Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — China zal nooit de nummer 1 worden

Al decennia lang is het verhaal van experts dat China het economisch grootste en machtigste land zal worden. Begrijpelijk want de economie groeide astronomisch en als experts ergens goed in zijn, is het wel extrapoleren. Maar China heeft een hoop onderliggende problemen en enkele daarvan zijn onoverkomelijk. Het zal dan ook nimmer de nummer 1 worden. 

Het eerste probleem is een universele, want het is iets waar Het Westen ook onder zucht: een schuldenberg. Het is dus zeker geen uniek probleem, maar in combinatie met de andere factoren  (zie rest van deze column), vormt het een gevaarlijke mix. Zoals de lezer vast weet, is de kredietverschaffing in wezen in handen van de overheid, en dan met name de lokale overheden. Zij hebben elke keer een stevige neergang van de Chinese economie kunnen uitstellen door enorm veel infrastructurele projecten te financieren. Dat deze projecten uiteindelijk te weinig opleveren versus de geïnvesteerde (en beleende) bedragen, begint zich steeds meer te wreken.

Alhoewel de Chinese staatsschuld/BBP op 80% staat (hoog, maar schijntje vergeleken met de VS, Frankrijk, Italië, Japan, etc.), zijn de totale schulden veel hoger dan gerapporteerd. Goldman schat de totale schulden op iets van $12 biljoen en het meeste zit bij lokale overheden, die via allerlei constructies de schijn hebben weten op te houden, dat zij niet verantwoordelijk zijn voor deze schulden. Een analist van denktenk MarcoPolo (lol), stelt in een Bloomberg artikel dat twee derde van de lokale overheden de schulden niet kunnen terugbetalen. Niet zo gek met bepaalde provincies die op de 200% schuld/BBP zitten…

Tot nog toe wordt de soep niet zo heet gegeten, want onder druk van de nationale overheid en lokale overheden, worden banken geforceerd om de terugbetalingstermijn flink op te rekken (zeg maar de Griekse route). Dit voorkomt een onmiddellijke implosie, maar de onderliggende problemen zijn nog steeds daar. En zoals in het Bloomberg artikel wordt beschreven, zullen lokale overheden fiscaal moeten consolideren (net woord voor kneiterhard bezuinigen). Dus geen grote infra projecten meer, vervallen steden, morrende bevolking en zo verder. Dus hernieuwde grote steun uit deze hoek (consumenten en lokale overheden) voor de nu kwakkelende Chinese economie, lijkt uitgesloten.

Social

Overigens is de officiële totale schuldenlast versus het Chinese BBP 280%. Een deel hiervan zijn dus de private schulden en die hangen voor het grootste deel samen met de Chinese vastgoedmarkt. Chinezen hebben in het algemeen twee spaarbestemmingen: goud en vastgoed. Wat veel mensen niet weten, is dat Chinees vastgoed de grootste activa categorie wereldwijd is ($55 biljoen, groter dan de Amerikaanse aandelenmarkt)! Maar nu steden in verval (gaan) raken en de bevolking steeds meer belast zal gaan worden, is het moeilijk vol te houden dat vastgoedprijzen zullen stijgen.

Evergrande en vele andere vastgoedontwikkelaars zijn niet voor niks koppie onder gegaan. Banken leiden daarom pijn (verergert door wat zij moeten doen naar de lokale overheden toe) en zijn daardoor minder happig om nieuw vastgoed te financieren, wat voornoemde problemen verergert. Dus ook de Chinezen zelf zien voor het eerst, dat het stallen van hun spaartegoeden in vastgoed op dit moment niet meer werkt, noch een goed vooruitzicht kent door voornoemde reden. Maar er speelt hier nog een probleem: vergrijzing. Dit zal voor een lange tijd voor minder vraag naar vastgoed gaan leiden, waardoor er lang gewacht zal moeten worden op nieuwe hoogtijdagen voor Chinees vastgoed.

De vergrijzing zal niet alleen haar effect hebben op de Chinese vastgoedmarkt, maar zal ook allesbepalend zijn voor de Chinese kansen om de nummer 1 te worden. China heeft namelijk net de afslag genomen naar een vergrijzende populatie en dat heeft nogal een impact op de economische groei (o.a. via vastgoed…). Het ”één kind” beleid van de overheid, ingegeven door een Malthusiaans wereldbeeld (een fout die nu ook wordt begaan door de meeste Nederlandse politici en beleidsmakers), wreekt zich nu. China heeft daarom nu een “drie kind” beleid ingevoerd, maar de economische ontwikkelingen hebben, net als in het Westen, geleid tot een compleet andere houding naar het krijgen van kinderen en dus werkt dit beleid (vooralsnog?) niet.

Gezien de correlatie tussen BBP groei en populatiegroei, liggen de hoogtijdagen van China dus in het verleden en niet in de toekomst. En het effect van deze vergrijzing zal ook een stuk erger zijn dan in menig Westers land, gezien de sociale vangnetten in China totaal onontwikkeld zijn. Dit betekent dat de vergrijzing een zware wissel zal trekken op de kinderen die voor hun ouders moeten gaan zorgen; niet iets wat bevorderlijk is voor de productiviteit en vastgoedinvesteringen. Daarom lijkt het zeer aannemelijk dat de BBP groei haar neerwaartse traject voor een aanzienlijke tijd zal voortzetten.

En wat op het eerste gezicht vreemd is, is dat de jeugdwerkloosheid al jaren een stijgende lijn vertoont. Met een vergrijzende bevolking zou men wat anders verwachten, maar ook hier speelt de nieuwe rijkdom een rol: de jongste generaties hebben blijkbaar niet de skill set die het land nodig heeft.

Kortom, een uiterst ongelukkige cocktail aan problemen plaagt het Chinese Rijk en deze zullen haar aanval op de nummer 1 positie doen mislukken, net als Japan in de jaren 70 en 80. Wellicht zal het China iets beter vergaan dan Japan, gezien haar Belt and Road belangen, maar de nummer één zal het nooit worden.     

Reaguursels

Inloggen

Toen ik onlangs de demografische kaart van China zag, concludeerde ik krek hetzelfde.

We hebben echter zelf megaproblemen. Laten we daarop focussen.

Zomaarwat | 02-07-23 | 23:53

Dat Chinese GDP grafiekje... Hoe economen trendlijnen tekenen blijft toch telkens weer verbazingwekkend.

Louter Leuter | 02-07-23 | 23:00

Een flinke oorlog, en de kaarten worden opnieuw geschud.

Hadena | 02-07-23 | 22:36

Vergrijzing in China is heel simpel op te lossen. Laat ze maar even komen kijken in Europa, vooral Frankrijk, Belgie, Nederland, Duitsland en ook Zweden.

klaas24 | 02-07-23 | 22:31

"Maar China heeft een hoop onderliggende problemen en enkele daarvan zijn onoverkomelijk."

Ja. Vergrijzing. Teveel mensen die niets meer kunnen produceren en dus niets opleveren maar wel verzorgd moeten worden.

De enige landen die daar tegen opgewassen zijn zijn de VS e.d. vanwege immigratie en Nigeria e.d. vanwege ontzettend veel neuken.

Het is niet anders. Japan, Italië ze zitten allemaal met dezelfde shit van teveel ouderen.

Masked_Malinois | 02-07-23 | 22:18 | 2

Er wordt alleen maar gedaan alsof bevolkingsgroei nodig is.... totale onzin.
In de huidige tijd kan je met relatief weinig mensen een hoop doen dankzij de moderne technieken.
Maar wat denkvermogen betreft heeft men de lat op de grond gelegd en zijn we de plaag waar Mr Smith het over had in de Matrix film.
En dan heb je dus alhier een ver vreemd land waar men crisissen spaart of zo iets... en dan nog veranderd er niets,moet van de 666,ers.

periscope | 02-07-23 | 22:51

Zelfrijdende trucks en auto's toestaan en er komen miljoenen werkers vrij, AI zal binnenkort de meeste programmeurs, architects e.d. vervangen dus gewoon inzetten op AI en niet op migratie.

Gewoonzo | 02-07-23 | 23:20

@Sassen "Goldman schat de totale schulden op iets van $12 biljoen". Het lijkt erop dat je Bloomberg quoot (ja, dit is goed Nederlands). Helaas heb je het getal niet goed vertaald: maak er maar $23 biljoen(!) van. Scheelt nogal...

Steil achterover | 02-07-23 | 22:09

Mijn grote angst met betrekking tot China is dat het een nieuwe manier van veroveren aan het implementeren is. Geen landen binnenvallen en innemen maar belangrijke structuren kopen of bouwen (vaak met eigen arbeiders en eigen regels) in onderontwikkelde landen en deze vervolgens claimen als deze niet afbetaald kunnen worden. Zodat er door China gereguleerde zones in andere landen komen op plekken waar de infrastructuur van een land enorm onder beïnvloed kan worden.
Havens, vliegvelden, olieraffinaderijen, energiecentrales, bruggen en wegen in Chinese handen waarmee een globaal door China gereguleerd netwerk gevormd kan worden.
Mijn angst is dat China op die manier kan afdwingen wie er handelt met wie en in welke goederen en tegen welke prijs.
Want dan hebben zij wel dikke schulden, maar als zij monopolist zijn in het transportnetwerk kan het grote verdienen beginnen.
Een tactiek zoals Amazon en Uber en dergelijke voerden. outspend your competitor.

Johanvb | 02-07-23 | 22:02 | 1

China mag van alles claimen. Andere landen gaan China gewoon negeren. Wat gaat China er aan doen?

1nfidel | 03-07-23 | 07:08

Laten wij eerlijk zijn, nergens gaat het momenteel goed en ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Iedereen een verliezer de komende jaren.

1. USA, gigantische staatschuld, verschil rijkdom/armoede stijgt enorm, mensen kunnen de huur amper betalen en werken 3-baantjes, instabiele bejaardenpolitiek.

2. Japan, ooit de grote favoriet, maar is al volledig gestagneerd vanaf de jaren 90, giga-vergrijzing en die werkende robots van boston dynamics gaan er voorlopig nog niet komen.

3. Zuid-Korea, de nieuwere favoriet nu al één van de laagste bevolkingsgroei ter wereld, mensen werken daar zich letterlijk dood.

4. Brazilie en Argentinie die toekomst? Nope, bizar dat Argentinie het al decennia zo slecht blijft doen, terwijl het zoveel potentie had.

5. Rusland, de corrupte oligarchie verdampt en implodeert, ongezond, mannelijke levensverwachting is ontzettend laag voor een "ontwikkeld" land.

6. EU, de grote vergrijzing wordt d.m.v. massa-immigratie tegengegaan, maar zie het resultaat in Frankrijk momenteel. Geeft dat vertrouwen in een stabiele economische toekomst voor Europa?

7. Zuid-Afrika, is een sneltrein richting een totale ramp.

8. Nigeria dan maar number one? Ze hebben tenminste olie en veel grondstoffen, alleen zullen ze eind deze eeuw zo'n 750 miljoen extra mensen hebben. Denk niet dat er genoeg baantjes voor ze zijn, zullen ze vast gaan halen in Europa.

Uiteindelijk denk ik dat AI en robots (geautomatiseerde fabrieken) het echte verschil gaan maken en voorlopig staan de Amerikanen hier in voor, maar de Chinezen kunnen die voorsprong zo inhalen.

Kosmos | 02-07-23 | 21:28 | 4

@SterF... | 02-07-23 | 21:54:

Ja stom, je hebt gelijk.

Helaas heb ik ook weinig vertouwen in de toekomst van India, de kastenstelsel en nepotisme wordt rigoreus in stand gehouden. Spanningen met Pakistan lopen weer op en als je de klimaatwetenschappers wilt geloven gaan India en Pakistan het hardst getroffen worden door klimaatverandering met alle gevolgen van dien.

Kosmos | 02-07-23 | 22:05

6. Is deuggeklets.... Die massa immigratie maakt samenlevingen kapot. Die apothekers willen niet werken.

Louter Leuter | 02-07-23 | 23:14

6. EU, de grote vergrijzing wordt d.m.v. massa-immigratie tegengegaan, maar zie het resultaat in Frankrijk momenteel. Geeft dat vertrouwen in een stabiele economische toekomst voor Europa?
Stop Manna immigratie en zet vol in op AI en zelfrijdende Trucks en Autos en dan zal het veel beter gaan met Europe. Het socialvangnet simpelweg alleen beschikbaar maken voor meerderjarigen die tenminste 18 jaar in Europe verblijven, strenge regels voor migratie en een per direct terug naar huis systeem voor vluchtelingen waar de crisissen opgelost zijn en we hebben weer de hemel op aarde.

Gewoonzo | 02-07-23 | 23:24
▼ 1 antwoord verborgen

Probleem is óók dat China de afgelopen jaren (en mogelijk langer) hun GDP hebben overdreven en volgens deskundigen 60% kleiner is dan door China is aangegeven. Da's best een gat zeg maar. Maar voor de duidelijkheid de groei was ook met die lagere cijfers indrukwekkend. Echter niet zo indrukwekkend als CHina wilde voordoen. Dat dus hun GDP ruim de helft minder is dan aangegeven betekent ook dat het gat met EU en USA nog steeds best groot. Echter dat hangt er ook weer vanaf waar je naar kijkt. Andere definities van GDP waarde kijken naar Koopkrachtpariteit (PPP) en die is gemiddeld in China groter dan in EU of USA!

El_Capitan | 02-07-23 | 21:24

Van wie is al dat geld eigenlijk geleend? En kan diegene goed fluiten? Dat komt vast van pas.

Sneeuwbal | 02-07-23 | 21:18

Vanuit een neoliberaal perspectief is een gebrek aan bevolkingsgroei een probleem. Voor iemand die andere aspecten in het leven belangrijk vind, ik noem maar eens ruimtelijkheid, een kans.
In Japan en Zuid-Korea krimpt de bevolking ook en dat is veel beter dan het neoliberale principe om de krimp op te vangen met anders-gecultuurden. Nageslacht krijgt een schuldenberg geërfd, maar ook een infrastructuur van jewelste en goedkoop vastgoed. De beste huizen kunnen overeind blijven en de C-kwaliteit die is gebouwd in tijde van een bevolkingsexplosie kan tegen de vlakte. Dat kunnen parkjes of ruime tuinen worden in de steden.

Er is een sterk verband tussen opleidingsniveau van vrouwen en minder kinder krijgen. Alhoewel ik denk dat het klopt, zijn het ook de vooruitzichten die een persoon heeft in een overbevolkte samenleving die killend werken op het krijgen van kinderen.
Op mijn 13de dacht ik op mijn 20ste vader te zijn. Alleen de stress van studeren, jarenlang werken alvorens überhaupt iets opgebouwd te hebben of in ieder geval perspectief te hebben op een solide toekomst, hebben die verwachtingen naar achteren laten schuiven.
In een laagbevolkte samenleving is het gewoon makkelijker tijdig aan kinderen te beginnen. Nederland heeft 1,62. Denemarken 1,78. Ik bedoel maar

Dr.Platypus | 02-07-23 | 20:50 | 1

Op tijd een eigen (huur)huis kunnen betrekken scheelt ook nogal in kinderen krijgen.

klaas24 | 02-07-23 | 22:34

"En wat op het eerste gezicht vreemd is, is dat de jeugdwerkloosheid al jaren een stijgende lijn vertoont. Met een vergrijzende bevolking zou men wat anders verwachten, maar ook hier speelt de nieuwe rijkdom een rol: de jongste generaties hebben blijkbaar niet de skill set die het land nodig heeft."

En het is niet alleen een kwestie van niet kunnen, maar ook niet meer willen. Google maar op
"Bailan", 'Let it rot'. De jonge chinezen hebben geen zin meer om aan de ratrace mee te doen, en de last van het lot van de economie van hun land op de schouders te dragen. Vb bron: www.insider.com/chinese-people-lettin...

nowomowa | 02-07-23 | 20:47 | 1

Bailan is het eerste millennialdingetje dat ik echt begrijp.

Duwbak_Linda | 02-07-23 | 20:58

2 Chinezen neuken 1 kindje das het normaal en op termijn vergrijzing.
In India neuken 2 Indiërs 6+ kindjes ook al is het al best vol op straat en in de trein.

Longhorn | 02-07-23 | 20:47

Zie weer kansen voor Nederlandse wereldheerschappij. Na de grote schoonmaak, dat wel. De Diamanten Eeuw van het Koninkrijk der Nederlanden.

Pekketrikker | 02-07-23 | 20:46

Werd een paar jaar geleden al voorspeld dat China Japan achterna ging. Economie groeide niet door binnenlandse consumptie maar met name door overheidsinvesteringen. Voor de lange termijn onhoudbaar.

BobDobalina | 02-07-23 | 20:40

Ik heb wel eens begrepen dat je een economie kunt inschatten aan de waarde van de inhoud van een zeecontainer die een land exporteert. Maar ik ben geen econoom.

SNAFU | 02-07-23 | 20:37 | 2

Er blijken nogal wat containers zoek te raken. Die gaan dan in vage landen op een onzichtbare manier door de douane. Dan gaat er wat anders in en dan duiken ze weer op ergens. Een soort spookcontainers of zo.

AdvocatusDiaboli | 02-07-23 | 20:46

Die waarde hangt dan er dan weer van af wat zich tussen de bananen bevinden. Economie is best moeilijk.

foreverman | 02-07-23 | 21:38

Wat simpel gedacht maar met schulden blijft het altijd zoals ik het zie;
Als ik een tientje leen van een ander heb ik een (moreel) probleem. Als ik een miljoen uitgeleend krijg van een ander, heeft de ander een probleem. Immers de kans dat ik dat ooit ga terugbetalen is nihil

De schuldenberg is wereldwijd zo hoog opgelopen, dat er simpelweg geen macht is (in de vorm van welk leger dan ook) om ooit de gemaakte schulden bij een ander te verhalen.

We blijven er mee doorgaan zolang we er in geloven, totdat....

Cunucu | 02-07-23 | 20:31

China wordt nummer 10, en dat binnen 10 jaar. Helaas. Mooi land, veel goede mensen, maar verkeers systeem.

Ray Skak | 02-07-23 | 20:21 | 1

Ik ben er een tijdje geweest. Ik zou dat best nog wel een jaartje willen doen maar dan wil ik wel binnen zijn.

goedverstaander | 02-07-23 | 20:29

Feit is dat elke nitwit een westers paspoort wil. Of dat nu Nederlands of Amerikaans is. Geen een nitwit wil een Chinees paspoort. Zolang dat het geval is, kan China misschien wel leidend zijn in goedkope rotzooi, maar zal het nooit een leidende positie in de wereld krijgen als het gaat om innovatie, rechten en vermakelijke onzin films.

Mokum Kosher | 02-07-23 | 20:19 | 2

Sterker nog een groep Chinezen heeft via Portugal een Golden Visa weten te bemachtigen. Vooral lui van de Communistische Partij. 500k investeren in Portugal en na 5 jaar krijg je een Portugees Paspoort.

EmilioEsteves | 02-07-23 | 20:56

Helaas willen ze dat wel maar dat kan niet, de nitwit kan dus alleen Nederlandse, Duitse en US paspoorten halen omdat wij nitwitten zijn die dit gewoon blijven toelaten, zeg maar de domste westerse landen top drie waar Nederland er zeker een van is.

Gewoonzo | 02-07-23 | 23:28

Op zich maakt de grootte van de economie niet heel veel uit, het gaat er meer om wat je ermee doet

Pinkel_Paulino | 02-07-23 | 20:17

Gisteravond Frans Timmermans, nu de Chinese Winnie the Pooh. Qua analyses houden we per definitie dus de VS over: het maakt niet zo veel uit waar je je over schaamt www.youtube.com/watch?v=DVDCNmdi7QI

En dan als Democraten Kamala Harris een veilige gok op de achterhand vinden.

Mijn liefde voor de Aziatische wijfies, alles wat ik niet ben, moest ik maar even buiten beschouwing laten.

Hetkanverkeren | 02-07-23 | 20:15 | 5

@dickwvf | 02-07-23 | 20:17: Dat was de weledele heer Van Amerongen. Ik schrok mij kapot vanochtend. Wel heerlijk leesvoer.

Hetkanverkeren | 02-07-23 | 20:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Kortom, China heeft raketgeleerden en apothekers nodig.

Duwbak_Linda | 02-07-23 | 20:08 | 2

Die vergrijzing biedt een gouden kans om de immigratiestroom richting het oosten te verleggen.

Cheffff | 02-07-23 | 20:28

@Cheffff | 02-07-23 | 20:28: Dat laten ze niet toe, ze zijn daar niet zo wereld naief zoals Nederlanders.

Gewoonzo | 02-07-23 | 23:29

Maar de geo-strijd gaat toch om de grondstoffen, en in dat opzicht is heel half Afrika toch al (financieel) in handen van China? Verder heeft China weinig met mensenrechten en dus gratis werkkracht. Althans zo is het idee, toch? Verder neokolonialiseert China net iets harder en meer en strenger dan het Westen, zo is het algemene beeld dat geschapen wordt.

mozaard | 02-07-23 | 20:01

Het lijkt een patroon dat je als natie eerst meer kinderen moet krijgen die zich vervolgens in de schulden kunnen steken om de economie weer te kunnen laten groeien. Als de natie fysiek vol raakt en de schulden onhoudbaar worden volgt de eindkeuze: opnieuw weer meer kinderen en meer mensen terwijl de beschaving in de voegen kraakt, of bevolkingskrimp met veel vergrijzing en economische krimp. Geen aantrekkelijk alterbatieven.

funda | 02-07-23 | 20:01 | 1

De economie moet blijven groeien. Dat is goed voor...
Nou ja, het moet eindeloos blijven groeien en in elk geval.

Dus 104% x 104% x 104% x 104% en dan oneindig door. Of zou dat niet kunnen.

AdvocatusDiaboli | 02-07-23 | 20:48

Ik heb dit twee keer gelezen, snap er niks van. Warrig verhaal.

UnderTheDevil | 02-07-23 | 19:58 | 1

Het is een kaartenhuis dat in elkaar zal klappen.

klaas24 | 02-07-23 | 22:36

Als het daar ploft is iedere Chinees gewoon welkom in Nederland. Arme kinderen.

WasHetMaarMakkelijk | 02-07-23 | 19:52

Die vergrijzing klopt wel. Ik was hier laatst bij De Lange Muur en ik besloot bij die oude Chinese moeke maar geen nummertje 69 te bestellen.

goedverstaander | 02-07-23 | 19:51 | 3

Een likje sambal wil weleens helpen.

funda | 02-07-23 | 20:02

@funda | 02-07-23 | 20:02: Waarom hebben de meeste Chinezen nooit van het Indonesische woord Sambal gehoord?

Cobarde | 02-07-23 | 20:13

(DPA) Peking, China. Het Nederlandse snackbedrijf 'Goofy's Hoek' heeft een contract met de Chinese regering afgesloten om de Chinese muur gehele lengte van 2450km in te rechten als automatiek. 'Goofy's Hoek' is vooral gespecialiseerd in kroketten en frikandellen, "Maar," zo zei directeur van der Brandt "we zullen ook typische Hollandse lekkernijen zoals de loempia en de bamibal introduceren."
(Hans Dorrestijn)
www.youtube.com/watch?v=LQw6DkEfqZk

AdvocatusDiaboli | 02-07-23 | 20:42

En als ze de productiviteit en consumptie van hun minder bedeelden wel weten te stimuleren wel.

Neuth | 02-07-23 | 19:51

Binnenkort is er weer een overleg met de BRICS landen over hun toekomst. Ook zijn er al diverse landen die aangeven lid van deze BRICS te worden. Het zou dus kunnen gebeuren dat deze unie groot wordt en andere landen dwingen hun valuta te gebruiken.

Godmaghetweten | 02-07-23 | 19:50 | 1

Met Rusland als blok aan het been gaat ook dat niks worden ?

likmegaties | 02-07-23 | 20:08

Stel de dollar is niet meer de wereldreservemunt.
Wat gaat het dan worden?
De Chinese renminbi ?
(Renminbi betekent : geld van het volk)

In de financiële wereld is er verschil tussen een betaalmiddel en verhandelbare valuta.
Voorbeeld: In de VS betaal je met dollars, de handel gaat in USD of Federal Exchange Notes en in de UK betaal je in ponden, maar de financiële markten praat over pound sterling.
En waar stoppen beleggers hun liever hun geld in?
Crypto's zijn veel te veranderlijk omdat het alleen maar een vaag investeerdersding is.
Wie de reservemunt heeft, heeft privileges: financiële kortingen, politieke macht, en culturele invloeden.

AdvocatusDiaboli | 02-07-23 | 19:46 | 8

Volgens mijn salarisstrook is geld nooit van het volk.

foreverman | 02-07-23 | 21:44
▼ 5 antwoorden verborgen

En toch, onlangs Sri Lanka overgenomen...
En met alle landen, van het Continent Afrika, op 2 na, slinkse leningen...
Politie bureaus over de hele wereld...
Maar in het eigen land, is het catastrofe, na catastrofe.
Bevolking, compleet ontwricht in samenstelling, door 40 jaar, eenkindpolitiek.
En alle goedkope productie, is vertrokken naar Cambodja, Vietnam ect..

Torquemada | 02-07-23 | 19:44 | 1

Goedkope productie is als een soort waterbed het gaat telkens daarheen waar het weer goedkoper is.

Louter Leuter | 02-07-23 | 23:03

Wij ook niet....

Is dit nog nieuws? | 02-07-23 | 19:42

Anderzijds, Japan is er ook nog steeds en volgens mij gaat het daar best "goed". Sommige problemen in China zijn overigens niet uniek, ook wij hebben te maken met een vergrijzing van vaklieden en krijgen daar mensen met 2 linkerhanden voor terug. Tegelijk kunnen die mensen dan vaak wel rekenen, iets wat op het HBO ook al verloren is qua kennis. Overigens lijkt de vastgoedbubbel in China mij nog niet voorbij want 1 stad heb ik zo veel projecten in (actieve) aanbouw gezien dat Hugo de Schoen spontaan een volle onderbroek zou krijgen. Blijkbaar moet de echte klap dan nog komen.

Kartelmaster2000 | 02-07-23 | 19:42 | 4

In ZUid-Korea is het allemaal nog veel erger.

AntiZanicz | 02-07-23 | 20:14

@AntiZanicz | 02-07-23 | 20:14: ook dat is relatief. Startsalarissen liggen hoger in NL bij vergelijkbare functies met een lagere IB. Echter heeft het nivelleren in NL ook zijn goede kanten, tot voorheen hadden onze oudjes het gemiddeld gezien "goed".

Kartelmaster2000 | 02-07-23 | 20:22
▼ 1 antwoord verborgen

Nee nummer een zullen ze niet worden maar ondertussen is zo een ongeveer haast alles wat we eten gebruiken en importeren van Chinese en buitenlandse origine;) twitter.com/andrehoogendijk/status/16...

Smoelensmid | 02-07-23 | 19:40 | 6

hahaha, zelfs het eten. Het wordt snel minder met de chinese spullen, het is daar snel veel duurder aan het worden.

AntiZanicz | 02-07-23 | 22:31
▼ 3 antwoorden verborgen

De grootste belemmering is de afgevlakte bevolkingsgroei die snel krimp zal worden. Men zal de oudjes moeten extermineren om het schip straks drijvend te houden. Ook kan men natuurlijk de expats terugroepen. Dat zou je eigenlijk ook van India hopen. Alleen daar komen er nog wel steeds meer van. Met het onleefbaar worden van het Idiase sub-continent moeten we vrezen nog een half miljard meer mensen over de vloer te krijgen. Het beste zouden ze toch naar Suriname en de rest van Zuid-Amerika trekken . Daar worden ze vast gastvrij ontvangen.

AntiZanicz | 02-07-23 | 19:39 | 1

Juist; een deel van die enorme hoeveelheid ouderen leeft op het platteland. Dat niet bestaande pensioenstelsel was eerst nog niet zo’n probleem, je nam traditiegetrouw oma in huis. Maar de kinderen zijn van het platteland naar de steden vertrokken, oudjes zitten moederziel alleen in een hutje, en de kinderen kreperen in een hoogbouw naast een fabriek. Daar komt een hoop kwade wil …

wild geraas | 02-07-23 | 19:47

Correct stuk. Dank.

TheGermans | 02-07-23 | 19:39

Wie wordt dan de nr 1?

Wiezewalakristalix | 02-07-23 | 19:37 | 9

Taiwan.

Bald_Gefkens | 02-07-23 | 20:32

@Ridde Rogter | 02-07-23 | 20:20:
Het BNP van India is kleiner dan dat van Frankrijk

vanvandaag | 02-07-23 | 21:26
▼ 6 antwoorden verborgen

In China hebben ze hele steden vol hoogbouw gebouwd waar geen mens woont .
Zouden ze niet wat kansenparels uit het westen willen huisvesten ?

likmegaties | 02-07-23 | 19:37 | 5

De Partij moet ook om zijn imago denken. Ook daar.

funda | 02-07-23 | 19:51

Zouden ze niet wat kansenparels uit het westen willen huisvesten ? Nee Alleen Nederland Zweden en Duitsland zijn zo dom om dat te blijven doen.

Gewoonzo | 02-07-23 | 23:33

Dan moeten ze wel snel zijn want die dingen schijnen allemaal om te kukelen

DePetje | 03-07-23 | 00:34
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland