Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het begint met boeren en het eindigt in Shanghai

Een stijlloze doorrekening

Social

Knappe koppen van klimaatbewegingen hebben in rechtbanken afgedwongen dat ambtenaren die de aangelegde natuur in Nederland heel onhandig hebben ingetekend, de stikstof op de vierkante millimeter moeten reduceren omdat we anders allemaal dood gaan terwijl Nederland verdwijnt onder een deken van brandnetels. Bovendien mag er nu niet gebouwd worden en daarom moeten de boeren van hun eigen erf verjaagd worden, opdat hun weilanden in Vinex kunnen worden omgetoverd. Dat is kort vooral heel erg platgeslagen wat er aan de hand is. Laten we nu eens uit gaan van goede intenties bij de beleidsmakers en ze hun zin geven dat de stikstof omlaag moet. Wat gebeurt er dan daarna?

Boeren worden onteigend, uitgekocht of afgekocht. Hun bedrijven verdwijnen, de stikstofcijfers dalen en dan kan er weer gebouwd worden. Maar die boeren, die hielden varkens en kippen en koeien. Die kun je - helaas maar zo zijn de regels - op bijzonder weinig oppervlakte in groten getale bij elkaar proppen. Mensen in zekere zin ook, met betonbouw in de hoogte, maar die eisen toch een stuk meer levensruimte op dan de gemiddelde big.

Die levensruimte gaat demografisch gezien gevuld worden door eerste en volgende-generaties migrantengemeenschappen. Daar kun je al wat van vinden, qua permanente en ingrijpende verandering van grote delen van agrarisch-provinciaal Nederland. Waar je ook wat van kunt vinden, zijn de aantallen inwoners van dit land: we stevenen (wederom volgens het oerdegelijke CBS) af op een potentieel van 22 miljoen Nederlanders over 50 jaar - dat is een kwart er bij ten opzichte van nu, van 420 inwoners per vierkante kilometer naar 530. In aantallen al schrikbarend, in gevolgen nog groter:

Social

Al die mensen, die stoten natuurlijk ook stikstof en aanverwanten uit want een nul-op-de-meter-samenleving is een utopie bij groeiende bevolkingscijfers van mensen die eten, drinken, schijten, reizen en consumeren. Meer dan dat: in tegenstelling tot al die kalveren en kippen in de boerenstal, willen deze Grote Vinexgrazers natuurlijk ook een beetje Lebensraum. De mens moet zwemmen, zogezegd. Ze reizen van woning naar werk, ze moeten boodschappen doen en in het weekend willen ze allemaal een stukje stadspark voor spel met de kinderen, lekker met de meiden rosé of een gezellig festival. Steeds meer mensen, die steeds meer ruimte nodig hebben, op steeds minder grond. Mensen, die ten dele niet van hier komen - sommigen zullen geen gezellig vrijzinnig bier en tieten festival willen in het park, die willen een veld om in de open lucht op kleedjes vroom te kunnen bukken voor hun strenge profeet.

Als Nederland in de komende halve eeuw nog verder volgebouwd wordt, kan het niet anders of er zal ten dele een logistieke Chinaficatie ontstaan waarin heel erg veel mensen op heel weinig vierkante (kilo)meters gepropt worden. Een soort intensieve menshouderij. Of noem het Singaporisatie, dat klinkt net iets minder totalitair. Het wordt inschikken om niet te verstikken maar het inschikken zelf is al verstikken - zeker naarmate veel meer  verschillende geurtjes in het portiek gaan hangen.

Hoe gaat dat allemaal ingepast, geagendeerd en plaatselijk verordend worden? Tijdens de coronapandemie zag je de contouren van waar de Nederlandse overheid toe in staat is als het even tegenzit, en iedereen tegelijkertijd precies hetzelfde geacht wordt te doen. Dan beginnen ze over drang, dwang en plicht en wie niet luisteren wil, vindt knuppels en paarden en waterkanonnen op zijn weg. Een tikkeltje totalitair zal het dan haast onvermijdelijk worden. Je ziet nu al hoe Nederland volkomen vastloopt in zijn eigen polder - waarbij de democratische normen niet zelden al aan de kant geschoven worden om andere (of eigen, of andermans) belangen te dienen. De vvd verwierp zaterdag onmiddellijk na stemming de democratische wens van de eigen leden.

Social

Op dit moment is simpel aan te tonen dat het stikstofbeleid een tekentafelprobleem is: herlees Ome Roon, of de korte versie: bij de Duitse grens is het probleem onmiddellijk verdwenen. Alarmerende berichten over de wereldvoedselvoorziening zingen rond vanwege wat Poetin allemaal aan het uitvreten is ten oosten van ons, maar Nederland wil de zeer verfijnde nationale agrarische productie van wereldkwaliteit op het hakblok van de eigen heiligheid gooien? En ja, sure, een heleboel van die boerenproductie is voor de export - maar als elders honger uitbreekt, zouden we ook daar een rol in kunnen spelen. En zo niet, dan is de Nederlandse overproductie een haakje om eens te praten over minder dieren per vierkante meter, die dan een beter leven kunnen krijgen met als bijkomend voordeel dat de vleesprijs stijgt en de consumptie dus afneemt - is dat, behalve goed voor dierenwelzijn, ook niet gunstig voor Het Klimaat, maar op een veel minder ingrijpende manier?

Maar nee. Drang en dwang is de gekozen koers. Technologische ontwikkelingen zullen helpen bij handhaving, waar oude systemen (democratie en rechtsstaat) verder afkalven in (Europese) schaalvergroting waarvan je nu al kunt zien dat die niet het belang dient van de individuele Nederlander (of Europeaan), maar van machthebbers en machtsbehouders, en van milieubewegingen die de weg naar de rechter blind kunnen vinden. Kijk alleen hoe politici (en lakei-media) weer uit hun deftige panty knalden omdat een paar radeloze boeren op aanwezige maar vreedzame wijze hun eigen pleit probeerden te bezorgen. "Het klimaat redden" zal ten koste gaan van vrijheid en democratie. De faciliterende overheid is gekanteld naar een docerende overheid - eentje van het achterdochtige soort, die op voorhand vermoedt dat jij je huiswerk niet gemaakt hebt (zie: Toeslagenschandaal). En nu hebben ze ook nog eens hun god van het Grote Groene Gelijk gevonden. Docerend wordt belerend, belerend wordt eisen, eisen wordt afdwingen, of anders. De boeren zijn de kanaries in de kippenstal. Dit gaat niet over stikstof of klimaat, de democratische leefbaarheid en de individuele rechten van alle Nederlanders staan op het spel.

Social
Social

Reaguursels

Inloggen

Ambtenaren maken alles kapot. Altijd en overal.

Dit “probleem” geeft direct aan dat je het gros van de ambtenaren in dit land beter aan het werk kunt zetten in een sociale werkplaats.
Dan zijn ze ook bezig met dagbesteding, maar richten ze minder maatschappelijke schade aan.

el burro | 13-06-22 | 07:16

Het is niet zo dat Nederland omgevolkt en de democratie ontmanteld worden om het milieu te redden. Dat is onzin.
Het milieu wordt enkel als excuus gebruikt. Doel is meer macht.

du Roi Soleil | 13-06-22 | 07:10

Een ding moet ik ze wel nageven: er is geen enkele mogelijkheid opengelaten om het niet fout te laten aflopen. Het hele westen is momenteel verwikkeld in een war on reality en je kunt ook al niet meer aanmelden voor een enkeltje Mars.

Mazzelstof | 13-06-22 | 05:40
-weggejorist-
kuus | 12-06-22 | 23:39 | 2
-weggejorist-
Ervaringsdeskundige | 12-06-22 | 22:54

Als ik het stikstof probleem goed samenvat is het dat onze regering van mening is dat een woonwijk, al dan niet met flatgebouwen, beter is voor de heideplantjes dan weiland met grazende koeien,

Crankhead | 12-06-22 | 22:15 | 1

Het nieuwe denken.

Bamako | 13-06-22 | 05:30

De Nederlandse agrarische sector heeft de kleinste ecologische voetafdruk ter wereld. De Nederlandse vleessector produceert in verhouding met andere landen zeer diervriendelijk en milieubewust en levert ook nog eens 10.4 miljard per jaar op. Pulsvissen levert een brandstofreductie van 50% op. Maar rechters en eu vinden dat we verkeerd bezig zijn.

vladimirows | 12-06-22 | 22:13 | 2

Yep, helemaal correct

Nico1000 | 12-06-22 | 23:14

Ongekozen rechters en ongekozen EU heeft altijd gelijk.

Bamako | 13-06-22 | 05:31

Nederland vergrijst dus we hebben simpelweg meer mensen nodig. Wanneer al deze mensen ook grijs zijn, halen we gewoon nog veel meer mensen op!

kleybeuker | 12-06-22 | 21:50 | 1

Dat is inderdaad het piramidespel van de waanzin dat sommige mensen, Gutmenschen vooral, willen blijven spelen.

Dr_Johnson | 12-06-22 | 22:00

NPO even tot hier, best wel toppers meestal, legt even extra het stikstofgebeuren uit............ ongeveer een kwartier

2CVOcean | 12-06-22 | 21:44

Ik zag net dat kaartje (en ja ik heb ook in het verleden verspreidingsberekeningen gedaan). Wat een onzin!!! En die hoogleraar is ook een druif. Arm land.

Louter Leuter | 12-06-22 | 21:39

Pinokkio blijft 'totallytotallytotally' tegen referenda. Zelfs als t zijn eigen achterban betreft. En na zijn: Anders ga ik wat anders doe, is t nu: U kunt ook gewoon opzeggen. Lekker bezig, dat fietsende psychopaatje.

vladimirows | 12-06-22 | 21:32

Volgens vd. Wal kunnen we niet terug naar Europa voor een herziening van de aangewezen natuurgebieden omdat we daar nou eenmasl voor getekend hebben. Alle landen hebben ook getekend voor een stabiliteitspact waarbij door elke lidstaat werd beloofd nooit een groter financiëringstekort te hebben dan 3% van het bbp. Frankrijk en diverse andere zuidelijke lidstaten hebben zich nog nooit aan die afspraak gehouden.

Bena | 12-06-22 | 21:26 | 2

Handtekeningen zijn toch niets waard? Als dat wél zo is, dan ga ik staan zwaaien met alle overeenkomsten waarop handtekeningen staan waarin staat dat mijn pensioenleeftijd 65 jaar is.
"tijden veranderen", heet dat dan toch?

Wering | 12-06-22 | 23:47

Alles wat afgesproken is kan verandert worden. Waar een wil is is een wet. Met deze gasten aan het stuur is het echter keihard richting de afgrond. Dat is al jaren aan de gang omdat de vvd een carte blanche van de bevolking heeft gekregen.
Een volledige vrijheid om met dit land te doen wat ze willen. Dat er ook mensen wonen die wellicht iets anders willen is niet relevant. Mensen kapotmaken is een doel op zich voor deze regering die alleen luistert naar een aantal klimaatgekkies en millieu defensie. Ze worden steeds gekker. Was eerst Amsterdam een open inrichting. Die bakens zijn verzet naar de landsgrenzen. Bizar! En nog steeds is de VVD de grootste partij in de peilingen. Na corona nu dit weer. Waar is de Hollandse nuchterheid en het trots zijn op ons wereldberoemde koeien in ons landschap en ver daarbuiten. Land en tuinbouw kapotmaken voor een aantal luchtfietsers. Dit is intens slecht!

dijkbewaker | 13-06-22 | 00:52

"Waar je ook wat van kunt vinden, zijn de aantallen inwoners van dit land: we stevenen (wederom volgens het oerdegelijke CBS) af op een potentieel van 22 miljoen Nederlanders over 50 jaar''

Ik heb wat van die linkjes aangeklikt:

''1 7 6 9 1 8 3 5
Realtime prognosezondag 12 juni 2022''

Terwijl nog maar één jaar geleden, op 3 juni 2021 om precies te zijn, het CBS bekend maakte dat we officieel 17,5 miljoen inwoners hadden:

"Het aantal inwoners van Nederland is gestegen naar 17,5 miljoen. De zogeheten Bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is woensdag door die grens gegaan.''

Daar zijn dus in één jaar tijd 191.835 mensen bijgekomen, enkel en uitsluitend door migratie en asiel. Dat zijn er bijna 200.000. Als het CBS dan vervolgens schrijft dat: ''Naar verwachting bereikt het inwonertal in 2025 de 18 miljoen en in 2036 de 19 miljoen.'' vind ik dat een hele rare, veel te voorzichtige prognose.

Als je er 200.000 per jaar bij krijgt, passeren we de 18 miljoen toch al ergens begin 2024? En 22 miljoen over 50 jaar? Met deze instroom krijg je er iedere 5 jaar 1 miljoen bij , nou vooruit, iedere 6 jaar. Dat betekent dan toch dat je die 22 miljoen al ergens eind jaren 40 gaat aantikken?

Tenzij...... tenzij je eindelijk iets drastisch aan die instroom gaat doen, bijvoorbeeld die instroom terugbrengen naar nul. Maar met een stas migratie en asiel die cruiseschepen voor de rede van Vlissingen wil laten ankeren om daar ca 1000 asielzoekers per schip op 'op te vangen', zie ik dat nog niet zo gauw gebeuren.

Een kleine 20 jaar geleden las ik het boek van Paul Gerbrands ''Mijn Land van Veel en Vol'', ondertitel 'Méér mens met minder mensen', waarin hij pleit voor een 'inkrimping' van de bevolking tot ca 10 miljoen inwoners; dat is beter voor van alles en nog wat: de schaarse ruimte, het woningenbestand en de wachtlijsten voor die woningen, de leefbaarheid in vooral de Randstad, de vervuiling (nu zou je daar de CO2 uitstoot en het stikstofbeleid bij kunnen noemen). Je hoort niets meer van/over Gerbrands. Destijds, na het verschijnen van zijn boek en toen hij en zijn vereniging 'De Club van Tien Miljoen' in de publiciteit stonden, heeft hij ook te maken gehad met ernstige bedreigingen. Waarschijnlijk heeft hij gedacht: dat is het me niet waard.

Maar zijn boek zou herdrukt moeten worden; het is echt actueler dan ooit.

Dr_Johnson | 12-06-22 | 21:17 | 4

In 2010 schreef de EU een rapport over de zgn. opname capaciteit per land. Voor NL kwam men uit op ruim 25 miljoen inwoners. Als volgt: aantal vierkante kilometer oppervlakte, aantal inwoners per 1-1-2008, en voilá: als er zoveel inwoners op een vierkante kilometer kunnen wonen, dan is X inwoners uw doel!

Nog maar een paar jaar daarvoor, in 2004, luidde de prognose van het CBS dat er maximaal 17 miljoen inwoners zouden zijn (in 2035 pas!):
www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2004/51/maxim...
Maar... sindsdien is elke lange termijn prognose (resp. 2050, 2060, 2070) weer fors opgehoogd. Dus ik zie die 25 miljoen er nog wel van komen...

Wering | 12-06-22 | 23:43

@Wattman | 12-06-22 | 22:08: Ja dan wordt het waarschijnlijk zelfs een uitdaging voor hem om dat doel te halen.

Verbandmeester | 13-06-22 | 02:31
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt almaar gekker en gestoorder. Veel boeren hier in de omgeving zijn ook de pineut vanwege de nabijheid van een natura2000 veengebied. Mooi gebied, zeker, maar moet daar nou echt de hele veehouderij sector voor om zeep geholpen worden? Zoveel zal er in het gebied niet eens veranderen. Politici, media en overige deugers schreeuwen constant dat acties zoals een vreedzaam huisbezoek bij de minister ver over de grens is. Misschien wel, maar vergeet niet dat diezelfde bewindslieden telkens zelf de grenzen van het toelaatbare opzoeken, eroverheen gaan, weer verleggen en dat constant herhalen. Ik keur elke vorm van geweld af, maar ik kan me goed voorstellen dat sommige boeren wiens bedrijf gewoon afgenomen wordt, een keer zover worden gebracht dat er een keer klappen gaan vallen. Ze hebben nauwelijks nog iets te verliezen dus zullen er tussen zitten die er voldoening uithalen om zo'n VVD66'er een keer een oog dicht te timmeren. Gezien de manier hoe dergelijke regels er zonder fatsoenlijk overleg doorgedrukt worden, kan ik me dat goed voorstellen en zal ik ook geen medelijden met de persoon in kwestie hebben. Ze doen het zelf. Politici hebben kennelijk geen idee wat ze aanrichten binnen een hele sector en vooral bij de individuele veehouders die toevallig in/bij zo'n gebied gevestigd zijn, of het interesseert ze geen hol, dat kan ook. Wellicht is het laatste ook wel het meest voor de hand liggend. Laat het dan maar een keer flink escaleren, misschien dat de bedenkers dan eens rekening gaan houden met de hardwerkende boeren en burgers.

Kopieerapparaat | 12-06-22 | 21:07

In de komende 600 jaar is ieder huis 3 maal opnieuw opgebouwd op een enkel monument na in Nederland. Tervergelijk de nieuwe kernenergiecentrales worden gebouwd voor ca. 80 jaar waarvan 60 actief als centrale. We kunnen veel beter onze tuintjes inrichten als kleine biotopen ipv beton. Dat is mooi en een stuk goedkoper.
Ik moet bij deze plannen denken aan voormalige buren die op de overwaarde geld opnamen en hun tuin helemaal opnieuw te laten designen. Nu van die tuin is dus nix meer overeind alleen de schuld is gebleven. Wat ik wil zeggen die 35 miljard is een schuld die we op ons nemen en die helemaal niets oplost, echt helemaal niets. Nog maar eens het verhaal van Shanghai, ik kom er, het regent stralend blauwe lucht, ik denk dit wordt een mooie business trip, 15 minuten later zat alles weer dicht met smog.

Schilder58 | 12-06-22 | 21:06

Beleid EU is : EU landen moeten afhankelijk van elkaar worden , ze willen niet nog een brexit. De voedselvoorziening moet dus uit NL.

Er is echter 1 kink in de kabel voor de EU. De boeren hadden weggepest moeten worden naar Oekraine. Dus wat nu ?

JamesYounger | 12-06-22 | 21:00

Er zijn gewoon veel te veel dieren en dus boeren. 90% bedoeld voor export. Gewoon veels teveel voor zo’n klein land.
Wel ruimhartig regelen met de boeren.

sohee | 12-06-22 | 20:57 | 6

Gelukkig verdient de regering niks aan al die export.

dedwarsligger | 12-06-22 | 21:32

U heeft weer eens wat gehoord ergens. Vlees export bedraagt 60%. De agrarische totale export is procentueel veel hoger, maar dat komt hoofdzakelijk door de bloemenexport. Jaja: dat valt ook onder agrarische export. Ga jij de kassen sluiten nu?

vladimirows | 12-06-22 | 21:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat filmpje, die leeghoofdigheid. Ze snappen zelf geen bal van de ambtelijke woordenbrei die ze voor mogen lezen. Nee Ijsman, mocht je dit lezen, ik ben niet jaloers dat die meiden een beter betaalde carrière hebben dan ik. Die meiden horen daar simpelweg niet te zitten en zitten daar alleen maar omdat de Nederlandse politiek kapotstuk is.

Met hun "dit is zo leuk" gezwatel en ondertussen aperte nonsens uitkramen die gedebunked wordt door een basis aardrijkskunde filmje. Man man, de treurigheid...

WasHetMaarMakkelijk | 12-06-22 | 20:56

Ik zat net pointer Radio te luisteren. Ging over stikstof. En toen was er iemand die doodleuk vertelde dat ze op Schiermonnikoog de grond af plaggen. Dus de vruchtbare bovenlaag weghalen. En het resultaat noemen we dan natuur. Dit krijg je toch aan niemand uitgelegd? Omdat daar op dat eiland toevallig een plantje groeit die het goed doet op arme grond, haal je de rijke grond weg en ga je wetgeving maken die ervoor zorgt dat die grond ook arm blijft...

En dan roept de linkse kliek ook nog dat het hoognodig is dat er beleid kwam... En da's het punt, er hoeft helemaal geen beleid te komen laat de boel de boel en de natuur past zich wel aan. Alleen dat ene stomme plantje moet per se gered worden en daarvoor moet ALLES wijken.

Krankzinnig, er is geen ander woord ervoor.

Harvey2Face | 12-06-22 | 20:56 | 5

@Nichtsneues | 12-06-22 | 21:09: Honderd jaar geleden bestond Flevoland nog niet eens.

'Verrassend genoeg ligt het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa wél in Nederland. En het zal je verbazen dat je daarvoor in Flevoland moet zijn. In het Horsterwold om precies te zijn.'
hotspotholland.nl/horsterwold-grootst...

goedverstaander | 12-06-22 | 21:16

Feitelijk is dat precíés wat er in heel Nederland gebeurt: arme grond redden. En bossen rooien...

vladimirows | 12-06-22 | 21:35

@vladimirows | 12-06-22 | 21:35: voor bossen rooien kunt u zich melden bij de staatsbosbeheer. En maar jammeren over de impact van stikstof op de natura 2000 gebieden maar niet ageren tegen de allesverwoestende kaalkap van de Nederlandse bossen door staatsbosbeheer, wonderlijk.

therealbraindump | 12-06-22 | 21:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoer zoekt boer wordt zo wel spannend, nauwelijks te vinden .

Lukiluuk | 12-06-22 | 20:55

"Als je visie zoekt moet je naar de oogarts" (Rutte). Aan management gerelateerde tegels doen het helaas niet zo goed hier. Maar toch. Succesvolle programma's starten met een visie. Hoe gaan zaken in de toekomst werken. De weg naar de toekomst loopt over routekaart/stappenplan. Dan volgen projecten met Specific Measureble Achievable Relevant Timely(SMART) gedefinieerde doelstellingen. De visie hoeft geen boek te zijn als Orwells' 1984. Maar hoe ziet ons land er over 20 jaar uit? Met hoeveel zijn we dan? Welk deel van het land offeren we op voor woningen en verdere infrastructuur? Hoeveel mensen werken, hoeveel in de bijstand, hoeveel in de AOW, hoeveel ambtenaren, hoeveel mensen in de zorg, hoeveel inheems en hoeveel exoten? Waar komt het BNP vandaan? Moeten we starten met de volgende generatie Deltawerken? Hoeveel energie verbruiken we met z'n allen? Waar komt die energie vandaan? Hoe transporteren we die energie? Zitten we als land nog de EU of zijn we geen land meer maar een regio in Europa?
Op basis van de visie maak je een beleid.

Gebakschep | 12-06-22 | 20:52 | 2

Mooie tegel gebakschuit

Nico1000 | 12-06-22 | 23:21

En je bent transparant over die visie. Nu heb ik het idee dat ze bewust achterhouden dat het doel bevolkingsgroei is en dat de boeren moeten wijken voor woonwijken.

Timide_Aso | 13-06-22 | 07:18

Als we 90% exporteren, en we stoppen daarmee, stoppen onze klanten in het buitenland dan opeens met vlees/zuivel/ei consumeren?
Nee, natuurlijk niet. Dan gaan de winkels en particulieren het ergens anders vandaan halen.
Dus de productie gaat zich verplaatsen. Dus onder aan de streep geen vooruitgang mondiaal gezien.

Om de uitstoot in Europa terug te dringen, moet elk land aan quota voldoen.
Maar dat klopt niet als een land heel veel naar het buitenland/europa exporteert.
Eigenlijk zou je de (dehydraateerde) stront mee moeten sturen.

Als wij alles dat wij in Nederland produceren ook zouden consumeren, dan heb je een verhaal.
Maar dat is nou net niet zo.
Dus je moet kijken naar de stiksstofproductie per liter melk, kilo vlees of kilo eieren.
En dan doen Nederlanders het waarschijnlijk best heel goed.

AdvocatusDiaboli | 12-06-22 | 20:50 | 6

@Red shirt | 12-06-22 | 20:53: uw redenering volgende moet dan ook de immigratie een halt worden toegeroepen want dat kan postzegellandje NL natuurlijk dan ook niet absorberen.

therealbraindump | 12-06-22 | 21:04

Stront gaat al de grenzen over, of wordt gebruikt als brandstof.

VW, alles ist vorbei | 12-06-22 | 21:06

Die 90% komt voornamelijk door de bloemenexport. Vlees is 60%. Bron: varkensbedrijf. Stop met nepnieuws aub.

vladimirows | 12-06-22 | 21:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Groei is altijd het excuus voor succes van populistische onwetende proleten VVD66'ers. Balans is leefbaarheid.

litebyte | 12-06-22 | 20:45

Het probleem is dat ongeveer driekwart van onze volksvertegenwoordigers, óók die van de VVD, bij of voor de overheid werkt. Al die ambtenaren en consultants zitten in een bubbel waar niet de realiteit, maar de krantenkoppen en praatprogramma's de hoofdrol spelen.
Bovendien zijn ze vrijwel allemaal universitair geschoold (maar helaas bijna nooit bèta's), en daardoor nogal theoretisch ingesteld. Dat het er in de praktijk toch echt een stuk anders aan toe gaat is iets dat zij zich nauwelijks voor kunnen stellen. Hun 'werkelijkheid' bestaat vooral uit dikke rapporten met veel bijlagen.
Wat ook nogal eens over het hoofd wordt gezien is dat veel van deze mensen al op de universiteit kiezen om een carrière in de politiek. En er dus meer voor zichzelf zitten dan voor de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen.

Leon Tosti | 12-06-22 | 20:44 | 2

Het zijn inderdaad allemaal alfa's en softe studies. Politicologie vooral ook. In de politiek gaat het niet om gelijk hebben maar om gelijk krijgen. De wetenschappelijke realiteit, feiten en cijfers, zijn in dit proces niet echt belangrijk. Dat zien we dus elke dag weer gebeuren, vooral bij al die praatprogramma's waar het gaat om de vorm en niet om de inhoud.

goedverstaander | 12-06-22 | 20:48

Ik vraag me altijd af hoe dat gaat. Zo'n Robbert Dijkgraaf die in de ministerraad naar het gezemel van Robje Jetten moet luisteren. Of naar die andere sociologen.

Joris Beltsin | 12-06-22 | 20:55

Als de veeboeren plaats moeten maken voor immigranten mag ik hopen dat die import streng vegetarisch is.

goedverstaander | 12-06-22 | 20:43 | 2

Buitenlands vlees is niet duur.

GeenAccount | 12-06-22 | 20:59

Goed stuk maar met een kanttekening. Het Nederlandse exportoverschot is verneukeratief. De export wordt gemeten in Euro's (hoogwaardige producten) en dat impliceert geenszins dat we dan ook in onze eigen voedselbehoefte kunnen voorzien. Het landbouwoppervlak is namelijk te klein om de noodzakelijk calorieën en eiwitten voort te brengen, zelfs als we allemaal veganist zouden worden.

Joris Beltsin | 12-06-22 | 20:40 | 5

@Joris Beltsin | 12-06-22 | 20:57: Geen business case. Dat kan ook niet want er is immers geen visie.

goedverstaander | 12-06-22 | 21:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Valt het jullie ook op dat alle die zo voor het klimaat en groen en tegen stikstof zijn, allemaal IN DE STAD wonen? Ze hebben geen feeling met natuur.

Dus nogmaals, de waarheid kun je hier vinden: Kijk op www.atlasleefomgeving.nl/kaarten en kies in het linkse menu de NO2 kaarten van 2018 en 2020, vergelijk die. Door thuiswerken i.v.m. Corona viel alle stikstof weg in 2020. Het zijn leugens om grond af te pakken van boeren om er op te gaan bouwen.

Rest In Privacy | 12-06-22 | 20:34 | 6

@Lorejas | 12-06-22 | 20:53: Zowiezo moet er iets van een berekening bij, iets waarin ik helaas erg slecht ben. De kaartjes laten weliswaar zien dat de hoogste concentraties in de steden zijn, maar er is veel meer landbouwgrond dan stedelijk gebied. Als ik even wat getallen verzin: als een vierkante kilometer stad gemiddeld vijf keer zo veel uitstoot als een vierkante kilometer landbouwgrond maar er is tien keer zoveel landbouwgrond is het grootste deel toch nog afkomstig van de landbouw. Als ik dan naar de schalen kijk lopen die van 0 tot 10 microgram per M2 tot 20-25. Of mis ik iets?

Tashtego | 12-06-22 | 21:02

Ik heb geen idee. Ik haakte al af bij schuld stadsbewoners. Ik word daar zo moe van dat ik bijna D66 ga stemmen bij de volgende verkiezingen.

Lorejas | 12-06-22 | 21:16

@Tashtego | 12-06-22 | 21:02: Je moet kijken naar de verschillen tussen 2018 en 2020. Verkeer doet veel meer dan ze zeggen.

Het doel is opheffen van de landbouw en stedenbouw daarvoor in de plaats met erg veel import. Dan gaan die cijfers in plaats van omlaag juist omhoog.

Rest In Privacy | 12-06-22 | 23:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Het wordt niet alleen gevuld met allochtone mensen. Wij hebben een stikstofminister die een R van 2 heeft.... 4 kinderen. Ze moet zich schamen. Het zijn niet de dieren die het probleem zijn. Het zijn de mensen die stikstof veroorzaken en dieren zijn het gevolg.

#kinderschaamte bij meer dan 2 #3isteveel

echtgeenstijl69 | 12-06-22 | 20:31 | 3

Zie de link in het artikel hierboven. NO2 wordt in de steden gegenereerd.

Rest In Privacy | 12-06-22 | 20:35

@Patatter | 12-06-22 | 20:35: Dat zeg ik. De oorzaak is de mens. Niet de dieren. Dus begin met minder mensen. N max 1.

echtgeenstijl69 | 12-06-22 | 20:43

Volledig mee eens! Schaf de kindertoeslag volledig af en voer, hoewel ik tegen meer belastingen ben, een kinderbelasting na kind 2 in. En natuurlijk stoppen met immigratie, maar dat is zó logisch, dat ze dat in Den Haag ook wel snappen toch? TOCH?!

Timide_Aso | 12-06-22 | 20:54

Boeren royaal uitkopen.
Vrijgekomen grond deels voor natuur, deels voor biologische landbouw, klein deel woningbouw.
We halen stikstofdoelen, we halen woningbouwdoelen, we halen klimaat- en natturdoelen.
Het is een grote verandering, maar helaas noodzakelijk. Het asntal boeren zal afnemen. Steun ze royaal om zivh te vestigen in oost europa. Daar is grond.

zeeman73 | 12-06-22 | 20:31 | 8

Of we laten de boeren blijven waar ze al generaties zijn en sturen nieuwkomelingen en mensen die van de boeren af willen naar oost europa? Iedereen blij toch?

Vandeanderekant | 12-06-22 | 20:42

Praktijk: Boeren weg, huizenbouw voor asielzoekers.

Rest In Privacy | 12-06-22 | 23:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Als we nou eens alle huidige politici van het kabinet het land uit zetten?

Kankuh Mongeaul | 12-06-22 | 20:30 | 2

Gevaarlijk afval exporteren is tegen internationale verdragen.

Blauwpetje | 12-06-22 | 20:35

Het is verschrikkelijk hoe democratie en burgerrechten in rap tempo worden afgebroken door EU en haar lakei in Nederland, Rutte.
Toename van drang en vervolgens dwang gaat maar door. De boeren zijn gewoon de eerste die er aan gaan. Hun land is heel veel geld waard en dat zien projectontwikkelaars graag in hun handen komen, voor een appel en ei, daar zorgen de vriendjes van de overheid wel voor. De milieuclubs zijn de nuttige idioten die uiteindelijk ook zullen zien dat ze een loer gedraaid wordt. Nederland wordt volgebouwd. Het zal wel lange
termijnbeleid zijn van de EU: Nederland een soort grote stadsregio waarin ook geen plek zal zijn voor natuur.

Onleefbaarheid voor veel burgers behalve voor cosmopolitische types van 66 en de groene khmer.
Er is geen werkelijke visie, alleen snel geld verdienen voor enkelen aan die klimaattransitie. De politieke poppetjes die door Rutte en Kaag zijn neergezet, zijn echte kneusjes die gewoon uitvoeren wat opgedragen is en in ruil een mooie betrekkingen carrière krijgen. Hoeven ze niets voor te kunnen, alleen wat bekend jargon blaten.

Nuuk | 12-06-22 | 20:30 | 1

Inderdaad, witte voetjes halen in EU.

martn | 12-06-22 | 20:33

Onderhandel nooit met mensen die om ideologische redenen op jouw vernietiging uit zijn. We hebben een jaar of 80 terug kunnen zien waar dit toe kan leiden.
De kongsie D66/GL/Postcodeloterij moet gestopt worden.

Ik ben blij dat ik geemigreerd ben. De schrijver van het artikel okk denk ik.

Haberdoebas | 12-06-22 | 20:25

Nijpels en Rutte zijn groen rechts. Maar onder de mensen die die groene hobby’s mogen gaan betalen zitten ook vvdleden. Hoe groen is de vvd werkelijk?

thanseeuwen | 12-06-22 | 20:23 | 1

De VVD is niet groen, de VVD is opportunistisch, althans Rutte is het, van de VVD merk je verder weinig, op de laatste oprisping na.

Blauwpetje | 12-06-22 | 20:37

Naast het stikstof/boeren/immigratieverhaal is er nog een interessant spoor en dat is die van de (partij)politiek. Staat Rutte met de rug tegen de muur? Waarom geeft hij die 51% hun zin niet? Natuurlijk wil hij geen bom onder de coalitie leggen. Een val van een kabinet zou zijn (voortijdige) einde als politicus betekenen en de coalitiepartijen staan er bijzonder beroerd voor in de peilingen. Een meerderheid van de vvd-leden zou Rutte naar huis kunnen sturen maar daarvoor hebben ze schijnbaar de ballen niet. Omdat dat zo goed als zeker ook de val van het kabinet betekent en daarmee politieke zelfmoord voor de vvd als partij. Waarom gaat Rutte niet met enigszins hangende pootjes naar zijn coalitievrienden en zegt hij niet dat een democratische meerderheid van zijn partij het coalitieakkoord wil openbreken? Neemt hij de onvrede en opzeggingen en mogelijk zelfs chaos binnen zijn eigen partij voor lief? Ik ben gepuzzeld.

goedverstaander | 12-06-22 | 20:23 | 2

Volgens mij is het heel simpel, het belang van Rutte zelf is belangrijker dat het belang van de partij. De beste man zit al veel te lang op zijn post, ronduit een ongezonde situatie.

therealbraindump | 12-06-22 | 20:30

Rutte kan pas over een jaar weg omdat Stoltenberg wat langer bij de Navo blijft vanwege Rusland. Dit is een uitstekend onderwerp om het kabinet over te laten vallen en dan naar Navo te vertrekken.

Mauguio | 12-06-22 | 20:48

Mooi stuk@Van Rossem - het foutje klimaat/milieu zij je vergeven.;-)

Het zou mooi zijn om met de reaguurders te doneren voor een "ludieke" (iek.. verschrikkelijk woord) paginagrote advertentie in de dagbladen aankomende week.

Niet alleen om de boeren te ondersteunen, maar ook om het ridicule van deze plannen te onderstrepen. We moeten iets van ons laten horen!

Roos | 12-06-22 | 20:22 | 6

Daar zou ik inderdaad graag voor doneren. Want hier zijn we het grotendeels wel allemaal met elkaar eens, maar ook wij zitten in een bubbel, de wereld is groter dan GS. Daarom is men hier ook altijd zo verbaasd dat VVD of D66 weer zo groot is bij verkiezingen.

Timide_Aso | 12-06-22 | 20:59

Daar heb ik wel een bijdrage voor over. Slinger maar aan die crowdfund

Kopieerapparaat | 12-06-22 | 21:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Er zijn EU-landen die logen, daarmee zich in de EU rommelden, elke regel rond begrotingsdiscipline kont-neukte en de EU via de kredietcrisis bijna in een financiële meltdown stortte...

Er zijn EU-landen die hun eigen rechters ontslaan, om plaats te maken voor gunstigere rechtsspraak en op die manier de meest vreemde wetten door te duwen. Die echt elke democratische EU-waarde rond het gewenste rechtsstaat bij het grofvuil zette.

Er zijn EU-landen die hun vluchtelingenprobleem oplossen door het Dublincriterium vaarwel zeggen, en migranten zo snel mogelijk richting Zweden, Duitsland en Nederland duwen, en daarmee elke vorm van wederzijdse solidariteit of gezamenlijke afspraken verloochenen.

Er zijn EU-landen die liever aan de goedkope Russische olie blijven hangen, dan meewerken aan een boycot, ook die hebben schijt.

Op een klein hoekje van Europa is er een klein dorpje dat zich heeft voorgenomen een klein hoekje kalkrijke grond vrij te waren van Nederlandse stikstofdepositie. Dat er genoeg Belgische en Duitse stikstof op valt zodat het sowieso verruwd en de droogte ook dat weer laat afsterven boeit niet.

Het kabinet is bereid 32 miljard op een zijspoor te zetten, (10% inkomsten 2022) de woningnood in stand te houden en de economie te slopen. Ja in Holland leven een setje dominees die pure zelfkastijding en zelfcastratie tot het hoogste goed rekenen. Het kabinet en de rechter wegen geen belangen meer af, alles moet wijken, waarvoor eigenlijk?!?

We zijn helemaal gestoord.

Feynman | 12-06-22 | 20:21

Uiteindelijk komt het allemaal op 1 ding neer: er zijn teveel mensen. Zolang dat niet bespreekbaar wordt gemaakt komt er nooit een echte oplossing.

Sieg Hein | 12-06-22 | 20:21

Waar ik niemand over hoor, doch van grote impact, dat bij veel minder boeren ook veel minder aanmeldingen voor BZN ( boer zoekt vrouw).

Cornelis12 | 12-06-22 | 20:20 | 2

BZN is al uitgezongen.

martn | 12-06-22 | 20:27

@martn | 12-06-22 | 20:27: eerste 2 seizoenen even naar gekeken, toen was het nieuwtje er al van af. Met die domme schreeuwkip.

Phantomas | 12-06-22 | 20:34

Je zou kunnen zeggen dat het @2voor12 is maar zelfs dat bestaat niet meer.

goedverstaander | 12-06-22 | 20:16 | 1

* neemt zijn hoed af *

Papa Jones | 12-06-22 | 20:24

Ik vind dit een lastige… duidelijk is dat het kabinet echt niet weet waar het mee bezig is…

Maar intensive veehouderij voor 75% export moeten we niet willen in NL. De overlast op de omgeving en gezondheid van mensen is enorm. Het leed van dieren ook. Net als kasgroenten die alleen met tieves veel gas een beetje kunnen groeien. Dus er is wel degelijk ruimte om het. Eter in te richten.

De mate van blunders die het kabinet nu aan elkaar rijgt is wel dusdanig dat ik bijna vermoed dat ze het express doen om dan over 2 weken te kunnen zeggen dat ze toch eigenlijk niets gaan veranderen…

Als_je_me_nou | 12-06-22 | 20:10 | 9

@Lochos | 12-06-22 | 20:28: fijn voor i! Maar mijn kinderen krijgen eerder last van hun longen sinds we van de kust naar het ‘binnenland’ zijn verhuisd….oorzaak? U mag het raden!

Als_je_me_nou | 12-06-22 | 23:17

@Bataafje | 12-06-22 | 20:16: bijna helemaal eens! Maar waarom moet ik last ondervinden van een vervuilendr vleesindustrie waar de boeren afgeknepen worden en de unilever en ahold aandeelhouders rijk van worden? Ok heb liever kleinschalige veeteelt voor eigen gebruik…ipv mega mega stallen….

Als_je_me_nou | 12-06-22 | 23:20

@Als_je_me_nou | 12-06-22 | 23:17: dan verhuist u toch weer lekker terug naar de kust? Maar ga hier niet uw rare regeltjes aan mij opleggen.

Lochos | 12-06-22 | 23:22
▼ 6 antwoorden verborgen

Die Van der Wal heeft écht totaal geen idee waar ze mee bezig is. Het vrouwtje zonder enige kennis van wat dan ook is door Rutte gevraagd om het Vollenbroek Raad van State vonnis over de boeren uit te storten. Geen vragen stellen over de waanzinnige regels, maar gewoon oprotten met die boeren.

Zwizalletju | 12-06-22 | 20:09 | 2

Type Hugo de Jonge of Karin Ollongren. Gewoon uitvoeren wat hen opgedragen wordt zonder zich echt te verdiepen in de materie laat staan te reflecteren op de de aanpak.

therealbraindump | 12-06-22 | 20:15

@therealbraindump | 12-06-22 | 20:15: Verdiepen? Ben jij gek. Klakkeloos aannemen. Alhoewel ik die van der Wal als een uitvoerende artiest bekijk. De malle regels worden achter de coulissen uitgedokterd.

TonAlias | 12-06-22 | 20:40

Ik blijf het bijzonder vinden. In deze tijd je eigen voedselvoorziening afbouwen, waardoor je meer afhankelijk wordt van het buitenland. Allemaal voor een probleem alleen bestaand op een kleurplaat. Zoek je die gebieden op zie je alleen maar mooie natuur… mooier dan de meeste steden.

je suis bier | 12-06-22 | 20:09

Kan niet wachten tot ik dit land mag verlaten. Lekker buiten de EU de rest van mijn leven doorbrengen. Beetje afwisselen tussen 3 woningen, nergens permanent wonen maar rouleren.

BoerKoekoek | 12-06-22 | 20:09 | 1

Ik word al nerveus als ik weer eens de grens over ga.
100 Rijden, overal camera’s, chauffeurs zonder fatsoen en geduld.

J.Cash | 12-06-22 | 20:13

De btw en accijnzen kunnen stukken hoger. Energiebelastingen en overige heffingen idem. Ww duur naar beneden, rente en huur omhoog. Verzekering en wegenbelasting ook, zorgpremie kan ook nog best hoger hoor. Water is spotgoedkoop, verdubbelen zou ik zeggen. Ov en vliegen , daar kan ook nog wel wat taxpoet op. Woz en gemeente, ook spotgoedkoop. Erfenis kan ook best 80% vanaf. Renteaftrek en toeslagen, gewoon afschaffen. Kan best. Dus waar hebben we het over?

Lukiluuk | 12-06-22 | 20:07 | 1

Goed plan.
Gaan we doen.
Ben ik bang.

Nuchternederland | 12-06-22 | 20:14

Gewoon eens stroomafwaarts de Ganges bekijken… zet alles wel een in perspectief

KDbdl | 12-06-22 | 20:07 | 1

Zekers het kan altijd slechter. De vraag is of je dat moet willen.

Zapata10 | 12-06-22 | 20:10

Om de Agrariërs een Bart onder de riem te steken boer ik het alfabet, in bad. Twee keer. 1, 2, 7, komtiedanhè!

Aap Noot Miesje | 12-06-22 | 20:06

"Kortom, ik heb geen idee" vat het comperentieniveau van minister van der Wal (en haar collega's) wel zo'n beetje samen

spicegirlonsteroids | 12-06-22 | 20:03

De bak met muizen schijnt overbevolkt te raken, maar daar gaan we het niet over hebben. Ergo, daar mag je het niet over hebben. Het wordt verboden het er over te hebben. Op straffe van ...... jaar detentie? Had Poetin ook niet zoiets geregeld?

Een vrije paling | 12-06-22 | 20:02

Die mevrouw in dat filmpje, ik neem aan een of ander ambtenaartje, heeft geen idee.
Met die kwalificatie kan ze zo minister worden, haha.

Nuchternederland | 12-06-22 | 20:01

Boeren en tuinders eruit ons vreten komt daarna uit China etc etc van harte gefeliciteerd stelletje infantiele figuren daar in de haag als ze maar kunnen bukken naar die geweldige EU..

aardv@rk | 12-06-22 | 19:59 | 1

Er gaan verhalen rond dat knoflook uit China op rioolwater - met zware metalen - gekweekt wordt... Straks de paprika's maar ook.

martn | 12-06-22 | 20:29

Net geprobeerd op te zeggen, bleek dat ik geen lid was. Kwam toch wel heel dichtbij op die manier.

Nuchternederland | 12-06-22 | 20:04

Daar schieten we niet zoveel mee op. Beter is de anderhalf miljoen totaal idioten die iedere keer weer op die kudt partij stemmen te overtuigen dat ze dat niet meer moeten doen.

Zapata10 | 12-06-22 | 20:07

Terug naar 14 miljoen mensen. Zet dat maar eens boven aan op de politieke agenda.
Er is geen ruimte voor meer huizen, we hebben huizen te kort, spanningen in leefomgeving nemen toe, steeds drukkere wegen, geen personeel om woningen te bouwen, geen personeel om woningen te vergroenen en zo kan ik nog wel ff door gaan.
Stop met groei groei groei. Ik vrees wel dat de huidige politiek niet kapabel is om aan dergelijke plannen te werken, laat staan dat zij hier van hoger op instructies over hebben gekregen. Het enige wat de huidige politiek kan is verbieden en geld roven. Nou dat zijn bepaald niet echt kwaliteiten, behalve dan het gelik naar boven en getrapt naar beneden.

Ram_Ram | 12-06-22 | 19:59 | 4

@UpdateAvailable | 12-06-22 | 20:30:
Ik ben nu zelf een woning aan het bouwen. Traditioneel. Mijn aannemen bouwt met liefde en interesse. En alles in geAmelijk overleg. En ja voor sommige klussen komen er oostblokkers een klus klaren. Beton vlechten volgens plan constructeur. Zandcement dekvloer volgens opgave aannemer mooi vlak. Stucen volgens opgave aannemer mooi vlak en iedere dag alles opruimen.
De bouwkwalieteit ligt toch echt bij de aannemer en niet zo zeer ons klusoostblokkers

Ram_Ram | 12-06-22 | 21:23

Hoe gaan we terug naar 14 mio? Purge? Executies?

TheBigKirth | 12-06-22 | 23:02

@TheBigKirth | 12-06-22 | 23:02:
Maak eerst de keuze maar eens om te gaan krimpen. Momenteel is de keuze om te groeien. Daarna kun je stoppen met mensen binnenhalen die niets toevoegen en emigratie stimuleren en geboorte cijfer laag te houden en roken toe te staan.

Ram_Ram | 12-06-22 | 23:06
▼ 1 antwoord verborgen

Stikstof is een probleem dat negeren is dom. Maar de oplossingen zijn nog dommer. De oplossing zijn namelijk heel makkelijk. Hoeveel mensen willen we op de aarde…

MeneerGuggenheimer | 12-06-22 | 19:58 | 3

"Stikstof is een probleem" Nee... is geen probleem, lees Plasterk, Rozendaal en elk ander normaal denkend mens die niet met zijn reet in de anti boeren maffia van Rutte zit.

Zwizalletju | 12-06-22 | 20:03

Stikstof is geen probleem. Stikstof is een verrijking van de grond, en sommige planten groeien slecht op rijke grond.

Nuchternederland | 12-06-22 | 20:05

Juist; de wereldoverbevolking dat is de olifant in de kamer waar niemand in de regeringen het over lijkt te willen hebben.

Sieg Hein | 12-06-22 | 20:25

Alles is te herleiden op het feit dat in de 2e kamer nagenoeg niemand een achtergrond heeft in het bedrjjfsleven. De haat tegen die black box waar op een of andere ondoorgrondelijke manier ons Bruto Binnenlands Product ontstaat (waar we allemaal van leven) is enorm. Dát is wat de overheid, VVD en D66 voorop, kapot moeten en zullen maken.

31 November | 12-06-22 | 19:57

Het is een nobel initiatief, maar er gaat niets veranderen. Allereerst zou het kartel opgebroken moeten worden, dan moet Brussel duidelijk gemaakt worden dat het wel klaar is, dan moet de asieligheidsindustrie afgebouwd worden en dan moet het x66 uit de ambtenarenkliek verwijderd worden. Degenen die nu stemmen zijn in meerderheid 60+ en voor die groep moet alles blijven zoals het is. Leuk idee, doen we niks mee.

Frau Merkel | 12-06-22 | 19:57

VVD66 begint z’n hand te overspelen, dat wordt aan alle kanten duidelijk.

Sinaslolly | 12-06-22 | 19:56

Dit gaat al zo sinds na WO2. Alles is gebaseerd op groei. Alle businessmodellen, de beurs, alles. Groei je niet genoeg? Afstraffing van aandeelhouders. Maar dan moet je wel steeds meer consumenten hebben waar je je benzine, diesel en alle Unilever en Nestlé meuk aan kan verkopen. Importeren dus die consumenten. Hup! Gaat al bijna 80 jaar zo en zal alleen maar doorgaan. Zolang de welvaart en welzijn stijgt haalt de autochtone bevolking zijn neus op voor vies en zwaar werk dus win/win. En daar gaat niemand iets tegen doen of aan veranderen.

YoMoms | 12-06-22 | 19:55 | 1

Dit klopt ook. Ik verbaas me ook altijd waarom er door de centrale banken gestreefd wordt naar een "gezonde bijna 2% inflatie". Hoezo streven naar inflatie? Hoezo streven naar oneindige groei? Waarom is stabiliteit niet het doel?

Timide_Aso | 12-06-22 | 20:11

Geweldige vent die Plasterk. Hij zou eigenlijk eens iets in de politiek moeten gaan doen.

Leptob | 12-06-22 | 19:55 | 6

@BadPatNL | 12-06-22 | 20:15: Hij praatte toen met een andere pet op? Ja, nu heeft hij eindelijk het licht gezien. Voortschrijdend inzicht heet dat.

aamert | 12-06-22 | 20:27

Ja, wijze man, met z’n hoed. Uitkomen voor PvdA, dan heb je ze niet op een rijtje.

Normpje | 12-06-22 | 20:32

@BadPatNL | 12-06-22 | 20:15: Hij heeft dat al eens uitgelegd, als ie zich ergens in mengde was het 'bek dicht en bemoei je met je eigen ministerie' (nou ja, in ietwat parlementairder taal waarschijnlijk)

robbie103 | 12-06-22 | 21:07
▼ 3 antwoorden verborgen

De eerste stap: naar Brussel om Natura 2000 ongedaan te maken. Dan een discussie over wat we willen me dit land en hoe we dat gaan bereiken. Een visie zeg maar, iets waar Rutte een hekel aan mag hebben maar waar we inmiddels absoluut niet meer buiten kunnen. Als we zonder plan al deze problemen (immigratie, wonen, klimaat en milieu) te lijf gaan, dan wordt het een bende, met gevolgen die niet te overzien zijn.

Helaas: zelfs de dissidenten bij de VVD snappen het niet, die blijven emmeren over uit welke van onze lichaamsdelen we een pond vlees hakken, in plaats van zich af te vragen waarom we überhaupt in eigen vlees zouden moeten snijden. En de minister houdt stug aan de gestelde normen vast, dat heeft ze nog maar eens herhaald. Ik hoor zelfs BBB nauwelijks over nut & noodzaak van die stikstofnormen.

Stem op een partij die het wel snapt en die normen ter discussie stelt.

Muxje | 12-06-22 | 19:54 | 2

Slappe Rutte durft nooit eens met zijn vuist op tafel te slaan in Brussel.

Wattman | 12-06-22 | 20:01

Of maak nog wat profielen voor weides en akkerlanden aan. Daar zitten vast ook nog wel vogels, kikkers, insekten in die we willen beschermen. Nu maait een deel van de boeren de oevers niet ten behoeve van de natuur. Dan nemen we die akkers en weilanden op als Natura-2000 gebieden. Dan kunnen in ieder geval de boeren met akkers en weilanden door. Voor de boeren met megastallen blijft het dan wel lastig, maar die hebben wellicht te weinig grond om in de komende jaren een paar honderdduizend extra zielen te huisvesten.

Gebakschep | 12-06-22 | 20:33

Ergens vind ik het geniaal bedacht. Je beroept je op het redden van de Nederlandse natuur, alleen om de ruimte te creëeren om die natuur volledig te vernietigen.

C1O2 | 12-06-22 | 19:54 | 1

Haha ja... Ik kan mij nog herrinneren dat de bossen overvol waren tijdens corona... met nog meer inwoners kan Peter de pad het wel vergeten.

martn | 12-06-22 | 20:31

We moeten wel van de rechter zei van der Wal bij WNL op zondag waar de VVD de schade mocht beperken met ook Sophie Hermans.

Wie maakt de wetten in dit land ? Je moet helemaal niets als je de Nederlandse wet verandert. De EU heeft geen directe stikstofnorm.

Wattman | 12-06-22 | 19:54 | 4

@Muxje | 12-06-22 | 19:56:

Nederlandse belangen beschermen in Brussel is niet Ruttes sterkste kant, integendeel.

Wattman | 12-06-22 | 20:04

@Wattman | 12-06-22 | 20:04: Rutte investeert vooral in z'n eigen carriere. En hij wil zo graag belangrijk doen/zijn.

Phantomas | 12-06-22 | 20:37

@Phantomas | 12-06-22 | 20:37: Dat is de makke van onze hele houding in Brussel: elke politicus denkt vooral aan de eigen Europese carriere, en wil dus vooral niet dwars liggen.

Muxje | 12-06-22 | 21:22
▼ 1 antwoord verborgen

Dikke plus voor dit stuk. *lawaaidemo in toentje houden doet*

Duwbak_Linda | 12-06-22 | 19:53

Oftewel: alles om de immigratie maar door te kunnen laten gaan...
Overbevolking en immigratie zijn de oorzaak van de meeste grote problemen in Nederland waaronder het stikstofprobleem.
Wie zijn er toch eigenlijk zo voor die immigratie? Iedereen die ik ken of spreek geeft aan er schoon genoeg van te hebben. Er wordt ons maar voorgehouden dat Nederlanders nog steeds wel "echte" vluchtelingen op willen vangen. Ik vraag het me steeds meer af en als het asielsysteem iets heeft aangetoond de afgelopen tientallen jaren is dat het eigenlijk onmogelijk is het kaf van het koren te scheiden. Er zitten hier zoveel migranten die nooit toegelaten hadden moeten. Daarom zitten we met allerlei inmiddels onoplosbare problemen. Bedankt overheid. Mijn hele werkzame leven betaal ik me blauw aan belastingen daar waar bedrijven en grootverdieners op allerlei manieren aan voordeeltjes worden geholpen en nu is het inmiddels zo ver dat mijn kinderen niet aan een woning kunnen komen en serieus overwegen te vertrekken.
En dan mag ik de zoveelste migrant in de buurt verwelkomen.. Teringoverheid....

JP1973 | 12-06-22 | 19:52 | 2
-weggejorist-
Nuria | 12-06-22 | 20:01

VNO , Vluchtelingenwerk en een hele hoop mensen die niet begrijpen dat de rest van de wereld niet in Nederland past.

Otto Normal | 12-06-22 | 20:15

“Ik heb geen idee.” Zo fucking typerend voor de ministers van Rutte IV.

ratelaar | 12-06-22 | 19:52

Overbevolking, de reden voor zo'n beetje alle problematiek. Wegwezen met je migranten, het is vol.

SomsGenuanceerd | 12-06-22 | 19:49

“ Dit gaat niet over stikstof of klimaat, de democratische leefbaarheid en de individuele rechten van alle Nederlanders staan op het spel.”

Precies. 51% van de leden van de VVD stemden voor de motie van Nelissen, tegen het stikstof beleid. En Rutte toont ook hier maar ook wéér zijn ware ondemocratische anti-liberale gezicht. Een teken aan de wand. De VVD is er voor Rutte niet andersom.

ratelaar | 12-06-22 | 19:48 | 5

Rutte zou eens onderzocht moeten worden, lichamelijk, ergens moet dat teken met die 3 x 6 staan?!

BadPatNL | 12-06-22 | 20:03

"Te dom om te poepen". Kent u die uitdrukking? Nou, een aanzienlijk deel van de Nederlanders is nog dommer, dat blijft op de kartelpartijen stemmen.

Here's Freddy | 12-06-22 | 20:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Ammoniak uitstoot inruilen voor NOx uitstoot. Klinkt logisch.

klaas24 | 12-06-22 | 19:46 | 1
-weggejorist-
2voor12 | 12-06-22 | 19:49

Beginnen met een mail bom naar de VVD en vertegenwoordigers sturen?

lanexx | 12-06-22 | 19:46 | 2

Een mail bom is het sturen van veel te veel (al dan niet digitale) post mag ik hopen?

SomsGenuanceerd | 12-06-22 | 19:52

Een meelbom is een beter idee.

aamert | 12-06-22 | 20:15

Die fucking idioot van D66 bij Buitenhof vandaag (wekelijks uurtje ergeren) begon iedere zin met "Het gaat erg slecht met de natuur in Nederland". Welke natuur? Waar? Hoe zo slecht? Wie zegt dat? Waaruit blijkt dat?

rman | 12-06-22 | 19:45 | 5

@Lorejas | 12-06-22 | 19:51: de intentie van wnl was om een rechts geluid te laten horen.Binnen een paar jaar is wnl afgezakt naar een spreekbuis van het volgevreten establishment. Gezapige club dat wnl, iedere scherpte ontbreekt.

therealbraindump | 12-06-22 | 20:04

Bevers, zee arenden, wolven….. je struikelt er bijkans over. En volgens deskundologen op termijn weer elanden op je motorkap. Het gaat slecht met de natuur……

de directeur | 12-06-22 | 20:05
▼ 2 antwoorden verborgen

De wereld was al vreemd, nu volstrekt bizar geworden.

Lorejas | 12-06-22 | 19:45

De arrogantie van die Rutte is zo verschrikkelijk stuitend, de man is volslagen bevangen door macht, vreselijk om te zien!

lanexx | 12-06-22 | 19:44 | 4

Mark my words

thanseeuwen | 12-06-22 | 19:59

Thatcher is ook door eigen partij naar de uitgang gedirigeerd, Merkel is ook met zachte dwang de uitgang gewezen. En let maar op, Rutte wordt door de VVD er uit gekieperd. Voor de eerstvolgende tweede kamer verkiezingen is hij vertrokken.

therealbraindump | 12-06-22 | 20:08
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Nuria | 12-06-22 | 19:44 | 1

Zolang we op dit soort www-tjes blijven spuien zijn 'ze' content, en word hen geen strobreed in de weg gelegd.
Wij hebben de schijn 'iets' gedaan te hebben.
Waar blijft de volksvereniging der volksverenigingen die voor eens en voor altijd gaat afdwingen Dat een regering weer gaat doen waarvoor deze bedoeld was: Het volk vertegenwoordigen?
Deze eenrichtingspolitiek MOET een halt toegeroepen worden.

NiCeY | 12-06-22 | 19:43 | 2

Er was een begin van de gele hesjes hier maar die zijn toen ter afschrikking met extreem grof geweld in elkaar geslagen.
En dat hielp, niemand waagde zich er daarna nog aan.

2voor12 | 12-06-22 | 19:47

De boerenmacht is nog niet gebroken hoezeer de journalisten en de milieubeweging dat ook wensen.

thanseeuwen | 12-06-22 | 19:43

Helaas moest ik enkele jaren terug met de trein. Er werd geen woord Nederlands in de coupe gesproken, ik dacht dat ik gek werd. Thuis heb ik nog een ansichtkaart.

Brabeaulander | 12-06-22 | 19:43 | 1

En dan over 20 jaar 'het uitroeien van de boeren was eigenlijk niet nodig geweest'.

Leptob | 12-06-22 | 19:42 | 2

Precies dat.

Datzullenwenogweleen | 12-06-22 | 19:59

Juist

sgaapje | 12-06-22 | 21:33
-weggejorist en opgerot-
2voor12 | 12-06-22 | 19:42 | 5
-weggejorist-
2voor12 | 12-06-22 | 19:54
-weggejorist-
C1O2 | 12-06-22 | 19:59
-weggejorist-
2voor12 | 12-06-22 | 20:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Prima dat de boeren de ivoren toren-bewoners confronteren met de realiteit van hun absurde beleid. Tot hier en niet verder.

Jazeetie | 12-06-22 | 19:38

Een ding is zeker. De mens, en in sterkere mate de politiek, is enorm slecht in lange termijn denken. Met alle gevolgen van dien.

tis_wat | 12-06-22 | 19:37

@Van Rossum, stikstof(verbindingen) gaat over milieu. Niet over klimaat. Probeer het zuiver uit elkaar te houden, want het is precies dit soort alles-op-een-hoop waar de religieuzen ons mee proberen te verwarren

marcoplarco | 12-06-22 | 19:37 | 1

Eens. Valt me ook vaak op hier bij de reaguurders. "Dan vertrekt hier de productie naar het buitenland, maar het klimaat is wereldwijd" o.i.d., wordt er dan gesteld. Het "probleem" is dat de stikstofverbindingen lokaal neerslaan. Dat is inderdaad een milieuprobleem. CO2 is een ander verhaal, dat is het klimaatprobleem, dat is meer wereldwijd.

Verder vind ik het stikstof-verhaal een papieren waarheid. Totaal debiel en alleen een probleem in Nederland.

Ik ben dus in principe tegen het uitkopen van boeren. Maar, stel, ze worden toch uitgekocht, dan vind ik dat er 100% natuur voor terug moet komen. Dan ook geen huizen, wegen, industrie, windmolens e.d. daar realiseren. Maar dat zal dan wel weer niet het plan zijn. Dus tot die tijd: hup boeren!

Timide_Aso | 12-06-22 | 20:01

Boer vs Beton.
Nu al de grootste dwaling van de 21e eeuw.

Ruimedenker | 12-06-22 | 19:36 | 3

Zowat elk onderwerp blijkt een dwaling te zijn.

TonAlias | 12-06-22 | 19:53

Het oer Hollandse boerenland moet verdwijnen.
Daarvoor in plaats moet verstedelijking komen om meer migranten te huisvesten.
Welke vaderlandslievende Nederlander kan daar nou op tegen zijn?

keestelpro | 12-06-22 | 21:01

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl