Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof — Rattenneukers in de Kamer

Van Johnson en Nixon tot Sjoerdsma en Brekelmans

In Better than sex, confessions of a political junkie - een koortsachtig en boeiend verslag van de campagne van de Amerikaanse presidentverkiezingen in 1992 – heeft Hunter S. Thompson hele faxberichten afgedrukt.  

In een bericht aan James Carville die op dat moment de strategie uitzet voor Bill Clinton – die later mede dankzij Carville de verkiezingen zal winnen ten koste van zittend president George Bush sr. – waarschuwt Thompson voor Bush en zijn mensen:

“Ze zouden de koningin van Engeland drie dagen en nachten martelen om haar te laten zeggen dat Bill Clinton haar herhaaldelijk had verkracht toen hij student was in Oxford en dat ze veel krankzinnige liefdesbrieven in haar bezit heeft om het te bewijzen.”

But let’s make the bastard deny it!

Om die waarschuwing te onderstrepen heeft Thompson nog een anekdote. In 1948, tijdens zijn eerste race voor de Amerikaanse Senaat, had de latere Democratische president Lyndon B. Johnson een achterstand van ongeveer tien punten, met nog maar negen dagen te gaan. Hij was wanhopig. Daarom had hij het plan om zijn tegenstrever – die varkensboer was – te beschuldigen van ‘routinematige vleselijke kennis van zijn boerenzeugen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw en kinderen’. Een varkensneuker dus. Zijn campagneleider was geschokt, dat zou een leugen betekenen. Waarop Johnson hem toeblafte: “Natuurlijk is het niet waar!" Om te vervolgen met: “But let’s make the bastard deny it!

De magere mannetjes van Richard Nixon

Toen begin jaren zeventig het Watergate-schandaal ontplofte, ontdekten Woodward en Bernstein dat all the president’s men – zeg maar de magere mannetjes van Richard Nixon – deze achterbakse manier van politiek bedrijven hadden verfijnd tot iets wat zij zelf ratfucking noemden. Voormalig Trump-adviseur Roger Stone die het vak leerde in die Nixon-periode beroept zich er vol trots op nog steeds van die technieken gebruik te maken tijdens het dwarszitten van politieke tegenstanders.   

Ook in Den Haag zijn ratfuckers actief. En net zoals bij Nixon ontploft hun handelen weleens in het gezicht van de partijleider. Zo moest D66-voorvrouw Sigrid Kaag diep door het stof toen bleek dat haar campagneleider Sjoerd Sjoerdsma een kwalijke drankroddel over informateur Johan Remkes had verspreid. Ratfucken gedijt het beste in de schaduwrijke erkers van het politieke bedrijf maar sinds Sjoerdsma door NRC werd geëxposed als rattenneuker heeft hij niets meer te verliezen.

Een terugkeer op de lijst voor nieuwe verkiezingen is uitgesloten – zelfs voor D66-maatstaven is Sjoerdsma te ver gegaan – dus het rattenneuken voltrekt zich nu in de volstrekte openbaarheid: op Twitter.

Want kijk nou hoe subtiel de D66’er BBB-voorvrouw Caroline van der Plas hier een vleugje antisemitisme in de schoenen probeert te schuiven (om vervolgens zelf ook niet maar dan zónder afmelding bij de bijeenkomst met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te verschijnen). Ondankbaar ook van Sjoerdsma, Van der Plas was een van de weinigen in de Kamer die zijn plan voor de oprichting van een fighter jet-coalitie voor Oekraïne STEUNDE.

Een rattenplaag in Den Haag

Maar Sjoerdsma maakt school. Zo verscheen op Bevrijdingsdag deze tweet van zijn VVD-collega Ruben Brekelmans.

Social

Geen verdere uitleg, slechts de mededeling dat Van der Plas’ tweet te zien was op de Russische staatstelevisie (die Brekelmans schijnbaar in het geniep volgt) en een kinderlijke emoji waarvan ik de betekenis niet ken. Maar de suggestie is duidelijk: Van der Plas speelt Poetin in de kaart. En als je dat doet zal je dus wel voor het Kremlin zijn. Laat Van der Plas maar ontkennen dat zij antisemiet is, laat Van der Plas maar ontkennen dat zij op de hand van Moskou is, nietwaar?

En zo bleek Brekelmans net zoals coalitiegenoot Sjoerdsma dus ook een rattenneuker, daarmee het laatste restje deftigheid dat de VVD nog bezat overboord kieperend.

Er zit nog maar één ding op en dat is de ongediertebestrijding bellen. Tijd voor verkiezingen, de nieuwe bestuurscultuur is een rattenplaag gebleken.

Reaguursels

Inloggen

Zou fijn als Sjoerd Ruben een lift geeft in zijn E-mobiel, en dan 60 kuub biomassa, in de vorm van een dikke boom, op hun pad vinden.
Als de klap hard genoeg is, gaat bij mij de vlag uit.

Keci | 07-05-23 | 20:59


...... allesss für Sigrid und klasse-buchträgerJetten

Ervaringsdeskundige | 07-05-23 | 17:09 | 2

Als je Duits gebruikt doe het dan alsjeblieft correct: Klassenbuchträger

Sieg Hein | 07-05-23 | 17:27

@Sieg Hein | 07-05-23 | 17:27:
Genau!

Jan, Leiden | 07-05-23 | 18:58

Men is zo te zien erg bang voor van der Plas. Maar met deze aandacht maakt men haar nog groter. Blijkbaar is zij iemand die ertoe doet.

lekgoot | 07-05-23 | 16:03

Demoniseren kun je leren, dit was een vingeroefening. Voor de verkiezingen lukt het nog wel.

Pensionista | 07-05-23 | 15:39

De nieuwe bestuurscultuur: meer rattenstreken

thanseeuwen | 07-05-23 | 15:31

Godt, vroeger. Toen politiek nog vooral een onschuldig tijdverdrijf was tussen zo goed als onschuldige koorknaapjes. Niet te verwarren met een tijdverdrijf met voormalig onschuldige koorknaapjes, want dat is het domein van de Heilige Moederkerk.

Kortom, leefde de KVP nog maar. Good times!

Macht corrumpeert. Het zegt alleen iets maar over ons als mens.

Hetkanverkeren | 07-05-23 | 14:57 | 1

Eén o te veel in Good?

Lu_Tze | 07-05-23 | 17:04

Sjoerd Sjoerdsma loopt dagelijks rond met een 'gedeclareerd' roestig mes, die hij in iemands rug duwt zodra het D66 partijkader hem het bevestigende knikje geeft.

Ervaringsdeskundige | 07-05-23 | 14:36 | 2

Rohm Sjoerdsma en de nacht van de roestige messen

HetOorAakel | 07-05-23 | 15:10

D66 een partij van alcohol en coke gebruikers

van Dam | 07-05-23 | 14:26 | 2

Wel, dat weet ik niet. Maar deze partij met de huidige mensen kan mij niet klein genoeg zijn. Gek genoeg lijkt Jette mij wel een aardige snuiter, volgens mij zit daar niet veel kwaad in.

donkieshot | 07-05-23 | 15:33

In Jetten zit misschien weinig kwaad, maar ook niet veel goeds zoals inhoudelijke kennis of iets dergelijks. Als je dan op zo'n plek zit, is dat wel degelijk schadelijk voor het land.

Het brein erachter | 07-05-23 | 16:41

Ik zat al een poosje te twijfelen of ik nu wel of niet iets te zeggen heb over dit artikel.

Maar heb toch maar besloten om het wel te doen.

Ik ben geen fan van Caroline, ik heb geen hekel aan Geert en ook D66 vind ik alles behalve perfect.

Oekraïne is een hekel punt. Iedereen die roept "niet mijn oorlog" of "whatabout Yemen" roepers kan je met gemak wegzetten als onwetende figuren die of de tijd niet nemen om zich bekend te maken met deze afschuwelijke oorlog die 100%, en echt honderd procent de schuld is van de Russen. We praten hier over zwart/wit. Er is geen grijs, er zijn geen kleuren, er is geen laten we de zwarte deur rood verven.

Waarom?

Oekraïne, inclusief de Russischtalige en etnische Russen stemden in overtuigende meerderheden in alle oblasts voor onafhankelijkheid. Legitiem. Geen twijfel mogelijk. Moskou erkende de uitslagen ook. Dat was in 1991.

Sindsdien is Moskou jaloers geworden en boos op het ex-vriendinnetje Kiev. De mensen wilden meer dan alleen onafhankelijk. Ze wilden vrij zijn. Vrij van dat nare ex-vriendje in het Kremlin. Er was geen grote verdeeldheid tussen oost en west. In Donetsk gingen ze ook met tienduizenden de straat op om te eisen dat ze slechts een associatieverdrag konden krijgen met de EU (en met de EUEA van Poetin).

Het antwoord van Moskou was een zoveelste poging om het Oekraïense volk te knechten. Hans van Baalen, Verhofstadt blablabla allemaal iets wat hele domme mensen zeggen die rechtsextremistische en pro-Russische propaganda als dagelijkse kost tot hun nemen.

De ruime meerderheid, zo'n 9 op 10 was de bemoeizucht van het Kremlin zat. Je denkt dat Brussel een samenkomst is van de bemoeizuchtige elite? Je bent gestoord. Totaal idioot als je niet beseft dat de EU de meest vrije plek op aarde is.

Waar gaat dit betoog naartoe?

Er zullen hier genoeg mensen zitten die "stiekem" voor Moskou zijn. Gewoon omdat hun hersenen tot maakbare pap zijn gemaakt door Kremlinpropaganda en ze er nooit meer uit kunnen komen want Poetin is een toffe vent immers. Hij vecht tegen islam met Kadyrov. Weten we meteen hoe intelligent die figuren zijn.

Maar. Niet iedereen is achterlijk en velen snappen inmiddels hoe belangrijk het is dat Kiev wint en waarom. Velen en mijn complimenten daarvoor.

Wat Caroline heeft gedaan is de Russen munitie geven. Dat is het probleem. Het hele betoog over "rattenneukers" is totaal invalide. Het slaat nergens op. Caroline heeft de unieke mogelijkheid om dit volk weer wat nader tot elkaar te krijgen met BBB en wat doet ze? Een tweet de lucht insturen wat haar hele imago verpest. Dit terwijl ze hartstikke pro-Oekraïne is. Ze had er werkelijk waar beter aan gedaan om een tweet te verzenden met de woorden:

"Zelensky in Nederland, wij Nederlanders weten nog hoe het is om door fascisten aangevallen te worden. Elke 4 mei herdenken wij de doden en elke 5 mei vieren wij de vrijheid. Ik hoop dat hij tijd heeft om samen met ons allen te eren die toen en nu vechten voor onze vrijheid, democratie en mensenrechten. BBB staat 100% achter Zelensky".

Psoglav | 07-05-23 | 13:48 | 14

@ZonderNaam | 07-05-23 | 14:01:

Polen, Litouwen en andere Baltische staten zijn zich letterlijk tot de tanden aan het bewapenen. De Polen zullen zeer binnenkort waarschijnlijk het sterkste en meest indrukwekkende leger hebben. Alleen al aan tanks en artillerie geven ze miljarden uit. En dan heb ik het over Koreaanse tanks die beter zijn dan de Leopard, Leclerc, Challenger of Abrams. Het geschut wat ze kopen kan 10 granaten per minuut schieten en hebben speciale "logistieke" tanks voor bevoorrading.

Om je een idee te geven. Een normale SPG heeft zo. 40-50 granaten die tussen de 40 en 60 km schieten. Maar de vuurkracht wordt een flink stuk hoger als er een gepantserde tankachtige vrachtwagen achter je staat die je continu kan bevoorraden totdat je schietbuis het begeeft.

Dat is heftig oorlogsmateriaal. Dit los van de luchtmacht en in mindere mate marine die ook behoorlijk versterkt wordt.

Maar goed. Je achterdocht of huiverigheid. Kiev wil bij ons. De bevolking wil dat. Ze weten als geen ander dat alles beter is dan Moskou. Ze zijn conservatief daar. Maar Brussel is beter dan Moskou. NAVO is beter dan CSTO.

Wel ben ik het eens dat de Russen niet te vertrouwen zijn. Toen niet tijdens de tweede wereldoorlog, nu niet. Nooit niet. Dat land valt niet te redden en moet ontwapend en gebalkaniseerd worden.

Psoglav | 07-05-23 | 14:45

@Psoglav | 07-05-23 | 14:45:
Dat Oekraïne beter af is bij Brussel dan bij Moskou ben ik het uiteraard 100% mee eens. Maar voor ons was de voormalige status quo van Oekraïne als bufferland de ideale oplossing. Als de keuze nu is om een corrupt, politiek instabiel en straks ook zwaarbewapend Oekraïne binnen onze politieke grenzen te trekken of een agressief Groot Rusland aan onze poort te hebben dan verliest de EU altijd.
Wel heel gunstig voor de VS allemaal, een verzwakt Europa volledig afhankelijk van Amerikaanse wapens en LPG.

ZonderNaam | 07-05-23 | 14:56

Oekraïne is beter af bij Oekraïne, in het Brusselse zit qua politiek niet veel soeps.

donkieshot | 07-05-23 | 15:35
▼ 11 antwoorden verborgen

D66 stemmers zijn gewoon een product van dit land. Het huidige D66 is voor een groot deel een reactie op het rechtspopulisme. Je kunt hen dus niets kwalijk nemen. Het zijn gewoon bezorgde burgers, zeg maar de Jan-Willem en Anne-Fleur op de hoek van de straat in de betere wijk, en die kun je niet eeuwig negeren. Daar komt ellende van! Voor je het weet rijden ze in een colonne van tesla's en e-trons naar Den Haag gewapend met rede en logica,

BobDobalina | 07-05-23 | 13:45 | 5

Door mensen die het oneens zijn met het beleid te framen als populistisch rechts drijf je hen juist in die richting. Noem hen gewoon burgers die zich bedreigd voelen in hun leefwijze en probeer wat begrip voor hen te tonen. Wie weet stemmen zij dan weer gematigd.

lekgoot | 07-05-23 | 16:08

Nou maar hopen dat die betere wijk niet in het viezier komt van de 80.000 nieuwkomers per jaar die hier berooid arriveren.

Je zou toch niet willen dat hun wereldbeeld wordt verstoord door de rauwe werkelijkheid.

Wattman | 07-05-23 | 18:59

@lekgoot | 07-05-23 | 16:08: ddr66 is niet gematigd maar utra- links en een gevaar voor de Nederlandse samenleving.

Coolcalmcollected | 07-05-23 | 19:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is sowieso knap dat D66 zo consistent haar pluche bankjes weet te vullen met de meest gluiperige onbetrouwbare sujeten. Het zijn altijd types waarvan ik nooit een tweedehands aankoop zou willen doen.

ZonderNaam | 07-05-23 | 13:24 | 3

Nu demoniseer je politici van D66.

Après toi | 07-05-23 | 13:27

@Après toi | 07-05-23 | 13:27:
Nouja, zou jij iets van hen kopen dan?

funda | 07-05-23 | 13:29

@Après toi | 07-05-23 | 13:27:
Nee, ik karakteriseer ze

ZonderNaam | 07-05-23 | 13:36

Toch heeft Rutte geen antwoord gegeven waarom hij nu precies 4 mei hier moest zijn. Volgens Rutte was het toevallig. Volgens Zelensky was hij uitgenodigd en zat er dus een bedoeling achter.

Het waarom is echt belangrijk. Ik kan dan ook wel meegaan met Caroline, want waarom? En het waarom van Rutte was dus een leugen: maar ik had wel opgedraafd. Al was het alleen maar om die iconische foto’s en video’s van boeren die Russische tanks wegsleepten uit te buiten.

Snap_het_ook_niet | 07-05-23 | 13:23 | 5

@Jan, Leiden | 07-05-23 | 14:29:
Het interesseert ze niet echt, al die leugens.
Ze kenschetsen hem liever als slimme jongen of handige politicus, eigenlijk wat ze 'foute' politici zeggen kwalijk te nemen.

funda | 07-05-23 | 14:35

Het is nog niet eens zo erg dat dit bezoek op 4 mei plaatsvond, maar het tijdstip waarop dit plaatsvond was erg onhandig. Hiermee werden kamerleden gedwongen om een keuze te maken tussen herdenken of Zelenski.

lekgoot | 07-05-23 | 16:11

@lekgoot | 07-05-23 | 16:11:
En dan snap ik echt wel de keuze van Caroline voor de 2e Wereldoorlogherdenking van de Kamers boven de bijeenkomst van Zelensky, steunen doen we de Oekraïne toch al, zowel financieel als met wapens en vluchtelingen. Waarvoor Caroline ook voor stemde, maar dat wil dan ineens een aantal reaguurders blijkbaar niet horen.

Jan, Leiden | 07-05-23 | 18:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Gebleken? Het blijkt al sinds 2020 wordt alleen maar erger.

Dubbelepunthoofd | 07-05-23 | 13:20

In Oekraïne kun je nog echte rattengif en onkruidverdelger kopen. Werkt prima. Net nog even de tegeltjes gedaan.

Dubbelepunthoofd | 07-05-23 | 13:19 | 3

Ze reageren nog hoor.

28 | 07-05-23 | 13:43

Informeer je eens wat verder dan alleen de grbruiksaanwijzing, de eerste de beste regenbui stroomt dat water van en tussen je tegels naar de rioolput en ook het grondwater in en vervolgens gaat het daar gewoon verder met zijn verwoestende werking.. Dit is de reden dat ik mijn voedsel alleen van biodynamische onbespoten oorsprong koop, er is me inmiddels teveel bekend over die troep.. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC... www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416

Smoelensmid | 07-05-23 | 14:20
-weggejorist-
Normpje | 07-05-23 | 13:10 | 1

Ratten zijn moeilijk te bestrijden tegenwoordig. Het effectieve rattengif mag niet meer ingezet worden. Je moet ze vangen en elders weer uitzetten. Als je dat doortrekt zie je wat er gebeurt. Amsterdam, Lelystad, Utrecht, Almere

nuchterbekeken | 07-05-23 | 13:08

Van der Plas hoeft niets te ontkennen, ze hoeft alleen maar te DOEN en te LATEN ZIEN. De rattenplaag in den Haag kan dit soort trucjes wel proberen maar het electoraat van BBB vertrouwt den Haag toch al niet.

geerdt | 07-05-23 | 13:04

Dat d66 is gewoon een uiterst geradicaliseerde partij, waar Hans van Mierlo zich kapot voor zou schamen. Het dédain voor gewone mensen is ziekelijk, de mensen die gewone banen hebben en daarmee belasting betalen waarmee de politiek en ambtenarij betaald wordt. Prima hoor, maar enige erkenning is wenselijk.

De manier van verdacht maken, de onsmakelijke insinuaties zijn walgelijk. Die hele partij is echt aan verrotting onderhevig, waar het voorheen nog wel eens charmante zwijmelaars waren. “Het moet anders, bestuurlijke vernieuwing”. Kiezers die het niet wisten, stemden “dan maar d66, want kon geen kwaad”. Dat was lang ook zo, maar nu is het echt kwaadaardig geworden en helaas ook veel van de kiezers van deze partij.

Nuuk | 07-05-23 | 13:03 | 14

@Nuuk | 07-05-23 | 13:54: ik vind dat je dat niet zomaar kan aannemen. Sjoerdsma is een beetje pathetisch en sleept er veel bij (ook de mh-17). Dat Zelenski Joods is is dan niet heel irrelevant. Hij heeft zelf ook voorouders die vergast zijn. Ik ken Sjoerdsma niet maar neem niet zo maar aan dat hij denkt dat Van der Plas antisemitisch is. Hij voert eerder redenen aan waarom Zelenski er volgens hem bij mag zijn. Hoe dan ook, we moeten oppassen niet te doen waar we de ander van beschuldigen. Einde pleidooi.

BobDobalina | 07-05-23 | 14:18

@BobDobalina | 07-05-23 | 14:18: gegeven het trackrecord van dhr. Sjoerdsma is het een tikkeltje naïef om hem het voordeel van de twijfel te gunnen.

therealbraindump | 07-05-23 | 14:46

@BobDobalina | 07-05-23 | 14:18: Sjoerdsma weet best dat Van der Plas geen antisemiet is. Het komt hem alleen goed uit om haar zo voor te stellen. Die man is in- en in-gemeen. Net als zijn partij.

MAD1950 | 07-05-23 | 19:09
▼ 11 antwoorden verborgen

Mag ik eens iets aan de orde stellen wat, deze site een tijdje gevolgd hebbende, mij bezig houdt? Neem eens de moeite het te lezen en te becommentariëren. Zou ik zeer waarderen!

Zo’n 50 jaar geleden las ik als jong student het boek ‘De eendimensionale mens’ van Herbert Marcuse (onlangs opnieuw vertaald en uitgegeven). Het boek maakte zo’n indruk op mij dat ik mij volkomen afkeerde van de politiek. Marcuse introduceert hier het begrip ‘repressieve tolerantie’, wat erop neer komt dat het voor de machthebbers het gemakkelijkst is om oppositie vanuit de maatschappij te onderdrukken door deze maatschappij het idee te geven dat men vrij is te protesteren en demonstreren, maar in werkelijkheid alleen op een manier die de machthebber controleert. Er zijn thans tal van voorbeelden te geven die doen vermoeden dat dit thans aan de orde is, maar ik geef er slechts drie. Voor alle duidelijkheid: met de machthebbers (de elite) bedoel ik VVD, D66, CDA (dat op sterven na dood is), maar ook PvdA en GL, partijen die geen enkele voeling hebben met een belangrijk deel van de maatschappij.

1. De PVV. Deze partij lijkt in alles een opzetje van de VVD. PVV heeft veel stemmen weggetrokken van destijds PvdA, een partij die toen nog tegenover VVD stond. Afgezien van stemmen wegtrekken heeft deze partij van een oud-VVD’er(!) nooit iets willen bereiken, en door de grijsgedraaide plaat te spelen houdt men een mooi inkomen;
2. Niet dat ik denk dat GeenStijl een opzetje van de elite is, maar het steunt (onbedoeld) die elite wel. Er zijn tal van ontevredenen die hun woede hier kwijt kunnen zonder dat het enig effect heef, en dat ze geen andere vormen van protest opzoeken. Sterker nog, andere groepen die zich tegen de elite keren, zoals Extinction Rebellion, worden hier zwart gemaakt;
3. ON. Door de stem van de oppositie te kanaliseren door een wat onnozel omroepje (met een weerzinwekkende leider) op een uur te zetten waarop niemand kijkt, was de oppostie in feite uitgeschakeld (en de NPO ‘democratisch’). Het is dan ook een stommiteit van de NPO om ON steeds boetes te geven

Maar nu is er wellicht hoop. Voor mij er is er niet al te veel WEZENLIJK verschil tussen Caroline van der Plas, Renske Leijten en Pieter Omzigt, allen mensen tenslotte die opkomen voor de slachtoffers van de elite. Maar Renske trekt geen stemmen, en Pieter weten ze wel klein te krijgen, maar met Caroline hebben ze een geduchte tegenstander. En dus proberen ze haar te beschadigen (nu due russenvriend, straks is zij ook nog ‘links’, let maar op) en gelijkertijd zullen ze zich zogenaamd meegaand opstellen om haar te controleren (repressieve tolerantie). Ik ben zeer benieuwd wat er gaat volgen!

lamoureux | 07-05-23 | 13:03 | 12

Extinction Rebellion wordt door de "autoriteiten" (lees politie/justitie) met zijden handschoentjes aangepakt. Waarom? Ze hebben onder hun medestanders/sympathisanten enkele voor die autoriteiten zeer geduchte tegenstanders (bijv. advocaat Benedicte Ficq) in hun gelederen heeft. Als het alleen een stelletje ongeorganiseerde schreeuwers waren, dan waren ze al heel snel achter tralies gezet, zo niet nog erger.

Brulboei_61SB | 07-05-23 | 19:51

@Brulboei_61SB | 07-05-23 | 19:51: Maar geef toe, je kunt ook zeggen dat zij met zijden handschoentjes worden aangepakt omdat zij volstrekt onschuldig zijn. Welke elite zou niet blij zijn met een dergelijke halfzachte oppostie, en dat terwijl al die andere oppostie (jullie hier!) zich nu richt op Extinction Rebellion en niet op de elite!

lamoureux | 07-05-23 | 20:03

@Dr_Johnson | 07-05-23 | 14:22: Bij later inzien, dank voor uw reactie. Bij alles gaat het er om dat repressieve tolerantie impliceert dat oppositie getolereerd wordt, niet noodzalijk georganiseerd. Dus, ik zeg niets TEGEN GeenStijl en ON, maar de manier dat zij oppositie bedrijven leidt tot helemaal niets, tot op het punt dat de elite blij is met dit soort 'oppositie'. Waar ik nu mee zit is, los van of er opzet in het spel is, dat de democratie in Nederland zodanig functioneert, mede vanwege de gecommercialiseerde media, dat er niet meer een echte oppositie is: de democratie is verworden tot een 'zachte' dictatuur, waarin alle oppostie wordt uitgeschakeld door het verwijt 'links' te zijn.

GeenStijl mag daar wel eens duidelijker in zijn: niet waar zij tegen zijn, maar waar zijn zij voor? En hoe willen zij dat waar zij voor bereiken? Want, naar mijn mening, steunen zij nu onbedoeldl waar zij zo tegen zijn. In die zin is GeenStijl een voorbeeld van repressieve tolerantie!

lamoureux | 07-05-23 | 22:32
▼ 9 antwoorden verborgen

Ik lees in veel reacties hieronder dat BBB en Van der Plas worden gedemoniseerd, maar Lientje wordt toch nergens uitgemaakt voor heks, er worden geen verwijzingen gemaakt naar bezemstelen en ik zie ook geen opmerkingen over haar buitenlandse afkomst, want een Ierse moeder. Dus het valt allemaal reuze mee....

Après toi | 07-05-23 | 12:59 | 3

Jammer dat Pim niet voor heks werd uitgemaakt, of dat er verwijzingen werden gemaakt naar bezemstelen, kortom echt gedemoniseerd, want dan had hij nog geleefd.

Kowalski11 | 07-05-23 | 13:09

Valt me inderdaad tegen. Haar postuur vraagt er immers om.

BobDobalina | 07-05-23 | 13:13

Ik geniet altijd van de tegels "Veel reacties hieronder... "
Het zegt vaak onbedoeld nogal wat over de tegelbakker.

funda | 07-05-23 | 14:24

miereneukers.

ZZP-er | 07-05-23 | 12:55

Schokkend allemaal hoor, in The States: "Grab'm by the pussy", is zeker gezegd door die rossige en het was ook iets waarmee hij in het leven stond/staat. 130.000,= zwijggeld voor pornoster Stormy Daniels. Welke ster staat er niet bij. et tijdschrift uitgebreid in op de langdurige affaire die voormalig Playboy-model Karen McDougal met Trump had, vlak na zijn huwelijk met Melania. Uiteraard ontkende het Witte Huis in alle toonaarden, ook al was het bewijs van The New Yorker overtuigend.

Het artikel noemde ook een aantal andere affaires die Trump de afgelopen jaren heeft gehad. Maar dit stuk was ook opvallend door de schimmige operatie die schuilgaat achter deze affaire. Auteur Ronan Farrow (bekend van de onthullingen over Harvey Weinstein) legde bloot hoe bevriende media Trump helpen deze affaires onder het tapijt te vegen. Catch and kill heet dat in het jargon van de Amerikaanse schandaalpers. Massa's aangespoord het Capitol te bestormen. Geheime stukken verdonkeremaand.
Etc. etc.

Het is de frustratie van veel Democraten. Wat als dit allemaal onder Obama was gebeurd? Wat als Obama's advocaat grote sommen geld had betaald aan een pornoster? Wat als een hooggeplaatste adviseur van Obama door twee ex-vrouwen was beschuldigd van mishandeling? Wat als was gebleken dat meer dan honderd medewerkers van Obama niet waren gescreend en toch toegang hadden tot gevoelige staatsgeheimen? Rechtse media als Fox News en Breitbart zouden werkelijk ontploffen.

dickwvf | 07-05-23 | 12:55 | 4

Goeie samenvatting.

Après toi | 07-05-23 | 13:03

Die whataboutisms gaan nog eens heel groot worden. Mark my words.

funda | 07-05-23 | 13:45
▼ 1 antwoord verborgen

Eigenlijk helemaal niets mis met die reactie van Brekelmans, die ik verder overigens een ontzettende lul vind.

Maar dit is gewoon een volledig correcte en noodzakelijke terechtwijziging van het idiote gedrag van Van der Plas, die had kunnen en moet inzien dat dit de gevolgen zijn van haar acties: dat ze het kremlin er mee helpt. Volgens mij wordt er verder niets mee geinsinueerd.

Japannert | 07-05-23 | 12:50 | 4

Nou poe poe zeg, wat een slag en overwinning voor het kremlin. Ik denk dat deze tweet de geschiedenisboeken in kan of niet?

zegmaarwij | 07-05-23 | 12:57

@funda | 07-05-23 | 12:54: Omdat dit Van der Plas bericht op de Russische staatstelevisie is verschenen, kun je tenminste concluderen dat het zeer pas kwam voor ome Poetins propaganda.

Weerduivel | 07-05-23 | 13:00

@Weerduivel | 07-05-23 | 13:00:
Putin gebruikt alles dat hem te pas komt, zelfs jouw reaguursel als het zo uitkomt. Wat zegt dat over ons?

funda | 07-05-23 | 13:25
▼ 1 antwoord verborgen

Wat vindt Wiegel er eigenlijk van?

MorgenEenAnder | 07-05-23 | 12:48 | 1

Die wacht op de duiding van Prof. Dr. Clavan

Shoarmamasutra | 07-05-23 | 13:04

Van fratboys naar ratboys...

Kartelmaster2000 | 07-05-23 | 12:47

Wat een ophef weer over een 2e kamerlid met 1 zetel.

BBB: DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

De_fluitlokker | 07-05-23 | 12:44 | 1

De politieke angst regeert en de ene crisis volgt de andere op.

funda | 07-05-23 | 12:50

Grappig, Bas legt in beide gevallen de vinger op de zere plek als ik de panelen zo doorlees. Brekelman's tweet is een goed voorbeeld van de nieuwe cultuur zie ik. Ventje lijkt net droog achter de oren en net zo eurofiel / oorlogsgeil als Sjoerd.

Kartelmaster2000 | 07-05-23 | 12:41

Het standpunt van Van der Plas wordt kwaadaardig verbogen. Dat standpunt is heel simpel: Zelensky is alle dagen welkom, behalve op 4 (en 5) mei. 4 mei is de dag (NIET de twee minuten) dat alle Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Ik deel dat standpunt. Zelfs als je dat standpunt niet deelt, laat je je lelijk in de kaart kijken als je beweert dat dat ene 'incident' Van der Plas in één klap ongeschikt zou maken. Wie veel stemmen dreigt te gaan trekken maar niet tot het partijkartel behoort, wordt in Nederland steevast gedemoniseerd.

J.P.Drapeau | 07-05-23 | 12:37 | 7

Het standpunt van Van der Plas over 4 mei was tot 2 dagen geleden toch heel anders, zoals haar oude tweets laten zien. Meerdere malen geagiteerd tegen het comite 4 en 5 mei omdat ze vond dat iedereen lekker mocht herdenken wie ze willen.

Toen zag ze weer een mogelijkheid om in het nieuws te komen. Daar is ze opgedoken om vervolgens keihard op haar boerensmoel te vallen. Gewoon zo opportunistisch en hypocriet als de pest.

Japannert | 07-05-23 | 12:56

@Japannert | 07-05-23 | 12:56: Antizanicz haalde het ook al aan. Zeer relevante uitspraken. Het is dus een hypocriete tweedrachtzaaier. Alles voor de likes van de rechtse deugers!

BobDobalina | 07-05-23 | 13:16

@BobDobalina | 07-05-23 | 13:16: De linkse deugers smullen er ook van, zo te lezen.
Mooi dat Caroline weer eenheid brengt in dit verscheurde landje.

funda | 07-05-23 | 13:27
▼ 4 antwoorden verborgen

Op zich prijs ik dat Caroline van de Plas de dodenherdenking zuiver wil houden, maar 4 mei is voor mij en vrijwel iedereen gewoon een werkdag. Ook voor de kamer blijkbaar. Dan is het ook niet gek dat de bedrijven gewoon door lopen. Ik heb Zelensky geen rol op de Dam of Waalsdorpervlakte zien hebben ofzo.

Shoarmamasutra | 07-05-23 | 12:34 | 4

Ik blijf het apart vinden dat er allemaal argumenten worden gezocht waarom Van der Plas de dodenherdenking niet op haar eigen wijze mag beleven. Waarschijnlijk dat groepsdenkers niet zo goed weten hoe om te gaan met een iemand die voor zichzelf denkt.

yeps | 07-05-23 | 12:53

@yeps | 07-05-23 | 12:53: Tot de komst van Zelensky was het standpunt van Van der Plas over 4 mei precies het tegenovergestelde van wat ze twitterde. Ze denkt niet voor zichzelf: ze zegt wat ze denkt dat haar stemvee wil horen. En dat ging dit keer fout.

Japannert | 07-05-23 | 13:04
▼ 1 antwoord verborgen

Van de plas, was dat niet dat gozertje dat Barbie aanduwde?

Shoarmamasutra | 07-05-23 | 12:31 | 2

Klopt, en voor nageslacht gezorgd.....

Keutels | 07-05-23 | 12:39

Alles wordt door het zittende politieke establishment ingezet om bbb onschadelijk te maken, alles voor het behouden van de macht. Dat van der Plas de aanwezigheid van Zelenski op 4 mei ongepast vindt betekent helemaal niet dat zij Oekraïne niet steunt in de strijd met Rusland, een lage smerige valse tegenstelling. En maar klagen en jammeren over de polarisatie in Nederland.

therealbraindump | 07-05-23 | 12:29 | 4

@Jan, Leiden | 07-05-23 | 12:47: Aan de goeie kant. En daarom steunen we Zelensky en Oekraïne.

Après toi | 07-05-23 | 13:04

@Jan, Leiden | 07-05-23 | 12:47:
"ze klagen over polarisatie, maar ze verspreiden berichten alsof "
Precies dat, en zoals alle politieke clubjes in de bloedige geschiedenis rechtvaardigen ze zich met het arument dat zij 'aan de goede kant staan.'

funda | 07-05-23 | 13:38

@Après toi | 07-05-23 | 13:04:
En precies dat doet BBB ook: alle moties tbv Oekraïne zijn gesteund! Dus deze 2 heren kunnen stippen met hun insinuaties op Twitter!

Jan, Leiden | 07-05-23 | 14:20
▼ 1 antwoord verborgen

Magere mannetjes in blauwe pakken,
Oud vergif in nieuwe zakken.

J.P.Drapeau | 07-05-23 | 12:28 | 1

Zo, goed gevonden, een echte bijbelkenner, leuk

Klunhel | 07-05-23 | 14:02

Als je geen degelijk onderbouwd plan aan kiezers kunt verkopen heb je misschien wel ratten nodig om jezelf in de kijker te spelen... als politicus ben je dan af...

BL!ZZ | 07-05-23 | 12:28 | 1

Absoluut. Sneu. Sneue politici. Verschrikkelijk vals ook.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 13:25

Ik vond het geen slimme zet van Caroline. Zij heeft D66 hiermee in de kaart gespeeld. Het demoniseren van BBB is in een volgende fase terecht gekomen. Jammer, heel jammer.

Arnold Layne | 07-05-23 | 12:25 | 4

Nah, ze gaf D666 daarmee de kans om zichzelf nóg harder voor schut te zetten. Trbd hieronder heeft ook gelijk, het was een kwestie van tijd voor de rattenneukers uit hun holen gekropen kwamen, ze ruiken bloed, een nieuw slachtoffer en grijpen dankbaar iedere misser, verspreking of non-feit aan om te kunnen bashen. Het is gewoon wat ze doen, ze kunnen niet anders en weten niet beter.

elfenstein | 07-05-23 | 12:36

Je moet uitgaan van je eigen kracht en je niet laten leiden door een mogelijk frame van een miezerig mannetje als Sjoerdsma. Die lul met vingers zien we na de verkiezingen niet terug, de BBB wel.

goedverstaander | 07-05-23 | 12:41

@goedverstaander | 07-05-23 | 12:41:
Ai, dat heeft u denk ik mis. Die komt geheid nog weer terug in een of andere adviescommissie, als burrie van Kudtkurkerveen, iets leuks mt klimaat in Brussel. Dergelijke types zijn hardnekkiger dan mos op stoeptegels.

elfenstein | 07-05-23 | 12:49
▼ 1 antwoord verborgen

Toch heb ik een vraag aan de auteur van dit stukje.

Bas, vertel, wat bezielde je in hemelsnaam om wat overduidelijk politieke tegenstanders van jou zijn te bestempelen als ongedierte?

Gisteren was het druk in de gelederen van het stijlloos roze blog om de afschuwelijke laffe moord op Pim Fortuyn te herdenken. Meerdere van de "tegelaars" hadden het over de uitspraak van Marcel van Dam, het beruchte: "u bent een minderwaardig mens". Een Untermensch dus. Een kakkerlak. Een rat. Ik hoef naar ik aanneem geen historische context te geven over de gevolgen van dit pad bezaaid met woorden. Woorden doen ertoe. Het begint altijd met woorden.

Politieke discours en polemiek is prima. Hoe kleurrijker hoe beter ergens. Maar er is ergens een grens in je "mening" verkopen. Een VVD'er en een D66'er uitmaken voor ongedierte en sardonisch oproepen om ongediertebestrijding te bellen gaat in mijn ogen te ver.

Het is natuurlijk niet zo bedoeld. Maar eerlijkheid gebiedt me te melden dat de gekken zoals een Volkert van der G. of een Bart van U. met een Messiascomplex loslopen. Er zijn mensen die op hun zolderkamertje zitten en nu denken dat hun leven door deze partijen (VVD en D66) vernietigd wordt en zinnen op "wraak".

Wat als eentje een Anders Breivik gaat doen? Fjordman heeft het boetekleed moeten aantrekken voor zijn kleurrijke taalgebruik.

Woorden doen ertoe.

DeEnigeWaarheid | 07-05-23 | 12:24 | 14

Naief. Heel erg naief vind ik uw reactie.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 13:29

De vergelijking tussen een ijskoud berekenende Volkert en een verwarde man is al te zot voor woorden.
Alle daaruit getrokken conclusies zijn al bij voorbaat zonder waarde.

funda | 07-05-23 | 13:35

@Wattman | 07-05-23 | 12:45:
Daar is de overheid nu goed mee op weg, en proberen af en toe een vliegertje op te laten (antisemitisme, Poetin lovers, klimaat ontkenners, etc) om de aandacht van hun eigen falen (huizenmarkt, mega inflatie, ongecontroleerde immigratie, covid beleid, onhaalbare energie transitie, etc) af te leiden. Het gaat niet meer om de inhoud, politiek is verworden tot wie de meeste modder kan gooien.

boerk | 07-05-23 | 13:55
▼ 11 antwoorden verborgen

Rattenneuker.

Ik vind Geenstijl steeds minder positie innemen en steeds minder origineel in het bevechten van de bastions van de politieke correctheid en propaganda, maar deze is wel weer redelijk.

Ik ga hem meteen gebruiken. Rattenneuker.

mental K | 07-05-23 | 12:16 | 3

Vroeger had je mierenneuken.

Adriel | 07-05-23 | 12:23

@Adriel | 07-05-23 | 12:23: Mattheus 23:24: Gij blinde leidslieden, die de mug uitzijgt, en den kemel doorzwelgt (Statenvertaling) of Blinde leiders zijn jullie, die uit hun drank de muggen ziften, maar een kameel wegslikken (Nieuwe Bijbelvertaling).
Ik moet steeds weer denken: wij kiezen politici, omdat ze zich op een bepaalde manier gedragen en zaken melden, die ons aanspreken. Al dat wat ons zou moeten aanspreken is dus een voorbeeld hoe wij ons graag vertegenwoordigd willen zien. Het spreekt ons aan. Ik zou zeggen: dus wij willen ook zo zijn. Goed voorbeeld doet volgen. En dan zie ik: hee die gasten liegen, moffelen weg, zeveren, zijn continu verontwaardigd en gekrenkt, enz. Dus wij moeten dan maar ook eens zo aan de gang.... rattenneuken.

nobodiesunmighty | 07-05-23 | 12:31

@Adriel | 07-05-23 | 12:23: Dit is veel erger dan mierenneuken. Rattenneukers klopt dan ook helemaal vind ik.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 13:30

Een communicatiedeskundige van het kaliber van Van der Plas had moeten weten dat de Russen zich hijgerig zouden storten op dat ontzettend domme tweetje van haar. Nu denken de Russen dat Nederland anti-Kiev is of reserveringen heeft. Dat is niet zo. Bijna heel Nederland is Kiev gezind. Daarom is dit zo kwalijk en ernstig. We hebben het over de leidster van de partij die zomaar de grootste kan worden in Nederland bij de aankomende verkiezingen en met alle ex-VVD en ex-CDA lieden ook daadwerkelijk iets kan presteren.

Politiek had Van der Plas zich kunnen openbaren als een groots staatsvrouw op 4 mei. Iemand die het opneemt voor boeren, burgers en buitenlui in binnen- en buitenland. Maar nee, ze ging het pathetische populistische padje op naar de ondergang van alle partijen en politici die haar voorgingen. Dat zou een fiks verlies voor Nederland zijn.

Maar het is niet over. Iedereen maakt fouten. De BBB standpunten inzake Oekraïne zijn kristalhelder. Daar mag geen greintje twijfel over bestaan.

Een onbesuisde actie van iemand die beter zou moeten weten en kunnen, hoop ik althans voor de BBB-stemmers. Het komt hopelijk goed. Meer kan ik er niet van maken.

DeEnigeWaarheid | 07-05-23 | 12:15 | 8

@DeEnigeWaarheid | 07-05-23 | 12:34: het waren de Friezen en de Vlamingen die bij een veldslag noet meewerkten met het terugsturen van de edelen cq aanvoerders die legden het loodje tot grote ontzetting van het plebs.

Toedels | 07-05-23 | 13:13

@Après toi | 07-05-23 | 13:05: Het doel van een discussie of dialoog ontgaat je dus.

funda | 07-05-23 | 13:30
▼ 5 antwoorden verborgen

Alle deugverdienmodellen moeten koste wat het kost in stand gehouden worden want ze kunnen allemaal helemaal niets.

van stampij | 07-05-23 | 12:00

Rattenhol na rattenhol...

Interessant....

(Vrij naar Lange Frans)

Lorejas | 07-05-23 | 11:58

Gisteren zocht ik naar het woord sociopaat toen ik met mijn buurman over psychopaten aan het praten was, hij deed de suggestie "politicus?"

uisge baugh | 07-05-23 | 11:58
-weggejorist-
dathoujetoch | 07-05-23 | 11:57 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Dit is toch een verheugend bericht! Zoals het ratfucken ontstaan is vanuit een gevoel aan de verliezende hand te zijn, zo zijn deze kinderachtige tweets bedoeld om CvdP te beschadigen, een teken dat VVD en D66 serieus bang voor BBB zijn. Pas op BBB, want als het om macht gaat deinst dit tuig nergens voor terug.

lamoureux | 07-05-23 | 11:54 | 5

@funda | 07-05-23 | 12:01: Het 'volk' is vrij dom en heeft het geheugen van een goudvis - alleen de vileine beschuldigingen blijven een beetje hangen vanwege de sensatie en beschadigen dus het slachtoffer, maar de leugens worden de daders helaas nauwelijks nagedragen.
Voorbeeld: Rutte, Kaag, Samson, Klaver, Ploumen, Pechtold, Hoekstra, Balkenende - oh wacht, dat zijn meerdere voorbeelden.

Monkey Cabbage | 07-05-23 | 12:59

@Monkey Cabbage | 07-05-23 | 12:59:
"Het 'volk' is vrij dom"
Met uw permissie stopte ik daar al met lezen. Zonder trouwens ook.

funda | 07-05-23 | 13:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja, die Jan is soms best wel scherp.

Kwakjeszalver | 07-05-23 | 12:12

"Speelt Putin in de kaart" kwam hier gisteren ook al aan bod. Wordt enkel gebruikt als argument om de ander de maat te nemen en de mond te snoeren. Nooit je oren naar laten hangen.

Zoelense Hobbyboer | 07-05-23 | 11:52 | 2

Dat ´speelt die en die in de kaart´ en ´progressief´ zijn inmiddels achterhaalde woorden/uitdrukkingen. Voor mij heeft dat zijn betekenis volledig verloren.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 12:11

Inmiddels lijkt me duidelijk dat. los van de nucleaire optie, Putin verder helemaal geen kaarten op hand heeft...

ReyNemaattori | 07-05-23 | 12:33

De linkse bubbel leest dit soort korte menners graag (die gaan door het vuur voor hun gewaardeerde bruinhemden) maar mensen die niet iewat deugziekenlijk in hun hoofd zijn zullen er meewarig om lachen en weten dat niet alles wat links meent waar is.
De peilingen bewijzen tot mijn genoegen steeds meer dat er nog wel hoop is, de linkse stuiptrekking is toch een welkome zegening.

28 | 07-05-23 | 11:49

Die foto ook, het lijkt de nieuwe lichting FVD wel.

funda | 07-05-23 | 11:49 | 1

Brekelmans weet het voor de camera altijd prima te verwoorden. Helaas komt dat niet overeen met wat er onder de streep geleverd wordt door Vak K. Maar we blijven hopen, zolang hij niet transformeert tot een tweede Jantje "Parcelmouth" Paternotte blijft hij voorlopig het voordeel van de twijfel houden, dat er in ieder geval de wil is om iets aan de problematiek op zijn deelgebied te willen doen.

Graaisnaaiert | 07-05-23 | 12:03

Nou weet ik best dat er hele grote ratten zijn, maar als je een rattenneuker bent stelt dat wat je tussen je benen hebt hangen ook niet echt veel voor he Sjoerdsma?

de Jager59 | 07-05-23 | 11:47 | 3

Hangt er vanaf wie top en bottom is toch?

Lorejas | 07-05-23 | 11:48

Misschien dat S. Smeets daar antwoord op kan geven. Die houdt van klein, toch?

Kwakjeszalver | 07-05-23 | 12:15

@Kwakjeszalver | 07-05-23 | 12:15: dat weet ik niet. Allerlei jongens van tegenwoordig lopen met 110 kilo rond met zo n energydrankje en frikandelbroodje in de klauw.

Shoarmamasutra | 07-05-23 | 12:30

Het woord democratie wordt steeds smeriger olv. de zogenaamde democraten.

kapt.Jerkoff | 07-05-23 | 11:46

Dat eindeloze gezeik over de afwezigheid van Vd Plas bij het bezoek van Zelensky en de reden die ze daarvoor geeft.....

Ik heb geen BBB gestemd en ik ben geen speciale fan van Vd Plas, hoewel ik een zekere bewondering heb voor de wijze waarop ze zo veel kiezers achter zich heeft weten te verenigen (maar dat had ik bij de PS verkiezingen van 4 jaar geleden ook nog voor Baudet toen die voor FvD een 'landslide' veroorzaakte; daar is nu niets meer van over). Afwezig zijn bij het bezoek/toespraak van Zelensky op 4 mei zou niet mijn keus zijn, maar ik vind die van Vd Plas legitiem, ook al ben je het niet met haar keus eens.

Verder beschuldigt Sjoerdsma Vd Plas niet van antisemitisme; wel noemt hij de joodse komaf van Zelensky in zijn tweet. Wellicht werd het hem ingegeven door de opmerking van Vd Plas over de slachtoffers van de holocaust. Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Ik las ook dit nog in zijn tweet:

"Ze vergeet ook nog eens dat deze oorlog 196 Nederlandse burgerslachtoffers maakte. Ook hen herdenken we vanavond.''

Maar dat vraag ik me af. Ik heb het nog maar weer eens nagezocht bij het Comité 4 en 5 mei, want al jaren bestaat er bij veel mensen kennelijk onduidelijkheid over wie er nou precies herdacht worden. Dit vind ik op hun website:

"In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.''

Zijn die slachtoffers van MH17 dan slachtoffers van een 'oorlogssituatie'? Officieel was er op dat moment volgens mij nog geen sprake van een oorlogssituatie, maar indien dat toch wel het geval was, dan lees ik verder dit:

“In oorlogssituaties en bij vredesoperaties”
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag geweest zonder oorlog. Om een bijdrage te leveren aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld, zendt Nederland militairen en ander defensiepersoneel uit naar conflictgebieden. Nederlanders die tijdens een dergelijke, door de overheid gesanctioneerde, missie om het leven zijn gekomen, worden ook herdacht op 4 mei.''

Mij lijkt het dat op basis hiervan, de slachtoffers van MH17 op 4 mei niet worden herdacht. En ik wil die slachtoffers en hun nabestaande natuurlijk absoluut niet tekort doen, maar laten we voor die ramp dan een aprte herdenking in het leven roepen (of bestaat die inmiddels al? Ik heb geen idee).

Vooralsnog lijkt Sjoerdsma er dus naast te zitten, maar ik geef mijn mening graag voor een betere.

Dr_Johnson | 07-05-23 | 11:43 | 22

@Après toi | 07-05-23 | 14:54: Wij hebben niemand publiek uitgestuurd. Dat mensen er zelf heen zijn gegaan betekent niet dat ze daar zitten voor volk en vaderland. Wij zijn niet in oorlog met Rusland. Wij hebben geen burgerbevolking verloren in Oekraïne of Rusland. En zeker niet de mensen in MH17.

Met_baard | 07-05-23 | 15:34

@Met_baard | 07-05-23 | 15:34: Misschien toch iets beter de verslaggeving over de oorlog in Oekraïne volgen, want er ontgaat je een boel.

Après toi | 07-05-23 | 16:07

@Après toi | 07-05-23 | 16:07: Misschien iets minder je "bronnen" volgen, dan zit je niet zoveel onzin te verkondigen. Ik herhaal: Nederland is NIET in oorlog met Rusland. Nederland heeft geen mensen uitgestuurd die de loopgraven bemensen. Nederland heeft geen burgerbevolking verloren door Russisch of Oekraiens geweervuur, raketten, drones, bommen of granaten.

Als jij beter weet, geef maar linkje.

Met_baard | 07-05-23 | 16:11
▼ 19 antwoorden verborgen

Laatst speelde er ook iets met "rioolratten".

T. Rammel(l)an(d)t | 07-05-23 | 11:41

DemocRATen.

Mr_Natural | 07-05-23 | 11:38

Goh, polletiek zit vol met netjes aangekleed ongedierte. Nou nou, wat een nieuws. Laat ik nou denken dat politici de meest eerlijke mensen op aarde waren. Er gaat een wereld voor me open hahaha.

Zwezerik | 07-05-23 | 11:38

Rattenneukers? Ze benoemen gewoon het laag-bij-de grond gedrag van de bottomfeeders in de kamer. Waarvoor chapeau. Onsterfelijk belachelijk zijn doen Lientje & co zelf, dat mag zeker en vaak benoemd worden.

joker3 | 07-05-23 | 11:37 | 2

Laag bij de grond gedrag, leg eens uit ?

normanius | 07-05-23 | 11:41
-weggejorist-
roberto9715 | 07-05-23 | 11:52

Het is hier overigens vaak betoogd dat Kaag doelbewust geld aan terroristen geeft en zij sympathiseert met de PLO. Is dat dan ook ratneuken?

BobDobalina | 07-05-23 | 11:37 | 11
-weggejorist-
Kowalski11 | 07-05-23 | 12:14

Kaag heeft niet alleen terroristen gefinancierd en gesympathiseert met de PLO. Ze is ook nog eens getrouwd met iemand die voor de PLO werkzaam was. Dat is gewoon de waarheid. Ontkennen is zinloos. Ze is overigens destijds haar vetrouwensfunctie hierdoor kwijt geraakt. Dat is niet voor het hebben van zweetvoeten.

At_Dawn_They_Sleep | 07-05-23 | 13:21
▼ 8 antwoorden verborgen

Iets met de pot en de ketel, Bas. Zie je niet dat je met dit stuk echt exact hetzelfde doet?!
Uiteindelijk draait deze hele discussie om 1 ding: Mevr. vd Plas heeft een foutje gemaakt en niet goed genoeg nagedacht.
Kan gebeuren, doet ze denk ik niet nog een keer.

KritischeKrikker | 07-05-23 | 11:36 | 11

@Après toi | 07-05-23 | 11:45: Ik zou niet weten waarom.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 12:20

@Après toi | 07-05-23 | 11:45: Jouw conclusie is echt nog veel onnozeler.

Kowalski11 | 07-05-23 | 12:21
▼ 8 antwoorden verborgen

Als er een heksenjacht komt moet D66 zich de meeste zorgen maken.

Mr_Natural | 07-05-23 | 11:35 | 2

Ik werp mij op om als vrijwilliger het hout voor brandstapels bij elkaar te sprokkelen. Of om verdrinkingsputten te graven.

Kwakjeszalver | 07-05-23 | 12:17

En de komende vier jaar worden de belastingen jaarlijks met E18 miljard verhoogd. Dat is E140,-- per huishouden per maand. Van die E140,-- per maand extra kun je lekker en gezond eten. In plaats daarvan gaat het naar een bodemloze put.
Daar worden subsidieparasieten van betaald die pleiten voor nog meer lastenverzwaringen en heffingen.
Toch maar eens aan emigreren denken?

Haberdoebas | 07-05-23 | 11:34 | 10

@Après toi | 07-05-23 | 12:08: Gans het raderwerk staat stil, als mijn machtige arm het wil.

Duwbak_Linda | 07-05-23 | 12:13
▼ 7 antwoorden verborgen

Het zagen aan de poten van de BBB is allang begonnen, eerst gedoseerd vanaf nu steeds vaker. Er komen binnenkort verkiezingen aan. De VV’66 weten het al.

Guusje Nadorst | 07-05-23 | 11:32 | 17

@funda | 07-05-23 | 12:24: Nee, ze was al een hele poos op pensioen toen Bart van U haar vermoordde.

Haberdoebas | 07-05-23 | 13:58
-weggejorist-
funda | 07-05-23 | 13:59
-weggejorist-
Haberdoebas | 07-05-23 | 14:00
▼ 14 antwoorden verborgen

Rutte was blijkbaar toch een beetje teruggefloten door Caroline, tijdens een bevrijdingsspeech had hij het over het herdenken van de NL slachtoffers en dat we daarbij ook 'een beetje' de slachtoffers in Oekraïne zouden moeten herdenken.
'Een beetje' wtf zeg dan helemaal niets....

Plastique | 07-05-23 | 11:32 | 16
▼ 13 antwoorden verborgen

Goed stukkie meneer Bas!

Zemko | 07-05-23 | 11:31 | 1

Meer dan uitstekend stuk, mijnheer Bas!

ChalinaRosa | 07-05-23 | 12:28

Ja hoor, een heel verhaal over aperte leugens in de Amerikaanse campagnes aankaarten om maar het punt te maken dat Sjoerdsma (uiteraard) een lul is. Want hij benoemde het drankgebruik (geen leugen maar dat zal weer een detail zijn) van Remkes en dan is dit nog de mooiste:

" (om vervolgens zelf ook niet maar dan zónder afmelding bij de bijeenkomst met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te verschijnen)."

Totaal bezijden de essentie en Bas moet dat toch beseffen, want het ging om de openbare op Twitter luidkeels gedane aankondiging van La Plas, waarmee zij luid en duidelijk publiekelijk afstand wilde doen van Zelenski. Wel of niet aanwezig zijn, in stilte, was geen politiek standpunt innemen. Maar goed, alle ballen op Sjoerd al lijkt dit weer een verdacht gezochte aanval.. Maar heeeee, het is mijn mening maar hè?

Beste_Landgenoten | 07-05-23 | 11:28 | 16

Wrijven in vlek. Goed bezig.

goedverstaander | 07-05-23 | 12:29

@dathoujetoch | 07-05-23 | 11:53: Volgens mij worden de speeches van von der Leyen ook door Amerikanen geschreven. "Let me be clear" enz.
Sorry even off-topic.

ChalinaRosa | 07-05-23 | 12:31
▼ 13 antwoorden verborgen

Eh, weten we of Remkes inderdaad niet aangeschoten was? Het verhaal zou zo maar waar kunnen zijn en Remkes is geen tegenstander van D66. Dus dit is geen ratneuken. Ik vind dit eerder ratneuken:

"Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen."

Ook wordt Lientje nergens voor Antisemiet uitgemaakt. Dat Zelensky van Joodse afkomst is, is op een dag als 4 mei niet volledig irrelevant.

Ik vind dit nogal een frame.

BobDobalina | 07-05-23 | 11:26 | 4

Johan is een aimabele kerel, en hij spuugt niet in een glas jenever.

Après toi | 07-05-23 | 11:34

@Après toi | 07-05-23 | 11:34: Remkes is een ongelooflijke faalhaas geweest in zijn ministerschap als Min BZK maar da’s iedereen al lang en breed vergeten. VVD heeft hem zorgvuldig op het schild gehesen en we zijn in een soort van massa-hysterie gaan geloven in zijn exceptionele capaciteiten. De waarheid is dat het een oude bekrompen man is met een alcoholverslaving die alle cliche’s over stikstof door een team vlotte schrijvers heeft laten oppennen.

_pacman_ | 07-05-23 | 11:38

Jaloezie op de betere frame past binnen de nieuwe politieke werkelijkheid.

funda | 07-05-23 | 12:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ik vraag me wel eens af wat voor innerlijk deze mensen hebben om zo met anderen om te gaan en op deze manier te willen leven? Wat zouden ze zien als ze in de spiegel kijken?
Zijn ze vergeten dat die democratie waar ze deel van uitmaken een hoger doel dient dan henzelf, hun geniepige spelletjes en partijpolitiek?
Blij dat ik niets met zulke mensen te maken heb.

Zapata10 | 07-05-23 | 11:26 | 4

@Beste_Landgenoten | 07-05-23 | 11:35: Wil je proberen niet op de persoon te spelen en al helemaal niet omdat je niet weet welke moties ik wel of niet onaangenaam vind. En ik heb het niet over het democratische proces maar over partijpolitiek en achterkamer gekonkel. Ga iemand anders lastig vallen met je geleuter.

Zapata10 | 07-05-23 | 11:40

Lui zoals Sjoerdsma of Paternotte die vinden zichzelf helemaal te wauw en die denken niet na over hun handelen of woorden. DDR66 ten voeten uit en dat 21 jaar geleden Pim werd vermoord dat vinden ze nog steeds een mooi moment, heb ik zo het idee. Is toch de ultieme vorm van een tegenstander uit (laten) schakelen.

Bakkeleures | 07-05-23 | 13:22
▼ 1 antwoord verborgen

D66 ratboys, integriteit is voor anderen.

donkieshot | 07-05-23 | 11:25

Wag the dog.

Mr_Natural | 07-05-23 | 11:24 | 1

Geweldige film.

Verbandmeester | 07-05-23 | 11:35

Dat Boerenlientje de indruk wekt dat ze een hekel aan Oekraïne en Zelensky heeft, werkt ze toch echt zelf in de hand, met haar bekrompen en benepen opstelling gedurende 4 mei. Logisch dat daar veel kritiek op komt. Of moeten we haar nu al heilig verklaren?

Après toi | 07-05-23 | 11:20 | 19

U kunt hierboven lezen hoe Bas Paternotte mensen als u omschrijft. En gelijk heeft ie.

goedverstaander | 07-05-23 | 12:26

@BobDobalina | 07-05-23 | 11:28: Uh, nee. Caroline heeft niets geboycot. Ze heeft besloten om naar de dodenherdenking (specifiek: die in de Tweede Kamer ter nagedachtenis van politici omgebracht door de Duitsers) te gaan in plaats van de ontmoeting met Zelensky.

Haar woorden zijn dus NIET misplaatst, en WEL ongelukkig. Het was geen keuze tussen gaan of thuisblijven, het was een keuze tussen twee verschillende dingen die tegelijkertijd ingepland waren.

Leyrann | 07-05-23 | 13:31
▼ 16 antwoorden verborgen

Daarom stem ik dus op Het Populisme. Einde verhaal.

Duwbak_Linda | 07-05-23 | 11:19 | 1

Haha! Mooie!

Lorejas | 07-05-23 | 11:44

Democratie....

Is dit nog nieuws? | 07-05-23 | 11:17

Right. Wat zal Putin zich in de kaart gespeeld voelen en zich verkneukeld hebben dat ene Brekelmans een onbeduidend tweetje van ene Van Der Plas heeft gebruikt voor een eigen tweetje over iets onbenulligs.

_pacman_ | 07-05-23 | 11:17

Bas Paternotte maakt zich dus boos om het feit dat BBBoerenlien antisemitisme in de schoenen geschoven wordt en pro-Kremlin zou zijn?
En intussen wel andere politici schaamteloos met ongedierte vergelijken.
Meten met twee maten Bassie.

leo de pejo | 07-05-23 | 11:16 | 4

Een rattenstreek is een rattenstreek, en lelijke insinuaties maken over een politieke tegenstander is nu eenmaal een rattenstreek.

Ze houden het allemaal niet feitelijk en slepen er dingen bij, die blijkbaar in hun eigen verdorven brein ontstaan.

Peerkeoud | 07-05-23 | 11:33

Wie zijn er begonnen? Als je als -notoire oorlogshitser- dit soort berichten plaatst, verdien je de titel “rat”. Wordt hoog tijd dat Sjoerdsma en Brekelmans de loopgraven van Bakhmut gaan bemannen….

Ommezwaai | 07-05-23 | 12:23

Kun je wel begrijpend lezen leo? Bassie legt toch duidelijk uit wat hij bedoelt met rattenneuker?

Mahatma | 07-05-23 | 12:31
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl