achtergrond

Geenstijl

Biden spreekt Netanyahu na maand+ weer, koerswijziging richting verkiezingen is evident

Een aantal openbare, dusdanig zware wendingen dat het toch vooral verkiezingspolitiek lijkt

De samenvatting van het nieuwe telefoongesprek tussen Joe Biden en Netanyahu

Context: "Genocide Joe's" steun aan Israël heeft een enorme weerslag op steun uit """progressieve""" hoek voor zijn huidige en in november gehoopte nieuwe presidentschap. Dat probeert het Democratische apparaat nu recht te trekken en dat leidt tot opmerkelijke uitlatingen door prominenten.

Ten eerste, Joe Biden zelf. Gisteren sprak hij voor het eerst sinds 15 februari (!) met Netanyahu. En dat moet een ijzig gesprek zijn geweest. Want vijf dagen geleden zei de Democratische Senate Majority Leader en 'hoogste gekozen joodse volksvertegenwoordiger' Chuck Schumer dat Netanyahu "has lost his way", een "obstacle to peace" en niet geschikt is als leider na de oorlog, waarna hij opriep tot vervroegde (!) Israëlische verkiezingen om Netanyahu's regering voortijdig te vervangen. 

Nou, over díé speech van Schumer zei Biden zelf dus vervolgens: "He made a good speech. He expressed serious concerns, shared not only by him but by many Americans." Zie Netanyahu's reactie op Schumers speech hier, waarin hij de Democratische opstelling een volkomen ongepaste "verkiezingsinmenging" noemt.

Op díé beschuldiging van Netanyahu escaleerden de Democraten de retoriek nog verder, want Bidens Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat: "Wij ons lang niet zoveel met Israëlische politiek bemoeien, als dat Israël zich met onze politiek bemoeit."

En tegen deze achtergrond liet Biden zich in zijn nieuwe persoonlijke telefoongesprek met Netanyahu uit over Israëls veelvoudig aangekondigde grondoffensief te Rafah, waar Hamas' laatste zes bataljons en zo'n 130 (lichamen van) Israëlische gijzelaars zich tussen 1,4 miljoen burgers bevinden.

Sullivan vat het telefoongesprek (bovenstaand) als volgt samen: 

'De VS steunt de militaire doelstelling van het uitschakelen van Hamas nog altijd, maar vindt een grootschalige grondinvasie op dit moment niet de juiste aanpak. Israël zou de VS nog geen alomvattend humanitair plan voor de 1,4 miljoen burgers getoond hebben en een invasie zou Israël internationaal nog verder isoleren.

Biden is van mening dat het uitschakelen van Hamas ook op andere manieren bereikt kan worden. En om die alternatieven te bespreken kwamen beiden overeen dat Netanyahu een "Senior Interagency Team composed of military, intelligence and humanitarian officials" naar Washington stuurt.'

Er ligt overigens wel degelijk een conceptplan om Rafah's burgerbevolking terug naar midden- en Noord-Gaza te leiden, en wel via dezelfde militaire, humanitaire corridors die deze bevolking in eerste instantie ook richting Rafah leidden. Het is onduidelijk waarom dit conceptplan tot nu toe niet het zwaartepunt van de gesprekken tussen Amerika en Israël is, maar zeer mogelijk brengt het aanstaande 'inter agency'-bezoek aan Washington daar nu eindelijk verandering in. 

Netanyahu's eigen, interne vastberadenheid omtrent Rafah ziet u ondertiteld en wel onderstaand.

Netanyahu over zijn vastberadenheid Hamas in Rafah te ontmantelen

'Demonstranten'

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

IDF: "We gaan groot deel van miljoen+ burgers te Rafah evacueren naar midden-Gaza"

Naar "humanitaire eilanden met tijdelijke behuizing, voedsel, water en andere benodigdheden", aldus IDF-woordvoerder Hagari

@Spartacus | 14-03-24 | 12:05 | 142 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.