Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - EU versus China: woke meets Kissinger

Potas, koper, staal, kolen, olie, gas, soja, mais, hout, cement, havens, spoorwegen, alles wordt door de Chinezen veiliggesteld


Het zal de lezer bekend zijn dat de Chinezen al jaren bezig zijn met hun Belt & Road Initiative (BRI). Dit omvangrijke Chinese plan heeft een mooie kaft; het doen herrijzen van de zijderoute en zo het Oosten met het Westen verbinden. De handel kan dan floreren en de tussenliggende landen uit de armoede trekken. Hat ware verhaal ligt iets anders natuurlijk, maar de EU is nu pas wakker geworden en vreest dat China een te machtige positie aan het verkrijgen is. Daarom is de EU nu met haar versie van de BRI gekomen: The Global Gateway. Maar zoals mag worden verwacht, slaat de EU de plank mis, en niet zo’n beetje ook. De EU redeneert vanuit haar woke wereldbeeld terwijl de Chinezen voor keiharde (maar mooi verpakte) geopolitiek hebben gekozen. Hiermee kan dit een dure en uiterst ineffectieve grap gaan worden, waar ook serieuze geopolitieke consequenties aan verbonden zullen zijn.

Het Chinese Belt & Road Initiative is 8 jaar geleden ingevoerd door President Xi en is sindsdien een van de speerpunten van zijn buitenlandpolitiek. Treinverbindingen, snelwegen, maritieme routes, havens, vliegvelden, stuwdammen, energiecentrales, en dergelijke zijn de publiek bekende investeringsbestemmingen van de Chinezen. Betrokken zijn bij dit soort projecten kan inderdaad leiden tot meer economische macht voor China, maar de manier waarop de BRI dit doet is waar het echt om draait. En die manier waarop zorgt er pas echt voor dat China enorme geopolitieke macht naar zich toe trekt.

De Chinezen gebruiken hun banken, bouwbedrijven, ingenieurs en overheidsgeld om de projecten in andere landen samen met de lokale overheid te financieren. Tot dusverre niet zoveel bijzonders, behalve dan dat de Chinezen het allemaal zelf bouwen in plaats van het overlaten aan lokale bedrijven (soms moeten ze lokaal personeel inhuren maar die laten ze meestal in de keet zitten). De crux zit hem in de garanties die deze overheden (en bedrijven) aan de Chinese consortia moeten geven. Vaak worden grondstoffen, mijnen, energiecentrales, vliegvelden, havens en dergelijke als onderpand gegeven. De regeringsleiders in deze vaak arme landen doen dat al te graag want zij kunnen pronken met deze projecten (en zullen vast een douceurtje krijgen op hun Zwitserse bankrekeningen).

Maar aangezien China juist te veel krediet verstrekt aan deze landen, weten zij bij voorbaat dat het land in kwestie op termijn de rentebetalingen en aflossingen niet geheel kan betalen, waardoor de Chinese consortia (aangestuurd door de Chinese regering) het gegeven onderpand in bezit kunnen nemen. Op deze slinkse wijze kunnen de Chinezen bezitnemen van geopolitiek belangrijke bezittingen en locaties.

Het ironische is dat de Chinezen deze tactiek afgekeken hebben van de zogenaamde vulture funds. Deze veelal Amerikaanse fondsen investeren juist in de schulden van zwakke bedrijven die (relatief) goede bezittingen hebben of die juridisch gedwongen kunnen worden om de schuld in zijn geheel af te lossen (terwijl het fonds deze schulden juist tegen een enorme korting hebben ingekocht en dus enorme winst maakt). Hoe dan ook, het spel is dat het vulture fund via de achterdeur binnenkomt en erg veel waarde naar zich toe kan trekken. De Chinezen zijn echter nog slinkser, door willens en wetens leningen te verschaffen waarvan ze weten dat de ontvanger ze nooit zal kunnen terugbetalen.

Dus nu komt de EU ten tonele, terwijl de Chinezen al 8 jaar bezig zijn en al meer dan 10.000 projecten hebben afgewerkt in 165 landen. De Chinese investeringen bedroegen tot dusverre EUR 720 miljard. De EU wil EUR 300 miljard bij elkaar verzamelen, door onder andere private Europese bedrijven te laten samenwerken met lokale bedrijven en overheden. De doelstellingen zijn het bewerkstelligen van de digitale transitie, klimaatactie en duurzame energie, vervoer, gezondheid en onderwijs & onderzoek. Als een stelletje sandaal dragende totaal wereldvreemde missionarissen gewapend met ongelimiteerde bureaucratisch optimisme en regenboogmutsen, denkt zij die EUR 300 miljard bij elkaar te sprokkelen, uit te geven en effect te sorteren.

Alle signalen wijzen op een slechte afloop. Waar de Chinezen de bedrijven tot op de vierkante centimeter kunnen aansturen, is dat niet het geval met de Europese bedrijven. Begrijp mij niet verkeerd, de relatie tussen grote bedrijven en de EU is mij veel te innig, maar is niks vergeleken met de band tussen Chinese bedrijven en hun overheid. Alle Chinese bedrijven zijn dan ook eigenlijk staatsbedrijven en dus niet te vergelijken met de situatie in de EU.

Verder lijkt het pakket veel meer op ontwikkelingssamenwerking dan op een meesterlijke geopolitieke zet. Inzetten op onderwijs, bijvoorbeeld, zet geen zoden aan de dijk met betrekking tot geopolitieke doelen. De Chinezen doen wel aan educatie in deze landen, maar die is puur en alleen gericht op hun doelstellingen, dus niks geen generieke educatie, maar gerichte opleiding tot kraanmachinist, verkeersleider, ingenieur, etc.  En al zulks onder strenge leiding van Chinezen. De EU wil wat geld droppen en wat private bedrijven erbij betrekken en verwacht dan dat ze China een hak kan zetten.

Dit terwijl BV China als een soort zeeslak al het koraal opvreet. Potas, koper, staal, kolen, olie, gas, soja, mais, hout, cement, havens, spoorwegen, alles wordt door de Chinezen veiliggesteld, terwijl de EU denkt dat haar inbreng op educatie, groen beleid en digitalisering al die arme landen ineens doen besluiten om de EU als geprefereerde partij te zien voor al deze grondstoffen en geopolitieke locaties.

NEW YORK, Nov. 10, 2021 (Xinhua) -- Former U.S. Secretary of State Henry Kissinger (on screen) delivers a video speech during the 2021 Gala Dinner of the National Committee on U.S.-China Relations in New York, the United States, Nov. 9, 2021. Kissinger on Tuesday called on the United States and China to seek a way to coexist and cooperate with each other.

China laat de EU gewoon alle hoeken van het veld zien in dit geopolitieke spel. Als de EU serieus wil zijn in dit (vuile) spel, dan moet het minder als Greta Thunberg denken en meer als Henry Kissinger. Ik vrees dat dit niet gaat gebeuren, dus de Chinezen gaan een groot gedeelte van het geopolitieke schaakbord innemen, terwijl de EU de religie gaat prediken van Frans Timmermans. Dit gaat dus niet alleen financiële consequenties hebben; de EU gaat grotendeels de controle kwijtraken over grondstoffen en de aanvoerlijnen. Daardoor raakt zij meer en meer onder het juk van China en gaan de volkeren in de EU zeer onzekere tijden tegemoet zien. 

Reaguursels

Inloggen

EU: "the mouse that roared".

Goedzo | 13-12-21 | 13:08

Op het kaartje lijkt het alsof de Oekraïne al bij Rusland wordt gerekend. Geeft ook nog wat meer onderbouwing waarom Rusland dit zo belangrijk vindt: Zo'n corridor is eigenlijk alleen mogelijk via de Oekraïne....

theiz | 13-12-21 | 13:07

Begon dat destijds niet met het uitwerken van Europese bedrijven uit Afrika door Chinese bedrijven omdat Europese bedrijven aan allerlei milieueisen moesten voldoen en Chinese bedrijven zich verder niks aantrekken op welke wijze de delfstoffen worden gewonnen?

jochum1980 | 13-12-21 | 13:04

"Everything woke turns to shit" riep een wijs man ooit.

Thuinman | 13-12-21 | 12:03

De EU is een grote flop vol met mensen die zich dik vreten en verrijken met belastinggeld. De mensen in Brussel zullen allerlei dure consultants inhuren die met hetzelfde bovenstaand verhaal zullen komen, alleen dit is niet woke genoeg en zal het aangepast worden zodat het in het EU straatje past. Conclusie we lopen achter de feiten aan en de (noord europese) burger krijgt de rekening. Ik voorspel dat die green card loterij nog eens heel groot gaat worden.

Geertje W | 13-12-21 | 10:09

Binnenkort wordt het Engels op scholen vervangen door het Standaardmandarijn.

meneer Q | 13-12-21 | 09:51 | 1

Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era leest inderdaad beter in de moedertaal.

McCain | 13-12-21 | 12:23

Zou Den Haag al begrijpen dat Rotterdam en Schiphol over de top zijn en over enkele decennia zijn verworden tot 2e rangs havens?

Jan_Pietersen | 13-12-21 | 09:34 | 2

Wat Schiphol betreft lijkt het me beleid om dat vliegveld minder belangrijk te maken vanwege het Heilige Milieu.

Dr. Worstenbroodje | 13-12-21 | 09:44

Dat is al zo. De hele rederij industrie is weg uit Nederland; aanbouw & vervoer - letterlijk honderduizenden bannen. Feyenoord is alleen nog een voetbal club. en.wikipedia.org/wiki/List_of_busiest...

McCain | 13-12-21 | 12:28

Het is wel grappig eigenlijk, dat de schrijver feitelijk een pleidooi houdt voor een veel sterkere centraal geleide Europese superstaat. Alle genoemde voordelen van China komen voort uit hun dictatoriaal gestuurde controle op de staatsbedrijven die betrokkenen zijn bij de nieuwe zijderoute. Maar de de kritiek geldt desondanks Europa. Want te idealistisch, te weinig centraal geleid, te veel gericht op klimaat en dergelijke onzinnige doelen.

Kortom, wat wil je nu eigenlijk? Een sterk Europees antwoord op de Chinese hegemonie bestaande uit een stevig gezamenlijk beleid of toch liever al die Europese landjes apart hun eigen dingetje doen, zoals de populisten steeds willen? De Chinezen zijn dus sterk wegens hun pragmatische doelstellingen en vooral hun ijzeren greep op marktpartijen die feitelijk staatsbedrijven zijn. Maar een sterkere Europese staat? Oh nee, gruwel.

Make up your mind van Sassen.

Beste_Landgenoten | 13-12-21 | 04:33 | 7

Hmm zo lees ik het niet. De crux is dat de strijd tussen een sluwe straatvechter en een stel dominees met zendingsdrift in het nadeel van die laatsten eindigt. Dat heeft niet per se met centralistisch versus vrije markt te maken.

Joris Beltsin | 13-12-21 | 09:54

@hondsdolle baas | 13-12-21 | 09:10:
Ik geloof niet dat China gepiekt heeft. Europa heeft zichzelf naar een diensteneconomie getransformeerd waardoor productiecapaciteit en bijhorende skills en kennis verloren zijn gegaan. Wat eens met wasknijpers is begonnen is inmiddels ook naar de high-tech sector en bijbehorende exacte wetenschap overgeslagen. Tel daarbij op dat ivm de energietransitie grondstoffen, hard skills en energie enorm belangrijke strategische factoren worden dan is het duidelijk wie momenteel de beste kaarten heeft. Het enige positieve onderscheid dat het westen dan nog heeft, is creativiteit en innovatie (softpower?). Het is de vraag of we nog genoeg kritische massa bezitten om dat te kapitaliseren. Het is vooralsnog geen gunstig vooruitzicht om in het harde segment van producten, technologie en exacte wetenschap steeds minder zelfredzaam te worden.

Joris Beltsin | 13-12-21 | 10:14

@hondsdolle baas | 13-12-21 | 09:10: Een van de redenen waarom China dit doet is ook het overschot aan Dollars dat het land heeft vanwege het decennialange begrotingsoverschot. Deze investeringen kunnen inderdaad op korte termijn niet renderen, en op lange termijn is er een risico dat het dat ook niet doet. Maar het gebrek aan investeringsmogelijkheden voor deze Dollars dwingt hen er ook een beetje toe.

Fijn_dat_je_er_bent | 13-12-21 | 10:48
▼ 4 antwoorden verborgen

China is een gevaar voor de wereld.

Wattman | 13-12-21 | 02:40 | 2
-weggejorist-
jaja | 13-12-21 | 03:09

Hahahahaha de EU noemt geld steken in "klimaatactie" "investeringen". Omdat het woord investering beter klinkt dan geld verspillen aan gebakken lucht.
(n.b. CO2 is letterlijk gebakken lucht).

DutchLion33 | 13-12-21 | 00:49 | 2

Onze nationale PvdA held Melkert riep dat ook altijd, die van de Melkertbanen. Investeringen ipv belastinggeld uitgeven. Rutte en D66 zijn daar ook van. Aan ook miljarden “investeren” ipv lenen en anderen laten afbetalen.

Nichtsneues | 13-12-21 | 03:29

Het zijn ook investeringen. Laat de Chinezen maar investeren in stranded assets als kolenmijnen of HFO centrales. Commercieel geld blijft er weg omdat er geen toekomst meer in it. Alleen politiek (Chinees) geld investeert nog.

hondsdolle baas | 13-12-21 | 09:12

Als we de Foe Jong Hai nou eens nationaal gerecht maken, de Chinezen alvast pleasen? Doen we bij de menschen van de religie van de vrede tenslotte ook al jarenlang, pleasen.

Jan Lange3373 | 13-12-21 | 00:07

Xi's tienjarige lange termijn economische investeringen soort van Cina's VoC versus de 1000 miljard van Brussel uit te geven aan klimaat door Frans waarvan miljarden gevraag door afrika als steun danwel subsidie. Place your bets

HetOorAakel | 12-12-21 | 23:58

Als @Sassen van Elsloo het allemaal zo goed weet, waarom schrijft hij dan stukjes op GS ipv dat hij bezig is het buitenland beleid van de EU bij te sturen?

cugel | 12-12-21 | 23:24 | 6

Meer Chinese aanpak dus van de EU? Centraal geleide dit de staat afgedwongen richtingen voor bedrijven? Feitelijk is dat het Chinese voordeel. Maar dat wil toch niemand hier, zo'n Europese superstaat?

Beste_Landgenoten | 13-12-21 | 04:36

Alsof de EU ook maar iets heeft aan of kan werken met competente mensen?
Die worden vrij vlot eruit gewerkt met hun realistische plannen of agressieve geopolitieke strategieën om grondstoffen en energie te verzekeren. EU wil een leger, maar niemand wil betalen en meer van dat soort lachertjes. De meesten bij de EU zitten er om er vooral zelf beter van te worden, niet om de EU beter te maken.

Dit stuk is geschreven alsof China het perfect voor elkaar heeft, maar het land is zelf natuurlijk ook een zooitje, met een boel schulden off the records, een heleboel bullshitbanen(zoals menselijke click & rating farms, onbewoonbare vastgoedspeculatie woningen etc.), een boel corruptie, infra dat onderhoud nodig heeft en een populatie die onder controle gehouden 'moet' worden.

Als ze dat ooit op orde krijgen dan zijn we als 't westen werkelijk verloren.

ReyNemaattori | 13-12-21 | 08:53

@ReyNemaattori | 13-12-21 | 08:53: Ik weet het niet, de wereld zit complex in elkaar. Achteraf is wel een samenhangend verhaal te construeren, maar nu weet je niet wat de doorslag zal geven.
Chinezen zijn capabele mensen, maar Europeanen in principe ook. Ik denk inderdaad dat China een reus is op lemen voeten, maar misschien is het moderne Europa dat ook. Ik heb altijd nog het optimisme dat er genoeg mensen van goede wil zijn zodat het toch nog best goed gaat, uiteindelijk.

cugel | 13-12-21 | 09:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Chinese visie versus Europese Parlement ijdeltuiterij. Met Frans Timmermans als exponent.

Portemonnee van de A | 12-12-21 | 22:37

Uw artikel klinkt plausibel, Sassen van Elsloo, maar het zal de Europese Commissie niet uitmaken, vrees ik. Deugen, dat moeten we!

Rhenium | 12-12-21 | 22:35

“ China has a massive amount of corporate debt. At $27 trillion, it boasts a debt-to-GDP ratio of 159%, almost 60% higher than the global rate and nearly twice that of the US, according to research published this month by S&P Global Ratings“

Chinese bedrijven zakken bijna door hun hoeven, zoveel schulden hebben ze.

“ “China’s growth has been largely driven by two contours: One is credit, and the other is carbon,” says Eunice Tan, one of the report’s lead authors and head of credit research for S&P Global Ratings’ Asia-Pacific region.”

“ After construction and engineering, the second most indebted sector is transportation. Tan explained that the sector includes both transportation infrastructure and transportation providers. Regional government officials have long financed infrastructure investment to boost GDP growth using what’s called local government financing vehicles (LGFVs) that can hide debt off the books. Beijing is now stepping up restrictions on LGFVs.”

Chinese lokale overheden hebben geïnvesteerd in de aanleg van infrastructuur. Echter, de schuld die daarvoor is aangegaan is buiten de boeken gehouden.

China is een reus op lemen voeten.

theo-is-dood | 12-12-21 | 22:08 | 4

Goh... het lijkt net de U S & A, maar dan wat groter
... door mijn schuld.. door mijn schuld... door mijn grote schuld... maar verlos ons van het kwade... amen...
ha ha ha

nobodiesunmighty | 12-12-21 | 22:58
▼ 1 antwoord verborgen

China is vandaag de machtigste economische natie van de wereld. En het is in China zoals in alle landen, de economie die álles bepaalt, ook de politiek.
Het Belt and Road project, Xi Jinpings eigen uitvinding en troetelkind is een machtige strategische zet, een manier om de rest van de wereld aan China te binden.
Chinese politici en media promoten al van voor 2006 Free Trade en hebben het uitgebreid over de nadelen van protectionisme.
De zogenaamde vrijhandel die de USA bepleit, is een globaal handelssysteem dat de Amerikaanse economie afschermt. Grofweg genomen is de Chinese economie 3 tot 4 keer meer competitief dan de Amerikaanse. Dat betekent dat een bedrijf daar vier tandenborstels kan maken voor de prijs van één tandenborstel in Philadelphia. Of dat China een project van een treinverbinding bv. Mombasa-Nairobi kan aanbieden aan een derde van de prijs van een Westers land...
Dat is erg frustrerend voor de westerse economie. De hoge competitiviteit van de Chinese economie is een bedreiging voor het Westen.
Europa heeft zichzelf al dood verklaard, de VS blijft nog wat tegenspartelen.
Een nog veel grotere bedreiging voor de westerse economie en welvaart is echter de snelle technologische vooruitgang in China. De massale investeringen in R&D en automatisatie in China hebben de Chinese economie geen windeieren gelegd.
De door de VS toentertijd opgelegde importtarieven zijn in minder dan een jaar tijd al bijna helemaal gecompenseerd door lagere prijzen zonder te moeten inleveren op de winstmarges.
En, erger nog voor ons: de investeringen in automatisatie in China zijn niet in de eerste plaats bedoeld om werkkrachten uit te sparen, maar om het productieproces te stabiliseren en daardoor de kwaliteit te verbeteren. Daardoor zal China heel binnenkort in staat zijn om een kwaliteitsniveau af te leveren, hoger dan Japan of Duitsland. VS kwaliteit is al lang niet meer het benchmark in China.
De riedel dat China’s economie gebaseerd is op export naar de VS klopt niet met de feiten. De explosieve groei van de Chinese economie is gebaseerd op binnenlandse, Chinese consumptie. China zag meer dan vijf jaar geleden de bui al hangen en heeft net op tijd zijn economie export-onafhankelijk gemaakt. Het is de Chinese binnenlandse consumptie die de economie zo massaal doet groeien. Met een bevolkingsaantal, vier keer groter dan de US en een gemiddeld besteedbaar inkomen dat veel sneller groeit dan in de US, is het helemaal niet zo moeilijk om export-onafhankelijk te worden en tegelijk het BBP te doen groeien. Maar de westerse media blijven maar doordrammen, blijven verkondigen dat de Chinese welvaart afhangt van hoeveel Chinese producten in het westen verkocht worden. In verhouding tot de totale Chinese productie is dat peanuts!
www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04...

faraday | 12-12-21 | 22:04 | 6

@faraday,
ennwat educatie betteft,alleen de allerbesten mogen naar een vaak technische Universiteit.
Enig idee wat een wat een thinktank dat gaar worden.
Hier in Europa zijn binnenkort alleen fatima's die een gedowngrade sociologie (studie)volgen.

De Profundus | 13-12-21 | 08:16

@jaja | 13-12-21 | 02:57: Zou zeggen kom eens naar Barcelona. Je zult zien dat 8 van de 10 barretjes wordt gerunt door Chinezen, groentewinkels op elke hoek van de straat, Chinezen. Talloze massagesalons met Chinese 'masseuses', diverse Chinese makelaars die panden opkopen en grote bazaars op premium locaties met alle meuk van alibaba waar geen hond komt. China heeft de grote spaanse steden allang in de knip.

Geertje W | 13-12-21 | 10:18

@Geertje W | 13-12-21 | 10:18:

Ehm... je gelooft toch niet dat die in dienst van China zijn? Op misschien een enkele investeerder met Chinees paspoort na zijn dat allemaal individuele familiebedrijfjes.

Dandruff | 13-12-21 | 10:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Volgens mij maken die gekke Henkies uit de EU nog jaarlijks een fors bedrag over aan China, want ontwikkelingsland.

Southpark | 12-12-21 | 21:44 | 2

Hoe kom je daarbij? Onderbuikgevoel?

* Il Principe * | 12-12-21 | 21:59

@* Il Principe * | 12-12-21 | 21:59: Geen onderbuikgevoel, maar ik meen me te herinneren dat een jaar of 4-5 geleden de 6 miljoen euro ontwikkelignssubsidie voor china stopgezet is, omdat dat wel erg veel begon te lijken op waanzin.

Dezenaamhier | 12-12-21 | 22:22

Mijn ouders zijn 20 jaar geleden een keer in China geweest.
En toen waren ze bij die oude muur en mammie moest naar de plee.
Gewoon even plassen.
En toen kwam ze in het toilet en daar had je 20 potten naast elkaar zonder deur ervoor of tussenschot.
En toen zij ze tegen me dat ze naast een Chinese kerel zat die een schubdier probeerde uit te poepen.
Zelden zo gelachen.

jaja | 12-12-21 | 21:38 | 2

Inmiddels is het daar op veel plekken moderner dan in Europa. De hogesnelheidstreinen daar zijn echt fantastisch.

* Il Principe * | 12-12-21 | 22:02

@* Il Principe * | 12-12-21 | 22:02: De kust van China is op veel plaatsen net zo rijk en ontwikkeld als het Westen. De binnenlanden zijn nog steeds straatarm.

DutchLion33 | 13-12-21 | 00:40

De belangrijkste ontwikkeling wordt vergeten. Over een jaar of dertig is de aarde enkele graden warmer dan nu, waardoor de er op grote schaal economische ellende, vluchtelingenstromen en conflicten zullen ontstaan. De huidige maatschappelijke structuren en mondiale economische processen zullen uit elkaar vallen. Het is moeilijk te voorspellen wat daaruit gaat voortkomen, maar niet vrijheid en welvaart voor allen. Dus ik zie China in de nabije toekomst ook grote problemen krijgen.

zeeman73 | 12-12-21 | 21:38 | 7

@DutchLion33 | 13-12-21 | 00:43: de voorspellingen blijken zeer goed uut te komen. Zelfs de oudere modellen bleken vrij nauwkeurig. Kwestie van goed lezen wat de wetenschappelijke voorspellingen zijn en wat verhaaltjes zijn die anderen erbij verzinnen.

zeeman73 | 13-12-21 | 09:34

@zeeman73 | 13-12-21 | 09:31:

Maar op het zuidelijk halfrond nog niet. Bovendien ook al zou het ipcc vwb dat gemiddelde ongelijk hebben dan neemt dat alle andere punten niet weg.

Dandruff | 13-12-21 | 10:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Gisteren naar een Chinese pedicure geweest in Helmond. Draag ik nu bij in de ondermijning van de EU? Als eelt een grondstof wordt, dan zitten deze Chinezen gebeiteld.

Southpark | 12-12-21 | 21:37

Je kunt ook vast Chinees leren en je aanpassen aan ze. De meeste Chinezen hebben het tegenwoordig zo slecht nog niet. En wij hebben vroeger natuurlijk hetzelfde gedaan. Uiteindelijk zal China ook wel weer een keer uitelkaar vallen. Kan paar eeuwen duren hoor.

Hadena | 12-12-21 | 21:27

De EU moet inderdaad lessen leren van Kissinger en gaan voor Realpolitik. Anders lijkt het op GroenLinks die vrouwenrechten willen realiseren in Afghanistan.

thanseeuwen | 12-12-21 | 21:26 | 1

Kissinger was de architect van de politiek van toenadering tot China en, op den duur, het verplaatsen van de productiebedrijven naar China. Kissinger is een hele foute en gevaarlijke man, die volledig in bloed (van soldaten en van burgers) is gedompeld. Deze man (midden 90) had 25 jaar geleden van het politieke toneel en het machtsveld verwijderd moeten worden.

Arachne | 12-12-21 | 22:15

Door alleen al de islam buiten de deur te houden, gaan ze het mondiale spel al winnen.

Prieelvogel | 12-12-21 | 21:12 | 5

@faraday | 12-12-21 | 22:38:

In theorie alleen in elk moslimland.
Maar in de praktijk dus ook in elk niet-islamitisch land met een grote moslimminderheid; van India tot Nigeria; van Frankrijk tot de Filipijnen, etc. En daarnaast nog in heel veel landen waar nauwelijks moslims wonen, zoals Brazilië of de VS waar moslims óók af en toe een (massa-) moord plegen.

Maar goed, nu ga jij natuurlijk roepen dat een religie die slavernij en genocide predikt geen misdaden tegen de menselijkheid kan begaan. Je zullt nu gaan roepen dat er niks mis is met het opblazen van kinderfeestjes, zolang je maar heel vroom homo's van hoge gebouwen gooit, slachtoffers van verkrachting stenigt en met kleine kinderen neukt.
Vanuit islamitisch oogpunt klopt dat allemaal, inderdaad.
Maar google eens op "universele mensenrechten". Je zal zien dat er een wereld voor je open gaat.

Dandruff | 12-12-21 | 23:02

@Dandruff | 12-12-21 | 23:02:
Andersom, christelijk maar bestendig tot aan hun knieën in het bloed, de laatste twintig jaar was het weer een orgie van jewelste, de hele reutemeteut terminaal door kruistochten terug van nooit weggeweest: ons christelijke origineel tegen het islamitisch plagiaat.
Paradoxaal zijn door christelijk westerse militaire interventies Irak en bijgevolg ook Syrië naar het stenen tijdperk getransformeerd en de Syriëstrijders opeens in strijd met internationale wetten die dat Westen zelf massaal heeft geschonden in al die foute oorlogen.
Het is handjeklap vóór Saoedi-Arabië in plaats van duidelijke stellingname tegen en niet mensenrechten zijn relevant in het globale geopolitieke plaatje wel uw auto die morgen nog moet rijden. Zoals altijd draait het om de knikkers en die zandbakken zijn wel hét productieveld van die olie in ruil voor salafistisch geweld: de westerse koloniale mentaliteit twintigste eeuw, wat een puinhoop weer. Miljoenen doden: www.salon.com/2018/03/19/the-staggeri...
en miljoenen vluchtelingen, moslims uiteraard, hoe achterlijk ben je dan zelf als ontwikkelde naties?
Look at China, snappie?

faraday | 13-12-21 | 12:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Europarlementariërs hebben hun schaapjes al op het droge dus die interesseert het geen bietenburger wat er gebeurd als ze maar lekker woke kunnen doen. En daarom: als de sodemieter uit dat wespennest.

Sliptong | 12-12-21 | 21:08 | 5

@theo-is-dood | 12-12-21 | 21:45:

Alleen betaalt die ZZP-er als het goed is zo'n 50% belasting, een europarlementariër niet. Bovendien kunnen europarlementariers tot 4.299 euro per maand (!) aan declaraties indienen; ook voor lunches, hoewel ze in hun EU-holen gratis kunnen eten en drinken.

Dandruff | 12-12-21 | 22:19

@AdvocatusDiaboli | 12-12-21 | 22:08:

Nu zijn we een smakelijk hapje voor Italië en Griekenland.
Het probleem is niet de EU maar wel de EU-mentaliteit van gratis geld strooien en corruptie belonen. Een Nexit alleen zal dat wanbeleid niet stoppen, zie de Rutte-doctrine, maar de huidge EU zal ons ook niet tegen China beschermen.

Dandruff | 12-12-21 | 22:22

@theo-is-dood | 12-12-21 | 21:45: alleen arts, advocaat, accountant, ZZP’er, IT’er en jouw tegelzetter betalen op zo’n inkomen ruim 50% belasting, dat EP lid betaalt vrijwel geen belasting. Lekker sociaal.

Portemonnee van de A | 12-12-21 | 22:32
▼ 2 antwoorden verborgen

De EU zorgt voor haar eigen einde, dat is wel weer een geruststelling. Waar we het daarna weer mee moeten stellen, zien we dan wel weer, erger dan met de EU kan toch niet.

smdyasc | 12-12-21 | 21:08 | 1

Maar kwam dat einde nou maar eens. Ik wacht er al een tijdje op.

Het brein erachter | 12-12-21 | 23:58

En daarom als de sodemieter uit de EU. Naïeve regenboogwappies.

Sliptong | 12-12-21 | 21:05

Heel veel landen hebben een hekel aan China gekregen. Niemand vertrouwt China. Landen worden in de handen van het Westen gedreven.

Rest In Privacy | 12-12-21 | 21:04

Topper, groot artiest.

dathoujetoch | 12-12-21 | 21:04

Communisme is in zoveel opzichten makkelijker en beter dan democratie. Mits het utopische (staat zorgt voor je ouderen en zwakkeren, universeel basisinkomen, etc) ook gehonoreerd wordt. Daar wringt de schoen nog wel eens.

Anaal_Geweten | 12-12-21 | 20:54 | 20

@theo-is-dood | 12-12-21 | 22:34:
Je weet niks van mij dus dit soort gelul accepteer ik niet.
Wel even normaal tegen me blijven doen figuur!

jaja | 13-12-21 | 02:06

@theo-is-dood | 12-12-21 | 22:38:
Eerst een grote bek en dan niet meer reageren.
Ik heb genoeg kneuzen zoals jij in het leven meegemaakt.
Geloof mij.

jaja | 13-12-21 | 02:22
▼ 17 antwoorden verborgen

En dan te bedenken dat ze ooit zijn begonnen met de invasie van Chinese restaurants.. dat kun je echt wel een lange termijn visie noemen, iets anders dan Rutte C.S.

Smoelensmid | 12-12-21 | 20:53

Maar NL heeft toch de uiterst rendabele Betuweroute. Kunnen de goederen toch uit Duitsland ophalen.
Komt het toch noch goed.*Plop*

grapo | 12-12-21 | 20:48 | 3

Nog noch. Ik moet echt het Duitse af leren. Tijd om weer een tijdje naar NL te komen.

grapo | 12-12-21 | 20:55

Hebben jullie Kein Steil Internetz Log?

Rest In Privacy | 12-12-21 | 21:08

Weleens van "Regime change war" of "color revolution" gehoord?
Dat zijn de methoden waarvan de yanken zich bedienen om een gewillige regering te installeren zodat ze voor een prikkie het betreffende land kunnen leegtrekken.

joepiedepeopie | 12-12-21 | 20:48 | 1

Lukt met China nog niet echt, krijg ik de indruk. Met Afghanistan was het ook al niet zo'n succes. Maar ik las op het internet dat "color revolution" echt de nieuwe crypto-hit gaat worden.

Zonnebrildrager | 12-12-21 | 20:55

Veiligheidsdiensten: Chinese spionage op uni’s

Nederlandse universiteiten zijn doelwit van gerichte Chinese spionage. Dat blijkt uit een rapport van de veiligheidsdiensten AIVD, MIVD en NCTV.

ukrant.nl/veiligheidsdiensten-chinese...

Swieberj | 12-12-21 | 20:48

China gaat het grootste leger bouwen wat de wereld ooit heeft gezien. Ik zet in op minimaal 45 vliegdekschepen. Het machtsvertoon wordt zo groot dat we niet eens durven mee te concurreren. Belt & Road is een eerste voorbeeld van de Chinezen buitenlandse politiek - het is nauwelijks te bevatten hoeveel projecten en invloed ze hebben ingekocht.

McCain | 12-12-21 | 20:46 | 1

China heeft iets wat het Westen sinds lange tijd niet meer heeft: rationeel bestuur en leiderschap.

Bataafje | 12-12-21 | 21:24

Financial Times;
“ Piraeus port deal intensifies Greece’s unease over China links

Beijing cements control of key EU infrastructure but locals say they have not seen the investment they expected

Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and Copyright Policy. Email licensing@ft.com to buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found at www.ft.com/tour.
www.ft.com/content/3e91c6d2-c3ff-496a...

Yet this month the Piraeus Port Authority handed a further 16 per cent of its shares to Cosco, cementing its control by the Chinese state-backed shipping group, which bought 51 per cent of the Greek port in August 2016.

The deal has intensified unease in the EU over China’s increasing involvement in European infrastructure [...]

“Looking back it would have been better for the Piraeus port not to be sold,” said Werner Hoyer, president of the European Investment Bank [...]

theo-is-dood | 12-12-21 | 20:38 | 3

En wie heeft geld ontvangen bij de verkoop van de haven? Al die jankverhalen hier, er zijn bij koop en verkoop altijd twee partijen en als één van die partijen zegt 'Nee', dan gaat de verkoop niet door. Zoek maar eens de bankrekeningen van ministers, commissarissen en aandeelhouders na, daar ligt de schuld, en uiteraard de beloning. Ooit protest gehoord van aandeelhouders? Ja, bij ADO. Nou, dat was me ook wat.

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:52

@entredeuxbieres | 12-12-21 | 21:20: Geld regeert de wereld, om het ook van deze kant maar eens betuttelend en zonder enige verklaring gevend te stellen. Trots?

dathoujetoch | 12-12-21 | 21:27

Dat ziet iedereen nu pas?
Het goede is dat China broertje dood heeft aan de islam.

Ray Skak | 12-12-21 | 20:34 | 1

Niet alleen aan de Islam hoor, maar aan elke religie. Oh, en ook sowieso aan alles wat niet in hun wereldbeeld past.
Daar staat dan weer wel tegenover dat ze daadwerkelijk investeren.
De EU als geheel glijdt af naar 1 groot Griekenland. Dat wordt cashen voor de Chinezen. Woke bestuurders maken het de Chinezen nog makkelijker. Duitsland heeft nu Baerbock voor BuZa....om maar een beeld te geven. Baerbock zegt dat klimaat bij haar bovenaan staat in haar buitenlandse politiek.
Welkom China zou ik zeggen. Het kan slechter zullen we maar denken.

Bataafje | 12-12-21 | 20:57

Rusland tegen de poten trappen richting China helpt ook niet echt....

SpookJohn | 12-12-21 | 20:32

Nu ja, wilt u door Finnen of door Chinezen geruled worden?

Zapata10 | 12-12-21 | 20:31

Als ze maar van onze Babi Pangang afblijven

AlfredJodokes | 12-12-21 | 20:31 | 3

Dat is een Chinees-Indonesisch en Balinees gerecht.

van Oeffelen | 12-12-21 | 20:49

@van Oeffelen | 12-12-21 | 20:49: heeft u misschien een leuk recept, een linkje?

dathoujetoch | 12-12-21 | 21:06

Valt me op dat ze ook hier voet aan de wal proberen te krijgen met al die restaurants en massagesalons. Gevaarlijke ontwikkeling. Misschien moeten wij Febo’s gaan bouwen in China. Zal ze leren.

BobDobalina | 12-12-21 | 20:28 | 6

We moeten weer een Ostwall bouwen...

nobodiesunmighty | 12-12-21 | 20:56

Winter is coming....

Het brein erachter | 13-12-21 | 00:05
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
jaja | 12-12-21 | 20:27 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Spreekt Timmermans ook Chinees?

bitterpete | 12-12-21 | 20:27 | 2

Mister Carpenters speaks perfectly Brexits

Ambiorix | 12-12-21 | 20:29

Alleen in het bordeel.

jaja | 12-12-21 | 20:33

Zolang de eu meer geld uitgeeft aan zielige mensen in andere landen dan aan een sterke eu zal er niets veranderen.

Zoals alle woke en groendenkers kijken ze niet verder dan de volgende dag, een echt gezonde lange termijn policy is er niet.

Foxcave | 12-12-21 | 20:26 | 1

Europa is al in de jaren 90 verkocht aan China, door productie daarheen te verplaatsen. Consu- meren heeft een prijs. Ni Hao!

nobodiesunmighty | 12-12-21 | 20:57

Het plaatje hierboven kleurt vooral oranje. Is dat vanwege M. Verstappen?

Lochos | 12-12-21 | 20:24

Ik denk dat het tijd gaat worden voor een cursus Chinezen…

*Naar lokale Chinees bellen doet..*

Wijze uit het Oosten | 12-12-21 | 20:23

Je zou bijna denken dat het communisme een betere bestuursvorm is
voor het volk dan al deze democratie!?
Buiten dat je in China dan echt voor je mening opgepakt kunt worden
en je dood werken een reëel scenario is, maar dat soort kleine dingetjes blijf je overal houden!!

De_Middelvinger | 12-12-21 | 20:22 | 7

@theo-is-dood | 12-12-21 | 20:43: ja duh. Als je met veel meer, ontzettend veel meer mensen bent en dan opeens niet meer, nee dan werkt het natuurlijk niet meer.

Lochos | 12-12-21 | 21:35

China heeft geen communisme meer; Mao is allang dood en overleden.
China heeft een vorm van socialisme.

Arachne | 12-12-21 | 22:10
▼ 4 antwoorden verborgen

China blijft het Amerikaanse universitaire systeem gebruiken om informatie te verzamelen om zijn nucleaire en cyberspionageprogramma's te versterken

China blijft vertrouwen op zijn connecties met tientallen Amerikaanse universiteiten om wat het beschouwt als gevoelige informatie te verzamelen in een gezamenlijke inspanning om zijn militaire modernisering op te bouwen, een rapport dat deze week werd gevonden.

Een rapport dat donderdag werd vrijgegeven door de denktank Foundation for Defense of Democracies, ontdekte dat China zijn bestaande relaties met Amerikaanse universiteiten gebruikt om informatie en technologische knowhow te verzamelen "om Chinese militaire dominantie te bereiken".

"China's civiele universitaire systeem speelt een belangrijke rol in het militair-industriële complex van China, inclusief zijn nucleaire en cyberspionageprogramma's", aldus het rapport. De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft civiele universiteiten en alle studenten "opgedragen" zich te houden aan haar militair-civiele fusiestrategie om militaire, civiele en commerciële investeringen te integreren om "de belangen van China te bevorderen".

Uit het rapport bleek dat er 34 Amerikaanse universiteiten zijn die blijven samenwerken met Confucius Institutes (CI), dit zijn door de CCP gesponsorde programma's die bedoeld zijn om wereldwijd educatieve en culturele banden te promoten.

www.foxnews.com/politics/china-exploi...

Swieberj | 12-12-21 | 20:22 | 5

@dathoujetoch | 12-12-21 | 20:45:
Onzin, Fox heb ik nog nooit gezien.
Nieuws moet je vergaren, niet alles zomaar aannemen.
Maar als jij je constant in je eigen stupiditeit wilt wentelen.
Ga vooral je gang. Boeie.

entredeuxbieres | 12-12-21 | 21:03

Als je fox news niet gelooft, wil dat toch niet zeggen dat je denkt dat China een onschuldig engeltje is....
Die bron beschouw ik ook niet als onafhankelijk. Maar vertrouw China ook gwn voor geen meter.

Het brein erachter | 13-12-21 | 00:09
▼ 2 antwoorden verborgen

China geeft geld aan een lokale politicus met als onderpand een haven of een spoorlijn.
De lokale politicus geeft het geld uit aan cadeautjes voor zijn achterban.
De opvolger van de lokale politicus kan het geld niet terugbetalen en moet de haven en de spoorlijn overdragen aan China.
Damn, hadden wij dat maar gedaan met Griekenland. Daar staan ze ons nog steeds uit te lachen met het geld van Jan Kees de Jager in hun handen.

Osdorpertje | 12-12-21 | 20:21 | 5

Piraeus? Zegt dat iets?

theo-is-dood | 12-12-21 | 20:45

@McCain | 12-12-21 | 20:29: Eordt wel lachen straks als de Grieken zeggen? uh... wij hebben niks... dus wij kunnen niet de schulden betalen (maar ondertussen).... mentaliteiten verander je niet, mentaliteiten kun je noch verkopen, noch kopen. Die gaat hun eigen weg.

nobodiesunmighty | 12-12-21 | 21:00

@nobodiesunmighty | 12-12-21 | 21:00:
De meerderheid van de aandelen van het havenbedrijf van Piraeus zijn gekocht door een Chinees bedrijf.

Nog eenvoudiger: de haven is al van de chinezen. Dus ze hoeven de Griekse regering geen geld te lenen

theo-is-dood | 12-12-21 | 21:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is allemaal een kwestie van tijd, sla Martin Jacques’ When China Rules The World er maar op na.

RocketMan | 12-12-21 | 20:16 | 3

Bij voortzetting van de huidige groeipercentages heeft de Chinese economie die van de VS ingehaald.

Joris Beltsin | 12-12-21 | 20:22

@Joris Beltsin | 12-12-21 | 20:22:
* in 10 jaar

Joris Beltsin | 12-12-21 | 20:23

@Joris Beltsin | 12-12-21 | 20:22:
Dat gaat niet gebeuren. Evergrande, zegt u dat iets?
Daarnaast vergrijst China zeer snel. Misschien dat dat ook zijn uitwerking heeft op de binnenlandse consumptie

theo-is-dood | 12-12-21 | 21:54

Prima, die Chinezen zijn veel betere wereldleiders dan EU/Westen. Kopen gewoon iedereen om. Willen ook geen oorlogen, slecht voor zaken. Heel plezierig idee dat Chinezen nu zaken doen met de Taliban.

schoneslapert | 12-12-21 | 20:16

China gaat voor World Domination. Resistance is futile, you'll be assismilated!

Zuma | 12-12-21 | 20:15
-weggejorist-
Umagmijniet | 12-12-21 | 20:14

Het is nog erger dan grondstoffen hoor. Ze open ook alle kennis weg. Hoogleraren en wetenschappers uit niet-triviale studierichting zoals quantum computing, kernfysica, medische innovaties etc worden zeer riante posities in het vooruitzicht gesteld als ze naar China komen. De hoogleraarstoelen inclusie en diversiteit bij de UvA hoeven zich daarover echter geen zorgen en/of illusies te maken

skoftig | 12-12-21 | 20:10 | 3

Dat Kopen mag je ook stelen noemen hoor, gaat niemand tegen je gebruiken. Is gewoon een feit.

mr_awesome | 12-12-21 | 20:11

Dus ze hebben geen interesse in queer studies? Daar kijk ik van op.

Tashtego | 12-12-21 | 20:12

Die wetenachappers gaan toch zelf. Overigens, zat die geweldige Nout Wellink ook niet als commissaris bij een Chinese Bank? Ooit daarop aangesproken?

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:16

Zit de eu (niet hoofdletterwaardig meer) niet al een tijd in onzekere tijden?
Er zijn overduidelijk belangrijkere zaken dan goed bestuur van dit continent en die luisteren naar de namen cash en deugen.

NiCeY | 12-12-21 | 20:08

Zo goed als alles wat je ziet als je nu om je heenkijkt (ja gewoon terwijl je achter je computertje zit), komt uit China of bezit Chinese halffabrikaten.
China heeft de rest van de wereld volledig bij de ballen.
Dit is nog enigszins terug te draaien en best goed te remmen.

Maar dan moet de rest van de wereld even stoppen met de woke gedachtes en weer zin krijgen om kapitalistisch te denken en conservatief te handelen.

Ik zie dat bij de EU en de USA iig niet zo 1 2 3 gebeuren, dus naja succes allen etc etc.

mr_awesome | 12-12-21 | 20:08 | 2

Kosteninflatie en reeds verloren kennis zijn ook nog wel dingetjes.

Joris Beltsin | 12-12-21 | 20:10

Alles uitbesteden aan China is gebeurd door kapitalistisch denken. Want lage lonen en dus kost het hier drie keer niks. En kunnen de armen het ook betalen.

Arachne | 12-12-21 | 22:08

De EU verbiedt de verkoop van plastic rietjes met als gevolg dat ik plastic rietjes bestel via ali en deze via luchtvracht uiteindelijk in mijn brievenbus beland.

Vraag mij af wat er zou gebeuren als China plastic rietjes verband en inwoners deze zouden bestellen via een Europees bijdrijd en deze illegaal het land laat binnenkomen.

De (küdt) Chinezen krijgt het westen alleen eronder met zware financiële restricties.

Brabeaulander | 12-12-21 | 20:07 | 2

Dat is een voorbeeld van hele bijbels aan regels die China heeft in zijn handel met het buitenland. Alles is altijd in hun voordeel met heelveel staatssteun en geld printen van de centrale bank.

McCain | 12-12-21 | 20:12

Die plastic rietjes (u eet ze?) gaan wel ten koste van een nette spelling en grammatica.

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:18

Die schulden van Italië waar wij mede voor verantwoordelijk zijn, zijn die ook handig geritseld met China door een paar handige Italiaanse geldpakkers die hun eigen land verkopen?

AdvocatusDiaboli | 12-12-21 | 20:06

Om dit verhaal neer te plempen hoef je geen Sassen van Elsloo te heten.

TonAlias | 12-12-21 | 20:06 | 1

En om deze tegel te bakken, hoeft u geen TonElias te heten.
Slechts zelden zag ik zo'n irrelevante comment geplempt hier op GS.

Het brein erachter | 13-12-21 | 00:13

Tragisch dat bijvoorbeeld Suriname weer een soort slavenland is geworden. Met dank aan Bouterse. De Chinezen stelen zijn olie en de binnenlanden worden door Chinezen geruïneerd om de palmolie. Wat vindt Sylvana daar nou van?

squadra | 12-12-21 | 20:01 | 6

wil iemand de tieties van Sylvana zien ? Kijk op eejebron......

gebochelde | 12-12-21 | 21:16
▼ 3 antwoorden verborgen

'We' doen het dus zelf.
Dat wil zeggen, de mensen die niet naar de EU kijken maar naar hun bankrekening.
En het belang van het individu is het belang van iedereen heeft iedereen hier geleerd, dus dat gaat nog wel even door.
In Europa heet dat corruptie.
Zoals in Buitenhof vandaag miljardair Desmond Shum zegt, ziet men dat in China anders. Daar heet het geen corruptie, maar een manier van regelen..

AdvocatusDiaboli | 12-12-21 | 20:01

Amalia is slimmer dan de meesten. Gezien haar interesse in China, taal enz Zij heeft het licht dat opgaat in het Oosten al gezien.

dathoujetoch | 12-12-21 | 19:58 | 6

Ze zou toch in China gaan studeren?

ChalinaRosa | 12-12-21 | 20:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Tsja, het hebben van commodities in portefeuille is, naast een te verwachten bestendige hogere inflatie, ook vanuit dit opzicht een goed idee.

Graaf_Slis | 12-12-21 | 19:55 | 1

Het zal een tijd worden dat die een keer structureel gaan renderen.

Joris Beltsin | 12-12-21 | 19:59

De EU is al lang uitgespeeld. We zijn überhaupt niets zonder de militaire macht van de VS achter ons. De Amerikanen zijn ons arrogante geleuter al meer dan zat en vinden t wel best zo.

Old_Spice | 12-12-21 | 19:55 | 9

@dathoujetoch | 12-12-21 | 20:22: De hele rederij industrie is verdwenen. Al u spullen komen binnen via de haven waarvan wij ooit de schepen bouwden en bestuurden. U heeft het over de paar pakjes die ingevlogen worden met de KLM... trouwens AirFrance KLM is voor 15% in handen van de Chinezen. Daar azen ze ook op en hebben stemrecht om te sturen in hun voordeel.

McCain | 12-12-21 | 20:34

De Amerikanen doen het "Europa moet betalen voor NAVO" gebral uitsluitend voor het thuisfront. We zijn lid en we moeten dus mee, in gelijk welk wapengekletter de VS, zichzelf stort. De VS (politiek, wapenindustrie, global companies) heeft goud verdiend aan haar militaire interventies, terwijl wij de gevolgen (vluchtelingen en kritiek op onze kritiekloze houding t.a.v. de VS) mochten dragen.

Daarnaast zijn we door NAVO verplicht wapens in de VS te kopen.
Wat denkt u dat een land als Duitsland kwijt is (euro's) aan de VS bases in aldaar?

NATO had na de val van de muur opgeheven moeten worden. Boel opruimen en alle vreemde troepen terug naar huis. Zou een heel stuk rustiger zijn, met name in het MO. En ieder land zou een defensief leger gehad hebben; uitsluitend ter verdediging van de landsgrenzen en bij ondersteuning van nationale rampen.

Arachne | 12-12-21 | 22:05

@Arachne | 12-12-21 | 22:05: Als de NATO opgeheven was, was het hele 'Oostblok' al weer Russisch en zat Poetin ondertussen al halfweg Duitsland met z'n legers. And more to come...

Aristotalloss | 13-12-21 | 00:13
▼ 6 antwoorden verborgen

Dat is niet het enige dossier waarin de eu naïef opereert.

BrutusBosch | 12-12-21 | 19:54

Ik denk dat Joe Biden meer als Ursula von der Leyen moet gaan denken. Of Frans Timmermans meer als Kamala Harris. Of the madman meer als de psychopath. Of ik heb gewoon meer gelezen dan goed voor een mens is? Geldblog: hoe dan?

Psalm 69: tel uw zilverlingen, tel ze één voor ëén.

Hetkanverkeren | 12-12-21 | 19:52

Koop geen Chinese waar!
Dus boycot ook de Action.

pibasso | 12-12-21 | 19:52 | 6

@Trekhaas | 12-12-21 | 19:57: Als we dan niet beginnen met een streep te zetten door al de import lukt het nooit. Nu de pijn pakken.

McCain | 12-12-21 | 20:03

Als de knoflook bij de super al uit china komt ipv uit frankrijk....

Wollweberi | 12-12-21 | 20:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Wij stonden er bij en wij keken er naar: terwijl het westen: 'Free Tibet' (zeventig jaar geleden) 'Oeigoeren zijn lievv' (ook al een jaartje of vijftien aan de gang) en 'moet je nu toch eens kijken hoe die stoute Chinezen steenkolen verstoken!' liep te roepen, bouwden de Chinezen een ultra-moderne krijgsmacht, een ruimtestation en zetten ze een voertuig op de achterkant van de maan.
-
Europa en de VS hebben er geen enkel antwoord op: wij stonden er bij, wij keken er naar - en wij waren ziende blind.
-
Dit is de eeuw van China.
-
En die zou nog wel eens een paar eeuwen kunnen gaan duren.

bisbisbis | 12-12-21 | 19:52

Stay invested.

van Oeffelen | 12-12-21 | 19:50 | 7

@van Oeffelen | 12-12-21 | 19:58: links willen we zien. Dit is wel erg vrijblijvend.

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:01

@Joris Beltsin | 12-12-21 | 19:55: Zodra China economisch implodeert is het oorlog. Taiwan zal de eerste dominosteen zijn.

squadra | 12-12-21 | 20:05

@squadra | 12-12-21 | 20:05: het gele gevaar. Moeders, houdt uw dochters binnen. Tjongejonge, het lijkt wel een tekst uit de 19e eeuw.

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Xi is ook n woord bij wordfeud.

dhrat | 12-12-21 | 19:49

Ben echt helemaal klaar met dat: "It is What it Is". Nee, klootviolen. Je moet je er tegen verzetten met alles wat je in je hebt. Straks tot slaven gemaakten.

Piet Karbiet | 12-12-21 | 19:47 | 4

@Piet Karbiet | 12-12-21 | 19:56: Je moet iemand hebben die laat zien dat hij projecten kan afmaken. Bernard Jr. heeft enorme koehandel moeten voeren om Zandvoort en die 1,000 pandjes binnen te slepen. Geef hem een kans om een chip fabriek naar Nederland te halen; ASML hebben we al.

McCain | 12-12-21 | 20:01

@mccain: NXP hebben we ook al. Die maken chips....

Het brein erachter | 13-12-21 | 00:19
▼ 1 antwoord verborgen

dus : het EU plan laten uitvoeren door China. lol

newray | 12-12-21 | 19:47

China gniffelt over het westerse wokeness. Wat zijn we toch een naïeve idioten.

inCol | 12-12-21 | 19:47 | 5

Sylvana vond het typisch 'white rage' wat Ockje Tellegen deed.
Toch fijn het? Dat onze samenleving zo open en vrij is, dat een vrouw als Sylvana zoveel over het blanke ras weet. En de Chinezen? Die hebben hierop het nakijken hoor.

hallofreen | 12-12-21 | 19:50

@McCain | 12-12-21 | 19:49: Zou best eens zo kunnen zijn, zeg ik als vrouw. Ik heb namelijk datzelfde handje.

ChalinaRosa | 12-12-21 | 20:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Beetje Sinofoob, er wordt besmuikt gehint naar een mogelijk 'gele gevaar'. En uiteraard geen concrete cijfertjes. En het ook niet serieus vanuit Chinees perspectief bekijken. Nee, de dreiging komt uit het Oosten.

dathoujetoch | 12-12-21 | 19:46 | 4

En China ligt in het... Oosten?

ReyNemaattori | 12-12-21 | 20:00

@ReyNemaattori | 12-12-21 | 20:00: goed opgemerkt, dat is precies wat deze auteur u wilt doen geloven: bang voor China, het eeuwenoude wantrouwen aanwakkeren

dathoujetoch | 12-12-21 | 20:14

@Joris Beltsin | 12-12-21 | 19:54: De VS wil ook hegemonie. Iedereen onder haar zogeheten liberale democratie en haar geldsysteem (petro dollar).

De VS verkoopt dat onder de vlag van democratie, mensenrechten, lbgtqsa?? rechten, vrouwenrechten.
Ze vallen landen, en de bevolking wordt bevrijd van een dictatuur en krijgt de vrijheid om de Amerikaanse liberale waarden te omarmen. Zo niet, dan worden ze net zo lang uitgeknepen tot door gebrek niet anders kunnen. En ze moeten hun eigen bevrijding betalen.

In de VS wordt, in media en politiek al een decennia gezegd:
"om China te kunnen verslaan, moeten wij worden zoals China maar dan beter".

Arachne | 12-12-21 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen

Tja,
Het is toch echt de schuld van het electoraat.
Zelf heb ik sinds de oprichting van de EU een enkele keer misschien uit onwetendheid per ongeluk pro-EU gestemd, maar het overgrote deel Euro-sceptisch.
En nu huilen we allemaal nu we de consequentie van de EU inzien.

hallofreen | 12-12-21 | 19:45

Chinezen verspreiden zich als een virus over de wereld. (Pun intended)

overVecht | 12-12-21 | 19:44 | 1

Dat hebben we wel aan ons zelf te danken. Sneu maar helaas wel waar.

Lochos | 12-12-21 | 20:23

Ook de kunst van het koloniseren hebben die Chinezen van ons afgekeken.

Joris Beltsin | 12-12-21 | 19:43

De EU heeft toch maar samen met de USA vrouwen toegelaten gekregen op de Universiteit van Kabul, en een leger opgebouwd in Afghanistan.
Laten we nu niet doen of de EU niks kan en alles verprutst.

funda | 12-12-21 | 19:42 | 6

@dathoujetoch | 12-12-21 | 20:24: Welk schip bouwt Feyenoord nog in Rotterdam? De hele keten is overgezet naar Dalian, Busan, Taiwan en Japan - Rotterdam is een drugsden geworden.

McCain | 12-12-21 | 20:37

@dathoujetoch | 12-12-21 | 20:24: Jack Ma was een paar weken gelden in Nederland op aansturen van Xi om te kijken naar onze landbouw. Staat heel hoog op de lijst van de Chinezen om te stelen.

McCain | 12-12-21 | 21:09

U bedoelt dat zij dat hebben afgedwongen met vuurwapens en onder dreiging.

Arachne | 12-12-21 | 21:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Onderschat onze tulpen niet.

Lukiluuk | 12-12-21 | 19:42

Nederland is voor veel landen een steeds minder interessante handelspartner aangezien we steeds minder maken.

miko | 12-12-21 | 19:41 | 7

@miko | 12-12-21 | 20:48:
Vergeet niet dat we met al die raketgeleerden ons eigen ruimtevaartprogramma kunnen opzetten.

Ommezwaai | 12-12-21 | 20:53

@miko | 12-12-21 | 20:48:
Dan moeten er veel scholen, veel docenten en veel tolken komen, want die apothekers en raketgeleerden moeten eerst leren lezen en schrijven.

Nivelleermarionet | 12-12-21 | 20:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Maar wij hebben gendertoiletten.

U-boot | 12-12-21 | 19:41 | 2

Die hebben ze in China óók, hoor: meestal één voor het gender: 'heren' en één voor het gender: 'dames'. Blijkt in de praktijk bést aardig te werken.

bisbisbis | 12-12-21 | 19:56

Idd, Dit vat alles goed samen.... we are fucked.

Smeggel | 12-12-21 | 19:59

Kunnen wij nog een Panda paar bestellen in Beijing inruil voor alle ASML technologie?

McCain | 12-12-21 | 19:39 | 2

De Chinezen hebben ooit een ASML-machine geïmporteerd, en die tot het laatste schroefje nagebouwd. Maar de kopie werkte niet. ASML heeft bijzonder slimme mensen. Moet ook wel, anders gaan Chinese machines inferieure kopietjes van de 5G chips van Bill Gates maken.

Nivelleermarionet | 12-12-21 | 20:50

@Nivelleermarionet | 12-12-21 | 20:50: Alleen nog op hele hele moeilijke technologie kunnen we concurreren. De rest stelen ze en maken ze beter na tegen een lagere prijs. Met de keten van chips duurt ook lang niet meer.

McCain | 12-12-21 | 21:11

Chinezen hebben gewoon een voc mentaliteit

miko | 12-12-21 | 19:39 | 5

Dat kan maar één ding betekenen: China zal over 400 jaar berouw tonen en ook woke worden. Fijn.

Lochos | 12-12-21 | 20:19

“ A decade after the 2008 crisis, the total debt of the non-financial sector (government, corporate and household debt) worldwide has surged to a new high of nearly 242 percent as a share of GDP in 2017. In China, this ratio has almost doubled to the same level, making the country the most indebted emerging economy.”

-Most indebted emerging economy-
De Volksrepubliek is een reus op lemen voeten.
Zie: merics.org/en/report/chinas-high-and-...

theo-is-dood | 12-12-21 | 20:30

@theo-is-dood | 12-12-21 | 20:30: Dat is een probleem, maar als die reus omvalt (wat ie gaat doen) moeten we er voor zorgen er niet onder te zitten.
Helaas zijn "we" in west europa zo goed om te proberen alles op te vangen voor de rest van de wereld.

Dezenaamhier | 12-12-21 | 21:28
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl