Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Rusland? China. China. China!

De grootste fout van het westen is dat we nog steeds denken dat iedereen volgens onze spelregels speelt

Het gaat de afgelopen tijd nogal veel over Rusland en Oekraïne en dat is niet omdat er een wereldoorlog dreigt, maar omdat oude mannetjes in oude instituten van oude macht en oorlogsvoering (en zeker niet onbelangrijk: in oude media) een soort veilige geborgenheid voelen bij een vertrouwde vijand van weleer. Mopperen op Moskou is toch een beetje als te lang thuiswonen bij ouders die je niet meer kunt uitstaan, maar waar je ook niet zonder kunt. Bovendien zijn Russen nog blanker dan wij zijn en is hun baas Vladimir een onapologetische Witte Man die homo's haat en vrouwen aan het aanrecht vastbindt, en zulke mensen moeten we een lesje leren.

De Russen willen de Donbass en misschien nog een stukje omliggend gebied om een geitenpaadje naar de warmwaterhavens van de Krim veilig te stellen in een door de NAVO geannexeerd Oost-Europa. Niet netjes allemaal, maar het conflict is een bijzin in het script van de schuivende geopolitiek op het wereldtoneel, waar China (en in mindere mate India en Pakistan) de doelpalen verschuiven om hun eigen speelveld groter te maken. Het komt nauwelijks in ons westerlingen op om de beschuldigende vinger naar hun expansiedrift te wijzen want dat zou wel eens racistisch kunnen zijn (zie ook: hoe corona geen "Chinees virus" genoemd mag worden en alle varianten ineens niet meer uit India of Zuid-Afrika kwamen, maar een Griekse belettering kregen). 

Wij westerlingenj zijn veel te progressief om racistische karikaturen van andere volkeren te maken: je kan geen lichtend voorbeeld voor alle wereldburgers zijn als je niet eens aan je eigen morele standaard voldoet. Hier gaan de vrouwtjes (m/v) onmiddellijk krijsen als ze een gevulde lunchtafel zien waar louter mannen over veiligheid praten.

Social

Alleen: terwijl het westen zichzelf door infighting over gender, identiteit en schuld & zonde met een ongezonde focus op de fringes gijzelt tussen de kruisharen van een circulair vuurpeloton, heeft China zelf wat nieuwe de spelregels opgesteld. Het westen is de nieuwe achterhoede en in die hoedanigheid vooral in gevecht met zichzelf. En niet alleen over de bekrompen zedenmoraal in de man/vrouw of wit/zwart-verhoudingen, maar ook in letterlijke zin. Zie de Gele Hesjes in Frankrijk de afgelopen jaren, of meer recent Canada, waar een paar truckers die voor onvervreemdbaar geachte westerse vrijheden demonstreren worden geconfronteerd met martial law, opgelegd door een doorgaans extreem zijige premier Trudeau - de sterkste exponent van verwijfde drammerigheid die progressief links zo tergend kenmerkt.

Demonstranten voor vrijheid worden als 'racisten' en 'fascisten' gebrandmerkt, bankrekeningen en crowdfunds worden fysiek bevroren, media versterken voornamelijk de woorden van de macht en de paar stoorzenders die vrijer proberen te spreken, krijgen de jackboots van bereden politie in de nek (Rebel News in Canada) of worden doelwit van massale deugcampagnes (de podcast van Joe Rogan). Google Alphabet, Facebook Meta, Twitter en nu dus ook Spotify zijn dermate groot geworden, dat niet het land waar je woont maar de "diensten" die je gebruikt kunnen bepalen onder welke vlag je "vrij" mag denken, spreken en uiten. 

Nee, dan China. Die hebben ons Tik-Tok gegeven om zeker te weten dat de volgende generaties ook opgroeien met domme dansjes, Darwin Award Challenges en een publieke moraal met de diepgang van een soepbord. In eigen land beperken ze de toegang van hun kroost tot de app tot minder dan een uur per dag en tonen ze hun jeugd content van hogere kwaliteit in wetenschap, cultuur en geschiedenis. Bijvoorbeeld over China's volkeren of met slimme kindjes. In Amerika klagen ze vooral heel puriteins over de pulp die hun eigen jeugd opgediend krijgt. Op het gebied van Artificial Intelligence (AI) loopt China sowieso voor op onze capaciteiten omdat wij - gelukkig - nog een beetje ethisch debat hebben over toekomst en toepassingen. 

Maar zoals je leest over de knullige fabricage van verhalen over de "false flags" die Rusland in Oekraïne zou planten, weet je ook dat er niet veel voor nodig is om voorop te lopen richting een toekomst waarin kinetische oorlogsvoering vervangen is door chips, algoritmes en quantumcomputers: "Die 11 Amerikaanse nucleaire vliegdekschepen, hoe doodziek ze ook zijn, voelen toch een beetje als relikwieën." En zei daar iemand "Huawei & 5G"?

Ondertussen doen we net of China degene is die censuur toepast met hun Great Firewall die "vrije" westerse waarden tegenhoudt, maar de waarheid is dat China met iets meer dan a fistful of dollars vuistdiep in de Amerikaanse filmindustrie zit. Wel eens afgevraagd waarom de bad guys in veel (oorlogs- en actie) films behalve Arabieren voornamelijk Russen, Karpaten of hooguit Albanezoïde mensen zijn en geen Chinezen? Geld. Terwijl de Hollywoodmiljonairs u, de witte mens, de les lezen over klimaat en inclusiviteit, knipmessen de grote studio's voor de grootste afzetmarkt ter wereld. [Leestip: How Hollywood Sold Out to China]. Ons kapitalistische systeem wordt tegen ons gekeerd en niet alleen op het bioscoopscherm. Tot aan (sociale) huurwoningen in Nederland duiken investeerders uit China op om de boel op te kopen. Vindt de vvd al jaren dikke prima, maar de Chinezen beperken zich uiteraard niet tot Nederlandje.

Social

Ook dat is klein bier: Afrika wordt ook al dertig jaar met cash gekoloniseerd door de Chinezen (en Indiërs) voor grondstoffen, voedselverbouwing en aanverwante ontwikkeling. Het westen kwam bijbel, moraal en medelijden brengen en blijft daarvoor met de eeuwige rekening (en de migratieproblemen) zitten, de Chinezen zorgen dat arbeid adelt en laten de moraal lekker thuis. Progressief oogklepvolk probeert de gele invasie van zwarte landen uiteraard te zien als een vorm van ontwikkelingshulp (zie The Guardian, dik tien jaar terug al) en natúúrlijk bestaat er een lang maar slecht onderbouwd verhaal van  De Correspedant om "vooroordelen"  te ontkrachten over de aanwezigheid van die lieve vriendelijke Chinezen op het continent waar "wij" ons kobalt voor Tesla-batterijen laten delven door kindjes. De Chinese expansie gaat nu nog via een nieuwe "Zijderoute", maar uiterlijk in 2049 wil Xi Jinping ook het grooste en sterkste staande leger ter wereld hebben - al zal dat tegen die tijd hooguit als deterrent achter de hand gehouden hoeven worden.

Zo Afrika door ons überhaupt al niet te "redden" was van zichzelf, is het nu hoe dan ook verloren aan anderen. Ook wij verliezen onszelf en omvolking is nog wel the least of our worries op een lange lijst ehm... uitdagingen. Corona heeft laten zien met welk gemak de Chinese mentaliteit en de technologische ontwikkelingen samensmelten om een digitale infrastructuur voor sociaal wenselijk gedrag op te tuigen [Leestip: The Masked Ball of Cowardice], we laten ons ook daarbuiten moeiteloos (en grotendeels ongezien) inpakken door de langetermijnstrategie van het geduldige Rijk van het Midden, waar de Communistische Partij recentelijk z'n honderdste verjaardag vierde en nog lang niet op het hoogtepunt van zijn hegemonie lijkt te zijn.

Natuurlijk is dit topic een grove versimpeling van de situatie - wij zijn ook geen Sinoloog - maar het patroon meneer, dat blijft. Via Tik-Tok en Hollywood sturen de Chinezen op cultuur. In Afrika en elders gaat het om grondstoffen, grondstoffen en grondstoffen. Via financiële investeringen in vastgoed worden burgers wereldwijd in Chinese belangen ondergebracht: de Tik-Tok-review die je op je Huawei maakt over de Hollywoodfilm die je net keek in het huis van een Chinese investeringsmaatschappij dat je bewoont, kan rekenen op de goedkeuring van Xi Winnie the Jin-Pooh, of een van zijn opvolgers die de macht krijgt in de de Volksrepubliek China. Wereldmacht zit niet in oude concepten als kinetische oorlogsvoering. Het zit in alle andere markten, financiële zuilen, culturele zeden en dodelijke digitale zegeningen van de postmoderne planeet. Laat je kinderen niet op Tik-Tok, leer ze gewoon Chinees. Want westerse waar(he)den zijn al lang niet meer self-evident.

Wie had het ook al weer zo vaak over China?

Reaguursels

Inloggen

In 2010 is een remake gemaakt van de populaire jaren '80 film "karate kid". Het verhaal is hetzelfde: schooljongen wordt in elkaar geslagen op school, leert vervolgens vechtsport van een vaderfiguur die zich over hem ontfermt, en wint van zijn plaaggeesten op een vechtsporttoernooi.
Maar in de 2010 remake wint karate kid met behulp van ... Kung Fu? Yep, ik verzin dit niet: karate kid 2010 gaat over Kung Fu. Waarom? De subsidie door een of ander Chinees filmfonds (genoemd in de aftiteling) zal er ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Kung fu is namelijk Chinees en Karate komt uit Okinawa/Japan.

DutchLion33 | 21-02-22 | 17:49

@Van Rossum

Wat jij maar niet wil begrijpen is dat Chine HEEL goed meekijkt naar de reactie van het westen omdat ze zelf ook een "Krim" hebben: Taiwan.

Dus de Oekraine-situatie en de westerse respons gaan *juist* over China.

omanders | 21-02-22 | 17:34 | 1

China heeft ons al min of meer uit Afghanistan verjaagd.

Het probleem is echter niet China of Rusland, maar onze eigen instelling. "Wij" willen eindeloos met massamoordenaars onderhandelen, en als dat niet werkt willen we een oorlog verliezen. Daarom pleuren we huisvrouwtjes op defensie en vervolgen we soldaten die 10 of 40 jaar geleden een terrorist doodschoten.
We strooien met geld om overal "vriendjes" te maken, terwijl China alle grondstoffen opkoopt. Wij investeren duizenden miljarden in niet-bestaande technologie zoals warmtepompen terwijl China het Russische gas koopt.
Dus nee dan maak je niet veel indruk, internationaal.

Dandruff | 21-02-22 | 20:10

Goed stuk Van Rossem. Maar alsjeblieft, probeer het gebruik van het Engels in je teksten een beetje te minderen.

Willibald von Klúúúk | 21-02-22 | 16:07

Macron en de EU beginnen hem flink te knijpen want wanneer de invasie doorgaat spingt de rente omhoog en de inflatie ook terwijl er minder aardgas aan Europa wordt geleverd en de olieprijs ook omhooggaat.
Export en import van goederen van en naar Rusland ook wegens sancties ook teleurstellend voor de nederlandse zuivel en tuinbouw export naar Rusland.
Westerse economieën behoren te groeien om te kunnen draaien niet alleen door de maakprijzen te verhogen zoals nu gebeurt door leveringsproblemen want anders keert het tij juist tegen de westerse manier van leven.
Geopolitiek is een mensenleven niet zoveel waard want het gaat voornamelijk om de strategische handelsbelangen, dat heb ik wel geleerd bij de VN in vm. Yougoslavië in 1993.

steekmug | 21-02-22 | 14:49

Een beetje vreemd dat mijn eerdere reactie is weggejorist, terwijl ik met feiten onderbouwde dat "Links" in de VS nogal gecharmeerd is van het Communisme.

Anomiemus | 21-02-22 | 14:24

Het Russische leger meldt nu zelf (ipv de seperatisten) dat zij 2 Oekraïense gevechtsvoertuigen (en 5 militairen) hebben vernietigd die hun grens zou hebben geschonden. Verder is Poetin in een soort crisis-ministerraad in conclaaf. Dit lijkt niet meer onafwendbaar. Het is in zekere zin al begonnen.

mijosa | 21-02-22 | 14:21 | 14

Dat topic komt er niet tenzij Oekraïne iets heel doms doet of onze eigen regering.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 19:26
▼ 11 antwoorden verborgen

Het duiden van het conflict met Rusland als een "hobby van oude mannen die zich veilig voelen bij een bekend vijandbeeld" en als "niet netjes" is toch wel van een heel apart soort eh... overtuiging.

Ik snap best dat je gefascineerd kunt zijn door heel veel belangrijker zaken zoals Sylvana of Lil kleine, of een paar rechtse redneck truckers die niet meer kunnen pinnen, maar de grootste crisis in Europa van de laatste dertig jaar, met de kans van een spillover naar andere landen, te duiden als "niet netjes" getuigt van een leven in een bijzondere zeer moderne bubbel.

Laat dit dan maar de hobby van oude mannetjes zijn, als dit de inschatting is van de nieuwe generatie jonge mannen ben ik heel benieuwd of die in staat zullen zijn überhaupt enig gewicht in de schaal te kunnen leggen tegenover China. Maar goed, ik lees overal op internet de mening van deze verlichte groep jonge denkers, die vrijwel unaniem van mening zijn dat bijvoorbeeld Oekraïne eigenlijk geen land is dat zelfstandig zou mogen kiezen of ze een stukje van hun eigen land mogen besturen of zouden moeten afgeven aan een buurman die oude rechten opeist, wegens ooit gelopen grenzen in 1843. Of zo.

Op DDS bijvoorbeeld de berichten dat een Russische grenspost zou zijn aangevallen door Oekraïnse artillerie en vernietigd zou zijn. Zonder enig voorbehoud. Nergens de kanttekening, dat er toevallig de laatste dagen bij dit hele offensief van Oekraïne geen doden lijken te vallen. Wat een opmerkelijk geluk ook, alweer, maar goed het is maar de observatie van een oude blanke man. De nieuwe generatie ziet dit ongetwijfeld beter en scherper, dat kan niet anders.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 13:12 | 7

@Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 14:00:

Je blijft de point van de column missen, en van de realiteit om ons heen.
Het Westen is nou juist zo zwak *vanwege* alle zaken die jij als bijzaken ziet.

"Eendracht maakt macht", maar onze politiek en msm zetten hele bevolkingsgroepen tegen elkaar op. "Wappies", "fascisten", "Russische trollen", "rednecks", boeren en truckers; die mag je best hun rechten afnemen. Maar het afschaffen van toegang tot je eigen werkplek of bankrekening is voor degenen die dat overkomt echt een probleem. Net als gesubsidieerde rassenrellen en crt-rassenleer op scholen.
Denk je dat slachtoffers van dat beleid zin hebben om zich met Oekraïne bezig te houden? Daar miljarden in geld en taaltje mensenlevens aan op te offeren?

En voor wat? Hoeveel soldaten zijn er niet gesneuveld in Afghanistan voor we dat aan de taliban schonken?
Die inmiddels zelfs gratis geld cadeau krijgen?
Het ooit Vrije Westen was machtig maar met onze vrijheden zijn we ook onze voorsprong kwijtgeraakt.

Overal ter wereld stralen politie en leger gezag uit, in de Westerse landen zijn ze een kop van jut. Onze msm bejubelen criminele rappers en noemen elke agent ongezien een racist die zoveel mogelijk gehinderd moet worden. Ondertussen verpauperen hele steden, zowel in de VS als in West Europa.

Degenen die het leger leger wilden hebben hebben hun zin gehad. Onze pang pang roepende commando's kunnen jarenlang worden aangeklaagd voor het doden van een Iraakse plunderaar of een Molukse terrorist; ook 40 jaar na dato. Zelfs een fabriek voor isis-bomauto's mag niet meer als legitiem doelwit gezien worden.
Hoe wil je dan de Russen tegenhouden?

Onze eigen zelfhaat is de reden dat Poetin en Xi hun kans grijpen.

Dandruff | 21-02-22 | 15:31

@guldenmiddenweg | 21-02-22 | 14:11: Wacht nu eerst maar eens af, wat er werkelijk gebeurt als Poetin zo dom is om die oorlog écht te beginnen. Dan kunnen er nog talloze verrassingen komen, voor ons, maar ook voor Poetin en de zijnen. Oorlog is meestal een zeer onzekere business.

KeesBruin | 21-02-22 | 15:40

@KeesBruin | 21-02-22 | 15:40: Helemaal mee eens, het kan verschillende kanten op. Het meest waarschijnlijke is nog steeds hybride oorlogsvoering.
Maar linksom of rechtsom zal dit de loop van de wereldgeschiedenis waarschijnlijk niet bepalen. Dat doet China namelijk op dit moment. En daar draait het om bij bovenstaand betoog.

guldenmiddenweg | 21-02-22 | 15:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Overigens is China aan het instorten. Het aantal geboortes daalt er enorm en cultureel is het land aan het verarmen. Jongeren hebben geen zin meer mee te doen.

Evergrande is een symptoom, geen oorzaak.

palladiummag.com/2021/10/11/the-trium...

omanders | 21-02-22 | 12:11 | 3

Dank voor deze. Zoals gewoonlijk is alles complexer dan het lijkt. Vandaar dat voorspellingen legio zijn.

nobodiesunmighty | 21-02-22 | 12:29

De Nederlandse visie op de Balkanoorlog, de politionele acties, Palesteinen en recenter het bombardement op Haijwa in een notendop: "De grootste fout van het westen is dat we nog steeds denken dat iedereen volgens onze spelregels speelt.".

Hommel | 21-02-22 | 11:49

"terwijl het westen zichzelf door infighting over gender, identiteit en schuld & zonde met een ongezonde focus op de fringes gijzelt tussen de kruisharen van een circulair vuurpeloton."

Je vergeet corona. De vijanden van het westen zullen wokies subsidieren, maar wappies ook.

omanders | 21-02-22 | 10:58

Als de pleuris uitbreekt staat Joke Hermsen met haar geweer vooraan. Toch ?

Der Schnitzeljäger | 21-02-22 | 10:53

Poetin wordt dikwijls voorgesteld als een 'strateeg', maar ik heb daar toch een beetje mijn twijfels bij. Hij is nu al een eeuwigheid aan het drammen aan de grens, met 100.000 of meer manschappen en allerlei wapentuig. Maar hij is nog steeds niet Oekraïne binnen gevallen.
Wat voor 'strategie' moeten we daar nu achter zoeken? Dreigen, en intimideren, oké, maar wat dan nog? Op een gegeven moment verlies je je geloofwaardigheid, al heb je nog zoveel kanonnen achter je staan.
Als Poetin niet gauw iets doet, gaat het toch die kant op. Dat zou natuurlijk wel lachen zijn. Maar het kan ook anders lopen, en dan wordt het huilen, vooral voor de bevolking van Oekraïne.

KeesBruin | 21-02-22 | 10:25 | 8

@Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 10:51: Je vraagt je af, wat Poetin en de zijnen tijdens het plannen van deze actie allemaal de revue hebben laten passeren. Ze moeten zich gerealiseerd hebben, dat ze op een gegeven moment in een situatie terecht zouden kunnen komen, waarin ze nog maar één ding kunnen doen om geloofwaardig te blijven, en dat is Oekraïne aanvallen.
Dat geeft maar weer eens aan, dat ze absoluut geen scrupules hebben, en bereid zijn duizenden mensenlevens op te offeren aan hun Startegospelletjes. Zowel burgers als militairen in Oekraïne, als hun eigen soldaten. Het zijn natuurlijk toch gewoon een stelletje vuile oligarchen daar in die Russische 'regering', meer niet.

KeesBruin | 21-02-22 | 12:17

Ik kan het niet anders dan honderd procent met je eens zijn. Ook de levens van hun eigen soldaten worden op een cynische manier misbruikt om een niet bestaande dreiging vanuit Oekraïne militair te weerstaan.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 13:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat de EU en alle verbonden lidstaten naïef zijn is wel duidelijk. Europa dacht door krachten te bundelen sterk te staan maar feitelijk doen we er al niet meer toe. De verdeeldheid wordt hooguit zichtbaarder, vooral door toelating van Oost-Europese machten. Op dat punt heeft Poetin gelijk. Die landen hebben een andere mentaliteit en delen niet dezelfde normen en waarden als West-Europa. Ze horen niet bij ons maar veel meer bij Rusland. En daar is niks mis mee. Zelfs als die landen willen aansluiten zoals ooit Polen, moeten wij dat NIET willen. Je ziet wat er van komt, vooral als je soft bent en aarzelt sancties op te leggen. China is de nieuwe wereldmacht. En door Chinese rommel te kopen sponsoren wij dat ook nog.

Giotto | 21-02-22 | 10:01

Conspiracy alert: niet lezen als je denkt dat alles toeval is en de overheid goed is.

Het is heeeeeeel opvallend dat er in de VS een president is die het gevaar van China inziet, en er een handelsoorlog mee begint, op eens in zijn termijn te maken krijgt met een virus wat toevallig in China begint, in een stad waar een lab is wat toevallig zulke virussen onderzoekt. Het kost met veel fraude uiteindelijk het presidentschap van deze president….. je krijgt er een gekochte ex Vice President voor terug, die toevallig een zoon heeft met een crackverslaving en “zakelijke” deals met China, waarin ook nog wordt gerept over 10% voor the big guy.

Niks te zien mensen ga je allu hoedje opzetten enzo het is allemaal toeval…. Uhu.

ikworstelengadouchen | 21-02-22 | 09:35 | 4

Het probleem is dat elk vermoeden, elke vorm van potentiële kritiek meteen afgedaan wordt als "complotdenken". Lekker makkelijk, want door je tegenover meteen als wappie te bestempelen, hoef je de discussie niet meer aan te gaan. Vandaar ook de (s)linkse verslaving aan de Godwin en aan woorden als "racist": het is gewoon een goedkope, doorzichtige manier om het debat te kapen. Op het moment dat je namelijk vanuit de emotie (links) redeneert, kan het zijn dat de rationaliteit (rechts) je snel om de oren vliegt. Let wel: beide zijn belangrijk. Je wil geen maatschappij waarin alles rationeel is. Maar het tegendeel daarvan is waar we nu op afstevenen, het pendulum gaat teveel naar links momenteel. Bekende symptomen zijn dingen als schijnveiligheid tijdens de pandemie, met maatregelen die gewoon niet consequent en rationeel zijn, of het feit dat een minister president aan de lopende band wegkomt met blunders die in de jaren 80 allang de complete regering de kop hadden gekost. Geen wonder dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. Immer is "de beleving" belangrijker dan de realiteit. Als er dan iets tegen het gevoel ingaat, dan "mag" het gewoon niet waar zijn en noemen we het maar "een complot". Want een complot is slecht en als je meent een complot te zien, ben je een complotdenker. En een complotdenker is een mens waarmee je niet in debat hoeft te gaan. Het beste is zelfs om een complotdenker compleet uit de maatschappij ter verbannen met een QR code of zo. Tenminste, zo is de denkwijze tegenwoordig in het post-moderne landschap. Het gaat de mogelijkheid dat er wel eens daadwérkelijk een complot zou kunnen zijn willens en wetens uit de weg en elke keer dat er iets uitkomt, dat de "wappies" voorspeld hadden, wordt het afgedaan met "zelfs een kapotte klok staat twee keer per dag juist". We luisteren niet meer naar elkaar, zitten vast in onze eigen bubbles, delen elkaar in arbitraire roepen in en verwisselen ons eigen gevoel en wensdenken met rationele feiten. Op deze manier kan het alleen maar misgaan. Ik mis de jaren 80. Toen was liberaal nog liberaal. Toen luisterden we nog naar elkaar en namen politici ook ná de verkiezingen hun verantwoordelijkheid. Er was hoop en medeleven in plaats van geveinsde empathie. Heeft iemand een teletijdmachine?

Gladiator Fap | 21-02-22 | 11:13

@Gladiator Fap | 21-02-22 | 11:13:
"Het gaat de mogelijkheid dat er wel eens daadwérkelijk een complot zou kunnen zijn willens en wetens uit de weg en elke keer dat er iets uitkomt, dat de "wappies" voorspeld hadden, wordt het afgedaan met "zelfs een kapotte klok staat twee keer per dag juist"."

Maar er IS geen complot gaande en zeker niet door de inzet van QR codes voor iets anders dan de Covid pandemie. Niet iedere kritiek verdient een luisterend oor, al helemaal niet als van verre al te zien is dat het nonsens is. Ja maar wie bepaalt dat dan zal je zeggen? Goede vraag en dat is ook het prbleem van deze hele discussie. Wat voor jou duidelijke een complot moet zijn, is voor mij niets meer dan toeval of slecht beleid. Was daar niet een mooi gezegde over? "Don't assign to malice what can be explained by stupidity?

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 12:07

Zoals Joe al zei: Xi heeft geen enkel greintje democratie in zijn botten. Xi is keihard en lelijk behandeld door de communistische partij, nu behandelt Xi de communistische partij keihard. Met eigen middelen.
Poetin bang voor financiële markt verlies? Nee. Die kan dit gebruiken om verder met China, Latijnsamerika, Iran, India en Afrika afhankelijkheden te creëren. Totdat deze het zat zijn en weer gaan loslaten, vanwege verwurg handelscontracten met China. YinYan? Amehoela.

nobodiesunmighty | 21-02-22 | 12:32
▼ 1 antwoord verborgen

Het is toch heel vreemd dat veel mensen die terecht roepen dat Nederland niet aan de ketting moet liggen van de EU (terecht), dezelfde mensen zijn die Oekraïne aan Rusland willen opvoeren en Rusland schoon praten.

Oekraïne is een soeverein land en mag zelf beslissen of ze bij de Nato willen.

ZoekEenVrijeNick | 21-02-22 | 09:28 | 4

Een mondelinge uitspraak van dertig jaar geleden, tegenover een echt ondertekend verdrag door vier grote naties. Ooit van het Boedapest memorandum gehoord? Helsinki akkoorden? En heeft Poetin niet ook een paar mondelinge "beloftes" geschonden? Kijk, het zal allemaal best, maar het is natuurlijk belachelijk dat een dictator zich beroept op mondelinge opmerkingen van 30 jaar geleden.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 09:59

In essentie juist.

nobodiesunmighty | 21-02-22 | 12:35

@ikworstelengadouchen | 21-02-22 | 09:37:
Wordt het geen tijd dat Nederland weer gaat precisie bombarderen zoals in Irak tegen de wapens van Saddam en de humanitaire politionele acties gaat doen. Wees wel gewaarschuwd. Niet boven oorlogsgebied vliegen. BUK Gevaar!
Die goede oude tijd dat je met een flesje water bij UN kon leuren en dan Shock en Awe!
Irak het voorbeeld van gebombardeerde democratie. Heerlijk leven daar!
Als de Russen komen vluchten we daar heen!

Miljonar | 21-02-22 | 14:36
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
LynnetteRiley | 21-02-22 | 09:27

Voor mij is het allang duidelijk. De chinese inmening met de verkiezingen in de US, het virus, alle covid maatregelen, de positie van het WEF en haar leden. Allemaal in dienst van de Chinavication. Sommige bewust, sommige uit winstbejag, sommige uit ideologie en sommige uit pure domheid.

Atheist-Priest | 21-02-22 | 09:16

Het gaat Rusland er vooral om om de Russen in de twee oostelijke oblasts te beschermen. Al een tijdje is het openlijk sturen van wapens geen optie meer. Het sturen van troepen kan ook niet zonder een oorlog te ontketenen. Dus wat doe je dan? Wat hard op de trommel slaan. En Biden trapt erin.

Als nu de Oekraïne de twee oblasts binnenvalt, dan is het duidelijk wie de oorlog begint. De Russische rebellen provoceren nog wel wat, maar de granzen van de oblasts liggen wel redelijk vast. Feitelijk is de Oekraïne door de oefeningen van Rusland en het escaleren van Biden en de NATO de twee oblasts kwijt geraakt. En zonder dat Rusland een oorlog begonnen is.

Oh, en ik zag dat von Leyen Rusland de toegang tot de financiële markten gaat blokkeren. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Hoe gaan we dan voor ons gas betalen?

ParadiseLost | 21-02-22 | 09:13 | 7

Handel zal inderdaad moeilijk worden, waarschijnlijk via banken/landen die nog wel betalingsverkeer met Rusland onderhouden. Of anders wordt het contant afrekenen in dollars of goud. Bitcoins zijn ook een optie.

RocketMan | 21-02-22 | 12:34
-weggejorist-
Miljonar | 21-02-22 | 14:14
-weggejorist-
Miljonar | 21-02-22 | 14:21
▼ 4 antwoorden verborgen

Die invasie is al 8 jaar geleden begonnen met het inpikken van de Krim. Hoor ik nooit iemand meer over....
En het Westen deed helemaal niks, mooie praatjes en verder niks. Ja een paar slappe sancties....

Jafco | 21-02-22 | 08:33 | 3

Volgens de amerikaanse inlichtingendiest zijn de russen containers aan prepareren om okraanische babies te martelen.
De russen zijn te bang om gekosovoseerd te worden of beschuldigd dat ze kernkoppen achterhouden.
De servische staat begon in kosovo en is zijn wieg kwijt.
Gelukkig heeft de nato artikel 4 en valt nooit iemand uit zichzelf aan op enige uitzonderingen na.
Zou de Donbass ook erkend worden door de UN?

Miljonar | 21-02-22 | 08:53

Trek het nog even behoorlijk dit Google translate graag. Dit lijkt nergens op

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 09:05

De Krim was een autonome republiek binnen Oekraine en de (coup)regering dreigde die status eenzijdig in te trekken. Geen medelijden mee. Bevolking ruim 95% Russisch... er hingen toen ik daar 20 jaar terug was al Russische vlaggen van de balkons. Zelfs Westerse waarnemers gaven toe dat bij een stemming, de Krim naar Rusland zou gaan.

Ja, de Russen hadden formeel moeten protesteren of aandringen op een referendum, met het VN-handvest (zelfbeschikkingsrecht van volkeren) in de hand. Maar nee, dat was een eindeloos conflict geworden want "Kiev" wilde op dat moment zelfs de taalrechten van Russischsprekenden intrekken. Dus dan doe je wat je als grootmacht kunt doen, je stelt de ander voor een voldongen feit.

drs. Levi Samsonov | 21-02-22 | 10:55

Blijft bizar dat de Europeanen en de Amerikanen China enorm sterk hebben gemaakt door de productie daar naartoe te verschuiven. Overal zie je nu de Chinese expansie drift. En hier maken we ons druk om Rusland. Terwijl dat land een bondgenoot kan zijn tegen China. Je zou verwachten dat er een nieuwe alliantie zou ontstaan tussen het Westen en Rusland. NAVO is misschien wel achterhaald en een sta in de weg hiervoor.

roevka | 21-02-22 | 08:10 | 7

@Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 10:57:

Dat zijn niet mijn woorden. Maar als links wat meer zou focussen op vijandige mogendheden en wat minder op andersdenkende bondgenoten had links dit ook aan zien komen. Net als de islamisering van West Europa komende decennia. Dat ligt allemaal niet aan Wilders, Baudet of Trump en zelfs niet aan Poetin; het zijn de hier (NL en EU) regerende partijen die dat allemaal mogelijk maken.

Dandruff | 21-02-22 | 11:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik lees het nog eens over en denk, hoe is het mogelijk om zo naar de ontwikkelingen te kijken. Kinetische oorlogvoering verleden tijd? Nieuws een beetje gevolgd?

En dan "verhalen over false flags", alsof deze niet recht voor je neus, en vrijwel exact zoals voorspeld plaats vinden? Zoals de aanval op een chemische installatie, zoals de aanslagen op eigen terrein, die Oekraïne worden toegerekend, zoals de verlenging van de oefeningen in Wit Rusland.

Hoe bezeten kan je zijn van de preoccupatie met je eigen verhaal over de wereld, dat je niet eens meer kunt zien wat zich recht voor je ogen afspeelt maar alles ziet door de ogen van je eigen links rechts, woke versus alt right turf-oorlogen?

Het valt me op dat de beoefenaars van deze stroming steeds verder radicaliseren in hun overtuigingen.

De enorme ironie is dat China, als we toch dat land noemen, groot voordeel heeft van die radicalisering van de woke enerzijds en de alt right anderzijds. Het leidt prachtig af van waarom het echt gaat, het bezit van de zaak, militaire overmacht, zeggenschap over techniek, vastgoed, grondstoffen.

Terwijl wij ons heel druk maken over Trudeau, die feitelijk gewoon een anti regering protest dat niks te maken heeft met Covid, na enkele weken eens een keertje opbreekt, lacht Xi Jinping en zijn makker Poetin ons achter de rug uit. Missie geslaagd. RT, Ruptly, eindeloos stoken en prikken, stukken van Afrika onder onze neuzen opkopen, het werkt. Westerse druktemakers vliegen elkaar in de haren over bijzaken terwijl de echte wereld nog steeds draait om keiharde militaire machtspolitiek.

Het speelt zich voor je ogen live af, en je ziet het niet eens.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:05 | 6

Ja, natuurlijk lachen Poetin en Xi om het Westen, als men pas na een paar weken ingrijpt bij een protest. Maar dat wil niet zeggen dat ze gelijk hebben. Uiteindelijk zijn het gewoon een paar platte, dictatoriale proleten, die geen flauw benul hebben van de waarde van een liberale democratie. Omdat ze veel te dom zijn om dat te begrijpen, omdat ze zijn opgevoed in een dictatuur en denken dat dat oké is. Vooral omdat ze zelf boven op de apenrots zitten.

KeesBruin | 21-02-22 | 08:42

Kan het alleen maar met je eens zijn. Overigens is voor Rusland de oorlog al begonnen. Er is een grote "aanval" afgeslagen in Donbass, door de dappere strijders van de DPR, met gebruik van zware artillerie. Zeggen ze.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 09:04

@Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:21:

De ironie is dat al die "bijzaken" de reden zijn dat we zo verzwakt zijn.
Ooit keek de hele wereld tegen ons op omdat onze Vrijheden ons kennis, welvaart en vrede brachten. Tehnisch liepen we voorop, ook qua wapens. Nu onze vrijheden verdwijnen verdwijnen ook de daarvan afhankelijke kennis en welvaart. En intern zijn we ook al sterk verdeeld. We worden tegen elkaar opgezet; zwart tegen blank, man tegen vrouw, sharialobby tegen islamcritici, gevaccineerd tegen ongevaccineerd, etc. Al die bijzaken zijn de redenen dat we als Westen geen deuk meer in een pakje boter meer kunnen slaan.

Of durven slaan, want de paar onderbewapende militairen die we nog hebben weten dat ze over 10 of zelfs 40 jaar aangeklaagd kunnen worden als ze vandaag hun werk goed doen. Zie de treinkaping. Politiemensen idem dito.

Als we wat tegen China en Rusland willen beginnen moeten we beginnen afwijkende meningen weer te respecteren. En zeker ook grondrechten die we nota bene al hebben maar die ook door jou worden weggelachen.
Wij cancellen onszelf, en dat is echt een verdienste van links.

Dandruff | 21-02-22 | 11:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Zoek op YouTube (nog maar) eens naar Yuri Bezmenov. Staat een mooie lezing van de beste man, oud KGBer, over hoe de USSR het westen ondermijnt met strategieën die je nu in volle glorie en al lange tijd op ons af ziet komen. De Russen én de Chinezen zijn meesters in ondermijning van culturen en landen d.m.v. desinformatie en infiltratie. Iets wat Yuri in de jaren 80 al haarfijn uitlegde.

Mr Moore | 21-02-22 | 07:59 | 3
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:06

Ik zie dat de discussie niet breed getrokken mag worden. Dat is anderen voorbehouden merk ik dus ik haak hier maar even af

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 09:39

Een beetje oude, witte mannen oorlog uit vervlogen tijden is het wel ja.

zokanhetookja | 21-02-22 | 06:25

Vers van de pers vz EU Von Der Leyen heeft aanvullende sancties bekend gemaakt mocht Rusland de Oekraïne binnenvallen, deze behelst Rusland afsluiten van de financiële markten tevens zal Rusland de toegang worden ontzegd tot essentiële goederen uit Europa. Kortom Koude Oorlog helemaal gereanimeerd met dit verschil Ijzeren Gordijn heet Financieel Gordijn vanwege de grote expertise heeft de EU Belastingdienst NL uitgenodigd dit Financieel Gordijn op te zetten. (lol)

william7055 | 21-02-22 | 06:07 | 4

Die sancties heeft Poetin allang ingecalculeerd. Het zal hem weinig uitmaken. En de Britse regering heeft al voorkomen dat Russisch vastgoed tot die sancties mag behoren omdat ze daar in Londen zelf zoveel geld mee verdienen.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:09

Daar gaat Turkije weer goed aan verdienen of anders China.

bijna_raak | 21-02-22 | 08:22

Kunnen we niet meer wapens kopen van de USA?
Er lopen weer veel losbandige hooggehakte meisjes in Brussel tegenwoordig. Gokken Sex en Wapens de beste belegging?

Miljonar | 21-02-22 | 09:22
▼ 1 antwoord verborgen

Tik tok ( ‘Dou Yin’ in China) is het perfecte stuur- en selectieinstrument: alles gaat langs de censor - en je kunt er perfect hoogbegaafde kindertjes, muzikale kindertjes en technisch begaafde kindertjes mee selecteren. En die leuke filmpjes over één van de 52 ‘erkende minderheden’ hebben maar één enkel doel; die minderheden totaal integreren in de dominante Han. Die filmpjes over de Yi ( spreek uit als: ‘ iiii’ ) leiden alleen maar tot folkloristische volksdansgroepen in ‘historische binnensteden’ - terwijl de schooljeugd één richting op wordt onderwezen. Dat geldt overigens nét zo goed voor die bevolkingsgroep waar wij hier zo de bék van vol hebben: de Oeigoeren ( spreek uit als: ‘wi-gurr’). Over tien jaar zijn die ‘strafkampen’ volslagen overbodig en zijn de Wigur een dociele, aangepaste versie van de Han, met een door de staat goedgekeurde vorm van islam.

bisbisbis | 21-02-22 | 05:22 | 1

Geen woord lees ik over de Oeigoeren bijvoorbeeld. De bejegening van deze mensen is vergelijkbaar met genocide. Honderdduizenden van hen zijn zonder aanklacht in een strafkamp gezet, om hun cultuur letterlijk uit ze te slaan.

En wij maken ons druk om een paar truckers, die niet betaald kunnen worden door de ultra conservatieve Amerikaanse Trumpers? Soms zit ik hardop te lachen als ik stukjes op Twitter of GS lees. We zijn zo massaal de weg kwijt hier in het westen, het is bijna grappig.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:14

Wij besturen onszelf de volslagen irrelevantie in.

bisbisbis | 21-02-22 | 04:56 | 1

Bewapen de Oegoeren nu! Een nieuw broeinest is goed voor economie!

Miljonar | 21-02-22 | 09:25

Heeft Bart een paar colleges gevolgd bij John Mearsheimer?
Inmiddels is ziet het team rond Biden (Biden zelf is dementerend) ook wel in dat de weg die Orange Man Bad was ingeslagen, de weg is die gevolgd moet worden. Australië, Japan en India hebben al de kant gekozen van de VS.
En West-Europa? Who cares......

Heurtebise | 21-02-22 | 04:30 | 1

Mearsheimer gaf in 2014/15 het Westen de schuld van de Oekraine-crisis. Wat kort door de bocht maar we delen zeker in de schuld. En ja, we zouden beter met de Russen zaken doen om China te isoleren, want dat laatste is echt het grote gevaar.

drs. Levi Samsonov | 21-02-22 | 10:47

Update: Macron regelde een date tussen Putin en Biden. Goederentermijnmarkt reageert positief. Interessant rapport van de Rabobank: hoe zouden we oorlog betalen? www.zerohedge.com/geopolitical/how-we...

F. von Zeikhoven | 21-02-22 | 03:33
-weggejorist-
Anomiemus | 21-02-22 | 03:22 | 2

Wat een heerlijk stuk, ik denk er ook zo over, helaas kan ik het niet zo duidelijk opschrijven. De huidige jonge kinderen krijgen los van uitzonderingen een heel moeilijk leven. De concurrentie en de welvaart gaan wij als een van de eerste in de weste wereld verliezen.

Het Noorden | 21-02-22 | 01:16 | 2

Klopt! We zitten allemaal in de lift: Rusland in de lift naar boven, de EU in de lift naar beneden.

Spie | 21-02-22 | 01:47

Bijzonder, hoe je het idee kunt hebben dat Rusland in de lift naar boven zou zitten. Op geen enkel essentieel gebied ontwikkelt dat land zich en de bevolking krimpt bijzonder hard. Hoezeer moet je de EU haten om deze uitspraak te kunnen doen? Waarom denk je, dat Rusland zo ongelofelijk bang is voor een vrije EU staat vlak naast zich? Verzin het eens..

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:30
-weggejorist-
JanFTE | 21-02-22 | 01:07 | 1

Mooi boek.
Flashman and the Tiger. Fictieve hilarische memoires van de grootste lafaard en rondnaaiende Victoriaan ooit echter geschiedkundig perfect onderlegt. Boek is in 1985 geschreven met als achtergrond de Taiping rebellie 1850-1864 waar ach, 20 tot 30 miljoen(!) doden waren te betreuren. Chinezen kijken nml niet op een nulletje of 3. Rebellie waar niemand hier, zelfs ik voordat ik dat boek las, van had gehoord. Bij deze dus.
en.wikipedia.org/wiki/Taiping_Rebelli...
EN dat boek geeft een perfekt beeld weer hoe Chinezen dachten en nu ook nog denken. Zij zien zich als "overlord" en kijken op iedereen neer. Mooi detail in dat boek. Het Chinese woord voor ambassadeur is op z'n Engels vertaald: "Tribute bearer." Dat geeft dus al aan hoe zo over buitenlanders denken.

Basil Fawlty | 20-02-22 | 23:43 | 6

@drs. Levi Samsonov | 21-02-22 | 10:45:
Dank! Interessant verhaal.
"Wokou," kende die term niet.
Maar vergis je niet, Japanners kijken ook op iedereen neer. Heb een tijd voor een Japanse bank gewerkt en die vonden ons ook maar barbaren. Ze vonden het wel heel mooi om in Amsterdam en Amstelveen te wonen want dicht bij werk maar voor de rest was de ondertoon toch: "you filthy peasants." Lol!
De toenmailge CEO daar was een neef van d'n Tennō. Inderdaad die Tennō die aan de macht was tijdens wo2. Mijn god wat was die vent (de ceo dus) arrogant. Nul kennis van zaken maar zag zichzelf wel als zonnekoning. Daar heb ik nog anecdotes over die ik ooit nog in de GS kroeg zal plempen. Gratis lachen want Japanners en whiskey gaan niet samen. ;-))

Basil Fawlty | 21-02-22 | 13:28

@Basil Fawlty | 21-02-22 | 13:28: Ha, dank voor de persoonlijke anekdote. Japanners maken anders wel goede whiskey (Suntory), al maken ze in Taiwan (sowieso met afstand het beste land in die contreien) nog betere (Kavalan).
Ik ging een tijdje met een Japanse en ja, veel Japanners zien hun volk als een soort Herrenvolk. Ze hebben zelfs een term voor de zelf-obsessie: Nihonjinron. Als je ze echt boos wil maken moet je suggereren dat hun voorouders uit Korea kwamen, wat hoogstwaarschijnlijk wel zo is.
In Amsterdam/Amstelveen heb je idd een grote Japanse expatgemeenschap, zoals trouwens ook in Dusseldorf. Vaak zijn die managers niet heel erg op de hoogte van wat lokaal wel kan/moet maar toegegeven: zouden Japanners de Nederlandse expats in Tokyo niet net zo ervaren?
Uiteindelijk sturen firma's vooral iemand die de cijfers bewaakt en daar net onder iemand die als een verbindingsofficier tussen hoofdkantoor en lokale team kan dienen.

drs. Levi Samsonov | 21-02-22 | 14:25

@drs. Levi Samsonov | 21-02-22 | 14:25:
Beste sushi chefs in Tokyo? Koreanen. Willen de Japanners officieel niet zeggen maar is wel zo. En als je wat whiskey in ze giet dan geven ze het grif toe. Lol!
En idd Dusseldorf had ook en heeft nog steeds een grote Japanse gemeenschap net zoals Amstelveen. Ik heb er nog een appartement (in Amstelveen dus) in het centrum en veel van mijn buren zijn Japans (en tegenwoordig ook Chinees). Overigens de bank waar ik toen voor werkte had een branch in Dusseldorf op de Königsallee. De duurste lokatie maar hey, was toen de grootste bank ter wereld en het mocht wat kosten. Mooie tijden.

Basil Fawlty | 21-02-22 | 15:25
▼ 3 antwoorden verborgen

-weggejorist-
-wrongtopic-

keestelpro | 20-02-22 | 23:09 | 2

Lul.

jaja | 21-02-22 | 00:22

And Russia is laughing all the way to the bank: een enorme toename van het handelsoverschot van Rusland, het geld komt met bakken het land binnen en het is voor Poetin een koud kunstje om iedere Rus welvaartsgroei te laten ervaren: www.zerohedge.com/geopolitical/russia...

Spie | 20-02-22 | 23:09 | 6

@Spie | 21-02-22 | 01:40: Ik zal morgen even in Duitsland een lekkere fles Lagavulin of een andere Islay Whisky kopen. Dan hebben we iets om naar uit te zien!

Spie | 21-02-22 | 01:46

@Spie | 21-02-22 | 01:40: Een ding klopt niet. Alles wat geproduceert worst is van zeer Lage kwaliteit en denk niet dat er buiten Rusland gesprongen wordt op hun producten.

halfvolle glas | 21-02-22 | 07:40

@halfvolle glas | 21-02-22 | 07:40: slechte zinnen maar u begrijpt wat ik bedoel.

halfvolle glas | 21-02-22 | 07:41
▼ 3 antwoorden verborgen

@Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 22:36: Verderkijkend: een bezetting van delen van Ukraine (23ste February is zeer waarschijnlijk) geeft het excuus aan China om (in de nabije) toekomst ook Taiwan en delen van de Zuid Chinese zee te bezetten.

Vraag een Nederlandse jongen van begin 20 of hij zich wil inzetten om de belangen van misselijkmakende EUroscisten zoals Rutte of Timmermans wil verdedigen in een land dat zo door en door corrupt is, dat zelfs Rusland daar nog een puntje aan kan zuigen. Die VSEU uitermate hypocriete selectieve misselijkmakende valse moraal kan wel eens een enorme kontschop gaan krijgen door Putin. En Putin weet als geen ander dat de cosmopolitische gender neutrale tiener in de EU zich echt niet zal laten kneden om een geweer vast te gaan houden.

litebyte | 20-02-22 | 22:52 | 16

Dat lijkt me een goed idee. En overigens, ik ben met je eens dat Poetin er niet op uit is om Oekraïne te hebben. Hij wil het de NAVO onthouden maar vooral de EU. Poetin is niet bang voor de NAVO maar wel voor democratie, voor volksopstanden, voor Maidan 2.0 op het Rode Plein. Dat zou zijn kleptocratie bedreigen.

Poetins regime kan op twee manieren eindigen, ofwel doordat hij van ouderdom sterft, ofwel opgeknoopt aan een lantaarnpaal op het Rode Plein. Dat laatste wil hij best voorkomen al kost het hem en oorlog met het westen desnoods.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:37

Dus je geeft toe dat dat Canadese protest niets met Corona te maken heeft. Maar een opstand is tegen z Trudeau. Dat verheldert in ieder geval de discussie.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 09:42
▼ 13 antwoorden verborgen

China kijkt met aandacht naar onze reactie op de Russen.
Als Oekraïne zonder veel problemen opgeslokt mag worden door de Russen, dan is Taiwan over een jaar aan de beurt. Oekraïne vs. Rusland gaat veel meer over China en het verre Oosten dan ze hier op Geenstijl schijnen te willen begrijpen.

BasBr | 20-02-22 | 22:52 | 6

Ik gok dan toch op een aanval van veel kanten tegelijk maar een tang beweging rond Kiev, vanuit zowel Belarus en vanuit Belgorod. De vlakte is perfect voor een massale tankaanval, gesteund met vliegtuigen artillerie en helikopters. De klassieke landoorlog. Daar zal Oekraïne nauwelijks iets tegen kunnen doen. Op dag 1 is hun luchtmacht uitgeschakeld. Daarna is binnen één of twee dagen Kiev omsingeld.

Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 23:50

@litebyte | 20-02-22 | 23:36: als er duizenden bodybags in Rusland aankomen, betekent dat, dat er een grote oorlog is uitgebroken. Je snapt dat er dan aan Oekraïense kant vele tienduizenden doden (militairen en burgers) te betreuren zullen zijn, he? De Russische militaire overmacht is zo enorm, dat het echt een héél eenzijdige strijd wordt en Oekraïne geen schijn van kans heeft. Alles wordt op afstand kapotgeblazen, met die moderne wapens zie je de tegenstander niet eens. Dat zou een vreselijk bloedbad worden en het Russische volk voelt zich zonder meer verbonden met het Oekraïense, misschien met uitzondering van de Galyciërs. Gaat niet gebeuren want het is in Rusland absoluut niet te verkopen. Dan krijg je een volksopstand tegen de regering.

Spie | 21-02-22 | 00:56

Onderschat niet de kracht van de al acht jaar gaande dagelijkse propaganda op de Russische TV tegen Oekraïne. De Russische burger is ervan overtuigd dat Oekraïne in de macht is geraakt van een fascistische regering die door de Amerikanen wordt bestuurd, en uit is op de ondergang van Rusland. Als het erop aankomt, zal het Russische volk achter de noodzakelijke bevrijding van hun broedervolk staan. Dat verhaal overigens, is nu het draaiboek voor Donbass. Volgens de Russen is Oekraïne begonnen met de aanval op Donbass om het met NAVO wapens weer in te lijven bij Oekraïne.

De Russische propaganda is heel effectief.

Beste_Landgenoten | 21-02-22 | 08:44
▼ 3 antwoorden verborgen

En wat me echt verbaast, is dat een groot deel van het publiek bezig is met totale bijzaken. Het is echt geen issue, dat hele gender verhaal, het is bijzaak, net als diversiteit en de drukte die daaromheen hangt.

Het grote verhaal is niet Trudeau die een bankrekening blokkeert. Ook niet of je een prikje mag weigeren. Of een QR code. Of al die nutteloze discussies over "vrijheden" en omvolking. Terwijl de discussie hierover ontspoort gaat het de komende twee decennia over wie de meeste grondstoffen en middelen weet veiligheidsregio's te stellen plus het bewaren van de vrede, althans het voorkomen van een grote kernoorlog.

Ja een kernoorlog. Voor de na de Muur generatie een niet bestaande dreiging. Een non issue, een overblijfsel uit de oude tijd. Maar er zijn maar 100 waterstofbommen nodig om de wereld voor honderden jaren te vernietigen. En nu bestaat er een kans op die ontsporing. Omdat ze Rusland zichzelf knettergek hebben laten maken met het verhaal dat Oekraïne een door de VS geïnstalleerd fascistisch bewind zou hebben, dat uit is op de ondergang van het moederland.

Daarvan zullen we de komende dagen getuige zijn. Van de vernietiging van de staat Oekraïne.

Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 22:49 | 7

Ik zet mijn geld op de 23ste. Maidan acht jaar geleden en een belangrijke dag voor de Russische strijdkrachten. Symbolisch. En de opmaak en voorbereiding is onmiskenbaar voor een grote oorlog.

Het enige dat dit zou stoppen is de keiharde toezeggingen van de NAVO dat Oekraïne geen lid kan worden en de NAVO zichzelf ontbindt tot het niveau van 1991. De kans daarop in echter nul.

Dus die oorlog gaat er komen.

Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 23:28

De wereld is heel wat groter dan je denkt, het volledige nucleaire arsenaal van alle landen is niet voldoende om onze wereld voor honderden jaren te vernietigen. We hebben al wat mooie anti-kernwapen verdediging die een beetje tegen kan houden en een behoorlijk deel van dat kernarsenaal is vrij antiek.
Gewoon niet wonen in 1 van de 20 grootste steden van een land of in plaatsen die van strategisch belang zijn. Al zal het westen en Rusland behoorlijk naar de klote geholpen worden, een groot deel van de wereld zal netjes overeind blijven.

Shadowzz | 21-02-22 | 00:06

Trudeau is wel wat belangrijker dan Oekraïne. De verdeeldheid die zich manifesteert in Canada trekt door heel de westerse wereld, de zelfgenoegzaamheid van het westen en de NAVO dat ze Rusland kunnen verslaan is de zelfoverschating die Poetin uitspeelt. Hij presenteert enorme aantallen aan bataljons die klaar staan om Oekraïne aan te vallen. Hybride oorlog voering. Die mega tankaanval gaat niet komen. Staal op staal is de vorige oorlog. Ook Poetin kan zich geen 1000-den bodybags en escalatie kunnen veroorloven.
Al dat staal is de afleiding namelijk. Grote tankslagen, invasies en blitsriek is de vorige oorlog. De huidige oorlog is ondermijning, propaganda, kleine precisie aanvallen en zsm critici voor voldongen feiten stellen. De oorlog tegen Oekraïne is al jaren bezig. Steeds stukjes van Oekraïne af beitelen. Verdeeldheid zaaien, druk opvoeren, normaliseren, hulp bieden en op die manier je invloed uit breiden.

ratelaar | 21-02-22 | 07:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Het kan verkeren.

Ik weet nog dat toen ik één van mijn eerste kritische reaguursels over China in 2018 plaatste, dus met zo'n Zwitsal achter mijn nick, ik niet serieus genomen werd door de daarop reagerende reaguurders. Nou wordt meestal iedere Zwitsal die net om de hoek komt kijken afgezeken, maar hier zat toch ook echt naïviteit achter.
Toen ik vervolgens niet lang daarna een reaguursel plaatste, waarin ik de naam van een bepaald groot Chinees techbedrijf noemde, dat vuistdiep in onze Telecomsector zat (en zit), werd die tegel terstond door GS weggejorist.

Tja, en kijk nu eens.

Europa en - in iets mindere mate - de VS zijn collectief blind geweest voor het Gele Gevaar. Dit terwijl de signalen er toch echt wel waren. China timmert al decennialang aan de weg om het Westen technologisch in te halen. In 2001 moest een Amerikaans spionagevliegtuig een noodlanding maken in Hainan, China. De Chinezen hebben dat vliegtuig maandenlang geweigerd aan de Amerikanen te overhandigen, en hebben in de tussentijd elke vierkante millimeter van dat met hypermoderne afluisterapparatuur ingerichte vliegtuig doorzocht en bestudeerd. En in 1999 werd boven Servië een F-117 Night Hawk, met stealth-techniek, neergeschoten. Chinese agenten waren er als de kippen bij om de brokstukken op te kopen. Milosevic had naar verluidt zijn Chinese (en Russische) bondgenoten al vaker buitgemaakte Amerikaanse wapens verkocht.
Toen was het dus al begonnen. En met het massaal opkopen van Westerse bedrijven door de Chinezen tijdens de crisis moest het zelfs inmiddels voor een blinde duidelijk geweest zijn.

Een van de weinige verdiensten van president Trump is dat hij het China-bashen salonfähig heeft gemaakt. Zelfs in de Democraten vond hij hierin een medestander. Helaas een beetje laat.

En Nederland?
In 2010 werd in opdracht van KPN een (geheim) rapport gemaakt door adviesbureau Capgemini. De provider had veel apparatuur van een bepaald Chinees bedrijf gekocht en wilde meer van hun troep kopen. In de risicoanalyse werd o.a. gesteld dat het Chinese bedrijf 'ongeautoriseerde toegang' had tot het netwerk en gesprekken kon afluisteren. "Een lijst met nummers die moesten worden afgeluisterd voor de veiligheidsdiensten stond op een server van het bedrijf.";
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...
En daar komt dan helaas weer die typische Hollandse domme boerenlullen-mentaliteit om de hoek kijken;
"En daarmee zou Huawei ook bij heel gevoelige informatie kunnen: telefoongesprekken van de premier en ministers. Alle ministers van het kabinet-Balkenende IV, waaronder Jan-Peter Balkenende zelf, bellen in 2010 via KPN. Verschillende oud-ministers zeggen tegen de Volkskrant dat ze nooit over het gevaar zijn geïnformeerd".

Tja, half Nederland heeft erop gestemd (= CDA, PvdA, CU).

Echt moeilijk maakten (en maken?) we het die Chinezen dus niet.

Wil je China aanpakken, dan zul je serieus werk moeten maken van het ontwikkelen van je EIGEN hoogwaardige technologie. Afhankelijkheid van China betekent je ondergang. (helaas) kunnen we dit alleen samen met andere landen, want het vergt enorme investeringen en een heleboel knappe koppen. En je moet Chinese troep (durven) boycotten.

Dus ja, daar hebben we in dit verband de EU voor nodig (ook vanwege wetgeving), tezamen met de VS (en andere bondgenoten). Want alleen economisch-( en militaire) machtsblokken kunnen China in de 21e eeuw weerstand bieden ('verslaan' is een gepasseerd station, dat kan alleen de Chinese bevolking zelf).

En voordat ik ten onrechte voor 'Eurofiel' wordt uitgemaakt; mijn 'mantra' uit die tijd luidde dat er DRIE gevaren zijn; China, islam en massa-immigratie. En laat nou de EU net op de laatste twee vlakken stelselmatig door het ijs zakken.

Maar de EU is er nu eenmaal, dus laten we er dan maar gebruik van maken.

En flikker die H.... i smartphone gewoon lekker in de vuilnisbak!

Kompromat | 20-02-22 | 22:46 | 1

Een andere reaguurder schreef elders al, succes wordt in onze westerse maatschappijen geassocieerd met veel geld en materieel bezit. Die geestelijke armoede wordt tegen ons gebruikt. De zgn. kenniseconomie -de arrogantie is stuitend- wij verzinnen hoogwaardige producten en in de lage loge landen kijken ze met veel bewondering toe hoe onze ‘superieure maatschappij’ zulke innovatieve dingen kunnen creëeren. En die minder ontwikkelde mensen uit lage lonen landen zullen dat ook zonder einde blijven doen.
Tegenwoordig is iedereen in Nederland bijkans coach, diversity officer of sensitivity reader. Kan de boer die voedsel produceerd opbokken, verpatsen we elk stuk Nederland aan een mega bedrijf voor datacentres of distributiecentra of plempen we het voel met duurzame energie opwekkers met een energiedichtheid om van te huilen.
Daarom kunnen van die zijige karakterloze weekdieren als JT, Rob Jetten, Jesse Klaver die aal gladde Mark Rutte de top bereiken. Ze hebben allemaal een ding gemeen, ze praten veel maar zeggen niets en verpatsen nog hun moeder terwijl ze zalvende woorden spreken.
Dat wordt heel handig tegen ons gebruikt. De Chinezen die kijken niet zo nauw....

ratelaar | 21-02-22 | 07:31

Moet echt heel voorzichtig zijn met mijn woorden heb ik het idee, want lange tenen hebben ze niet alleen in China, maar als je nu op het moment van uitbreken van de meest essentiële oorlog van dit decennium China gaat aanhalen, vraag ik me af, hoe serieus moet de zaak ontsporen, voordat het kwartje valt, dat een bijna oorlog tussen de NAVO en de tweede kernmacht ter wereld best een dingetje is? Mogelijk komt dat besef pas als lont in het kruitvat is opgebrand.

Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 22:34 | 1

Wil daaraan toevoegen dat China uiteraard ook geen feestje is en coming man. Maar de timing, daar verbaas ik mij over, net als die turf war over vrijheden in Canada.

Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 22:36

Mooi artikel Bart. Een van de redenen waarom ik premium lid ben geworden. China is gewoon een kutland en de meeste mensen in de westerse wereld zijn gewoon te veel dumped down door social media om uberhaupt over existentiële zaken als 'onze vrijheid' na te denken.

Lebron james die vol op het BLM orgel gaat, maar geen woord durft te reppen over de HongKong riots of de Oeigoeren genocide. De NBA is te schijterig om nog meer geld mis te lopen en Lebron is te dom om te poepen. Die praat gewoon het social media BLM narratief na.

Het is blind achter de banners van BLM en metoo lopen is een nationale hobby geworden. Geen vragen stellen, geen nuances aanbrengen want anders riskeer je social isolement. Net of het social credit systeem al in Nederland is geintroduceerd.

JanFTE | 20-02-22 | 22:30 | 2

Ik moest wel lachen toen jij het over nuance had.

Sjors W. | 20-02-22 | 22:45

@Sjors W. | 20-02-22 | 22:45: Haha... ja goed nuance is niet goed voor een tegel als dit.

JanFTE | 20-02-22 | 23:07

Wat is eigenlijk de Chinese S&P500?

FogerRederer | 20-02-22 | 22:23

Hapklare brokken ter overdenking en verduidelijking. Vrolijk word ik er niet van. Na mij de zondvloed. Elke generatie die beweerde het beter te kunnen heeft gefaald. Dus de knuppels van nu mogen het van mij proberen. Go tiktokkers, jups, influencers alfabetmensen. Ik geniet nog vd de fantastische technologie, het restje schijnvrijheid. Mijn Ovation uit ,'81. My squeez naast me op de bank. Fijn café, allen.

horsteknots | 20-02-22 | 22:18

China heeft in oktober 2021 een nucleair aangedreven Seawolf onderzeeër in de Zuid Chinese zee aangevaren www.military.com/daily-news/2021/10/2... Rusland deed net zoiets in februari van dit jaar gcaptain.com/russia-claims-it-chased-... met een nucleair aangedreven Virginia onderzeeër. De VS wordt in de verdediging geduwd door een steeds assertiever optredend RU & China. Dit is nog maar het begin...

Eeuwig..Op..Vakantie | 20-02-22 | 22:08 | 1

En nu vissen ze ook nog eens een stealth-jager uit de zee voor de ami's er bij kunnen.

Tikkie Terug | 20-02-22 | 22:25

En terwijl de Russen en de Chinezen hun kinderen opleiden tot informatici en ingenieur Studeren Nederlandse kinderen genderstudies aan de universiteiten van Nijmegen en Amsterdam of halen ze een veterstrikdiploma aan de een of andere ‚hogeschool‘ in media en communicatie o.i.d. We hebben al verloren.

Sieg Hein | 20-02-22 | 22:05 | 13

En die flapstudies worden soms ook nog gesponsord vanuit China... alles om ons te verzwakken.

Zeurders | 20-02-22 | 23:13

@Zeurders | 20-02-22 | 23:13:
Bewapen de universiteiten en conductoren, rectoren en de tweede kamer. De genderstoottroepen willen ons ondermijnen toch? Liefdeloos leven is weer in!

Miljonar | 21-02-22 | 09:29
▼ 10 antwoorden verborgen

Al Jazeera: French President Emmanuel Macron and his Russian counterpart Vladimir Putin have agreed to work for a ceasefire in eastern Ukraine, with the foreign ministers of the two countries set to meet in the coming days.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy is willing to meet Putin to find out “what the Russian president wants” and seek a “peaceful settlement” amid growing concern over a possible imminent invasion.

Cornelis12 | 20-02-22 | 22:03 | 3

Macron en Poetin hebben vandaag 1 uur en 3 kwartier getelefoneerd en er is fluit noch reedt opgelost. De ministers van buitenlandse zaken mogen het nu dus proberen.

goedverstaander | 20-02-22 | 22:06

Heel simpel: Poetin wil als minimum dat Oekraïne zich voor altijd neutraal verklaart en schriftelijk garandeert dat het zich nooit bij enig militair bondgenootschap zal aansluiten. Poetin wil dat door de VS schriftelijk vastgelegd hebben. De VS mag samen met de EU en zo nodig Rusland de neutraliteit van Oekraïne garanderen. Al het andere of mindere is onaanvaardbaar en zal ertoe leiden dat Rusland Oekraïne economisch zal blijven wurgen en de spanningen in Europa op zal laten lopen, waardoor het westen, met name de EU grote economische schade leidt door de hoge gasprijzen. Rusland profiteert daar enorm (ca. 10 miljard extra inkomsten voor Rusland per maand!) terwijl het zelf geen of nauwelijks schade lijdt zolang het Oekraïne maar niet aanvalt en zo dom is Poetin niet. Dit kan Poetin heel lang volhouden. Hij heeft het westen bij de ballen en knijpt nu even heel voorzichtig om te laten merken dat het hem echt ernst is. Het is heel vervelend, maar we zitten helaas in een verloren stelling.

Spie | 20-02-22 | 22:30

@goedverstaander | 20-02-22 | 22:06: Macron klaagde over de kwaliteit van de kaviaar en Putin was niet te spreken over de nieuwe oogst Champagne. Gaap Boring!

Miljonar | 21-02-22 | 09:31

Van wie heeft de gemiddelde Nederlander het meest te vrezen: Xi, Poetin of Rob Jetten?

C1O2 | 20-02-22 | 22:01 | 5

Jetten

RocketMan | 20-02-22 | 22:54

Jetten

Heurtebise | 21-02-22 | 04:31

Jetten

ratelaar | 21-02-22 | 07:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach, in november zijn de midterms en dan zijn we weer een tijdje af van de seniele oorlogstrom van Biden of het dronkenmansgelal van Johnson.

Zapata10 | 20-02-22 | 22:00 | 1

Daar ben ik nog niet zo zeker van. Er zijn massa’s neocon Republikeinen die met de huidige politiek van de VS door willen gaan of die zelfs nog willen aanscherpen! Ik denk eerder dat een economische ineenstorting van de VS of een uitbraak van een burgeroorlog daar tot een verschuiving van de politieke aandachtspunten kan leiden omdat men dan alle aandacht op binnenlandse problemen moet richten.

Spie | 20-02-22 | 22:56

Geannexeerd? Oost-Europa heeft zich van de Russen bevrijd en uit eigen vrije wil aansluiting gezocht bij de NAVO voor bescherming tegen hun voormalige bezetter

JTKDM | 20-02-22 | 21:59 | 4

@van Oeffelen | 20-02-22 | 21:59: Polen is heel vaak bezet geweest, niet alleen door de Russen.

Bataafje | 20-02-22 | 22:03

@Bataafje | 20-02-22 | 22:03: maar vindt u het heel vreemd dat Polen bij de NAVO wilde? En de Baltische staten? Van annexatie lijkt me geen sprake.

JTKDM | 20-02-22 | 22:55

@van Oeffelen | 20-02-22 | 21:59: oh ja, alleen, omdat ze katteliek zijn.

dathoujetoch | 20-02-22 | 23:09
▼ 1 antwoord verborgen

Is het niet handig eerst even de genders van de nationaliteiten te bepalen ? Ook graag info over hoeveel tanks op groene stroom rijden en of in ontwikkeling zijn. Tevens moet Nederland ook eisen dat links over vertegenwoordigd is aan het front alsmede zoals in elke reclame 50% een kleurtje en of lesbisch/ Heaumeaux. En dan verplicht met QR naar het front en heel snel orde op zaken stellen. Praten we daarna verder.

Lukiluuk | 20-02-22 | 21:55 | 1

Naar goed Links gebruik zal er voor worden gezorgd dat het kanonnenvlees voor 100% uit PVV en FvD stemmers bestaat.

skoftig | 20-02-22 | 21:58

De Chinezen.
De Russen.
De Canadezen.
De Belgen.
Zo wil ik niet over inwoners van landen denken ik niet en zo denken zij waarschijnlijk ook niet.
Tenminste de bevolking van die landen niet.
Het is de taal van de media en de politiek.
Die manier van denken kan alleen uitmonden in conflicten.
'De Nederlanders' bestaan ook helemaal niet.
©Maxima Zorreguieta

keestelpro | 20-02-22 | 21:55 | 1

Tja waar vind je tegenwoordig nog een net meisje waarvan de ouders geen oorlogsmisdadigers zijn?

Miljonar | 21-02-22 | 09:33

Eventjes de meute naar de echte vijand laten kijken. Toppie!
Problemen met Rusland waren te voorkomen. Wat mij betreft heb ik ze liever in de EU dan al die wapens op ze richten en lekker uitbreiden van territorium tot in hun voortuin.
Tijd terug wist een econoom ofzo te vertellen dat sancties slechts tijdelijk effect hadden, het gesanctioneerde land komt er uiteindelijk sterker uit.
Overigens, we maken ons wel druk over de Ukraïne, en terecht, maar was er niet ook een oorlog een jaar of twee geleden met steun van NAVO land Turkije? Waarbij mensen letterlijk hun huis in de fik staken voordat zij noodgedwongen moesten verkassen? En waar HELEMAAL NIETS van een wanklank op kwam?
Niks mis met waarden en de normen die daaruit volgen maar laten ze die dan ook gelijkwaardig toepassen. Slavernij, genocide etc en erger komt op een paar opmerkingen te staan en Taiwan nog steeds niet erkend als land, maar kom niet aan de olie. Hypocriet geneuzel, dat zijn onze waarden. Zonde.

BootleggersSmurf | 20-02-22 | 21:53 | 9

Rusland is een even echte vijand als China, verlies dat even niet uit het oog in uw enthousiasme over het stuk van Van Rossem.

KeesBruin | 20-02-22 | 22:31

@KeesBruin | 20-02-22 | 22:31: Zoals de zaken nu staan heeft Rusland er een oorlog en sancties voor over zou ik zeggen terwijl ik ook zeg dat het zo niet zou hoeven gaan.
Hoe moeilijk kan het zijn om een akkoord over de grenzen te maken? Wij zijn als NAVO in theorie sterk genoeg om ons te verdedigen maar ook om grenzen te behouden in het belang van onze veiligheid.
Even heel grof: Dan maar oorlog! De grenzen staan in Europa en worden verdedigd, NAVO lid of niet. Waarbij wij ook uitspreken geen ruzie met Rusland of wie dan ook te willen waarbij wij ondertussen de eigen markten starten en uitbreiden om autonomer te worden.
Sancties is als een ruzie, dat kan bijgelegd worden en meestal is fighters keepers. Als je dat in tijdvakken van 20 to 100 jaar bekijkt valt de schade wel mee.

BootleggersSmurf | 20-02-22 | 23:49

@BootleggersSmurf | 20-02-22 | 23:49:
Ik zou ook altijd sancties verkiezen boven oorlog met de NATO.
Dat kan je een bevolking niet aandoen toch?
Waarom willen ze toch bij de NAVO?
Finland Switzerland etc us zo gek nog niet

Miljonar | 21-02-22 | 09:36
▼ 6 antwoorden verborgen

OK, neem even de 1000 rijkste mensen van China, de VS en de EU.
Vraag: hebben die er wat aan als 1 van de 3 naar de kloten gaat?
*Rustig slapen gaat*

skoftig | 20-02-22 | 21:51 | 4

Maakt hen het wat uit als 1 op de 3 mensen naar de kloten gaat, behalve zij zelf? Slaap zacht.

guldenmiddenweg | 20-02-22 | 21:54

Wordt het goedkoper om te kopen, daarna bouw je het weer op en laat je ze dankbaar zijn. Soort Marshal plan maar dan anders.
Dus erm, jah, ze hebben er wel wat aan.

BootleggersSmurf | 20-02-22 | 21:55

@van Oeffelen | 20-02-22 | 21:52: wat een overbodige reactie, hoorde ik.

dathoujetoch | 20-02-22 | 23:10
▼ 1 antwoord verborgen

Goed artikel dat oefent om te zien vanuit niet-westerse kijkhoeken. Rusland, China en de andere BRICS landen, die ooit werden gelabeld tot 'de tweede wereld' te behoren, zijn bezig om 'de eerste wereld' van de imperialistisch-missionaire heerserstroon te stoten. Precies volgens het Bijbelse adagium van Karl Marx in Das Kapital: 'Heren worden knechten, knechten worden heren'. Doordat China en Rusland het vergaren van kennis serieus nemen en hun jonge generatie nog opvoedt tot een beter leven zal het omslagpunt snel naderen, waarbij opeens de knappe koppen, zowel in de wetenschap als in de techniek, van achteren -ov en -ing heten. Het 'westen' is evenzo snel bezig om dom zich te laten fixeren in de reageerhoek (waar de klappen vallen) in plaats van slim het initiatief te behouden. President Biden trok het Amerikaanse empire terug uit Afghanistan. TeamPoetin zette vervolgens een wachtpost op de grens (een machtige uitvergroting van Alexander Nevsky's wacht bij Pskov preview.redd.it/590ml29wt1n71.jpg?wid... ) die kijkt naar het westen. Volgens plan (het pingwoord van teamPoetin) raken sleepy Joe en feestneus Boris van de kook. Biden is bijziend, Poetin is verziend. Doordat Biden met Afghanistan op de terugtocht is gegaan, blijft Poetin als een moderne Michail Koetoezov deze flauwe schaduw van Napoleon bestoken met slimme cyber-kozak-aanvallen en andere uitputtende dingen die teamBiden steeds verder op de terugtocht drijven.

Eeuwig..Op..Vakantie | 20-02-22 | 21:45

Zowel Putin als Xi hebben niet het eeuwige leven. Sterker nog, ze weten allebei dat ze aan het laatste hoofdstuk begonnen zijn. En het grote probleem van dictaturen zit 'm in de opvolging.

konjodebonjo | 20-02-22 | 21:45 | 6

@Spie | 20-02-22 | 22:17: Die figuur kan maar één keer echt hard slaan. En terwijl hij dat doet, zijn de raketten uit het Westen al onderweg naar Rusland. Dus daar maak ik me weinig zorgen over.

KeesBruin | 20-02-22 | 22:25

Ik zou bang zijn voor de opvolging.
Zie Irak Syria Libia etc
Gelukkig zijn de Kernwapens sterk verouderd en kan je alleen nog maar Frankrijk in puin schieten met 1 raket. Wel oppassen met stralling uit Belgie.

Miljonar | 21-02-22 | 09:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Benieuwd naar die podcast met Maajid Nawaz. Heeft een dikke maand op de plank gelegen, dus het zal wel omstreden zijn.
Sowieso beschouw ik die nieuwe "Learn more about covid" melding als een aanbeveling.

C1O2 | 20-02-22 | 21:43

door welk land zou je dan het liefst veroverd worden? Rusland/China?

Spychopaat | 20-02-22 | 21:43 | 5

Zweden. Heerlijke blonde meiden die... wacht even, zijn ze daar wel woke?

UnderTheDevil | 20-02-22 | 21:53

Rusland! Dat staat cultureel veel dichter bij ons dan China en trouwens ook dichter dan wij zelf denken.

Spie | 20-02-22 | 22:00
▼ 2 antwoorden verborgen

De oude Böckenförde (+ 2019) zei het al: de westerse democratische liberale rechtsstaat leeft van voorgegeven waarden die ze zelf niet in staat is voort te brengen

(lees: 2000 jaar beschaving die we bij het grofvuil gezet hebben)

de drijfsijs | 20-02-22 | 21:42 | 1

Klopt, zie hoe de Canadese regering tekeer gaat tegen burgers die hun ontevredenheid zonder gebruik van geweld in protesten vóór het Parlement tonen. Kijk hoe Macron in Frankrijk optreedt tegen ontevreden burgers, kijk hoe Rutte de burger behandelt, kijk hoe het VK Assange mishandelt. De lijst is eindeloos: het westen heeft de principes van de liberale, Europese rechtstaat verraden, verkocht en verkwanseld voor de wens naar onbegrensde macht.

Spie | 20-02-22 | 22:09

Onze reisleider in Z-A zei het 10 jaar geleden al, de rijkste inwoners van Z-A zijn de Indiërs.

Waarom er van onze kant ook nog geld naar toe moet is een raadsel.

_washier | 20-02-22 | 21:38 | 1

Die zieligheidsclubjes moeten natuurlijk wel betaald worden. Die zitten zo diep in de politiek, die gaan niet weg. En dan heb je echt een leuke baan hoor, 150k per jaar, buitenland toeslag, verhuis geld, woning van de zaak. En eigenlijk de hele dag niks doen.

laadpaal | 20-02-22 | 21:44

Volgens mijn zie ik daar toch eventjes die glimmende vette nek van Timmerfranz.... wachtend op een flinke pot weiszbier&eisbeinsauerkraut/weiszwurst...?

grapjasz | 20-02-22 | 21:33

Terwijl de EU zich druk maakte over allerhande onoplosbare conflicten in den vreemde - waarvoor de lidstaten werden 'bedankt' met terrorisme en een niet te stelpen vluchtelingenstroom - als ook gepreoccupeerd was met een scala aan 1e wereldproblematiek, zette China overal voet aan land op ons continent. En dan nu die onheilige alliantie met Rusland, die eens te meer bewijst dat al die anderen de touwtjes in handen hebben en Europa naar het achterste plan is geschoven. Die tribunalen mogen wat mij betreft eerst plaatsvinden in Brussel. We zijn systematisch van binnenuit verzwakt.

MickeyGouda | 20-02-22 | 21:29 | 11

@MickeyGouda: het is wrang om te constateren dat jongeren hier geleerd wordt om.te denken in termen van gender, anti-racisme en woke strategieën, terwijl je nu al weet dat ze daardoor zo zwak zijn dat ze in de toekomst in onderhandeling met Russen of Chinezen meteen bakzeil halen.
De wereld is een harde plek en geopolitiek al helemaal. Het is triest dat we onze jeugd niet beter voorbereiden op de toekomst.

Bataafje | 20-02-22 | 22:13
▼ 8 antwoorden verborgen

Soms denk ik wel eens dat een oorlog weer nodig is om dit laffe westen weer een schop onder de kont te geven. Weer ff normaal doen, en gewoon weer werken voor je centen.
Maar jah, ben zelf natuurlijk net zo laf, en ga niet in de regen, bah koud, met een geweer staan, met de kans dat je binnen ,3 sec wordt neergelegd

laadpaal | 20-02-22 | 21:27

Van binnenuit een land ontregelen zoals een Soros met zijn funding van BLM en andere Woke troep. Dat zal je in China niet zien.

Wattman | 20-02-22 | 21:26 | 3

Buiten China, met Chinees geld, zaken naar haar hand zetten dus wel.

goedverstaander | 20-02-22 | 21:53

Die drukken dat pro-actieve de kop in.

Lesc | 20-02-22 | 21:54

Ik ben er van overtuigd dat zowel China als Rusland een dikke vinger in die woke inclusieve BLM bullshit hebben. BLM zijn gewoon marxisten bv.
De vijand van binnenuit verzwakken, daar zijn ze al ruim 20 jaar mee bezig en het werkt goed.

Shadowzz | 21-02-22 | 00:15

Niks mis met individualisme en vrije markt, maar als er niet naar het grote plaatje gekeken wordt en alleen op korte termijn, dan heeft China vrij spel.

Je kunt altijd wel met wat grijze corruptie iemand betalen of iets een kant opduwen.

Bouterse heeft ook Suriname met 1 miljard schuld opgezadeld door zijn land te verpatsen en het geld in eigen zak te steken.
En daar willen de Chinezen iets voor terug.
De Surinaamse bevolking heeft het nakijken.
Bouterse had ook kunnen zeggen: dat gaan we niet doen. Maar dat soort types denken aan zichzelf en op korte termijn en noemen dat succes hebben.
De Chinezen spelen dat spel heel handig.

De zwakte van ons is het ikke-ikke-ieder voor zich-gegraai.
Daar gaan we het door verliezen.

AdvocatusDiaboli | 20-02-22 | 21:26

Sinoloog. Iemand die ontkent dattie weet wie Sieneke is. youtu.be/HdA2SsM3BLI

F. von Zeikhoven | 20-02-22 | 21:26
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 20-02-22 | 21:25 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Het zuur en de afgunst druipt er wel van af bij Joke.
Zou ze wat tegen hoogopgeleide blanke mannen hebben?

Osdorpertje | 20-02-22 | 21:24 | 3

Laten we Joke Hermsen sturen naar de conferentie. Kan ze een feministisch filosofisch betoog houden. Staat Nederland er weer goed op.

thanseeuwen | 20-02-22 | 21:29

@thanseeuwen | 20-02-22 | 21:29: dat is wat Duitsland wil. Feministische, groene buitenland politiek.
En inmiddels zit de Bundeswehr aan de grens van zijn capaciteit die het aan de NAVO uit kan lenen. Oekraïne- Rusland vind ik vrij ingewikkeld, gezien de historie, daar heb ik niks over te zeggen. Maar de EU landen in de NAVO gaan het verschil niet maken. En Duitsland al helemaal niet met hun feministische, groene buitenland politiek.

Bataafje | 20-02-22 | 21:36

Die tafel met die witte mannen hè. Dat kan nog veel erger. Vanavond zag ik een TV-programma over de jarige Nederlandse superster André van Duin met alleen maar oude witte mannen. Heel verdacht. Geen enkele vrouw. Verder geen flikker aan. Oh wacht. En dan het overige nieuws: oude witte man Joe Biden zegt dat oude witte man Vladimir Poetin een beetje jokt over zijn invasiemacht van 150.000 witte mannen met pipa's en krakraka's. De Club van NAVO-Oude Witte Mannen dreigt nu met een verbod op Russische ballerina's. Ik zie een verband met dat TV-programma. Daar waren vrouwen ook niet zo welkom.

Nivelleermarionet | 20-02-22 | 21:23

Geel is altijd al een signaal kleur voor gevaar geweest, en nog begrijpen een hoop mensen het niet.

Andersdenkend | 20-02-22 | 21:22

Woke is waarschijnlijk ook bedacht door een Evil Empire om het westen te destabiliseren. Het lukt ze helaas ook nog best goed.

Zeurders | 20-02-22 | 21:22

Chinese leger heeft geen echte oorlogservaring en de communistische bevelstructuur is ook niet bevorderlijk voor een efficiënt leger. De komende 30 jaar blijven de VS nog superieur dus er is nog hoop, of is er teveel woke?

MargauxGrandCru | 20-02-22 | 21:19 | 4

China heeft geen oorlogservaring nodig. Ze hebben een bijna onbeperkt aantal soldaten, die de Westerse legers gewoon overspoelen. Dat werkte in de Korea-oorlog ook. China "hielp" Noord-Korea met zoveel Chinese soldaten dat de technisch superieure Amerikanen stomweg onder de voet gelopen werden door de nooit ophoudende toevloed van Chinees kanonnenvlees.

Nivelleermarionet | 20-02-22 | 21:36

China heeft natuurlijk in het westen in sleutelfiguren geïnvesteerd. En indachtig Houllebeque's soumission, zul je zien dat bij Chinese dominantie meer dan de helft van de bevolking daar klakkeloos in mee gaat en slechts een klein deel (5% wellicht) iets van verzet zal tonen. Gaat het niet altijd zo?

Bataafje | 20-02-22 | 21:40

U denkt dat oorlogsvoering nog met boots on the ground zal gaan?

Vunzigheid | 20-02-22 | 22:51
▼ 1 antwoord verborgen

Mag ik deze alvast plempen voor straks, KeesTelpro? Donald Trump Says 'China' Remix Song youtu.be/O3R06i17lLU

F. von Zeikhoven | 20-02-22 | 21:17 | 1

Mooi te laat.

goedverstaander | 20-02-22 | 21:48

Best schokkend eigenlijk, dat we zo met zachte hand klemgezet (gaan) worden .
Zonder een schot te lossen steken ze het hele westen in hun zak. Subtiel en bijna onopgemerkt. Medicijnen, grondstoffen, havens, die zijde route , we hebben het er zelf naar gemaakt. En alles voor het snelle gewin op de beurs. Van enige lange termijn visie in het westen is echt geen sprake.

deathchant | 20-02-22 | 21:14 | 2

We geven het zelf weg.
Omdat er een paar individuen goed aan verdienen.
De grootste fout van het westen is dat we nog steeds denken dat iedereen volgens onze spelregels speelt.

AdvocatusDiaboli | 20-02-22 | 21:39

@AdvocatusDiaboli | 20-02-22 | 21:39: de grootste fout van t westen is te denken dat anderen te dom waren om hetzelfde spelletje te kunnen spelen. Dit spelletje is al voor de romeinen uitgevonden, en inmiddels zo oud als de landbouw zo'n beetje.

Thies | 20-02-22 | 23:46

Leuk om te zien wel hoe activistische feministen aan de haal gaan met het beoordelingssysteem dat door een witte geprivilegieerde man is verzonnen. Alsof ze ook dat niet zelf konden.

Sans Comique | 20-02-22 | 21:14

Tja, als ik hier lees dat een tijd niet naar de kroeg kunnen gaan al het zelfmoord percentage drastisch verhoogt vind ik het niet zo vreemd dat Russen, Chinezen en wat voor exoten dan ook een kansje wagen om wat van onze welvaart af te pakken, op echt veel (mentale) weerstand hoeven ze ook niet te rekenen.

zwellevertje | 20-02-22 | 21:14

'de langetermijnstrategie van het geduldige Rijk van het Midden'
Klinkt goed, ik doe mee.

guldenmiddenweg | 20-02-22 | 21:14 | 1

... midden van de wereld...

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:25

Dat gemekker over 7 vinkjes gaat inmiddels ook op plekken als LinkedIn viraal. Paar topics terug werd al opgemerkt dat een steeds groter deel van de bevolking rechts stemt, maar het beleid steeds linkser lijkt te worden. Hetzelfde lijkt wel te gebeuren met het publieke debat, dat op de 1 of andere manier ook steeds linkser wordt. En niet alleen de mainstream media maar ook de social media, een paar uitzonderingen daargelaten.

Muxje | 20-02-22 | 21:12 | 2

Van mij krijgen ze 7 middelvingers.

Ray Skak | 20-02-22 | 21:36

Klopt! Samengevat: je hoeft geen ruk meer te geven om iemand die echt hulp nodig heeft, als je maar de juiste mening hebt.

skoftig | 20-02-22 | 21:47

Ik durf tegenwoordig ook geen 'nee hoor' meer te zeggen op de vraag: Sambal bij? ...

F. von Zeikhoven | 20-02-22 | 21:12 | 2

Gewoon nemen en later uit zicht wegpleuren.

van Oeffelen | 20-02-22 | 21:22

@van Oeffelen | 20-02-22 | 21:22: het heeft nergens verstand van, en goede manieren, ho maar

dathoujetoch | 20-02-22 | 23:13

Net opt nieuws van het ANP. "In Groningen zijn enkele tientallen kraaien omgekomen toen de boom omwaaide waar ze in zaten. De dierenambulance heeft nog geprobeerd te redden wat ze konden maar dat hielp niet meer." 😱

F. von Zeikhoven | 20-02-22 | 21:10 | 2

Leuk joh, emoji's!

dathoujetoch | 20-02-22 | 21:12

Kraaien zij intelligente dieren, mensen met vleugels. Gaarne monument daar.

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:26

Dus ze willen KNeB/Kyjiv niet?

SIogra | 20-02-22 | 21:08

De geschiedenis leert dat onmacht en incompetentie meestal eerst leiden tot overmatige regelterreur, onzinnige besluiten en het negatief framen van kritiek, en kort daarna autoritaire neigingen.
Waar dogmatiek in de plaats komt van nuchter verstand en degelijk overleg, komt voor de burger allerlei ellende met grote snelheid dichterbij.

Harry.Langezwaal | 20-02-22 | 21:05

Vlad heeft wel meer op zijn kerfstok dan dat hij een boze witte man is.

van Oeffelen | 20-02-22 | 21:03 | 2

U zat naast Halbe in die datsja?

goedverstaander | 20-02-22 | 21:05

Geen bewijs, insinuates, beetje goedkoop, ja, beetje, mag ik dat zeggen, knorrig

dathoujetoch | 20-02-22 | 21:14

En nog steeds geen invasie door Rusland, ondanks de vermeend illegale wapenleveringen door Rutte en Ollongren, ondanks de warmongering van Biden en de Navo, ondanks het geprietpraat van Putin-haters die achter het net visten toen de SovjetUnie uiteen veel. Chinalijkt een stille, maar grotere bedreiging. Tijd om prima relatives met hen aan te knopen.

dathoujetoch | 20-02-22 | 21:03 | 3

"relatives met hen aan te knopen." Hoe bedoelt u dat, iedereen trouwt met een Chinees?

KeesBruin | 20-02-22 | 21:16

@KeesBruin | 20-02-22 | 21:16: kinderachtig doen is echt geen blijk van intellect, zo luidt een oud chinees spreekwoord

dathoujetoch | 20-02-22 | 23:15

Alle chinese restaurants sluiten. Dat zal ze leren!

Miljonar | 21-02-22 | 09:41

China leider op gebied van AI? Lol. Nog lang niet. En op het chips gebied zijn ze nog mijlen ver van de top verwijderd. Ze komen er wel, maar dat duurt nog even. Als je geopolitiek wil duiden, zou ik nog even wat meer inlezen…

Komjehiervaker | 20-02-22 | 21:03 | 2

20 jaar
En wij maken onze AI genderneutraal.

Kaas de Vies | 20-02-22 | 21:09

@Kaas de Vies | 20-02-22 | 21:09:
Moet ik al bukken ?

authentic | 20-02-22 | 21:24

Een merkwaardig epistel van Van Rossem! Wat wil hij hier nu mee zeggen? Dat China het grote gevaar voor de toekomst van het Westen is? Dat lijkt me al een aantal jaren duidelijk, dus dat is weinig nieuws.
Maar waar blijft de acute, actuele situatie in zijn verhaal? Oké, Rusland wil heel of half Oekraïne hebben, so what? Dat is zo ongeveer de teneur.
Dat lijkt me een grove onderschatting van de situatie. Dit is geen klein bier, dit is een serieuze zaak, die vérstrekkende gevolgen kan hebben. Voor Europa, oost en west, en ook voor Rusland en de VS. Niemand kan in de toekomst kijken, maar het verleden leert ons, dat militaire acties, die voortkomen uit revanchisme, zoals onmiskenbaar het geval is bij Poetin, altijd op ellende uitlopen. De Tweede Wereldoorlog is een voorbeeld bij uitnemendheid.

KeesBruin | 20-02-22 | 21:02 | 3

Het Westen is vooral vijand van zichzelf.

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:28

@nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:28: Dat ook ja, maar het laat onverlet, dat Poetin wel degelijk onze vijand is, en China ook. Daar gaan we nog heel wat mee te stellen krijgen.

KeesBruin | 20-02-22 | 21:35

Rusland heeft een economie die kleiner is dan Frankrijk. Als Rusland heel of half Oekraine wil bezetten hebben ze niet genoeg aan 200.000 man. De Oekraine is geografisch groter als Frankrijk. Sancties zullen de toch al in zwaar weer verkerende economie sterk raken. Oekrainse nationalisten zullen een eindeloze guerrilla voeren. Kortom ze zouden juist de belangen van Rusland schade wanneer ze de Oekraine zouden binnen vallen.
Dus wat wil Rusland waarom doen ze wat ze doen?
Ze willen de Oekraine economisch kapot maken en zo ze dwingen om met de belangen van Rusland rekening te houden. Door een constante oorlogsdreiging en cyber-aanvallen gaat geen een buitenlands bedrijf investeren in de Oekraine. De constante oorlogstaal van Biden helpt Rusland juist om die oorlogsdreiging te verscherpen. Biden heeft ook andere doelen dan het beschermen van de Oekraine. Rusland zal wel doorgaan met het steunen van de rebellen en het uitvoeren van cyber-aanvallen.

mikes43357369 | 20-02-22 | 22:12

Trump vond ik geen rare President.
Zijn manier van communiceren kon wel een stuk beter.

jaja | 20-02-22 | 21:01 | 6

Er zijn nog mensen naast Trump en Biden. Wie weet wat er nog komt.

AdvocatusDiaboli | 20-02-22 | 21:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Wauw @Van Rossem, ik zat met open mond te lezen. Topstuk! Mooie schrijfstijl ook.
Hier scherp ik mijn geest weer een beetje aan. Ook even een spiegel voor mezelf: ik ben ook bijna alleen maar met Rusland bezig nu.

guldenmiddenweg | 20-02-22 | 20:59 | 2

En ook met gesigneerde dickpics, maak ik op uit al je bestelformulieren.

Kaas de Vies | 20-02-22 | 21:10

@Kaas de Vies | 20-02-22 | 21:10: Haha, we laten de waarheid wel even in het midden, oké?

guldenmiddenweg | 20-02-22 | 21:16

@VanRossem: Complimenten! Ga zo door!

Nogmaals, onze vijand heeft geen Russisch uiterlijk!

JoopGall_blaas | 20-02-22 | 20:56

Elke dag chinees eten , dat kan toch nooit gezond zijn.
Vergeet niet dat chinezen ook mensen zijn. Uiteindelijk willen net zo’n vrij leven als de westerse mens.Misschien moesten wij die (r)evolutie maar een beetje op gang brengen.En stuur een paar kontvegende asielzoekers die kant op want er komt toch een giga grijze golf aan in dat land.

Ambiorix | 20-02-22 | 20:55

Dina Pommeranz uit Nieuweschans. Is liedje toch ?
Martine Bijl dacht ik ofzo.
Maar dat terzijde.
Wordt er al terug geschoten ?

grapo | 20-02-22 | 20:55

Rusland wil alleen maar een geitenpaadje en de NATO heeft geannexeerd. Is de Forum geldschieter voor Vlad Baudet op de redactie geweest?

AntiZanicz | 20-02-22 | 20:54 | 5

Nou ja de Russische motieven en die van de NAVO lijken mij toch vrij duidelijk. Rusland wil delen van Oekraine veiligstellen om binnen hun invloedssfeer te houden. De NAVO wil haar invloedssfeer verder uitbreiden. Alleen hoe ze dit doen verschilt. De NAVO paait landen om bij ze te komen met geld, de Russen gebruiken vaker militaire middelen. Het spel is wel hetzelfde; invloedssferen vergroten.

Old_Spice | 20-02-22 | 21:07

@Old_Spice | 20-02-22 | 21:07: in de Donbass zijn 99% russen die niet uitgemoord willen worden. Tja dilemmaatje....

Miljonar | 21-02-22 | 09:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Heerlijk stuk Van Rossem

Masturwasbeert | 20-02-22 | 20:54

China is thans vooral bezig om het bedrijfsleven in Duitsland op te kopen.

Verderkijker | 20-02-22 | 20:52 | 2

Ze doen hun best maar.
Het maakt mij de pis niet lauw.

jaja | 20-02-22 | 20:54

Sinds 2016 zijn ze er van terug aan het komen.

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:35

We laten het gewoon gebeuren.
*biertje inschenken en sigaretje opsteken doet*
Carpe diem.

UnderTheDevil | 20-02-22 | 20:50

Nou ik durf het gevecht tegen de gemiddelde chinees wel aan hoor.

BobDobalina | 20-02-22 | 20:50 | 3
-weggejorist-
bigstone | 20-02-22 | 21:15

De gemiddelde Chinees vecht niet. De gemiddelde Chinees is een handelssoldaat. En een zeer goede. Mogelijk de beste.

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:36

Weinig lekkere wijven bij dat etentje..

jaja | 20-02-22 | 20:47 | 1

Die kookten, zoals Pim F al voorstelde

dathoujetoch | 20-02-22 | 21:05

Bonkers Bonespur waarschuwde tegen China maar liet zijn troep als dassen en caps wel maken. Ivanka liet al haar designtroep ook in China maken.
Bonkers lost wel zijn marbles aan Putin. Nu moeten we maar zien te herstellen voordat alles naar de kloten is.

AntiZanicz | 20-02-22 | 20:47 | 3

Waar denkt u dat die rollator van Sleepy Joe vandaan komt?

goedverstaander | 20-02-22 | 20:58

Bonkers? Oooh wat grappig hee. Jij bent echt grappig!

Old_Spice | 20-02-22 | 21:09

Niemand fuckt met Bonkers, maar wel met Biden. De democrat-lovers krijgen wat ze wilden: oorlog of grote kans op oorlog in deze termijn.

skoftig | 20-02-22 | 21:43

Waar zijn die vazen met bloemetjes voor? En als je naar de plee moet, kun je dan langs al die mensen? Valt lekker op. En allemaal aan het glaasje wijn, ik zou Hollands gebrouwen Kordaatbier nemen. Wie zijn die mensen die daar aan tafel zitten?

VolgendjaarkrygikAOW | 20-02-22 | 20:47

Wolt Ihr den Totalen Krieg? Gaat hier niet op denk ik. Ik denk dat Putin loopt te kutten omdat wij te dichtbij komen met onze manier van leven die ook geen pretje is. Laat Putin maar lekker kutten daar. Hij lijkt mij slim genoeg om niet helemaal alles op het spel te zetten om een verwaarloosbaar klein kutstukje land als Oekraine in te nemen. En zo ja, dan doet de NAVO niks want escalatie is wel het laatste wat we willen. Puntje/paaltje: Putin, je mag Oekraine hebben.

Leptob | 20-02-22 | 20:46 | 2

We zitten weer in een ouderwetse wie heeft de grootste lul met ballen meet wedstrijd.
Grote lullen hebben we aan deze kant van het Oeral gebergte genoeg maar ballen hebben ze niet.
Denk dat die uitspraak van die mislukte Oostenrijkse kunstschilder over Rusland (je trapt de deur in en het hele rotte gebouw stort in elkaar) meer van toepassing is op Europa nu.
Als Poetin de gaskraan dichtdraait en andere belangrijke grondstoffen voor de industrie tegenhoud heeft ie de economie van Europa in een dodelijke wurggreep.

captain-caveman | 20-02-22 | 21:12

Best een geil reaguursel, met al dat kut.

skoftig | 20-02-22 | 21:41

Wat is dit voor raar weg-met-ons artikel? Dat zou ik eerder op Joop verwachten.

* Il Principe * | 20-02-22 | 20:46 | 1

Ik denk dat op Joop, Rusland en China eerder als inferieur worden verklaard omdat in die landen Woke, zonde en schuld nog niet de boventoon voert.

skoftig | 20-02-22 | 21:40

Kijk Poetin ziet z'n kans schoon om weer het oude Rusland op te zetten. Hij weet dat ie toch niets te duchten heeft van het westen. Al helemaal onder de huidige bezielende Presidentiele leiding van de USA.
Als Trump nog President was geweest had Poetin het wel uit z'n hoofd gehaald om deze ongein uit te halen. Gestoorde mensen daag je niet uit, want dan wordt het echt menens!

De Laureaat | 20-02-22 | 20:45

Ik vind China wel leuk, lekker eten, goede arbeidsetos, goede technische kennis. Laat maar komen dan kunnen we misschien nog wat maken van dit land.

Goddelijkheid | 20-02-22 | 20:44 | 6

Ben je niet wijs of zo?

Zwezerik | 20-02-22 | 21:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Hier heb je ook alleen maar toetsenbord call of duty helden. Mannen die wat in een peloton infanterie zouden kunnen betekenen vindt ja alleen nog in de provincies. Daar hebben ze allemaal werk dus het is wat lastig voor Defensie om manschappen te vinden.

AntiZanicz | 20-02-22 | 20:42

De WEF boys zijn warme maatjes met de social credit voorlopers in China. Tis de vraag hoe vast de oude allianties zijn.

Ir. Wilhelmus | 20-02-22 | 20:42

Hup Rusland..!!!

neonreclame | 20-02-22 | 20:41 | 4

Hier Rusland...: youtu.be/PRkbSniXpFI
Beroemde Russen? Alleen via strafkamp.
China? Zelfde verhaal.
WEF: zelfde allooi. De oude nieuwe feodale families.
Playerpiano 1952. Hup Russen, hup Chinezen!

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 20:47
▼ 1 antwoord verborgen

Right on, hier in het woke westen zitten we met z'n alle te slapen terwijl China, Rusland, Turkije en vergelijkbare halve of hele dictaturen de wereldmacht overnemen. We maken ons nu druk over de rechten van minderheden, lghbt+era en andere slachtoffers. Lekker boeiend, over 10 jaar verdwijnen die allemaal in Chinese, Russische of Turkse kampen waarna we ze nooit meer zullen terug zien. Wake the fuck up!

fatty | 20-02-22 | 20:39 | 2

2 vechten om een been, de 3de gaat ermee heen. Wij zijn idd te druk met ons drukmaken over minderheden.

Drs. D. | 20-02-22 | 20:50

@Drs. D. | 20-02-22 | 20:50: Heb je daar voorbeelden van?

Cobarde | 20-02-22 | 21:18

In China en Rusland staat 1 man aan de macht. Europa is te bureaucratisch. In de USA is het heel hip stambeelden neer te halen. We maken weinig kans tegen Rusland, zeker wanneer ze steun vanuit China krijgen.

Drs. D. | 20-02-22 | 20:39 | 2

Dat is wel waar en maakt ze op dit moment sterk. Maar ook kwetsbaar. Bij een zwakke opvolger kan alles uit elkaar vallen.

Ir. Wilhelmus | 20-02-22 | 20:43

Eensch, hoewel die Chinese steun niet zo letterlijk is als het klinkt
eerder zal China kijken hoe, bij een eventuele Russische inval, het Westen, en vooral de VS, het doet op het slagveld, meer: hoeveel reserves men in moet zetten die van elders komen
Mochtde VS (an NAVO) te veel handen te kort hebben bij het bedwingen van de Russische beer,
dat kan China haar kans grijpen en Taiwan te grazen nemen
Het is algemeen bekend dat experts vrezen voor een twee-frontenoorlog waar de VS veel moeite mee zal hebben

Tobi | 20-02-22 | 21:21

Kurtz: "... Because it's judgment that defeats us."

BASinnic | 20-02-22 | 20:36 | 2

"The horror....."

Dr.Mabuse | 20-02-22 | 20:50

grappig dat iemand van een groep kan vaststellen wie er allemaal 7vinkers zoudne zijn. ten eerste weet zij van geen enkele persoon de achtergrond van de ouders, het eerste vinkje

AntiZanicz | 20-02-22 | 22:27

küdt chinezen

Brabeaulander | 20-02-22 | 20:32 | 5

@schoneslapert | 20-02-22 | 20:43: kletspraat, China was alleen baas over zichzelf. Het veroveren doen ze ze niet zo goed. Tibet, is nog steeds niet geïntegreerd.

AntiZanicz | 20-02-22 | 20:45

@AntiZanicz | 20-02-22 | 20:45: Ze zijn al volop aan het veroveren, economisch. Eén zwak punt: indien een land niet wil terugbetalen, hangen ze. Vandaar de olbouw van een leger. Dat kan over een tijdje, 10-30 jaar, een probleem worden. Niet alleen intern in China, maar ook extern. Een nationaal leger behoort toe aan families/regeringslieden. Onenigheden leiden vaak tot interne opstanden, ondanks harde lijnen.

nobodiesunmighty | 20-02-22 | 21:10

@AntiZanicz | 20-02-22 | 20:45:
Welterusten "alternate facts en revisionist" Zanik. Mag toch echt hopen dat jij net zoals ik een anoniem niets voorstellend zolderkamerrukkertje bent ipv iemand met invloed binnen Xtreem66. Anders ziet het er somber uit voor de nabije en verre toekomst.

Graaisnaaiert | 20-02-22 | 21:28
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl