Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Beste minister Kaag

We moeten praten

Het is gangbaar om de aanhef te beginnen met “Beste”, maar ik vind u verre van best. U bent nu minister van Financiën en ik schrijf voor dit #Geldblog, dus u zou wellicht kunnen verwachten dat ik over uw ministeriële portefeuille zal hebben, maar over financiën zal ik het vandaag nauwelijks hebben, wel over vertrouwen. Iets wat in de financiële wereld ook een groot goed is en waar u laatst op uw partijcongres het één en ander over te zeggen had. U stelde namelijk dat extreem rechts en complotpopulisten het vertrouwen in de politiek ondermijnen en daarmee een gevaar zijn voor de democratie. Het was een mooie speech voor de Speld, maar u grapte niet.

Als ik kijk waar u als persoon en als minister in de regering(-en) en namens uw partij als coalitie- dan wel gedoogpartner allemaal voor verantwoordelijk bent geweest, dan bekruipt mij het gevoel dat u wellicht aan het projecteren was. U weet wel, “er is sprake van projectie wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders”. Ik voel mij dus geroepen u het één en ander voor te leggen in de hoop dat u de werkelijke oorzaak ziet van het dalende vertrouwen in de regering dan wel de politiek.

Hoe kunnen mensen de regering vertrouwen als dezelfde regering jarenlang biomassa als groen heeft bestempeld terwijl het verre van groen is en juist voor de vernietiging van oerbossen heeft geleid? Ondanks dat dit inmiddels al jaren bekend is, heeft de regering haar fout niet hersteld.

Of wat dacht u van het hele Omtzigt elders verhaal? U en uw andere regeringspartners wilden Pieter ergens neerplempen omdat hij als één van de weinigen de democratie een dienst bewees door daadwerkelijk de regering te controleren; iets dat nota bene de taakomschrijving van ieder parlementslid is! Dus hoe valt dit te rijmen dat u zo voor de democratie bent als u, zelfs persoonlijk, zich bezighoudt met het verwijderen van die laatste restjes van echte democraten in de Tweede Kamer?

Of dan de toeslagenaffaire? Uw kabinet heeft enorm gefaald en de voorgaande kabinetten en de betrokken ministeries hebben er alles aan gedaan om de waarheid te verdoezelen. Ondanks aandringen van, u raadt het al, Pieter Omtzigt, deed de regering er alles aan om de zaak te traineren, verdraaien en te verdoezelen. Het feit dat Pieter dan zegt het vertrouwen kwijt te zijn in de regering, moet ik dat dan afdoen als een extreemrechtse opinie, zoals u in uw speech stelde?

En dat na de val van uw kabinet op dit dossier, doodleuk een zelfde kabinet in elkaar knutselt door alleen maar wat te schuiven met de poppetjes, is dit geen klap in het gezicht van de kiezer en de democratie? Door deze zet bent u nu minister van Financiën , ook al heeft u nul achtergrond in Financiën? Zijn dit soort fratsen nou wat u “nieuwe elan” noemt? Iets wat voor vertrouwen bij de burger moet zorgen?

Of dat uw kabinet, nota's achterhoudt, stukken expres laat naar de Tweede Kamer stuurt, en er alles aandoet om bijvoorbeeld het Koninklijk Huis het hand boven het hoofd te houden (Zaak Poch), is dat iets waardoor mensen vertrouwen in de regering moeten krijgen? Of dat het kabinet blijft weigeren inzage te geven hoe onze belastingcenten aan het Koningshuis worden uitgegeven, is dat iets waar wij simpele burgers vertrouwen uit moeten putten? Of al die ander Wob/Woo verzoeken waar niks mee gedaan wordt of volledig zwart gelakte documenten oplevert, is dat het? Of dat uw vriendin en partijgenoot Shula Rijxman als hoofd van de NPO u lang en breed op TV campagne liet doen, op kosten van ons belastingbetalers, onder het mom van een documentaire, was dat nou het moment om te beseffen dat de regering het beste met ons voor heeft?

Social

En hoe uw kabinet heeft gehandeld op het Corona-dossier, is dat iets waar de burger nou vertrouwen van moet hebben gekregen? Mondkapjesplicht, dat niet effectief is, willens en wetens invoeren (hallo minister Grapperhaus!), ziekenhuis capaciteit niet uitbreiden maar wel miljarden uitgeven aan onnodige/onbruikbare/onzinnige Corona symptoombestrijding? Of het ILLEGAAL laten volgen van mensen op social media door het leger (!), om vervolgens te concluderen dat de regels verruimd moeten worden zodat dit wel legaal kan gebeuren? En het zo achteloos en achterbaks opzij zetten van de grondwet onder het mom van Corona-bestrijding, was dat nou een lichtend voorbeeld van een betrouwbare overheid? En dan is er nog het gewoon tekenen voor een EU digitaal paspoort ondanks bezwaren tegen de QR code en haar afgeleide, het EU digitaal paspoort. En het consequent achterhouden wie nou precies die Sywert-deal goedkeurde, het zwart maken mensen die geen vaccinatie wilden nemen, het Dansen met Janssen-debacle, het stellig claimen dat vaccinatie transmissie zou voorkomen, het belachelijk maken van het advies van Maurice de Hond om juist flink te luchten, het illegaal maken van sporten tijdens de lockdown, en zo verder, is dat nou regeringsbeleid waar we met z’n allen een warm gevoel van moeten krijgen?

Ik zou zeggen dat het enige warme gevoel wat mij bekroop van het blozen van schaamte was; al helemaal toen u uw collega Mona Keijzer liet vallen nadat zij juist wel naar de kritiek luisterde op het Coronabeleid. Iets wat haar de kop kostte, maar ze bleek al die tijd wel gelijk te hebben! En dan de recente poging van kabinets- en D66 collega Ernst Kuiper om onder valse voorwendselen de Coronawet erdoor te jassen, dat was natuurlijk wederom een perfect voorbeeld waarom mensen vertrouwen in de regering moeten hebben, toch? Het traineren van oversterfte onderzoek en de verborgen sociale/economische/gezondheids-kosten van de onnodige lockdowns, zijn ook niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Dan is er nog er nog het kabinetsbeleid om iedereen veel te snel uit fossiel te jagen (dus uit de auto, geen CV-ketel en geen gasfornuis), terwijl het alternatief weliswaar beschikbaar is, maar alleen voor de mensen met poen. Intussen rijzen de prijzen van energie de pan uit mede door deze te snelle groene omwenteling, waardoor mensen in energiearmoede komen, op straat komen te staan of erger. Dat de regering de BTW op energie verhoogd, is dan zout in de wonde; iets waar de prijscap en energietoeslag weinig aan zullen afdoen.

Mensen een goede regeling geven als ze zonnepanelen laten installeren, maar dan tijdens het spel de (salderings-)regels veranderen is ook weer typisch voor overheden (zelfde is gebeurd bij de hypotheekrenteaftrek). Dus wat het kabinet eigenlijk doet is haar woord keer op keer verbreken en een zeer grote tweedeling veroorzaken in de maatschappij, om vervolgens alles en iedereen hier de schuld van te geven behalve zichzelf! Vast iets dat het vertrouwen in de regering en de politiek zal doen toenemen.

Social

Het de nek omdraaien van de boeren, wat natuurlijk niets te maken heeft met het goedkoop afpakken van land, voelt ook goed aan, want zoals u heeft duidelijk gemaakt, kunnen we geen huizen bouwen als de boeren niet opzouten. Vertrouwen in democratie en politiek enerzijds en divide et empera anderzijds gaan goed samen als ik u moet geloven.

En dan het decennialange gepruts van de overheid op de huizenmarkt, met een climax nu onder Hugo de Jonge, dat doet zoveel goeds met het vertrouwen van de burgers. Al helemaal omdat meerdere kabinetten waar u deel van uitmaakte, de immigratie compleet uit te hand hebben laten lopen. Die mensen dan een verblijfsvergunning geven, met daaropvolgend een huis én een I-phone én een Miele wasmachine én een interieurbudget, heeft ook zoveel gedaan voor het vertrouwen. En doordat meer dan 60% van de immigranten na 5 jaar nog in de bijstand zit en een disproportioneel zwaardere belasting vormen voor ons gezondheidsstelsel, krabben steeds meer mensen zich achter de oren. Gelukkig stelt u het gepeupel gerust dat immigratie nodig is om het tekort aan tandartsen en ingenieurs op te lossen!

Verder geven opeenvolgende kabinetten expres een veel te lage voorstelling van de asielopvang kosten, met een factor van 27 (!!!!!)! En naar de totale kosten van immigratie, weigert ieder kabinet onderzoek te doen.

En dan is er dat lelijke gedrocht van een vermogensbelasting, waarvan alle experts zeiden dat het juridisch onhoudbaar zou zijn. De regering heeft het toch doorgevoerd en de Tweede Kamer heeft het dus goedgekeurd. En nu is de verwachte grote puinhoop daar; top zo’n overheid! Gelukkig deden de afgelopen twee kabinetten er alles aan om deze dwaling goed te maken door tot tweemaal toe de slechtste investering ooit te maken: aandelen KLM. Het verlies op de positie is inmiddels meer dan EUR 680 miljoen…

En dan is er het referendum over de EU grondwet die met een grote meerderheid werd afgewezen. Maar wat deed het toenmalige kabinet, met steun van uw D66, het keurde het Verdrag van Lissabon goed, wat op twee komma’s na identiek was aan de voorgestelde EU grondwet. En dan het Oekraïne referendum, wat een inlegvel opleverde die, surprise surprise, evenveel waarde bleek te hebben als gebruikt toiletpapier. Tenslotte besloot uw partij (en de coalitiepartijen) kleur te bekennen en het referendum, het kroonjuweel van uw D66, af te schaffen. En om dan de D in D66 helemaal om zeep te helpen wilt u nu zelfs een verbod op politieke partijen mogelijk maken. Toppunt van democratie dit!

Oh ja, en u had ook nog een schimmige bijbaan die u niet heeft opgegeven terwijl u een onderdeel was van het KABINET. Als Baudet aangepakt wordt op iets dergelijks als KAMERLID, dan zou de straf voor u als MINISTER wat hoger moeten liggen toch? Of zie ik dat verkeerd en moet ik mijn Animal Farm van Orwell nog eens nalezen?    

En als je over het bovenstaande als simpele burger denkt “goh, die overheid doet eigenlijk erg veel dingen fout, én best veel foute dingen én doet dat ook nog eens voor belachelijk veel geld; ik vertrouw deze overheid eigenlijk niet meer”, dan is deze burger volgens u en uw D66 nu extreemrechts en of complotpopulist. En om deze mensen flink op de huid te zitten schakelt u de linkse ubertrollen Breedveld (Frontaalnaakt) en zijn partner Hassnae (what’s in a name…) aan. Zoals de bovenstaand Trouw-artikel laat zien, zijn zij, net als u, echte democraten…

Alles bij elkaar bezien, bent u verantwoordelijk voor het tanende vertrouwen in de overheid en de politiek. Het is u die fascistische tactieken hanteert en het is u (tezamen met de coalitiepartijen en gedoogpartijen) die de grootste bedreiging vormt voor onze democratie. Zoals al voorspeld was, zullen de antifascisten de nieuwe fascisten worden. Nou, het is u gelukt!

Reaguursels

Inloggen

Kaag staat symbool voor de elite die verantwoordelijk is voor de afbreuk van de democratie en ons land. Maarten van Rossem. Geert Mak. Meer hoef je eigenlijk niet te zeggen.

Tiscali-2 | 23-01-23 | 07:16

Prachtig stuk! Graag voor de verkiezingen straks nog een keer een samenvatting zoals deze, als een soort kieswijzer waar je ook al weer NIET op moet stemmen.

Timide_Aso | 23-01-23 | 07:07

Perfecte beschrijving

NotWoke | 23-01-23 | 05:13

Bizar om Kaag het falen van de opeenvolgende kabinetten Rutte te verwijten. Waarom houden jullie Rutte toch zo graag het hand boven het hoofd? Omdat hij het zo goed doet voor de 1%?

* Il Principe * | 23-01-23 | 00:19 | 3

rutte komt ook aan de beurt op deze prachtige, vaak zeer verhelderende blogsite.
Kaag is onderdeel en met dit betoog overduidelijk mededader

mainman | 23-01-23 | 06:29

@mainman | 23-01-23 | 06:29:
Rutte is vanaf 2010 aan de macht, D66 komt pas kijken vanaf eind 2017 in de kabinetten Rutte. Om dan te stellen dat D66 verantwoordelijk is voor de teloorgang van het vertrouwen in de politiek, dan heb je wel een enorm bord voor de kop. Het is meer dan een beetje ziekelijk, die aandrang van rechts om te blijven schelden op Kaag en Klaver en ondertussen wegkijken van de rechtse kliek die Nederland aan het vernielen is.

* Il Principe * | 23-01-23 | 07:08

@* Il Principe * | 23-01-23 | 07:08:
D66 heeft een korte dip gehad na Balkenende, waar D66, VVD en CDA een coalitie vormden en toen ook al schijt had aan de uitkomst van het raadgevend referendum dat met een grote meerderheid de Europese grondwet verwierp.
Kortom, D66 is even weg geweest maar daarna teruggekomen met een dosis extra dedain.

ratelaar | 23-01-23 | 07:30

Tanende vertrouwen in de politiek? Nix tanend, het is weg.... helemaal weg, vertrouwen in de politiek heb ik al jaren niet meer.
Alles wordt je door de strot geduwd en dat begon al 20 jaar geleden toen de te dure euro ons door de strot heen geduwd werd tegen een foute omrekenmodule maar nooit rechtgebreid werd, ineens was je gulden veel minder waard. Alle prijzen werden ruim verdubbeld maar het inkomen bleef erop achter. Toen is de afbraak begonnen en stoomde door tot vandaag de dag. We mogen steeds meer inleveren en krijgen er steeds minder voor terug. Langzaam maar zeker sluipen negatieve regeltjes ons leven binnen zoals de pensioenleeftijd, iedere keer een beetje meer zodat er geen opstand van komt. Blijven we blind en doof??? Wees wijs als je gaat stemmen en stem dan in geen geval op de huidige kliek die er nu zit; kies BBB, ja21 of wat mij betreft PVV maar in ieder geval geen VVD of D66, weg ermee en liever vandaag dan morgen.

dubbelicious | 23-01-23 | 00:12 | 1

Zeer juist!

Tiscali-2 | 23-01-23 | 07:20

Als kaag nu opstapt, denk ik, zal dat voor de huidige coalitie voor de komende verkiezingen prima uitkomen. Zij is zo ongeveer de grootste haat factor van dit gezelschap. Zij is in persoon verantwoordelijk voor al het zetelverlies van al die nono’s. De belichaming van alles wat niet goed gaat: zie ook alle commentaar hierboven van de reaguurders.

LoewiekedeVos | 22-01-23 | 23:37 | 1

Gewoon omdat je haar haat. Niets inhoudelijks. Zullen we dan maar Wybren MinFin maken omdat jij hem mag?

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:44

Quote van boerenpopuliste "Caroline":

"Het gaat dus inderdaad niet om natuur. Het gaat om goedkoop landbouwgrond opkopen voor huizen voor die miljoenen mensen die nog in NL gepropt moeten worden"

Caroline kan niet rekenen!

Gegeven dat de boeren 50% van ons landoppervlak bezitten, en een stad als Utrecht op 100 km2 360.000 inwoners heeft zou je kunnen zeggen dat de "miljoenen" nieuwkomers, laten we zeggen 4 miljoen, op 1100 km2 passen.

Ons land is 33.000 km2 groot, dus het percentage oppervlakte waar die miljoenen gehuisvest kunnen worden is 3.3%. Dat is, als het van de landbouwgrond afgaat, 6.6% van de landbouwgrond.

Dus ruim 93% van de boeren kunnen hun land behouden, "Caroline". Zelfs als het zo was dat de boeren alleen plaats zouden moeten maken, en het werkelijk geen geen relatie zou hebben tot de vervuiling en de overdaad aan mest en stikstof, wat WEL zo is en waar "Caroline" dus over liegt, ze liegt dus eigenlijk dubbel in deze quote want de boeren hoeven geen plaats te maken en het gaat om de vervuiling, niet om de huizen.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 23:09 | 9

@* Il Principe * | 23-01-23 | 00:29:

Er zijn echt wel goede en goedwillende boeren. De meesten helaas niet.

Ndranghitiari | 23-01-23 | 00:39

Caroline kan dan wel ‘liegen’ maar voorlopig zitten we met de gebakken peren vanvan de leugens van opvolgende kabinetten waar CDA, VVD en D66 deel va uit maakten. Het begon met het raadgevend referendum om de Europese grondwet wat werd genegeerd door de coalitie CDA, VVD en D66 olv Balkenende. Gelukkig ging die grondwet niet door maar kreeg we het verdrag van Lissabonliegen en bedriegen het volk al jaren. En nu zitten we me de gebakken peren. Europese wetten en regels gaan boven nationale. Dat is waar de coalitie partijen zich maar al te graag achter verstoppen. Of het nou gaat om migratie, klimaat of stikstof de coalitiepartijen trappen eerst het blikje vooruit en slaan dan om als een blad in een boom.
De strengste stikstofregels, het ruimhartigste asielbeleid (Nederland is koploper) en de klimaathysterie zijn hier voorbeelden van.
En als er dan wordt gewezen op de onvrede bij de kiezer, oa door de PVV, die als enige in de kamer destijds een motie indiende en steunde tegen Balkenende om de schoffering die het negeren van het referendum over de Europese grondwet was, dan is hij het probleem.
Nee meneer BL het probleem zijn de coalitiepartijen die al bijna 20 jaar liegen, bedriegen en draaien. Die de kiezer negeren. En de problemen die dat veroorzaakt met de bijbehorende onvrede komen daar uit voort. Het is dan NB een gotspe, een aanfluiting als zo’n Kaag dan loopt te miepen over conservatieve krachten.
Wij weten wat goed voor je is plebs, hou je bek. En janken als het plebs terugpraat.
Het klimaatakkoord onder leiding van veelvraat Timmermans en activistische anti-shell ideoloog Samson is ook al zo’n voorbeeld. Het zou moeten gaan om betaalbare en goed toegankelijke energievoorziening niet om het taboeiseren van energiebronnen. Als de natuur jeliefis kijk je ook naar de impact van de ‘groene’ energiebronnen die door de de klimaathysterici als heilig zijn verklaard en kijk je ook naar de kosten voor de consument.
Wat er nu gebeurd et de boeren is van hetzelfde laken een pak. Nu lijkt het peanuts maar over 20 jaar zijn de gevolgen van deze ideologische globalistische wereldverbeteraarspoitiek pas zichtbaar en dan zit weer alles vast want EuRoPeSe ReGeLs. Nee meneer BL het wordt hoog tijd deze kliek volksverlakkers naar huis te sturen en inderdaad voor een conservatievere regering te kiezen. Deze kliek zet de boel vast en laat een steeds groter deel van de bevolking achter in armoede.
Dat is het probleem. En Kaag als partijleider van D66, Rutte als partijleider en plucheklever van de VVD en Wopke Hoekstra van het CDA symboliseren die leugenachtige coalitie.
Weg ermee. Het zelfreinigend en zelfreflecterend vermogen.

ratelaar | 23-01-23 | 06:23
▼ 6 antwoorden verborgen

Vind het behoorlijk wappie allemaal, oh wacht… veel zaken die toch zijn uitgekomen. Ik ben in de war

davidhasseltoff | 22-01-23 | 22:55

Kaag, Rutte, en alle bovengenoemde hoofdrolspelers van dedain66 en vvd kunnen toch niet in ernst accepteren dat de compensatie voor de echte slachtoffers, inclusief kinderen, van de toeslagenaffaire op zijn vroegst pas na 2030 te verwachten is. Zo. Rot. Verdorven. En. Kapot. Is onze Haagse politiek en overheid. Dat deze schande niet tot een gigantische storm en ophef in de media tot gevolg heeft gehad is op zijn minst verbijsterend. Pfui Teufel.

Louter Leuter | 22-01-23 | 22:10 | 5

Het begint zielig te worden. Kunnen jullie niet beter of willen jullie niet beter.

Toeslagenaffaire was natuurlijk een schande. Vooral omdat buitenlanders, of mensen met buitenlandse achternamen racistisch werden behandeld door de Belastingdienst. Dat noemt men institutioneel racisme. En dat hebben wij in Nederland, nog steeds, en dat gaat voorlopig niet veranderen. Lief dat je het opneemt voor anderskleurige en religieuzen. Ho wacht. Nee. Zo ben jij helemaal niet. Dus er zit iets anders achter.

Ik ga denken.

Gaat het om de kinderen?

Nee, want iedereen weet dat financiële problemen nooit een reden zijn om kinderen uit huis te plaatsen. In tegendeel zelfs. De gemeente helpt. Geeft hulp.

Dus misschien waren deze ouders helemaal geen goede ouders. Too close to home?

Verder wil ik graag dat GeenStijl een crowdfunding opzet voor 13 reaguurders die voor 12 maanden gaan wonen in 2de of 3de wereldlanden. Ik ga alvast 100 euro doneren. Zoveel ondankbaarheid is beschamend.

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:08

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:08:
Door de Toeslagenaffaire stapte geen kabinet op. Door de Toeslagenaffaire huilde Rutte geen tranen. De kamer eiste geen vergoeding van de slachtoffers. Er is al een bedrag van 30k uitgekeerd. De Belastingdienst is gestraft.

Zoveel successen.

Louter Leuter | 22-01-23 | 23:21

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:08:
Net als jouw neerbuigende houding. Je beseft je dat steeds meer Nederlandse huishoudens moeite hebben met rondkomen ondanks 2 banen.

ratelaar | 23-01-23 | 06:31
▼ 2 antwoorden verborgen

"Het is u die fascistische tactieken hanteert"

Echt ik lach me rot om zoveel onbenul. Sassen speelt voor een thuispubliek dus Kaag "fascisme" aanwrijven wordt hier gewaardeerd maar ik vind toch dat Seth Gaaikema meer humoristisch talent had in zijn linkerpink.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 21:53 | 27

@Schmalz | 22-01-23 | 23:31:
Ik maak Sassen niet verdacht, hij maakt Kaag verdacht. Draai het nou niet om vriend. Hij schrijft: "Het is u die fascistische tactieken hanteert" en dat is nogal een beschuldiging en met zo'n illustere achternaam zou ik iets voorzichtiger zijn met dit soort kwalificaties.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 23:43
▼ 24 antwoorden verborgen

De nieuwe belastingregels voor Box3 zijn trouwens ook al problematisch, volgens de experts.

Muxje | 22-01-23 | 21:48 | 6

Niet alleen volgens de experts, ook gewoon volgens een ieder met een beetje eigen vermogen wat in de komende jaren meer en meer via box 3 geroofd gaat worden.

oh no | 22-01-23 | 23:10

@oh no | 22-01-23 | 23:10: de ideeën achter de wijzigingen zijn goed en eerlijk in plaats van links “eerlijk”: een heffing op daadwerkelijk rendement. Paar problemen wel:
1) waardestijging van vastgoed zal de eerste jaren nog volgens een forfaitair bedrag worden vastgesteld, omdat het “lastig” is de echte waardestijging te bepalen. Ik weet niet: eigenaarschap en WOZ-waarde zijn gewoon voorhanden, dus als dat ze al problemen oplevert…
2) In tegenstelling tot zo’n beetje de rest van de wereld word je straks aangeslagen voor de vermogenstoename op papier, per jaar. Dus is jouw portefeuille na een jaar 100k meer waard, dan wordt je voor dat bedrag belast. Ook al heb je geen liquiditeit om de belasting te betalen. Heb je vastgoed, goud of aandelen? Dan zal je daar wat van moeten verkopen om de belasting te betalen. Daarom belasten normale landen alleen de winst die je daadwerkelijk verzilvert.
3) Je kan een jaar met winst verrekenen met een jaar waarin je verlies draait. Maar de signalen zijn er al dat die verrekening erg beperkt zal zijn. De staat gaat maximaal profiteren van schommelingen in de markt. Oh, en verrekenen mag alleen in box 3, je mag dus niet je verliezen op de beurs wegstrepen tegen je loonheffing.

Muxje | 23-01-23 | 00:15

@Muxje | 23-01-23 | 00:15:
Het meest trieste is nog wel dat de echt grote vermogens in box 2 zitten, en die worden weer eens ontzien.

* Il Principe * | 23-01-23 | 01:18
▼ 3 antwoorden verborgen

Er zijn m.i. in de Nederlandse politiek twee partijen geradicaliseerd, het forum voor democratie en d66. Beiden polariseren extreem en doen alles voor effectbejag en beeldvorming. Ik hoop werkelijk dat beide partijen bij de eerste Kamerverkiezingen gedecimeerd worden.

therealbraindump | 22-01-23 | 21:48 | 3

Denk dat je Bij1, en wellicht Volt ook nog, vergeten bent in je rijtje geradicaliseerde partijen ;)

oh no | 22-01-23 | 23:12

@oh no | 22-01-23 | 23:12: Nee, die zijn niet geradicaliseert, die zijn gewoon al vanaf het begin radicaal. Groot verschil. Vooral voor de kiezers.

Wiezewalakristalix | 22-01-23 | 23:20

@Wiezewalakristalix | 22-01-23 | 23:20: eensch, bij bij1 was vanaf dag 1 duidelijk dat dit een zeer geradicaliseerde partij was. Sinds kameraad Pechtold fractievoorzitter was van d66 is deze partij m.i. geradicaliseerd, van een redelijke links liberale partij naar een regenteske partij die precies weet wat burgers moeten doen en denken, allesbehalve liberaal.

therealbraindump | 22-01-23 | 23:38

En niet te vergeten het afhandelen van de aardbevingsschade in Groningen, en het afhandelen van de waterschade in de zomer van 2021.

Plantendokter | 22-01-23 | 21:42 | 3

En de Watersnood van 1953 en de elfstedentocht van 1963.

Red shirt | 22-01-23 | 21:50

@Red shirt | 22-01-23 | 21:50: weer zo´n typisch comment om het gebrek aan inhoudelijke kritiek te maskeren. Zo doorzichtig.

spanarchist | 22-01-23 | 21:59

@spanarchist | 22-01-23 | 21:59: Ach kom, je ligt toch huilend van het lachen naast je stoel door zo'n opmerking van de Plantendokter. U denkt toch niet dat hij die onzin serieus meende?

Red shirt | 22-01-23 | 22:03

Goed advies van Wynia's Week: "Meer Sowell lezen, en minder Piketty". Sowell heeft sowieso wel interessante inzichten, ook over bijvoorbeeld aspecten van de slavernij die de BLM wokies liever niet horen.

Muxje | 22-01-23 | 21:40
-weggejorist-
pan.met.de.jet | 22-01-23 | 21:40 | 2

Dit stuk lijkt toch op een zoveelste rechtsert die zich geroepen voelt tot rechtse "virtue signaling".

Dat is: Tegen Kaag, tegen Timmermans, tegen klimaat, tegen de EU (of de Euro in dit geval), pro-Nexit, tegen woke, voor de boeren (want die zijn me toch zielig), voor Andre Hazes en pro-Poetin al gelukkig beseffen zelfs populisten nu dat hij een besmette figuur is, uItzonderingen als Joost N daargelaten. De hele trits aan populistische hardpoints. Sassen kiest deze keer het "anti-Kaag" puntje.

Niet dat het me verbaast van Sassen dat Kaag doelwit is want zoiets is voor open doel scoren hier en beter gelezen dan stukjes over geld. Bekijk je zijn verhalen en zijn achtergrond dan weet je: Ook Sassen is een speciaal geval dat misschien wel meer met Kaag gemeen heeft dan hij zou willen.

Hoewel niemand ooit verantwoordelijk is voor zijn ouders, hun achtergrond of wat verre familie op de kerfstok heeft, herinner ik me nog een ronkend stuk van zijn hand over de geneugten van het internationale expat leven te Bariloche, die Gooise matras van Argentinië waar de jetset en niet in het minst de happy few van de militaire junta in de jaren 70 en 80 hun feestjes vierde. Dat Sassens ouders exact ten tijde van de junta van marine-piloot Julio Poch hun domicilie kozen in Buenos Aires, de hoofdstad van die ellende, is Sassen wederom natuurlijk niet aan te rekenen maar mijn indruk is dat het toch zeker sporen heeft nagelaten bij de toen jonge knul, of zou vooral het anti-linkse sfeertje op de lokale expat-school daaraan debet zijn geweest?

Uiteraard allemaal giswerk, maar daarom is het toch teleurstellend dat een erudiete en elitaire figuur met zo'n track record qua geldblogs en kennis nu zijn oren laat hangen naar wel erg banale anti-Kaagse oprispingen. Het is ook een beetje plassen in het eigen internationaal-elitaire nest, terwijl Sassen dan tenminste nog uit een echt elitaire familie voortkomt terwijl Kaag in een gewoon rijtjeshuis is opgegroeid. Het zal dus wel de kift zijn, dat Kaag in de meer links-elitaire kosmopolitische kringen verkeerde en Sassen meer in de oud-geld elitaire kringen, water en vuur dus.

Maar laten we wel wezen: Dit stuk van Sassen is fenomenaal geschreven. Origineel, getuigend van een heel eigen inzicht, vol nieuwe feiten en met rake typeringen over Kaag, het is dat de bezemsteel er nog maar aan ontbrak.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 21:35 | 18

"Dit stuk lijkt toch op een zoveelste rechtsert die zich geroepen voelt tot rechtse "virtue signaling"."

Dat is het niet. Het is appeasement van de kroontjes. Ik mis Bart Nijman. Vind hem een lul of een held, eens of niet eens de man pakt niet 4 of 5 woordjes of namen waarvan iedereen weet dat er een groep mensen zijn die helemaal Pavlov gaan en schuimbekkend te grommen.

Dat is jammer. Spartacus is een held die Van Rossum vrij goed opvangt maar heel veel stukjes zijn helaas veel minder leuk dan toen Weessie en Wiegers nog schreven. Als straks alleen nog maar een paar reaguurders het verschil maken tussen blaten en praten blijft er weinig over.

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:17
▼ 15 antwoorden verborgen

Café is begonnen!

Papa Jones | 22-01-23 | 21:30

Ik wilde de AI bot ChatGPT om hulp vragen, maar die is wegens overbelasting down.
ChatGPT is at capacity right now
Get notified when we're back
Write an acrostic poem about the status of ChatGPT.
C: ChatGPT is currently down
H: Huge demand has caused the site to crash
A: All users will have to wait
T: Time is needed for the servers to catch up
G: Go grab a coffee and check back soon
P: Patience is key in this situation
T: Trust that the team is working hard to fix it up
OK

E.Colli | 22-01-23 | 21:30 | 6

@E.Colli | 22-01-23 | 21:45:
Het misleidende is dat ChatGPT in de ik vorm spreekt. Al dan niet onbewust stellen wij er ons dan een persoon bij voor, terwijl het niets anders is dan een enorme hoeveelheid computerinstructies. Het zou beter zijn als ChatGPT aangeeft uit welke informatiebronnen er is geput.

lekgoot | 22-01-23 | 23:20
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Plastique | 22-01-23 | 21:18 | 2

Wow

DeusVult86 | 22-01-23 | 21:14

Herinneren julie nog het interview met minister Van der Wal aan het begin van de stikstof crisis waarin ze zich versprak en toegaf dat de boeren moeten wijken voor woningbouw en stikstof een mooie drogreden was? Fragment is niet meer te vinden.

E.Colli | 22-01-23 | 21:13 | 5

Dat maakt de boeren miljardairs. Hun grond gaat van 7 Euro per m2 naar de 1000 Euro per m2. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat verschil in prijs tussen landbouw en bouwgrond in het ons kent ons circuit terecht komt.

Gebakschep | 22-01-23 | 21:55

@W_F | 22-01-23 | 21:34: Dat is de simpele logische oplossing, gaan ze dus niet doen. Want dan gaan de boeren er met de winst van de gestegen grondprijzen vandoor.

E.Colli | 22-01-23 | 21:56

@Gebakschep | 22-01-23 | 21:55: je snapt hopelijk ook dat gemeenten het bestemmingsplan op de boerengrond pas NA een verkoop willen wijzigen? De boeren zullen gewoon zoveel mogelijk tegen een lage landbouwgrondprijs hun grond mogen verkopen en dus niets meepakken van een stijging van de grondwaarde zodra het bestemmingsplan wordt gewijzigd.

oh no | 22-01-23 | 23:16
▼ 2 antwoorden verborgen

En wat was het antwoord van mevrouw kaag op uw schrijven?

Schipperke | 22-01-23 | 21:06 | 2

Heeft ze ooit ergens inhoudelijk op geantwoord?

W_F | 22-01-23 | 21:35

block op twitter en verhoogde aandacht van 'de diensten' naar alle waarschijnlijkheid.

paost712 | 22-01-23 | 21:40

Gewoon een logisch betoog. Niets mis mee. Kan zo in de NRC, Volkskrant en alle andere media.

Leffe Blonde | 22-01-23 | 21:04

Weten we allemaal, maar de Nederlanders blijven op de zelfde clowns stemmen.

Winston1 | 22-01-23 | 21:04

Met Zwitsalbewustzijn durf ik niet mijn echte mening te geven maar heb wel een vraag:
wie kan iets noemen dat minister Kaag vóór Nederland gedaan heeft?

pan.met.de.jet | 22-01-23 | 21:03 | 6

Ze heeft geholpen on allemaal een beetje meer EU burger te maken, duur de Nederlandse overheid nog minder relevant te maken.

W_F | 22-01-23 | 21:31

Ze is heeeeeel netjes omgegaan met de Afghanistan evacuatie. Ging echt perfect, ook de samenwerking met Defensie en de minister daarvan.

Able-Archer | 22-01-23 | 21:54
-weggejorist-
Scepticus | 22-01-23 | 23:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Zie in de panelen de vaste D66-fanboys weer met de gebruikelijke non-argumenten komen, zonder ook maar één inhoudelijk tegenargument te hebben. Een beetje zoals je voor de verkiezingen ook bij de NPO ziet.
Lijkt me toch wel triest om tegen beter weten in je partijtje te moeten verdedigen terwijl er eigenlijk niets te verdedigen valt.

spanarchist | 22-01-23 | 21:00 | 8

@Red shirt | 22-01-23 | 21:43: Uiterst rechts? Rechts populisten? Dat is juist D66!

Deflatiemonster | 22-01-23 | 22:32

@Deflatiemonster | 22-01-23 | 22:32:

Dus...

Volgens jou...

D66 zegt, of verkondigt dingen die niemand wil horen en zij zijn populisten?

Hoe dan?

Er komen meer vluchtelingen dan verwacht. Iedereen superblij.
We worden allemaal armer, we kunnen er niets aan doen. Iedereen superblij natuurlijk.
Er zijn niet genoeg huizen en we zitten flink in de shit met stikstof. Alle mensen juichen!!!

Enig idee hoe ontzettend krom jouw denkwijze is? Leiders geven slecht nieuws wanneer nodig. Populisten vertellen alleen maar hoe slecht de andere het doet en rennen daarna weg. OF... OF... Erger. Slopen het hele land omdat ze een zooitje idioten zijn.

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 23:25

@Red shirt | 22-01-23 | 21:43: Is het weleens bij je opgekomen dat de PVV af en toe best weleens een beetje gelijk kan hebben? Bijvoorbeeld als ze kritiek heeft op Dictatuur66?

MAD1950 | 23-01-23 | 00:40
▼ 5 antwoorden verborgen

Mooi, alles op een rijtje en dus nog erger dan ik al dacht.

MeppieRocks | 22-01-23 | 20:59

Volgens mij weten ze heus wel dat het vertrouwen in de politiek achteruit holt en de politieke polarisering toeneemt door de constante bestuurscrisi. Echter om hun eigen achterban bij de les te houden en om de aandacht af te leiden worden de populisten gebruikt als zondebok. Iets waar de meer debiele politici (Thierry B. et al.) gretig gebruik van maken om zichzelf in de kijker te spelen.

Barre_de_k | 22-01-23 | 20:58 | 1

Het vertrouwen in de politiek achteruit holt... uhm, is die niet gewoon al helemaal weggesmolten dan?

oh no | 22-01-23 | 23:17

Het is toch bijzonder hoe je als Sigrid Kaag zijnde de verworven achterban weer bijna tot het nulpunt kunt reduceren, of waren het eigenlijk afgehaakte PVVers die toch weer teruggekeerd zijn?

Sinterbikske | 22-01-23 | 20:56 | 3

Binnen D66 heet dit al decennia "regeren is halveren. Op een merkwaardige manier kost regeren voor D66 altijd veel stemmen. Alle populistische prietpraat doet het leuk wanneer je een biertje drinkt maar uiteindelijk moet het land ook bestuurd worden. En eerlijk is eerlijk: op de inhoud is Sigrid Kaag by far de beste opvolger voor Mark Rutte die wel heel erg sleets begint te worden.

Red shirt | 22-01-23 | 21:16

@Red shirt | 22-01-23 | 21:16:

Welke inhoud, bij Toutatis?

JJMS | 22-01-23 | 21:21

@JJMS | 22-01-23 | 21:21: Wonderbaarlijk argument weer. D66 wordt juist afgestraft omdat ze niet besturen. Tenzij je de halve wereld met het regeringsvliegtuig afreizen om te netwerken voor je volgende Europese baan besturen wilt noemen.

spanarchist | 22-01-23 | 21:26

Allemaal de schuld van GeenStijl, eeeh... Kaag!

Komjehiervaker | 22-01-23 | 20:56

* adem haalt *

Wow, spijkers met koppen, allemaal.

Dank voor dit heldere betoog. Hear hear.

Zomaarwat | 22-01-23 | 20:53

Ik heb het al vaker geschreven en gezegd en blijf het doen, bij Kaag, Patersnotte, Sjoerdsma, Pechtold, ach waarschijnlijk bij alle D66-ers inmiddels staan van die gepoetste mmoie glanzende zwarte hoge laarzen in de kast te wachten op het juiste moment om ze eruit te halen. Bij Kaag zijn het waarschijnlijk van die mooie stiletto's.

Low battery | 22-01-23 | 20:52

Goed verwoord, mijn bloed kookt ook. En iedereen maar 'deugend' wegkijken van de realiteit. Zonder zelf na te denken, anderen buitenspel plaatsen vanwege onwelgevallige mening, slechts daartoe opgeroepen door een nieuwe leider. Do the math

Kladderadatsch | 22-01-23 | 20:51
-weggejorist-
RambalLO | 22-01-23 | 20:41 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen

Goed verhaal. Helemaal mee eens ook.

En nu??
(edit: Blijkt mijn reactie een verkorte versie van schout-bij-nacht te zijn)

marcoplarco | 22-01-23 | 20:40

Weledelgestrenge heer Sassen van Elsloo,

Wanneer komt de dag dat het nieuwe beschaafde rechts haar tronie laat zien en aan de weg gaat timmeren voor een wederopstanding in de Nederlanden?

Wij wachten al decennia.

Er is niet veel meer voor nodig dan een marginale meerderheid. Wanneer gaat die komen. Of wellicht zoals u goed begrijpt, wanneer gaat het nieuwe rechts ophouden met zichzelf in de voet schieten en de gemiddelde kiezer te minachten met extreemrechtse standpunten, leugenachtige complottheorieën en hetzes tegen politici die zij niet aardig vinden.

Haat zaait nu eenmaal haat en negativisme creëert negativisme. Hel en verdoemenis prediken kan natuurlijk altijd wel op de steun rekenen van randfiguren maar zoals de fictieve wijsgeer Yoda al zei... "Angst is het pad naar de duistere kant. Angst leidt tot woede. Woede leidt tot haat. Haat leidt tot lijden."

Wanneer komt er uit de hoek van liberatariers en anarchisten een stem van hoop? Een plan voor de toekomst. Een verhaal wat aannemelijk is voor de meerderheid van ons volk? Ons volk vraag u heer Sassen van Elsloo? Dat is niets meer of minder dan een nationaliteit en een zo goed of kwaad als het gaat samenleving. Discussies over friet of patat zijn niet het enige wat ons verdeelt of opdeelt ook lokaal dialect of taal, voetbalclubs, eigenaardigheden en cultuur maar wat ons allemaal Nederlander maakt in deze mengelmoes van volkeren en culturen is westerse normen en waarden.

Hetzes voeren tegen Kaag, Rutte, Timmermans, De Jonge, Von der Leyen, Biden of Zelensky zetten weinig zoden aan de dijk. Gewoon omdat de meerderheid daar niets aan heeft. What's in it for me moet u wel heel bekend zijn en de meeste mensen denken zo. Altruïsme bestaat maar uiteindelijk wil iedereen beter eindigen dan starten.

Dus waarde heer Sassen van Elsoo. Er is een oud begrip in de Nederlanden en dat is "Voortrekkers". Wellicht weet u niet meer wat dat is maar het komt er op neer dat men de kar moet voorttrekken. Stuurman aan wal en schoenmakers die plastische chirurgie willen gaan doen helpen niet. Ze helpen niemand.

Dan rest dus enkel de vraag. Komt er ooit iets beters dan Mark Rutte die het vertrouwen van het volk genoeg kan winnen om niet te zeiken over nevenfuncties maar het niet alleen zegt beter te kunnen maar het ook beter gaat doen. Want... Het nieuwe beschaafde rechts doet helemaal niets behalve complotonzin verkopen en te heulen met fascisten.

In afwachting tot uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet,

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 20:40 | 9

@anja | 22-01-23 | 21:34:

Mijn familiezaken zijn die van mij. Dat ik dan daarnaast nog ruimte kan maken voor andere mensen die het moeilijk hebben zal mij wel een "deuger" maken. Maar lieve Anja, het is je ontgaan dat ik niets van Rutte verwacht. Ik wil WETEN wat de tegenpartij gaat doen. Helaas dat mijn epistel niet duidelijk was. Het is niet anders.

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 22:54

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 22:54: oh het gaat bij jouw tegel slechts om de vraag 'whatabout' - in dit geval dus de beleidstandpunten van de andere partijen? Want de discussie die jij en ik hadden draaide daar nog niet om. Excuses dat ik toch hardnekkig nogmaals vraag: welk beleidsvoornemen op nationale schaal dat geïnitieerd is door een van de vier kabinetten Rutte is effectief en (, vooruit; of) efficient tot een succesvol einde gebracht? Of zelfs maar halverwege?
Kijk, jij kunt van vraaagstelling veranderen, altijd, maar graag toch ook even jouw perspectief op de laatste vraag. Ik wil oprecht graag zien wat jouw meetlat is. Dat heeft immers invloed op mijn antwoord op jouw vraag welke partij het beter zou kunnen. (maar eerlijk gezegd vind ik dat ook een moeilijke vraag)

anja | 22-01-23 | 23:54

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 22:54: Jij had het niet alleen over jouw familiezaken. Jij generaliseerde. Expliciet. Althans, dat meen ik mij te herinneren. Indien ik het verkeerd heb, hoor ik het graag, natuurlijk.

anja | 23-01-23 | 00:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Doet me eraan denken.
Hoe laat gaat het café open?
Ik heb trek in bier.
Met een flinke schuimkaag!

Kapitein Sjaak Mus | 22-01-23 | 20:39 | 2

Nou ja ik schenk er net eentje in. Hier voor jou ssstt. Hier mag n.l. niet gedronken worden.

entredeuxverres | 22-01-23 | 20:50

Had eigenlijk een financiële vraag aan Sassen.
Maar die gaat in dit geweld toch verloren.
Biertje dan maar.

reservebelgië | 22-01-23 | 21:21

Mij bekruipt het gevoel dat Sassen het niet zo op heeft met Kaag. Ik ook niet trouwens maar, je kan evenzogoed zo'n brief schrijven aan Poetin. Dan krijg je dezelfde racties en resultaat: geen!

aflaatverkoper | 22-01-23 | 20:39 | 2

Sassen betekent nu eenmaaal ergens tegenaan pissen.

Shoarmamasutra | 22-01-23 | 20:59


' Kaagmens' dekt de lading.

Ervaringsdeskundige | 22-01-23 | 20:30

Sigrid Kaag is natuurlijk een archetype van een elitaire vrouw: succesvol, rijk, een mooie carriere en een topbaan. Sommigen vinden haar als een intelligente, fatsoenlijke vrouw, een verademing tussen een toenemend aantal ordinaire schreeuwlelijkers. Voor anderen is ze als lap op een rode stier. Maar wanneer je door extreem-rechts verguist wordt, dan doe je het nog niet zo slecht, denk ik dan.

Red shirt | 22-01-23 | 20:29 | 25

Spelfoutje denk ik, "door extreem-rechts verguist" moet neem ik aan zijn "om extreem-rechts verguist".

Blauwpetje | 22-01-23 | 21:06

Als ik aan sterke intelligente vrouwen denk dan denk ik eerder aan Asita Kanko en aan Ayaan Hirsi Ali als misogyne blanke fascistische rascist zijnde dan aan die verlepte ‘witte’ troela van d66 die de keuze moest maken tussen twee top universiteiten en weet wat een halve liter melk kost, zichzelf iedere nacht in slaap huilt met de aanblik van de foto Yasser Arafat naast haar bed en daarnaast de foto van haarzelf in lappen gehuld met het hoofd naar beneden gebogen tijdens het bezoek aan de geestelijk leider van Iran die nu tientallen executies heeft uit laten voeren vanwege vrouwen die die lappen niet meer accepteren. Echt alles is slecht aan Sigrid Kaag. Je ziet het of je wilt het niet zien, een andere optie is er inmiddels niet meer.

Sinterbikske | 22-01-23 | 21:53

@Sinterbikske | 22-01-23 | 21:53:
"zichzelf iedere nacht in slaap huilt met de aanblik van de foto Yasser Arafat"
Ja ik moest lachen, maar dat komt omdat ik je humor wel waardeer.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 23:48
▼ 22 antwoorden verborgen

Uitkomen van grond van boeren + groepsverbod is nergens voor nodig. Uitkoop vee + beroepsverbod is voldoende. De bestemming kan ook gewijzigd worden van veeteelt naar woningen zonder dat uitkoop nodig is, de boeren zorgen er in dat geval echt wel voor dat er woningen op hun grond gebouwd kunnen worden. Er zijn heel veel alternatieven voor de uitkoop van grond, dus is het per definitie niet noodzakelijk. Er is geen wettelijke basis voor dwang als er geen noodzaak is. Het hele plan van de overheid is een sprookje dat alleen kan bestaan als je de werkelijkheid vergeet.

W_F | 22-01-23 | 20:29

Verder goede rant. Geen woord aan toe te voegen.
Wie zijn toch die mensen die zo ver van de Nederlandse burger af staan? En wie zijn die mensen die het opnemen voor deze sujetten?

Deflatiemonster | 22-01-23 | 20:28 | 2

Ik sta twee reacties hier vandaan.

Red shirt | 22-01-23 | 20:31

@Red shirt | 22-01-23 | 20:31: Raar dat jij je aangesproken voelt.

Deflatiemonster | 22-01-23 | 20:40

Trouwens:
"We moeten praten"
Nee.
We motte niks!

Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:27

Het blijft raar dat Breedveld en Bouazza nooit eens doorgelicht zijn met hun kwalijke rol bij het voordoen van iemand anders om die in de problemen te laten brengen.

Deflatiemonster | 22-01-23 | 20:26 | 2

Kan iemand mij uitleggen hoe ook zij de schuld van Kaag zijn?

BobDobalina | 22-01-23 | 20:28

@BobDobalina | 22-01-23 | 20:28: Is mij niet gelijk duidelijk maar even een gok van mijn kant: Lodewijk Asscher werd destijds ook ineens zwartgemaakt/ beschuldigd van racisme vanuit dezelfde hoek (onder de naam Kars Abbes) en het feit dat Bouazza vaak mocht aanschuiven bij Paul & Witteman (NPO/D66 netwerk) klinkt het politiek gestuurd. Of anders gezegd, er is ze niet veel in de weg gelegd. Ik denk dat van Elsloo meer details heeft.

Deflatiemonster | 22-01-23 | 20:39

“Democratie is als een trein. We stappen uit wanneer we aankomen op het station dat wij wensen."
-Kaag. O nee, het was Erdogan. Nou ja, iemand die niet van tegenspraak (lees: oppositie) houdt. Eigenlijk iedereen die stikt in eigen gelijk.

Analia von Solmsch | 22-01-23 | 20:26

Mensen die in de politiek gaan zitten er voor zichzelf.
Zodat ze na hun "carrière" het bedrijfsleven in kunnen gaan.
Ze doen alsof ze zich inzetten voor de burgers, mar luisteren naar de lobbyisten van het bedrijfsleven.

Niet?

Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:24 | 2

Gelukkig heeft u een beroep waar u zich voor 100% inzet voor de ander die het minder heeft. Geld is voor u geen drijfveer, maar naastenliefde staat bij u hoog in het vaandel. Kan me best voorstellen dat u zich soms eenzaam voelt als barmhartige samaritaan.

johnyl | 22-01-23 | 20:30

"Het is gangbaar om de aanhef te beginnen met “Beste”
Zou niet weten wat daar mis mee is.

Beste_Landgenoten | 22-01-23 | 20:21 | 2

“Beste Els, …” Ja, daar was toen iets mis mee. Hint: Bolkestein - Els Borst.

Analia von Solmsch | 22-01-23 | 20:27

Even het artikel lezen Beste, dan snap je waarom.
Maar dat heeft verder niets met jou te maken hoor.

Here's Freddy | 22-01-23 | 20:33

Gisteravond ‘feestje’ met buren. Een ultieme D66er met vrouw hadden eindelijk door hoe fout dat wijf en inmiddels dat hele kliekje is, twee stemmen weg. Het hoe en waarom hoefde ik niet te vragen, ze doorzagen ook ineens de smerige doortraptheid.

Normpje | 22-01-23 | 20:20 | 2

Nu nog hopen dat ze deze reflectief-kritische houding kunnen bewaren tot en met de verkiezingen.. in Maart, toch? Verder compact stuk van GS dat staat als een huis. Had ik het moeten schrijven dan was ik tussendoor aan het braken geraakt en/of had een hartaanval gekregen gezien het optekenen van zoveel hypocrisie van een regeringspartij, waardoor het stuk niet af was gekomen. Dus compliment want de feiten die er staan laten een duidelijk edoch helaas zeer negatief beeld zien van de mate van integriteit en betrouwbaarheid van de Nederlandse regering.

anja | 22-01-23 | 20:39

Hartstikke goed. Moge er nog veel, heel veel volgen.

ChalinaRosa | 22-01-23 | 20:58

Zo die Sassen gaat in de aanval (en wijst naar de daders). Meestal een goed doorwrocht economisch verhaal, maar deze kant van hem bevalt me ook goed.

Phantomas | 22-01-23 | 20:19

"democratie"
Of heeft u op Kaag gestemd?

Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:18

De nep'verantwoordelijkheid' die Kaag heeft genomen in de toeslagenaffaire (oepsie, ik treed af, en ga meteen verder op een departement waar ik geen verstand van heb), heeft meer schade gedaan aan het vertrouwen in de politiek dan zij en de rest van de zittende kliek in 10 jaar kunnen opbouwen.

Zeurders | 22-01-23 | 20:18 | 2

Ministers hebben beperkte verantwoordelijkheid, maar Rutte bemoeid zich overal mee zonder ergens voor verandwoordelijk te zijn omdat zijn taak volgens onze grondwet maar heel beperkt is. Rutte draagt ongeveer net zoveel verantwoording als elke andere BN'er die zich met de Nederlandse politiek bemoeid.

W_F | 22-01-23 | 20:33

De algehele stoelendans na het 'ontslag, yeah right' had nu nog op flyers door het hele land leesbaar moeten zijn. Onvergeeflijke actie.

NiCeY | 22-01-23 | 21:16

Ik wacht ook nog steeds op een toegezegd gedegen onderzoek naar de resultaten van de avondklok.

Pummetje | 22-01-23 | 20:14 | 3

De avondklok werkte fantastisch, er waren 's avonds echt minder mensen buiten. 's morgens was het wel wat drukker, als iedereen na de verplichte logeerpartij weer naar huis ging.

W_F | 22-01-23 | 20:36

De avondklok was juist leuk.

De_fluitlokker | 22-01-23 | 20:41

Links fascisme is onder vele petten verderfelijk groot geworden.
Een onbeheersbare adolescent.

NiCeY | 22-01-23 | 20:13

Kan iemand dit betoog in 3 zinnen samenvatten?

Après toi | 22-01-23 | 20:12 | 18

@BobDobalina | 22-01-23 | 20:27:
Kijk eens op de zijkant van de mondkapjes doos.
Die staat vast nog wel op je bureau. Wat staat daar?
Juist. Beschermd niet tegen covid19 of andere virussen.

entredeuxverres | 22-01-23 | 20:59

@BobDobalina | 22-01-23 | 20:27:
Mondkapjes zijn en waren niet effectief. Vooral niet tegen verspreiding van ("doe het niet voor jezelf, doe het voor de ander"). Zoek wetenschappelijke artikelen van voor 2020 over de rol en taak van medische mondkapjes. Het gaat primair om spuug, grote druppels en bacteriën in open wonden te verhinderen. Niet ter bescherming van de chirurg (in Zweden werd zelfs voorgesteld dat assistenten die niet in de directe omgeving van de operatietafel, geen mondkapjes hoefden te dragen).

Louter Leuter | 22-01-23 | 21:53
▼ 15 antwoorden verborgen

Ik mis Rutte in dit verhaal. Het is boven alles zijn kabinet.
Hij laat anderen partijen weer zijn vuile klusjes opknappen en gooit ze vervolgens voor de bus.
Een oud en beproefd recept van hem.
Hij lacht zich dood als straks de meute toch maar weer, wegens gebrek aan beter, op de VVD of op het zogenaamde fatsoenlijke rechtse alternatief, Ja21 gaat stemmen.
Het clubje dat hij, gezien hun stemgedrag, ook al lang in zijn broekzak heeft.
Kijk uit met die listige slang.
Hij manipuleert je precies in de richting waar hij je hebben wil.

entredeuxverres | 22-01-23 | 20:09 | 8

@Papa Jones | 22-01-23 | 21:22: Ah oké ik snap um. Door je eerste reactie dacht ik dat je het niet eens was.

entredeuxverres | 22-01-23 | 21:30

@Papa Jones | 22-01-23 | 20:49:
Wie zwijgt, strenge stemt toe.

Rutte en zijn compañeros zwijgen van hier tot Tokio.

Louter Leuter | 22-01-23 | 21:42
▼ 5 antwoorden verborgen

Elke partij heeft wel 1 of 2 leden waar je lichtelijk onpasselijk van wordt, maar D66 is erin geslaagd om en de Groot en Kaag en Sjoerdsma en Paternotte en Jetten bij elkaar te krijgen, om nog maar te zwijgen over de helaas te laat overleden Pechtold. De kotsfactor is daardoor van exceptionele omvang.

Blauwpetje | 22-01-23 | 20:08 | 2

Waar het hebben van een verrotte persoonlijkheid bij geen enkele partij een belemmering is om carrière te maken, lijkt het bij D66 een absolute voorwaarde te zijn.

spanarchist | 22-01-23 | 20:18

Dit zijn de artikelen waarvoor ik het roze blog lees.

Wat nog toegevoegd kan worden, maar wat eerder al beschreven is: het per eenmaal, andermaal, weggooien van haar kernprincipes en daarbovenop de gedragingen van mede 66'-ers, zoals Alexander Pechtold, Frans van Drimmelen en Sidney Smeets.

BenBinnen | 22-01-23 | 20:04

Nederlandse boeren moeten sofort hun uitzonderingspositie inleveren.

Boeren in Vlaanderen, Denemarken en Ierland niet....

1 natuur, 1 Europese Unie, maar 2 maten.

Feynman | 22-01-23 | 20:03 | 13

En nog stemmen trekken van die achterban, ik kan er echt niet bij

Kladderadatsch | 22-01-23 | 21:05
▼ 10 antwoorden verborgen

Handelswijze Binnenhof politiek had in Babylon een illustere voorganger, stond wijd en zijd bekend bij de omringende volkeren als; Zie zij vaardigen wetten uit, en zijn zelf de eerste die deze breken! (schoot mij zomaar te binnen)

william7055 | 22-01-23 | 20:02 | 1

mooi gezien. Het comfortabele van het niet veranderlijke.

nobodiesunmighty | 22-01-23 | 20:36

Diep van binnen zijn we allemaal een beetje extreemrechts.

Hadena | 22-01-23 | 20:02

Jammer dat Kaag dit niet leest, want het artikel is veel te lang voor haar. Sinds ze in de politiek zit, doet ze alleen nog aan soundbites van hooguit een woord of acht. Die worden haar ingefluisterd door communicatieadviseurs, al weet ze dat niet omdat het woord communicatieadviseurs te veel lettergrepen heeft. Kaag is iemand die denkt scrabble te kunnen winnen met woorden als rib, kas en kop. Het soundbiteleven is wel lastig. De laatste tijd heeft ze zelfs moeite met het lezen van boodschappenlijstjes. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ze maar met de helft van de boodschappen thuiskomt. Ze is dan ook blij met haar korte achternaam, al twijfelt ze wel eens. Ik het nou Kaach, Kaagh of Kaag? Ach, het maakt niet uit. Ze kan het toch niet spellen.

Albert61 | 22-01-23 | 20:01

Natuurlijk ondermijnen rechts extremisten en complotpopulisten het vertrouwen in de politiek. Zij zullen er alles aan doen om een anti overheidsstemming op te wekken. Anti Kaag stukjes schrijven, tegen Rutte aan schoppen is ook erg populair, en de overheid in het algemeen beschuldigen van corruptie en anti democratisch is ook erg populair. Dit soort populistische prietpraat lijkt erg onschuldig maar streeft naar het vestigen van een extreem rechts regime waarin vrijheid van het vrije woord wordt ingeperkt.

johnyl | 22-01-23 | 19:59 | 25

@BobDobalina | 22-01-23 | 20:39: Kaag heeft nog niets openbaar gemaakt, dat is pas uit WOB-verzoeken naar voren gekomen. Bij Baudet ging het over inkomsten uit zijn boekjes, bij Kaag over een bijbaan die in conflict staat met haar ministersfunctie.
Maar hé, gewoon doorgaan met het herhalen van D66-propaganda. "Baudet, Wilders, Trump slecht, Kaag en Biden goed". Wat moet het leven voor simpelen zoals jij toch makkelijk zijn.

spanarchist | 22-01-23 | 20:48

Ik zou terstond aangifte doen tegen het staatsondermijnende roze weblog, als ik u was?!

BadPatNL | 22-01-23 | 21:10

Op een paar Schultenbrau drinkende kaalkopjes bestaat er geen extreemrechts in Nederland.

At_Dawn_They_Sleep | 23-01-23 | 00:04
▼ 22 antwoorden verborgen

Lekker stuk, waarheidsbommen op deze frisse zondag.

Cunts-en-kitsch | 22-01-23 | 19:59

Ik mis de leugen rondom "Hier scheiden onze wegen" Als ze dat had aangehouden waren er nu mogelijk voorderingen in vele zaken die speelden.

Sinclair | 22-01-23 | 19:58 | 2

Toen ze dat riep dacht ik even "zou het dan toch?", maar de ware aard van het beestje liet zich niet verloochenen.

Blauwpetje | 22-01-23 | 20:03

Ze schijt op ons, dat is echt anders dan scheiden van wegen. De mevrouw zegt iets , maar bedoelde iets anders. Scheiden en schijten is lastig uit elkaar te houden

Henkie | 22-01-23 | 21:23

Alles draait om beeldvorming, men is daar gevoelig voor. Als je vaak iets herhaalt gaan demense het geloven. Dit kabinet maakt daar "handig"gebruik van.

Fly-KTM | 22-01-23 | 19:58

En nog zal ze het niet begrijpen..

En B_L ook niet.

Wijze uit het Oosten | 22-01-23 | 19:57
-weggejorist-
DrJaap | 22-01-23 | 19:52

Baudet werd aangepakt niet omdat hij een foutje had gemaakt maar omdat hij bij herhaling weigerde openheid te geven over zijn nevenfuncties en bijverdiensten. Dat is toch echt wat anders.

En zo staan er nog wel meer fouten in deze weinig coherente opsomming.

BobDobalina | 22-01-23 | 19:52 | 15

@JoopGall_blaas | 22-01-23 | 20:24: 1. Nee. 2. Ik heb het puur over deze rant. Niet over GeenStijl over het algemeen of over de schrijver specifiek. Ik heb betere stukjes gezien van Sassen. Maar dan ging het over iets waar hij specifiek wat meer van weet: geld/financiële wereld/aandelen etc.
3. Daar zit af en toe best wat lezenswaardigs tussen, maar kom er niet zoveel.

guldenmiddenweg | 22-01-23 | 20:34

@BobDobalina | 22-01-23 | 20:32:
Volgens de KvK:

Je kunt bedrijven en organisaties in het Handelsregister zoeken op handelsnaam, adres of op KvK-nummer. Zoeken is gratis net als de basisinformatie KVK-nummer en adres. Wil je uitgebreidere informatie zoals een uittreksel Handelsregister of jaarrekening, dan zijn daar kosten aan verbonden.

Uit de gepubliceerde jaarrekening kan je veel informatie uithalen. Kost wat, maar als journalist zijn dat normale (geringe) kosten.

Louter Leuter | 22-01-23 | 21:30
▼ 12 antwoorden verborgen

Wat een geweldig stuk en ik weet zeker dat dit weer een verfrissende uitwisseling van gedachtes gaat worden.
Verder wens ik u natuurlijk een heel prettige voortzetting van de avond toe waar eenieder op beschaafde wijze mag uiten wat relevant is op dit onderwerp.

Zapata10 | 22-01-23 | 19:49 | 1

Je dacht: één Joris is wel voldoende vanavond. Geh, geh.

Maar Sassen stelt interessante vragen aan mevrouw Kaag. Ik zou op elk van die vragen wel een eerlijk antwoord van haar willen horen. Gaat natuurlijk nooit gebeuren, maar het zou een nog interessantere uitwisseling van gedachten te weeg gaan brengen.

Peerkeoud | 22-01-23 | 22:46

Precies dit. Onderaan in een bijzin wordt ook nog indirect verwezen naar die andere ‘liberaal’, Mark. Maar dit geld voor een groot gedeelte voor de hele democratie ondermijnende coalitie.

ratelaar | 22-01-23 | 19:48

Pieter Omtzigt is alles wat Kaag niet is. Inhoudelijk sterk, betrouwbaar (althans voor een politicus) en heeft kennis van zaken.

Geertje W | 22-01-23 | 19:48 | 1

Ze hebben compleet andere rollen nu.
Laat Omtzigt het kabinetsbeleid bepalen en je loopt hardgillend weg. Het blijft een CDA-er.

Neemt niet weg dat-ie erg nuttig is in de kamer.

Papa Jones | 22-01-23 | 19:58

Spot On!
Ik wacht nog wel op extra duiding van het VVD66 webcare team om alles van Secret Kaag te bagatelliseren en projecteren.

Reebensteeltje | 22-01-23 | 19:48

Tsjonge, allemaal de schuld van Kaag. Die heeft wat voor elkaar gekregen. Echt een powervtouw dus.

Overigens zijn er verschillende studies die aantonen dat het dragen mondkapjes een van meest effectieve maatregelen was. Is de schrijver wappie geworden of zit-ie gewoon op de verkeerde sites zijn nieuws te halen?

BobDobalina | 22-01-23 | 19:47 | 12

Kaaglover gespot...

BadPatNL | 22-01-23 | 21:19

@Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:29:
Ook de medische blauwe dingen werken niet.

Louter Leuter | 22-01-23 | 21:23

Welk kernprobleem in dit land heeft Kaag opgelost beste Bob?

Peerkeoud | 22-01-23 | 22:43
▼ 9 antwoorden verborgen

psychopathie ondermijnt democratie. Macht trekt psychopathie. Enige manier om tegengas tegen deze geschiftheid te geven is tegengas toestaan. Dat is grofweg de essentie van democratie. Overigens vaak net zo geschift. dat lijkt minder te worden. Haar uitspraken bevestigen haar valsheid: zij staat geen tegengas toe door gekozen volksvertegenwoordigers. Linke ijzige machtswellustelinge.

nobodiesunmighty | 22-01-23 | 19:47 | 2

Psychopathie hoeft niet persé negatief te zijn. Zolang de psychopaat in kwestie zich aan de spelregels houdt.
Dit gesprek erover vond ik zeer verhelderend: youtu.be/GL4PyLEi8jY

ratelaar | 22-01-23 | 19:53

@ratelaar | 22-01-23 | 19:53: Ben het uiteraard best wel met u eens, het ligt genuanceerder uiteraard, zoals Dutton o.a. zegt, op de juiste plek op het juiste moment in alle nuances. Ik meen dat ik ooit Kaag autistisch narcistisch genoemd heb., onhandig communicerend, oppervlakkig en vrij veel met oppervlakkige aandacht voor zichzelf opeisende en daar mee bezig zijnde. Ik ga Dutton es verder bekijken. Waarvoor dank.

nobodiesunmighty | 22-01-23 | 20:45

Wat een nondejuuhs goed stuk.

TonAlias | 22-01-23 | 19:47

Wat kun je nog zeggen over Kaag, Rutte, Ollongren, Klaver, Jetten, en wat dies meer zij dat al niet eerder veelvuldig is gezegd door betere mensen dan wij.

Sans Comique | 22-01-23 | 19:45 | 3

Nou, het volgende: Kaag stond neerbuigend op de foto in Iran. Wellicht goed bedoelt, echter het land Iran steunt als geheel intussen a) de Russen in Oekraïne (Zie drone leveringen), b) tracht intussen jarenlang de staat Israël te ondermijnen en c) slaat opstanden in eigen land, keihard neer. Gericht tegen de eigen bevolking die (Wat) meer vrijheid wil zien.

Denk hieraan, zodra Mme. Kaag gevuld van arrogantie op anderen neerkijkt (Behalve tegen journalisten anders dan Tom Staal), en 'de ambitie heeft om Minpres. te worden' - Alsjeblieft niet.

Foto ter illustratie:
www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/3...

Nederlandop1 | 22-01-23 | 19:52

@Nederlandop1 | 22-01-23 | 19:52:
Who gives a fuck.
Wij kopen ook nog olie van Saudi-Arabië terwijl die half Jemen aan het uitmoorden zijn.

Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:25

@Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:25: In tegenstelling tot wat jij beweert .. Ligt dit conflict op de radar.

Nederlandop1 | 22-01-23 | 21:10
-weggejorist-
Zapata10 | 22-01-23 | 19:45 | 1

Raar om in de titel de woorden "Beste" en "minister" te combineren met "Kaag",.. alsof er geen betere zijn!

Pettertje | 22-01-23 | 19:44

Mooi geschreven, ik zag - en velen met mij - dit jaren geleden al aankomen. Hoe dan toch vraagt u zich af? Nou, het werd toen al verteld alleen ondanks dat de bedenkers het keihard in uw gezicht zeiden deden we het toch maar af als een complottheorie. Wel zo veilig.

Stonecity | 22-01-23 | 19:42

@Sassen van Elsloo: Had het zelf niet beter kunnen verwoorden! Complimenten! Helemaal mee eens!

JoopGall_blaas | 22-01-23 | 19:41 | 2

Waarvan akte!

Tygetje | 22-01-23 | 20:10

@ Sassen:
We MOETEN niks.

Is dit nog nieuws? | 22-01-23 | 20:28

Oeioei.
En sommigen waren al zo druk op zondag.

reservebelgië | 22-01-23 | 19:40 | 1

Hardop gelachen hier om.

ratelaar | 22-01-23 | 19:50

Hey, een anti-Kaag verhaal, wat een verrassing.

Mr.Cooper | 22-01-23 | 19:38 | 5

@nobodiesunmighty | 22-01-23 | 19:48: Eerlijk is eerlijk, elk pro-democratie verhaal is natuurlijk ook automatisch een anti-Kaag verhaal. Het is niet mogelijk om iets positiefs over de democratie te zeggen zonder dat Kaag daar diametraal tegenover staat.

TheEgg | 22-01-23 | 22:11

Ik zie vooral veel vragen aan Kaag. Samengevat komt het er op neer op de vraag hoe mevrouw Kaag eigenlijk vindt dat het gaat met de democratie die zij en haar mede kabinetsleden en trawanten in de eerste en tweede kamer bedrijven.

Peerkeoud | 22-01-23 | 22:39
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl