Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (9)

Medronho in het Stamcafé

Woensdag 1 maart

Latertje geworden gisteravond en ik heb een spijker in mijn kop. Au au. Een dagje op campagne met Thierry Baudet is geen kattepis. [Afgelopen zaterdagavond ging] de reportage plus interview online, rond een uur of 10. Ik ga dan al om 9 uur naar bed, met de dekens over mijn hoofd getrokken. Noem het struisvogelpolitiek, maar ik ben bang en huiverig voor de reacties, want die zullen wederom niet mals zijn. Ik kijk nog het meest op tegen de zondagmorgen, als ik op un momento dado toch die verdomde laptop open moet klappen. Er is een meneer, ene Nonkel Frituur, en die schrijft altijd de meest verschrikkelijke dingen over mij, dat ik een alcoholische, pathetische, zielige junk ben en dat ik niet kan schrijven. Dan is mijn hele dag naar de kloten. Wat beweegt zo iemand, vraag ik mij steeds af, waarom wil iemand mij zo kwetsen? En waarom leest hij werkelijk alles van mij? Ik weet natuurlijk ook wel dat die knul zeer vermoedelijk nog bij zijn mama woont en op zijn zolderkamertje met dakkapel de hele dag zit te fappen op kinderporno, of dat hij op een assurantiekantoor werkt in Dronten en graag ook een echte schrijver had willen worden, maar hij weet mij toch steeds weer keihard op mijn ziel te trappen. Ik moet hier boven staan, ik weet het, maar dat is donders lastig. Gelukkig word ik altijd gesteund door juffrouw Linda Duwbak. Zonder haar bijstand was ik allang teruggekeerd naar de Volkskrant, waar lezers gelukkig niet kunnen reageren op columns. 

Enfin, na het optreden van Thierry Baudet in restaurant SemiXO in Lagoa bij Reggie zitten afborrelen. Reggie woont in de buurt van Lagoa. Hij heeft mij horen kreunen (ik zal de lezer niet lastig vallen met een beschrijving van mijn diverse pijnen, maar hier geldt wederom het adagium: als je na je vijftigste op een dag wakker wordt zonder pijn ben je dood) toen ik zojuist uit de dood herrees. Mijn maatje zegt dat ik een glaasje medronho bij mijn bakje koffie moet nemen. De kater dus bestrijden met nog meer alcohol, in de vorm van een vloeibaar ontbijt. That’s what friends are for

In de Algarve wemelt het van de expats die al bij zonsopgang beginnen te zuipen. Ouwe Nederlandse alcoholisten roepen dan: ja maar, die Portugezen drinken toch ook gezellig een borreltje bij het ontbijt. Jawel, maar dat zijn vissers die hele nacht verkleumd op de woelige baren voeren, die drinken een neutje na het werk en gaan daarna naar bed. In vrijwel elke taal bestaat een variant van ‘de haar van de hond'. De vader van Rob Hoogland zei: de hond die je gebeten heeft, moet je ook genezen. De Duitser drinkt een Konterbier, de Deen een reparationsbajer en de Chinees (toch al behept met een afwijkend enzymsysteem ADH ofwel alcoholdehydrogenase) verzuipt de kater met het ‘drankje dat je ziel terugbrengt’. 

Ik hou het bij een paar bakjes koffie want ik moet nog drie verhalen tikken vandaag, en ik heb nog een hele reis voor de boeg. De treinen staken en dus moet ik met de bus. 

Op het busstation van Portimao blijkt de eerstvolgende bus naar Faro pas over drie uur te gaan. Daar zit ik dan, met mijn kater, moederziel alleen op het deprimerende station. Ik ben helemaal klaar met het openbaar vervoer. Stom dat ik geen rijbewijs heb. Nooit de tijd gehad om dat te halen. 

Mijn ouders hadden geen auto (mijn moeder zakte zeven keer, mijn vader heeft zelfs nooit geprobeerd het rijbewijs te halen) en we reisden hoofdzakelijk per trein. Door heel Nederland, maar ook bepakt en bezakt naar de Ardennen, het Zwarte Woud, de Harz en de Alpen. Onze vakanties waren altijd in de bergen want pa hield niet van de zee. De schaarse keren dat we naar Zoutelande in Zeeland gingen, bleef hij koppig in driedelig pak op het strand zitten, met als enige concessie het uittrekken van zijn schoenen en sokken (met sokophouders). Heel soms stroopte hij met lichte, maar waardige tegenzin zijn broekspijpen op en liep hij een stukje met mij door de branding. Dan monkelde hij plotseling, met die eeuwige sigaar in zijn mond: ‘Kijk Tuurtje, dat zijn cumuluswolken. Morgen regen, we treffen het maar weer met het weer.’

Ik was net als mijn ouders altijd een fervente treinreiziger en heb heel Europa doorkruist in mijn jonge jaren, van Helsinki via Belgrado naar Athene en via Brindisi door Lissabon. Ik las treinreisboeken van Charles Dickens, Émile Zola, Paul Theroux, Marcel Proust, Graham Greene, Thomas Hardy, Patricia Highsmith en Bob den Uyl en ik geloof nooit zo in het waarheidsgehalte van de ontmoetingen met heel bijzondere mensen die door de uiteenlopende auteurs worden beschreven in hun reisboeken. In het vliegtuig komt er altijd net op het laatste moment – terwijl ik mij al rijk had gerekend met de lege stoel naast me – een kamerolifant binnen gestampt die al tijdens het taxiën zijn levensverhaal begint te vertellen en na een uur en drie gin-tonics onschuldig als een baby en snurkend als een varken op mijn schouder in slaap valt. Als er geen stakingen zijn, reis ik graag met de Algarve-boemel en de snelle trein van Faro naar Lissabon (nog geen drie uur, amper 20 euro voor een enkel). In de rijdende bar kan je lekker zitten zuipen en naar de kurkeiken staren, en als je een drol moet kakken, is er een brandschone wc waar je bij wijze van spreken je pastel de nata van de bril af kan oppeuzelen. De conducteur straalt nog waardigheid en macht uit. 

Onze Limburgse klimaclown Frenske wil dat het klootjesvolk veel minder gaat vliegen en veel meer met de trein gaat reizen. Zelfs internationaal. Nou kan ik al voor een paar tientjes van Faro naar Zestienhoven vliegen, maar als ik met de trein van Faro naar Nederland reis, ben ik een godsvermogen kwijt voor een expeditie van ruim twee etmalen - om nog maar te zwijgen over het peperdure, mensonterende treinvoer - en loop ik ook nog een gerede kans beroofd te worden door struikrovers uit het voormalige Oostblok en uit Barbarije. Die spuiten gewoon gas in de slaapcoupé, ergens in Frankrijk, en dan mag je nog blij zijn dat ze je je onderbroek en je sokken laten aanhouden.

Ik heb voor de zekerheid even uitgezocht wat het kost, want ik zit me toch te vervelen op dit kankerbusstation en ben me te pletter geschrokken. De meneer van het blog: zoals in de tabel te zien is, kost een enkele reis per trein (en bus) van Amsterdam naar Faro ongeveer €326,00. Tel hier nog een paar euro bij op voor de metro/taxi van Paris Nord naar Paris Gare de Lyon en je komt uit op zo’n €330,00. Besluit je niet direct te emigreren, zal je helaas nog eens hetzelfde bedrag moeten uitgeven om weer thuis te komen. Alsof je een emmer leegschudt! En daar komt nog vreten en drinken bij. 

Na twee uur wachten arriveert de bus. Die doet er anderhalf uur over naar Faro, waar ik de bus pak naar Villa Vischlugt. Car heeft krachtsoep gemaakt er er is niets geneeskrachtiger dan die drie honden die naast mij liggen te snurken. 

Twiet van de dag

Social

Donderdag 2 maart

Hele dag gewerkt aan het verhaal over Forum. Ik heb het gesprek met Baudet uitgetikt, een teringwerk. Daarna maak ik er een monoloog van. 

Zoals ik schreef in Annus Horribilis: De zeldzame keren dat de loonslaven van het Vlaamse mediakartel een “extreem-rechtse” politicus interviewen, zijn de vragen dermate deugend en kritisch dat er sprake is van zelfpijperij en -befferij. Bovendien zijn de vragen twee keer zo lang als de antwoorden. Maar de lezer is geen kleuter die belerend moet worden en als een debiel behandeld moet worden door de gedachtenpolitie van de MSM. 

Ik mail het stuk naar Baudet, en krijg een bericht terug: “Teleurstellend om te lezen dat je werkelijk geen woord hebt begrepen van wat ik je probeerde te vertellen”. Ik heb wel voor hetere vuren gestaan en antwoord dat hij de dingetjes die ik niet begrepen heb maar moet aanpassen. Uiteindelijk blijkt er geen groot verschil tussen mijn versie en zijn versie. 

Twiet van de dag

Social

Vrijdag 3 maart

Alarmerend stuk in het Algemeen Dagblad! Miljoenen Nederlanders hebben te veel vet op hun lever, maar er is een oplossing. Ongemerkt hoopt zich bij miljoenen Nederlanders, en zelfs al bij kinderen, steeds meer vet op in een veelzijdig orgaan: de lever. De gevolgen liegen er niet om. Maar je kunt je eigen ‘zuiveringsstation’ gelukkig ook weer schoon krijgen, schrijft het AD. 

Tijdens mijn verblijf in de Detox van de Jellinek in Amsterdam, kreeg ik meer agitprop over de gevolgen van alcohol dan mij lief was. 

Uit mijn dagboek: De smaakpapillen van alcoholisten werken niet meer zo goed, leerde ik tijdens de medische voorlichting, daarom kruiden wij ons eten zo scherp mogelijk. Normaal gesproken negeerde ik alle berichten over de lichamelijke gevolgen van drank, maar dit keer was er geen ontkomen aan. Op het schoolbord hing een kaart met de ingewanden van de mens. De hulpverleenster wees ernaar en dreunde de gevaren van alcohol op: ‘Als je drinkt is er een vergrote kans op bronchitis, longontsteking en tuberculose. Een maagslijmvliesontsteking kan een maagbloeding veroorzaken, te herkennen aan pikzwarte ontlasting en bloedbraken. Er is verband tussen alcoholgebruik en kanker van de mond, keel, het strottenhoofd en de slokdarm. Beschadigd leverweefsel kan leiden tot levercirrose, waardoor de lever kleiner wordt. Levercirrose geeft een grotere kans op leverkanker.’ Via de Jellinek kon je Antabus en andere medicijnen krijgen, die de zucht naar alcohol tegengingen. De nette man tijdens het eten: ‘Ach, ik heb een poosje Antabus geslikt maar op een gegeven moment dronk ik er gewoon doorheen. Je krijgt in het begin een kop als een boei en je wordt strontmisselijk, maar daarna valt het wel mee.’

Ondanks de fysieke malheur heb ik nog een preek getikt over de geweldige Syp Wynia en ben ik mijn volgende reis aan het plannen voor Europese Patriotten. Nigel Farage in Londen, en nationalistische, eurosceptische en seperatistische bewegingen in Wales, Ierland, Noord-Ierland en Schotland. Dat zal ze leren, die toetsenbordridders die mij zo plagen. Strijdend en globetrottend zal ik ten onder gaan. 

Twiet van de dag

Social

Zaterdag 4 maart

Met moeder de vrouw naar de markt in Olhão geweest. Daarna op bed, vergezeld door de hondjes, een prachtig boek gelezen van Gerolf Annemans: De ontvoering van Europa. Ik heb Gerolf geïnterviewd in het Europees Parlement, het interview verschijnt op GeenStijl komende zaterdag 11 maart. 

Ik was een klassieke boekenwurm maar door dat verdomde internet lees ik steeds minder. Voor mijn odyssee der zelfbevlekking een spontane aanvang nam, gebruikte ik het bed hoofdzakelijk om te lezen. Vanwege wereldpijn leed ik tijdens mijn jongelingschap aan chronische slapeloosheid. Handjes boven de dekens Tuurtje, fluisterde mama als ze de kandelaar uitblies. Het goede mens wist wel beter want zodra ze haar kont had gekeerd, greep ik naar de knijpkat en las ik mij suf onder de lakens. Piloot Biggles, Snuf de Hond en die hitsige knullen van de Kameleon gidsten mij steeds weer veilig naar het einde van de peilloze nacht. Een klassieke boekenwurm was ik dus. Merkwaardig genoeg wordt zo’n vriendelijke knager in het Portugees, Spaans en Frans heel onaardig bibliotheekrat genoemd. Ik vind een worm net iets sympathieker dan een rat. Denk maar aan de gusano rojo in de mezcal of aan Wimpie Lintworm van de legendarische kinderboekenschrijver Richard Scarry. Mijn eerste verslaving was aldus een feit: leesjunk. Remco Campert noemde het eetlezen, dat close-readen van vlapakken en dozen gestampte muisjes. Bij ons thuis was er ook nog eens sprake van schijtlezen. Papa las Dick Bos en Tom Poes op de plee en ik spelde er zelfs de etiketten van Glorix. Ik mocht alles lezen indachtig het motto ‘onderzoekt alles en (mijn Statenvertaling schrijft ';' ipv 'en', dat mag ook, maar ';' is wel mooi compact en statenbijbelgetrouw.) behoudt het goede’, tot ons gezinnetje verscheurd raakte en opa en oma de opvoeding overnamen. Ze gingen meteen over tot de confiscatie van De liefde van Bob en Daphne. "Die smeerlapperij moet het land uit!" hoor ik grootvader nog briesen. Niet veel later kocht ik uit wraak de Chick en de Candy en begon de reeds genoemde odyssee. Dodebomenporno maakte uiteindelijk plaats voor cyberporno maar het Grote Lezen bleef, zij het steeds minder. Ik geniet, met een vergeeld boekkie, een knisperend pak kranten, koffie en neutjes op een terras aan de Atlantische Oceaan. Noem mij maar ouderwets. Op de vlooienmarkt van Fuseta koop ik literatuur per strekkende meter. Ik heb inmiddels alles van Heere Heeresma en Herman Pieter de Boer, twee helden van me die zeer geliefd zijn bij de Nederlandse expats hier. Verder hou ik me niet zo bezig met de vaderlandse bellettrie. Ik ben dan ook blij dat ik niet ben uitgenodigd op het Boekenbal komende vrijdag, want ik word doodongelukkig van provinciemeisjes van fortysomething die van hun uitgevers ondeugende verhalen moeten schrijven en krijsen: kijk mij toch eens lekker gek doen, met mijn uitgedroogde verboden pruim! Ik fap nog liever op een tweedehands deeltje Bob en Daphne van Nederlands eerste pornograaf Han B. Aalberse, de Nederlandse Henry Miller (proest). 

Een van de meest verdrietig momenten in mijn leven was het leeghalen van het ouderlijk huis na de dood van mijn vader. Mama was het jaar daarvoor overleden. Niemand wilde pa’s indrukwekkende bibliotheek hebben. Vroeger kon je tijdschriften en boeken deponeren in een Rode Kruishuisje langs de weg maar die kon ik niet in vinden in Veenendaal, of ze bestonden al niet meer. Het enige boek van antiquarische waarde was een oude statenbijbel met leren kaft en gouden sloten. Die ging naar mijn zus. 

Voor de leken onder de lezers: de Statenvertaling (of Statenbijbel) is de eerste officiële Nederlandstalige bijbelvertaling, die rechtstreeks uit het oorspronkelijke Hebreeuws, Aramees en Grieks werd vertaald. De opdracht voor de vertaling werd in 1618 gegeven op de Synode van Dordrecht; de Staten-Generaal werd gevraagd de vertaling te betalen. De Statenbijbel is de basis van de Nederlandse taal, zoals de King James Bible dat is voor de Engelse taal en de Lutherbibel voor de Duitse taal. Mijn taalgevoel heb ik volledig te danken aan het Goede Boek, dat ik lang vervloekt heb, en aan mijn ouders die beiden boekenwurmen waren. Ik vind het onvoorstelbaar dat er hedendaagse Nederlandse auteurs en autreutels zijn die nog nooit ook maar één blik in de bijbel hebben geworpen en of dat nou uit dédain, domheid of wokeness voortkomt, dondert niet: ik vind het schandalig. 

Boeken bij het grofvuil zetten vind ik bijna net zo erg als het verbranden van boeken. Ik kon pa’s bibliotheek ook niet meenemen want ik leefde uit een koffer. 

Het enige dat ik kon doen, was op een waardige manier afscheid te nemen van de boeken die pa maar ook mij hadden gevormd. Ik heb een hele dag, avond en nacht in het ouderlijk huis gezeten en alle boeken door mijn handen laten glijden. Ik was knetterstoned, anders had ik het niet volgehouden, en heb zitten janken als een kind. Het was deels zelfbeklag en deels pathos maar behalve de krokodillentranen waren er ook echte tranen: ik was wees geworden. 

Twiet van de dag

Social

Zondag 5 maart

Doomsday. Ik sla de laptop open en kijk naar de reaguursels onder mijn stuk over Thierry Baudet. Het meest pijnlijke is dat veel reaguurders denken dat de monoloog van Thierry mijn tekst is! Ik heb de beste man een uur geïnterviewd en de tekst letterlijk uitgewerkt. Schiet de boodschapper maar dood! 

Neem nou deze reactie van Zeeman73: 

Het is eigenlijk vreselijk cliché en elke week hetzelfde wat de schrijver produceert.

Hij vertelt waar hij is en wat hij doet. Hij ontmoet een BN'er, vaak een politicus, of een buitenlands politiek figuur. Dan beschrijft hij het gesprek. Het geheel vaak doorspekt met clichetermen waarmee grappig politiek rechts politiek links en de rest van de wereld beschrijft. Maar eigenlijk gaat het altijd over de schrijver zelf. Dagboek van een narcist. Het biedt eigenlijk nauwelijks informatie, interessante standpunten of kritische reflectie.

En deze van Nonkel Frituur dan! 

Smaken verschillen. Voor mij is het zattemanspraat en navelstaarderij van een aan lager wal geraakte journalist.

Maar anderzijds vind ik het een goed idee om er Baudet naast te zetten. Zo komt Arturo er toch nog goed uit. Dat is alsof je een Belg fotografeert met een koe ernaast. Het eerste wat opvalt is de intelligente blik in de ogen van de koe.

Beste_Landgenoten citeert mij: 

"met de cryptofascisten van D66 en de Pol Pot-groupies van GroenLinks is veel gevaarlijker voor 's lands toekomst dan een kabinet met de VVD, PVV, FvD, JA21 en BBB." Ah dus dat vindt hij echt. Dus dan reis je de hele wereld over, je ziet alles, je lult met iedereen en dan is dit je conclusie. Wappies aan de macht.

Maar die meneer Beste_Landgenoten heeft mijn citaat helemaal uit de context gerukt! Er stond namelijk: Als ik nu nog een column in de Volkskrant had, zou ik schrijven: een kabinet - laten we het Kabinet-Kaag 1 noemen - met de cryptofascisten van D66 en de Pol Pot-groupies van GroenLinks is veel gevaarlijker voor 's lands toekomst dan een kabinet met de VVD, PVV, FvD, JA21 en BBB. Die column had dan meteen op 1 gestaan bij best gelezen, boven een column van Sander “clickbait” Schimmelpenninck, waarin hij Jeroen Pauw voor moffenhoer uitscheldt omdat mijn goede vriend in het verleden “extreem-rechtse” politici had uitgenodigd in zijn talkshow (volgens de nanobengel). 

Gelukkig ook een lieve reactie van Aleon: Weer mooi stuk. Ik kan me in bepaalde zaken wel vinden maar in heel veel niet, bij Baudet. Dat daar gelaten wil ik wel een lans breken voor het werk van "De Don". Ik betreur het dat zijn columns zo laat geplaatst worden en er dan een 12-uurs limiet is voor reaguursels. Sinds zijn vorige column weten we dat hij de reacties niet alleen met kritische, maar ook met angst en beven doorspit. Ik denk dat er veel meer reacties zouden komen als men langer kan reaguren, iets wat ik Arthur van harte gun.

Ik mis vaak de termijn en ben dan helaas te laat, zullen anderen ook wel last van hebben denk ik. Bovendien is het nu zaterdagavond, zijn veel lezers geoccupeerd en ook zondagochtend vroeg zal er niet veel aandacht zijn. Plaats de werken van don Arturo op een wat handiger tijdstip en verleng de reactietermijn voor zijn columns alleen tot 24 uur. Dus Geenstijl, doe ff wat extra voor het beste paard van stal zou ik zeggen.

Maandag 6 maart

De zondvloed is uitgebroken. Het regent onafgebroken in de Algarve. Toch twee keer met de honden naar het strand en de zoutpannen geweest, in poncho en regenlaarzen. Ik voel me net de visser in  I Know What You Did Last Summer. De hele Ria Formosa is één grote modderglijbaan en ik breek een paar keer bijna mijn nek. Dat kan ik er nog wel bijhebben, bij de gebroken rugwervel (Th 12) en de gebroken schouder. Het zit zo: op het strand voor mijn hut zwerft altijd een roedel onaangepaste honden. Er heerst een soort wapenstilstand tussen die beesten en de mijne, maar op een dag ging het mis. De kleine Matcha ging in de aanval, vermoedelijk om het baasje te beschermen, en al spoedig rolde er een kluwen woeste honden over het strand.

In een nanoseconde parafraseerde ik William Burroughs: beware of whores who say they don’t want money. The hell they don't. Never interfere in a dogfight. 

Toch moest en zou ik met gevaar voor eigen leven Matcha gaan redden, maar ik had Tita en Jamba nog aan de lijn. Het noodlot sloeg toe want ik struikelde en viel keihard op mijn ruk- en schrijfarm. Dus maar aan de proletendrugs aspirine en ibuprofen. Na vijf dagen ging ik toch maar naar de kliniek in de shopping mall van Olhão. En jawel: een enorme barst in het schouderbot. Ik kon niet slapen door het helse lichaamsleed, zoop een fles brandy leeg en mijn hele leven kwam voorbij in een zeer korte B-film die oneindig werd herhaald. "Is dit alles?!" dacht ik. En toen, radeloos als Saul onderweg naar Damascus, bad ik: lieve Heere Jezus, laat de pijn verdwijnen en dan ga ik als tegenprestatie iets heel anders doen met mijn leven, en vergeef me deze fles brandy, die was echt niet ingecalculeerd maar het is de schuld van Matcha die ik immers moest beschermen. Het resultaat van het gebed: een gebroken rugwervel en nog een gevarieerd pijnpakket op de koop toe. Dank u, Allah. 

Twiet van de dag, over vleesloze rookworst van de HEMA

Social

Dinsdag 7 maart

Frenske, de moddervette Icarus die zo graag naar de zon vliegt maar zijn vleugeltjes houden het niet meer. De Duitse auto-industrie kotst onze klimaatclowntje uit. 

Twiet van de dag

Social

Een voorproefje van mijn interview met Gerolf Annemans, aanstaande zaterdag op GS, in de serie Europese Patriotten. Gerolf houdt niet zo van Frenske.

Annemans: 'De autoindustrie zegt dat ze de Green Deal niet meer kunnen volgen en de lidstaten weten dat ze het individueel vervoer van hun kiezers gaan aantasten als ze doorgaan met deze quasi-religieuze onzin. Frans Timmermans gaat nog door op het elan dat hij onder Juncker had: dat van Dauphin, van kroonprins. Hij dacht zelf dat het zou lukken, zich wentelend in het applaus in Straatsburg, na het gebruik van wat talen in een toespraak. Het fanatiekste applaus tijdens zijn speeches kwam van de Groenen, dus daar ging hij op af. Hij geloofde op den duur zelf in de verheerlijking die hij zelf had opgezet. Zijn ijdelheid wordt enkel afgeremd door de omvang van zijn lichaam, dat hem saboteert in zijn wereldbeeld vol energie en gezondheid. Tot hij inzag dat hij opzij was geschoven door Frankrijk en Duitsland, als mogelijke voorzitter van de Europese Commissie. Frans knalt nu met volle gewicht tegen de werkelijkheid aan. Maar de werkelijkheid trekt zich niets aan van Dauphin. Timmermans dacht echt dat hij kroonprins van het Europese niveau was en dat niets hem kon tegenhouden. Ook de Nederlanders geloofden in de de propaganda van de MSM. Ze dachten dat Spitzenkandidat democratisch gekozen zou worden, maar in de praktijk komt die altijd uit de EPP. De sluwe Macron wilde Spitzenkandidat Manfred Weber echter helemaal niet omdat hij daar geen vat op had, en omdat die geen Frans spreekt. Dat is altijd de banale redenen. 

Laat mij een kutweek vrolijk afsluiten met het Rotterdamse boekenbal aanstaande vrijdag 10 maart, dat ik samen met mijn uitgever Ezo Wolf organiseer.

Mijn grote vriend Han van der Horst zal mij aan de tand voelen over de Boze Blanke Man. Toegang gratis en mijn uitgever Otto Wollring geeft drie exemplaren van De Boze Blanke Man weg, gesigneerd en gepreegd. Mailtje naar bullebal@yahoo.com! Ik verricht de loting! 

Reaguursels

Inloggen

www.youtube.com/watch?v=eGUaBc2IXpo

Je snapt het pas als je het ziet, maar als je dan niet ziet wat je snapt dan schiet het niet op hè?

*blinde vink laat aanbakken*

VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 09:44

Goedemorgen Arthur, Beste_Landgenoten zit sinds vorige week in de kerker van Joris en komt op zijn vroegst na de PS verkiezingen weer vrij.

De_fluitlokker | 09-03-23 | 09:34

Ja, zo is dat.. *naar buiten staart*

anja | 09-03-23 | 09:38


"Toch moest en zou ik met gevaar voor eigen leven Matcha gaan redden, maar ik had Tita en Jamba nog aan de lijn. Het noodlot sloeg toe want ik struikelde en viel keihard op mijn ruk- en schrijfarm. Dus maar aan de proletendrugs aspirine en ibuprofen. Na vijf dagen ging ik toch maar naar de kliniek in de shopping mall van Olhão. En jawel: een enorme barst in het schouderbot. Ik kon niet slapen door het helse lichaamsleed, zoop een fles brandy leeg en mijn hele leven kwam voorbij in een zeer korte B-film die oneindig werd herhaald. "Is dit alles?!" dacht ik. En toen, radeloos als Saul onderweg naar Damascus, bad ik: lieve Heere Jezus, laat de pijn verdwijnen en dan ga ik als tegenprestatie iets heel anders doen met mijn leven, en vergeef me deze fles brandy, die was echt niet ingecalculeerd maar het is de schuld van Matcha die ik immers moest beschermen. Het resultaat van het gebed: een gebroken rugwervel en nog een gevarieerd pijnpakket op de koop toe. Dank u, Allah."

Dit fragment is goed gelukt. In het algemeen met plezier het hele stuk gelezen, iets waar ik als snellezer geen moeite mee heb.
Al met al gaat elke week het niveau iets naar boven, ik denk dat op het eind Arthur een soort Hemingway of Bukowski in zich heeft. Het pleit voor hem dat hij Heere Heeresma weet te waarderen, en ook dat hij langzaam in begint te zien wat drank zoals met je doet op je oude dag.
En de preoccupatie met zijn ouders, zijn gereformeerde jeugd, en de rebellie daartegen is zo te lezen een groot item in zijn leven.
Een verschijnsel wat je wel vaker zag en ziet bij schrijvers met gereformeerde roots, zoals Jan Wolkers, Maarten 't Hart, Jan Siebelink en volgens mij ook Heere Heeresma.
Ondanks dat hij soms zijn ouders ietwat meewarig of cynisch beschrijft, houdt hij meer van ze dan hij denkt, dat komt steeds naar voren.
Nog steeds niet zijn jeugd losgelaten, wat een impact had dat benepen, strenge familieleven vroeger, als een soort herinnering aan een intens psychisch bootcamp.

Arthur: Keep on keeping on!

King of the Oneliner | 09-03-23 | 09:16 | 1

'Ga door met doorgaan!'

King of the Oneliner | 09-03-23 | 09:19

Heerlijk leesvoer voor bij de ochtend pap Arturo.

stofkam | 09-03-23 | 09:08

Ik zou zo graag iets moois willen schrijven voor Ome Tuur, iets dat hem werkelijk tot tranen aan toe ontroert, zodat hij Nonsens Frituur en Slechtste_Landgenoten plotsklaps vergeten is, maar helaas ben ik niet behept met enig positief retorisch vermogen, dus probeer ik er maar een non-poëtisch hekeldicht van te bakken in de vorm van deze bijzonder goedkope woordspelingen richting medeguurders die ik er ernstig van verdenk fanboy alsook cuck te zijn voor Kaag-met-den-bezem, oftewel haar-die-ik-geen-heks-mag-noemen, wat niet per se gezien hoeft te worden als een pathetische poging tot vertroosting voor mijn favoriete Oom op GeenStijl (nou ja, ná Mosterd dan hè, want die komt altijd voor de maaltijd!), (of moet er nu een spatie tussen het haakje en de komma? godver!) , die mij zonder het zelf door te hebben, de fijnere kneepjes van het vak probeert bij te brengen middels zijn vele en in mijn optiek grappige anekdotes, doorspekt met talloze 'ietwat' sombere overpeinzingen die iedere keer toch weer een literair plezier zijn om fictief te herleven, en dat van iemand die al ruim twee keer een quarterlife-crisis heeft overleefd maar het desondanks nog kan navertellen met een passie waarvan ik normaliter alleen twee Italiaanse pubers zou betichten. Maar goed, als ik later groot ben dan wil net als Ome Tuur worden. Maar nu eerst koffie. En een sjekkie. En daarna nog één.

*klink*

VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 08:51 | 2

Goedemorgen VBO. Lief dat je hem een hart onder de riem wil steken. Koffieproost!

lezeres | 09-03-23 | 09:11

Gewoon lekker blijven drinken en schrijven Tuurke.

B.agger | 09-03-23 | 08:35

De economische literatuur wijst „overweldigend” uit dat een minder restrictief migratiebeleid binnenlandse burgers meer ten goede komt dan muren.
Vernon en Zimmermann geven elf argumenten tegen grensmuren en veertien argumenten vóór arbeidsmobiliteit. Alle soorten grensbarrières, zeggen ze, verminderen het welzijn van de bevolking door de voordelen van samenwerking, specialisatie en handel tussen buren te beperken. Muren veroorzaken vijandigheid, stimuleren criminaliteit en vernietigen de natuur, stelt Vernon. „Vaak kun je er ook omheen lopen. Muren maken de reis wel gevaarlijker en wreder. En mensensmokkelaars profiteren ervan.”

Zij zijn de enigen niet. Ook defensie- en veiligheidsbedrijven hebben veel baat bij grensmuren, door de verkoop van prikkeldraad, beton en bewakingsdrones. Stel je voor, zegt Vernon, dat Hongarije de 1,8 miljard euro die het grenshek kostte zou gebruiken om immigranten banen te geven, zodat ze belastingbetalers worden. „Dat zou de inflatie drukken.”

Migratie is circulair – mensen gaan soms ook weer terug als ze die kans krijgen – en bevordert het bbp van de wereld, doordat mensen die in een ander land werken geld naar huis sturen. „Daar bestaat overweldigend wetenschappelijk bewijs voor”, zegt Vernon. Mobiliteitsbeperkingen leiden paradoxaal genoeg juist tot meer permanente migratie, omdat werknemers die niet vrij van en naar het gastland kunnen reizen, hun gezinnen meebrengen. Dit scenario selecteert volgens de auteurs migranten die misschien minder bereid zijn om te assimileren.

Vernon bepleit heel andere oplossingen dan de ommuring van Europa. „Bied taalcursussen aan! Subsidieer dat! Misschien kan ook de lokale diaspora van een immigrantengroep bijspringen. Kijk eens naar het arbeidspotentieel in asielzoekerscentra en vergelijk dat met de vacatures in je land. Geef ze training. Neem ze aan. Leer ze hoe ze moeten produceren. Gebruik de Oekraïners als blauwdruk. Zij mogen in Europa werken. En dat gaat prima.”

Haar economische pleidooi tegen grensmuren betekent niet dat Europa dan maar iedereen moet binnenhalen, zegt Vernon. „Je kunt kijken naar Canada, waar een puntensysteem geldt. Een klein kind telt dan als een punt, net als een universitair diploma of expertise in een werkveld dat met tekorten kampt.” Het negeren van rationeel economisch denken ten faveure van populistisch beleid heeft een prijs, concluderen Vernon en Zimmermann: een verlies aan welzijn.
www.nrc.nl/nieuws/2023/03/08/de-grens...

cugel | 09-03-23 | 08:03 | 8

@cugel | 09-03-23 | 08:46: Leuk, een foto van je nieuwe neefje!

Dat van mijn moeder is al wel 15 jaar geleden. Maar het blijft wel apart. Even de dag doornemen met een kopje koffie zijn dan van die simpele dingen die heel waardevol blijken te zijn.

Papa Jones | 09-03-23 | 09:10

@cugel | 09-03-23 | 08:30: Een gezonde zoon! Hartelijk gefeliciteerd cugel, met deze nieuwe aanwinst in de familie. :-))

lezeres | 09-03-23 | 09:15

@Milton_Styx | 09-03-23 | 08:57:
Ja, de Baron was misschien wel het mooiste van wat Vance creëerde met zijn commentaar op het leven en inzicht in de achtergronden van Vance's universum. En Gersen die naar de Zelfkant reist om een deal te verstoren! Ongelofelijk dat iemand zulke kleurrijke werelden uit zijn geest tovert.
@lezeres | 09-03-23 | 09:15:
Dank je wel!
@Papa Jones | 09-03-23 | 09:10:
Mijn moeder is nu 101. Net de winter in het ouderlijk huis doorgebracht met voor haar koken. Vrijdag via mijn zus in Almere naar mijn vlucht van 15 maart naar Ierland (nadat ik gestemd heb, uiteraard) naar mijn vrouw daar.

cugel | 09-03-23 | 09:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Goedemorgen nachtploeg!

Wat een lap tekst voor bij het ontbijt…

*Koffie zetten doet.*

Wijze uit het Oosten | 09-03-23 | 07:54 | 3

Die is nu wel koud zeker...

Papa Jones | 09-03-23 | 08:27

*de pot onder zijn hoede neemt*

Die wijze hè? Die zet pas echt goeie koffie! (volgens mij heeft hij het recept voor vloeibare drugs ontwikkeld!)

*klink*

VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 08:57

@VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 08:57: zeker zeker. International bekend, en de jingle van Wise Man's Finest is niet meer weg te denken uit radio en andere media.

anja | 09-03-23 | 09:41

Alas, what has been tegelt, can not be untegeld. Tenzij men premium lid is, dan heb geloof ik 5 minuten om aanpassingen te doen.

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 07:44 | 1

Zo is het. Save a tegel, buy a kroontje, of zoiets.

anja | 09-03-23 | 09:42

Ik hoor net dat de Barbie pop 65 is geworden. Gefeliciteerd meid.
youtu.be/6fXx37K_rwk

BrutusBosch | 09-03-23 | 07:41

"kankerbusstation" ?? Het stukjesschrijven van van Amerongen zakt nu steeds meer naar een bedenkelijk niveau, kennelijk veroorzaakt door zijn niet aflatende zucht naar alcohol. Zijn zelfdestructief gedrag zorgt voor lichamelijke en geestelijke verwaarlozing hetgeen als een rode draad door zijn columns loopt. Een leven vol gebroken relaties, drank en drugs zal uiteindelijk toch zijn tol eisen. Misschien zou Arthur eens op zoek moeten gaan naar het onderliggende probleem wat hier aan ten grondslag ligt (hoe confronterend dit ook mag zijn). Het zou misschien zijn schrijverstalent ten goede komen.

johnyl | 09-03-23 | 07:20 | 4

@horsteknots | 09-03-23 | 07:31: Het verbaast mij omdat zijn vader, moeder en broertje zijn overleden aan kanker en veel van zijn vrienden zijn aan kanker overleden. Dus vandaar dat ik getriggerd werd.

johnyl | 09-03-23 | 07:49

@johnyl | 09-03-23 | 07:49:
Misschien heb je hiermee meteen de kern van de onderliggende problematiek te pakken, johnyl. Ik ken dat beeld van Arthur's broertje alleen van zijn beschrijving. Toch het staat nu al op mijn netvlies gebrand.

MickeyGouda | 09-03-23 | 08:31

@johnyl | 09-03-23 | 07:49: Ziektes weerhouden mij er ook niet van om er lekker mee te schelden of de spot mee te drijven. Een beetje zelfspot en een gezonde dosis zwartgallige humor zijn altijd welkom hier, want even serieus, iedereen doet al zo serieus. Als mensen woorden niet meer zouden kunnen gebruiken omdat iemand anders aan zo'n woord gestorven is, dan zou je in theorie het woord 'schroevendraaier' ook niet meer in de mond kunnen nemen. En weet je wie er allemaal aan een pinda-allergie zijn overleden? Of een overdosis paracetamol? Ik bijvoorbeeld, heb als kind onder stroom gestaan. Was ik toch maar bijna geëlektrocuteerd door meneer Volt. Word ik getriggerd als mensen het over stroom hebben? Sjonge. Wat een gekanker allemaal weer zo vroeg op de ochtend!

VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 09:06
▼ 1 antwoord verborgen

Als je een electrische auto rijdt ben je echt bezig met het klimaat:
'Helft elektrische rijders ruilt stekkerbak in voor fossiele auto als fiscale voordelen wegvallen'
www.telegraaf.nl/financieel/193870858...
(Geen betaalmuur)

CLoVis | 09-03-23 | 07:19 | 2

Het één sluit het ander niet uit toch?

John McClane | 09-03-23 | 07:28

Gelukkig maar, blijken er toch ook hele normale mensen in zo'n elektrische auto te rijden.

Zoelense Hobbyboer | 09-03-23 | 07:48

"Alas poor Nonkel Frituur" deze Hamlet leeft nog. Mijn dag is weer goed. Obrigada.

larie | 09-03-23 | 07:09 | 1

De mannelijke dank je wel is obrigado, tenzij u natuurlijk tot het vrouwengilde behoord, dan is het obrigada.

Portugalisch | 09-03-23 | 08:07

Een ode aan de gewone held,
Jerry Williams - Working Class Hero,
youtu.be/y0zWxTaeBJA

steekmug | 09-03-23 | 07:03

"de Chinees (toch al behept met een afwijkend enzymsysteem ADH ofwel alcoholdehydrogenase)"... Veel mensen weten dat niet maar dat is dus echt waar. De Chinaman wordt zo rood als een tomaat van het zuipen. Aziatische punk rapperTs NOTORIOUS MSG weten er alles van. Kijk maar naar "deze" liedje :
www.youtube.com/watch?v=qiCVg2ajVGI
Super grappige ventjes, trouwens ! Check deze shit dan.
www.youtube.com/watch?v=tSYLMxj63mI
www.youtube.com/watch?v=W0rvxq3TfUo
www.youtube.com/watch?v=IU2swXsOtMg

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 06:56

oud Nieuws.

* In grote delen van Oekraïne zijn vanochtend raketaanvallen gemeld.
* Japanse politie arresteert drie 'sushi-terroristen' die viral gingen (likten aan voorbijkomende sushi en flesjes soja).
* 6-jarige die lerares neerschoot waarschijnlijk niet vervolgd: 'Te jong'.
* Franse Senaat stemt alvast vóór verhoging pensioenleeftijd naar... 64!
* CNV: ‘Prima dat vrouwen meer uren gaan werken, maar laat mannen dan minder uren werken’.
* Rotterdam wil, als eerste stad in Nederland, gratis kinderopvang voor iedereen.
*Hamilton vertelt; Mercedes had naar mij moeten luisteren, daarom nu niet op podium.
* Hugo de Jonge wilde dat VWS zijn corona-appjes geheim zou houden.
* Kabinet wil draaideurcontracten aanpakken: na drie contracten verplichte pauze van vijf jaar.
* Boeren laten zaterdag trekkers thuis. Zeggen ze.
* Luchthaven in Chili toneel groot vuurgevecht.10 schutters probeerden 32 miljoen te pakken te krijgen, twee doden.
* OM vervolgt schippers watertaxi en Spido.
* Onderzoek na twee Tesla's ( ) Y waarbij het stuur losliet; zat geen bout (zal een moer zijn, -techneut) in om het stuur vast te houden.

Weer: een zooitje. Veel neerslag. 4 graden.

Koffie: welja. Pakt u zelf even? Vers gezet, niet uit de automaat.

EEnzame SchizofrEEN | 09-03-23 | 06:39 | 6

@Milton_Styx | 09-03-23 | 08:59: Haha, smooth, Milton.. Maar nee. Verkeerde anname. Wb Rutte, is dat wel een theorie die ik al langer heb. Want hij heeft een enorme faible voor sterke vrouwen die hem uiteindelijk toch zullen naaien.

anja | 09-03-23 | 09:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Is er eens ophef, heb ik dat Baudetstuk gemist!

Maar deze column was wederom prettig leesbaar. Een kijkje in een levensstijl die alleen al aanschouwelijk tot verwarring leidt bij mij terwijl Ome Tuur vrolijk doorboemelt.

Een prettig aanstekelijke mix van intelligentie, bewust opportunisme en vasthoudend venijn.

Het is werkelijk uniek (als Elsschotfan kan ik zijn door mij althans bespeurde vilein inzake het gewone, en wat dat dan is aan bonte verzameling gedragingen, buitengewoon waarderen).

Zomaarwat | 09-03-23 | 06:27
-weggejorist-
AliceElliott | 09-03-23 | 06:04 | 1

Ik blijf maar lezen hier.
*Zatte tripel van brouwerij ‘t IJ openen doet

Flightless bird | 09-03-23 | 05:51

Ik heb een assist nodig. "Killing Joke - Lord Of Chaos (2022) [Full EP] HQ

Verder goedemorgen iedereen.

Ndranghitiari | 09-03-23 | 04:54 | 2

Killing Joke ca. 1981 in Paradiso was VERREWEG het hardste optreden kwa volume waar ik ooit ben geweest. Dat was NIET. NORMAAL. MEER. Zo onvoorstelbaar hard volume dat het eigenlijk continu pijn deed. Letterlijk. Het was VEEL harder dan Black Flag, de Ramones e.d.

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 06:44

Horrorscope van Overkill is wel te doen bij de koffie.

Zoek maar op.

Ndranghitiari | 09-03-23 | 04:50 | 1

Overkill. Mooi woord. Alsof je als sjamaan iemand die je net vermoordt hebt weer tot leven brengt als zombie, alleen maar om die persoon dan nóg een keer te vermoorden. (ik heb het nog niet opgezocht, want volgens mij is het je reinste teringherrie, en dat trek ik alleen 's nachts voor het slapen gaan!)

VBO_B_Niveau | 09-03-23 | 09:14

Mja. Ik weet het niet zo. Arthur is een meesterlijke schrijver. En ik snap prima dat het einde nadert dat je beter met een goede Tawny Port onder het kaarslicht een memoire te schrijven.

Ik vind het jammer omdat, of je het leuk vindt of niet om te lezen het mooi is om te lezen.

Echter. Heel van het publiek hier komt nooit verder dan de aanhef en willen vooral bevesting voor hun woede, frustratie en uiteindelijk is dat niet jouw eindstrijd, JE kan en moet beter nu het nog kan.

Liedje voor je: Alice (Who the Hell Is Alice?)

Ndranghitiari | 09-03-23 | 04:40 | 1

Heel veel N-Italiaanse mafioso zitten in in de bak wegens het snoeiharde beleid wat tegen hen gevoerd wordt. Kijk, dat zijn nog eens waarheden!

Unsinkable-Sam | 09-03-23 | 04:56

Tuur, wat een fijn en lezenswaardig epistel heb je hierboven weer neergezet. De dagboek stijl en anekdotisch manier van vertellen zorgen er voor dat ik het zo voor mij zie. Natuurlijk zijn er figuren welke je triggerd (ha!). De kunst v.h. leven is datgene te doen wat je het meest na staat, lezen, schrijven en een beetje avonturieren. Soms vergt dat offers, want vrijheid en onafhankelijkheid (in o.a. denken) zijn staten van zijn waar anderen, b.v. partij trollen en loonslaven angst voor hebben. Immers, anders deden ze wel iets anders met hun leven. Tot slot: je gaat naar N-Ierland binnenkort? Derry moet je zijn iig en als je af Belfast komt kun je de historisch Bushmills distilleerderij ook meteen bezoeken! Overigens is het uiterst Noord meestal slecht weer, de pup’s zijn daar voor uitgevonden.

Unsinkable-Sam | 09-03-23 | 04:03

Iets heel anders. IPhones hebben face id, gezichtsherkenning heb ik begrepen.
Ik heb een ééneiige tweeling. Allebei de gezichten openen hun iPhones. :)

TheOne48 | 09-03-23 | 03:55 | 9

Je moet the last of us kijken. Het is aflevering 4 dacht ik die geweldig is. Beschikbaar op HBO max voor een paar euro,

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 04:22

Al die "grappige apps" waarmee je konijneoren of een kattensnuit op je gezicht kan plakken, is allemaal gezichtsgherkenningssoftware. Je vingerafdruk hadden ze al, je emails / texts ook, ze weten wie je bent, waar je bent, wanneer je er bent, en met wie je er bent, wie je vrienden zijn enz. iPhones zijn diabolische apparaten !

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 06:42
▼ 6 antwoorden verborgen

@Arthur,
Heerlijke verhalen weer. Veel wat je vertelt is herkenbaar. Trek je geen reet aan van de kritiek hier op je leven. T'is het jouwe. Doe ermee wat je wilt. Maar blijf vooral schrijven. En zelfdistructie duurt langer dan je denkt. Hou je daar maar aan vast.

K1100 | 09-03-23 | 03:52 | 1

Zwarte humor of galgenhumor, dat begrijpt niet iedereen.

Unsinkable-Sam | 09-03-23 | 04:28

Kees, gaat die kruik nog open of hoe zit ‘t?

TheOne48 | 09-03-23 | 03:35 | 5

@K1100 | 09-03-23 | 03:54:
Alles met alcohol.
Ik wacht geduldig op Kees om het bijpassende muziekje te starten.

TheOne48 | 09-03-23 | 03:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Trouwens tussen jou en mij, zo werken stockfoto's niet. Jezelf fixeren op dit soort dingen is een klein beetje zoals het narratief "man uit Syrië wilde naar Europa voor een beter gebit" en in de mislukte poging is zijn zoontje verdronken en later "gepositioneerd" voor een betere foto. Het is allemaal wat. Maar dat is wel een kleuter die verzopen is. Dat kindje was echt dood.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 03:26
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
dubbelganger | 09-03-23 | 02:42 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Muziekje dan maar:
Massada-Dansa

TheOne48 | 09-03-23 | 02:36 | 3

@Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 02:41:
Dank voor de assistentie Hevvlan!

TheOne48 | 09-03-23 | 02:44

Np, dat doet een barmhartige linkeriaan nu eenmaal. Ik beschouw het al mijn missie hier op aard, ongelukkige zwitsals, de onderlinkten, een link te geven in de wereld.

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 07:30

Het lijkt er toch wel een beetje op dat het oan giet in Tblisi.
www.youtube.com/watch?v=jIrb9fQ3ecU&a...

De politie zit al in een oude Romeinse "turtle" en de demonstranten zijn druk bezig een vesting te bouwen.

Mijn intuïtie zegt this won't end well.

Why does it matter. Rotzooi in Georgië is slecht voor Rusland.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 02:10 | 16

Ben nu eventjes een daderprofiel aan het maken maar dat is best lastig. Het zijn echt gewoon meisjes en jongens. Nou nu komt de politie.
www.youtube.com/watch?v=VPYftS-kvYM&a...

Ik ga lekker verder trippen van de heavy-duty pijnstillers die ik heb gekregen vandaag. Maar ik weet echt niet waar ze voor knokken, en nee, ik ben geen fan van protestanten en anarchisten. Maar ze blijven wel staan.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 03:17

Niet best dit. Lijkt er toch op dat ze een mars gaan doen. En als mannen en vrouwen arm in arm marcheren dan zijn ze iets van plan. En als ze helmen dragen en dat soort dingen. Tsja.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 03:46

Shaddap, zometeen staat Verhofstadt weer in Tbilsi te roepen dat ze bij de EU horen en wil Brussel Georgië ook nog bij de EU ! O wacht, dat WILDEN ZE AL.

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 06:59
▼ 13 antwoorden verborgen

dank

Flightless bird | 09-03-23 | 06:14

@RuimedenkerT
@wilderst
Bassist Cliff Burton overleed tijdens een tourbus ongeval. Hij is destijds vervangen door Jason Newsted ( oorspronkelijk van Flotsam & Jetsom) en later werd het Robert Trujillo (die latino met armen als staalkabels).

chicago river | 09-03-23 | 01:54 | 1

Jij bent de kenner, ik moet me daar ook niet mee bemoeien.
Ik dacht dat ze een andere zanger hadden.
Ik was in de war met Direct… haha ;-)

Ruimedenker | 09-03-23 | 06:32

Als u anno 2023 nog steeds een Yahoo! e-mail adres gebruikt, bent u gewoon gelijk af. Als u mij van repliek wilt dienen begrijp ik dat u eerst uw 2400 baud modem even weer moet afstoffen en de contactpuntjes moet solderen, dus ik lees dat volgende maand wel eens..

Druganov | 09-03-23 | 01:48 | 3

Cool story. Ter informatie.
en.wikipedia.org/wiki/SVD_(rifle)

"Snayperskaya Vintovka sistem'y Dragunova obraz'tsa 1963 goda"

Wel de tofste eerste DMR maar de M14 bleek uiteindelijk toch beter. Toch een vet wapen.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 01:54

@Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 01:54: Zeker van op de hoogte, maar probeer u maar eens een korte, unieke nickname te vinden op de interwebs en PSN/Xbox live en whatnot die niet al in gebruik is. Dus dat was een verbastering daarvan.

En ja, vet wapen!

Druganov | 09-03-23 | 02:01

@Druganov | 09-03-23 | 02:01:
Toegegeven ik was ook wel blij dat mijn nick beschikbaar was. Ik moest er alleen de J van mijn voornaam aan toevoegen. En inderdaad Dragunov is een heel mooi wapen. Ooit 1 keer meer mogen schieten en ding was goed, heel goed. Over de AK enzovoort ben ik minder te spreken.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 02:04

Nachtfilm met Nachthap;
nl.m.wikipedia.org/wiki/Jacob's_L...)
Jacob's Ladder - pracht van een psycho thriller tegen de horror aan.
Nachthap; Gezouten pepita mix, een Duitser 12 % ernaas.

chicago river | 09-03-23 | 01:46 | 1

Ik heb ineens een openbaring.

Ik vond Friends altijd een enorm leuke serie. Ging over 6 vrienden in New York, VS. Een land gesticht door diverse blanken.

3 vrouwen en 3 mannen speelden erin, eerlijk verdeeld. Er werden grappen gemaakt over mensen van Italiaanse komaf, over Joden en over niet al te slimme blanke mensen, 1 vrouw en 1 man.

En toch wordt die serie achteraf afgedaan als racist white bullshit?

Had er dan een deugneger in gemoeten? En hadden daar dan grapjes over gemaakt mogen worden?

Ik denk het niet. Blanken mogen over alles grapjes maken, behalve over negers

wilderst | 09-03-23 | 01:25 | 5

@Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 01:46:

Friends is gevat en slim en sprak heel veel mensen aan destijds. Maar tijden veranderen. Dit is een hard feit waar veel mensen die ouder worden, en zwakker, en minder scherp heel boos over zijn.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 01:58

"goedkope" Amerikaanse troep met dezelfde running gags van een stel achterlijke yuppen enzo. Kon er nooit langer dan 5 minuten naar kijken, dus kan het ook mis hebben.

Btw, de nachtverpleging hier in het bejaardenhuis attendeerde mij zojuist dat het waaaay bed time is, dus ik ga vannacht expres heel m'n kamer onderkakken omdat ik hier heel boos over ben.

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 02:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Q: GratisTipMan, ik identificeer mezelf als Bourgondiër en mijn pronouns zijn 'buikje/mijnbuik'. Ik gebruik graag (gewone) strooikaas, maar ik proef bij verschillende soorten (mild 45+, pittig, etc.) weinig smaak. Tips?
A: Jazeker! Knips het zakje open en doe er een theelepel curry-poeder bij! Even schudden en toevoegen aan je ovenschotel whatever. Succes gegarandeerd!

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 01:14 | 1

De sponsor van vandaag is Dettol met zijn handige No touch, Automatische Zeepdispenser.

www.dettol.nl/

Vul de code 'GratisTipMan' in en ontvang 15% korting op uw bestelling(en) van Dettol - No Touch Automatische Zeepdispenser(s).

Dettol - No Touch ..... onaanraakbaren weten waarom!

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 08:33

@Ruimedenker | 09-03-23 | 01:18:

Het is trouwens echt een uurtje van je tijd waard. Ik trek een pilsje open en luister mee.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 01:46
▼ 1 antwoord verborgen

El Prodigio la Parrandera en vivo desde

youtu.be/_k_oZxtUjVQ
Weet niet meer van wie deze kwam, LD of J.Cash, maar ik knal ‘m ‘r gewooon nog een keer in.
Heerlijk stukkie.
Emotie.
Ja! Daar houd ik van.
Passie!

Ruimedenker | 09-03-23 | 01:05

Nog één
youtu.be/A3x88akneQI
Aline Happ.
Send me an Angel… Scorpions
Dan zie je een roodharig meske, dan denk je: oh Iers ofzo..
Brazilaans? Hûh!?

Ruimedenker | 09-03-23 | 00:55

@Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 01:01:
Die Adam Lambert deed toch een poging.
Misschien ben ik wel confuus hoor.
Kan ‘t soms niet allemaal meer bijbenen.
Hoe dan ook, Metallica is een Wereldband.
Net als Iron Maiden.
Al 40 jaar+.

Ruimedenker | 09-03-23 | 01:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Ondertussen op Twitter. twitter.com/kikimelendez/status/16333...

Ik begrijp het wel. Het westen is mooi in het ootje genomen door een zooitje Russische techneuten om verkiezingen en referenda te manipuleren maar nu dit allemaal is uitgezocht en gedocumenteerd is trapt niemand toch meer in dit soort smerige en nabij corrupte spelletjes. www.justice.gov/archives/sco/file/137...

Voor de luie lezers TL;DR het zijn 448 pagina's en het is gedetailleerd. Wel pittig leesvoer dus. Maar neem je tijd.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:53
-weggejorist-
fokkewoelf | 09-03-23 | 00:44

Na een volkomen kutdag heb ik eindelijk inspiratie gevonden voor een ander liedje. www.youtube.com/watch?v=qRbEBf_ShDA&a...

Midas, mijn favoriete wolf en vader van wolfje en mythische man die iets met goud deed.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:43

Weet je wat ik leuk vond?
Dat ik vanmorgen vroeg wakker werd en ik 191 liedjes van @cugel voorbij zag komen.
Een vrolijke cugel zonder links/rechts-Brexit gejammer.
Ok, een paar reaguursels gingen wel die kant op, maar die andere 187 waren heerlijke muzieknummers.
Zo’n cugel vin’k leuk.
Die andere ook wel, maar het is vaak zo zeurderig.
Ben het niet vaak eens met ‘m.
Dus aangenaam verrast.
Dan denk ik: hé Guugle, maak je wat minder druk over dingen, je hebt hele andere belangrijke dingen om je druk over te maken.
Insiders weten waarover.
Maw…ik zie graag mensen die op dat moment happy zijn, we gaan de wereld niet echt veranderen, laten we maar in vredesnaam gezellig houden.
Dus Cugel, yolo..
Hoop deze ochtend wakker te worden met nóg 192 muziekjes van jou.

Ruimedenker | 09-03-23 | 00:42 | 2

10 uur muziek luisteren. Ik doe het je niet na.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:44

Ah, het is na 0.00, dus de ijsblokjesmachine kan aan voor nog minder.

En de kachel staat hoog na een vreselijke winter, brrrr.

ANWB-koersen incl alles:

Stroom 0,31
Gas 1,12

wilderst | 09-03-23 | 00:38 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik doe het toch trustexx morgen weer sneeuw ruimen hier ;)

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:35

"As I walk alone I wonder... What went wrong with our love... A love that was so strong".

Ja, dat liedje doet je wel janken als je in het ziekenhuis zit en je ex belt je omdat ze nog steeds van je houdt. Mooi liedje.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:30

Nu wil ik ook genoemd worden.

JJMS | 09-03-23 | 00:25 | 1

Heb t al eens eerder gezegd, dat op Wodag m’n weekend begint en ik meestal redelijk beschonken ben als Tuur z’n stukkie dropt.
Letters dansen over m’n scherm, probeer er nog chocola van te maken.
Ligt niet aan hem, maar aan mij.
Je kunt natuurlijk van alles vinden over de manier van leven van Tuur, maar dat wil niet zeggen dat Tuurke peop praat.
Heb in m’n leven best wat meegemaakt en heb geleerd, mss wel in de coffeeshop, dat ook mafketels hele zinnige dingen zeggen.
Vaak genoeg een jointje gerookt of bier gezopen met mensen die écht wel een verhaal hebben.
Junkies zijn niet achterlijk, maar ze hebben een probleem.
Dat weten ze zelf ook wel.
Een verslaving.
Kun je die gasten de grond in trappen, maar het feit blijft dat ze hele zinnige dingen kunnen zeggen.
Dingen des levens.
De meest artistieke mensen zijn verslaafd.
Muzikanten, kunstenaars, zelfs ceo’s, briljante advocaten.
Wees daarom een beetje terughoudend in je oordeel.
Veroordeel mensen niet om hun tekortkomingen.
AvA, met al z’n eigenaardigheden, is een begenadigd schrijver.
De man heeft kennis van zaken, spreekt net zoveel talen als Frans Timmermans.
Die gozer is niet achterlijk.
Ik kan het niet uitstaan als mensen de aandacht verleggen naar z’n levensstijl ipv te kijken naar z’n intellectuele bijdrage.
Aan ieder talent schort wel iets.
Elke gek z’n gebrek.

Ruimedenker | 09-03-23 | 00:25 | 2

Wij zijn het eens..

helaas is het helemaal van deze tijd om een mening te moeten hebben en gelijk maar ervan uitgaan dat een ieder zich daarbij moet aansluiten.. En zoniet wordt je om je oren geslagen met allerlei superlatieven

AldNuut | 09-03-23 | 00:33

Elke gek,
draagt zijn gebrek
in een broodkorf op zijn nek.
En degeen die achter gaat,
ziet alleen zijn 's voorsten kwaad...
(grappig hè, de oorsprong van een zegswijze? Is een beetje een tik van me).

PPuk | 09-03-23 | 00:42
-weggejorist-
OuweOuweLekkerMauwe | 09-03-23 | 00:21 | 2

Ben de laatste tijd wel gecharmeerd van Doja Cat. Hele vrouwelijke, 'fragiele', subtiele rap vermengd met R&B. Zo heeft ze een heel stel van dat soort fijnzinnige liedjes. Een hele eigen stijl. Inclusief leuke videootjes.
Met terugwerkende kracht op 'vrouwendag' dan maar.
www.youtube.com/watch?v=0EVVKs6DQLo
(En nu weer gewoon de rest van het mannenjaar.)

Aristotalloss | 09-03-23 | 00:17

Je komt van school al dan niet met 'n papiertje in je hand.
Dan met 'n trap de maatschappij in en aan iedereen 't land.
Je haar is te lang en je ogen staan flauw
En je rookt veel te veel, ach ze kijken zo nauw
En weet jij veel, je krijgt 'n meisje, belooft haar eeuwige trouw.
Ze komt mee thuis je stelt ze voor en dan ga je weer gauw.
Want er is niemand die echt iets om je geeft,
Je staat alleen in een wereld die voor zichzelf leeft.
Ze zeggen, doe net als een ander en loop in 't gareel,
Doe je het niet, weet je wel beter, krijg je 't mes op de keel!

Lowlands, De Kik en Armand - Want er is niemand
www.youtube.com/watch?v=XSIL2l7v5zU

Cornelis12 | 09-03-23 | 00:11

Weinig (of eigenlijk niets) in de NL pers over Tunesische president Kais Saied, die zich in sterke bewoordingen heeft uitgelaten tegen de uit de sub-Sahara landen afkomstige "migranten" die zich in zijn land hebben verzameld. Het schijnen er nogal wat te zijn. Saied vindt dat maar niets en noemt het een bedreiging voor de "Arabische identiteit" van zijn land. En dat terwijl ze niet eens in Tunesie willen blijven, maar allemaal naar Europa willen.

www.tellerreport.com/news/2023-02-22-...

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 00:09

Soms frappeert het mij hoeveel ik in de gedachtenwereld van Arthur herken, en dit terwijl ik op zijn zachtst gezegd superburgerlijk ben. Als kind las ik ook alles wat los en vast zat en de zaklantaarn onder de deken leidde er al vroeg toe dat mijn ouders mijn slaaptijd maar gewoon loslieten. Tegenwoordig lees ik nog maar zelden een boek. Deze column komt nog het dichtst in de buurt. Blijkt Tuur stiekem een stichtelijk effect te hebben op de armen van geest. Best bijzonder voor iemand die lijkt aan te schurken tegen de zelfkant.

MickeyGouda | 09-03-23 | 00:00 | 12

@MickeyGouda | 09-03-23 | 00:47:
Oh excuus, nee dat was in een verleden..
helaas wil het lezen van boeken niet meer lukken

Ohja, ik weet weer..
De Kronieken van Belgarion (trillogie) van David Eddings
Pracht verhaal, dus gewoon blijven hangen, nou ja tot de wekker ging.. oei

AldNuut | 09-03-23 | 00:53

@MickeyGouda | 09-03-23 | 00:49:
Zolang de rebellie er maar is. Als uw kapsel niet kort pittig is en uw garderobe niet bij de ANWB-winkel vandaan komt, zit het wel goed.

Spring Bruissteen | 09-03-23 | 01:01

@Spring Bruissteen | 09-03-23 | 01:01:

Hoe kan het verkeren nietwaar..
Wat u een kort en pittig kapsel noemt, heette nogal vroeger een Pagekopje (pages), de onderdanige bedienden van de adel.
Het kapsel moest het verschil tussen jongens en meisjes verbloemen, en zouden de jonge dames minder aantrekkelijk zijn voor al te opdringerige adelijke heren.

lolz

AldNuut | 09-03-23 | 01:10
▼ 9 antwoorden verborgen

Goedenavond vriend & vijand
En vooral DonArturio..

Grappig verhaal wel, jammer genoeg wat minder autobio dan eerdere delen, maar dat ligt natuurlijk ook aan mijn intrepetatie.
Beetje verbaasd, dat zo'n ongenaakbare tot alcoholist gemaakte toch zoveel onzekerheid voelt over wat een ander vermag te denken. De boom in met de dwarsdenkers, hah dat zal ze leren.

Ik, (mahjah) ik ben ook maar een simpel zieltje onder de schepper zijn hemeldak, lees je verhalen, in de belevende zin, dus niet zozeer analitisch (dat is toch ook helemaal niet leuk ofzo), alhoewel ik daarmee wel risico loop.

Die wachtkamer in die kliniek met die kreunende steunende zweterige mensen, zie ik als een Gotlib achtige strip voor me, een realisme met een karikateske beeldvorming, waarin ik stevast een plekje heb voor die half geschoren uitgestoken kin van U.

Ik had al eens eerder opgemerkt, dat ik dit soort verhalen juist geweldig vind, om de kracht, de complexe droogheid van een heidebewoner, die verloren aan het strand staat omdat het eigenlijk te warm is..
'Ik kan in gedachten zo met 'je' meelopen, en een mooier compliment heb ik niet in huis..

More More

Chapeau, *klink*

AldNuut | 08-03-23 | 23:50

"Meneer Bongo tegen klimaatmissionaris Frenske: zet de container met geld maar achter mijn paleis, monseigneur Timmermans."

Heel gevat, enorm grappig. Maar Afrika is als continent druk bezig met de AU (Afrikaanse Unie) en met een centrale bank en met uiteraard de Africa of zoiets. "The PAPSS was formally launched in January 2022. It is a centralized payment and settlement system for intra-African trade in goods and services. Africa currently has approximately 42 individual currencies. The PAPSS allows companies in Africa to pay for intra-African trade transactions in their local currency."

Afrika is eigenlijk ons kindje wat we eeuwenlang hebben misbruikt en uitgebuit en dat heeft het continent niet beter gemaakt, het is nu allemaal tegen het kind schreeuwen waarom het zo gestoord is. Niet gek na eeuwen van misbruik. Maar er zijn ook realistische opties. Zo heeft Africa een paar belangrijke OPEC landen en gasvoorraden.

De Chinezen snappen dit. De Russen proberen willen het snappen maar die kunnen kennelijk helemaal niets.

Maar wij. Wij hebben heel veel te winnen bij een ontwikkeld en gemoderniseerd en westers georiënteerd Afrika. Ze hebben grondstoffen. Ze hebben zo'n beetje het meeste landbouwgrond als je er een beetje moeite in steekt. Ze kunnen energie opwekken. En, ze produceren ook steeds slimmere ondernemers die gaatjes in de markt vindt.

Ik weet het. Ik ben ook uit die tijd dat heel Afrika een doffe ellende was. Maar let op. De VS doet nu zo'n 17.000.000.000.000 per jaar. Al Afrika op dit tempo doorgaat en stabiliseert dan is Afrika al tegen 2050 25.000.000.000.000 waard. Als het lukt. Gezien onze plannen lijkt me toch dat we ondanks onze ongelukkig verleden met Afrika deze boot niet moeten missen.

Oh, en er zit een extra voordeeltje aan. Als Afrika het zo goed gaat doen komen ze niet meer deze kant op he. Beetje winst-winst.

Schout-bij-Nacht-J | 08-03-23 | 23:44 | 2

"Afrika is als continent druk bezig met de AU (Afrikaanse Unie) en met een centrale bank en met uiteraard de Africa of zoiets". Ik zou me geen zorgen maken, ze krijgen daar werkelijk NIETS voor elkaar.

Asteroid-B612 | 09-03-23 | 00:04
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:29

Don't eat yellow snow.
Coldplay - Yellow www.youtube.com/watch?v=yKNxeF4KMsY

En niet te vergeten, de video is ietwat speciaal.
De video is opgenomen met 50 frames per seconde, twee keer de normale snelheid. Tijdens het opnemen moest Martin twee keer zo snel zingen, wilde hij audio en video synchroon laten lopen. De video is toen vertraagd tot 25 frames per seconde, wat een slow motion-effect geeft.

Met_baard | 08-03-23 | 23:39 | 1

En ook speciaal, Coldplay - The Scientist www.youtube.com/watch?v=RB-RcX5DS5A waarin Chris de hele video de tekst achterstevoren zingt. Dat wil ik de autotuners nog wel eens zien doen.

Met_baard | 08-03-23 | 23:53

Ik moet er niet aan denken wat er allemaal gebeurt als De Don voor de Waarheidscommissie van Grootinquisiteur N'zume komt te staan in 2026...

FustViking | 08-03-23 | 23:39

Goh, wat voor een soort mensen woont er dan in die buurten ?

Parool: "Mede door de ‘no-snitchcultuur’, waarin het met name in zwakke stadsdelen zoals Amsterdam Zuidoost en (Nieuw-)West taboe is met politie en justitie te praten, laat staan aangifte te doen, hebben de opsporingsdiensten en de gemeente grote moeite een goed totaalbeeld te krijgen van wat speelt."
www.parool.nl/amsterdam/alle-amsterda...

Cornelis12 | 08-03-23 | 23:27

*pakt gitaar*

"Als je vaatwasser
je beste vriend is,
dan vergeef je hem
de restjes water...

En programmeer je hem
op later, hij luistert altijd,
is zelf geen prater.

Ow vaatwasser, jij hebt soms ook dorst,
met glans en verve,
reinig jij de laatste korst."

Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 23:25 | 10

Barman doe mij ook wat Hevvlan Demuru heeft besteld!

keestelpro | 09-03-23 | 01:04

@keestelpro | 09-03-23 | 01:04: jahahaha, wodka (mag eigenlijk niet, want boycot) en ik mix dat met pure citroensap en pure sinasappelsap, ook variant met veenbessensap + Roosvicee! Santé!

PS Ben geboren in Helliemond, kattenmepperscity!

PPS Hoe werkt dat met nummers aanvragen in uw mix?

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 01:20
▼ 7 antwoorden verborgen

Aangezien mijnheer Arturo hier een aantal stellingen over mij poneert zal ik dan toch maar persoonlijk reaguren, om misverstanden uit de wereld te helpen.
Ik lees zowat iedere week, ook vandaag, dat Arturo zichzelf als een junk omschrijft. Ook vandaag gaat het vaak over drank en drugs. Ik ga er dus vanuit dat het waar is, en ik maak me zorgen om iedereen die zijn/haar gezondheid niet ter harte neemt.
Verder lees ik niet zo graag stukjes die altijd maar over de schrijver zélf gaan. Dat is wat ik bedoel met navelstaarderij. Als het over het leven in Olhao gaat dan ben ik geïnteresseerd. Ik lees/kijk graag documentaires. Ook de interviews met Vlaamse politici kan ik waarderen, omdat ik ze meestal persoonlijk ken.
En daarom schreef ik ook dat smaken verschillen. Ik hoef niet alles goed te vinden. Maar ik vind lang niet alles slecht. Het leven is niet zwart-wit.

Nonkel Frituur | 08-03-23 | 23:24 | 2

Begrijpelijk. Ik heb ook een natuurlijke weerstand naar dagboeken van anderen te lezen. Mijn nieuwsgierig aagje is niet zo groot, of misschien vind ik navelstaarders niet interessant genoeg. Zo heb ik het dagboek van Anne Frank nooit gelezen en ben dat ook niet van plan. Het geeft mij een gevoel van lijkenpikkerij en ik pas dus. Zal aan mij liggen.

Schout-bij-Nacht-J | 08-03-23 | 23:47
-weggejorist-
Nilfisk | 09-03-23 | 07:08

Hij is weer schoon Arthur. Ik heb er van genoten. Dank u.

Dat geoudehoer over hoe slecht alcohol is neemt islamitische vormen aan.
Nu weer “De kwestie” op de staatsomroep, 1,2, of 3, maakt niet welke, weer zo’n programma.
Een legertje aan blauwe knopen in witte jassen ingehuurd natuurlijk.
Tot ze bij Midas Dekkers aan komen, zoon van een café-eigenaar”, mooi huis trouwens Midas, die verdedigt de stelling:
Vroeger had je in een straat vijf cafe’s en één apotheker, en nu in dezelfde straat één café en vijf apothekers.

J.Cash | 08-03-23 | 23:24 | 5

Midas Dekkers altijd heerlijk nuchter, wijs en een mooie verteller. In die categorie schaar ik overigens ook Frans de Waal. Heel interessant wat hij te vertellen heeft.

Grachus | 08-03-23 | 23:58

Hier Midas lang geleden over 'De Griep'.
www.youtube.com/watch?v=7QSIdlCSfKk
Hij zegt geheel terecht dat ondernemers geen griep krijgen.
Als je eigen baas bent kun je je helemaal geen griep permitteren.
Geweldige vent!

keestelpro | 09-03-23 | 00:36

@AldNuut | 08-03-23 | 23:27: Als je wil, pak ik wel mijn jachtgeweer en gaan we op zoek naar die boeken, en halen ze terug. Ik weet waar de schuwe, wilde boeken 's ochtends naartoe gaan om te drinken.. maar even los van alle gein: wie heeft zo harteloos de boeken van die prachtmeneer meegenomen? Ik ben geen groupie, maar oh wat moest ik mezelf inhouden om niet naar Haarlem te trekken en die meneer op te zoeken (volgens mij woont die daar) toen ik voor het eerst iets van hem had gelezen.. Ik vind hem zo fantastisch schrijven, vanuit een zeer ander perspectief, met veel humor en warmte. Vind ik zo mooi.

anja | 09-03-23 | 06:52
▼ 2 antwoorden verborgen

New order - Perfect Kiss

Koppig | 08-03-23 | 23:23 | 2

Ik herken dat pijnlijke afscheid van het ouderlijke huis. Mijn vader was overleden, mijn moeder was dementerend en moest naar een tehuis. Het was of de ziel van het ouderlijk huis was verdwenen.

thanseeuwen | 08-03-23 | 23:22 | 2

Ja... mijn vader was er al jaren vandoor, maar ik weet nog goed dat mijn moeder was overleden, en thuis in de kist lag. Ik was van alles aan het doen, weet geeneens meer wat, maar het was zó stil in huis... ik liep langs de kist en dacht: potvetdorie, ik wil gewoon een kopje kóffie drinken met mijn moeder!

Papa Jones | 09-03-23 | 00:36

thanseeuwen | 08-03-23 | 23:22 |

En toen dik verkocht voor een ongelooflijk bedrag zeker.

pegaje | 09-03-23 | 00:40

"Frenske, de moddervette Icarus die zo graag naar de zon vliegt maar zijn vleugeltjes houden het niet meer."
Ik zag daar een mooi plaatje voor me, van een varkentje met vleugeltjes dat dapper maar tevergeefs probeert te klapwieken naar de zon van erkenning.

Lijkvocht | 08-03-23 | 23:20 | 4

@Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 23:45:
Ik zit nu al heel lang door reaguursels te lezen maar dit kan je niet maken!

Flightless bird | 09-03-23 | 04:45

@Flightless bird | 09-03-23 | 04:45:
LOL!

TheOne48 | 09-03-23 | 04:53

@Flightless bird | 09-03-23 | 04:45: huh?

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 08:08
▼ 1 antwoord verborgen

Bayer tegen Paris gekeken. Paris kwam ondanks Mbappé en Messi totaal niet aan de bak. En dan heeft Blind nog niet eens meegespeeld.

Cornelis12 | 08-03-23 | 23:16 | 2

Juist daarom?

wilderst | 08-03-23 | 23:33

Bayern was gewoon heer en meester. En Matthijs de Ligt maakte een geweldige verdedigende actie dat hij vierde alsof hij een goal had gescoord. Terecht!

keestelpro | 09-03-23 | 00:08

Zeg ergens dat gras groen is en meteen staan er een aantal op die roepen dat vergeeld kan zijn of dat er ook blauwgraslanden zijn. De tevreden middenmoot hoor je niet. Die heeft niks aan te merken maar wil ook niet de wijsneus uithangen door een mening neer te zetten terwijl ze zelf een gezonde twijfel hebben.
Tegengas geven door een luidruchtig recalcitrant groepje is een mensendingetje. Het houdt de mens ook scherp. Iedere bekende, of zelfs veel gewone werknemers hebben last van dit effect.
Mensen die nooit op hun bek gaan en blij t leven in gaan met gedeug, bakfietsen of een keurige studie die krijgen een burn out of midlifecrisis.
( en daarmee wil ik niet zeggen dat dat een pretje is)

Shoarmamasutra | 08-03-23 | 23:16 | 5

@FustViking | 08-03-23 | 23:37: Jij hebt het begrepen. Je bent een product van de drie eenheid van de persoon wie je denkt dat je bent van wie je zou willen zijn en van wie je denkt dat anderen vinden dat je zou moeten zijn.. je kunt niet beoordelen wie je zelf bent;)

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Jefferson Airplane - White rabbit.

Koppig | 08-03-23 | 23:15 | 3

Er is ook een mooie versie van George Benson

thanseeuwen | 08-03-23 | 23:24

Zou Juffrouw Linda Duwbak een fijne vrouwendag hebben gehad?

Lorejas | 08-03-23 | 23:13 | 2

Juffrouw Duwbak staat er. Als het geschreven staat is het waar.

Lorejas | 09-03-23 | 00:24

Wat is er aan de hand in Georgië?

"Het protest in Tbilisi begon vandaag met een mars ter ere van Internationale Vrouwendag, een officiële feestdag in Georgië. Deelnemers droegen EU-vlaggen en protestborden tegen het omstreden wetsvoorstel. Ook werd het Europese, Oekraïense en Georgische volkslied afgespeeld via luidsprekers. "Nee tegen de Russische wet!", citeert persbureau Reuters scanderende demonstranten."

Kan iemand dit duiden? Wat willen ze? Ik weet het oprecht niet.

Ndranghitiari | 08-03-23 | 23:12 | 12

@Aristotalloss | 08-03-23 | 23:54:

Ja, wat kan je zeggen. Rusland is nu zwakker dan ooit geworden. En ik kan me ergens wel goed voorstellen dat ze in landen zoals Georgië en Moldavië de Russen helemaal zat zijn. Beiden hebben een volkomen eigen taal en cultuur. Die kan je niet blijven onderdrukken. Ik denk ook dat in de arme maar eigenlijk steenrijke oostelijke deelstaten van Rusland er steeds luider gaat gesproken worden over de facto of de jure of volledig autonome staten te worden. Best logisch want zij worden door Moskou kaalgeplukt en krijgen er niets voor terug. Ja, een toeristisch attractie voor ramptoeristen die willen zien hoe mensen 200 jaar geleden moesten leven.

Maar weet jij waarom dit protest nu? Tegen de eigen overheid? Ik kan er niet veel van bakken behalve dan dat ik uit betrouwbare bronnen dat vele (Ex)Sovjet-Staten na 25 jaar Poetin de Russen nog meer beu zijn dan ze al waren. Dus Ingo Piepers kan best wel eens gelijk krijgen. Alleen denk ik niet dat het zolang gaat duren.

Dat is een wiskundige natte vinger berekening maar Rusland heeft na 30 jaar corruptie niet meer wat nodig is om zoveel volkeren, meer dan 200 onder de duim te houden inclusief etnische Russen in Novo-Sibirsk die ook niet het gevoel hebben dat al hun rijkdom afstaan aan Moskou het beste voor ze is.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:11

@keestelpro | 09-03-23 | 00:06:

Er was geen staatsgreep. Janoekovitsj is afgezet door zijn eigen partij, te weten de Partij van de Regio's. De reden is heel erg simpel. Janoekovitsj had beloofd dat Oekraïne neutraal zou blijven, geen NAVO lid, geen CSTO lid. Wel associatieverdrag met de EU en met de EAEU van Poetin.

Het ging mis toen Viktor op het laatste moment plots aankondigde dat er geen EU associatieverdrag zou komen, na jaren van onderhandelen en wel een EAEU dat pikte het volk niet. Hun was belooft EN EU EN EAEU en geen NAVO lidmaatschap en neutral blijven. De centrale toegang tot de EU vanuit Rusland en Azië.

Ja jongens, weten jullie GeenPeil nog? Tsja.

Alleen werd er ook fucking veel olie en gas gevonden in Oekraïne in 2012. Waardoor Poetin Oekraïne niet langer zag als afvallige provincie (zie Taiwan) maar een direct gevaar voor de inkomsten van Rusland (40% BNP aan olie en gas anno 2020).

En zo geschiedde. Janoekovitsj werd afgezet door zijn eigen partij, vluchtte met zijn miljarden gestolen geld naar Rusland en als antwoord nam Poetin de Krim in en ging hij onrust stoken in de Donbas, onder de auspice dat velen daar Russischtalig zijn, zoals Zelensky trouwens, en daarom wel voor Moskou zouden kiezen. Schoot nog tussentijds MH17 neer en wij keken maar weg.

Hoe dan ook. Dat viel tegen. Oekraïners, Russischtaligen en etnische Russen zaten niet te wachten op het Kremlin en hun hel. Het meest unieke is trouwens Kharkiv waar bijna iedereen Russisch spreekt maar die moeten niets hebben van de Moskovieten en zijn ook niet heel happig op Kiev maar als ze moeten kiezen, nou ja, het is duidelijk wat ze hebben gekozen.

Dit alles kan je nazoeken en er staat geen woord gelogen. Het is droevig maar waar helaas.

Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:24

@Schout-bij-Nacht-J | 09-03-23 | 00:24:
U bent goed op de hoogte en het is een zéér ingewikkeld conflict. De Oekraïners en de Russen als volk zullen toch moeten leren op een vreedzame manier naast elkaar te leven uiteindelijk. Het lijkt erop dat verschillende autoriteiten deze volkeren tegen elkaar uit spelen. Er staat veel macht en geld op het spel blijkbaar.

keestelpro | 09-03-23 | 03:32
▼ 9 antwoorden verborgen

Zo van dingen in een loop da loop gooien en niks meer aan doen....

youtu.be/-jPHmDKhASc

Lorejas | 08-03-23 | 23:10 | 1

goeie dinges!

Hevvlan Demuru | 09-03-23 | 01:43

@J.Cash | 09-03-23 | 00:12: Gracies senor contante, abierto la bocca um poco mas par sacar los dientes com mucho de dolor et um poco de sangre autremas una vez limpiar todos dentes con mui bien de servicio ;)) trustexx droom er maar niet van haha

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:20

@Louter Leuter | 09-03-23 | 00:17: Ja sleep well, hier was het weer een dolle avond vrouw smoelensmid een contactlens kwijt. Heb me suf gezocht onder haar bureau , zit ie uiteindelijk in een doos oud papier.. gekkenhuis hier! Over twee weken rust want dan gaat de 3D mako robot ook de rechterknie van haar afslijpen voor een mooi knie implantaatje .. Dan zit ze eindelijk weer in de patientenrol .. heerlijk rustig zo ;) www.youtube.com/watch?v=zDKZhMNRSnE

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:26

@Smoelensmid | 09-03-23 | 00:26:
Goed om het te zien. Waar ik het proces van ken:
m.youtube.com/watch?v=H7dRVWX8ywM
Tegenwoordig behalve met een hele gevoelige voeler (zoals met de staaf met de drie en de vierde bekende punten), ook laserscannen. En daarna kan je gewoon frezen.

Goedemorgen!

Louter Leuter | 09-03-23 | 08:53
▼ 11 antwoorden verborgen

Black Crows - Twice as Heard volume wat hoger zetten doet :)
youtu.be/XLg7aoGAkkk

Whisky | 08-03-23 | 23:09

Wilders op een kruk bij Showniews zegt dat hij eigenlijk nooit NLse tv kijkt.

drs.Nee | 08-03-23 | 23:07

19 november, internationale mannendag. Nog nooit wat van vernomen in de media terwijl je wel bezaaid wordt met internationale vrouwendag geneuzel. Conclusie: vrouwen zijn ....,............
nl.m.wikipedia.org/wiki/International...

Cornelis12 | 08-03-23 | 23:06 | 5

@Shoarmamasutra | 08-03-23 | 23:17: zeker, ergens in het voorjaar dacht ik.. in maart, oid? Lijkt me een schone taak voor GS om dat dan ook fatsoenlijk onder de aandacht te brengen bij het immer luister- en leergrage publiek. Het begint met bewustwording!
Mannen zijn superleuk, sowieso -alleen zo jammer dat ze een eigen mening hebben, en een eigen wil, en te groot zijn om in de broekzak te steken. Dat zou nou perfect zijn, en zo onwijs schattig...
Nou, goedemorgen beste heren, en dames, ik wens jullie allemaal een mooie, post-vrouwendag. En @Lezeres, dank je voor knuffel en kus gisteren, wordt zeer gewaardeerd en deed me gisteren heel erg goed!

anja | 09-03-23 | 07:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Bob en Daphne. Hij rook naar zeep, dat was zij niet gewend. Andere tijden.

drs.Nee | 08-03-23 | 23:05

Als ik zo naar die plaatjes kijk, ik moet mijn klabanuskatheter twee tot drie keer per dag 34 cm bij mezelf naar binnen douwen via dat kleine gaatje en dan meten hoeveel pis er nog uitkomt. Vrouwen hebben het dan makkelijker met zo'n dildo, bij hun is het maar 10 cm.

DitjaarkrijgikAOW | 08-03-23 | 23:04 | 7

Rekt het niet dan scheurt het wel

AldNuut | 08-03-23 | 23:58

Ook ik krijg dit jaar AOW en gelukkig is na een jaar katheteriseren mijn blaas weer hersteld. Ik hoop dat u ook weer zult kunnen plassen. Het is fantastisch het weer in de pot te horen klateren.

Hajduk | 09-03-23 | 00:28

@gatij | 08-03-23 | 23:33: Ze kunnen hem wel voelen , had bij de uroloog voor mijn niertransplantatie een inwendige controle door een heel klein chinees vrouwtje en die wist hem goed te raken hoor.. U heeft de prostaat van een jonge hond zei ze, ik heb dat maar als een compliment opgevat ;)

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:30
▼ 4 antwoorden verborgen

@Louter Leuter | 09-03-23 | 00:12: De lichtbeelden zitten in je mailbox.;)

Smoelensmid | 09-03-23 | 00:33
▼ 1 antwoord verborgen

Why do people do a lucky cigarette? It was a thing that originated with soldiers in World War II. When opening a new pack of cigarettes, you put the first one back in the pack upside down. That was the lucky cigarette and would be the last one smoked in the pack.

Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 22:57

In Georgië gaan de demonstraties door, Traangas en steentjes vliegen zo nu en dan door de lucht, hier en daar wordt er iemand in het busje geschoven maar nog geen Maidan 2. Live te volgen op youtube:
/watch?v=jIrb9fQ3ecU
/watch?v=WpcTi4sTeEM

Eruniet | 08-03-23 | 22:53 | 7

@Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 23:16: Het komt er op neer dat men een wet wil aannemen dat men buitenlandse pers en NGO's willen registreren wanneer deze meer dan 20% financiën verwerven uit het buitenland. Dit is gelijk aan een russische wet.
Verder zullen er nog wat protesteren tegen de opsluiting van de ex president, de russische invloed en algemene ontevredenheid.

Eruniet | 08-03-23 | 23:23

Dat komt wel heel dicht bij nu. Hakt er in. Heftig. Bizar.

J.Cash | 08-03-23 | 23:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Linda Duwbak, hij kan niet zonder je bijstandsuitkering dus maak maar gauw weer iets over!

Thies | 08-03-23 | 22:44

Soms vraag ik me af of Regilio de auteur is.
En dan denk ik, boei0n. Waar blijven de plaatjes?

Graaisnaaiert | 08-03-23 | 22:44

Prettig dat Arthur niet over vrouwendag schrijft, want daar ben ik vandaag wel klaar mee .

Op Linkedin kwam de en na de andere post voorbij over vrouwendag. Net als Valentijn, Halloween, Paarse vrijdag en de Gay Pride begint het een zodanige vorm aan te nemen, dat ik de commerciële snuisterijen voor volgende jaren verwacht.

Roos | 08-03-23 | 22:41 | 13

Ik hoorde vooral dat we meer moeten werken.. pff.. schrok me een hoedje. Ik ga mooi niet meer werken, lekker puh.

anja | 09-03-23 | 07:26
▼ 10 antwoorden verborgen

Busstations zijn inderdaad best kut. Maar na het wachten moet je ook nog eens instappen. Dat is nog vervelender!

UnderTheDevil | 08-03-23 | 22:39 | 3

Waarom worden er nooit geen langspeelfilms van 90 minuten gemaakt van een doorsnee rit van een buschauffeur? Waarom moet dat een scenario worden à la Speed (1994). Is toch ni geloofwaardig?! ..... Vragen, vragen....

Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 22:51

@Hevvlan Demuru | 08-03-23 | 22:51: Nou, een liedje is er wel van: Tocotronic - Nach Bahrenfeld Im Bus.

anja | 09-03-23 | 07:36

Weer een zeer lezenswaardig epistel voor het slapengaan.

laurentius | 08-03-23 | 22:38

Rutte op verkiezingscampagne.

www.telegraaf.nl/nieuws/1646539548/ru...

"Rutte voelt klik met Meloni en wil met haar op reis naar Afrika om stroom asielzoekers in te dammen"

Zwizalletju | 08-03-23 | 22:38 | 4

@Lorejas | 08-03-23 | 22:54: en gaat vrolijk verder met zijn vrienden van de GL/PVDA om er niks aan te hoeven doen.

Zwizalletju | 08-03-23 | 22:56

Yeps. CDA en CU er uit en GL/PvdA bij formeren Rutte 5 er in onder het mom "VVD is zo lekker rechts gebleven"....

Lorejas | 08-03-23 | 23:01

@Lorejas | 08-03-23 | 22:54:
Alles wat Rutte zegt voor verkiezingen is louter voor de show. Daarna worden zijn herinneringen actief met de neuralyzer gewist.

Louter Leuter | 09-03-23 | 00:10
▼ 1 antwoord verborgen

Leuk geschreven, maar er komt weer geen normaal mens in voor.

Après toi | 08-03-23 | 22:38 | 3

Vraag me af wie de verwijzing herkent. Mooi gevonden At.

Ichneumonidae | 09-03-23 | 07:20

@anja | 09-03-23 | 07:36: Werd wel gezegd over de boeken van Reve (die er qua zuiperitis ook wel wat van kon). De weemoedigheid die je vaak in de boeken van Reve aantreft zie ik ook, zij het anders onder woorden gebracht, in de stukjes van Arthur.

Ichneumonidae | 09-03-23 | 07:57

Linda Duwbak is dan wel weer een man, maar leuk stuk vandaag.

Roos | 08-03-23 | 22:33 | 7

@Kapitein Sjaak Mus | 08-03-23 | 22:55: observeer ik dat uw haar dunner wordt?

Roos | 08-03-23 | 22:58

@Kapitein Sjaak Mus, dank voor de info over het Duwbak Linda Arrest!
Het leven voelt nu vreemd genoeg iets waardevoller dan daar voor.

Lijkvocht | 08-03-23 | 23:33

@Kapitein Sjaak Mus | 08-03-23 | 22:55:
Er zijn hier kenners.

J.Cash | 08-03-23 | 23:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Goedenavond. Een goede remedie tegen zielentrappers zit gewoon in de jukebox van het stamcafé hoor...

Johann Sebastian Bach - Orchestral Suite No. 3
youtu.be/eUtCC5VPwBs

Zwezerik | 08-03-23 | 22:27 | 4

De Thijs van Leer versie is cleaner maar niet minder
youtu.be/Dj_FWOXdx68

Der Schnitzeljäger | 08-03-23 | 22:41

@Der Schnitzeljäger | 08-03-23 | 22:41:
Zangeres Letty de Jong ...

Der Schnitzeljäger | 08-03-23 | 22:51

@Der Schnitzeljäger | 08-03-23 | 22:39:
Ja met een paar borrels op en mijn broer naast me komen de tranen tevoorschijn.
Niks aan te doen.

J.Cash | 08-03-23 | 23:50
▼ 1 antwoord verborgen

Ameen.

Lepo | 08-03-23 | 22:14

Moge het een troost voor je zijn, Arthur, maar vrijwel alle reaguurders hier, me2, zijn volslagen debiel.
Bovendien kent vrijwel niemand de Statenvertaling, dus dan ben je sowieso een lutser eersteklas.
"Wees niet al te rechtvaardig, noch houd uzelven al te wijs; waarom zoudt gij verwoesting over u brengen?"

Ichneumonidae | 08-03-23 | 22:13 | 3

Jij bent Arthur, ik heb je allang door.

Après toi | 08-03-23 | 22:42

Ik zou bij God niet weten waarom ik een bijbel van afvalligen zou moeten lezen laat staan kennen.

Louter Leuter | 09-03-23 | 00:05

Ik snap hier niks van en voel me tot debiel gemaakte.

anja | 09-03-23 | 07:34

Aangenaam lezen weer en wat je zegt over de invloed van de Bijbel op onze taal is wel interessant, denk ook wel waar. Zeker vroeger en met die Statenvertaling. Eigenlijk is dat soms heerlijk lezen. Het boek Prediker is sowieso prachtig, er zit een diep liggende basis van hoop in, maar die is begraven in een verbale laag schitterende misantropie. Echt een verplichting om alleen in Statenvertaling te lezen!

Boeken zijn prachtig en doe ze ook niet snel weg. Ze blijven in die kast staan als een herinnering aan mooie uren. Soms lees ik boeken vaker, maar niet heel vaak. Enkele verhalen van Stephen King, Een Samenzwering van Idioten door John Kennedy Toole, Catch 22 van Joseph Heller, Frontberichten van Edlef Köppen en nog een paar.

Leuk die replieken hier op enkele Reaguurders, maar is het niet wat om zelf als reaguurder in de tegels te reaguren? Misschien doe je dat al, onder een nick, maar is wel wat.

Nuuk | 08-03-23 | 22:10 | 8

@Pardoes | 09-03-23 | 00:08:
Laat die gristen wijffies maar schuiven, vooral omgeving Krimpenerwaard en Dordrecht.

J.Cash | 09-03-23 | 00:16
▼ 5 antwoorden verborgen

Als ik deze stukjes lees en de troost van een huisdier, vraag ik mij af: www.youtube.com/watch?v=Qkuu0Lwb5EM Dat kan ik die arme beesten gewoon niet aan doen.

Niet dat ik niet wat anekdotes weet over de inmiddels in Nederland vergane glorie van Europa's favoriete spelletje voor volwassenen: dogging.

Afijn. En cheers uiteraard.

Hetkanverkeren | 08-03-23 | 22:06 | 2

Op zijn hondjes komt nog wel vaak voor.

Grachus | 09-03-23 | 00:04

Dogging dat moest ik even opzoeken toen ik die term voor het eerst tegenkwam.
Iets met parkeerplaatsen, vrouwen in of rondom auto's.

A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:38

"Maar anderzijds vind ik het een goed idee om er Baudet naast te zetten. Zo komt Arturo er toch nog goed uit. Dat is alsof je een Belg fotografeert met een koe ernaast. Het eerste wat opvalt is de intelligente blik in de ogen van de koe."

Ja, ik moest voor de tweede keer hardop lachen.

Ndranghitiari | 08-03-23 | 22:04

Nonkel Frituur en BL. Kom er maar in.

F. Jacobse | 08-03-23 | 22:03 | 12

@F. Jacobse | 09-03-23 | 00:02: Ik moet eerlijk toegeven ik heb wat gedronken en heb stuk niet gelezen maar wel gereaguurd. Want meestal lange verhalen en dat kan ik in mijn staat nu niet aan ik lees het morgen wel.

A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:53

@A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:53: Ik ga naar bed dit plemsel ook al verkeerd geplaatst. Welterusten iedereen.

A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:55

@Aristotalloss | 08-03-23 | 23:26: Ik zie dat u om onbegrijpelijke redenen bent weggesmurft. Dat ligt niet aan mij. Er was niks fout aan uw reaguursel, integendeel.

Nonkel Frituur | 09-03-23 | 06:54
▼ 9 antwoorden verborgen

Ik vraag mij wat af.

GKJP | 08-03-23 | 22:03 | 6

Als antwoord op GKJP.

42!

A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:35

@A.I. van Dee | 09-03-23 | 00:35: Dit antwoord is goed en u gaat door naar de volgende ronde.

anja | 09-03-23 | 07:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat van die bibliotheek van je dode ouders herken ik wel. Gelukkig toch nog heel veel boeken een nieuwe plek kunnen geven.

Hadena | 08-03-23 | 21:57

Voor een werkbezoek de wereldburger uithangenis best leuk, maar uiteindelijk gaat er niets boven mijn eigen bedje in mijn vertrouwde kutdorp.

de IJsman | 08-03-23 | 21:55 | 2

Handjes boven de dekens!!1!

Lorejas | 08-03-23 | 21:58

Een kutdorp, is dat doorSnee?

Shoarmamasutra | 08-03-23 | 23:19

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl