Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Groen gaat om centjes en om macht

Het is echt ongelofelijk hoeveel groen er vanuit de pers over de mensen wordt gedumpt. Helaas is het meeste erg eenzijdig (alhoewel dat wellicht een gevalletje in the eye of the beholder is).

Als ik de berichten moet geloven, dan sterft de mens uit als we nu niet het roer drastisch omgooien. We moeten de opwarming van de aarde tegengaan (niet eens reduceren) om het klimaat te redden en daarmee de mensheid, want zowat ieder probleem wordt nu in verband gebracht met deze klimaatverandering. Of het nu corona of de relatie van Dreetje Hazes is, links- of rechtsom komt het door klimaatverandering. Ondergetekende is van mening dat het een verdien- en machtsmodel is, dat gestoeld is op een aansprekend verhaal van urgentie, angst en goede voornemens.

Zo kwam RTL Nieuws met een proefballonnetje van TNO waarin laatstgenoemde burgers de vraag had voorgelegd of ze iets zagen in een CO2-budget:

“Even geen hamburger, maar een pastaatje. En niet vliegen naar Barcelona, maar met de trein. Dat is het idee achter een persoonlijk CO2-budget. Door te werken met een eigen CO2-potje word je bewuster van je eigen voetafdruk en gestimuleerd groener te gaan leven, zo is de gedachte. Bovendien is er een financiële prikkel: wie 'te veel' uitstoot moet bijbetalen en CO2-budget bijkopen. Wie enorm duurzaam door het leven gaat kan juist CO2-rechten verkopen. Naarmate de jaren verstrijken wordt jouw budget kleiner, en gaat de gezamenlijke uitstoot naar beneden.”  

Onder het mom van CO2-reductie komt iedereen in een soort voedselbonnensysteem terecht. De overheid heeft dan nog meer macht over hoe een burger zich moet gedragen, zelfs in zijn eigen huis. Een eigen huis is het eigenlijk ook niet, want de huiseigenaar wordt verplicht zonnepanelen, warmtepompen, isolatie etc. aan te leggen. Alles wat met gas te maken heeft, moet vroegtijdig naar de stort (liefst op de fiets). Mocht de huiseigenaar dit negeren, dan kan de bank bij herfinanciering een nieuwe hypotheek weigeren en krijgt de huiseigenaar geen CO2-bonnetjes, dus kan hij niks kopen. Ook kan, zoals dat nu al gebeurt met bedrijven in Amsterdam, de toevoer van stroom worden terug geschaald! U moet en u zal.

Nu zou u kunnen denken dat de meeste burgers het niet zo zien zitten als ze veel geld moeten neerleggen en dan ook nog eens totaal gecontroleerd gaan worden door de overheid. En zowaar had 64% er geen zin in volgens de TNO-enquête. In mijn ogen nog erg laag, maar het is in ieder geval een meerderheid. Maar dan: 

“Als grote bedrijven meer moeten gaan betalen voor hun uitstoot verandert dat beeld ineens. Dan ziet 67 procent het wel zitten.” 

Het mag gehoopt worden dat TNO de steekproef heeft gehouden op de jaarbijeenkomst van de Groene Communisten en dus niet representatief is, maar ik vrees dat dit niet het geval was. 

Allereerst de dommigheid van “als een ander betaalt vind ik het prima”; iets om ziek van te worden. Maar erger nog is de stupiditeit dat de ondervraagde burgers die denken dat als bedrijven meer CO2-belasting moeten betalen, dit niet wordt doorgeprijsd naar de consument. Nuldimensionaal denken noem ik dat. 

En ook al zou het verhaal u welgevallen, dan is er toch iets wat uw wenkbrauwen zou moeten doen fronsen: het feit dat de EU op dit klimaatgeld aast. Onder het mom van “een globale crisis moet je op het hoogste niveau aanpakken” wil de EU deze kans gebruiken om zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken (zeg maar build the EU back better). Dit is de opmaat naar de zo vurig gewenste fiscale unie, wat de transformatie van de EGKS tot een volledige politieke unie nagenoeg bewerkstelligt. 

Het hele groene narratief wordt gebruikt door de politiek om meer macht naar zich toe te trekken en door vele bedrijven om nieuwe vraag te genereren (een soort geforceerde groene investerings- en consumptiecyclus). Bedrijven (en burgers) die zich verzetten krijgen dadelijk geen stroom, geen financiering, en minder CO2-punten. Iedereen zal en moet groen (van Corona paspoort naar Groen paspoort). 

In die strijd gelden geen principes meer, alleen het resultaat (macht en geld). Zo is biomassa slecht voor het milieu maar toch moet het. En bij protest hiertegen door de koepelorganisatie van de Vogelbescherming, Birdlife, zet Samsom ze doodleuk weg als 'radicaal' in een technisch overleg met de Tweede Kamer. Oude vriendschappen (Samsom is ex-Greenpeace) moeten wijken voor het grote geld en de absolute macht.

De hypocriete, van twee walletjes etende (was leuk hè, bij die tent op de Haagdijk in Breda!), gladjakker (mega boerderij in Friesland met nu zonnepanelen) van een Nijpels liet zijn masker onlangs vallen in een interview: “De klimaatplannen gaan er komen, ongeacht het kabinet dat er komt.” 

Laat die zin even op u inwerken. 

Nijpels impliceert hier dat de agenda al vaststaat en dat de democratie er alleen voor de show is. Samsom en Timmermans bezigen soortgelijke taal. En in combinatie met de gebruikte lingo, kan een link met het WEF niet worden ontkend. En dat is best beangstigend, want alle Westerse landen lijken gevallen voor de plannen zoals het WEF ze al tijden presenteert. Die eensgezindheid bij leiders is iets om te vrezen want het wijst op groupthink; een soort nagenoeg religieuze overtuiging dat de Great Reset moet gebeuren of mensen het nu het willen of niet. Tegenargumenten worden rücksichtslos terzijde geschoven; voor debat is geen plaats. 

In het kort, deze plannen worden in wezen buiten het democratische proces geplaatst (kiezer heeft niks te zeggen), gaan de burger veel geld kosten en zullen de economische taart beperken (grote misallocaties van kapitaal, hogere kosten, hogere werkeloosheid en meer armoede en lagere consumptie). Verder is het een hellend vlak met betrekking tot de macht van onze overheden; met deze plannen krijgen ze tot en met het microniveau vergaande invloed op de levens van iedereen. Een zowat Chinees systeem om de Groene droom te bereiken. 

En wat dit geheel pas echt tot horror maakt, is dat de burger het allemaal maar pikt. Het lijkt wel alsof de burger tot de eenhoevigen  behoort. 

Reaguursels

Inloggen

Onlangs overgestapt naar diesel, omdat het (nog) kan. Volgevreten boomers die hun hele leven zonder restricties hebben kunnen consumeren en reizen gaan mij als begin-20er nu even vertellen hoe ik de komende decennia moet leven, denk het niet.

GvonRundstedt | 28-06-21 | 13:45

De overheid die het klimaat wel even zal redden is precies even stupide als een ploeg voetballers die in gedachten al bij de volgende wedstrijd zit.

bisbisbis | 28-06-21 | 12:41 | 1

De overheid kan zichzelf niet eens redden. En maar geld drukken, prijzen de lucht in, huizenmarkt loopt vast, prijzen voor bouwen te hoog, mega bouwprojecten lanceren, kan geen materiaal kopen want prijzen te hoog, geld bijdrukken inflatie omhoog, etc. inderdaad, zo n voetbal club zoals u bedoelt. We verdienen het.

nobodiesunmighty | 28-06-21 | 15:38

Ooit eens gelezen dat een recht een rantsoen voor een slaaf is.

JdelaT | 28-06-21 | 12:10

Voorlopig diesel ik gewoon stug door.
Krijg de rambam met die GL dictatuur
Na mij de Zondvloed.
Toedeledoki en adieu

Dutch_Viscount | 28-06-21 | 12:04

Er zijn iedere dag op deze aardkloot zo'n twintig vulkanen actief.

'Actief' in de zin van uitbarstingen met grote aswolken, dikke pyroclasmes en rondvliegende lava. Soms zijn ze een paar dagen aan het donderstralen, soms maanden achter elkaar. Dat gaat al grofweg vier miljard jaren zo en dat zal ook nog wel even zo door blijven gaan.

Die vulkanen braken miljarden en miljarden tonnen koolstofdioxide, zwaveldioxide, waterstofsulfide, stikstof, argon, helium, neon, methaan, koolstofmonoxide, waterstofchloride, waterstofbromide, zwavel, hexafluoride, kwik, stikstofoxiden, halocarbonen (inclusief CFC's) halogeenoxide radicalen en chloor uit.

En dat alles in hoeveelheden die een onmetelijk veelvoud zijn van de hoeveelheden die het menselijk ras ooit heeft geproduceerd of ooit nog zal produceren. En de boompjes en beestjes zijn er nog steeds. De ijskappen zijn al vele malen gesmolten. En er zullen nog talloze ijstijden komen.

Daar sta je dan.
-
Met je Tesla, je zonnepanelen, je vier kleuren kliko's voor de deur en het uitzicht op vier windmolens voor en vier windmolens achter.

bisbisbis | 28-06-21 | 12:04 | 1

Klimaatwetenschappers waren op de hoogte van het bestaan van vulkanisme.
De kale wetenschappelijke feiten rond antropogene klimaatverandering zijn ook niet in oppositie tegen zonnepanelen, klikoverzamelingen of windmolens (en je overdrijft niet, ik woon hier midden tussen de windmolens en velden met zonnepanelen, beginnen al op 10 m van mijn huis.)
Maar het ene is wetenschap en dat ontkennen is een vrij kansloze exercitie, gezien de ontologische aard van feiten. Het lukt creationisten niet eens en die zijn veel gemotiveerder dan wie dan ook.
Het andere is beleid. Dat is een heel ander terrein. Daar komt politiek en ideologie bij kijken, idealisme, anti-kapitalistisch, politiek of simpel lucratief opportunisme. Dat is waar de eigenlijke strijd om gaat.

Mazzelstof | 28-06-21 | 19:48

De argwaan ontstaat doordat de klimaatplannen gekoppeld worden aan geld en macht door totalitaire clubjes zoals de EU. Dus in plaats dat de EU bossen gaat aanleggen, willen ze burgers aan een CO2 ketting leggen. In plaats van direct te overleggen met grote bedrijven hoe het schoner kan, wil de EU geld zien van deze bedrijven. Ga zo maar door. Alles stuurt op geld en macht.

hetmoetdanmaar | 28-06-21 | 10:34 | 2

Van wie, behalve internationaal, moet DAN een initiatief komen om de CO2 aan te pakken? Alle landen wijzen naar elkaar. Ja maar zij..... Dat gaat niks opleveren natuurlijk dus ja, het is heel goed dat de EU hier een voortouw in neemt.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 11:02

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 11:02:
Ik herhaal dan: de EU kan prima het voortouw nemen door (bijvoorbeeld) het planten van bossen en overleg/regels voor grote bedrijven. Echter, alle plannen van de EU zit een component geld of macht in. CO2 budget voor burgers en geld van bedrijven. Dat wekt argwaan.

hetmoetdanmaar | 28-06-21 | 12:17

Dat TNO voorstel had ik vele jaren geleden al eens geopperd, voordat ik er achter kwam dat CO2 helemaal niet de thermostaat van het klimaat is; 0,04% atmosfeer waarvan ~ 4% antropogeen, terwijl CO2 doorgaans de temperatuur volgt in plaats van andersom, logisch ergens, want de oceaan bevat ~ 50x meer CO2 dan de atmosfeer, en water kan minder CO2 bevatten als het warmer wordt ..

Harry.Langezwaal | 28-06-21 | 09:48 | 7

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 11:00: ik ben er nog geen 200 jaar, dus nee, het is me niet opgevallen.
Maar ik zie wel dat men tegenwoordig oude data wijzigt omdat het niet meer zou kloppen en graag met voorspellende modellen werkt in plaats van metingen. En la er metingen zijn worden ze eerst gemasseerd om in de modellen te passen. Voor mij wordt het daardoor iets minder betrouwbaar allemaal, soort van handpalmlezerij zeg maar. Of doemkraaien gedrag. Tsja, angst zaaien en verdeeldheid oogsten. Wat wil je nog meer.

Vandeanderekant | 28-06-21 | 13:39

@Skeptic70 | 28-06-21 | 12:23:
"Het enige wat wij mensen doen is eerder opgeslagen C02 laten vrijkomen door middel van verbranding."

En dan maakt het niks uit? Want het was eerder al ingevangen? Het is slechts een sigaar uit eigen doos?

Feitelijk heb je het juist, maar de in miljoenen jaren opgeslagen voorraad dumpen wij door verbranding in 300 jaar weer terug de atmosfeer in. Kaboem! We gaan dus ook ineens een stijging zien van het CO2 gehalte en dat op zichzelf is een driver voor opwarming. Wat daaraan zo ingewikkeld is om te begrijpen voor "skeptici" (want dat zijn ze helemaal niet, die skeptici) is een raadsel. Hoe dat uitpakt, gaan we de komende decennia zien. En ja, Skeptic, CO2 is een gewoon gas maar teveel ervan is echt niet handig, al dient het voor de plantjes als voedsel. Meer van dat gas dan wat de plantjes nodig hebben leidt maar zeer gedeeltelijk tot meer planten (wel een beetje) en en consumptie van dat gas, de rest helpt mee de aarde op te warmen.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 14:54

@Skeptic70 | 28-06-21 | 12:23: We hebben het wel degelijk over een verschillend molecuul CO2. Dat heeft te maken met een verschillend aantal neutronen in het koolstofatoom. Men noemt dergelijke (in aantallen neutronen, dus massa en stabiliteit variërende) atomen isotopen. En de isotopische samenstelling van door mensen 'gemaakte' CO2 is karakteristiek onderscheidend van dat van bij 'natuurlijke' processen vrijkomt. Het is één van de (van elkaar onafhankelijke en op dezelfde uitkomst convergerende) manieren waarop men kan meten hoeveel van de extra CO2 een antropogene herkomst heeft.

Mazzelstof | 28-06-21 | 20:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Samson is toch die kernfysicus van Greenpeace die zich altijd fel en succesvol verzette tegen kerncentrales waardoor die er niet kwamen of van uitbreiding werd afgezien en we tientallen jaren onnodig op kolen en gas hebben moeten stoken, wat nu dus een probleem is die hij 'weer' gaat oplossen.
Indertijd oppakken, opsluiten en gewoon kerncentrale bouwen was een stuk beter geweest voor het milieu.

Re:Kniftig | 28-06-21 | 09:40

Dat er iets mag veranderen lijkt evident.
De ruimte in ofzo.
Beetje koloniseren en met in het achterhoofd de in het verleden gemaakte fouten lekker ergens anders opnieuw beginnen. LOL

D-Fens_1963 | 28-06-21 | 09:40

Dat (een groot deel van) de bevolking het allemaal maar pikt is ook hier weer (net als bij corona) voor een groot deel te wijten aan misinformatie waar de MSM een grote rol in spelen. Eenzijdige linkse propaganda en angst aanpraten maakt veel mensen tot volgzame schapen. Ze beseffen niet dat de doempredikers zelf een vorstelijk leven leiden en zich niet zo aan de regeltjes houden.

culture_vulture | 28-06-21 | 09:34 | 3

Niets meer aan toe te voegen, spijker op de kop!

vluchtelingallergie | 28-06-21 | 10:06

Tuurlijk, iedereen is dom en jij bent slim.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 11:03

De Ed Nijpelsen van deze wereld.

bqbq | 28-06-21 | 11:52
-weggejorist-
Rest In Privacy | 28-06-21 | 09:08 | 1

Dat vlees eten een grote CO2 voetafdruk heeft komt uit de koker van groene linkse partijen die hun kans schoon zien de NLse veeteeltsector de nek om te draaien om hun eigen plantaardige Utopia te reailiseren. Echter die berekeningen zijn op drijfzand gebaseerd: Immers de veeteelt is geheel circulair. De dieren eten planten en geen olie. De CO2 die zij uitstoten wordt weer gebonden in planten die vervolgens weer gegeten worden. En het zijn seizoensgewassen wat dieren eten en niet bomen, zoals bij biomassa, waarbij koolwaterstof/CO2 van decennia of zelfs eeuwen terug weer vrijkomt. Maar biomassa verbranden is volgens diezelfde partijen goed en vlees slecht. Het is maar dat u het weet.

kortebroek | 28-06-21 | 09:06 | 7

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 09:25:

Bekende mythe, die er aan voorbijgaat dat de mens het hele jaar door moet eten. De meeste planten zijn niet geschikt voor menselijke consumptie. Planten die wel (deels) geschikt zijn leveren slechts een paar weken per jaar voedsel. Terwijl je daar wel bijna een jaar tijd, voeding en energie in stopt.

Een koe eet gras en onkruid, een geit eet letterlijk alles (vreet zelfs sokken en onderbroeken van de waslijn). Grasteelt vraagt nauwelijks tijd, voeding of energie. Het meeste vee krijgt daarnaast krachtvoer dat vooral bestaat uit afvalproducten zoals bietenpulp, sojaschroot, etc. Dus daar gaat je 85% "winst" want dat spul kunnen we helemaal niet eten.
Verder kan vee het hele jaar geslacht worden, in plaats van een bepaald seizoen af te moeten wachten. We hoeven het ook niet zoals allerlei "superfoods" te importeren uit Peru of Australië (over co2 uitstoot gesproken). Op alleen vlees kan je leven (Inuit, Masaï); op alleen groenten niet of nauwelijks.

Dandruff | 28-06-21 | 14:10

@Dandruff | 28-06-21 | 14:10:
Tuurlijk weet Dandruff het weer beter dan de experts die ervoor hebben doorgestudeerd! Die zeggen namelijk dat vleesconsumptie en fokkerijen een behoorlijk beslag leggen op beschikbare landbouwgrond en plantaardig voedsel. Dat is geen grapje, het is echt efficienter om hetzelfde stuk grond dan dat waarop je koeien laat grazen te gebruiken voor de verbouwen van eetbaar voedsel. En het feit dat zelfs veganisten in leven blijven laat zien dat je ook op alleen planten kunt overleven.

Het kost zelfs ongeveer 20 x zoveel land om dezelfde hoeveelheid calorieen te kweken uit vlees dan planten. Het is geen grap, je kunt het gewoon opzoeken.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 14:47

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 14:47:

Ah, het autoriteitsargument! Dat is inderdaad een drogreden!
Toch zou jouw drogreden minder drogredelijk zijn als jij zelf die autoriteit zou zijn, in plaats van anderen na te praten waarvan jij de autoriteit niet kan controleren.

Die autoriteiten weerleggen niet de genoemde feiten dus jij ook niet;
- de meeste planten zijn ongeschikt voor menselijke consumptie;
- datzelfde geldt voor afvalproducten zoals bietenpulp, sojaschroot;
- (deels) eetbare planten leveren per hectare per jaar relatief weinig op;
- vee eet bijna alles, en vlees is het hele jaar verkrijgbaar.

Vraag het jouw autoriteiten maar eens, als je ze tegenkomt.

En buiten de controleerbare feiten bestaat er ook nog zoiets als basale logica. Stel dat het inderdaad 20 x zoveel land kost om calorieën uit vlees te kweken ipv uit planten...
Hoe kan het dan dat vlees overal ter wereld gegeten wordt?
Juist ook door de armen in de armere landen?

Antwoord; verse groente is een luxegoed, vooral populair in rijke Westerse landen. De meeste groente en fruit;
- wordt maar een paar weken per jaar geoogst;
- hooguit enkele maanden bewaard;
- en een flink percentage rot weg terwijl je er naar kijkt.
Zelfs in het vruchtbare NL vol hardwerkende boeren was het 100 jaar terug armoe troef; maandenlang aten we kolen en knollen. We danken ons enorme huidige plantaardige assortiment aan;
- de kassenbouw (een gigantische gasverslinder);
- moderne koel- en vries- technieken (ook nogal energie-intensief);
- moderne transportmiddelen (diesel, stookolie, etc).

Alleen granen worden nog meer gegeten dan vlees, omdat die relatief goed bewaard kunnen worden en daardoor goedkoop zijn. Maar op graan alleen kun je niet leven; dan raak je chronisch ondervoed.

Dandruff | 28-06-21 | 15:43
▼ 4 antwoorden verborgen

Zeg Slapzak van Asshole, kun je effe lekker ergens anders met je vrindjes gaan zitten brallen over hoe gemeen en links alles wel niet is, terwijl je 5.7 liter wagen voor de deur staat "warm te draaien" met alle ramen wagenwijd open en de airconditioning op standje Zuidpool?

Ik dacht dat je je zo graag op cijfers en feiten concentreerde, maar daar heb ik je nu al een hele tijd niet meer op kunnen betrappen. Nee hoor, in plaats daarvan vol op het Calimero-orgel dat het allemaal maar oneerlijk is, met vage neonostalgie van "vroeger je eigen huis".

En als je je gelijk moet halen uit het plaatsen van slecht-geïnformeerde quasi-grappige-maar-eigenlijk-serieuze memes, dan schiet je argumentatie domweg tekort.

Pontius Vulgaris | 28-06-21 | 09:04 | 1

je moet leren tellen want 2 keer 4,5 liter is 9 liter.

Sassen | 28-06-21 | 09:56
-weggejorist-
Rest In Privacy | 28-06-21 | 08:27 | 2

Wat een ongelofelijk onbenullige analyse. Gaat totaal voorbij aan het hoofdpunt, namelijk dat er iets moet gebeuren tegen klimaatverandering. Sassen schrijft alleen maar over de centjes en de macht, alsof het klimaat, want dat is waarschijnlijk voor hemzelf zo, een niet bestaand probleem is dat slechts als excuus zou dienen om een ander geld uit de zak te kloppen. Als dat je wereldbeeld is begrijp ik dit eenzijdige stuk wel, dan kan je dus echt niet verder kijken dan je neus lang is.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 08:17 | 18

@zbb | 28-06-21 | 09:49:
Veel succes met het terugdringen van de wereldbevolking met de helft.. Weet je wie ook?

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 10:57

@Sassen | 28-06-21 | 09:57:
Of je doet het nu, of je doet het over 50 jaar dubbel. Als je nog geluk hebt. Je kinderen dan, of je nazaten.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 10:57

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 10:57:

Je weerlegt niet de belangrijkste punten die Sassen noemt, namelijk;
1) Dit gaat buiten de democratie om;
2) De zogenaamde "klimaatmaatregelen" zijn helemaal niet zo schoon.

Jouw argument dat die twee problemen er niet toe doen omdat we "iets" moeten doen, neemt die twee problemen niet weg. Integendeel, want deze problemen maken jouw "hoofdzaak" onoplosbaar;
1) Afschaffen van de democratie is nooit een goed idee, zeker niet voor het milieu. Juist democratische landen kennen milieubewegingen en partijen die milieuwetten invoeren. En mensen stemmen daar op, want het woord "milieu" is een effectieve verkiezingsslogan; ook het door jullie verachte volk streeft naar een schoner milieu.
Ondertussen zijn (voormalige) linkse heilstaten de meest vervuilde regio's op aarde. Afschaffing van de democratie heeft dat niet kunnen voorkomen. En dat is logisch want milieuvervuiling mocht daar niet bekritiseerd worden.
Een mooi bruggetje naar het tweede puntje.

2) Vrijwel alle "klimaatmaatregelen" leveren meer co2-uitstoot en/of vervuiling op dan onze huidige energievoorziening. In het vorige klimaattopic is uitgebreid uitgelegd waarom, maar nogmaals een samenvatting;
- "groene" biomassa is 3 keer vervuilender dan gas;
- "groene" stroom kost 2 keer zoveel energie dan het oplevert;
- "groene" e-cars gaan al na een paar jaar veel energie "verliezen";
- etc.
Er is letterlijk niet één (1) klimaatplannetje dat de co2-uitstoot met een promillage vermindert of zelfs maar op gelijk niveau houdt. Al deze plannen zullen de co2-uitstoot vergroten.

De enige reden dat die plannen "groen" genoemd worden is omdat de milieulobby dat zo heeft bedacht en wettelijk vastgelegd. En aan dat stempeltje "groen" wordt ontzettend veel geld verdiend; ongeacht de schade voor het milieu en het effect op de co2-uitstoot.
Naast de miljardensubsidies voor de rijken is er ook een bloeiende handel in aflaten ontstaan. Net als de Middeleeuwse katholieke kerk zegt de klimaatkerk namelijk dat zonden kunnen worden afgekocht; het aflaatsysteem. Producenten van vervuilende diesels kunnen aflaten kopen bij Tesla om het stempel "groen" te krijgen. En Tesla is natuurlijk helemaal niet "groen", integendeel, maar heeft nou eenmaal dat stempeltje "groen", en dat is waar het in jullie religie om draait.

En zo sloopt de klimaatlobby de planeet;
- wereldwijd hele oerbossen kappen, versnipperen en verschepen;
- dat natte hout moet in GAS ovens gedroogd worden;
- dan nog is het rendement van biomassa slechts 20% (gas 60%);
- resterend groen moet wijken voor niet-werkende windmolen- en zonne-parken;
- gebieden groter dan NL om NL van stroom te voorzien;
- en achter elk park moet alsnog een verbrandingscentrale staan;
- dus pure verspilling van grondstoffen, energie, etc;
- etc.

Maar kom. We moeten "iets" doen, maakt niet uit wat.
Misschien voortaan allemaal elke ochtend 3 keer koppeltje duikelen?
Dat is aanzienlijk schoner en hoeft ook geen duizenden miljarden te kosten.

Dandruff | 28-06-21 | 14:57
▼ 15 antwoorden verborgen

Zwaar mee eens, vooral die paragraaf die begint met "Allereerst".
Maar wel: schapen zijn tweehoevig. Ik heb er vier van rondlopen. Ze zijn, in tegenstelling tot koeien die altijd een individuele persoonlijkheid hebben, inderdaad stupide, uiterst bang voor werkelijk alles en, zowel individueel als en masse, compleet paniekerig en realitätsfremd. Ze doen mij dus vaker aan mijn vaderland denken.

zbb | 28-06-21 | 08:14 | 1

was eigenlijk een typo> EVENhoevigen moest het zijn. my bad

Sassen | 28-06-21 | 09:58

Wat je gemakshalve vergeet in dit artkel is hoeveel zwart er over ons uitgestrooid is de afgelopen 50 jaar. Miljarden en miljarden liters olie, kuubs kolen en kuubs gas. Om nog maar niet te spreken van het geld dat daarachter zat en dat vooral in de portemonnees van enkelen is beland. Groningen in puin, de lucht die je inademt verziekt, de grond en zee vol met goedkoop plastic omdat we zo graag kant en klaar eten willen kopen. Groen is allang geen linkse hobby meer, het is gezond verstand. Dus blijf jij lekker met een emmer op je kop lopen, de rest van de wereld weet beter...

Rest In Privacy | 28-06-21 | 08:10 | 7

@zbb | 28-06-21 | 08:33: Hier moet nog bij; heb je geen kinderen en huisdieren, dan...

forecastle | 28-06-21 | 08:56

“Groen is allang geen linkse hobby meer, het is gezond verstand.“
Van biomassa tot Brent Spar en van het verbod op DDT tot het afzinken van keien in de Noordzee: Het heeft in de verste verte niets met gezond verstand te maken.

Zeddegeizot | 28-06-21 | 09:06

Milieu en klimaat niet te veel door elkaar halen.

D-Fens_1963 | 28-06-21 | 09:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Het ging over een groep van 1200 personen, dat is toch geen onderzoek.

Walther62 | 28-06-21 | 08:04

De burger is in het algemeen in Nederland gewoon heel erg slecht geïnformeerd. En dat komt met name door de staatsmedia die het beleid van de staat in 99% van de gevallen ondersteund. Misschien niet in de 1% van de gevallen dat er een rel uitbreekt die niet meer te verhullen is en die te veel burgers schaadt.

En omdat de Nederlandse burger zo slecht geïnformeerd is, blijft de burger stemmen op partijen waarbij de burger zo'n beetje de laatste positie inneemt, een "afterthought" is.

Dus het politiek correcte West-Europa (Nederland, Duitsland, Zweden, ...) zal grotendeels verloren zijn en als je deel uit wil maken van netto ontvangers van zulk klimaatbeleid kan je beter verkassen. Want van de medelanders moet je het niet hebben, die blijven keer op keer op de verkeerde partijen stemmen. En dat zal niet veranderen.

DolfWeerwolf | 28-06-21 | 08:02

Deugen om te deugen is al langer in opmars in Nederland. De Nederlander is van het ‘iets’ doen. Als je me daarna stopt met zeuren. Makke schapen inderdaad. Maar dan, je hoort en ziet het overal. Van die weeige, androgyne lispelende praathoofden (m/v) ofzo. Allemaal bang om te leven, maar willen heel graag in hun ‘kracht’ staan, iets doen, maar nooit zelf. Vadertje (of moedertje) staat moet dat maar doen.

ratelaar | 28-06-21 | 07:30 | 4

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 09:17:
Paniek en angst zijn slechte raadgevers, haastige spoed is zelden goed.
Ik geloof er niets van dat we het klimaatprobleem gaan oplossen, de oplossing die wordt voorgeschoteld is namelijk doorgaan op de oude voet, alleen dan met nieuwe technologie en dan hopen dat er ‘iets’ veranderd. Aanpassen, dat is een oplossing waar ik meer voor voel.
En waar ik nog minder in geloof is dat anderen (de overheid, Brussel of big tech) een oplossing hebben, die doen maar wat, in andere woorden ‘iets’.

ratelaar | 28-06-21 | 11:28

@Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 09:17:
Neee, lulhannes, er is ern mileuverontreiningins probleem veroorzaakt door hebzuchtige, egocentrische olieboeren, foute staatsbedrijven (hout, palmolie etc), foute regeringen (o.a. M. Rutte), elwctrische auto fabrikanten (accu's, stroomverbruikt) etc. die het klimaat ondermijnen. Daar zijn genoeg wetenschappelijke rapporten over verschenen maar worden door de MSM onder de pet gehouden.

Dwarsdenker | 28-06-21 | 11:53

@Dwarsdenker | 28-06-21 | 11:53:
Tuurlijk. want "de MSM" werken in een grote kongsi samen met geniepige Mark Rutte om jou te belazeren, daar worden ze voor betaald door Soros. Er zijn alleen maar mensen met slechte karakters werkzaam overal, die niets liever willen dan jou een oor aannaaien.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 12:03
▼ 1 antwoord verborgen

Het corona verdienmodel is dus al weer uitgemolken?

kermitsklant | 28-06-21 | 07:00

Ik denk dat dit artikel helemaal raak is. Ik hoop dat mensen die dit gelezen hebben en altijd op dezelfde partijen stemmen (VVD) eens achter hun oor gaan krabben.

pjisonline | 28-06-21 | 06:58 | 1

Hebbie het citaat van Nijpels niet in je oren geknoopt. Het gaat er komen. Het is al uitgemaakt in het centrum van de EU democratie. Zoiets als het wekelijkse maandag overleg van onze democratische leider, maar dan nog veel groter.

De politieke elite heeft eindelijk een onderwerp gevonden waar heel erg veel mensen zo diep van onder de indruk zijn dat ze alles slikken wat die charlatans ons voor de ogen draaien. Het einde van het eind komt er aan en u zal betalen zodat ik u kan redden.
Vroeger gooiden ze oplichters het gevang in, nu laten ze hen los op zo'n 450 miljoen mensen. Mooi he, politiek.

Peerkeoud | 28-06-21 | 08:01

Inderdaad, we sukkelen richting een totalitaire staat waar klimaatnazi’s met valse propaganda de macht grijpen en uw vrijheden beperken.
Als je een leugen maar vaak genoeg herhaald, dan wordt het vanzelf de waarheid: “De mens verandert het klimaat door CO2-uitstoot en daardoor stijgt de zeespiegel, wordt het warmer en krijgen we vaker extreem weer”. Terwijl CO2 hardstikke goed is voor het milieu, de zeespiegel niet stijgt, het nauwelijks opwarmt en er helemaal niet meer extreem weer is. Maar de leugen wordt zo vaak door hoog en laag, links en rechts herhaald dat feiten, ratio en wetenschap het hebben verloren van paniek, demagogie en hypocrisie.
Oorlogen en genocides beginnen vaak met leugens: Joden zijn slecht, kapitalisme is verderfelijk, communisme heeft een domino-effect. Oh ja, en we hebben het klimaat gebroken en kunnen het alleen redden met jouw geld en jouw vrijheid.

Zeddegeizot | 28-06-21 | 06:55 | 1

“De mens verandert het klimaat door CO2-uitstoot en daardoor stijgt de zeespiegel, wordt het warmer en krijgen we vaker extreem weer”.

Dat gedeelte van je stukje was correct, daarna was het aleen nog maar gebazel.

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 09:22

Alles wat ik hoef te weten over hoe serieus de EU op het 'allerhoogste niveau' over klimaat en CO2 is, is de maandelijks verhuiscircus. Meer informatie heb ik niet nodig.

Mazzelstof | 28-06-21 | 06:08 | 1

Mmm. Het kost de burger behoorlijk veel geld, dat niet serieus bezig zijn. Maar dat was ook de insteek van het artikel. Dat het niet gaat over het klimaat. Maar over geld en macht. Dat verhuizen gaat over macht. Frankrijk wilde even z'n kloten laten zien. En elke maand wordt de rest van de eu even gezwaffelt.

peterdh | 28-06-21 | 06:50

Wat dacht je van gewoon minder mensen op de wereld zetten? Ieder mens heeft recht op 1 nakomeling. Partners hebben dan 2 kinderen. Daarna geen leg meer. De andere oplossing is gewoon doormodderen met symptoombestrijding. Dan sterven we vanzelf uit.

Jan de Vries | 28-06-21 | 06:01

Waarom je er steeds zo over opwinden, terwijl iedereen kan zien dat het gaat om een strijd tussen China en de EUSA om de wereldmacht. Enige manier om die Chinezen nog een tijdje de tweede viool te laten spelen is door nog meer geld uit het niets te creeren en de EUSA-burgerslaafjes nog meer te laten lenen. Klimaat is het kapstokje waar ze alles aan op kunnen hangen. Het is een spelletje.

Watching the Wheels | 28-06-21 | 02:48 | 1

Wat zou het alternatief zijn? Precies en dan kan de (E)USA de wereldmacht binnen een paar jaar verliezen en dat is niet wat ze willen.

Watching the Wheels | 28-06-21 | 02:51

Godverdegodver! Maar serieus! Hoe komen jullie aan die foto van mij op het laatst? Ben ik door jullie gehacked???

SaintNick | 28-06-21 | 01:41 | 1

Is de shampoo op?

Watching the Wheels | 28-06-21 | 02:44

Goed stuk Heer Sassen Van Elsloo, De Groene Inquisitie is al enige jaren zich bezig een gefundeerde plaats te veroveren in de democratische hierarchie, een even groot gevaar, doch fundamenteler ingrijpend als welk fascistische bedreiging ook, 1931 revisited.

GuruOuwehuru | 28-06-21 | 01:17 | 1

Een CO2-budget is de opmaat naar een klimaatpolitie die jaagt op ontkenners en CO2-boeven.

Zeddegeizot | 28-06-21 | 07:04

Mijn ongebruikte tegoed behoort toe aan mijn ongespekte beurs.
Heb credits van scores of years.
Merg uit gebeente gaat de soep in.
De beste recepten zijn ongedocumenteerd.
Grote reset faalt; er is geen stabiel om naartoe te herzetten.
Het wanhopig klauwen is begonnen.

hallevvezool | 28-06-21 | 01:08

Wanneer gaan je het hebben over GME en de aanstaande mother of all short squeezes? Over hedge funds die GME illigal naked shorten.

Oromis | 28-06-21 | 00:46

Groen gaat om centjes en om macht

Is hij daar nu pas achter?
Politiek gaat om macht. Via macht grof geld en privileges.

Arachne | 27-06-21 | 23:58
-weggejorist-
Ben5570 | 27-06-21 | 23:55

Om het klimaat te 'redden' vernietigen ze de wereld om ons heen!

vluchtelingallergie | 27-06-21 | 23:30

Hoe veel punten heeft Kaag verspeelt met het vluchtje naar Luxemburg?

Vunzigheid | 27-06-21 | 22:31 | 5

Was het maar een vluchtje. Dat ding is leeg teruggevlogen om haar de dag erna weer leeg op te komen halen.
Compleet gestoord. Het heeft niets met een volle agenda te maken zoals ze claimde maar met kak hebben aan alles en zichzelf queen van de apenrots.

Dirk III | 27-06-21 | 23:30

@Dirk III | 27-06-21 | 23:30: apenrots + vinden. (stop de tijd)

Dirk III | 27-06-21 | 23:30

hoho, dat is wel in s'lands belang vunzigheid.Want daar werken deze edele mensen alleen maar voor.Nietvoor eigen gewin.

Ben5570 | 27-06-21 | 23:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Laat het even weten of politici (aan de juiste kant van de geschiedenis) bonus CO2 punten krijgen of een vrijstelling, dan weten we meteen waar we aan toe zijn.
Het TNO onderzoek is prima, het is overduidelijk dat mensen voor maatregelen zijn zolang ze die niet direct zelf hoeven te betalen, maar de buurman wel.
Het gebrek aan inzicht is dat ze zelf ook iemands buurman zijn.

Dezenaamhier | 27-06-21 | 22:29 | 1

ik weet niet hoe oud deze wijsheid is.....

oblix | 27-06-21 | 22:36

Dat corona paspoort heet in sommige landen toch ook 'digital green certificate'? Lekker blijven denken dat het slechts ging om een Chinees virus waar u een prikje voor heeft gehaald hoor. Niet luisteren naar de wappies...

Vunzigheid | 27-06-21 | 22:13 | 2

Covid staat dan ook niet voor Corona virus disease. Het is geen disease maar een virus, daarbij griep namen wijzen altijd naar hun oorsprong. Spaanse griep ontstond in spanje, mexicaanse in mexico, sars in south asia mers in middle east. De naam Covid is een afwijking, omdat het virus niet nieuw is, of niet bestaat als afzonderlijk virus. CovID staat voor Certificate Of Vaccination ID.

davidhasseltoff | 27-06-21 | 23:47

Stoplichten zijn ook groen, moet ik die nu ook wantrouwen? Man man man..

WoordFart | 28-06-21 | 05:52

In zo'n grote omschakeling zit altijd een punt waar chaos heel even regeert. Dat is het moment om als volk op te staan tegen het regime. Da's oude kennis van een oude Chinese grootmeester. Op dat punt zitten we nog niet. Het heeft nu geen zin om een revolutie te starten, want mensen hebben gewoon teveel te verliezen. Die gaan niet met een bord boos lopen wezen op het Malieveld. Die maken zich zorgen om hun hypotheek en het cadeautje van het kind van de overbuurvrouw.

LV-225 | 27-06-21 | 22:11 | 1

Welicht heb je gelijk en moeten we wachten tot de mensen koud en hongerig zijn. Geduld en prep.

entredeuxbieres | 27-06-21 | 23:07

Alle klimaatvoorspellingen van de laatste 20 jaar zijn niet uitgekomen.
Er naar aanleiding van deze voorspellingen beleid gemaakt en natuurlijk belasting geheven. Als je roken kunt verbieden smaakt dat naar meer zeggen wat je denkt was tweede verbod we halen de 10 makkelijk.

Pensionista | 27-06-21 | 22:02 | 1

De bewijslast paradox. Die voorspellingen zijn nog niet uitgekomen omdat Brussel al zo goed zijn best voor u doet. Maar het is nog niet genoeg, met een 1000 miljard erbij komen we een heel eind. Aldus Brussel.

marcoplarco | 27-06-21 | 22:22

Draai het eens om: als het toch onomkeerbaar en niet te stoppen is, waarom je er dan tegen verzetten?

Odin | 27-06-21 | 21:56 | 4

U mag blijven van Brussel.

jemagookniksmeer | 27-06-21 | 22:04

Dat is dus de crux. Ach ja , het is al besloten, ik kan er niks meer aan doen. Laat dan maar, ik betaal de prijs wel en laat hen de lachende derde zijn. Neen godverdomme, het zijn leugens, het gaat om heel veel geld. Je weet dat ze liegen, zij weten dat jij weet dat ze liegen. Daar mogen ze gewoon nooit mee wegkomen. Er moet weerstand zijn. Liever vechtend ten onder dan toegeven aan dit soort politieke smeerlappen. Het is tijd voor vereniging en plannen smeden in plaats van lethargisch ondergaan.

entredeuxbieres | 27-06-21 | 22:14

@entredeuxbieres | 27-06-21 | 22:14: nou gewoon elke keer als Edje op tv is vragen hoeveel zonnepanelen hij heeft en of zijn zwembad lekker verwarmd is in de winter.

Dirk III | 27-06-21 | 22:46
▼ 1 antwoord verborgen

Zoiets dus,

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall verkoopt 49,5 procent van het windpark Hollandse Kust Zuid aan het Duitse chemieconcern BASF voor 1,6 miljard euro. Komende maand start de bouw van het windpark voor de Zuid-Hollandse kust. Het gaat om 140 windturbines die gezamenlijk 1,5 gigawatt stroom opwekken, wat gelijk staat aan het verbruik van anderhalf miljoen huishoudens. De Duitse chemiereus gaat de elektriciteit gebruiken voor de productie in de op één na grootste fabriek van het concern in Antwerpen.

Het windpark komt 18 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort en wordt - even - het grootste windpark ter wereld. De windmolens worden grotendeels zonder subsidie gebouwd; de Nederlandse overheid zorgt voor de vergunning, het bodemonderzoek en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

Gebakkenvis | 27-06-21 | 21:55 | 6

Zum kotzen.

entredeuxbieres | 27-06-21 | 23:10

@Skinkie | 27-06-21 | 22:03: Hoe wordt er dan bepaald bij die GOPACS of congestie, het overaanbod van stroom op de lijn, niet structureel is? Als hier niet op wordt gelet, dan krijgen we situaties zoals in Californië voor Schwarzenegger en Texas dit jaar.

Schrodingerskut | 27-06-21 | 23:51

En die aansluiting op het elektriciteitsnetwerk wordt betaald met de tientjes verhoging per maand die elk huishouden al een paar jaar betaalt voor "onze" elektricieit. Ach ja, vroeger betaalden we mee aan de kerken en kathedralen, alhoewel dit toch wat vervuilender is en ook weer meer geld kost om op te ruimen.

chefren | 28-06-21 | 12:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik zeg het maar weer eens; het zijn de hoeders van de democratie. De Media. Die controleren niet meer om rechts niet in de kaart te spelen.

Sans Comique | 27-06-21 | 21:54 | 1

Al minimaal 30 jaar niet meer

Dirk III | 27-06-21 | 22:01

De machtsmensen die verzameld zijn in de EU kijken naar China als lichtend voorbeeld. Hoe ze op dat idee komen is me een raadsel.

ChalinaRosa | 27-06-21 | 21:53 | 1

Hoe hoed je een kudde van een half miljard mensen? China heeft het volk goed onder de duim, zo lijkt het.

Sans Comique | 27-06-21 | 21:55

Als die ouwe Hazes nog had geleefd, was dat joch van hem tussen de knakworsten blijven zitten in plaats van elke dag op de Televaag te staan met zijn veroveringen.

Sexopolis | 27-06-21 | 21:52 | 3

Doet zeer, niet?

Sans Comique | 27-06-21 | 21:56

@Sans Comique | 27-06-21 | 21:56:
Nee. Gewoon een vervelend jochie.

Sexopolis | 27-06-21 | 22:01

Hmm, op zich eens denk ik met de hoofdlijnen van dit artikel maar wat betekent "less completive market share"???

Zijl5824 | 27-06-21 | 21:50

Op de verjaardag van mijn kleinzoon sprak ik mijn schoonzoon die recent een (verplichte) 'opfriscursus' heeft gedaan voor zijn vrachtauto rijbewijs, uiteraard beoogt om de verkeersveiligheid te bevorderen. Hij liet mij een vragenformulier zien. Een van de multiple choice vragen ging over de eetgewoontes van de mens, Ik herhaal, het gaat over zijn vrachtwagen rijbewijs. Er was een keuze uit drie eetgewoontes waarvan er een de gevraagde slechtste was. Het juiste antwoord was: vlees!. Zo ziet je maar, zelfs via deze weg wordt men geconfronteerd met milieu activisme, maar dan van bovenaf opgelegd.
Vlees eten en uw groot rijbewijs, een duidelijk verband, toch?

Broadsquire | 27-06-21 | 21:45 | 2

Ongelofelijk. Stop de planeet. Ik wil 'r af.

isitsoornot | 27-06-21 | 22:06

Broodje bal met mayo is een grondrecht voor een Chauffeur.
Zonder een broodje bal lazert de gehele distributieketen in elkaar!

captain-caveman | 27-06-21 | 22:29

Wat een prachtig schot. Go België!
Oh Geldblog. Hmm. Go België.

grapo | 27-06-21 | 21:44 | 2

Best wel mooi doelpunt......

entredeuxbieres | 27-06-21 | 23:13

Is er nog nieuws met betrekking met forensisch onderzoek naar verkiezingen in maricopa county in arizona?

ing.Autist | 27-06-21 | 21:42 | 3

Over welke verkiezingen moet dan gaan dan?

RandyBiel | 27-06-21 | 21:48

A final report of the findings is still weeks to months away,

sjef-van-iekel | 27-06-21 | 21:52

Eindrapport wordt verwacht in Augustus.

DutchLion33 | 28-06-21 | 04:53

Volgens mij slaapt de burger beter als hij/zij een eerlijke en simpele kostenberekening krijgt. En zelfs dat is niet per sé nodig. Drie woorden zijn genoeg: u betaalt alles. Wat bedrijven bijdragen doet niks ter zake, want die berekenen hun kosten door aan u. Het overheidsbeleid doet niks ter zake, want ze heffen gewoon meer belasting over hun klimaatmaatregelen en hun klimaataflaat. Toch knap van de rijken en machtigen der aarde, om een relatief kleine minderheid voor alles op te laten draaien. U betaalt alles, van het huis met Miele voor de gelukseiser tot de gouden pleepot voor de dictator.

Nivelleermarionet | 27-06-21 | 21:38

En dat die hele energietransitie niets doet voor het klimaat wordt vergoelijkt met de dooddoener: jahaa, maar als we het niet hadden gedaan was het nóg erger geweest.

Schulzie | 27-06-21 | 21:36 | 1

Uiteraard net als bij die lockdowns en andere vrijheidsberovingen. Zonder had ik dit niet kunnen typen maar was ik hartstikke dood geweest. Leugens.

entredeuxbieres | 27-06-21 | 23:19

Musk is niet anders, hij zag gewoon een gat in de markt met zijn auto's. Anders maak je geen raketten en vlammenwerpers...

Neuth | 27-06-21 | 21:34 | 4

@BrulSpin | 27-06-21 | 21:41: tesla heeft de minste kobalt in de accus en gaat naar 0. Ze hebben nu iets van uit mn hoofd 3x minder kobalt alsdan VW e-autos bijvoorbeeld.

sjef-van-iekel | 27-06-21 | 21:54

Dat groene aarde is gelul van hem ja.

sjef-van-iekel | 27-06-21 | 21:55

@sjef Lithium winning is weinig beter en ook niet erg milieu vriendelijk. Om over die satellieten van hem nog maar te zwijgen.

BrulSpin | 27-06-21 | 23:40
▼ 1 antwoord verborgen

Ik blijf erbij: Soros heeft de wereldmacht. Zal wel als complottheorie worden bestempeld maar hij heeft een grote vinger in de pap bij bv Urgenda en heeft volgens mij ook momenteel grote invloed op wat in 't nieuws wordt aangeboden. Zoals de overdreven aandacht nu voor Hongarije. Orban had 'm een hak gezet en dat pikt Soros niet. Wat er precies achter zit weet ik niet maar bij veel wat niet goed voelt komt zijn naam naar voren.

Tjatiswat | 27-06-21 | 21:34 | 5

@Dirk III | 27-06-21 | 22:13: Dagelijkse stamcel therapie en een leven kan behoorlijk gerekt worden.

Jong doodgaan is ook voor het plebs.

DezeNicknameBestaat | 28-06-21 | 01:52

"Zal wel als complottheorie worden bestempeld...."
Welnee joh!

Beste_Landgenoten | 28-06-21 | 09:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Zondag, Zond-Dag, het momentje van Doom & Gloom.... En wat moet ik ermee, als brave belastingbetaler ? De trekker overhalen ? Sorry, ongezien de T - Amen !

Untermensch | 27-06-21 | 21:32

We gaan richting een dikastocratie, aldus Thierry. De klimaatdoelen worden keihard via de rechter afgedwongen, los van enig realisme, haalbaarheid, proportionaliteit etc. Zul je zien dat we worden gedagvaard omdat je het gore lef hebt een HR-ketel op te hangen in 2026.

stiffy | 27-06-21 | 21:32 | 3

De regering heeft deze klimaatdoelen als kippen zonder kop zo vastgelegd,
Tsja...

ChalinaRosa | 27-06-21 | 21:51

Tijd voor een regime als Polen daar weten ze wel raad met achterlijke rechters.

likdoorn | 27-06-21 | 21:57

Obesitas is een grote bedreiging voor een flink aandeel van de Nederlandse bevolking. Onder het principe dat niemand in gevaar gebracht mag worden is het een kwestie van tijd voordat een club als Urgenda via de rechter afdwingt dat de regering de zwaartekracht met 20% vermindert, zodat iedereen een stuk minder weegt.

marcoplarco | 27-06-21 | 22:16

TNO doet volgens hun website natuurwetenschappelijk onderzoek. Zijn enquêtes ineens ook natuurwetenschappelijk onderzoek?
Je weet nu al dat er naar de uitkomst is toegewerkt. De vraag: als bedrijven betalen, wilt u dat dan ook? Volgens mij moet je daar toch extra opletten. Ik vind het een valletje.

HoniSoit | 27-06-21 | 21:32 | 2

Albert Heijn verkoopt voedsel. Albert Heijn verkoopt ook batterijen. Zijn batterijen ineens voedsel?

RandyBiel | 27-06-21 | 21:54

'I think, therefore i am".

I breathe, for that i pay.

GKJP | 27-06-21 | 21:32

Die 0,0007% vermindering gaat Nederland heel veel kosten. China lacht ons in ons gezicht uit.

WieboWW | 27-06-21 | 21:31 | 1

Nee, dat zie je niet goed. China is zo blij met lichtend voorbeeld Nederland dat ze ons na gaan doen. Ze waren er zelf nl nooit opgekomen. Goed he, Nederland. Er kan er maar 1 wereldkampioen bescheidenheid zijn.

Nichtsneues | 27-06-21 | 21:49

De mensheid gerobotiseerd. Scheelt me weer nadenken of de robots het ooit van de mens gaan overnemen op aard.

credit | 27-06-21 | 21:29

Leuk zeg. Dus als je straks zelfmoord pleegt zodat je geen kooldioxide meer uitademt dan mogen de nabestaanden je co2-rechten verkopen. Ik zou zeggen laten die nihilisten van DooD66 maar gauw een voorstel doen want ze lijden 24/7 ondragelijk en ze zijn met hun dogmatische doods-cultus erg goed in het regelen van een vervroegd levenseinde. Ik zou zeggen, begin bij jezelf. Dat is goed voor het milieu en voor je ego.

isitsoornot | 27-06-21 | 21:29

De mensen die vinden dat Nederland vol gestampt moet worden met windmolens en zonnepanelen om het klimaat te redden zijn tevens de mensen die vinden dat ik me moet laten vaccineren tegen corona omdat er anders nieuwe mutaties ontstaan.

C1O2 | 27-06-21 | 21:27 | 2

Juist door het vaccineren kunnen er meer resistente varianten ontstaan.

Kijkeensaan | 27-06-21 | 21:29

Dat covid paspoort is alvast een mooie basis voor je CO2 uitstoot budget. Straks alles overzichtelijk in 1 app. Je prikjes, je biefstuk inname. Je CV ketel, super handig toch?

BrulSpin | 27-06-21 | 21:39

Verduurzamen.
Doen ze in een groot deel van de wereld helemaal niks aan.

Is dit nog nieuws? | 27-06-21 | 21:23 | 1

Daarom halen we dat deel van de wereld ook naar Nederland.

jemagookniksmeer | 27-06-21 | 22:14

Groen gaat om voorkomen dat het grootste deel van het leven op aarde, inclusief de menselijke beschaving, teloor zal gaan als gevolg van overpopulatie van mensen en de effecten vannhun handelen. Helaas wordt dat overgelaten aan een semi-vrije markt en draait het idd uiteindelijk weee om geld, macht en jezelf een goed gevoel geven. Het gevolg is dan vervolgens dat het doel uit zicht raakt en we met zijn allen ten onder gaan binnen enkele feneraties.

zeeman73 | 27-06-21 | 21:23 | 2

Ik lees dat we alleen maar aan overpopulatie gaan doen.

sjef-van-iekel | 27-06-21 | 21:57

@zeeman73 Naar mijn weten importeert de eu al die kanslozen omdat de europeanen te weinig fokken.

NerdAlert | 28-06-21 | 08:01

Hier komt binnenkort onder de huidige bijzonder scheve fiscale regels een overdosis zonnepanelen op het dak voor nagenoeg niets netto. Gelijk klaar. Niet meer afhankelijk van wat ze ik verzinnen. Dikke doei, kloterige autoritaire technocraten.

Antigoog | 27-06-21 | 21:21 | 4

@likdoorn | 27-06-21 | 22:00: vooralsnog een terugverdientijd van nog geen drie jaar. Paar jaar wachten op subsidie op een accu om minder last te hebben van het verdwijnen van de salderingsregeling. Belastingen blijven overheden toch wel verzinnen, dat ontkom je niet aan. Helaas.

Antigoog | 28-06-21 | 00:31

@timmey | 27-06-21 | 21:29: zorgen voor hoger verbruik, dus in de toekomst electrische auto (s), airco, electrische cv

Antigoog | 28-06-21 | 00:33
▼ 1 antwoord verborgen

En die corrupte justitie helpt aardig mee met die vonnissen. Maar daarnaast laten die dikbetaalde idioten in de tweede kamer alles ook maar gebeuren. Koekoek

Mart6037 | 27-06-21 | 21:20

Krijg je dan voor een moord ook de resterende CO2 budgetten van je slachtoffer, of als je vlees eet van het opgegeten dier, of als je een Prius total loss rijdt? ... zo maar een vraagje.

TheseDays00 | 27-06-21 | 21:19 | 3

Moord wordt dan beloond, lijkt me logisch.

Nuchternederland | 27-06-21 | 21:24

Krijg je bonus CO2 punten als je geen kinderen hebt/neemt? En CO2 strafpunten bij meer dan 2 kinderen?

klaas24 | 27-06-21 | 21:25

@klaas24 | 27-06-21 | 21:25: Nee kinderbijslag blijft want het aantal mensen in Nederland moet omhoog om de economische groei nodig voor welvaartsgroei te houden. De religie hierin blijft bestaan (basisinkomen ook). Met minder mensen welvaartsgroei en sociale voorzieningen gaat er in dit geloof niet in.

TheseDays00 | 27-06-21 | 21:34

Urgenda maakt hier de dienst uit, niet de democratie. De ons-kent-ons lobbycratie regeert. En zo lang er geen heftige protesten gaan uitbreken en regime changes komen zal deze verstikkende politiek progressief kunnen bestaan. Wij burgers haten deze politiek, en dus stemmen we rechts. De fout is om te denken dat we dan klaar zijn. Je ziet dat links altijd regeert, ook vanuit een democratische minderheidspositie. Maar de democratie regeert hier dus niet, dat doet de lobby. En rechts heeft geen sterke lobby en geen fatsoenlijke protest/ vakbondsbeweging.

rectormagnificus | 27-06-21 | 21:16 | 1

Door Urgenda worden mensenrechten geschonden en moeten daarvoor eigenlijk bestraft worden, in Congo door kinderarbeid en milieu vervuiling vanwege Greta's droom een Tesla, in NL door vogelhakselaars naast de huizen, in Oost Europa door biodiversiteit via biomassa in CO2 te veranderen en natuurlijk ons levensgenot

Doerak | 27-06-21 | 22:10

Een schaap is 2 hoevig. Dus de uitsmijter past niet bij de foto. Jammer, doet af aan een verder correct verhaal

Nescio73 | 27-06-21 | 21:16 | 2

Beter had men een paard zonder kop afgebeeld.
Ik zeg kop ipv hoofd want anders discrimineer ik de andere dieren.

Dr. Worstenbroodje | 27-06-21 | 21:30

typo, moest zijn eVenhoevigen

Sassen | 28-06-21 | 10:07

Heeft natuurlijk helemaal niets met een groene droom te maken. Er zijn op deze wereld een aantal mensen die zoooooo ontzettend rijk zijn en daarmee zoveel macht hebben dat ze zich God zijn gaan wanen. Hun werkelijke doel is een wereld zonder grenzen!
Die groene droom, immigratie vraagstuk, pandemieën en wat al niet meer zijn gecreëerde problemen die je, zo denken zij, alleen met een wereldregering kan oplossen. Die wereldregering moet dan ook uit hen (oligarchen achter wereldorganisaties als de VN, WHO en WEF) bestaan.

Arnold9638 | 27-06-21 | 21:12 | 1

Klopt en het is geen complot. Alles staat gewoon op de website van het WEF. Aanmelden met je email en je hebt accesss tot hun database. Die is alleen zo immens groot dat je er 18 levens voor nodig hebt om er doorheen te komen. Maar transparant zijn ze.

BrulSpin | 27-06-21 | 23:50

CNN heeft de draaiboeken al klaar liggen voor na corona. Tijdens een verborgen camera gesprek, met Project Veritas, zeggen ze vol op Climat Change orgel te gaan, want fear sells. Denk je nou echt dat de groene golf in de Europese pers integer is en op waarheid berust? Think again. Onze pers is ook maar in het bezit van een paar handen. Helaas dus alweer propaganda.
www.projectveritas.com/news/part-1-cn...

entredeuxbieres | 27-06-21 | 21:11 | 3

Complot?

van Oeffelen | 27-06-21 | 22:01

Welnee, alle media is maar van een paar partijen en allang in handen van dat ene kleine clubje wat WEF steunt.

BrulSpin | 27-06-21 | 23:46

@van Oeffelen | 27-06-21 | 22:01: Misschien moet je eerst met je luie reet het filmpje eens kijken? Nee, het is geen complot maar samenwerking.

entredeuxbieres | 27-06-21 | 23:53

Dus we hoeven ons helemaal geen zorgen te maken om het klimaat? Gewoon lekker doorgaan op deze voet? Fijn! Of zijn we geweest aan het cherry picken/scapegoaten door wat uitwassen te benoemen zodat we kunnen klagen over de hypocrisie en dan net doen of er niks aan de hand is.

BobDobalina | 27-06-21 | 21:08 | 5

@TheseDays00 | 27-06-21 | 21:22:
Dank voor de correctie. Wat mij betreft onderstrepen die 1,7 miljard mensen extra alleen maar de misleidende praktijken van links.

MickeyGouda | 27-06-21 | 21:27

Nee, er komt geen klimaatramp, wel wordt de natuur in hoog tempo vernietigd en daar heeft de “groene” lobby veel schuld aan. Enorme stukken bos die om gaan voor biomassa. Vernietiging van landbouwgrond en natuur in Afrika en China voor winning van uiterst smerige grondstoffen voor accu’s, zonnepanelen enzovoorts.

Het is naïef te denken dat niemand likkebaardend zit te kijken naar al die groene maffia plannen. Het gaat om extreem veel geld. Het idee dat iets geld “kost” roept altijd op dat er geld “weg” gaat. Dat klopt; bij de burger, maar dat geld wordt ook betaald aan grote bedrijven die dik gaan verdienen aan deze rampzalige plannen. Bijzonder en wrang wel dat extreem links en het groot kapitaal elkaar zo weten te vinden.

Leuke leestips.
judithcurry.com/2014/05/03/lennart-be...

debate.energy/en/a/116-michael-schell...

Nuuk | 27-06-21 | 21:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Op een terrasje portie bitterballen bestellen en bijhouden hoeveel ieder er genomen heeft? Of op vakantie Senegal een CO2 bonnetje vragen van je hamburgers?
Wie en wanneer gaat deze hysterie stoppen. De nieuwe zichzelf benoemende rechtse partijen blinken ook uit in afwezigheid in de hele discussie.

JanP999 | 27-06-21 | 21:05 | 4

@Shoarmamasutra | 27-06-21 | 21:09: maar dat is niet de bedoeling, u zult thuisblijven en tofu vreten. Dit soort afwegingen worden voor u gemaakt in brussel.

Pierrepoint | 27-06-21 | 21:22

Helemaal als t vega bitterballen zijn

SinisterNL | 27-06-21 | 22:13

Zo’n CO2-budgetsysteem stimuleert een zwarte markt van CO2-rechten, ongeregistreerde vleesproducten etc…

Quichegerechtigde | 28-06-21 | 06:53
▼ 1 antwoord verborgen

Misschien kunnen we de opwarming van de aarde tegengaan door grote witte lakens overal op aarde uit te spreiden, zodat er meer zonlicht weerkaatst wordt en de planeet afkoelt? De zonnepanelen en windmolens schijnen niet zo te helpen.

Aisie | 27-06-21 | 21:04 | 2

Misschien moesten we eens stoppen met te proberen aan fopknoppen te draaien. Misschien moesten we maar eens heel blij zijn dat de aarde opwarmt en er CO2 bij komt. Onderzoek wijst uit dat de aarde een stuk leefbaarder is en veel meer mensen van eten kan voorzien als het een graad of twee warmer is, en het CO2 niveau op 700ppm zit. Die lariekoek dat het huidige klimaat moet blijven zo het is, is een grote leugen.

marcoplarco | 27-06-21 | 22:02

@marcoplarco | 27-06-21 | 22:02: Dat is nonsens. Er is ook niemand trouwens die beweert dat het klimaat constant zou moeten zijn. Enerzijds vind ik het jammer dat niet-wetenschapsontkenners door zowel links als rechts worden weggejaagd, anderzijds is het misschien ook wel een goed ding om niet ideologisch te zandbakken.

Mazzelstof | 28-06-21 | 06:28

Vanmiddag tijdens een 12 km lange wandeltocht van Gouda door de polders via Haastrecht naar Hekendorp en retour verbaasden mijn man en ik ons over het aantal E-bikes, E-scooters, motorclubs en brommerclubs die we op dit relatief korte traject tegen kwamen. Ouderen en mensen met een medische indicatie daargelaten: is iedereen en zijn moesje nou echt te besodemieterd om zich op eigen kracht recreatief voort te bewegen? Zo komen we natuurlijk nooit van dat mileugezeik af. En ondertussen de koeien de schuld geven.

MickeyGouda | 27-06-21 | 21:02 | 6

@Sans Comique | 27-06-21 | 21:59:
Jij wint de XXL koelkast! Oh, wacht...

MickeyGouda | 27-06-21 | 22:18


Over de Steinsedijk? Of dat paadje langs de IJssel? Daar fiets ik ook vaak, mooi stukje!

Drefbon | 27-06-21 | 22:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Precies. Het is echt niet te geloven dat mensen in Nederland dit allemaal accepteren en op die partijen blijven stemmen die deze gekkigheid propageren danwel er als slappe slaven in meelopen(vvd/cda).

Cherokee | 27-06-21 | 21:00 | 2

De gemiddelde mens wil geen gezeur aan zijn/haar hoofd. Die hebben een te comfortabel leventje. Biertje voor de buis, twee keer per jaar met vakantie. Die steken liever de kop in het zand en denken dat het hun tijd wel zal duren.

Sans Comique | 27-06-21 | 22:01

Lobbygroepen oefenen druk uit. Politiek zwicht en de rest van Nederland is de sjaak. En je weet dat de gemiddelde stemvee een politiek geheugen heeft van een mug. Dus politieke partijen kunnen in 4 jaar uitvreten wat ze willen. En na de verkiezingen gewoon weer doorgaan.

loser | 28-06-21 | 08:10

Wat is het co2 budget van de overheid, en telt een persoon ook als co2 import?

Gijsbert | 27-06-21 | 20:58 | 1

Daar stoken ze oude koeienvlaaien, hier gas. Verhuizen is dus klimaatwinst ofzo

Shoarmamasutra | 27-06-21 | 21:11

Ze maken gebruik van psychologie waar je als normal denkend mens niet tegenop kan. Op individueel niveau kun je het zien alleen collectief level wordt je gedwongen mee te doen in de massa. Neem het mondkapje als voorbeeld.

gebakkenzuchten | 27-06-21 | 20:58

Het gaat ze niet om het klimaat het gaat ze om macht. De macht om de burger op de knieën te krijgen met compleet onzinnige maatregelen en onzinnig geouwehoer. Dat het klimaat verandert is een natuurlijke cyclus. youtu.be/n-W76C0kkwc

jitro | 27-06-21 | 20:55

En ineens klinkt communisme als nog niet zo'n slecht idee en is Kim best wel democratisch in vergelijking.

TheseDays00 | 27-06-21 | 20:54 | 1

Kardashian? Feenstra?

Shoarmamasutra | 27-06-21 | 21:11

Groen en immigranten zijn gewoon een industrie, maar wat heeft dat met geldblog te maken?

van Oeffelen | 27-06-21 | 20:53 | 1

Dat het de burger veel geld gaat kosten, bijvoorbeeld.

Nuchternederland | 27-06-21 | 21:18

De kudde blijft de kudde.

rein9576 | 27-06-21 | 20:53

Je groene CO2-vinkje kan mooi bij je coronapaspoort ingebouwd worden. Misschien kunnen ze er zlefs een puntensysteem van maken. Hoe meer je deugt, hoe meer vreugd. Iedereen vrij en blij!

Quib | 27-06-21 | 20:51

Dus na 1 kind op de wereld zetten ben je al grof door je CO2 budget heen, en meer dan 2 zal dan strafbaar worden.

tsjajaja | 27-06-21 | 20:49 | 2

Denk je? Net als kinderbijslag krijgt elk kind straks een eigen CO2-budget.

Muxje | 27-06-21 | 20:52

De grote vraag is of het echt voor iedereen gaat gelden, of dat die minister die een vergadering in Luxemburg moet bijwonen straks weer uitgezonderd is. Ik weet het antwoord al.

nieuwe_Deen | 28-06-21 | 07:11

Als we allemaal gaan leven als Tibetaanse monniken, dan kunnen we met 20 miljard mensen op aarde leven. Af en toe een kommetje rijst en een theetje. Daar gaat het heen. Leven alsof je al dood bent. De lockdown was een goeie oefening.

Rest In Privacy | 27-06-21 | 20:48 | 2

Aantal aardbewoners (en de verdeling over de aarde) blijft de roze olifant in de kamer, struisvogel met kop in het zand. Dan over links fantasie-oplossingen voor tig problemen waarvan genoeg onderbuikproblemen en -oplossingen.

TheseDays00 | 27-06-21 | 20:58

@TheseDays00 | 27-06-21 | 20:58: De overbevolktheid heeft die haat van het D66-volksdeel op de onderklasse, zeg maar PVV/SP-achterban tot gevolg: afzinken dat volk. Neemt alleen maar ruimte in beslag. En waarom is Sjoerd Sjoerdsma zo met Wit-Rusland bezig? Lebensraum. En waarom die haat op boeren? Waar kwam die ineens vandaan?

We zitten al midden in de fase van de overbevolkingsstress. Schaarste aan goederen, diensten, ruimte. Maar mensen willen niet in welvaart en welzijn erop achteruit gaan. Egoïsme. Splijtende samenleving, burgeroorlog, genocide.

Rest In Privacy | 27-06-21 | 21:29

"Geldblog"?

UpdateAvailable | 27-06-21 | 20:48 | 1

CO2-blog

klaas24 | 27-06-21 | 21:27

De agenda staat al vast, en anders dwingt de rechter deze wel af. Urgenda gaat opnieuw tegen de staat procederen.

Muxje | 27-06-21 | 20:47

Geenstijl, wie zijn nou de wappies? jonge jonge jonge.

Zet dat schaap maar permanent op de voorpagina. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen.

Ir. Wilhelmus | 27-06-21 | 20:44 | 1

Wat is er dan zo uitzonderlijk?

Darwinian | 27-06-21 | 20:55

Ah, weer wat voor op het appje.
Na de coronatest en vaccin nu ook de CO2-stand.

kloopindeslootjijook | 27-06-21 | 20:43

Als je geld hebt, is de vrijheid niet duur.
(K.O.)

kloopindeslootjijook | 27-06-21 | 20:42 | 2

Precies, vrijheid kun je straks kopen en is alleen voor de elite betaalbaar.

Balletent | 27-06-21 | 21:11

Dat is niet iets van de laatste tijd
de Romeinen hadden er al een kunst van gemaakt
en noemde het democratie.

TijdelijkOptimist | 27-06-21 | 21:41

Globalisering heeft niets meer met democratie te maken en we hebben al behoorlijk veel mee te maken. Zo bepaald de WHO de richtlijnen voor onze gezondheid. Klinkt heel handig maar dit is een ongekozen partij waar je als burger geen kritiek en geen feedback op mag geven.

BrulSpin | 27-06-21 | 20:42

Mobiliteit wordt een elitekwestie. Voor Kaag en mensen die sowieso auto's kopen met een BPM van 50.000 euro.

De rest mag alleen in Nederland op vakantie.

kloopindeslootjijook | 27-06-21 | 20:41 | 4

Mijn laatste auto is BPM vrij, dat zouden er meer moeten doen...

Smoelensmid | 27-06-21 | 21:07

@Nuchternederland | 27-06-21 | 21:20: Nee, op een gebruikte auto is de BPM al betaald en met de rest afgeschreven. Ik ben bang dat er sprake is van een stekkerbak.

H. Drievuldigheid | 27-06-21 | 21:42
▼ 1 antwoord verborgen

Timmermans in buitenhof: Europa is geen verdienmodel.Hahaha Europa is alleen maar een verdienmodel, Samenlevingen worden in rap tempo ontwricht.Het ont deugen zal nog op zich laten wachten, waarschijnlijk eerst na de totale collapse weer actueel.

2CVOcean | 27-06-21 | 20:40

"Naarmate de jaren verstrijken wordt jouw budget kleiner, en gaat de gezamenlijke uitstoot naar beneden."

Dus; stem nu in met dit, op naïeve wijze beschouwen, vriendelijk plan en dan draaien we u straks de duimschroeven aan totdat al uw botten gebroken zijn.

Joffri | 27-06-21 | 20:39

Een CO2-potje voor burgers terwijl de grote bedrijven er een CO2-potje van maken? Dikke doei!

Quib | 27-06-21 | 20:38

Persoonlijk vind ik al dat vegetarisme en veganisme prima. Er kunnen niet genoeg vegetariërs zijn.
Dan blijft er extra veel vlees over voor normale mensen.

Nonkel Frituur | 27-06-21 | 20:37 | 2

Ik zie het ene naar het andere vaga(n) product in de supermarkt in de gaat-uit-het-assortimentbak liggen. U zult uw vlees voorlopig moeten delen.

BrutusBosch | 27-06-21 | 20:42

1 op de 100 mensen is vegetariër, en 1 op de 250 vegatief eh veganist.
Te verwaarlozen dus, al lijkt de aandacht ervoor iets anders te impliceren.

Nuchternederland | 27-06-21 | 21:22

Godverdomme. Stop de dystopie die zich aan het ontwikkelen is. Idioten!! Doe er niet aan mee! Corona paspoort van de EU?????? DCC? Om te vliegen, en om evenementen te mogen bezoeken?? Jezus, dat het zo snel zou gaan. De volgende stap is CO2 tax. Sta op mensen, sta op!!

Ir. Wilhelmus | 27-06-21 | 20:32 | 5

@Ir. Wilhelmus | 27-06-21 | 20:38: TNO is geen bedrijf maar een soort stichting. In projecten met bedrijven proberen ze de pegels binnen te halen. Verder nog wat subsidie binnen harken met "kennis valorisatie", TNO is het mediapark van de wetenschap

Incitatus | 27-06-21 | 21:04

@Incitatus | 27-06-21 | 21:04: TNO noemt iets speerpunt en ziet: concurrentie voor bedrijven is ontstaan maar dan met 30% subsidie. Over perverse prikkels gesproken.

Nichtsneues | 27-06-21 | 21:27
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen