Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (8)

Renaissancevloot meert aan bij de Don

Dit stuk in een halve minuut:

Kijk, dat is nou nog eens een fijne service voor mensen die lezen haten!

- Pas op voor de kleptomane hoeren in Olhão

- Fiets gestolen in Olhão? Bel Tuur.

- De column des doods

- Post van A.H.J. Dautzenberg

- Thierry Baudet op campagne in de Algarve

Woensdag 22 februari

Amices! Ik spel natuurlijk altijd alle reacties onder mijn Annus Horribilis. Noem het een stukje onzekerheid. Niets menselijks is mij vreemd, en bovendien steek ik er soms iets van op. Neem nou reaguurder Gato, die mij een hart onder de riem stak.

Wel AA dat viel dus mee, Rug gebroken, heb ik ook, plus vernauwing op 2 plaatsen en nog twee dingen en hernia lumpus. Hier in Spanje, ga naar neuroloog, die spuit zo een 150 in je onderrug, doet een beetje pijn, maar je krijgt eerst een ruggenprik. Daarna 150 spuiten boven in je onderrug. Geen last van benen, mooi, anders 8 prikken erin, dan gil je het uit van de pijn, alles wordt op camera gevolgd, want ze prikken in je zenuw, dus moet met camera. Maar waarom ben je niet in zo een CRI gegaan, of hoe dat heet, want dan kunnen ze je hele rug zien , krijg je een mooie foto en CD, ziet de neuroloog wat je hebt. Je lever zorgt dus voor je hoge bloeddruk, krijg je pillen, die ik niet inneem. Je zal het niet lezen, maar misschien anderen die rugpijn hebben. Slaap lekker allemaal.

gato

Kijk, daar heb ik wat aan. Ik weet niet wat een 150 is, maar het klinkt goed. Ben ook wel een beetje klaar met de paracetamol. Mijn geneesheer Rob, die tijdens werkzaamheden aan zijn huis door het dak donderde, brak ook van alles en nog wat en raadde mij kurkuma aan, en dan wel de sterke variant, dus niet dat poeder dat ik met nog een paar kruiden in mijn curryvijzel stop. Misschien kan ik die zooi wel snuiven, maar dan loop ik de hele dag met een purpergele neus en ze vinden me al zo’n rare in de Algarve.

Maar er wordt ook veel gemopperd door de reaguurders. Neem nou Kattie: 

Olhão : wat een dump is dat. Had er paar jaar geleden zogenaamd “authentiek vissershuisje” gehuurd, eigendom van een Nederlander. Bleek ergens in een afgelegen donker straatje te liggen. Ook in huis kwam nooit zonnetje met donkere achterplaats. Na een dag was de huurauto al opengebroken. Andere auto gekregen. Idem dito. Niet dat er wat in lag maar kostte me wel eigen risico van 300 euro en uren bij de politie om verplicht aangifte te doen.

Kattie

In zo’n geval kan je het beste mij even contacteren, Kat. Ik heb kennis aan een groot deel van de gebruikers in Olhão en tegen een kleine vergoeding weet ik meestal wel de geleende fiets of e-bike terug te vinden. En verder geldt de oude volkswijsheid: goedkoop is duurkoop want als ik “authentiek vissershuisje” lees, gaan alle alarmbellen rinkelen. Net als wanneer ik lees: tweedehands auto te koop, stond jaren in garage van oude dame. Volgende keer dat knusse huissie een half uurtje googelen, dat bespaart je een boel vakantieleed. 

Nog even wat mijn stadje betreft: Nederlanders spreken Olhão uit als Ohjajoh, Oliejajoo, Ohalo en Aloha, terwijl het gewoon Oljauw is. Zowel the New York Times, de Guardian als the Vanity Fair schreven dat Olhão het best bewaarde geheim van Portugal is. Het schattige stadje wordt dus overspoeld door toeristen. Toen ik hier elf jaar geleden neerstreek, lag Olhão op zijn gat. Alles stond leeg, de crisis had er flink ingehakt. Een vissershuisje van drie verdiepingen kostte toentertijd 50.000 euro, nu het viervoudige. Gentrificatie! Heel veel meneren van de verkeerde kant - van die supertruttige Franse en Nederlandse setjes - openen hier boutiquehotelletjes. There goes the neighbourhood, want de junks en de stoephoeren worden verdreven uit het oude centrum en wijken uit naar de periferie. Tip van Tuur: check de benzinepomp tegenover visconservenfabriek Faropeixe. Dag en nacht open! Vraag naar Sonia Analia.

Olhão ruikt naar altijd vis, sinaasappelbloesem en rotte eieren. Als ik de zwavellucht van de stad ruik, weet ik dat ik thuis ben. Boze tongen beweren dat het nitratensoep is, met ingrediënten uit het riool dat rechtstreeks uitmondt in de door UNESCO beschermde Ria Formosa. Anderen beweren dat de stank wordt veroorzaakt door eb en vloed en rottend zeewier in het waddengebied. Er zit nog een typisch geurtje in mijn Olhanees geurenkabinet: de vislucht van Faropeixe die ik zojuist al noemde, de laatste visconservenfabriek van de stad. Het conserveren van vis in zeezout werd tijdens de ijzertijd op het Iberisch schiereiland geïntroduceerd door de Feniciërs, Grieken en Carthagers en later ook door de Romeinen. Eeuwenlang bleef gezouten vis de favoriete conserveringsmethode, maar toen werden drogen en roken langzaamaan populairder. Aan het einde van de 19e eeuw zette Ramirez, nu de oudste actieve conservenfabriek in Europa, fabrieken op in Setúbal en in de Algarve om sardines in olijfolie in te blikken. De pasteurisatiemethode werd ongeveer 10 jaar later geïntroduceerd en daarna werden er meer conservenfabrieken geopend, niet alleen voor sardines maar ook voor tonijn. Ooit telde Olhão maar liefst zestig visconservenfabrieken. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog was de behoefte aan blikjes vis als gevechtsrantsoen zo groot geworden dat ze non-stop in bedrijf waren. Het stadje werd steenrijk van de blikjes sardines die naar Duitse, Franse en Engelse soldaten gingen. De Avenida da República ademt nog iets van de grandeur van die gouden tijd.

Donderdag 23 februari

Het genre dat ik beoefen, bestaat niet meer in de Nederlandse media. Ik heb 1 groot voorbeeld: Anton Dautzenberg en zijn magistrale Ik bestaat uit twee letters. Ik vroeg aan hem hoe hij dat deed, met zijn dagboek. Hij reageerde meteen:

‘Je had wat mij betreft wel wat minder eerlijk kunnen zijn.’ Die impliciete terechtwijzing kreeg ik regelmatig te horen na het verschijnen van Ik bestaat uit twee letters, bijna vijf jaar geleden alweer. Ik probeerde in dat dagboek, een verslag van mijn vijftigste levensjaar, inderdaad zo eerlijk mogelijk te zijn, maar ik vraag me af of ik daarin ben geslaagd. Wanneer ik de nadruk leg op 'zo' en 'mogelijk', dan is het antwoord: ja. Of, minder vleiend: misschien.

Het is moeilijk om tijdens het schrijven volkomen eerlijk te zijn, misschien zelfs wel onmogelijk; onwelgevallige woorden drijven weg voordat ze zich aan het scherm kunnen hechten, laat staan dat ze zelfverzekerd het papier betreden. In mijn (nog niet gepubliceerde) novelle Rex-Rɘx komt de volgende dialoog voor:

‘Ben ik een dader? Vijf letters.’
‘De stem van het geweten spreekt vaak in tongen.’
‘Waarom geef je niet gewoon antwoord op mijn vraag?’
‘Ik stel liever een tegenvraag, bij wijze van antwoord. Waarom krijg je de waarheid niet op papier, waarom verdrinken de letters op datzelfde moment in de vloeibaarheid van de leugen?’
‘Ik weet niet of dat zo is.’
‘Heb je het wel eens geprobeerd? Vast wel. Je onderbewustzijn houdt de waarheid tegen, laat die hooguit in uiterst verdunde vorm de buitenwereld binnenwandelen. Ogen objectiveren immers meer dan oren.’
‘Ben ik een dader? Dat was mijn vraag.’
‘Je geweten spreekt. De onschuld van het hart voelt zich bedreigd. Of is het juist de schuld die zich meldt, de schuld die zich in het nauw gedreven voelt?’

Bij het schrijven van mijn dagboek maakte ik mezelf wijs dat het me lukte om de toekomstige lezer op afstand te houden, vooral mijn naaste familie, en daardoor om mezelf niet te censureren. Onzin natuurlijk. Ik vraag me af in hoeverre dat een (onbewuste) constructie was, en is – wenselijkheid. Ik schreef eerder, in 'Geestman': wenselijkheid en werkelijkheid delen elf van de dertien letters, een dekkingsgraad van 85% - in die resterende 15% gebeurt het, moet het gebeuren.

Maar wat is dat ‘het’? We proberen allemaal, ook zij die niet geletterd zijn, om van onze wenselijkheid werkelijkheid te maken, en vice versa, maar in hoeverre wordt dat proces gekleurd door oprechte eerlijkheid? En in hoeverre kleurt de buitenwereld mee? Ik kan daar helaas geen eenduidig antwoord op geven.

Terug naar de openingszin, de terechtwijzing. Die kreeg ik vooral in de Oostelijke Mijnstreek, in Heerlen en omstreken, het gebied waar ik ben opgegroeid en dat ruimschoots aan bod komt in Ik bestaat uit twee letters. In mijn jeugd was de buitenwereld daar belangrijker dan de binnenwereld, veel belangrijker – en eigenlijk is dat nog zo. ‘Wat moeten de anderen er wel niet van denken!’ Een mantra dat ik ondertussen kan drooomen. We leefden door de ogen van anderen, voor de ogen van anderen.

Niet dat ik me daar vroeger al te veel van aantrok, maar die centripetale blik heeft (mede daardoor) toch zijn sporen nagelaten; het grensgebied tussen binnen- en buitenwereld is niet voor niks uitgegroeid tot mijn belangrijkste literaire thema. Tel daar een ziekelijke verlegenheid en opwaaiende depressies bij op en mijn levensloop laat zich (grotendeels) verklaren – dankzij en dank zij het dagboek. Die haakjes zijn nodig, want ik ben gelukkig geen naturalist. Het lukt me vrij aardig om elke ochtend, soms middag, het leven met afdoende tevredenheid tegemoet te treden.

Sinds ik schrijf en publiceer, en vooral dus sinds 'Ik bestaat uit twee letters', ben ik relatief open geworden. Ik poets mijn aberraties niet langer weg, maar probeer er muziek bij te maken. Daarmee hoop ik mijn angsten te dempen en voldoende vrijheidsgraden over te houden om het bestaan zo aangenaam mogelijk te maken.

Het dagboek vormde in zekere zin dus een lakmoesproef: hoe eerlijk durf ik te zijn? Een therapiesessie die een jaar duurde. Het resultaat kan ik nog altijd niet goed beoordelen, ik heb het boek bovendien nooit meer teruggelezen, maar of het ‘eerlijk’ is? Ik blijf twijfelen.

En dus is het eerlijke antwoord: waarschijnlijk niet.

A.H.J. Dautzenberg

Vrijdag 24 februari

In deze barre tijden van wokeness is het genieten van middeleeuws voetbal in Atherstone. The Atherstone Ball Game wordt ieder jaar op Shrove Tuesday (vastenavond) gehouden. Echte kerels, waar vind je ze nog

Winkels in de stad zijn dichtgetimmerd. Het twee uur durende spel wordt gespeeld in de hoofdstraat van de stad, Long Street. Groepen spelers strijden om het bezit van een gigantische bal die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt. Om 15.00 uur gooit een beroemde gast vanaf het balkon op de bovenverdieping van de Atherstone Conservative Club (plaatselijk bekend als de Connie) de bal de straat in. Het spel zelf heeft weinig regels, twee daarvan zijn dat het spel beperkt is tot Long Street en dat deelnemers niemand mogen doden. De winnaar wordt om 17.00 uur bekendgemaakt en de titel gaat naar de persoon die balbezit heeft wanneer het fluitsignaal klinkt.

Mijn maatje Teun Voeten komt met zijn Franse vriendin Veronique logeren in Villa Vischlugt. Avondje thuis bij de open haard, met karaoke. Chansons. Karaoke is de ideale therapie voor verlegen mensen, al dan niet met een minderwaardigheidscomplex. Er moet wel een drankje bij. Ik ben een laatbloeier, deed het voor de eerste keer (karaoke) in een hoerentent in Bamako, de hoofdstad van Mali. Ik was alle schaamte voorbij toen ik twee stomdronken Libanezen voor mijn ogen Dalida zag verkrachten. Ik goot mijn Safari in één keer naar binnen en gooide er op mijn beurt keihard en zonder haperingen Aline van Christophe uit. Dezelfde Libanezen zag ik de volgende dag hun centjes tellen in hun glimmende supermarkt vol truffels, beenhammen en champagne. Ik struinde de gay karaokebars van Buenos Aires, Rio de Janeiro en Asunción af. In de enige karaokebar van Ushuaia (Vuurland), werd ik door een horde dronken inheemsen bijna gemolesteerd na een uit de hand gelopen flirt van mijn toenmalige verloofde met de eigenaar van de bar.

Zaterdag 25 februari

Avondje doorzakken wordt meteen afgestraft. Flink pijn. Maar niet zeuren. Ik moet denken aan mijn oude vriend Albert de Lange, die adjunct was bij Het Parool. Hij was uitbehandeld en schreef een serie aangrijpende columns. Die verschenen in een boekje: Het is tijd

Dit was zijn laatste column.

Mijn bewustzijn is in m'n buik gaan zitten, zoals dokter Bart het zegt. Hij heeft gelijk. Kon ik tot dusver nog mijn geest boven mijn lichaam uittillen, nu wordt dat steeds moeilijker doordat de 'overload' aan kankercellen in mijn buikholte bezig is de macht over te nemen. Zwaardere medicatie is voorlopig het antwoord, en nog zwaardere binnenkort.

Het is tijd om wat akelige beslissingen te nemen. Die hebben we ruim een half jaar zien aankomen, maar ik heb die geleende maanden niet echt benut om alvast een beetje te wennen aan het idee van afscheid. Eerder schuif je het dagelijks voor je uit. Maar wat winst was, gaat nu op nodeloze verlenging lijken en de vraag begint zich serieus op te dringen: hoe lang ga ik door? Ik geef nauwelijks nog - ik krijg en ik neem.

Ik wil nu niet inleveren op de openhartigheid die ik hier heb betracht en ik zeg het maar zoals ik het voel: het wordt tijd om op te stappen. Er is geen winst meer te boeken, de achteruitgang is een dagelijkse trend. Wat dit in huiselijke kring betekent, hoef ik niet uit te leggen, daar kan ik ook niet zo goed woorden voor vinden - we hebben nog wat tijd nodig.

Ik zal niemand per se aanraden in het aangezicht van de dood een column te beginnen. Zeker, het heeft me waanzinnig veel gebracht, ik ben overspoeld met mooie brieven, bedolven onder mails, liefde en aandacht, en ik heb het graag gedaan. Het heeft betekenis gekregen.

Maar dat publieke sterven, zoals het is gaan heten, is niet bevorderlijk voor de intimiteit in kleine kring. Als iedereen (bijna) alles weet, bedreigt dat toch het exclusieve samenzijn en voor je het weet is de column zelf het thema, niet de situatie. Of je krijgt als auteur de neiging dingen via de band te spelen, in plaats van het gesprek te voeren.

Verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer, ik heb hier wel eerder op zijn wijsheid gewezen, noemde het publieke sterven onlangs een vorm van aandachttrekkerij. "Je wilt gehoord worden. Gelezen. Gezien. Iemand die in de laatste fase zit, vindt het prettig om met enige fanfare naar beneden te zoeven. Het is gedeelde smart. Het sterven wordt lichter als je er een missie van maakt."

Ik denk dat Keizer gelijk heeft. Toen ik op 12 oktober vorig jaar met deze berichten startte, had ik geen flauw idee waar ik aan begon. Het heeft z'n eigen dynamiek gekregen, met hier en daar zeker ook missionaire trekjes: niet eindeloos doorbehandelen, regel je wilsverklaring.

Misschien is het wel zo dat je er een lijn in brengt, waarnaar je in enige mate ook gaat leven. De noodzaak om je gedachten en gevoelens te formuleren, is een kracht richting verstandelijke beheersing.

Hier en daar is geopperd dat mensen zoals ik, de terminale aandachttrekkers, een ongewenste norm kunnen zetten; alsof iedereen maar fluitend en licht-ironisch het einde tegemoet moet treden. Er ontstaat, dat gaat vanzelf, inderdaad een voorbeeldfunctie, merk ik op uit de reacties, en het biedt mensen troost, dat is fijn. Wekelijks kermend over de vloer rollen - wat voor 'norm' is dat?

Volgende week staat er weer gewoon nieuws op deze plek. Het gesprek met dokter Bart wordt heel concreet en ik heb mijn zinnen nodig voor iets anders dan een column.

Heb een mooi leven, dat is het beste. 

Zondag 26 februari

Off day, quality time met Car en de hondjes

Maandag 27 februari

Ik zag een bericht op internet over Thierry Baudet die met zijn fractie naar de Algarve komt. Eerste plek van bestemming: Castelo Branco. Dat is een teringeind van mijn hut. Met het openbaar vervoer - een van de grootste uitdagingen van Portugal - kost het mij bijna een hele dag. Nadia Duinker is in Malhadil neergestreken, even buiten Castelo Branco. De Groene Amsterdammer maakte een reportage over haar.

“De avond valt over Malhadil, een avond gevuld met veel drank aan een lange stamtafel onder de parasols van het basiskamp. Doorzakken in het gezelschap van Willem Engel, dat lag niet in de planning. Duinker steekt een paar jointjes op. Ook haar Zuid-Afrikaanse buren, van wie ze de elektriciteit voorlopig met toestemming aftappen, schuiven aan. Discussies waaieren vele kanten uit, van het coronadebat en de oorlog in Oekraïne via de ‘gestolen verkiezing’ van Donald Trump naar ‘grootschalige verkiezingsfraude in Nederland’. Als de parlementsverkiezingen van vorig jaar eerlijk waren verlopen, zo verzekert Engel, had hij minimaal één zetel gewonnen, die hij vooral zou hebben gebruikt om ontregeling in de politiek te veroorzaken. Hij is kort na de verkiezingen lid geworden van Forum voor Democratie (FvD), een partij met dezelfde strategie.”

Baudet voert de volgende dag campagne in de Algarve, ik ben uitgenodigd. Dat lijkt mij een betere optie. Mijn eerste grote klus in elf jaar correspondentschap.

In mijn boek Saudades schreef ik over Castelo Branco, een van de stadjes in Portugal waar ik nooit meer hoop te komen in dit leven. Als ik het teruglees, voel ik een enorme depressie opkomen.

De trein sukkelt Castelo Branco binnen. De plek waar mijn Portugese avontuur negen jaar geleden begon. Het stadje is opvallend druk en bijna vrolijk voor Portugese begrippen. Toen ik vroeger reportages maakte, had ik een vaste werkwijze: ik ging altijd naar de lokale krant en hoorde dan mijn collega’s uit over het wel en wee van hun standplaats. Dat scheelde mij veel tijd en research. Verder ging ik uren lopen, in de hoop iets merkwaardigs of iets vermeldenswaardigs tegen te komen. Meestal begon mijn reportage op stoom te komen in de kroeg.

Het grote probleem was de volgende dag, als ik wakker werd met een enorme kater. Nu sta ik dus droog. Ik heb de codes voor de toegang tot mijn hotelletje gesms’t gekregen. Binnen is het een soort van knus. Het trappenportaal hangt vol met witte doeken waarop gasten kreten hebben geschreven. Mijn kamer is een poppenhuis en ik waan mij in Madurodam: Als ik mij omdraai, valt er iets. Ik breek meteen een bedlampje. Soms denk ik dat ik aan een of andere geheimzinnige spierziekte lijdt want alles wat ik aanraak, valt uit mijn handen of gaat kapot. Ik heb veel ruimte nodig. Er is een bad maar er is geen stop. Ik heb geen halve tennisbal bij me, dus dan maar een prop wc-papier in het afvoerputje. Het bad is niet diep genoeg waardoor mijn buik boven het water uitsteekt. Op zulke momenten word ik heel verdrietig. De airco blaast alleen koude lucht en het is al steenkoud in mijn poppenhuisje. Ik heb als een gek op de afstandsbediening van de airco zitten drukken, maar de lucht blijft koud. Het uitzicht is waardeloos: ik zie een monstrueus flatgebouw dat voor de helft uit kantoren bestaat, verlicht door TL-buizen. Portugezen zijn dol op TL. Lekker goedkoop. De eigenaar van het hotel heb ik nog niet gezien. Ik ben nog meer uit mijn hum geraakt door de ongemakken in het kabouterhuisje en wil een bakje troost zetten. Er staat een piepklein en merkloos koffieapparaat met één capsule van het mij onbekende merk Cravo op een schaaltje ernaast. Cravo betekent anjer. Wat een stomme naam voor koffie. Ik moet de stad voor in capsules omdat ik panisch word dat ik moet tikken zonder koffie.

Portugal is heel overzichtelijk: er is altijd ver buiten het centrum een industrieterrein en daar vind je dan de Lidl of de Aldi, de Continente - die ik op opzettelijk altijd de Incontinente noem (zal wel door het leger Tena-dragers in de Algarve komen) - een bouwmarkt en een Sportzone. Zo ook in Castelo Branco. Gelukkig zit er een Minipreço in het oude centrum. Wat heet gelukkig, want het is de onappetijtelijkste supermarktketen van Portugal. Het stinkt er altijd en niet alleen naar stokvis. Dat is sowieso een euvel in Portugal, dat elke supermarkt naar stokvis stinkt. Dan sta ik voor de patisserie-afdeling en ruik ik gedroogde vis en heb ik geen zin meer in een pastel de nata. Na een half uur zoeken en alle soorten doosje te hebben opengemaakt in de treurige supermarkt, denk ik het juiste formaat te hebben gevonden. Tien capsules voor 5 euro, net zo duur als in het café. Weer ‘thuis’, kan ik het apparaatje op mijn kamer niet aan krijgen en na lang zoeken vind ik aan de zijkant een minuscuul knopje. Uiteindelijk gaat er een lichtje branden en wil ik de capsule in het apparaat schuiven. Dat gaat niet. Ik prop het ding er met veel geweld in (heb ik nou wel of niet ADHD?) druk de hendel - of hoe zo’n ding ook heet - naar beneden. Bijna breekt ie. Ik word zenuwachtig, want straks gaat de eigenaar boos worden omdat ik zijn goedkope Chinese kutapparaat naar de gallemiezen heb geholpen. Nu moet ik nog eten. Ik ben daar heel zorgvuldig in, bijna dwangneurotisch. Lang zoeken op internet. Niets overlaten aan het toeval.

Tripadvisor wordt altijd volgeschreven door betrokkenen van de negotie. Het wordt de Nepalees. In de Algarve werken veel gastarbeiders uit Bhutan in de landbouw en in de kassen. De Portugese regering heeft een speciale deal met het landje in de Himalaya, dat officieel Druk Yul heet. Het zijn in de regel vriendelijke, ietwat bedeesde mannetjes die goed Engels spreken. Ze werken vooral in Chinese restaurants omdat ze beter Engels spreken dan de Portugezen.

De Nepalees van Castelo Branco is vermoedelijk de gezelligste tent waar ik ooit at, op de Chinees in Bagdad na. Op Kerstdag, tijdens de Tweede Golfoorlog, at ik daar een verschrikkelijk maal. Echt mensonterend. In een vlaag van verstandverbijstering had ik Peking-eend besteld en kreeg een afgekloven karkas van een straatkat. Het was nog viezer dan de strontbaars vol graten die ze in de restaurantjes langs de Tigris serveren, als ’s lands culinair hoogtepunt. De Nepalees blijkt vooral een spotgoedkope bar voor buurtalcoholisten, maar ik moet toegeven dat het eten voortreffelijk is en de bediening zo attent en lief dat ik bijna ging huilen. 

De televisie in mijn hotel heeft minstens honderd zenders. Alleen maar bagger. Ik heb geen televisie thuis, wel een beeldscherm waarop ik Netflix kijk. Na vijf minuten zappen ben ik horendol. Uiteindelijk blijf ik steken bij History Channel, dat meestal over de Tweede Wereldoorlog gaat. Bij National Geographic Channel hebben ze altijd krokodillen. 

Portugese televisie is een drama op zich. Het nieuws is zo mogelijk nog slechter dan het staatsnieuws van de NOS, al is het wel betrouwbaarder. De kijker wordt in ieder geval aangesproken als een volwassene en dat is al heel wat. Om zes uur kijk ik graag naar een programma dat op Van Gewest tot Gewest lijkt, of op Ontdek je plekje. Het circus van de RTP strijkt dan neer in een gehucht en laat vervolgens allerlei boerinnetjes zien met streekproducten. Er is altijd wel een volksdans en veel boerenvermaak. Ik hou ervan, vooral vanwege de schitterende dialecten. De presentatoren zijn meestal zwaar homo of in ieder geval kastnichten, en de presentatrices ver over the hill en zo mogelijk nog valser dan hun collegaatjes. Ze spreken de boeren en buitenlui aan met een bepaald dedain wat je vroeger zag bij Fred Oster. Die had eens een meneer in zijn programma en die deed mee aan de marmottenrace, met topmarmot Albert Mol. De deelnemer kon duizend gulden winnen en Fred Oster zwaaide met het biljet voor de ogen van de verbouwereerde man: kijk eens, beste kerel, heb je ooit zoveel geld gezien?

Na een half uur zet ik de treurbuis uit en ruk ik mijzelf in slaap. De aangezichtspijn wordt er niet minder op. De volgende dag regent het pijpenstelen, een ware zondvloed. Ik heb geen regenjas of poncho bij mij. Carrie had me nog zo gewaarschuwd: neem dat ding mee.

Dinsdag 28 februari

Ik zal Thierry interviewen voor de serie Europese Patriotten, we hebben afgesproken voor een lunch in een schietclub. Car brengt me naar het station in Faro. Het verkeer in het stadje staat muurvast en ik mis mijn trein naar Algoz. De volgende trein gaat twee uur later. Dan maar naar de kapper. Na twee uur is er een wilde staking uitgebroken. Geen treinen meer. Op een drafje naar het busstation van Faro, waar ik nog net in de bus naar Albufeira kan springen. Die doet anderhalf uur over een kutstukkie van nog geen 50 kilometer. De moed zakt mij in de schoenen.

De ontknoping leest u zaterdag in de serie Europese Patriotten.

Reaguursels

Inloggen

Ik hoef vandaag niks. Nah ja, beetje blij zijn dan. Dat gaat wel lukken denk ik.

Lorejas | 02-03-23 | 09:15

Over de uitspraak van het

Aleon | 02-03-23 | 09:12 | 1

Joris maar, ongelukkig gedrukt.

Aleon | 02-03-23 | 09:12

Een nieuwe dag, een nieuw covid schandaal.
Vandaag staat Groot Brittannië op zijn kop.
Whatsapp berichten van voormalig minister van Volksgezondheid Matt Hancock liggen op straat.
Hij blijkt een incompetente leugenaar te zijn, joh.
The Telegraph, The Lockdownfiles.

entredeuxverres | 02-03-23 | 08:43 | 4

Vrees dat het in NL in wezen niet echt anders was. Heb er nooit veel anders in kunnen zien dan hysterische angstporno.

Ichneumonidae | 02-03-23 | 09:06

@entredeuxverres

Haha.. daarvan hebben wij ook meerdere rondlopen,
Eerder een trent dan een uitwas

AldNuut | 02-03-23 | 09:11
▼ 1 antwoord verborgen

Mocht Arthur van Amerongen ooit nog eens solliciteren en ze vragen aan hem: "vertel eens wat over jezelf" .... vermoed ik dat dit hem geen enkele moeite kost.

johnyl | 02-03-23 | 08:39 | 4

@johnyl | 02-03-23 | 08:50:
Krijg steeds de indruk dat hij zijn halve leven in de kroeg en de andere helft van zijn leven met een kater heeft doorgebracht. Verder best vermakelijk geschreven, maar met die drank, drugs en wijvon-verhalen mag het best wat minder.

Beste_Landgenoten | 02-03-23 | 08:52

lol@johnyl

Dan hoeft Arthur alleen maar dit linkje aan te klikken..

youtu.be/cowmDhNdmkk

AldNuut | 02-03-23 | 09:15
▼ 1 antwoord verborgen

Dat gedoe over inflatie, winkeliers ijlen nog wat na met hun prijzen. Ja, die passen hun prijzen als het even kan gewoon elke week aan.
Het salaris van "de werkende man" wordt maximaal één keer per jaar aangepast; "inflatiecorrectie", waarvan minstens 35% weer aan Kaag mag worden afgedragen. Een tussentijdse compensatie die een gulle werkgever geeft wordt ook door de overheid afgeroomd, het schiet niet op zo..

Sneerpoets | 02-03-23 | 08:15 | 6

@Hevvlan Demuru | 02-03-23 | 08:39: 1 tomaat kost al 65 cent.

Jos Tiebent | 02-03-23 | 08:59

@anja | 02-03-23 | 08:58: ps: nou ja, dat doe ik dus vooral wanneer iets duur lijkt. Of duurder lijkt te zijn geworden. Maar dat is ook met bijna alles zo, behalve met ergernis, en die was al gratis dusss...

anja | 02-03-23 | 09:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Een of andere socioloog heeft een opiniestuk geschreven over het gevaar van de ontkenning van non-binariteit. Alleen wordt nog steeds niet duidelijk wat het precies is en wat nu het verschil
is met biseksualiteit. En ook niet wat het gevaar nu exact is: rondneuken is toegestaan en hoeft niet schadelijk te zijn voor je carrière in dit land.

Als je echter als dertiger/veertiger met een knalroze kapsel op komt dagen en met een megadildo in je reet op internet staat, kan dat wellicht je gezag op de werkvloer aantasten. De keerzijde van aanstelleritus en doorgeslagen extraversie.

de IJsman | 02-03-23 | 08:12 | 10

@Papa Jones | 02-03-23 | 08:25:
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de recentere ontwikkelingen binnen het regenboogspectrum ook retevermoeiend vind, PJ. Temeer daar er onder jongeren heel veel gecreëerde problematiek de kop opsteekt. Soms is het echt niet om aan te zien, dat geworstel. Jongens en meiden die tot een zekere leeftijd gewoon meegingen met de vaart der volkeren trekken ineens alles van zichzelf in twijfel. Terugkijkend op mijn middelbare schooltijd weet ik nu waarom sommige klasgenoten 'anders' leken. Statistisch gesproken waren dat er echter substantieel minder dan nu. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat mijn dochter thuiskomt met 'Mam, wie je wie ook ..?!' De GGZ gaat gouden tijden tegemoet.

MickeyGouda | 02-03-23 | 08:40

@AdvocatusDiaboli | 02-03-23 | 08:31:
Je bent een Jongen/Meisje en ineens weet je het..
Je wordt 'nIets',
ultime vrijheid, als je niets bent, kun je wel mooi alle kanten op

AldNuut | 02-03-23 | 09:20

@MickeyGouda | 02-03-23 | 08:40: Ja weet je... ouders die zich bemoeien met de sexualiteit van hun kind heb je altijd al gehad. Probleem is dat die ouders nu een beetje onevenredig veel aandacht krijgen. Ik word ook helemaal knetter van ouders die over een kind zeggen, oh die is vast homo. Of wordt het niet eens tijd dat-ie een vriendinnetje krijgt. Of juist: mijn kind is bijzonder, wánt... bladiebladiebla. Laat die kinderen lekker. Ik zou er niet aan moeten denken dat mijn moeder hier ooit over was begonnen.

Papa Jones | 02-03-23 | 09:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Gisteren had Lubach een stukje over FvD BV.
Nee, geen grapje.
Theo wist het ook niet dat het bestond.
Het lijkt erop of de partij FvD niet bestaat met als doel Nederland mooier of beter te maken, maar als winstmodel.
Dat verklaart deels de soort geluiden die de partij laat horen.

Het gaat niet meer over een webwinkel met wat politieke petjes en sokken.
Of SGP-regenboogkleurpotloodjes.

Hoe meer leden hoe meer lidmaatschapsgeld, 60000 x 25 euro of meer.
En ze krijgen subsidie van het rijk naar het aantal leden, inmiddels 1.7 miljoen uit de subsidiepot.

Elk nieuw FVD-gemeenteraadslid moet verplicht 4x een cursus volgen die betaald wordt door de gemeentes. Die cursussen geven ze zelf. Dat levert een ton op.

Als je iets bij de webshop koopt, dan steunt dat de FvD BV.

De winst van Uitgeverij Amsterdam Books voor de Forumboeken uit de webshop werd in 2022 overgenomen van FvD BV naar Amsterdam Media Group, en die is eigendom van ... Baudet, Gideon en Freek Jansen (niet de journalist).

Baudet heeft alleen belangstelling voor de boeren via de webwinkel 'eerlijk eten', waarvan de partijtop bestuurder en aandeelhouder is.

Tijd voor boeken schrijven?
Baudet heeft in 2022 maar 17x een 2e-kamer-praatje gehouden met een reclame-filmpje als resultaat.

Wat zou Annemarie 'Vrij Markt is altijd goed' Jorritsma (VVD) daar van vinden.
En hoe commercieel zijn de andere partijen eigenlijk.

https://www,npostart,nl/de-avondshow-met-arjen-lubach/01-03-2023/VPWON_1348942

AdvocatusDiaboli | 02-03-23 | 07:56 | 9

De grootste inkomensbron is hier nog vergeten: de wekelijkse bijdrage in een vuilniszak die een dame van de Russische ambassade komt brengen.

mans6640 | 02-03-23 | 08:57
▼ 6 antwoorden verborgen

Goedemorgen nachtploeg!

Wel prettig, die samenvatting. Kan ik de rest lezen met een bak koffie…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 02-03-23 | 07:54 | 1

Ah de koffie! Zoals zij in mijn dorpje zeggen: a wise cup a day keeps the doctor away. Fijne ochtend gewenst!

anja | 02-03-23 | 09:05

Op de een of andere manier moet ik bij die stukjes van Arthur altijd denken aan het bekende en vrij meedogenloze schilderij van Hopper (Nighthawks).
Nou ja, ik dacht, ik schrijf het maar op. Een ander doet het niet voor je.

Ichneumonidae | 02-03-23 | 07:54 | 4

Ik neem aan jij stuurt straks de rekening..?

anja | 02-03-23 | 09:06
▼ 1 antwoord verborgen

Ziet er naar uit dat we nog meer gaan betalen voor onze boodschappen. Denkelijk tot ver on de winter wanneer ik het laatste nieuws lees:
f7td5.app.goo.gl/h3HhPz

Allemachtig, heb een flinke lap tekst te lezen weer van Arthur, hak het deze week op in stukjes en selecteer een paar dagen! Eerst maar dat Boze blanke man boek gaan lezen! Kwam van de week binnen, gaat ook helaas erg lang duren vrees ik.

Jan, Leiden | 02-03-23 | 07:49 | 2

Hoeveel stijgt de inflatie in China eigenlijk? Of lopen ze gewoon mee met de kapitalistische slogan: "de prijs is afhankelijk van vraag en aanbod"? Ik vraag het voor Ali..

Sneerpoets | 02-03-23 | 07:59

Windmolens zijn moordmachines.
Dat mag de groene lobby zich wel eens gaan aantrekken!!

Duizenden jan-van-gents vliegen zich te pletter door zeewindparken’
www.gelderlander.nl/wageningen/duizen...

Roos | 02-03-23 | 07:39 | 2

En meeuwen en nog een soort vleermuizen. Toch blijft dit allemaal tragisch genoeg onderbelicht en ligt de focus alleen maar op halen klimaatdoelen van Parijs. Triest dit!

Jan, Leiden | 02-03-23 | 08:30

Windmolens, ik haat die dingen bijna, net als zonneparken. De kinderlijke trots die om die dingen heen hangt, dat is niet aandoenlijk maar levensgevaarlijk. Elke naïeveling die het helemaal fantastisch vind, krijgt van mij de wind van voren.

Dr. Blechtrummel | 02-03-23 | 09:11

Waar zijn die hoerenverhalen? 20 Minuten onzin gelezen, godver.

kleybeuker | 02-03-23 | 07:28

Q: GratisTipMan, wat hebt gij vandaag voor ons in petto in deze barre economische tijden?!
A: GTM says: Voor de snoodaards onder jullie het volgende; als iemand vraagt of je een cadeautip hebt voor iemand anders, vermeld dan expres een artikel dat zij niet willen, maar jij wél wilt hebben. Kansen zijn, dat je het voor een vriendenprijs kunt overkopen!

Hevvlan Demuru | 02-03-23 | 07:20 | 1

Ik schrijf mee.

anja | 02-03-23 | 09:08

oud Nieuws.
*
* Aantal meldingen seksuele misdrijven toegenomen; experts zeggen dat dit topje ijsberg is.
* Piloten doen extra rondje noorderlicht.
* Utrecht doet aangifte; duizenden stempassen niet bezorgd.
* Rellen bij Griekse Spoorwegen ivm ongeluk.
* Fietser dood na aanrijding met scooter; scooterrijder gevlucht (Amsterdam).
* Inflatie toch weer iets hoger.
* Man probeert in Amerika met explosieven in vliegtuig in te checken.
* Mia en Dion gaan voor winst in ESF (goh...).
* Tesla hint naar goedkopere elektrische auto's.
* Oer-Nederlander had donkere huid en lichte ogen.
* Overheid werkt tegen bij aanvragen dossier toeslagenaffaire.
* Britse ouders die dochter (16) lieten sterven aan obesitas krijgen tot 7 jaar cel.

En met dat nieuws, het weer: beetje zon, tegen vriespunt.

Er waren nog meer boosmakertjes, maar deze bloemlezing is voldoende om eens te zuchten en een heerlijke bak zuivel met kruimeltjes, croissantjes, jam en kaas klaar te zetten. Koffie mag u zelf pakken.

EEnzame SchizofrEEN | 02-03-23 | 06:55 | 17

@MickeyGouda | 02-03-23 | 08:46:
Ja stel dat wel allemaal eender zouden zijn. Een horrorscenario voor beroepsgediscrimineerden. XD

keestelpro | 02-03-23 | 08:55

@MickeyGouda | 02-03-23 | 08:26: Jaaaa, laat ons dat doen, niet alleen Tuur maar de hele Algarve verrassend! Heerlijk, vakantie met de stamcafé crew, hoe geinig zou dat zijn! We moeten wel veel drank mee. Maar oh wat lijkt me dat betoverend! Maar goed, terug naar de werkelijkheid. Daar heb ik tenminste jullie tegeltjes. En een zon die bizar intens schijnt. Hele fijne dag gewenst, iedereen, maak er het beste van!

anja | 02-03-23 | 09:14
▼ 14 antwoorden verborgen

Jemig, da's ook niet een klein beetje fout...
tot 500 keer hogere concentraties dan toegestaan. Lekker dan.

EEnzame SchizofrEEN | 02-03-23 | 07:29

Ik koop altijd gewoon de wortel. Wel vervelend gele vingers bij het koken.

J.Cash | 02-03-23 | 07:29

64% VVD
Wappiepartijen
De rest

Dat wordt dus VVD.

de IJsman | 02-03-23 | 08:19

Alleen voor het waterschap nog gedaan:
PvdA 81%
AWP 77%
Water Natuurlijk 75%
Was heel lang ermee bezig, standpunten van partijen bekijken etc. Stem ws AWP: voor de natuur, maar wat gematigder dan Partij voor de Dieren.
@Ruimedenker | 02-03-23 | 06:40:
Graag gedaan: het is best wel complex en zo'n stemwijzer geeft wel enig inzicht.
@EEnzame SchizofrEEN | 02-03-23 | 07:22:
Succes!
@Ichneumonidae | 02-03-23 | 07:48:
Tikkeltje aan de rechterkant misschien? ;)
@AdvocatusDiaboli | 02-03-23 | 08:00:
Ja, soms moet je tactisch stemmen.
@de IJsman | 02-03-23 | 08:19:
Verstandig!
Iedereen heeft de Provinciale Staten gedaan, ik de Waterschappen. De Provinciale Staten doe ik ook nog eens, maar niet nu: het kost mij teveel tijd alles te vergelijken.
Prettige dag, iedereen.

cugel | 02-03-23 | 08:34

GroenLinks helemaal onderaan.
Komt door hun standpunt inzake windmolens (plemp maar vol) en asielzoekers (plemp maar vol).

Papa Jones | 02-03-23 | 08:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Sterk argument in Panama tegen homohuwelijk.
“Gezinnen worden gesticht om menselijke soort in stand te houden”
Artikeltje BN de Stem
Maakt me verder geen flaus out, maar wel grappig.

TheOne48 | 02-03-23 | 04:31 | 4

De vraag die zich dan automatisch aan mij opdringt is of de menselijke soort grosso modo nou wel zo'n aanwinst is voor deze planeet. Môge, TheOne. Om redenen die ik niet kan verklaren, want zijn schrijfsels belichten het leven toch ook van de mooie kant, triggert Arthur altijd mijn innerlijke nihilist. Al dat geworstel in dit aardse tranendal, wat levert het uiteindelijk op anders dan een carbon footprint?

MickeyGouda | 02-03-23 | 06:09

@Red shirt | 02-03-23 | 05:44:
DNA is de menselijke software en net als bij computer software is het heel natuurlijk dat er soms code wat anders geschreven wordt.

MargauxGrandCru | 02-03-23 | 07:25

@Red shirt | 02-03-23 | 05:44: Als het zo natuurlijk zou zijn, dan zou iedereen het doen, nou nee, dank je. In Rusland is Homoseksualiteit niet verboden, ook niet indirect. Het is verboden minderjarigen voor homoseksualiteit te "sensibiliseren", daar ben ik het helemaal mee eens.

bergsbeklimmer | 02-03-23 | 08:04
▼ 1 antwoord verborgen

In de jaren 80 met m’n Nakamichi 600 cassettedeck stand-by radio luisteren.
Deze snel opnemen. Sindsdien beste jazzrock band ever :)
Uzeb-Hit it

TheOne48 | 02-03-23 | 04:23 | 1

Jazzrock gepiel.
Brand X-Ish HQ

TheOne48 | 02-03-23 | 03:53 | 1

Jammer dat ik er vannacht niet ben. Best wel saai.

keestelpro | 02-03-23 | 03:41 | 2

Nee hoor.

TheOne48 | 02-03-23 | 03:44

@TheOne48 | 02-03-23 | 03:44:
Je merkt meteen dat complimentendag voorbij is. XD
Ik bedoelde meer vanuit mijn perspectief. ;-)

keestelpro | 02-03-23 | 08:26

KC and the sunshine band - please don’t go.
youtube.com/watch?v=PwrVePMx6t0&f...
Einde jaren 70. Dit nummer roept herinneringen op aan het monteren van onze filmpjes, stop motion opgenomen met de single-8 camera van mijn vader zaliger. 15 gulden voor 3 minuten film, inclusief ontwikkelen, en dat was een beste som gelds voor jonge jongens. De fotoboer waar we de filmpjes brachten om te ontwikkelen zit er nog steeds, trouwens.

Doet me altijd denken aan een ander nummer, van Robert Long:
“Toen ik klein was, zei m'n moeder
Later zul je pas beseffen
Dat je jeugd een leuke tijd was, lieve schat
Voor de grote, boze wereld kon je thuis nog veilig schuilen
Gauw een kusje op een schaafwond en een koekje voor het huilen
Ja, m'n moeder heeft beslist gelijk gehad”
Ja, dat had ze ook…

Muxje | 02-03-23 | 02:49 | 7

Niet uw liedje, maar wel van de totaal ondergewaardeerde Robert Long: Heeft een kind nog wel een toekomst heet het. Die beste man is veel te vroeg overleden.

Xaphan | 02-03-23 | 04:37

@Muxje | 02-03-23 | 03:00:
Ik begrijp je, Muxje. Op grond van deze kleine anecdote durf ik te concluderen dat je uit een warm nest komt.

MickeyGouda | 02-03-23 | 07:32
▼ 4 antwoorden verborgen

-hik-

SterF... | 02-03-23 | 02:16

Stomping Out Rebellion in DR Congo
www.youtube.com/watch?v=j6liCsCSUoM
Jarenlange oorlog in Congo heeft al meer dan 6 miljoen slachtoffers geëist, we horen er weinig over, zo ook de betrokkenheid van Rwanda hierbij...

Torquemada | 02-03-23 | 01:58 | 1

Wat een triestheid. Vruchtbare grond, goed klimaat, boordevol grondstoffen, een jonge bevolking. Het had een welvarend land kunnen zijn. Maar waarom lukt dat niet.

wijsvinger | 02-03-23 | 02:38

Baudet had weer gelijk!

McCain | 02-03-23 | 01:39 | 1

Ach gut, een fanboy

SterF... | 02-03-23 | 02:18

Wat kan die man schrijven. Heerlijk.

Gravin v Kippenbouth | 02-03-23 | 01:20 | 1

Is dat zo?

de IJsman | 02-03-23 | 01:29

Mooi en onderhoudend verslag, top!

J.Cash | 02-03-23 | 01:06

@lezeres ; k kijk mn horror) movies altijd op *tinyzone.to* of lookmovie.ie

chicago river | 02-03-23 | 01:03 | 5

Ja. David Cronenberg is de regisseur. Bijzonder enge en nare bedoeling in elk geval ;-))

chicago river | 02-03-23 | 01:15

@chicago river | 02-03-23 | 01:16: long live the new flesh !

Muxje | 02-03-23 | 01:55
▼ 2 antwoorden verborgen

*Bevestigend knikt*

anja | 02-03-23 | 09:20

Everything's free in America:
youtu.be/z33hxOWjDLA
TRINI LOPEZ -America (1963)

funda | 02-03-23 | 00:40

Ja daar is hij hoor een paar uurtjes oud Metallica: If Darkness Had a Son

www.youtube.com/watch?v=x_t53a5Ons0&am......

Lekkur hoor.

pegaje | 01-03-23 | 23:16

Ter info voor Graaisnaaiert ;-)

mvgrt

pegaje | 02-03-23 | 00:33 | 1

Het eerste liedje is niet mijn Metallica. Ik ben meer van het oude spul, en dit lijkt er een beetje op, maar is het niet. Dat is jammer, want Metallica maakte ansich geen slechte muziek. om te vergelijken geef ik jullie de totelsong van lang geleden. Het album heet Ride the Lightning, en het liedje heet hetzelfde. Maar jullie mogen ook Kill 'em all ofzo draaien. Al die oude albums zijn beresterk en kunnen de tand dess tijds makkelijk doorstaan.

Xaphan | 02-03-23 | 00:51

Echt niet iets om je voor te schamen! In mijn ervaring zijn de intelligentere en leukere mensen op festivals altijd metalheads. Dat mag óók weleens gezegd worden, toch?

*klink*

VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 00:30

Nah, metallica is gewoon mainstream 'ruige muziek', wat dat betreft is de acceptatie iets opgeschoven. Er is nog genoeg, dat hoef ik jou niet uit leggen, om van te houden. Wacht maar tot ik weer kan linken!

SterF... | 02-03-23 | 02:22

Horror stories; Net voor de tigste keer "The Exoricst" gekeken; vond er geen klap aan opeens.
En voor de liefhebbers (o.a. @lezeres @Mickey @ Bad Casey en @ anja denk, gaán we op die bank met een dekentje over ons heen en dan "Fresh" (2022) kijken.
Wederom geen gore, geen slasher, maar puur pyscho horror.

chicago river | 02-03-23 | 00:13 | 11

@lezeres | 02-03-23 | 01:16: Gna! Normaal sta jij met je naaldhakken in mij te prikken als ik out ben? Nou ja, niets aan te doen. Je bent zo out als je je voelt?

*knipoog*

VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 01:24

Bedankt voor de tip, Chicago. De trailer smaakt naar meer, alhoewel ik twijfel of mijn woordkeuze de juiste is in het licht van het vermoedelijke thema. ;-)

MickeyGouda | 02-03-23 | 07:44
▼ 8 antwoorden verborgen

www.youtube.com/watch?v=46DfGQoEpsw

Doe bewegen dan! Knipper anders gewoon even ritmisch met je ogen, oké? Strek je pink? Doe je duim omhoog? Anything?!

*volkomen debiele dansmoves aan de nacht legt*

VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 00:11 | 2

Ik heb mijn glitter pakje aangetrokken, en boogie woogie me heel tevreden de nacht in.

Xaphan | 02-03-23 | 00:25

En joetjoep stuurt deze erachteraan, helemaal geweldig
youtu.be/_KztNIg4cvE
Crystal Waters - Gypsy Woman (She's Homeless)

funda | 02-03-23 | 00:07

Heb hem natuurlijk al eerder geplaatst, maar hij is zo verdomd lekker!
Adventures Of Stevie V - Dirty Cash (Money Talks) (Official Video)
www.youtube.com/watch?v=9o0rAvZtM7w&a...

lezeres | 01-03-23 | 23:59 | 4

@funda | 02-03-23 | 00:03: Inderdaad funda. Waar hangt hij uit? En die smoezen over laat werken daar trap ik natuurlijk ook niet meer in. :-(( Welke opgedirkte meid heeft hem ingepalmd? Nou?!

lezeres | 02-03-23 | 00:12

@lezeres | 02-03-23 | 00:12: En trouwens, misschien heb jij wel een kans gemist! (iets over geëmancipeerd zijn enzo!)

*knipoog*

VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 00:29
▼ 1 antwoord verborgen
▼ 7 antwoorden verborgen

Frankfurt cancelled concert van Roger Waters. Had ik verdomme de allerbeste plaatsen voor! Een van mijn muzikale helden maar qua standpunten in met name Israël totaal tegenover gesteld aan mij. De oude champagne socialist is muzikaal nog wel relevant. Zou iemand de link kunnen plaatsen naar de geweldige clip van Comfortably Numb 2022? Eeuwige dank komt u toe:

https :// youtu .be / 9JLN581QWxc

At_Dawn_They_Sleep | 01-03-23 | 23:49 | 10

@Graaisnaaiert | 02-03-23 | 00:13:
Dat zou ik juist niet zeggen. Hij heeft vreemde politieke ideeën die de mijne niet zijn - maar hij heeft iets te zeggen. Gilmour pielt alleen... daar gebruikt hij het PF vehikel voor.

De beste Floyd was gebaseerd op de ideeën van Waters, de gitaar van Gilmour, strakke drum van Mason, en het zwaar onderschatte jazzy toestenist Wright. De harmonie in zang van Gilmour en Wright maakte het af. Echoes... Ping... Met twee Spaanse gitaren:

youtu.be/D2vIPnzY90w

Louter Leuter | 02-03-23 | 01:14

@Louter Leuter | 02-03-23 | 01:14: Pink Floyd startte met iemand die gek werd en eindigde met iemand die gek werd. De cirkel is rond.

littlelebowsky | 02-03-23 | 05:55
▼ 7 antwoorden verborgen

Dank aan Tante Juut
youtu.be/VeayU1b9-dE
Concrete Jungle van Bob.
Zo’n lekkere overgang..

Ruimedenker | 01-03-23 | 23:47 | 1

Goed en juist

anja | 02-03-23 | 00:22

www.youtube.com/watch?v=4Ngb1NCbziU

Waar was ik? O ja. We gaan straks ''de houten hark'' doen. Jullie hebben nu lang genoeg op die houten stoeltjes gezeten denk ik. Oké. Sta op. Probeer niet overeind te komen en voel die houten ruggengraat terwijl je jezelf rustig achterover laat vallen. Eerst op je bips natuurlijk, tot je als vanzelf op je rug ligt, nog steeds in dezelfde houding als waarin je al die tijd gezeten hebt. Oké. Wacht nu tot de volgende achterover op jouw benen valt, zodat jij weer overeind komt. Ik zei toch, het is nog best moeilijk, en vereist nogal wat teamwork. Nou, veel succes met oefenen weer hè? Ik weet zeker dat het jullie gaat lukken! Dan ga ik alvast wat discoballetjes ophangen. Zin in!

*plaat gigantisch skippen laat*

VBO_B_Niveau | 01-03-23 | 23:41 | 2

Vanwege mijn Zwitsal mag ik nog geen linkjes posten. Maar om de dag goed af te sluiten, hier het beste begin ooit van een live plaat. Van het album Babylon by Bus.

Bob Marley - Positive Vibration

TanteJuut | 01-03-23 | 23:35 | 5

@Ruimedenker | 01-03-23 | 23:38: bedankt voor de link. Wie hier geen kippenvel van krijgt is beter af als figurant in the last of us.

TanteJuut | 01-03-23 | 23:44

Zo zie je, GS is streng edoch rechtvaardig. Op reaguurders is inmiddels meer te vertrouwen dan op onze overheid.

anja | 02-03-23 | 00:24
▼ 2 antwoorden verborgen

haha. wat moeten de jongetjes op de geenstijl redactie nou weer met deze gebeurtenis. ze waren nog wel zo braaf baudetje bashen altijd maar ze vinden ome arthur toch best stoer

Ir. Wilhelmus | 01-03-23 | 23:35

De stukjes van Arthur lezen altijd lekker weg, waarvoor hulde, maar die lap tekst van Dautzenberg, holy moley, compleet onleesbaar. Bedankt voor de waarschuwing om nooit een boek van die man te kopen.

Leipniz | 01-03-23 | 23:24

Is Nederland nog niet vol?

Plukkieplukkie | 01-03-23 | 23:24 | 1

Welnee, in het Gooi is het nog rustig rond de zwaarbeveiligde villa's.

funda | 02-03-23 | 00:20

@lezeres | 02-03-23 | 00:07: Haha, jullie nekkische schatekes, er is genoeg voor mij voor iedereen, sterker nog, ik zou jullie het liefst allemaal houden. Maar dat mag dan weer niet, blijkbaar, helaas. En wie met mij vandoor is? Dat is altijd de baas, de beste baas van ze allemaal uiteraard *kijkt schichtig om zich heen of die beste baas meeluistert* dus ik had allang naar bed gemoeten maar het is altijd zo leuk hier. Kusje en liefs en proost op ons fantastische stamcafé! En op jullie, natuurlijk.

anja | 02-03-23 | 08:55
▼ 11 antwoorden verborgen

Handig voor wanneer je je sleutels kwijt bent, maar wel lucifers en een mesje hebt. Of het op alle cilindersloten werkt? www.youtube.com/watch?v=AYk7vayDSh4

Met_baard | 01-03-23 | 23:17 | 2

Wat een werk. Dan kun je net zo goed een haakse slijper gebruiken.

lekgoot | 01-03-23 | 23:31

Coca Cola smaakt echt niet meer, mede door de #deugdop.

Elke keer dat getrubbel om 'm eraf te rukken of te knippen, de verwondingen, en elke keer weer die tekst op de dop: "Laat dop aan fles".

Ik ben toch geen kind? En dan zeg ik het netjes...

Ik ben hypersensitief en hoogbegaafd en lees -nee zie in een split second- altijd alle teksten die in m'n oogveld komen, ik kan er niks aan doen!

10 flessen gratis op te halen hier...

En de versie die ik dronk, zonder suiker en decaf, verliest ook al z'n smaak in de mix met wodka. Dan drink ik die kankerverwekkende ammoniak-caramel liever helemaal niet meer.

Stom trouwens, want cola is eigenlijk doorzichtig. Net zoals vanille-vla niet geel is

wilderst | 01-03-23 | 23:14 | 3

Stel je voor hoeveel van die onnodige zwartgeblakerde troep er in zo'n fles moet om 'm helemaal zwart te maken!

wilderst | 01-03-23 | 23:23

Voor een zelfverklaard hoogbegaafde praat je wel een hoop onzin en houd je er onontwikkelde ideeën mbt vrouwen op na. Dat hypersensitieve geloof ik dan weer wel, want dit is al de zoveelste keer dat je zit te janken vanwege fucking priklimo.

de IJsman | 02-03-23 | 00:47

Coca Cola! Waar ze 100 jaar geleden al uitvonden dat wanneer je er restafval van andere producten ingooit je veel meer winst kan maken. En daar zijn ze nooit mee gestopt. Mijn verwachting is dat ze ooit zo full circle gaan dat ze er restafval van echte Coca Cola ingooien en dat dan marketen als echte Coca Cola.

littlelebowsky | 02-03-23 | 05:59

Top Ahold-Delhaize heeft geen last van inflatie: minimaal 13 procent erbij

In totaal maakte het bedrijf 20 miljoen euro over aan de vier bestuurders, blijkt uit het jaarverslag. Het gaat daarbij om vaste salarissen, bonussen in cash en het verzilveren van aandelenopties. Ook pensioenkosten en andere vergoedingen, bijvoorbeeld om te verhuizen, zijn meegerekend.
www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/a...

Cornelis12 | 01-03-23 | 23:14 | 5

@Smoelensmid | 01-03-23 | 23:50: Ik bestel alleen online.

Dan wordt het hier aan de deur geleverd, en ze nemen het statiegeld weer mee. Voor dik 2 euro per week.

Ook krijg ik 10% op alle bio, en AH heeft daar heel veel van!

Morgen komt er bv weer bio-zuurkool, bio-bleekselderij en bio-katenspek binnen. De laatste is goddelijk, heftig gerookt ook

wilderst | 02-03-23 | 00:02

@wilderst | 02-03-23 | 00:02: Lekker man. we gaan nog steeds in de zomer samen koken he, die afspraak staat hier in de klapper;)

Smoelensmid | 02-03-23 | 00:21
▼ 2 antwoorden verborgen

David Kilgour
comin in david kilgour

vanvandaag | 01-03-23 | 23:09

www.youtube.com/watch?v=B2cbhYihBWY

De zin van het leven. Simpel. De zin van het leven is liefde, want zonder liefde heeft het leven geen zin. Jij zegt van niet. Oké. Houdt jij van lekker eten? Houdt jij van goede muziek? Houdt je van je partner? Houdt je van schrijven? Houdt je van wat dan ook? Dan houdt je ergens van. En dat is dus ook liefde. Liefde voor muziek. Liefde voor het leven. Wat is het leven zonder passie, en zonder liefde voor wat dan ook? Zinloos. Dus.

*klink*

VBO_B_Niveau | 01-03-23 | 23:08 | 8

Mooi gezegd. Ik ben fan. En is er ook nog slagroom? Lekker zo'n guilty pleasure, uit het buisje direct in de mond.. oké, honger nu, op maar ontbijt.

anja | 02-03-23 | 08:46
▼ 5 antwoorden verborgen

Kan zomaar zijn dat Weghorst tzt Messi nog eens in een wedsstrijd tegen komt. Nou denk ik dat Weghorst te netjes en te bescheiden is maar ik had het dan wel geweten.

"Hard werkende Weghorst helpt Ten Hag en ManUtd naar kwartfinale FA Cup"
www.telegraaf.nl/sport/556612396/hard...

Cornelis12 | 01-03-23 | 23:07

@keestelpro, zie lezeres noteer je vast twee stemmen heeft ze al :)

Whisky | 01-03-23 | 23:49

@Whisky | 01-03-23 | 23:49:
Lezeres weet zoveel goeie plaatjes op te rakelen die je allang vergeten was! <3

keestelpro | 02-03-23 | 00:58

Eens. Ik doe meedansen. Mooi pareltje, net als jiizelf.

anja | 02-03-23 | 08:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Vluchtig gelezen en al de nodige voorpret, morgen ga ik er eens goed voor zitten. Het zijn fijn geschreven stukken over zaken des levens die nergens en ook weer over alles gaan; de beste combinatie denkbaar.

Leuk trouwens dat bord van Vuurland. Daar ben ik lang geleden eens geweest. Het geinigste vond ik toen Porvenir, op het Chileense deel, waar het veer uit Punta Arenas aankomt. Een dor oord met kaarsrechte elkaar kruisende wegen waar meer groepjes zwerfhonden liepen dan mensen. Het bleek ook een plek waar ooit veel Joegoslavische migranten waren geland. Zag je auto’s met oude landen stickers van YU (oude Joegoslavië) en de HR van Kroatië. Er was ook een club social de Porvenir y Croatia (als ik het goed schrijf. Voor de gein een telefoonboek, waren er toen nog, doorgekeken en heel veel Joego achternamen met Spaanse voornamen.

In de buurt prachtige groepen flamingo’s gezien. Door de taxi er af gezet, die man vertelde dat hij wist waar ze zaten en dan teruglopen, prachtige tijd.

Nou, welterusten mensen. Morgen vroeg op voor werk. Ik houd het voor gezien.
@ SterF als je kans ziet om iemand weer een linkje te laten plaatsen voor The Rime of the Ancient Mariner…….

Nuuk | 01-03-23 | 23:00 | 1

Nu op NPO2 gaat het over het fokken van varkens waarvan het hart gebruikt kan / gaat worden voor transplantatie naar mensen. Benieuwd hoe dat dan gaat met hartpatiënten met islamitische achtergrond. Weigeren die dat dan of is het bij levensreddende ingrepen toegestaan ?

Cornelis12 | 01-03-23 | 22:58 | 5

In varkens gekweekte nieren voor mensen ook met CRISPR technologie.

Smoelensmid | 01-03-23 | 23:59

En vervolgens vragen wij van de Babbelbus: "hoeveel mensenoren kun je op een varkensrug laten groeien?"

funda | 02-03-23 | 00:26

Gaan ze weigeren anders komen ze niet in de hemel met hun maagden. Het nieuwe Britse geld voelt ook erg plastic aan - het is gelatine en komt dus deels van varkensbotten. Ze willen het niet aanraken. Achter(biep) volk.

Louter Leuter | 02-03-23 | 00:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Trendding op twatter: #cancelparadiso
twitter.com/search?q=%23cancelparadis...
Hoezo dan?
Nou.
Vroegah, toen bier nog bier was, tieten echt waren, en je gulden nog een daalder waard was, zeurde we niet om wat omgemak.
Nu blijkbaar, zijn er VIP kaarten (eerder toegang), kan het druk worden (duh), en delen ze geen gratis water uit!!!! Drama!
Millennials..
Ik vrees dat mocht de vijand ook echt aan onze grens staan, wij ouwe zakken, "Dads Army", het op moeten lossen.
Laat die jankmuilen maar thuis.

Abject | 01-03-23 | 22:56 | 1

Die kinderen hebben hun eerste stapje gezet in de echte wereld en hebben tot hun grote teleurstelling gezien dat die niet perfect is.

intrigant | 02-03-23 | 07:37

De marmotten race van Fred Oster. Als ukkie verbaasde ik mij altijd over het gegil in dat publiek bij iedere verkeerde afslag van dat diertje. Nice Beaver.

TanteJuut | 01-03-23 | 22:56 | 2

Was echt leuk!

wilderst | 01-03-23 | 23:32

Ja ja ik ga het lezen maar nu eerst ff muziek
Daryl Hall en Cee Lo
youtu.be/8yxoob6aPtk

Whisky | 01-03-23 | 22:49 | 4

@lezeres natuurlijk mag je dat vinden, speciaal voor jou het origineel youtu.be/ccenFp_3kq8
en een biertje :)

Whisky | 01-03-23 | 23:17

@Whisky | 01-03-23 | 23:17: Heee wacht nou! Ik ben geëmancipeerd. Soms dan hè! Ik bood jou als eerste een drankje aan ;-)) Heerlijk Hall en Oates. Dank en proost!

lezeres | 01-03-23 | 23:27

@lezeres thats my girl :) bier grijpen doet en proost!

Whisky | 01-03-23 | 23:50
▼ 1 antwoord verborgen

’Particulier onroerend goed in Haarlemmermeer kan worden aangewezen voor huisvesting asielzoekers’

Voor het huisvesten van statushouders en asielzoekers in Haarlemmermeer is een projectteam op zoek naar panden die daarvoor geschikt zijn. Niet alleen eigendom van de gemeente, maar ook van ondernemers en particulieren.

De gemeenteraden uit Zuid-Kennemerland zijn op 1 februari door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen van de onderzoeken in alle gemeenten op de hoogte gesteld. Reden is de komst van de zogenaamde Spreidingswet die gemeenten verplicht permanente huisvesting te bieden aan asielzoekers en vluchtelingen.

De speurtocht naar geschikt onroerend goed is geheim, zeggen ze. „Eigenaren van onroerend goed worden pas ingelicht over de aard van de bedoelingen als het oog van het projectteam definitief op hun pand is gevallen. Dit alles om ’geen onnodige onrust’ te veroorzaken bij de eigenaren of omwonenden. Om dezelfde reden wordt ook de gemeenteraad onwetend gehouden. Als eigenaren niet mee zouden willen werken, zou hun bezit zomaar onteigend kunnen worden.”
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf2023030...

Cornelis12 | 01-03-23 | 22:46 | 5

Dus ze verwachten onrust bij eigenaren en omwonenden?
Dat betekent dat ze verdomde goed weten dat de gemiddelde burger niet zit te wachten op nog meer asielzoekers. En maar doordrammen. Die vlam slaat nog eens in de pan en waarschijnlijk hebben ze alleen water om te blussen.

Andersdenkend | 01-03-23 | 22:58

En wat toevallig dat de vrije markt niet meer vrij is, alsof de controller een planning moet maken en daarin past een vrije parabool markt niet.
Heb ooit wel aanbod gehad van gemeente, kon me rijk rekenen maar heb rechtse principes dus gewoon een blanke man erin.

28 | 01-03-23 | 23:05
▼ 2 antwoorden verborgen

De literatuur kent het magisch realisme; Ecco Humberto, Gabriel Marquez, Daisne en Lampo. In Nederland onder meer Hermans en Vestdijk. Het leven van Tuur en het verhalen erover leest alsof je tussen de Kelner en de Levenden

vanvandaag | 01-03-23 | 22:37 | 4

Magisch realisme? Was dat ooit niet gewoon surrealisme? Ik word oud..

anja | 01-03-23 | 23:48

@anja | 01-03-23 | 23:48: We gaan een keer naar het museum en zoeken het uit.. Het magisch-realisme bedient zich van voorstellingen, die wel mogelijk, maar niet waarschijnlijk zijn, het surrealisme daarentegen van onmogelijke, onbestaande of onbestaanbare situaties. Een van min lievelings schilderijen die ik ooit wilde kopen maar niet kon betalen wegens geen geld was MR strandgezicht, nog spijt van nu..

Smoelensmid | 02-03-23 | 00:05

@Smoelensmid | 02-03-23 | 00:05: Moet ik opzoeken... Ben zeer slecht onderlegd voor wb kunst, helaas, want vaak leuk of minstens interessant. En soms is het verlangen naar dingen die we niet kunnen krijgen, groter doordat we hen niet kunnen krijgen..

anja | 02-03-23 | 08:41
▼ 1 antwoord verborgen

Lelijke kerels die heel chagrijnig kijken en naar me schreeuwen. Ja... helemaal mijn smaak dit Ricky! ;-))

lezeres | 01-03-23 | 22:44

Is dit het kroegtopic? Zo ja, dan draag ik War Pigs aan. Dat is van Black Sabbath. Dit, omdat er veel dwazen in de panelen wonen die blindelings achter de dwazen aanlopen in de grote mensenwereld.

Xaphan | 01-03-23 | 22:25 | 2

Waarschijnlijk verkeerd verbonden.

anja | 01-03-23 | 23:50

Ben behoorlijk klaar met inbred Baudet. Maar ben toch benieuwd naar Europese Patriotten van aanstaande zaterdag.

Spring Bruissteen | 01-03-23 | 22:09

''Na een half uur zet ik de treurbuis uit en ruk ik mijzelf in slaap.''

Ik krijg na het rukken altijd zin om te neuken. Dus moet ik nog meer rukken. Doodvermoeiend. (om die reden val ik 's ochtends na het wakker worden ook meteen weer in slaap.) Wat zeg je? Teveel informatie? Maar ik was nog maar net begonnen!

*fles Kahlúa neerzetten doet*

VBO_B_Niveau | 01-03-23 | 22:05 | 13

@lezeres | 01-03-23 | 23:38:
"Geoffrey!" Mijn hart sloeg vroeger op hol bij deze serie. Stel je niet teveel voor van mijn Frans, lezeres, want ik spreek het maar één keer per jaar. Net als jij heb ik wel feeling voor de uitspraak. Een paar jaar geleden moest mijn dochter met een paar klasgenoten een filmpje voor Frans maken. Al dat steenkolenfrans van die VWO'ers deed pijn aan mijn oren, totdat er één voorbij kwam die verrassend authentiek klonk: mijn kind. Ik heb die hele dag breed open grijnzen.

MickeyGouda | 02-03-23 | 00:19
▼ 10 antwoorden verborgen

Is Thierry een patriot? Daar denk ik heel anders over.
Weet je wie en patriot was, maar nu dood vermoord is?
https://twitter.com/apmassaro3/status/1630601075815268354
Profetische woorden.

Beste_Landgenoten | 01-03-23 | 22:01 | 2

Thierry heeft het beste voor met ons Vaderland . Dus JA....

Zwizalletju | 01-03-23 | 22:15

Met alle repsect, op woenddsag begint m’n weekend en hep na de tennis meestal een klein stuk uit m’n reedt en dan komt Tuurke.
Een lap…
Lees ik graag, maar liever lees ik het in de ochtend op Dodag, maar da’s dan weer te laat om te reagluren.
Ga m’n best doen.
Eerst een peukie en nóg een witte vino.
Voel wel een bepaalde huivering bij “De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo”
Kom op man … onkruid vergaat niet.
Klootzak.

Ruimedenker | 01-03-23 | 22:00

Thierry met een schietgeweer.
Twitter gaat los

RickyLaRue | 01-03-23 | 21:56

Maar we vechten en subsidiëren door......

anja | 02-03-23 | 00:30

lol..

Toch maar de lange versie gekozen..

AldNuut | 01-03-23 | 21:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Prachtig bitterpete! Deze uitvoering komt over als 'het' nummer voor een James Bond film. Nog nooit gehoord deze uitvoering. Wel hetzelfde nummer gezongen door Matilde Santing hier op GS geplaatst! Boe geroep was mijn deel, lol :-))

lezeres | 01-03-23 | 22:41

‘Ben ik een dader? Vijf letters.’
‘De stem van het geweten spreekt vaak in tongen.’
‘Waarom geef je niet gewoon antwoord op mijn vraag?’
‘Ik stel liever een tegenvraag, bij wijze van antwoord. Waarom krijg je de waarheid niet op papier, waarom verdrinken de letters op datzelfde moment in de vloeibaarheid van de leugen?’
‘Ik weet niet of dat zo is.’
‘Heb je het wel eens geprobeerd? Vast wel. Je onderbewustzijn houdt de waarheid tegen, laat die hooguit in uiterst verdunde vorm de buitenwereld binnenwandelen. Ogen objectiveren immers meer dan oren.’
‘Ben ik een dader? Dat was mijn vraag.’
‘Je geweten spreekt. De onschuld van het hart voelt zich bedreigd. Of is het juist de schuld die zich meldt, de schuld die zich in het nauw gedreven voelt?’

Ik weet niet precies waarom, maar dit vind ik mooi geschreven.

*klink*

VBO_B_Niveau | 01-03-23 | 21:47 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

De Nachthap.

Die gaat vandaag over het 16.00-uurtje.

Voor mij geen Fuck-a-Troep! En ik had nog minder kooktijd nodig ook…

Ik zat binnen in dikke kleding in de zon te zweten, bij een gratis 22,5 graden in huis, en toen kwam ik op ... tapa’s:

Restje pistolet van ontbijt met Kalamata-olijfolie, zwarte peper en zeezout
Half potje artisjok-harten
Octopus-tentakels
6 bio scampi, aan beide zijden 30 sec, met verse knof en platte peterselie achteraf (vlg mij zijn het gamba’s, whatever)
2 warm gerookte kipvleugels, lauw

Daarbij een heftig houtgelagerde chardonnay

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

wilderst | 01-03-23 | 21:45 | 7

@Smoelensmid | 02-03-23 | 00:16: ook het zout uit Hengelo en Boekelo mag onder de naam Zechsteinsee verkocht worden. Eigenlijk bestaat er slechts zeezout. Jong zeezout en heel oud zeezout.

HD50 | 02-03-23 | 07:13

@HD50 | 02-03-23 | 07:13: Minstens twintig jaar moet 'ie rijpen, dan is 'ie op z'n best... Maar los van de grapjes, ik heb vier soorten zout thuis, waaronder Himalaya zout. Sukkel van de marketing-boys, ik ben.

anja | 02-03-23 | 08:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Hoi.

RickyLaRue | 01-03-23 | 21:44 | 6

@anja | 02-03-23 | 00:27: Wil je met mij dansen? Ik heb eindelijk mijn bril gevonden en zag je hier opeens zitten dansen! Ik dacht: Zo. En toen: Nou. En daarna: Wauw.

*z'n mooiste glitterpakkie aan heeft*

VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 00:45

@VBO_B_Niveau | 02-03-23 | 00:45: We zijn al drie dagen bezig, zoals we in een tegel verderop kunnen lezen... En het is me een groot plezier. Nat King Cole - I could have danced all night.

anja | 02-03-23 | 08:28
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl