achtergrond

Geenstijl

Gemeente @AmsterdamNL en @DeBalie: die tank op Leidseplein is een ordinaire Trophy Kill uit etnische Mongools/Russische grensstad

Ja, toch nog even hoor

Een Russische tank van een eenheid uit de ver-Oosterse, 1/3 etnisch Buryat Mongoolse grensstad waarin Russische jongens uit die stad levend dood brandden op Leidseplein parkeren. En dan volhouden dat dit 'ter bevordering van een gesprek over democratie' is, en geen nauwverholen trophy kill die Yoeri sterkt in zijn bloedlust tegenover iedereen """die een dictator verdedigt""" [deed-ie niet].

Dat moet je maar durven. En al helemaal als dat échte gesprek vervolgens krampachtig gemeden wordt. Want zoals in de bovenstaande video terecht aan Yoeri gevraagd wordt; als deze tentoonstelling gaat om een gesprek over democratie, waarom mag dan niet belicht worden dat Oekraïne zelf ook onder Zelensky voor de Russische invasie op z'n best een "flawed democracy" en "hybrid regime" was en het na de invasie onder noodwetten de grootste oppositiepartij verbood en de vrije pers aan banden legde. 

Voor laatstgenoemden valt misschien heus iets te zeggen, het land verkeert immers in oorlog, maar gá dat Gesprek Over Democratie dan inderdaad aan. In plaats van te vervallen in die kinderlijke morele binairiteit die heel Nederland (maar eigenlijk heel West-Europa) teistert sinds onze gijzeling door 40'-45'.

En dit geldt voor de hele invasie trouwens, maar dat lijkt een nog moeilijker gesprek. 

Want ja, de Russische invasie is illegaal en verwerpelijk, komt voort uit een eeuwenoud, diep in hun literatuur verankerde Russische haat jegens de notie van een soeverein, niet-Russisch Oekraïne, een algeheel en evenzo eeuwenoud Russisch imperialistisch karakter en dito minderwaardigheidscomlex, en mag met het grofste geweld teruggeslagen worden.

Maar tegelijkertijd valt ook met geen eerlijke mogelijkheid vol te houden dat de invasie *volstrekt ongeprovoceerd* was. We gaan het niet opsommen, maar maak even de volgende voorstelling: Mexico is etnisch/cultureel nagenoeg identiek aan de VS, en had een bestuurlijke geschiedenis met de VS die gelijk is aan die van Oekraïne en Rusland. Vervolgens zou Rusland in Mexico *exact* doen wat de VS en EU al sinds Obama in Oekraïne doen.

Zonder waardeoordeel in welke richting dan ook: zou dan vol te houden zijn dat een Amerikaanse interventie in Mexico *volstrekt ongeprovoceerd* was? 

Dán heb je een echt gesprek, en niet die aaneenschakeling van ontoereikende platitudes waar we onszelf zo graag mee op de borst slaan.

Er komt toch een idioot Oekraïens zomeroffensief aan. Ohja: ID de tanks

Pijnlijk beeld. UKR vuurteam vecht trappenhuis omhoog, maar vangt granaat

Een beetje luchtig en leerzaam: rare wapens

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.