achtergrond

Geenstijl

Oeps. 65.000 briefstemmen toch niet meegeteld

Het Ollongren-dividend

Kijk. Het zal allemaal wel. 65.000 briefstemmen ongeldig, misschien zouden er anders één of twee restzeteltjes net verschillend worden verdeeld, voor de uiteindelijke verhoudingen in het parlement maakt het echt niet veel uit. Nou ja, behalve als die 65.000 ongeldige briefstemmen alle 65.000 op Lijst Henk Krol waren, dan is het natuurlijk ook niet echt democratisch allemaal, maar zijn we wel mooi van Henk Krol af. 

Want het echte probleem is dat ook de Kiesraad, zelfs de Kiesraad, flauwe semantische spindoctortrucjes gebruikte om het foutpercentage in de communicatie lekker laag te houden. *"Bij de einduitslag van de verkiezingen meldde de Kiesraad dat 0,29 procent van de briefstemmen ongeldig was verklaard. Er was echter niet bekeken hoeveel briefstemmen er al afvielen voordat het tellen begon. Dat deel 'terzijde gelegde stemmen' blijkt nu 6 procent te zijn." *

Want het echte probleem is dat het bewaren van het stemgeheim in eerste instantie niet door de overheid werd opgelost, maar op het bordje van de burger terecht kwam. Die kreeg opeens een ingewikkelde envelop waarin weer twee andere enveloppen zaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wist na een pilot dat dit voor sommige kiezers te ingewikkeld was, maar hield toch vast aan de procedure. En pas toen het te laat was om alle ouderen één simpele envelop te sturen, kwam minister Ollongren (D66) alsnog met een tussenoplossing. Een oplossing die dus voor 65.000 stemmers, met daartussen vermoedelijk weinig hoogopgeleide D66'ers, te laat kwam. 

Want het echte probleem is dat we in in Nederland verkiezingen hebben die door hoogopgeleide D66-ministers worden georganiseerd voor hoogopgeleide D66-kiezers, die op hoogopgeleide D66-politici kunnen stemmen die beleid gaan maken dat door hoogopgeleide D66-ambtenaren wordt uitgevoerd, door hoogopgeleide D66-wetenschappers wordt beoordeeld en waarop hoogopgeleide D66-burgers via participatie en/of lobby invloed kunnen uitoefenen. En dat noemen we dan: democratie.
LOOOOOOL: Henk Krol is as we speak onderweg naar Den Haag

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.