achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten — Stikstofgeweld

Het is een mooie frame om te zeggen dat Nederland vier keer zo veel stikstof uitstoot als het Europees gemiddelde

Ik veroordeel al het geweld. Het geweld dat onze overheid aankondigt tegen boeren zoals onteigeningen en beroepsverboden, het geweld van boeren die in paniek zijn, waaronder zelfdodingen. Het geweld tegenover de schatkist en de belastingbetaler door eenmalig 32 miljard uit te geven om een deel van de economie te vernietigen zodat we eeuwig miljarden mislopen.

Geweld dat ik probeer te voorkomen door een innovatie aan te dragen die voor 16% van de kosten 60 tot 80% stikstofreductie geeft. Ik probeer geen afstand te nemen met louter mooie woorden, ik probeer alle partijen een compromis en een uitweg te geven. Ik vraag daar geen geld voor, maar van een procent van een procent van het verschil transformeer ik al tot multimiljonair.

De Raad van State oreerde dat de PAS-regelgeving niet werkte en daarom kwam de vergunningverlening tot stilstand. Dat was een lief bedankje voor het boerenbedrijf dat sinds 1990 hun ammoniakuitstoot in 1 generatie met 67% liet dalen. Boeren zijn hun beloften allang nagekomen en zijn bereid nog een keer stevig in de min te gaan. Stoppen hoeft niet, en is een brug te ver.

Dit stikstofdossier gaat niet meer om natuurbehoud, maar een volledig disfunctionerende overheid die als een gehaktmolen WEER groepen burgers gaat vermalen. Ik zeg weer, omdat ik meeleef met duizenden ontvoerde kinderen van een groep ouders waar 96% onschuldig bleek te zijn. Ze mogen niet naar huis omdat ze al onthecht zijn, maar worden binnen de jeugdzorg wel continu verhuisd.

Ik veroordeel het geweld dat de Molukkers uit wanhoop op een trein en basisschool gebruikten, maar ook de militaire executie bij De Punt. Dit was te voorkomen door geen valse beloften in Indonesië te doen, door de Molukse veteranen van het KNIL eervol te ontvangen en met perspectief in onze samenleving op te nemen, in plaats van deporteren en isoleren in kamp Westerbork.

Ik veroordeel de krakersrellen tijdens “geen woning, geen Kroning”. Maar ik veroordeel ook dat WEER een generatie geen kans op een huis heeft. Ik kan er niet bij met mijn hoofd hoe we keer op keer de plank zo misslaan. Mensen tot volledige wanhoop en waanzin drijven, en dan gaan huilen als ze gekke dingen gaan doen. Dan neem je als politieke kaste nergens verantwoording voor.

Het is een mooie frame om te zeggen dat Nederland vier keer zo veel stikstof uitstoot als het Europees gemiddelde. We zijn een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. We hebben geen compensatie oppervlak zoals Frankrijk, Portugal, Spanje, Zuid-Italië, Griekenland en het halve Oostblok waar nauwelijks gewerkt of gewoond wordt, waar bijna niets groeit of leeft.

Wat je hier ziet is een simpel wiskundig geintje. Niet het probleem in de teller van de breuk aanpakken, maar zorgen dat de noemer groot genoeg is. Fabrieken verdunnen hun afvalwater met drinkwater om zo onder de concentratie uit hun vergunning te duiken. Hun afval gaat direct natuur in, de energie & chemicaliën die nodig zijn drinkwater te maken, zijn ook milieubelastend.

We moeten ammoniak daadwerkelijk uit de mest halen. Eerst de mest scheiden, de dunne fractie verwarmen, de ammoniak eruit destilleren om vervolgens met een zuur te binden tot biologische kunstmest. Het is echt simpele, goedkope en betrouwbare scheikunde. Kind kan de was doen. Maak van dit afvalproduct weer een grondstof. Vee eet graan, graan eet mest. De cirkel is rond.

Ministers hebben de mond vol over kringlooplandbouw, maar kunstmest die je nodig hebt voor intensieve akkerbouw, is nu nog niet duurzaam. Dat maak je door waterstof uit aardgas te winnen en dat met stikstof te binden tot ammoniak. Ja u leest het goed, we gebruiken fossiele brandstoffen om op industriële schaal ammoniak te maken. De methode leverde in 1918 een Nobelprijs op.  

Boeren & tuinders willen maar al te graag geen dure kunstmest meer gebruiken, maar echte mest. Dat geeft meer voedingsstoffen en structuur aan de bodem. Helaas mogen veehouders dat niet leveren, hierdoor ontstaat kunstmatig een lokaal stikstofprobleem en een kunstmatige afhankelijkheid van aardgas. Gelukkig belooft Poetin kunstmest & voedsel door te laten.

Het kabinet wil af van intensieve landbouw, ze hebben een fata morgana in hun hoofd van een schattige veredelde kinderboerderij. Het moet net zoals Giethoorn en de Zaanse Schans een soort toeristische attractie worden. Een levend museum zoals Archeon. De minister kon deze droom niet eens omschrijven, daar komt hij ergens na deze hete zomer wel een keertje op terug.

Wie geen voorstander is van intensieve landbouw, mag een tegeltje bakken en inleveren hoe we 20 miljoen Nederlanders of 9,7 miljard wereldburgers gaan voeden. Anders staan we straks als een setje uitgehongerde ontheemden te vechten om eten of krijgen we na oorlogsvluchtelingen, economische migranten en criminele veilige-landiërs ook nog eens een horde ondervoede culinaire asielzoekers.

Dat gaat uiteraard episch fout, en ook dat geweld probeert deze internetamoebe te voorkomen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.