Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Het Chinese gevaar

Zo zijn Italië, Portugal, Griekenland en de gehele Balkan al gevallen voor de Chinese “investeringen”. 

column

Waar China jaren geleden nog een opkomende markt was, is het inmiddels uitgegroeid tot de grootste economie ter wereld (gemeten in BBP). Vele economen, intellectuelen en politici zijn dan ook gecharmeerd van het Chinese economische model. Iets wat vaak een staatsgeleid kapitalistisch model wordt genoemd. Echter, het model is verre van kapitalistisch; het is een model gebaseerd op roof en moord en heeft niks met een vrije markt van doen. Het Westen blijft echter blind handel drijven met China. Door de focus op de centen en de korte termijn, steunt en helpt het Westen de Chinese regering in het verwezenlijken van haar grote plan. Dat plan gaat niet goed uitpakken: of het Westen wordt overrompeld of het zal het Westen forceren om dezelfde tactieken te hanteren. 

BAAS

Het Chinese model is relatief simpel, maar ook toegespitst op de Chinese cultuur. Daarom zien de Westerse experts vaak het bos door de bomen niet. Waar in het Westen de plannen vaak niet verder reiken dan 5 jaren, gaan de Chinese machthebbers voor plannen met tijdslijnen van decennia. Het grote Chinese plan lijkt een beetje op het flying geese model van Akamatsu (met een dosis Sun Tzu). Het plan is om zo snel mogelijk naar de hogere toegevoegde waarde-activiteiten te geraken. De lagere toegevoegde waarde-activiteiten worden dan verplaatst naar satellietstaten. Uiteindelijk moet deze strategie tot economische superioriteit leiden.  

De Chinese overheid heeft dit o.a. voor elkaar gekregen door continu en consistent het intellectuele eigendom van anderen te stelen. Zo becijferde een Amerikaanse Commissie dat de JAARLIJKSE kosten voor de Amerikaanse economie van deze diefstal USD 225 miljard tot USD 600 miljard bedroegen (dit was nog exclusief andere vermoedde kosten die zich moeilijk lieten becijferen). 

Verder heeft de Chinese overheid invloed verkregen bij allerlei internationale organisaties (met name VN-organisaties) om zo potentiële weerstand tegen de uitrol van de Chinese plannen te neutraliseren en onwelgevallige onderzoeken te blokkeren (Oeigoeren). 

Één van de grootse plannen binnen het overkoepelende plan om de grootste en sterkste te worden, is het Belt and Road Initiative. Met allerlei investeringen in grote infrastructuurprojecten, proberen de Chinezen de zijderoute weer te doen herleven. Veelal leent de Chinese overheid geld aan andere overheden voor deze projecten. Wat echter al een vooropgezet plan is, is dat veel van deze overheden de schulden nooit kunnen terug betalen, waardoor de Chinezen het bezit kunnen opeisen. Hiermee verkrijgt China een steeds dominantere positie in de regio (en dus ook in de handelsroute) tussen China en Europa. Zelfs in laatstgenoemde heeft China haar machtsklauwen al gezet. Zo zijn Italië, Portugal, Griekenland en de gehele Balkan al gevallen voor de Chinese “investeringen”. 

SIE KOMMEN

Een ander speerpunt is het verkrijgen dan wel veilig stellen van grondstoffen. De meest onfrisse regimes in Afrika, kunnen op de steun van China rekenen. Plantages worden aangelegd en bewerkt door Chinese boeren. De Afrikaanse machthebbers krijgen een mooi “dividend” en het grootste gedeelte van de productie wordt naar China verscheept. 

Het verschil in aanpak ligt ook aan de totalitaire machtsstructuur van China, waardoor machthebbers lang en consequent tot de uitvoering van hun plannen kunnen komen. In het democratische Westen gaat het beleid van verkiezing tot verkiezing. Daarmee zijn de twee elkaars tegenpolen. 

Maar ook de cultuur binnen China speelt hier een cruciale rol: de gemiddelde Chinees is in het algemeen onverdeeld, hardwerkend, gedreven en hard/streng voor hun kinderen (studeren). Met een systeem van sociale controle, wordt elke afwijking van de lijn direct bestraft en/of ontmoedigd. Het land loopt dan ook voorop met het gebruik van big data en cameratoezicht. Dit jaar moet het systeem van sociaal krediet worden ingevoerd, waarbij burgers een bepaalde minimum score moeten hebben om recht te behouden op gezondheidszorg, openbaar vervoer, goede banen, school voor de kinderen, bankkrediet, vergunning voor reizen naar het buitenland en zo verder. De Chinese overheid ziet Orwells boek “1984” niet als fictie/waarschuwing, maar als een handleiding.

Voor de Oeigoeren is dit al een gepasseerd station. Zo worden veel Oeigoerse mannen in kampen opgesloten waar zij in het beste geval heropvoeding genieten in de vorm van geforceerde arbeid, terwijl veel Oeigoerse vrouwen onder dwang worden gesteriliseerd of bij Chinese ambtenaren worden gezet als vrouw, concubine of huisslaaf (en zo de bloedlijnen on-homeopatisch te verwateren). Oeigoerse kinderen worden afgepakt en herplaatst. In het slechtste geval worden de Oeigoeren geforceerde orgaandonoren, aldus de beschuldigingen.  

Het Westen doet dus gewoon zaken met een land wat Auschwitz 2.0 aan het uitrollen is. Al die goedkope kleren die in het Westen te koop zijn, die zijn hoogstwaarschijnlijk door een Oeigoerse slaaf gemaakt. Intussen trekken ze in het Westen beelden omver en discussiëren ze over namen van straten en planeten die beledigend zijn. Ich habe es nicht gewusst gaat nog eens (wederom) groot worden. 

Om het dan ook te hebben over het lik-me-vestje beleid van de Chinese overheid omtrent milieu, dierenwelzijn, werkomstandigheden, persvrijheid, Hong-Kong, Taiwan, Zuid Chinese Zee, en zo verder, is als mosterd na de Oeigoerse Laghman. De Chinese overheid speelt op elk vlak, op zijn zachtst gezegd, vals. En ja, de landen in het Westen hebben ook het één en ander op hun kerfstok, maar het verbleekt bij wat de Chinese overheid nu aan het uitvoeren is. 

Ik ben een groot voorstander van handel, maar als deze gedaan wordt op een oneerlijke manier, dan houdt het voor mij op. Nu is eerlijk een flexibel begrip en dat maakt discussies (en beleid) op dit vlak erg complex. Dat diefstal niet eerlijk is, kunnen we het snel over eens worden, maar Westerse bedrijven aan milieuregels laten houden en Chinese bedrijven niet, is ook niet eerlijk maar complexer (milieuregels kunnen dan gebruikt worden als handelsprotectie). Verschillen in wettelijk bepaalde werkomstandigheden is ook zoiets; niet eerlijk als Westerse bedrijven zich aan hogere standaarden moeten houden dan de Chinese. Echter, zijn onze standaarden wellicht te hoog? Die van hen te laag? Of een combi? 

Nu ben ik helemaal voor dit soort discussies voordat er handelsverdragen worden afgesloten met een land. Maar deze discussie hoeven we met China nu niet te voeren. Haar plannen gaan niet om handel, maar internationale macht. Zij ziet de andere landen als een consumptiegoed en/of als vijand. China speelt een zero-sum-game en zoals de Oeigoeren allang weten, schuwt zij geen enkel middel om haar doel te bereiken. 

Als het Westen blijft handelen met China, dan zal het dezelfde tactieken moeten gebruiken om tegenwicht te bieden. Doet ze dit niet, dan zal China het Westen overrompelen. Beide opties zijn onverteerbaar, maar gelukkig is er een derde optie: geen handel meer drijven met China c.s.. Gaat financieel iedereen pijn doen en zal zeker tot militaire conflicten leiden in de regio (proxy-oorlogen), maar een miljoen keer beter dan wederom willens en wetens een genocide en een onderwerping van het Westen (in breedste zin des woords) te steunen.  

Uiteindelijk hoop ik dat de Chinese burgers het voor elkaar krijgen om hun regering anders tegen de wereld te laten aankijken (daarom verdienen de burgers van Hong-Kong onze steun). Een enquête van Chinese studenten aan Chinese topuniversiteiten geeft in ieder geval wat reden tot hoop. Mochten deze studenten aan de macht komen, dan kan de relatie tussen het Westen en China op een betere basis worden uitgebouwd. Wederzijds respect zonder oneerlijke praktijken en vooral zonder onderdrukking en genocide.  

Reaguursels

Inloggen

Tussen China en de US is er een economische oorlog aan de gang op leven en dood. Daarbij spelen de media een belangrijke rol. De westerse mainstream wordt volop ingezet om China als vijand voor te stellen aan de consumenten. Tot hier toe lukt hun dat vrij goed. Sommige artikels in de Amerikaanse pers komen recht uit de pen van de inlichtingendiensten. De techniek is vrijwel altijd dezelfde zoals hier boven. Niet enkel naar Chinese, maar vooral naar Westerse normen is Xi Jinping een uitgesproken leider met uitzonderlijk talent. China is vandaag de machtigste economische natie van de wereld. En het is in China zoals in alle landen, de economie die álles bepaalt, ook de politiek. Het Belt and Road project, Xi Jinpings eigen uitvinding en troetelkind is een machtige strategische zet, een manier om de rest van de wereld aan China te binden. De zogenaamde vrijhandel die de USA bepleit, is een globaal handelssysteem dat de Amerikaanse economie afschermt. Grofweg genomen is de Chinese economie 3 tot 4 keer meer competitief dan de Amerikaanse. Dat is erg frustrerend voor de westerse economie. De hoge competitiviteit van de Chinese economie is een bedreiging voor het Westen. Europa heeft zichzelf al dood verklaard, de VS blijft nog wat tegenspartelen. Een nog veel grotere bedreiging voor de westerse economie en welvaart is echter de snelle technologische vooruitgang in China. De massale investeringen in R&D en automatisatie in China hebben de Chinese economie geen windeieren gelegd; de door de VS opgelegde importtarieven zijn in minder dan een jaar tijd al bijna helemaal gecompenseerd door lagere prijzen zonder te moeten inleveren op de winstmarges.
En, erger nog voor ons: de investeringen in automatisatie in China zijn niet in de eerste plaats bedoeld om werkkrachten uit te sparen, maar om het productieproces te stabiliseren en daardoor de kwaliteit te verbeteren. Daardoor zal China heel binnenkort in staat zijn om een kwaliteitsniveau af te leveren, hoger dan Japan of Duitsland. VS kwaliteit is al lang niet meer het benchmark in China.

faraday | 16-08-20 | 22:14 | 1

Ik zie u in uw stukje niet afdoende rekening houden met de maatschappelijke realiteit. Feit is dat producten voortkomen uit personen en dat de huidige Chinezen te kampen hebben met nogal wat handicaps als communisme, culturele geseling en een teleologische commercialiteit. Al deze zaken hebben een enorm beperkende invloed op het kwaliteitsaspect in de Chinese economie. Het wederom opkomende isolationisme versterkt dit nog. Ik neem aan dat u geen zaken doet met China.

Nick_Star | 17-08-20 | 10:23

Nostradamus heeft t voorspeld... t echte grote gevaar is rood

Y&T | 16-08-20 | 19:52

Het ontbreekt in dit stukje aan een aantal cruciale onderliggende inzichten op het zogenaamde nul-niveau. Het belangrijkste inzicht is mijn inziens dat het huidige ‘westerse’ systeem op zijn einde loopt. Een voorbeeld is ons patentensysteem dat bijkans alle innovatie blokkeert en de Chinezen een enorme voorsprong geeft na enkele geslaagde kopieeracties. Dit moet zsm op de helling en worden omgebogen naar royalty based model en dan gaan ook Chinezen uiteindelijk gewoon betalen hoor. Daarnaast is China als communistisch land gedoemd om binnenkort door enorme sociale veranderingen te gaan met alle economische gevolgen van dien. Een laatste punt is dat China niet communicatief, niet cultureel en niet militair in staat is om zijn opgebouwde belangen in den vreemde te verdedigen binnenkort.

Nick_Star | 16-08-20 | 19:37 | 4

Een patentsysteem is toch echt noodzakelijk voor royalities... want voor uitvindingen is auteursrecht veel te mager.
En nee.. royalties betalen Chinezen nu ook gewoon niet.

Epistulae_Morales | 16-08-20 | 22:21

@Epistulae_Morales | 16-08-20 | 22:21: inderdaad, voor een patent kan je doorgaans gewoon een licentie prijs afspreken. Uiteraard zijn er uitvindingen die men liever exclusief voor zichzelf wil houden en dat hoeft niet verkeerd te zijn.

Het wordt trouwens als een compliment gezien in de Chinese cultuur als je iets kopieert... is wellicht een lastige te tackelen probleem ongeacht welk systeem je bedenkt zonder goede controlemechanismen om alle partijen er aan te houden waar dan ook op de wereld.

oh no | 17-08-20 | 07:19

Ik betoog dat het patentensysteem moet worden omgebogen naar één dat uitkomt op royalties. Dit houdt in dat kennis in de kern dan opensource is, systematisch bepaald wordt welke bijdragen leiden tot welke waardevermeerdering en de bewuste partijen hiervoor worden beloond met een dynamische commissie al naar gelang de verdere ontwikkeling van de producten. China is onderliggend bezig aan een gigantische omwenteling. Hun R&D-investeringen moeten binnenkort ook eens veilig gaan landen op hun interne markt. En het net gelanceerde social credit system gaat ongetwijfeld met de nodige ombuigingen hierna leiden tot een product credit system.

Nick_Star | 17-08-20 | 09:59
▼ 1 antwoord verborgen

In het boek Gomorra van Roberto Saviano wordt de verbinding tussen de italiaanse maffia en China met hun investeringen in Italië al beschreven. Ze zijn al een tijdje bezig. Die link komt voor zover ik weet niet is de verfilming van het boek voor.

Overigens zag ik in London dat niet alleen de Chinezen, maar ook de Libanezen en de Emiraten flink aan het investeren zijn vooral in vastgoed, kantoren winkels woningbouw etc.

Carlos_I | 16-08-20 | 18:38

China heeft de US - en daarmee ook ons - al lang bij de ballen.
Dat China de hegemonie van de petrodollar nog steeds accepteert komt louter en alleen doordat een crash van de Amerikaanse economie de Chinezen zelf teveel pijn zou doen, door de enorme Chinese investeringen in de US.
Als die situatie verandert, bijvoorbeeld door een escalerende handelsoorlog met het westen, zou het wel eens zover kunnen komen dat China de uitstaande tegoeden in de US van de begroting afschrijft en de weg vrijmaakt voor de Yuan als nieuwe world reserve currency. Met als gevolg een complete reset van de Amerikaanse en westerse economieën en een crisis waarbij vergeleken Wall Street 1929, de kredietcrisis van 2008 en de huidige Corona-ellende als rimpelingen in een Zen-vijver lijken.

Leipniz | 16-08-20 | 18:11 | 2

Ja, veel mensen denken dat investeringen in gebouwen belangrijk zijn. China investeert echter rechtstreeks in de (zware) industrie en koop "schroot" aandelen op om zo een vinger in de pap te krijgen.
Geld interesseert China totaal niet, het is enkel een middel om het doel te bereiken: totale overheersing en controle van de wereld zonder een oorlog te hoeven voeren.
BTW, de Chinese burger zal niet snel in opstand komen, ten eerste zijn ze zo niet opgevoed en ten tweede geeft de Chinese regering (in tegenstelling tot de Calvinistische regering hier) de mensen wel brood en spelen.

Camoflage | 16-08-20 | 20:35

De schrijver schrijft met een ton boter op zijn hoofd.

China (onder Nixon en Kissinger (de laatste met name) moest open voor het westen, want een enorme potentiële afzetmarkt. De productie industrieën werden verplaatst zodat bedrijven geen last meer hadden van loonsverhogingen, overige arbeidsvoorwaarden en arbo en milieueisen. China had werk voor een enorme bevolking die niet was opgeleid, verkocht het produceerde aan het westen en intussen klom de bevolking uit de armoede, schoolde men de jeugd en bouwde aan een stabiele groei.

De schrijver klaagt over wat de Oeigoeren ten deel valt.
Waarom? Als deze moslims in welk ander land (behalve Iran) zouden wonen, zou er geen haan naar kraaien. (In de comments wordt hier regelmatig opgeroepen om het MO en alle moslim landen en eventueel Afrika volledig plat te bombarderen onder het motto: schone opruiming) Net zo min als naar de vervolging van de christenen. En de verplichte abortussen onder de een kindpolitiek.
Feitelijk de enige reden waarom de Oeigoeren NU op de agenda staan, is omdat de VS een confrontatie met China zijn aangegaan.

Nu gaan klagen over hoe China handelt en wandelt, is ronduit hypocriet. In de jaren 60 was tout d'elite (inclusief en met name de Kunstsector) pro China (en Cambodja (pol pot), Che Guevarra en diverse Afrikaanse dictators (o.a. Robert Mugabe).

De VS heeft helemaal geen recht van spreken. Ten eerste hebben ze dit zelf gestart en profiteren vele VS bedrijven (Apple Tim Cook) maximaal en hebben vele politici de campagnekas gevuld met o.a. chinees geld (geld stinkt niet). Ten tweede heeft de VS zijn eigen Imperium Americana gesticht en voert het een bloedig beleid om zijn eigen belangen (grondstoffen, afzetmarkt, militaire superioriteit, bedrijfslevenbelangen (testen van vaccins en medicijnen in landen die hulp ontvangen) ideologische doelstellingen (ontsproten aan denktanks)) te waarborgen en haar rijk te consolideren en uit te breiden.

Arachne | 16-08-20 | 16:58 | 4

@Joostmochtnietsweten | 16-08-20 | 18:18: dude, laat je selectieve verontwaardiging thuis en laten we het hebben over de kern van de boodschap: het westen is opportunistisch leeg geroofd door de elites terwijl onze zgn "leiders" lagen te slapen. We krijgen ons verdiende loon.

leftwing_nl | 16-08-20 | 19:11

@Joostmochtnietsweten | 16-08-20 | 18:18: China ligt helemaal niet op ramkoers met het Westen want ze willen hun meuk hier kwijt.
Die invloed die ze overal vergaren heet gewoon kapitalisme en dat doet ‘het Westen’ al eeuwen. Overigens ben je stekeblind als je denkt dat het nieuw is want China doet dit als zo’n 30 jaar zeer actief in Afrikanen Latijns Amerika,

Epistulae_Morales | 16-08-20 | 22:25
▼ 1 antwoord verborgen

China probeert ethnisch homogeen te worden, iedere stam homeopatisch op te lossen in Han bloed.
En de wereld op te kopen als een stuk los vastgoed.

hallevvezool | 16-08-20 | 16:17 | 1

Ze proberen het niet alleen, zo doen het en ze slagen er in.

Joostmochtnietsweten | 16-08-20 | 18:19
-weggejorist-
plastickliko | 16-08-20 | 15:12 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Uhh, sorry, we moeten dus voorkomen "overrompeld" te worden door China. Tegelijk is het kennelijk helemaal bon-ton om overrompeld te worden door de islamitische wereld, wat heet, we moeten er vooral nog tientallen miljoenen extra binnenhalen.

En dan moeten we ons druk maken om Oeigoeren. Raar eigenlijk dat China van de grote aantallen minderheden binnen hun grenzen vooral moeite lijkt te hebben met de Oeigoeren. Net zoals de Birmezen vooral moeite lijken te hebben met de Rohingya. En wij moeite hebben met de finnen. Wat hebben die drie groepen gemeen, vraag je je af, dat iedereen zich aan ze lijkt te storen?

Opslag Medium | 16-08-20 | 14:43 | 2

Het gaat niet om chinees vs moslim: Hui en Oeigoeren zijn allebei moslim, maar boteren ook niet. Hui en Han gaat veel beter samen. Tibetanen en Han/Hui gaat ook niet goed samen. Xinjiang wordt op dit moment overspoeld door Han, en Oeigoeren wordt actief belemmerd om hun eigen ding te doen. Dit speelt al tientallen jaren.

In Myanmar zijn/worden veel meer groepen door het regime weggejaagd, danwel uitgemoord: Indiërs, blanken, Karen, Chinezen, Rohingya, enzovoort. Ook dit is al tientallen jaren aan de gang.

Gangster-islam in NL is iets compleet anders en om het allemaal op de grote hoop te gooien is kortzichtig.

ZOMG | 16-08-20 | 15:19

@ZOMG | 16-08-20 | 15:19: Het regime wat er sinds 2011 zit? U weet er duidelijk heel veel van.

Opslag Medium | 16-08-20 | 16:38

Gisteren had Nieuwsuur een goede reportage over Taiwan, dat mag ook wel eens gezegd worden

Dr. Worstenbroodje | 16-08-20 | 14:36 | 5

@Dr. Worstenbroodje | 16-08-20 | 14:51: Ik zou willen dat we haar hier als minister hadden: ze is heel erg benaderbaar en weet waar ze het over heeft. Wat meer achtergrondinfo: www.wired.com/story/how-taiwans-unlik...

ZOMG | 16-08-20 | 15:00

@Dr. Worstenbroodje | 16-08-20 | 14:51: Ik ga overigens graag naar Taiwan. Mooi land, lekker eten, goede infrastructuur (althans, in de steden) en vriendelijke, optimistische mensen.

ZOMG | 16-08-20 | 15:02

@ZOMG | 16-08-20 | 15:02: Vergeet je niet wat ? Of ben je een zeldzaam figuur dat getrouwd is en heel trouw ? Of oerlelijk ?

Kim-Jung-Un | 16-08-20 | 21:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Ook de hightech-industrie in Europa wordt al door de Chinezen leeggetrokken. Geely stuurt alle kennis van Volvo (de consumententak) rechtstreek door naar China, Midea doet hetzelfde met KUKA (een van de belangrijkste robotfabrikanten in Europa). KUKA werd gezien als een strategisch bedrijf voor de Europese industrie, maar toch werd besloten om de koop door Midea door te laten gaan (de Duitse regering had het bijna verboden).

Voor het centrale regime in Peking staat China op de eerste plaats. De rest van de wereld is alleen een wingewest of afzetgebied, of allebei. Dit is altijd al de instelling geweest, met een in Chinese ogen pijnlijke onderbreking van ongeveer 1800-nu. De Chinese naam van China zegt het eigenlijk al: "Het Middenrijk".

China is op dit moment hard op weg om een neo-feodale hightech staat te worden.

ZOMG | 16-08-20 | 14:23 | 1

En wij waren en zijn in hun ogen de barbaren. Evocatus

Evocatus | 16-08-20 | 16:55

Die banaan ziet er wat bruintjes uit. Lijkt wel een trekhaak.

threeheadedmonkey | 16-08-20 | 14:22

Indonesië een grotere economie dan Nederland. En dan gewoon tot dit jaar
ontwikkelingsgeld binnen harken.

MorgenEenAnder | 16-08-20 | 14:18

Als China een gevaar is dan isoleer je dit land, niets erin niets eruit, de tijd lost het probleem op.

BL!ZZ | 16-08-20 | 14:04 | 2

Ja, laten we 1,3 miljard mensen isoleren.

OuweOuweLekkerMauwe | 16-08-20 | 14:06

Als je eventjes het BBP lijstje bekijkt dan tref je ook tal van niet westerse landen. Die zullen waarschijnlijk minder te porren zijn voor je China-isolatie campagne. Dus dan groeit het probleem alleen langzamer

Joostmochtnietsweten | 16-08-20 | 18:26

In de jaren 80 kwamen de chinezen naar het Westland om zogenaamd kassen te kopen. Ze werden van A tot Z voorgelicht en hun fotoos maken van alles, Ik geloof dat ze 1 kas verkocht hebben ,toe konden ze de rest zelf na-maken. Nederlanders zijn vaak kinderlijk goed van vertrouwen.

streknek | 16-08-20 | 13:58 | 1

U bedoelt toch niet die echte vluchtelingen die zodra ze hun NL paspoort hebben op vakantie gaan in hun oh zo gevaarlijke thuisland en het gewoon toelaten zonder consequenties? Dat kinderlijk vertrouwen bedoelt u toch niet?

Slough | 16-08-20 | 16:50

Ik ben het niet oneens met de strekking van deze post, maar het verwijzen naar een rapport van"Een Amerikaanse Commissie" dat is net zo geloofwaardig als het NIST rapport over 911 en het Autocad filmpje over de massavernietigingswapens van Sadam, evenals de geslaagde actie om Bin Laden te vermoorden en laten verdwijnen, en de spionage door Huawei equipment.
Man, wat word ik moe van de "Know How" van Amerika.

annevance | 16-08-20 | 13:48 | 2

Even over die massavernietigingswapens van Saddam Hussein: en.m.wikipedia.org/wiki/Halabja_chemi...
Hij had ze wel degelijk. Maar hij vernietigde ze toen de stront de ventilator raakte.

Varende_Reaguurder | 16-08-20 | 14:09

Obesitas zal straks niet echt meer een probleem zijn in China nu de Communistische Partij de hele voedselvoorziening fors wil rantsoeneren met hun Clean Plate agenda. Zelfs afvalcontainers worden gemonitord om te kijken of er geen voedsel wordt weggemieterd. Denk aan uw sociale kredietscore. Ondertussen blijft die Drieklovendam een punt van ongekende zorg.

Nehemia | 16-08-20 | 13:47 | 3

Gaan ze gewoon de mussen weer een keer opeten of doodmaken net als toen met Mao, dan geen oogst want de sprinkhanen vraten alles op.

Lerac | 16-08-20 | 13:52

Ondertussen lopen hier mensen, die van voedselbanken afhankelijk zijn, te klagen dat ze geen gratis kaviaar en champagne kunnen vinden bij de voedselbank.

Varende_Reaguurder | 16-08-20 | 14:12

@Lerac | 16-08-20 | 13:52: Doorgaans eten de Chinezen alles wat beweegt. Die voedseltekorten van weleer zullen daar zeker aan bijgedragen hebben. De voedselvoorziening an sich is tevens een wapen en de traditionele voeselvoorziening zal wereldwijd snel tot het verleden behoren. Overal zullen restricties worden opgelegd en zal de overheid in samenhang met de technocraten bepalen wat we op ons bordje kunnen leggen. We moeten tevens aan het kweekvlees en de GMO foods. Dat is Agenda 2030. dat wordt niet alleen in China uitgerold, maar dat moet globaal doorgevoerd worden. Daarnaast schreeuwen ze allemaal moord op brand om depopulatie. Het meest effectief om dat te realiseren is om een artificiële hongersnood te creëren.

Nehemia | 16-08-20 | 14:13

Er zijn de laatse 70 jaar al verschillende oorlogen met China geweest. Indo China en Korea (twee keer). Vietnam. Nu zijn ze de Zuid Chinese Zee aan het fortificeren. Zijn er Chinese troepen bij de Straat van Hormuz. En op diverse strategische plekken op aarde. Trump heeft dit goed in de gaten. Militair zal de focus van de VS meer en meer op China komen te liggen. Terugdringen van hun expansiedriften, afknijpen van grondstoffen en voedselimporten. Daar kunnen ze niet zonder, Wij kunnen wel zonder hun troep.

squadra | 16-08-20 | 13:40 | 1

Beste Squadra,

De verscherpte aandacht voor Azië is eerder begonnen als politiek idee. N.l. de "Pivot to Asia" onder Obama. Zelfs Bush was al eerder.

De Chinezen hebben een van hun eerste militaire buitenposten gevestigd in Djibouti, want ze zijn, net als Rusland, de omsingeling van Amerikaanse oorlogsbases meer dan beu [De VS heeft zo uit het hoofd honderden (800 of zo) militaire bases, klein en groot over heel de aardkloot]

Daarom is het ook begrijpelijk dat men de confrontatie aangaat in de Zuidchinese zee en gezien het voornoemde vind ik dat volkomen begrijpelijk. Helemaal niet leuk of ongevaarlijk, maar begrijpelijk. De VS is uit op een oorlog met China als het niet anders kan.

"Zij kunnen niet zonder"
De Chinezen kunnen heel goed zonder ons als het puntje bij paaltje komt, zelfs als wij hen geheel van ons zouden kunnen afsnijden.

Voor de lol en begrip van China's houding, instelling en appreciatie van ons barbaren, want zo zien zij ons nog steeds, moet de u de brief van keizer Qianlong aan George III (1793) eens lezen.
china.usc.edu/emperor-qianlong-letter...

Kort gezegd
We niets nodig, want we hebben zelf al en nog beter ook. Jullie mogen blij zijn dat we die thee en zijde exporteren die voor jullie noodzaak is.
Overigens uiterst beleefd en ongemeen genereus, maar hardstikke duidelijk en aan het eind dreigend.

Langer gezegd
"Hitherto, all European nations, including your own country's barbarian merchants, have carried on their trade with our Celestial Empire at Canton. Such has been the procedure for many years, although our Celestial Empire possesses all things in prolific abundance and lacks no product within its own borders. There was therefore no need to import the manufactures of outside barbarians in exchange for our own produce. But as the tea, silk and porcelain which the Celestial Empire produces, are absolute necessities to European nations and to yourselves, we have permitted, as a signal mark of favour, that foreign hongs [merchant firms] should be established at Canton, so that your wants might be supplied and your country thus participate in our beneficence."

Fascinerende literatuur en dhr. Xi kent de geschiedenis van zijn land uitstekend.
Barbaren zijn we. Evocatus
.

Evocatus | 16-08-20 | 16:54

Goed dat we stevige concurrentie hebben. Tijd dat we weer aan het werk gaan en de zachte mietjesmentaliteit loslaten. Je wint wedstrijden met doorzettingsvermogen. Doorzetters zijn bijters. Opgevers zijn meestal mietjes. Wij Nederlanders zijn mietjes geworden. We hebben van alles zwart-op-wit staan terwijl we niet handhaven. Niet volledig in ieder geval, en de tendens is zelfs dat het steeds minder wordt. Het is een weerspiegeling van het geloof van de Nederlander in zijn eigen waarden. Nihilisme waaiert rond, en groots ook. Chinezen zijn niet nihilistisch. Moslims ook niet. Zij hebben iets om voor te vechten. De gemiddelde Nederlander heeft dat niet meer. Niets waarin hij nog echt gelooft. Niets om voor op te staan. Ze zijn er nog wel, maar het zijn er weinig. Te weinig.
Problematisch is de dwaling van de westerse mens omdat allerlei idealistische , geromantiseerde waarden en denkbeelden de overhand nemen. Socialisme, communisme of het veel te extreme ‘alles is goddelijk’ denken. Hieraan ontspruit dat bizarre gelijkheidsdenken waardoor we tegenwoordig opgescheept zitten met allerlei quota, schaamte en rascistische besluiten. Alsof hiërarchie iets slechts is.
Competitie gaat onze ogen openen. De beste persoon geschikt voor de positie. Ongeacht al die hedendaagse anti-discriminatie bullshit. We zijn zwakke mietjes geworden. China maakt ons kwetsbaar. Mooi. Terug naar de tekentafel.

OuweOuweLekkerMauwe | 16-08-20 | 13:23 | 4

@dijkbewaker | 16-08-20 | 13:37: maak je borst maar nat, dijk bewaken gaat heel belangrijk worden nu we worden g̶e̶ misleid door doorgesnoven
woke leiders. Niets is heilig, alles wat onze voorouders hebben opgebouwd moet stuk.

revolte | 16-08-20 | 14:28

@dijkbewaker | 16-08-20 | 13:37:
Als ik zo naar mijn leeftijdsgenoten kijk (millennials), denk ik dat OuweOuwe zeker een punt heeft. Wanhopig op zoek naar een "cause" om voor te vechten, maar niet verder komen dan abstracte zaken als "het klimaat" of "genderneutrale toiletten". Dit is echt een probleem.

threeheadedmonkey | 16-08-20 | 14:35

@threeheadedmonkey | 16-08-20 | 14:35: De Chinezen lachen zich een lul uit de broek met waar onze jeugd zich mee bezighoudt. De Chinezen plunderen heel Afrika leeg en wij sturen er geld naar toe omdat het al 60 jaar zo sociaal aanziet en daar lachen de dictators zich de lul uit de borek over zoveel naiviteit. Wij worden keihard uitgelachen alleen wil het linkse gedeelte van NL het maar niet zien.

Slough | 16-08-20 | 16:56
▼ 1 antwoord verborgen

Roofridders had Europa al in de vroege middeleeuwen. Het leek dan te gaan om kruistochten en om het "bevrijden van het Heilige Land" maar in werkelijkheid ging het om macht, geld en grondstoffen. En met de verworven welvaart werden dan wingewesten "gekocht" die leeggeroofd werden.

De China aanpak is niets anders. Gekopieerd van het Westen.

Odin | 16-08-20 | 13:19 | 2

je slaat zomaar 500 jaar over Hmm

stef3094 | 16-08-20 | 13:25

Tsja, die roofridders toch. Het waren kruisridders mijn beste. Er er zijn 9 (!) van die tochten geweest. In uw wereld is de maan een zon, alleen wat koeler. U gooit Odin´s naam te grabbel.

squadra | 16-08-20 | 14:03

Wat is toch die obsessie met de Oeigoeren? Zijn we hier zo blij met onze Oeigoeren? Hebben we het hier zo fantastisch geregeld voor iedereen?

Graag vingers wijzen naar elders vooral...

Rest In Privacy | 16-08-20 | 13:17 | 2

Ze zijn een makkelijk politiek doelwit voor ons. De Oeigoeren zijn eigenlijk het oostelijke broertje van de Afghanen. Het beleid van de Sovjet-Unie en de Amerikanen heeft niet geholpen het Afghaanse probleem op te lossen. De Chinezen zijn wat dat betreft een stuk pragmatischer. Die doen gewoon alles eraan om het probleem van de Oeigoeren op te lossen. Hierbij hebben ze afgekeken van drie grootmachten uit het verleden: De Sovjet-Unie onder Stalin, Nazi-Duitsland en Nederland toen het nog Nederlands-Indië had, zowel van tijdens als na de VOC. Tegen politieke dissidenten passen ze de goelagstrategie van Stalin toe, waarin dissidenten zich dood mogen werken in strafkampen. Alleen heeft China wat minder ruimte dan Rusland per inwoner, dus concentreren ze de boel net zoals de Nazi's in Nazi-Duitsland. Wat ze van Nederland hebben is de XPCC, een soort van VOC onder gezag van de CCP die quota's opgelegd krijgt van hoeveel grondstoffen er uit die regio komen. Het is een compagnie en geen land en dus heeft zich ook niet aan de ethische standaarden van een land te houden. Maar ze hebben bijvoorbeeld ook een soort Han-quotum om de regio om te volken met Han-Chinezen.

Xinjiang is het meest extreme voorbeeld van dit omvolken, maar dit geldt ook voor Tibet, Binnen-Mongolië en zelfs het gebied rondom Hong-Kong waar Kantonees wordt gesproken. Alles moet Han-Chinees worden met Mandarijn Chinees als voertaal.

Alexander des Burgus | 16-08-20 | 13:49

@Alexander des Burgus | 16-08-20 | 13:49:

Aha duidelijke uitleg, en daar moeten we direct wat van vinden blijkbaar? Als we het als religie/ideologie zien past het tenslotte precies in het straatje van wat Nederland fantastisch vindt...

Rest In Privacy | 16-08-20 | 14:02

Lees 1421 en je weet wat er aan het gebeuren is. Stelen en roven. En China Originated Virus Incapacitating Democracy 2019 om het westen te destabiliseren. Covid20 allang in de maak.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 13:13

@ Alexander sassen enz. Enz. Even een paar dingen:
1. Uit jouw epistel kan ik opmaken dat economie dus geen (exacte) wetenschap/studie is, maar gewoon borrelpraat. Je maakt naar eigen smaak je analyse en raapt maar wat bij elkaar. Ik betrapte je ook eerder hierop mbt. de VS en zelfs Europese landen. Probeer eerst Nederland eens te begrijpen als beginetje.
2. Je hebt totaal geen verstand van wat er gaande is, gebeurt in China.. Ik woon (ook) in China, herken niets van wat je opsomt en dit lijkt veel op wat ik ook hoor van expats in China die in een soort expat bubbel leven in het land. Jammer.
3. Wat is nou precies het "grote plan" van China dan waar je zo over schrijft, wat is volgens jou hun eind doel dan, is me niet duidelijk?? Wereld heerschappij? Kom op zeg, kijk eens naar de geschiedenis en cultuur van China..

In het land van de blinden is éénoog de koning blijkbaar. Droom lekker door, doe ik gewoon mijn "ding" dan.

berepik | 16-08-20 | 13:01 | 6

Je tegenargument dus 'nietes'. Sterk.

geenspam | 16-08-20 | 13:28

Het doel van de CCP is wel degelijk omschreven.
Het is het vernietigen van de VS en het overnemen van de rol van "enige grootmacht"

De Droit | 16-08-20 | 13:51

@B75 | 16-08-20 | 13:14: Het is zelfs nog erger dan dat in China. Je moet wel wegkijken en ervoor zorgen dat men niet meekijkt, omdat anders de staat achter je aan gaat.

Alexander des Burgus | 16-08-20 | 14:28
▼ 3 antwoorden verborgen

The Panopticon Is Already Here

Xi Jinping is using artificial intelligence to enhance his government’s totalitarian control—and he’s exporting this technology to regimes around the globe.

www.theatlantic.com/magazine/archive/...

bierrr | 16-08-20 | 12:58

Je zou eigenlijk een wereld handels organisatie moeten hebben die de "'ontwikkelingsland' status van China per direct intrekt maar die organisatie is waarschijnlijk net zoals de WHO gekocht door China.

revolte | 16-08-20 | 12:52
-weggejorist-
RomySchmidt | 16-08-20 | 12:47 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Als ik zou moeten kiezen tussen China en het Westen, dan kies ik voor China. Het Westen heeft al een leugenpers die bukt voor de politiek. De pers onder regeringstoezicht brengen kan onmogelijk een achteruitgang zijn.

En een aanzienlijk aantal van 'onze' moslims kunnen best een jaartje of 50 in een heropvoedingskamp gebruiken. Je mag gerust weten dat ik naar de functie van kampbewaker zou solliciteren. Puur om in het voedsel van Rob Oudkerk's kutmarokkanen te pissen en ze dagelijks met een zweep heen en weer te patsen. Payback, biatches!

Het Chinese systeem heeft nog meer voordelen. De universiteiten in het Westen produceren al jarenlang meer marxistengekkies, gestoorde feministen en pseudo-intellectuen dan serieuze wetenschappers. Staatscontrole zou hier verandering in brengen. Internet in het Westen is 90% porno. Ook dat mag wel veranderen. De 'muziek' in het Westen is 99% rommel. Er is in het Westen geen waardering meer voor tradities, de eigen historie en nationale trots. In China wel. Al die vrijheid heeft in het Westen alleen maar geleid tot decadentie, apathie, egoisme, consumerisme, misdaad en overgewicht.

Lang leve China!

Varende_Reaguurder | 16-08-20 | 12:42 | 3
-weggejorist-
RomySchmidt | 16-08-20 | 12:51

@RomySchmidt | 16-08-20 | 12:51:
Ik bedoel inderdaad moderne muziek. Met name vormen die sinds de jaren 90 zijn ontstaan, zoals Rap, Hiphop en House.

Varende_Reaguurder | 16-08-20 | 13:14

Hiep hiep hoera, ik vaar mee in deze koers. Tot mijn verrassing blijkt deze meneer Alexander,Pompeo in eigen persoon te zijn. Ik ben absoluut tegen de Christelijk, Liberaal, Kapitalistische expansie politiek van de Amerikanen en hun vazallen.
Tegen het streven naar een wereldmonopolie van het neoliberale Amerika, onder het mom van morele argumenten. Ik ben blij dat er in de wereld krachten zijn die dit streven kunnen blokkeren.

Goedzo | 16-08-20 | 13:24

Over tien jaar heeft China fijne all in vakanties, lekker de hele dag aan de buffet Zooi.
Polsbandje is best gevaarlijk, dus een piep kleine chip, je hoeft hem alleen maar door te slikken, en je kan gratis overal in, en van het lekkers genieten.
De chip registreert het alcohol promillage in je bloed, en, staat in verbinding met de bartap. Hierdoor wordt het promillage in je drankje aangepast, zodat je altijd nét lekker in dat roesje zit, maar nooit dronken wordt. De kids worden lekker bezig gehouden met leuke spelletjes, en leren gelijk een beetje chinees, zó schattig!
Paps en mams vermaken zich prima. Het chipje heeft wel geregistreerd dat Paps een beetje te zwaar is, dus die krijgt een ietsie pietsie kleiner bordje, en mag ook naar het exclusieve heren buffet. Het buffet waar mams en de kids in kunnen blijft voor Paps dicht. Paps, mams en de kids hebben en geweldige tijd. Mams, die nog wel eens een beetje depri kan zijn, is dat na deze vakantie nooit meer. Paps en mams zijn gek op Chinese spulletjes, en hebben besloten om de kids op een Chinese school in Nederlands te doen. Paps kreeg een leuke baan bij Philips, die was ook inmiddels chinees, net als alle grote bedrijven in Nederland.
De buren van paps en mams, die nooit naar het resort wilden en zelf wilden rondreizen in hun camper, zijn tijdens de vakantie verhuisd. Er is een aardig gezin naast hun gekomen, die ook altijd naar het all in vakantie resort gaan.
De regering heeft een heel fijn voorstel gedaan, om een basis salaris in te voeren, en, dan alle kleine gezinszorgen over te nemen. Je mag je hele leven leven zoals je nu doet, maar dan gegarandeerd! De Hemel is op aarde neergedaald! Leve China, Hoela, Hoela, Hoela!

Hiram | 16-08-20 | 12:41

De EU was al lang onhoudbaar als men de eigen regels en verdragen strikt naleefden, dus eerst maar eens naar jezelf kijken en dan naar China ook al is China ook fout bezig.

steekmug | 16-08-20 | 12:41

Trump gaat de komende 4 jaar steeds meer geliefd worden in de wereld behalve China, maar wel dankzij China, dat zich meer en meer gehaat gaat maken. De toekomst is aan de zachte kracht van de democratie.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:39

Geweldig de Chinezen, laat ze maar komen naar hier en het zal flink opklaren in ons land.

Cocorico | 16-08-20 | 12:38 | 2

Useful idiots gaan er als eerste aan. Maak je je al een beetje zorgen om jezelf?

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:41

Alles leuk en aardig, maar waarom zou het een individuele burger interesseren? De EU is een corrupte inteeltclub, en niemand zal zich achter die vlag scharen. Nationalisme werd structureel ondermijnd, terwijl dit de enige manier kan zijn om een collectief samen te houden en als collectief wat te bereiken tegen China. De import van achterlijk en kansloos zandbakvolk en de discriminatie van de autochtone bevolking zet ook kwaad bloed en maakt elke oproep van een nationale overheid of een internationaal clubje tot een lachertje.
Het wegvallen van het gezin draagt daar ook aan bij. Waar kinderen vroeger de oudedagsvoorziening waren en ouders voor hun kinderen werkten, wordt een erfenis door de staat geroofd en heeft elk kind een oneven aantal ouders. Veel mensen kunnen kinderen niet meer betalen of willen geen kinderen. Op lange termijn vernietigt de socialistische manie zichzelf.

Frau Merkel | 16-08-20 | 12:30 | 5

@Sans Comique | 16-08-20 | 12:57: Ik heb het puur over handel.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 13:12

@Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 13:12: Prima, maar daar moet je ook de productie en consumptie bij betrekken. En diversiteit is nog steeds een kracht, ook in de handel. Veel vissers rond een vijver houdt de kwaliteit hoog en de productie efficient, en de keuze groot.

Sans Comique | 16-08-20 | 13:18

Klopt. De EU luistert liever naar George Soros dan naar de burger.

petersteenkamp | 16-08-20 | 16:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Auschwitz 2.0? seriously?
Handel is handel en daar zijn meerdere partijen bij betrokken dus hoe oneerlijk kan dat zijn als staten ook tariefmuren kunnen optrekken (denk aan zonnepanelen). Men kan specifieke handel wel onethisch vinden maar dat is iets anders (denk aan de wereldwijde handel in schadelijk afval). "Diefstal" van intellectueel eigendom is de standaard voor elk land totdat patenten portfolio/WTO deelname en/of handelsovereenkomsten meer opleveren.

xyzzy42 | 16-08-20 | 12:29 | 2

Tegen zoveel domheid is geen kruid opgewassen

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:42

@Bacchus | 16-08-20 | 12:42: Hm, weinig inhoudelijk gereageerd. Ik was liever verrijkt met nieuwe inzichten of feiten. Want nu moet ik xyzzy42 toch gelijk geven.

Sans Comique | 16-08-20 | 12:59

Het is essentieel om buitenlandse bedrijven, die op een heel andere manier handel drijven dan wij, buiten de deur te houden. Zie het Indiase Tatasteel. Wij hebben uiteindelijk niks meer te zeggen over onze bedrijven.

Toos Bevergeil | 16-08-20 | 12:23 | 9

@Santoku | 16-08-20 | 12:39: Een fabriek in India hoeft geen CO2 heffing te betalen en in Europa wel. Sterker nog, als een fabriek verplaatst wordt naar India mogen de in Europa gratis verkregen "carbon credits" verkocht worden voor honderden miljoenen Euro's. Zo subsidieren we het wegjagen van onze industrie naar de Derde Wereld. Zonder effect op de CO2 uitstoot overigens, die vind namelijk nu in India plaats.

petersteenkamp | 16-08-20 | 16:54

@_pacman_ | 16-08-20 | 12:29: Investeren in de toekomst van hun partij. Deed de PvdA jaren gelefen al door de (toen) gastarbeiders steeds meer rechten te geven en vooral stemrecht.

Slough | 16-08-20 | 17:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Er zijn nou eenmaal meer chinezen. Logisch dat ze dan ook veel te zeggen hebben. Maar eigenlijk zou India dus net zoveel te zeggen moeten hebben. Maar daar hoor je alleen maar wat van als je computerproblemen hebt.

Hadena | 16-08-20 | 12:21 | 3

90% van India heeft nog niet eens een fatsoenlijk wc,laat staan schoon.

joppo0 | 16-08-20 | 12:52

Daar hoor je zelfs van als je géén computer problemen hebt.
"*tringtringgg. *klik* Hello? Aj em from Microsoft àhnd we detected a problem on your computer. Can we come in and fix it for you?"

Sure, are you familiar with Ubuntu?

Sans Comique | 16-08-20 | 13:04

Aantal inwoners zegt niets over de economische kracht.
40 jaar geleden had China ook al de meeste inwoners. Economische kracht: derde wereld land.

dijkbewaker | 16-08-20 | 13:06

Familie van mij woont en werken in Portugal, een mooit land met aardige maar trotse mensen. Veel armoede,dat ook.
Dus hebben daar de Chinezen ook toegeslagen, teneinde de financiele positie van het land te verbeteren.
Zo hebben ze de Portugese telefoonmaatschappij - een soort KPN - MEO geheten opgekocht. Een inmiddels keiharde organisatie, moeilijk, ja zelfs onmogelijk bereikbaar, hun kantoren worden bemand door bange Portugese medewerkers die niets kunnen en mogen ondernemen, je wordt "van het kastje naar de muur" gestuurd. En dan hebben ze - vanuit Lissabon - een giga callcenter ingevoerd, die je structureel lastig vallen. Op gegeven moment wordt in eens je abonnement met b.v. 5 euro per maand verhoogd en als je protesteert krijg je geen medewerking en verklaart men zelfs dat je telefonisch akkoord bent gegaan en dat ze het gesprek hebben opgenomen. MEO die club.
Dat de energie in Portugal. China heeft de EDP -energiebedrijf gekocht en de Portugezen daar afhankelijkkl van gemaakt. Hun service is eveneens "op zn Chinees". Wel betalen geen service, dan na lang bellen en zeuren.
Tenslotte vliegen de duizenden enorme Chinese prullenzaken als paddenstoelen in bijna alle dorpen en steden uit de grond, waar je werkelijk alles van een bedenkelijke kwaliteit kunt kopen ( dat vinden de Portugezen natuurlijk wel leuk). Ze kppen grote Hotels, stukken grond en de Portugese overheid staat erbij en kijkt er naar. Op democratische wijze wordt een land zo overgenomen.
Slaap maar verder over die Chinezen, want ik denk dat zij in de gehele wereld bezig zijn, waar het interessant voor hun kan zijn. Geld of steun verlenen zij nooit, wel arbeid en voor niks je kennis afstaan en je bezit inpikken.

outdoor | 16-08-20 | 12:21 | 2

Precies. En dat te betekenen dat ze uiteindelijk alles met nep-geld opkopen. De (grote) problemen in deze wereld zijn voornamelijk te herleiden tot twee punten; te veel mensen en het bestaan van fiat-valuta's.

En als het aan de vvd ligt verpatsen ze de Nederlandse waterleidingbedrijven ook nog, want is goed voor de kwaliteit en het levert de staat toch 'mooi' 20 miljard Eypo op. Pinda's. haha. Dan ben je toch zwaar debiel als je dat wilt, in ruil voor nepgeld (jezelf uitleveren).

je zag het bij de vorige euro-crisis dat China klaar stond om waar ze maar de breedte kregen van alles op te kopen; energie- en water-bedrijven en havens. Terwijl iedereen toch op z'n klompen aanvoelt dat dit niet goed kan gaan. En dan hebben we het hier over dat staatseigendom niet mag (van Brussel), privatiseren het streven is. Alles naar de klote of naar China.

Santoku | 16-08-20 | 12:33

"Aardige, trotse mensen"
Wat hebben ze dan om trots op te zijn? Ons geld? Zouden die niet eens wat harder gaan werken ipv de hele dag maar trots lopen te zijn? Wat koop je voor 'een trots volk'? Die Turken en Marokkanen zijn wat dat betreft ook geen verrijking gebleken. Trots? Misplaatst gevoel van superieure eigenwaarde zul je bedoelen. Dat is geen trots.

Sans Comique | 16-08-20 | 13:07

Mis Trump in deze, maar wellicht omdat het Trump is.

larie | 16-08-20 | 12:20

@ZOMG | 16-08-20 | 14:04: De BBC en ITV zijn hetzelfde. De berichtgeving is hemeltergend bekrompen.

Slough | 16-08-20 | 17:09

@Stormageddon | 16-08-20 | 14:56: Ik vind Engelse berichtgeving beschamend. op BBC en ITV. Om het kwartier dezelfde rotzooi. France24, AlJezeera en RT OK die zijn ook (links) gekleurd maar je hoort tenminste nog wat anders dan A results en Corona.

Slough | 16-08-20 | 17:13

@Slough | 16-08-20 | 17:13:
Is ook hemeltergend slecht, maar ze berichten in elk geval wél over de wereld buiten hun eigen kusten. En zeker online. Op de TV, BBC1, World, News... is het 3x niks, maar via hun website kun je tenminste het nieuws uit de hele wereld lezen.

Stormageddon | 16-08-20 | 18:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Één van de gevaren is dus dat wij, om te blijven concurreren, net als China werkkampen in moeten richten voor een bepaalde bevolkingsgroep. Oeigoeren, daar hebben we er niet genoeg van. Es even denken...

ciabatta | 16-08-20 | 12:17 | 8

Wat wil je dan Dikke? Overrompeld door de Chinezen? Oorlog? Meer smaken zijn er niet. Alexander Sassen van Elsloo zegt het zelf.

ciabatta | 16-08-20 | 12:58

@joppo0 | 16-08-20 | 12:56:
Ben al een tijdje bang dat we uiteindelijk steeds meer richting Chinese manier gaan bewegen. Het is te succesvol.

@ciabatta
Principes en vrijheid mogen wel wat welvaart kosten. Wie denkt dat die kampen beperkt blijven tot een doelgroep waar je zelf een hekel aan hebt komt bedrogen uit.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 13:06

*zichzelf alvast als vrijwilliger bij de Chinese autoriteiten opgeven gaat*

ciabatta | 16-08-20 | 13:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Tot voor kort had de EU de grootste Economie, maar door de brexit missen we het VK wat de EU wat lager zet. Europa als geheel is natuurlijk veruit de grootste economie. Met nog steeds een stuk minder inwoners dan China.
Het verhaal is iets te negatief. Kijken we naar de VS dan zien we Trump bijna dagelijks zich met China bezighouden en er een soort handelsoorlog van maken.
Raar dat dat niet genoemd wordt in dit stukje. Ook intern is er gedoe wanneer de bevolking meer vrijheid en hoger loon eist wat altijd gebeurd op zeker moment.
ook alle milieurampen en gerommel met giftige stoffen die ze in kleding, speelgoed en zelfs de babyvoeding hebben gestopt. Op enig moment vertrouwde de bevolking het eigen gemaakte melkpoeder zelfs niet meer. Nu wordt er melkpoeder geïmporteerd. Ja, de Chinezen zijn eigenaar van sommige melkpoeder fabrikanten in Nederland. Van enige verandering verder is geen sprake. De Chinese stijl van leidinggeven werkt hier simpel gezegd niet. Daar zijn ze door schade en schande ook achter gekomen. Ook is het niet zo dat China de gehele productie naar eigen land verscheept of zelf de productie overneemt zoals ze vroeger wel deden. Dus het kan ook goed gaan. Als China haar eigen interne markt niet verder open zet voor het buitenland zal ook dat een open wond blijven. China profiteert van de vrijhandel, dan zal ze zelf die vrijhandel intern ook moeten accepteren. Doet ze dat niet dan wordt de druk opgevoerd met hogere belasting of een verbod op bepaalde goederen . Trump is daar al een tijdje mee bezig.

dijkbewaker | 16-08-20 | 12:12 | 7

Trump maakt er een handelsoorlog van, niet de Chinezen. Ah, ik dacht al.

Sans Comique | 16-08-20 | 13:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Laten we eerst is de post zendingen belasten met de echte kosten, het kan niet zijn dat een Chinese firma bijna niets betaald om waren naar Euro sturen, en wij 40 euro betalen voor 1 kg naar Peking. Ook moet er hoger gestraft worden bij handelaren welke giftige of gekopieerde waren verkopen zodat ze liever hun vingers er van laten. We maken het de Chinezen veel te makkelijk.
Wakker worden ze hier pas als China auto's en maschines naar Duitsland gaat leveren voor de halve prijs.

jan huppeldepup | 16-08-20 | 12:11 | 1

Yep, die postvoordelen hebben ze jaren geleden gekregen ivm zielig en ontwikkelingsland zijn. Dat speelt allang niet meer en toch doet de EU niets.

Graaier | 16-08-20 | 12:42

Nog een voorbeeld over hoe achterlijk het neo-liberalisme ons maakt. Onlangs hoorde ik een bestuurslid van de universiteit van Wageningen trots vertellen hoe goed wij toch in landbouw technologie zijn en hoe de hele wereld, en vooral ook veel Chinese studenten, graag naar Wageningen komen om te leren hoe wij dat doen. Vooral de kassenteelt blijkt erg populair bij Chinezen studenten.

Echt een geweldig idee om “de markt” in het onderwijs te introduceren. We gaan de Chinezen leren hoe het moet. Onze technologische kennis overdragen aan een land dat maling heeft aan mensenrechten, milieu en arbeidsvoorwaarden. Goed idee. En als ze straks precies weten hoe het moet, concurreren ze onze landbouwsector kapot, net als ze iedere andere sector wegconcurreren. Oh ja, en uw kind wordt wellicht uitgeloot voor een studie ten gunste van een buitenlandse (Chineze..) student. Zo mooi marktwerking. En ik maar denken dat onderwijs als primair doel het opleiden van de eigen bevolking was. Dat scholing er vooral voor moet zorgen dat je eigen economie concurrerend blijft. Maar ik zal het liberale/populistische evangelie wel niet goed begrepen hebben. Word wakker jongens! Voor het te laat is.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:10 | 18

@Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 15:43:
De UK en VS sluiten nu een handelsdeal die de Britten meer gaat opleveren dan een deal tussen VS en EU, als ze daar nog onderdeel van zouden zijn.
youtu.be/sdJ6Rk80AfM

Stormageddon | 16-08-20 | 16:48

@Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 15:43:
En dit is dat spel, uitgelegd door Michael Matt. En de reden waarom de globalisten en multinationals een bloedhekel aan Trump hebben. Matt is een radicale conservatieve paap, maar hij ziet het scherp.
www.youtube.com/watch?v=BDOFFV0LpLI

Special over Davos, waar die kliek vergaderde over de Great Reset:
www.youtube.com/watch?v=qiRHj_rfXsE

Stormageddon | 16-08-20 | 16:57

@Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:20: Trump is een ongelofelijk brulaap zonder manieren maar zoals de EU hem behandelt zou ik ook schijt aan de EU krijgen.

Slough | 16-08-20 | 17:18
▼ 15 antwoorden verborgen

Die zuid- en oost-Europese landen die van twee walletjes eten... En de EU die praat er veel over -- over China, en het gevaar dat 'we' straks niets meer te zeggen hebben -- maar voorkomen doen ze niets... omdat ze teveel bezig zijn met een federaal Europa erdoorheen te drukken en de euro te behouden. (De kritische Oeigoerse keutel had Brussel reeds ingetrokken, naar wens/bevel van China). De euro zorgt alleen maar voor een verdeelde EU en uiteindelijk zal de boel klappen waarbij minimaal zuid- en oost dik onder invloed van China staan. Goed bezig Brussel! Die euro had allang opgesplitst moeten worden in minimaal twee of drie valuta's.

Santoku | 16-08-20 | 12:08

Dat eeuwige machteloze geklaag....
In plaats van te zwelgen in zelfmedelijden en in de nostalgie van achterhaalde realiteit, kun je natuurlijk ook deelnemen in Chinese (tech)bedrijven of bedrijven met flinke footprint in de regio.

Graaf_Slis | 16-08-20 | 12:07 | 9

@Graaf_Slis | 16-08-20 | 12:15: Precies, zoveel mogelijk Chinese producten boycotten, doe ik wel, behalve koe loe you.

Uw Verzekeringsadvis | 16-08-20 | 12:39

Makkelijker gezegd dan gedaan: als je als buitenlander een fabriek in China wil hebben dan moet 50% in handen zijn van een Chinees (of zelfs een lid van de CCP, dat ben ik even kwijt). Dat gaat een paar jaar goed, daarna ontstaat er geheid ruzie (vooropgezet), laten ze het bedrijf ploffen en dan beginnen ze even verderop een nieuwe fabriek, zonder jou, en nemen ze je hele klantenbestand over.

ZOMG | 16-08-20 | 14:07
▼ 6 antwoorden verborgen

samengevat; we are fucked. En dit krijgt Rutte en EU dikbuikjes (ook) niet meer weggelachen.

Alsikhetnietmeerweet | 16-08-20 | 12:01

Jesse Klaver, Mark Rutte en Rob Jetten blijven stil. Dus de Chinezen zijn (nog) lief/goed (ook een zegen voor het Klimaat) en de Oeigoeren dus niet zielig. Bij de Yezidi's bleven ze ook stil. Pakte geweldig uit. Black Lives Matter prediken en straatnamen opkuisen; that's al what counts at the moment.

Fijnstoffer | 16-08-20 | 12:01 | 1

Jesse Klaver, Mark Rutte en Rob Jetten worden pas wakker wanneer we hier allemaal verplicht Chinees moeten leren. Tot die tijd is deugen het hoogste goed.

duProgue | 16-08-20 | 12:35

"de gemiddelde Chinees is in het algemeen"
Even rekenen, de gemiddelde Chinees... Nee, laat maar.

"De gemiddelde econoom" zal pas ná het instorten van de gehele wereldeconomie het besef krijgen: geld is het kwaad van de wereld.

Mensdier | 16-08-20 | 12:00 | 2

Eerste punt is valide>modus was beter geweest

Sassen | 16-08-20 | 12:10

Er is wel een gemiddelde Chinees, zelfs in het algemeen, maar “Dé Nederlander” bestaat niet. Dus.

Stormageddon | 16-08-20 | 12:10

Er was eens een verstandige president die besloot om maar niet dat Chinese spul van Huawei in de kern van communicatiesystemen op te nemen. Huawei is verplicht om alle gewenste data aan de Chinese overheid te verstrekken.
In plaats van dit goede idee na te volgen leverde het in het westen hoongelach op. Te triest voor woorden.

duProgue | 16-08-20 | 12:00 | 2

Ja, het schijnt ook zo te zijn dat als een Chinees een westers bedrijf in handen krijgt, dat ze gratis grond , gebouwen etc van de staat krijgen om dan in China een dependance daarvan neer te zetten, uiteraard onder 1 voorwaarde; alle data en kennis die er te vergaren/roven valt gaat linea reacta naar de staat.

We moeten dus af van dat globale gedoe, veel meer lokaal investeren en niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, in het geval van China zit je dan vooraan het podium waarop iedereen publiekelijk vernederd en afgemaakt wordt en zichzelf diep verontschuldigend moet verhangen, omdat dat de' juiste spirit' en de communistische partij ten goede komt.

Trump had dat goed gezien, maar aangezien de MSM direct, zonder ook maar 1 seconde na te denken, alles wat Trump zegt belachelijk maakt, zal het wel decennia duren voordat men het hier doorheeft.

Zer0-hedger | 16-08-20 | 12:11

Boris is 'm gevolgd. The Guardian zal het wel niet leuk vinden maar ik wel.

Slough | 16-08-20 | 17:21

Dus dit begon als een blog over economische / financiele recessie, maar nu is het beland bij China onzinnig zwartmaken?

'China opkomend' is zo ongeveer het oudste imperium op aarde.
'organen oogsten' zijn helemaal niet geschikt voor andere rassen, iets met antigenen etc.
'alle goedkope kleding is gemaakt door Oeigoeren in dwangarbeid' terwijl het meeste uit India, Bangladesh etc of zelfs gewoon Italie komt.
'Auschwitz 2.0' werken is toch echt geen massamoord.
'schulden die ze niet kunnem betalen, dan opeisen als bezit' in Afrika is China niet de grootste schuldeiser dus dat zal wel meevallen.
'Europa overrompelen of tot dezelfde tactieken dwingen' daar zijn geen aanwijzingen voor, vooralsnog verdienen ze aan het vrije westen.
Etc etc.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 11:59 | 4

@Het brein erachter
Genoeg aan te merken, inderdaad, maar doe het dan met zinnige / valide argumenten. Tegelijkertijd is niet alles dat anders is perse fout, en vinden zij ons net zo goed raar. Maw houd de artikelen + discussies genuanceerd en tweezijdig.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:31

@einStina | 16-08-20 | 12:31:
Zinnige/valide argumenten ontbreken ook bij jou, China heeft inderdaad 1 van de oudste imperia op aarde, maar tot aan WO II hebben ze (globaal) nog geen deuk in een pakje boter kunnen schoppen, als de USA Hiroshima/Nagasaki niet hadden platgelegd, spraken ze in China nu de Japans taal, dus "opkomend" is een juiste uitdrukking.
NL was in de Gouden Eeuw een wereldmacht, zie wat er van terecht is gekomen.

De globale kledingindustrie waar jij het over hebt is (nu) voor het overgrote deel in handen van de Chinezen. Made in Italie moet zijn “made in italie by chinese workers” : www.trouw.nl/nieuws/made-in-china-kom...
China is direct/indirect verreweg de grootste kleding exporteur van de wereld :
www.schonekleren.nl/thema/china/

Als je een beetje had nagedacht en research had gedaan, had je hier makkelijk achter kunnen komen.

the namster | 16-08-20 | 13:28

@the namster
Arbeidsmigrant in Italie is dan toch niet een Oeigur in een werkkamp?
En wb economische invloed, in de eeuwen voor de Japanse invasie hebben ze altijd flinke aandelen gehad.
Natuurlijk onderbouw ik niet uitgebreid, ik schrijf geen topic. Ik geef alleen aan waarom dit topic onvoldoende scoort.
Als auteur en redactie heb je ook iets als intellectuele verantwoordelijkheid, vooral als je bedenkt dat veel lezers dingen zo als waar aannemen.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 14:47
▼ 1 antwoord verborgen

Laten we gewoon nu een nulmeting maken. Een lijst maken van alle belangrijke bedrijven die ons land voorzien van energie, (personen)vervoer, communicatie en kennis. Zeg maar bedrijven die we in Nederlandse handen willen houden voor het geval toch ooit de pleuris uitbreekt en we even zelfvoorzienend moeten zijn.

Leptob | 16-08-20 | 11:59 | 1

Daarvoor hoef je niet bij (neo-)liberalen en populisten te zijn.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:01

Oh ja, en binnen vijf jaar gaat Taiwan er aan. Want wie gaat China stoppen? Ze zullen de lessen van de Krim goed hebben begrepen in Beijing.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 11:59 | 3

Gezien hoe ze in Hong Kong doorpakken, lijkt mij dat Taiwan de 2e helft van deze eeuw niet gaat halen idd.

Het brein erachter | 16-08-20 | 12:27

@Het brein erachter | 16-08-20 | 12:27: De VS kan zoveel zeggen en dreigen maar gaan echt niet een oorlog met China starten om Taiwan. Ik voorspel wel grote globale onrust en spanningen, maar tot een gewapend treffen tussen de VS en China zie ik het niet komen. Daar is China inmiddels ook militair te sterk voor geworden. Maar het worden decennia vol spanningen in die regio.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:49

Onzinnige vergelijking. Taiwan is een land met 25+miljoen mensen. Hoog geavanceerd land met dito militaire verdedigingswerken. En last but not least Taiwanezen willen absoluut geen deel uitmaken van een ondemocratisch China. Krim op een paar steden na leeg land en een groot deel van de inwoners wil juist wel bij Rusland horen.

Grachus | 16-08-20 | 14:45

China heeft alleen geen creativiteit, alleen een superieur systeem van (re)productie en systematische ordening van de samenleving. Intellectueel failliet aan de top.

Dus heb je een decadente wereldmacht die eigen groeit niet gaat bijbenen. Ik zeg niet dat westerse economieën momenteel er iets tegenin kunnen brengen maar de vernieuwing is daar wel mogelijk in principe, juist door wisselende machten en publicatievrijheden.

Wat wij nodig hebben is de juiste druk om het juk van onzin en afleiding af te schudden. En de collectieve wil herkrijgen om fundamentele vernieuwingen door te voeren. Moeten we het wel eerst eens worden of erin gaan geloven met ratio intact dan graag.

GeenAccount | 16-08-20 | 11:59 | 5

@allesofniks | 16-08-20 | 12:09: Ik bedoel maar. En ondertussen blijven wij maar achter land liberale en populistische rattenvanger aan dansen.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:12

@Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:12: Kent u het politiek programma van deze populisten? De dom-linkse klieks in de westerse wereld verschooieren alles van waarde om daarmee een 1984 achtige dom-linkse wereld te kunnen creëren.

De populisten van deze wereld zullen waarschijnlijk niet de kans krijgen onze wereld te redden, immers zij hebben nauwelijks toegang tot de massamedia en sociale platformen.

ZegMaarJansen | 16-08-20 | 13:00

@allesofniks | 16-08-20 | 12:09: Betekent dat voor VS en EU dan ook dat copyright ... the right to copy is? Dan doe we toch gewoon wat China al jaren doet en gewoon alles namaken zonder anziens des lands of copy rights?

Slough | 16-08-20 | 17:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Zolang de gemiddelde Nederlander of Europeaan meer bezig is met voetbal, discriminatie, genderneutraliteit, importvolk, verkorte werkdagen, regels en alleen maar rechten voor alles en iedereen dan verlies je met 10 - 0 van de Chinezen.

Een Chinees wil geld verdienen, de overheid zorgt voor de backing, infrastructuur, geld en de rest is allemaal ondergeschikt.

Het grappigste is dat een Westers bedrijf geen 1 rechtszaak over IP wint in China omdat de rechter altijd in het voordeel van de Chinees handelt. Maar ondertussen winnen de Chinezen wel rechtszaken in Europa over IP claimen omdat wij heeeel eerlijk zijn en het goede voorbeeld willen geven, dit is ook wat Trump iedere keer probeert aan te kaarten, maar ja Trump hé, die is niet inclusief dus fout, dom volk

allesofniks | 16-08-20 | 11:58

Het wordt nog veel erger. China wil hoogwaardige producten zelf ontwikkelen en verkopen ipv de werkplaats van de wereld voor inferieure meuk te zijn. Bewijzen te over. Nu al gaan Westerse hoogleraren aan Chinezen universiteiten werken ipv dat Chinezen alleen maar naar Westerse universiteiten gaan. Dat hele idee dat wij zo technologisch superieur zijn en dat we het “domme” werk naar China kunnen exporteren is zo kortzichtig en dom. Kijk naar Huawei om te zien welke kant het op gaat. Of naar TikTok. Het gaat de VS niet om privacy en data verzamelen door China, maar om de dreiging die dit soort techbedrijven vormen voor de eigen Amerikaanse techindustrie. Heeft niemand dat dan door? Het lijkt wel of niemand begrijpt wat er echt gaande is. Geef China nog tien jaar en het hele Silicon Valley is dood. Wie denkt nu echt dat China voor eeuwig jullie Action-meuk wil blijven produceren? En bedank je neo-liberale partijtjes maar. We hebben het zelf gedaan door ons te laten meeslepen met die neo-liberale waanzin. Het is niet voor niets dat ik er al jaren hier tegen te keer ga. Ik ben een rechtse nationalist. Eigen industrie en werkgelegenheid eerst. Geen kernindustrieën en kennis exporteren naar het buitenland. Word een keer wakker!

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 11:57 | 1

"Heeft niemand dat dan door?"
Jawel en ik hoor je luid en duidelijk.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:05

Wat verdiend een gemiddelde Chinese arbeider in het thuisland?
Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

spamzuiger | 16-08-20 | 11:56 | 1

Werkvolk tussen de 300 en 500 Euro per maand. Een Engels sprekende Chinees in Shanghai of Peking, meer dan een Nederlander in eenzelfde functie.

Maar het gaat niet om de arbeider of werknemer, het gaat om de ondernemer die verschrikkelijk veel geld verdient en dat weer investeer in aankoop van Westerse bedrijven of kopiëren van Westerse produkten.

allesofniks | 16-08-20 | 12:03

Geld en macht zijn nogal altijd maatgevend en aangezien het westen helemaal gek is geworden en alles “weggeven” zijn we fucked up.

NanoTube | 16-08-20 | 11:56

De Chinees is behoorlijk in opmars, vroeger kon ik alleen menu 1 t/m 10 bestellen, nu is dat al 1 t/m 50.

FapMaster | 16-08-20 | 11:56 | 1

Hahahahaha

Slough | 16-08-20 | 17:27

Boycot China!
- Verzonden vanaf mijn iPhone -

Harry Turtle | 16-08-20 | 11:56 | 1

Als Apple genoegen neemt met een winstmarge van 20% en de IPhone gewoon in de VS of een ander westers land is dat gewoon mogelijk

NanoTube | 16-08-20 | 12:21

Toch vreemd dat de Chinezen dit met haar islamitisch volksdeel kan flikken en dat er geen enkel moslimland een vinger erover verheft. RIP Oeigoeren.

happen_maar | 16-08-20 | 11:56 | 1

Die zijn toch ook allemaal giga verdeeld, net als vroeger de katholieken en de protestanten. Sunni's Sjiieten, Alwieten, Bahai. En Arabieren behandelen hun Pakistaanse geloofsgenoten als slaven. Lees je dat Sylvana? als slaven

Slough | 16-08-20 | 17:30

En toch, de eenkindpolitiek heeft de demografische verhoudingen zo zwaar verneukt dat het over 1 tot 2 decennia vanzelf wel inklapt. Voor de jonge generatie prinsjes en prinsesjes, hoef je niet veel te vrezen.

* Il Principe * | 16-08-20 | 11:53 | 1

Lullig voor ons man, gaan al die Marokkanen die kant uit om te werken en laten ze ons in de steek.

Slough | 16-08-20 | 17:32

Saillant detail:
"De VS is er niet in geslaagd het VN-wapenembargo tegen Iran voor onbepaalde tijd te verlengen. In de Veiligheidsraad wisten de Amerikanen alleen de Dominicaanse Republiek achter zich te krijgen. Rusland en China stemden tegen en de elf andere landen onthielden zich van stemming." -nos

Zoveel "vrienden" heeft de VS dus nog over. Ja of zoveel vrienden heeft China al gekocht. Maar goed; de vette wapendeal tussen China en Iran gaat doorrrr. Yallah yallah.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 11:53 | 2

Het is ook niet voor niets dat de Verenigde Arabische Emiraten de betrekkingen met Israel gaan “normaliseren”.

Zoals ook Oman op het punt staat hetzelfde te doen.

China geeft Iran 400 miljard verdeeld over 25 jaar. Een schijntje. In ruil krijgt China olie met korting en ruimte voor militaire aanwezigheid, die ze ook nodig gaan hebben wanneer de leningen aan Afrikaanse landen niet worden terugbetaald.

Glasgow Argus | 16-08-20 | 12:03

@Glasgow Argus | 16-08-20 | 12:03:
Het is een ondermijning van de Amerikaanse hegemonie. Verder is 400 miljard voor de een weinig, voor de ander net voldoende ruimte om even adem te halen.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 12:07

Liever de Chinezen dan de Arabieren

Eddy67 | 16-08-20 | 11:51

in Nederland en andere europese landen zorgen de cao en vakbonden voor goede arbeidsvoorwaarden. Alle maakmeuk en productie van action tot apple is in de loop van tientallen jaren verplaatst naar China omdat het daar goedkoper voor zowel mkb als multinationals. is inclusief de transport overzee terug. dus dan effe niet janken dat China een economische grootmacht is geworden

HetOorAakel | 16-08-20 | 11:49

Hear hear

Phreack | 16-08-20 | 11:46

De twee grootste bedreigingen op termijn voor de wereldvrede zijn denk ik, de islam en dan China. Achteraf kunnen we zeggen, we hadden het duidelijk zien aankomen.

PieterPassant | 16-08-20 | 11:46 | 4

Islam? Dankzij het christendom hebben we in Europa 1000 jaar stilstand gehad. Georganiseerde religie bedoel je, dat is de vijand van vooruitgang.

* Il Principe * | 16-08-20 | 11:50

Op het spectrum komt er een moment dat islam aanlokkelijker is dan NLse denken. Voor mij soms al aangebroken, pubers van geslacht vewisselen met medicijnen, 2 vaders die kinderen adopteren. Als man heb je het niet zo slecht in islam. Al die minderheden die het gevaar toch niet onderkennen en je voor racist uit maken, ja laat die zelf strijd maar voeren dan.

feiten_en _cijfers | 16-08-20 | 11:52

Nee het is de islam. Kijk naar de feiten en hoe islamitische landen het doen op sociaal en economisch terrein. Met de islam is er geen vrijheid meer. Lees de berichten over Iran.

Eddy67 | 16-08-20 | 11:54
▼ 1 antwoord verborgen

Goed stuk en erg nodig ook. China is nog steeds een streng communistisch land en ruthless als het gaat om haar eigen belangen tov de rest van de wereld. Ze hoeven zich in eigen land nergens aan te houden als het gaat om mens- en dieren rechten (Oeigoeren?) en voor ieder persoon die ze wegstoppen in kampen kunnen ze 100 anderen optrommelen die dankbaar zijn voor de centen die ze mogen krijgen voor 15 uur per dag werken om te kunnen overleven. Daarnaast is China de laatste jaren flink bezig geweest met zich militair ontwikkelen. Hun kinderen wordt vanaf jongs af aan gedrild over de superioriteit van China, terwijl het land eigenlijk een gigantisch minderwaardigheidscomplex heeft wat ze op deze manier proberen recht te zetten, net als nazi Duitsland in de jaren 30.

Als Amerika niet in staat zal zijn om China in te dammen (van Rusland hoef je denk ik weinig te verwachten ) dan is het Westen straks niet alleen verzwakt door de in de Chinese ogen softe aanpak van de corona crisis, maar ook door de tegenstellingen en verdeeldheid die alleen maar groter wordt, de economie die steeds meer krimpt waardoor we straks grotendeels afhankelijk zullen zijn van wat China willend is om ons te bieden. Hun onderhandelingspositie zal erg sterk zijn. Het enige wat ze hoeven doen is hier de falliete boel opkopen en daar zijn ze al jaren mee bezig......
Er zullen er velen zijn hier die het met mij oneens zijn en ik verwelkom dit uiteraard want wellicht steek ik daar ook weer wat van op.
Maar ik vind China een heel eng land zonder vrijheden die uit is op totale wereldmacht.

Isan | 16-08-20 | 11:44 | 5

@_pacman_ | 16-08-20 | 11:50: Nederland zag ook ooit mogelijkheden en nu moeten we onze straatnamen aanpassen.

Dubbelepunthoofd | 16-08-20 | 11:54

@Dubbelepunthoofd | 16-08-20 | 11:54: Nederland had een tijdje goede kaarten maar had niet de menskracht om het vol te houden en kreeg daarna last van een aangepraat geweten. En nu is het niets meer dan een postzegel op de kaart waar de afgelopen 30 jaar een sprinkhanenplaag heerst.

_pacman_ | 16-08-20 | 11:56

Ik denk dat China vandaag de dag meer nationaal-socialistisch dan communistisch is.

petersteenkamp | 16-08-20 | 17:17
▼ 2 antwoorden verborgen

En ondertussen houdt men in Europa en met name in Nederland de oogkleppen op en richt de blik obsessief op het verre westen en ziet men Donald Trump als het allergrootste gevaar van de Westerse wereld.
De Chineze regering lacht in zijn vuistje.

leo de pejo | 16-08-20 | 11:42

De Chinezen behartigen de eigen belangen wat beter dan Nederland

Fijn_dat_je_er_bent | 16-08-20 | 11:40

Een autarkisch Europa als basis. Geen idee of het daadwerkelijk levensvatbaar is en je komt onvermijdelijk uit bij een federale unie (waarvan het ook de vraag is of die levensvatbaar is).

Rest In Privacy | 16-08-20 | 11:39 | 3

Wil ik niet

Sassen | 16-08-20 | 11:40

@Sassen | 16-08-20 | 11:40: Begrijpelijk, wat is het/een alternatief?
Als China nu naar de EU belt is er niemand thuis. Als ze havens opkopen ook niet.
Toevoeging: Hoe kan de EU centraal aansturen (doen wat China doet) als er geen centraal geleide economie is?

Rest In Privacy | 16-08-20 | 11:44

@Sassen | 16-08-20 | 11:40: Ik wel. Tammo heeft gelijk. Kijk naar de problemen rond mondkapjes, medicijnen, beademingsapparatuur. We zijn volslagen gek als we daar voor afhankelijk blijven van landen buiten de Europese Unie.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 12:54

Er bestaat niet zoiets als 'eerlijke handel.' We hebben een wereld vol verschillende culturen. Nagenoeg alle landen handelen en elk land doet dat op zijn eigen manier. Dat is iets waar we in de basis respect voor moeten hebben. Als we alle landen willen laten handelen, zoals wij vinden dat er gehandeld moet worden, dan valt er niets meer te handelen.

Leptob | 16-08-20 | 11:39 | 1

Helemaal juist, maar waar trek je de grens?

Sassen | 16-08-20 | 11:40

Waarom zou China investeren in het zieltogende Europa.? Laatste vruchten eruitpersen en dan hooguit handhaven als cultureel pretpark?

Madame Poitiers | 16-08-20 | 11:37

Nogal tendentieus stuk.
China is, en was, boven alles om te beginnen al een wereldmacht.
Vraag aan de machtige Jappen, de ontelbare Indonezen, de bergbeklimmende ninja tibetanen, en de durfal Taiwanezen en Hongkongers.
En de rauwe Russen kennen ze ook.
Nee, niets nieuws onder de zon.
Gewoon doorlopen mensen.
Het gevaar zit in de bevolkingsdichtheid ban Afrika, mn Nigeria etc. en India.

chicago river | 16-08-20 | 11:35
-weggejorist-
Fopdoek | 16-08-20 | 11:35

Hah! Over 200 jaar zullen de Chinezen er van langs krijgen van de achterkleinkinderen van Awkwasi! Dat zal ze leren, die Chinese boefjes!
Dat zal gebeuren, let op mijn woorden, je mag me er aan houden!

tis_wat | 16-08-20 | 11:35

Een goed doorwrocht opiniestuk Alexander. Mijn complimenten.

Charm | 16-08-20 | 11:35

Het oude continent is voorbij gestreefd. We doen met de EU nog een mislukte poging iets voor te stellen in de wereld maar bij iedere 'top' wordt aan de buitenwereld getoond dat de EU een besluiteloos en krachteloos samenraapsel is van landen die tot op het bot verdeeld zijn. De aankomende jaren zal duidelijk worden dat de EU steeds meer terrein gaat verliezen, het spasme om meer EU te roepen zal dan ook nog veel krachtiger worden.

_pacman_ | 16-08-20 | 11:34

Aan de ene kant heb je de Chinese regering die leningen uitdeelt alsof het snoepjes zijn zodat ze het onderpand op kunnen eisen als er niet terug betaald wordt.
En aan de andere kant heb je de knoflooklanden die gewend zijn geld te lenen zonder de intentie om het terug te betalen.
What could possibly go wrong?
Als het even tegen zit heeft China binnen de kortste keren een aantal havens in Zuid Europa in handen.
En natuurlijk krijgen wij dan de schuld omdat wij dat geld niet cadeau hadden gedaan waardoor ze wel met deze loansharks in zee moesten gaan.

Osdorpertje | 16-08-20 | 11:33 | 1

DIe hebben ze al in handen.

Hiesjes | 16-08-20 | 11:43

Het westen in een notendop: Wehhh, wehhh, wehhhhh ching chongs bad wehhh :(

Mozes Langebroek | 16-08-20 | 11:32 | 1

Chinese 5G slecht, Westerse 5G goed. Wehhh.

Mozes Langebroek | 16-08-20 | 11:34

In China heeft de staat controle over de grote bedrijven, in de VS hebben de grote bedrijven de controle over de staat. Het verschil wordt steeds minder groot...

* Il Principe * | 16-08-20 | 11:32 | 1

Met dien verstande dat China weer de controle heeft over heel veel van die grote bedrijven in de VS. Media zitten in de zak van China, net als de Hollywood studio’ s en Big Tech.

Glasgow Argus | 16-08-20 | 11:35

De Chinese regering is daadkrachtige dan de Europese, afvallige elementen worden vebannen naar werk of heropvoedingskampen, om hun economie op te bouwen. Rutte en zijn volgers, keren liever miljarden uit aan klaplopers en geïmporteerde berbers die de steden en samenleving ontwrichten. Denk hierbij aan de auto's welke in brand zijn gestoken, waardoor de verzekeringspremie enorm stijgt. Iets wat in China ondenkbaar is. Regeren is vooruizien en visie uitstralen voor langer termijn, Rutte denkt niet verder dan Prinsjesdag.

Goedverdoemme | 16-08-20 | 11:31 | 1

Goedverdoemme | 16-08-20 | 11:31 Ga eens op YouTube kijken naar filmpjes over Insurance Scams in China en kom dan weer eens terug.

kapt.Jerkoff | 16-08-20 | 11:48

Ik mag er graag op wijzen dat WIJ in het Westen dit zelf veroorzaakt hebben. De Chinezen grijpen de kans die wij ze op een presenteerblaadje geboden hebben. Want we waren toch zo “rechts” en we moesten toch zo nodig globaliseren en marktwerking? Bedank de klootzakken maar die alles moesten outsourcen, offshoren en rightshoren. Al die snelle klootzakken in hun Suit Supply pakjes die alle ICT en maakindustrie naar China en India overgedaan hebben. Bedank de neo-liberale politici maar. En jezelf met je pseudo rechtse praatjes.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 11:28 | 6

De vraag is of het Westen dit zelf veroorzaakt heeft of dat dit moedwillig veroorzaakt wordt. In het licht van bovenstaand betoog ga je tich ook weer even anders tegen het Corona virus aankijken en de wijze waarop het Westen hier mee omging en gaat, gelet op de economische gevolgen. Je zou toch bijna denken aan een bewuste strategie.

Dubbelepunthoofd | 16-08-20 | 11:43

@Plaktong | 16-08-20 | 11:36: Hebben we nog enige keus? iPhone? Made in PRC. Einhell compressor? Made in PRC. Je kunt bijna geen Europese producten meer kopen die geen componenten uit China bevatten, als ze al niet in zijn geheel uit China komen. En ja, ik prefereer Nederlandse en anders Europese spullen. Voor mij geen Koreaanse, Japanse of Amerikaanse auto bijvoorbeeld. Ik ben niet zo achterlijk dat ik inferieure spullen koop, maar als ik de keus heb, koop ik lokale producten. Ik woon, werk en leef hier en ik wil dat mijn kinderen ook een baan en een bestaan op kunnen bouwen. Dat doe je niet door je hele hebben en houwen naar China exporteren.

Bigi Bana Boy | 16-08-20 | 11:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Aardig inkijkje over de Italiaanse maffia en de bedragen die daar in omgaan. Brussel kijkt toe en geeft z’n zegen. De Italiaanse Henk en Ingrid zijn net als in de rest van Europa de klos.

www.ft.com/content/8850581c-176e-4c5c...

Carlos_I | 16-08-20 | 11:27

Is binnenkort afgelopen met die Chinese macht want Ursula en Guy gaan hun gebalde vuist tonen. De toorn van Brussel "with all of its might" zal op Jinpeng neerkomen. Sidderen voor Brussel is wat China te wachten staat.

Slough | 16-08-20 | 11:25
-weggejorist-
Lekkersplissshshshhs | 16-08-20 | 11:25

Het is al 50 jaar lang te laat, dit gaan we niet meer keren, lekker actueel stuk.

piet7003 | 16-08-20 | 11:25

"Al die goedkope kleren die in het Westen te koop zijn, die zijn" ;
uit welk universum komt deze schrijver? Kleding komt doorgaans uit heel andere landen dan China, om de eenvoudige rede dat de douane ook niet dol is op Chinese kleding en deze onaantrekkelijk maakt met invoerheffingen. Verder is China heel erg groot, en de Chinese industrie heel divers en al veel langer operationeel in de kledingindustrie dan dat er Oeigoeren gevangen worden gezet. Daar werken allemaal mensen voor een hongerloon 20 uur per dag, en dat is op zich heel vervelend maar dat is in al die andere fijne plekken als Pakistan, Indonesië, Vietnam etc ook niet anders.

Jeggeworist | 16-08-20 | 11:23 | 2

Om onze levensstijl en consumenten gedrag te kunnen veroorloven hebben we gemiddeld allemaal 3 slaven in een arm land.

Hiesjes | 16-08-20 | 11:45

Ik werk nu zelf in een sector waar we complexe internationaal transport regelen, en het is vrij eenvoudig om legaal bepaalde lastige douane routes te vermijden. Je moet begrijpen, dat geen enkele douane in beginsel echt geïnteresseerd is om goederen goed te controleren die het land uitgaan. Zo is de Uk route al jaren populair voor goederen uit bijvoorbeeld China die naar het vaste land in Europa moeten. Douane ter plaatse in het VK ziet een volle container die naar bijvoorbeeld Nederland moet, gaan ze niet(uitgebreid) controleren want dat kost geld en levert hun niets op aangezien het voor Nederland is. Stempeltje, en doorsturen naar Rotterdam. Op papier is het gecontroleerd bij binnenkomst in de EU, maar in de praktijk natuurlijk niet.

DMaN | 16-08-20 | 11:55

Goed stuk. Duidelijk en overzichtelijk. Ik ben het zeer eens met de auteur, op een detail na: "Maar ook de cultuur binnen China speelt hier een cruciale rol: de gemiddelde Chinees is in het algemeen onverdeeld, hardwerkend, gedreven en hard/streng voor hun kinderen (studeren)". Dat is gewoon niet waar. De gemiddelde Chinees werkt helemaal niet hard, in ieder geval niet harder dan de gemiddelde Noord Europeaan, verre van. Daar komt bij dat - met een op z'n aller-, allerbest naar onze maatstaven genomen gemiddeld arbeidsethos - het de gemiddelde Chinees ontbreekt aan iedere vorm van pro activiteit en creativiteit, kapotgeslagen als die zijn door een maatschappij waarin zelfstandig denken wordt ontmoedigd. En dan de kinderen: ja, waar mogelijk worden die richting (universitaire) studie gedirigeerd omdat dat perspectief biedt, maar daarmee is niet gezegd dat men streng is voor de kinderen. In het geheel niet. Kinderen zijn - door de bank genomen - ongelofelijk verwend, zowel materieel (waar de persoonlijke situatie dat toelaat) als immaterieel. Eigenlijk denkt de gemiddelde Chinees maar aan twee dingen: geld en zichzelf. En dat wordt er al vroeg ingegoten. Het doet wat mij betreft niet af aan de strekking van het verhaal, maar die vermeende Chinese werkhouding en strenge attitude richting kinderen is er niet en is dus niet cruciaal.

nietzomoeilijk | 16-08-20 | 11:23 | 4

@Jeggeworist | 16-08-20 | 11:26: Ze krijgen wat ze willen, wanneer ze willen van snoep (obesitas heeft ook China bereikt) tot merkkleding (een grotere afzetmarkt bestaat niet voor de luxe modehuizen). Ze worden niet gecorrigeerd in onhebbelijk gedrag; voordringen, schreeuwen, brutaliteit, om het even welke schending van (internationale, algemene) fatsoensnormen worden volstrekt genegeerd. Het kind staat altijd op een.

nietzomoeilijk | 16-08-20 | 11:31

@nietzomoeilijk | 16-08-20 | 11:31: Hetzelfde gedrag dus als de oudere chinezen die met niets zijn opgegroeid. Dat is niet verwennen maar volksaard.

Jeggeworist | 16-08-20 | 11:57

@Jeggeworist | 16-08-20 | 11:57: Dat is wat ik bedoel met "het wordt er met de paplepel ingegoten". Ja, je hebt gelijk, de oudere Chinees is wat dat betreft geen steek beter. Ik zie alleen niet hoe je dat niet "verwend" kunt noemen. Men verwent van generatie op generatie de kinderen. Dat leidt dan kennelijk tot een ongelofelijke klote volksaard, eentje waarmee ik niets heb, waarin men alleen aan zichzelf denkt. 't Is een egocentrische, egoistische volksaard die haar oorsprong vindt in pure verwennerij. En dan ook nog eens een arbeidsethos van lik-me-vestje en een totaal gebrek aan creativiteit en innovatieve slagkracht (kopieren is niet hetzelfde als innoveren, dat begrijpt men daar niet). Je zou kunnen zeggen dat - nogmaals, hoezeer ik het eens ben met het stuk - daar een zwakte zit in de Chinese dreiging: er zijn weliswaar heel veel Chinezen, maar als het erop aankomt kunnen en willen eigenlijk verdomd weinig.

nietzomoeilijk | 16-08-20 | 12:24
▼ 1 antwoord verborgen

De Chinezen hebben ook zwaar geïnvesteerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, komende november. Trump is hun laatste en enige struikelblok in den strijd om de westerse wereld te koloniseren. Zelfs hier in "onze" diep voor China bukkende EU kregen wij daar wat van mee.

Sterk spul, dat CCP vleermuizenvirus.

Jan Passant mk2 | 16-08-20 | 11:20 | 8

@Tobi | 16-08-20 | 11:55:
We hebben van Brussel weinig te verwachten omdat de lompe boer Trump ruzie zoekt met Merkel en iedereen die hem niet slaafs volgt. Een verenigd Europa samen met de VS hebben China snel op de knieën.

* Il Principe * | 16-08-20 | 12:00

@* Il Principe * | 16-08-20 | 12:00:
Ja, met Joe Biden als trekpop voor het globalisme, waar Brussel ook graag bij wil horen. Samen sterk voor de miljoenen smeergeld en (voor demense) slechte "handelscontracten" met China.
Grote bedrijven die hun fabrieken in de VS weer ongestraft mogen sluiten, de productie door Chinese slavenarbeid laten doen, vervolgens het product zonder invoerrechten importeren.
Lager opgeleiden allemaal in de kaartenbak bij de UWV. Iedere socialist/globalist een eerlijk miljonair. Met een hoge muur rond zijn/haar/hets kasteel.

De EU ligt al op de knieën voor China, onder andere door het voor China zo gunstige "Paris accord". Trump trapte daar niet in. Kijk maar even terug welke schurken daar het meeste kabaal over schopten.
Ik heb een naam voor dat tuig.

Jan Passant mk2 | 16-08-20 | 12:06

@Jan Passant mk2 | 16-08-20 | 12:06:
Liever globalisme dan oorlog, maar het moet wel wat eerlijker worden verdeeld.

* Il Principe * | 16-08-20 | 13:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat een (ge)L*l

China voert een vorm van staatscapitalisme uit die in geen enkele westere samenleving is te copieren, ken geen enkele politicus (uit het westen) die gecharmeerd is hoe China dit uitvoert. Culturele aspecten spelen daarnaast een enorme belangrijk rol in combinatie met wat het westen heeft mogelijk gemaakt - zonder het westen was China niet wat het nu is.

Ik ken wel westere politici die gecharmeerd (met name) WAREN hoe ze in pakweg 20-25 jaar China hebben gemaakt tot 'het monster' wat het nu is.
Door outsourcing van vrijwel de gehele westerse maakeconomie - met megawinsten voor grote westerse corporaties en tientalleen miljoenen werklozen - tot een paar jaar geleden nog heerlijk zonder zich druk te hoeven maken over mensnrechten, onderdrukking (allen voor de buhne dan) intellectueel eigendom, roofbouw, milieu en klimaat overwegingen etc etc etc.

Het huidige China is gemaakt door het westen - deal with it. Als je werkelijk denkt China te kunnen temperen zal je van een Chinese kermis thuiskomen.

litebyte | 16-08-20 | 11:20 | 3

Als China zoals je zegt door het westen gemaakt is kan het ook door het westen afgebroken worden.

dijkbewaker | 16-08-20 | 11:24

@dijkbewaker | 16-08-20 | 11:24: niet meer, omdat China in eerste instantie afhankelijkheid was van buitenlandse handel (en nog steeds wel in grote lijnen) maar de toegenomen welvaart heeft gezorgd voor een toename van de middenklasse die net zo consumeert als Amerika of Europa. De groei zal minder zijn maar ik denk dat afbreken inmiddels een station te ver is. Vergeet ook niet dat ze militair ook nog veel kunnen doen. Na Hong Kong richting taiwan en verdere expansie. Wie wil ze stoppen?

Snoorderlag | 16-08-20 | 11:43

Het Chinese communisme is erg populair in de wereld. Ook in het westen, Staatskapitalisme en extreme controle over de burgers compleet met social credits. Dat is de natte droom van iedere linkse deugmens in het westen, die kotsen van de vrijheden die wij hier genieten.
Nog niet zo lang geleden stelden Utrechtse ambtenaren een plan voor om een wijk in te richten met social credits. Die verdien je door "sociaal gewenst gedrag" en het doen van allerlei klussen en taken voor de wijk. Ook hier zie je dus dat deze verschrikkingen aanhang genieten. Ik zie nog gebeuren dat linkse organisaties aan de leiband van Peking gaan lopen, als ze dat al niet reeds doen. Net als in de jaren 50-60-70 de linkse beweging aan de leiband van Moskou liep.

Nederlander65 | 16-08-20 | 11:18 | 5

@De echte Stolwijker | 16-08-20 | 11:23: ik denk meer dat mensen beseffen hoe machteloos ze zijn. Sancties? Alsof dat zin heeft met Rusland. Poetin gaat ingrijpen zoals in Oekraïne en wat gaan wij doen? Vermanend toespreken? We zijn niet meer dan toeschouwers.

Snoorderlag | 16-08-20 | 11:46

@De echte Stolwijker | 16-08-20 | 11:23: Heb jij een filter voor de comments hier? Want je ziet echt heel andere comments dan ik.

Sans Comique | 16-08-20 | 11:46

@normanius | 16-08-20 | 11:30: De regels gelden voor iedereen. Als men zich niet aan die regels kan of wil houden moet men maar weg. Probleem met sociale credits is de verstikkende privacyvermoordende techniek die nodig is om dat te handhaven. Maar men moet met een bepaalde mate gevoel voor van eigen verantwoordelijkheid zijn opgevoed wil men die vrijheid verdienen of aankunnen.

Sans Comique | 16-08-20 | 11:49
▼ 2 antwoorden verborgen

We mogen COVID geen Chinese-griep noemen. Gaan we nu Chinese-kip dan maar COVID-kip noemen?

Alco-de-Holist | 16-08-20 | 11:18 | 3

Beijing, moeten we zeggen tegen woordig. Maar Peking eend staat bij hen nog steeds gewoon op het menu. Weten ze zelf wel hoe kwetsend 'pekingeend' wel niet is voor hen zelf?

Sans Comique | 16-08-20 | 11:50

@Sans Comique | 16-08-20 | 11:50: off topic maar pekingeend bestaat niet. Wel pekin eend, dat is een eendenras dat waarschijnlijk uit China afkomstig is maar niets met Peking te maken heeft. Zonder dank.

kokenrel | 16-08-20 | 12:17

En de rest van Europa gratis giga bedragen aan de bende van drie (Spanje Portugal en Italië) omdat het daar zo slecht zou gaan, uit solidariteit. De Chinese leiders lachen hun ballen uit het uniform.

Carlos_I | 16-08-20 | 11:17 | 2

Balletjes hè, de zaken wel even goed benoemen. Aziaten staan bekend om hun kleine pikkies en bijbehorende zaken. Daarom zijn ze er ook niet gauw op getrapt en blijven ze zaken met ons doen.

Alco-de-Holist | 16-08-20 | 11:20

@Alco-de-Holist | 16-08-20 | 11:20: Chinese mannen stellen in onderzoeken, dat de kwaliteit van het werk niet afhankelijk is van de grootte van het gereedschap.

Arachne | 16-08-20 | 16:27

Nog ff en we eten elke dag Chinees?

grapo | 16-08-20 | 11:15

De russen zijn toch onze vijand?

*verward naar de wc strompelt*

Fatwabuster | 16-08-20 | 11:11

Ik denk dat iedere verandering al te laat is. Het westen zal net als het Romeinse rijk uiteindelijk ten onder gaan aan decadentie.

YoMoms | 16-08-20 | 11:06 | 5

@Earl_of_Doncaster | 16-08-20 | 11:10:
Inderdaad, gebrek aan leiderschap, en aan het nemen van verantwoordelijkheid. Verpakt in een krachteloos poldermodel van zbo's en ngo's. Terwijl parlementsleden het gebouw uit rennen. Symbolischer kan niet.

De echte Stolwijker | 16-08-20 | 11:19

U bedoelt toch niet om maar een voorbeeld te noemen de totale incompetentie van Den Haag om de reljeugd aan te pakken?

Slough | 16-08-20 | 11:29

@Slough | 16-08-20 | 11:29: nee. Het gaat veel verder dan dat. Het westen is zo tot op het bot verwend dat we de boot gaan missen. China wordt de nieuwe heer en meester van de wereld.

YoMoms | 16-08-20 | 12:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Het wordt met de week treuriger. Geld verdienen heet nu opeens "korte termijn" denken. Tegen de tijd dat er 1 van de doemgedachten van de auteur is uitgekomen bent u al met pensioen. Van Oef doopt ondertussen iedere avond lachend de snikkel in de Schampus.

van Oeffelen | 16-08-20 | 11:06 | 11

@Sans Comique | 16-08-20 | 12:49: Ga uw lulverhaal maar eens vertellen aan de slachtoffers en nazaten van Covid.

Slough | 16-08-20 | 14:39

@Slough | 16-08-20 | 14:39: Ik hoor graag waaróm het een lulverhaal is. Met dat obligate geblaat van je kan ik niks.

Sans Comique | 16-08-20 | 15:03

@Sans Comique | 16-08-20 | 15:03: Obligate geblaat? Wat u doet is mensen die door Corona gestorven zijn zoals een een goede vriend van me of er langdurig last van hebben bagataliseren. Noem dat maar geblaat.

Slough | 16-08-20 | 17:37
▼ 8 antwoorden verborgen

Is het kapitalistische model dan niet gebaseerd op een vorm van roof? Of dat het model de basis is voor een vorm van roof?

Leptob | 16-08-20 | 11:04 | 10

Het mercantilisme (Britten) en het kapitalisme (pur sang) en het staatsgeleide kapitalisme (wat wij hebben) zijn allemaal gericht op expansie en het verkrijgen van zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk. Het zo laag mogelijk houden van de kosten, met name de loonkosten.

Arachne | 16-08-20 | 16:25

Kapitalisme is gebaseerd op respect voor prive-eigendom. Al gold dat respect vroeger in de praktijk vooral voor mensen in de eigen groep. De internationale rechtsorde is nodig om te voorkomen dat kapitalisme ontaard in roofkapitalisme.

petersteenkamp | 16-08-20 | 17:26

Ach, ik kwam er net achter dat de VS in 1945 hun grote slag geslagen hebben door alle patenten van het verslagen Duitsland in te pikken. Dat is het leven, de oude Romeinen wisten het al: Vae victis!

jjg | 16-08-20 | 17:43
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland