Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Het is oorlog deel III

An explosion is seen in an apartment building after Russian's army tank fires in Mariupol

De vorige weken zijn de weg naar de Oekraïne-oorlog en de achterliggende beweegreden aan bod gekomen. Maar er zijn nog enkele interessante punten die aan bod dienen te komen zoals SWIFT, de monetaire, politieke en fiscale gevolgen.

SWIFT is eigenlijk een soort berichtensysteem wat internationale betaling vergemakkelijkt; het zorgt ervoor dat de betaling sneller en tegen lage kosten en met een lager risico gebeurt dan de manier waarop dat voor SWIFT ging. Politici hebben besloten om een aantal Russische banken uit SWIFT te gooien. Het was beter geweest (en effectiever) als transacties met deze banken gewoon verboden zouden worden, zonder ze uit SWIFT te zetten. Nu is, wederom, SWIFT gebruikt als politiek wapen (Iran heeft dat al kunnen ondervinden) en dat heeft consequenties.

Nu een wereldmacht in plaats van een onbeduidend land defacto uit SWIFT wordt gezet, is er de ultieme bevestiging voor iedere staat dat SWIFT ook tegen hen gebruikt kan worden. Dit zet velen aan om alternatieven voor SWIFT op te tuigen. De Chinezen hebben al zo’n systeem, CIPS, en de Russen hebben hun SPFS in 2014 opgetuigd (toen ze de Krim innamen). Dit soort initiatieven zullen toenemen in hoeveelheid en snelheid. Met name China zal deze omstandigheden gebruiken om haar systeem te pushen bij alle landen die vrezen dat ze in het vizier van de Amerikanen (komen te) staan. Niet per se een goede oplossing overigens, want een land ruilt de ene overheerser in voor de andere. Dit illustreert maar weer eens dat het Oekraïne conflict uiteindelijk een proxy oorlog is tussen het Westen en China (waar helaas Rusland nu bij lijkt te gaan horen).  

Dit brengt de status van de dollar als wereldreservemunt in verder gevaar. Amerika (vooral onder Trump) heeft de dollar steeds vaker ingezet als wapen (weaponization of the dollar). Door het gebruik van dollars onmogelijk maken voor bepaalde landen, probeert de VS ieder land in het gareel te houden en/of landen te bestraffen die zich niet schikken in de Amerikaanse visie. Nu zal een beweging weg van de dollar nog wel een tijdje duren, maar het tijdspad zelf wordt door dit soort acties wel steeds verder ingekort.

De SWIFT-ban was een redelijk harde maatregel (alhoewel bepaalde Russische banken er gewoon nog op zitten i.v.m. afrekenen gasleveranties), maar de beslissing om de tegoeden te bevriezen van de Russische centrale bank is, in monetaire termen, een nucleair wapen wat is ingezet. In de VS en het VK reppen ze nu ook over het in beslag nemen van Russische tegoeden. De meeste experts zijn het erover eens dat deze genomen maatregel absoluut niet verwacht was door Rusland en dat het ook China te denken geeft.

Social

De Russen slaan overigens al terug, want ze confisqueren de lokale bezittingen van buitenlandse bedrijven die in Rusland de deuren nu dicht gooien. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze bedrijven dan worden opgekocht. Iets wat een douceurtje is voor vele oligarchen; bedrijven opkopen voor 10 cents on the dollar (pun intended). Maar grote Russische bedrijven komen nu wel degelijk in de problemen, iets waar China nu handig gebruik van gaat maken door zich overal naar binnen te wurmen. Hert heeft er alle schijn van dat Putin zich misrekent heeft en dat Rusland daar een zeer hoge prijs voor zal gaan betalen.

De effecten van het Oekraïne-conflict zijn legio en hangen af van het verdere verloop. Maar als er vanuit wordt gegaan dat Putin niet wordt afgezet en niet ietwat ongelukkig van de keukentrap af valt, dan zal de wereld verder polariseren in een Westers blok versus een Chinees blok.

De komende tijd zal met name Rusland het gezicht zijn van dit kwaad, waardoor de meeste sancties zullen blijven gelden of erg langzaam zullen worden afgebouwd. Verder zullen overheden in het Westerse blok hun defensie-uitgaven flink opschroeven. Ook de hogere prijzen (vooral van energie) zullen (deels) gecompenseerd moeten worden om het electoraat niet tot protest over te laten gaan. Ook grijpt de EU dit conflict aan om haar Green Deal te slijten; landen moeten nog sneller naar groene energie overschakelen om zo de afhankelijkheid van Russische energie te doen afnemen.

Al dit soort maatregelen geven aan dat overheden (nog) groter zullen worden. Dit zal bekostigd moeten worden door belastingverhoging op vooral “de rijken”, maar dat zal niet genoeg zijn. De begrotingstekorten zullen daardoor toenemen, iets wat de overheden dan moeten financieren door het uitgeven van staatsobligaties (staatsschulden).

En dit brengt de ECB in een lastig parket; de inflatie loopt flink op (en wordt nog erger, zie rest van deze column) waardoor zij net heeft besloten om ook het andere obligatie opkoop programma te gaan afbouwen. Hierdoor verdwijnt de grootste koper in de Europese staatsobligatiemarkt. Alleen dit al zou de rentes van alle EU landen moeten doen stijgen, maar in combinatie met oplopende begrotingstekorten, gaat dit tot ongekende spanning leiden in Frankfurt. Als de ECB volhardt in een meer conservatief (ahum) monetair beleid, dan komen bepaalde landen in gevaar door die sterk stijgende rentes op hun schulden ( de risico-opslagen zullen flink toenemen).

Verder zal in een omgeving van stijgende prijzen door aanbodproblemen en verkrappende monetaire omstandigheden, de economie flink gaan lijden. Een snellere transitie naar groene energie zal daar wel wat tegenwicht aan kunnen bieden in BBP termen, maar niet genoeg.

Dan is er nog de nog hogere inflatie. Deze was al ver voor het Oekraïne-conflict problematisch hoog te noemen. Waar centrale banken eerst zeiden dat het maar tijdelijk was, zijn de meesten daar nu op teruggekomen. Door het conflict, krijgen nu vooral de Russen de schuld van onze hoge inflatie, maar dat is niet geheel juist. Wat wel klopt is dat dit een extra inflatie laag bovenop de bestaande inflatie curve legt.

En dit is wel degelijk een probleem, want zoals eerder beschreven in dit blog, is een inflatie die lang aanhoudt het grote gevaar; dan gaan mensen en bedrijven zich niet aanpassen aan de prijsstijgingen die HEBBEN plaatsgevonden, maar aan de prijsstijgingen die zij VERWACHTEN. Dan is de beer los en die zal de ECB wellicht in 19 stukjes verscheuren.

Verder grijpt de EU het conflict aan om ook meer soevereiniteit van de lidstaten naar de EU over te hevelen, waarmee ze wederom laat zien dat ze erg doordrongen is van de “never waste a good crisis” doctrine. Euro-obligaties, EU-defensie, EU-fiscaal beleid, alles passeert nu de revue en het electoraat zwaait wat met geelblauwe vlaggetjes.

Social

De wereld verandert flink en dat zal nog wel even aanhouden. Beleggers zullen te maken krijgen met wilde ritten naar boven en naar beneden, of met markten die geheel dicht gaan (zoals met Nikkel het geval is). Institutionele partijen zullen nu alle portefeuilles tegen het licht houden en met een ESG-kammetje uitpluizen, want als Rusland nu in de ban gaat, dan zijn er vast nog meer landen waar dit van verwacht kan worden, of waar de publieke opinie dergelijke posities niet meer duldt (zie wel het cynische plan om defensieaandelen als ESG aan te duiden). Zolang de twee machtsblokken geen nieuwe balans hebben gevonden, zal de volatiliteit zich op hogere niveaus blijven voortbewegen. Een tijd waarin fortuinen worden gemaakt of verloren, zoals bij elke oorlog het geval is.                     

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Het brein erachter | 14-03-22 | 06:21 | 1
-weggejorist-
Peter Emile | 13-03-22 | 23:22

en een door goud gedekte roebel?

starbuck280 | 13-03-22 | 22:34 | 2

Ja, daar wordt serieus over nagedacht! Gadhaffi probeerde het ook en dat kostte hem naa4 verluidt de kop. Maar Rusland is wat moeilijker aan te pakken dan Lybië.
De 20% belasting op de aankoop van goudbaren (ook voor kleine gewichten) is afgeschaft, dus de Russische burger kan zonder veel problemen overstappen op goud, als hij de gewone roebel niet vertrouwt. Dat haalt vrijwel alle binnenlandse druk van de roebel en bovendien kan het op termijn geld het land inhalen dat dan weer in de handel nuttig gebruikt kan worden (uiteraard alles in het geheim!)
Probleem is nog hoe je van de huidige naar een echte gouddekking overgaat.
Daarvoor zou je een tweede, paralelle goudgedekte en voor goud inwisselbare roebel moeten beginnen: de ‘goudroebel’ die tegen een bepaalde, vrije koers inwisselbaar is tegen een goudroebel. Daarna kan de koers zich dan zelf verder ontwikkelen, mits je niet meer goudroebels bijdrukt dan er goud voorradig is. Daar liep het altijd op vast: meer biljetten bijdrukken dan er goud in de kluis lag …
Als Rusland dat doet, is dat echt een serieuze aanval op de dollar en alle andere munten en dan heb je de poppen aan het dansen, zeker in de huidige economische en politieke situatie! Volgens mij speelt Rusland met die gedachte. De president van de Russische Centrale Bank heeft een monetaire visie die zeer nadrukkelijk in die richting gaat. En ze heeft goede politieke relaties met Poetin…

Spie | 13-03-22 | 22:59

@Spie | 13-03-22 | 22:59:
$ 130 miljard aan goud als ik goed geïnformeerd ben. Is dat niet een beetje weinig om een economie die minimaal 10x zo groot is (nou ja, was) te laten draaien?

Joris Beltsin | 13-03-22 | 23:15

Gary Kasparov, dat is pas een echte schaker! Poetin niet. En Gary zegt dat Oekraïne deze oorlog gaat winnen. En ook waarom. Voldoende gemotiveerde soldaten, meer dan Rusland in het veld wil brengen en een toenemende supply aan wapens. Hoe langer dit conflict duurt, hoe groter de kans dat Rusland het niet meer kan winnen.

Beste_Landgenoten | 13-03-22 | 22:16 | 8

@Mokum Kosher | 13-03-22 | 23:05: In het geval je net van vakantie terugkwam en het allemaal niet gevolgd hebt. Dit is een oorlog tussen Oekraine en Rusland. Nederland is niet in oorlog met Oekraïne of met Rusland. We hebben niks over te geven. Wat je in Nederland wel kunt doen is bijvoorbeeld een geïnformeerde mening hebben over dingen. En dan kom je inderdaad wat vaker in aanvaring met mensen die hun gedragingen wat meer laten bepalen door aangewakkerde emoties dan hun verstand.

Mazzelstof | 14-03-22 | 06:44

“Spie” heeft gewoon gelijk. De focus moet liggen op beeindigen en daarmee voorkomen van erger. A. WW3 en B. Een of andere gek die de koeling van een kern energie centrale uitzet. Oorlog is vooral leed en verdriet. Laten we deze ongein beeindigen. Het is niet een knok partij in de kroeg.

Schilder58 | 14-03-22 | 07:12

En wat zegt Nostradamus ervan?

benjeallanggek | 14-03-22 | 07:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Toch is het wat vreemd allemaal, deze paniek. Rusland schijnt een BNP te hebben van ongeveer de Benelux. Dat lijkt me geen kleine, maar ook weer geen catastrofale schok voor het westen.

Rusland heeft zich economisch uitgeleverd aan China, een nu zien we Poetin en Xi nog vriendelijk lachen maar straks wordt er eentje heel hard in het poepertje genaaid.

Beste_Landgenoten | 13-03-22 | 22:01 | 7

@tjongerschans | 13-03-22 | 22:37:
Bovendien, als je het GDP PPP neemt (gecorrigeerd voor koopkracht) dan is Rusland de 6e economie ter wereld, ietsje kleiner dan Duitsland.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:41

BNP is een zeer onnauwkeurig vergelijkingsmiddel omdat je met extra schulden meer bnp schept terwijl er eigenlijk niks verandert.

Spie | 13-03-22 | 22:42

@Spie | 13-03-22 | 22:42:
Dat hangt er maar van af. Als dat buitenlandse schuldeisers zijn, dan lijkt het me evident maar met binnenlandse schulden vind ik dat niet zo vanzelfsprekend. Als je met geldcreatie de motor aanjaagt dan heb je gewoon meer welvaart (echte spullen).

Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik moet nog zien dat China full backup geeft aan Rusland ze gaan dan schaatsen op dun ijs want de wereldmarkt is veel groter. Hun afzetmarkt zullen ze niet willen verliezen of dat er extra maatregelen/heffingen op export komen te liggen.Dus openlijk Rusland steunen verwacht ik eerlijk niet chinezen zijn wel goed maar niet gek ze zullen afwachten wat er gebeuren gaat maar niet actief een kant kiezen.

Toedels | 13-03-22 | 21:47 | 8

@Spie | 13-03-22 | 22:10: Die welvaartsdaling gaat hoe dan ook komen, dan wel doordat de EU hun woke socialistische plannen doorzet en onze hele economie sloopt zonder iets in de plaats te brengen, dan wel omdat ze in Brussel er pas over 10 jaar achter komen dat we volledig afhankelijk zijn van China voor alle essentiële productie en zij ons bij de ballen hebben zoals de Russen ons nu bij de ballen hebben.

ReyNemaattori | 13-03-22 | 22:21

@Bigi Bana Boy | 13-03-22 | 21:56: Heel makkelijk: dat doe jij dan voor je eigen leven en je eigen producten en diensten, maar mij laat je met rust.
In ieder geval ga je mij niet dwingen of verbieden, want een dergelijke bemoeizucht of terreur accepteer ik niet!
Het probleem met socialisten van allerlei pluimage is niet dat ze zelf in alle vrijheid voor hun idealen kiezen en daarvoor en daarnaar leven, maar dat ze andere burgers hun idealen, hun levenskeuzes op willen dringen, mensen willen dwingen tot iets dat ze zelf niet vrijwillig willen doen omdat het tegen hun eigen belangen en behoeften ingaat.
Socialisten staan altijd klaar met een knuppel en de geschiedenis leert dat ze zich zelf niet aan hun eigen beperkingen houden getuige de eigen winkels met voorraden die in alle socialistische landen en systemen bestonden!
Bovendien toonde Ludwig von Mises in 1922 (!) aan dat het sicialistische rekenmodel niet werkte, theoretisch niet KON werken omdat het de juiste prijs van het geproduceerde product niet kon berekenen.
Lees je eens in! Dit is echt al 100 jaar volstrekt achterhaald! Daarom mislukt het overal waar het maar wordt geprobeerd!

Spie | 13-03-22 | 22:27

Dus we gaan nu Rusland boycotten, China boycotten en wie nog meer boycotten..... ik denk dat je de kaart boycotten maar heel gelimiteerd kunt inzetten. Zou alvast de kaart boycot "niet radio-actief russisch" graan uit de Ukraine intrekken als ook "hoog calorisch ukrains" gas uit Rusland. Tijd voor wat reaal-politiek. Ook voor ons geldt dat we eea aan interne onrust in oktober november 2022 moeten voorkomen. Ik heb geen zin om voor een gaarkeuken in de rij te staan. Het lijkt ver weg maar het is o zo dichtbij. Laten we maar beginnen de gas reserves weer op peil te brengen want van een grote mond krijg ik het niet warm.

Schilder58 | 14-03-22 | 07:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Deze tekst is een wilde rit die alle kanten op gaat. Ik heb zeker geen nieuw inzicht gekregen na het lezen van deze warboel.

Gräf&Stift | 13-03-22 | 21:32 | 5

Troost je, de schrijver dezes en zijn lezers ook niet.

BL!ZZ | 13-03-22 | 22:06

@guldenmiddenweg | 13-03-22 | 21:43: Het is sowieso een proxy oorlog, de Russen zitten sowieso aan de ene kant, NATO/EU aan de andere kant. De enige vraag is of China bij de Russen aansluit of bij de NATO. (of zich gewoon afzijdig houdt en straks met het been heen gaat als Rusland en de Westerse wereld zich moe hebben gevochten cq. hun economieën gesloopt hebben. Reken maar dat er al flink wa Chinezen likkebaardend naar al die bedrijven zitten te kijken in Rusland die ze straks voor centen op de dollar kunnen opkopen).

ReyNemaattori | 13-03-22 | 22:26

@ReyNemaattori | 13-03-22 | 22:26:
Kijken? Ze zitten al aan de onderhandelingstafel.
En de kleine Chinese man slaat op de beurs massaal aandelen in van bedrijven die met Rusland handelen.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Curious about how markets have historically reacted to outbreaks of war?

"A History Of Invasions, Wars & Markets ' auteur: Jamie Catherwood
Link: investoramnesia.com/2022/02/27/a-hist...

theo-is-dood | 13-03-22 | 21:21

Kijk, jullie lezen deze kwaliteitskrant natuurlijk niet, dus daarom dit verhaal over hoe Rusland expres terreur zaait onder de burgers, ziekenhuizen niet toevallig bombardeert. Het is de tactiek die ze ook in proeftuin Syrië gebruikten.
www.nrc.nl/nieuws/2022/03/13/hoe-rusl...
Alles onderdeel van een cynische strategie.

Beste_Landgenoten | 13-03-22 | 21:20 | 10

@Beste_Landgenoten | 13-03-22 | 22:05:
Ik heb een lichte aversie tegen Rusland en China, behoorlijk wat aversie tegen de Arabische wereld en zie in ieder geval het liefst dat het Westen haar positie behoudt. Ik heb niet de infantiele gedachte dat wij 'moreel zuiver' zijn. Ik heb een zware aversie tegen moralisten die uiteindelijk altijd gevaarlijke oorlogshitsers blijken te zijn.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:15

Ik heb liever morele zeikerds dan meedogenloze hufters die terreur tegen burgers zien als handige tactiek. De meeste Russische burgers zijn door de propaganda zo ver gebrainwashed dat ze echt denken dat Oekraïne haar eigen burgers bombardeert.

Beste_Landgenoten | 13-03-22 | 22:23

@Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:07: Wel, dat is de grotere kwestie op de langere termijn. Het is denk ik wel bekend dat de VS zich gaat richten op China in de toekomst als machtspolitieke evenknie en zouden daarbij een geallieerd Rusland goed kunnen gebruiken.
Het is alleen de vraag hoe de strategen van het Pentagon dat dachten te kunnen bewerkstelligen. Dat zal toch niet zijn door in het kielzog van dat unipolair moment Rusland in te sluiten en vervolgens proberen van binnenuit te hervormen met een kleurenrevolutie? Want als dat het idee was dan is Rusland niet de enige met een clusterfuck voor de kiezen.

Mazzelstof | 14-03-22 | 06:53
▼ 7 antwoorden verborgen

Ha leuk, dit of volgend jaar dus een “Flucht in die Sachwerte” (Mises, voor de kenners)

Spie | 13-03-22 | 21:15 | 3

Krijgen die Oostenrijkers dan toch gelijk?

Joris Beltsin | 13-03-22 | 21:18

@Joris Beltsin | 13-03-22 | 21:18: Die hadden altijd al gelijk. Lees je maar eens in op www.mises.org.

Spie | 13-03-22 | 21:45

@Spie | 13-03-22 | 21:45:
Ik ken het. Vind het gedachtegoed wel vaak ietsje te rigide.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 22:36

ECB kan geen kant op. Hogere rente en de knoflookbelt gaat door de knieën, lagere rente hebben de noordelijke netto betalers geen zin in.

Der Schnitzeljäger | 13-03-22 | 21:13 | 2

Dan creëer je een schuldenunie als EU. Probleem (tijdelijk) 'opgelost'.

Bataafje | 13-03-22 | 21:35

Fake. China doet hier niets in en wacht af.

austinhealey | 13-03-22 | 21:28

@W_F | 13-03-22 | 21:20: macht geeft hij zeker niet af en al helemaal geen politieke macht. Economische macht wel. Bijv. een korting voor gas en olie (pik in, ‘t is winter!) maar dat is geen probleem: door al dat gedoe is de gas- en olieprijs heel sterk gestegen: wereldmarktprijs 800% hoger dan wat Rusland nu (nog) volgens contract aan Duitsland levert.
Dan is een prijs van 600, 700 % een prima korting en Rusland boekt nog steeds een forse winst.
Bovendien kan China door die korting op de olie- en gasprijs nu (nog) goedkoper dan de VS en EU produceren want die moeten hun extra energie tegen 800% inkopen! Dat verzwakt de EU en de VS.
Iets soortgelijks geldt voor grondstoffen: Rusland kan dat straffeloos afknijpen voor onvriendelijke partijen. Denk aan kunstmest, aluminium, uranium, neon enz. enz. Zodra een partij dan bijv. een nieuwe uraniummijn opent (duurt wel vele jaren tot productief), gooit Rusland de voorraden op de markt, waardoor de markt instort en de mijn in enorme problemen komt. Zo kun je dus veel schade aanrichten en Rusland bepaalt wanneer die schade ontstaat en wanneer en voor wie die ontstaat. Ik denk niet dat Poetin die kans zal laten lopen.

Spie | 13-03-22 | 21:34
▼ 6 antwoorden verborgen

Rusland heeft een kleine economie, maar een zeer lage staatsschuld (18% in 2021). Daarnaast een enorme grondstoffen- en goudvoorraad. Rusland kan dus prima in Azië de productiehallen voorzien van de basics. Vervolgens exporteert China weer door naar ons. We betalen de Rus via de Chinees.
Daarbij is de bevolking niet zo talrijk en sterk vergrijsd. Zowel China als Rusland hebben een moderne infrastructuur. Beide landen plus India zouden een veel dominantere positie in de monetaire architectuur kunnen verwerven.

Het Westen bezwijkt onder de schulden. In de VS ben je blij als je met de auto het andere eind van een brug haalt. Europa vindt dat ze zorgplicht heeft voor zo'n beetje iedereen die onze levensstandaard niet heeft. Geen sterk uitgangspunt als je je met de zich oprichtende Aziatische reus wil meten.

Zeker, China is ook overgrecediteerd maar hun productieapparaat en infra is moderner dan die van VS. Als Rusland -bij wijze van- genoeg economisch waardevol Oekraïne kan toevoegen aan haar territorium draait ze het Westen de rug toe. Dat biedt ook meer perspectief voor Siberië, nu een krimpgebied. En wordt Moskou de meest westelijke hoofdstad van de Aziatische economische ruimte i.p.v. de meest oostelijke hoofdstad van het Westen. Europa mag nog gas afnemen die ze b.v. niet in dollars kunnen afrekenen.

Ik vind die oorlog ook verschrikkelijk maar de hoog- en overmoed die het Westen thans laat zien zou weleens voorbarig kunnen zijn.

Lopendbuffet | 13-03-22 | 21:02 | 6

Precies. Rusland heeft ook de 20% belasting op de aanschaf van goud afgeschaft. Wie de roebel dus niet vertrouwt, kan er gewoon goud voor kopen. Dat houdt het geld in Rusland en haalt de druk van de roebel. Bovendien kunnen buitenlanders daar nu goud deponeren, zeg maar net als in Zwitserland. Wel iets hoger risico, maar als je het buiten de Europese of Amerikaanse fiscus wil houden, kun je daar prima terecht. Raad maar eens wat het antwoord van de Russische belastingdienst of bank is, als de Nederlandse fiscus om info vraagt. “Job twajoe mat” (ga je moeder maar neuken) is dan waarschijnlijk nog het vriendelijkste antwoord dat de fiscus van Rusland mag verwachten.

Spie | 13-03-22 | 21:44

Wij betalen de Rus niet via de Chinees. Chinese producten gebaseerd op grondstoffen uit Rusland worden gesanctioneerd. Wellicht betaalt de Zuid-Afrikaan, Rwandees en een willekeurige andere inwoner van een land dat spulletjes krijgt uit China maar niet met de sancties van doen heeft de Rus. Als ze het daar van moeten hebben, dan wordt de Rus er ook niet echt veel beter van.

Ik begrijp niet waarom het volslagen onrealistisch handelen van Putin altijd maar zo makkelijk opzij geschoven wordt. Prima dat de situatie ons pijn doet, maar als die dwaas door blijft zetten eindigt hij als het straatarme pijpsletje van China. Weet niet of dat nou het grote Rusland dat hij voor ogen had is.

Sjors W. | 13-03-22 | 21:55

@Sjors W. | 13-03-22 | 21:55: en hoe wilde jij controleren wat er de Chinees-Russische grens over gaat? Ze gebruiken niet eens dollars bij hun betalingsverkeer, hoor. Daar kom je nooit achter!

Spie | 13-03-22 | 21:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Leuke docu uit 2016, Karen Dawisha (ja van dat boek).
Weetje: Putin is in 1990 gearresteerd te Finland vanwege openbaar dronkenschap (kan dat?), dit is gemeld te Sovietunie door de Finse Authoriteiten en een MI6 agent.
Het is inderdaad een cliëntele systeem, ook onderhouden door de EC. Leuk he, Europa?
Rusland doet het niet beter dan Nigeria, qua corruptie. nou, nou zeg...

www.youtube.com/watch?v=_SsT3ymkENA

nobodiesunmighty | 13-03-22 | 20:59 | 3

Fake news. Leuk geprobeerd, maar helaas erg doorzichtige b7llshit.

Spie | 13-03-22 | 21:48

@Spie | 13-03-22 | 21:48: fake news.... hahaha... hihihi... hoehoehoe.. bron graag?

nobodiesunmighty | 13-03-22 | 21:56

@nobodiesunmighty | 13-03-22 | 21:56: nee, de bewijslast ligt bij wie iets stelt en dat ben jij. Die bron bevat geen onafhankelijk controleerbare feiten, alleen loze beweringen van horen zeggen.

Spie | 13-03-22 | 22:01

Terwijl iedereen staat te zwaaien met een geel blauw vlaggetje verandert Europa in de USSR. Willen wij of een ander land dan toch liever soeverein blijven, dan wordt dat het volgende Oekraïne.

Hiram | 13-03-22 | 20:54 | 4

Precies zo ervaar ik het momenteel. Bruls wil panden vorderen, de nieuwe VVD minister wil boerenbedrijven collectiviseren, het lijkt Rusland 1917 en iedereen lijkt het normaal te vinden. Beangstigend.

HD50 | 13-03-22 | 21:46

Soeverein in de EU ?

SilkySteve | 13-03-22 | 22:05
▼ 1 antwoord verborgen

Gelukkig maar dat ik geen jacht bezit.

Kameraansteker | 13-03-22 | 20:47 | 2

Er is geen Rus te vinden die ook maar een traannlaat om die in beslag genomen jachten, behalve de eigenaars dan. Zelfs Poetin niet.

Spie | 13-03-22 | 22:02

@Spie | 13-03-22 | 22:02: Door het in beslag nemen van die jachten heeft het Westen zich in de balen gestoken. Dit omdat het qua wetgeving een volledig schimmig landschap betreft, waarbij de regels opnieuw bepaald gaan moeten worden.

Tollebol | 14-03-22 | 08:50

Wij draaien aan een aantal knoppen, waardoor Rusland (maar ook wij/het Westen) slechter af is. Rusland draait vervolgens ook aan een aantal knoppen waardoor wij (maar ook Rusland) slechter af zijn.
Er is een lachende derde.
Ik vermoed dat er binnenkort een keer een gasleiding in Oekraïne geraakt gaat worden. En dat NS-1 in onderhoud gaat.

guldenmiddenweg | 13-03-22 | 20:43 | 2

En dat Rusland heel Oekraïne in mag nemen. En China Taiwan. En dat daarmee alle elektronica uit China gaat komen. En dat hier alle elektronica-industrie failliet gaat. En dat als Finland bij de NAVO wil Rusland eerst hen even aanvalt. En dat wij dan ook niks doen omdat ze geen NAVO-lid zijn. En dat Rusland dan ook Zweden in mage nemen. En dat wij dan op alles net als nu toegeven. En opnieuw, en opnieuw, en opnieuw en opnieuw.

Patatter | 13-03-22 | 21:06

@Patatter | 13-03-22 | 21:06: Wat een rare reactie, ik heb het helemaal niet over toegeven. Weet u zeker dat u niet op iets/iemand anders wilde reageren?

guldenmiddenweg | 13-03-22 | 21:11

Nog een paar ongemakkelijk economisch feitjes:

GDP per capita in Belarus is $18.000 (PPP)
GDP per capita in Ukraine is $ 8.000 (PPP)

Beide landen zijn op hetzelfde moment op eigen benen komen te staan maar Wit-Rusland heeft grotendeels vastgehouden aan staatsbedrijven. In Oekraïne kreeg echter het graaikapitalisme ongeremd de kans. Het land staat nu schikbarend hoog op de corruptie-index, veel hoger dan Wit-Rusland.

Elke econoom weet dat er een significante negatieve correlatie bestaat tussen corruptie en het welvaartspeil ofwel GDP. Anders gezegd, de Oekraïense oligarchen hebben de gemiddelde Oekraïner bestolen van $10.000 per jaar. Zij zijn net zo goed vijand van het 'volk'.

Waarom boycotten we deze lui dan niet? en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_oliga...

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:43 | 5

@De Profundus | 13-03-22 | 20:54:
Ja.

ZZP-er | 13-03-22 | 21:00

@Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:59: eerder corporatisme, lijkt me. In ieder geval moet de klemtoon op ‘graai’ komen.

Spie | 13-03-22 | 21:03
▼ 2 antwoorden verborgen

"Russia’s invasion of Ukraine on February 24 was the beginning of a third world war that has the potential to destroy our civilization. The invasion was preceded by a long meeting between Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping on February 4 – the beginning of the Chinese Lunar New Year celebrations and the Beijing Winter Olympic Games. At the end of that meeting, the two men released a 5,000-word, carefully drafted document announcing a close partnership between their two countries. The document is stronger than any treaty and must have required detailed negotiations in advance." GEORGE SOROS www.project-syndicate.org/commentary/...

Feynman | 13-03-22 | 20:41 | 1

Dat was ruim van tevoren afgekaart, hoor. Achteraf is het nog een wonder dat het niet eerder gebeurde: al 8 jaar lang vallen er regelmatig bommen en granaten op Donjetsk (1 miljoen inwoners!) ondanks de wapenstilstand en al 8 jaar heeft Kiëv nog geen enkel begin met de uitvoering van ook maar één van die afspraken in Minsk1 en Minsk2 gemaakt. Daar hadden de rebellen ook schuld aan, hoor. Maar je had als regering ook in ieder geval ergens een begin, een toegeving kunnen tonen en dan wachten op een positieve reactie. Maar zelfs dat niet…
Als je dan in München Minsk 1 en 2 gewoon doodverklaard en zinspeelt op een wens om kernwapens te maken, dan ben je ook wel onverantwoord bezig, hoor. Zeker als je tegenover een erkende klootzak als Poetin staat. Je WEET dan gewoon dat je hem uitdaagt. Dat is gewoon dom en amateuristisch. Je bent geen komediant meer maar staatsman en daar hoort ander gedrag bij, lijkt me.

Spie | 13-03-22 | 21:01

Rusland en zometeen met de Ukraine erbij hebben vrijwel alle grondstoffen. Wat ze nodig hebben aan electronica en ander spul halen ze wel uit India, China, Vietnam etc. Die redden zich wel. Wij hebben de green deal and slow Joe. Een USA die nu de heerschappij in ras tempo aan het verliezen is. Die heerschappij komt nooit meer terug. We gaan een Ming dynastie 2.0 tegemoet. Als we op het eind van dit jaar honger hebben en een brood kost 5€ dan zijn de rapen gaar. Dan wordt het chaos in de EU. Met een volledig losgeslagen bevolking. We zien onszelf nog teveel alsof we nog in control zijn, maar dat is niet meer zo. Wij zijn nu al de grote verliezers. Zou het wat rustig aan doen met al dat boycotten.

Schilder58 | 13-03-22 | 20:36 | 3

Nieuwste generaties chips die vrijwel overal in zitten worden niet/nauwelijks in die landen gemaakt en zo zijn er vast nog meer voorbeelden. En dan ook nog spulletjes moeten kopen met een roebel die enorm gedevalueerd is.

Diederik_Ezel | 13-03-22 | 20:39

Na bezetting Taiwan is dat ook geen issue meer, of wellicht levert Taiwan zelf

Schilder58 | 13-03-22 | 20:41

Met een ton nikkel of een ton graan kun je ook eea kopen dat laatste is zeker interessant voor een viervoeter.

Schilder58 | 13-03-22 | 20:43

Voor de oorlog in Oekraïne deed Nederland er alles aan om de Russische en Oekraïense oligarchen er van te overtuigen hun geld bij ons op de Zuid-as te verstoppen.
Dus als wij de vriendjes van Putin werkelijk zouden willen straffen zouden wij dat geld in beslag kunnen nemen.
Maar dat zou niet goed zijn voor onze reputatie als belastingparadijs (alleen voor niet-Nederlanders)

Osdorpertje | 13-03-22 | 20:35

Zojuist was Rob de Wijk op tv om ( beknopte) duiding te geven, nog beknopetere samenvatting,; we’re fucked. Zat weinig positiefs bij.

Crankhead | 13-03-22 | 20:29 | 2

Ik zie er ook niets positiefs in. Ik ben bang dat bij elke zet die er gezet wordt, Poetin uiteindelijk de winnaar is. En op dit moment zijn mensen nog wel bereid om een beetje financieel pijn leiden voor Oekraine maar hoe is dat als de oorlog nog maandenlang doorettert? Uiteindelijk kiest iedereen weer voor zichzelf.

yeps | 13-03-22 | 21:26

@yeps | 13-03-22 | 21:26: de koude oorlog duurde zo’n 45 jaar zonder bloedvergieten. De oorlog tussen west en oost duurt nu drie weken. Dus er staat Europa nog heel wat onheil te wachten.

Kattie | 13-03-22 | 22:13

Is het voor GeenStijl een idee om een online prijsmeter te bouwen?
We kopen nu of volgende week een bepaald boodschappenpakket, gewoon de inkopen van de week.
Over krap een jaar koopt iedere reaguurder weer exact hetzelfde boodschappenpakket in dezelfde winkel. Dan wordt het inflatiepercentage over die periode berekend en GeenStijl berekent live het inflatiepercentage.
Als we ervoor zorgen dat de eindperiode ongeveer 2-3 weken vóór de verkiezingen van volgend jaar houden, dan kan dat mooi een bespreekpunt bij verkiezingsdebatten zijn. Misschien is het iets voor GeenStijl om zo’n debat te organiseren?
Geef in de commends maar aan wat jullie ervan vinden eventueel met ideëen voor verbetering.

Spie | 13-03-22 | 20:26 | 9

@Spie | 13-03-22 | 20:44:
Dat valt nog wel mee, het CBS doet redelijk gewetensvol haar werk. Waar ik het meest aan twijfel is dat toegenomen functionaliteit en automatische vervanging verdisconteerd wordt in het prijspeil (een auto van nu heeft meer functies dan 20 jaar geleden en als vis duurder wordt eten we meer vlees). Het punt is verder dat inflatie behoorlijk persoonlijk is omdat de bestedingen dat ook zijn. Mijn inflatie is niet de uwe.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:57

@Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:57: Dat vraag ik me zo af. De vragenlijsten die ze sturen moeten door bedrijven zelf worden ingevuld. Tot op heden ken ik nog geen organisatie die er de volle waarheid in zet.

Joyce | 14-03-22 | 08:49
▼ 6 antwoorden verborgen

Mede dankzij de ESG frenzy zitten we nu met de gebakken peren zoals torenhoge olie- en benzineprijzen.

Swoop | 13-03-22 | 20:25 | 1

Die prijzen vallen best mee; het zijn de op hol geslagen politici en ambtenarij.

funda | 13-03-22 | 20:42

"Een snellere transitie naar groene energie zal daar wel wat tegenwicht aan kunnen bieden in BBP termen, maar niet genoeg."
Dat begrijp ik niet. Iemand die dat uit kan leggen?

Lesc | 13-03-22 | 20:25 | 3

Je kan niet zo maar even de oliekraan dichtdraaien vanwege het dirty karakteromdat olie nog veel te belangrijk is en dit niet gecompenseerd kan worden door meer wind en zon.

Swoop | 13-03-22 | 20:28

Allemaal huisjes isoleren, molentjes bouwen en andere energietransitieprojecten zijn een boost voor de economie. Maar dit is wel in zekere zin een drogreden. Zo beschouwd is een oorlog is ook goed voor de economie omdat je daarna alles weer mag gaan opbouwen. Dan heb je daarna nog steeds wat je vantevoren al had. Wel veel werk verzet (BBP) en geen bal opgeschoten (echte welvaart).

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:30

Rusland neemt qua grootte van de economie slechts de 11e plaats in de wereld in, Italie heeft een grotere economie. Hoezo Rusland wereldmacht? Zal ook direct wel de expansionistische waanzin van Putin verklaren.

geenspam | 13-03-22 | 20:23 | 9

@miko | 13-03-22 | 21:11:
Kunstmest maak je - ook in Nederland - met het Haber Bosch proces en hiervoor is heel veel gas nodig.
Rusland en Oekraïne hebben daarnaast tezamen essentiële grondstoffen voor onze energietransitie zoals Nikkel, Palladium, Lithium en Uranium.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 21:16

Die 11e plaats was voor de inval in Oekraïne. Die plek krijgen ze nooit meer terug.

W_F | 13-03-22 | 21:26

@Spie | 13-03-22 | 20:40: inderdaad. Het maakt wel degelijk uit of het geld verdient wordt met productie of met diensten. Zeker als we wat lager op de pyramide van Maslov terecht komen. Je kunt de meeste diensten niet eten.

Vandeanderekant | 13-03-22 | 21:55
▼ 6 antwoorden verborgen

Heb nog een ruime voorraad toiletpapier, kan ik straks vast ruilen tegen brood.

spamzuiger | 13-03-22 | 20:22 | 4

Behalve als uw toiletpaper over datum is.

Swoop | 13-03-22 | 20:29

Tegen die tijd heeft iedere boterham al dienst gedaan als pleeplapier, maar ja details.

funda | 13-03-22 | 20:44

Zonnebloemolie.

Bataafje | 13-03-22 | 21:07
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn vrouw is momenteel in Rusland. Ik in de ratsmode. Ze heeft mij fotots gestuurt. Ze is op vakantie.

Red shirt | 13-03-22 | 20:17 | 6

Raar verhaal.

Duwbak_Linda | 13-03-22 | 20:29

Gister hebben veel reaguurders op je gereageerd en je vragen gesteld. Is ze nu op vakantie, gister zei je voor zaken? En is je zoon nou nog jong of op de uni?
Kortom we leven mee, maar horen weinig.

letopuwzaak | 13-03-22 | 20:41

Wat zat er in die Russische wodka die je net dronk?

SIogra | 13-03-22 | 20:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Zow te lezen veroorzaakt de Westerse respons op inval Rusland Oekraïne, meer chaos dan waar de socialistische kameraden voormalige Sovjet Unie ooit van gedroomd hadden! Just saying.

william7055 | 13-03-22 | 20:16

Ach nog een paar dagen en dan komt er een vredesakkoord.

Is dit nog nieuws? | 13-03-22 | 20:16 | 1

vrede tussen de rijkste mensen van de wereld? Ik zou bijna denken dat dit de strijd der plutocraten is, minder der naties. Miljardairs rekenen met elkaar af. Dacht ik in één keer, ik kan er naast zitten... uiteraard.

nobodiesunmighty | 13-03-22 | 20:24

Inflatie gaat echt een héél groot dingetje worden. Zorgelijk, vooral omdat de ECB alleen in naam onafhankelijk is.

HoniSoit | 13-03-22 | 20:15

Twee honden vechten om een been en de derde gaat er ras mee heen. Het Westen tuint met open ogen in de val die de Chinezen hebben gezet. Rusland lift mee met de Chinezen als de renminbi de nieuwe globale reservemunt wordt.

Teluitjewinst | 13-03-22 | 20:12

Timmermans zat van de week in zo'n praatjesprogramma te oreren dat we dit jaar nog 2/3e van de gasimport uit Rusland kunnen afbouwen en dat volledig met windmolens, zonne-energie en biomassa kunnen opvangen. Even de schouders eronder en het is gepiept, volgens de grote roerganger.

Dergelijke gekken horen in een gesticht.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:07 | 6

@Crankhead | 13-03-22 | 20:31: Dat is precies zolang het twee jaar geleden duurde om een Covid-vaccin te onwikkelen.
Herkent u deze melodie?

funda | 13-03-22 | 20:46

Timmerrfrans. Dat is toch die strateeg die zei dat Poetin de oorlog begon om het klimaatprobleem in eigen land te verbergen? Waarlijk een ziener!

Tikkie Terug | 13-03-22 | 21:22

@Lesc | 13-03-22 | 20:36: Heel veel centen opstrijken. En narcistisch in zijn spiegel kijken. En hij zag dat het goed was.

Jimmy200 | 13-03-22 | 21:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze blinde economische oorlog is de echte great reset die de VS en de EU niet voor ogen hadden.

smdyasc | 13-03-22 | 20:05

Over gesloten markten gesproken, wanneer gaat de beurs van Moskou open en is er vanuit het Westen überhaupt nog op te handelen?

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:04 | 4

Zodra er een bestand is lijkt mij.
Maar reken er maar op dat de beurs daar volkomen in elkaar stort.

Maya de Blij | 13-03-22 | 20:10

Gaat wsl pas open als er meer duidelijkheid is over (impact van) sancties en de oorlog.

Diederik_Ezel | 13-03-22 | 20:23

@Diederik_Ezel | 13-03-22 | 20:23: Als JPMorgan gelijk krijgt met een 35% daling van het GDP, kan je op je klompen natellen wat er gebeurt met de beurs. Hier krijgen wel al de hik als de economie 2% terugzakt.

Swoop | 13-03-22 | 20:34
▼ 1 antwoord verborgen

De 2 machtigste dames van de EU zijn zo dom als het paard van Christus.
Mevr. U v.d. L vond het een goed idee om wapens te sturen. Mevr. C.L. beweerde eind vorig jaar nog dat de inflatie zichzelf zou corrigeren, en dat er dus volgens haar geen reden was om de rente te verhogen.
De huizenbubbel was al een reden op zich om die rente te verhogen, maar wat baten kaars en bril enz.

Nonkel Frituur | 13-03-22 | 20:01 | 5

Zouden ze ook nog een lekker potje kunnen koken..? of dat OOK al niet... snotverdikkie..!

grapjasz | 13-03-22 | 20:12

Mevr. C.L mikt dat de inflatie de thans uitstaande schuld van de ECB ad 9.000.000.000.000 euro zal verdwijnen.

Verderkijker | 13-03-22 | 20:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Om nu over te schakelen naar duurzame energie bronnen, moeten er nu grote investeringen worden gedaan. Net als kernenergie moet je bij duurzame energie eerst een grote investering doen. Deze investeringen moeten juist worden gedaan terwijl nu de rente snel begint op te lopen door de inflatie. We gaan een moeilijke periode tegemoet.

mikes43357369 | 13-03-22 | 19:59 | 2

En niet alleen in geld gaat de kost voor de baat uit, dat geldt ook voor de energiebalans. Nu meer duurzame energiebronnen realiseren betekent dus dat er nu extra energie nodig is die pas in de toekomst als energie-output kan worden terugverdiend.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:12

@Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:12:
Klopt. Tevens komen de zonnepanelen en windturbines(voor een groot deel) komen uit China. Zit China te wachten op Euro's die je na de invasie op taiwan niet kan gebruiken? Willen ze misschien betaald worden in goud?

mikes43357369 | 13-03-22 | 20:32

Ach ja, lang was de inflatie te laag. Nu wordt dat feestelijk gecorrigeerd en is het ook weer niet goed.

Leptob | 13-03-22 | 19:57 | 1

Lage inflatie --> weinig reden om lonen te verhogen. Hoge inflatie --> weer geen verhoging van lonen want men wil geen loon prijs spiraal.

Deflatiemonster | 13-03-22 | 20:14

Quote:
“ Dit zal bekostigd moeten worden door belastingverhoging op vooral “de rijken”

En wanneer ben je rijk?

MargauxGrandCru | 13-03-22 | 19:51 | 10

@AdvocatusDiaboli | 13-03-22 | 20:06:

Dat heb ik nooit gehad, maar wel de zorgen met mijn onderneming, je moet het toch iedere keer weer waarmaken.

MargauxGrandCru | 13-03-22 | 20:18

Je bent rijk als je niet van een uitkering leeft of geen ambtenaar/consultant bent.

Snap_het_ook_niet | 13-03-22 | 20:32
▼ 7 antwoorden verborgen

De sancties tegen Rusland, in het algemeen, komen terug als een boemerang. Het raakt de oligarchen niet want EU-staatsburgerschap (!), de gewone Rus schakelt over op iets anders en vijf jaar later weet men niet beter, de "Rest van de Wereld" die niet mee "kumbaya" zingt met ons het Westen blijft gewoon zaken doen met Rusland.
Wij, daarentegen .......

Heurtebise | 13-03-22 | 19:50 | 4

@Maya de Blij | 13-03-22 | 20:08: zijn genoeg aziaten die meer technische kennis hebben dan de beste technische kennishebbers die wij hebben. En dat op alle technische kennisvlakken.

sjef-van-iekel | 13-03-22 | 20:24

Uhm, Abramowitz heeft Portugees paspoort maar raakt toch z'n voetbalcluppie kwijt. Zo dom is de EU nou ook weer niet.

geenspam | 13-03-22 | 20:30

@Maya de Blij | 13-03-22 | 20:08: Het is te hopen dat er een machtsimplosie komt. Het wachten is erop dat een aantal oligarchen Putin aan zijn staart trekt. Vlad vriend, waar ben je in hemelsnaam mee bezig?

Swoop | 13-03-22 | 20:42
▼ 1 antwoord verborgen

Kan iemand mij uitleggen waarom er over de dollar gesproken wordt als "wereldreservemunt" en niet als "wereldvoorraadmunt"?

marcoplarco | 13-03-22 | 19:48 | 3

nee.

grapjasz | 13-03-22 | 19:56

Omdat reserve niet helemaal hetzelfde is als voorraad. Reserve heb je belangrijke of kwetsbare dingen. Voorraad is een hoeveelheid periodiek gebruik.
Je hebt een reserveband en een benzinevoorraad.

Shoarmamasutra | 13-03-22 | 20:02

Omdat alle centrale banken die graag in reserve willen houden i.p.v. bijvoorbeeld goud.

Joris Beltsin | 13-03-22 | 20:17

Fijn, dat 'we' eurobonds krijgen, nu om frankrijk en Italië weer te 'redden'.
Het zwakke Duitsland wordt onder druk gezet en zal akkoord gaan. Nederland zal ook ja zeggen.
Ever closer union en inderdaad, in de tussentijd zwaaien we met geel-blauwe vlaggetjes. Om cynisch van te worden.
Weer hogere heffingen, belastingen, bezuinigingen om andere landen financieel te ondersteunen. Jeuh.
En in de tussentijd is werkelijk nog geen enkel probleem van de afgelopen 15 jaar op EU niveau opgelost.

Bataafje | 13-03-22 | 19:48 | 2

Laten we de schoft vooral bij zijn naam noemen: Rutte zal akkoord gaan. De rest van Nederland zal dit echt niet willen. Maar die lachende mongool zal gewoon bij het kruisje tekenen omdat hij werkelijk niets maar dan ook niets zelf kan. Vervloekte VVD stemmers.

appeltjesgroeneweide | 13-03-22 | 20:01

Integendeel, op die manier worden er veel problemen bij gemaakt.

Lesc | 13-03-22 | 20:22

Opeens weet je het : synthetische brandstoffen!
Klimaat neutraal en zo en geen olie nodig.

Kunnen 1 op 1 gebruikt worden in gewone auto's.

@Crankhead | 13-03-22 | 18:56:
Waterstof + koolstof uit de atmosfeer = e-methanol, de vervanger voor de conventionele benzine.

Energie komt uit een kerncentrale, geothermische energie (IJsland) of andere groene stroom.

De productie van eFuel zit bij Porsche nog in de studiefase.
De fabrikant verwacht een literprijs rond de 2 US dollar, of ongeveer 1,7 euro.

AdvocatusDiaboli | 13-03-22 | 19:47 | 5

Ja leuk idee, maar je moet toch iets doen om die energie erin te stoppen (waterstof is bijvoorbeeld niet los verkrijgbaar, dat kost energie), en totdat we kernfusie hebben (of heel heel HEEL veel meer kernsplijting) gaat dat het niet worden.

Leyrann | 13-03-22 | 20:28

@Leyrann | 13-03-22 | 20:28:
Je zou inderdaad moeten uitrekenen hoeveel je kunt pakken. Maar als dat in de 25% gaat lopen is dat al heel mooi.

AdvocatusDiaboli | 13-03-22 | 21:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Zolang je de roebel hard de grond in kan trappen, lijken de euro en dollar veel waard. De tollende geldpers is helaas niet iets wat je kunt volhouden.

Feynman | 13-03-22 | 19:47 | 1

Natuurlijk kun je dat lang volhouden, zolang je pers maar nooit veel sneller draait dan die van de buren.
Zo gaat het al vele jaren 'goed' in 'onze' EU.

funda | 13-03-22 | 20:36

Wat er ook van is . Je kan nog altijd beter op een pakje US$ zitten dan op een pakje pleuro's .

likmegaties | 13-03-22 | 19:46 | 2

Dat denk ik ook!
En dat doe ik ook (op US dollars) zitten.

Lesc | 13-03-22 | 20:23

Of Roebels.

Keyboardspeler | 13-03-22 | 23:47

The end game is begonnen.
Gelukkig is de leider van het westen een seniele oude man, gaat helemaal goed komen dit.

polletjepiekhaar | 13-03-22 | 19:42 | 2

Alsof die van het oosten zoveel beter zijn met een totalitair communistische inslag en paranoia.

Dezenaamhier | 13-03-22 | 20:23

Die figuur is netzomin leider van het Westen als W. Engel dat is. Zijn leeftijd is irrelevant.

funda | 13-03-22 | 20:37

Putin is in oorlog met het Westen, maar het Westen doet net alsof het niet zo is.

KritischeKrikker | 13-03-22 | 19:40 | 1

Dat komt hoofdzakelijk vanwege het feit dat het nonsens is.

Mazzelstof | 13-03-22 | 19:56

It’s all about the oil.

davidhasseltoff | 13-03-22 | 19:36 | 3

Kan ook gewoon in het Nederlands dit.

OuweOuweLekkerMauwe | 13-03-22 | 20:00

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen