Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – De landverschuiving

Het feest der democratie begint bij voortschrijdend inzicht.

Al koop je alle automobilisten, boeren, fabrieken en vliegtuigen uit, dan nog ontstaat er geen stikstofruimte voor wegen- of woningbouw. Nederland blijft op slot. De ambtenaren die dit beleid moesten uitwerken, stuurden het vorige maand al terug naar de tekentafel. Alleen al daarom is het huidige stikstofbeleid volstrekt onuitvoerbaar, onwaar en onbetaalbaar. Het is een dood paard.

Het is echt smerig hoe het kabinet boeren blijft demoniseren en uitspelen tegenover woningzoekenden. Verdeel en heers naar het voorbeeld van Julius Caesar. Ik ben echt trots op de kiezer die deze volksverlakkerij keihard heeft afgestraft. De leugen “sloop de boer, bouw een woning” is doorboord met het rode potlood. De kiezer stuurt deze idioterie terug naar het torentje. 

97% van Nederland ligt binnen 25 kilometer van een natuurgebied, valt onder deze regelgeving en is daardoor uitgesloten van de huidige vergunningsverlening (PDF). Op de andere 3% gaan we dankzij andere internationale verdragen louter asielzoekerscentra bouwen. Uitgerangeerde politici tekenen via internationale toezeggingen ons doodsvonnis, die miljoen woningen komen er nooit.

De Europese habitatrichtlijn schrijft helemaal geen stikstofmanie voor. We moeten goed voor onze natuur zorgen, maar zijn compleet vrij hoe we dat aanpakken. Natuurlijk kan je proberen de natuur te verschralen door voeding te ontnemen, maar het is niet de enige weg. Deze tunnelvisie op het zevende element op aarde moet stoppen om ons te bevrijden van deze dwangneurose.

Staatsbosbeheer luidt de noodklok, dankzij stikstof groeien er geen eiken maar bramen. Volgens mij is dat beide natuur. Je zou aan natuurbehoud kunnen doen door alle boeren, en dan ook nog even de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied, uit te kopen. Je kan ook de bramen wegsnoeien, zodat jonge eiken wel zonlicht krijgen en doorgroeien. Het is maar een ideetje, zonder de totale destructie van onze landbouw.

Boeren vormen de enige sector die actief stikstofverbindingen uit de omgeving haalt. Daar salderen we niet voor. Duurzame circulaire landbouw ontstaat al zodra we stoppen met synthetische kunstmest. Vorig jaar importeerden we aardgas uit Rusland om daarmee extra stikstof uit de lucht te halen om ammoniak en nitraat te fabriceren. Die stikstof mag een boer wel kopen en uitrijden.

Wat de boer niet mag, is de eigen mest van zijn dieren, met exact dezelfde ammoniak, uitrijden over zijn eigen erf. Die boeren moeten eerst betalen voor de afvoer van dierlijk ammoniak om direct daarna te betalen voor ammoniak gemaakt met fossiele brandstoffen. Dat is voor onze samenleving onnodig duur, milieubelastend en afhankelijk van import of mijnbouw (PDF). Dit is waanzin.

We hebben de meest milieuvriendelijke en efficiënte boeren, die de afgelopen decennia al 67% stikstofreductie realiseerden en winstgevende plannen hebben voor 80% verdere reductie. Bij elkaar kunnen boeren hun emissie met 96% reduceren ten opzichte van 1992. De uitstoot die dan nog resteert, is verwaarloosbaar bij de rest van de natuur, verkeer, industrie of het buitenland.

Reductie die gemakkelijk aantoonbaar is, omdat de vloeistof uit een stikstofkraker zeer gemakkelijk meetbaar is op afgevangen ammoniak, door echt elke puber met een technisch profiel. We kunnen dan ons beleid baseren op directe waarnemingen, in plaats van op moeilijk meetbare gassen of rekenmodelletjes. Er komt dan eindelijk een fundament onder beleid, handhaving en natuurbehoud.

Het zou goed zijn om onze kennis en ervaring uit te rollen naar de rest van de wereld. We zien nu een NIMBY-beleid waar onze voedselproductie steeds meer wordt verhuisd naar arme landen met weinig regels. We eten Oekraïense plofkippen uit ouderwetse legbatterijen. De graanschuur van Europa is vervuild met militair chemisch afval. Wie de hongerwinter kent, snapt het belang van lokale boeren.

Het is tijd voor boerenverstand.

Reaguursels

Inloggen

Soms denk je: In de land zijn rechters en gesubsidieerde milieuclubs zonder aanhang de baas. Maar nee, de kiezer is de enige echte baas.

Zeddegeizot | 19-03-23 | 07:27 | 1

Nou ja, dat moet nog blijken. Maar laten we het hopen.

Dandruff | 19-03-23 | 07:50

Wij moeten toch trots zijn op "onze" Europese Unie. Nationalisme is een doodzonde. Alleen, als puntje bij paaltje komt, moet je als land binnen de EU net doen of de rest niet bestaat. De EU heeft dichtbevolkte gebieden en enorme ongecultiveerde vlakten en berggebieden. Als je in Polen, Tsjechië, of Hongarije (om er maar een paar te noemen) rondrijdt dan is het een groot natuurgebied met wat volgepropte steden. Daar heeft niemand het over stikstof. Hier in Oostenrijk zijn er bossen waar je ook kijkt, natuur tot op 3000 m hoogte.

Vanwege de ligging wonen er veel mensen per km² in NL Mensen die voornamelijk niet in de natuur wonen in een land waar niet veel natuur is, een vogelpoepje in die grote EU. Waarom moeten we dan als natie dat kunstmatige probleem oplossen en roept de Eu plotseling dat we het zelf moeten oplossen.

Ja, ik weet VVD, D66 en CDA hebben ons verkocht voor 30 zilverlingen in de zak van een paar politici.

bergsbeklimmer | 19-03-23 | 07:01 | 1

Soms, als ik een slechte dag heb denk ik: "Het is een test. Het lijkt er echt op dat ze kijken hoever ze kunnen gaan om ons te tergen". Gelukkig heb ik weinig slechte dagen.

LD69 | 19-03-23 | 07:11

Stikstof (element) en CO2 (verbinding) zijn al mln. jaren vrijelijk in de natuur aanwezig. De natuur reguleert zichzelf, ook als er ergens een vulkaan uitbarst of grote bosbrand is geweest.

Dan de mens welke zo succesvol is, dat het soort inmiddels al in de miljarden aantallen loopt is een statistisch geheven. Na de industrialisatie en vondst ruwe aardolie ging de groeicurve door het plafond en deze loopt nog steeds op (Africa, Brazilië, Egypte, India, China etc.). In slechts 200 jaar tijd drukte de mens zijn stempel op dieren (habitat), natuur (aarde, water en lucht vervuiling), en nu ook zelfs in de ruimte (schroot).

De 1e oorzaak vervuiling zijn natuur fenomenen.
De 2e oorzaak betreft overbevolking.
Suboorzaken betreffen industrie, vervoer, landbouw, vliegen en verwarming e.d.

Wil men het probleem werkelijk aanpakken dan moet men beginnen bij de oorzaak en de mens qua aantallen reguleren, industrie, vervoer en landbouw zullen dan weldra volgen.

Echter, dat wil de overheid niet, die wil het tegenovergestelde.

Daar overheden - en heel vreemd vooral en bijna uitsluitend de Nederlandse Overheid - zo tuk is om de boeren aan te pakken en niet de overbevolking, zegt mij dat de hele stikstof / CO2 paniek georkestreerd is.

Hypothese: na de boeren zijn de burgers mogelijk de klos met een opgelegd stikstof budget. Het geeft de overheid ongebreidelde controle, invloed en macht.

Niet mee eens? Dan eerst oorzaak van overbevolking reguleren. Ook niet mee eens? U zit in het complot of bent gebrainwasht, kan ook nog.

Resumé: bij problemen graag het paard voor de wagen spannen i.p.v. er achter. Ben ik een ontkenner? Nee, want er valt niets te ontkennen of te bekennen.
De overheid heeft zichzelf een patstelling aangedaan en geeft anderen hiervan de schuld, dit is niet fris mijns inziens.

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 05:40 | 3

Mooie uiteenzetting Unsinkable-Sam en ben het dus met je eens. Echter één kanttekening: ik beschouw de mens pas echt als succesvol zodra hij/zij/.. z'n eigen aantal weet te reguleren. We staan inmiddels op het punt om een plaag te worden. Ook voor onszelf.

(Nog een kanttekening van deze betweter:
"Na de industrialisatie en vondst ruwe aardolie ging de groeicurve door het plafond" Eigenlijk heeft vooral de uitvinding van kunstmest voor een kanteling gezorgd.
nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmest
)

LD69 | 19-03-23 | 05:49

Dank! Er zijn zeker meer factoren op te noemen w.o. medische stand en hygiene. Ethisch gezien kunnen deze punten niet meegenomen worden. Om mijn tegel leesbaar te houden beperk ik mij tot de groeicurve menselijke soort en de curve welke daarbij opvallend genoeg gelijke tred mee houdt en dat is opgepompte vaten crude oil.
Je aangehaalde punt telt dus ook mee. Wat ik minder begrijp is dat alle vee mest niet benut wordt in korrel vorm (Cylon, iemand?).

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 06:09

@Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 06:09:
Cylon(s) ken ik niet, behalve van Battlestar Galactica ?

Maar je andere vraag, kan ik wellicht beantwoorden: je hebt behalve gier (een vrij vervelend mengsel van urine en mest vanuit de moderne stal) ook koeienmest en koemest. Beide bestaan uit poep en stro (geen urine) en koemest is gedroogd. Het bestaat dus wel. Ik denk dat die koemest wel de duurste variant is, die gebruikte m'n ma voor de binnenplanten. De koeienmest ging onder regie van m'n pa op de moestuin.
Daarnaast heb je natuurlijk nog 't spul van varkens en kippen en dat is ook niet bepaald makkelijk maar als de wil er is, is deze materie vast wel zo te bewerken en zinvol aan te wenden, als alternatief voor kunstmest.

LD69 | 19-03-23 | 07:08
-weggejorist-
KarenWylie | 19-03-23 | 05:40 | 1

Goede uiteenzetting Feynman, vooral ook de tweede alinea. En dank voor het woord 'idioterie' in deze context. Volledig terecht.

LD69 | 19-03-23 | 05:30

De vader van een goede vriend van me, is er van overtuigd dat stikstof het einde van de natuur betekend. Maar, hij benoemt stikstof als "CO2"... Uitleggen wat er mis was liep op niks uit, zijn visie stond vast. Onbegrijpelijke wereld.

Reagiertank | 19-03-23 | 03:38 | 2

Klinkt als gestolde angst. Wel de klok horen luiden, niet weten waar de klepel hangt. Ik bedoel het niet denigrerend want je kan niet van iedereen verlangen dat-ie alle ins and outs op een rijtje heeft. De chemische termen worden ook door het NL-journaille soms verhaspelt. Maar de pa van die vriend van je is onterecht bang gemaakt en de controle kwijtgeraakt. Jammer en best wel kwalijk dat dit gebeurt.

LD69 | 19-03-23 | 05:20

Beginnende dementie. Mijn vder had ook allerlei rare angsten in het begin

Hadena | 19-03-23 | 06:52

Dat framen van stikstof, dat moet toch echt eens aangepakt.
De gemiddelde Nederlander heeft scheikunde in MAVO 2 laten vallen dus hier even in simpele vorm:

Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van onze atmosfeer bestaat uit stikstof. Het is onschadelijk.
Verbindingen met stikstof kunnen wel schadelijk zijn, met name stikstofoxiden (NOx, de x staat voor andere moleculen maar dat is les II) en ammoniak (NH3). Over deze stoffen hebben ze het als we het hebben over de stikstofproblematiek; sommige stikstofVERBINDINGEN.

Ammoniak is primair een gas. Het is een verbinding van stikstof en waterstof (NH3). Het ontstaat in pis en poep van dieren en mensen. De NOX vooral in verkeer, uw CV ketel, eigenlijk altijd als u iets verbrandt, Ammoniak is vooral schadelijk voor de natuur.

Jan Lange3373 | 19-03-23 | 00:20 | 3

En NOx is precies net zo schadelijk als NH3. Beide zijn even effectief als "kunstmest" voor de groeit van planten. Vooral sommige planten profiteren meer van een overschot aan NH3 en NOX dan andere, en verdringen daarmee de zwakkere broeders. Laat nu vooral raaigras, gewoon "koeiengras" dus, maar ook brandnetels en bramen, het beste gedijen op een overschot aan gebonden stikstof. Hoe meer stikstof, hoe minder soortenrijkdom. Daarom is er een maximum aan de stikstofdepositie gesteld, de "kritische depositiewaarde" (KDW). De hoogte van de KDW hangt af van de plaatselijke bodemomstandigheden. Allemaal volstrekt logisch en wetenschappelijk onderbouwd, en daarom door de boeren en andere minder ter zake kundig opgeleiden ontkend.

bdn01 | 19-03-23 | 00:43

@bdn01 | 19-03-23 | 00:43:
En sinds wanneer is een afnemende soortenrijkdom in Nederland een probleem ? Sinds bepaalde reactionaire dinosauriërs (GL/PvdA/PvdD/D66) hun stempel gingen drukken.

De wereld is groter dan deze postzegel. Want wat er vrijwel nooit bij verteld wordt is dat het "uitsterven" in Nederland een zeer lokale gebeurtenis is. Vrijwel alle 'bedreigde' soorten hebben een habitat buiten NL waar zij wel floreren.
Neem bijvoorbeeld Korhoenders: hier te lande een kwakkelende soort, vooral omdat hun biotoop sub-optimaal is. In Schotland zijn ze min of meer een plaag. Dus hoezo bedreigd.
nl.wikipedia.org/wiki/Korhoen

LD69 | 19-03-23 | 05:45

de x staat niet voor andere moleculen maar voor het aantal zuurstofmoleculen. Het is veel interessanter en verwarrender om over NOx te praten als over stikstofmonoxide (NO) en stkstofdioxide (NO2) of nog simpeler sikstofoxiden.

Er is echt geen les 2 voor nodig om te laten zien dat men de massa van de bevolking wil manipuleren door al deze bgrippen door elkaar te gebruiken

bergsbeklimmer | 19-03-23 | 08:00

Stikstof is met name een papieren probleem. Pas de wet aan en de normen en het probleem is opgelost.
Daarnaast moeten we accepteren dat op de postzegel land die Nederland is niet 162 natuurgebieden kunnen hebben en tegelijkertijd 18 miljoen mensen huisvesten , 50.000 asieleisers per jaar importeren, werkgelegenheid houden in industrie en voedsel voorziening door middel van landbouw en veeteelt.

Sieg Hein | 18-03-23 | 23:51 | 2

We hebben al decennia een tekort aan mensen. We kunnen wel wat minder werkgelegenheid gebruiken.

* Il Principe * | 19-03-23 | 00:09

@* Il Principe * | 19-03-23 | 00:09: Veel teveel ambtenaren, daar kunnen we een hoop van omscholen.

KokkieBalboa | 19-03-23 | 02:40

Nu doorwerken om over 2 jaar de grootste te worden, nu verkiezingen is men nog niet klaar voor de komende weken.
Ook even opletten dat je dan met 2 volmachten aankomt, er blijven nogal wat stemmen liggen.

De infantiele linkse kliek zo zien lijden is werkelijk een applaus waard, wat een genoegen en ik verwacht de komende maanden gewoon om de drie comments een bokkend trolletje met de bekende denigrerende impuls taalvla.

28 | 18-03-23 | 23:49 | 2

Ik geniet inderdaad ook met volle teugen van het tranendal der Linkschen. In de media, op twitter, overal zie je het verschijnsel opeens. De kiezers zijn oud, dom. laagopgeleid, BBB of de kiezers zijn fascistisch en wat niet meer. Oh ja en "Big Agro" of "Monsanto" natuurlijk.

Het is schitterend.

DeJemelscheet | 19-03-23 | 02:30

Het is de retoriek van onvolwassenheid, het niveau qua denken en waarna inhoudsloos en eindeloos framen en beledigen. Voorts ga ik het niet bagataliseren daar ik al langer meeloop dan vandaag. Emotie’s en sentimenten kunnen gevaarlijk zijn. Kortom, vrij onvolwassen om je zo te laten kennen en tevens de media welke hier ook aan meedoet (de NOS effe niet dit keer).

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 04:23

tja, de trieste schout, banane boy, BL , theo en soortgelijken rampetampen tevergeefs de D666 propaganda op het toetsen. Hun inspanningen zijn tevergeefs net zoals al die miljoenen stemmen, want Prutte en team vinden wel een geitenpaadje om versneld hun onzalige plan uit te voeren.... de NL burger moet kapot, stuk, murw worden geslagen door idiote prijzen en belastingen terwijl nieuwe burgers uit den verre worden aangesleept. Een ieder die zich uitlaat tegen deze 'kliek' is direct een Putin lover, een wappie en complot denker. De teksten van 'oh wat hebben we het goed' en 'Ukraine mag toch zelf wel beslissen' zullen er vast wel weer aan komen rollen. Vast staat voor mij dat de bestuurders van dit land al lang geen democratie meer beoefenen..

klaverboerdenham | 18-03-23 | 23:46 | 1

Tsja, triest, maar eens.

Zomaarwat | 19-03-23 | 07:03

En toch was de gehalveerde D66-er de beste stemmentrekker voor BBB, nl Tj de Groot.

Overigens noemde Fresco (Wageningen) de Veluwe een resultante van mislukte landbouw in de mideeleeuwen......

Maggiesfarm | 18-03-23 | 23:23 | 1

Heel veel grond was arm qua structuur vroeger, de veenen, de Veluwe etc. De Veenen deden dit als volgt: turfschip met kachelbrandstof naar de stad, afval op de schut retour. Dit werd dan in de veengebieden ondergespit. De veluwe betreft zandgrond, zonder begroeiing gaat dit stuiven (te vaak begraast in oude tijden was een probleem), hierdoor werd de Heidemij opgericht om 1) armen en werkelozen aan het werkt te krijgen, 2) om heide af te steken en organisch afval door de grond te spitten en 3) door het daarna in te zaaien, of met bomen, of met gras. De natuur deed de rest en ziehier hoe mooi de Veluwe nu is! Tot slot: de beste grond vind men in de Flevopolders (punt). Dus die Fresco moet z’n snavel houden over zaken waar hij niets van weet.

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 04:33

Als je echt iets zinnigs wil doen voor de natuurlijke omgeving, koop dan Bayer/Monsanto uit. Daarmee koop je de biodiversieteit terug.

happen_maar | 18-03-23 | 23:23 | 1

Sloten, waters, vennen en meertjes zouden regelmatig gecontroleerd moeten worden, gewoon door de boswachter, boer of landeigenaar en buisje met monster naar het lab. Samen in kaart brengen waar het beter kan en elkaar helpen de natuur te helpen.

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 04:38

Eiken houden van een omgeving met stikstof en kunnen tegen zure grond. Juist in stikstofrijke gebieden staat veel eiken. En rottend blad van de eik is extreem zuur. Zou raar zijn als een eik daar niet tegen kan. Allemaal gelul dus

mok | 18-03-23 | 23:15 | 2

Dombo:
Geen scheikunde gehad zeker? Stikstofverbindingen kunnen zuur zijn (NH3) en eikenblad bevatten logen. Zuur tegenover loog is als D66 tegenover PVV.

Jan Lange3373 | 19-03-23 | 00:23

Jan Lange met nummer, vertel mij waarom zuur en loog niet naast elkaar kunnen bestaan, dit in de case: eikenbomen en grond. Overigens klopt het dat D66 een vijandige houding heeft m.b.t. de Partij Voor de Vrijheid, dat betreft overigens een keuze.

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 04:45

Dus ook hierin krijgt FvD gewoon gelijk

omeP | 18-03-23 | 23:14

Hij is fijn . Goed stuk.

de visser | 18-03-23 | 23:09

Dat elfje achter Hugo. Weet mw. de Jonge al dat hij haar doet?

Joffri | 18-03-23 | 22:53 | 1

Die in die blauwe jurk?
Hij doet ten minste geen Kees Veetje, dat ie op iedere foto een ijsje met haar eet. En hij houdt zijn schoenen aan. Alleen zijn schoenen.

Osdorpertje | 18-03-23 | 23:48

@feynman Een plofkip wordt niet oud genoeg (zo'n 42 dagen) of überhaupt gefokt om eieren te leggen (lukt normaal na zo'n 5 maanden). Maw in legbatterijen vind je geen plofkipjes, die zijn anders al lang door hun eigen pootjes gebroken.

Voor de rest is het een aardig verhaal.

Joffri | 18-03-23 | 22:39

Bedankt @blauwpetje
Bier vloog door de kamer heen!!!!

"Omscholen tot "field sales-manager" en de modelletjes van Jet Cars aan de man brengen?"

Nico1000 | 18-03-23 | 22:36

We zijn een van de meest vervuilende landen en als de helft van boeren verdwijnt, hebben we nog ruimschoots genoeg te vreten.

thanseeuwen | 18-03-23 | 22:13 | 14

@Muxje | 18-03-23 | 22:57: We produceren hier veel te veel kilogrammen voedsel. Dat kan gerust 50% minder zonder dat er hier iemand honger door leidt. Die enorme overproductie aan voedsel, met nauwelijks toegevoegde waarde (50% van de boeren leeft onder de armoedegrens, 90% van de boeren heeft de afgelopen 20 jaar verlies geleden). De agrarische sector is een enorme rem op onze economische ontwikkeling en welvaart, en is van alle economische activiteiten de grootste aanslag op ons milieu. Weg met die boeren dus, en gewoon eens gaan beginnen met werk dat meer oplevert en minder vervuilt.

bdn01 | 19-03-23 | 00:50

Een groot deel van de wereld voedsel productie komt van rivierendelta. Die hebben dus ook een verantwoordelijkheid voor de landen en gebieden die armere landbouwgrond en hebben. Maar onze rivierendelta moet volgebouwd worden zodat wij voedsel moeten importeren die dan ook nog eens niet naar anderen kan gaan (ja wij importeren veel, of worden die avocado's en dat quinoa soms hier verbouwd?). Altijd heel vreemd dat onze geopolitieke helden niet zover kunnen kijken dan de beperkte visie van een overheid die nog niet 1 crisis kan voorkomen.

KokkieBalboa | 19-03-23 | 02:46

Is dat een gok die je met het leven van de helft van mensen wil wagen?

ReyNemaattori | 19-03-23 | 03:07
▼ 11 antwoorden verborgen

Ik zeg het gewoon voor het eerst sinds tijden was ik blij bij een verkiezingsuitslag. Rot op met de standaard partijen die dansen naar de pijpen van Brussel. Eindelijk die vinger richting de elite.

U-boot | 18-03-23 | 22:09

Geen woord van Feynman over de provincie Noord-Brabant met z’n 5,5 miljoen varkens!

“ Gevolgen natuur en drinkwaterbronnen
Door overbemesting verslechtert de kwaliteit van het ondiepe grondwater en het oppervlaktewater. Ook ontregelt overbemesting de natuur op het land. Bovendien kan gebruik van kunstmest leiden tot verzuring van je grond.

Bij overmatig gebruik van nutriënten kunnen ecologische processen en natuurlijke kringlopen in het water verstoord raken. Dit noemen we ook wel eutrofiëring. Door de overdaad aan voedingsstoffen groeien bepaalde soorten erg hard. Deze verdrukken andere plantensoorten. Hierdoor neemt de biodiversiteit af. Zo kunnen fosfor en fosfaat leiden tot algenbloei of uitbundige plantengroei. Deze eutrofïëring kan zorgen voor sterfte van vissen en andere organismen.

Meer zuiveringen, duurder drinkwater
Veel drinkwaterbedrijven hebben nog altijd te maken met normoverschrijdingen voor nitraat, hardheid, sulfaat en nikkel. Door overbemesting komen ongewenste stoffen in het grondwater en oppervlaktewater terecht. Van dit water maken drinkwaterbedrijven drinkwater. Dit doen ze door het water heel goed te zuiveren. Door overbemesting zijn extra zuiveringen nodig. Deze moeten drinkwaterbedrijven doorberekenen aan hun klanten. Hierdoor neemt de drinkwaterprijs toe. Vervuiling voorkomen is altijd beter dan zuiveren.”

Het model van de intensieve veehouderij is doodziek. De winsten zijn voor de veevoederindustrie en de supermarkt + een paar centen per kilo slachtgewicht voor de varkensfokkers.
De milieugevolgen van dertig jaar overbemesting zijn voor de samenleving en de belastingbetaler.

theo-is-dood | 18-03-23 | 22:06 | 7

Hear, hear!!!. Daar komen nog bij de enorme kosten ten gevolge van grondwaterpeil-verlaging (paalrot in fundamenten en verzilting). Als je de totale economische kosten van de agrarische sector bij elkaar optelt kom je op astronomische bedragen, en dat allemaal om 50.000 boeren hun gang te laten gaan en de veevoerindustrie te laten floreren. Een veevoerindustrie die er ook nog eens voor zorgt dat in tropische gebieden (sojateelt etc.) een enorme ravage wordt aangericht. Maar da's ver van huis, en dat geeft niks binnen de beperkte horizon van de gemiddelde BBB-er.

bdn01 | 19-03-23 | 00:56

Weet je wat voor problemen in de voedselketen zorgt? Dupont. In Dordt. Daar maken ze de boewroemde anti-aanbaklaag die we allemaal willen hebben om ons kippensnijsel op te bakken omdat we te dom zijn om dat in een klontje roomboter te doen. Een paar jaar geleden dook ik er even wat verder in, omdat er toch weer idioot geblunderd werd door de pers. Zo werd gesuggereerd dat de vervuilende enge ongezien de kankerstof zich naar het drinkwater tot in Den Haag (hoi SP) had weten te sijpelen. Bleek weer eens zo'n domme roeptoeterframe te zijn van Mien Marijnissen. Den Haag haalt een deel van zijn drinkwater uit de Bergse Maas. Teringduur, want waarom is - ik noem maar wat - de Beerenplaat daar niet voor, ingezet, ligt op de splitsing van Oude Maas en Spui(Haringvliet) en al het water dat door de Bergse Maas satroomt, komt later toch door de Berenplaat. Interessant onderwerp voor Feynman, Wrom de Hagenees een Brabants gemeentepils tapt. De kuubprijs hier in de Hofstad voor teflonpils isa intrigerend hoger dan in bijvoorbeeld de Groote Waard.
Maar goed, Dupont. In de VS staat die andere anti-aanbakfabriek van Dupont. En daar waar het anti-aanbakprobleem hier rap door Rijkswaterstaat en nog wat overheden van steekhoudende rapporten werd voorzien en de anti-bakkers hun produktie moesten bijstellen - kan dus wel, Tatataaaa... - struikelde ik over een welhaast ouderwetse Silkwood / Brocowich - rel bij die AMerikaanse plant van Dupont. Daar was een lokale journo behoorlijk hard aan het doorbijten, omdat Dupont daar onderhand in staat van oorlog verkeerde met de overheid. Vreemd genoeg had de persmuskiet de voor zijn lezers uiterst relevante Nederlandse rapporten nog nooit gezien, dus hij was blij met de linktipsa van uw aller. Maarrr wat ik dan weer het interessantst vond van zijn filiaal van Dupont, is dat de enge teflonstof ook werd aangetroffen in bijenhoning. Dus daar waar de Nede3rlandsers zich alleen maar druk maakte om verspre3iding via lozing op het oppervlaktewater, Werd handig weggekeken naar de wat er behalve Den Haag nog meer zijn dorst mee leste. En dan heb je dus een heeeel ander plaatje dan alleen wat deeltj34s tot in de Dommel... Die anti-aanbakjoning is powerd bij het ingelaten water in de polders en andere waterbeheerdgebieden (heel Nederland zowat) waar niet alleen een deel van de Zuidvleugel van drinkt, maar waar ook boeren hun stikstofreductie mee halen, Maar ja, Je weet hoe dat gaat hè? Waarom zou je de chemie niet schoner en veiliger maken? De Chemie in Nederland eet landbouwgrond. En natuurgebieden. En fakkelt twee keer per jaar ook nog een berg N2O af. Maar de stikstofuitstoot van de chemie telde niet mee toch, in de rekenmodelletjes? Gelukkig is er die k*nkerhoning nog om de boel zoet te houden...
En intuïtief reaguren, het blijft leuk. Het dupont verhaal blijkt weer eens een actueel verhaal te zijn. Maar wat het meest opvalt als je de VS-Dupont case vergelijkt met de Nederlandse zaak, dan schikt Dupont VS de zaak daar voor 670 mln dollar, al in 2017. In de Nederlandse zaak, is de rechter een vakautist. archive.is/tKU4Z Plus kunnen de inmiddels bijna zes jaar oude feiten uit de zaak tegen de zusterfabriek in de VS zo te zien weer eens geen rol spelen voor de Nederlandse rechter. Als ik het rechtbankverslag lees, vindt de rechter zich het middelpunt van de zaak, de Grote Weger. De juristen van Chemours/Dupont in de VS zullen ongetwijfeld aan de zuurstof gehangen moeten zijn uit ademnood door opstapelende lachaanvallen. In Den Haag zit een typetje zoals die meer dan een eeuw geleden bestonden.
Het is afwachten tot de levensverzekeraars van de overleden slachtoffers zich met de zaak bemoeien. Want ik kan me ind3enken dat hun aandeelhouders zich niet de gebakken peren in de maag laten splitsen...

F. von Zeikhoven | 19-03-23 | 01:03

Het transatlantische gesleep met o.a. exotische voedingsmiddelen is sowieso te belachelijk voor woorden, decadent zelfs Je eet maar wat er hier uit Holland en eventueel uit Europa komt. Voorts wordt vee gevoed met ‘schroot’ van o.a. soja, suikerbieten (pulp) en meel. Tevens het gras wat hier v.h. land komt (kuulgras). Dus jou soja verhaal = debunkt bij dezen. Wil jou er dan ook nooit meer over horen, bdn01. Want je zegt wel dingen, maar weet kennelijk weinig v.d. materie.

Unsinkable-Sam | 19-03-23 | 06:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Voortschrijdend inzicht is iets wat veel politici en bestuurders missen. Totaal gebrek aan visie dat regenteske tuig.

Zaadstaaf | 18-03-23 | 21:47 | 2

Het probleem zit eerder in hun ego's en beperkte kennis en/of intelligentie. Ze hebben te weinig kennis van het vakgebied waarin ze door Norman Bates worden gedumpt. En de ambtenaren vinden dat prima, dat zijn politiek ongeleide projectielen die geen verantwoording hoeven af te leggen van de rapportages die ze aan de minister voorleggen. Als het fout loopt (de minister is dan vaak al lang weg) dan proberen ze het nog steeds te ontkennen of te verstoppen.

Phantomas | 18-03-23 | 22:05

@Phantomas: dat zou ook zeer wel mogelijk zijn. Hoe dan ook: de ellende die het veroorzaakt is niet te overzien.

Zaadstaaf | 18-03-23 | 22:25

Uitstekende analyse, mooi dat er mensen zijn die helder en leesbaar kunnen uitleggen.

kroel | 18-03-23 | 21:47

Den Haag zelf ligt pal tegen een natura 2000 gebied aan.
'Westduinpark & Wapendal' ligt tussen het strand en stad ingeklemd.

Als Den Haag een boer zou zijn geweest had deze weggemoeten, want een stad produceert nogal wat vieze lucht en fijnstof.
Maar nee dus, we meten lekker met twee maten.
Je gaat Den Haag nu eenmaal niet afbreken voor een paar kwetsbare plantjes.

AdvocatusDiaboli | 18-03-23 | 21:38 | 1

Kunnen we Putin daar nog wel voor de rechter slepen? Zoiets trekt veel extra journalisten, cameraploegen, om nog maar te zwijgen van de juristen, die stikstofuitstoot krijgen we nooit gecompenseerd joh.

Blauwpetje | 18-03-23 | 21:41

"Dit is waanzin." Dat is het inderdaad en ik kan me eigenlijk geen grotere waanzin herinneren dan dit. Bureaucraten die zich volledig in een hoek schilderen. Politici die liegend en schmierend elk gevoel voor realiteit en de kiezer verliezen.
Politieke spelletjes en politieke leugens zijn van alle tijden, maar zo openlijk, zo bot en zo vergaand als tegenwoordig is toch een fenomeen van de laatste tijd.
In mijn beleving is het rond de invoering van de Euro en de EU grondwet voor het eerst begonnen dat politici gewoon keihard recht in de camera gingen liegen. Zo'n Balkenende en Zalm, die uitlegden dat er geen andere keuze was en dat het geen consequenties zou hebben voor onze soevereiniteit en zelfstandigheid. Vooral Zalm wist dat hij onzin uitkraamde en toch deed hij netjes mee. Sindsdien lijkt het hek van de dam, wordt het alleen maar erger en onder Rutte lijkt het zelfs "best practice" te zijn geworden.

Blauwpetje | 18-03-23 | 21:35 | 1

Wauw, scherp gezien.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 22:07

De woonwijken moet je zo dicht mogelijk langs de landsgrens realiseren. Alles laat je dan fabriceren in Duitsland en Belgie, zo ook prefab huizen. Dan hoef je het alleen nog een stukje over Nederlandse bodem te vervoeren. Alles wat je fabriceerd in het buitenland hoef je dan niet mee te rekenen in je stikstofberekening. En de huizen hoef je dan ook niet ter plekje te bouwen. De enige stikstof is het kleine stukje vervoer over de Nederlandse bodem.

yeps | 18-03-23 | 21:34

Uitstekende proza
Rutte en Co wil de boeren weghebben, om hun land vol te bouwen. Land en tuinbouwproducten krijgen we, opgelegd door Brussel, geïmporteerd uit Canada.
Is al lang xo geregeld, nu nog uit te voeren door Rutte

mainman | 18-03-23 | 21:31 | 4

Zou best zo kunnen zijn.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 22:09

@theo-is-dood | 18-03-23 | 22:08: leegstaande kantoorpanden zijn ook al goed voor driehonderdduizend studio's en appartementen. Kunnen zo worden omgebouwd zonder stikstof restricties.

kroel | 18-03-23 | 22:37

@Theo, instroom van stikstof producerende asieleisers per direct stopzetten en een actief uitzetbeleid van criminele dubbel paspoorters opzetten en je hebt al die extra huizen niet meer nodig.

At_Dawn_They_Sleep | 19-03-23 | 00:05
▼ 1 antwoord verborgen

Chapeau

postje | 18-03-23 | 21:28

Uitstekend stuk. Terugkerende dwangneurose, eerst random zaken verbieden of onhaalbare richtlijnen vastleggen. Dan gaan nadenken hoe het te realiseren en als dat (je verwacht het niet) niet lukt, dogmatisch vasthouden aan de 'afgesproken' richtlijnen als zou dat een democratische uitkomst zijn.

DrJaap | 18-03-23 | 21:16

Dat snoeien is een realistisch alternatief. Daar kan ik wel mee leven. Nu wordt er al onkruid gewied en gras gemaaid, die bramen en brandnetels nemen we gewoon mee, niks aan de hand. Maar dan hebben we nog de door hun hoeven gezakte pimpelmeesjes. Wat doen we daar dan mee?

R. Skickr | 18-03-23 | 21:16 | 8

Ja en zorg op maat voor vogels met vliegangst, zonder ellenlange wachtlijsten en zonder bureaucratie die je van het nestkastje naar de muur stuurt.

Duwbak_Linda | 18-03-23 | 21:41

Mijn tuin zit vol met levendige broedende kool & pimpelmeesjes. Genoeg te eten.
Idem voor de lijsters. roodborstjes, bonte specht, groene specht, tjif-tjaf, mus, merel, Vlaamse gaai, ekster, raaf, houtduif en buizerd.
ik woon niet in de randstad.

Andersdenkend | 18-03-23 | 21:43

Fysiotherapie ? Te volgen bij mevrouw Bikker van de Christen Unie

Plantendokter | 19-03-23 | 00:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Het probleem met dit kabinet is dat het compleet geradicaliseerd is en geen enkele kritiek meer duldt en niet openstaat voor enige bijsturing of zelfreflectie.
Ze luisteren niet, ze zien niet en ze zullen gewoon deze heilzoze weg vervolgen totdat een paar kamerleden met integriteit opstaan bij de coalitiepartijen en zeggen, genoeg is genoeg, we trekken de stekker eruit, in het landsbelang. Zin in de toekomst!

smdyasc | 18-03-23 | 21:15 | 4

* geradicaliseerd kabinet

johndeer | 18-03-23 | 21:50

@johndeer | 18-03-23 | 21:49: inderdaad, de media is ook compleet geradicaliseerd. Is ook niet meer in staat om afstand te nemen, mogen ze waarschijnlijk niet van de geldschieter uit Brussel.

Phantomas | 18-03-23 | 22:09

Ze maken zichzelf belachelijk met hun absurde uitspraken. Ik begrijp niet dat ze nog niet keihard worden uitgelachen als ze weer eens kolder staan uit te kramen . Zegt dan wel weer genoeg over de rest van wat er in de tweede kamer zit.

Plantendokter | 19-03-23 | 00:34
▼ 1 antwoord verborgen

"Ik ben echt trots op de kiezer die deze volksverlakkerij keihard heeft afgestraft"

Daar sluit ik mij bij aan, en verder weinig aan toe te voegen. Tijd dat de regerende waanzin plaats maakt voor een flinke dosis gezond verstand.

Kwam net toevallig deze tegen, ook in het buitenland zijn we gehoord.
www.youtube.com/watch?v=KaHxRStxL2w

keistad | 18-03-23 | 21:11 | 4

@gato | 18-03-23 | 21:27: Ik las op Duitse blogs dat veel mensen zouden willen dat er een Duitse Caroline zou opstaan.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 22:14

@ChalinaRosa | 18-03-23 | 22:14: Dat zal niet gebeuren. In Duitsland moet je er voor doorgeleerd hebben en ergens verstand van hebben om gehoord te worden. Een gesjeesde havoklant met een volkse bek bereikt daar niets.

bdn01 | 18-03-23 | 23:03
▼ 1 antwoord verborgen

Waanzin als beleid.

Wijze uit het Oosten | 18-03-23 | 21:05 | 1

Kwam vroer ook voor.

ZZP-er | 18-03-23 | 21:17

Naast de stikstof staat de Europese huiseigenaren nog meer leed te wachten want alle woningen moeten in 2033 minimaal energielabel D hebben.
Dit is afgelopen dinsdag in Brussel besloten hoe dit überhaupt uitgevoerd kan worden is een raadsel.
In Duitsland heeft men het over 12 miljoen woningen.

polderaar | 18-03-23 | 21:02 | 4

Boerk, hier in Estland gaat het om 350.000 woningen er zijn hier ook net verkiezingen geweest de politici hebben hun kaken op elkaar gehouden maar wel voorgestemd in Brussel.
Een grote groep huiseigenaren verdiend maar €700 p.m. die kunnen deze kosten ondanks subsidie nooit betalen, waanzin.

polderaar | 18-03-23 | 21:24

Dat is helemaal niet zo'n slechte wens, maar zoals altijd zonder nagedacht te hebben over uitvoerbaarheid.

Monkey Cabbage | 18-03-23 | 22:08

@polderaar | 18-03-23 | 21:24: in Finland 1,5 miljoen woningen. En op het platteland daar is een woning al niks meer waard, dus een investering haal je er nooit uit.

Hadena | 19-03-23 | 07:03
▼ 1 antwoord verborgen

Die zogenaamde stikstofproblemen zijn peanuts vergeleken bij de instroom van gelukszoekers...,na mij de zondvloed is onderhand mij motto.

Jimmy Mc Clure | 18-03-23 | 20:51 | 2

Bovendien overbemesten die gelukseisers de natuur. Dus nóg minder stikstofruimte voor boeren. Weg met ons!

Nivelleermarionet | 18-03-23 | 21:05

"na mij de zondvloed is onderhand mijn motto"
Hee hallo Mark!

radiatorknopje | 18-03-23 | 21:13

Is er voor de doorvoering van de stikstof ook, net als in Frankrijk, een 49, 3?

dathoujetoch | 18-03-23 | 20:46 | 1

Mag hopen van niet.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:48

Beetje zuur stuk Feynman. Misschien moet je even een bord carpaccio eten om bij te komen en de dingen vanuit de redelijke, links progressieve hoek te zien?

spanarchist | 18-03-23 | 20:44 | 6

@HD50 | 18-03-23 | 20:46: Geen idee, heb geen carpaccio is in huis en heb nog nooit op een bakfiets gereden.

spanarchist | 18-03-23 | 20:53

Ik snap alleen die carpaccio mevrouw niet. Dat mag toch helemaal niet meer als je in Pyongyang aan de Amstel woont? Dat mag toch op zijn hoogst bieten-carpaccio zijn? Normale carpaccio is dood beest, da's helemaal niet vegetarisch, laat staan veganistisch.

TheEgg | 18-03-23 | 20:53

Carpaccio verwijst tegenwoordig alleen nog naar de snijwijze. Dun gesneden is het letterlijk. Gok dat die trut het sowieso al over vega heeft.

Lorejas | 18-03-23 | 22:21
▼ 3 antwoorden verborgen

Een land dat te weinig oppervlakte heeft om zijn eigen populatie te kunnen voeden, ongeacht soort voeding, moet gewoon zijn eigen populatie verminderen. www.agraaf.nl/artikel/298794-nederlan...

Neuth | 18-03-23 | 20:44 | 2

Dit kabinet vermeerdert de populatie met opzet.
Wat is er toch aan de hand met dit kabinet.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:52

@ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:52: Bekijk de link in mijn tegel @21:11 eens. daar komen wel wat antwoorden in voor die dingen misschien duidelijker maken. Ook een stuk over immigratie.

keistad | 18-03-23 | 21:24

Hulde! En dit wisten we al in de jaren '80 en toch zijn er weer een stelletje glibberige randfiguren mee aan de haal gegaan om door vol op het woke-paniekorgel te gaan er alleen maar zelf beter van te worden.

Hoeck | 18-03-23 | 20:43

Dit vind ik het iets te klakkeloos en kritiekloos napraten van BBB-propaganda: bullshit gelardeerd met een slechts paar gecherrypickte feitjes.

De realiteit is en blijft dat we gewoon veel en veel te veel koeien en varkens in ons kleine landje hebben. Dat veelgedeelde plaatje op twitter met de runder- en varkensdichtheid in Europa waar Nederland er letterlijk ver bovenuit springt zegt voldoende.

En het is allemaal voor de export terwijl het eigenlijk bar weinig bijdraagt aan onze economie en voedselvoorziening, terwijl het wel een onevenredig groot beslag legt op onze natuur, leefbaarheid en milieu. Kilometers aan raaigraswoestijn, regelmatig bespoten met glyfosaat zodat er niets meer leeft. De slechtste waterkwaliteit van Europa. Verzilting door te laag grondwaterpeil. Dramatische afname van het aantal insecten en biodiversiteit. Het is echt niet zo moeilijk om in te zien dat dat allemaal gewoon niet langer kan. Onze agrarische sector MOET veranderen. De schaalvergroting moet stoppen. De vervuiling en vergiftiging moet stoppen. Het dierenleed in megastallen moet stoppen. De kwaadaardige invloed van de agrarische grootindustrie met hun kortetermijnbelangen moet stoppen.

En dat alles is ook de reden waarom ook bij de afgelopen provinciale statenverkiezingen gewoon weer een duidelijke meerderheid op partijen heeft gestemd die wel het stikstofbeleid steunen en niet uit recalcitrantie of eigenbelang hun kop in het zand steken voor milieu- en klimaatproblematiek.

Japannert | 18-03-23 | 20:32 | 15

@Wordwatjebent | 18-03-23 | 21:01: Nee boeren, hoeven niet kapot. We hebben juist meer boeren nodig! Maar wel boeren die kleinschaliger, eerlijker en duurzamer voedsel produceren, en daar ook eerlijke prijzen voor krijgen.

Japannert | 18-03-23 | 22:22

Overigens, voor ik er weer van wordt beschuldigt 'links' te zijn, ben ik ook voor een asiel- en immigratiestop en afschaffing van de kinderbijslag. Minder dieren, minder mensen.

Japannert | 18-03-23 | 22:25

@A.I. van Dee | 18-03-23 | 20:53: kunstmest blijft nodig als aanvulling op dierlijke mest. In Nederland is dat inderdaad nog ruim voorhanden, maar van een overschot is echt geen sprake. Zonder kunstmest zouden er geen 8 miljard mensen gevoed kunnen worden.

Plantendokter | 19-03-23 | 00:44
▼ 12 antwoorden verborgen

Voor deze mensen hoop ik altijd dat de wereld instort en men op eigen krachten is aangewezen. Dit soort holle en intellectueel uitgedaagde kippetjes zouden als eerste het bijltje erbij neerleggen.

Grachus | 18-03-23 | 20:37

Tijd voor een nieuwe aflevering van Spitting Image of Lucky TV doet.

KlaagGraag | 18-03-23 | 20:50

Hilarisch als het niet zo treurig zou zijn. Iemand moet deze tiepjes toch tegen zichzelf in bescherming nemen, beetje van: joh dit is niet zo'n goed idee....

DrJaap | 18-03-23 | 21:26

Geef straks een reactie.. eerst marble mania kijken.

Rattus | 18-03-23 | 20:31

In alle provincies kan men coalities vormen zonder KKK (Klaver ☘, Kuiken & Kaag) zonder BBB wordt dat knap lastig.

Dus 'n prima gedachte om KKK buiten te sluiten, weten ze meteen hoe dat voelt

2_amazing | 18-03-23 | 20:31

De totaal idioten hebben samen met Volt en de PvdD nog steeds een meerderheid in de eerste kamer. Maar er gloort hoop want ze neigen nu naar BBB. Waarschijnlijk omdat bij doorgaan op de ingeslagen weg het echec fenomenaal zal zijn over een jaar of twee. Aan de andere kant is gymnasium links onder aanvoering van de heren Aalberts en Schimmelpenninck een moddergooi offensief begonnen richting BBB en haar electoraat. Gesteund door NRC want allemaal dom en oud. Benieuwd wat D66 gaat doen, de partij van de heren Aalberts en Schimmelpenninck. Gaan die vanwege de macht meebuigen met BBB of hebben ze principes?

Zapata10 | 18-03-23 | 20:31 | 3

Het maakt allang niet meer uit wat de nrc ergens van vindt of de heren Aalberts of Schimmelpenninck. De achterban van bbb heeft gewoon geen boodschap aan dit intriganten gedrag. Rutte 4 zal echt serieus aan zelfreflectie moeten gaan doen. En anders is het bij de volgende verkiezingen gewoon einde oefening voor de traditionele middenpartijen.

therealbraindump | 18-03-23 | 20:38

? Is dat een echte vraag? Schimmelpenninck is de verpersoonlijking van de D66'er. Waarom zou die partij anders reageren dan hij? En nog belangrijker wie moet het in godsnaam doen bij D66 om van het gekozen pad af te wijken? Dat is niet minder dan revolutionair voor D66.

Grachus | 18-03-23 | 20:39

Ik hoop van harte dat Kaag c.s. er mee stoppen.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:44

Ondertussen is er een ouderwetse kinetische oorlog met honderdduizenden doden en gewonden in Europa. Met de potentie om te escaleren naar een Derde Wereldoorlog. Inclusief de potentie te escaleren naar een nucleair conflict. Met een catastrofaal gevolg waar de stikstofcrisis en alle andere crises bij verbleken.
Aan een dergelijke escalatie zit maar één voordeel: de veroorzaker van alle crises zal worden gedecimeerd. Maar of dat nou echt een voordeel is...
Dus laten we de prioriteiten ook de prioriteiten.

Chiant | 18-03-23 | 20:31 | 1

Stikstof toch?

DrJaap | 18-03-23 | 21:29

Lekker toch bramen? Gewoon te plukken in het bos lees ik net, wie kan daar nu wat tegen hebben?

Doctor | 18-03-23 | 20:28 | 8

@Andersdenkend | 18-03-23 | 21:26: Ook dat ja en wat je veel ziet in natuurgebieden hier in West-Brabant de invasieve Rhododendron die men laat staan om zijn mooie bloemen. Echter deze verstikt volledig alle nieuwe boompjes met als gevolg een afstervend bos.

befkelulsema | 18-03-23 | 21:32
▼ 5 antwoorden verborgen

@Feyman, fantastisch stuk.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:24

Ik vind dat wij in de eerste plaats onze BBB voorvrouw maar eens heel goed moeten gaan beschermen... gewoon omdat er hoopjes totale mafkezen in ons kikkerlandje rondsluipen...

grapjasz | 18-03-23 | 20:23 | 4

Had er nog niet aan gedacht, maar je zou zomaar eens helemaal gelijk kunnen hebben.

Doctor | 18-03-23 | 20:27

Ja idd de linksen zijn het linkst. En velen zijn ook helemaal van het padje af, denken echt dat de wereld vergaat door klimaatverandering. "Dus" mag er geweld worden gebruikt. En dat begint bij veel GroenLinksers ...

JeannedArc | 18-03-23 | 20:38

Welke linkse gek heeft geen 12 jaar hotelverblijf er voor over? Misschien doet Volkert het nog wel een keer?

Wordwatjebent | 18-03-23 | 20:57
▼ 1 antwoord verborgen

Ook zo’n leuke afgelopen week, arbeidsinspectie en FNV eisen dat Dieselvoertuigen op het platform van Schiphol vervroegd vervangen worden want kankerverwekkend enzovoort voor het grondpersoneel. Een paar relatief minuscule vrachtwagenmotoren die ook nog voorzien zijn van roetfilter en katalysator zorgen echt niet dat het daar altijd stinkt naar kerosine (een nauwverwant broertje van diesel) We weten allemaal dat die grote open turbine motoren waar die jongens onder door lopen dat doen. Je moet voor de gein de berichtgeving eens lezen. Het is echt niet te geloven dat ze het serieus zo op kunnen schrijven alsof het probleem hiermee opgelost is. Wat een volksverlakkerij.

HD50 | 18-03-23 | 20:22 | 2

Maar dat is het mooie van dit soort beleid. Ze kunnen dan zeggen dat aan alle regels is voldaan. En dan geven ze zichzelf een schouderklopje en wil de politiek niet snappen dat het in hun ogen domme volk hier niet in trapt.

Deflatiemonster | 18-03-23 | 20:32

Ik heb nog in auto's gereden die we gewoon tankten met JP8.

Andersdenkend | 18-03-23 | 21:23

Al gebruik je al het beschikbare land in Nederland voor landbouw dan kom je nog niet eens aan 1/3 voedselvoorziening voor het eigen land. NL is te klein en te dichtbevolkt

YoMoms | 18-03-23 | 20:22 | 4

Schromelijk overdreven, ahum, en kuch...

BadPatNL | 18-03-23 | 21:21

@YoMoms | 18-03-23 | 21:39: En waar we koffie, thee, kiwi’s, sinaasappels en cacao voor terug kopen. Of groeit dat soms in de polder ?

Plantendokter | 19-03-23 | 00:49
▼ 1 antwoord verborgen

Weet je wij gaan nu Wopke offeren op het hakblok, dan zijn alle problemen meteen opgelost en kunnen wij weer rustig door gaan met al onze plannetjes. Aldus besloten in de ministerraad.

deja_view | 18-03-23 | 20:22 | 10

Wopke offeren zal niks brengen. Zoals het er nu voor staat is het cda einde oefening. Enige redding voor het cda is direct uit het kabinet. Terug naar de roots en ruggegraat tonen is de enige manier om nog wat terug te winnen.

DrJaap | 18-03-23 | 21:33

@Bigi Bana Boy | 18-03-23 | 20:52:
BBB is in mijn ogen meer dan het CDA. Het CDA was altijd een middenpartij met vaak redelijke standpunten. Ik heb er echter nooit op gestemd vanwege het christelijke deel in hun naam.
BBB heeft die link niet. Ze hebben wel boeren en burgers in hun naam en dat zijn de ware assets van een maatschappij.

Andersdenkend | 18-03-23 | 21:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Maar wat moeten die mensen van het RIVM dan de hele dag doen? Corona voorspellen kunnen ze al niet (niet besmettelijk, komt zeker niet naar Nederland). Als ze dan ook al geen stikstofmodelletjes kunnen maken, wat moeten die uitgerangeerde middle-management typetjes bij het RIVM dan de hele dag doen? (Niet naïef zijn hè, die rekenen echt niet zelf, die zetten hele dure opdrachten uit bij bevriende consultancybureaus (hoi Gerrit) die precies de resultaten leveren die vooraf besteld zijn).

TheEgg | 18-03-23 | 20:22 | 2

Dat!

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:26

Omscholen tot "field sales-manager" en de modelletjes van Jet Cars aan de man brengen?

Blauwpetje | 18-03-23 | 21:09

Cognitieve-dissonantie is wat dit volk drijft. De
realiteit kunnen we niet aan, dus die moet dan wel niet kloppen. Zo denken wij.

Bigi Bana Boy | 18-03-23 | 20:21 | 1

Heb je moeite met rekenen?

Deflatiemonster | 18-03-23 | 20:33

Rekenmodelletjes, zo doen we dat ook met de luchtvaart. Bereken de geluidshinder, de uitstoot mbv modellen.

Zoveel liter kerosine verbranden geeft zoveel uitstoot van Co2, stikstofdioxide enz...

KlaagGraag | 18-03-23 | 20:19

Het fundament onder beleid, handhaving en natuurbehoud waren de hersenloze kiezers die vier keer Rutte mogelijk maakten. Die hersenloze kiezers maken ook nu nog de overgrote meerderheid uit van de stemmers. Ik reken me dus vooralsnog niet rijk met de overwinning van BBB deze verkiezingen en durf te wedden dat ze in vrijwel alle provincies genegeerd zullen worden door de overige partijen. C'est la vie.

Albert61 | 18-03-23 | 20:15 | 5

@W_F | 18-03-23 | 20:21: En vaak zal de PVV dan ook aan moeten schuiven. Met D66 en dat gaat niet werken.
Dus er zullen best wat coalities komen met BBB/VVD/CDA en da is eigenlijk ook wel goed als die provinciale partijen hun lokale geluid doorgeven naar Den Haag

klaas24 | 18-03-23 | 20:58

@W_F | 18-03-23 | 20:21:

Onze paling des vaderlands regeert al met de ongeziene, onvoorwaardelijke instemming en steun van staand beleid door GLvdA66.

De luierafdeling van d33 is al bekeerd, waarmee nog slechts één, wegens modelmatige angstporno buiten adem geraakt partijtje, eraan behoeft te worden toegevoegd.
Dat kost geen 4 jaar om zulke goedgelovigen vet te mesten met toezeggingen.
Zie #SGP mbt #WTP.

Milton_Styx | 18-03-23 | 21:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Amen

Daries | 18-03-23 | 20:14

De Stikstoffuik
Léés dat boek mensen!

Mongeaulie waarsguwt | 18-03-23 | 20:14 | 5

@Bigi Bana Boy | 18-03-23 | 20:54: Yup. Die zien dat de natuur herstelt wat de mens in de afgelopen twee eeuwen stukgemaakt heeft door houtkap en turfwinning. Waar nu heide groeit, hoort gras, bomen en bramen. Dat is Nederlandse natuur.

marcoplarco | 18-03-23 | 22:10

@Bigi Bana Boy | 18-03-23 | 20:54: Noem eens concreet een rapportage van een boswachter? Stikstof beïnvloed en verandert de vegetatie, maar mensen doen de laatste jaren hysterisch alsof het een soort gif zou zijn zoals roundup, waar alle plantjes dood van gaan.

Zeurders | 19-03-23 | 00:17

@marcoplarco | 18-03-23 | 22:10:
Juist. Stuifzand en heide zijn mooi maar wel kunstmatig, ontstaan na eeuwen van landbouwkundig wanbeleid. Althans in NL.

LD69 | 19-03-23 | 05:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Na de verkiezingen las ik elke dag speciaal gerekruteerde regionale BBB-bonzen verkondigen dat we wel degelijk met een stikstof te maken hebben waar we onze ogen niet voor mogen sluiten, en dat o.b.v. samenwerking met traditionele partijen naar oplossingen moet worden gezocht, waarbij niets wordt uitgesloten, behalve gedwongen uitkoop.
Tot zover niets aan de hand. Integendeel. Uitgestoken hand.

Totdat ik vandaag op een regionale zender voor de eerste maal het woord “verraad” heb horen uitspreken van een kennelijk eerste spijtoptant.
Een vroege voorbode van interne stront aan de knikker?

Ridde Rogter | 18-03-23 | 20:12 | 5

Ik hoorde op TV iemand zeggen: "Maar er zijn ook veel dingen wèl goed gegaan." Een vroege voorbode van het volgende bedrog?

vladimirows | 18-03-23 | 20:25

@TheEgg | 18-03-23 | 20:25:
Een biologische veeboer heeft klaver tussen zijn grassen staan, klaver is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt en bindt om als voeding aan de bodem te geven, waarvan het gras profiteert.

VW, alles ist vorbei | 18-03-23 | 21:57

@VW, alles ist vorbei | 18-03-23 | 21:57: en die biologische boer gebruikt ook gewoon dierlijke mest om zijn grond te bemesten. Die klaver is slechts een hulpmiddel

Plantendokter | 19-03-23 | 00:54
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Afstandnemer | 18-03-23 | 20:09

Het stikstof ‘ beleid’ is op poten gezet door ambtelijke idioten die , niet gehinderd door enige kennis ter zake, bij het woord ‘stik-‘ dachten aan een zeer schadelijk broeikasgas. Het ergste is, dat ons overheidsapparaat inmiddels vergeven is van dit soort clowns.

bisbisbis | 18-03-23 | 20:08 | 5

Woke is besmettelijk blijkbaar.

ChalinaRosa | 18-03-23 | 20:35

Kom door die bureautje. Daar komen al die rapporten vandaan. Ook dat “internationale” wetenschappelijke rapport. Want een stagiaire uit Wuppertal schreef mee. Zij hebben die KDW verzonnen. Net zoals Vollebroeck zijn ze er miljonair mee geworden.
www.b-ware.eu/cursussen/stikstofdepos...

Snap_het_ook_niet | 18-03-23 | 20:41

@brie-de-penis | 18-03-23 | 20:23:
De meesten willen het niet erkennen maar, we leven gewoon in een kastesysteem. Iedere Nederlander (ook de streepjes-nederlanders) zijn ingedeeld in een bepaalde kaste. Een van de kastes is die van politicus. Die hebben een eigen set van normen en waarden die niks te maken hebben met die van de anderen kasten.

aflaatverkoper | 18-03-23 | 23:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Youri Albrecht, zegt die naam jullie iets?

Après toi | 18-03-23 | 20:05 | 12

@therealbraindump | 18-03-23 | 20:24:
Lijkt me meer een D66 type.
Jaren geleden een aflaat verkocht aan hem. Moest ie wel meteen cash betalen. Vond ie niet leuk. Maar ja, een factuur sturen aan de overheid of culturele instellingen betekent dat je maanden moet wachten om betaald te krijgen en er ook twee herinneringen tegenaan gegooid moeten worden.

aflaatverkoper | 18-03-23 | 22:59

@aflaatverkoper | 18-03-23 | 22:59:
Je kan de overheid beter geen factuur sturen. Beter: stuur ze een Belastingaanslag, liefst in een bepaald blauwe enveloppe. Dat begrijpen ze en ze reageren meteen.

LD69 | 19-03-23 | 05:23
▼ 9 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl