Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — FvD & Thierry Baudet

Onze man in Olhão met Thierry Baudet op campagne in de Algarve. Deel 8 in De Reeks

Toen ik nog mijn wekelijkse, zeer goed gelezen column had bij de Volkskrant, werd mij vaak gevraagd: je maakt alleen maar grapjes over D66 en GroenLinks. Waarom nooit eens over Thierry Baudet en Geert Wilders? 

Nou, zei ik: dat doen vrijwel alle 48 collega-columnisten bij de Azijnbode al, om nog maar te zwijgen over de 431 andere juichaapjes, bazenpoepers, sokpoppen, buttplugs, buklaven en roeptoeters van de MSM, die in opdracht van de drie Vlaamse mediabaronnen al een dagtaak hebben aan het slopen van de PVV en het FvD, met hun doorzichtige en voorspelbare agitprop-cursiefjes. Moet ik dan ook nog eens een onbetamelijke, dampende drol uit mijn eigen reet kakken op die grote mestvaalt der inkthoeren? Bovendien, geliefde hoofdredacteur, wil ik mijn goede contacten met drs. Martin Bosma, professor Cliteur en mr. Theo Hiddema niet in gevaar brengen. Ik moet nog wat langer mee. 

As ik nu nog een column in de Volkskrant had, zou ik schrijven: een kabinet - laten we het Kabinet-Kaag 1 noemen - met de cryptofascisten van D66 en de Pol Pot-groupies van GroenLinks is veel gevaarlijker voor 's lands toekomst dan een kabinet met de VVD, PVV, FvD, JA21 en BBB. 

Die column had dan meteen op 1 gestaan bij best gelezen, boven een column van Sander “clickbait” Schimmelpenninck, waarin hij Jeroen Pauw voor moffenhoer uitscheldt omdat mijn goede vriend in het verleden “extreem-rechtse” politici had uitgenodigd in zijn talkshow (volgens de nanobengel). 

Hoofdredacteur Pieter Klok verweet mij talloze keren dat ik niet hoffelijk was in mijn column. Dan antwoordde ik altoos: en die Tourette-kabouter van je dan! Die scheldt iedereen schuimbekkend verrot, masturbeert op minderjarige prinsesjes van Oranje, knabbelt zonder enige schaamte de tarrels uit het poepertje van Kaag en maakt ruzie op racistische grondslag met jullie enige columniste van kleur, die met dat enorme gebit. Daarnaast is Kabouter Clickbait ook nog eens een wandelend uithangbord (sandwich dwarf) voor het grootkapitaal.  En zolang hij jullie narratief (lees: oekaze) hanteert - pro Eu, pro Zelenski Superstar, pro Marion Koopmans, pro D66/GroenLinks, pro woke, pro dwergen met transgender die met een dildo in hun reet optreden op kleuterschooltjes, pro klimaatwaanzin, pro Frans Timmermans, pro NPO, pro Ipsos en anti alles wat buiten de grote stad A. woont - heeft hij carte blanche van jou. Tfoe! 

Thierry Baudet dus. Ik zag een oproep voorbij komen, waarin Nederlandse ondernemers in de regio Castel Branco werden uitgenodigd voor een meet & greet met Baudet en zijn hele Tweede Kamerfractie plus medewerkers. Castelo Branco is geen vreemde keuze voor de verkiezingscampagne van het FvD want zoals ik in de laatste Annus Horribilis schreef en citeerde uit een reportage van de Groene Amsterdammer:  

Castelo Branco is een teringeind van mijn hut. Met het openbaar vervoer - een van de grootste uitdagingen van Portugal - kost het mij bijna een hele dag. Nadia Duinker is in Malhadil neergestreken, even buiten Castelo Branco. De Groene Amsterdammer maakte een reportage over haar.

“De avond valt over Malhadil, een avond gevuld met veel drank aan een lange stamtafel onder de parasols van het basiskamp. Doorzakken in het gezelschap van Willem Engel, dat lag niet in de planning. Duinker steekt een paar jointjes op. Ook haar Zuid-Afrikaanse buren, van wie ze de elektriciteit voorlopig met toestemming aftappen, schuiven aan. Discussies waaieren vele kanten uit, van het coronadebat en de oorlog in Oekraïne via de ‘gestolen verkiezing’ van Donald Trump naar ‘grootschalige verkiezingsfraude in Nederland’. Als de parlementsverkiezingen van vorig jaar eerlijk waren verlopen, zo verzekert Engel, had hij minimaal één zetel gewonnen, die hij vooral zou hebben gebruikt om ontregeling in de politiek te veroorzaken. Hij is kort na de verkiezingen lid geworden van Forum voor Democratie (FvD), een partij met dezelfde strategie.”

Nou zou ik het liefst willen schrijven: als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohammed, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Maar goed, al snel bleek dat Thierry cum suis ook naar de Algarve kwamen. 

Ik ben zelfverklaard Algarve-correspondent (Onze Man in Olhão) maar ik heb in 11 jaar nog niet 1 klus gehad. Nou ja, wél 1 keer voor de Quote. (Nog bedankt, Sander!) Nu was er eindelijk een uitgesproken kans om eindelijk echt door te breken in de vaderlandse hoernalistiek. Bovendien moet mijn wekelijkse rubriek Europese Patriotten ook vol, waarvan akte. 

Qua politieke journalistiek heb ik natuurlijk maar één voorbeeld: Fear And Loathing On The Campaign Trail, van Hunter S. Thompson. Meneer Bol vat het meesterwerk aldus samen: 

The best, the fastest, the hippest and the most unorthodox account ever published of the US presidential electoral process in all its madness and corruption. In 1972 Hunter S. Thompson, the creator and king of Gonzo journalism, covered the US presidential campaign for Rolling Stone magazine alongside the establishment newsmen of Washington. The result is a classic piece of subversive reportage and a fantastic ride on the rollercoaster of Hunter's uniquely savage imagination. In his own words, written years before Watergate: 'It is Nixon himself who represents that dark, venal and incurably violent side of the American character almost every other country in the world has learned to fear and despise.'

Ik word regelmatig de Nederlandse Hunter S. Thompson genoemd, maar ik ben niet gonzo genoeg omdat ik veel minder drink en snuif en slik dan Thompson.

Enfin, zou Martin Bril nu schrijven.

Ik stak mij in mijn witte linnen zomertenue, deed mijn Borsalino op, pakte mijn wandelstok met 100 metalen plaatjes met namen van de plekken die ik bezocht, en verzocht mijn verloofde mij naar het treinstation in Faro te brengen. En toen ging alles mis want door een verkeersopstopping in het stadje, miste ik de trein van 8.05 naar Algoz. Vanaf dat station was het een half uurtje lopen naar de schietclub O Pinhal, waar ik Thierry zou ontmoeten. We hadden een interview van een uur afgesproken, dat ik dan tot een monoloog zou bewerken. Mijn mening doet er niet toe in de serie Europese Patriotten, dus mijn vragen ook niet. Ik hanteer graag de mantra van de apostel Paulus in zijn Eerste brief aan de Thessalonicenzen, hoofdstuk 5 vers 21 : 

πάντα δοκιμάζετε· τὸ καλὸν κατέχετε·

Voor de leken onder ons: maar toetst alles en behoudt het goede. 

De zeldzame keren dat de loonslaven van het Vlaamse mediakartel een “extreem-rechtse” politicus interviewen, zijn de vragen dermate deugend en kritisch dat er sprake is van zelfpijperij en zelfbefferij. Bovendien zijn de vragen twee keer zo lang als de antwoorden. Maar de lezer is geen kleuter die beleerd moet worden en als een debiel behandeld moet worden door de gedachtenpolitie van de MSM. Alhoewel, wie zijn al die mensen dan die op Kaag & Co stemmen? 

De volgende trein ging 2 uur later, en ik zou nog op tijd op mijn afspraak kunnen zijn. Dus ging ik eerst eventjes naar de kapper in Faro, om vervolgens in een koffietentje het laatste boek van Baudet te lezen: De Gideonsbende. Het boek is een bestseller en alweer het zestiende geschrift van Baudet. De man schrijft sneller dan Allah kan lezen, al zeggen ze dat van mij ook weleens

In de Gideonsbende staat een zeer uitvoerige analyse van het oeuvre van Michel Houellebecq (ook mijn favoriete schrijver), een pittige analyse van cultuurmarxisme en globalisme, en verder veel over de euro, stikstofplannen, het klimaatbeleid, immigratie, de EU, Oekraïne, het Midden-Oosten etc.

Ik zie veel overeenkomsten met andere politieke partijen en denkers in mijn serie Europese Patriotten. De rode draad is meestal een warm pleidooi voor de natiestaat, verzet tegen de dictaten van Brussel, verzet tegen de Euro en het verkwanselen van geld aan Zuid-Europa (tegen dat laatste hebben Chega in Portugal en Vox in Spanje natuurlijk geen bezwaar), verzet tegen de krankzinnige Green Deal van Frenske, de megalomane, oorlogsgeile moddervette klimaatkeizer zonder kleren, minder migratie, het bouwen van een muur rond Fort Europa, terug naar familiewaarden, fel verzet tegen abortus, euthanasie, het homohuwelijk en  dwergen met transgender die met een dildo in hun reet optreden op kleuterschooltjes (als vervanging van Pipo de Clown en Bassie en Adriaan). 

Oekraïne, Poetin en Rusland waren splijtzwammen in het rechtse kamp binnen de EU, evenals het coronabeleid. En Thierry heeft in tegenstelling tot de meeste andere politieke leiders van zijn signatuur vrijwel als enige een soort eschatologische heilsverwachting: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Hij besluit zijn boek dan ook met: 

Wij weten met elkaar hoe dit land anders en beter geregeerd kan worden. Wij hebben de plannen en we blijven ze heel Nederland voorhouden. We blijven meedoen aan verkiezingen en de waanzin van het globalisme blootleggen. Maar we hoeven niet te wachten op een doorbreking van het ‘still face.’ We hoeven geen politiek succes te hebben om toch maatschappelijk succes te kunnen realiseren. We gaan gewoon meteen beginnen, vandaag nog, met het bouwen van onze eigen wereld!

De Algarve lijkt mij daarvoor niet de juiste plek omdat je ook daar onder het juk van de EU leeft. Het bandeloze en wetteloze Paraguay is een veel betere bestemming, al is Nueva Germania/Neues Deutschland, het experiment van Elisabeth Nietzsche (de zus van) op basis van een idee van Richard Wagner, daar niet helemaal uit de verf gekomen, zoals ik tijdens mijn verschillende bezoekjes heb mogen constateren. Het beste boek over Nueva Germania is van Ben Macintyre: Forgotten Fatherland

Meanwhile back at the ranch. Twee uur later later liep ik (geknipt en geschoren) naar het treinstation van Faro, waar een wilde staking bleek te zijn uitgebroken. Geen trein naar Algoz, dus ik op een drafje naar het busstation, op 5 minuten loopafstand van het treinstation. Daar sprong ik nog net op tijd in de bus naar Albufeira. De afstand tussen Faro en Albufeira is ongeveer 50 kilometer. Deze bus deed er anderhalf uur over. Naast mij zat een sympathieke moeder van kleur met een verse baby, die mij na het nuttigen van de moedermelk, geheel onderbraakte. Mijn laptop wist ik nog net te te redden. In Albufeira pakte ik een taxi naar de schietclub, waar ik gelijktijdig met Thierry en zijn crew arriveerde. Tijd voor een biertje en mijn kennismaking met de fractieleden van FvD. Ik had meteen een goeie klik met Ralf Dekker, een zeer beschaafde en humoristische man die goed op de hoogte is van mijn geschriften. Dekker bekende mij ooit Barbara Baarsma te hebben aangenomen bij de Rabobank, een wapenfeit waar we smakelijk om moesten lachen. 

De lunch met 20 man was feestelijk en zomers. Het deed mij denken aan een schoolreisje, met Thierry als de grote animator. 

Het FvD heeft veel leden in Portugal en bovendien levert de Algarve leuke promofilmpjes en -plaatjes op. Na de lunch gingen een paar FvD’ ers de schietbaan op. Ik maakte kiekjes, en kreeg geestige commentaren op mijn twiet, met name op de foto van Gideon van Meijeren: 

“Zeg die Gideon dat hij naar voren moet leunen en niet naar achter. Dit doet pijn aan mijn ogen. Die terugslag komt nu vol in zijn rug, als hij niet naar achter valt.”

Ik maakte met alle leden een praatje, en met het gedreven pr-team maar uiteindelijk was ik er voor het interview met Baudet. 

Gideon van Meijeren, Ralf Dekker, Freek Jansen en Pepijn van Houwelingen waren een dag eerder op en neer gereden naar Castelo Branco, in totaal ruim 900 kilometer. Ze ontmoetten daar een Nederlandse ondernemer die in de medicinale wiethandel zat, maar verder was het, als ik het goed begrepen heb, een slopende expeditie met weinig resultaat. 

Na de lunch gingen we voor een fotoshoot bij Jacob, een Nederlandse ondernemer die ik toevallig ken omdat ik hem interviewde voor Quote destijds. Hij is de man op de surfplank in zijn zwembad. Thierry ging voor de fotoshoot tennissen en zwemmen met Jacob, terwijl  zijn entourage een drupje wijn dronk. 

Daarna waren er nog afspraken met een Nederlandse ondernemers - een bungalowpark, een makelaar en een yoga-achtig iets - maar die bleken op een flinke afstand van Jacob te wonen. Ik suggereerde een wijnproeverij, want we hadden nog nog drie uur te vullen voor de aanvang van de meet & greet met Baudet’s fanbase in SemiXo in Carvoeiro. Ik stelde een wijnproeverij voor, met mijn maatje Reggie Smith als inspirerend moderator. Met hem schreef ik de Wijngids voor de Algarve en de Alentejo. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Louis van Gaal, in het bijzijn van voetbal-aficionado Bart Nijman. 

Reggie regelde de wijnproeverij in Quinta dos Vales. Quinta dos Vales - Bauernhof der Täler in goed Nederlands - is de droomwijngaarde van bankier, oliehandelaar, vastgoedontwikkelaar en kunstenaar Karl Heinz Stock, die in 2007 een boerderij met 50 hectare grond kocht in Estômbar nabij Lagôa. De grijze Beier, niet te verwarren met de componist Karlheinz Stockhausen, creëerde een eclectisch bedrijf waar wijn maken, kunst en toerisme in elkaar overvloeien en waar je óók nog kunt logeren.  Overal op de quinta staan de enorme felgekleurde beelden en je vraagt je af waar hij de tijd vandaan haalt om ze te maken. Beren, stieren, naakte dames: je kan het zo gek niet verzinnen of Stock bakt het. 

Terwijl Thierry’s claque aan het wijnproeven sloeg, interviewde ik Baudet. Hier zijn relaas, in mijn beproefde monoloogvorm. 

Baudet: "Je hebt een mooi thema te pakken met Europese Patriotten: er is inderdaad een soort beweging van mensen die streven naar herstel van de nationale staat, naar het beschermen van de traditionele Europese identiteit. Dat hoeft niet per se binnen de nu bestaande landsgrenzen: voor mij hoeft Schotland bijvoorbeeld niet in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Dito voor Vlaanderen. Ik ben zelfs uitgesproken voorstander van opknippen van België en van Vlaamse onafhankelijkheid, een fusie met Nederland vind ik vervolgens prima. Catalonië zelfstandig: ook geen probleem. Kleinschaligheid moeten we weer leren waarderen. Dat zie je ook terug in de rest van het bestuur: ziekenhuizen, scholen, gemeenten: alsmaar groter - de menselijke maat gaat verloren.

Wat de Nederlandse identiteit bepaalt? Dat zijn heel wat verschillende elementen. Wat ik heel erg mooi vind aan wat Nederland vroeger was, is dat wij durfden te dromen. Dat zie je al bij de VOC, de ontdekkingsreizen, die ongelofelijke heldendaden. De helft van de avonturiers kwam niet terug! Ze namen enorme risico’s om naar de landen daarginds te gaan. Of neem de schilders van de 17e eeuw, dat waren ook dromers. Het kapitalisme is uitgevonden door Nederlanders, ook zoiets. Alléén wij hier, in deze Rijndelta, durfden voorbij de gesloten gildenstructuren te denken en een aandelenbeurs op te zetten. Fantastisch toch!? Ook in de 20ste eeuw ondernamen we projecten als de Afsluitdijk, nieuw land maken in wat toen de Zuiderzee was. De deltawerken. We hadden grote bedrijven, zoals Philips, Fokker, noem maar op. Tot de jaren vijftig was dat een essentieel onderdeel van het Nederlanderschap: groot denken. Nederland is nu een klein land geworden. We denken klein en we doen klein. Dat zie je terug in de meest pietluttige regelgeving, trajectcontroles. Alles tot op de vierkante centimeter afgebakend. Over ons verleden willen we niets meer weten, alleen dat het allemaal heel erg was. Overal moeten we sorry voor zeggen. Feestdagen worden afgeschaft. We starten ook geen grote innovatieve projecten meer. Al het geld gaat naar die klimaatonzin, naar het opvangen van immigranten en het financieren van Zuid-Europa via de euro. Waar zijn we mee bezig!? Onze partij wil een luchthaven in de Noordzee, een enorm ambitieus plan, maar het kán. Het zou de grootste luchthaven van Europa kunnen worden. Stel je eens voor wat dat zou betekenen: enorm veel ruimte in de Haarlemmermeer, economische bloei...misschien kan de Concorde terugkomen. Ik zie het voor me - een Nederland dat weer naar de sterren gaat reiken. Maar met de huidige kartelpolitici gaat het niet gebeuren. Het spijt me zeer, maar dat zijn boekhouders. Krabbelaars, zoals Segers het zelf omschreef. Kijk naar Wim Kok, Jan Peter Balkenende, Mark Rutte, Wouter Bos. Hele kleine mensen. Sukkels, die als het ware de allersaaiste waren die je kon kiezen. Tja, dan moet je niet raar opkijken dat het land bergafwaarts gaat.

Mijn stelling is dat het cultuurmarxisme de wortel van het probleem is. De denkers van de Frankfurter Schule trokken in de jaren '30/'40 naar Amerika en hun ideeën hebben zich meester gemaakt van de Amerikaanse deep state. Dat is geen complottheorie: dat is aantoonbaar het geval. Overal werden de boeken van Adorno, Horkheimer, Marcuse enzovoorts gelezen en onderwezen. De revolte van 1968 is eruit voortgekomen - en dat heeft weer een hele generatie beslissend beïnvloed. De kern? Dat de gehele Westerse beschaving in rechte lijn van Odysseus naar Auschwitz loopt. Nationale identiteit, familiestructuur, traditionele esthetiek: het is - volgens deze denkstroom - allemaal slechts één stap verwijderd van 'fascisme'. Vandaar de Godwin: deze denkers geloofden dat écht - en hun filosofie heeft de intuïties en instincten van de huidige machthebbers beslissend gevormd. 

Baudet nipt van zijn witte wijn van Quinta dos Vales en vervolgt: "In de politiek vindt iedereen dat je je moet aanpassen aan de manier van doen van het kartel. Met meel in de mond praten, op alle manieren meebewegen. Forum wil de fundamenten van het systeem aanvallen. Niet een beetje ander beleid, niet wat minder en wat trager - maar het hele paradigma van tafel. Neem de EU: wij willen er daadwerkelijk uit. Niet pruttelen binnen het systeem, niet een beetje bijslijpen. Maar Nexit. Huppatee. Of neem het klimaatverhaal: zolang je het CO2-narratief accepteert, kom je er nooit uit. Want alle menselijke activiteit stoot CO2 uit. Net zero is hetzelfde als nul covid. Gaat nooit gebeuren. Dus de staat kan dan altijd doorgaan met regels, met controle. Begrijp me goed: een beetje meer kernenergie is prima, maar uiteindelijk moet die gaskraan uit Groningen gewoon weer open. En wat mij betreft starten we de kolencentrales weer op. De schoonste en beste ter wereld! Dus op beleidsniveau valt met ons prima te onderhandelen, maar ideologisch doen wij geen water bij de wijn. Daarom zijn die afsplitsingen geweest. JA21, BBB: ze willen in essentie meedoen met het systeem. Accepteren de 'energietransitie'. Zijn voorstander van de NAVO, de EU, het 'internationaal recht'. Ze steunen zelfs de uitkoopregeling van de boeren! En BBB tekende laatst ook nog even een regenboogakkord. Sorry, maar dat noem ik geen oppositie meer. Dat is schijnoppositie. Een beetje pruttelen in de marge, een andere toon, een andere stijl. Maar hetzelfde beleid.

Je zag het ook in de VS, bij de MAGA-beweging. Mensen als Steve Bannon, daar voelde ik me mee verwant. Die wilde écht de strijd aangaan met de swamp, uiteraard binnen de rechtsstaat en met democratische middelen. Maar écht iets anders. Toen Trump president werd, ging hij zich echter omringen met conservatards. Meelopers. Types als Jared Kushner, Mike Pompeo, ook Pence was er zo een. Na een paar maanden was Trump al geen bedreiging meer voor het Washingtonse kartel. Zijn presidentschap heeft daardoor geen blijvende invloed gehad - geen diepe impact. Ook Nigel Farage wilde echt een grote verandering, ook met hem voel ik me verwant.  Maar de mensen rond Boris Johnson namen het over - en voerden een soort schijn-Brexit door. Engeland wél uit de EU, maar vervolgens 'klimaatkampioen', lockdownkampioen, immigratiekampioen. En nu oorlogskampioen in Oekraïne. Overal dus hetzelfde patroon. Als iemand opstaat die iets anders wil komen direct de Joost Eerdmansen om hem heen staan en wordt de verandering ingekapseld.

Dat was ook de reden van mijn ruzietje met GeenStijl: ik vond en vind dat we met GeenStijl - maar ook met TPO, met Powned, met al die 'alternatieve media' - een kans hadden om een front te vormen met elkaar. Om de radicale agenda te pushen. Zoals Jensen, Ongehoord Nederland, Gezond Verstand en de Andere Krant nu wél doen. Maar GeenStijl wilde er liever bijhoren. Liever meedoen. Keihard FVD aanvallen, ongenadig uithalen - en zo namens het systeem de grens dus bewaken waar je niet overheen mag. Fatsoenlijk blijven. Doodsbang voor 'racisme', 'antisemitisme', 'complotdenken' - wat die woorden ook maar mogen betekenen. Dan verandert er dus nooit wat.

Ik ben inderdaad door een rouwproces gegaan. Ik viel aan, en riep: volg mij! Maar velen waren te bang om mee te gaan. Ken je die slotscène uit de film Papillon? Steve McQueen duikt op het vlot, op weg naar de vrijheid. Zijn vriend Dustin Hoffman durft niet. Blijft achter. Had een smoesje. Daarom de titel van mijn boek De Gideonsbende. Wij zijn de echte diehards, wij zijn de mensen die écht iets anders willen. En ook bereid zijn daar daadwerkelijk voor te gáán. Veel leden van onze partij wonen dan ook in het buitenland. Die zijn gewoon vertrokken - dikwijls nadat ze eerst hadden geprobeerd om in Nederland dingen te veranderen. Zo is dit bezoek aan Portugal dus een symbolische reis. We gaan in gesprek met Nederlanders die het vaderland enorm zijn toegenegen, maar die met lede ogen aanzien hoe het aftakelt. Nederland zou een van de rijkste landen ter wereld kunnen zijn, het Koeweit van Europa, het Dubai van Eurazië, met al die natuurlijke hulpbronnen in de grond. Ongelooflijk gewoon! Met die hardwerkende, ondernemende en hoogopgeleide bevolking, met onze goede infrastructuur. Zo moeilijk is het toch niet om te zien, dat ál het beleid van de afgelopen decennia ons verzwakt! De samenstelling van onze bevolking, de economie, onze kennisinfrastructuur. Waarom zouden we die mensen, die dit systeem in stand houden en erin meegaan, überhaupt nog vragen om een aai over de bol? Waarom die panische angst om niet langer 'acceptabel' gevonden te worden? 

Een tijdje geleden had ik een paar gesprekken met Peter Thiel, de grote investeerder, miljardair, man achter Facebook en Paypal. De laatste keer dat ik hem sprak was in Fiesole, zo'n dromerig dorpje vlakbij Florence, we zaten in een kasteeltje urenlang te lunchen. En hij was alleen maar aan het klagen. The Guardian vond dit-of-dat, en waarom kregen we Harvard Law School toch niet zover om andere ideeën te propageren, bla bla bla. Geobsedeerd met het systeem. Wanhopig op zoek naar erkenning - naar een aai over de bol. Ik zei 'Peter, jij hebt honderd miljard op je bankrekening, bouw toch iets nieuws. Zet een eigen krant op. Een eigen universiteit. Fuck them. Wat wil je nou, je cocktail drinken en een beetje schamperen op een mooi plekje om dan met je private jet weer naar het gala van de New York Times te gaan?' Blijkbaar wel. Hij wil binnen het systeem een soort 'luis in de pels' zijn. Gerespecteerd worden. Knuffeloppositie. Je hebt er niets aan. Daarom zeggen wij: we gaan niet ons leven lang klagen. We gaan iets nieuws bouwen.

Ja, dat meen ik. Want kijk: de gevestigde macht stuurt ons het ravijn in. Wij staan ernaast, we zeggen: jongens dit is fout, je moet dáárheen. De andere kant op! Maar we hoeven er niet op te wachten tot iedereen overtuigd is. We beginnen gewoon alvast te lopen naar het licht. Waarom durven veel anderen dat niet? Waarom blijven die 'aansluiting' zoeken met de hoofdstroom? Ik denk uit angst, gebrek aan ballen. Dat komt natuurlijk voort uit een diep menselijk verlangen, het bij de groep willen horen, de angst voor verstoting. Ik ben zelf ook langs diepe angsten getrokken, heb psychoanalyse gedaan, mijn eigen angsten en gevoelens onderzocht, ik herken ze nu, ik kan er nu mee omgaan. Daardoor ben ik vrij, als het ware, van de druk om 'erbij' te willen horen. Dat had Fortuyn ook, dat heb je nodig om échte verandering te kunnen realiseren.

Onze partij is dan ook uniek. Niet alleen in Nederland maar in Europa. Wij zijn de enigen die het cultuurmarxisme als wortel van het probleem durven te identificeren. Die de fundamenten van de klimaatagenda, de covid-agenda, de EU adresseren. En ook de NAVO, zeker. Hoe is die oorlog tegen Rusland in ons belang? Dat riepen we al tijdens het referendum over het associatieverdrag! Dus we gaan voor zoveel mogelijk zetels op 15 maart, maar evengoed richten we ons op onze eigen parallelle samenleving. Het gaat om een netwerk. Elkaar niet aanvallen, maar versterken. Het nieuws hoef je daarvoor niet nauwkeurig te volgen. Je moet de richting begrijpen, de grote trends.

Reaguursels

Inloggen

Baudet wordt er in ieder geval steenrijk van. Wie lacht hij iedereen keihard uit. Zijn loyale sekteleden en alle mensen die hem voor gek verklaren. Misschien is hij gewoon schaamteloos en een nihilist pur sang.

Ndranghitiari | 05-03-23 | 09:31

Baudet: "Ik viel aan, en riep: volg mij! "

Karel Doorman in actie, dat liep ook zo goed af.
Wel realistisch dat hij dit al dan niet bewust zelf inziet.

Ichneumonidae | 05-03-23 | 09:09

Hadden ze bij GroenLinks niet een kamerlid dat na zijn carrière bekende dat hij had ingebroken in een ministerie? Tijdens een anti-Israël-demonstratie in ons land liep ook een kamerlid van deze partij mee in een door voornamelijk Palestijnen gedomineerde setting die ongegeneerd “Hamas, Hamas, Jo**en aan het gas” proclameerden. Als toppunt zit en nu een vrouwelijk kamerlid van GroenLinks in ons parlement die laat zien dat onze westerse waarden niet aan haar besteed zijn. Maar Jesse is helemaal idolaat van deze excuus-moslima want wat zijn ze toch lekker inclusief bezig…

eerstneukendanpraten | 05-03-23 | 09:05 | 1

Ligt u daar echt wakker van? Zie het als een carnavalsoptocht met uitingen puur en alleen om de aandacht te trekken.

Dr. Blechtrummel | 05-03-23 | 09:14

Wat moet Baudet eigenlijk in Portugal? Daar wonen mss 10.000 Nederlanders, als ik zo wat rond kijk op internet.
Tweede vraag is waarom het woord 'tribunalen' nergens in het topic voorkomt. Is toch vreemd?

Ichneumonidae | 05-03-23 | 09:02 | 1

Volledig aftrekbare vakantie.

John McClane | 05-03-23 | 09:16

Ik lees hier nogal wat kritiek op de insteek van de heer Van Amerongen en op zijn (vermeende) verdorven levenswijze. Ik ben het daar niet mee eens. Hij geeft telkenmale van tevoren aan op wat voor wijze de epistels het daglicht zien. Verder doet de man wat hij leuk vindt. Beetje reizen, interessante mensen ontmoeten, beetje lezen, stukjes schrijven. Wonend in een Portugese hut waar je je poten niet breekt over massale import. Ik gebruik zelf geen drugs, maar ben wel een stevige drinker. Ik weet dus ook als geen ander dat overmatige edoch beheerste alcoholinname je blik op de wereld niet vertroebelt. Ik denk dat ik ietwat jaloers ben op AvA?

goedverstaander | 05-03-23 | 08:59 | 6

@Ichneumonidae | 05-03-23 | 09:12: Misschien legt u de lat wat te hoog en zijn de stukjes van Arturo iets minder hoogdravend bedoeld. Ik heb niet de indruk dat Van Amerongen denkt de wijsheid in pacht te hebben. Hij observeert en tikt stukjes met de nodige kwinkslagen, maar natuurlijk ook om hierbij vooral links maar ook rechts om zich heen te schoppen. Op een luchtige manier zaken benoemen, soms wat shockerend zelfs. En als het dan klaar is van je compleet betaalde Portugese huisje even naar de buurtwinkel stiefelen voor een zeer betaalbaar en goed drinkbaar flesje wijn. Wie doet je wat?

goedverstaander | 05-03-23 | 09:24

@Dr. Blechtrummel | 05-03-23 | 09:23: en tja.." ik gebruik geen drugs maar ben een stevige drinker" klinkt ook wat vreemd. . En Ruimedenker, dat is juist het verradeljke van alcohol . Het is een sluipend proces. Ik veroordeel je niet, maar blijf waakzaam.

horsteknots | 05-03-23 | 09:28

@Dr. Blechtrummel | 05-03-23 | 09:23: Ik had er -ter verdediging- dan ook het woordje 'beheerste' tussen gepropt. :)

goedverstaander | 05-03-23 | 09:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Leuk verhaal, maar denk toch maar dat ik m’n eigen gevoel volg. Dat gevoel dat Thierry en met name het clubje engnekken om hem heen van het niveau ‘heel hard bizarre shit roepen waar mensen met een laag intellect wel wat in zien’ zijn. Ken je dat?

Piet Pielemuis | 05-03-23 | 08:58

Met zijn systeem oppositie vliegt Baudet uit de bocht. Met zijn onbegrijpelijke voorliefde voor Rusland, met zijn claim dat westerse landen zo van China’s regime zouden houden, met zijn groteske Corona waanzin.

thanseeuwen | 05-03-23 | 08:53 | 1

De Russische vlag is dan ook gebaseerd op de Nederlandse.

superduperadmin | 05-03-23 | 08:57

Baudet met verstand, Lientje enkel op gevoel(gezond verstand); maar beiden geven exact aan dat Nederland in 3x Rutte geen souverein land meer is.

hagelkruis | 05-03-23 | 08:39

"met de cryptofascisten van D66 en de Pol Pot-groupies van GroenLinks is veel gevaarlijker voor 's lands toekomst dan een kabinet met de VVD, PVV, FvD, JA21 en BBB."

Ah dus dat vindt hij echt. Dus dan reis je de hele wereld over, je ziet alles, je lult met iedereen en dan is dit je conclusie. Wappies aan de macht.

Beste_Landgenoten | 05-03-23 | 08:33 | 9

Dat lijkt me feitelijk juist. Het radicale midden heeft het land opgeheven en gaat voor de pan Europese superstaat.

impy | 05-03-23 | 08:56

Tja, als iemand iets anders denkt dan in je eigen bubbel gebruikelijk is……
Eng hè.
Zo’n partij zou je moeten kunnen verbieden.

J-van-de-Bontekoe | 05-03-23 | 09:09

In dit geval is de kwaal erger dan het medicijn. Ook een optie.

JJMS | 05-03-23 | 09:10
▼ 6 antwoorden verborgen

"niet een beetje bijslijpen. Maar Nexit. Huppatee."

Deze ontiegelijk lange langlees over GB gaat niet uitsluitend over Brexit, maar het is wel een belangrijk onderdeel in het geheel. Het gras buiten de EU lijkt groener, maar het is niet al goud wat er blinkt. Voor wie een e-mailadres over heeft (en tijd teveel):
www.foreignaffairs.com/europe/disunit...

Duwbak_Linda | 05-03-23 | 08:32

Mijn favoriete dagbesteding is verontwaardigde tegels lezen op joop, reddit over FvD. Altijd geniet0n.

Blame - Overhead Projections
www.youtube.com/watch?v=VsBUcqtErlM

superduperadmin | 05-03-23 | 08:29

Dat dramatische retorieke geblaat van die Baudet kan ik niet aanhoren, tenenkrommend. En laatst die filmposter waar hij half als leeuw stond afgebeeld, dat is ronduit kinderachtig, geeft trouwens ook mooi het niveau van zijn doelgroep aan.

De_fluitlokker | 05-03-23 | 08:23 | 1

Gij, die in alle dingen
Slechts zonde vindt en schuld...
Van lelijke gedachten
Is vast uw ziel vervuld.
(P.A. de Genestet)

CLoVis | 05-03-23 | 09:14

Alleen Nederlandse ondernemers die uitsluitend binnen Nederland opereren kunnen voor een Nexit zoals het FvD dat voorstaat zijn. En anders zijn ze hetzij suïcidaal dan danwel volkomen geschift, zo niet beide. Een land dat met een economie die volledig op in- en export gericht is, die de EU uit wil stappen. Je bedenkt het niet. Maar be my guest. We zullen zelf de prijs voor die idioterie betalen.

Bigi Bana Boy | 05-03-23 | 08:11 | 11

@Bigi Bana Boy | 05-03-23 | 08:26: Ik was even de hond uitlaten, maar ik zie dat u al antwoord hebt.
Wel nog even de vragen
- Waarom Zwitserland belasteren?
- is een land van 4 mln mensen te klein om mee te tellen? Hoe groot moet een land dan zijn?

Nuchternederland | 05-03-23 | 09:14
▼ 8 antwoorden verborgen

Lekker lezen dit.
Wat een aanwinst ook dit rauwe eerlijke geluid. Gezond verstand. Ballen.
#Team Baudet

Ben Adam | 05-03-23 | 08:09

Het systeem, waar Baudet zijn pijlen op richt, is grosso modo nog niet zo verkeerd maar het werkt steeds beroerder omdat het is gekaapt.

Joris Beltsin | 05-03-23 | 08:02 | 1

Baudet leidt zijn club naar een status van geïsoleerde sekte. Dat kan je inderdaad beter in Paraguay doen dan in de EU. Een kansloze missie door de zelfvernietigende mix van gebrek aan marketingkennis en een overschot aan ijdelheid.

de Voorzittert | 05-03-23 | 08:01

Het is eigenlijk vreselijk cliché en elke week hetzelfde wat de schrijver produceert.
Hij vertelt waar hij is en wat hij doet. Hij ontmoet een BN'er, vaak een politicus, of een buitenlands politiek figuur. Dan beschrijft hij het gesprek. Het geheel vaak doorspekt met clichetermen waarmee grappig politiek rechts politiek links en de rest van de wereld beschrijft. Maar eigenlijk gaat het altijd over de schrijver zelf. Dagboek van een narcist.
Het biedt eigenlijk nauwelijks informatie, interessante standpunten of kritsche reflectie.

zeeman73 | 05-03-23 | 07:59 | 18

@Joris Beltsin | 05-03-23 | 09:05: wie heeft er gezegd dat hij niet met zijn leven mag worstelen dan? Net zoals ik nu een tip van u krijg, geef ik Arthur een tip of liever gezegd wens ik hem iets.
Of ik rust heb gevonden weet u niet, maar dat het een streven van mij is is absoluut waar. Ik lees wel een beschuldiging van onoprechtheid en die laat ik volledig aan u.

Roos | 05-03-23 | 09:18

@Roos | 05-03-23 | 08:31: ik lees ook liever over de d66 stemmende, vinex bewonende, kantoortijger die de rust heeft gevonden! Gun je eenieder.

zokanhetookja | 05-03-23 | 09:23
▼ 15 antwoorden verborgen

Heb dit epistel even diagonaal doorgenomen vanochtend;
Het openbaar vervoer in Portugal blijkt dus behoorlijk slecht, de scribent is met wat politici met een uitgesproken mening wezen lunchen en heeft wat activiteiten gedaan in de trend van Campinglife en biedt die politicus ruimte om uit te wijden over zijn visie.
Tja. Die visie is naar ons idee niet verkeerd, er zit een kern van redelijkheid in, is in de basis prima. Echter is de boodschapper totaal de verkeerde persoon. Doorgeslagen in het erudiete gedrag (niet noodzakelijkerwijs onderbouwd) en vergiftigd door de geur van groot geld. Jammer, want met een bescheidener type en gelijksoortige boodschap had FvD veel steviger gestaan, had bijvoorbeeld een Hiddema er bij gebleven.
Oh, en die schutter, die zal inderdaad, zoals ook op Twitter werd een gegeven, met die houding dezelfde avond wel pijn in zijn schouder en rug hebben gehad. Hopelijk greep een instructeur op tijd in.

EEnzame SchizofrEEN | 05-03-23 | 07:51 | 1

Dit is een mooie samenvatting ES, waar ik me ook in kan vinden.

Roos | 05-03-23 | 08:22

Interessant stuk meneer Portugal-man.

Barre_de_k | 05-03-23 | 07:50

Eh… nee. Jij zit fout en niet zo’n klein beetje ook, Van Amerongen.

CantShakeMe | 05-03-23 | 07:21 | 7

Met een Nexit is het nog maar de vraag of er dan niet-EU burger Van Amerongen in Portugal mag blijven wonen.

Bigi Bana Boy | 05-03-23 | 08:33

@Bigi Bana Boy | 05-03-23 | 08:33: Portugal verzint allerlei maatregelen om de import van kapitaalkrachtigen te stimuleren. Belgische pensionado’s worden bijv niet belast over hun pensioeninkomen.

theo-is-dood | 05-03-23 | 08:54

@theo-is-dood | 05-03-23 | 08:54: De Europese Unie is (nog) geen fiscale unie. Die stap is overgeslagen voordat de euro werd ingevoerd. De domste move ooit, maar men had haast om van de EU een onomkeerbaar proces te maken. Alle landen mogen dus hun eigen belastingen bepalen. Lieden die beweren dat de euro overal even veel waard is, hebben het dus niet begrepen. De lidstaten concurreren elkaar dankzij het ontbreken van belastingafspraken de tent uit.

goedverstaander | 05-03-23 | 09:06
▼ 4 antwoorden verborgen

"We beginnen gewoon alvast te lopen naar het licht."
Het leven geeft niet vaak tweede kansen, maar daar was dan toch de jongeheer Baudet. Ik zag en voelde bij hem eenzelfde soort energie als bij Fortuyn. Maar deze weg ga ik niet met hem bewandelen.

Duwbak_Linda | 05-03-23 | 07:15 | 3

"Forum wil de fundamenten van het systeem aanvallen."
Systemen zijn er niet voor niets, die zijn er met een reden. Ieder systeem heeft een geschiedenis, er zijn talloze oorzaken aan te wijzen waarom het zo is gegroeid. Ieder systeem zal altijd resultaten geven die onbedoeld zijn en minder gewenst.

'Het systeem' in zijn geheel overboord willen gooien is een sprong in de peilloze diepte. Zonder systemen geen borging, geen ankerpunten, totale chaos. Uiteraard komt daar dan iets nieuws uit voort dat veel beter is, een nieuwe dageraad, de zon schijnt, de wereld lacht ons toe. Zarathustra vindt het allemaal veel te driest. Zarathustra wil koffie nu.

Duwbak_Linda | 05-03-23 | 07:41

@VP732 | 05-03-23 | 09:13:
Ik zeg nergens dat Baudet een anarchist is. Dat denk ik ook niet, overigens. Hij lijkt me eerder een reactionair-revolutionair (dat woord bestaat helemaal niet haha) die de Franse revolutie weer ongedaan wil maken, maar dat weet ik niet zeker.

Er zijn talloze voorbeelden te vinden in de geschiedenis waarin men een systeem omver heeft geworpen om daar een ander systeem voor in de plaats te stellen. Dat liep vaak niet goed af, ondanks dat er goede redenen waren om het oude systeem te willen veranderen of voor revolutie. Met het verdwijnen van de fundamenten van een systeem verdwijnen ook veel zekerheden en ankerpunten.

Weet ook niet hoe ik dit duidelijker kan formuleren. Heb ook geen invloed op hoe je mijn woorden wil uitleggen.

Duwbak_Linda | 05-03-23 | 09:27

Baudet is te extreem in zijn gedragingen en retoriek en gaat daarmee voorbij aan de Nederlandse volksaard. Verder is hij te elitair. Dan kun je het grootste gelijk van de wereld hebben en toch geen poot aan de grond krijgen. Wat hij nodig heeft is een goede (betere?) imagoconsultant of een wederhelft die hem af en toe terugfluit.

MickeyGouda | 05-03-23 | 07:03 | 4

De ellende is begonnen met corona. Toen is hij zij anders gaan profileren. Terwijl hij eigenlijk het momentum had.

Andersdenkend | 05-03-23 | 08:32

@Roos | 05-03-23 | 08:19:
Môge, Roos! Dit doet me denken aan een zekere reaguurder hier die zich ook altijd voorstaat op zijn intellect om vervolgens de plank volslagen mis te slaan. Niets dommer dan mensen die de waarde van gevoel niet inzien.

MickeyGouda | 05-03-23 | 08:56

@Andersdenkend | 05-03-23 | 08:32:
De pandemie heeft gekke dingen met meer mensen gedaan. In die zin was het een soort waterscheiding. Môge!

MickeyGouda | 05-03-23 | 08:58
▼ 1 antwoord verborgen

Tracy Pendarvis - My Girl In My Home Town (1959)
youtu.be/n3-ht5EUnBk

Lafayette | 05-03-23 | 06:04

Waarschijnlijk omdat ik de slaap nog in mijn ogen heb en de koffie nog niet zijn werk heeft gedaan,maarre PuKCOdE...!!!

Mooi kudt allemaal....

neonreclame | 05-03-23 | 05:57

A girls soccer team poses for photographer Ebrahim Noroozi, in Kabul, Afghanistan.

Rattus | 05-03-23 | 05:17

Ik zat te twijfelen, zal ik nog een biertje nemen.
Klik jouw linkje aan en na twee seconden wist ik het :)

TheOne48 | 05-03-23 | 05:16

De essentie v.d. boodschap is correct: wie klaagt om de ander (groep, partij) zodoende over the halen hem of haar beter te behandelen, toont zwakte. Immers, de klager gaat uit van het moraal en inzicht in redelijkheid v.d. ander. Dit is een misser. Ware kracht zit ‘m in het ‘zelf’, zet de stap, doe een daad in de juiste richting, motiveer je omgeving, ontmasker onvermoeid de leugens, verwijder neg. elementen uit je leven, vertel je eigen waarheid, stel doelen en wijk niet halverwege. Hierna zullen ze je aanvallen en belasteren, dat doet hun angst. Echter, waarheid behoeft geen ondersteuning, waarheid = werkelijkheid en staat als ‘n rots.

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 04:39

SOFI TUKKER - Awoo (feat. Betta Lemme) (Live at Bardot LA, 02/16/16)
youtu.be/T1-OehhtpWM

Nice!

Lafayette | 05-03-23 | 04:37

Mooie muziek zeg!

roosvrij | 05-03-23 | 04:15

Dan maar?

Lafayette | 05-03-23 | 04:09

@Lafayette | 05-03-23 | 04:09: Ja geen café. Ik dacht ik ga er even voor zitten. Mooie muziek en goede gesprekken (met inhoud), maar helaas. Dus dan maar slow t.v.

roosvrij | 05-03-23 | 04:14

Strange Kind of Women - Mistreated - Mattorosso 2023
youtu.be/fecW2x9ec4w

Indrukwekkend. YouTube find.

Lafayette | 05-03-23 | 03:50

Geen stamcafé, jammer.

TheOne48 | 05-03-23 | 03:35 | 3

Alleen als je QR-code kan laten zien.

roosvrij | 05-03-23 | 03:41

Ja, van die avonden.

Lafayette | 05-03-23 | 03:46

Het staat er niet bij, maar dit geldt als het stamcafé, maak je niet bezorgd. (Ik heb overigens het artikel en de reacties min of meer gelezen en ga wat anders doen)

cugel | 05-03-23 | 04:26

Wat een bombastisch artikel waar de frustratie uitsijpelt Het jargon is bijna van een soort dat men ook in religieuze sektes vindt. Enfin, niet bepaald stamcafe materiaal.. Rustig dan ook vanavond. Het zal wel verband houden met elkaar. Hoe dan ook ik ga voor een positievere blik op de wereld en mijn eigen leventje. Het leven is wat je er zelf van bakt. Niet zwelgen in afkeuren & zelfmedelijden is een keuze.
Oja en Baudet kan de rambam krijgen.

Lafayette | 05-03-23 | 03:22 | 4

Je was nog vergeten hem een "narcist" te noemen.

Asteroid-B612 | 05-03-23 | 04:21
▼ 1 antwoord verborgen

Je moet opkomen voor jezelf. Daar gaat het om.
Dat betekent dat je jouw oorsprong moet zien te bewaren in alle opzichten qua gebruiken, taal, naam en ook uiterlijk.
Ik wil graag het verschil zien tussen de dikkop uit de Achterhoek en een gepekelde Zeeuw. De lange kop met strohaar en lange tanden uit Friesland tegenover Sjraar dien Zuuper uut Kierchraai. Of die Brabantse Jeronimus Bosch figuren en de dikke eierköpkes boavenan uut Grunn.
Tukkers die noar swingseksend Amsterdam goat um zich de ogen oet de kop te kiek'n en die ingeteelde Drenten met het gezicht van een pootaardappelschuur.
Hoe jammer zou het zijn dat dit alles opging in een beige pulp zonder karakter.
Je kunt er wel hele mooie dochters van krijgen. Dat wel.
Maar die gaan op export. En dan niet naar Drenthe.

Oprisp | 05-03-23 | 03:12

Qel een beste lap tekst Tuur, anyway.. Het is stil hier dus voor mensen die geen dienst hebben..*Cappuccino schuift* of een biertje..*op monitor staard* blegh.

Shadow112 | 05-03-23 | 02:52 | 1

Wel* stomme tel app dikke vingers

Shadow112 | 05-03-23 | 02:53

Over een paar uurtjes WNL op zondag. Met... D66 leider etc. etc.

bitterpete | 05-03-23 | 02:33
-weggejorist-
treurtnie | 05-03-23 | 02:22 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

@Shadow112 Goed gezegd.

keestelpro | 05-03-23 | 02:14

Meneer Sherry is geen idiot en geen savant, wel een slimme kerel die gevoed door eigen onzekerheid iets te hoog op zijn paardje is gaan zitten door tijdelijk succes.

Shadow112 | 05-03-23 | 02:05 | 1

Maar tevens afgezeken door degenen die hem op het schild hebben geheven.
Meer eenheid, ben ik voor, laat je niet uit elkaar spelen, uit angst vaak, wat AA zegt. Daardoor gaan we nooit winnen, zoeken de veiligheid. Alleen die veiligheidheid is schijn, trekt ons het moeras in, onze angst is onze grote vijand, dus op naar de veiligheid.

gato | 05-03-23 | 08:16

Verdomme, doe ik toch iets niet goed. Ik moet gewoon in Nederland blijven om te werken en mijn centjes verdienem. Ik had anders ook graag een zonnig plekje opgezocht in het buitenland om lekker te netwerken, en te filosoferen hoe we lekker alles anders kunnen doen en omdat ik Nederland een kudtland zou kunnen vinden.

Kleintjepils | 05-03-23 | 01:43 | 2

Kwam gister weer een leuke Video tegen, over een Motorrijder, in de Outer Hebrides
Die Eilanden boven Schotland.
Zat werk daar..
www.youtube.com/watch?v=d_uN2_Wn_dw

Torquemada | 05-03-23 | 01:55

In Portugal schijn je dan terecht te kunnen naar het schijnt.

SterF... | 05-03-23 | 02:13

Slaap wel allen,

Three Degrees - When will i see you again youtu.be/3R878g-SppU

Cornelis12 | 05-03-23 | 01:40

Ik kan me best vinden in dit stuk en net op het hoogtepunt wordt een scène uit mijn favoriete film aangehaald:. Dat is geen toeval: Gaat ik misschien toch FVD stemmen.

R. Skickr | 05-03-23 | 01:36

MAar hoe weet je dan wie er in jouw team zit ?

Asteroid-B612 | 05-03-23 | 04:22

Thierry is goed in symbolen en iconen uit het verleden en vage associaties.
Waarmee hij zich verwant voelt.
We kunnen er niet zoveel mee eigenlijk.

AdvocatusDiaboli | 05-03-23 | 01:24 | 2

Mensen zonder (klassieke) scholing niet.
Die zien de Uil van Minerva voornamelijk als bedreiging voor hun autolak.

funda | 05-03-23 | 01:28

Wij niet maar zij wel.

R. Skickr | 05-03-23 | 01:37

Jezus man, wat een (veel te lang) verhaal. Gaan we dan ook nog even duidelijk maken dat FvD bijna alle PVV punten pakt en dan zegt dat ZIJ die hebben bedacht? Ze zeggen dat zij degenen zijn die met immigratie het gaan fixen terwijl dit al jaren Wilders z'n stokpaardje is. Zelfde tegen globalisme - PVV is daar nooit voor geweest. Die wil voor haar eigen volk opkomen.

Ooit 1x op Baudet gestemd toen ik nog de hoop had dat hij een meer redelijk PVV achtig geluid zou kunnen laten horen, en dat wordt 'm dus ook niet weer. Die gozer zit er voor z'n eigen gewin en niet voor het volk.

En dat eeuwige gehuil van Forum dat ze door iedereen aangevallen worden... Dat is ook niet zo heel gek; ze doen precies dat zelfde bij anderen! Elke keer als ik forumers in het wild tegenkom dan MOET er nog eventjes gezeken worden op de PVV (of wat voor andere 'rechtse' partij dan ook).

Zij (de partij en haar leden) zijn de beste, FvD gaat de wereld van de ondergang redden, en NEE, dit is geen cult! Joe. FvD stemmen = je stem weggooien.

Fujoshi | 05-03-23 | 01:15 | 6

Over een lang verhaal gesproken...

R. Skickr | 05-03-23 | 01:38

@Torquemada | 05-03-23 | 01:35: Okee dan, cultist. Droom maar lekker verder.

Slechte opvoeding is het enige uit je verhaal waar ik het mee eens ben. Maar dat is heus niet het hele eieren eten wat betreft die drugs.

Fujoshi | 05-03-23 | 01:47

@R. Skickr | 05-03-23 | 01:38: Ja, maar niet zo lang als die van Don Arturito!

Fujoshi | 05-03-23 | 01:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Kippenborsten hangborsten voetbalknieen - tijd voor wat swingende poezie:
youtu.be/zAT57-9ZsBA
Ton Lebbink ~ voetbalknieen

funda | 05-03-23 | 01:13

Hoe kun je nou een enorme selfkicker serieus nemen die gelooft in kwaadaardige reptielen en complottheorieën? Gekozen in de Tweede Kamer is hij er bijna nooit.
De megalomaan zou ook partij hebben gekozen voor de JFVD-jongeren die antisemitische en racistische uitspraken deden in appgroepjes. Liep meerdere keren weg in een tv uitzending. Die kwestie dat hij zelf werd buitengesloten van zijn kantoor. GeenStijl/GeenPeil zette eerst volop in op de vriend van Sjort K. Hoe kun je hem in vredesnaam serieus nemen.

dickwvf | 05-03-23 | 00:47 | 5

Thierry kan afentoe domme dingen zeggen, dat is een feit.
Maar de man heeft meer visie, dan het hele kabinet bij elkaar.
Ieder mens met verstand ziet dat de man geen antisemitische en racistische ideeën naleeft.
In de jaren 80 waren er ook al mensen die zeiden, dit land is vol..
En Nederland loopt voorop met Anti-Pratiotisme, dan is dit een frisse tegenwind.
Ik kwam vorige week het boekje tegen, genaamd Opruiend en Oprecht, en daar zag ik dat het er vroeger in de politiek ook niet echt zachtaardig was qua omgang.

Torquemada | 05-03-23 | 01:11

@Torquemada | 05-03-23 | 01:11:EDit .. Antipatriottisme
Opruiend of Oprecht, pers in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Torquemada | 05-03-23 | 01:15
-weggejorist-
theo-is-dood | 05-03-23 | 08:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Louter Leuter | 05-03-23 | 00:46 |

Mooie hond.

pegaje | 05-03-23 | 00:55

Neem een biertje of weet ik wat van mijn beste mensen en geniet van het weekend.

En nu , Nothing can save us, nothing between
Infinite madness and the spiral of humanity
Nothing controls us, nothing breeds
The void awakens in the quickening of atrophy

youtu.be/EYXcpgp1fXY?t=18

pegaje | 05-03-23 | 00:34 | 3

haha die Muziek!!? Daar was ik dus speciaal nog even voor opgebleven.. een adje voor de sfeer en nu ben ik echt weg.. rustig pitten;)

Smoelensmid | 05-03-23 | 00:39

Ik wilde eigenlijk nog een ander liedje plaatsen voor het slapen, maar een of andere dorpsgek hier in de panelen laat me naar donkere mensen luisteren, die jiddische muziek zingen. En het is nog te pruimen ook.

Xaphan | 05-03-23 | 00:32 | 2

Nou vooruit, speciaal voor jou dan:
youtu.be/ovCf9VRLnDY
The Producers (1968) - Springtime for Hitler

funda | 05-03-23 | 00:34

Met dank, mijn vriend in Florida had dat nog niet gezien en voelt zich meteen een stukje minder veilig.

Met_baard | 05-03-23 | 00:43

FVD heeft regelmatig punten die waar kunnen zijn en heel erg heftig zijn als ze uitkomen.

Maar ze brengen het zo hysterisch. En Baudet bralt er teveel omheen. Daarom heb ik steeds PVV gestemd.

Maar ik ga komende verkiezingen niet stemmen, voor het eerst in mijn leven. Het kartel werkt toch steeds samen. Nu weer pvda en gl erbij. Wat ik voorspeld heb. Die muts van pvda zit ook altijd op schoot in Zwitserland...

wilderst | 05-03-23 | 00:17 | 11

Ik snap het NIET. Ja, het is frustrerend dat de (echte) oppositie te weinig invloed heeft om het kartel te frustreren, maar dat komt JUIST omdat te weinig mensen 'anders' stemmen. Wilderst, ga alsjeblieft stemmen! Het enige wat je bereikt door niet te stemmen is Kaag 1 blij maken.

RM666 | 05-03-23 | 00:55

De volgende keer dat ik ga stemmen zorg ik dat ik de eerste ben in het stemlokaal en dan breek ik met een breekijzer die zwarte verzegelde kliko open om te kijken welke stemmen er al in zitten en voor welke partij. Bij wijze van spreken natuurlijk want dit lieve land kan mij niet missen aangezien het grootste gedeelte van mijn zwaar verdiende euro's in de staatskas verdwijnen.

keestelpro | 05-03-23 | 01:45
▼ 8 antwoorden verborgen

Feelgood Funk met de mooiste gitaar aller tijden:
youtu.be/9jHLdo_RRUc
Johnny Guitar Watson - A Real Mother For Ya • TopPop

funda | 05-03-23 | 00:09 | 1

Die lp heb zoveel gedraaid dat de naald er aan de andere kant doorheen stak. Lekker hoor!

roosvrij | 05-03-23 | 02:36

Goede nacht Sint, als je morgen wilt watsappen ik zal er voor je zijn .. Sterkte.

Smoelensmid | 05-03-23 | 00:17

Het nummer wat mijn leven zingeving heeft gegeven ;) Trustexx iedereen en de nachtdienst brigade waar je je ook bevindt, een mooie rustige nacht gewenst .. Bedenk you are the magnificent! www.youtube.com/watch?v=H_7Kx2FlFQY

Smoelensmid | 05-03-23 | 00:04

Joe Rogan reads Hunter S Thompsons daily routine.
youtu.be/cQCFdcEXknc
Dat zijn flinke schoenen om te vullen Tuur.

P-unit | 04-03-23 | 23:58 | 1

X

Theodorik1 | 05-03-23 | 00:06

@Louter Leuter | 05-03-23 | 00:24: Helemaal goed,bedankt!

Theodorik1 | 05-03-23 | 01:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Tom Sizemore in Strange Days (1995)
youtu.be/W__yWMZsTI0
Nog zo een 90s cult hit waar hij in zit.

P-unit | 04-03-23 | 23:55

Haha dat ventje kan ik me herinneren. In 1980 ofzo had 1 of ander genie besloten dat er een "anti NATO benefiet" moest komen in Texel, met allemaal punkbandjes van eigen bodem. Dus onze band moest daar natuurlijk ook spelen, want wij waren de enigen met min of meer wat landelijke bekendheid. Sloeg helemaal nergens op, het enige publiek waren de andere bands en drie verdwaalde Texel-aars. Maar toen bleven we allemaal in die jeugdherberg van die kerel slapen. Wij kwamen daar midden in de nacht allemaal half lazarus aan. Hij was best wel cool en had zelfs zijn leren broek aangetrokken speciaal voor de gelegenheid.

Asteroid-B612 | 05-03-23 | 04:30

Behoorlijke lap tekst met een bezopen kop.

Old_School_Dutchmen | 04-03-23 | 23:40 | 1

Gelukkig is Tuur niet in de leer geweest bij Bert Brussen.

keestelpro | 04-03-23 | 23:42

Arthur van Ameroningen

IK dit IK dat ,leuk voor je IK vind het iets te veel IK dat vind IK

Mvgrt IK

pegaje | 04-03-23 | 23:34 | 2

@Smoelensmid | 04-03-23 | 23:42:

IK vind het te makkelijk van Arthurvan Ameroningen om van Fvd en Thierry Baudet een item te maken dat kan namelijk iedereen.

Te simpel .

pegaje | 05-03-23 | 00:04

Muziek uit een deel van de wereld waar de verpreutsing nog niet heeft toegeslagen:

Karol G - Gatúbela

youtu.be/SK37InR9j38

Piggelmee | 04-03-23 | 23:33 | 2

'waar de verpreutsing nog niet heeft toegeslagen' ?
Want zo waren wij hier vroeger in NL ook? Misschien in het Paleozoïcum. XD

keestelpro | 04-03-23 | 23:40

@keestelpro | 04-03-23 | 23:40:

In de jaren '80 en '90 kon hier ook veel op TV en in videoclips.
Pinup girls bij Veronica en Duran Duran met Girls on film in Countdown.
Overigens ligt Latijns Amerika op dit gebied 50 jaar achter op ons en zal de herverpreutsing daar ook nog wel toeslaan in de toekomst.

Piggelmee | 05-03-23 | 00:30

'tuurlijk ken je deze versie ook. Wil 'm desalniettemin niet onvermeld laten:
Marianne Faithfull
youtu.be/zbbPAuAtSAA

PPuk | 04-03-23 | 23:37

@PPuk | 04-03-23 | 23:37: Ook een geweldige versie inderdaad. Vind trouwens die van Green Day ook bijzonder en ook weer anders.

smdyasc | 04-03-23 | 23:44

@smdyasc | 04-03-23 | 23:44:
Ik ken 'm. Klinkt voor mij weliswaar zuiver, maar niet doorleefd. En dat mis ik in die, overigens gewaardeerde, versie. Het stemgeluid van Marianne Faithfull biedt dat doorleefde gevoel wel...

PPuk | 04-03-23 | 23:56

tl;dr

DePetje | 04-03-23 | 23:31 | 4

@Spring Bruissteen | 04-03-23 | 23:36: Dat is geen samenvatting maar een bloemlezing ;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:54

@Spring Bruissteen | 05-03-23 | 00:01: Pik in, het is winter . Volgens vrouw smoelensmid ben ik echt niet zo scheutig met complimenten ;)

Smoelensmid | 05-03-23 | 00:08
▼ 1 antwoord verborgen

Inhoudelijke monoloog van Baudet, met dank uiteraard aan de man met het bevlekte kostuum.

NotWoke | 04-03-23 | 23:27

Een onbekend soulpareltje uit de oude doos:

Gloria Taylor - Grounded part 1

youtu.be/YV35qcA3gaQ

Piggelmee | 04-03-23 | 23:20

FvD heeft mijn inziens het beste verkiezingsprogramma.
Maar Baudet heeft de laatste jaren behoorlijk wat vreemde afslagen genomen.
Hiddema vond ik geweldig in de kamer.

Andersdenkend | 04-03-23 | 23:19 | 3

Ja maar dan beschouw je politiek louter ( sorry @Leuter;) als een cabaret..

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:24

@Smoelensmid | 04-03-23 | 23:24:
Nee, zeker niet. Maar het huidige FvD doet behoorlijk afbreuk aan de belofte die ze ooit waren.

Andersdenkend | 04-03-23 | 23:33

@Andersdenkend | 04-03-23 | 23:33: Hij is teveel in zichzelf gaan geloven dan in de maatschappij, koortsachtig op zoek naar een tegendraadse niche waar hij zich kon onderscheiden maar ondertussen letterlijk en figuurlijk aan lagerwal geraakt.

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:45

"Dus we gaan voor zoveel mogelijk zetels op 15 maart, maar evengoed richten we ons op onze eigen parallelle samenleving. Het gaat om een netwerk. Elkaar niet aanvallen, maar versterken. Het nieuws hoef je daarvoor niet nauwkeurig te volgen. Je moet de richting begrijpen, de grote trends."

Dat is de spirit. En die is godzijdank al tijden gaande. We regelen het zelf wel.
De heersende macht weet dit ook donders goed en ik denk dat die in staat van paniek zijn. Daarom worden we van de ene in de andere crisis gestort. He is allemaal afleiding. Trap er niet niet in.
Denk niet links, denk niet rechts, blijf jezelf en gebruik common sense.
Alleen samen krijgen we onze overheid onder controle.

Botte Hork | 04-03-23 | 23:19

Baudet zegt hier best rake dingen. Maar maakt dan toch weer de uitglijder door het verhaal te larderen met stupide opmerkingen die a) totaal irrelevant zijn, en b) hem weer een jaar nagedragen worden door de MSM om aan te tonen hoe debiel de man is.

Neem de simpele opmerking over 'Misschien de Concorde weer terug'. Het voegt niets toe, het is volslagen apekool, en de combi GL/PvdA/D666 heeft weer een jaar lang een milieu/klimaatstok om mee te slaan. Thierry, misschien eens iets langer nadenken voor je je bek een duw geeft.

marcoplarco | 04-03-23 | 23:12 | 1

With the truth so dull and depressing, the only working alternative is wild bursts of madness and filigree.
Hunter S. Thompson, Fear and Loathing on the Campaign Trail '

P-unit | 04-03-23 | 23:09

So much for Objective Journalism. Don't bother to look for it here--not under any byline of mine; or anyone else I can think of. With the possible exception of things like box scores, race results, and stock market tabulations, there is no such thing as Objective Journalism. The phrase itself is a pompous contradiction in terms.
Hunter S. Thompson, Fear and Loathing on the Campaign Trail '72

P-unit | 04-03-23 | 23:05

Mien spul is weer thoes, en vot doalek op nust.

Oftewel, goedenavond allen, een blij iemand hier.

GKJP | 04-03-23 | 23:05 | 2

Vasthouden die blijdschap , lekker duurt het langst;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:08

Blij is altijd goed!

Nuuk | 04-03-23 | 23:13

Kort en bondig, hou ik wel van, tsjeesus, ga een boek schrijven.

Wokpan1975 | 04-03-23 | 23:05 | 1

Niet mokken, lekker wokken!

roosvrij | 05-03-23 | 02:30

Benieuwd wanneer het moment daar is dat Baudet zich tot de Islam bekeert. Dan is de cirkel weer rond.

Spring Bruissteen | 04-03-23 | 23:00 | 4

Als hij dat zou doen mag hij in iedere talkshow zijn relaas doen.
Maar dat zal nooit gebeuren. (hoop ik!!)

keestelpro | 04-03-23 | 23:21

Spring Bruissteen doet verwoede pogingen om zijn borrelend cynisme een zinvolle (?) richting te geven.

LD69 | 04-03-23 | 23:52

@LD69 | 04-03-23 | 23:52:
Cynisme? Verbazing zult u bedoelen. Verbazing over zoveel achterlijkheid.

Spring Bruissteen | 05-03-23 | 00:02
▼ 1 antwoord verborgen

Daar is ook een live versie van. Het nummer bestaat eigenlijk op de opzwepende bas en het gillende Hammond orgel.
www.youtube.com/watch?v=nbBcXvKvB08

Oprisp | 05-03-23 | 01:36

Spy vs Spy was een briljant spel in de oertijd van de thuiscomputers.

Piggelmee | 04-03-23 | 23:15

Ik lees niks raars.
Uit de EU. Stoppen met de CO2 waanzin. Grenzen dicht. Zorgen voor betaalbare energie.
De nep oppositie van JA21 was me ook al opgevallen.
Nanninga twittert dat de verkiezingsbus die ze gebruiken voor de campagne CO2 neutraal is.
CO2 neutraal mensen!
Nanninga die de term witte mannen gebruikt, in de Amsterdamse raad.
Tegen de macht aanschurken samen met "Lientje"
Zij gaan in ieder geval geen verandering brengen.

entredeuxverres | 04-03-23 | 22:56 | 2

Valt inderdaad op dat naarmate de verkiezingen dichterbij komen, de oppositie steeds meer opschuift naar het midden. Alleen pvv en fvd niet.

Nuchternederland | 04-03-23 | 23:11

CO2 neutraal ben je al snel als je HV100 of Vpower tankt he..

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:27

Het is wel een heel boekwerk dat je moet doorspitten. Niks mis mee, maar wel veel leeswerk. Van Amerongen heeft overigens wel gelijk. En ik gok er maar op dat de kroeg open is. Ik had iemand in een ander artikel een liedje beloofd. Het liedje heet: Als ik kon toveren van Herman van Veen. Misschien niet heel spannend, maar er lopen figuren rond die behoorlijk kunnen toveren op puur wetenschappelijk gebied. Dan zit je zomaar naar een wandelende amoebe te kijken, die over een celwand loopt. Gisteren gaf iemand in de kroeg dit gekke filmpje cadeau.

Xaphan | 04-03-23 | 22:56 | 1

Je mag plaatjes draaien hoor!!
Sommige mensen twijfelen dan omdat er niet officieel “stamcafé” geschreven staat.
Hierbij is de kroeg officieel geopend.
Proost!

Ruimedenker | 04-03-23 | 22:54 | 1

Je hebt gelijk Ruime. Zag ik je vanmiddag nu net bij Klumper de deur uitgaan toen ik binnenliep? :)
Even een Echte Loo en een Chalet gehaald, en ga er nu maar eens een stukje van nemen.

www.youtube.com/watch?v=tHyHOUShOg8

Nuuk | 04-03-23 | 23:06

Ik heb nog een mooie doos sigaren liggen bedenk ik me opeens.

Lepo | 04-03-23 | 22:51 | 4

Het is een aparte fetisj, maar ja,
als mannen er voor je op de knieën gaan, wie ben ik om dat hen te ontzeggen?

Analia von Solmsch | 04-03-23 | 23:26

@Smoelensmid | 04-03-23 | 23:16: Dat zeker! Ik hou op z'n tijd echt wel van een goede kwaliteitssigaar. Ik haal ze dan bij een sigarenmagazijn, al 40 jaar gerund door hetzelfde echtpaar. Kost wat, maar dan heb je ook heerlijke rookwaren. Heerlijk onderuit gezakt genieten in de tuinkamer.

Kopieerapparaat | 04-03-23 | 23:43

@Kopieerapparaat | 04-03-23 | 23:43: Hier mag het gewoon in de huiskamer voor de haard , die zuigt toch af;) En die kamer is 5 mtr hoog in de deel. Destijds de directeur van oud Kampen als patient gehad , die verwende me met de allermooiste jubileum presentatie kist die er ooit is uitgebracht en ik houd hem zorgvuldig in ere. Rook zelf niet om begrijpelijke redenen na de orale verwoesting maar mijn gasten worden zeker verwend! Kom maar een keer raowken;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:51
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi verslag, het zal mij niet doen besluiten ooit nog ‘s forum te stemmen, ofschoon er best raakvlakken zijn.
Het omstreden gezeik rondom Baudet en de duistere uitspraken van hem wegen te zwaar om iets met de raakvlakken te doen.
De aankomende verkiezingen gaan vooral over lokaal en dan kom ik bij SGP uit.

Ruimedenker | 04-03-23 | 22:46 | 1

SGP de oudste, staatsrechtelijke partij van Nederland is serieus en beschaafd.
Het Initiatiefvoorstel-Van der Staaij waar hij jaren aan gewerkt heeft - inhoudende dat: Twee derden meerderheid van stemmen nodig is in de TK om bevoegdheden over te dragen aan Brussel (voor goedkeuring EU-verdragen) werd na jaren alsnog verworpen door de partijen...
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de PvdD, 50PLUS, de SP en de PVV voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, GroenLinks, de OSF en D66 ertegen, zodat het is verworpen.
www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30874...

drs.Nee | 04-03-23 | 22:56

Bij Thierry krijg ik vaak het gevoel dat het hem om de poen gaat.
Boekje hier, lavendelzakje daar... dan weer iets meer hagedismensen. Hij verlegt zijn grenzen steeds een beetje verder

Roos | 04-03-23 | 22:45 | 7

Blijkbaar heeft je intuïtie het bij het rechte eind. Zo zei hij eens dat hij het ambieert huisman te zijn, op kind passen terwijl zijn vrouw werkt.

drs.Nee | 04-03-23 | 23:02

Roos is een RTL4 fan, net als Lorejas. Soms wagen we een uitstapje naar SBS6.

Lorejas | 04-03-23 | 23:11
▼ 4 antwoorden verborgen

Weer mooi stuk. Ik kan me in bepaalde zaken wel vinden maar in heel veel niet, bij Baudet.
Dat daar gelaten wil ik wel een lans breken voor het werk van "De Don".
Ik betreur het dat zijn collums zo laat geplaatst worden en er dan een 12 -uurs limiet is voor reaguursels.
Sinds zijn vorige collum weten we dat hij de reacties niet alleen met kritische maar ook met angst en beven doorspit.
Ik denk dat er veel meer reacties zouden komen als men langer kan reaguren, iets wat ik Arthur van harte gun.
Ik mis vaak de termijn en ben dan helaas te laat, zullen anderen ook wel last van hebben denk ik.
Bovendien is het nu zaterdagavond, zijn veel lezers geoccupeerd en ook zondagochtend vroeg zal er niet veel aandacht zijn.
Plaats de werken van don Arturo op een wat handiger tijdsstip en verleng de reactietermijn voor zijn collums alleen tot 24 uur. Dus Geenstijl, doe ff wat extra voor het beste paard van stal zou ik zeggen.

Aleon | 04-03-23 | 22:42 | 3

Simon van Column.

funda | 04-03-23 | 22:45

Smaken verschillen. Voor mij is het zattemanspraat en navelstaarderij van een aan lager wal geraakte journalist.
Maar anderzijds vind ik het een goed idee om er Baudet naast te zetten. Zo komt Arturo er toch nog goed uit.
Dat is alsof je een Belg fotografeert met een koe ernaast. Het eerste wat opvalt is de intelligente blik in de ogen van de koe.

Nonkel Frituur | 04-03-23 | 22:48

Je kunt ook, in plaats van zo te zeuren, je prioriteiten afstemmen op de wereld om je heen. Zoals zondag extra vroeg opstaan en dan Tuurke tot je nemen.
Maar misschien voel je je daar niet happy bij, of heb je ze niet, zoals de meeste consumenten.

LD69 | 04-03-23 | 22:49

Ben benieuwd naar aantal zetels van fvd de 15 e

laurentius | 04-03-23 | 22:37

Na de verkiezingen is het FvD een poepvlek in de onderbroek van de democratie.

Piggelmee | 04-03-23 | 22:32 | 4

Die vind ik te ingewikkeld, leg eens uit.

Nuchternederland | 04-03-23 | 23:13
▼ 1 antwoord verborgen

Als je het in Nederland niet waar kan maken, dan kan je nog altijd stoer doen aan de toog van een Portugees café.

Nonkel Frituur | 04-03-23 | 22:30 | 1

Heerlijk. Mee eens.

PPuk | 04-03-23 | 23:20

ik wist het. ome Arthur gaat de wereld redden! Niet de held die we wilden. Niet de held die we verdienden. Niet de held die we verwachtten. Maar de held die we nodig hebben.

Ir. Wilhelmus | 04-03-23 | 22:30 | 1

Heel mooi gezegd.

LD69 | 04-03-23 | 22:51

FvD is inderdaad uniek. Nergens in Europa vind je een partij die zo volkomen krankzinnig, kwaadaardig en huichelachtig is.

Spring Bruissteen | 04-03-23 | 22:29 | 8

@smdyasc | 04-03-23 | 23:10:
Lachen man. Iemand bij wie de hersenverweking kennelijk dermate vergevorderd is dat hij stemmen op FvD een goed idee vindt, begint over niveau.

Spring Bruissteen | 04-03-23 | 23:20

@Spring Bruissteen | 04-03-23 | 23:20:
@ smdyasc
Ah jongens, moet dat nou zo? Jullie lijken wel leden van FvD.

Kopieerapparaat | 04-03-23 | 23:53
▼ 5 antwoorden verborgen

De Nachthap.

Kijk dan wat ik in de vriezer tussen de coquilles en langoustines vond!

Het afval van de verse tomatensoep van vorige maand. Oplettende mensen waren ze toen al kwijt.

Ik heb ze ontdooid en 2x7 minuten onder de grill gelegd. Toen waren ze al zo lekker, dat ik ze maar niet afgelakt heb. Ik heb er wel een bakje lauwwarme Schaschliksaus bij genomen.

Wederom mezelf bedankt dat dit verrukkelijke halffabrikaat voor grabs lag in de trouwe vriezer!

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

wilderst | 04-03-23 | 22:29 | 9

@Louter Leuter | 04-03-23 | 23:26: Schots altijd beter dan supermarkt Noorse volgens mijn Belgische Fish monger; Morgen ook maar eens een moot uit de walk-in halen dan eten we samen ;) Eet smakelijk!!

Smoelensmid | 05-03-23 | 00:11

Hier heeft mijn digitale huisslaaf wat moeite mee.

Xaphan | 05-03-23 | 02:44
▼ 6 antwoorden verborgen

Mijn Top 3 van partijen waar je niet op moet stemmen: 1. DDR66, 2. GLMC (GroenLinks-Moslimbroederschap-Combinatie), 3. TVM (Thierry's VerdienModel).

J.P.Drapeau | 04-03-23 | 22:29 | 2

4. Vereniging Van Dieven
5. Silly Sil
6. Portemonnee van de Ander
7. Gristenclubjes

Louter Leuter | 04-03-23 | 22:51

@Louter Leuter | 04-03-23 | 22:51: Dan houd je de dierenpoes over, lekker wijf... gehgehe Jammer dat die partij het werk van Latour alleen zo slecht weet te verwoorden in politieke zin.. After humanism: politics of nature and parliament of things in Bruno Latour. escholarship.org/content/qt3zj2t89z/q...

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:07

Een partij die, journalisten als ratten wil ontmaskeren, geweld niet wil uitsluiten voor de macht, digitale stormtroopers inzet en dweept met dictators is af. JA21 maakte de juiste keuze om zich af te splitsen.

TanteJuut | 04-03-23 | 22:28 | 4

@drs.Nee | 04-03-23 | 22:48: dat laatste begrijp ik wel enigszins. Om de baas te trakteren op een reality check moet je over een drempel heen durven stappen.
Waar linkse groepstucht kan leiden tot verwijdering van milde deugers kan rechtse tucht leiden tot irreële harde praatjes. Dat is de uitdaging van fatsoenlijk rechts.

TanteJuut | 04-03-23 | 23:09

Pakhuis de Zwijger, GroenLinks. Voor de rest heeft geen enkele partij het over geweld gehad.

Sinterbikske | 04-03-23 | 23:52

@Sinterbikske | 04-03-23 | 23:52:
U bent de uitspraken van onderkruipsel Gideon van Meijeren van afgelopen november alweer vergeten?
"De politicus noemt het 'vreselijk' dat zo'n omverwerping van de zittende macht vaak gewelddadig is en dodelijke slachtoffers eist, maar gaf aan toch op een opstand te hopen."

Spring Bruissteen | 05-03-23 | 00:19
▼ 1 antwoord verborgen

Op 15 maart zal ik mijn vergissing van 4 jaar geleden ongedaan maken. Nooit verwacht dat een elitair figuur zoveel onzin kan uitkramen.

Papa Jones | 04-03-23 | 22:27 | 2

4 Jaar geleden was het nog geen vergissing. Het is niet dat wij de zaken opeens helder zijn gaan zien, het is ook niet zo dat de schreeuwerds die voor het gevaar van Baudet waarschuwden toen gelijk hadden. Het is dat Baudet ergens van het padje is geraakt, en dat de mensen om hem heen hem niet meer tegen zichzelf in bescherming konden nemen.

Gebeurt wel vaker, trouwens. Wie niet wordt tegengesproken en zich met jaknikkers omringt, die gaat steeds meer in het eigen gelijk geloven, en dan kan je behoorlijk ver afdwalen. Voor voorbeelden: zie Rutte IV

Muxje | 04-03-23 | 22:35

@Muxje | 04-03-23 | 22:35: mee eens, de man had en heeft soms best goede verhalen, hij legt vaak de vingers op de zere plekken. Alleen al het feit dat hij Poetin een toffe peer vindt zegt dat hij van het padje is. POetin, een ex-kolonel van de KGDB die zijn tegenstanders laat vergiftigen en vermoorden, die een buitenverblijf gan miljarden voor zichzelf laat bouwen en zijn soldaten bij duizenden opoffert in een foute oorlog. Thierry, je bent AF.

Ruud5 | 04-03-23 | 22:53

De gemiddelde transgender is jaloers op de tieten van Baudet. Zou hij vrouwelijke hormonen slikken?

Piggelmee | 04-03-23 | 22:26 | 2

Tarik zou het egoïsme vinden.

Sinterbikske | 04-03-23 | 22:28

Lijkt me sterk dat die hormoonpillen de aardappel zijn keel weten te passeren.

keestelpro | 04-03-23 | 23:31

Kreeg vanavond van haar oudste zoon een bericht dat mijn ex dood is. Had al even zo’n vermoeden, dacht dat ze naar Spanje vertrokken was maar kon geen activiteiten meer van haar vinden op internet. Kudt.

Sinterbikske | 04-03-23 | 22:25 | 12

Ex- of niet, jullie hebben iets gedeeld. Sterkte, Bikske.

MickeyGouda | 05-03-23 | 00:41

Triest nieuws, man. De prijs van ware liefde is smart, al was het je ex. Sommigen stappen op zonder te beseffen hoeveel iemand eigenlijk wel niet gaf om diegene. Het leven is hierdoor ‘n unieke, maar soms ook ‘n dramatische gebeurtenis en wij moeten hierdoor niet te laconiek zijn met onze contacten. Veel sterkte Sinterbikske.

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 03:54
▼ 9 antwoorden verborgen

Een partij dat Gideonnetje duldt als sokpop kun je niet serieus nemen.
Al moet gideon flink genomen worden.

Analia von Solmsch | 04-03-23 | 22:22 | 1

Het leven is geven EN nemen ;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 22:29

'Peter, jij hebt honderd miljard op je bankrekening'.
De armoedzaaier heeft een schamele 2 miljard.

gestoptmetroken | 04-03-23 | 22:21
-weggejorist en opgerot-
salmiaq | 04-03-23 | 22:21 | 2

FvD is geen medicijn maar een gif.

Piggelmee | 04-03-23 | 22:27

U vraagt wij draaien

Papa Jones | 04-03-23 | 22:28

Arthur, jij bent te fatsoenlijk om een fascist te zijn.

Après toi | 04-03-23 | 22:21 | 4

Jij kan het weten.

drs.Nee | 04-03-23 | 22:24

Wat griet zegt. Hij interviewt alleen he. Die 'ik' is Thierry Baudet.

Papa Jones | 04-03-23 | 22:29

Dat kan ik van jou niet zeggen.

entredeuxverres | 04-03-23 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Het maakt geen moer uit op wie je stemt en de macht geeft. Er wordt in Nederland een internationale agenda uitgevoerd en ik ben er van overtuigd dat ook een eventuele premier Baudet of Wilders hier niets aan kan veranderen. Want dan wordt hij gewoon vervangen. Nu zijn dit geen tweede kamer verkiezingen, maar ik meen dat de strekking duidelijk is. Zelfs met een staatsgreep of een revolutie verandert er niets aan de uitvoering van die internationale verdragen die zo mooi in de Grondwet van dit gidsland (van hoe het niet moet) verankerd staan. Op termijn valt Nederland uit elkaar, bijvoorbeeld een Libanon inclusief Gaza aan de kust (huidige Randstad) en een Saksen, bestaande uit het huidige Duitse Nedersaksen met Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en wat delen van NRW of zoiets. Maar ik mag Thierry wel, hij heeft een goed businessmodel opgezet wat hem bepaald geen windeieren heeft opleverd. Misschien stem ik wel op de FvD, de verontwaardigde blikken van de mensen die je krijgt als je zegt dat je extreem-rechts hebt gestemd, zijn goud waard. Jammer dat de NVU niet meer bestaat. Ik heb toch altijd al een hekel aan democratie gehad.

Münsterlander | 04-03-23 | 22:20 | 3

Internationale agenda, wie zit daar dan achter?

Après toi | 04-03-23 | 22:24

@Après toi | 04-03-23 | 22:24: Internationale verdragen, zoals het Vluchtelingenverdrag, het Klimaatverdrag. Die internationale agenda.

Münsterlander | 04-03-23 | 22:29

@Après toi | 04-03-23 | 22:24: Dat was toch altijd de internationale , als ik mij niet vergis;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 22:31

Nnndaag. Het wordt gewoon VVD of SGP voor mij.

de IJsman | 04-03-23 | 22:15 | 4

@Après toi | 04-03-23 | 22:22: Na 45 jaar VVD ben ik om naar BBB mijn kringspier houdt het niet vol meer om nog verder opgerekt te worden;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 22:26

De SGP is behoorlijk solide en betrouwbaar.

Roos | 04-03-23 | 22:35

@Roos | 04-03-23 | 22:35: Klopt zeker, maar daar ben ik niet bijbelvast genoeg voor... ooit in mijn prille jeugd van cathechesatie afgetrapt omdat ik het bestaan de heere God betwiste. Dus bij die partij zou ik mij een dissident voelen;)

Smoelensmid | 04-03-23 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Mooie column. FvD is de enige weg terug uit de doodlopende straat die onze regering is ingeslagen.

keestelpro | 04-03-23 | 22:10 | 11

Zo is het Keestel, die haatzaaiers onder je tegel kunnen de vinken te….. krijgen :)

omeP | 04-03-23 | 23:25

Als de weg naar links doodloopt, wil dat niet zeggen dat de weg naar Rusland niet ook doodloopt

S-P-Q-R | 05-03-23 | 08:28
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik sla deze keer even over.

Chessmonkey | 04-03-23 | 22:08 | 1

#meto

niv01 | 04-03-23 | 22:15

Te veel rake waarheden om allemaal aan te halen, maar deze 'de cryptofascisten van D66 en de Pol Pot-groupies van GroenLinks' zou op ieder verkiezingsbord moeten staan om ons te waarschuwen voor het gevaar van een verkeerde stem op 15 maart.

smdyasc | 04-03-23 | 22:04 | 1

Mooie beeldspraak van Arthur welke tot diep in de kern raakt. De man heeft ‘n scherpe blik en kijkt dwars door de façade van ‘gematigde redelijkheid partijtjes’ heen..

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 03:06

Topper

nutsniet | 04-03-23 | 22:03

Ach, ach......... Wat een frustraties! Het wordt echt tijd om op de divan te gaan liggen, en daar dan maar héél verongelijkt huilend loste barsten.

Poso | 04-03-23 | 21:56 | 1

Met kersenbonbons uit een kristallen bonbonniere, uiteraard.

Analia von Solmsch | 04-03-23 | 22:20

Weer een verademing na net in de VK het geweldige lul column van t.heijmans tot mij genomen te hebben.

Smoelensmid | 04-03-23 | 21:41

Duidelijk dat er diepe frustraties leven...

AntiZanicz | 04-03-23 | 21:37 | 2

En geen greintje zelfreflectie.

Papa Jones | 04-03-23 | 22:31

Poep en pies roepen in een volle zaal en trots om je heen kijken. De MO van Thierry.

Pier40 | 05-03-23 | 09:13

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl