Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Het is oorlog!

Waar is het fout gegaan?

Wordt dit een column met hoe slecht Poetin wel niet is? Of hoe slecht de EU wel niet is? Ja en ja! De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een gevolg van de geopolitieke zetten van de afgelopen decennia. De meeste politici en experts in de media stellen dat niemand dit had voorspeld, dus die Putin moet wel van het padje zijn om hetgeen te doen wat als onmogelijk werd geacht: Oekraïne binnenvallen. Deze stellingname toont een beperkt historisch besef aan in combinatie met een etnocentrische inslag en negeert compleet de eigen rol die het Westen heeft gespeeld in de aanloop naar dit conflict.

De context van dit conflict begint al in een ver verleden, maar om de word count van deze column binnen de perken te houden, begint dit verhaal pas rond de val van de muur. Het Russische rijk was op de knieën gebracht (mede door Afghanistan, waar later op wordt teruggekomen). Uiteindelijk viel De Muur en kwam er al snel het plan voor de unificatie van Oost- en West-Duitsland. De experts zagen natuurlijk gelijk in dat deze unificatie de potentie had om NAVO linie een stuk oostwaarts te verschuiven. Vandaar de belofte werd gemaakt aan de dan nog USSR om de NAVO “not one inch eastward” te laten uitbreiden.

Maar door het snelle uiteenvallen van de USSR en de uiterst zwakke positie die het overgebleven Rusland had (alles stond in de uitverkoop, tot aan de onderzeeërs aan toe. Leuke filmtip over o.a. dat onderwerp: War Dogs), werd de belofte als niet gedaan beschouwd en begon de EU en de NAVO aan haar expansie richting het Oosten.

Lange tijd kon Rusland er weinig tegenin brengen, maar gestaag herbouwde het land onder de leiding van Putin haar militaire reputatie. Georgië, Tsjetsjenië, Belarus (Wit-Rusland), de Krim hebben dat aan den lijve kunnen ondervinden.

Toen de Oekraïense regering onder de leiding van Viktor Janoekovytsj eind 2013 besloot haar handtekening niet te zetten onder het EU-toetredingsverdrag, vonden er protesten plaats. Deze waren met name in het westelijke deel van de Oekraïne, terwijl in het oosten en zuidelijke deel, er juist grote steun was voor de beslissing van Janoekovytsj. Dit had te maken dat in deze regio's er een grote Russische minderheid woont, die net als de toenmalige president meer heil zag in verdere samenwerking met Rusland in plaats van de EU.

Begin 2014, na een verbod op protesten, werd er toch geprotesteerd en traden de autoriteiten hard op met vele doden en gewonden tot gevolg. Uiteindelijk werd, met behulp van steun van buitenaf (zie kwalijke rol van Van Baalen en Verhofstadt), het te heet onder de voeten voor de zittende president en ontvluchtte hij (samen met zijn trawanten) het land. Uiteindelijk kwam er een veel meer pro-EU bewind in Oekraïne.

De Russen zagen de bui al hangen en namen direct actie door de Krim in te nemen. Dit werd onder het mom gedaan van “het beschermen van de Russen die daar wonen” maar had vooral te doen met de strategische ligging van de Krim met haar grote Zwarte Vloot-basis. Maar ook in de Donbas-regio werd het erg onrustig en pro-Russische separatisten riepen hun eigen staat uit (Luhansk en Donetsk). Met behulp van al dan niet juist geformuleerd referendum in deze regio, besloot 90 procent de separatisten te steunen.

Na vele schermutselingen werd eind 2014 een staakt-het-vuren afgesproken; Akkoord van Minsk. Maar dat ging niet al te best dus kwam er een Minsk II Akkoord begin februari 2015, waarin beide regio’s binnen de Oekraïne zouden blijven maar wel een speciale status zouden genieten.  “Maar de Oekraïense regeringen blijven de akkoorden saboteren” (<leestip), dus echt goed werkte dat niet; iets dat de Russen maar al te graag gebruiken in hun retoriek om de Oekraïne binnen te vallen.

Waar het fout is gegaan? Wel, net zoals Kalb en Ishchenko in hun NRC artikel betrachten en zoals  de onderstaande professor betoogt, had Oekraïne geheel neutraal opgezet moeten worden zodat het een corridor zou vormen tussen West en Oost. Alleen zo zou een conflict kunnen worden vermeden.

Social

Daarnaast was er meer aan de hand dan alleen Oekraïne; Rusland werd door zowel de VS alsmede de EU steeds als de grootste vijand afgeschilderd. Hoewel het Rusland van Putin nooit een echt warme bondgenoot zou kunnen worden van de EU, heeft deze buitenlandpolitiek van de EU en de VS, Rusland in de armen van de echte vijand gedreven: China.

Als de EU niet zo vol was van zichzelf en niet alles door de etnocentrische bril (“in het Westen wordt de Maidan-opstand die toen plaatsvond vaak gezien als een van de liberale ‘kleurenrevoluties’ in de post-Sovjet-ruimte. Tegelijkertijd behoort deze opstand, ook al wordt dit vaak verdoezeld, tot het soort onliberale, rechtse mobilisaties”) zou hebben bezien en een meer realistische politieke koers had gevaren, dan was de kans groot dat het huidige militaire conflict vermeden had kunnen worden en dat Rusland niet in de Chinese invloedsfeer was geraakt.

Het gevoerde buitenlandbeleid zou wel eens een vergissing met grote historische consequenties kunnen zijn. Of wellicht kan die conclusie nu al gemaakt worden. Laten we hopen dat de parallellen van de huidige ontwikkelingen met deze absolute must read, Sleepwalkers, niet op de toekomstige ontwikkelingen van toepassing zijn.  

Social

Nu heeft dit verhaal nog vele interessante invalshoeken zoals de invloed op gas, olie, nikkel en zo verder. Ook de invloed op inflatie, centrale bank beleid & bankenbuffers, en de effectiviteit van de afgekondigde sancties, is Oekraïne net als Afghanistan een Amerikaanse val voor de Russen, het onzinnige SWIFT-verhaal van Sjoerdsma, maar dar zal ik volgende week over schrijven.

Social

Reaguursels

Inloggen

Hou je bij financiën en stop met schrijven over geopolitiek.
1. De toezegging dat de Navo niet naar het oosten zou gaan was door West-Duitse Kohl gedaan aan Gorbachev van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie bestaat niet meer en Duitsland ging daar jiet in zijn eentje over.
2. De voormalige Warschaupact landen wilden zelf heel graag bij de Navo en de EU, onder andere uit vrees voor Rusland. Zie het geopolitieke verschil tussen Polen en Oekraïne.
3. Waar Rusland terecht over kan klagen is dat Oost-Europese landen steunprogrammas kregen terwijl Rusland werd leeggewrongen door het IMF onder het presidentschap van Jeltsin.
4. Ruslands 'militaire reputatie' ging uit van verdeel en heers politiekvan een enkele afvallige provincie zodat met minimale middelen een maximale politieke invloed bewerkstelligd werd.
5. De groene mannetjes van Putin in de Donbas en de militaire steun aan de seperatisten worden overgeslagen alsof het vertrekt de normaalste zaak ter wereld is om een inval in een buurland te doen.
6. Minsk 2 zet Oekraïne voor het volgende vraag: accepteren we defacto Russisch bewind in semi-autonome regio's binnen ons territorium of niet? Dat kun je niet accepteren van Rusland zonder jezelf te ketenen aan Putins beleid.
7. Natuurlijk is de EU en het westen in het algemeen niet perfect. Maar we hoeven niet met alle gevoeligheden en eerbelangen van Putin rekening te houden zonder dat hij rekening houdt met ons. Wat dat betreft is een liberale democratie in Oekraïne gewoon een goed idee, en als ze corruptie de nek kunnen omdraaien (wat nog heel lastig gaat blijven) dan heeft Oekraïne enorm veel potentie.
Tot slot. De invasie van een soeverein land betekent wél dat Putin knettergek is geworden als zijn argument 'denazificatie' is. Ook zijn propaganda die hem jarenlang voordeed als hoeder van het orthodox christendom, en nu Tsjetjenen naar Kiev stuurt die vooralsnog weinig voortgang hebben geboekt. Enfin, Putin is een schurk en Rusland een criminele slavenstaat.

Barre_de_k | 28-02-22 | 17:34

Ahw, u dacht dat de zomer normaal zou zijn.
Ik heb slecht nieuws voor u, en ik vrees dat dit nieuws meerdere jaren bestrijkt; prepareer uw lichaam en geest voor de aankomende 28 jaar.

Care | 28-02-22 | 14:51

Zelfs Rusland heeft geen antwoord op de Turkse drones. Dat wisten de Turken al in Afrika, Midden Oosten en Azerbaycan. Toch ging Poetin met een gigantische macht proberen. Oekraine houdt stand. Turkije zat al in de top 3 van de wereld op deelgebieden van de wapenindustrie. Maakt nu nog meer naam. Bayraktar is oppermachtig. Pas als je bij Petrus bent... zie je hem.

Kaan78 | 28-02-22 | 10:50

We hebben Poetin boos gemaakt en gaan zeker niet vrijuit. We hadden de NAVO- en EU-expansie moeten loslaten. Duitsland hadden we destijds ook boos hadden gemaakt met idiote herstelbetalingen voor WO1. Dat was ook een fout van Europa die leidde tot WO2. Maar om daarmee NAZI Duitsland nou te vergoeilijken..... Poetin is en en blijft verantwoordelijk en als ex-KGB man levensgevaarlijk. Hij is tot alles in staat en ik acht de kans op inzet van kernbommen 70%. Hij zit klem en heeft niets meer te verliezen behalve zijn leven. En aangezien hij 70 wordt zal ook dat hem worst zijn.

Giotto | 28-02-22 | 10:17 | 1

Duitsland had zelf Engeland boos gemaakt met hun koloniale ambities in Afrika. Is het dan nu allemaal hun schuld?

Barre_de_k | 28-02-22 | 17:35

Los of de toezegging dat de NAVO niet oostwaarts zou uitbreiden nu wel of niet op papier vastgelegd is, feit blijft dat Putin deze uitbreiding als een existentiële dreiging heeft gezien en dat mogelijke opname van Oekraïne in de NAVO de letterlijke druppel was. Die toetreding zou het mogelijk maken om NAVO-troepen op 400 km van Moskou te stationeren.
Ik denk dat Putin zijn hand overspeeld heeft met deze oorlog, maar de EU heeft haar hand ook overspeeld door te denken dat Rusland geen actie zou ondernemen wanneer Oekraine langzaam EU en NAVO ingerommeld zou worden.

du Roi Soleil | 28-02-22 | 08:15 | 1

En door zijn agressie is Rusland weer een feitelijke bedreiging voor Navo leden (Polen, Roemenië, Bulgarije). Dus de Navo kan niet anders dan Oekraïne steunen door haar binnen te halen als Navo en EU lid, als wij net zulke willoze marionetten van geopolitieke invloeden zijn als dat jij zegt dat Poetin is.

Barre_de_k | 28-02-22 | 17:44

De russische bank heeft de rente naar 20% gezet en iedereen moet! 80% van buitenlandse valuta in roebel omzetten.

larie | 28-02-22 | 08:09

Leuk dat Sassen van Elsloo hier aanhaalt dat het Westen toezeggingen heeft gedaan, alleen..................
zelfs Gorbachev is het daar niet mee eens.

En dan vraag ik me toch af: 'wie moet ik nu geloven, Sassen van Elsloo die het ook maar van horen zeggen heeft of degene die aan de onderhandelingstafel heeft gezeten ?"

Ik denk dat ik voor Gorbachev kies, hij was erbij en zijn mening schat ik wat hoger in dan die van iedereen die er niet bij was.

www.brookings.edu/blog/up-front/2014/...

mambo43 | 28-02-22 | 06:48 | 1

Het was de tweede kapitale fout van Gorbatsjov, uiteraard ontkent hij het. Deze man is dan wel de held in het westen, maar de schande vanuit Russisch perspectief.

Ikdoemisschienmee | 28-02-22 | 10:09

Zeer aanbevolen kijkvoer over wat er in Oekraïne aan de hand is door een Amerikaan in Kiëv. Hij kijkt vlijmscherp door alle leugens heen die ons worden opgedist. Ook dapper, want dit stelt hem aan serieuze risico’s bloot.
Eigenlijk verplicht kijkvoer voor wie eens een ander, inzichtelijker verhaal wil horen dan ons voortdurend wordt opgedist.
www.youtube.com/watch?v=1vdiEABLFoo

Spie | 28-02-22 | 05:35

Wij hebben helemaal geen gas nodig. Wat wij nodig hebben is elektriciteit. Electriciteit verkrijg je door kolen te verbranden en dat levert helaas wereldwijd jaarlijks zo’n 700.000 doden op. Vandaag de dag wordt er ook stroom opgewekt dmv windmolens en zonnepanelen maar bij lange na (nog) niet genoeg. Wat wij, tijdelijk, nodig hadden waren kerncentrales maar die vonden wij te ‘gevaarlijk’ en dus kwamen die er niet. Alleen de Fransen hadden nog wat gezond verstand, de rest van Europa geloofde in de linkse utopie maar kocht wel gewoon de Franse foute stroom. De ziekenhuizen, in tegenstelling tot de kerncentrales mochten en mogen gewoon doordraaien want hun afval was en is wel gevaarlijk maar helaas noodzakelijk. Onze energie voorziening is dat niet. En daarmee werd de beslissing genomen om het landje Rusland aan een financieël infuus te leggen. Het land zelf heeft daar overigens niets aan gehad, daar zijn de inkomensverschillen bizar groot maar een clubje slimme rakkers is er wel erg rijk meer geworden en de defensieindustrie heeft zich rot gelachen. Maw, wij hebben onszelf in deze positie gebracht door kernenergie af te wijzen. En nu is het te laat. Ik had dit overigens al eens verwoord in 1996.

Sofa1 | 28-02-22 | 01:40 | 3

Wij? Nou spreek voor jezelf. Alles wat links stemde moet gewoon voorlopig zijn mond houden.

grrrommm | 28-02-22 | 09:25

@grrrommm | 28-02-22 | 09:25: Als je kijkt naar, en nu heb ik het NIET alleen over Nederland (!!), naar de partijen welke voor kernenergie waren en zijn en welke voor een sterke defensie waren en zijn - en ook daar naar 'leefden' - dan is het woord 'wij' helaas wèl degelijk van toepassing.

Sofa1 | 28-02-22 | 11:03

De geforceerde staatsgreep in 2014 was wellicht zo slecht nog niet. De oude regering was wel gekozen maar veel te corrupt. Waar het fout ging volgens mij is de introductie van complete lamzakken die de EU & VS aanstelden als leiders. Het soort clowns, narcisten en bellenblazers die het nieuwe Oekraïne moesten bouwen. Als ze niet te druk bezig waren met Rusland zwart te maken en oorlog te suggereren, onder invloed van de diverse rechts-nationalistische facties vooral. De politiek was niet meer serieus te nemen en veel Oekraïense burgers haakte al af hoewel de droom bleef. En er kwam volop geld en middelen binnen dus dan blijft het circus wel draaien. Ik denk dat dit de werkelijkheid beter beschrijft dan zogenaamde prowesterse, democratische en moedige leiders in Kiev. Het land heeft zeven jaar lang gefaald via Minsk de eenheid te herstellen. Zonder slepend conflict wilde men blijkbaar niet verder.

GeenAccount | 27-02-22 | 23:09 | 4

Absoluut niet eens met je:
1. Het plegen, organiseren of goedpraten van een staatsgreep is ALTIJD verwerpelijk, zeker als je zelf pretendeert een democratie te zijn.
2. De Janoekovitsj regering was corrupt, dat kloot. De regering ervoor, de regering erna (van die chocoprins) was minstens zo corrupt en de huidige is al even corrupt. De volgende zal ook corrupt zijn, of die nu door Moskou geïnstalleerd wordt of door de VS.
3. Oekraïne is de afspraken van Minsk op geen enkele manier nagekomen, geen enkele, ondanks een plechtige belofte en het feit dat Zelenski o.a. met overmacht gekozen was, juist op de belofte om vrede tot stand te brengen en Minsk tot uitvoer te brengen. Daar is NIETS van terecht gekomen en de bombardementen van Donjetsk gingen onverminderd door. Tweederde van de door de OSCE gerapporteerde granaatinslagen was binnen het door de rebellen beheerste gebied, Éénderde lag in het regeringsgebied, dus het is duidelijk wie de meeste schuld draagt.
Nu dreigen we echt in een serieus conflict met Rusland te worden getrokken en als ik zo de berichten hoor, heb ik bepaald niet de indruk dat het westen of de Oekraïense regering de ernst van de situatie begrijpen.
Als ik dan lees dat we gewoon wapens blijven leveren en er zelfs navo vliegtuigen aan Oekraïne kunnen worden geleverd, komen mij 2 dingen in gedachten:
- kunnen Oekraïense piloten die wel besturen? Dat lijkt me sterk!
- maar veel belangrijker: denken we nu echt dat Moskou dat niet als een formele oorlogsverklaring zal zien? Wat als Moskou die bedreiging nog op de basis in Polen vernietigt voordat ze een bedreiging kunnen vormen?
En hoe denken we dit alles te beheersen, wetende dat de atoommacht van Rusland in opperste staat van paraatheid is gebracht?
Volgens mij is het raadzaam om dit belangrijke artikel van Scott Ritter, een Amerikaanse oud-militair over de ontstane situatie te lezen: www.energyintel.com/0000017f-307c-d3e...

Spie | 28-02-22 | 00:33

@Spie | 28-02-22 | 00:33:
+1 voor het noemen van Scott Ritter, een goed startpunt voor wie aan de officiële lezing begint te twijfelen!

kindapaas | 28-02-22 | 04:20
▼ 1 antwoord verborgen

Hunter Biden zat ergens in commissie o.i.d. oekraiens gasbedrijf.

Guy Verhofstadt was (is?) Bestuurder van Exmar, een Belgisch gastanker bedrijf.

Me does a big think!

Schwanzeleber | 27-02-22 | 23:09 | 1

Klopt dat echt? Onvoorstelbaar, maar ook: ik ben niet echt verbaasd.
Wij worden dus een oorlog ingetrokken om een paar boeven (ik weet geen passender benaming) een ernorme berg geld te bezorgen en dat een heel land naar de haaien gaat, is een onbeduidend detail?

Spie | 28-02-22 | 01:29

Zwakzinnig gezwets, deze column.

Tergender | 27-02-22 | 23:04 | 1

Gelukkig weet je dat heel overtuigend te beargumenteren!

Spie | 28-02-22 | 01:30

Ik vind dit wel een erg gekleurde weergave van Minsk II. Stel je eens voor: Limburg bestaat uit Duitsers die onderdeel van Duitsland willen worden. Dan wordt er na een conflict met Limburg door Duitsland (in overleg met het Verenigd Koninkrijk en België) bepaald dat de autonome status van Limburg wordt erkend, maar dat de rest van Nederland weer teruggaat naar de tijd van de Republiek, met in dit geval dus 12 Provinciën. De hele Staten-Generaal dient dan zo te worden hervormd dat de provinciën het voor zeggen krijgen en niet de Tweede Kamer. Iedere provincie krijgt dan ook nog ff een vetorecht, zodat Duitsland via Limburg het Nederlandse bestuur helemaal lam kan leggen. Ik weet niet wat jullie hiervan vinden, maar persoonlijk vind ik dat onacceptabel.

Oekraïne is zeker op hun eigen manier destructief bezig geweest door geen overleg te plegen over de gevonden gasvoorraden en door de Russische gebieden af te knijpen, maar dat Oekraïne maar gewoon even dit verdrag moesten slikken is van Rusland, Duitsland en Frankrijk

Alexander des Burgus | 27-02-22 | 23:00 | 3

... kan niet.

Alexander des Burgus | 27-02-22 | 23:00

"Ik weet niet wat jullie hiervan vinden, maar persoonlijk vind ik dat onacceptabel."
Waarom ondertekenen ze dat akkoord dan?

Old_Spice | 27-02-22 | 23:05

Oekraïne heeft die Minsk-verdragen zelf getekend, heeft eerder zelf besloten om vrij breed geweld los te laten op protesterende burgers en , ja, dan grijpen mensen naar wapens en natuurlijk zijn er dan partijen die die wapens maar al te graag willen leveren om hun eigen doelen te behalen. De Oekraïense regering is ook geen onschuldig lammetje, hoor. Alle betrokken partijen hebben bloed aan hun handen.

Spie | 28-02-22 | 01:34

Om kotsmisselijk van te worden. Onvoorstelbaar dat jullie aan dit soort kolder een podium geven.

l3art | 27-02-22 | 22:50 | 4

Goed verhaal heeft u!

Nuchternederland | 27-02-22 | 23:28

Uitstekend en zeer overtuigend beargumenteer, mijn complimenten!

Spie | 28-02-22 | 01:36

Ah, ongewenste meningen geen podium geven... Dan weten we wel weer uit welke hoek de wind waait. De lezing van Prof. Mearsheimer (die ik overigens weken geleden al had geplempt) is juist uiterst verhelderend, ondanks van alweer flink wat jaren geleden. Deze gelauwerde wetenschappert en specialist / theorist in internationale betrekkingen toch niet snel "zwakzinnig" willen noemen.

Asteroid-B612 | 28-02-22 | 05:03
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een geleuter allemaal. Oekaine leverde zijn kernwapens in en kreeg toen de garantie van de Russen dat zij niet zou worden aangevallen ! Zjn we dat vergeten ? De Russen moeten dus niet zo huichelen !

RonaldReagan | 27-02-22 | 22:43 | 6

@GeenAccount | 27-02-22 | 23:11:
Die krijg ik niet gevonden. Wel die declassified documents waar Van Sassen ook naar linkt. Dat zijn diplomatieke kabels en beloftes, maar geen bindende documenten.

De belofte van James Baker die vaak gequote wordt sloeg specifiek op onderhandelingen over West en Oost Duitsland, en daar wordt tot op dit moment gevolg aan gegeven: er is geen NATO soldaat op Oost-Duits grondgebied. Geweldige papieren tijger, want er is wel Bundeswehr en Polen ligt er naast, maar toch.

Sjors W. | 27-02-22 | 23:49

Je slaat een paar stappen over: een door de VS en EU opgezette staatsgreep, een door de nieuwe machthebbers ingezette geweldsgolf tegen burgers die tegen die staatsgreep protesteerden, een buurland dat zich blijkbaar bedreigd voelde en die burgers bewapende, een burgeroorlog die uiteindelijk uitbrak en door de regering werd verloren, waarna het wel een verdrag tot regionalisering moest sluiten en de koppige weigering om die verplichting na te komen, waarna ereindeloos beschietingen plaatsvonden, grote reeksen oefeningen met navo leden en uiteindelijk het negeren van vele signalen dat de grote buurman een vijandig militair bondgenootschap beslist niet naast zich zou dulden.
En nu zijn de poppen aan het dansen!

Spie | 28-02-22 | 01:45

@Sjors W. | 27-02-22 | 23:49: op dat niveau worden er echt geen loze beloften en toezeggingen gedaan. De tegenpartij mag ervan uitgaan dat zulke monelinge garanties worden nagekomen, want daarzonder was de overeenkomst destijds echt niet tot stand gekomen. Het is gewoon achterbaks om je daaraan een decennium later te onttrekken, met een smoes die qua onoprechtheid niet afwijkt van kinderen die achteraf zeggen dat ze hun vingers gekruist achter hun rug hadden en dat de belofte dus niet geldt. Dan kweek je wantrouwen, frustratie en de wens om het de ander ooit betaald te zetten. En die schoftenstreek kost nu duizenden mensen het leven en ruïneert een land, ongeacht hoe deze ellende uiteindelijk afloopt.

Spie | 28-02-22 | 01:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Het carnaval schijnt in volle gang te zijn. "Dancing on the volcano", zullen we maar zeggen?
Ik weet niet hoe het met u is, maar voor carnaval zou ik nu toch niet écht in de stemming raken, gezien de huidige crisis.

KeesBruin | 27-02-22 | 22:35 | 1

Er is altijd wel crisis. Wat maakt deze anders dan Irak, Afghanistan, Syrie, natuurrampen en noem maar op?

KokkieBalboa | 28-02-22 | 10:25

Die Oeki's beginnen zich te misdragen zo te zien. Geen frisse beelden.
t.co/2OdS76Blgw

Old_Spice | 27-02-22 | 22:34 | 3

Bron?

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:36

Volgens mij fake. Het lijkt meer een pop, eventueel een dode. Maar niet nabij opgenomen, dus vermoedelijk fake. Weerzinwekkend is het wel, ook als het fake is.

Spie | 28-02-22 | 01:56

Maar wie is van Sassen eigenlijk? Een kenner van internationale politiek of een econoom. Ik gok het laatste en ik kan me niet herinneren dat economen ooit iets juist hebben voorspeld of geanalyseerd. Ik zie een gemakkelijk stukje zo overgetikt van één of ander café weltschmerz lezinkje. Dan moet hij eens kijken naar de kwaliteitsjournalist Karel van Wolfreren. Dat zal een feest van herkenning opleveren. Alle talking points.

Laat dit nu toevallig ook direct aansluiten bij de anti EU retoriek van rechts die je steevast hoort op die lulkoek websites. Dat de gretige EU in Oekraïne een volgend slachtoffer zag voor Brusselse honger naar macht. Geen woord uiteraard over de uitdrukkelijke wil van de grote meerderheid van het volk daar, om Europese samenwerking te verkiezen boven de Russische. Nee, het land is slachtoffer. Exact wat alt-rechts vindt van de EU, waarvan we allemaal slachtoffer zouden zijn. Ik weet precies wat de motivatie van dit artikeltje is geweest.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:33 | 10

@dr fijnstof | 28-02-22 | 00:00: 'Daarnaast is zelfbeschikking en natiestaat relatief in de geopolitiek'. Dat is klopt. Niet fijn maar wel waar.

Zosima | 28-02-22 | 02:24

@dr fijnstof | 28-02-22 | 00:00: Ik begrijp uw punt. Misschien ben ik gewoon naìef in mijn opvatting hoe het zou moeten zijn, maar hoe het niet is.
Anderzijds, je kunt als land beter bij het Westerse kamp horen, dan onder de knoet van Rusland zitten. Dat kunnen de Polen, de Hongaren en noem maar op, bevestigen.

KeesBruin | 28-02-22 | 08:31

@Joris Beltsin | 27-02-22 | 23:01: Wat mij betreft was de Brexit prima. Moeten de Britten zelf weten. Hoe dan ook, de EU is geen invasie van het VK begonnen, Rusland zit nu wel in Oekraìne. Dat is het verschil.

KeesBruin | 28-02-22 | 08:32
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat mij nog het meest mateloos irriteerde was dat het westen jarenlang Rusland en Putin vanuit een positie van zwakte benaderde; militair stelt West-Europa amper wat voor maar toch behandelde het Rusland als een grap in plaats van een grootmacht met het op 1 na sterkste leger ter wereld. En waarom? Omdat in het westerse verlichte denken dictators zo ondenkbaar zijn dat we niet in wilden zien dat ze maar wat reëel zijn? En gevaarlijk wanneer ze zich op hun pik getrapt voelen?

If Putin does not respect your strength, he will fight your (lack of) strength.

quantumcollider | 27-02-22 | 22:29 | 6

Eens! Het was grenzeloze arrogantie, iets waar neoconservatives in de VS wel meer last van hebben. Rutte heeft blijkens zijn gedrag en houdint ten opzichte van Omtzigt blijkbaar een klap van dezelfde molenwiek ontvangen.

Spie | 28-02-22 | 02:02

@De Eierbal | 27-02-22 | 23:30: Dat kan inderdaad zo lijken omdat je nu gewend bent geraakt aan de "shock and awe" bombardementen bij de invasies van Amerikanen.

Mazzelstof | 28-02-22 | 06:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Onder Trump : 4 jaar geen ellende gehad met Oekraïne. Biden is een jaar onderweg en bingo ! Een hele hoop oorzaken achter het nieuws halen de krant niet. Dacht je nou echt dat Biden in de krant zou laten zetten dat het bewapeningsprogramma voor Oekraine, zoals Obama dat uitvoerde, was hervat ? Anderzijds : dacht je nou echt dat Putin zou wachten totdat Oekraine te sterk zou zijn om tegen te houden ? Oekraine had een bufferstaat moeten blijven, zoals echte strategische denkers zoals maersheimer en kissinger hebben uitgelegd. Conclusie ; Putin zit fout met deze aanval, maar dat betekent niet dat het Westen goed zit. Als een dronken agressieveling met een pistool mij in een kroeg neerschiet, dan zit hij fout. Wil dat zeggen dat het verstandig van mij was om hem uit te dagen ? Dat dus. Dat de Verhofstadts Timmermansen, Ruttes en Van Baalens aan Oekraiense politici hebben wijsgemaakt dat in het Westen het walhalla voor hen lag, en dat het Westen ze wel zou beschermen tegen de boze buurman (terwijl dat niet kan, wegens gas en wegens kernbommen) is werkelijk om te kotsen zo hypocriet. De Oekraiense bevolking zit met de ellende van deze geopolitieke blunder van de eerste orde. Wie nu nog beweert dat de EU de brenger van vrede en veiligheid is, mag van mij in een schuttersputje rond Kiev plaatsnemen, om te leren hoe duur de vrede betaald wordt, als die eenmaal verloren is.

CeesCloosd | 27-02-22 | 22:20 | 6

Het lijkt dat de Oekraïense burger het niet me je eens is.

De Eierbal | 27-02-22 | 23:31

@Sjors W. | 27-02-22 | 22:42, @eierbal. Geopolitiek wordt niet (of niet primair) gedreven door idealen maar door macht. Dat we net doen alsof het westen wel uit idealen handelt is omdat we onszelf (onze media) ons dat wijsmaken.

Zosima | 28-02-22 | 02:36

@Sjors W. | 27-02-22 | 22:42: klopt, mogen ze zelf kiezen. De gevolgen van de keuze mogen ze ook zelf dragen.

Ikdoemisschienmee | 28-02-22 | 10:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Blijf van mijn zoons af. Met je neo-niet-naïeve betrokkenheid, ik sleur je uit je kantoor...

Stootijzer | 27-02-22 | 22:19

Lees het verhaal nochmal. En opnieuw vakken mij alle argumenten van de Poetin apologeet op. Zo zou Oekraïne niet hebben meegewerkt aan minor Minsk 2.

Ten eerste was het Minsk akkoord een wangedrocht, dat uit noodzaak voor een uit de hand lopende oorlog met de zogenaamde separatisten republieken - zeg maar gerust de Russen -was gesloten, maar zonder dat de aanstichter van die oorlog aan tafel wilde zitten. Omdat die zogenaamd geen partij was in de oorlog. Een grove leugen die tot vandaag wordt weggehouden van het Russische publiek, om dezelfde reden dat MH17 nooit werd toegegeven. Het verhaal van de spontane opstand tegen "de fascisten" moet immers overeind blijven.

Ten tweede is er helemaal geen gesprekspartner voor de Oekraïense regering in Donbass. Want dat is feitelijk Rusland, want wie daar de baas is zijn directe puppets van Rusland zelf. Echter, Poetin heeft geen enkele baat bij het oplossen van dat conflict gehad.

En dat zegt hij nu, eindelijk, dan ook rechtstreeks in zijn toespraken. Donbass was een schijnvertoning om Oekraïene weg te houden van een stabiele ontwikkeling en van de EU. Maar dat oude plan werkte niet. Dus daarom nu dus deze inval, waarmee nogmaals, het westen helemaal niets te maken heeft oog het moet het bestaan van de Europese democratie in de buurt van Rusland zelf zijn.

Dit stuk kan dus weer niet verder van de werkelijkheid liggen als maar mogelijk is een komisch genoeg sluit het exact aan bij het dagelijkse gelul op RT, dat gelukkig eindelijk verboden is in Europa, want het was toch slechts een middel om de Russische leugens er hier in te pompen. Gelukkig is het masker afgevallen en laat Rusland in al zijn lelijkheid haar ware gezicht zien. En nu kunnen we er dus eindelijk eens keihard tegenin gaan.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:12 | 2
-weggejorist-
verxus | 27-02-22 | 22:31

Tuurlijk, want jij weet dat. Best jammer voor je dat RT verboden gaat worden in Europa.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:35

♪ Laat maar vallen dan
Het komt er toch wel van ♫
♫ Het geeft niet of je rent

-DoeMaar

Flapoor | 27-02-22 | 22:11

Oorlog is uiteindelijk een potje armdrukken door rivaliserende bestuurlijke en economische elites die vastlopen in hun eigen ambities. En of de bevolking hun zonen en spaargeld even aan hen wil afstaan om die ambities weer vooruit te helpen. De vastloper is hier de onhoudbare omvang van de wereldschuldenberg. Daarom moet Oekraine toegevoegd worden aan de economische ruimte van de EU en de VS. Want zeg nou eerlijk: een neutraal maar kapitalistisch Oekraine met een militaire status a la Finland of Oostenrijk - wat is daar eigenlijk mis mee? Het gaat om de grondstoffenrijke Oekraine die de lokale elite heel graag verpatsen wil aan Westers Big Money dat vuistdiep is gepenetreerd in de bestuurlijk-politieke centra van Washington en Brussel. Wat Poetin doet is gestoord maar met een simpele neutraliteitsgarrantie aan Rusland was er geen kou aan de lucht geweest..

Lopendbuffet | 27-02-22 | 22:03

En Xi zag dat het goed was...

Taiwan gaat er ook aan. En dan EU? China uit SWIFT, boycot van producten, geen Spelen meer?

Louter Leuter | 27-02-22 | 22:01 | 1

Nee natuurlijk niet! Den eurofiel zou den eurofiel niet zijn als ze niet de hele dag met 2 verschillende maten zouden meten.

Old_Spice | 27-02-22 | 22:03

De eerste vluchtelingen zijn aangekomen in ter Apel, zullen we ze over een maand eens vragen wat ze er van vinden.

likdoorn | 27-02-22 | 22:01 | 1

k hoor net de gratis Mieles daar naar hout ruiken. The Hottor,

Piet Karbiet | 27-02-22 | 22:04

Palladium zit in katalysators van auto's waar we toch van af willen. Platina zit in brandstofcellen van waterstof auto's wat al een flop is. Aluminium is op veel plekken in de wereld te vinden, Nikkel hebben we nodig voor batterijen maar die paar procent is wel overheen te komen. Zelfde voor koper. Ruwe diamanten zijn niet echt nuttig, de industrie gebruikt eigenlijk alleen synthetische diamant.

Ik had titanium ook in het lijstje verwacht, maar die 4,3% komt niet uit Rusland maar juist uit Oekraïne.

W_F | 27-02-22 | 22:01 | 2

En lithium?

Nuchternederland | 27-02-22 | 23:31

Las net een interview met Klitschko, de burgemeester van Kiev, waarin hij aangaf dat Kiev voor het grootste deel is omsingeld. Zal het niet logischer zijn dat de Russen Midievil gaan en de stad gewoon belegeren. Hoe lang kan een miljoenen stad dat volhouden? Wij waren al na 1 weekend corona door het pleepapier heen.
Die tactiek lijkt me aannemelijker dan dat ze voor urban warfare gaan.

Plaktong | 27-02-22 | 21:56 | 6

Hoe leuk denk je dat het Russische volk het zou vinden, als hun tot voor kort broedervolk dat volgens Poetin ook maar lijdt onder een fascistische coup, wordt uitgehongerd of gebombardeerd? Dat zou niet sluiten met het verhaal dat Poetin zelf al jaren via de media zijn volk inpompt.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:15

@Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:15: Zowiezo zou je gelet op dat fascistenverhaal verwachten dat de Russische troepen als bevrijders onthaald werden. Quod non. Ik heb op de een of andere manier de indruk dat die Russische soldaten daar zelf ook verbaasd over waren.

Tashtego | 27-02-22 | 22:18

Dat ze daar verbaasd over waren heeft aan hoe effectief die propaganda heeft gewerkt. Acht jaar lang, dagelijks deze leugens op tv zien, dat doet wat met een volk. Alternatieven zijn dan ook niet voorhanden.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Poetin weet toch ook wel dat de NAVO niet gaat aanvallen of aan de grenzen gaat knabbelen en dat soort geopolitieke spelletjes.
Dus als je niets geks doet, kun je die NAVO gasten voor jan lul laten zitten daar. Ga je lekker je geld uitgeven aan je land en zo. Beetje de corruptie bestrijden en zo.
Wel iets achter de hand houden voor rare gasten zoals Saddam of IS.
Maar Rusland zit wel steeds te prikken met vliegtuigen en duikboten en 'oefeningen' bij Ierland.
Dan moet je ook niet raar staan te kijken als je daardoor de NAVO argwanend maakt.
Maar waar de bedreiging van de NAVO volgens Rusland precies uit bestaat, dat wordt niet duidelijk. Het is een verdedigings-organisatie.

AdvocatusDiaboli | 27-02-22 | 21:50 | 3

Ja maar wij bekijken het door onze bril. Wij zijn bij de NAVO. Wij zijn de goeien.
Maar zo ziet Vladimir het niet. Hij vindt het vervelend dat er op meer en meer van zijn grenzen high-tek wapens worden geplaatst. Hij vindt ze misschien iets minder defensief dan dat wij ze vinden.

Plaktong | 27-02-22 | 22:01

@Plaktong | 27-02-22 | 22:01

Wat is er defensief aan Oekraïne binnenvallen met allemaal bullshit redenen om het te trachten te annexeren.

De Eierbal | 27-02-22 | 23:33

Goed stuk Sassen, het zet mensen aan het denken.

funda | 27-02-22 | 21:45 | 4

@Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:17:
Iets te makkelijk om iedereen die een andere mening verkondigt als putinversteher weg te zetten. Putin is een oorlogsmisdadiger en deze inval is een oorlogsmisdaad. Dat neemt niet weg dat voor deze inval Rusland wel degelijk terechte grieven had over hoe ze zijn behandeld door het Westen.

mikes43357369 | 27-02-22 | 22:27

Niks terecht. Hou nou toch op zeg. Hoe Rusland de Sovjet staten heeft behandeld heb je het niet over. Waarom denk je dat geen van die staten nog iets met dat land te maken wil hebben? Bedenk het toch eens. Kom dan terug met een goed verhaal. Poetin slecht behandeld, hou toch op zeg. De man is met echt alle egards behandeld.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:39

@Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:39:
Het gaat niet over Poetin maar over Rusland. En zolang EU-nationalisten geen enkele zelfreflexitie hebben, zal het probleem alleen maar groter worden.

mikes43357369 | 27-02-22 | 22:45
▼ 1 antwoord verborgen

Ik lees in de archiefstukken wat over het niet schaden van de belangen van de Sovjet-Unie ( not to harm the interest of the Soviets). Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is daar niets meer in te schaden. Dit nog afgezien van het feit dat er nooit een verdrag is gesloten over het niet uitbreiden van de NAVO.

El Rico Grande | 27-02-22 | 21:43 | 1

Nee, maar wel een mondelinge afspraak.

Zosima | 28-02-22 | 02:45

Putin is een oorlogmisdadiger. Ik heb te doen met het Oekrainse en Russische volk. Juist het binnenvallen van de Oekraine geeft John J. Mearsheimer aan als een van de zaken die Rusland uit elkaar kan doen vallen. Kijk de totale lezing van John J. Mearsheimer.
Dat neemt niet weg dat ook de EU en de NAVO fouten hebben gemaakt. Ze hebben inderdaad hun belofte gebroken om niet de NAVO na het oosten uit te breiden. Ik mag de linkjes niet plaatsen maar op youtube staan gewoon filmpjes waar Genscher deze belofte gewoon tegen de pers zegt. Ook stond deze belofte gewoon in kranten van die tijd. Wat zijn de mogelijke uitkomsten van dit conflict;
- Een nucleaire oorlog. (kans klein maar gevolgen extreem dus groot risico)
- Een koude oorlog met de combinatie China-Rusland vs het Westen (China kiest de kant van Rusland) Oekraine wordt opgesplitst in Oost en West Oekraine.
- Het uiteenvallen van Rusland met alle risico's die tijdens dit proces ontstaan. Het hele of een gedeelte van het nuclaire arsenaal kan tijdens dit uiteenvallen worden ingezet.
Hoe komen we hier nog uit?
Een neutraal Oekraine zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Dus opsplitsen in een west en oost Oekraine. Vervolgens proberen de twee helften te vezoenen.
Het Westen moet zich proberen te verzoenen met Rusland(niet met Poetin) en zijn eigen fouten ook willen toegeven.
We zijn in een zeer moeilijk situatie terecht gekomen.

mikes43357369 | 27-02-22 | 21:40 | 10

In de krant heeft gestaan dat Andre Hazes Jr heel erg van zijn Monique houdt, en nooit meer vreemd zou gaan.

Laat me eens een verdrag zien waarin staat dat de NATO niet oostwaarts zou uitbreiden? Die uitspraak van James Baker telt niet, want a) is geen verdrag en b) dat sloeg specifiek op Oost-Duitsland, en daar heeft de NATO zich aan gehouden. Dat verzin ik niet, dat zegt Mikhail Gorbachev: www.rbth.com/international/2014/10/16....

Sjors W. | 27-02-22 | 22:31

op het moment dat je al op het idee komt om landen ff te gaan splitsen ,weet je dat dat vervolgens voor de komende 50 jaar weer ellende oplevert .en dan "Vervolgens proberen de twee helften te vezoenen"hoezoo?iets wat 1 land is splitsen terwijl niemand in oekraine daar op zit te wachten ,en dan moeten ze verzoenen?leuk hoor zo'n reaguursel ,is maar goed dat jij niet ergens aan een onderhandel tafel zit .

bowlfabriek | 27-02-22 | 22:40

@Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 22:22:
Dan is het een Putinversteher die hem eerst een oorlogsmisdadiger noemt. Maar zelf een klein beetje zelfreflextie ontbreekt bij de EU-nationalisten. En dat zal uiteindelijk tot nog veel meer ellende leiden.

mikes43357369 | 27-02-22 | 22:40
▼ 7 antwoorden verborgen

Vitesse met zijn Russische bloed geld weer van N.E.C gewonnen vanmiddag. Ook best erg.

HD50 | 27-02-22 | 21:38 | 3

Het was vooral erg voor NEC (spreek uit als nek), denk ik.

guldenmiddenweg | 27-02-22 | 21:47

@Piet Karbiet | 27-02-22 | 22:01: Het is NEC, net als dat het NAC wordt genoemd. Anders moet je ook En Aa Cee zeggen, als je het persé En Ee Cee wil noemen. De naam van die Bredase club wordt officieel ook N.A.C. geschreven, net als dat er voor die Nijmeegse club N.E.C. staat

HoezoNickname | 27-02-22 | 23:46

Voor het eerst laten de Europese landen in de praktijk zien wat de paarse broeken van de EU ons al jaren proberen wijs te maken: een grote eenheid bereid tot actie.
Laten we hopen dat hiermee een duidelijk signaal wordt afgegeven naar dictators die zichzelf graag bevredigen.

Petrus Poortwachter | 27-02-22 | 21:36 | 2

Dat lijkt zo. Duitsland heeft eerst afgewacht of Oekraïne zou vallen binnen 3 dagen. Als dat het geval was geweest dan hadden ze niks gedaan. Nu zagen ze dat steun evt nut zou kunnen hebben om de Russen te vertragen.

Old_Spice | 27-02-22 | 22:17

@Old_Spice | 27-02-22 | 22:17:
Dat maakt de ontwikkelingen niet minder waard. De emotie die we voelen bij de veerkrachtig van Oekraïne door Rusland is niet minder waard als hij niet op dag 1 aanwezig is.

De Eierbal | 27-02-22 | 23:34

Om aan te haken op een eerder plempsel in dit geldblog over de opgelopen energieprijzen, mede door de oorlog, dus wederom on topic:

Denkt iemand hier wel eens over na? Mijn stroomleverancier zegt 100% wind en zon te zijn. Dan mag je toch ook geen verhogingen verwachten als gevolg van stijgende gas- of olieprijzen en/of geopolitieke spanningen?

Ze hebben de investering gedaan in die shit en doorgerekend en kwamen tot een prijs. De randvoorwaarden van zon en wind zijn niet veranderd.

Ik heb hier al een concept-mail klaar staan naar m'n advocaat met een tekst van deze strekking, in het geval ze m'n contract willen openbreken met smoesjes.

wilderst | 27-02-22 | 21:34 | 5

Er komt waarschijnlijk meer vraag naar (groene) elektriciteit. Meer vraag, zelfde aanbod = hogere prijs.

guldenmiddenweg | 27-02-22 | 21:40

El Rico Grande, ik bedoel de centen die hij aan de advocaat dreigt uit te gaan geven. De algemene voorwaarden van die stroom boer zitten heus wel goed (voor hen dan) in elkaar

HD50 | 27-02-22 | 22:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens sommigen hadden we de Russische beer moeten voeren, in de hoop dat hij ons als laatste opeet

JTKDM | 27-02-22 | 21:32 | 6

@funda | 27-02-22 | 22:00: Als je het vooral belangrijk vindt wat 'men' vindt dan ben je naast een slappeling ook nog een volgzaam schaap. Treurig. Sterkte. Ik ga tukken, morgen mijn tijd wat nuttiger besteden dan nu.

SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 22:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Dit verhaal begint bij de Val van de Muur. Dat is een foute opzet van het artikel. Want de situatie van 1990, met het Warschau-pact, was een regelrecht gevolg van de foute manier waarop de Tweede Wereldoorlog is afgelopen.
Rusland pikte de helft van Polen in, en palmde vervolgens heel Oost-Europa in. Ze kwamen, maar ze gingen niet meer weg, en zetten overal communistische marionettenregeringen neer.
Het is volslagen kolder om nu te doen alsof die oostwaartse uitbreiding van de EU en de NAVO zich op "Russisch gebied" zou hebben afgespeeld. Al die landen zijn met dwang en geweld onder de communistische knoet gebracht. Rusland kan geen enkele legale aanspraak op de landen van het Warschau-pact maken.
Het was een zégen dat de Sovjet-Unie uit elkaar viel en het Warschaupact verdween.

KeesBruin | 27-02-22 | 21:32 | 7

@SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 21:41: Er is geen sprake van zelfhaat. Met deze retorische truc wordt sinds jaar en dag het zwijgen geprobeerd op te leggen aan Israëli die kritiek hebben op Israëlisch beleid. Er is geen sprake van zelfhaat, maar van zelfkritiek uit het welbegrepen zelfbelang van zelfbehoud.

Mazzelstof | 27-02-22 | 22:14

@Louter Leuter | 27-02-22 | 21:47: Exact! Dat moeten we helemaal niet willen. En dáárom moet Poetin ook ophouden met het reconstrueren van het Groot Russische Rijk waar hij van droomt. Van al dat 'terug vorderen' van voormalige gebieden, die ooit bij een ander land hoorden, is nog nooit veels goeds gekomen.

KeesBruin | 27-02-22 | 22:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat is dit voor een stuk vol relativerende zelfhaat, 'het Westen dat dit over zichzelf heeft afgeroepen', laffe hondenpraat. Oekraïne is een soeverein land van een trots en vrij volk, aangevallen door een gore dictator en zijn kliek. Zaken niet omkeren!

SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 21:31 | 5

En andermaal zegt iemand zelfhaat waar intellectualisme wordt bedoeld.

Mazzelstof | 27-02-22 | 21:50

@Mazzelstof | 27-02-22 | 21:50: Dus je bedoelt relativerend intellectualisme? Onbegrijpelijk commentaar, maar voor mijn pat noem je het zo - komt namelijk op hetzelfde neer.

SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 21:57

@SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 21:57: Nee, het is exact het tegendeel en een houdt een streven in naar exact het tegendeel, namelijk een betere toekomst in plaats van zelfdestructie. In historische context plaatsen van de huidige status quo is tevens iets compleet anders dan relativeren wat jij ermee bedoelt, nl. bagatelliseren van de ernst daarvan. Dat dit het geval is nu zelfs dreigementen met nucleaire wapens op tafel liggen behoeft dat verder geen nadere toelichting.

Mazzelstof | 27-02-22 | 22:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe staat het eigenlijk met de Corona cijfers vandaag?

Mark van Leeuwen | 27-02-22 | 21:28 | 4

0-0 en waarschijnlijk verlenging...

Petrus Poortwachter | 27-02-22 | 21:32

Het journaal ging 30 minuten over Oekraïne, 2 minuten over Sittard waar de carnavalsoptocht op de valreep toch doorging en 3 minuten over het weer. Er was geen chinese hoest nieuws vandaag in het 8 uur journaal. Dat was het weer.

Brabeaulander | 27-02-22 | 21:37

Wapperds lijken met de dag wanhopiger te worden, het lijkt over en uit dankzij de vaccins.

funda | 27-02-22 | 21:39
▼ 1 antwoord verborgen

Hoorde ik die EU woordvoerder van BUZA nou zeggen dat de EU wapenleveranties aan de Oekraïne van 450 miljoen Euro betaalt uit het fonds van Europese staten? Dat is toch opgericht om de gevolgen van Corona voor de EU-staten te betalen...? Als dat klopt, is het toch overduidelijk wat er over is van het oorspronkelijke idee voor de EU? De EU-burgers zijn verworden tot geldslaven om een stel ratten te betalen voor hun oorlogszucht. Ze hebben goed opgelet waar het bij Hitler misging, financieel: geen Europese belastingen... Hadden de nazi's dat vanaf het begin in 1938 in bezette gebieden gedaan, dan was de ontwikkeling van een atoomwapen gelukt. Met de raketten van Von Braun en de straaljagers van o.m. Messerschmit was het Hitler c.s. gelukt om die wereldheerschappij te vestigen... Ik zie deze EU alleen dat niet herhalen, want veelste corrupt en kwetsbaar. De enige atoommacht in de EU is Frankrijk. Raketten gaan in Zuid-Amerika de lucht in. De vliegtuigindustrie ken ik niet. Maar we betalen belasting voor een stel idioten, dat blijkt wel uit de kansloze tweets van Timmerflans, die totaal de plank misslaat met zijn pl4eidopopi voor groenere energie inzetten tegen afhankelijkheid van Putin. Zove4erl gas komt er niet eens uit Rusland...

F. von Zeikhoven | 27-02-22 | 21:25 | 4

"Ze hebben goed opgelet waar het bij Hitler misging, financieel: geen Europese belastingen"

Via de centrale banken hebben de Duitsers de bezette landen financieel leeg getrokken. Dan heb ik het nog niet eens over fabrieken en machines of dwangarbeiders die naar Duitsland zijn versleept.
Dat lijkt verdacht veel op een vorm van belasting op Europees niveau.

Pje911 | 27-02-22 | 21:57

Waarom Duitsland uiteindelijk verloor kwam niet door gebrek aan middelen.
Ze werden volkomen ondersteboven geproduceerd door de geallieerden - de VS voorop.
www.history.com/news/post-world-war-i...

funda | 27-02-22 | 22:11

@Pje911 | 27-02-22 | 21:57: Tewerkgesteld, onder erbarmelijke omstandigheden in de windmolenfabrieken van Timmermans. Brrr.

Old_Spice | 27-02-22 | 22:22
▼ 1 antwoord verborgen

Gaslighting door de EU.

Kameraansteker | 27-02-22 | 21:22

Feitelijk bijna goed, maar Rusland was na het uiteenvallen van de Sovjet unie juist wel op weg naar meer samenwerking met Europa. Dat was ook de reden dat ook in het westen de budgetten voor de NAVO en het leger fors naar beneden gingen. Niemand had er nog op gerekend dat er nog iemand aan de macht zou komen die een vijandig beeld over ons zou kunnen hebben. Vandaar dat het ook niet logisch is om van Oekraïne een neutrale staat te maken. Ze waren vrij om zelf te beslissen wat te doen. NAVO was ook aan het nadenken over eigen toekomst, er was weinig meer te verdedigen. Het is dan ook totaal onlogisch om onszelf de schuld te geven van deze crisis. Het is totaal te wijten aan een persoon die een oud rijk weer tot leven wil brengen.

mok | 27-02-22 | 21:16 | 4

Ik heb moeite met het woord "totaal". Zeker twee keer.

Kameraansteker | 27-02-22 | 21:24

De situatie analyseren in termen van schuld of onschuld en goede of slechte bedoelingen heeft niet zoveel zin. Wat je uiteindelijk wilt weten is of de consequenties van de genomen acties wenselijk of onwenselijk zijn en als die onwenselijk zijn of je daar iets aan kunt doen en als dat niet het geval is of je er tenminste iets uit kunt leren.

Mazzelstof | 27-02-22 | 21:47

In plaats van te gissen naar de eventuele alternatieve motieven van Poetin, zou ik de EU aan willen raden om een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen tussen Rusland en Oekraïne, om dan vervolgens met alle voormalig Sovjet-landen aan tafel te gaan zitten en dan NAVO-lidmaatschap voor alle betrokken partijen te overwegen? Zonder van alle betrokken partijen te verlangen dat zij per direct democratiseren of 'verwesteren', want misschien heeft dat in deze contreien gewoon de tijd nodig. De tactiek van de lange adem, zeg maar.

VBO_B_Niveau | 27-02-22 | 21:52
▼ 1 antwoord verborgen

Onder Balkenende zou Rotterdam de gasrotonde van Europa worden. Blijft vooraal stemmen op dit soort nitwitz.

Piet Karbiet | 27-02-22 | 21:14 | 1

Russisch en Turks gas via Nederland naar de afnemers in Oost Europa. Geografisch is Nederland nooit een handige plek geweest voor het verdelen en/of opslaan van gas. Het beetje gas op de Noordzee maakt het VK zelf op dus dat gaat ook niet via Nederland. Maar de gasrotonde was _wel_ een succes! Shell heeft er heel veel subsidie voor gekregen.

W_F | 27-02-22 | 22:13

De keuzes van (de regering) Merkel worden niet benoemd en zijn ook zeker dubieus te noemen. Al het beleid van Merkel heeft Europa verzwakt en in sommige gevallen zelfs de Russen in de kaart gespeeld.
Stiekem verdenk ik die sjlampe Merkel ervan vroeger met Puti te hebben gerotzooid tijdens zomerkamp en dat zij ook anti westerse gevoelens koesterd.

Andersdenkend | 27-02-22 | 21:13 | 7

@guldenmiddenweg | 27-02-22 | 21:35:
Noem mij eens één duidelijk succes van Merkel. Economisch was het succes van Schröder. Merkel is van een gewaagde Atomausstieg - en toenemende afhankelijkheid van Poetins gas - en de waanzin van Wie schaffen das.

Louter Leuter | 27-02-22 | 21:55

Nog iemand interesse in een mooie portemonnaie?
Zo goed als nieuw, altijd binnen gelegen, van een oud vrouwtje geweest.

funda | 27-02-22 | 21:57

@Kaal-dik-en-lelijk | 27-02-22 | 21:25:
Het had een hele andere wereld kunnen zijn als ik t zo hoor.
De nieuwe buren komen zich voorstellen, Angela en Vladimir Merkel-Putin. Met bakfiets.

Old_Spice | 27-02-22 | 22:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Heel even was ik bang dat het na Covid heel erg saai zou worden, maar de Covid discussie gaat naadloos over in de Oekraïne/Rusland discussie.
Met dezelfde kampen, het voor kamp, het tegen kamp, het wappie kamp die overal weer een complot in ziet, Mieke telkamp...(Waarheen leidt de weg? Ja duh, naar Rusland natuurlijk).
Ik voorzie weer 2 jaar lachen, gieren en brullen hier in de panelen.

Hangtietsmurfin | 27-02-22 | 21:11 | 5

No brains.
Dom ding.

snapal | 27-02-22 | 21:20

We pakken ons leven gewoon weer op, daar waar we gebleven waren.

guldenmiddenweg | 27-02-22 | 21:34

@Piet Karbiet | 27-02-22 | 21:17: Gelijk heb je. Zelf vind ik het hoogst amusant dat figuren zoals 'goedverstaander' en 'snapal' mijn gelijk bevestigen.

Hangtietsmurfin | 27-02-22 | 21:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar goed. Dit is een geldblog. Ik wil iedereen even wijzen op de aanbieding van Vattenfall op gaslicht.com/. Gas €3,1511 per kuub en stroom €0,7382 per kWu. Op mijn postcode en verbruik. Misschien voor anderen nog veel gunstigere prijzen.

Leptob | 27-02-22 | 21:09 | 7

Pittig. Ik zit vast tot augustus voor 0,89 per kuub en 0,25 per kwh.

Met m'n 800 kuub en 2400 kwh en de bonus kom ik dit lopende energiejaar wss weer net onder de 100 euro per mnd uit

wilderst | 27-02-22 | 21:19

@goedverstaander | 27-02-22 | 21:19: Dat was de mijne in december. Gas gigantisch omhoog elektra stabiel. Maar ik gebruik geen gas op douchen na.

Zapata10 | 27-02-22 | 21:29
▼ 4 antwoorden verborgen

De moeite die ik heb met dit soort analyses is dat er al in het begin wordt gesproken van expansie drift van EU/NAVO. Maar er is een wezenlijk verschil tussen proberen je clubje gorter te maken door actief te rekruteren versus je club groter maken door anderen te overmeesteren en dwingen middels geweld.
Al die landen die er na 1990 bijgekomen zijn op dat kaartje zijn niet bedreigd door de andere NAVO landen "Sluit je aan of we vernietigen je".
Kost mij erg veel moeite om dan nog zo objectief mogelijk de rest van het verhaal tot me te nemen, terwijl ik best wil aannemen dat de schrijver verder meer verstand van de voorgeschiedenis heeft dan ikzelf.

Quantum Suicide | 27-02-22 | 21:09 | 5

Actief recruteren ? Geld nivelleren van bijv. Nederlandse pensioenpotten richting knoflooklanden

SilkySteve | 27-02-22 | 21:24

Helemaal mee eens.

SpinozaKoerbagh | 27-02-22 | 21:30

De realiteit is de realiteit, of die nu overeenkomt met je idealen of niet.

funda | 27-02-22 | 21:41
▼ 2 antwoorden verborgen

\voor haar eigen vrijheid en superieure systeem.\
Daar denken ze in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan, Libië wel anders over. Zijn dat allemaal achterlijke mensen die daar leven?

Zapata10 | 27-02-22 | 21:08

Net weer die Kaag op het NOS Journaal. En dat lulde maar raak. Zij en haar club gaan hier heel goed uit komen. Het is Rutte en co en hun ideologie niet meer, nee joh, de geopolitieke dynamiek vraagt om hervormingen en versoberingen. Grutjes, nou zal dat tiny house en voedselrantsoenering dmv torenhoge prijzen wel moeten, lieve plebse burgers. Tsja zeg, deze crisis vraagt om éénheid, eenheid in de EU dus hè, de rijen geloten tegen het grote gevaar, desgeïnformeerd burgertje. Schröder? Die is er ingeluist, arme vent. Met hem krijgen zó veel bedrijven het moeilijk dat de werkenden het ook gaan merken. Het zou niet eerlijk zijn steeds alles bij de gepensioneerden neer te leggen, toch, stemgerechtigde werktuigjes? En nee, de veiligelanders blijven want zelfs de golf Oekraïners kan de boomervergrijzing niet opvangen, gepamperde burger.
Dit dus. Dit gaat het worden. En als deze neerwaartse lijn leidt tot woede tegen de partijpolitiek vol met Schrödertjesbelangen ipv dat burgers steeds onhebbelijker tegen elkaar worden omdat de verkeerden de schuld krijgen, dan komen we misschien weer nader tot elkaar omdat het hier van Ons is.

zeurmachine | 27-02-22 | 21:07 | 1

Eng clubje inderdaad. Paternotte schreeuwde ook al uit dat we nu wel zien dat er één Europa moet komen en dat we het als klein landje niet kunnen redden. Zolang de NATO werkt redden we het als klein landje ook wel. Moeten we wel stoer meedoen. Onze oosterburen beginnen ook wat laat, maar met 100 miljard is er best wel wat van te maken. Mooie buffer voor ons.

Ik wordt een beetje bang van die club.

Peerkeoud | 27-02-22 | 21:25


Lang geleden dat ik zo n dreiging meemaakte.
Zolang Poetin rondloopt is het alle hens aan dek.
Die gek drukt op de knop, wanneer hij zin heeft.
Niemand die hem zal tegenhouden, om gek van te worden.

snapal | 27-02-22 | 21:06 | 1
-weggejorist-
ha_yek | 27-02-22 | 21:26

Leuk hoor die sancties, maar waarom mag ik van de EU sinds vanavond niet meer op RT kijken? Ik lees graag beide kanten van het verhaal. De EU doet dit niet goed, hiermee doet men precies datgene wat het Rusland verwijt. Bizar.

pane | 27-02-22 | 21:06 | 15

Ik vond het ook vrij bizar om te lezen... Mogende burgers zelf niet meer beslissen wat voor informatie zij tot zich willen nemen?

tjongerschans | 27-02-22 | 21:37

@snapal | 27-02-22 | 21:34:
Maar ziet u het probleem met uw redenering niet?
Wie heeft het recht om voor u te bepalen wat u wel of niet mag zien?

Joris Beltsin | 27-02-22 | 21:39

@Joris Beltsin | 27-02-22 | 21:25:
Andere DNS servers gebruiken?
Gebruik zelf Adguard, ooit aangeschaft (lifetime) vanwege Chinese Mobiel (Xiaomi) en phone home ellende. Kan je dan op 3 apparaten installeren. Maar ook met de Windows app uitgeschakeld nog steeds verbinding (Ziggo), cloudflare check duurt dan wel langer.

DNS servers van Adguard zij gratis te gebruiken:
adguard-dns.com/nl/public-dns.html
Method #2 kiezen voor de IP4/6 adressen.

CarelJan7937 | 27-02-22 | 21:41
▼ 12 antwoorden verborgen

Mooi artikel. Inderdaad, er is een (zeer) beperkt historisch besef en het geopolitieke besef van een pinda. Eergisteren haal ik prof Mearsheimer al aan. Fijn dat hier terug te zien. Kijk voor 'not an inch eastwards' ook een naar journalist Vladimir Pozner ('how the united states created Vladimir Putin', lezing Yale university).

profX | 27-02-22 | 21:05 | 1

Nog hartelijk dank daarvoor. Als ik mijn kinderen probeer uit te leggen hoe het zit ben ik een Poetin vriend, maar door de uitleg van deze prof ( die overigens 90% overeen komt met mijn standpunt) ben ik niet in een familiedrama beland. Mijn enige aanmerking over de lezing is de prof de escalatie verklaard met het onvermogen van het Westen om die situatie door een Russisch gekleurde bril. het westerse publiek snapt niet wat er mis is met het brengen van democratie. Dat gedragsprobleem bestaat wellicht voor de gemiddelde burger, maar volgens mij spelen achter de schermen (Deep State USA) heel andere drijfveren een rol; Rusland een leidende rol op het wereldtoneel ontnemen en Europa van Rusland vervreemden. Wat dat betreft heeft de Deep State nu al een grote overwinning behaald, Vervelende bijkomstigheid is dat ze Rusland in de armen van China geforceerd hebben, maar de koersen van de wapenfabrikanten gedijen er goed goed bij.

Hollandmix | 27-02-22 | 22:33

Ja hoor, daar hebben we hem weer. De belofte aan Gorbatsjov. De magische leus dat alle afspraken tussen en over soevereine staten overklast. Als je deze leus zelf maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt hij vanzelf waar en mag je andere landen binnenvallen zonder dat de wereld daar maar iets aan mag doen.

heldheino | 27-02-22 | 21:05 | 5

@Sassen | 27-02-22 | 21:07: Het gaat hier niet om jou, het gaat hier om de russen die niet realiseren dat de Sovjet Unie uiteenviel doordat het rijk veel te groot was en de onderhevige naties maar weinig te bieden had. Iets wat je ook over het huidige Rusland kan zeggen.

heldheino | 27-02-22 | 21:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Heeft Guy verhofstadt al aangemeld voor het Oekraïns vreemdelingenlegioen ?

van Dam | 27-02-22 | 21:04 | 1

Zels daar is ie te vreemd voor. Tenzij ze een dentaal bataljon hebben.

Kaal-dik-en-lelijk | 27-02-22 | 21:08

Het is druk in de lucht rond Volkel

wilderst | 27-02-22 | 21:03 | 3

Op Flightradar lijkt dat nou net het enige stukje NL waar geen vliegtuig in de lucht zit..

Hamelvanger_van_rat | 27-02-22 | 21:08

Die kut-vredesduiven weer zeker?

goedverstaander | 27-02-22 | 21:10

@Hamelvanger_van_rat | 27-02-22 | 21:08: Deze bewegingen staan dan ook niet op Flightradar... Ik verwachtte al zo'n domme opmerking, je hebt 'm gewonnen!

Wij kunnen elkaar hier amper verstaan door de herrie

wilderst | 27-02-22 | 21:12

Down the drain met z'n allen! Poetin dreigt vanmiddag met kernwapens tegen het westen vanwege sancties en wapenlevering aan oekeraine. Wat doet de EU vanavond, juist, meer sancties en wapens. Mijn god. We zitten echt in een neerwaartse spiraal met z'n allen. En met name de bevolking zal de sjaak zijn.

pane | 27-02-22 | 21:00 | 6
-weggejorist-
ha_yek | 27-02-22 | 21:09

@jeweettochniet | 27-02-22 | 21:04:
Ik ben bang dat de Russische cultuur er niets mee te maken heeft. Dit is gewoon keiharde machtspolitiek. Wie heeft heeft de grootste pik. De dickpics habana over en weer maar uiteindelijk is het gewone volk de lul. In Oekraïne, Rusland, misschien verder in Europa, wie zal het zeggen.

Nuuk | 27-02-22 | 21:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Het boek Slaapwandelaars van Christopher Clark is absoluut een aanrader, dus ook in het Nederlands verkrijgbaar

thanseeuwen | 27-02-22 | 20:58

Al deze apologeten doen alsof het arme, arme, willoze Rusland zonder keuzes zat en zit. Rusland heeft geheel buiten de topologische invloedsfeer van NATO Georgie platgebombardeerd. Gewoon precies hetzelfde trucje. Het heeft, zonder dat daar enige provocatie aan vooraf ging, zenuwgas en nucleaire vergiftigingsmethoden in het buitenland toegepast.

Nee, we brachten al een groot deel van ons geld naar Rusland en we waren prima Ok met de overduidelijke psychopaat die Putin was. En dat had hij gewoon vol kunnen houden. Maar nee. Hij was niet tevreden. En toen liep de druppel over de rand van de pan.

konjodebonjo | 27-02-22 | 20:58 | 4
-weggejorist-
ha_yek | 27-02-22 | 21:12

De VS hebben georganiseerd dat wij Arab olie afhankelijk zijn. Dat we alleen nog maar productie van consumentengoederen in China hebben. Vrouwenrechten, wahabisme, Tibet, Mongolië. Waar blijft Verhofstadt DaN. Poetin is een despoot, maar voor de VS een te eigenwijze despoot. Een té verenigd Europa heeft geen VS meer nodig: verdeel en heers weet je nog.

zeurmachine | 27-02-22 | 21:34

Het zou mij niet verbazen al de VS al uitgestippeld heeft hoe vol je "onderbevolkt" Rusland kan voldonderen met huizen, want de wereld is van iedereen. Nee, Rusland is van de Russen, en laat na Putin de Rus zelf eens wat vrijheid krijgen. Anders wordt het daar ook een Vattenfalls windmolenpark van een miljoen km2 vol migratie tegen de "vergrijzing". De wouden gekapt, de Rus op de fiets voor Hello Fresh. Ik gun de Russen na eeuwen despotisme beter.

zeurmachine | 27-02-22 | 21:39
▼ 1 antwoord verborgen

Op zich is melding dat EU voor half miljard aan wapens gaat leveren wel steun in de rug van Oekraine bij de komende gesprekken met Rusland.
Ik hoop dat die gesprekken dan ook goed uitpakken.

LucaBrasi | 27-02-22 | 20:57 | 1

Dat zal door rusland worden opgevat als een oorlogsverklaring, want wij leveren wapens waarmee Russen worden gedood.

Flatulent | 27-02-22 | 23:17

Alles is complexer dan het lijkt, plan achter plan achter plan achter plan achter plan.
Maar dit is mooi (beamer aan, boxen aan en ontrealiseer)
youtu.be/vElpoSC7a2A
ligetti clocks and clouds

nobodiesunmighty | 27-02-22 | 20:53

Oud nieuws, bekende zienswijze, wat voegt dit artikel toe?

Fark Mutte | 27-02-22 | 20:53 | 1

Uw opmerking voegt juist niets toe.

Zwizalletju | 27-02-22 | 21:21

Wat is dit toch een fijne toevoeging aan de schrijverspool van de GS-stal. Lees Geld-blog met zoveel plezier; scherp en duidelijk, niet al te veel stemmingmakerij. Zou willen dat je op de middelbare school of zelfs op de economische opleidingen zo'n docent had. Dan wordt economie nog echt ook.

Joyce | 27-02-22 | 20:53 | 1

Helemaal mee eens.

de euro middenweg | 27-02-22 | 20:57

Het gaat helemaal de verkeerde kant op. Beide kanten worden alleen maar steeds agressiever in hun bewoordingen. Dit kan alleen maar uitlopen op een kernoorlog. Dat zal tientallen miljoenen doden in West-Europa tot gevolg hebben. Zijn alle regeringsleiders gek geworden?

Michaela85 | 27-02-22 | 20:52 | 4

Het antwoord is een volmondig : ja (helaas)

Lesc | 27-02-22 | 20:59

Flauwekul

Zwizalletju | 27-02-22 | 21:22
-weggejorist-
ha_yek | 27-02-22 | 21:59
▼ 1 antwoord verborgen

De historische vergissing is (ook) het totaal negeren van het post koude oorlog 'vredesdivident'. Duitsland en Japen destijds compleet opgebouwd maar het hele oostblok kon dat vergeten. Nou ja, de jaren 90 waren een groot feest.
Triest is ook dat over een jaar of twintig de tegenstelling noord-zuid wel heel voelbaar gaat worden en dit helpt dan niet.
En dan een leuk 10 minuten filmpje met mooie samenvatting van de geschiedenis,
www.youtube.com/watch?v=nK-yJD_fAtk

Alquest | 27-02-22 | 20:52

Wat betreft die belofte van niet-uitbreiden. Hoe bestaat het dat de Russen dat ZO belangrijk vonden maar dat ze het nooit in een verdrag hebben laten zetten? Echt, denk je dat dat domme mensen zijn?

Hetzelfde met Poetins bedreigingen: Als Poetin het ECHT zo belangrijk vond gaat hij dat niet zo via de media in buitensporige eisen stellen. Dan gaat hij eisen dat daar onderhandelingen over worden geopend. En al helemaal niet open en bloot dingen over Iskanders in Kaliningrad brullen. Het feit dat jij dat leest geeft aan dat dit een shit show is.

omanders | 27-02-22 | 20:50 | 2

"Hoe bestaat het dat de Russen dat ZO belangrijk vonden maar dat ze het nooit in een verdrag hebben laten zetten?"

Exact. Als je die eerste link in het artikel openklikt, dan kom je terecht op een site die een enorme brei aan gedetailleerde info geeft, waarbij ik meteen 'aluhoedjes/complottertjes-alert heb. Ik ken dit soort sites van de discussie over 9/11 en dat die aanslag een 'inside job' zou zijn geweest. Dan kom je ook op schimmige sites met dit soort stortvloeden aan details die alles moeten 'bewijzen'.

Maar als je het een beetje doorscrolt, zie je dat het gaat om ''discussions', 'conversations', 'assurances', etc.

En de Russen namen daar dan kennelijk genoegen mee? Met allerlei - vage - mondelinge toezeggingen en beloftes? Ik geloof er ook geen ene fuck van. Er zal door dees of geen best wel iets toegezegd zijn dat nooit waargemaakt zou kunnen worden. Maar als die niet-uitbreiding van de NAVO werkelijk is toegezegd, dan laat je zoiets op schrift stellen in een officieel verdrag en wordt het ondertekend met van die dure Mont Blanc Meisterstuck vulpennen die de heren politici na afloop altijd in hun colbertje laten verdwijnen. Liefst ook met camera's erbij. Dan staat het in de krant dat er zo'n verdrag ondertekend is.

Is allemaal nooit gebeurd, en dan beweren de Russen - en hun apologeten - dat er 'mondelinge toezeggingen' waren dat er nooit uitgebreid zou worden naar voormalige Oostbloklanden? Nou sorry, hoor, ik geloof er geen ene fuck van.

Dr_Johnson | 27-02-22 | 22:03

Als iemand die er destijds bewust dingen van meekreeg in de media: Die belofte is wel degelijk gedaan!
Het was destijds een toezegging in een groter verband. De politieke leiders stonden ook op een iets betere voet met elkaar. Het was onderdeel om een handtekening onder een verdrag te krijgen, ben even kwijt welk. Toegegeven, westerse critici hadden destijds al wat twijfels over die toezegging.
Helaas gaan mensen deaud en worden vervangen, niemand had destijds ook maar gehoord van Putin...
We gingen een zonnige toekomst tegemoet zeg maar, einde van de koude oorlog. En tijden veranderen, mede door toedoen van de NAVO waarbij Rusland zelf ook niet helemaal blaamvrij is.

BootleggersSmurf | 27-02-22 | 22:14

‘ had Oekraïne geheel neutraal opgezet moeten worden zodat het een corridor zou vormen tussen West en Oost.’. Misschien is het aan de Oekraīners om te bepalen aan welke kant ze willen staan, of neutraal willen zijn. En niet aan de EU of de neo-USSR. We zitten voornamelijk met dit conflict omdat wappie Putin, die tot voor kort door vele reaguurders nog ‘best wel een baas’ werd gevonden, de groot-Russische gedachte koestert en leidt aan het paranoīde idee dat de NAVO Rusland zou binnen willen vallen. Daar hebben 40 jaar oude afspraken, waarin de soevereine staat in kwestie niet gekend is, niets mee van doen.

Hommel | 27-02-22 | 20:48 | 4

Er zijn Pro Russische delen en Pro EU delen. Beiden landen trekken aan de Oekraine. Een Zwitserland tussen Rusland en Europa resulteert in een Win-Win-Win situatie. Rusland afschilderen als de Boeman werkt niet echt. Rusland wilde namelijk ook wel bij de NAVO maar dat was een brug te ver voor de NAVO. Zonder Rusland als vijand bestempelen maakt het NATO verhaal wat minder belangwekkend. Wie moet dan de vijand spelen? Rusland als bondgenoot heb je meer aan dan als vijand.

EmilioEsteves | 27-02-22 | 20:58

En misschien is het aan ons om te bepalen wie we wel en niet tot de NOORD ATLANTISCHE verdragsorganisatie willen toelaten? Idem EU. Al die uitbreidingen oostwaarts hebben onze veiligheidssituatie eerder verslechterd, want we zijn nu per verdrag gebonden om bijvoorbeeld de Baltische staten te steunen. Voormalige Sovjetrepublieken NB. Terwijl ze militair nul aan slagkracht hebben toegevoegd. Hoe was dit een goed idee?

Gen. Maximus | 27-02-22 | 21:05

die keuze had de voormalige president ook gemaakt... land was enorm verdeeld op dat punt. wellicht nu, oh the irony, zijn ze veel eensgezinder anti Rusland door de inval.

Sassen | 27-02-22 | 21:12
▼ 1 antwoord verborgen

In Nederland betalen we dubbel belasting. Belasting tijdelijk verlagen, geld uitgeven aan belangrijke dingen: zorg, defensie, onderwijs enz en niet meer aan die linkse klimaathobbies, bodemloze put is dat. En wereldwijd schiet je er niks mee op.

Flapuitx2 | 27-02-22 | 20:47

Als Rusland op dit moment een echte democratie was geweest, wat voor situatie hadden we dan gehad ? Nog steeds dit idiote territoriale gedoe of hadden we dan handel gedreven met een land dat steeds meer was gaan lijken op de onze en vooral geïnteresseerd was in handel, ontwikkeling en welvaart ? Grote probleem is Putin en de oligarchen.

Der Schnitzeljäger | 27-02-22 | 20:47 | 3

Zoiets als de EU. Zijn we bang voor Duitsland of Frankrijk?

Pios | 27-02-22 | 20:50

Mogelijk was het dan nog veel erger geweest. Vrije verkiezingen in de jaren 90 brachten hele enge politici naar voren.

omanders | 27-02-22 | 20:52

beste wat hier uit kan komen is als Putin wordt afgezet door de oligarchen en de legertop. Maar een nieuw bewind op West Europees schoeisel kunnen we helaas vergeten denk ik.

Sassen | 27-02-22 | 21:13

Dus Europa mag niet te dicht bij Rusland komen want dan voelt Rusland zich onveilig. Onzin...

Drs. D. | 27-02-22 | 20:44 | 4

Het gaat om de ligging van dat land, vanuit tactisch oogpunt, en ook de ligging van Belarus speelt daarbij een rol, maar uiteraard gaat het óók om de natuurlijke grondstoffen. En over twee grootmachten die elkaar niet tegemoet willen komen. En als wij niet uitkijken mogen wij daar voor bloeden. En zo is het cirkeltje weer rond.

VBO_B_Niveau | 27-02-22 | 21:11

@Sassen | 27-02-22 | 21:14: Voor wat het waard is, ik vind dat je goed bezig bent. (Twix incoming!)

VBO_B_Niveau | 27-02-22 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

Dat stuk over Sjoerdsma, kan dat niet eerder? Ik heb op een of andere manier het vage gevoel dat het met persoonlijk gewin van deze X66-minkukel te maken heeft.

goedverstaander | 27-02-22 | 20:43

Tegen mijn roze leger in Risk kan niemand op.

thanseeuwen | 27-02-22 | 20:43 | 3

Maar de gelen en blauwen houden het wel lang vol.

guldenmiddenweg | 27-02-22 | 20:46

Die wel maar het rode leger is kansloos

thanseeuwen | 27-02-22 | 20:50

*tafel optillen doet*

VBO_B_Niveau | 27-02-22 | 21:14

Och, daar is dan NAVO verhaaltje weer. Die landen willen zelf bij de NAVO, iets met onderdrukking in het verleden etc. Je kunt prima handelen met Rusland, maar als de beer een voet over de grens krijgt hij gewoon een flink pak op zijn donder.

Pios | 27-02-22 | 20:42 | 2

Maar, dan moet je de beer ook niet plagen en pesten aan zijn eigen kant van de grens!

starbuck280 | 27-02-22 | 20:45

Tijd voor MOABs op de boot van Putin, zijn huizen in het buitenland en zijn eigendommen in Rusland. En ook eentje op Baikonur en die dikke die ons bedreigt met ISS.

MeneerGuggenheimer | 27-02-22 | 20:42

Kaartje alleen NAVO gaat mank. Kijk eens naar de situatie van 1913, en waar toen de grenzen van Rusland lagen en vergelijk deze eens met de huidige
www.euratlas.net/history/hisatlas/eur...

Der Schnitzeljäger | 27-02-22 | 20:41 | 3

Dus bij de oprichting van de NAVO, in 1949, hadden ze beter de grenzen van 1913 aan kunnen houden? Helder.

goedverstaander | 27-02-22 | 20:46

Ga nog verder terug en dan kun je er Alaska ook aan toevoegen. Geef Erdogan ook een redenen om het halve Midden-Oosten en grote delen van Europa weer onder die olieworstelaars te brengen.
mijngeschiedenis.be/wp-content/uploads...

miko | 27-02-22 | 20:55

@miko | 27-02-22 | 20:55: En nog verder terug was het land leeg van mensen. Het ging toen best goed en er werd alleen gedood omdat men moest overleven.

Laat vallen die bommen, zodat één of andere gemuteerde Henk en Ingrid het nog een keer kunnen proberen als Adam en Eva.

Peerkeoud | 27-02-22 | 21:38

Een belofte. Een belofte waar geen van de aanwezigen een mandaat voor had. Dus niets waard. Dat wist Gorbachev en dat weet Putin ook.

Muxje | 27-02-22 | 20:41

Gatver, weer datzelfde verhaal over hoe alles toch de schuld is van het westen. Bedenk dit, het had allemaal niets uitgemaakt. Poetin is in alles tegemoet gekomen destijds, zelfs in zijn bizarre claims op grond die niet aan Rusland behoort.

Maar nee, de volgende Poetin apologeet dient zich alweer aan en krijgt ruim baan. Voor steeds weer die plaatjes van Verhofstadt. Alsof Oekraïne en haar inwoners niet helemaal zelf een teringhekel kunnen ontwikkelen voor een eeuwig dwingende en dreigende buurman. Alsof inwoners van Polen, Estland en al die ex Sovjet landen te achterlijk zouden zijn om zelf keuzes te maken, voor Rusland of voor het westen. Die keuze hebben ze allemaal, met uitzondering van de dictatuur van loekasjenko, gemaakt. Dat denken van types als de schrijver van dit stuk, gaat uit van de totale domme achterlijkheid van al deze mensen, die weten wat het betekent om onder de Russen te moeten leven. Geen van hen wil dat nog langer, dus EU, dus NAVO. Het zijn vrije keuzes geweest. In tegenstelling tot de dwingende non keuzes die Janoekovitsch had, voor hij werd verjaagd.

Jammer weer, zo'n stukje ruim baan voor de zelfhaat van het westen voor haar eigen vrijheid en superieure systeem. In Kiev weten ze nog waarvoor ze willen vechten. Tot de dood toe. Veel mensen hier, hebben geen enkel besef meer van die vrijheid en lullen maar wat in de ruimte, alsof er ook maar één goede reden zou kunnen zijn om begrip op te brengen voor een figuur als Poetin.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 20:40 | 19

@Rationele Mocro | 27-02-22 | 21:01: zelfde in Marokko

Is dit nog nieuws? | 27-02-22 | 22:14

@tjongerschans | 27-02-22 | 21:40:
Onzin. Alsof die landen zelf geen rechten hebben om hun eigen toekomst te bepalen. Daar heeft geen enkele buurman ook maar iets van te saboteren. En al helemaal niet militair.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 23:45
▼ 16 antwoorden verborgen

Met Sjoerd Sjoerdsma heeft het kennisloos kakelen ook wel zijn all time high bereikt. Kan me niet voorstellen dat dit record snel sneuvelt.

Lopendbuffet | 27-02-22 | 20:40

Overigens weet jij ook niets over Realpolitik. Men had in het verleden zich veel meer aan de Teddy Rooseveltdoctrine moet houden: Speak softly but carry a big stick.

Maar nu is dat niets meer waard. Nu moeten we hopen op een paleisrevolutie.

omanders | 27-02-22 | 20:39

Mis de optie dat Putin toch echt een wappie is en een groot tsarenrijk wil stichten. Het argument dat het aan het westen ligt gaat dan niet op.

impy | 27-02-22 | 20:37

Eindelijk weer eens een goed stuk van GS. Valt het jullie ook op dat heel veel vrouwen op topposities het hard spelen. Hard in de zin van het stoerder willen lijken dan mannen, hiermee de boel alleen maar verder te laten escaleren.

Astroturfer | 27-02-22 | 20:37 | 1

Ik kan het niet bewijzen maar het zal me niks verbazen dat die, ahum, dames zich laten adviseren door mannen.

NecroSister | 27-02-22 | 23:30

You go Sassen!

Kameraansteker | 27-02-22 | 20:36 | 1

liever niet

AntiZanicz | 27-02-22 | 21:39

Er zijn een heleboel reaguurders waarvan je dit niet mag vinden.

Leptob | 27-02-22 | 20:36 | 5

@* Il Principe * | 27-02-22 | 20:39:
Ik denk dat de Baltische staten er inderdaad aan hadden moeten geloven . Ook daar is de dreiging er lange tijd geweest.

miko | 27-02-22 | 20:49

@sjef-van-iekel | 27-02-22 | 20:48: Volkomen irrelevant vandaag de dag. De wapens die nu in Polen en Bulgarije staan zijn volstrekt onvoldoende om iets tegen Rusland te beginnen. Ze zijn slechts van nut als die landen zelf worden aangevallen.

En als Rusland bang is dat ze aangevallen worden, laten we dan dat debiele argument dat nu tegen Oekraine gebruikt wordt op Rusland toepassen: "Hadden ze zich maar neutraal op moeten stellen". Maar Rusland weet zelf dondersgoed dat er van en aanval door NATO geen enkele sprake zou zijn.

Muxje | 27-02-22 | 20:54

@Muxje | 27-02-22 | 20:54: Als moskou in de Navo tang zou komen te zitten, komen er interne conflicten in RU. En dan gaat de Navo landen die 'rebellen' steunen.

En wat ik zeg, lekkere president ben je dan wanneer je dat laat gebeuren.

sjef-van-iekel | 27-02-22 | 21:17
▼ 2 antwoorden verborgen

"Hoewel het Rusland van Putin nooit een echt warme bondgenoot zou kunnen worden van de EU, heeft deze buitenlandpolitiek van de EU en de VS, Rusland in de armen van de echte vijand gedreven"

Welnee man. Nationalistische Russen hebben altijd al Oekraïne willen veroveren. Al in de vroege jaren negentig waren er populaire politici die dat zeiden.

In 1ste instantie wilde Poetin - Vroeg in zijn 1ste presidentschap - zelfs overwegen lid van de NAVO te worden. Uit pragmatische overwegingen -steun van het gedeelte van de bevolking die eerder die nationalisten steunden - en omdat hij die agenda al lang had is er dit uit gekomen.

omanders | 27-02-22 | 20:36

Weet iemand waar Volkert van der Graaf woont? Nu er echt iets aan de hand is hoor of zie je hem niet.

Joost Maghetweten | 27-02-22 | 20:35 | 4

@Der Schnitzeljäger | 27-02-22 | 20:38: Ja, soort van Marinus van der Lubbe 2.0

Joost Maghetweten | 27-02-22 | 20:47

@Joost Maghetweten | 27-02-22 | 20:47: en dan? Jij denkt dat het dan vrede is en iedereen huppelend met bloemetjes over straat gaan?

Bataafje | 27-02-22 | 21:01

@Bataafje | 27-02-22 | 21:01: Ik denk dat wie hem opvolgt, de politieke macht niet heeft om door te zetten. Maar goed, zoals ze zeggen: If its and buts were candy and nuts....

Joost Maghetweten | 27-02-22 | 21:09
▼ 1 antwoord verborgen

Belangrijker nog dan hoe we in deze ellende terecht zijn gekomen, hoe komen we er weer uit?

fender06 | 27-02-22 | 20:33 | 4

Ik vraag me af, hoe voorkomen we oorlog met Rusland in heel Europa, gezien de in mijn ogen, escalerende besluiten die door de EU en anderen worden genomen.

Lesc | 27-02-22 | 20:52

@yeps | 27-02-22 | 20:39: dit lijkt de beste optie op vrede.
Maar gezien de hoge mate van paniek in de EU verwacht ik dit niet.

Bataafje | 27-02-22 | 21:02

@yeps | 27-02-22 | 20:39: Dat laat de VS nooit toe. Reken maar dat de delegatie uit Ukraine instructies heeft meegekregen.

Lesc | 27-02-22 | 21:09
▼ 1 antwoord verborgen

We hebben zwakke leiders en onze prioriteiten liggen verkeerd.

Kappen met kanslozen en investeer in kracht.

Kaas de Vies | 27-02-22 | 20:33 | 1

Amen.

Peerkeoud | 27-02-22 | 21:47

ik heb helegaar geen zin in oorlog. Bovendien pas ik niet meer in die groene broek. Al een hele tijd.

Dr.Utker | 27-02-22 | 20:33 | 5

Misschien wat minder pizza eten dan.

Diederik_Ezel | 27-02-22 | 20:37

De meesten hebben nooit zo'n broek gehad, dat maakt u toch de meeste geschikte.

AntiZanicz | 27-02-22 | 21:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Kaag heeft het over het dempen van welvaartsverlies. We gaan gewoon vol in recessie voor lange tijd.

Schemerlamp | 27-02-22 | 20:31 | 4

En dat komt Den Haag goed uit, want nu kunnen ze de Russische beer de schuld geven i.p.v. de "democratische" EU waar we willens en wetens in gefrommeld zijn...

BadPatNL | 27-02-22 | 20:38

Je hebt een rijbewijs nodig om een auto te besturen, waar je eerst moet laten zien dat je de verkeersregels op papier kent, daarna een rijproef met een examinator en na het behalen van het rijbewijs krijg je boven een bepaalde leeftijd ook nog eens te maken met keuringen etc. .
Wat heb je nodig om een land te besturen? .............. Een slecht geweten en goe kunnen liegen, maar kennis van zaken oid helemaal niet. Je krijgt als minister een portefeuille in de schoot geworpen, in combinatie met alle problemen van alle ministers voor je die ook geen verstand van zaken hadden (en soms/vaak werden uitgekozen omdat ze toevallig menstrueren), en daar ga je dan. Je krijgt een boekje over (in dit geval) defensie, en hoe de rangen etc in elkaar zitten, en hetgeen je het dichtst bij iets van je portefeuille geweest was, is je auto volgooien. Tanken, verder weet je er niks over buiten dat ze groen zijn (zoals de minister in dit geval). Maar wat kan de minister daar aan doen? Niks want alles is uit handen gegeven aan secretarissen en Brussel. Geven die iets om burgers? nee, je wordt gewoon keihard genaaid, en dat zonder vaseline, maar fijn dat ze (kaag) even aangeeft dat het pijn kan gaan doen, dan kunnen we op onze tanden gaan bijten, want dit gaat echt pijn doen.

brie-de-penis | 27-02-22 | 20:49
▼ 1 antwoord verborgen

Het belangrijkste heb je vergeten namelijk dat Rusland in de klauwen is van een criminele oligarchie. Dieven die de staatskas plunderen en om hun criminele praktijken voort te kunnen zetten de oppositie keihard de mond snoeren. Poetin alleen al heeft een gestolen vermogen van zo'n 200 miljard dollar. En al z'n criminele maatjes hebben samen waarschijnlijk nog veel en veel meer!
Als Rusland een normale democratie was die de grenzen van z'n buren zou respecteren konden zowel de EU als de VS als de NAVO hele goeie, gezonde relaties met Rusland opbouwen. Dan zouden ook allerlei moderne ideeën en concepten daar post kunnen vatten.
Maar eerst die criminelen weg dus! Het wordt tijd dat de Russische bevolking eindelijk opstaat uit hun apatische lethargie en daar schoon schip maakt.

Aristotalloss | 27-02-22 | 20:30 | 16

@miko | 27-02-22 | 20:44: corrupt, dat zijn alleen Russen en Afrikanen zeker? Zwijgt u maar zelf.

sjef-van-iekel | 27-02-22 | 21:25

Leuk stukje maar je wilt punt 1 jouw waarden aan hen opleggen en punt twee is criminaliteit iets dat tegen de wet in gaat, verander de wetten en de criminaliteit veranderd. Zo mag je in Nederland geen ivoor verkopen bijvoorbeeld. Die "criminelen" houden zich aan de lokale wetten wil ik daarmee zeggen.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het complete onzin is wat je zegt, het mist wel wat nuance.
Overigens, zoals anderen al opmerkten is het hier in Nederland enzo niet veel beter, net als in Rusland horen we enkel wat minder over onze eigen problemen.
Propaganda is overal, de overwinnaar schrijft de geschiedenis en de machthebber bepaalt de huidige mening.
Onze staats tv (Volledige MSM landschap) is best wel gekleurd, laat dingen weg en voegt dingen toe. NOS voorop! Politieke doelen zijn belangrijker dan feiten en de stem van het volk klinkt niet zo hard in de wind die wij te verwerken krijgen van bovenaf. Afgezien daarvan is praktisch iedereen die wat roept dat uit de maat gaat gelijk een landverrader... Klein voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld kritische vragen over covid in de 2e kamer.

BootleggersSmurf | 27-02-22 | 21:35

@Der Schnitzeljäger | 27-02-22 | 20:37: En waarom zou je nog meer willen?

Peerkeoud | 27-02-22 | 21:50
▼ 13 antwoorden verborgen

Ok. Eerst krijg ik Poetin met die ogen te dicht op de neus (psychopaat), krijg ik gvd nu Kaag (zie Poetin). Vluchten kan niet meer.

darmflora | 27-02-22 | 20:29

@Sassen van Elsloo
Dus als de Navo niet was uitgebreid naar het Oosten, dan had Rusland zijn buurlanden niet aangevallen??? Geloof je dat echt zelf?

* Il Principe * | 27-02-22 | 20:29 | 9

@AntiZanicz | 27-02-22 | 21:37: Dat is erg triviaal, als ze niet op 2 fronten hadden moeten vechten was het misschien wel anders verlopen.

Joost Maghetweten | 28-02-22 | 00:22

@Joost Maghetweten | 28-02-22 | 00:22: u weet niet wat triviaal betekent?
Barbarossa was het te vroege 2e front. Het hielp ook niet echt om zelf de USA de oorlog te verklaren na Pearl Harbour.
Hadden de Duitsers wat meer geduld gehad dan hadden we op de latere dood van Adolf moeten wachten voor een 'bevrijding'. En de Oranjes waren niet meer teruggekomen. Wie weet was de Endlösung dan bereikt door emigratie, Israël zou niet bestaan en was hier in ieder geval geen hongerwinter gekomen.

AntiZanicz | 28-02-22 | 10:19

@Joost Maghetweten | 27-02-22 | 21:05: nou ... de VS hebben zich de eerste twee jaar van de oorlog nergens mee bemoeid. Ze zijn er door Pearl Harbor pas bij betrokken.

Kees Maf | 28-02-22 | 11:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Niet eens met deze analyse die uitgaat van een statisch wereldbeeld.

Roos | 27-02-22 | 20:28 | 1

Ach, het is ingefluisterd door de Vlad met koffer man die al jaren bij Vlad Baudet kind aan huis is.

AntiZanicz | 27-02-22 | 21:34

NOS net: "door Russisch gas te kopen financieren wij de oorlog in Oekraïne."

Feynman | 27-02-22 | 20:25 | 8

Door belasting te betalen ook, welk punt wil de NOS maken?

smdyasc | 27-02-22 | 21:02

@zeurmachine | 27-02-22 | 20:44:
Het zijn niet meer onze nutsbedrijven. Die heeft uw provincie verkocht. Voor veel geld, om beleid mee te maken.

Alquest | 27-02-22 | 21:17
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl