Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zalige kutkerst, boze blanke reaguurders

De seizoensgroeten van Arhur van Amerongen!

Ik heb de huid van een olifant en meestal slaag ik er in om de vileine reacties onder mijn stukken op GeenStijl een plekje te geven. Maar afgelopen woensdag moest ik even slikken toen een reaguurder naar aanleiding van mijn kutkerstverhaal schreef: Jammer dat van Amerongen de kerst niet ervaart of heeft ervaren als een gezellig familiefeest ipv het te associëren met moord, doodslag, roken en zuipen, billen- en borstenknijperij, drugs, drank, parenclubs, kasthomofilie, vraatzucht, en kerst viert in de Algarve (waar het ook nog eens altijd regent) met een Engels echtpaar met psoriasis en korsakov. Kleine tip: zoek eens andere vrienden, misschien vrolijkt je dat wat op.

Had ik maar vrienden, Johnny! En als ik vrolijk wil worden, grijp ik naar de Xanax, de Rohypnol (rooie knol in de volksmond) en de Prozac. In een dorpje bij mij in de buurt zit een schattig apotheekje dat wordt uitgebaat door een stokoud stel.

Normaliter moet je hier altijd met een recept wapperen, maar ik kan bij die oudjes gewoon twintig dozen met al die farmaceutica scoren, tegen een zeer schappelijke prijs. Ik spoel die rotzooi vervolgens weg met een fijne Portugese brandy en dan ben ik eventjes helemaal heppiedepeppie. De Huib Drion-pil staat hoog op mijn verlanglijstje en ik weet zeker dat die ouwe pillendraaiers er eentje voor mij kunnen maken. Eind goed al goed.

En neen, ik ervaar de kerst niet als een gezellig familiefeest. Luister maar naar No More Christmas Blues van Alan Vega! Ik hoef maar even door de social media te struinen om te zien hoe vrijwel iedereen enorme opkijkt tegen de eerste, tweede en derde kerstdag. Als je ouders gescheiden zijn en allebei nieuwe partners hebben, ben je zwaar de pineut. Drie dagen tafelen. Jezuschristus attenooie! En dat dan de nieuwe vriendin van je vader the woman from hell is, type Ineke Swanevelt, de gefossiliseerde actreutel die het einde van mijn favoriete schrijver A.L. Snijders heeft bespoedigd. Het verhaal doet de ronde dat Swaantje zowel Godfried Bomans als Simon Vestdijk ontknaapt heeft. Boze bronnen beweren ook nog eens dat ze het met Louis Couperus deed, maar zo oud is het mens nou ook weer niet.

Deze mevrouw was in de vergetelheid geraakt, ware het niet dat ze als een ware bidsprinkhaan, de Mantis religiosa, letterlijk bovenop Snijders is gaan zitten. De beste man was dol op mij en dit schreef hij over mij in zijn wekelijks column voor de VPRO Gids: “Van Amerongen, die als een heremiet met zes grote honden in Portugal in een kalksteengrot woont, was plotseling ernstig ziek geworden en kon de column die hij wilde schrijven over de hoeren bij de benzinepomp in de haven van Olhão niet afmaken. Hij trok zich terug op zijn bed van vodden en las Reis door mijn kamer van Maarten Biesheuvel voor de tiende keer. Zoals altijd huilde hij bij het volgende briefje: ‘Lieve moeder, als een dankbare zoon zal ik voortaan uw geloof in God, Jezus en de Hemel eerbiedigen, neem me niet kwalijk dat ik zo vaak met betrekking tot die zaken op u gescholden heb. Groeten. Uw Maarten’.”

Deze stokoude golddigger schreef een ranzig pornopamfletje, getiteld Laatste lente met Peter Müller / A.L. Snijders. In die driestuiversroman ligt ze de hele dag met die keurige en vooral preutse man te wippen. Swaantje heeft met dat schotschrift een soort waarheid geprobeerd te creëren die er simpelweg niet was. In een interview met NRC Handelsblad begon ze weer te kwijlen dat ze groupie van Godfried Bomans was geweest. Snijders gaf nota bene altijd af op die katholiek, hij had niks op met Bomans! De zwarte weduwe schoffeert Snijders postuum en is daar nog trots op ook. Terwijl ik heel andere verhalen heb gehoord. Bijvoorbeeld hoe afschuwelijk die literaire groupie behandeld werd door een stomdronken Bomans op het boekenbal van 1953. Dat was zo stuitend dat degenen die het zagen het nooit meer vergeten zijn, zo vernam ik van Arie Storm.

Vrouwke Zwanenpope is – aldus mijn bron – het product van een slecht huwelijk en enig kind, door haar papa genegeerd en (last but not least) ze heeft nog nooit een kind in haar schoot gehad. Nou heb ik ook nooit een kind gebaard uit mijn vaderschoot, maar dat interesseert mij geen biet, want ik ben zo superbinair als de neten. Swaantje was en is dus uit op wraak, een dorre mannenhater en bovenal een derderangs actrice. Ik moet er niet aan denken dat zulks mij postuum zou overkomen, zo’n vies goor smerig boekje. Lijkenpikkerij!

Enfin, dat je dus op derde kerstdag met een Swanenvelt-achtige aan de dis zit en het goede mens helemaal teut van de port een voet (in panty P gestoken) in je kruis duwt, en dat je dan tot overmaat van ramp ook nog een stijffie krijgt.

Ik ken dus hordes mensen die als een verplicht circusnummer al die kerstdissen moeten aflopen. De horreur is natuurlijk je liefhebbende spous zo gek ik om op eerste Kerstdag een gigantisch diner aan te richten voor de hele familie. De spanningen die dat met zich meebrengt, zijn vergelijkbaar met de voorbereidingen van een huwelijk.

Ik zoek dan als cursiefjeschrijver naar een metafoor om die jaarlijks terugkerende ellende passend te beschrijven. En dan kom ik met moord, doodslag, roken en zuipen, billen- en borstenknijperij, drugs, drank, parenclubs, kasthomofilie, vraatzucht en kerst viert in de Algarve (waar het ook nog eens altijd regent) met een Engels echtpaar met psoriasis en korsakov.

Ik was 1 ding in de opsomming vergeten: de eenzame reaguurder die op zijn zolderkamer zit te masturberen en telkens zijn moeder hoort roepen: Johnny, kom naar beneden, het Billy Smart-circus is op de televisie en mammie heeft een lekkere kerststol gekocht bij de SRV-man.

Kijk, mijn dag is pas geslaagd als mensen woedend en schuimbekkend reageren op mijn preekjes in HP/De Tijd, op de rubriek Foute Jongens die ik samen met Rob Hoogland maandelijks schrijf voor de papieren HP, op mijn stukken op GeenStijl en op mijn natte hersenscheten op Twitter. De grootste lol had ik als Volkskrant-lezers  op hoge potenscheldbrieven schreven aan de hoofdredactie. Vooral bij de macramévrouwtjes van GroenLinks, zeg maar de Laura Bromet-tiepjes maar dan lelijk, werk ik als een rode lap op een stier. Ik vind het schitterend als ik word afgeserveerd als een fascistische, racistische, homofobe, mysogyne, misantropische, alcoholische krekjunk. Terwijl iedereen weet dat ik gewoon een hele lieve aardige jongen ben, die de feestdagen het liefst in huiselijke kring in de Algarve doorbrengt, met zijn hondjes en zijn verloofde en die na de bakkeljauw met aardappelpuree en groene kool nog even een leuk filmpje meepikt in zijn man cave. Niets menselijks is mij vreemd. En daarom wens ik alle reaguurders een fijne kerst want zo sportief ben ik nou ook wel weer, ondanks alle gemene dingen die jullie over mij schrijven. En begin januari begint met serie Europese Patriotten op GeenStijl! De eerste serie gaat over Portugal, over de partij Chega, over Salazar en over zijn drie F’jes: Fado, Futbol en Fatima. En natuurlijk deus, patria e familia! Met vrolijke potkasten met mijn makker Muntz. Boas Festas!

Reaguursels

Inloggen

Mijnheer van Amerongen, ik drink er vandaag eentje op u en op de hoeren van Olhão.

poepaanmijngaatsie | 25-12-22 | 08:55

Goedemorgen beste mensen, de beste wensen!
De kerkorgel warmt alweer op.
Cantate Domino - Christmas Song,
youtu.be/EGqOFelChyI?t=1440

steekmug | 25-12-22 | 08:45

Voor redactie en alle reaguurders; fijne feestdagen en op naar weer een geweldig jaar met GS!
-

Bernhard de II | 25-12-22 | 08:40

Als boze witte man wilde ik even ons ongenoegen uiten over de ontzettende minkukels die vanochtend héél vroeg vuurwerk kopen af te steken!
Sterpht, u barbaren! Het is pas half zes in den ochtend en wij hebben vakantie!

EEnzame SchizofrEEN | 25-12-22 | 08:39 | 1

En dan ook nog even een klacht er achteraan over de spellingscontrole van deze telefoon.

EEnzame SchizofrEEN | 25-12-22 | 08:46

Goedemorgen Arthur (zo mag ik je toch wel noemen) nadat ik las hoe je diep geraakt was door mijn reaguursel. Fijn om te lezen dat het geschreven woord soms de diepste zielenroerselen bij een mens naar boven kan brengen. Ook fijn om te weten dat mijn reaguursel jou op Kerstavond geinspireerd heeft tot het schrijven van nog een kerstcolumn (terwijl ik op dat moment aan een gezellig familie kerstdiner zat).
Dat was ook de reden dat ik nog niet gereageerd had en een aantal reaguurders kennelijk tot diep in de nacht afvroegen: "waar blijft de reactie van Johnyl ?"
Ik maak het overigens niet lang want ik ben al weer druk met het familie kerstontbijt, terwijl de muziek "I dreaming of a White Christmas" zachtjes op de achtergrond speelt.
Wens jou dan ook en alle reaguurders en de redactie van GS een fijne kerst toe !

johnyl | 25-12-22 | 08:32 | 1

De vraag die dan nog open staat is hoe het voelt om de muze (m/v/o) van AvA te zijn. ;-) Jij ook fijne dagen gewenst.

MickeyGouda | 25-12-22 | 08:38

Rijke Rus Alexander Buzakov (66) is dood. Niet bekend of hij uit een raam danwel van een trap is gevallen. Zelfmoord of verdronken? De man was scheepsbouwer dus wellicht van de loopplank gelazerd.

goedverstaander | 25-12-22 | 08:26 | 1

Hmmm Rijk en Rus is een dodelijke combinatie, Rus en Man ook 66 jaar worden ze gemiddeld. Als ze niet tussendoor naar Oekraïne worden gestuurd. Alexander heeft het dus prima gedaan.

Whisky | 25-12-22 | 08:34

Iedereen die van de Feestdagen houdt, wens ik een mooie en gezellige Kerst.
De rest wens ik vooral veel sterkte.
Zelf bereid ik me voor op een lange zit met de gedachte dat er vanzelf weer een eind komt aan deze dag.

Roos | 25-12-22 | 08:23 | 3

@Roos ha dankjewel ik wens jou en iedereen hier ook fijne gezellige kerstdagen met de bekende rituelen :) keep it up!

Whisky | 25-12-22 | 08:31

Sterkte dan maar, Roos. Yes you can! (en er is gelukkig altijd nog GS)

MickeyGouda | 25-12-22 | 08:35

Laat je niet gek maken. Het is ook gewoon maar een dag.

de Voorzittert | 25-12-22 | 08:54

Fijne dagen Tuur!

Gisteren afscheid genomen van mijn surrogaatmoeder, een schat van een mens. 43 jaar waren mijn vader en zij bij elkaar, bijna mijn hele leven.
Een vrouw die recht door zee was, nooit een blad voor haar mond nam en creatief was. Haar kleren maakten ze zelf, en soms zelfs de stof daarvoor ook. Ook maakte ze mooie aquarelletjes, een enkele verkocht ze weleens, en voor degenen die ze lief had ging ze door het vuur. We zullen haar missen.

ratelaar | 25-12-22 | 08:21 | 5

Gecondoleerd

Whisky | 25-12-22 | 08:38

Sterkte met je verlies, ratelaar. Mooi en bijzonder dat 'surrogaat' zo te lezen alle kenmerken had van 'echt'.

MickeyGouda | 25-12-22 | 08:44

Slecht nieuws ratelaar... Hou je sterk...!!

neonreclame | 25-12-22 | 08:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Goedemorgen. Alles en iedereen een zalige verjaardag van de zoon van god. Een kerstgedachte: neem je zelf niet al te serieus. Dat lucht op een gegeven moment geweldig op.

Proost!

Hetkanverkeren | 25-12-22 | 07:54 | 1

Goeiemorgen maak er een mooie dag van!

Whisky | 25-12-22 | 08:11

Kwestie van tijd voordat Airfryer en dat donkere nazaatje van tot slaaf gemaakten van B1 gaan gillen dat ook Kerst racistisch is: Blanke, geprivilegieerde cis-man aan kruis heeft de hoofdrol, en veel te weinig regenboog sneeuwvlokken van kleur in dat verhaal. Geniet er dus maar van, ook dit feestje gaat kapot.
Ik wens mijzelf een 2023 met wederopstanding van gezond verstand en een kritische, rustige, realistische geest. Ik wens dat hysterische klimaatophitserij strafbaar wordt en dat Timmermans, Kaag en consorten achter het behang worden geplakt. Klimaatplakkers, kruispuntbezetters en bandenprikkers: Ze radicaliseren tot ze net zo fanatiek zijn als de RAF, CCC, Bader Meinhoff etcetera. Hopelijk worden ze in 2023 minder geknuffeld een meer gezien als pre-terroristische bedreiging die ze werkelijk zijn.
Ik blijf dromen. Zalig uiteinde, collega scribulenten.

Zeddegeizot | 25-12-22 | 07:47 | 1

Dank je wel, ik wens jou en alle andere reaguurders ook een gezegend en vredig kerstfeest.. en vooral ook veel lekker eten! - dat laatste is toch stiekem waar het voor mij om draait, simpel diertje dat ik ben.

anja | 25-12-22 | 08:13

Thomas Frank - "What the Hell, America?"
youtu.be/VWKsTzHwIsM
Tip van Duwbak_Linda uit het vorige nachtcafé dat daar geen commentaar kreeg, misschien omdat D_L erbij zette dat het lang en saai is, maar dat het verdient nogmaals onder de aandacht gebracht te worden.
Ik ben nog maar halverwege dus ga nog even een stukje verder luisteren.

cugel | 25-12-22 | 07:40 | 1

Oh ja, ik zag 'm ook maar nog niet kunnen kijken, dus dank voor repost!

anja | 25-12-22 | 08:10

Ik heb wel een recept maar Xanax is maanden niet meer te krijgen bij de apotheek.

AgnesK | 25-12-22 | 07:35 | 2

Sterkte!
Ook voor
@AldNuut | 25-12-22 | 07:34
Niet iedereen heeft een gemakkelijke Kerst.

cugel | 25-12-22 | 07:50

Ai, sterkte het is geen grap om zonder te zitten bij paniek en angst aanvallen. Hoe kan het dat het niet op voorraad is. Enig idee?

Whisky | 25-12-22 | 08:53

Morning folks..

Geen feestje hier..
Mijn geweldige overburen hadden bedacht dat zaterdag avond rond kwart voor 11 een wonderbaarlijk mooi moment geweest moet zijn om eens een flinke knalpot aan te steken
Het was wel wat jammer dat ik nog geen 20 meter verderop net onder het lantarenpaaltje liep met mijn 3 honden, 2 van de 3 schrokken alleen, de derde vliegt ervandoor, het riempje van dat kleintje in z'n vlucht meenemend en ratspats dikke ruk aan mn vorige week geopereerde handje..

Nahjah eindelijk dik uur later stond beest gelukkig achter huis (moeilijk zoeken naar een zwarte piet paniek mindden in de nacht) beest rillen en trillen en geluiden maken..
Nouja wat antistress op zn bakkes gedaan, naar bed..
Midden in de nacht wakker worden van gekriebel, KUDT hechting half los dus met bloedend handje eerst half uur op taxi wachten, (want mijn blikje is vorige week totall loss gereden door een mevrouw van 93) richting SEH, gaat die beste man die er ook niks aan kan doen nog even zeuren of z'n auto wel schoon blijft..
Lees ik in de wachtkamer op mobiel kijkend nog even dat russen En passant wat thermiet bommetjes loslieten op een Cherson, (pracht gezicht maar nasty shit, dat zijn brandende snippers die zelfs door het dak van je auto smelten, ook niet te blussen) www.reddit.com/r/UkraineWarVideoRepor...

Nahjah, kom eindelijk weer rond 5 uur thuis, heeft meneer stresskip de hele toko onder lopen schijten van ellende..
Staat die droeftoeter ook nog heel zielig midden in de puinhoop te kijken van 'Sorry ouwe, ik had het even niet meer', met z'n neus zowat op de grond..

..

Soit, de troep is weer opgeruimd, de stank weer een beetje weg, bakje koffie, crackertje met ik weet het al niet eens meer, stoned van slaapgebrek en de pijnstillers, even de beesten nog een plasje, zag nog een grindtegel liggen waarvan ik dacht 'Zal ik ??'

Ik denkl 'Ohja, Merry Xmas - Vrede op Aarde in de mens en welbehagen. HO HO HO'

Gewoon een kudtdag, mag het licht uit ??
youtu.be/WNfq4cRCuK4

AldNuut | 25-12-22 | 07:34 | 7

Zo weinig oog voor de ander op kerstavond nota bene hoe dan! Heb je ze er op aangesproken? Hel en verdoemenis voor die lui.

Whisky | 25-12-22 | 08:43

@MickeyGouda | 25-12-22 | 07:49: Van mij een knuffel voor jou en je honden, Wat een klere nacht en streek van die buren verderop. Ik zucht ervan en ben blij hondje weer thuis is.

gato | 25-12-22 | 08:45

@anja | 25-12-22 | 08:24:
Môge Anja en fijne dagen! In Huize Gouda wordt het kerstontbijt geserveerd op tienertijden. Nou, dan weet je het wel. Mijn man ziet meestal scheel van de honger tegen de tijd dat ze zich melden. Vreemd eigenlijk, dat jongeren hun schoonheidsslaap uitgebreid pakken terwijl ze het het eigenlijk niet nodig hebben. Anderen die het goed zouden kunnen gebruiken daarentegen... :-)

MickeyGouda | 25-12-22 | 08:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat al mijn gewaardeerde medereaguurders hier beneden zeggen! Energiecrisis of niet, geniet van de warmte van je naasten, dan wel kibbel er gezellig op los met je schoonfamilie.

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:27 | 7

@cugel | 25-12-22 | 08:05: Ik maak me zorgen om mevr , Margeaux of hoe ze heet, zeg maar mevr., verdrietig . Hoop dat ze geen gekke dingen doet, zag haar gisteren niet.
Hoop dat ze even iets van haar laat horen,

gato | 25-12-22 | 08:51

@bergsbeklimmer | 25-12-22 | 08:33:
Haha... Me dunkt dat je hiermee onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs hebt aangeleverd voor je bewering!

MickeyGouda | 25-12-22 | 08:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Vat geen kou en kijk uit bij het oversteken, dat wil nog wel eens gebeuren rond kerstmuts.

donkieshot | 25-12-22 | 07:20

Mogguh, allemaal de kerstwensen!

PieterOpZicht | 25-12-22 | 07:16

Goedemorgen, hallelujah, goden de eer, een zalige kerst en nog meer van dat soort shit.

Chris Rea - Joys of Christmas
youtu.be/nYz21xcJxTs

Zwezerik | 25-12-22 | 07:14

Denk ook eens aan kindeke Jezus en zijn speelse kontje

RickTheDick | 25-12-22 | 07:05 | 1

Lol

Whisky | 25-12-22 | 08:14

Toch wel aandoenlijk:"Terwijl iedereen weet dat ik gewoon een hele lieve aardige jongen ben, die de feestdagen het liefst in huiselijke kring in de Algarve doorbrengt". Het interesseert Arthur helemaal niet wat ze over hem zeggen, maar het moest toch even uit.

De beste wensen dan maar.

bergsbeklimmer | 25-12-22 | 07:03 | 1

Iedereen heeft validatie nodig, zelfs de Grinch. De beste wensen terug.

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:31

Grüß Gott! Bij deze wens ik iedereen en prachtige Kerst met vrienden en familie-, een authentiek Yule fest met veel bier en een hot tub in de sneeuw-, Frohe Weinachten mit alte Kameraden and a Merry Christmas with our Brothers and Sisters toe. Oh, en niet te vergeten een fijn, genderneutraal, inclusief lichtjes feest voor de tot woke gemaakten. Mocht ik nog iemand vergeten zijn, dan hoor ik dit graag!

Unsinkable-Sam | 25-12-22 | 07:02 | 1

Pssst: Sylvana! Voorts wens ik je hetzelfde.

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:43

Halleluia mensen, tegen mijn woke medemens, fijne feestdagen, tegen jullie fijne kerstdagen!!

Kleintjepils | 25-12-22 | 06:53 | 2

Ai kreeg lichtjesfeest blijkbaar echt niet getypt....

Kleintjepils | 25-12-22 | 06:55

Ha, je was mij voor zie ik!

Unsinkable-Sam | 25-12-22 | 07:10

Morguh... Goh, ik zou vereerd zijn als ik , positief of negatief, benoemd zou worden in een topic. Maarja, Sjonnie! ken ik als een guurder die graag anderen afzeikt. Dat mag allemaal. (hij/zij heeft nog niet gereaguurd trouwens) Maar ik laat hem links liggen. Knap van v.A dat hij terug hapt. Kerst? Moah, mevr is op vakantie bij familie. Ik ga wat hangen en tv kijken. Heb gister wat wiet gekocht sinds tijden weer. Beetje fakkelen dus. Baco erbij want het bier is al op. Dinsdag a.s rammelt de wekker weer om half 6. Gewoon een weekend met niks te doen dus. Het ga jullie goed Allen. Fijne Zonnewende!

horsteknots | 25-12-22 | 06:26 | 3

correctie; Johnny!

horsteknots | 25-12-22 | 06:37

Nou, dat klinkt eigenlijk helemaal niet verkeerd die dagvulling.

Zoelense Hobbyboer | 25-12-22 | 07:30

Het leest als de volwassen remake van 'Home Alone', horsteknots. Veel plezier daar!

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:36

Goede morgen u allen.
Bij dezen wens ik iedereen een prettig kerstfeest.
We houden het kersfeest erin omdat er al zoveel is mis gegaan in dit land.
Geniet van uw heerlijke maaltijd en niet op het ijs.
Groets.

Zitvlak | 25-12-22 | 06:09 | 4

Twee dagen dissociëren van de dystopische realiteit, klinkt als een plan. Jij ook fijne dagen gewenst!

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:41
▼ 1 antwoord verborgen

Even een klein ommetje gedaan.
Weinig te zien. Bewolkt. Dampig. Stil.
Het is eb, het wad ligt geduldig te wachten op de terugkeer van het water.

Geen rendier gezien.
Wel een ezel. En kribben.
Ook mooi, met de kerst

Kapitein Sjaak Mus | 25-12-22 | 05:21 | 2

,,

Bugblatter | 25-12-22 | 05:43

Vrij helder met fonkelende sterren. Kribben in de maas, geiten aan de Q-hoest. Fijne dag, Kap'tein.

horsteknots | 25-12-22 | 06:30

Goeiemorgen. Kerstwensen.
I want a hippopotamus for Xmas.
youtu.be/vuNH4kpuobc

grapo | 25-12-22 | 05:02

Zalig kerstfeest....!!

neonreclame | 25-12-22 | 04:24 | 10
▼ 7 antwoorden verborgen

Kerst..
De ene haat het, de ander is er al weken lang naar uit aan het zien.
Mij boeit het niet zo, wou er vroeger zo graag onderuit, maar die 'familieverplichtingen' maken mijn ma dan weer blij dus waarom dan ook niet, en in die najaren van haar leven ook wel belangrijk.
Sowieso is mijn kachel kapotstuk en hier hebben ze een laag energiecontract.
Ze stoken tegen de klippen op, ergo win-win.
Als tegenprestatie meteen wat achterstallig onderhoud weggewerkt, ook weer gedaan. Niks mis met kerst zo, thuis toch geen bal te doen.

Maar kerst kan je blijkbaar dus ook anders benaderen.
Zojuist even gegrasduind op Jole's vieze onderbroek, de Joop.
Zal ik even een bloemlezing van hun kerstartikelen geven..
-Kerst staat weer voor de deur
-Kerstdiner steeds bewuster
-Klimaatactivisten maken mega-kerstboom Berlijn kopje kleiner
-Kerstgedachte: een dode tonijn
-Meat the Parents
-Frankrijk is een streng seculiere staat, waarom is Kerst er dan een officiële feestdag?
-Stop de discriminatie van dierenvrienden die geen vlees eten
(Roos vonk, die zeurt dat Trouw, NRC en Volkskrant het stuk niet bliefden)
En als klapstuk
-Kunnen we Kerst niet beter afschaffen?
(Van Sandra van der Werd.... ach, lees zelf maar www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kunnen-...

Dus waarde reaguurders.
Als u kerst echt haat, weet u waar u terecht kan.
Fijne feestdagen.
*plop*
Proost!

Abject | 25-12-22 | 03:32 | 1

Veganisme is toch niet zo goed voor de mensen.

toetssteen | 25-12-22 | 03:40

Happy dreidel, vrij naar SouthPark.

Theodorik1 | 25-12-22 | 02:58

"The world is full of magic things, patiently waiting for our senses to grow sharper."

W.B. Yeats.

Robert Haynes | 25-12-22 | 02:36

Je kunt ook in plaats van te klagen zo van "oh al die kerstshit" en "oh wat ben ik alleen" en zo, ook een feestje bouwen. Ook al ben je alleen. Maakt niet uit. Voordeel: niemand die je ziet.
*Nike motto invoeren doet: Just do it*
m.youtube.com/watch?v=xmoxlJ5cVzg
Hier helemaal. Ter inspiratie.
m.youtube.com/watch?v=XhzpxjuwZy0
House of Pain - Jump Around

Deksmaat | 25-12-22 | 02:15 | 1

Hahaha hier gaat het hele publiek los op Jump Around. (spoiler alert: K wins, but that's not the point, is it)
m.youtube.com/watch?v=tODlPxhbGF8

Deksmaat | 25-12-22 | 02:28

De kerstdagen: op de TV slaat de kerst-terreur toe.
Drie dagen bestaat de actualiteit niet meer en worden we bedolven onder kerstfilms, kerstspecials, kerst gerelateerde items en kerst-nostalgie.
Zelfs BBC-world en CNN doen mee met deze onzin.

Jan Dribbel | 25-12-22 | 01:46 | 2

Inderdaad man. Nou je het zegt. Dat zie je nooit in mei of zo. Heel raar.

Deksmaat | 25-12-22 | 01:55

Snap al die kinderfilms heel laat niet. Sjakie en de chocoladefabriek rond middernacht.

bitterpete | 25-12-22 | 02:22

I'm gonna buy me a blue steel 44. Willie Deville - Hey Joe.
youtu.be/q3QO5TCS-hI

Theodorik1 | 25-12-22 | 01:38

When I woke up this morning I was feelin' fine
But this cat starts banging man what a swine.
So I called reception but to no avail
That's why I'm telling you this sorry tale.
It went bang, I said shut up
It went bang, I said rap up.
Well I'm aware that the guy must do his work
But the piledriver man drove me berserk.

He said captain
I said wot
m.youtube.com/watch?v=9Q6YJ-r5SQs
Yes, Captain Sensible

Deksmaat | 25-12-22 | 01:37

Het word een mooie kerst voor Google nu You.com is gelanceerd. Very cool.

Omebert | 25-12-22 | 01:05 | 1

Niet verkeerd. Op het zoekwoordje "sweets" verschijnen in de "gewone" Google Search allerlei snackbars, en zelfs een hotel en zo.
In You.com verschijnen de definities bovenaan.
1. A food having a high sugar content.
2. A person with whom one is in love.
Klinkt inderdaad een stuk intelligenter.

Deksmaat | 25-12-22 | 01:16

Ja, ik weet het. Helemaal uitgemolken tot op de laatste druppel. Maar ja. Die stem hè. Word ik helemaal week van.
m.youtube.com/watch?v=DDt3u2Ev1cI
Chris Rea - Need I say more

Deksmaat | 25-12-22 | 01:02 | 1

Chris Rea is top en zijn stem zindert en sintert in m'n oor... maar die Xmas-meuk is jeuk.
Dan toch liever 'Nothing To Fear':
/watch?v=BI_UZ0BK0UU

LD69 | 25-12-22 | 01:30

Fijne Kerstdagen en een zeer warm Nieuwjaar.

rijfkoek | 25-12-22 | 01:00

Dat zijn de nummers! Ben even een stukje aan het kijken van de waarschijnlijk overhypte film "Triangle of Sadness (2022)".

Robert Haynes | 25-12-22 | 01:09

Goed geschreven, alleen viel me gelijk de seizoengroeten op van Arhur en niet van de enige echte Arthur van Amerongen wat bovenaan het kerstverhaal staat. Dat gezegd hebbende kan het verschil met mijn kerstervaringen niet groter zijn. Kerst is en blijft een toptijd voor mij en mijn gezin. Tja, simpel gezegd het brengt brood op de op de plank want het is mijn handel. Een jaar of dertig zelfs veertig geleden kom je me in Aalsmeer tegenkomen waar ik bezig was bij de groothandel kerst artikelen aan te schaffen want de superdrukke tijd zat er weer aan te komen. In Hilversum werden we overspoelt met opdrachten om de TV gasten en studio's op te vrolijken met de kerstsfeer. Opdrachten uit het hele land. Elke dag van s morgens vroeg tot 11 uur in de avond werken, werken werken om alles klaar te krijgen en iedereen tevreden te stellen. Niets te gek, geld speelt geen rol bij wijze van spreken. Het was mijn ding! Menige studio, landhuis of wat dan ook kreeg een kerstbeurt. Zag ik dan terug op TV, en het was al zo vaak gebeurd dat het normaal was . Ik werd gevraagd om cursussen te organiseren bij de grootste tuincentrums. Dan sta je tegenover 100 dames en dat 2 weken lang je ding te doen want ik loop nooit weg voor een uitdaging. Heel veel gelachen en mooie dingen meegemaakt. Kerst leeft en het brengt echt heel veel geld in het laatje als je de formule weet.
Toen ik het allemaal wel even gezien had ging ik meer ontwerpen en een andere richting uit om andere creatieve uitingen die ik interessant vond uit te proberen.
Je moet gewoon regelmatig veranderen om de uitdaging in leven te houden. Nieuwe avonturen beleven.
Nu ik de bekende "oudere" leeftijd bereikt heb doe ik voor de gein wat leuke en creatieve dingen met mijn kleinkinderen want ik heb nog zoveel spullen over om bij wijze van spreken 5 winkels te vullen. Kerst zit en blijft in mijn bloed, en het gaat er nooit meer uit. Overigens kwam het ook voor dat ik compleet uitgeteld was na Kerst, ziek zelfs, maar goed dat hoort erbij. Het is echter net als met fietsen je verleert het nooit om een mooie" nostalgische" kerstsfeer te creëren. Ik heb altijd alles gegeven om bij mensen die sfeer op te roepen of ze geholpen die sfeer zelf te creëren. Heel dankbaar werk als ik zo terugkijk. We trekken nu een goede Bordeaux open, of een Rioja. De kaarsen aan en het licht reflecteert in duizenden sterretjes. Het leven is dan even goed en warm zoals het zou moeten zijn bij een geslaagde kerstviering. Van (schoon of andere) familie beslommeringen nooit last gehad, ik was simpelweg te druk bezig om me daar druk over te maken. Ik heb geluk gehad.

dijkbewaker | 25-12-22 | 00:50 | 2

Bedankt vuur die boime!
*paus nadoet*

Deksmaat | 25-12-22 | 00:56

Leukt u ook doorzonwoningen op voor inspiratielozen? Ik vraag dit voor een vriendin. Fijne dagen!

MickeyGouda | 25-12-22 | 07:58

Mensen thuis intervieuwen met een laptop verbinding.
Het ziet er niet uit, het geluid is kut en ik hoef niet te zien dat de ondervraagde voor een mini-boekenkastje staat.

Jan Dribbel | 25-12-22 | 00:44

Weet je, Tuur, stukjes verliezen een hoop van hun kracht als het voor meer dan de helft over mensen gaat die je moet googlen. Jij als schrijver / journalist / columnist zat er ongetwijfeld middenin maar voor mij zijn het dit keer veel "wie"? momentjes of "oh, die, boeien, komt hier niet in de boekenkast", op de geniale Bomans na uiteraard.
Is wel een tijdgeestdingetje, mensen die praten/schrijven over mensen die over andere mensen praten/schrijven die over mensen praten/schrijven. Sorry, maar ik vind 99 komma boelveelnegens procent van de mensheid niet interessant en van de rest vergeet ik van alweer 99% na een vluchtig contact/interactie hun naam en hun gezicht weer. Ze figureren, de energie van het onthouden niet waard ( en ja, zelf ben ik ook een figurant zonder voetnoot in de geschiedenis ).
Bolkestein, zijn tijd ver vooruit, zei het al eens; intelligente mensen praten over gedachten, iets minder intelligente mensen praten over gebeurtenissen en nog iets minder intelligente mensen praten over andere mensen. Vond ik wel heel treffend, is dus precies wat je elke avond in de talkshows ziet. Hier in huis noemen we dat "van debielen, voor debielen, door debielen". Waar het niet gaat over mensen met het Down-syndroom uiteraard.
Schrijvers zijn voor mij niet interessanter dan de tijd dat ik het boek in handen heb, ditto voor muzikanten, ditto voor konstenaars en potsenbakkers. M.a.w. resultaat het product van hun creativiteit, ja, de persoon zelf, nee. Enfin, zomaar even een observatie.
Geniet ervan deze dagen en ik kijk uit naar een volgende serie reportages die wat meer om de historiek en wat minder om geestverruimende meuk gaat.

Graaisnaaiert | 25-12-22 | 00:40 | 3

Down is niet hetzelfde als debiel. Forum stemmers hebben toch niet allemáál een chromosoom teveel?

Komjehiervaker | 25-12-22 | 00:47

@Komjehiervaker | 25-12-22 | 00:47:
*Grinnik*
Ehm, nou, ehm, sja, ehm...
In ieder geval is er wel iets mis met hun beoordelingsvermogen en, in tegenstelling tot wat ze zelf denken, hun historische kennis.

Graaisnaaiert | 25-12-22 | 00:53

Zal dat de reden zijn dat ik namen van mensen niet kan onthouden? Het interesseert me namelijk bar weinig, behalve in praktische zin dan. Ook namen van acteurs of filmproducenten. Als ik iemand's smoelwerk vaker op het scherm zie en het beviel me kom ik er soms niet omheen om toch even de namenlijst door te nemen.

Sneerpoets | 25-12-22 | 07:05

Ook ‘geluk’ wordt gemeten.

Ondanks economische groei neemt de ‘gelukskloof’ toe:
www.nrc.nl/nieuws/2022/12/23/gelukkig...
Nederland blijkt al jarenlang in de toptien van landen met de “beste gemiddelde beoordeling van het eigen leven (‘geluk’) ter wereld”. Portugal staat op plaats 56.

Dus Tuur,
Je zit om te beginnen in het verkeerde land.

“De score voor ‘geluk’ wordt in het rapport opgemaakt uit het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, dat voor ruwweg een kwart aan die score bijdraagt”.

Dus 25% van het cijfer.

“De rest wordt bepaald door containerbegrippen als sociale steun, vrijgevigheid, de levensverwachting in goede gezondheid, de vrijheid om levenskeuzes te maken en de perceptie van corruptie”.

Nou,
Iedereen kan er op los tikken, want het beleid van Rutte x heeft overal wel z’n ‘mankementen’.

Toch blijken er meer factoren te spelen:
“Van globalisering wordt wel gezegd dat het de ongelijkheid tussen landen vermindert, maar de ongelijkheid binnen landen vergroot. Naast de groeiende kloof in inkomen en vermogen tussen burgers, lijkt er ook een gelukskloof te zijn. En die neemt eveneens toe.”

Jon Clifton, de baas van de opiniepeilersgigant Gallup, heeft een aantal toevoegingen:
“Het meten van geluk hangt volgens hem niet alleen af van het tellen van positieve emoties. Clifton keek bijvoorbeeld juist naar emoties als angst, stress, fysieke pijn en zorgen, en constateert dat die mondiaal sterk zijn toegenomen.”

Opmerkelijk dat deze factoren niet eerder bestudeerd zijn. Je hoeft echt geen Einstein te zijn om dit soort factoren te bedenken. Knap dat sociale wetenschappers daar niet eerder op gekomen zijn. Waarom moet ik nu ineens aan Leo Lucassen denken?

“In 2021 gaf maar liefst 7,4 procent van de mensen het leven een tien – een verdubbeling sinds 2006. Aan de onderkant van het geluk veranderde de score juist in negatieve richting: 7,6 procent van de ondervraagden geeft nu het leven een nul – en dat is bijna vijfmaal zoveel als destijds”.

En:

“Deze gelukskloof is ook op een andere manier terug te zien. Bij het begin van de meting in 2006 gaf de 20 procent gelukkigste mensen het leven gemiddeld een 8,3 en gaf de 20 procent ongelukkigste mensen het leven een 2,5. Vijftien jaar later, in 2021, geeft de gelukkigste 20 procent het leven een hoger cijfer dan toen: een 8,9. De meest ongelukkigen geven hun leven nu juist een lager cijfer dan destijds: een 1,2. Ook zo bezien was de groei van de gelukskloof al aan de gang voordat corona toesloeg.”.

Wat blijkt?
“De inkomenskloof in veel landen is groter geworden. Er is een correlatie tussen inkomen en geluk. En er is een flinke samenhang tussen inkomen en gezondheid. Ook in Nederland“.

Clifton oppert dat er iets over het hoofd wordt gezien:
“Clifton van Gallup ziet de gelukskloof in het Westen als een verklaring voor de oplaaiende maatschappelijke onvrede in veel landen, van Donald Trump tot de Franse gele hesjes, tot de ontevredenheid over de corona-aanpak die in zoveel landen uit de hand dreigde te lopen.”

Zijn conclusie:

“Bestuurders missen dat”.

Hoi Mark!

“Clifton wijst op een listige, alternatieve manier om de relatie tussen inkomen en geluk te onderzoeken. Wie mensen vraagt hoe zij hun leven beoordelen, vindt een flinke samenhang. Hoe meer je verdient, hoe blijer je bent. Maar als je mensen vraagt hoe ze hun leven léven, dan breekt de correlatie tussen geluk en inkomen boven de 70.000 euro af. Dat blijkt uit antwoorden op vragen over ‘gisteren’: heb je iets interessants meegemaakt of geleerd, heb je gelachen, of je vermaakt? De antwoorden op de kleine dingen van het leven gaan niet langer gelijk op met het inkomen, wanneer er aan een bepaald welvaartsminimum is voldaan.”

Nou Tuur,

Hoe was het dus gisteren?

Er worden nog een aantal factoren genoemd:
“Werk- en schoolstress, en het steeds regelmatiger meten van prestaties, zijn goede kandidaten. Of de angst om sociaal te dalen, die vooral wordt geprojecteerd op de kinderen. De opkomst van sociale media, die een ontevredenheid met het eigen bestaan kunnen hebben versterkt – voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met de kennelijke succesmomenten en het uitgevente geluk van de anderen. Of, een andere verklaring, toenemende maatschappelijke en individuele zorgen om het klimaat of de politieke stabiliteit in de wereld”.

Vooral die laatste. Zullen we daar ‘politieke stabiliteit’ in het binnenland tussen gooien? Denk aan ‘massa-migratie’ en daaraan gerelateerde verminderde beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Die ‘gelukkige’ 20% bovenlaag, waar een deel in de Grachtengordel de deuger uithangt, zal zich hier niets bij (kunnen) voorstellen.

En ja, een zekere Mark is daar grotendeels debet aan, al jarenlang.

Toch staan wij Nederlanders er klaarblijkelijk op een puntje goed op:
“Wat betreft gemeenschapszin staan ze ook aan de top. Zolang het maar in eigen kring blijft. Want als het gaat om het helpen van vreemdelingen, behoren ze tot de slechtsten van de wereld.”

Nou,

Iedere m’gool die aan de Postcodeloterij meedoet financiert indirect die import-ellende. En zat andere ‘goede doelen’ waar velen niet bij stilstaan.

Misschien een goed nieuwjaars voornemen om daar eens mee te stoppen.

Hoe dan ook,
Klaarblijkelijk WIL de Nederlandse bevolking in meerderheid die kansarme- en kansloze massa-immigratie niet. Datzelfde geldt trouwens ook voor dat ‘excuses’ voor het slavernijverleden.

Nou Tuur,

Hopelijk kun je er wat mee. Zonder pillen.

Fijne Kerst.

Kompromat | 25-12-22 | 00:39 | 6

Uit veel "geluk-onderzoeken" blijkt keer op keer dat de Noordse volkeren de meest gelukkige op aarde zijn. Het zijn ook de landen met de hoogste zelfmoordpercentages.

Grachus | 25-12-22 | 01:46

@Graaisnaaiert | 25-12-22 | 01:00:
Zo is het.

En je niet teveel laten opnaaien door alles wat je leest. Is ook een goeie voor mijzelf.

Fijne Kerst (u is weliswaar Joods geloof ik, maar wellicht viert u het desondanks).

Kompromat | 25-12-22 | 01:47

@Grachus | 25-12-22 | 01:46:
Dat verbaast mij niets, gezien de tijd dat daar ‘s winters de zon ondergaat. Je hebt zo geen dag(licht) meer over

Fijne Kerst ook voor u.

Kompromat | 25-12-22 | 01:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Kerst 2004 hebben we doorgebracht in een ziekenhuis in Rotterdam, afwachtend of onze zus/dochter het wel of niet zou halen, of er wel of niet een donororgaan beschikbaar zou zijn. Midden in de nacht toen ik voor de ziekenhuisingang een sigaretje stond te roken kwam daar een auto met zwaailichten aan, de bestuurder stapte uit en liep met een koelbox het ziekenhuis in. Deze dag, kerstavond, is voor ons de meest bijzondere dag die er is ieder jaar. Fijne kerst allen.

Sinterbikske | 25-12-22 | 00:31 | 9

Zulke dingen blijven hangen ja. Fijne dagen gewenst.

reservebelgië | 25-12-22 | 00:53

Een kort, maar zeer krachtig kerstverhaaltje. Heel mooi en snap dat de tijd van Kerst voor jullie een gedenkwaardige tijd is en mooi dat het goed gaat met je zus!

Nuuk | 25-12-22 | 01:27

Dit is een beter kerstverhaal dan het origineel. De werkelijkheid is soms ook magischer dan een sprookje. Bedankt voor het delen van dit hoopvolle verhaal.

Whisky | 25-12-22 | 08:46
▼ 6 antwoorden verborgen

Aan al mijn fans ;-)
Fijne nacht, ochtend en kerstdagen. Ik ben leterlijk en figuurlijk OUT
Trusten en slaap lief.

K1100 | 25-12-22 | 00:28 | 1

Truste K1100, over.

Deksmaat | 25-12-22 | 00:32

Iedereen een zalige Kerstmis!

Deksmaat | 25-12-22 | 00:21 | 8

@Deksmaat | 25-12-22 | 00:30:
Ha, dat vertel ik je binnenkort, want geen Kerstverhaal. SterF.. hits the point maar het verhaal is iets langer. Tot later !

LD69 | 25-12-22 | 01:05
▼ 5 antwoorden verborgen

De man die everybody loves to hate:
Frans Timmermans weet veel over Rusland. In dienst leerde hij Russisch en werd hij voorbereid om in tijd van oorlog Russische krijgsgevangenen te ondervragen.
Poetin kan nog heel lang voor veel rotzooi zorgen. Vandaar de bombardementen op de energie-infrastructuur, met de ­bedoeling de mensen zo in de ellende te storten dat er miljoenen naar ­Europa komen. Hij gebruikt energie én migratie als wapen tegen ons, omdat hij weet dat we op die twee punten kwetsbaar zijn en uit elkaar kunnen worden gespeeld, in de hoop dat de politieke krachten waarin hij jarenlang heeft geïnvesteerd meer politieke macht krijgen in de lidstaten.’
www.welingelichtekringen.nl/politiek/...
Nou ja, er staat eigenlijk niets interessants in.

cugel | 25-12-22 | 00:13 | 5

"ik word geacht Ruslandexpert te zijn".
Mijn hemel, kunnen we zeggen dat Ivo Niehe aan het Frans Timmermanscomplex lijdt of wat?
Kijk, ik neem Frans een hoop kwalijk maar dat nou uitgereknd hij, De Frans, de oorlog niet zag aankomen neem ik hem niet kwalijk. Frans is hier namelijk niet het meest voor de hand liggende orakel als ik extra kennis of informatie op wil doen, niet op Ruslandgebied, eigenlijk op geen enkel gebied. Nou ja, op obesitas wellicht, hoe het nou voelt om, maar dat interesseert mij dan weer niet. Ook niet omdat dat geen vraagstuk is wat een eerste klas lagere scholier niet kan beantwoorden.
Enfin, cugel, probeer het nog eens. Ook jij een zalige 1 mei.

Graaisnaaiert | 25-12-22 | 01:06

Poetin hoeft er precies 0,0% voor te doen om hier de bevolkingen uit elkaar te spelen. Hij hoeft alleen achterover te leunen en wachten tot het Kartel en met name GL/D66 hun destructieve werk hebben voltooid.

Grachus | 25-12-22 | 01:53

@Grachus | 25-12-22 | 01:53:
Als ik hier alleen maar negativiteit over GL/D'66 lees, komt het mij toch voor dat het nieuw rechts is dat de verdeeldheid zaait. Oké, je kunt zeggen dat waar er twee ruziën er twee schuld hebben. Maar behalve de PVV zijn alle partijen rechts van de VVD tamelijk nieuw. En eigenlijk vind ik de PVV ook nieuw:
Opgericht: 22 februari 2006
Aantal leden: 1 (Geert Wilders)
Ideologie: Rechts-populisme; Nationalisme; Anti-islam; Euroscepticisme.
Over de oorlog:
De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is.
Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat Poetin zijn aanvalsoorlog begon exact 16 jaar en 2 dagen nadat in Nederland een begin werd gemaakt met Rechts-populisme, Nationalisme en Euroscepticisme. Maar in feite was hij er al in 2014, binnen 8 jaar na het begin van de verdeeldheid mee begonnen.
Eigenlijk zijn alle traditionele partijen het redelijk met elkaar eens, maar overal groeit bezorgdheid over de splijtzwam van extreem rechts.
@Graaisnaaiert | 25-12-22 | 01:06:
Zo goed? En ook jij, en allen hier, prettige holy days: de 12 dagen tussen Kerst en drie Koningen ( NRC, future affairs)

cugel | 25-12-22 | 07:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Zalig Kerstfeest allemaal.

pa_niek | 25-12-22 | 00:06

Het enige voordeel van Kerst is dat je er soms twee vrije dagen voor krijgt. Soms maar één, en soms helemaal niks. Ben je gepensioneerd? Dan krijg je geen vrije dagen (heb je immers al) en geen kerstpakket met een goedkope fles azijn en kleine, zuinige zakjes wazige budgetmerken chips en koekjes. Geschreeuw en schijnheilige galmprogramma's op de TV, omhuld door eeuwigdurende reclameblokken over blije diversiteitsfamilies met een verdrietige hond erbij. Wat een walgelijke commerciële leugen is die kerst toch. Maar toch stemt het me vrolijk dat ik geen schoonfamilie over de vloer krijg. Hoera!

Nivelleermarionet | 25-12-22 | 00:01

Gin tonic, kent u dat?
Hier hebben ze daar hun eigen invulling voor. Een uiterst lief vrouwtje komt met een dienblad met een glas en een fles naar je tafeltje. Zet het glas neer en begint de fles uit te schenken. Zover dat er nog net een scheutje tonic bij kan. Na de tweede en een nog bijna vol blikje tonic ben ik maar afgetaaid.
Kutland;-)

K1100 | 25-12-22 | 00:00 | 1

Logisch toch? Anders had het tonic-gin geheten.

reservebelgië | 25-12-22 | 00:48

"
'Hoort de kerstboodschap', zei hij hardop, 'de heiland werd geboren. Hij stierf op Golgotha, wiedewiedewiet sjieng boem.' Toen hij in bed kroop en het dek over zich heen trok, dacht hij: 'Om middernacht moesten eigenlijk de klokken luiden, dat zou
schitterend zijn.' Hij voelde zijn ogen vochtig worden, beet in het laken en sliep in.
"
Vrolijk kerstmis!

J.P.Drapeau | 25-12-22 | 00:00 | 1
-weggejorist-
de IJsman | 25-12-22 | 03:08

Maar op dit moment zijn er nog helemaal geen data over complotdenken in relatie tot ideeën over het ontstaan van kanker. Om toch iets te kunnen zeggen over dit verband vroegen onderzoekers tussen januari en maart van dit jaar gebruikers van populaire onlinediscussiefora naar hun overtuigingen over kanker.
scientias.nl/antivaxers-geloven-vaker...
Dat was toch niet hier op GS? Er staat me vaag iets van bij. Maar Google levert niets op voor die maanden, dus ik zal het wel fout hebben.

cugel | 24-12-22 | 23:59 | 2

Vrolijk Kerstfeest cugel. Ook jij.

reservebelgië | 25-12-22 | 00:49

In Rusland is er weer eentje buiten de boot gevallen en gaat de kerst mislopen,

In St. Petersburg unexpectedly died the head of the company which produced submarine carriers for cruise missiles "Kalibr".

The press service of the United Shipbuilding Corporation (USC) informs.

The cause of death was not specified.
twitter.com/nexta_tv/status/160677402...

Cornelis12 | 24-12-22 | 23:52

Doctorandus van Amerongen, wat schrijft u weer eerlijk over uw leven en welzijn. Vrede zij met u. Ik wens u een heel goede kerst met uw geliefde en de hondjes. Opdat u nog vaak heppie de peppie mag zijn in het nieuwe jaar

Rosanne Hetzebrenger | 24-12-22 | 23:51

Maar waar is de burger dan?

SterF... | 25-12-22 | 00:12

youtu.be/PktB0bxo2oQ Lemmy, Motorhead.

Nog even snel, nog geen 12 uur, de kerstnacht is nog niet begonnen.
Iedereen die Kerst leuk vindt, fijne dag, lekker eten en geen ruzie maken.

gato | 24-12-22 | 23:43

Ik noem kerst ook liever het midwinterfeest. Ik moest hier in de VS uitleggen dat in Nederland kerst toch weer langzaam een heidens feest aan het worden is; naaldbomen, eten, zuipen, samenzijn, lichtjes en geschenken, maar niemand heeft het gelukkig nog over jezus en trawanten.

Vonden ze maar raar en toen zijn ze naar de kerk gegaan. Mevrouw SterF maar voor de vorm mee. Ik ben achtergebleven met de kat en vermaak mij opperbest.

SterF... | 24-12-22 | 23:40

"We zetten vandaag een komma, geen punt", zei Rutte over de veelbesproken stap van het kabinet inzake het excuses voor het slavernijverleden. Over wat er na die komma moet komen, daarover heeft Ivette Forster, organisator van Keti Koti, wel ideeën.

Naast een herstelprogramma voor de doorwerking van het slavernijverleden in het heden, vraagt ze ook aandacht voor de huidige situatie in Suriname: "Ik kom er net vandaan. Het is daar vreselijk en verschrikkelijk. Er is een puinhoop achtergelaten, het was een kolonie van Nederland en die verantwoordelijkheid moeten ze nemen."
www.at5.nl/artikelen/218312/hoe-verde...

Cornelis12 | 24-12-22 | 23:36 | 6

@LD69 | 24-12-22 | 23:41: WIKI: Ivette Forster. Geboren Amsterdam, 9 augustus 1959. Forster groeide op in Amsterdam-West maar ging op elfjarige leeftijd naar Aruba. Ze kwam weer naar Nederland om te studeren, aan de Aeres Hogeschool in Wageningen.

Tja dus niet geboren in Langetjabbetje oid.

Cornelis12 | 24-12-22 | 23:46

@Cornelis12 | 24-12-22 | 23:46:
En nooit de oversteek gewaagd bij Brokopondo. Hou me tegoed, ik gun ieder zijn en haar geluk maar ik voel een buitengewoon debiet aan opportunisme bij deze dame.
Kijk, Als Sranan en NL de handen in elkaar kunnen slaan, gelijkwaardig en zonder rancune kunnen samenwerken, gezamenlijk voortborduren vanuit hun eigen kracht, die er zeker is, dan geloof ik dat we daar heel sterk uit kunnen komen.
Maar de huidige houding van Ivette Forster draagt daar niet aan bij. Ze is dus m.i. geen positieve kracht voor Suriname en de Surinamers.

LD69 | 25-12-22 | 00:33

Er is een puinhoop achtergelaten? Het is een puinhoop geworden.

Grachus | 25-12-22 | 01:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Café open?
https://youtu.be/yAEFKjqPtlU

K1100 | 24-12-22 | 23:24

Fijne kerstdagen en een goede gezondheid gewenst aan de Reaguurders en aan het Geenstijl personeel,
Eartha Kitt & Her Orchestra - Santa Baby,
youtu.be/OEFF1V87u9Y
3:22=7!
23:20=7!

steekmug | 24-12-22 | 23:20

Dat zijn de betere tegels! Keep them coming.

K1100 | 24-12-22 | 23:19

De Nachthap.

De koelkast ligt bomvol voor 2e Kerstdag, maar ik heb verder 'niks' in huis.

Dus ik belde de lokale Turk, voor een pizza gorgonzola, maar die is ff naar huis helaas.

Dan maar zelf wat maken: twee burgers van bio-ei, met zwarte peper, Zaanlander kaas, Schaslicksaus en plakjes dikke sappige augurk van Jumbo uit die mega-pot. Rauwe ui vandaag geen zin in.

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

wilderst | 24-12-22 | 23:11 | 3

zambalbij..?

grapjasz | 24-12-22 | 23:16

Verderop de klaar foto's

wilderst | 24-12-22 | 23:53

Kerst,
Een dag als alle andere voor mij. Hier op de camping zijn veel caravans uitbundig verlicht. Op het krankzinnige af. Mijn Poolse buurvrouw kwam vanmjddag eigen gebakken Poolse koekjes brengen met kerstwens. Geweldig mens. Getrouwd mert een Ier, noord. Kerst, leuk feestje maar voor de meesten niet meer dan dat.

K1100 | 24-12-22 | 23:08 | 5

@K1100 | 24-12-22 | 23:18: Wie koekjes krijgt of Weduwen trouwt weet nooit wat daar is ingedouwd..... daarom..!

grapjasz | 24-12-22 | 23:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Kerst is voor mij al kut sinds ik in '98 mijn grote liefde verloor aan K.
Ik heb de boom elk jaar toch opgezet totdat de kinderen het huis uit waren.
Maar altijd met een dubbel gevoel.
Nu ga ik morgen op bezoek bij mijn dochter , partner en kleinkinderen.
Ik ben altijd blij als die geïmproviseerde gezelligheid weer voorbij is.

hero_of_heaven | 24-12-22 | 23:07 | 2

Het kan toch ook gewoon leuk gezellie zijn..?

grapjasz | 24-12-22 | 23:09

A.L. Snijders, ik luisterde zondagmorgen zo tussen half negen en negen uur altijd naar zijn Zeer Korte Verhaaltje op Radio 4, met vooraf vaak een interessant inleidend gesprek over van alles en nog wat. Jammer dat dit voorbij is.

Zwizalletju | 24-12-22 | 23:05 | 1

Aan alles komt een eind... snik.

grapjasz | 24-12-22 | 23:08

Kerst is niets anders dan een door de kerk gejat feest van onze verre voorouders uit de Noord Europese landen. Santa Claus is niets anders dan onze Sinterklaas groot gemaakt door Coca Cola en dat puur uit commerciële overwegingen.

Cornelis12 | 24-12-22 | 23:04

All humbug.....
Al ot of Scrooge's here.

meneer Q | 24-12-22 | 23:03

Zalig kudtfeest allemaal!

knutsel_ | 24-12-22 | 22:59 | 1

Eensgelijksch..!

grapjasz | 24-12-22 | 23:03

Voor iedereen met nostalgie in zijn genen, Meet the REAL K.I.T.T. from KNIGHT RIDER!: www.youtube.com/watch?v=lw913fpb3lM

En allen die het vieren, een prettig kerstfeest.

Met_baard | 24-12-22 | 22:58

Kerst is kut,
mooier kan ik het niet maken.

VW, alles ist vorbei | 24-12-22 | 22:58 | 3


Als viriele cisgender heteroseksuele man met een geldige lidmaatschapskaart van het testosterongenootschap zie ik niet in waarom de benaming van het vrouwelijk geslachtsdeel misbruikt moet worden om een negatieve emotie onder woorden te brengen.

Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 23:10

@Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 23:10:
Deze kruiser onder de slagzinnen bezigt u telkenmale zodra iemand het woord kut in de mond neemt ? (Ik vraag dit namens Befkracht69).

LD69 | 24-12-22 | 23:37

@Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 23:10:
Keurig verwoord!

cugel | 24-12-22 | 23:45

Na het deeltje van vorige week had ik me kinderlijk verheugd op een Kerstverhaal voor bij de c.v. over de demasqué van prominente PvdA-ers. Volgens oer-Hollandse traditie een plak krentenbrood en warme choco erbij, want Kerstnacht.

Iets met een dooie mus.
Fijne feestdagen meneer Van A. en een nieuw jaar in alle gezondheid gewenst. Dus doe maar van die rommel afblijven.

Roos | 24-12-22 | 22:56

Elk jaar hetzelfde liedje rond kerst en oud & nieuw,

Inbrekers hebben op kerstavond voor veel rumoer gezorgd aan de Keizer Karelweg in Amstelveen. De politie rukte groots uit om de inbrekers op te sporen en zette de omgeving af.

De bewoners waren uit huis op het moment van de inbraak. Boven de wijk Keizer Karelpark hing lange tijd een politiehelikopter, die daarna ook andere wijken in Amstelveen afzocht.

Desondanks heeft de politie uiteindelijk niemand aan kunnen houden. De politie wil (nog) niet zeggen of de inbrekers iets mee hebben genomen.

Cornelis12 | 24-12-22 | 22:55

Jij ook een fijne kutkerst, meneer van Amerongen.

Duwbak_Linda | 24-12-22 | 22:50 | 1

Bedankt voor de link in het vorige nachtcafé!
youtu.be/VWKsTzHwIsM
Thomas Frank - "What the Hell, America?"
Ik ben nog maar halverwege, but i'm getting the idea.
Ik ga hem hier onderaan nogmaals posten, met jouw credits, want je kreeg er de vorige keer geen reacties van anderen op.

cugel | 25-12-22 | 07:32

Kerstavond, met ouders (opa en oma), broer, schoonzus, riedeltje kinderen... Soepie met worstenbroodje en wat stokbrood met smeersels... veel suiker voor de kinderen, spelletjes, lekker laat naar bed.. morgen Eerste Kerstdag met dezelfde setting... lekkere brunch, wandeling, wat gamen, met 3-4 man koken, gezellig tafelen, nog een extra laatste wijntje en dan nog 1 of 2...
Tweede Kerstdag naar huis tuffen, middag en begin avond nog gezellig met vrienden het dunnetjes over doen...
Gewoon, gezellig met fijne mensen om je heen, zonder overdreven te doen, zonder pochen of (te) veel cadeaux.. gewoon, fijn met de mensen die je na staan...

Niks mis mee.

WasHetMaarMakkelijk | 24-12-22 | 22:48 | 5

@MickeyGouda | 24-12-22 | 23:17:
Het mooie is, het is niet harmonieus en vloeiend.... maar we doen ons best en het is wel gezellig.

WasHetMaarMakkelijk | 24-12-22 | 23:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Niet boos zijn

Rattus | 24-12-22 | 22:44

Opbeurend en gerelateerd muziekje er bij ?

André Hazes - Met Kerst Ben Ik Alleen
www.youtube.com/watch?v=2zzSOPndUGk

*zesde halve liter kanonbier aan mond zet*

Cornelis12 | 24-12-22 | 22:44

Wat verdrietig dat sommigen de feestdagen zo ervaren. Het is ook wat je er zelf van maakt. Als je je samen inspant om er een groot feest van te maken, dan wordt het dat ook. Heerlijk eten, gezelligheid met de hele familie, het huis vol met logées, het hele huis versierd. Ja, het is hard werken om alles te organiseren, maar is dat dan zo erg? Ik kan me alleen maar aansluiten bij sommige van de reaguurders die de aanleiding waren om dit verhaal te schrijven: als een feest zich steevast ontpopt als hel, dat gaat er echt iets gigantisch fout.

Dr. Vigilante | 24-12-22 | 22:37 | 7

@Dr. Vigilante | 24-12-22 | 22:56: Dat schrijft hij toch ook?

Lukiluuk | 24-12-22 | 23:04

@gato | 24-12-22 | 23:03:
Ha ! En dat terwijl we in mijn familie (vroeger met onze ouders en nu met broer, zus en spruiten) wel altijd de gezelligheid opzochten/opzoeken.
Maar: 1 - geen stress, tijd voor elkaar is goed genoeg, niet moeilijk doen en het wordt vanzelf wel gezellig. Eten is nooit het doel op zich. En 2 - genoeg mensen ontmoet die er niet aan deden want: niet van huis uit meegekregen, geen interesse, trauma vanwege dat 'eeuwige moeten'. Dus het is voor iedereen anders & eigen. En alsjeblieft geen moetje.

LD69 | 24-12-22 | 23:20

@Dr. Vigilante | 24-12-22 | 22:56:
Toch is dat uw interpretatie.
Ik denk echt dat hij er anders in staat. Lees Arthur al ettelijke jaren (VK en hier) en ik vermoed 100% dat dit verhaal samenvalt met wie hij is, hoe hij zich voelt én wat hij wil uitdragen.
Hij schrijft daarnaast in een uitgesproken stijl die (met name) GL-tutholaatjes van streek gaat maken en als erkend bon-vivant en wannabe Bohemien doet hij dat goed. Dat kunt u toch wel met mij eens zijn ? Tenzij u natuurlijk zo'n Groenlinks-Bromet-tiepje bent...

LD69 | 24-12-22 | 23:29
▼ 4 antwoorden verborgen

@redactie
Het gaat weer goed los in Parijs. Misschien interessant voor een artikel?

Eduardo- | 24-12-22 | 22:28 | 9

Sommige bevolkingsgroepen vieren/beleven geen Kerst (gedachte).. dus hebben lekkeren extra veel vrije tijd om te gaan rellie enzo..

grapjasz | 24-12-22 | 23:14

Zoals er staat bij de beelden;
Importeer je de derde wereld dan wordt je de derde wereld!

Mispel | 25-12-22 | 00:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Inderdaad Tuur, een verplicht circusnummer, dat is het. Daarbij breekt mijn hart als ik denk aan al die dieren die voor deze 'gezelligheid' geslachtofferd worden, zodat men zich 2 dagen lang ongans kan vreten.

Kowalski11 | 24-12-22 | 22:27 | 4

@Spring Bruissteen | 24-12-22 | 22:30:
De gans vullen met een kip en die kip met een kwartel en dan het geheel in een kalkoen steken.

SterF... | 24-12-22 | 23:32

@SterF... | 24-12-22 | 23:32: Wel allemaal dood naturlijk om e nick eer aan te doen. Fijne kerst tussen de dode dieren;)

Smoelensmid | 25-12-22 | 00:37

@SterF... | 24-12-22 | 23:32: ah
the riot club, leuke film met famous pubscene
9 verschillende vogels in elkaar in de oven, maar 1 te weinig

merlotponti | 25-12-22 | 01:39
▼ 1 antwoord verborgen

Inderdaad. Hopen dat die oude apotheker zo'n pil voor u kan maken. Het is een mooie Kerstgedachte.

Nonkel Frituur | 24-12-22 | 22:26

Prettige kerstdagen Arthur. Geniet ervan!

thanseeuwen | 24-12-22 | 22:25

Of ging het daar niet over. ..

einstein brain | 24-12-22 | 22:11

Ga het niet eens allemaal lezen,hij heeft gewoon gelijk,vond de kerst als kind al zwaar kut en nu nog steeds,is er nog ergens sterke drank

einstein brain | 24-12-22 | 22:11 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Nou, wat een Goddeloze vertoning weer. De Dagboeken van Herman Brood zijn er niks bij.

Après toi | 24-12-22 | 22:11 | 2

Ja Nina zou ze ook kerst vieren?

Whisky | 25-12-22 | 08:22

lol @ Van Amerongen

Ik las werkelijk even 'Krenkjunk' voorwaar een passende geuzentitel..

Fijne Algarve in je Mankerst

AldNuut | 24-12-22 | 22:00

Wanneer breekt de dag aan dat een aanhanger van mohammedaanse overtuiging het Suikerfeest (= hallo diabetes!) , Offerfeest (schapie schapie onverdoofd de keel doorsnijden) of de Ramadan (= vreten in het donker) eens goed te kakken zet?
Of een volbloed Afrikaan die de traditionele religie tot op het bot toe beledigt?
Wel nee, gaat nog eeuwen eisen. En talloze dodelijke slachtoffers.
Het feit dat westerlingen het christendom kunnen bespottten zonder dood te bloeden op straat met doorgesneden keel betekent wel dat wij vele stappen verder zijn.

leo de pejo | 24-12-22 | 21:58 | 2

Nog eeuwen inderdaad. Of mogelijk helemaal niet.

Spring Bruissteen | 24-12-22 | 22:06

Suikerfeest kent men alleen in Vlaanderen en Nederland. Nergens op aarde wordt het Sugar party of iets dergelijks genoemd. Wellicht Turkije als uitzondering.

Cobarde | 24-12-22 | 22:17

Er zijn er vast die de derde of misschien zelfs de tweede als pyjama-kerstdag doorbrengen.
Alleen maar huiselijk comfort, huiselijk gemak, privé, geen bezoek, misschien nog een enkel telefoontje, beetje luiwammesen, rust en af en toe naar het zeikweer aan de andere kant van het raam kijken en nog even een tukje doen.
Als een twee of drie spinnende katten in de kachelmand.
Dat is wel degelijk vrede op aarde en welbehagen.
Kan je niets van zeggen.
Meer dan die stresskerst met de georganiseerde gezelligheid.

AdvocatusDiaboli | 24-12-22 | 21:51 | 4

@AdvocatusDiaboli | 24-12-22 | 22:01: in 2 tegels mijn 2e Kerstdag beschreven. Alleen mist een 2e kat, maar die ene is als een hond dus 2 in 1 kun je wel stellen.

Roos | 24-12-22 | 23:24
▼ 1 antwoord verborgen

@ Arthur, geweldige column. Waardig om elke dag te lezen. Niet gereaguurd op die reactie van vermelde reaguurder want Joris. Ik zou bijna langskomen ware het niet dat je een pleurishekel hebt aan dor hout. Maar blijf zo schrijven. Je maakt me er blij mee.

K1100 | 24-12-22 | 21:51

Jakkes, blijkt gewoon dat Tuur de panelen leest. Ik krijg acuut reaguurstress.

MickeyGouda | 24-12-22 | 21:49 | 7

@MickeyGouda | 24-12-22 | 22:04:
Tja dat is dan maar zo.
Ik begrijp zijn reactie eigenlijk niet, waarom zou hij jou permanente stress toewensen ? Dus: 'Hej Lukiluuk, leg 's uit, wil je ?!'

LD69 | 24-12-22 | 23:01
▼ 4 antwoorden verborgen

Vooralsnog zit Tuurtje wel lekker in de Algarve zonder die klote schoonfamilie en moeilijke kerstdiners met z'n verloofde en z'n hondjes te doen waar hij zin in heeft.
Het lijkt er op dat Sjonnie gewoon jaloers is, waarom zou je anders een dergelijke reactie schrijven?

zwellevertje | 24-12-22 | 21:49 | 4

@Spring Bruissteen | 24-12-22 | 21:52:
Ja, zou wel oké zijn om zijn nuance en/of bedenkingen mee te krijgen. En we vreten hem niet op toch, als hij zich hier vertoont ?

LD69 | 24-12-22 | 23:07

@LD69 | 24-12-22 | 23:07:
Lijkt me niet, gevreten wordt er de komende dagen al meer dan genoeg.

Spring Bruissteen | 24-12-22 | 23:20
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een systemisch geklaag hier. Geniet toch eens een beetje.

Gravin v Kippenbouth | 24-12-22 | 21:47 | 2

Waarvan?

Lukiluuk | 24-12-22 | 21:50

Er zijn verschillende vormen van genieten.

Schoorsteenveger | 24-12-22 | 21:52

Kerst in m'n jeugdjaren. 1 net op op tv met op eerste kerstdag operette en tweede kerstdag staats circus Monaco. En dan twee dagen in je zondagse kleren bij familie langs. Ernstig trauma aan overgehouden wat zich later geuit heeft in wilde jaren met drank,drugs,hoeren, dikke Harley en tijdelijk verblijf Vught Nergens spijt van
#opavertelt

Cornelis12 | 24-12-22 | 21:43 | 5

En op Nieuwjaar schansspringen in Garmisch-partenkirchen

small_town_dude | 24-12-22 | 22:30

@small_town_dude | 24-12-22 | 22:30: Wordt nog steeds gedaan alleen had je vroefuh een net en geen alternatief. Nu een overdaan aan kanalen waarvan de meesten pulp uitzenden. Maar alles beter dan schansspringen in Garmisch-partenkirchen

Cornelis12 | 24-12-22 | 22:51

@Cornelis12 | 24-12-22 | 22:51:
Nooit geweten dat er een driehoeksrelatie ligt tussen tv-operette, schansspringen in Garmisch-Partenkirchen en een verblijf in Vucht. Weer wat geleerd..

LD69 | 24-12-22 | 23:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Fijne kerst Tuur. Kan er nog een verhaal af hoe Jozef Maria uit elkaar heeft getrokken of moeten we dan nog een jaar wachten hoe een en ander zich heeft voltrokken?

Lukiluuk | 24-12-22 | 21:41 | 1

Waarom schrijf je het zelf niet ? Dan heb je tweemaal lol, zowel bij het epibreren als bij het publiceren.

LD69 | 24-12-22 | 23:11

Ik kijk met plezier uit, naar de nieuwe reeks bloemrijke prozaïsche openbaringen van Arthur van Amerongen. Het kan mij niet genoeg onverbloemd zijn, wat betreft alle valse patjepeeërs, in zijn uitgebreide kennissen kring.en leefwereld.

Jbgeno | 24-12-22 | 21:37

Het schijnt dat je er zelf nooit als eerste erg in hebt, maar mogelijk had ik eerder vanmiddag mijn eerste seniorenmomentje. Poeslief aan één van mijn favoriete kassières, hoe laat zijn jullie morgenochtend open? Het kaartje hangt voor uw neus meneer. En maar giebelen , die meiden.

"Morgen is 25 december".

Dat vind ik niet zo erg eigenlijk, hoe de onschuld vanzelf bij je terugkeert. Zo lang mijn pinpas het maar doet: https://www.youtube.com/watch?v=79O_Nv0RFXs

Volgens mijn computer is het vandaag inderdaad 24 december zie ik net. O jee!

Hetkanverkeren | 24-12-22 | 21:30 | 2

Ik ken het, zo’n slinks zijwaarts binnenkomend seniorenmomentje.

youtu.be/Le66uQRP8IA

vander F | 24-12-22 | 22:05

Moeilijk hoor, 21c en dan is het ineens Kerst, loopt iedereen te rennen in een ander land, terwijl jezelf in de zon zit, hoor iedereen stressen, in een ander land, terwijl ik in de zon zit, iedereen ineens bij schoonouders, terwijl ik in de zon zit.Terwijl ik terug denk aan een ander land, in de zon, kopje thee van 45 cent, begint het ineens te sneeuwen, dan weet je het is Kerst, maar ole
hier niet, geen sneeuw, geen Kerst wel zon.

gato | 24-12-22 | 23:20


Arthur:
De Relativerende Rebel
De Olijke Oproerkraaier
De Tongue-inCheek Troll
De Calvinistische Celine
Het Eetbare Etterbakje
De Schrijvende Stoute Superjunkie
The Rebel met geindexeerd pensioen

King of the Oneliner | 24-12-22 | 21:28 | 2

Zal allemaal best.
Voor mij blijft de naam Arthur verbonden met de 'tjilp tjilp' Vliegende Aap.

Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 21:55

@Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 21:55:
Lambiek.

cugel | 24-12-22 | 23:34

Fijne Kerst, Tuurke!
Ik kijk uit naar het volgende perfide schrijfsel!

Hoeck | 24-12-22 | 21:27

Beetje respect voor de geboorte van Jezus graag pendejo!
imgur.com/a/KFiU7FV

Zwezerik | 24-12-22 | 21:25 | 1

Eight year olds, Dude.

Spring Bruissteen | 24-12-22 | 21:33

Trknjpk Arthur! Je hebt het verdiend!

De Treinende Rechter | 24-12-22 | 21:25

Arthur, alleen leeghoofden kunnen ‘genieten’ van Kerst. Iemand die “een beetje rond geweest” is kan er wel op schijten. Doe normaal en niet overdreven. Dan ben je al op weg.

Normpje | 24-12-22 | 21:23 | 1

Moest gisteren om je lachen, jij schreef wat ik dacht.

gato | 25-12-22 | 02:14

Dat er zelfs psychologen ingeschakeld worden om de "gezellige" kerstdiners niet in ruzie met de (schoon)familie te laten ontaarden zegt genoeg, dunkt me. Ook een zalige kutkerst gewenst, Tuur. Doe lekker je ding. En dank voor de tip, heb Vijf bijlen weer eens uit de boekenkast getrokken.

Spring Bruissteen | 24-12-22 | 21:22

Tijdje oxycodon moeten slikken na een operatie. Blij dat ik er weer af was.

toetssteen | 24-12-22 | 21:20 | 7

Het juiste antwoord is Tramadol, werkt langer (12 uur), minder gewenning, minder verslavend, wel maagtabletje bij en veel drinken..

En geen verstoppings ellende

AldNuut | 24-12-22 | 22:08

@Gravin v Kippenbouth | 24-12-22 | 21:33: Ah, vandaar die poeders. Ik eet veel groente en fruit. In de tuin staat een vijgenboom. Ik heb alzo genoeg laxeermiddelen.

toetssteen | 24-12-22 | 22:38

@AldNuut | 24-12-22 | 22:08: Heb nog een vol pakje, gekregen voor hernia, maar ben geen M, Jackson dacht ik, Tramadol komt er nij mij niet in.

gato | 24-12-22 | 22:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Een fijne Kerst, hoe je deze ook wilt vieren, Arthur.
Ook nu weer genieten, met een grijns van je stukken hier op GeenStijl.

Een goed nieuwjaar en dan gaan we dus Europese patriotten lezen? Ik kijk er naar uit.

Nuuk | 24-12-22 | 21:17

Ik snap sowieso die fixatie op eten niet met kerst. Ik hoor dat er mensen zijn die al weken stress hebben over wat ze de gasten moeten voorzetten met kerst. Gezellig met goed gezelschap , hoeft zeker niet percee familie te zijn. Bitterballen voldoen dan voor mij. Wekenlang de ene na de andere emocommercial van fucking supermarkten. Flikker op!

Crankhead | 24-12-22 | 21:16

Was het niet dominee Gremdaat die en vluchtkerk had voor mensen die geen kerst wilde vieren?
Zit je in elk geval met gelijkgestemden.

AdvocatusDiaboli | 24-12-22 | 21:16 | 2

Bedoel je die woke idioot die af en toe bij die woke (a.s) RTL muts Leonie aanschuift ?

Die mislukte linkse prutser G.
hoeft van mij niet meer terug te komen op tv in 2023.

Gremdaat is niet leuk: een overbetaalde manipulerende linkse woke klootzak. Vuilnisman , kan deze lamzak ook mee ?

FrankOngerust | 24-12-22 | 21:47

Inderdaad, wat een godvergeten ellende dat Kerstfeest.
Je ontkomt er niet aan; op je werk, de radio, de TV, in de winkels, het hele land in het teken van consumeren, vreten, zuipen en uitgeteld op de bank liggen met je broek op de vreethaak. Wat een doffe ellende.

Jan Lange3373 | 24-12-22 | 21:10 | 4

@Deksmaat | 24-12-22 | 21:14:
Ieder zijn ding. Maar kerst en carnaval strijden naar mijn bescheiden mening toch wel om de trofee als het gaat om de meest geforceerde feestdagen die we vieren.

Spring Bruissteen | 24-12-22 | 21:47

@Spring Bruissteen | 24-12-22 | 21:47:
Hahaha
Besef wel dat je dit tegen een (ex-)Limburgse tegelt. Ik heb aan beide feesten errug goeie herinneringen. Niks geforceerd, gewoon lol. Zelfs toen ik als tienertje genoeg had van de hypocriete kerkshit met de Kerst, hoefde ik van mijn ouders niet meer mee naar de Hoogmis. Mijn ouders en mijn zus gingen wel, en ik zorgde dat de tafel feestelijk gedekt was als ze 's nachts terugkwamen. En ook altijd gezorgd voor een verrassing in de vorm van een apart welkom. Kun je een hele avond op teren.
En carnaval was sowieso altijd lachen in Zuid-Limburg, zjwieg mich de moel ;-)

Deksmaat | 24-12-22 | 21:58
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is een panty P? Gezien mijn gender zou ik dat moeten weten, maar ik weet dat niet. Soortement steunkous, zoiets?

Deksmaat | 24-12-22 | 21:10 | 6

Iedereen, man, vrouw of welke letter u op zichzelf van toepassing acht, zou een panty moeten hebben. Knip de voeten en het broekje eraf en verdeel de benen in stukken, het zijn probate stoffilters voor in de computer. Niks aantrekken van de verbaasde blikken bij de kassa van de Action (lekker goedkoop) of, mocht u toch iets anoniemers willen, koop ze bij een duurdere winkel met een zelfscanner.

quigg | 25-12-22 | 00:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Ach ach ach.
Die Tuur.

Fijn!
Alle kerstdagen weer genoeg te lezen.
Die van Brussen moet ook nog gelezen worden.

Kapitein Sjaak Mus | 24-12-22 | 21:09

Ik draai altijd de VPRO kerst cd. Gaat iedereen altijd van schuimbekken en dan hoeft er geen slagroom meer op het toetje.

Hadena | 24-12-22 | 21:15

Lol

Whisky | 24-12-22 | 21:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl