achtergrond

Geenstijl

Bassiehof — We moeten het over Syrisch-Palestijnse oorlogsmisdadigers hebben

En ook even over Oekraïners in Nederland

Het is nu peak reces. Volgende week gaat de ministerraad weer vergaderen. Het is te hopen dat het volgende onderwerp dan aan de orde komt. Want het Openbaar Ministerie (OM) verstuurde afgelopen week een opmerkelijk persbericht over de Syrische militie Liwa al-Quds.

In mei maakte het OM bekend dat een 34-jarige asielzoeker in Kerkrade was aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. Hij bleek lid van die militie.  

Liwa al-Quds is opgericht in het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab in de buurt van Aleppo. De militie werd bewapend door het Syrische regime en vormde een belangrijke schakel in een wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking. Zo werd de militie ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan en om burgers op te pakken.

Verstopt in de vijfde alinea van het vervolg-persbericht dat het OM vrijdag verzond, staat: “Het OM vermoedt dat zich meerdere leden van deze militie in Nederland bevinden.”

Zorgwekkend; er bevinden zich dus meerdere Syrisch-Palestijnse oorlogsmisdadigers in de asielketen of erger: in huizen die Nederlanders of statushouders met schoon blazoen toebehoren. Benieuwd hoe staatssecretaris Asielzaken Eric 'hoe meer asielzoekers hoe beter' van der Burg (VVD) dat gaat aanpakken.

Wil ik u in het kader van het migratiedossier nog even op iets anders wijzen.

Eerder deze week meldde de BBC:

De hamburgergigant durft het dus weer aan de restaurants in het westen van Oekraïne te heropenen. Dat is goed nieuws want dat betekent dat de Oekraïense vluchtelingen in Nederland weer terug kunnen naar hun eigen land. Natuurlijk niet naar het oorlogsgebied waar ze verdreven werden maar terug naar huis is altijd het beste.

Ook daar zal Van der Burg – gezien de verstopte huizenmarkt - werk van moeten maken. Benieuwd welk Kamerlid hem op deze punten gaat aanspreken.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Brit Donkerwit begint deportaties naar Rwanda

De eerste 350 individuen zijn aangemerkt en hun advocaten maken zich klaar voor een eindstrijd

@Spartacus | 23-04-24 | 09:03 | 314 reacties

ASIELCRISIS! 295 TEVEEL in Ter Apel

Formerende partijen roepen ASIELCRISIS uit - Eric van der Burg geeft opgestapte COA-baas Ter Apel trap na - Instroom gewoon weer "ONGEVEER 900" - Nieuw record voor Ter Apel - Enge Mannetjes, overal

@Pritt Stift | 23-04-24 | 08:00 | 287 reacties

RECORD! 262 ericvanderburgers TEVEEL in Ter Apel

StasJenV slaat Nederlandse woningzoekende weer eens op de bek

@Pritt Stift | 04-04-24 | 19:00 | 195 reacties

RECORD! 239 ericvanderburgers TEVEEL in Ter Apel

StasJenV slaat Nederlandse woningzoekende weer eens op de bek

@Pritt Stift | 29-03-24 | 15:00 | 276 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.