.

Dus de warrige situatie dat het parlement wél de Armeense Genocide erkent, maar het kabinet (dat de communicatie naar buiten doet) níet, en blijft spreken van het nogal laffe en historisch incorrecte "Armeense kwestie". En daar zijn Omtzigt, Sjoerdsma en Voordewind nu dus mede schuldig aan. De Armeniërs in Nederland hebben dat ook in de smiezen: "Jarenlang waren ChristenUnie, CDA en D66 voorvechters van erkenning van de Armeense genocide door de Nederlandse regering. Door nu tegen de motie-De Roon te stemmen, handelden zij kennelijk in strijd met hun eigen overtuiging”, citeren we hun reactie uit onze favo krant, het Reformatisch Dagblad.  Inderdaad. Wat voor coalitie-afspraken liggen hieraan ten grondslag dat de vvd z'n zin krijgt tegenover de andere drie partijen?

We vinden het bizar. De coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie stemden in 2015 al met een Kamermeerderheid vóór het gebruik van de benaming Armeense Genocide door de regering, en proberen dat sindsdien in de praktijk door te voeren. Totdat ze zelf de macht hebben. Nu is het ineens wachten tot Halbe Zijlstra een volkenrechtelijk advies daarover gelezen heeft. Dat advies is al in maart opgeleverd (PDF, leestip) en daarin staat onder andere dat erkenning van genocides "een eerste noodzakelijke stap is in het activeren van verplichtingen, zoals de verplichting om te voorkomen".  En ook: "Het is primair aan de regering om vast te stellen dat in een andere staat genocide of misdrijven tegen de menselijkheid zijn of worden gepleegd." Dat zijn relevante zinnen, maar vooralsnog wordt er alleen tijd mee gekocht.

Vooral van Omtzigt valt het ons tegen (van D66 verwacht je niet anders), en het is te makkelijk om te zeggen dat het komt omdat hij door NRC op malicieuze wijze tot knipmesgedrag geknuppeld is. Dit ligt gewoon echt niet lekker, qua principes. Behalve de Armeense-, wil hij namelijk ook de ISIS-genocide erkend hebben en daar draagt het volkenrechtelijk advies juist sterk aan bij. Minister Zijlstra (het blijft wennen om hem zo te moeten noemen) mag dus wel eens haast maken met zijn leeswerk, maar los daarvan was het aannemen van de motie-De Roon een goede stap in die richting geweest om druk te zetten, zowel op dat leeswerk als op erkenning van historische feiten. Politieke koehandel weegt echter toch weer zwaarder dan historische feiten. Nu maar hopen dat de yezidicide van ISIS ook niet op deze manier in de historische vergetelheid raakt, hmm?

Bonustweet. Hallo mensenrechtenhaters van DENK!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Zin in 4 en 5 mei comité's "SEXYLAND over de genocide in Gaza en verschrikkingen in Palestina................... en Israël"

Mooi hè, hoe er dan op het allerlaatste moment met de grootst mogelijke tegenzin door de redactie voor de vorm nog "en Israël" in de kop gezet wordt

@Spartacus | 19-04-24 | 11:00 | 271 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.