achtergrond

Geenstijl

Wob! Sigrid Kaag mocht zelf het uitzendmoment kiezen voor haar VPRO-docu

Nieuw productieleiderschap!

Vandaag geopenbaard: een whopping 275 pagina's communicatie tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, de NPO/VPRO/Human en Sigrid Kaag over de volstrekt objectieve documentaire "Minister van Hoop" "Van Beiroet tot Binnenhof". Daarin zijn natuurlijk een heleboel namen en rugnummers weggelakt (vooral onder uitzonderingsgrond 10.2.e over persoonsgegevens), maar is wel een prima reconstructie te maken van de totstandkoming van de docu. Uit het besluit blijkt dat de VPRO openbaarmaking nog probeerde te voorkomen. Niet erg journalistiek maar wel logisch, want de makers deden ingrijpende tegemoetkomingen: 

1. Kaag mocht zelf het thema kiezen waarmee ze in beeld wilde komen. "Sterker nog ze verwachten van ons input voor een beleidsonderwerpen (sic) of een reis dat (sic) zich leent voor een documentaire waarbij enige spanning en visualisering belangrijk is", en:

2. Meerdere partijen die om de docu-gunsten van Kaag dingden, waren bereid om "inzage te geven in de montage voorafgaand aan de uitzending zodat we suggesties kunnen doen", en:

3. "Ze zijn ook bereid om te overleggen over het tijdstip van uitzending (voor of na de verkiezingen bijvoorbeeld)."

De maker werd dus de VPRO, de regisseur was Shuchen Tan en het uitzenden van die volstrekt kritiekloze ophemeldocumentaire geschiedde dus vóór de verkiezingen, zoals u weet. Namelijk op 3 januari 2021. Extra opvallend is het dat deze punten al besproken werden in maart 2018, dus DRIE JAAR voordat de verkiezingen überhaupt gehouden zijn. Maar volgens de VPRO en volgens de NPO was er niks mis met de journalistieke productie persoonsverheerlijking van een D66-politica die dus haar eigen onderwerpen, snijshotjes én uitzendmoment mocht kiezen, en hebben zij zich helemaal niet als verlengstuk van de politiek gedragen. Martin Bosma, kom er maar weer in...

De gehele Wob-opbrengst is hierrr te vinden, 28MB PDF en als u zelf nog wat interessants tegenkomt dat wij over het hoofd zien in deze eindeloze overlegdraad over een staatsdocumentaire (hebben ze niks beters te doen op dat ministerie van hoop of zo?): drop maar in de comments of mail op redactie@geenstijl.nl.

Champagne-onthaal in Niger!

Champagne-onthaal in Niger!

Klagen over Kamerleden en zware inhoudelijke bemoeienis

Champagne-onthaal in Niger!

De pitch voor de VPRO-docu

De pitch voor de VPRO-docu

Ook interessant: "Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar", zei de VPRO. Maar bovenstaande pitch is van 4 oktober 2018? "Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van. Kritisch en met open vizier, want het eindoordeel is uiteindelijk altijd aan de kijker", zei de VPRO ook. Jah. Maar hier gaat het dus om wat er vóóraf gebeurde en waarmee het eindoordeel van de kijker werd beïnvloed...

VPRO wilde zelf geen openbaarmaking

VPRO wilde zelf geen openbaarmaking

Bekendste scene uit de docu

Bekendste scene uit de docu

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.