Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Overzicht: Rusland verliest op elk vlak, start mogelijk morgen al met nieuwe mobilisatie

Morgen tijd voor een nieuw dagelijks mobilisatie-topic?

Eerst even een paar punten van orde voordat we over de door Oekraïne geclaimde, nieuwe Russische (en Wit-Russische?) mobilisatiegolf beginnen. Gewoon, om het veldoverzicht te behouden.

Er stond en staat geen superieure Russische invasiemacht van 540.000+ man klaar

Het gerucht [in z'n volledigheid afkomstig uit de duim van Amerikaanse oud-kolonel Douglas MacGregor] in vooral Westerse kringen die willen dat Rusland wint dat er al vanaf minstens 25 november een goed getrainde, met zwaar geschut uitgeruste Russische invasiemacht van meer dan 540.000 (!) man aan de Oekraïense grens staat die elk moment een offensief kan starten dat alleen maar in de totale vernietiging van Oekraïne kan eindigen is: categorisch onwaar. 

Kolonel MacGregor baseert zichzelf op zijn eigen heel vreemde lezing van zijn eigen optelsom van de aantallen (218K + 75K + 40K + 10K + 200K = 543K) die genoemd worden door een andere Amerikaanse oud-kolonel Daniel Davis. Maar die invasiemacht was er niet, is er niet, en iedereen die enkel op basis van een dubieuze oud-kolonel aannam van wel, moet bij zichzelf te rade over de kwaliteit van zijn realiteitstoetsing inzake dit conflict. Een parate invasiemacht van 540.000 man op 25 november was in de context van de val van sleutelstad Kherson rond 20 oktober na (!) een mobilisatie van 300.000 man tussen 22 september en 18 oktober altijd al volstrekt uitgesloten.

Kolonel MacGregors andere graag herhaalde claim dat er voor elke dode Russische soldaat "acht tot tien" Oekraïense soldaten gedood worden lijkt evenzo op EXACT NIKS gebaseerd. Die man spreekt met de cadans en gravitas van een hooggeplaatste militair - en dat was hij ook - maar het is uiteindelijk gewoon een tribale fantast gebleken die niet vertrouwd dient te worden. Realisten™, noemt men dat in Nederland.

En dan nog even over de claim van Spaanse oorlogsfotografe Maria Senovilla dat er in Bakhmut 400 Oekraïense soldaten per dag (!) "gedood en verwond" worden. "This week, both the Institute for the Study of War, which is a prestigious American think tank, and other international thin [sic] tanks, have agreed that up to 400 Ukrainian soldiers a day are being killed and wounded in Bakhmut." Nou, u raadt het al, dat zegt het inderdaad prestigieuze Institute for the Study of War exact helemaal nergens.

En ja, dat onderstreept dat vrouwen zich niet met war numbers moeten bemoeien, maar dat is een andere kwestie.

Rusland heeft slag om Bakhmut verloren

Het Russische zwaartepunt van de oorlog, de verovering van Bakhmut, loopt volledig vast. Dat Russische offensief wordt voornamelijk geleid door Yevgeny Prigozhins Wagner Group, en dat Slavische lijkencircus waarvan 40.000 van de 50.000 'soldaten' uit geronselde gevangen bestaat, komt gewoonweg niet door de Oekraïense verdediging heen. The Institute for the Study of War:

"Russian state media outlet RIA Novosti amplified a December 31 interview with Prigozhin on January 3 in which Prigozhin stated that Wagner Group forces in Bakhmut are unable to break through Ukrainian defenses in Bakhmut. Prigozhin stated that Wagner's offensive operations in Bakhmut are highly attritional because each house in Bakhmut is a “fortress,” that Ukrainians have defensive lines every 10 meters, and that Russian forces must clear building-by-building. This is a significant inflection for Prigozhin and the first time he has framed Wagner forces in Bakhmut as making effectively no gains."

Ja, dat gebrek aan voortgang gebruikt hij natuurlijk voor zijn paleisintriges door MinDef Sergei Shoigu de schuld te geven van de gebrekkige bevoorrading. Maar dat verandert niets aan de realiteit op de grond: Rusland heeft deze slag om Bakhmut verloren.

De HIMARS-aanval op Makiivka lijkt kantelpunt voor Russisch pro-invasiesentiment

Op nieuwjaarsnacht voerde Oekraïne een HIMARS-aanval uit op een gebouw te Makiivka (maps), waarbij volgens Rusland 89 dienstplichtigen omkwamen. Pro-Russische MilBloggers claimen dat het er veel meer waren en Kiev claimt dat het 400 soldaten doodde en 300 verwondde. Hetzelfde gebouw zou tegelijkertijd gebruikt zijn als munitieopslag. 

Het Russische persbureau Tass citeerde plaatselijke autoriteiten die aangaven dat Oekraïne de locatie van het grote cluster soldaten ontdekte omdat Russische soldaten massaal een Oekraïens netwerk gebruikte om familieleden te bellen. Het goed ingevoerde Telegramkanaal VChK-OGPU Telegram spreekt dat echter tegen: "Makiivka is a small town, next to Donetsk and accordingly, everyone can see who and what has arrived in the compound. Especially when it's a lot of fighters and equipment. Even there, not everyone is pro-Russian. And there are spotters and [artillery] correctors.

Hoe dan ook, de slachtpartij lijkt een voorheen ongekende weerslag te hebben op de Russische pro-invasie MilBlog community, en die is sturend voor het Rusland-brede sentiment. 

""Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk" schrijft Archangel Spetznaz Z., een Russische blogger met ruim 700.000 volgers op Telegram. "Wie kwam op het idee om zoveel personeel in een gebouw onder te brengen, waar zelfs een idioot snapt dat er bij een aanval vele doden en gewonden vallen? "Ook de ultra-conservatieve journalist Andrei Medvedev is kritisch. "Door personeel te huisvesten in gebouwen in plaats van schuilkelders help je de vijand." (...) Een andere blogger die in september nog een ontmoeting had met president Poetin, stelt nu dat er een tribunaal moet komen voor het Russische militaire leiderschap, waarbij hij de militaire top bestempelt als "ongetrainde idioten".

En dat zie je dus onmiddellijk terug onder de bredere Russische bevolking: "Russians are not buying the Ministry of Defence's lies about Makiivka incident (and others), as the "Dva Majora" channel points out. The attempt to divert blame onto smaller unimportant personalities is so obvious that it erodes any remaining trust in the Ministry."

Het Russische MinDef claimt ondertussen dat het heeft "wraak heeft genomen" door de vernietiging van "5 HIMARS, 4 RM-70 Vampire MLRS, 800 missiles for MLRS, 8 vehicles and 200 troops".

En dat gelooft natuurlijk *checks notes* exact helemaal niemand. Begin november had Rusland nog welgeteld 0 HIMARS vernietigd terwijl ze al bijna een jaar onder dat wapensysteem gebukt gingen. En nu ineens vijf? Je reinste gelul.

En dan nu: over die vermeende nieuwe Russische mobilisatie

Bovenstaand de nieuwjaarsboodschap aan de Russische bevolking door de MinDef van Oekraïne Oleksii Reznikov. Hij waarschuwt de Russische mannelijke bevolking van gevechtsleeftijd dat Rusland "begin januari" een nieuwe mobilisatie voor dienstplicht in zal voeren. "Russian authorities will close the borders for men, declare martial law and begin another wave of mobilization."

Oekraïnes inlichtenchef Kyrylo Budanov zei tegen de BBC dat hij de start van de mobilisatie al op 5 januari, morgen, verwacht. Andere bronnen verwachten het rond 15/16 januari.

Ja, interessant allemaal. Rusland had precies genoeg logistieke bandbreedte om 150.000 van de 300.000 gemobiliseerde dienstplichtigen ONGETRAIND NAAR HET FRONT te sturen. En nu de gehele bevolking gezien heeft dat mobiks niets dan kanonnenvoer zijn, laat de moraal onder aanstaande gemobiliseerden zich raden.

De troostboodschap op de Russische NPO? "Het leven wordt ernstig overschat."

Veel succes met nieuwe mobilisaties met dit sentiment onder MilBloggers

Social

RE: Kolonel Douglas MacGregor

Social

Ondertussen nabij Luhansk-stad

Social

Ellende

Social

Reaguursels

Inloggen

Hee, is Dr. Strangelove weer tot leven gewekt en waar is zijn rolstoel gebleven ?
Dit is trouwens ruim 3 maanden oud.

LD69 | 05-01-23 | 02:05

En dan ook nog zou in Belarus een openbare oproep zijn verschenen voor de registratie van alle mannen tussen de 18 en 60 jaar, bij de mobilisatie-kantoren. Wat het betekent, geen idee, maar ik kwam het vandaag tegen op Twitter, met een foto erbij van een lichtkrant ergens in Belarus met die oproep.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:24 | 1

Vrijwillig? Dat zullen dan weer enkele tientallen aanmeldingen zijn.

SterF... | 05-01-23 | 07:35

Machthebbers in Rusland zijn op het punt gekomen dat ze vinden dat ze lang genoeg vernederd zijn en roepen nu een totale oorlog uit en stoppen pas als ze gewonnen hebben. Hun eigen voortbestaan staat hierbij ook op het spel. Dit betekent nog niet dat ze de NAVO aanvallen. Wel een algehele mobilisatie en het opzetten van een economie gericht op de oorlog. Oftewel je gaat naar het front of je werkt in de fabriek voor de oorlog, werkweigering of ontslag is onmogelijk. IJzeren gordijn gaat weer omlaag en de grenzen gaan op slot. Naritive is daar al dat ze tegen Polen vechten, dus stap dat het conflict verder buiten Ukraine gaat komen is wel groter geworden. Rusland stopt nu niet meer en oo b.v. een half miljoen slachtoffers aan Rusische kant is geen reden meer om het conflict te beëindigen. Dit wordt een ongekende langdurige uitputtingsslag, waar wij ook veel meer last van gaan krijgen.

Schemerlamp | 05-01-23 | 00:59 | 4

Ben het helemaal met je eens. Deze oorlog is nog lang niet voorbij, hij begint pas zelfs. Rusland gaat niet vrijwillig minderen op de maximale eisen van Oekraïense overgave, vooral niet omdat officieel 4 provincies van Oekraïne als Russisch zijn geratificeerd.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:26

Jan, Leiden. Aandacht fregat is ter afleiding van de recente verliezen en enkel ter afschikking. Overlevingskans van een enkel fregat in oorlogstijd is ook gering. Vanuit onderzeeërs gaat een grotere dreiging uit en die zijn op de oceaan ook lastiger te vinden.

Schemerlamp | 05-01-23 | 01:48

@Jan, Leiden | 05-01-23 | 01:16:
Ik denk dat we uitspraken over Russische superwapens met een paar korrels zout moeten nemen.

* Il Principe * | 05-01-23 | 02:59
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Het leven is zwaar | 05-01-23 | 00:19 | 2

Via de T :
'Poetin zet nieuwe hypersonische kruisraketten in op de Atlantische Oceaan'
Ben ik nu de enige die deze shit doodeng vind ?
Zijn we weer terug in 1962 ?

MagnificentRon | 04-01-23 | 23:49 | 9

De oude raketten konden ook niet worden tegengehouden, dus er is weinig veranderd. Alleen vliegen deze nog weer een stuk sneller.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:42

@Jan, Leiden | 05-01-23 | 01:19:
Ik denk eerder de haven van Vlissingen.

LD69 | 05-01-23 | 02:23

1962?

habemuspapam | 05-01-23 | 05:01
▼ 6 antwoorden verborgen

"omdat Russische soldaten massaal een Oekraïens netwerk gebruikte"

GebruikteN
Komop, zo moeilijk is het niet.
Meervoud = stam + -en.

Tapu | 04-01-23 | 23:17 | 1

Gebruiken dus...

Piggelmee | 04-01-23 | 23:53

Tot nu toe was het kwakkelweer en komden de pantsers niet vooruit. Maar komende week wordt het koud in Oekraïne. Het zou mij niet verbazen als Oekraïne een ander front opent. Tot nu toe verrassen ze die Russen keer op keer. Blijkbaar is de Amerikaanse intel een stuk beter dan die van de Russen.

wapster | 04-01-23 | 23:14

Goed werk Spartacus! Die 540k troops dat gaat het niet worden; en welke agenda DMcG precies heeft, is mij onduidelijk. Maar hij spreekt wel vrijuit. Het standpunt is eerder gericht op binnenlandse aangelegenheden (isolationisme) dan op strategische. Hij verwacht een genadeklap ergens einde januari begin februari. In afwachting. Maar heeft wel een punt: wat heeft 1 batterij Patriots voor zin? En de Russen kunnen nog steeds opschalen en economisch houden ze het vol (sancties raken ze niet). Het belang is niet zozeer Oekraine te bezetten maar het land zo onder druk te zetten dat de onderhandelingen beginnen in het voordeel van Rusland. (behoud 4 regios, regimechange en Ukr als buffer). De rol van de EU is erop gericht de oorlog te winnen (die ze niet voert..) en Rusland te verslaan. Ik heb geen idee hoe dat vorm krijgt maar het geeft mij geen vertrouwen.

masahide | 04-01-23 | 23:05 | 4

Rusland kan helemaal niet opschalen. Na een jaar vechten is luchtoverwicht verder weg dan ooit, is de artillerie goeddeels door de munitie heen, het tankleger gedecimeerd en de moraal beneden vriespunt. De NAVO daarentegen heeft volop mogelijkheden om op te schalen. Tanks kunnen geleverd worden, net als middellange afstandsraketten, gevechtsvliegtuigen en bijvoorbeeld gbu 12's en 53's. Of wat te denken van de 100 KMW RCH155's die Duitsland gaat leveren. Of de extra DANA M2 howitzers uit Tsjechië, waarvan er inmiddels 50! geleverd zijn. DANA M2 howitzers. Tot nu toe heeft Rusland geen enkel antwoord op de hoog mobiele westerse artilleriesystemen.
O, lees net dat Frankrijk AMX10 tanks gaat leveren.

wapster | 04-01-23 | 23:39

@wapster | 04-01-23 | 23:39: Het enige -uiteindelijk, als het conventionele spul op is- wat rusland nog kan doen is kern-biologische of chemische wapens inzetten, of de aftocht inzetten. Ik gok op het eerste, want ik ben bang dat dit geen eerlijke afloop gaat kennen.

Reagiertank | 05-01-23 | 01:52

@Reagiertank | 05-01-23 | 01:52: Ze kunnen ook een poging gaan wagen om de Bosporus te gaan bezetten, zodat ze de gehele Baltische en Pacifische Vloot naar Oekraïne kunnen sturen en vanuit die kant kunnen bevoorraden.

Alexander des Burgus | 05-01-23 | 07:48
▼ 1 antwoord verborgen

Als die hypersonic Zircon raketten boot van de Rus ineens zou zinken, is hij dan nog hieper?

P. Breidel | 04-01-23 | 23:04 | 2

Nee dan is hij hypo.

Mokum Kosher | 04-01-23 | 23:42

Dan gaat hij Zinkon.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:43

De invasiemacht bestond uit iets van 200.000 troepen omdat de operatie bewust gelimiteerd was door de Russen. Er was in februari 1.000.000 man actief militair personeel en 2.000.000 reservisten volgens het IISS. Daar komen 300.000 man bij van de mobilisatie. Ik heb geen idee hoeveel ze er gaan gebruiken in Oekraïne voorlopig zitten nog niet zonder mensen nu de de SMO status hebben losgelaten

Hollandmix | 04-01-23 | 22:59 | 2

Ik denk dat inmiddels zelfs Putin beseft dat de officiele cijfers van de Russische defensie met een korrel zout genomen moeten worden.

bamitoren | 04-01-23 | 23:48

allemaal leuk. oorlogje spele. Leg gewoon de kaarten op tafel. Wat de een, en wat wil de ander. (ja de lachende derde , de oorlogshandelaar, cumpt zakdoeksdoosfies tekort. Elkje ggevuuurde kogel = winst van de ammo-makers

peterdh | 04-01-23 | 22:11 | 2

Djiezus, verdeel het bier wat meer over de avond. Denk aan je lever.

Reagiertank | 05-01-23 | 01:53

Ik denk dat een nieuwe lading mobiks wellicht de definitieve ondergang van de russen in oekraine kan inluiden. Ongemotiveerd, ongeleid, ongetraind, en onderbewapend. Ze zouden ergens op de vlucht kunnen slaan of gaan muiten, met een domino effect tot gevolg.

panthoseen | 04-01-23 | 22:07 | 2

De Bradleys gaan het verschil maken.

Piggelmee | 04-01-23 | 22:25

Ik kan MacGregor niet a priori geloven omdat ik niet weet waar ik de controledata vandaan zou moeten halen. Spartacus gelooft Mac Gregor niet omdat hij de WP gelooft en het ISW; een soort Amerikaans oorlogs – Clingendael dat stijf staat van de hele en halve Neocons en haviken, gefinancierd door bedrijven als General Dynamics en Raytheon.

fokkewoelf | 04-01-23 | 22:03 | 5

Kijk eens naar deze Pentagon veteraan op YT: col sen richard black

Hollandmix | 04-01-23 | 23:20

@Hollandmix | 04-01-23 | 23:20: Dat je naar zo iemand kan kijken zonder in lachen uit te barsten. Maar zoals ik al zei, nadenken en analyseren is voor aantal mensen best wel moeilijk.

moppersmurf | 04-01-23 | 23:30

Ja joh. Maar tot nog toe heeft dat ISW het wel accuraat bij het juiste eind gehad. Zo'n leunstoelgeneraal, daar grossiert internet in maar ze zijn niet allemaal even slim of goed ingevoerd en hun voormalig ondergeschikten mogen blij zijn dat ze nooit onder hem dienden in een echte oorlog.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Deze oorlog is een van de grootste gebeurtenissen van de afgelopen decennia. Een dagelijks topic juich ik van harte toe, ook omdat het nu af en toe een half geïnformeerd ratjetoe lijkt, sorry dat ik het zeg.

Komjehiervaker | 04-01-23 | 21:57 | 5

De Russen waren onze grootste angst tussen 1946 en 1989. En nu het officieus eigenlijk zover is zou een dagelijks topic weer zeer welkom zijn.

Graaisnaaiert | 04-01-23 | 23:50

Het is niets meer dan een smerige oorlog zoals er al zoveel zijn geweest. Alleen Baudet en zijn aarsmaden zien er iets groots in.

Piggelmee | 04-01-23 | 23:58

@Piggelmee | 04-01-23 | 23:58: Hoewel ik aarsmaden een prachtige omschrijving vind, denk ik dat je het belang wat onderschat.

Komjehiervaker | 05-01-23 | 00:23
▼ 2 antwoorden verborgen

We kunnen tot een regel krachtig samenvatten: Poetin heeft zijn eigen leger gigantisch overschat.

Ik ben erg benieuwd of Budanov wederom gelijk gaat halen met zijn voorspellingen. Enne, waar is Theodorus gebleven? Ik las zijn tegels best graag.

Ierse_Setter | 04-01-23 | 21:52 | 1

Inderdaad, is om de 1 of ander reden gejorist maar vind vreemd dat een reaguurders van dit type zomaar word geschredert.

moppersmurf | 04-01-23 | 22:56

De gehaktmolen is geduldig, laat maar komen de nieuwe groep onozele russen.

jan huppeldepup | 04-01-23 | 21:51

Het zou me niets verbazen als Oekraïne een stukje Rusland binnentrekt en gewoon doorgaat tot aan Moskou. In tegenstelling tot de Duitsers kennen zij de winter temperaturen en het oorlogsmateriaal van de Russen is verroest en valt uit elkaar.
De grote woorden over een superraket die niemand kan tegenhouden is dezelfde propaganda die de nazi's rondbazuinden toen het eigenlijk al verloren was. Het zal allemaal wel met een sisser aflopen. Grote kans dat Poetin eventjes niet in beeld zal zijn wegens belangrijke zaken elders. Sneeuwpoppen maken in Siberie is nog de aardigste variant na de afzetting.

dijkbewaker | 04-01-23 | 21:41 | 4

Groen-Oekraïne vrij!

Barre_de_k | 04-01-23 | 21:57

@palopalo | 04-01-23 | 21:51:
Ik ook. De Russen kunnen weinig, maar nog altijd wel een kernbom op Kiev pleuren.

SterF... | 04-01-23 | 22:10

Het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat de Oeks een veldtocht in Rusland gaan beginnen. Ze hebben al moeite genoeg om de Russen uit hun eigen territorium te krijgen. Bovendien hebben ze bijna alleen maar medestanders onder de bevolking in het gebied waar ze opereren. Dat is in Rusland wel anders.

MAD1950 | 04-01-23 | 22:37
▼ 1 antwoord verborgen

Of deze oorlog weer een dagelijks topic moet worden? Weet het zo zeker nog niet, mede vanwege persoonlijke betrokkenheid.

Wat er ook te zeggen valt, helemaal helder krijg je de situatie niet. Deze oorlog kan mog steeds elke kant op gaan. Het is wat dat betreft net een rugbywedstrijd. Spannend tot de laatste minuut want de wedstrijd kan zelfs dan nog kantelen in het nadeel van de bijna winnaar. Verschil is wel dat je de uitslag hebt na twee keer veertig minuten en dat is met deze oorlog vanwege de aarzelende houding van de meeste Europese landen maar de vraag: wanneer houd het op?

Overigens blijkt er in Europa wel degelijk de productiecapaciteit te zijn om per direct de Oekraïne van munitie te voorzien (YT kanaal van Perun), dus waar wacht men dan op? De totale mobilisatie door Putin? (YT kanaal van InsideRussia).

Heurtebise | 04-01-23 | 21:39 | 2

Om eerlijk te zijn creëert rusland de perfecte omstandigheden voor een interne revolutie. En ze hebben het zelf niet eens door.

Sqbar | 04-01-23 | 22:02

Ik zie maar 1 kant hoor. Ik zie namelijk nul successen van de Russen. Tuurlijk, propaganda. Maar als ik Russische shit kijk, dan is de propaganda gelul. Aan Oekraïense zijde hoeft maar 50 procent waar te zijn en ze winnen al.

2Benen | 04-01-23 | 22:38

Hier in Estland zijn door de Amerikanen afgelopen maand HIMARS M142 geplaatst met ballistische ATACMS raketten die een bereik tot 300 km hebben.
St. Petersburg ligt dan binnen bereik, ( 160 km ) vanuit Rusland nog geen reactie, in het akkoord van 1997 is dit ook toegestaan.
Ook gaat het Amerikaanse leger hier permanent aanwezig zijn.

polderaar | 04-01-23 | 21:37

Hoe hebben ze het daar over de oversterfte?

Neuth | 04-01-23 | 21:27
-weggejorist en opgerot-
helodia | 04-01-23 | 21:26 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Die Russen hadden niet gedacht dat Oekraïne zoveel (moderne) wapens geleverd zou krijgen. Samen met het gevoel van (meer) eenheid bij de Oekraïense troepen en bevolking kunnen de Russen nog wel eens van een koude kermis thuis komen.

Super Grover | 04-01-23 | 21:23 | 1

De tactiek om er meer mensen tegenaan te gooien werkte ooit om de overwinning te behalen. Tegenwoordig alleen om het verlies uit te stellen.

Sqbar | 04-01-23 | 22:04

Kudos voor Spartacus.
Goa zo deur mien jong.
Dagelijks topic is veel werk maar wel een goed idee.

goedverstaander | 04-01-23 | 21:22 | 3

Zo'n topic, aangevuld met goede reaguursels zijn echt goud idd.

zwellevertje | 04-01-23 | 21:27

Eens.

The-loopy-cowboy | 04-01-23 | 21:29

@zwellevertje | 04-01-23 | 21:27: Ik waardeer de aanvullingen en suggesties in de comments ook zeer, belanden vaak in volgend topic en soms zelfs als update. Keep em coming

Spartacus | 05-01-23 | 08:28

"Overzicht: Rusland verliest op elk vlak, start mogelijk morgen al met nieuwe mobilisatie''

Ik hoop dat dit waar is. Ik drink er alvast een stevige borrel op.

Dr_Johnson | 04-01-23 | 21:21
-weggejorist-
ffnietnu | 04-01-23 | 21:20 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Op moment van Putins aanval was op het slechtste moment. Amerika had net de oorlog in Afghanistan afgesloten en leek oorlogsmoe maar nu was er wel een oorlog afgesloten en kon het zich langzaam maar gestaag steeds beter op 1 oorlog richten die wel (makkelijk) te winnen was/is. Doordat Oekraïne al veel geleerd had van de oorlog die al in 2014 begon liep en loopt het op rolletjes..

Geilbaard | 04-01-23 | 21:11 | 3

Misschien was Oekraïne wel de reden dat ze zo ongeorganiseerd snel Afghanistan verlieten.

NLgaatnaardeklote | 04-01-23 | 21:21

De Oekraïners doen het fantastisch en als het zo door gaat neutraliseren ze de Russische dreiging voor de komende decennia. Het kost ze ook heel veel, maar ze hebben geen keus en wij moeten die offers die ze nu maken absoluut niet vergeten. Tot nu toe is de Westerse reactie redelijk goed geweest, zeker op het gebied van wapenleveranties. Niet te snel te zware wapens, maar wel de stijgende lijn erin houden. Precies het juiste punt dat de Russen niet al-out gaan escaleren, maar ze langzaam worden verzwakt waarna ze realiseren dat ze helemaal niet meer kunnen escaleren.

Voor ons, is het het beste als de Russen helemaal verslagen worden en uit Oekraïne worden gekicked, inclusief de Krim. En die optie is nu denk ik, hoewel nog ver weg, wel realistisch geworden.

mijosa | 04-01-23 | 21:11 | 6

Zoals het ook realistisch is dat China, en de Stan-landen Rusland/Siberie binnen gaan vallen en opdelen. Dan blijft er een rompland Rusland over met Moskou en Sint Petersburg dat ongeveer even groot is als Oekraine.

Haberdoebas | 04-01-23 | 21:39

@Haberdoebas | 04-01-23 | 21:39: Vermoed eigenlijk niet dat Sint Petersburg bij de moskovieten willen blijven. rompstaatje rusland zal worden opgedeeld in een oost en een westelijk gedeelte

moppersmurf | 04-01-23 | 23:12

@helodia | 04-01-23 | 21:29:
Laat je lekker chanteren joh. Toegeven is nog veel erger want dan gaat hij door. Maar goed, om dat te begrijpen moet je wel eens een boek uit de kast pakken of hebben opgelet op school tijdens de geschiedenislessen.

Graaisnaaiert | 05-01-23 | 00:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Gezellig,

President Vladimir Poetin heeft woensdag een fregat gewapend met hypersonische kruisraketten van de zogeheten nieuwe generatie, naar de Atlantische Oceaan gestuurd. Dat meldt Reuters. Hiermee wil Rusland opnieuw een signaal afgeven aan het Westen.

Het oorlogsschip, dat in 2018 in gebruik werd genomen, is het eerste fregat dat met de nieuwe raketten wordt uitgerust. De Zirkon heeft een bereik van meer dan vijfhonderd kilometer en wordt voornamelijk gebruikt voor anti-scheepsmissies. Door de extreem hoge snelheid - volgens Russische cijfers kan hij tot achtduizend à negenduizend kilometer per uur versnellen - is hij (aldus de Russen dus) praktisch niet te stoppen door luchtafweer.

Cornelis12 | 04-01-23 | 21:09 | 12

@Haberdoebas | 04-01-23 | 21:41: De Indische Oceaan wordt steeds als eerste genoemd dus zal het wel via die kant gaan. Als tweede de Atlantische Oceaan, derde en laatste de Middellandse Zee.

Eruniet | 04-01-23 | 23:19

Bereik 500 kilometer. Ja, dan kun je inderdaad een paar raketten afvuren die hypersonisch zijn. En dat is meteen dan einde schip en einde Russische troepen in Oekraine inclusief Donbass en Krim. Lijkt me geen goede uitruil, zelfs niet als je Poetin heet.

Graaisnaaiert | 05-01-23 | 00:27

Die hypersonische kruisraketten zijn pure propagandawapens als doorzichtige reactie op de overmacht van de USA/NATO wapens. Door die snelheid is de payload beperkt, de draagcapaciteit zegmaar. Niet te stoppen. Net als bij een evt aanval met NBC koppen op die raketten, de massa ICBM's niet te stoppen zijn die op rusland gefocust staan. 1 chemische, biologische òf nucleaire kop op een russische kruisraket die de verenigde staten raakt, en MAD treed in werking. Ook zonder man achter de knop, retaliatie volgt. Het is pure bluf, of suïcide, geen andere optie. Andersom geldt dit ook, als rusland z'n systemen op orde heeft. Uiteindelijk zijn er 2 opties, verder leven of de dood. Gelukkig nieuwjaar nog.

Reagiertank | 05-01-23 | 02:04
▼ 9 antwoorden verborgen


Maar niemand weet het dus zeker,
Dat is het onzekere en gevaarlijke.
Denk wel dat Rusland plan B en C heeft.
En ik vrees dat een kat in het nauw rare sprongen maakt.

laurentius | 04-01-23 | 21:06 | 2

Denk dat de Russen ondertussen al bij plan R zitten. Naar het schijnt lagen de complete invasie plannen van Rusland bij de Amerikanen nog voordat de oorlog begon. Daarom kon Biden zo zeker claimen dat Rusland ging binnenvallen. Als alle plannen eerder bij Oekraïne liggen, dan Rusland ze kan uitvoeren is het natuurlijk einde spel.

BasBr | 04-01-23 | 21:09

Wat is er te vrezen. Het is of leven, of dood. Vier het eerste, het 2e is uiteindelijk onvermijdelijk. Als we gaan, gaat iedereen gelijk, rijk of arm, ziek of gezond, slim of dom, mooi of lelijk. Gaan we met z'n allen, dan is iedereen even brandbaar. Loopt het met een sisser af, blijft de mensheid zoals ie is. Rijk van lelijkheid, ziek door het intellect. Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen. Opdat we nog wat jaren oliebollen mogen vreten.

Reagiertank | 05-01-23 | 02:10

De Verenigde Staten onderzoeken manieren om de Iraanse droneproductie aan te pakken door middel van sancties en exportcontroles, en zijn in gesprek met particuliere bedrijven waarvan de onderdelen bij de productie zijn gebruikt, aldus het Witte Huis.

Zelensky heeft de Franse president Emmanuel Macron bedankt voor zijn beslissing om lichte tanks naar Oekraïne te sturen, zegt de Oekraïense leider op Twitter.

De wapens zullen de eerste tanks van westerse makelij zijn die aan het Oekraïense leger worden geleverd, aldus het Franse presidentiële bureau.

De AMX-10 RC-tanks zijn "zeer mobiel", "misschien oud maar krachtig", zei een adviseur van het Franse ministerie van Defensie.

Cornelis12 | 04-01-23 | 21:00 | 2

Die AMX heeft echt helemaal niks met een tank te maken. Het ding heeft niet eens rupsbanden.

The-loopy-cowboy | 04-01-23 | 21:29

@The-loopy-cowboy | 04-01-23 | 21:29:
Het is een pantservoertuig uit 1976 die tanks kan opsporen en bestrijden. (Overigens zegt Wiki: "light tank").
Frankrijk heeft 300 van dit type, Marokko heeft er 108.
Ook Qatar beschikt over 12 stuks AMX-10RC (11 in het veld, één op de bank).

LD69 | 04-01-23 | 22:11

Rusland kan niet zonder enorm gezichtsverlies de tot Rusland uitgeroepen provincies overlaten aan Oekraïne. Dus die moeten sowieso nog veroverd worden anders is dat regime toast.

Beste_Landgenoten | 04-01-23 | 21:00 | 7

@KeesBruin | 04-01-23 | 21:15: Het uiteenvallen van Rusland , hoe leuk dat ook klinkt, is inderdaad het grootste gevaar van die nog voort kan komen uit deze ellende. Heel wat vage Kernmachten erbij en dan zal ook nog wel het een en andere nuclaire rotzooi verhandeld worden aan clubjes waar niemand blij van word. Zou me eigenlijk niets verbazen als Amerika en China gezamenlijk Rusland dan zouden gaan opschonen, vermoed wel dat ze weten waar 95% van de rotzooi ligt

moppersmurf | 04-01-23 | 23:25

Hoe dan, Landgenoot? Moeten "wij" ons terugtrekken?
Face it, het gelul over de winterstop bleek geleuter. Het gelul over het gebrek aan continuering van onze steun aan de Oeki's bleek ook gelul. Het gelul over energieschaarste en hoge prijzen blijkt ook gelul, want de prijzen blijken toch vooral te zijn gestegen door klimaatbeleid in plaats van Poetin - hoewel Rob Jetten c.s. ons anders willen doen geloven - want in de rest van de EU is het gewoon nog wel te doen. Dus...
Nee, Poetin heeft 3x gegokt en 3x verloren en hoe het is nu aan hem hoe hij dit thuis gaat verkopen. Hij heeft nog 1 optie over en dat is de ABC-optie. Ik zeg, succes, want dat staat gelijk aan zelfvernietiging. En een 2e front openen? Xi doet dat niet, Kim is wel gek maar niet zo gek dis wat blijft er dan nog over? Een internationale Jihad? Gaat hem ook niet worden, want de regio heeft begrepen dat opengaan en meedoen lucratiever - en veiliger - is dan met kromzwaard de ongelovigen te lijf gaan, dus dat is ook geen optie.
Nou ja, misschien dat Raoul Castro nog wat raketten wil plaatsen...

Graaisnaaiert | 05-01-23 | 00:34

@Graaisnaaiert | 05-01-23 | 00:34:
"Nee, Poetin heeft 3x gegokt en 3x verloren en hoe het is nu aan hem hoe hij dit thuis gaat verkopen."

Dat kan hij dus niet, dus het leugencircus gaat door, elke dag weer. De vraag is hoeveel de Russen hem nog geloven. Wat Poetin handig doet is telkens de schuld afschuiven op lageren in de pikorde. Die zijn dan opeens verantwoordelijk voor een wantoestand die Poetin zelf heeft veroorzaakt. Maar de leider is onfeilbaar. Tot hij het niet meer is natuurlijk. Maar tot dat moment gaat Poetin er alles aan doen om over te komen als een krachtige leider en overwinnaar. Hij zal nog tienduizenden soldaten offeren aan zijn ego, de economie volledig omschakelen naar oorlog en de crackdown op dissidenten opvoeren. We gaan nog heel veel ellende krijgen van deze kloothommel.

Beste_Landgenoten | 05-01-23 | 01:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Een nieuwe mobilisatieronde zal niet met veel enthousiasme worden ontvangen door de Russische burgers.
Op deze manier wordt de oorlog toch wel naar Rusland toegebracht, wat op zich positief is. Het zou natuurlijk nog beter zijn, als Russische steden gebombardeerd werden, zodat de Russen het ook letterlijk aan den lijve zouden voelen, dat ze in oorlog zijn, een oorlog die Rusland zelf, geheel op eigen initiatief en totaal onnodig, is begonnen. Maar goed, dat laatste gaat voorlopig nog niet gebeuren. Tenzij Oekraïne in een later stadium HIMARS-raketten voor de lange afstand krijgt, plus het fiat van de VS om ze tegen Rusland in te zetten. Maar zover is het nog lang niet.
Voorlopig zal deze oorlog nog wel een tijd doorgaan, totdat er ergens iets knapt in het Russische apparaat.

KeesBruin | 04-01-23 | 20:57

Interessant verhaal. Of het nog verschil kan maken is te betwijfelen. Maar interessant is het absoluut.

ratelaar | 04-01-23 | 22:34

Polen heeft net 200 USA tanks aangeschaft.

Kaas de Vies | 04-01-23 | 20:52 | 3

Verstandig. We moeten op alles voorbereid zijn nu aan de oostgrens wat een Poetin in het nauw kan rare sprongen maken. Hopelijk zit er nog iets van gezond verstand in zijn omgeving die hem duidelijk kan maken dat een eventuele Hail Mary-aanval op Nato volledig suicidaal is.

Graaisnaaiert | 04-01-23 | 20:56

@Graaisnaaiert | 04-01-23 | 20:56: Rusland heeft allang niet meer het vermogen om een oorlog aan haar westgrens tegen de NAVO te beginnen. Dan worden ze in de pan gehakt, dat weet Poetin zelf ook wel. De enige optie is een aanval met kernwapens, die gelijk op wederzijdse vernietiging zal uitdraaien. Het is te hopen dat die imbecielen in het Kremlin nog niet zo vér van het padje zijn, dat ze dat serieus als een optie zien.

KeesBruin | 04-01-23 | 20:59

Waarom geen stoomlocomotieven ?
De toekomst = drones en die toekomst is al lang begonnen.

LD69 | 04-01-23 | 22:18

Wagner baas;
„Het feit dat je geen armen of benen hebt of blind bent geworden betekent niet dat je naar huis kan. Er kunnen altijd taken voor jullie gevonden worden. Je kunt werken bij de mijnenopruiming. Als een mijn dan ontploft en je metalen been vliegt eraf, dan lassen we er wel weer een nieuw been aan.”

Rattus | 04-01-23 | 20:51 | 4

Just a scratch

Arnold Layne | 04-01-23 | 21:07

Net als the devils himself heeftie wel gevoel voor humor..

Geilbaard | 04-01-23 | 21:17

Wagner baas: Tot ziens, jongens. Gelukkig Nieuwjaar!” Gevallen soldaten van Makiivka mogen volgende week naar huis. Hun contract is afgelopen en zijn heldhaftig aan het front gestorven.

Ierse_Setter | 04-01-23 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

Het is maar een oorlogje.

Mr_Natural | 04-01-23 | 20:49 | 2

Ein frischer, fröhlicher Krieg? Zoals dik een eeuw geleden?

Dr_Johnson | 04-01-23 | 21:18

Een mild conflict toch?

SterF... | 04-01-23 | 22:15

Bekruipt bij mij inmiddels toch wel het idee dat we een richting een oorlogseconomie gemasseerd worden, nog voor we officieel in oorlog zijn.

"De oorlog in Oekraïne vraagt om een nieuw nationaal narratief:
De oorlog in Oekraïne is onderdeel van een groter conflict tussen Rusland en het Westen. De Nederlandse regering moet meer uitleg geven over de achtergronden daarvan, stellen Henne Schuwer en Hans van der Jagt, respectievelijk voorzitter en raadsadviseur bij de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. (...)" www.trouw.nl/opinie/de-oorlog-in-oekr...

Hoogste militair doet beroep op maatschappij: ‘Oorlogvoering is niet alleen een defensietaak’.
"(...) Het staatsnoodrecht is de verzamelnaam voor de wettelijke mogelijkheden van de staat onder uitzonderlijke omstandigheden uitzonderlijke maatregelen te nemen – bijvoorbeeld om een defensiebedrijf te dwingen meer te produceren. „We moeten nadenken of en wanneer we zoiets doen.” Tegelijkertijd kunnen defensiebedrijven volgens hem alleen investeren in extra productiecapaciteit als de overheid langlopende afnamecontracten sluit. En als financiële instellingen geld beschikbaar stellen. „Veel pensioenfondsen en verzekeraars verkopen de defensie-industrie ‘nee’. Defensie probeert nu in gesprekken een ‘ja’ te creëren. Veiligheid is van ons allemaal. (...)” www.nrc.nl/nieuws/2023/01/03/waarderi...

Komt hier nog debat over? Of is het, zoals we inmiddels gewend zijn met alles van belang, een voldongen feit?

Abject | 04-01-23 | 20:44 | 6

@Après toi | 04-01-23 | 20:46: dat geloof je toch niet….polderen zullen we.

Tjemig | 04-01-23 | 21:06

Met wie wilt u hierover debatteren dan? Feit 1: er is een oorlog in Oekraïne. Feit 2: Het Russische narratief is dat Rusland in oorlog is met Europa en de NAVO. Feit 3: Op de Russische zenders kunnen we zien hoe de Russen worden klaargestoomd voor de inzet van kernwapens richting Europa. Meent u werkelijk dat onze verdediging "democratisch" en met uitgebreide "debatten" besloten kan worden. Voor wat het voldongen feit betreft: Ja! Poetin heeft ons voor een voldongen feit gesteld.

BenZen | 04-01-23 | 21:14

@Duwbak_Linda | 04-01-23 | 20:51: "Brengt oude duitse geschutspost weer in staat op het dwingelerveld en hersteld ook fliegerhorst Havelte. Tankgracht ligt er gelukkig nog. Anders kreeg ik rugpijn van het afgraven.

steekmug | 04-01-23 | 21:53
▼ 3 antwoorden verborgen

De weg naar Moskva is open.
Tot ziens op de Rode Plein.

wezen | 04-01-23 | 20:43

Hundreds of Russian soldiers died in Makiivka today.

Meanwhile, drunken Russian Defence Minister Shoigu was having fun in Moscow in one of the most expensive restaurants in the city.
( filmpje zit bij het bericht op twitter)

Rattus | 04-01-23 | 20:40 | 4

Iemand anders maakte eerder een goede opmerking, dat in de 1ste en 2e wereldoorlog er nog veel mensen van adel en/of stand meevochten in de frontlinie. En dat de oorlog in die zin door het hele volk gevoeld werd. Maar dat is nu echt niet het geval. De machthebbers in Rusland zijn volledig losgezongen van de rest van de bevolking. Dat kan reden geven voor revolutie natuurlijk

mijosa | 04-01-23 | 21:20

Doet me denken aan minister Bijleveld, die gezellig naar de film ging terwijl de Taliban Kaboel onder de voet liep.

MAD1950 | 04-01-23 | 22:27
▼ 1 antwoord verborgen

"Maar we moeten Rusland ook wat gunnen".
En, Rob de Wijk, hoe vind je dat het gaat? Of heb je al een antecedentenonderzoek aan je D66-broekje hangen?

Graaisnaaiert | 04-01-23 | 20:39 | 8

@Duwbak_Linda | 04-01-23 | 21:01: het is totaal uit context. Hij geeft regelmatig aan dat Poetin iets moet hebben om mee thuis te kunnen komen. Geef/gun je dat niet, dan moet hij doorvechten. Dat is de redenatie hierachter. Beetje goedkoop dat hier wordt gesuggereerd dat hij wil dat Poetin wat wordt gegund. Hij geeft alleen aan hoe het werkt.

Komjehiervaker | 04-01-23 | 22:00

De Wijk? Wie is dat?

BenZen | 04-01-23 | 22:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Tijd voor een krachtig statement: Vladimir, hou nou es op!

Tashtego | 04-01-23 | 20:34 | 2

Dat is wel erg direct. Ik zou opteren voor: "Poetin, doe niet zo flauw."

Andersdenkend | 04-01-23 | 20:37

De vraag blijft: Rusland kan vermoedelijk niet winnen maar kan Oekraine dat wel? Zo niet dan zijn onderhandelingen zoals die waar Henry Kissinger recent voor pleitte wellicht aangewezen. Daarbij stelt Kissinger dat Rusland in eerste aanleg maar niet definitief controle houdt over de historisch sterk pro-Russische Krim en (deels) Donbass - en andere gebieden opgeeft.

Dat niet definitief is natuurlijk de jure want de facto zou het een definitief afscheid zijn. Gebied zit wel vol 'vatniks', geeft Kiev toe, dus hoe erg is dat? Ik denk persoonlijk niet dat Rusland politiek en militair de puf heeft zo'n operatie opnieuw op te starten voor pakweg Kharkov of Odessa Oblast, dus risico precedentwerking lijkt me beperkt.

Misschien niet wenselijk, maar beter dan nog een jaar aan beide kanten vele tienduizenden doden in de loopgraven om daarna alsnog tot een vergelijk te moeten komen.

Wat betreft Bakhmoet lijken de verliezen aan beide kanten vreselijk en downplayed iedereen de eigen verliezen en overdrijft die van de ander. Mogelijk wordt Soledar cruciaal.

drs. Levi Samsonov | 04-01-23 | 20:33 | 13

Hee doctorandus, ik ook hier? De Russen zit werkelijk alles tegen. Hebben ze eerst met succes de NAVO uitgebreid en Europa meer dan ooit verenigd, worden ze ook nog eens verrast door een buitengewoon zachte winter in Europa waardoor hun gaschantage weinig effectief is. Karma doctorandus! Karma.

BenZen | 04-01-23 | 21:35

Historisvh sterk pro russisch, vakt te bezien. Daar was ook altijd nog de helft voor onafhankelijkheid bij het referendum in 1991. In de Donbass is het nog fors meer. We , ook ik, zijn dat verhaal beetje gaan geloven van dat sterk pro russische oosten, maar mssn is het altjjd al wel wat overdreven door de Russche agenda.

Shoarmamasutra | 04-01-23 | 21:54
▼ 10 antwoorden verborgen

Dat fregat van Poetin met die supersonische kruisraketten op de Atlantische Oceaan moet eigenlijk eerst zo snel mogelijk naar de kelder worden geholpen.
www.bnr.nl/nieuws/internationaal/1049...

goedverstaander | 04-01-23 | 20:33 | 4

@Monkey Cabbage | 04-01-23 | 20:40: Haha! Roken en Russen is vaak dikke biem, inderdaad.

goedverstaander | 04-01-23 | 20:43

Dat fregat is wel het raarste verhaal van alles. Aansluiten in de file, als Westerse onderzeeboot, is dat ding. Dat ding kan 1 zo'n raket wegkrijgen, en dan nog misschien. Voordat de tweede is klaargemaakt, ligt dat fregat al op de bodem van de zee.

konjodebonjo | 04-01-23 | 21:26
▼ 1 antwoord verborgen

Ik lees de verhalen over die oorlog wel over 20 jaar, dan zijn ze een stuk betrouwbaarder dan nu.

Schadenfreude | 04-01-23 | 20:30 | 17
-weggejorist-
Is dit nog nieuws? | 04-01-23 | 23:16

@BenZen | 04-01-23 | 23:03:
nos.nl/collectie/13888/artikel/241954...
"De systematische manipulatie van informatie en desinformatie door het Kremlin is een actief middel in de aanval op Oekraïne", zegt EU-buitenlandchef Borrell. "Vandaag nemen we een eerste en belangrijke stap tegen Poetins manipulatie."

In Nederland heeft RT geen uitzendlicentie. Dat betekent dat providers de zender niet uit hun programmering hoeven te halen. Wel wijst alles erop dat providers straks de websites moeten blokkeren.

www.nrc.nl/nieuws/2022/03/09/verbod-o...
„Je komt op een hellend vlak als je zo’n ruime formulering kiest dat alle media eronder vallen die propaganda en desinformatie verspreiden. De afgelopen jaren is de trend in Europa om maatregelen te nemen tegen alles wat als desinformatie wordt gezien. Je moet je afvragen of dat wel de goede kant op gaat. De gevaren van desinformatie zijn reëel, maar je moet ze niet overdrijven. In een democratie moet je vertrouwen op het vermogen van mensen om hun eigen oordeel te vormen over wat goed en slecht is.”

Is dit nog nieuws? | 04-01-23 | 23:28
▼ 14 antwoorden verborgen

@spartacus
Mijn dank is groot. Wederom een geweldig stuk.

Lafayette | 04-01-23 | 20:29 | 1

Inderdaad. Spartacus vat steeds veel van de info die er over deze oorlog te vinden is op het internet samen in heldere, overzichtelijke stukken met thema's.
Complimenten!

Aristotalloss | 04-01-23 | 20:54

Zie je wel, Thierry zei het al: Tribunalen!!

panthoseen | 04-01-23 | 20:27

Gaat dus de goede kant op. En inmiddels heeft Polen zo'n beetje het sterkste en best bewapende NAVO-leger, uitgezonderd de Amerikanen. Want Warschau krijgt nu ook Amerikaanse tanks.
Zou mooi zijn als de Polen straks gaan oefenen in Wit-Rusland.

Après toi | 04-01-23 | 20:24 | 9

@drs. Levi Samsonov | 04-01-23 | 20:37: De as Berlijn-Parijs zal uit een ander vaatje moeten tappen. Ik denk dat er niets anders opzit dan Timmermans naar voren te schuiven.

Duwbak_Linda | 04-01-23 | 20:39

@drs. Levi Samsonov | 04-01-23 | 20:37: Leuk, dan kunnen ze dadelijk met zijn tweeën de EU inlijven.

NLgaatnaardeklote | 04-01-23 | 20:41

@Duwbak_Linda | 04-01-23 | 20:39: En dan Frenske bij de Poolse grens platleggen bij wijze van Maginot-linie?
Geen gek idee, daar loop je niet zomaar omheen!

Monkey Cabbage | 04-01-23 | 20:42
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
remmersmaaak | 04-01-23 | 20:20 | 1

Totdat de oorlof eindigt zie ik graag meer zinloze russische doden. Hoe meer we dat land kunnen laten doodbloeden hoe beter. Vanuit de bevolking zelf komt toch geen verandering.

BobDobalina | 04-01-23 | 20:11 | 10

@BobDobalina | 04-01-23 | 20:35: Jarenlange indoctrinate krijg je er niet zo maar uit. De Rus weet wel beter maar ze houden gewoon hun mond om problemen te voorkomen. Zoals in de Sovjet tijd, mond dicht houden, houdt je uit de problemen. Een Goelag is niet zo fijn,

EmilioEsteves | 04-01-23 | 21:07

@drs. Levi Samsonov | 04-01-23 | 20:35: u weet het vast. Klopt het gerucht dat de Russen de Oekraïnse kinderen jatten om de gevluchte en gedode Russen aan te vullen?

BenZen | 04-01-23 | 21:53

@EmilioEsteves | 04-01-23 | 21:07: het is nog maar de vraag of "de Rus" wel beter weet. De gemiddelde Rus vereert Stalin en ontkent de holodomor om maar eens iets te noemen.

BenZen | 04-01-23 | 21:55
▼ 7 antwoorden verborgen

Door een Oekrainsche commandant ter plekke de opmerking dat de aanvallen op Bakhmut door de Wagner troepen zeer monotoon zijn. Dus domweg elke keer hetzelfde. Krijg sterk de indruk dat de Oeks daar bij Bakhmut een flinke gehaktmolen gecreëerd hebben en de russen erin lokken.

Der Schnitzeljäger | 04-01-23 | 20:11 | 3

Ook een methode van de Russen om van hun gevangen af te komen.

Après toi | 04-01-23 | 20:29

Ex-gedetineerden gaan eerst de meat-grinder in, gevolgd door de ongetrainde gemobiliseerde boys. De Wagner-helden liggen in de derde linie.

goedverstaander | 04-01-23 | 20:41

@Après toi | 04-01-23 | 20:29: Oorlogje tegen België beginnen en dan Panhuis, Tanis, Holleeder en Bouyeri in de voorste linies zetten. Hm, zit wel wat in.

MAD1950 | 04-01-23 | 20:58

Die oorlog die de onze is gemaakt.

Patje | 04-01-23 | 20:07 | 10

@Is dit nog nieuws? | 04-01-23 | 21:11:
Eigenlijk was dat wel een optie.
Juridisch gezien, moralistisch wat minder.

Cadaver | 04-01-23 | 23:50
-weggejorist-
the_w | 05-01-23 | 04:59
▼ 7 antwoorden verborgen

Oh nee, geen tribunaal.

Met_baard | 04-01-23 | 20:05

Mooi! Ik mis de onvolprezen dagelijkse Oekraïne update echt.

The Felchmeister | 04-01-23 | 20:05 | 5

Ja, goede informatie uit echte bronnen vol bronvermeldingen

Shoarmamasutra | 04-01-23 | 21:14

@Après toi | 04-01-23 | 20:25: *Geeft grote geeuw* Echt een Après opmerking. Nutteloze oorlog is mijn houding.

Heb je een mondkapje op als je reaguurdt eigenlijk?

sjef-van-iekel | 04-01-23 | 21:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar, je kunt 548 000 man tegenwoordig toch niet geheim houden? Dan zou met satellieten en spionagevliegtuigen toch van alles te zien moeten zijn?

skoftig | 04-01-23 | 20:04 | 7

@HoogToontje | 04-01-23 | 20:17: Logistiek is het inderdaad ongeloofwaardig. Net als overigens de Oekraiense stelling dat Rusland 2,8 miljoen Oekraieners heeft ontvoerd. Ook die gedwongen verplaatsing van bijna 3 miljoen mensen zou een logistieke operatie van jewelste zijn. De meeste zijn vermoedelijk gewoon vluchtelingen.

drs. Levi Samsonov | 04-01-23 | 20:40

De USA krijgt alle info via spionnen en spionage satelieten, technologisch staan ze ruim bovenaan, dus ja die 548.000 man hadden allang op foto gestaan en gepubliceerd. En bovenal deze oorlog kost geld, veel geld, maar zonder een schot te hebben gelost is USA's grootste vijand onschadelijk gemaakt. Goedkoper kan bijna niet.

bigs | 04-01-23 | 21:24

Al het geklets en gespeculeer te spijt is Rusland nog steeds in oorlog met Oekraïne en dat lijkt niet op heel korte termijn te veranderen.
Vraag me ook af waar de haast euforische stemming van de auteur van dit stukje vandaan komt want er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat Oekraïne aan de winnende hand is.
In de oorlog sneuvelt als eerste de waarheid.

Bakkeleures | 04-01-23 | 22:07
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl