achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

In zo'n 20 dagen "900.000 (!) burgers geëvacueerd uit Rafah", IDF doodt "Rafah-bevelhebber en Hamas' vice-bevelhebber Nationale Veiligheid"

Het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof zijn dagbesteding voor juristen en dienen te zwijgen

Okay, ten eerste. Israël evacueerde begin mei in vijf dagen 300.000 burgers uit Rafah en vier dagen geleden stond die teller volgens de VN al op 800.000. Israël zelf zegt dat het er "ruim 900.000" zijn, maar dat heeft de VN nog niet bevestigd. Het totale aantal burgers en vluchtelingen in Rafah stond voor de evacuaties op zo'n 1,3 miljoen.

Naast dat de evacuaties zoals beloofd lijken te verlopen, sluit het net ook steeds strakker om Hamas' laatste brigades te Rafah.

Gisteren kondigde de IDF aan dat een gecombineerde luchtmacht/Shin Bet-operatie Hamas' vice-commandant Nationale Veiligheid Diaa al-Din al-Sharafa heeft gedood. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor Gaza's "grensbewaking" en de IDF claimt dat zijn eenheden Gazaanse burgers zouden hebben verhinderd gevechtszones te ontvluchten.

Ook gaat het hardnekkige gerucht dat deze serie aan bunker busters op Rafah gisteren Hamas' bevelhebber te Rafah Mohammad Shabana aan het ontvangende eind had.

Dat is op moment van schrijven echter nog niet bevestigd, maar het zou bepaald een tegenslag zijn voor Hamas' laatste eenheden die sowieso nergens heen kunnen, behalve door zich voor te doen als vluchtelingen en mee evacueren naar die humanitaire zones.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Hamas publiceert nieuwe foto's van "gedode IDF-commando en uitrusting", suggereert dat het "een huurling" is

De IDF ontkende de ontvoering van een commando op 26 mei onmiddellijk: "De IDF benadrukt dat er geen sprake is van een ontvoering van een soldaat."

@Spartacus | 02-06-24 | 13:37 | 130 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.